Ponedeljak, 10.12.2007.

07:25

Koštunica i Tadić o EU i Kosovu

Koštunica: "Važno da EU nije donela jednostranu odluku o priznanju". Tadić: "Međunarodni sud da oceni legalnost odluke o Kosovu".

Izvor: B92

Koštunica i Tadiæ o EU i Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

100%realni

pre 16 godina

Dosta interesantno, sto danas radi Srpska politicka klika pa i to je bas po Srpski ,umesto da budu dalekovidni i da vide da Kosovo ode i nema povratka pa da iskoriste ovo sto im se daje (sto kraci put ka Evropi) oni mlate praznu slamu i kada skoro cela Evropa, USA. idruge zemlje priznaju nezavisnost Kosova e onda ode voz pa ako se i predomisle da promene smer ne prema Aziji ,Kubi i svima koji mrze Amerikance nego prema Evropi gde zaista i sami pripadaju onda moraju cekati pa kada im dodje red.Zaista sve u stilu Srpske ili pak da kazem iste politike iz 90-ih godina kada je ceo svet mrzio Srbe.I sta su Srbi dobili od takve politike zna se.Covek se uci od svojih i od tudjih gresaka ali to za Kostunjavog i neke Srpske politicare ne vazi .Pa da su se i Albanci pitali ne bi boljeg politicara od Kostunjavog nasli. Steta za same Srbe ali bogami i za ceo Balkanski region.
100%realni

bashkim

pre 16 godina

postovanje presednice,ja mislim da ne moze zenu silom da tera ni sud ni niko da voli muza.ako nema ljubavi u braku onda bolje da se razdvoje,a ovde ja sto citam ti hoces silom albance da naterash da zive u braku to ne ide vise.proslo ono vreme. sad srecno srbiji i kosovu na svom putu

nebojsa

pre 16 godina

svi mladi od 18-27 g.koji su zavrsili neke skole treba da odu odavde,i evropa bi trebala da im to omoguci,ovde nepostoji mogucnost za normalan razvoj niti ce postojati dugi niz godina,PUTUJ EVROPO

BOŽIDAR PANIĆ

pre 16 godina

Rezultati jugosovenske farse pod vodjstvom Titove kamarile su sledeci:
- rodjena su tri nova naroda (makedonski, muslimanski i alabanski)
- stvorene su četiri nove države koje to nikad bisu bile (SLO, CRO, FYRM i Kosove).
- Srbija je pokradena, jer iz YU izlazi manja nego što je u nju ušla ( ukradeno je: Vardarska Makedonija, Kosovo i Baranja)
Rezultat svega toga je nerešeno srpsko pitanje na Balkanu, a to znači da mira na Balkanu nema još sledećih 100 godina.
Takvo stanje koje je rezultat odluka revolucionarnih komunističkih vlasti,ponovo donetih tj. potvrdjenih od strane SAD i demokratske Evrope.

MR NO

pre 16 godina

Jedino odrzivo reshenje za Kosovo je podela. Srbi koji zive juzno od Ibra nece moci nikada da zive na Kosovu normalno. Prvom prilikom bice u najboljem sluchaju proterani. Politika koja je bila vodjena za vreme SFRJ na Kosovu je nazalost bila anti-srpska i sve se radilo da se Srbi isele i dodajte natalitet i plansko doseljavanje ljudi iz Albanije... Rezultat toga je 90% Albanaca na Kosmetu koji nece da zive u Srbiji!!! Treba ih pustiti, da se ja pitam menjao bi za severni deo opshtine Bujanovac i Preshevo. A politika koju vode sada nashi politichari je nerazumna. Gubitnik u ratu snosi posledice a za Pobednika se nalaze opravdanja...

vela london

pre 16 godina

Cepanje srbije je pocelo 90-ih sa cepanjem jugoslavije i nece se zavrsiti sve dok USA & EU & Russia imaju oko necega da se svadjaju i namecu svoju moc jedni drugima. Kosovo smo mi izgubili davno steta je jer nam je to kolevka srpske religije, ali koga je to briga. Pa oni su bre bombadovali celu srbiju i ubijali nam decu a nece da nam uzmu Kosovo????? Mi smo i suvise mali i neznacajni da se borimo protiv USA & EU. Nego da se mi lepo pomirimo sa tom cinjenicom i da pocnemo da se koncentrisemo na bolju buducnost SRBIJE i nase dece.

Gazi

pre 16 godina

Necemo da budemo dio vas.Jel vam jasno.Imali ste prilike da nas zadrzite ali vi to niste hteli.Necete jos, hocete samo teritorije a gde cu ja?

Zorica

pre 16 godina

Kad bi Srbija pruzila ruku Kosovu i Metohiji, da brze pristupi EU uz zahtev da Srbi budu konstitutivni narod, da srpski jezik bude ravnopravan sluzbeni jezik, i sl., kad bi Srbija pruzila ruku Bosni da se konsoliduje i brze pristupi EU, kad bi Srbija pruzila ruku sebi da brzo pristupi EU, velika vecina Srba ukljucujuci i Luzicke Srbe zivela bi u jednoj zajednici-EU pod jakom institucionalnom zastitom ljudskih prava. Migracije bi bile samo ekonomske. Ali, hronicna je nestasica vizionara, a narocito hrabrih vizionara ovde. A, malo je i kasno. U silnoj zelji da prospemo prljavu vodu, preterali smo - izbacili smo i dete.

dusan

pre 16 godina

Ocigledno je da u vodjstvu toga sto se naziva EU jos uvek preovladava misljenje da Srbija jos uvek nije dovoljno rasparcana i oslabljena. Davanjem podrske za odvajanjem Kosova u isto vreme se daje i podrska ekstremnim snagama u Srbiji kao sto je cinjeno i u vreme Milosevica. Da li ce Srbi to ovoga puta procitati? Tesko! U Srbiji danas na zalost jos uvek ne postoji nijedna politicka partija umerenih i normalnih shvatanja. Za to smo i mi sami krivi jer se pravdamo time da nam je svega dosta i prepustamo se drugima da nas vode.

Adnan

pre 16 godina

Mislim da danas EU stavljala do znanja i Srbiji i drugima da Kosovo postaje nezavisna, znaci to je krajni cilj. Pitanje je samo kada i to u koordinaciji sa EU i SAD. Mene stvarno cudi kako vlasti u Beogradu jos mogu da lazu svoj narod oko Kosova. Zasto oni ne kazu istinu svom narodu, da je Kosovo vec otislo i krenu resavanju drugim problemima. Srpski narod mora da zna sta se na Kosovo od 1990 do 1999 god. desavalo, koliko ubijenih, kakav je genocid napravljen, kako je Kosovo bilo spaljeno od srpskih snaga, a nijedan jedini srbin nije podigao glas protiv toga. Zbog toga je nemoguce da se zivi pod istim krovom. Srpski narod mora to da zna. Ciao.

Kapitalni investitor

pre 16 godina

Ma sve je vec dogovoreno kako ce da bude. Nekako mi svi deluju previse opusteno za moj ukus. Jos da istrguju nesto sitno, privatizacije, Mladic pa da zavrsavamo. A Kosovo je vec nezavisno, ali od Srbije (posto od nje ne zavisi ni po kom osnovu), ali nije nezavisno od medjunarodne zajednice, a i nece skoro. A i nije suvereno. A ni to verovatno nece skoro

samir

pre 16 godina

Momci da li ste culi sa svojim usima sta Tadic i Kostunica nameravaju. Oni ce pitati medjunarodnog suda pravde da li je legalno da Kosovo bude nezavisno, pa od njima cekaju da dobiju odgovor:Da to je legalno.

Hogar Strasni

pre 16 godina

Tuzno je kad vidim kako Kostunica i Tadic, a i medijske kuce, zavaravaju taj narod da postoji neka nada za Kosovo. Nisam siguran da li je to iz gluposti ili neznanja, u svakom slucaju neoprostivo je u ovo doba interneta.

Kosovo je izgubljeno tokom niza godina, a sudbinu Kosova je zapecatio Slobodan Milosevic. On je bio poslednji koji je mogao da ucini nesto za Kosovo, da je razumeo kako zapad funkcionise ili mozda da je bio manje sebican i arogantan?

Procitajte zapadnu stampu i videcete da su najvece sile sveta vec odlucile sta ce biti sa Kosovom. Nikakvo pozivanje na principe tu ne pomaze. U pitanju je prakticno resenje s tacke gledista zapada, a i to sto su u proteklih deset godina Albanci tesko porazili Srbiju u medijskom ratu.

Manjim delom i pitanju je i osveta zapada za sva sranja koja je Srbija napravila iz doba Milosevica i Seselja.

Srbija je pocela da radi prave stvari tek u poslednjih godinu -dve. Kasno Marko na Kosovo stize!

chicen25@yahoo.com

pre 16 godina

Godinama stojim u redu za vizu,medju ogradama kao zabranima za stoku, ispred raznih ambasada, zbog toga sto ova drzava nije u stanju da uhapsi Ratka Mladica. U isto vreme svaki srpski kriminalac, svaka ovdasnja pevaljka dobijali su vizu kad su hteli. A sad mi nude express belu sengen listu i status kandidata, milijardu evra do 2010. godine... Sve sto treba da uradim je da kao gradjanin ove zemlje klimnem glavu i kazem KiM vise nije deo Srbije. E pa necu, ne pristajem. Ne pristajem jer ovim ponizenjima mora doci kraj, a doci ce kada kao narod budemo rekli da je dosta i kada sami sebi budemo priznali da smo postali glista koju svako gazi kako hoce, jer im se moze. Dosta mi je evropskog cinizma. Eto vam Kosovo u EU, eto vam tako napredne Rumunija i Bugarska, primite i Albaniju ali nama ne treba. Hvala dovidjenja. Putuj Evropo i ....

Milos Rancic

pre 16 godina

Albanaca u Beogradu ima ravno 1.492 (http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1199), a nesumnjivo je da ih je bilo znatno vise pre 1990. Uostalom, koliko vas i dalje ide u lokalnu poslasticarnicu ciji je vlasnik Albanac i zasto? Da nije zato sto je vecina Albanaca pobegla glavom bez obzira jer "Srbi i Srbija nisu imali problema s Albancima"?

realista

pre 16 godina

Srpski politicari kao i uvek, krenuli su u pogresnom pravcu. Trebali su narodu reci: dovidjenja Kosovo, kolevko nasa, vidimo se uskoro ujedinjeni u sastavu EU! Ne znam kako niko na ovim prostorima ne shvata da bi ulaskom Srbije, BiH, Kosova itd. u EU napokon svi Srbi bili u jednoj "drzavi" gde nema granica, svako zivi gde god hoce i svi placaju u evrima. Napokon bi se ostvarila izreka: Svi Srbi u jednoj drzavi. Umesto toga imamo kampanju Kosovo je Srbija! Uzalud potrosene pare! U danasnjem svetu medija narod bi sve progutao, zato me cudi sto niko nije krenuo u gore opisanom pravcu. Ali to je samo moja naivnost, jer se vec kod obrazovanja ministarstava mogao videti pravac kretanja nase politike. Umesto Ministarstva za evropske integracije imamo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju!

Aca

pre 16 godina

Upravo sam gledao vesti na BBC World. Reportaza o Kosovu, poslovicno objektivna ako izuzmemo tvrdnju da je pitanje nezavisnosti Kosova stvar nekoliko narednih meseci. Mozda je i tako. Ipak, profesionalni pristup BBC-a namece jedno pitanje na koje i bivsi premijer Kosova Bajram Redzepi nema odgovor: u SB imate Rusiju, Kosova nema u UN? Gospodin Redzepi kaze da Kosovo evropsko pitanje a ne azijsko!? Verovatno je SAD deo EU, ili obrnuto. A ja kazem sledece: predlog Srbije o sustinskoj autonomiji u 90% obimu omogucava Albancima na Kosovu ono sto bi (i mozda ce) jednostranim progalsenjem nezavisnosti tj. zaobilazenjem SB i UN. Gospodo Albanci razmislite jos jednom!

PRN

pre 16 godina

"Ministar Luksemburga Žan Aselborn je rekao samo da Kipar ima "ogroman problem" u podržavanju nezavisnosti Kosova." Naravno da ima ogroman problem. Ne zbog okupiranog dela, nego zbog miliarda evra koje su Srpski politicari i biznismeni sakrili u Kiparskim bankama. Zamislite sta bi se desilo njihovoj ekonomiji da se te pare povuku iz kiparskih banaka!?

blog

pre 16 godina

Mitova je o Kosovu i previse, kako onih od pre mnogo vekova, tako i ovih danas. Srbija polaze kako istorijsko, tako i legalno pravo na pokrajinu, sve drugo je otimacina. Albanci i Srbi ce ziveti jedni uz druge kako prethodnih vekova, tako i narednih, nezavisno Kosovo to nece promeniti. Takodje cemo jedni drugima uvek mentalno biti blizi nego nekim Dancima ili Svedjanima, na nama je samima da to shvatimo. Americka vlada trenutno podrzava nezavisno Kosovo, ali nek se oni sami pitaju kako se danas zivi u Somaliji, Vijetnamu, Iraku, Avganistanu, Nikaragvi ili drugim zemljama gde je americka vojska "pomagala". Koliko mi je zao cepanja moje rodne zemlje Srbije, tako mi je i zao Albanaca koji su u zabludi da ce im svi problemi sa nezavisnom drzavom biti reseni.

milentije

pre 16 godina

Clinton, Blair i njihovi saveznici uveli su na svetsku politicku scenu neki novi (ne)moral...Na zalost to je vec preraslo u standard...a mi jos uvek igramo tradicionalno (povelja UN, medjunarodno pravo..). Bojim se da je rec o borbi 2 principa: princip "novog svetskog poretka" i principa tzv. tradicionalnih vrednosti. Voleo bih da su nasi principi pobede...ali svetom trenutno vlada globalisticka groznica. Sasvim sigurno doci ce do povratka na tradicionalne vrednosti...ali ne u narednih nekoliko godina.

Srdjan

pre 16 godina

Hocu da vristim, ali ne mogu!!! Niko me nebi ni cuo!! Zivim u zemlji EU, u kojoj vecinu gradjana boli uvo za Kosovo, ali kad ih vec pitate nikako nisu za nezavisnost Kosova. Guraju nas u zagraljaj radikala i u sledecih 600 godina epova i pesama o Kosovu. Da me ne shvatite lose... nisam ni ja da se Kosovo odvoji od Srbije, jer nemaju pravo na to i to svi znaju... i bojim se da se u meni opet budi onaj prokleti, pakosni inat, kad cu iscekivati lancanu reakciju i u zemljama EU, kao prvo u Britaniji i Belgiji. Ali ja to ne zelim! Ne zelim da budem takav, ali sta mogu, kad su me naterali! Izgleda da mi nista drugo ni ne preostaje. I najzalije mi je, sto ce nas opet (kad nas gurnu pod radikale) gledati kao zivotinje, a ne kao ljude. je_i ga!

dragan

pre 16 godina

Ja stvarno ne mogu da verujem da nekome jos nije jasno da je Kosovo od 1999. apsolutno nezavisno od Srbije. Mi smo greske pravili sad moramo da ih platimo. Nego bih molio Jeremica da malo pojasni te "uzvratne mere"? Sta, kao, nekom cemo da j....o nanu? Da im skresemo sve u brk? Mis'im...loodilo....

citalac vesti

pre 16 godina

E, pa lepo. Blizi se i ta prica kraju. Svi bitni ucesnici u ovoj partiji su dobili po nesto. Amerika je dokazala da barem u Evropi jos uvek ima presudan uticaj i da je EU i dalje njihova politicka marioneta. Rusija je dokazala da je ponovo znacajan cinilac medjunarodnih odnosa. Takodje, dobila je opravdanje da pocne da ozbiljnije vrslja po Kavkazu, sto ce najverovatnije brzo i iskoristiti. EU je uspela da potvrdi jedinstvo i preuzme odgovornost za strukturalno uredjenje kontinenta. To podrazumeva i priliku da ucestvuje u organizovanju jedne nove drzavne tvorevine, i neka im je tu sa srecom (trebace im itekako). Srbija je dobila potvrdu da moze da bude ozbiljan pregovarac, da postaje ozbiljna drzava. Taj dobitak treba ozbiljno iskoristiti, pre svega u pravcu stvaranja cvrsceg partnerstva sa EU. Sa novom EU upravom na Kosovu treba odmah poceti saradnju, pre svega u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i zastiti naseg naroda i manastira. To je moguce i bez priznavanja drzavnosti dojucerasnje pokrajine, cak i neophodno u smislu pokazivanja brige o necemu na sta deklarativno polazemo pravo. Naravno, dobijaju i Albanci novu drzavu, sad im predstoji tezi deo posla - da je uredjuju i sustinski stvaraju. Naravno, svako je po nesto i izgubio, ali budimo optimisticni, gledajmo na dobitke, pa da idemo dalje.

Djole

pre 16 godina

Svi vičemo o jednostranom proglašenju nezavisnosti KiM. Pa kakve druge ima? Postoji samo jednostrano proglašenje a pitanje je ko će da ga podrži ili prihvati.

misi

pre 16 godina

Vi svi zaboravljate ko mora da nam dodje u posetu, kome mora da se poljubi ruka. Ko mora da dodje u hram. Dok se to ne obavi nema EU!

DarkoNS

pre 16 godina

Sve bi bilo lakse da smo modifikovali svoj nacionalni program: Svi Srbi u Srbiji u Svi Srbi u Evropskoj Uniji. Da smo tako nastupili 1991. mozda bismo imali prave velike sile na svojoj strani (a ne polu-zivu Rusiju), i imali mnogo bolju poziciju.
Ova nova deviza, kao nacionalni i drzavni program znacio bi u konkretnom slucaju: ako ce i Srbija i (njen deo) Kosovo biti u Evropskoj uniji, sto bismo onda prozivljavali privremeno izdvajanje Kosova kao katastrofu koja poprima razmere kolektivnog ludila?!
u takvoj EU Albanci ce upravljati svojim zivotima, mi cemo, uz pomoc EU strogo kontrolisati kvalitet zivota to malo Srba na Kosovu i stanje nasih manastira. Kakav suverenitet i teritorijalni integritet, to je prevazdijena prica, koja proistice od od nase neupotrebljive politicke elite koja nam maze oci prikrivajuci svoju nesposobnost da resava prava zivotna pitanja, standard gradjana, obrazovanje, a i natalitet...

Z

pre 16 godina

Ja ne znam sta je toj Karli, zasto daje negativni izvestaj o saradnji Srbije kad ona lepo saraduje. Pogledajte samo. Mladic je pono vremena bio (a i sad je za mnoge) veliki junak i heroj koji je odbranio Srbe od Vatikana i Zapada koji je bio listom protiv Srba. Pa zar da vlast hapsi heroja?
Posle toga Mladic je prisustvovao mnogim pogrebima i to kakvim molicu lepo, svr junak do junaka i ratni drug. Pa zar vlast da hapsi coveka na pogrebu?
A onda je Voja izjavio da je Mladic zadnja rupa na svirali. I zar vlast nema pametnijeg posla kao upravne odbore i podela resora nego da se bavi zadnjom rupom?
Zatim je Mladic regularno posecivao saborce u Ministarstvu odbrane koje inace nije znalo njegovu adresu. I kako onda sda ga uhapsi?
Kad je Karla bila u Beogradu Mladic je u obliznjoj kafani prosljavljao rodendan sa pajtasima. Pa nece valjda vlast da kvari coveku rodendan.
Mladic je redovno posecivao sportske susrete i radio na promociji srpskog futbala. Pa nece valjda vlast da hapsi coveka koji radi za srpski sport.
A ono o ubistvu dva vojnika u Topcideru? Pa to je vise kao kolatelarna steta i ko je kriv mladicima da su svesno obavljali svoju duznost?
Zato je vlada raspisala velike nagrade, delila stanove i Skode i tu se vidi koliko je vlast saradivala. Ali nije se nista moglo jer je Mladic vec imao dovoljno stanova i automobila.
Iz svega ovoga se vidi da je vlada potpuno saradivala sa Hagom i ne razumem Karlinu negativnu ocenu.

damir

pre 16 godina

ovde bi vec doktori imali posla i kod nas a bogami i evropi.
recimo samo da je obicnom coveku vise pun k(ufer) i srbije i evrope i kosova. i haga i mladica i karadzica.
i voje i borisa i ostalih.

nek se skupa spakuju sa putinom i odu osvajati mars.

Predrag

pre 16 godina

Ako nas Evropska Unija ne cuje po pitanju Kosova, zar neko misli da mozemo da ocekujemo da ce nas cuti bolje po nekom drugom pitanju?

fadil_h

pre 16 godina

Lavrov nastavlja da prica besmislice. Zar nisu slovenci i hrvati dobili nezavisnost JEDNOSTRANO, pa letonci, litvanci, estonezi i td. I ko se bunio zbog toga? Da li smo imali "haos" u svetu posle toga? Naravno da ne. Pa neka proglase nezavisnost Juzni Oseti njih 90 hiljada (koliko i jedan srednji grad na Kosovo) koliko hoce, nece njih priznati niko (osim mozda Rusije) jer su etnicki ocistili Juznu Osetiju od gruzijaca pomocu Moskve plus nisu imali ni jedan odsto nadleznosti prava koja je imala Kosovo u bivsu SFRJ i ne predstavljaju kompaktnu naciju u okviru jednog regiona. S druge strane izjava Karla Bilda treba da uznemirava puno sve one koji su utopijom i iluzijama pomislili da Kosovo nece biti nezavisno. Ovako je kada se pokusava lomiti zid glavom. Ovom prilikom medjutim zapad se ponasa kao dobronamerni lekar koji kaze pacijentu da posto pati od raka, da mu je jedini spas da isece rak iz svog tela, i posle toga bice ziv i zdrav a Rusija igra ulogu ZLONAMERNOG lekara koji zarad profitiranja za sebe daje lazne nade pacijentu i kaze da ne treba iseciti rak i time pogorsava stanje pacijentu u mnogo vecoj meri nego sto je bio tako da rak se siri i postaje mnogo opasan po zivot pacijenta. Naravno da dogovoreno resenje bi bilo najbolja moguca stvar i to bi se postiglo lako kada se priznaje realnost tj cinjenica da Kosovo je izgubljeno za Srbiju jos Juna 1999. Sve dok se to ne shvata gubicemo vreme i zaostajemo cak iza siromasnih zemalja pa tako recimo Srbija ocekuje investicije iz siromasne Indije.

Laza

pre 16 godina

Ako se mi nalazimo u Evropi, a sve evropske zemlje su misljenja da Kosmet treba da dobije nezavisnost, onda je stvar jasna. Nismo u pravu!

Bojan

pre 16 godina

Mene interesuje samo stav Srbije i Rusije jer bez njih status Kosova se ne moze resiti. Treba se spremiti na reakciju kako da Srbija zajedno sa Rusijom i Kinom odgovori na ove pretnje pojednih drzva, a pogotovu onih koje imaju iste probleme kao Srbija. Kosovo i Metohija su neotudjivi deo Srbije i nema presedana. Tacka.

B.R.

pre 16 godina

Breaking news! 10. Dec 2007, 11:34 (Reuters)

Samo jedna zemlja EU ne prihvata nezavisnost Kosova
Sve, osim jedne, zemlje članice Evropske unije su spremne da prihvate nezavisnost srpske pokrajine Kosovo bez rezolucije Ujedinjenih nacija, rekao je danas švedski šef diplomatije Karl Bilt.
"Takoreći imamo jedinstvo po pitanju Kosova", rekao je Bilt novinarima prije početka sastanka ministara inostranih poslova dvadesetsedmorice danas u Briselu na kome treba da se razmotri da li mogu jedinstveno da nastupe u procesu rješavanja statusa Kosova.
Bilt nije rekao koja zemlja od 27 članica EU još uvek želi usvajanje rezolucije Savjeta bezbijednosti UN prije nego što bi prihvatila proglašenje nezavisnosti koje se očekuje od kosovsko albanskih lidera u narednim nedjeljama, navodi agencija Rojters.
Ministar Luksemburga Žan Aselborn je rekao samo da Kipar ima "ogroman problem" u podržavanju nezavisnosti Kosova.
-----------------------------
Zašta odoše onolike pare na putovanja srpskih zvaničnika kad jednog prijatelja među zemljama EU nisu uspjeli da obezbijede? Strašno...

memorija

pre 16 godina

Ja se izvinjavam, mozda moje pitanje nije u duhu teme na koju se odnosi vest, ali moram da pitam.
Vidim da ce zakon o besplatnoj podeli akcija stupiti na snagu u januaru 2008. godine. Da li ce,po njemu, pravo na besplatne akcije imati i svi punoletni Albanci posto su oni na dan 30. 06. 2007. godine imali drzavljanstvo Republike Srbije. Moje je misljenje da se do januara 2008. godine nece definitivno razresiti situacija oko Kosova i Metohije. Sta se onda desava u ekonomiji, odnosno da li neko u Vladi na ovaj nacin uopste ne razmislja o mogucim posledicama svoga delovanja. Ja ne mislim da je lose ako se akcije podele i ljudima na Kosmetu, jer zakon tako kaze, ali imam utisak da neko namerno zeli da pokaze da te ljude ne smatra svojim gradjanima sto je jako losa poruka iz Srbije u ovom trenutku, nesto nalik na pitanje otpisa Kosmetskog dela duga Srbije (matematika: U uzoj Srbiji ima oko 8 miliona stanovnika, oko 4 miliona ima pravo na akcije, odnosno na birackom spisku ima valjda 4 700 000 ljudi, a sa Kosmetom Srbija ima oko 10 miliona stanovnika, ako se ne varam, pa iz toga zakljucujem da tu nisu ukljuceni Albanci sa Kosmeta, a uostalom verovatno ih i nema na birackom spisku, ali biracki spisak je mehanizam prve provere, a zakon je zakon).

Tex Willer

pre 16 godina

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da nema nikakve trgovine "Kosovo za Evropu", niti bi to Srbija prihvatila, niti joj to iko nudi.
---------------------------
Pa sta onda o tome pricas kad vam niko ne nudi, da li ti to koristis kao podsetnik za druge, da nude.

Vlada

pre 16 godina

Predlazem da se u Srbiji raspise referendum koji je trebalo jos davno raspisati. Ustedeli bi smo i vreme i energiju koju smo predhodnih godina procerdali. Pitanje je jednostavno: Da li ste za to da Srbija (sa Kosovom ili bez njega) bude clanica Evropske Unije i pritom ispuni sve uslove za prijem u tu organizaciju. Rezultat referenduma, bez obzira da li se to nekom svidja ili ne, bio bi obavezujuci za srpsku vladu. Bar bi smo znali na cemu smo, valjda.

Igor

pre 16 godina

Svaki slucaj je poseban slucaj, a ako se prizna nezavisno Kosovo, to je onda kraj medjunarodnog prava. Nije da ja dajem neku preteranu vaznost Srbiji u svetskim razmerama, ali jednostavno pravo mora da se primenjuje jednako na sve.

Mile

pre 16 godina

Mislim da sve vise sama sudbina Kosova vise nije pod znakom pitanja, (tj. najverovatnije ce dobiti nezavisnost i najverovatnije to Srbija nece potpisati), vec je sve interesantnije pitanje KRITERIJUMA EU.
Samo cekam da iz EU cujem izjave (direktne ili indirektne-uvijene) tipa "sto se vi u Srbiji drzite MEDJUNARODNOG PRAVA i SB UN k'o pijan plota", kao sto je to svojevremeno izjavio jedan nas bivsi politicar kome se sad sudi u Hagu, pa da kazem ALAL VERA EU, nisam mogao ni da sanjam da joj je to nivo.

Sale, Dorcol

pre 16 godina

Srbija nikada nije imala problema sa Albancima kao svojima gradjanima. To se vidi po desetinama hiljada Albanaca koji bez problema zive u Beogradu.
Nijedna normalna drzava ne tolerise one koji ubijaju policaju i zele stvaranje jos jedne albanske drzave na njenoj teritoriji.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband osporio je da će nezavisno Kosovo poslužiti kao inspiracija separatistima u svetu, jer je ono, po njegovoj oceni, sasvim izuzetan slučaj." Da li je gospodin razgovarao sa pretstavnicima ijednog separatistickog pokreta, cisto da proveri da li se i oni slazu sa ovom, na Zapadu veoma rasprostranjenom teorijom? JESTE izuzetan slucaj, u negativnom smislu - samo su Albancima izasli u susret, u veoma sumnjivim okolnostima, a za ostale ih bas briga - Kurdi nemaju jos ni prvu drzavu, a radi se o populaciji od oko 20-tak (dvadesetak) miliona, ne o sumnjivih 2 (dva) miliona "Kosovara". Ako je Srbija izgubila Kosovo zbog SM, zasto se ta ista gospoda Albanci bune i u Makedoniji? Odgovor je veoma Veliki, dok se istovremeno SVIM Srbima na silu stavlja u usta zelja za Velikom Srbijom, i na osnovu te vestacke konstrukcije se onda satanizuju i izlazu svemu i svacemu, od sankcija do fizickog unistenja, a kad pokusaju da se brane, onda ugrozavaju stabilnost regiona!

Ismajlljama@hotmail.com

pre 16 godina

Po molim vas g. Dejvid "nezavisno Kosovo poslužiti kao inspiracija separatistima u svetu", pa sta od toga, i mi albanci su proglasavali nezavisnost u '90, ali bez prihvatanje najmanje od EU sa USA ili Rusija, ta seperatisticka politika ne vodi nigde!!! Pa hajde bre budite normalni, svetska politika nije tako lako kao vi anti-kosovski politicari mislite. Abkhazija ili Osetija nek se oni proglasava nezavisnost, ali nista od toga ako samo Rusija i Srbija prihvate toga, kao Albanije je prihvatio nezavisnost kosova u ´90!!! Hvala vam

Srđan NS

pre 16 godina

Interesantno je to da sve ono što se sada velikodušno nudi Srbima bilo sve ove godine ponuđeno Albancima pa su ono godinama bojkotovali državne organe Srbije i to je za zapad tad bilo normalno .Sad kada sve to isto odbijaju Srbi , e sad nije.

djolle

pre 16 godina

da je srbija htela kosovo (teritoriju) kupovala bi zemlju srba koji su namerni napustiti je, a ne bi ostavljala prazan prostor albancima da postaju vlasnici zemlje :(

sada imamo situaciju: 2mil albanaca = 20% stanovnistva -> 50 poslanickih fotelja u parlamentu od 250 poslanika

veselo

All. Prishtina

pre 16 godina

Ljudi ajte malo da budemo realni i objektivni (oprostite mi ako sam subjektivan, nije sa namerom): Srbija zeli Kosovo , no, ne zeli stanovnike Kosova u svojoj drzavi to jest Albance; , Albanci ne zele pod Srbijom a zele Kosovo; , 90% stanovnika Kosova cine Albanci; Rezultat svega toga je sta , odgovorite sami .

Ana

pre 16 godina

"Kako prenosi Rojters, posrednička "trojka" Kontakt grupe je u izveštaju koji je predala generalnom sekretaru UN navela da tokom četvoromesečnih pregovora Beograd i Priština nisu uspeli da postignu sporazum zato što nijedna strana nije htela da popusti oko ključnog pitanja suvereniteta Kosova.

Komentar: Ključno pitanje nije suverenitet Kosova, nego suverenitet Republike Srbije.

"Jasno je da budućnost Srbije i Kosova leži u Evropskoj uniji. To je nešto oko čega se obe strane slažu", rekao je visoki predstavnik EU.

Komentar: Jasno je da budućnost Kosova leži u Srbiji a budućnost Srbije u EU, to je ono oko čega se strane - Srbija i EU - (odn. Javier Solana) baš i ne slažu....

deja

pre 16 godina

Mislim da će nam EU danas jasno staviti do znanja da smo mi za njih poraženi neprijatelj. Sve što ono ne urade protiv nas smatraju samo aktom njihove uzvišene evrposke civiliziranosti.

neon

pre 16 godina

Ne treba niko da sumnja da će EU na kraju imati tzv. jedinstven stav. Biće malo ublažen u odnosu na, recimo, britansku verziju, ali to je u osnovi to. I oni koji su protiv će biti uzdržani i kraj priče. Tako da je to, što se tiče Kosova, gotova priča. A što se tiče same EU, onda je i dalje u senci Velikog brata, SAD. Sve je to jadno i tužno videti ekonomskog giganta kako je politički i dalje jedan patuljak.

Josip Vasilj

pre 16 godina

EU želi zdravu, reformiranu Srbiju u velikoj porodici ujedinjenih evropskih naroda, ali BIA(UDBA) hoće izoliranu Srbiju na Balkanu, pa blokira te reforme zaštitom svojih ljudi optuženih za užasne ratne zločine, i "vječnim" problemom Kosova, kojeg je sama otjerala,. Kad se oslobodi živućih fosila prošlosti, srpski narod će skinuti veliki kamen sa svojih leđa, i izabrat će perspektivu a ne izolaciju.

gordana

pre 16 godina

Ako im je ovo do sad bila íntenzivna istraga onda bolje da batale taj posao i da priznaju da su nesposobni pa da biramo neke druge koji ce zaista moci da urade svoj posao do kraja. Inace ni nasi unuci nece docekati ulaz u EU kako nas ovi na vlasti zavlace.

deda Marko

pre 16 godina

Izvinite,ali kao da neko namerno laze te novine jedan dan pisu da u EU nema sanse dok se ne ispuni obaveza prema tribunalu,a vec sutradan da to nije uslov i tako GODINAMA!To je da se coveku smuci!

Milan

pre 16 godina

Voleo bih kada bi mogao ovo moje misljenje na sto staviti ucesnicima sednice EU o Kosovu u Srbiji.
Pre svega zasto i vi pisete "Kosovo i Srbija" jos uvek je Kosovo deo Srbije.

EU se boji da ako Albanci na Kosovu ne dobiju nezavisnost da ce biti nemira i novih borbi na Kosovu sto znaci da Albancima manje veruju nego nama. Sa druge strane nasom velikom zeljom da udjemo u Evropu ucenjuju Srbiju i njen narod.
Sta ako bi mi rekli "Necemo EU hocemo Kosovo" tj. bez Kosova necemo u EU.

Sale, Dorcol

pre 16 godina

Srbija nikada nije imala problema sa Albancima kao svojima gradjanima. To se vidi po desetinama hiljada Albanaca koji bez problema zive u Beogradu.
Nijedna normalna drzava ne tolerise one koji ubijaju policaju i zele stvaranje jos jedne albanske drzave na njenoj teritoriji.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband osporio je da će nezavisno Kosovo poslužiti kao inspiracija separatistima u svetu, jer je ono, po njegovoj oceni, sasvim izuzetan slučaj." Da li je gospodin razgovarao sa pretstavnicima ijednog separatistickog pokreta, cisto da proveri da li se i oni slazu sa ovom, na Zapadu veoma rasprostranjenom teorijom? JESTE izuzetan slucaj, u negativnom smislu - samo su Albancima izasli u susret, u veoma sumnjivim okolnostima, a za ostale ih bas briga - Kurdi nemaju jos ni prvu drzavu, a radi se o populaciji od oko 20-tak (dvadesetak) miliona, ne o sumnjivih 2 (dva) miliona "Kosovara". Ako je Srbija izgubila Kosovo zbog SM, zasto se ta ista gospoda Albanci bune i u Makedoniji? Odgovor je veoma Veliki, dok se istovremeno SVIM Srbima na silu stavlja u usta zelja za Velikom Srbijom, i na osnovu te vestacke konstrukcije se onda satanizuju i izlazu svemu i svacemu, od sankcija do fizickog unistenja, a kad pokusaju da se brane, onda ugrozavaju stabilnost regiona!

All. Prishtina

pre 16 godina

Ljudi ajte malo da budemo realni i objektivni (oprostite mi ako sam subjektivan, nije sa namerom): Srbija zeli Kosovo , no, ne zeli stanovnike Kosova u svojoj drzavi to jest Albance; , Albanci ne zele pod Srbijom a zele Kosovo; , 90% stanovnika Kosova cine Albanci; Rezultat svega toga je sta , odgovorite sami .

Milan

pre 16 godina

Voleo bih kada bi mogao ovo moje misljenje na sto staviti ucesnicima sednice EU o Kosovu u Srbiji.
Pre svega zasto i vi pisete "Kosovo i Srbija" jos uvek je Kosovo deo Srbije.

EU se boji da ako Albanci na Kosovu ne dobiju nezavisnost da ce biti nemira i novih borbi na Kosovu sto znaci da Albancima manje veruju nego nama. Sa druge strane nasom velikom zeljom da udjemo u Evropu ucenjuju Srbiju i njen narod.
Sta ako bi mi rekli "Necemo EU hocemo Kosovo" tj. bez Kosova necemo u EU.

Srđan NS

pre 16 godina

Interesantno je to da sve ono što se sada velikodušno nudi Srbima bilo sve ove godine ponuđeno Albancima pa su ono godinama bojkotovali državne organe Srbije i to je za zapad tad bilo normalno .Sad kada sve to isto odbijaju Srbi , e sad nije.

Josip Vasilj

pre 16 godina

EU želi zdravu, reformiranu Srbiju u velikoj porodici ujedinjenih evropskih naroda, ali BIA(UDBA) hoće izoliranu Srbiju na Balkanu, pa blokira te reforme zaštitom svojih ljudi optuženih za užasne ratne zločine, i "vječnim" problemom Kosova, kojeg je sama otjerala,. Kad se oslobodi živućih fosila prošlosti, srpski narod će skinuti veliki kamen sa svojih leđa, i izabrat će perspektivu a ne izolaciju.

Laza

pre 16 godina

Ako se mi nalazimo u Evropi, a sve evropske zemlje su misljenja da Kosmet treba da dobije nezavisnost, onda je stvar jasna. Nismo u pravu!

neon

pre 16 godina

Ne treba niko da sumnja da će EU na kraju imati tzv. jedinstven stav. Biće malo ublažen u odnosu na, recimo, britansku verziju, ali to je u osnovi to. I oni koji su protiv će biti uzdržani i kraj priče. Tako da je to, što se tiče Kosova, gotova priča. A što se tiče same EU, onda je i dalje u senci Velikog brata, SAD. Sve je to jadno i tužno videti ekonomskog giganta kako je politički i dalje jedan patuljak.

Bojan

pre 16 godina

Mene interesuje samo stav Srbije i Rusije jer bez njih status Kosova se ne moze resiti. Treba se spremiti na reakciju kako da Srbija zajedno sa Rusijom i Kinom odgovori na ove pretnje pojednih drzva, a pogotovu onih koje imaju iste probleme kao Srbija. Kosovo i Metohija su neotudjivi deo Srbije i nema presedana. Tacka.

deja

pre 16 godina

Mislim da će nam EU danas jasno staviti do znanja da smo mi za njih poraženi neprijatelj. Sve što ono ne urade protiv nas smatraju samo aktom njihove uzvišene evrposke civiliziranosti.

Igor

pre 16 godina

Svaki slucaj je poseban slucaj, a ako se prizna nezavisno Kosovo, to je onda kraj medjunarodnog prava. Nije da ja dajem neku preteranu vaznost Srbiji u svetskim razmerama, ali jednostavno pravo mora da se primenjuje jednako na sve.

deda Marko

pre 16 godina

Izvinite,ali kao da neko namerno laze te novine jedan dan pisu da u EU nema sanse dok se ne ispuni obaveza prema tribunalu,a vec sutradan da to nije uslov i tako GODINAMA!To je da se coveku smuci!

B.R.

pre 16 godina

Breaking news! 10. Dec 2007, 11:34 (Reuters)

Samo jedna zemlja EU ne prihvata nezavisnost Kosova
Sve, osim jedne, zemlje članice Evropske unije su spremne da prihvate nezavisnost srpske pokrajine Kosovo bez rezolucije Ujedinjenih nacija, rekao je danas švedski šef diplomatije Karl Bilt.
"Takoreći imamo jedinstvo po pitanju Kosova", rekao je Bilt novinarima prije početka sastanka ministara inostranih poslova dvadesetsedmorice danas u Briselu na kome treba da se razmotri da li mogu jedinstveno da nastupe u procesu rješavanja statusa Kosova.
Bilt nije rekao koja zemlja od 27 članica EU još uvek želi usvajanje rezolucije Savjeta bezbijednosti UN prije nego što bi prihvatila proglašenje nezavisnosti koje se očekuje od kosovsko albanskih lidera u narednim nedjeljama, navodi agencija Rojters.
Ministar Luksemburga Žan Aselborn je rekao samo da Kipar ima "ogroman problem" u podržavanju nezavisnosti Kosova.
-----------------------------
Zašta odoše onolike pare na putovanja srpskih zvaničnika kad jednog prijatelja među zemljama EU nisu uspjeli da obezbijede? Strašno...

Ana

pre 16 godina

"Kako prenosi Rojters, posrednička "trojka" Kontakt grupe je u izveštaju koji je predala generalnom sekretaru UN navela da tokom četvoromesečnih pregovora Beograd i Priština nisu uspeli da postignu sporazum zato što nijedna strana nije htela da popusti oko ključnog pitanja suvereniteta Kosova.

Komentar: Ključno pitanje nije suverenitet Kosova, nego suverenitet Republike Srbije.

"Jasno je da budućnost Srbije i Kosova leži u Evropskoj uniji. To je nešto oko čega se obe strane slažu", rekao je visoki predstavnik EU.

Komentar: Jasno je da budućnost Kosova leži u Srbiji a budućnost Srbije u EU, to je ono oko čega se strane - Srbija i EU - (odn. Javier Solana) baš i ne slažu....

fadil_h

pre 16 godina

Lavrov nastavlja da prica besmislice. Zar nisu slovenci i hrvati dobili nezavisnost JEDNOSTRANO, pa letonci, litvanci, estonezi i td. I ko se bunio zbog toga? Da li smo imali "haos" u svetu posle toga? Naravno da ne. Pa neka proglase nezavisnost Juzni Oseti njih 90 hiljada (koliko i jedan srednji grad na Kosovo) koliko hoce, nece njih priznati niko (osim mozda Rusije) jer su etnicki ocistili Juznu Osetiju od gruzijaca pomocu Moskve plus nisu imali ni jedan odsto nadleznosti prava koja je imala Kosovo u bivsu SFRJ i ne predstavljaju kompaktnu naciju u okviru jednog regiona. S druge strane izjava Karla Bilda treba da uznemirava puno sve one koji su utopijom i iluzijama pomislili da Kosovo nece biti nezavisno. Ovako je kada se pokusava lomiti zid glavom. Ovom prilikom medjutim zapad se ponasa kao dobronamerni lekar koji kaze pacijentu da posto pati od raka, da mu je jedini spas da isece rak iz svog tela, i posle toga bice ziv i zdrav a Rusija igra ulogu ZLONAMERNOG lekara koji zarad profitiranja za sebe daje lazne nade pacijentu i kaze da ne treba iseciti rak i time pogorsava stanje pacijentu u mnogo vecoj meri nego sto je bio tako da rak se siri i postaje mnogo opasan po zivot pacijenta. Naravno da dogovoreno resenje bi bilo najbolja moguca stvar i to bi se postiglo lako kada se priznaje realnost tj cinjenica da Kosovo je izgubljeno za Srbiju jos Juna 1999. Sve dok se to ne shvata gubicemo vreme i zaostajemo cak iza siromasnih zemalja pa tako recimo Srbija ocekuje investicije iz siromasne Indije.

Predrag

pre 16 godina

Ako nas Evropska Unija ne cuje po pitanju Kosova, zar neko misli da mozemo da ocekujemo da ce nas cuti bolje po nekom drugom pitanju?

Mile

pre 16 godina

Mislim da sve vise sama sudbina Kosova vise nije pod znakom pitanja, (tj. najverovatnije ce dobiti nezavisnost i najverovatnije to Srbija nece potpisati), vec je sve interesantnije pitanje KRITERIJUMA EU.
Samo cekam da iz EU cujem izjave (direktne ili indirektne-uvijene) tipa "sto se vi u Srbiji drzite MEDJUNARODNOG PRAVA i SB UN k'o pijan plota", kao sto je to svojevremeno izjavio jedan nas bivsi politicar kome se sad sudi u Hagu, pa da kazem ALAL VERA EU, nisam mogao ni da sanjam da joj je to nivo.

dragan

pre 16 godina

Ja stvarno ne mogu da verujem da nekome jos nije jasno da je Kosovo od 1999. apsolutno nezavisno od Srbije. Mi smo greske pravili sad moramo da ih platimo. Nego bih molio Jeremica da malo pojasni te "uzvratne mere"? Sta, kao, nekom cemo da j....o nanu? Da im skresemo sve u brk? Mis'im...loodilo....

Tex Willer

pre 16 godina

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da nema nikakve trgovine "Kosovo za Evropu", niti bi to Srbija prihvatila, niti joj to iko nudi.
---------------------------
Pa sta onda o tome pricas kad vam niko ne nudi, da li ti to koristis kao podsetnik za druge, da nude.

gordana

pre 16 godina

Ako im je ovo do sad bila íntenzivna istraga onda bolje da batale taj posao i da priznaju da su nesposobni pa da biramo neke druge koji ce zaista moci da urade svoj posao do kraja. Inace ni nasi unuci nece docekati ulaz u EU kako nas ovi na vlasti zavlace.

djolle

pre 16 godina

da je srbija htela kosovo (teritoriju) kupovala bi zemlju srba koji su namerni napustiti je, a ne bi ostavljala prazan prostor albancima da postaju vlasnici zemlje :(

sada imamo situaciju: 2mil albanaca = 20% stanovnistva -> 50 poslanickih fotelja u parlamentu od 250 poslanika

veselo

Z

pre 16 godina

Ja ne znam sta je toj Karli, zasto daje negativni izvestaj o saradnji Srbije kad ona lepo saraduje. Pogledajte samo. Mladic je pono vremena bio (a i sad je za mnoge) veliki junak i heroj koji je odbranio Srbe od Vatikana i Zapada koji je bio listom protiv Srba. Pa zar da vlast hapsi heroja?
Posle toga Mladic je prisustvovao mnogim pogrebima i to kakvim molicu lepo, svr junak do junaka i ratni drug. Pa zar vlast da hapsi coveka na pogrebu?
A onda je Voja izjavio da je Mladic zadnja rupa na svirali. I zar vlast nema pametnijeg posla kao upravne odbore i podela resora nego da se bavi zadnjom rupom?
Zatim je Mladic regularno posecivao saborce u Ministarstvu odbrane koje inace nije znalo njegovu adresu. I kako onda sda ga uhapsi?
Kad je Karla bila u Beogradu Mladic je u obliznjoj kafani prosljavljao rodendan sa pajtasima. Pa nece valjda vlast da kvari coveku rodendan.
Mladic je redovno posecivao sportske susrete i radio na promociji srpskog futbala. Pa nece valjda vlast da hapsi coveka koji radi za srpski sport.
A ono o ubistvu dva vojnika u Topcideru? Pa to je vise kao kolatelarna steta i ko je kriv mladicima da su svesno obavljali svoju duznost?
Zato je vlada raspisala velike nagrade, delila stanove i Skode i tu se vidi koliko je vlast saradivala. Ali nije se nista moglo jer je Mladic vec imao dovoljno stanova i automobila.
Iz svega ovoga se vidi da je vlada potpuno saradivala sa Hagom i ne razumem Karlinu negativnu ocenu.

Vlada

pre 16 godina

Predlazem da se u Srbiji raspise referendum koji je trebalo jos davno raspisati. Ustedeli bi smo i vreme i energiju koju smo predhodnih godina procerdali. Pitanje je jednostavno: Da li ste za to da Srbija (sa Kosovom ili bez njega) bude clanica Evropske Unije i pritom ispuni sve uslove za prijem u tu organizaciju. Rezultat referenduma, bez obzira da li se to nekom svidja ili ne, bio bi obavezujuci za srpsku vladu. Bar bi smo znali na cemu smo, valjda.

memorija

pre 16 godina

Ja se izvinjavam, mozda moje pitanje nije u duhu teme na koju se odnosi vest, ali moram da pitam.
Vidim da ce zakon o besplatnoj podeli akcija stupiti na snagu u januaru 2008. godine. Da li ce,po njemu, pravo na besplatne akcije imati i svi punoletni Albanci posto su oni na dan 30. 06. 2007. godine imali drzavljanstvo Republike Srbije. Moje je misljenje da se do januara 2008. godine nece definitivno razresiti situacija oko Kosova i Metohije. Sta se onda desava u ekonomiji, odnosno da li neko u Vladi na ovaj nacin uopste ne razmislja o mogucim posledicama svoga delovanja. Ja ne mislim da je lose ako se akcije podele i ljudima na Kosmetu, jer zakon tako kaze, ali imam utisak da neko namerno zeli da pokaze da te ljude ne smatra svojim gradjanima sto je jako losa poruka iz Srbije u ovom trenutku, nesto nalik na pitanje otpisa Kosmetskog dela duga Srbije (matematika: U uzoj Srbiji ima oko 8 miliona stanovnika, oko 4 miliona ima pravo na akcije, odnosno na birackom spisku ima valjda 4 700 000 ljudi, a sa Kosmetom Srbija ima oko 10 miliona stanovnika, ako se ne varam, pa iz toga zakljucujem da tu nisu ukljuceni Albanci sa Kosmeta, a uostalom verovatno ih i nema na birackom spisku, ali biracki spisak je mehanizam prve provere, a zakon je zakon).

damir

pre 16 godina

ovde bi vec doktori imali posla i kod nas a bogami i evropi.
recimo samo da je obicnom coveku vise pun k(ufer) i srbije i evrope i kosova. i haga i mladica i karadzica.
i voje i borisa i ostalih.

nek se skupa spakuju sa putinom i odu osvajati mars.

Srdjan

pre 16 godina

Hocu da vristim, ali ne mogu!!! Niko me nebi ni cuo!! Zivim u zemlji EU, u kojoj vecinu gradjana boli uvo za Kosovo, ali kad ih vec pitate nikako nisu za nezavisnost Kosova. Guraju nas u zagraljaj radikala i u sledecih 600 godina epova i pesama o Kosovu. Da me ne shvatite lose... nisam ni ja da se Kosovo odvoji od Srbije, jer nemaju pravo na to i to svi znaju... i bojim se da se u meni opet budi onaj prokleti, pakosni inat, kad cu iscekivati lancanu reakciju i u zemljama EU, kao prvo u Britaniji i Belgiji. Ali ja to ne zelim! Ne zelim da budem takav, ali sta mogu, kad su me naterali! Izgleda da mi nista drugo ni ne preostaje. I najzalije mi je, sto ce nas opet (kad nas gurnu pod radikale) gledati kao zivotinje, a ne kao ljude. je_i ga!

PRN

pre 16 godina

"Ministar Luksemburga Žan Aselborn je rekao samo da Kipar ima "ogroman problem" u podržavanju nezavisnosti Kosova." Naravno da ima ogroman problem. Ne zbog okupiranog dela, nego zbog miliarda evra koje su Srpski politicari i biznismeni sakrili u Kiparskim bankama. Zamislite sta bi se desilo njihovoj ekonomiji da se te pare povuku iz kiparskih banaka!?

Milos Rancic

pre 16 godina

Albanaca u Beogradu ima ravno 1.492 (http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1199), a nesumnjivo je da ih je bilo znatno vise pre 1990. Uostalom, koliko vas i dalje ide u lokalnu poslasticarnicu ciji je vlasnik Albanac i zasto? Da nije zato sto je vecina Albanaca pobegla glavom bez obzira jer "Srbi i Srbija nisu imali problema s Albancima"?

DarkoNS

pre 16 godina

Sve bi bilo lakse da smo modifikovali svoj nacionalni program: Svi Srbi u Srbiji u Svi Srbi u Evropskoj Uniji. Da smo tako nastupili 1991. mozda bismo imali prave velike sile na svojoj strani (a ne polu-zivu Rusiju), i imali mnogo bolju poziciju.
Ova nova deviza, kao nacionalni i drzavni program znacio bi u konkretnom slucaju: ako ce i Srbija i (njen deo) Kosovo biti u Evropskoj uniji, sto bismo onda prozivljavali privremeno izdvajanje Kosova kao katastrofu koja poprima razmere kolektivnog ludila?!
u takvoj EU Albanci ce upravljati svojim zivotima, mi cemo, uz pomoc EU strogo kontrolisati kvalitet zivota to malo Srba na Kosovu i stanje nasih manastira. Kakav suverenitet i teritorijalni integritet, to je prevazdijena prica, koja proistice od od nase neupotrebljive politicke elite koja nam maze oci prikrivajuci svoju nesposobnost da resava prava zivotna pitanja, standard gradjana, obrazovanje, a i natalitet...

realista

pre 16 godina

Srpski politicari kao i uvek, krenuli su u pogresnom pravcu. Trebali su narodu reci: dovidjenja Kosovo, kolevko nasa, vidimo se uskoro ujedinjeni u sastavu EU! Ne znam kako niko na ovim prostorima ne shvata da bi ulaskom Srbije, BiH, Kosova itd. u EU napokon svi Srbi bili u jednoj "drzavi" gde nema granica, svako zivi gde god hoce i svi placaju u evrima. Napokon bi se ostvarila izreka: Svi Srbi u jednoj drzavi. Umesto toga imamo kampanju Kosovo je Srbija! Uzalud potrosene pare! U danasnjem svetu medija narod bi sve progutao, zato me cudi sto niko nije krenuo u gore opisanom pravcu. Ali to je samo moja naivnost, jer se vec kod obrazovanja ministarstava mogao videti pravac kretanja nase politike. Umesto Ministarstva za evropske integracije imamo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju!

Ismajlljama@hotmail.com

pre 16 godina

Po molim vas g. Dejvid "nezavisno Kosovo poslužiti kao inspiracija separatistima u svetu", pa sta od toga, i mi albanci su proglasavali nezavisnost u '90, ali bez prihvatanje najmanje od EU sa USA ili Rusija, ta seperatisticka politika ne vodi nigde!!! Pa hajde bre budite normalni, svetska politika nije tako lako kao vi anti-kosovski politicari mislite. Abkhazija ili Osetija nek se oni proglasava nezavisnost, ali nista od toga ako samo Rusija i Srbija prihvate toga, kao Albanije je prihvatio nezavisnost kosova u ´90!!! Hvala vam

citalac vesti

pre 16 godina

E, pa lepo. Blizi se i ta prica kraju. Svi bitni ucesnici u ovoj partiji su dobili po nesto. Amerika je dokazala da barem u Evropi jos uvek ima presudan uticaj i da je EU i dalje njihova politicka marioneta. Rusija je dokazala da je ponovo znacajan cinilac medjunarodnih odnosa. Takodje, dobila je opravdanje da pocne da ozbiljnije vrslja po Kavkazu, sto ce najverovatnije brzo i iskoristiti. EU je uspela da potvrdi jedinstvo i preuzme odgovornost za strukturalno uredjenje kontinenta. To podrazumeva i priliku da ucestvuje u organizovanju jedne nove drzavne tvorevine, i neka im je tu sa srecom (trebace im itekako). Srbija je dobila potvrdu da moze da bude ozbiljan pregovarac, da postaje ozbiljna drzava. Taj dobitak treba ozbiljno iskoristiti, pre svega u pravcu stvaranja cvrsceg partnerstva sa EU. Sa novom EU upravom na Kosovu treba odmah poceti saradnju, pre svega u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i zastiti naseg naroda i manastira. To je moguce i bez priznavanja drzavnosti dojucerasnje pokrajine, cak i neophodno u smislu pokazivanja brige o necemu na sta deklarativno polazemo pravo. Naravno, dobijaju i Albanci novu drzavu, sad im predstoji tezi deo posla - da je uredjuju i sustinski stvaraju. Naravno, svako je po nesto i izgubio, ali budimo optimisticni, gledajmo na dobitke, pa da idemo dalje.

milentije

pre 16 godina

Clinton, Blair i njihovi saveznici uveli su na svetsku politicku scenu neki novi (ne)moral...Na zalost to je vec preraslo u standard...a mi jos uvek igramo tradicionalno (povelja UN, medjunarodno pravo..). Bojim se da je rec o borbi 2 principa: princip "novog svetskog poretka" i principa tzv. tradicionalnih vrednosti. Voleo bih da su nasi principi pobede...ali svetom trenutno vlada globalisticka groznica. Sasvim sigurno doci ce do povratka na tradicionalne vrednosti...ali ne u narednih nekoliko godina.

blog

pre 16 godina

Mitova je o Kosovu i previse, kako onih od pre mnogo vekova, tako i ovih danas. Srbija polaze kako istorijsko, tako i legalno pravo na pokrajinu, sve drugo je otimacina. Albanci i Srbi ce ziveti jedni uz druge kako prethodnih vekova, tako i narednih, nezavisno Kosovo to nece promeniti. Takodje cemo jedni drugima uvek mentalno biti blizi nego nekim Dancima ili Svedjanima, na nama je samima da to shvatimo. Americka vlada trenutno podrzava nezavisno Kosovo, ali nek se oni sami pitaju kako se danas zivi u Somaliji, Vijetnamu, Iraku, Avganistanu, Nikaragvi ili drugim zemljama gde je americka vojska "pomagala". Koliko mi je zao cepanja moje rodne zemlje Srbije, tako mi je i zao Albanaca koji su u zabludi da ce im svi problemi sa nezavisnom drzavom biti reseni.

Djole

pre 16 godina

Svi vičemo o jednostranom proglašenju nezavisnosti KiM. Pa kakve druge ima? Postoji samo jednostrano proglašenje a pitanje je ko će da ga podrži ili prihvati.

Aca

pre 16 godina

Upravo sam gledao vesti na BBC World. Reportaza o Kosovu, poslovicno objektivna ako izuzmemo tvrdnju da je pitanje nezavisnosti Kosova stvar nekoliko narednih meseci. Mozda je i tako. Ipak, profesionalni pristup BBC-a namece jedno pitanje na koje i bivsi premijer Kosova Bajram Redzepi nema odgovor: u SB imate Rusiju, Kosova nema u UN? Gospodin Redzepi kaze da Kosovo evropsko pitanje a ne azijsko!? Verovatno je SAD deo EU, ili obrnuto. A ja kazem sledece: predlog Srbije o sustinskoj autonomiji u 90% obimu omogucava Albancima na Kosovu ono sto bi (i mozda ce) jednostranim progalsenjem nezavisnosti tj. zaobilazenjem SB i UN. Gospodo Albanci razmislite jos jednom!

BOŽIDAR PANIĆ

pre 16 godina

Rezultati jugosovenske farse pod vodjstvom Titove kamarile su sledeci:
- rodjena su tri nova naroda (makedonski, muslimanski i alabanski)
- stvorene su četiri nove države koje to nikad bisu bile (SLO, CRO, FYRM i Kosove).
- Srbija je pokradena, jer iz YU izlazi manja nego što je u nju ušla ( ukradeno je: Vardarska Makedonija, Kosovo i Baranja)
Rezultat svega toga je nerešeno srpsko pitanje na Balkanu, a to znači da mira na Balkanu nema još sledećih 100 godina.
Takvo stanje koje je rezultat odluka revolucionarnih komunističkih vlasti,ponovo donetih tj. potvrdjenih od strane SAD i demokratske Evrope.

misi

pre 16 godina

Vi svi zaboravljate ko mora da nam dodje u posetu, kome mora da se poljubi ruka. Ko mora da dodje u hram. Dok se to ne obavi nema EU!

bashkim

pre 16 godina

postovanje presednice,ja mislim da ne moze zenu silom da tera ni sud ni niko da voli muza.ako nema ljubavi u braku onda bolje da se razdvoje,a ovde ja sto citam ti hoces silom albance da naterash da zive u braku to ne ide vise.proslo ono vreme. sad srecno srbiji i kosovu na svom putu

Gazi

pre 16 godina

Necemo da budemo dio vas.Jel vam jasno.Imali ste prilike da nas zadrzite ali vi to niste hteli.Necete jos, hocete samo teritorije a gde cu ja?

chicen25@yahoo.com

pre 16 godina

Godinama stojim u redu za vizu,medju ogradama kao zabranima za stoku, ispred raznih ambasada, zbog toga sto ova drzava nije u stanju da uhapsi Ratka Mladica. U isto vreme svaki srpski kriminalac, svaka ovdasnja pevaljka dobijali su vizu kad su hteli. A sad mi nude express belu sengen listu i status kandidata, milijardu evra do 2010. godine... Sve sto treba da uradim je da kao gradjanin ove zemlje klimnem glavu i kazem KiM vise nije deo Srbije. E pa necu, ne pristajem. Ne pristajem jer ovim ponizenjima mora doci kraj, a doci ce kada kao narod budemo rekli da je dosta i kada sami sebi budemo priznali da smo postali glista koju svako gazi kako hoce, jer im se moze. Dosta mi je evropskog cinizma. Eto vam Kosovo u EU, eto vam tako napredne Rumunija i Bugarska, primite i Albaniju ali nama ne treba. Hvala dovidjenja. Putuj Evropo i ....

Adnan

pre 16 godina

Mislim da danas EU stavljala do znanja i Srbiji i drugima da Kosovo postaje nezavisna, znaci to je krajni cilj. Pitanje je samo kada i to u koordinaciji sa EU i SAD. Mene stvarno cudi kako vlasti u Beogradu jos mogu da lazu svoj narod oko Kosova. Zasto oni ne kazu istinu svom narodu, da je Kosovo vec otislo i krenu resavanju drugim problemima. Srpski narod mora da zna sta se na Kosovo od 1990 do 1999 god. desavalo, koliko ubijenih, kakav je genocid napravljen, kako je Kosovo bilo spaljeno od srpskih snaga, a nijedan jedini srbin nije podigao glas protiv toga. Zbog toga je nemoguce da se zivi pod istim krovom. Srpski narod mora to da zna. Ciao.

samir

pre 16 godina

Momci da li ste culi sa svojim usima sta Tadic i Kostunica nameravaju. Oni ce pitati medjunarodnog suda pravde da li je legalno da Kosovo bude nezavisno, pa od njima cekaju da dobiju odgovor:Da to je legalno.

nebojsa

pre 16 godina

svi mladi od 18-27 g.koji su zavrsili neke skole treba da odu odavde,i evropa bi trebala da im to omoguci,ovde nepostoji mogucnost za normalan razvoj niti ce postojati dugi niz godina,PUTUJ EVROPO

100%realni

pre 16 godina

Dosta interesantno, sto danas radi Srpska politicka klika pa i to je bas po Srpski ,umesto da budu dalekovidni i da vide da Kosovo ode i nema povratka pa da iskoriste ovo sto im se daje (sto kraci put ka Evropi) oni mlate praznu slamu i kada skoro cela Evropa, USA. idruge zemlje priznaju nezavisnost Kosova e onda ode voz pa ako se i predomisle da promene smer ne prema Aziji ,Kubi i svima koji mrze Amerikance nego prema Evropi gde zaista i sami pripadaju onda moraju cekati pa kada im dodje red.Zaista sve u stilu Srpske ili pak da kazem iste politike iz 90-ih godina kada je ceo svet mrzio Srbe.I sta su Srbi dobili od takve politike zna se.Covek se uci od svojih i od tudjih gresaka ali to za Kostunjavog i neke Srpske politicare ne vazi .Pa da su se i Albanci pitali ne bi boljeg politicara od Kostunjavog nasli. Steta za same Srbe ali bogami i za ceo Balkanski region.
100%realni

Hogar Strasni

pre 16 godina

Tuzno je kad vidim kako Kostunica i Tadic, a i medijske kuce, zavaravaju taj narod da postoji neka nada za Kosovo. Nisam siguran da li je to iz gluposti ili neznanja, u svakom slucaju neoprostivo je u ovo doba interneta.

Kosovo je izgubljeno tokom niza godina, a sudbinu Kosova je zapecatio Slobodan Milosevic. On je bio poslednji koji je mogao da ucini nesto za Kosovo, da je razumeo kako zapad funkcionise ili mozda da je bio manje sebican i arogantan?

Procitajte zapadnu stampu i videcete da su najvece sile sveta vec odlucile sta ce biti sa Kosovom. Nikakvo pozivanje na principe tu ne pomaze. U pitanju je prakticno resenje s tacke gledista zapada, a i to sto su u proteklih deset godina Albanci tesko porazili Srbiju u medijskom ratu.

Manjim delom i pitanju je i osveta zapada za sva sranja koja je Srbija napravila iz doba Milosevica i Seselja.

Srbija je pocela da radi prave stvari tek u poslednjih godinu -dve. Kasno Marko na Kosovo stize!

Zorica

pre 16 godina

Kad bi Srbija pruzila ruku Kosovu i Metohiji, da brze pristupi EU uz zahtev da Srbi budu konstitutivni narod, da srpski jezik bude ravnopravan sluzbeni jezik, i sl., kad bi Srbija pruzila ruku Bosni da se konsoliduje i brze pristupi EU, kad bi Srbija pruzila ruku sebi da brzo pristupi EU, velika vecina Srba ukljucujuci i Luzicke Srbe zivela bi u jednoj zajednici-EU pod jakom institucionalnom zastitom ljudskih prava. Migracije bi bile samo ekonomske. Ali, hronicna je nestasica vizionara, a narocito hrabrih vizionara ovde. A, malo je i kasno. U silnoj zelji da prospemo prljavu vodu, preterali smo - izbacili smo i dete.

vela london

pre 16 godina

Cepanje srbije je pocelo 90-ih sa cepanjem jugoslavije i nece se zavrsiti sve dok USA & EU & Russia imaju oko necega da se svadjaju i namecu svoju moc jedni drugima. Kosovo smo mi izgubili davno steta je jer nam je to kolevka srpske religije, ali koga je to briga. Pa oni su bre bombadovali celu srbiju i ubijali nam decu a nece da nam uzmu Kosovo????? Mi smo i suvise mali i neznacajni da se borimo protiv USA & EU. Nego da se mi lepo pomirimo sa tom cinjenicom i da pocnemo da se koncentrisemo na bolju buducnost SRBIJE i nase dece.

MR NO

pre 16 godina

Jedino odrzivo reshenje za Kosovo je podela. Srbi koji zive juzno od Ibra nece moci nikada da zive na Kosovu normalno. Prvom prilikom bice u najboljem sluchaju proterani. Politika koja je bila vodjena za vreme SFRJ na Kosovu je nazalost bila anti-srpska i sve se radilo da se Srbi isele i dodajte natalitet i plansko doseljavanje ljudi iz Albanije... Rezultat toga je 90% Albanaca na Kosmetu koji nece da zive u Srbiji!!! Treba ih pustiti, da se ja pitam menjao bi za severni deo opshtine Bujanovac i Preshevo. A politika koju vode sada nashi politichari je nerazumna. Gubitnik u ratu snosi posledice a za Pobednika se nalaze opravdanja...

Kapitalni investitor

pre 16 godina

Ma sve je vec dogovoreno kako ce da bude. Nekako mi svi deluju previse opusteno za moj ukus. Jos da istrguju nesto sitno, privatizacije, Mladic pa da zavrsavamo. A Kosovo je vec nezavisno, ali od Srbije (posto od nje ne zavisi ni po kom osnovu), ali nije nezavisno od medjunarodne zajednice, a i nece skoro. A i nije suvereno. A ni to verovatno nece skoro

dusan

pre 16 godina

Ocigledno je da u vodjstvu toga sto se naziva EU jos uvek preovladava misljenje da Srbija jos uvek nije dovoljno rasparcana i oslabljena. Davanjem podrske za odvajanjem Kosova u isto vreme se daje i podrska ekstremnim snagama u Srbiji kao sto je cinjeno i u vreme Milosevica. Da li ce Srbi to ovoga puta procitati? Tesko! U Srbiji danas na zalost jos uvek ne postoji nijedna politicka partija umerenih i normalnih shvatanja. Za to smo i mi sami krivi jer se pravdamo time da nam je svega dosta i prepustamo se drugima da nas vode.

All. Prishtina

pre 16 godina

Ljudi ajte malo da budemo realni i objektivni (oprostite mi ako sam subjektivan, nije sa namerom): Srbija zeli Kosovo , no, ne zeli stanovnike Kosova u svojoj drzavi to jest Albance; , Albanci ne zele pod Srbijom a zele Kosovo; , 90% stanovnika Kosova cine Albanci; Rezultat svega toga je sta , odgovorite sami .

Milan

pre 16 godina

Voleo bih kada bi mogao ovo moje misljenje na sto staviti ucesnicima sednice EU o Kosovu u Srbiji.
Pre svega zasto i vi pisete "Kosovo i Srbija" jos uvek je Kosovo deo Srbije.

EU se boji da ako Albanci na Kosovu ne dobiju nezavisnost da ce biti nemira i novih borbi na Kosovu sto znaci da Albancima manje veruju nego nama. Sa druge strane nasom velikom zeljom da udjemo u Evropu ucenjuju Srbiju i njen narod.
Sta ako bi mi rekli "Necemo EU hocemo Kosovo" tj. bez Kosova necemo u EU.

Josip Vasilj

pre 16 godina

EU želi zdravu, reformiranu Srbiju u velikoj porodici ujedinjenih evropskih naroda, ali BIA(UDBA) hoće izoliranu Srbiju na Balkanu, pa blokira te reforme zaštitom svojih ljudi optuženih za užasne ratne zločine, i "vječnim" problemom Kosova, kojeg je sama otjerala,. Kad se oslobodi živućih fosila prošlosti, srpski narod će skinuti veliki kamen sa svojih leđa, i izabrat će perspektivu a ne izolaciju.

Sale, Dorcol

pre 16 godina

Srbija nikada nije imala problema sa Albancima kao svojima gradjanima. To se vidi po desetinama hiljada Albanaca koji bez problema zive u Beogradu.
Nijedna normalna drzava ne tolerise one koji ubijaju policaju i zele stvaranje jos jedne albanske drzave na njenoj teritoriji.

fadil_h

pre 16 godina

Lavrov nastavlja da prica besmislice. Zar nisu slovenci i hrvati dobili nezavisnost JEDNOSTRANO, pa letonci, litvanci, estonezi i td. I ko se bunio zbog toga? Da li smo imali "haos" u svetu posle toga? Naravno da ne. Pa neka proglase nezavisnost Juzni Oseti njih 90 hiljada (koliko i jedan srednji grad na Kosovo) koliko hoce, nece njih priznati niko (osim mozda Rusije) jer su etnicki ocistili Juznu Osetiju od gruzijaca pomocu Moskve plus nisu imali ni jedan odsto nadleznosti prava koja je imala Kosovo u bivsu SFRJ i ne predstavljaju kompaktnu naciju u okviru jednog regiona. S druge strane izjava Karla Bilda treba da uznemirava puno sve one koji su utopijom i iluzijama pomislili da Kosovo nece biti nezavisno. Ovako je kada se pokusava lomiti zid glavom. Ovom prilikom medjutim zapad se ponasa kao dobronamerni lekar koji kaze pacijentu da posto pati od raka, da mu je jedini spas da isece rak iz svog tela, i posle toga bice ziv i zdrav a Rusija igra ulogu ZLONAMERNOG lekara koji zarad profitiranja za sebe daje lazne nade pacijentu i kaze da ne treba iseciti rak i time pogorsava stanje pacijentu u mnogo vecoj meri nego sto je bio tako da rak se siri i postaje mnogo opasan po zivot pacijenta. Naravno da dogovoreno resenje bi bilo najbolja moguca stvar i to bi se postiglo lako kada se priznaje realnost tj cinjenica da Kosovo je izgubljeno za Srbiju jos Juna 1999. Sve dok se to ne shvata gubicemo vreme i zaostajemo cak iza siromasnih zemalja pa tako recimo Srbija ocekuje investicije iz siromasne Indije.

Laza

pre 16 godina

Ako se mi nalazimo u Evropi, a sve evropske zemlje su misljenja da Kosmet treba da dobije nezavisnost, onda je stvar jasna. Nismo u pravu!

Ismajlljama@hotmail.com

pre 16 godina

Po molim vas g. Dejvid "nezavisno Kosovo poslužiti kao inspiracija separatistima u svetu", pa sta od toga, i mi albanci su proglasavali nezavisnost u '90, ali bez prihvatanje najmanje od EU sa USA ili Rusija, ta seperatisticka politika ne vodi nigde!!! Pa hajde bre budite normalni, svetska politika nije tako lako kao vi anti-kosovski politicari mislite. Abkhazija ili Osetija nek se oni proglasava nezavisnost, ali nista od toga ako samo Rusija i Srbija prihvate toga, kao Albanije je prihvatio nezavisnost kosova u ´90!!! Hvala vam

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband osporio je da će nezavisno Kosovo poslužiti kao inspiracija separatistima u svetu, jer je ono, po njegovoj oceni, sasvim izuzetan slučaj." Da li je gospodin razgovarao sa pretstavnicima ijednog separatistickog pokreta, cisto da proveri da li se i oni slazu sa ovom, na Zapadu veoma rasprostranjenom teorijom? JESTE izuzetan slucaj, u negativnom smislu - samo su Albancima izasli u susret, u veoma sumnjivim okolnostima, a za ostale ih bas briga - Kurdi nemaju jos ni prvu drzavu, a radi se o populaciji od oko 20-tak (dvadesetak) miliona, ne o sumnjivih 2 (dva) miliona "Kosovara". Ako je Srbija izgubila Kosovo zbog SM, zasto se ta ista gospoda Albanci bune i u Makedoniji? Odgovor je veoma Veliki, dok se istovremeno SVIM Srbima na silu stavlja u usta zelja za Velikom Srbijom, i na osnovu te vestacke konstrukcije se onda satanizuju i izlazu svemu i svacemu, od sankcija do fizickog unistenja, a kad pokusaju da se brane, onda ugrozavaju stabilnost regiona!

Bojan

pre 16 godina

Mene interesuje samo stav Srbije i Rusije jer bez njih status Kosova se ne moze resiti. Treba se spremiti na reakciju kako da Srbija zajedno sa Rusijom i Kinom odgovori na ove pretnje pojednih drzva, a pogotovu onih koje imaju iste probleme kao Srbija. Kosovo i Metohija su neotudjivi deo Srbije i nema presedana. Tacka.

Z

pre 16 godina

Ja ne znam sta je toj Karli, zasto daje negativni izvestaj o saradnji Srbije kad ona lepo saraduje. Pogledajte samo. Mladic je pono vremena bio (a i sad je za mnoge) veliki junak i heroj koji je odbranio Srbe od Vatikana i Zapada koji je bio listom protiv Srba. Pa zar da vlast hapsi heroja?
Posle toga Mladic je prisustvovao mnogim pogrebima i to kakvim molicu lepo, svr junak do junaka i ratni drug. Pa zar vlast da hapsi coveka na pogrebu?
A onda je Voja izjavio da je Mladic zadnja rupa na svirali. I zar vlast nema pametnijeg posla kao upravne odbore i podela resora nego da se bavi zadnjom rupom?
Zatim je Mladic regularno posecivao saborce u Ministarstvu odbrane koje inace nije znalo njegovu adresu. I kako onda sda ga uhapsi?
Kad je Karla bila u Beogradu Mladic je u obliznjoj kafani prosljavljao rodendan sa pajtasima. Pa nece valjda vlast da kvari coveku rodendan.
Mladic je redovno posecivao sportske susrete i radio na promociji srpskog futbala. Pa nece valjda vlast da hapsi coveka koji radi za srpski sport.
A ono o ubistvu dva vojnika u Topcideru? Pa to je vise kao kolatelarna steta i ko je kriv mladicima da su svesno obavljali svoju duznost?
Zato je vlada raspisala velike nagrade, delila stanove i Skode i tu se vidi koliko je vlast saradivala. Ali nije se nista moglo jer je Mladic vec imao dovoljno stanova i automobila.
Iz svega ovoga se vidi da je vlada potpuno saradivala sa Hagom i ne razumem Karlinu negativnu ocenu.

Srđan NS

pre 16 godina

Interesantno je to da sve ono što se sada velikodušno nudi Srbima bilo sve ove godine ponuđeno Albancima pa su ono godinama bojkotovali državne organe Srbije i to je za zapad tad bilo normalno .Sad kada sve to isto odbijaju Srbi , e sad nije.

djolle

pre 16 godina

da je srbija htela kosovo (teritoriju) kupovala bi zemlju srba koji su namerni napustiti je, a ne bi ostavljala prazan prostor albancima da postaju vlasnici zemlje :(

sada imamo situaciju: 2mil albanaca = 20% stanovnistva -> 50 poslanickih fotelja u parlamentu od 250 poslanika

veselo

Ana

pre 16 godina

"Kako prenosi Rojters, posrednička "trojka" Kontakt grupe je u izveštaju koji je predala generalnom sekretaru UN navela da tokom četvoromesečnih pregovora Beograd i Priština nisu uspeli da postignu sporazum zato što nijedna strana nije htela da popusti oko ključnog pitanja suvereniteta Kosova.

Komentar: Ključno pitanje nije suverenitet Kosova, nego suverenitet Republike Srbije.

"Jasno je da budućnost Srbije i Kosova leži u Evropskoj uniji. To je nešto oko čega se obe strane slažu", rekao je visoki predstavnik EU.

Komentar: Jasno je da budućnost Kosova leži u Srbiji a budućnost Srbije u EU, to je ono oko čega se strane - Srbija i EU - (odn. Javier Solana) baš i ne slažu....

gordana

pre 16 godina

Ako im je ovo do sad bila íntenzivna istraga onda bolje da batale taj posao i da priznaju da su nesposobni pa da biramo neke druge koji ce zaista moci da urade svoj posao do kraja. Inace ni nasi unuci nece docekati ulaz u EU kako nas ovi na vlasti zavlace.

damir

pre 16 godina

ovde bi vec doktori imali posla i kod nas a bogami i evropi.
recimo samo da je obicnom coveku vise pun k(ufer) i srbije i evrope i kosova. i haga i mladica i karadzica.
i voje i borisa i ostalih.

nek se skupa spakuju sa putinom i odu osvajati mars.

DarkoNS

pre 16 godina

Sve bi bilo lakse da smo modifikovali svoj nacionalni program: Svi Srbi u Srbiji u Svi Srbi u Evropskoj Uniji. Da smo tako nastupili 1991. mozda bismo imali prave velike sile na svojoj strani (a ne polu-zivu Rusiju), i imali mnogo bolju poziciju.
Ova nova deviza, kao nacionalni i drzavni program znacio bi u konkretnom slucaju: ako ce i Srbija i (njen deo) Kosovo biti u Evropskoj uniji, sto bismo onda prozivljavali privremeno izdvajanje Kosova kao katastrofu koja poprima razmere kolektivnog ludila?!
u takvoj EU Albanci ce upravljati svojim zivotima, mi cemo, uz pomoc EU strogo kontrolisati kvalitet zivota to malo Srba na Kosovu i stanje nasih manastira. Kakav suverenitet i teritorijalni integritet, to je prevazdijena prica, koja proistice od od nase neupotrebljive politicke elite koja nam maze oci prikrivajuci svoju nesposobnost da resava prava zivotna pitanja, standard gradjana, obrazovanje, a i natalitet...

Igor

pre 16 godina

Svaki slucaj je poseban slucaj, a ako se prizna nezavisno Kosovo, to je onda kraj medjunarodnog prava. Nije da ja dajem neku preteranu vaznost Srbiji u svetskim razmerama, ali jednostavno pravo mora da se primenjuje jednako na sve.

B.R.

pre 16 godina

Breaking news! 10. Dec 2007, 11:34 (Reuters)

Samo jedna zemlja EU ne prihvata nezavisnost Kosova
Sve, osim jedne, zemlje članice Evropske unije su spremne da prihvate nezavisnost srpske pokrajine Kosovo bez rezolucije Ujedinjenih nacija, rekao je danas švedski šef diplomatije Karl Bilt.
"Takoreći imamo jedinstvo po pitanju Kosova", rekao je Bilt novinarima prije početka sastanka ministara inostranih poslova dvadesetsedmorice danas u Briselu na kome treba da se razmotri da li mogu jedinstveno da nastupe u procesu rješavanja statusa Kosova.
Bilt nije rekao koja zemlja od 27 članica EU još uvek želi usvajanje rezolucije Savjeta bezbijednosti UN prije nego što bi prihvatila proglašenje nezavisnosti koje se očekuje od kosovsko albanskih lidera u narednim nedjeljama, navodi agencija Rojters.
Ministar Luksemburga Žan Aselborn je rekao samo da Kipar ima "ogroman problem" u podržavanju nezavisnosti Kosova.
-----------------------------
Zašta odoše onolike pare na putovanja srpskih zvaničnika kad jednog prijatelja među zemljama EU nisu uspjeli da obezbijede? Strašno...

dragan

pre 16 godina

Ja stvarno ne mogu da verujem da nekome jos nije jasno da je Kosovo od 1999. apsolutno nezavisno od Srbije. Mi smo greske pravili sad moramo da ih platimo. Nego bih molio Jeremica da malo pojasni te "uzvratne mere"? Sta, kao, nekom cemo da j....o nanu? Da im skresemo sve u brk? Mis'im...loodilo....

Tex Willer

pre 16 godina

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da nema nikakve trgovine "Kosovo za Evropu", niti bi to Srbija prihvatila, niti joj to iko nudi.
---------------------------
Pa sta onda o tome pricas kad vam niko ne nudi, da li ti to koristis kao podsetnik za druge, da nude.

deja

pre 16 godina

Mislim da će nam EU danas jasno staviti do znanja da smo mi za njih poraženi neprijatelj. Sve što ono ne urade protiv nas smatraju samo aktom njihove uzvišene evrposke civiliziranosti.

neon

pre 16 godina

Ne treba niko da sumnja da će EU na kraju imati tzv. jedinstven stav. Biće malo ublažen u odnosu na, recimo, britansku verziju, ali to je u osnovi to. I oni koji su protiv će biti uzdržani i kraj priče. Tako da je to, što se tiče Kosova, gotova priča. A što se tiče same EU, onda je i dalje u senci Velikog brata, SAD. Sve je to jadno i tužno videti ekonomskog giganta kako je politički i dalje jedan patuljak.

deda Marko

pre 16 godina

Izvinite,ali kao da neko namerno laze te novine jedan dan pisu da u EU nema sanse dok se ne ispuni obaveza prema tribunalu,a vec sutradan da to nije uslov i tako GODINAMA!To je da se coveku smuci!

Predrag

pre 16 godina

Ako nas Evropska Unija ne cuje po pitanju Kosova, zar neko misli da mozemo da ocekujemo da ce nas cuti bolje po nekom drugom pitanju?

memorija

pre 16 godina

Ja se izvinjavam, mozda moje pitanje nije u duhu teme na koju se odnosi vest, ali moram da pitam.
Vidim da ce zakon o besplatnoj podeli akcija stupiti na snagu u januaru 2008. godine. Da li ce,po njemu, pravo na besplatne akcije imati i svi punoletni Albanci posto su oni na dan 30. 06. 2007. godine imali drzavljanstvo Republike Srbije. Moje je misljenje da se do januara 2008. godine nece definitivno razresiti situacija oko Kosova i Metohije. Sta se onda desava u ekonomiji, odnosno da li neko u Vladi na ovaj nacin uopste ne razmislja o mogucim posledicama svoga delovanja. Ja ne mislim da je lose ako se akcije podele i ljudima na Kosmetu, jer zakon tako kaze, ali imam utisak da neko namerno zeli da pokaze da te ljude ne smatra svojim gradjanima sto je jako losa poruka iz Srbije u ovom trenutku, nesto nalik na pitanje otpisa Kosmetskog dela duga Srbije (matematika: U uzoj Srbiji ima oko 8 miliona stanovnika, oko 4 miliona ima pravo na akcije, odnosno na birackom spisku ima valjda 4 700 000 ljudi, a sa Kosmetom Srbija ima oko 10 miliona stanovnika, ako se ne varam, pa iz toga zakljucujem da tu nisu ukljuceni Albanci sa Kosmeta, a uostalom verovatno ih i nema na birackom spisku, ali biracki spisak je mehanizam prve provere, a zakon je zakon).

citalac vesti

pre 16 godina

E, pa lepo. Blizi se i ta prica kraju. Svi bitni ucesnici u ovoj partiji su dobili po nesto. Amerika je dokazala da barem u Evropi jos uvek ima presudan uticaj i da je EU i dalje njihova politicka marioneta. Rusija je dokazala da je ponovo znacajan cinilac medjunarodnih odnosa. Takodje, dobila je opravdanje da pocne da ozbiljnije vrslja po Kavkazu, sto ce najverovatnije brzo i iskoristiti. EU je uspela da potvrdi jedinstvo i preuzme odgovornost za strukturalno uredjenje kontinenta. To podrazumeva i priliku da ucestvuje u organizovanju jedne nove drzavne tvorevine, i neka im je tu sa srecom (trebace im itekako). Srbija je dobila potvrdu da moze da bude ozbiljan pregovarac, da postaje ozbiljna drzava. Taj dobitak treba ozbiljno iskoristiti, pre svega u pravcu stvaranja cvrsceg partnerstva sa EU. Sa novom EU upravom na Kosovu treba odmah poceti saradnju, pre svega u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i zastiti naseg naroda i manastira. To je moguce i bez priznavanja drzavnosti dojucerasnje pokrajine, cak i neophodno u smislu pokazivanja brige o necemu na sta deklarativno polazemo pravo. Naravno, dobijaju i Albanci novu drzavu, sad im predstoji tezi deo posla - da je uredjuju i sustinski stvaraju. Naravno, svako je po nesto i izgubio, ali budimo optimisticni, gledajmo na dobitke, pa da idemo dalje.

realista

pre 16 godina

Srpski politicari kao i uvek, krenuli su u pogresnom pravcu. Trebali su narodu reci: dovidjenja Kosovo, kolevko nasa, vidimo se uskoro ujedinjeni u sastavu EU! Ne znam kako niko na ovim prostorima ne shvata da bi ulaskom Srbije, BiH, Kosova itd. u EU napokon svi Srbi bili u jednoj "drzavi" gde nema granica, svako zivi gde god hoce i svi placaju u evrima. Napokon bi se ostvarila izreka: Svi Srbi u jednoj drzavi. Umesto toga imamo kampanju Kosovo je Srbija! Uzalud potrosene pare! U danasnjem svetu medija narod bi sve progutao, zato me cudi sto niko nije krenuo u gore opisanom pravcu. Ali to je samo moja naivnost, jer se vec kod obrazovanja ministarstava mogao videti pravac kretanja nase politike. Umesto Ministarstva za evropske integracije imamo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju!

Djole

pre 16 godina

Svi vičemo o jednostranom proglašenju nezavisnosti KiM. Pa kakve druge ima? Postoji samo jednostrano proglašenje a pitanje je ko će da ga podrži ili prihvati.

Vlada

pre 16 godina

Predlazem da se u Srbiji raspise referendum koji je trebalo jos davno raspisati. Ustedeli bi smo i vreme i energiju koju smo predhodnih godina procerdali. Pitanje je jednostavno: Da li ste za to da Srbija (sa Kosovom ili bez njega) bude clanica Evropske Unije i pritom ispuni sve uslove za prijem u tu organizaciju. Rezultat referenduma, bez obzira da li se to nekom svidja ili ne, bio bi obavezujuci za srpsku vladu. Bar bi smo znali na cemu smo, valjda.

Mile

pre 16 godina

Mislim da sve vise sama sudbina Kosova vise nije pod znakom pitanja, (tj. najverovatnije ce dobiti nezavisnost i najverovatnije to Srbija nece potpisati), vec je sve interesantnije pitanje KRITERIJUMA EU.
Samo cekam da iz EU cujem izjave (direktne ili indirektne-uvijene) tipa "sto se vi u Srbiji drzite MEDJUNARODNOG PRAVA i SB UN k'o pijan plota", kao sto je to svojevremeno izjavio jedan nas bivsi politicar kome se sad sudi u Hagu, pa da kazem ALAL VERA EU, nisam mogao ni da sanjam da joj je to nivo.

milentije

pre 16 godina

Clinton, Blair i njihovi saveznici uveli su na svetsku politicku scenu neki novi (ne)moral...Na zalost to je vec preraslo u standard...a mi jos uvek igramo tradicionalno (povelja UN, medjunarodno pravo..). Bojim se da je rec o borbi 2 principa: princip "novog svetskog poretka" i principa tzv. tradicionalnih vrednosti. Voleo bih da su nasi principi pobede...ali svetom trenutno vlada globalisticka groznica. Sasvim sigurno doci ce do povratka na tradicionalne vrednosti...ali ne u narednih nekoliko godina.

Srdjan

pre 16 godina

Hocu da vristim, ali ne mogu!!! Niko me nebi ni cuo!! Zivim u zemlji EU, u kojoj vecinu gradjana boli uvo za Kosovo, ali kad ih vec pitate nikako nisu za nezavisnost Kosova. Guraju nas u zagraljaj radikala i u sledecih 600 godina epova i pesama o Kosovu. Da me ne shvatite lose... nisam ni ja da se Kosovo odvoji od Srbije, jer nemaju pravo na to i to svi znaju... i bojim se da se u meni opet budi onaj prokleti, pakosni inat, kad cu iscekivati lancanu reakciju i u zemljama EU, kao prvo u Britaniji i Belgiji. Ali ja to ne zelim! Ne zelim da budem takav, ali sta mogu, kad su me naterali! Izgleda da mi nista drugo ni ne preostaje. I najzalije mi je, sto ce nas opet (kad nas gurnu pod radikale) gledati kao zivotinje, a ne kao ljude. je_i ga!

Aca

pre 16 godina

Upravo sam gledao vesti na BBC World. Reportaza o Kosovu, poslovicno objektivna ako izuzmemo tvrdnju da je pitanje nezavisnosti Kosova stvar nekoliko narednih meseci. Mozda je i tako. Ipak, profesionalni pristup BBC-a namece jedno pitanje na koje i bivsi premijer Kosova Bajram Redzepi nema odgovor: u SB imate Rusiju, Kosova nema u UN? Gospodin Redzepi kaze da Kosovo evropsko pitanje a ne azijsko!? Verovatno je SAD deo EU, ili obrnuto. A ja kazem sledece: predlog Srbije o sustinskoj autonomiji u 90% obimu omogucava Albancima na Kosovu ono sto bi (i mozda ce) jednostranim progalsenjem nezavisnosti tj. zaobilazenjem SB i UN. Gospodo Albanci razmislite jos jednom!

misi

pre 16 godina

Vi svi zaboravljate ko mora da nam dodje u posetu, kome mora da se poljubi ruka. Ko mora da dodje u hram. Dok se to ne obavi nema EU!

blog

pre 16 godina

Mitova je o Kosovu i previse, kako onih od pre mnogo vekova, tako i ovih danas. Srbija polaze kako istorijsko, tako i legalno pravo na pokrajinu, sve drugo je otimacina. Albanci i Srbi ce ziveti jedni uz druge kako prethodnih vekova, tako i narednih, nezavisno Kosovo to nece promeniti. Takodje cemo jedni drugima uvek mentalno biti blizi nego nekim Dancima ili Svedjanima, na nama je samima da to shvatimo. Americka vlada trenutno podrzava nezavisno Kosovo, ali nek se oni sami pitaju kako se danas zivi u Somaliji, Vijetnamu, Iraku, Avganistanu, Nikaragvi ili drugim zemljama gde je americka vojska "pomagala". Koliko mi je zao cepanja moje rodne zemlje Srbije, tako mi je i zao Albanaca koji su u zabludi da ce im svi problemi sa nezavisnom drzavom biti reseni.

Gazi

pre 16 godina

Necemo da budemo dio vas.Jel vam jasno.Imali ste prilike da nas zadrzite ali vi to niste hteli.Necete jos, hocete samo teritorije a gde cu ja?

PRN

pre 16 godina

"Ministar Luksemburga Žan Aselborn je rekao samo da Kipar ima "ogroman problem" u podržavanju nezavisnosti Kosova." Naravno da ima ogroman problem. Ne zbog okupiranog dela, nego zbog miliarda evra koje su Srpski politicari i biznismeni sakrili u Kiparskim bankama. Zamislite sta bi se desilo njihovoj ekonomiji da se te pare povuku iz kiparskih banaka!?

Milos Rancic

pre 16 godina

Albanaca u Beogradu ima ravno 1.492 (http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1199), a nesumnjivo je da ih je bilo znatno vise pre 1990. Uostalom, koliko vas i dalje ide u lokalnu poslasticarnicu ciji je vlasnik Albanac i zasto? Da nije zato sto je vecina Albanaca pobegla glavom bez obzira jer "Srbi i Srbija nisu imali problema s Albancima"?

Adnan

pre 16 godina

Mislim da danas EU stavljala do znanja i Srbiji i drugima da Kosovo postaje nezavisna, znaci to je krajni cilj. Pitanje je samo kada i to u koordinaciji sa EU i SAD. Mene stvarno cudi kako vlasti u Beogradu jos mogu da lazu svoj narod oko Kosova. Zasto oni ne kazu istinu svom narodu, da je Kosovo vec otislo i krenu resavanju drugim problemima. Srpski narod mora da zna sta se na Kosovo od 1990 do 1999 god. desavalo, koliko ubijenih, kakav je genocid napravljen, kako je Kosovo bilo spaljeno od srpskih snaga, a nijedan jedini srbin nije podigao glas protiv toga. Zbog toga je nemoguce da se zivi pod istim krovom. Srpski narod mora to da zna. Ciao.

BOŽIDAR PANIĆ

pre 16 godina

Rezultati jugosovenske farse pod vodjstvom Titove kamarile su sledeci:
- rodjena su tri nova naroda (makedonski, muslimanski i alabanski)
- stvorene su četiri nove države koje to nikad bisu bile (SLO, CRO, FYRM i Kosove).
- Srbija je pokradena, jer iz YU izlazi manja nego što je u nju ušla ( ukradeno je: Vardarska Makedonija, Kosovo i Baranja)
Rezultat svega toga je nerešeno srpsko pitanje na Balkanu, a to znači da mira na Balkanu nema još sledećih 100 godina.
Takvo stanje koje je rezultat odluka revolucionarnih komunističkih vlasti,ponovo donetih tj. potvrdjenih od strane SAD i demokratske Evrope.

MR NO

pre 16 godina

Jedino odrzivo reshenje za Kosovo je podela. Srbi koji zive juzno od Ibra nece moci nikada da zive na Kosovu normalno. Prvom prilikom bice u najboljem sluchaju proterani. Politika koja je bila vodjena za vreme SFRJ na Kosovu je nazalost bila anti-srpska i sve se radilo da se Srbi isele i dodajte natalitet i plansko doseljavanje ljudi iz Albanije... Rezultat toga je 90% Albanaca na Kosmetu koji nece da zive u Srbiji!!! Treba ih pustiti, da se ja pitam menjao bi za severni deo opshtine Bujanovac i Preshevo. A politika koju vode sada nashi politichari je nerazumna. Gubitnik u ratu snosi posledice a za Pobednika se nalaze opravdanja...

bashkim

pre 16 godina

postovanje presednice,ja mislim da ne moze zenu silom da tera ni sud ni niko da voli muza.ako nema ljubavi u braku onda bolje da se razdvoje,a ovde ja sto citam ti hoces silom albance da naterash da zive u braku to ne ide vise.proslo ono vreme. sad srecno srbiji i kosovu na svom putu

samir

pre 16 godina

Momci da li ste culi sa svojim usima sta Tadic i Kostunica nameravaju. Oni ce pitati medjunarodnog suda pravde da li je legalno da Kosovo bude nezavisno, pa od njima cekaju da dobiju odgovor:Da to je legalno.

Hogar Strasni

pre 16 godina

Tuzno je kad vidim kako Kostunica i Tadic, a i medijske kuce, zavaravaju taj narod da postoji neka nada za Kosovo. Nisam siguran da li je to iz gluposti ili neznanja, u svakom slucaju neoprostivo je u ovo doba interneta.

Kosovo je izgubljeno tokom niza godina, a sudbinu Kosova je zapecatio Slobodan Milosevic. On je bio poslednji koji je mogao da ucini nesto za Kosovo, da je razumeo kako zapad funkcionise ili mozda da je bio manje sebican i arogantan?

Procitajte zapadnu stampu i videcete da su najvece sile sveta vec odlucile sta ce biti sa Kosovom. Nikakvo pozivanje na principe tu ne pomaze. U pitanju je prakticno resenje s tacke gledista zapada, a i to sto su u proteklih deset godina Albanci tesko porazili Srbiju u medijskom ratu.

Manjim delom i pitanju je i osveta zapada za sva sranja koja je Srbija napravila iz doba Milosevica i Seselja.

Srbija je pocela da radi prave stvari tek u poslednjih godinu -dve. Kasno Marko na Kosovo stize!

Kapitalni investitor

pre 16 godina

Ma sve je vec dogovoreno kako ce da bude. Nekako mi svi deluju previse opusteno za moj ukus. Jos da istrguju nesto sitno, privatizacije, Mladic pa da zavrsavamo. A Kosovo je vec nezavisno, ali od Srbije (posto od nje ne zavisi ni po kom osnovu), ali nije nezavisno od medjunarodne zajednice, a i nece skoro. A i nije suvereno. A ni to verovatno nece skoro

chicen25@yahoo.com

pre 16 godina

Godinama stojim u redu za vizu,medju ogradama kao zabranima za stoku, ispred raznih ambasada, zbog toga sto ova drzava nije u stanju da uhapsi Ratka Mladica. U isto vreme svaki srpski kriminalac, svaka ovdasnja pevaljka dobijali su vizu kad su hteli. A sad mi nude express belu sengen listu i status kandidata, milijardu evra do 2010. godine... Sve sto treba da uradim je da kao gradjanin ove zemlje klimnem glavu i kazem KiM vise nije deo Srbije. E pa necu, ne pristajem. Ne pristajem jer ovim ponizenjima mora doci kraj, a doci ce kada kao narod budemo rekli da je dosta i kada sami sebi budemo priznali da smo postali glista koju svako gazi kako hoce, jer im se moze. Dosta mi je evropskog cinizma. Eto vam Kosovo u EU, eto vam tako napredne Rumunija i Bugarska, primite i Albaniju ali nama ne treba. Hvala dovidjenja. Putuj Evropo i ....

dusan

pre 16 godina

Ocigledno je da u vodjstvu toga sto se naziva EU jos uvek preovladava misljenje da Srbija jos uvek nije dovoljno rasparcana i oslabljena. Davanjem podrske za odvajanjem Kosova u isto vreme se daje i podrska ekstremnim snagama u Srbiji kao sto je cinjeno i u vreme Milosevica. Da li ce Srbi to ovoga puta procitati? Tesko! U Srbiji danas na zalost jos uvek ne postoji nijedna politicka partija umerenih i normalnih shvatanja. Za to smo i mi sami krivi jer se pravdamo time da nam je svega dosta i prepustamo se drugima da nas vode.

Zorica

pre 16 godina

Kad bi Srbija pruzila ruku Kosovu i Metohiji, da brze pristupi EU uz zahtev da Srbi budu konstitutivni narod, da srpski jezik bude ravnopravan sluzbeni jezik, i sl., kad bi Srbija pruzila ruku Bosni da se konsoliduje i brze pristupi EU, kad bi Srbija pruzila ruku sebi da brzo pristupi EU, velika vecina Srba ukljucujuci i Luzicke Srbe zivela bi u jednoj zajednici-EU pod jakom institucionalnom zastitom ljudskih prava. Migracije bi bile samo ekonomske. Ali, hronicna je nestasica vizionara, a narocito hrabrih vizionara ovde. A, malo je i kasno. U silnoj zelji da prospemo prljavu vodu, preterali smo - izbacili smo i dete.

vela london

pre 16 godina

Cepanje srbije je pocelo 90-ih sa cepanjem jugoslavije i nece se zavrsiti sve dok USA & EU & Russia imaju oko necega da se svadjaju i namecu svoju moc jedni drugima. Kosovo smo mi izgubili davno steta je jer nam je to kolevka srpske religije, ali koga je to briga. Pa oni su bre bombadovali celu srbiju i ubijali nam decu a nece da nam uzmu Kosovo????? Mi smo i suvise mali i neznacajni da se borimo protiv USA & EU. Nego da se mi lepo pomirimo sa tom cinjenicom i da pocnemo da se koncentrisemo na bolju buducnost SRBIJE i nase dece.

nebojsa

pre 16 godina

svi mladi od 18-27 g.koji su zavrsili neke skole treba da odu odavde,i evropa bi trebala da im to omoguci,ovde nepostoji mogucnost za normalan razvoj niti ce postojati dugi niz godina,PUTUJ EVROPO

100%realni

pre 16 godina

Dosta interesantno, sto danas radi Srpska politicka klika pa i to je bas po Srpski ,umesto da budu dalekovidni i da vide da Kosovo ode i nema povratka pa da iskoriste ovo sto im se daje (sto kraci put ka Evropi) oni mlate praznu slamu i kada skoro cela Evropa, USA. idruge zemlje priznaju nezavisnost Kosova e onda ode voz pa ako se i predomisle da promene smer ne prema Aziji ,Kubi i svima koji mrze Amerikance nego prema Evropi gde zaista i sami pripadaju onda moraju cekati pa kada im dodje red.Zaista sve u stilu Srpske ili pak da kazem iste politike iz 90-ih godina kada je ceo svet mrzio Srbe.I sta su Srbi dobili od takve politike zna se.Covek se uci od svojih i od tudjih gresaka ali to za Kostunjavog i neke Srpske politicare ne vazi .Pa da su se i Albanci pitali ne bi boljeg politicara od Kostunjavog nasli. Steta za same Srbe ali bogami i za ceo Balkanski region.
100%realni