Prosvetari umanjili zahteve

Beograd, Čačak -- Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović kaže da bi sindikati prihvatili povećanje zarada od 15 odsto.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. Naravno da smo ocekivali da se "dogovore". Ali treba pogledati ko se to dogovorio? Ko je i u ime koga potpisao sporazum. 15% povecanje jeste nesto, i dokaz da para u budzetu ima, ali sada treba videti kome ce uzeti tih 15%. Nekim drugim iz budzeta?! Samo upozoravam prosvetare, da obrate paznju na svoje listice za platu. Pisace povecanje, ali ce im smanjiti koeficijente (tako rade uvek) pa ce povecanje biti samo prividno. Problem strajkova u Srbiji je sto postoji nekoliko sindikata, a niko od njih se NE bori za radnike, vec za svoje funckionere. Zasto na zapadu kada jedan sektor strajkuje bude toatlni kolaps? Pa tamo su svi ujedinjeni, a ovde? Dok ne budemo jedinstveni i ne trazimo SMENU odgvoronih nikad radnicka klasa nece ziveti bolje.
  (Strahota, 30. novembar 2007 15:18)

  # Link komentara

 2. Plate prosvetnih radnika treba izjednaciti sa najvisim platama u zemlji. Prosveta mora da bude najvaznija za jedno drustvo jer se njima poverava obrazovanje i vaspitavanje buducih generacija. Niko ne sme da smatra prosvetu potrosnjom iz budzeta vec najsvetijom investicijom za buducnost nacije. Ako imate profesore koji zbog male plate moraju da se snalaze sa strane onda je to sramota za jednu zemlju i narod a kako ruzan primer za mladog coveka-ucenika to predstavlja necu ni da pricam jer svi to znamo. Isto tako to ostavlja traga na psihu nastavnika pa zato i imamo slucaj da nam u prosvetare idu uglavnom zene koje svojom platom onda budu samo dopuna kucnom budzetu. Svaki muskarac koji zeli uspeh u karijeri ni ne pomislja da ide u prosvetu jer tamo nema dobre plate. Od prosvetara se ocekuje da budu entuzijasti i da se svakodnevno bore sa hirovima skolskog programa, dece i roditelja i da za to budu slabo placeni. Dajte prosveti najbolje plate da bi motivisali najbolje ljude da idu u prosvetu isto kao sto idu u zdravstvo ili prava.
  (NS, 29. novembar 2007 23:36)

  # Link komentara

 3. za pomocno osoblje mozda treba i vise, ali za profesore, mnogo je kume!
  (Marko, 29. novembar 2007 19:03)

  # Link komentara

 4. Ja bih ispunio sve zahteve prosvetara ali pod sledećim uslovima:
  - Da im, kao i svim građanima radno vreme traje 8 sati a ne 18 časova sedmično. Kad završe sa nastavom nek ostanu u školi i tu se pripremaju za naredni radni dan a ne da idu kući i drže privatne časove ili rade u privatnim firmama svojih supružnika (trgovine, apoteke, razne agencije...)
  - Svakodnevno rezervisati 60 minuta za prijem roditelja učenika
  - Uvesti po jednu radu subotu mesečno za izradu mesečnog plana rada i podnošenje izveštaja za predhodni mesec
  - Godišnji odmor skratiti na razumnu meru, kao kod drugih delatnosti
  - Za vreme školskih raspusta, kad deca ne pohađaju nastavu angažovati ih na besplatnom (ionako primaju plate) opismenjavanju odraslih kroz rad u večernjim školama

  P.S. Moje radno vreme nije skupo jer traje dugo, ali mi je slobodno vreme dosta skupo jer ga imam jako malo.
  (dule, 29. novembar 2007 18:55)

  # Link komentara

 5. Sramota,pomocni radnici ima ju fakticki 5000 dinara mesecno.Kako da zive sa tim?Strajkujte do povecanja plata!!!
  (Anonimus, 29. novembar 2007 16:00)

  # Link komentara