Subota, 10.11.2007.

16:02

Više od 50 odsto škola bez toaleta

Većina škola u Srbiji nema mokri čvor i odgovarajuće higijenske uslove, Narodna kancelarija svojom akcijom menja tu statistiku

Izvor: B92

Više od 50 odsto škola bez toaleta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

sludjena

pre 16 godina

Pa, zar se postojanje sanitarnog cvora u skolama (i bilo gde uopste) mora dovoditi u pitanje? To je nesto najosnovnije, i tacka. Grozno!

raje

pre 16 godina

Da li bi ova tema dosla na dnevni red da nije epidemije zutice u Srbiji?
I dok cela Srbija ne bude imala ciste toalete nema govora o napredku ili ukljucivanju u EU. To je jedan dobar pokazatelj razvoja drustva. Sve ostalo je "luk i voda". U Hrvatskoj je napravljen neverovatan napredak u tom pogledu. Sta je to sto sprecava Srbiju u tome? Ja pretpostavljam da je uzrok korupcija i javasluk. Ako bi svako radio svoj posao ne bi morali da citamo ovakve stvari u 2007 g.U konkretnom slucaju trebalo bi smeniti sve direktore u skolama gde toaleti nisu na zadovoljavajucem nivou. Oni su ti koji su najodgovorniji.Potresno je citati o svojoj zemlji koja se priblizila "banana" zemljama.

Kivi

pre 16 godina

Izvinjavam se unapred za neprijatno poredjenje ali sta je tu je. Evo u par recenica kako se to radi u jednoj jako dalekoj drzavi (za koju ste vi tamo skloni da kazete da su "sve nase srpske tarabe starije od nje" i da nemaju "nikakvu slavnu tradiciju").
Drzava Novi Zeland, kao takva postoji od sredine 19 veka, imala do sada 54 demokratska, parlamentarna izborna ciklusa, ima 4 miliona stanovnika i 1800 skola, a od tog broja 1300 ima SKOLSKE BAZENE ZA PLIVANJE a svaka od njih ima svoju fiskulturnu dvoranu (koja ujedno sluzi i za sve skolske svecanosti).
Da li imaju sve WC-e i mokre cvorove?
Pa zaboga u te skole idu NJIHOVA DECA (i nasa) A NE MARSOVCI, a sve je to tamo izgradjeno PARAMA SVIH GRADJANA-PORESKIH OBVEZNIKA.
Kad narod u Srbiji pocne da zahteva od svoje vlasti da polaze racun za svaki dinar i kad pocne od njih da zahteva da KAPITALNE INVESTICIJE budu usmerene u infrastrukturu i osnovne uslove za normalan i civilizovani zivot svih gradjana, dece, bolesnih, iznemoglih i starih osoba, tada ce i nase skole dobiti WC-e.
I jos nesto, WC-i u Novozelandskim skolama ne smrde - ne zato sto deca izuzetno paze da im ni "kap" ne pobegne na stranu, vec zbog toga sto cim deca udju u ucionice, osobe zaduzene (i placene) za ciscene ulaze u WC-e i vodom sve lepo operu i osuse brisacima.
U toj i takvim zemljama nije bilo epidemije HEPATITISA A zadnjih 100 godina.

Savo Bogojević

pre 16 godina

Iako sam vernik i pripadam SPC, iako pozdravljam "molbu" patrijarha Pavleta da se bebi proizvodi oslobode PDV-a, zaista mislim da je ovo sa sanitarnim čvoromima više nego alarmantno i pada mi napamet jedna ideja, inspirisana nekim od komentara ovdje, a to je sledeće: bilo bi lepo kada bi se mogla organizovati peticija, nas pravoslavnih vernika, gde bi "zamolili" naše crkvene velikodostojnike, da reše problem koji se manifestuje u tome da 50% škola u Srbiji nema sanitarne čvorove! Po mojoj slobodnoj proceni to je negdje oko 5 crkava, što i nije mnogo, naročito kada se zna da se one ionako grade od naših priloga! Zamislite, 1.000.000 potpisa kojima njeni vernisi od SPC traže da izgradi sanitarne čvorove srpskim školama! Nema ko to ne bi potpisao...Bolje bi bilo energiju usmeriti na takve stvari, nego na kojekakve glupave performanse omladinskih seckija političkih stranaka....Možda je došlo vreme da i Crkva konačno počene da uvažava želje svojih vernika...

Besan

pre 16 godina

A ko su direktori tih skola sto nemaju toalete.Mislim da su oni medju najodgovornijima. Sram da ih bude.Ovo je trebalo mnogo ranije da se objavi i da se preuzme nesto. Srbija u EU..sto se mene tice za pedeset godina.

Popaj

pre 16 godina

Ima da uriniramo po livadi, to nam je Bog (inace etnicki Srbin sa trenutnim prebivalistem u SAO Nebo koje je istorijski nasa teritorija, za one koji to jos uvek ne znaju) dao. Bre!

Dusan

pre 16 godina

Za izgradnu toaleta u skolama ce se odvojiti 15 miliona. Ove godine za izgradnju novih crkava ce se iz nasih (poreskih) para izdvojiti 160 miliona dinara. Sramota, ali oni za sram ne znaju.

katarina

pre 16 godina

Strasno je nemati mokri cvor u skoli.Samo da se zna-nije nista bolja situacija ni u skolama u Beogradu koje ,kao, imaju WC. Konkretno, moja cerka ide u 15-beogradsku gimnaziju, i za tri godine nijednom nije posetila toalet. Smrdi,prljavo, nijedna WC solja nema dasku, lavaboi crni a vode na njima nema. Toliko da se zna. Ko ne verje, moze da proveri. Cujem da je i u Zemunskoj gimnaziji slicno, a sumnjam da je i u ostalim bolje. Ne znam za osnovne skole. Kobajabi se ubise politicari od brige za decu i natalitet. Ha,ha.

Mika, Pancevo

pre 16 godina

Nista novo, nista neocekivano. A i dalje se busamo u grudi kako smo deleko 'ispred' ostalih zemalja u okruzenju (mnoge od njih su vec u EU!) - crni sakrazam. A povrh svega, jos se pitamo i otkud zutica na jugu Srbije? Pa ljudima u Srbiji je licna higijena na veoma 'zavidnom nivou', nema sta. Ma ko je kao mi, zar ne? A 95% stanovnistva gotovo i ne poseduje cetkicu za zube... uzas i blam.

srpski pravoslavni komentator

pre 16 godina

Cuo sam skoro ovaj podatak i nisam mogao da verujem. Posebno kad se uzme u obzir drugi jedan podatak, a to je da se u svakom trenutku u Srbiji radi na 200 crkava... Kuda ide ova zemlja???

deki

pre 16 godina

svaka cast arhitektama i ostalim "gradnjevinskim zemjoradnicima". Sta ce deci toalet, u skolu se presedi samo nekih 5 sati. Tamo se ide da se uci a ne zbog toaleta............IDIOTI

Miroslav Marcikic

pre 16 godina

Zaposljavanje nocnih cuvara za sve sto ima iole kakvu vrednost tj moze biti ukradeno, odneseno, ili unisteno ima dve jako dobre strane a to je: 1. drzava ce nam lepse izgledati i 2. tako cemo smanjiti nezaposlenost.

kocka

pre 16 godina

Nemojte molim Vas, najvaznije je da ce narodni poslanici dobiti po notebook racunar na koriscenje. Koga briga za higijenu u skolama?

deda Marko

pre 16 godina

Ne mogu da verujem sta pise u tekstu!Pa zar je moguce da nema mokri cvor u skolama?Pa Srbija se nalazi ne u srednjem veku vec u kAMENO doba!!!Pa se ministar zdravlja a i Vlada cude odakle kojekakve zaraze!Pa narode,nije istina da je Srbija siromasna,nego je tacno da se u Srbiji toliko krade da su prvi na zemaljskoj kugli!!!Pa i u Africi ima mokri cvor u skolama!Odgovorne koji lazu da nema para za tako nesto treba ih osuditi dozivotno,a njihova imovina da se konfiskuje i da se izgrade toaleti za djake!

WC

pre 16 godina

Ovo je sokantni i sramotni podatak. Mozemo mi da pricamo o tradiciji, kulturi i svesti naseg naroda na ovaj ili onaj nacin i da se poredimo sa civilizovanim zemljava ovako i onako, ali dok svako obdaniste, skola, restoran i bilo koja druga javna ustanova ne bude imala pristojan toalet sa sapunom, tolet papirom i papirom/peskirem za brisanje ruku i dok nam deo podsvesti ne postane pranje ruku nakon koriscenja toaleta, mi cemo jos uvek biti deo turskog/osmanlijskog mentaliteta.

Sta nama vredi da pricamo i predajemo po skolama kako smo bili perjanica evrope pre 700 godina i jeli zlatnim escajgom dok su drugi jeli rukama, kada posle toga djak treba da ide u skolsko dvoriste i trazi prvu sljivu da bi obavio fizioloske potrebe.

Sto se tice vandalizma i unistavanja javne imovine, pogotovo one namenjene za igranje i vaspitavanje dece; pa treba uvesti realne ekonomske kazne. Ko nesto unisti treba da plati punu cenu za obnovu, a ko ne moze da plati, treba da ide u zatvor i da radi za minimalnu satnicu sve dok ne skupi dovoljno para od svog rada da otplati ucinjenu stetu. U slucaju maloletnika, kaznu snose roditelji. To je bar jednostavno.

Jos jedna stvar, na zapadu se aktivno podstice ono sto mi zovemo "cinkarenje", tj. gradjani se podsticu da anonimno prijave kriminalne radnje kojima su svedoci. Ocuvanje reda i zakona se podstice kod svakog gradjanina, jer se valjda smatra da je vecina naroda postena; a kod nas je naravno greh i sramota saradjivati sa vlastima, iako ja licno smatram da je i kod nas vecina naroda postena.

mario

pre 16 godina

Ovo je za nepovjerovati pa jeli to zemlja koja sebe naziva liderom u regionu koja hoče postati članica EU što prije,a škole joj nemaju WC nego nažalost djeca moraju ič po livadi,još gori je podatak da u 21 stolječu stanovništvo nema ni kupatilo ovo da nisam pročitao nebih povjerovao.
Neke zemlje bivšeg SSSR-a imaju bolje uvjete u školama.

Milan Visnjic

pre 16 godina

Oduzmite novac od onih kretena koji sebe nazivaju sportistima (mislim tu, pre svega na FK Crvana Zvezda i FK Partizan) i bice dovoljno novca da se obnove i srede sve skole u Srbiji.

Ljubisa D.Savic

pre 16 godina

Do 1953 maja osnovna skola u Bukoviku a zatim u Arandjelovcu imali smo toalete.Ambulante su bile prekrivene posterima o odrzavanju higijene i borbe protiv tuberkuloze.
Koga cemo paziti ako ne djecu.
Komentar na izgubljenu utakmicu Crvene Zvezde protiv Byerna bilo na stotine.
Kome je stalo da se nesto ucini za djecu na Balkanu???

Penzioner iz Bara

heroj ulice

pre 16 godina

Vest je porazna. Predlazem da umesto TV prenosa Skupstine ili Seseljevog sudjenja imamo prenose izgradnje toaleta u srpskim skolama. Javni interes je mnogo veci.

iguman

pre 16 godina

Predlazem Crkvi.Gospodo velikodostojnici,molim vas da se odreknete izgradnje nekoliko vasih objekata i da ta sredstva usmerite u izgradnju sanitarnih cvorova.Uveravam vas da ce biti cesce posecivani.

Dejan

pre 16 godina

Ovo je uzas... Bas sam u HR i u nekoj 'podrucnoj' skoli, dakle nije grad (cak nema selo niti vodovod) imaju novu skolu, toalete i grade dvoranu. Eeeee, a u Gimnaziji u Srbiji je poljski toalet... Pa Srbiji stvarno treba netko da je vodi. Kako su svi odlazili u njoj je sve gore i gore. Pa sto ce Srbiji Kosovo, kada ne moze da se brine o lojalnom stanovnistvu i da mu obezbedi uslove za zivot ? Sramota.

GuC

pre 16 godina

Fenomenalno, u 2007 ucimo decu da moraju da peru ruke i kupaju se??? I to u skoli, u kuci nema ko da ih nauci?
Pohvaljujem akciju, sa osecanjem stida, iako nisam kriva ni za sta. Ipak, Djilas mora da pripazi, ne treba nista da radi dok traje operacija Hong Kosovo.
Eto, stranke neka vrate pare koje cutke drze, i neka ih daju za ovaj projekat...kao da sanjam,projekat sa kojim ulazimo u srednji vek " WC za decu, Srbija 2007!!"

iguman

pre 16 godina

Predlazem Crkvi.Gospodo velikodostojnici,molim vas da se odreknete izgradnje nekoliko vasih objekata i da ta sredstva usmerite u izgradnju sanitarnih cvorova.Uveravam vas da ce biti cesce posecivani.

Dejan

pre 16 godina

Ovo je uzas... Bas sam u HR i u nekoj 'podrucnoj' skoli, dakle nije grad (cak nema selo niti vodovod) imaju novu skolu, toalete i grade dvoranu. Eeeee, a u Gimnaziji u Srbiji je poljski toalet... Pa Srbiji stvarno treba netko da je vodi. Kako su svi odlazili u njoj je sve gore i gore. Pa sto ce Srbiji Kosovo, kada ne moze da se brine o lojalnom stanovnistvu i da mu obezbedi uslove za zivot ? Sramota.

srpski pravoslavni komentator

pre 16 godina

Cuo sam skoro ovaj podatak i nisam mogao da verujem. Posebno kad se uzme u obzir drugi jedan podatak, a to je da se u svakom trenutku u Srbiji radi na 200 crkava... Kuda ide ova zemlja???

heroj ulice

pre 16 godina

Vest je porazna. Predlazem da umesto TV prenosa Skupstine ili Seseljevog sudjenja imamo prenose izgradnje toaleta u srpskim skolama. Javni interes je mnogo veci.

GuC

pre 16 godina

Fenomenalno, u 2007 ucimo decu da moraju da peru ruke i kupaju se??? I to u skoli, u kuci nema ko da ih nauci?
Pohvaljujem akciju, sa osecanjem stida, iako nisam kriva ni za sta. Ipak, Djilas mora da pripazi, ne treba nista da radi dok traje operacija Hong Kosovo.
Eto, stranke neka vrate pare koje cutke drze, i neka ih daju za ovaj projekat...kao da sanjam,projekat sa kojim ulazimo u srednji vek " WC za decu, Srbija 2007!!"

kocka

pre 16 godina

Nemojte molim Vas, najvaznije je da ce narodni poslanici dobiti po notebook racunar na koriscenje. Koga briga za higijenu u skolama?

deda Marko

pre 16 godina

Ne mogu da verujem sta pise u tekstu!Pa zar je moguce da nema mokri cvor u skolama?Pa Srbija se nalazi ne u srednjem veku vec u kAMENO doba!!!Pa se ministar zdravlja a i Vlada cude odakle kojekakve zaraze!Pa narode,nije istina da je Srbija siromasna,nego je tacno da se u Srbiji toliko krade da su prvi na zemaljskoj kugli!!!Pa i u Africi ima mokri cvor u skolama!Odgovorne koji lazu da nema para za tako nesto treba ih osuditi dozivotno,a njihova imovina da se konfiskuje i da se izgrade toaleti za djake!

deki

pre 16 godina

svaka cast arhitektama i ostalim "gradnjevinskim zemjoradnicima". Sta ce deci toalet, u skolu se presedi samo nekih 5 sati. Tamo se ide da se uci a ne zbog toaleta............IDIOTI

Ljubisa D.Savic

pre 16 godina

Do 1953 maja osnovna skola u Bukoviku a zatim u Arandjelovcu imali smo toalete.Ambulante su bile prekrivene posterima o odrzavanju higijene i borbe protiv tuberkuloze.
Koga cemo paziti ako ne djecu.
Komentar na izgubljenu utakmicu Crvene Zvezde protiv Byerna bilo na stotine.
Kome je stalo da se nesto ucini za djecu na Balkanu???

Penzioner iz Bara

WC

pre 16 godina

Ovo je sokantni i sramotni podatak. Mozemo mi da pricamo o tradiciji, kulturi i svesti naseg naroda na ovaj ili onaj nacin i da se poredimo sa civilizovanim zemljava ovako i onako, ali dok svako obdaniste, skola, restoran i bilo koja druga javna ustanova ne bude imala pristojan toalet sa sapunom, tolet papirom i papirom/peskirem za brisanje ruku i dok nam deo podsvesti ne postane pranje ruku nakon koriscenja toaleta, mi cemo jos uvek biti deo turskog/osmanlijskog mentaliteta.

Sta nama vredi da pricamo i predajemo po skolama kako smo bili perjanica evrope pre 700 godina i jeli zlatnim escajgom dok su drugi jeli rukama, kada posle toga djak treba da ide u skolsko dvoriste i trazi prvu sljivu da bi obavio fizioloske potrebe.

Sto se tice vandalizma i unistavanja javne imovine, pogotovo one namenjene za igranje i vaspitavanje dece; pa treba uvesti realne ekonomske kazne. Ko nesto unisti treba da plati punu cenu za obnovu, a ko ne moze da plati, treba da ide u zatvor i da radi za minimalnu satnicu sve dok ne skupi dovoljno para od svog rada da otplati ucinjenu stetu. U slucaju maloletnika, kaznu snose roditelji. To je bar jednostavno.

Jos jedna stvar, na zapadu se aktivno podstice ono sto mi zovemo "cinkarenje", tj. gradjani se podsticu da anonimno prijave kriminalne radnje kojima su svedoci. Ocuvanje reda i zakona se podstice kod svakog gradjanina, jer se valjda smatra da je vecina naroda postena; a kod nas je naravno greh i sramota saradjivati sa vlastima, iako ja licno smatram da je i kod nas vecina naroda postena.

mario

pre 16 godina

Ovo je za nepovjerovati pa jeli to zemlja koja sebe naziva liderom u regionu koja hoče postati članica EU što prije,a škole joj nemaju WC nego nažalost djeca moraju ič po livadi,još gori je podatak da u 21 stolječu stanovništvo nema ni kupatilo ovo da nisam pročitao nebih povjerovao.
Neke zemlje bivšeg SSSR-a imaju bolje uvjete u školama.

Milan Visnjic

pre 16 godina

Oduzmite novac od onih kretena koji sebe nazivaju sportistima (mislim tu, pre svega na FK Crvana Zvezda i FK Partizan) i bice dovoljno novca da se obnove i srede sve skole u Srbiji.

Kivi

pre 16 godina

Izvinjavam se unapred za neprijatno poredjenje ali sta je tu je. Evo u par recenica kako se to radi u jednoj jako dalekoj drzavi (za koju ste vi tamo skloni da kazete da su "sve nase srpske tarabe starije od nje" i da nemaju "nikakvu slavnu tradiciju").
Drzava Novi Zeland, kao takva postoji od sredine 19 veka, imala do sada 54 demokratska, parlamentarna izborna ciklusa, ima 4 miliona stanovnika i 1800 skola, a od tog broja 1300 ima SKOLSKE BAZENE ZA PLIVANJE a svaka od njih ima svoju fiskulturnu dvoranu (koja ujedno sluzi i za sve skolske svecanosti).
Da li imaju sve WC-e i mokre cvorove?
Pa zaboga u te skole idu NJIHOVA DECA (i nasa) A NE MARSOVCI, a sve je to tamo izgradjeno PARAMA SVIH GRADJANA-PORESKIH OBVEZNIKA.
Kad narod u Srbiji pocne da zahteva od svoje vlasti da polaze racun za svaki dinar i kad pocne od njih da zahteva da KAPITALNE INVESTICIJE budu usmerene u infrastrukturu i osnovne uslove za normalan i civilizovani zivot svih gradjana, dece, bolesnih, iznemoglih i starih osoba, tada ce i nase skole dobiti WC-e.
I jos nesto, WC-i u Novozelandskim skolama ne smrde - ne zato sto deca izuzetno paze da im ni "kap" ne pobegne na stranu, vec zbog toga sto cim deca udju u ucionice, osobe zaduzene (i placene) za ciscene ulaze u WC-e i vodom sve lepo operu i osuse brisacima.
U toj i takvim zemljama nije bilo epidemije HEPATITISA A zadnjih 100 godina.

Popaj

pre 16 godina

Ima da uriniramo po livadi, to nam je Bog (inace etnicki Srbin sa trenutnim prebivalistem u SAO Nebo koje je istorijski nasa teritorija, za one koji to jos uvek ne znaju) dao. Bre!

Dusan

pre 16 godina

Za izgradnu toaleta u skolama ce se odvojiti 15 miliona. Ove godine za izgradnju novih crkava ce se iz nasih (poreskih) para izdvojiti 160 miliona dinara. Sramota, ali oni za sram ne znaju.

Miroslav Marcikic

pre 16 godina

Zaposljavanje nocnih cuvara za sve sto ima iole kakvu vrednost tj moze biti ukradeno, odneseno, ili unisteno ima dve jako dobre strane a to je: 1. drzava ce nam lepse izgledati i 2. tako cemo smanjiti nezaposlenost.

katarina

pre 16 godina

Strasno je nemati mokri cvor u skoli.Samo da se zna-nije nista bolja situacija ni u skolama u Beogradu koje ,kao, imaju WC. Konkretno, moja cerka ide u 15-beogradsku gimnaziju, i za tri godine nijednom nije posetila toalet. Smrdi,prljavo, nijedna WC solja nema dasku, lavaboi crni a vode na njima nema. Toliko da se zna. Ko ne verje, moze da proveri. Cujem da je i u Zemunskoj gimnaziji slicno, a sumnjam da je i u ostalim bolje. Ne znam za osnovne skole. Kobajabi se ubise politicari od brige za decu i natalitet. Ha,ha.

Mika, Pancevo

pre 16 godina

Nista novo, nista neocekivano. A i dalje se busamo u grudi kako smo deleko 'ispred' ostalih zemalja u okruzenju (mnoge od njih su vec u EU!) - crni sakrazam. A povrh svega, jos se pitamo i otkud zutica na jugu Srbije? Pa ljudima u Srbiji je licna higijena na veoma 'zavidnom nivou', nema sta. Ma ko je kao mi, zar ne? A 95% stanovnistva gotovo i ne poseduje cetkicu za zube... uzas i blam.

raje

pre 16 godina

Da li bi ova tema dosla na dnevni red da nije epidemije zutice u Srbiji?
I dok cela Srbija ne bude imala ciste toalete nema govora o napredku ili ukljucivanju u EU. To je jedan dobar pokazatelj razvoja drustva. Sve ostalo je "luk i voda". U Hrvatskoj je napravljen neverovatan napredak u tom pogledu. Sta je to sto sprecava Srbiju u tome? Ja pretpostavljam da je uzrok korupcija i javasluk. Ako bi svako radio svoj posao ne bi morali da citamo ovakve stvari u 2007 g.U konkretnom slucaju trebalo bi smeniti sve direktore u skolama gde toaleti nisu na zadovoljavajucem nivou. Oni su ti koji su najodgovorniji.Potresno je citati o svojoj zemlji koja se priblizila "banana" zemljama.

Savo Bogojević

pre 16 godina

Iako sam vernik i pripadam SPC, iako pozdravljam "molbu" patrijarha Pavleta da se bebi proizvodi oslobode PDV-a, zaista mislim da je ovo sa sanitarnim čvoromima više nego alarmantno i pada mi napamet jedna ideja, inspirisana nekim od komentara ovdje, a to je sledeće: bilo bi lepo kada bi se mogla organizovati peticija, nas pravoslavnih vernika, gde bi "zamolili" naše crkvene velikodostojnike, da reše problem koji se manifestuje u tome da 50% škola u Srbiji nema sanitarne čvorove! Po mojoj slobodnoj proceni to je negdje oko 5 crkava, što i nije mnogo, naročito kada se zna da se one ionako grade od naših priloga! Zamislite, 1.000.000 potpisa kojima njeni vernisi od SPC traže da izgradi sanitarne čvorove srpskim školama! Nema ko to ne bi potpisao...Bolje bi bilo energiju usmeriti na takve stvari, nego na kojekakve glupave performanse omladinskih seckija političkih stranaka....Možda je došlo vreme da i Crkva konačno počene da uvažava želje svojih vernika...

Besan

pre 16 godina

A ko su direktori tih skola sto nemaju toalete.Mislim da su oni medju najodgovornijima. Sram da ih bude.Ovo je trebalo mnogo ranije da se objavi i da se preuzme nesto. Srbija u EU..sto se mene tice za pedeset godina.

sludjena

pre 16 godina

Pa, zar se postojanje sanitarnog cvora u skolama (i bilo gde uopste) mora dovoditi u pitanje? To je nesto najosnovnije, i tacka. Grozno!

Dejan

pre 16 godina

Ovo je uzas... Bas sam u HR i u nekoj 'podrucnoj' skoli, dakle nije grad (cak nema selo niti vodovod) imaju novu skolu, toalete i grade dvoranu. Eeeee, a u Gimnaziji u Srbiji je poljski toalet... Pa Srbiji stvarno treba netko da je vodi. Kako su svi odlazili u njoj je sve gore i gore. Pa sto ce Srbiji Kosovo, kada ne moze da se brine o lojalnom stanovnistvu i da mu obezbedi uslove za zivot ? Sramota.

iguman

pre 16 godina

Predlazem Crkvi.Gospodo velikodostojnici,molim vas da se odreknete izgradnje nekoliko vasih objekata i da ta sredstva usmerite u izgradnju sanitarnih cvorova.Uveravam vas da ce biti cesce posecivani.

heroj ulice

pre 16 godina

Vest je porazna. Predlazem da umesto TV prenosa Skupstine ili Seseljevog sudjenja imamo prenose izgradnje toaleta u srpskim skolama. Javni interes je mnogo veci.

GuC

pre 16 godina

Fenomenalno, u 2007 ucimo decu da moraju da peru ruke i kupaju se??? I to u skoli, u kuci nema ko da ih nauci?
Pohvaljujem akciju, sa osecanjem stida, iako nisam kriva ni za sta. Ipak, Djilas mora da pripazi, ne treba nista da radi dok traje operacija Hong Kosovo.
Eto, stranke neka vrate pare koje cutke drze, i neka ih daju za ovaj projekat...kao da sanjam,projekat sa kojim ulazimo u srednji vek " WC za decu, Srbija 2007!!"

mario

pre 16 godina

Ovo je za nepovjerovati pa jeli to zemlja koja sebe naziva liderom u regionu koja hoče postati članica EU što prije,a škole joj nemaju WC nego nažalost djeca moraju ič po livadi,još gori je podatak da u 21 stolječu stanovništvo nema ni kupatilo ovo da nisam pročitao nebih povjerovao.
Neke zemlje bivšeg SSSR-a imaju bolje uvjete u školama.

deki

pre 16 godina

svaka cast arhitektama i ostalim "gradnjevinskim zemjoradnicima". Sta ce deci toalet, u skolu se presedi samo nekih 5 sati. Tamo se ide da se uci a ne zbog toaleta............IDIOTI

srpski pravoslavni komentator

pre 16 godina

Cuo sam skoro ovaj podatak i nisam mogao da verujem. Posebno kad se uzme u obzir drugi jedan podatak, a to je da se u svakom trenutku u Srbiji radi na 200 crkava... Kuda ide ova zemlja???

Miroslav Marcikic

pre 16 godina

Zaposljavanje nocnih cuvara za sve sto ima iole kakvu vrednost tj moze biti ukradeno, odneseno, ili unisteno ima dve jako dobre strane a to je: 1. drzava ce nam lepse izgledati i 2. tako cemo smanjiti nezaposlenost.

sludjena

pre 16 godina

Pa, zar se postojanje sanitarnog cvora u skolama (i bilo gde uopste) mora dovoditi u pitanje? To je nesto najosnovnije, i tacka. Grozno!

Ljubisa D.Savic

pre 16 godina

Do 1953 maja osnovna skola u Bukoviku a zatim u Arandjelovcu imali smo toalete.Ambulante su bile prekrivene posterima o odrzavanju higijene i borbe protiv tuberkuloze.
Koga cemo paziti ako ne djecu.
Komentar na izgubljenu utakmicu Crvene Zvezde protiv Byerna bilo na stotine.
Kome je stalo da se nesto ucini za djecu na Balkanu???

Penzioner iz Bara

Milan Visnjic

pre 16 godina

Oduzmite novac od onih kretena koji sebe nazivaju sportistima (mislim tu, pre svega na FK Crvana Zvezda i FK Partizan) i bice dovoljno novca da se obnove i srede sve skole u Srbiji.

kocka

pre 16 godina

Nemojte molim Vas, najvaznije je da ce narodni poslanici dobiti po notebook racunar na koriscenje. Koga briga za higijenu u skolama?

deda Marko

pre 16 godina

Ne mogu da verujem sta pise u tekstu!Pa zar je moguce da nema mokri cvor u skolama?Pa Srbija se nalazi ne u srednjem veku vec u kAMENO doba!!!Pa se ministar zdravlja a i Vlada cude odakle kojekakve zaraze!Pa narode,nije istina da je Srbija siromasna,nego je tacno da se u Srbiji toliko krade da su prvi na zemaljskoj kugli!!!Pa i u Africi ima mokri cvor u skolama!Odgovorne koji lazu da nema para za tako nesto treba ih osuditi dozivotno,a njihova imovina da se konfiskuje i da se izgrade toaleti za djake!

WC

pre 16 godina

Ovo je sokantni i sramotni podatak. Mozemo mi da pricamo o tradiciji, kulturi i svesti naseg naroda na ovaj ili onaj nacin i da se poredimo sa civilizovanim zemljava ovako i onako, ali dok svako obdaniste, skola, restoran i bilo koja druga javna ustanova ne bude imala pristojan toalet sa sapunom, tolet papirom i papirom/peskirem za brisanje ruku i dok nam deo podsvesti ne postane pranje ruku nakon koriscenja toaleta, mi cemo jos uvek biti deo turskog/osmanlijskog mentaliteta.

Sta nama vredi da pricamo i predajemo po skolama kako smo bili perjanica evrope pre 700 godina i jeli zlatnim escajgom dok su drugi jeli rukama, kada posle toga djak treba da ide u skolsko dvoriste i trazi prvu sljivu da bi obavio fizioloske potrebe.

Sto se tice vandalizma i unistavanja javne imovine, pogotovo one namenjene za igranje i vaspitavanje dece; pa treba uvesti realne ekonomske kazne. Ko nesto unisti treba da plati punu cenu za obnovu, a ko ne moze da plati, treba da ide u zatvor i da radi za minimalnu satnicu sve dok ne skupi dovoljno para od svog rada da otplati ucinjenu stetu. U slucaju maloletnika, kaznu snose roditelji. To je bar jednostavno.

Jos jedna stvar, na zapadu se aktivno podstice ono sto mi zovemo "cinkarenje", tj. gradjani se podsticu da anonimno prijave kriminalne radnje kojima su svedoci. Ocuvanje reda i zakona se podstice kod svakog gradjanina, jer se valjda smatra da je vecina naroda postena; a kod nas je naravno greh i sramota saradjivati sa vlastima, iako ja licno smatram da je i kod nas vecina naroda postena.

katarina

pre 16 godina

Strasno je nemati mokri cvor u skoli.Samo da se zna-nije nista bolja situacija ni u skolama u Beogradu koje ,kao, imaju WC. Konkretno, moja cerka ide u 15-beogradsku gimnaziju, i za tri godine nijednom nije posetila toalet. Smrdi,prljavo, nijedna WC solja nema dasku, lavaboi crni a vode na njima nema. Toliko da se zna. Ko ne verje, moze da proveri. Cujem da je i u Zemunskoj gimnaziji slicno, a sumnjam da je i u ostalim bolje. Ne znam za osnovne skole. Kobajabi se ubise politicari od brige za decu i natalitet. Ha,ha.

Mika, Pancevo

pre 16 godina

Nista novo, nista neocekivano. A i dalje se busamo u grudi kako smo deleko 'ispred' ostalih zemalja u okruzenju (mnoge od njih su vec u EU!) - crni sakrazam. A povrh svega, jos se pitamo i otkud zutica na jugu Srbije? Pa ljudima u Srbiji je licna higijena na veoma 'zavidnom nivou', nema sta. Ma ko je kao mi, zar ne? A 95% stanovnistva gotovo i ne poseduje cetkicu za zube... uzas i blam.

Dusan

pre 16 godina

Za izgradnu toaleta u skolama ce se odvojiti 15 miliona. Ove godine za izgradnju novih crkava ce se iz nasih (poreskih) para izdvojiti 160 miliona dinara. Sramota, ali oni za sram ne znaju.

Savo Bogojević

pre 16 godina

Iako sam vernik i pripadam SPC, iako pozdravljam "molbu" patrijarha Pavleta da se bebi proizvodi oslobode PDV-a, zaista mislim da je ovo sa sanitarnim čvoromima više nego alarmantno i pada mi napamet jedna ideja, inspirisana nekim od komentara ovdje, a to je sledeće: bilo bi lepo kada bi se mogla organizovati peticija, nas pravoslavnih vernika, gde bi "zamolili" naše crkvene velikodostojnike, da reše problem koji se manifestuje u tome da 50% škola u Srbiji nema sanitarne čvorove! Po mojoj slobodnoj proceni to je negdje oko 5 crkava, što i nije mnogo, naročito kada se zna da se one ionako grade od naših priloga! Zamislite, 1.000.000 potpisa kojima njeni vernisi od SPC traže da izgradi sanitarne čvorove srpskim školama! Nema ko to ne bi potpisao...Bolje bi bilo energiju usmeriti na takve stvari, nego na kojekakve glupave performanse omladinskih seckija političkih stranaka....Možda je došlo vreme da i Crkva konačno počene da uvažava želje svojih vernika...

Besan

pre 16 godina

A ko su direktori tih skola sto nemaju toalete.Mislim da su oni medju najodgovornijima. Sram da ih bude.Ovo je trebalo mnogo ranije da se objavi i da se preuzme nesto. Srbija u EU..sto se mene tice za pedeset godina.

Popaj

pre 16 godina

Ima da uriniramo po livadi, to nam je Bog (inace etnicki Srbin sa trenutnim prebivalistem u SAO Nebo koje je istorijski nasa teritorija, za one koji to jos uvek ne znaju) dao. Bre!

Kivi

pre 16 godina

Izvinjavam se unapred za neprijatno poredjenje ali sta je tu je. Evo u par recenica kako se to radi u jednoj jako dalekoj drzavi (za koju ste vi tamo skloni da kazete da su "sve nase srpske tarabe starije od nje" i da nemaju "nikakvu slavnu tradiciju").
Drzava Novi Zeland, kao takva postoji od sredine 19 veka, imala do sada 54 demokratska, parlamentarna izborna ciklusa, ima 4 miliona stanovnika i 1800 skola, a od tog broja 1300 ima SKOLSKE BAZENE ZA PLIVANJE a svaka od njih ima svoju fiskulturnu dvoranu (koja ujedno sluzi i za sve skolske svecanosti).
Da li imaju sve WC-e i mokre cvorove?
Pa zaboga u te skole idu NJIHOVA DECA (i nasa) A NE MARSOVCI, a sve je to tamo izgradjeno PARAMA SVIH GRADJANA-PORESKIH OBVEZNIKA.
Kad narod u Srbiji pocne da zahteva od svoje vlasti da polaze racun za svaki dinar i kad pocne od njih da zahteva da KAPITALNE INVESTICIJE budu usmerene u infrastrukturu i osnovne uslove za normalan i civilizovani zivot svih gradjana, dece, bolesnih, iznemoglih i starih osoba, tada ce i nase skole dobiti WC-e.
I jos nesto, WC-i u Novozelandskim skolama ne smrde - ne zato sto deca izuzetno paze da im ni "kap" ne pobegne na stranu, vec zbog toga sto cim deca udju u ucionice, osobe zaduzene (i placene) za ciscene ulaze u WC-e i vodom sve lepo operu i osuse brisacima.
U toj i takvim zemljama nije bilo epidemije HEPATITISA A zadnjih 100 godina.

raje

pre 16 godina

Da li bi ova tema dosla na dnevni red da nije epidemije zutice u Srbiji?
I dok cela Srbija ne bude imala ciste toalete nema govora o napredku ili ukljucivanju u EU. To je jedan dobar pokazatelj razvoja drustva. Sve ostalo je "luk i voda". U Hrvatskoj je napravljen neverovatan napredak u tom pogledu. Sta je to sto sprecava Srbiju u tome? Ja pretpostavljam da je uzrok korupcija i javasluk. Ako bi svako radio svoj posao ne bi morali da citamo ovakve stvari u 2007 g.U konkretnom slucaju trebalo bi smeniti sve direktore u skolama gde toaleti nisu na zadovoljavajucem nivou. Oni su ti koji su najodgovorniji.Potresno je citati o svojoj zemlji koja se priblizila "banana" zemljama.