Sreda, 07.11.2007.

07:31

Parafiran sporazum Srbija-EU

Evropska unija i Srbija parafirale su Sporazum o stabilizaciji i pridruženju u Briselu.

Izvor: B92

Parafiran sporazum Srbija-EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Zoran Madzarevic

pre 16 godina

Svaka cast Borisu i Djelicu. Pa ko je sta uradio za ovu zemlju ako ne radi DS. Ostali koliko vidimo iz priloga samo pricaju.

Nikola

pre 16 godina

Sledeci korak ministra Djelica je da g.Miskovicu omoguci da bez ikakvih ogranicenja putuje po svetu kako bi ovaj te pare negde lepo ulozio i umnozio.A kad to g.Miskovic bude odradio onda ce on kao zahvalni patriota kupiti nama grdjanima Srbije jedno tropsko ostrvo da se svi mi smestimo pod jednu palmu, a on ce za to vreme sa gospodom iz DS-a obilaziti svoj ranc zvani Srbija.

Ivana

pre 16 godina

Lepo, ali sve je to jos daleko od prave i ozbiljne kandidature za clanstvo i samo da ne bude kao sa Savetom Evrope gde smo se nasli pred izbacivanjem.

Kinkel n' Genscher

pre 16 godina

Iskrene cestitke svim gradanima Srbije. Ovo se trebalo uraditi jos 1990. sa Jugoslavijom. Tada je trebalo izbiti argumente nacionalistima pa nebi bilo toliko patnje, no bolje ikad nego nikad.

GuC

pre 16 godina

Da nam nema malog prsta leve ruke koju nam je EU doturila, ispod stola krisom, ni ovo se ne bi dogodilo. Naravno da je dobra vest, ali Kostunica ima sa tim koliko i moj sedmogodisnji bob tail. Bilo bi lepse da je Djiki svojim sirokim osmehom ulepsao parafiranje...ili, ako OVOJ vladi bude ostavljeno da ispunjava obaveze, bojim se da ce biti kao sa Savetom Evrope, skoro nista. Uostalom, da vidimo da li ce ovaj predivni saziv Skupstine uopste shvatiti da treba da ratifikuje. Uf...

na_slovo_e

pre 16 godina

Nek vam je sa srecom ljudi. Nadam se da ce Srbija Evropi u narednom periodu pokazati da nije mracni kazamat, vec zemlja pametnih, talentovanih i vrijednih ljudi. Srecno!

mario

pre 16 godina

Dalek je još put do kandidata može proči i do dvije godine jer neka samo jedan parlament jedne zemlje ne ratificira sporazum sve stoji, a Srbija ima još dva problema Hag i Kosovo. Tako da nevidim čemu tolika euforija, jer više ustupaka sigurno neče biti i ovo je sigurno zadnji dok se ne isporuče svi optuženi u Hag.

ana

pre 16 godina

tuzno mi je sto sporazum PARAFIRA ova vlada, sto kostunica kapitalizuje na promenama koje je zapoceo zoran djindjic.
naravno, ako izmedju parafiranja i potpisivanja moze da protekne i do 2 godine, sasvim sam sigurna da ce u nasem slusaju proteci bar 4...
daleko je jos evropa. neka nema sumnje svako ko misli da je ovo korak blize, da je ovo samo slovo na papiru. koliko smo blizu ili daleko od evrope govore razne velje, bubala, jocici, bulatovici, miskovici, bulevari ratka mladica, svestenici pedofili koji ne odgovaraju pred pravdom, protestne setnje nacista... to je nasa evropa...

Pera Pisar

pre 16 godina

Lepa vest. Ali Kostunica i DSS nemaju nista sa tim, da je po njihovom to se ne bi nikad desilo. Ovako moraju da prihvate realnost, a to je da uprkos njima Srbija hoce bolji zivot. Da nisu toliko verski i nacionalno zatucani mozda bi Srbija vec bila u EU.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

"Lopta je sada u dvorištu Srbije", rekao je Ljovers. Nadam se da nikakav dzangrizavi vojni penzioner nece da loptu isece nozem i zavrljaci je nazad preko plota.

Uz to, zar odsutnost Premijera na ovako vaznoj svecanosti nije malo previse upadljiva?

Boky Moravac

pre 16 godina

I ovog puta nista ne verujem Evropi.Mislim da su na stap i kanap dodali samo jos jednu sargarepu.Vreme ce pokazati koliko su iskreni...

Kornjaca

pre 16 godina

Jel' znate onu scenu iz "Parobrod Srbija" kada se Kostunica zali Djindjicu "Pooobegla mi kooornjaca" - a Djindjic mu kaze "Ako ulozis nadljudske napore mozda je i stignes". E, takav je Kostunicin put u EU.

Branko

pre 16 godina

DOBRO DOSLI U EU! Ovamo nema ratova, živi se dugo, a i životni standard je najviši.
...malo vise optimizma, krenulo je. SRETNO SRBIJO I OSTALI BALKANCI !!!

BoX

pre 16 godina

Poklonu se ne gleda u zube.Svakom daju koliko mu treba.Oni koji uporedjuju zemlje u okruzenju sa Srbijom vrlo dobro znaju da se neke stvari ne mogu uporedjivati.Svaka zemlja je razlicita po ekonomskom,politickom i geografskom potencijalu.Interesi su samim tim drugaciji...

k

pre 16 godina

Dobro je da smo parafirali sporazum, to i dalje znaci da EU nije digla ruke od nas. Ne bih se slozio da Konstunica vodi mudru politiku, on uporno odugovlaci bilo kakve vrste reformi u Srbiji zarad ostanka na vlasti i dok se ne zavrsi privatizacija svih velikih srpskih preduzeca od strane domacih tajkuna (tj dok ne operu pare i njihova imovina ne postane zasticena zakonom) necemo videti znacajniji napredak Srbije na putu ka EU. Drugo, donacije iz EU nisu po glavi stanovnika, nije ovo socijalna pomoc ili bonovi, EU daje onima kojima je najvise potrebno a Srbija, priznacete, ima daleko bolje institucionalne kapacitete od Kosova i Albanije koje ce dobiti vise. Cak i unutar same EU ne dobijaju svi isto, nego siromasnijima ide vise. Nisu Srbiji portrebne pare, ovaj narod bi znao kako da ih napravi i sam, nego su nam potrebni pametni i odgovorni politicari, samo nesto ne verujem da EU to moze da nam da...nazalost

Justina

pre 16 godina

To je pozitivna vest za Srbiju. Naravno, sledi jos ispunjavanja uslova do potpisivanja sporazuma, ali na ovo svakako treba gledati kao na jos jedan korak ka priblizavanju EU...

vm

pre 16 godina

Odlicna vest za Srbiju, ali (uvek ima ali): danas pocinje i sudjenje Seselju, uz direktan prenos. Da mi je samo znati koji mudrac na RTS li je nalozio da se sudjenje prenosi i koja stranka stoji iza toga?! Za ocekivati je da ova besplatna promocija vodje radikala i njegove politike podigne rejting radikala na predstojecim izborima. "Gebels srpske politike" iz 90-tih direktno na TV! Uz razocarenje u "proevropske stranke", da li iko zamislja da ce porast radikalskog rejtinga ubrzati pridruzivanje EU?! Ne prestaje da me uzasava kolicina plitkoumnosti koja je u srpskoj unutrasnjoj politici ocigledna.

nesto mi nije jasno

pre 16 godina

Nesto mi nije jasno, po kojim su to arsinima odlucili da Kosovu daju skoro 400 miliona, isto toliko Albaniji a samo milijardu Srbiji. Koje su to proporcije ?!
Ili BiH 400 miliona isto kao i Kosovo i Albanija koje su dva do tri puta manje drzave i povrsinski i po broju stanovnika. Zaista cudni neki kriterijumi vladaju u toj EU.

Bata

pre 16 godina

Ma koji crni napredak u saradnji sa tribunalom? Dala nam Karla prolaznu ocenu kao što učiteljica pred odlazak u penziju podeli u junu dvojke i najgorim đacima.

Nikola

pre 16 godina

Mozda nekome zvuci neverovatno ali je apsolutno istinito. Svi sporazumi koje je Srbija potpisala sa EU u vezi priblizavanja, potpisani su za vreme Kostunicine vlade. Ne za vreme Zivkoviceve ili Djindjiceve vec Kostunicine. I sada se pitam: Na osnovu cega neko tvrdi da je DSS stranka koja ne zeli ulazak u EU i koja se zalaze za izolaciju Srbije? Iako nisam glasac DSS-a (iskljucivo zbog Dragana Jocica i njegovog privatnog obracuna sa navijacima) smatram da su vodili veoma mudru politiku postepenog priblizavanja Srbije i EU bez vecih ustupaka medjunarodnoj zajednici u vezi Kosova. Cak se i odbacivanje Ahtisarijevog plana (za cije su se usvajanje neke stranke zalagale) pokazalo kao dobro resenje jer kakao stvari stoje bez aminovanja Rusije nema nista od kosovske nezavisnosti. Cini se da je u ovom trenutku podela najrealnije resenje sto je u svakom slucaju mnogo bolje od gubljenja celog Kosova.

malo bolje upuceni

pre 16 godina

...Crna Gora je prvo parafirala sporazum a pre nekoliko dana i POTPISALA. Dakle greske tu nije bilo. Crna Gora tehnicki jeste ispred Srbije u procesu integracija

Milan

pre 16 godina

Svaka cast, ovo je poraz nazadnim pro-rusofilistickim elementima iz devedesetih u samoj Srbiji i korak blize EU i EVROPSKIM vrednostima,ili bolje reci poraz rusfilima SRS i SPS. Srbija ide gde joj je geografski i mesto, a to je EVROPA, a ne Fidel Kastrova Kuba, Severna Koreja, Belorusija, Kina...i slicne gluposti koje mozes da cujes od radikalnih rusofila.
Iskrene cestitke i treba naglasavati stalno koliko ce novca Srbija dobiti u pomoci od EU.

andrejko

pre 16 godina

Makedonija je potpisala dogovor aprila 2001,a josh nije dobila status kandidata za EU....6 godina se ceka...Kako misli Srbija da za godinu dana uradi ono shto MKD radi 6 godina, ili shto su Hrvati uradili za 2,5 godina??...koga laze taj Djelic? Sebe ili ceo poshten narod koji samo zeli bolji zivot i nishta vishe?

emir

pre 16 godina

Prije svega da vam cestitam. Pitanje je da li ste spremni da se nosite sa onim sto ce Evropa da trazi od vas. Moram priznati da sam bio za nezavisnu Crnu Goru ponajvise iz razloga sto sam mislio da cemo brze krenuti ka Evropskim integracijama. Medjutim, kako je vrijeme pokazalo tu sam se malo prevario. Cini mi se da tu postoje dva razloga. Jedan je nesposobnost nase vlasti da se pogleda u ogledalo i odlucnije krene ka primjeni medjunarodnih standarda u praksi. Korupcija, organizovani kriminal, vladavina prava i jacanje institucija su svakako stvari od kojih se ne moze pobjeci. Drugi razlog je mislim to sto je Srbija isuvise bitna za EU da bi se ona tek tako odrekla nje.Ipak, kod vas nije samo vlast nesposobna kao kod nas. Kod vas je i javnost jos uvijek previse antievropski nastrojena, sto je bez komentara.
Srecno bilo!

mario

pre 16 godina

Mogu samo reč da je EU nagradila Srbiju jer unatoč uvjetovanju ništa nije napravljeno da se uhapse optuženi za ratni zločin. Žalosno je da još nije uhapšen čovjek koji optužen za najteži ratni zločin poslije WW2. Vjerujem da ni nakon ovog dara niko neče biti uhapšen...

vladar

pre 16 godina

Zanimljiva je jedna stvar. Kad je Crna Gora "potpisala" sporazum o Stabilizaciji i asocijaciji svi mediji u Srbiji su koristili termin "potpisala", iako je Crna Gora parafirala sporazum.Danas, kada Srbija parafira sporazum svi "nezavisni" mediji pravilno prenose vest i koriste termin "parafira".Za neupucene ispada kako je Crna Gora ispred Srbije u evropskim integracijama, jer je ona toboze potpisala sporazum, a mi ga tek parafiramo.Istina je da su i jedni i drugi parafirali sporazum cije potpisivanje treba da usledi tek za nekoliko meseci ili (ne daj boze) godina.

Milan Novakovic-Mifa

pre 16 godina

Potpisivanje sporazuma je najverovatnije mac sa dva ostrica,moramo se zapitati kolika je cena tog sporazuma?Kosovo najverovatnije,a mozda jos i vise.Nadam se da ce i Srbija biti clan jednog dana te velike Evrope,ili mozda bolje receno Evropska zajednica moderni komunizam...U Evropi se sve resava odozgo kao nekada u vreme komunizma, sve po direktivi.
pozdrav iz Beca,
Milan Novakovic-Mifa

Josip Vasilj

pre 16 godina

Eto, Srbija se počela polako približavati Evropskoj uniji. Proces približavanja je ovoliko kasnio, samo zahvaljujući gluposti srpskih političkih lidera. Glupost je drugačija od svih bolesti. Oni koji su njome pogođeni uopće ne pate, uvijek pate drugi…

Josip Vasilj

pre 16 godina

Eto, Srbija se počela polako približavati Evropskoj uniji. Proces približavanja je ovoliko kasnio, samo zahvaljujući gluposti srpskih političkih lidera. Glupost je drugačija od svih bolesti. Oni koji su njome pogođeni uopće ne pate, uvijek pate drugi…

vladar

pre 16 godina

Zanimljiva je jedna stvar. Kad je Crna Gora "potpisala" sporazum o Stabilizaciji i asocijaciji svi mediji u Srbiji su koristili termin "potpisala", iako je Crna Gora parafirala sporazum.Danas, kada Srbija parafira sporazum svi "nezavisni" mediji pravilno prenose vest i koriste termin "parafira".Za neupucene ispada kako je Crna Gora ispred Srbije u evropskim integracijama, jer je ona toboze potpisala sporazum, a mi ga tek parafiramo.Istina je da su i jedni i drugi parafirali sporazum cije potpisivanje treba da usledi tek za nekoliko meseci ili (ne daj boze) godina.

Bata

pre 16 godina

Ma koji crni napredak u saradnji sa tribunalom? Dala nam Karla prolaznu ocenu kao što učiteljica pred odlazak u penziju podeli u junu dvojke i najgorim đacima.

Milan

pre 16 godina

Svaka cast, ovo je poraz nazadnim pro-rusofilistickim elementima iz devedesetih u samoj Srbiji i korak blize EU i EVROPSKIM vrednostima,ili bolje reci poraz rusfilima SRS i SPS. Srbija ide gde joj je geografski i mesto, a to je EVROPA, a ne Fidel Kastrova Kuba, Severna Koreja, Belorusija, Kina...i slicne gluposti koje mozes da cujes od radikalnih rusofila.
Iskrene cestitke i treba naglasavati stalno koliko ce novca Srbija dobiti u pomoci od EU.

Nikola

pre 16 godina

Mozda nekome zvuci neverovatno ali je apsolutno istinito. Svi sporazumi koje je Srbija potpisala sa EU u vezi priblizavanja, potpisani su za vreme Kostunicine vlade. Ne za vreme Zivkoviceve ili Djindjiceve vec Kostunicine. I sada se pitam: Na osnovu cega neko tvrdi da je DSS stranka koja ne zeli ulazak u EU i koja se zalaze za izolaciju Srbije? Iako nisam glasac DSS-a (iskljucivo zbog Dragana Jocica i njegovog privatnog obracuna sa navijacima) smatram da su vodili veoma mudru politiku postepenog priblizavanja Srbije i EU bez vecih ustupaka medjunarodnoj zajednici u vezi Kosova. Cak se i odbacivanje Ahtisarijevog plana (za cije su se usvajanje neke stranke zalagale) pokazalo kao dobro resenje jer kakao stvari stoje bez aminovanja Rusije nema nista od kosovske nezavisnosti. Cini se da je u ovom trenutku podela najrealnije resenje sto je u svakom slucaju mnogo bolje od gubljenja celog Kosova.

malo bolje upuceni

pre 16 godina

...Crna Gora je prvo parafirala sporazum a pre nekoliko dana i POTPISALA. Dakle greske tu nije bilo. Crna Gora tehnicki jeste ispred Srbije u procesu integracija

Branko

pre 16 godina

DOBRO DOSLI U EU! Ovamo nema ratova, živi se dugo, a i životni standard je najviši.
...malo vise optimizma, krenulo je. SRETNO SRBIJO I OSTALI BALKANCI !!!

emir

pre 16 godina

Prije svega da vam cestitam. Pitanje je da li ste spremni da se nosite sa onim sto ce Evropa da trazi od vas. Moram priznati da sam bio za nezavisnu Crnu Goru ponajvise iz razloga sto sam mislio da cemo brze krenuti ka Evropskim integracijama. Medjutim, kako je vrijeme pokazalo tu sam se malo prevario. Cini mi se da tu postoje dva razloga. Jedan je nesposobnost nase vlasti da se pogleda u ogledalo i odlucnije krene ka primjeni medjunarodnih standarda u praksi. Korupcija, organizovani kriminal, vladavina prava i jacanje institucija su svakako stvari od kojih se ne moze pobjeci. Drugi razlog je mislim to sto je Srbija isuvise bitna za EU da bi se ona tek tako odrekla nje.Ipak, kod vas nije samo vlast nesposobna kao kod nas. Kod vas je i javnost jos uvijek previse antievropski nastrojena, sto je bez komentara.
Srecno bilo!

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

"Lopta je sada u dvorištu Srbije", rekao je Ljovers. Nadam se da nikakav dzangrizavi vojni penzioner nece da loptu isece nozem i zavrljaci je nazad preko plota.

Uz to, zar odsutnost Premijera na ovako vaznoj svecanosti nije malo previse upadljiva?

vm

pre 16 godina

Odlicna vest za Srbiju, ali (uvek ima ali): danas pocinje i sudjenje Seselju, uz direktan prenos. Da mi je samo znati koji mudrac na RTS li je nalozio da se sudjenje prenosi i koja stranka stoji iza toga?! Za ocekivati je da ova besplatna promocija vodje radikala i njegove politike podigne rejting radikala na predstojecim izborima. "Gebels srpske politike" iz 90-tih direktno na TV! Uz razocarenje u "proevropske stranke", da li iko zamislja da ce porast radikalskog rejtinga ubrzati pridruzivanje EU?! Ne prestaje da me uzasava kolicina plitkoumnosti koja je u srpskoj unutrasnjoj politici ocigledna.

andrejko

pre 16 godina

Makedonija je potpisala dogovor aprila 2001,a josh nije dobila status kandidata za EU....6 godina se ceka...Kako misli Srbija da za godinu dana uradi ono shto MKD radi 6 godina, ili shto su Hrvati uradili za 2,5 godina??...koga laze taj Djelic? Sebe ili ceo poshten narod koji samo zeli bolji zivot i nishta vishe?

mario

pre 16 godina

Mogu samo reč da je EU nagradila Srbiju jer unatoč uvjetovanju ništa nije napravljeno da se uhapse optuženi za ratni zločin. Žalosno je da još nije uhapšen čovjek koji optužen za najteži ratni zločin poslije WW2. Vjerujem da ni nakon ovog dara niko neče biti uhapšen...

k

pre 16 godina

Dobro je da smo parafirali sporazum, to i dalje znaci da EU nije digla ruke od nas. Ne bih se slozio da Konstunica vodi mudru politiku, on uporno odugovlaci bilo kakve vrste reformi u Srbiji zarad ostanka na vlasti i dok se ne zavrsi privatizacija svih velikih srpskih preduzeca od strane domacih tajkuna (tj dok ne operu pare i njihova imovina ne postane zasticena zakonom) necemo videti znacajniji napredak Srbije na putu ka EU. Drugo, donacije iz EU nisu po glavi stanovnika, nije ovo socijalna pomoc ili bonovi, EU daje onima kojima je najvise potrebno a Srbija, priznacete, ima daleko bolje institucionalne kapacitete od Kosova i Albanije koje ce dobiti vise. Cak i unutar same EU ne dobijaju svi isto, nego siromasnijima ide vise. Nisu Srbiji portrebne pare, ovaj narod bi znao kako da ih napravi i sam, nego su nam potrebni pametni i odgovorni politicari, samo nesto ne verujem da EU to moze da nam da...nazalost

Kornjaca

pre 16 godina

Jel' znate onu scenu iz "Parobrod Srbija" kada se Kostunica zali Djindjicu "Pooobegla mi kooornjaca" - a Djindjic mu kaze "Ako ulozis nadljudske napore mozda je i stignes". E, takav je Kostunicin put u EU.

nesto mi nije jasno

pre 16 godina

Nesto mi nije jasno, po kojim su to arsinima odlucili da Kosovu daju skoro 400 miliona, isto toliko Albaniji a samo milijardu Srbiji. Koje su to proporcije ?!
Ili BiH 400 miliona isto kao i Kosovo i Albanija koje su dva do tri puta manje drzave i povrsinski i po broju stanovnika. Zaista cudni neki kriterijumi vladaju u toj EU.

Pera Pisar

pre 16 godina

Lepa vest. Ali Kostunica i DSS nemaju nista sa tim, da je po njihovom to se ne bi nikad desilo. Ovako moraju da prihvate realnost, a to je da uprkos njima Srbija hoce bolji zivot. Da nisu toliko verski i nacionalno zatucani mozda bi Srbija vec bila u EU.

Kinkel n' Genscher

pre 16 godina

Iskrene cestitke svim gradanima Srbije. Ovo se trebalo uraditi jos 1990. sa Jugoslavijom. Tada je trebalo izbiti argumente nacionalistima pa nebi bilo toliko patnje, no bolje ikad nego nikad.

Justina

pre 16 godina

To je pozitivna vest za Srbiju. Naravno, sledi jos ispunjavanja uslova do potpisivanja sporazuma, ali na ovo svakako treba gledati kao na jos jedan korak ka priblizavanju EU...

Milan Novakovic-Mifa

pre 16 godina

Potpisivanje sporazuma je najverovatnije mac sa dva ostrica,moramo se zapitati kolika je cena tog sporazuma?Kosovo najverovatnije,a mozda jos i vise.Nadam se da ce i Srbija biti clan jednog dana te velike Evrope,ili mozda bolje receno Evropska zajednica moderni komunizam...U Evropi se sve resava odozgo kao nekada u vreme komunizma, sve po direktivi.
pozdrav iz Beca,
Milan Novakovic-Mifa

na_slovo_e

pre 16 godina

Nek vam je sa srecom ljudi. Nadam se da ce Srbija Evropi u narednom periodu pokazati da nije mracni kazamat, vec zemlja pametnih, talentovanih i vrijednih ljudi. Srecno!

BoX

pre 16 godina

Poklonu se ne gleda u zube.Svakom daju koliko mu treba.Oni koji uporedjuju zemlje u okruzenju sa Srbijom vrlo dobro znaju da se neke stvari ne mogu uporedjivati.Svaka zemlja je razlicita po ekonomskom,politickom i geografskom potencijalu.Interesi su samim tim drugaciji...

ana

pre 16 godina

tuzno mi je sto sporazum PARAFIRA ova vlada, sto kostunica kapitalizuje na promenama koje je zapoceo zoran djindjic.
naravno, ako izmedju parafiranja i potpisivanja moze da protekne i do 2 godine, sasvim sam sigurna da ce u nasem slusaju proteci bar 4...
daleko je jos evropa. neka nema sumnje svako ko misli da je ovo korak blize, da je ovo samo slovo na papiru. koliko smo blizu ili daleko od evrope govore razne velje, bubala, jocici, bulatovici, miskovici, bulevari ratka mladica, svestenici pedofili koji ne odgovaraju pred pravdom, protestne setnje nacista... to je nasa evropa...

Boky Moravac

pre 16 godina

I ovog puta nista ne verujem Evropi.Mislim da su na stap i kanap dodali samo jos jednu sargarepu.Vreme ce pokazati koliko su iskreni...

GuC

pre 16 godina

Da nam nema malog prsta leve ruke koju nam je EU doturila, ispod stola krisom, ni ovo se ne bi dogodilo. Naravno da je dobra vest, ali Kostunica ima sa tim koliko i moj sedmogodisnji bob tail. Bilo bi lepse da je Djiki svojim sirokim osmehom ulepsao parafiranje...ili, ako OVOJ vladi bude ostavljeno da ispunjava obaveze, bojim se da ce biti kao sa Savetom Evrope, skoro nista. Uostalom, da vidimo da li ce ovaj predivni saziv Skupstine uopste shvatiti da treba da ratifikuje. Uf...

Ivana

pre 16 godina

Lepo, ali sve je to jos daleko od prave i ozbiljne kandidature za clanstvo i samo da ne bude kao sa Savetom Evrope gde smo se nasli pred izbacivanjem.

Nikola

pre 16 godina

Sledeci korak ministra Djelica je da g.Miskovicu omoguci da bez ikakvih ogranicenja putuje po svetu kako bi ovaj te pare negde lepo ulozio i umnozio.A kad to g.Miskovic bude odradio onda ce on kao zahvalni patriota kupiti nama grdjanima Srbije jedno tropsko ostrvo da se svi mi smestimo pod jednu palmu, a on ce za to vreme sa gospodom iz DS-a obilaziti svoj ranc zvani Srbija.

mario

pre 16 godina

Dalek je još put do kandidata može proči i do dvije godine jer neka samo jedan parlament jedne zemlje ne ratificira sporazum sve stoji, a Srbija ima još dva problema Hag i Kosovo. Tako da nevidim čemu tolika euforija, jer više ustupaka sigurno neče biti i ovo je sigurno zadnji dok se ne isporuče svi optuženi u Hag.

Zoran Madzarevic

pre 16 godina

Svaka cast Borisu i Djelicu. Pa ko je sta uradio za ovu zemlju ako ne radi DS. Ostali koliko vidimo iz priloga samo pricaju.

Nikola

pre 16 godina

Mozda nekome zvuci neverovatno ali je apsolutno istinito. Svi sporazumi koje je Srbija potpisala sa EU u vezi priblizavanja, potpisani su za vreme Kostunicine vlade. Ne za vreme Zivkoviceve ili Djindjiceve vec Kostunicine. I sada se pitam: Na osnovu cega neko tvrdi da je DSS stranka koja ne zeli ulazak u EU i koja se zalaze za izolaciju Srbije? Iako nisam glasac DSS-a (iskljucivo zbog Dragana Jocica i njegovog privatnog obracuna sa navijacima) smatram da su vodili veoma mudru politiku postepenog priblizavanja Srbije i EU bez vecih ustupaka medjunarodnoj zajednici u vezi Kosova. Cak se i odbacivanje Ahtisarijevog plana (za cije su se usvajanje neke stranke zalagale) pokazalo kao dobro resenje jer kakao stvari stoje bez aminovanja Rusije nema nista od kosovske nezavisnosti. Cini se da je u ovom trenutku podela najrealnije resenje sto je u svakom slucaju mnogo bolje od gubljenja celog Kosova.

mario

pre 16 godina

Mogu samo reč da je EU nagradila Srbiju jer unatoč uvjetovanju ništa nije napravljeno da se uhapse optuženi za ratni zločin. Žalosno je da još nije uhapšen čovjek koji optužen za najteži ratni zločin poslije WW2. Vjerujem da ni nakon ovog dara niko neče biti uhapšen...

Milan Novakovic-Mifa

pre 16 godina

Potpisivanje sporazuma je najverovatnije mac sa dva ostrica,moramo se zapitati kolika je cena tog sporazuma?Kosovo najverovatnije,a mozda jos i vise.Nadam se da ce i Srbija biti clan jednog dana te velike Evrope,ili mozda bolje receno Evropska zajednica moderni komunizam...U Evropi se sve resava odozgo kao nekada u vreme komunizma, sve po direktivi.
pozdrav iz Beca,
Milan Novakovic-Mifa

andrejko

pre 16 godina

Makedonija je potpisala dogovor aprila 2001,a josh nije dobila status kandidata za EU....6 godina se ceka...Kako misli Srbija da za godinu dana uradi ono shto MKD radi 6 godina, ili shto su Hrvati uradili za 2,5 godina??...koga laze taj Djelic? Sebe ili ceo poshten narod koji samo zeli bolji zivot i nishta vishe?

vladar

pre 16 godina

Zanimljiva je jedna stvar. Kad je Crna Gora "potpisala" sporazum o Stabilizaciji i asocijaciji svi mediji u Srbiji su koristili termin "potpisala", iako je Crna Gora parafirala sporazum.Danas, kada Srbija parafira sporazum svi "nezavisni" mediji pravilno prenose vest i koriste termin "parafira".Za neupucene ispada kako je Crna Gora ispred Srbije u evropskim integracijama, jer je ona toboze potpisala sporazum, a mi ga tek parafiramo.Istina je da su i jedni i drugi parafirali sporazum cije potpisivanje treba da usledi tek za nekoliko meseci ili (ne daj boze) godina.

Boky Moravac

pre 16 godina

I ovog puta nista ne verujem Evropi.Mislim da su na stap i kanap dodali samo jos jednu sargarepu.Vreme ce pokazati koliko su iskreni...

malo bolje upuceni

pre 16 godina

...Crna Gora je prvo parafirala sporazum a pre nekoliko dana i POTPISALA. Dakle greske tu nije bilo. Crna Gora tehnicki jeste ispred Srbije u procesu integracija

Pera Pisar

pre 16 godina

Lepa vest. Ali Kostunica i DSS nemaju nista sa tim, da je po njihovom to se ne bi nikad desilo. Ovako moraju da prihvate realnost, a to je da uprkos njima Srbija hoce bolji zivot. Da nisu toliko verski i nacionalno zatucani mozda bi Srbija vec bila u EU.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Eto, Srbija se počela polako približavati Evropskoj uniji. Proces približavanja je ovoliko kasnio, samo zahvaljujući gluposti srpskih političkih lidera. Glupost je drugačija od svih bolesti. Oni koji su njome pogođeni uopće ne pate, uvijek pate drugi…

Milan

pre 16 godina

Svaka cast, ovo je poraz nazadnim pro-rusofilistickim elementima iz devedesetih u samoj Srbiji i korak blize EU i EVROPSKIM vrednostima,ili bolje reci poraz rusfilima SRS i SPS. Srbija ide gde joj je geografski i mesto, a to je EVROPA, a ne Fidel Kastrova Kuba, Severna Koreja, Belorusija, Kina...i slicne gluposti koje mozes da cujes od radikalnih rusofila.
Iskrene cestitke i treba naglasavati stalno koliko ce novca Srbija dobiti u pomoci od EU.

nesto mi nije jasno

pre 16 godina

Nesto mi nije jasno, po kojim su to arsinima odlucili da Kosovu daju skoro 400 miliona, isto toliko Albaniji a samo milijardu Srbiji. Koje su to proporcije ?!
Ili BiH 400 miliona isto kao i Kosovo i Albanija koje su dva do tri puta manje drzave i povrsinski i po broju stanovnika. Zaista cudni neki kriterijumi vladaju u toj EU.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

"Lopta je sada u dvorištu Srbije", rekao je Ljovers. Nadam se da nikakav dzangrizavi vojni penzioner nece da loptu isece nozem i zavrljaci je nazad preko plota.

Uz to, zar odsutnost Premijera na ovako vaznoj svecanosti nije malo previse upadljiva?

ana

pre 16 godina

tuzno mi je sto sporazum PARAFIRA ova vlada, sto kostunica kapitalizuje na promenama koje je zapoceo zoran djindjic.
naravno, ako izmedju parafiranja i potpisivanja moze da protekne i do 2 godine, sasvim sam sigurna da ce u nasem slusaju proteci bar 4...
daleko je jos evropa. neka nema sumnje svako ko misli da je ovo korak blize, da je ovo samo slovo na papiru. koliko smo blizu ili daleko od evrope govore razne velje, bubala, jocici, bulatovici, miskovici, bulevari ratka mladica, svestenici pedofili koji ne odgovaraju pred pravdom, protestne setnje nacista... to je nasa evropa...

emir

pre 16 godina

Prije svega da vam cestitam. Pitanje je da li ste spremni da se nosite sa onim sto ce Evropa da trazi od vas. Moram priznati da sam bio za nezavisnu Crnu Goru ponajvise iz razloga sto sam mislio da cemo brze krenuti ka Evropskim integracijama. Medjutim, kako je vrijeme pokazalo tu sam se malo prevario. Cini mi se da tu postoje dva razloga. Jedan je nesposobnost nase vlasti da se pogleda u ogledalo i odlucnije krene ka primjeni medjunarodnih standarda u praksi. Korupcija, organizovani kriminal, vladavina prava i jacanje institucija su svakako stvari od kojih se ne moze pobjeci. Drugi razlog je mislim to sto je Srbija isuvise bitna za EU da bi se ona tek tako odrekla nje.Ipak, kod vas nije samo vlast nesposobna kao kod nas. Kod vas je i javnost jos uvijek previse antievropski nastrojena, sto je bez komentara.
Srecno bilo!

Bata

pre 16 godina

Ma koji crni napredak u saradnji sa tribunalom? Dala nam Karla prolaznu ocenu kao što učiteljica pred odlazak u penziju podeli u junu dvojke i najgorim đacima.

mario

pre 16 godina

Dalek je još put do kandidata može proči i do dvije godine jer neka samo jedan parlament jedne zemlje ne ratificira sporazum sve stoji, a Srbija ima još dva problema Hag i Kosovo. Tako da nevidim čemu tolika euforija, jer više ustupaka sigurno neče biti i ovo je sigurno zadnji dok se ne isporuče svi optuženi u Hag.

GuC

pre 16 godina

Da nam nema malog prsta leve ruke koju nam je EU doturila, ispod stola krisom, ni ovo se ne bi dogodilo. Naravno da je dobra vest, ali Kostunica ima sa tim koliko i moj sedmogodisnji bob tail. Bilo bi lepse da je Djiki svojim sirokim osmehom ulepsao parafiranje...ili, ako OVOJ vladi bude ostavljeno da ispunjava obaveze, bojim se da ce biti kao sa Savetom Evrope, skoro nista. Uostalom, da vidimo da li ce ovaj predivni saziv Skupstine uopste shvatiti da treba da ratifikuje. Uf...

vm

pre 16 godina

Odlicna vest za Srbiju, ali (uvek ima ali): danas pocinje i sudjenje Seselju, uz direktan prenos. Da mi je samo znati koji mudrac na RTS li je nalozio da se sudjenje prenosi i koja stranka stoji iza toga?! Za ocekivati je da ova besplatna promocija vodje radikala i njegove politike podigne rejting radikala na predstojecim izborima. "Gebels srpske politike" iz 90-tih direktno na TV! Uz razocarenje u "proevropske stranke", da li iko zamislja da ce porast radikalskog rejtinga ubrzati pridruzivanje EU?! Ne prestaje da me uzasava kolicina plitkoumnosti koja je u srpskoj unutrasnjoj politici ocigledna.

Branko

pre 16 godina

DOBRO DOSLI U EU! Ovamo nema ratova, živi se dugo, a i životni standard je najviši.
...malo vise optimizma, krenulo je. SRETNO SRBIJO I OSTALI BALKANCI !!!

Kornjaca

pre 16 godina

Jel' znate onu scenu iz "Parobrod Srbija" kada se Kostunica zali Djindjicu "Pooobegla mi kooornjaca" - a Djindjic mu kaze "Ako ulozis nadljudske napore mozda je i stignes". E, takav je Kostunicin put u EU.

k

pre 16 godina

Dobro je da smo parafirali sporazum, to i dalje znaci da EU nije digla ruke od nas. Ne bih se slozio da Konstunica vodi mudru politiku, on uporno odugovlaci bilo kakve vrste reformi u Srbiji zarad ostanka na vlasti i dok se ne zavrsi privatizacija svih velikih srpskih preduzeca od strane domacih tajkuna (tj dok ne operu pare i njihova imovina ne postane zasticena zakonom) necemo videti znacajniji napredak Srbije na putu ka EU. Drugo, donacije iz EU nisu po glavi stanovnika, nije ovo socijalna pomoc ili bonovi, EU daje onima kojima je najvise potrebno a Srbija, priznacete, ima daleko bolje institucionalne kapacitete od Kosova i Albanije koje ce dobiti vise. Cak i unutar same EU ne dobijaju svi isto, nego siromasnijima ide vise. Nisu Srbiji portrebne pare, ovaj narod bi znao kako da ih napravi i sam, nego su nam potrebni pametni i odgovorni politicari, samo nesto ne verujem da EU to moze da nam da...nazalost

Zoran Madzarevic

pre 16 godina

Svaka cast Borisu i Djelicu. Pa ko je sta uradio za ovu zemlju ako ne radi DS. Ostali koliko vidimo iz priloga samo pricaju.

na_slovo_e

pre 16 godina

Nek vam je sa srecom ljudi. Nadam se da ce Srbija Evropi u narednom periodu pokazati da nije mracni kazamat, vec zemlja pametnih, talentovanih i vrijednih ljudi. Srecno!

Kinkel n' Genscher

pre 16 godina

Iskrene cestitke svim gradanima Srbije. Ovo se trebalo uraditi jos 1990. sa Jugoslavijom. Tada je trebalo izbiti argumente nacionalistima pa nebi bilo toliko patnje, no bolje ikad nego nikad.

Ivana

pre 16 godina

Lepo, ali sve je to jos daleko od prave i ozbiljne kandidature za clanstvo i samo da ne bude kao sa Savetom Evrope gde smo se nasli pred izbacivanjem.

Nikola

pre 16 godina

Sledeci korak ministra Djelica je da g.Miskovicu omoguci da bez ikakvih ogranicenja putuje po svetu kako bi ovaj te pare negde lepo ulozio i umnozio.A kad to g.Miskovic bude odradio onda ce on kao zahvalni patriota kupiti nama grdjanima Srbije jedno tropsko ostrvo da se svi mi smestimo pod jednu palmu, a on ce za to vreme sa gospodom iz DS-a obilaziti svoj ranc zvani Srbija.

Justina

pre 16 godina

To je pozitivna vest za Srbiju. Naravno, sledi jos ispunjavanja uslova do potpisivanja sporazuma, ali na ovo svakako treba gledati kao na jos jedan korak ka priblizavanju EU...

BoX

pre 16 godina

Poklonu se ne gleda u zube.Svakom daju koliko mu treba.Oni koji uporedjuju zemlje u okruzenju sa Srbijom vrlo dobro znaju da se neke stvari ne mogu uporedjivati.Svaka zemlja je razlicita po ekonomskom,politickom i geografskom potencijalu.Interesi su samim tim drugaciji...