Petak, 30.11.2007.

09:35

Srbija blokirala izjavu u OEBS-u

Srbija je blokirala usvajanje ministarske izjave konferencije OEBS-a zbog misije OEBS-a na Kosovu, kaže Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Srbija blokirala izjavu u OEBS-u IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

afrim

pre 16 godina

Bravo g.Jeremicu jos jedan dobar argument za nas albance sto bash necemo vise biti u sastavni deo Srbije ,kad vi ocete da se protivite OBSE,to jest protiv cele evrope ,ma jok mi nikad biti u jednoj drzhavi svama.

Nenad

pre 16 godina

To dole je još uvek teritorija Srbije sviđalo se kosovskim Albancima ili ne. Teritorija se ne oduzima tako što su nekome to obećali.
OEBS ima svoje kancelarije u svakoj srpskoj enklavi, sa zadatkom da prati ostvarenje ljudskih i manjinskih prava. Da se uistinu bave praćenjem ostvarenja ljudskih prava onda bi to trebali pratiti u Prizrenu,Prištini, Peći i drugim mjestima odakle su Srbi "humano preseljeni".

geo

pre 16 godina

Pa g.Jeremicu platice Srbija za ovo jer ima dosta vremena za to.Ne morate zaboravite da EU kad tad vratit ce nam ovo pa ja bih reakao da bolje je da razmizljate glavom nego emocijama.Bolje je za nas Srbiju da prihvatamo plan Ahtisarija nego da za 100 godina platimo ceh ovoga jer ionako Kosovo ce da bude nezavisno.Ja mislim da bolje ista nego nista ili bolje u EU sa Kosovom nego ni EU ni Kosovo..

Julius

pre 16 godina

Bravo Jeremicu. Puno pogodak-autogol. Suludo. Pa zar misli taj Jeremic da je pametniji od svih ostalih 55 ministara zemalja OEBS-a.
Prisustvo OEBS-a na Kosovu je vise u interesu Srba na Kosovu. Nekoliko Srba su zaposlena u OBES-u i primaju prilicno dobre plate, i plus toga sluze kao spijuni srpskoj vlasti Beograda. OEBS ima svoje kancelarije u svakoj srpskoj enklavi, sa zadatkom da prati ostvarenje ljudskih i manjinskih prava. Srpske novine i casopise iz Beograda srbi na Kosovu dobiju preko OEBS-a. Jedino sto Albanci imaju koristi od OEBS-a je nekoliciona njih koji su zaposleni u sluzbama te organizacije. Radeci zajedno u istoj organizaciji, mladi Albanci i Srbi, koliko-toliko imaju medjusobne kontakte,druzenje,upoznavanje postovanje. OEBS- ce ostati na Kosovu, uprkos protivljenju Srbije. A zalaganje Jeremica za produzenje pregovora, dokazuje da je on jos neiskusan diplomata, jer tim pregovorima je stavljena velika tacka. Nema vise pregovora, jer druga strana to ne zelji. Sa ovakvim destruktivnim nastupom, Jeremic je naneo stetu srbima na Kosovu, a samu Srbiju je jos vise udaljio od pridruzenja i uclanjenja u EU. Jer ni EU nece primiti u svojim redovima zemlju koja nastupa destruktivno kada treba doneti neke odluke. Siguran sam da ni Albanci nisu bas srecni sa prisustvom OEBS-a na Kosovu, osim malobrojno radnika koji radi i primaju platu od te organizacije. Albanci davno traze odlazak UNMIK-a. Oni zelje samo prisustvo NATO-a/KFOR-a, radi sigurnosti. Ostale segmente ce pokriti drzavni organi i institucije Kosova.
Bez obzira sto ga neki euforisti hvale Jeremica, ja mislim da svojim ponasanjem on ne lici na harvardski student, vec na djak Onog pod lipom.

osbe

pre 16 godina

Deklaraciju mogu blokirati, ali ne i OEBS misiju na KS. OEBS je vec planirao budget i sve projekte za 2008. Ko oce da se kladi da ce OEBS ostati na Kosovu najmanje do 2010?

dragan

pre 16 godina

Bravo ministre, dobrodošao u klub vekovima prepametnih, principijelnih, demokratski orijentisanih i dokazanih srpskih političara.
Taj svet, izvan srbije je baš nerazuman i glup!?
Eh, da su i oni "pametni" kao srbi pa da gutaju vaše žvake u cugu, kako bi "vam" Jeremiću, bilo lepo, a?

LionPR

pre 16 godina

OEBS deluje na Kosovo na bazi rezolucije 1244 i kao jedan od cetiri stubova UNMIK-a. Kako je moguce da je OEBS bio na Kosovo za vise od 8 godina i odjednom jeste u suprotnosti s rezolucijom 1244. Ovakve gluposti tesko covek moze da razume. Izlaskom OEBS-a s Kosova najvise gube srbi s Kosova jer OEBS na Kosovo uglavnom ima kancelarije gde pretezno ima srba. Ovaj covek Jeremic je valjda studirao u Harvard ali nacinom kako postupa, slabo imitirajuci onog pod lipom stvarno pravi stetu sopstvenom narodu. Ljudi shvatite jednom, rezolucija 1244 nije nikakav prijatelj Srbije za ocuvanje Kosova unutar Srbije. Zar Isinger nije izjavio da Kosovo ovih osam godina NIJE DEO Srbije na bazi cinjenicnog stanja, a ovo cinjenicno stanje je na bazi rez. 1244. A rezolucija 1244 JE VREMENSKI NEOGRANICENA prema tome Kosovo makar se nista ne menja za NEOGRANICENO VREME BICE VAN SRBIJE. S druge strane albanci komotno mogu da proglase nezavisnost jer ne moraju da izbacuju nijednog srpskog vojnika ili policajca niti postoji ozbiljna opasnost da moze doci do nekog sukoba zato sto imamo svaki dan izjave celnika NATO-a de nece dozvoliti nikakvo poremecenje reda i mira na Kosovo bez obzira da li Kosovo proglasava nezavisnost ili ne. Ovakvim nacinom kako srpaki politicari deluju mada se u politici ne sme da sa kaze STVARNO mocne zemlje koje imaju pravo veta u SB nece dozoviliti NIKADA nikakvu rezoluciju kojom Srbija moze da vrati suverenitet na Kosovo i podrzace nezavisno Kosovo makar i jednostrano. Ali nove generacije srba koje nece biti ovakve kao sadasnja zapitace zbog cega se ratovalo i zbog cega se toliko izgubilo kada vec je bilo jasno da borba za ocuvanje Kosova unutar Srbije je NEMOGUCA MISIJA jer ako Srbija nije mogla da vrati Kosovo ovih 8 godina nece moci ni za ostalih 8 niti 80.

marioHR

pre 16 godina

Dobro je kad se u diplomaciji nesto blokira...jako konstruktivno...posebice kad ostanete usamljeni nasuprot 40ak zemalja...jako pametno! I jos kad se to prodaje kao uspjeh...

Belosvetski politikant

pre 16 godina

Blago Albancima sa srpskim politicarima. Oni (srpski politicari) guraju prst u oko bilo kome ko je u blizini. Nije bitno da li ti taj stiti narod, imanja, crkve...
Izgrleda da je srpski interes da ANA upravlja Kosovom pa se za to more inatiti onima kojima finansiraju srpsku ekonomiju i koji obezbedjuju milijardu dolara za nase dobro.
Pa neka ta Evropa pretpostavi sta mi hocemo time da se mirovne snage povuku. Neka pretpostave da mi Srbi u stvari hocemo da uvedemo red i mir dole na Kosovu uz pomoc Kneza Lazara.
Neka pretpostave da Srbija hoce ponovo da upravlja Kosovom onako kako je to vec cinila.
Stvarno si im pokazao Jeremicu sta je srpska politika i sta je Srbija.

Rade

pre 16 godina

Zasto mislite da su neke zapadne zemlje blokirale prisustvo OEBS na parlamentarnim izborima u Rusiji? Upravo zato da im ne bi pruzili politicki legitimitet, jer im se ne svidja politicko i ekonomsko jacanje Rusije. E, isto tako i Srbija moze i ima obavezu da blokira bilo kakvo prisustvo OEBS, a koje bi dalo legitimet nelegalnim institucijama na KiM...

Drevni Ilir

pre 16 godina

Sa ili bez OEBS-a Kosovo postaje nezavisno, sa Jeremicem za ili protiv neizbeno je osamostaljenje Kosova… Ali da li Jeremic i ostali u Vladi Srbije razmisljaju koja ja glavna uloga OEBS-a na Kosovu posle proglasenja nezavisnosti?! Nagledanje postovanja ljudskih prava i prava manjina! Principijelnost – mozda, ali jako kratkovida i na stetu Kosovskih Srba.

mijo

pre 16 godina

Samo tako Jeremicu.Samo ostro sta oni misle da mogu raditi sta hoce,ako treba jescemo i korenje al neka si im reko ko smo i sta smo samo napred glavom ne kroz zid nego kroz beton

Zahvalan

pre 16 godina

Moram da se licno zahvalim g. Jeremicu. Samo tako premijere, pravo u bunar. Joj kuku za nas Albance a i za Srbe. Pa ovo ce samo olaksati stvar. Hoce, nece sada ce cela EU morati da prizna nezavisnost. Necemo u NATO,necemo u EU, pa dobro bre komsije, a gde cete vi???
Nego zaista, pa kome to smeta OEBS? Pa oni su na Kosovu za dobrobit svih nas koji zivimo ovde dole.
Ali dobro je. Sta vise se priblizavate Ruskim stavovima to bolje za nas Albance.Mi cemo ipak pokusati da imamo dobre odnose sa SADom i sa EU, pa sta bude neka bude.

GuC

pre 16 godina

Da li je nama ministar posle Harvarda isao na kafu sa Tomislavom ili Vojislavom (bilo Seseljem bilo Kostunicom, isto). Ovako se ne brane interesi Srbije, ovako se daje autogol i nanosi dugogodisnja steta srpskim gradjanima. Jeremic kao da vise nije na coca coli, poslednjih par reakcija, na medjunarodnim skupovima me bas plase.
Blokirati rad OEBSA, koji nema kljucni uticaj na dosnosenje odluke o statusu, ali koji moze da pomogne preostalim Srbima na Kosovu, jeste suludo u ovom trenutku...ono sto je radio Milosevic, sto radi Kostunica, sada radi DS! Ej, Djiki gde, vidis li ti ovo?
Saradjujte, pregovarajte, budite konstruktivni, ne drcite se i ne prkosite, setite se kasetnih bombi, Jeremicu, Jeremicu...ako je i za unutrasnju politicku namenu, KASNO vam je, vecina vam vise nikada nece ukazati poverenje, izdali ste nas.

Zorica

pre 16 godina

Stvarno, odavno nije bilo pokazivanja srednjeg prsta jos od vremena onoga pod lipom. Uzeleli smo se valjda, pa otuda i takvo odusevljenje.
Ko ce stititi narod? Ma, koga briga za narod.
Sto rekao Djole: nemojte nas vise braniti, brigom cete nas sahraniti.

barmen

pre 16 godina

Mogu da predpostavim da je dijalog tekao ovako. Barns Jeremicu: Dali smo vam igracku i kad ste je poceli razvaljivati mi vam je oduzimamo.Jeremic odgovara: ali mi bi smo nastavili sa razvaljivanjem i to je zabavno.

kunji

pre 16 godina

Joj, shto nas je sada ovaj zastrashio. Pa OEBS ne radi na Kosovu nishta shto ne bi mogla da preuzme vlada nezavisnog Kosova. Njena najvaznija uloga do sada je i bila organizovanje i kontrolisanje izbora na kosovu. Sada smo vec pet puta organizovali izbore i imamo dosta iskustva na tome, pa sledeceg puta mozhe i bez OEBS. Iako mi nismo protiv njih i za lokalne srbe bi bilo najbolje da oni ostanu. Ali srpskoj drzhavi izgleda da nije tako stalo do srba na Kosovu, jer da im je stalo do toga primili bi i Ahtisarijev plan, koji shtiti srbe kao da su neka retka vrsta.
A kako to srpski Idol, Putin, pokazuje, moge se odrzhati izbori i bez uceshca OEBS. Ni u Rusiji ih nece biti. A i Rusi kako se zna, su veoma "principijelni" i oni bogami veliki su "legalisti".

ana

pre 16 godina

zamolila bih mladog gospodina jeremica da ne upada u zucne rasprave sa sad-om, jer se jos uvek dobro secamo posledica te nase ''principijelnosti'' i sukobljavanja sa celim svetom. uvek preko ledja nas, naroda. hoce li se vise to kosovo zatvoriti kao problem, pa da se okrenemo ovozemaljskom zivotu.

Djole

pre 16 godina

"Ministar spoljnih poslova Srbije naveo je da taj dokument poziva na nastavak misije OEBS-a na Kosovu u 2008. godini, bez obzira na to šta se bude događalo sa procesom pregovora o budućem statusu." Znači da nam ne treba ni pomoć OEBS-a ni nikog drugog sem Rusa koji će se u zadnjem momentu povući a mi smo obrali bostan.

Dark

pre 16 godina

Odlicno, sanse da Srbija zadrzi Kosovo su male, ali nacin na koji Jeremic brani nase legitimne interese je za svaku pohvalu. No, kultura i profesionalizam ne treba da nas iznenade, ipak je on diplomirao na Harvardu :)

Cepidlaka

pre 16 godina

Fascinira me deo u kome Jeremic ima zucnu polemiku sa izvesnim Bernsom iz SAD na sastanku OEBS-a. Ako je OEBS=Organizacija za Evropsku Bezbednost i Saradnju, sta Berns trazi na istoj, i s kojim pravom ucestvuje u zucnim polemikama. U najboljem slucaju mogao bi biti posmatrac. Ili to SAD kroje kapu u Evropi. Liberté, Égalité, Fraternité? Ja bi to tesko tako nazvao.

Dima

pre 16 godina

E sve si im ga rekao! Pa OEBS je tamo u okviru rezolucije 1244 kao jedan od stubova UNMiK-a, odnosno sastavni deo UN misije na Kosovu, a rezolucija nije vremenski ogranicena. Covece, mi treba da platimo da Kosovo ode svojim putem, imamo preca posla od nosenja ovog kamena oko vrata. Ceka nas sijaset problema vezanih za ekonomiju i zaposljavanje i zivotni standard...

Alhambra

pre 16 godina

Da Srbija jos malo utvrdi pazar oko cene za nezavisnost Kosova, pa idemo dalje. ne znam sta pohvalno moze da se kaze Jeremicu kad je nezavisnost vec gotova stvar, samo sto se od 10. decembra nece tako zvati.

marko bgd

pre 16 godina

Tako je Jeremicu, bravo i za tebe i za ceo vrh Srbije. Nismo mi bas tako nemocni kao sto to deluje, na nasoj strani je Povelja UN, Rezolucija 1244, Zavrsni akt iz Helsinkija i odluke Banditerove komisije. Jedno je postalo jasno, oni imaju silu na svojoj strani, mi imamo pravo. Oni mogu da otmu Kosovo, ali to nece biti nista vise nego najobicnija otimacina i krsenje medjunarodnog prava, a i oni su toga svesni. Krajem godine ce biti glasanje u OEBS-u o produzenju misije na Kosovu, nadam se da ce i tad Srbija biti ovako energicna i da ce staviti veto na produzenje misije. A sto se tice misije EU na Kosovu to nikako ne smemo da prihvatimo bez odluke Saveta bezbednosti, jedino legalno ko sme da bude na Kosovu jesu Unmnik i Kfor, svako ostali ko udje bice najobicniji okupator i to nasa drzava treba jasno da stavi do znanja. Po cemu to misija EU moze da udje na Kosovo bez odluke Saveta bezbednosti, tako gledajuci moze i ruska vojska da udje gde pozeli...

Marko

pre 16 godina

Svaka cast g-dinu Jeremicu. Konacno da Srbija ima coveka koji ravnopravno, kulturno i znalacki moze da predstavlja njene interese u svetu. Da smo pre 15-ak godina imali vise ovakvih politicara, danas bi Srbija bila deo EU.

Sinke

pre 16 godina

Jeremicu, svaka cast i tebi i onima koji su te nasli, i postavili na pravo mesto. Pravo je osvezenje za Srbiju danas da ima energicne i inteligentne zastupnike na mestima na kojima oni mogu da urade nesto.

Sinke

pre 16 godina

Jeremicu, svaka cast i tebi i onima koji su te nasli, i postavili na pravo mesto. Pravo je osvezenje za Srbiju danas da ima energicne i inteligentne zastupnike na mestima na kojima oni mogu da urade nesto.

Marko

pre 16 godina

Svaka cast g-dinu Jeremicu. Konacno da Srbija ima coveka koji ravnopravno, kulturno i znalacki moze da predstavlja njene interese u svetu. Da smo pre 15-ak godina imali vise ovakvih politicara, danas bi Srbija bila deo EU.

marko bgd

pre 16 godina

Tako je Jeremicu, bravo i za tebe i za ceo vrh Srbije. Nismo mi bas tako nemocni kao sto to deluje, na nasoj strani je Povelja UN, Rezolucija 1244, Zavrsni akt iz Helsinkija i odluke Banditerove komisije. Jedno je postalo jasno, oni imaju silu na svojoj strani, mi imamo pravo. Oni mogu da otmu Kosovo, ali to nece biti nista vise nego najobicnija otimacina i krsenje medjunarodnog prava, a i oni su toga svesni. Krajem godine ce biti glasanje u OEBS-u o produzenju misije na Kosovu, nadam se da ce i tad Srbija biti ovako energicna i da ce staviti veto na produzenje misije. A sto se tice misije EU na Kosovu to nikako ne smemo da prihvatimo bez odluke Saveta bezbednosti, jedino legalno ko sme da bude na Kosovu jesu Unmnik i Kfor, svako ostali ko udje bice najobicniji okupator i to nasa drzava treba jasno da stavi do znanja. Po cemu to misija EU moze da udje na Kosovo bez odluke Saveta bezbednosti, tako gledajuci moze i ruska vojska da udje gde pozeli...

Dima

pre 16 godina

E sve si im ga rekao! Pa OEBS je tamo u okviru rezolucije 1244 kao jedan od stubova UNMiK-a, odnosno sastavni deo UN misije na Kosovu, a rezolucija nije vremenski ogranicena. Covece, mi treba da platimo da Kosovo ode svojim putem, imamo preca posla od nosenja ovog kamena oko vrata. Ceka nas sijaset problema vezanih za ekonomiju i zaposljavanje i zivotni standard...

Cepidlaka

pre 16 godina

Fascinira me deo u kome Jeremic ima zucnu polemiku sa izvesnim Bernsom iz SAD na sastanku OEBS-a. Ako je OEBS=Organizacija za Evropsku Bezbednost i Saradnju, sta Berns trazi na istoj, i s kojim pravom ucestvuje u zucnim polemikama. U najboljem slucaju mogao bi biti posmatrac. Ili to SAD kroje kapu u Evropi. Liberté, Égalité, Fraternité? Ja bi to tesko tako nazvao.

ana

pre 16 godina

zamolila bih mladog gospodina jeremica da ne upada u zucne rasprave sa sad-om, jer se jos uvek dobro secamo posledica te nase ''principijelnosti'' i sukobljavanja sa celim svetom. uvek preko ledja nas, naroda. hoce li se vise to kosovo zatvoriti kao problem, pa da se okrenemo ovozemaljskom zivotu.

Zahvalan

pre 16 godina

Moram da se licno zahvalim g. Jeremicu. Samo tako premijere, pravo u bunar. Joj kuku za nas Albance a i za Srbe. Pa ovo ce samo olaksati stvar. Hoce, nece sada ce cela EU morati da prizna nezavisnost. Necemo u NATO,necemo u EU, pa dobro bre komsije, a gde cete vi???
Nego zaista, pa kome to smeta OEBS? Pa oni su na Kosovu za dobrobit svih nas koji zivimo ovde dole.
Ali dobro je. Sta vise se priblizavate Ruskim stavovima to bolje za nas Albance.Mi cemo ipak pokusati da imamo dobre odnose sa SADom i sa EU, pa sta bude neka bude.

GuC

pre 16 godina

Da li je nama ministar posle Harvarda isao na kafu sa Tomislavom ili Vojislavom (bilo Seseljem bilo Kostunicom, isto). Ovako se ne brane interesi Srbije, ovako se daje autogol i nanosi dugogodisnja steta srpskim gradjanima. Jeremic kao da vise nije na coca coli, poslednjih par reakcija, na medjunarodnim skupovima me bas plase.
Blokirati rad OEBSA, koji nema kljucni uticaj na dosnosenje odluke o statusu, ali koji moze da pomogne preostalim Srbima na Kosovu, jeste suludo u ovom trenutku...ono sto je radio Milosevic, sto radi Kostunica, sada radi DS! Ej, Djiki gde, vidis li ti ovo?
Saradjujte, pregovarajte, budite konstruktivni, ne drcite se i ne prkosite, setite se kasetnih bombi, Jeremicu, Jeremicu...ako je i za unutrasnju politicku namenu, KASNO vam je, vecina vam vise nikada nece ukazati poverenje, izdali ste nas.

Dark

pre 16 godina

Odlicno, sanse da Srbija zadrzi Kosovo su male, ali nacin na koji Jeremic brani nase legitimne interese je za svaku pohvalu. No, kultura i profesionalizam ne treba da nas iznenade, ipak je on diplomirao na Harvardu :)

kunji

pre 16 godina

Joj, shto nas je sada ovaj zastrashio. Pa OEBS ne radi na Kosovu nishta shto ne bi mogla da preuzme vlada nezavisnog Kosova. Njena najvaznija uloga do sada je i bila organizovanje i kontrolisanje izbora na kosovu. Sada smo vec pet puta organizovali izbore i imamo dosta iskustva na tome, pa sledeceg puta mozhe i bez OEBS. Iako mi nismo protiv njih i za lokalne srbe bi bilo najbolje da oni ostanu. Ali srpskoj drzhavi izgleda da nije tako stalo do srba na Kosovu, jer da im je stalo do toga primili bi i Ahtisarijev plan, koji shtiti srbe kao da su neka retka vrsta.
A kako to srpski Idol, Putin, pokazuje, moge se odrzhati izbori i bez uceshca OEBS. Ni u Rusiji ih nece biti. A i Rusi kako se zna, su veoma "principijelni" i oni bogami veliki su "legalisti".

Drevni Ilir

pre 16 godina

Sa ili bez OEBS-a Kosovo postaje nezavisno, sa Jeremicem za ili protiv neizbeno je osamostaljenje Kosova… Ali da li Jeremic i ostali u Vladi Srbije razmisljaju koja ja glavna uloga OEBS-a na Kosovu posle proglasenja nezavisnosti?! Nagledanje postovanja ljudskih prava i prava manjina! Principijelnost – mozda, ali jako kratkovida i na stetu Kosovskih Srba.

Belosvetski politikant

pre 16 godina

Blago Albancima sa srpskim politicarima. Oni (srpski politicari) guraju prst u oko bilo kome ko je u blizini. Nije bitno da li ti taj stiti narod, imanja, crkve...
Izgrleda da je srpski interes da ANA upravlja Kosovom pa se za to more inatiti onima kojima finansiraju srpsku ekonomiju i koji obezbedjuju milijardu dolara za nase dobro.
Pa neka ta Evropa pretpostavi sta mi hocemo time da se mirovne snage povuku. Neka pretpostave da mi Srbi u stvari hocemo da uvedemo red i mir dole na Kosovu uz pomoc Kneza Lazara.
Neka pretpostave da Srbija hoce ponovo da upravlja Kosovom onako kako je to vec cinila.
Stvarno si im pokazao Jeremicu sta je srpska politika i sta je Srbija.

Zorica

pre 16 godina

Stvarno, odavno nije bilo pokazivanja srednjeg prsta jos od vremena onoga pod lipom. Uzeleli smo se valjda, pa otuda i takvo odusevljenje.
Ko ce stititi narod? Ma, koga briga za narod.
Sto rekao Djole: nemojte nas vise braniti, brigom cete nas sahraniti.

mijo

pre 16 godina

Samo tako Jeremicu.Samo ostro sta oni misle da mogu raditi sta hoce,ako treba jescemo i korenje al neka si im reko ko smo i sta smo samo napred glavom ne kroz zid nego kroz beton

Alhambra

pre 16 godina

Da Srbija jos malo utvrdi pazar oko cene za nezavisnost Kosova, pa idemo dalje. ne znam sta pohvalno moze da se kaze Jeremicu kad je nezavisnost vec gotova stvar, samo sto se od 10. decembra nece tako zvati.

Djole

pre 16 godina

"Ministar spoljnih poslova Srbije naveo je da taj dokument poziva na nastavak misije OEBS-a na Kosovu u 2008. godini, bez obzira na to šta se bude događalo sa procesom pregovora o budućem statusu." Znači da nam ne treba ni pomoć OEBS-a ni nikog drugog sem Rusa koji će se u zadnjem momentu povući a mi smo obrali bostan.

marioHR

pre 16 godina

Dobro je kad se u diplomaciji nesto blokira...jako konstruktivno...posebice kad ostanete usamljeni nasuprot 40ak zemalja...jako pametno! I jos kad se to prodaje kao uspjeh...

Rade

pre 16 godina

Zasto mislite da su neke zapadne zemlje blokirale prisustvo OEBS na parlamentarnim izborima u Rusiji? Upravo zato da im ne bi pruzili politicki legitimitet, jer im se ne svidja politicko i ekonomsko jacanje Rusije. E, isto tako i Srbija moze i ima obavezu da blokira bilo kakvo prisustvo OEBS, a koje bi dalo legitimet nelegalnim institucijama na KiM...

barmen

pre 16 godina

Mogu da predpostavim da je dijalog tekao ovako. Barns Jeremicu: Dali smo vam igracku i kad ste je poceli razvaljivati mi vam je oduzimamo.Jeremic odgovara: ali mi bi smo nastavili sa razvaljivanjem i to je zabavno.

LionPR

pre 16 godina

OEBS deluje na Kosovo na bazi rezolucije 1244 i kao jedan od cetiri stubova UNMIK-a. Kako je moguce da je OEBS bio na Kosovo za vise od 8 godina i odjednom jeste u suprotnosti s rezolucijom 1244. Ovakve gluposti tesko covek moze da razume. Izlaskom OEBS-a s Kosova najvise gube srbi s Kosova jer OEBS na Kosovo uglavnom ima kancelarije gde pretezno ima srba. Ovaj covek Jeremic je valjda studirao u Harvard ali nacinom kako postupa, slabo imitirajuci onog pod lipom stvarno pravi stetu sopstvenom narodu. Ljudi shvatite jednom, rezolucija 1244 nije nikakav prijatelj Srbije za ocuvanje Kosova unutar Srbije. Zar Isinger nije izjavio da Kosovo ovih osam godina NIJE DEO Srbije na bazi cinjenicnog stanja, a ovo cinjenicno stanje je na bazi rez. 1244. A rezolucija 1244 JE VREMENSKI NEOGRANICENA prema tome Kosovo makar se nista ne menja za NEOGRANICENO VREME BICE VAN SRBIJE. S druge strane albanci komotno mogu da proglase nezavisnost jer ne moraju da izbacuju nijednog srpskog vojnika ili policajca niti postoji ozbiljna opasnost da moze doci do nekog sukoba zato sto imamo svaki dan izjave celnika NATO-a de nece dozvoliti nikakvo poremecenje reda i mira na Kosovo bez obzira da li Kosovo proglasava nezavisnost ili ne. Ovakvim nacinom kako srpaki politicari deluju mada se u politici ne sme da sa kaze STVARNO mocne zemlje koje imaju pravo veta u SB nece dozoviliti NIKADA nikakvu rezoluciju kojom Srbija moze da vrati suverenitet na Kosovo i podrzace nezavisno Kosovo makar i jednostrano. Ali nove generacije srba koje nece biti ovakve kao sadasnja zapitace zbog cega se ratovalo i zbog cega se toliko izgubilo kada vec je bilo jasno da borba za ocuvanje Kosova unutar Srbije je NEMOGUCA MISIJA jer ako Srbija nije mogla da vrati Kosovo ovih 8 godina nece moci ni za ostalih 8 niti 80.

dragan

pre 16 godina

Bravo ministre, dobrodošao u klub vekovima prepametnih, principijelnih, demokratski orijentisanih i dokazanih srpskih političara.
Taj svet, izvan srbije je baš nerazuman i glup!?
Eh, da su i oni "pametni" kao srbi pa da gutaju vaše žvake u cugu, kako bi "vam" Jeremiću, bilo lepo, a?

Julius

pre 16 godina

Bravo Jeremicu. Puno pogodak-autogol. Suludo. Pa zar misli taj Jeremic da je pametniji od svih ostalih 55 ministara zemalja OEBS-a.
Prisustvo OEBS-a na Kosovu je vise u interesu Srba na Kosovu. Nekoliko Srba su zaposlena u OBES-u i primaju prilicno dobre plate, i plus toga sluze kao spijuni srpskoj vlasti Beograda. OEBS ima svoje kancelarije u svakoj srpskoj enklavi, sa zadatkom da prati ostvarenje ljudskih i manjinskih prava. Srpske novine i casopise iz Beograda srbi na Kosovu dobiju preko OEBS-a. Jedino sto Albanci imaju koristi od OEBS-a je nekoliciona njih koji su zaposleni u sluzbama te organizacije. Radeci zajedno u istoj organizaciji, mladi Albanci i Srbi, koliko-toliko imaju medjusobne kontakte,druzenje,upoznavanje postovanje. OEBS- ce ostati na Kosovu, uprkos protivljenju Srbije. A zalaganje Jeremica za produzenje pregovora, dokazuje da je on jos neiskusan diplomata, jer tim pregovorima je stavljena velika tacka. Nema vise pregovora, jer druga strana to ne zelji. Sa ovakvim destruktivnim nastupom, Jeremic je naneo stetu srbima na Kosovu, a samu Srbiju je jos vise udaljio od pridruzenja i uclanjenja u EU. Jer ni EU nece primiti u svojim redovima zemlju koja nastupa destruktivno kada treba doneti neke odluke. Siguran sam da ni Albanci nisu bas srecni sa prisustvom OEBS-a na Kosovu, osim malobrojno radnika koji radi i primaju platu od te organizacije. Albanci davno traze odlazak UNMIK-a. Oni zelje samo prisustvo NATO-a/KFOR-a, radi sigurnosti. Ostale segmente ce pokriti drzavni organi i institucije Kosova.
Bez obzira sto ga neki euforisti hvale Jeremica, ja mislim da svojim ponasanjem on ne lici na harvardski student, vec na djak Onog pod lipom.

geo

pre 16 godina

Pa g.Jeremicu platice Srbija za ovo jer ima dosta vremena za to.Ne morate zaboravite da EU kad tad vratit ce nam ovo pa ja bih reakao da bolje je da razmizljate glavom nego emocijama.Bolje je za nas Srbiju da prihvatamo plan Ahtisarija nego da za 100 godina platimo ceh ovoga jer ionako Kosovo ce da bude nezavisno.Ja mislim da bolje ista nego nista ili bolje u EU sa Kosovom nego ni EU ni Kosovo..

Nenad

pre 16 godina

To dole je još uvek teritorija Srbije sviđalo se kosovskim Albancima ili ne. Teritorija se ne oduzima tako što su nekome to obećali.
OEBS ima svoje kancelarije u svakoj srpskoj enklavi, sa zadatkom da prati ostvarenje ljudskih i manjinskih prava. Da se uistinu bave praćenjem ostvarenja ljudskih prava onda bi to trebali pratiti u Prizrenu,Prištini, Peći i drugim mjestima odakle su Srbi "humano preseljeni".

osbe

pre 16 godina

Deklaraciju mogu blokirati, ali ne i OEBS misiju na KS. OEBS je vec planirao budget i sve projekte za 2008. Ko oce da se kladi da ce OEBS ostati na Kosovu najmanje do 2010?

afrim

pre 16 godina

Bravo g.Jeremicu jos jedan dobar argument za nas albance sto bash necemo vise biti u sastavni deo Srbije ,kad vi ocete da se protivite OBSE,to jest protiv cele evrope ,ma jok mi nikad biti u jednoj drzhavi svama.

Alhambra

pre 16 godina

Da Srbija jos malo utvrdi pazar oko cene za nezavisnost Kosova, pa idemo dalje. ne znam sta pohvalno moze da se kaze Jeremicu kad je nezavisnost vec gotova stvar, samo sto se od 10. decembra nece tako zvati.

Dima

pre 16 godina

E sve si im ga rekao! Pa OEBS je tamo u okviru rezolucije 1244 kao jedan od stubova UNMiK-a, odnosno sastavni deo UN misije na Kosovu, a rezolucija nije vremenski ogranicena. Covece, mi treba da platimo da Kosovo ode svojim putem, imamo preca posla od nosenja ovog kamena oko vrata. Ceka nas sijaset problema vezanih za ekonomiju i zaposljavanje i zivotni standard...

Sinke

pre 16 godina

Jeremicu, svaka cast i tebi i onima koji su te nasli, i postavili na pravo mesto. Pravo je osvezenje za Srbiju danas da ima energicne i inteligentne zastupnike na mestima na kojima oni mogu da urade nesto.

Marko

pre 16 godina

Svaka cast g-dinu Jeremicu. Konacno da Srbija ima coveka koji ravnopravno, kulturno i znalacki moze da predstavlja njene interese u svetu. Da smo pre 15-ak godina imali vise ovakvih politicara, danas bi Srbija bila deo EU.

ana

pre 16 godina

zamolila bih mladog gospodina jeremica da ne upada u zucne rasprave sa sad-om, jer se jos uvek dobro secamo posledica te nase ''principijelnosti'' i sukobljavanja sa celim svetom. uvek preko ledja nas, naroda. hoce li se vise to kosovo zatvoriti kao problem, pa da se okrenemo ovozemaljskom zivotu.

kunji

pre 16 godina

Joj, shto nas je sada ovaj zastrashio. Pa OEBS ne radi na Kosovu nishta shto ne bi mogla da preuzme vlada nezavisnog Kosova. Njena najvaznija uloga do sada je i bila organizovanje i kontrolisanje izbora na kosovu. Sada smo vec pet puta organizovali izbore i imamo dosta iskustva na tome, pa sledeceg puta mozhe i bez OEBS. Iako mi nismo protiv njih i za lokalne srbe bi bilo najbolje da oni ostanu. Ali srpskoj drzhavi izgleda da nije tako stalo do srba na Kosovu, jer da im je stalo do toga primili bi i Ahtisarijev plan, koji shtiti srbe kao da su neka retka vrsta.
A kako to srpski Idol, Putin, pokazuje, moge se odrzhati izbori i bez uceshca OEBS. Ni u Rusiji ih nece biti. A i Rusi kako se zna, su veoma "principijelni" i oni bogami veliki su "legalisti".

marko bgd

pre 16 godina

Tako je Jeremicu, bravo i za tebe i za ceo vrh Srbije. Nismo mi bas tako nemocni kao sto to deluje, na nasoj strani je Povelja UN, Rezolucija 1244, Zavrsni akt iz Helsinkija i odluke Banditerove komisije. Jedno je postalo jasno, oni imaju silu na svojoj strani, mi imamo pravo. Oni mogu da otmu Kosovo, ali to nece biti nista vise nego najobicnija otimacina i krsenje medjunarodnog prava, a i oni su toga svesni. Krajem godine ce biti glasanje u OEBS-u o produzenju misije na Kosovu, nadam se da ce i tad Srbija biti ovako energicna i da ce staviti veto na produzenje misije. A sto se tice misije EU na Kosovu to nikako ne smemo da prihvatimo bez odluke Saveta bezbednosti, jedino legalno ko sme da bude na Kosovu jesu Unmnik i Kfor, svako ostali ko udje bice najobicniji okupator i to nasa drzava treba jasno da stavi do znanja. Po cemu to misija EU moze da udje na Kosovo bez odluke Saveta bezbednosti, tako gledajuci moze i ruska vojska da udje gde pozeli...

GuC

pre 16 godina

Da li je nama ministar posle Harvarda isao na kafu sa Tomislavom ili Vojislavom (bilo Seseljem bilo Kostunicom, isto). Ovako se ne brane interesi Srbije, ovako se daje autogol i nanosi dugogodisnja steta srpskim gradjanima. Jeremic kao da vise nije na coca coli, poslednjih par reakcija, na medjunarodnim skupovima me bas plase.
Blokirati rad OEBSA, koji nema kljucni uticaj na dosnosenje odluke o statusu, ali koji moze da pomogne preostalim Srbima na Kosovu, jeste suludo u ovom trenutku...ono sto je radio Milosevic, sto radi Kostunica, sada radi DS! Ej, Djiki gde, vidis li ti ovo?
Saradjujte, pregovarajte, budite konstruktivni, ne drcite se i ne prkosite, setite se kasetnih bombi, Jeremicu, Jeremicu...ako je i za unutrasnju politicku namenu, KASNO vam je, vecina vam vise nikada nece ukazati poverenje, izdali ste nas.

Zahvalan

pre 16 godina

Moram da se licno zahvalim g. Jeremicu. Samo tako premijere, pravo u bunar. Joj kuku za nas Albance a i za Srbe. Pa ovo ce samo olaksati stvar. Hoce, nece sada ce cela EU morati da prizna nezavisnost. Necemo u NATO,necemo u EU, pa dobro bre komsije, a gde cete vi???
Nego zaista, pa kome to smeta OEBS? Pa oni su na Kosovu za dobrobit svih nas koji zivimo ovde dole.
Ali dobro je. Sta vise se priblizavate Ruskim stavovima to bolje za nas Albance.Mi cemo ipak pokusati da imamo dobre odnose sa SADom i sa EU, pa sta bude neka bude.

Dark

pre 16 godina

Odlicno, sanse da Srbija zadrzi Kosovo su male, ali nacin na koji Jeremic brani nase legitimne interese je za svaku pohvalu. No, kultura i profesionalizam ne treba da nas iznenade, ipak je on diplomirao na Harvardu :)

barmen

pre 16 godina

Mogu da predpostavim da je dijalog tekao ovako. Barns Jeremicu: Dali smo vam igracku i kad ste je poceli razvaljivati mi vam je oduzimamo.Jeremic odgovara: ali mi bi smo nastavili sa razvaljivanjem i to je zabavno.

marioHR

pre 16 godina

Dobro je kad se u diplomaciji nesto blokira...jako konstruktivno...posebice kad ostanete usamljeni nasuprot 40ak zemalja...jako pametno! I jos kad se to prodaje kao uspjeh...

Drevni Ilir

pre 16 godina

Sa ili bez OEBS-a Kosovo postaje nezavisno, sa Jeremicem za ili protiv neizbeno je osamostaljenje Kosova… Ali da li Jeremic i ostali u Vladi Srbije razmisljaju koja ja glavna uloga OEBS-a na Kosovu posle proglasenja nezavisnosti?! Nagledanje postovanja ljudskih prava i prava manjina! Principijelnost – mozda, ali jako kratkovida i na stetu Kosovskih Srba.

Djole

pre 16 godina

"Ministar spoljnih poslova Srbije naveo je da taj dokument poziva na nastavak misije OEBS-a na Kosovu u 2008. godini, bez obzira na to šta se bude događalo sa procesom pregovora o budućem statusu." Znači da nam ne treba ni pomoć OEBS-a ni nikog drugog sem Rusa koji će se u zadnjem momentu povući a mi smo obrali bostan.

Zorica

pre 16 godina

Stvarno, odavno nije bilo pokazivanja srednjeg prsta jos od vremena onoga pod lipom. Uzeleli smo se valjda, pa otuda i takvo odusevljenje.
Ko ce stititi narod? Ma, koga briga za narod.
Sto rekao Djole: nemojte nas vise braniti, brigom cete nas sahraniti.

Belosvetski politikant

pre 16 godina

Blago Albancima sa srpskim politicarima. Oni (srpski politicari) guraju prst u oko bilo kome ko je u blizini. Nije bitno da li ti taj stiti narod, imanja, crkve...
Izgrleda da je srpski interes da ANA upravlja Kosovom pa se za to more inatiti onima kojima finansiraju srpsku ekonomiju i koji obezbedjuju milijardu dolara za nase dobro.
Pa neka ta Evropa pretpostavi sta mi hocemo time da se mirovne snage povuku. Neka pretpostave da mi Srbi u stvari hocemo da uvedemo red i mir dole na Kosovu uz pomoc Kneza Lazara.
Neka pretpostave da Srbija hoce ponovo da upravlja Kosovom onako kako je to vec cinila.
Stvarno si im pokazao Jeremicu sta je srpska politika i sta je Srbija.

Cepidlaka

pre 16 godina

Fascinira me deo u kome Jeremic ima zucnu polemiku sa izvesnim Bernsom iz SAD na sastanku OEBS-a. Ako je OEBS=Organizacija za Evropsku Bezbednost i Saradnju, sta Berns trazi na istoj, i s kojim pravom ucestvuje u zucnim polemikama. U najboljem slucaju mogao bi biti posmatrac. Ili to SAD kroje kapu u Evropi. Liberté, Égalité, Fraternité? Ja bi to tesko tako nazvao.

mijo

pre 16 godina

Samo tako Jeremicu.Samo ostro sta oni misle da mogu raditi sta hoce,ako treba jescemo i korenje al neka si im reko ko smo i sta smo samo napred glavom ne kroz zid nego kroz beton

LionPR

pre 16 godina

OEBS deluje na Kosovo na bazi rezolucije 1244 i kao jedan od cetiri stubova UNMIK-a. Kako je moguce da je OEBS bio na Kosovo za vise od 8 godina i odjednom jeste u suprotnosti s rezolucijom 1244. Ovakve gluposti tesko covek moze da razume. Izlaskom OEBS-a s Kosova najvise gube srbi s Kosova jer OEBS na Kosovo uglavnom ima kancelarije gde pretezno ima srba. Ovaj covek Jeremic je valjda studirao u Harvard ali nacinom kako postupa, slabo imitirajuci onog pod lipom stvarno pravi stetu sopstvenom narodu. Ljudi shvatite jednom, rezolucija 1244 nije nikakav prijatelj Srbije za ocuvanje Kosova unutar Srbije. Zar Isinger nije izjavio da Kosovo ovih osam godina NIJE DEO Srbije na bazi cinjenicnog stanja, a ovo cinjenicno stanje je na bazi rez. 1244. A rezolucija 1244 JE VREMENSKI NEOGRANICENA prema tome Kosovo makar se nista ne menja za NEOGRANICENO VREME BICE VAN SRBIJE. S druge strane albanci komotno mogu da proglase nezavisnost jer ne moraju da izbacuju nijednog srpskog vojnika ili policajca niti postoji ozbiljna opasnost da moze doci do nekog sukoba zato sto imamo svaki dan izjave celnika NATO-a de nece dozvoliti nikakvo poremecenje reda i mira na Kosovo bez obzira da li Kosovo proglasava nezavisnost ili ne. Ovakvim nacinom kako srpaki politicari deluju mada se u politici ne sme da sa kaze STVARNO mocne zemlje koje imaju pravo veta u SB nece dozoviliti NIKADA nikakvu rezoluciju kojom Srbija moze da vrati suverenitet na Kosovo i podrzace nezavisno Kosovo makar i jednostrano. Ali nove generacije srba koje nece biti ovakve kao sadasnja zapitace zbog cega se ratovalo i zbog cega se toliko izgubilo kada vec je bilo jasno da borba za ocuvanje Kosova unutar Srbije je NEMOGUCA MISIJA jer ako Srbija nije mogla da vrati Kosovo ovih 8 godina nece moci ni za ostalih 8 niti 80.

Rade

pre 16 godina

Zasto mislite da su neke zapadne zemlje blokirale prisustvo OEBS na parlamentarnim izborima u Rusiji? Upravo zato da im ne bi pruzili politicki legitimitet, jer im se ne svidja politicko i ekonomsko jacanje Rusije. E, isto tako i Srbija moze i ima obavezu da blokira bilo kakvo prisustvo OEBS, a koje bi dalo legitimet nelegalnim institucijama na KiM...

Julius

pre 16 godina

Bravo Jeremicu. Puno pogodak-autogol. Suludo. Pa zar misli taj Jeremic da je pametniji od svih ostalih 55 ministara zemalja OEBS-a.
Prisustvo OEBS-a na Kosovu je vise u interesu Srba na Kosovu. Nekoliko Srba su zaposlena u OBES-u i primaju prilicno dobre plate, i plus toga sluze kao spijuni srpskoj vlasti Beograda. OEBS ima svoje kancelarije u svakoj srpskoj enklavi, sa zadatkom da prati ostvarenje ljudskih i manjinskih prava. Srpske novine i casopise iz Beograda srbi na Kosovu dobiju preko OEBS-a. Jedino sto Albanci imaju koristi od OEBS-a je nekoliciona njih koji su zaposleni u sluzbama te organizacije. Radeci zajedno u istoj organizaciji, mladi Albanci i Srbi, koliko-toliko imaju medjusobne kontakte,druzenje,upoznavanje postovanje. OEBS- ce ostati na Kosovu, uprkos protivljenju Srbije. A zalaganje Jeremica za produzenje pregovora, dokazuje da je on jos neiskusan diplomata, jer tim pregovorima je stavljena velika tacka. Nema vise pregovora, jer druga strana to ne zelji. Sa ovakvim destruktivnim nastupom, Jeremic je naneo stetu srbima na Kosovu, a samu Srbiju je jos vise udaljio od pridruzenja i uclanjenja u EU. Jer ni EU nece primiti u svojim redovima zemlju koja nastupa destruktivno kada treba doneti neke odluke. Siguran sam da ni Albanci nisu bas srecni sa prisustvom OEBS-a na Kosovu, osim malobrojno radnika koji radi i primaju platu od te organizacije. Albanci davno traze odlazak UNMIK-a. Oni zelje samo prisustvo NATO-a/KFOR-a, radi sigurnosti. Ostale segmente ce pokriti drzavni organi i institucije Kosova.
Bez obzira sto ga neki euforisti hvale Jeremica, ja mislim da svojim ponasanjem on ne lici na harvardski student, vec na djak Onog pod lipom.

osbe

pre 16 godina

Deklaraciju mogu blokirati, ali ne i OEBS misiju na KS. OEBS je vec planirao budget i sve projekte za 2008. Ko oce da se kladi da ce OEBS ostati na Kosovu najmanje do 2010?

geo

pre 16 godina

Pa g.Jeremicu platice Srbija za ovo jer ima dosta vremena za to.Ne morate zaboravite da EU kad tad vratit ce nam ovo pa ja bih reakao da bolje je da razmizljate glavom nego emocijama.Bolje je za nas Srbiju da prihvatamo plan Ahtisarija nego da za 100 godina platimo ceh ovoga jer ionako Kosovo ce da bude nezavisno.Ja mislim da bolje ista nego nista ili bolje u EU sa Kosovom nego ni EU ni Kosovo..

dragan

pre 16 godina

Bravo ministre, dobrodošao u klub vekovima prepametnih, principijelnih, demokratski orijentisanih i dokazanih srpskih političara.
Taj svet, izvan srbije je baš nerazuman i glup!?
Eh, da su i oni "pametni" kao srbi pa da gutaju vaše žvake u cugu, kako bi "vam" Jeremiću, bilo lepo, a?

Nenad

pre 16 godina

To dole je još uvek teritorija Srbije sviđalo se kosovskim Albancima ili ne. Teritorija se ne oduzima tako što su nekome to obećali.
OEBS ima svoje kancelarije u svakoj srpskoj enklavi, sa zadatkom da prati ostvarenje ljudskih i manjinskih prava. Da se uistinu bave praćenjem ostvarenja ljudskih prava onda bi to trebali pratiti u Prizrenu,Prištini, Peći i drugim mjestima odakle su Srbi "humano preseljeni".

afrim

pre 16 godina

Bravo g.Jeremicu jos jedan dobar argument za nas albance sto bash necemo vise biti u sastavni deo Srbije ,kad vi ocete da se protivite OBSE,to jest protiv cele evrope ,ma jok mi nikad biti u jednoj drzhavi svama.