Superbakterija opasnija i od side

Njujork -- Superbakterija MRSA izaziva veću stopu smrtnosti od one uzrokovane sidom, zaključak studije Žurnala medicinske asocijacije SAD.

Izvor: B92, FoNet
Pošaljite komentar
 1. Prije desed godina sam bila na lijecenju u najvecoj Austrijskoj klinicu, poslije saobracane nesrece, posto sam imala otvoreni prelom noge. Prve sedmice je sve bilo OK., ali onda sam primletila nervozna lica doktora koji su se mjenjali svakih sat vremena. Meni je djelovalo smesno, posto sam se osjecala jako dobro. Niko sa mnom nije direktno razgovarao o ovome. Slijedeci dan sam osjetila izuzetan smard oko mene. U roku od 1 sat su se oko mene stvorili svi nejveci umovi Austrijske medicine u ovoj bolnici koja slovi ko jedan od najvecih Evropskih standarda. Nakon kratkog vremena su mi donijeli jedan papir da potpisem na kojem je stajalo da ako ne pristanem na delimicno odstranjenje moga tjela i svih poledica koje idu sa tim, da sama snosim dalje poledice. Sta biste vi ucinili? Naravno da sam potpisala. Istog trenutka, nakon potpisa su me odveli u operacionu salu. Probudila sam se sledeceg dana sa ogromnim zavojima na nozi. Bila sam uvjerena da mi je noga jednostavno odrezana. Srecom sam imala jednu sestru sa nasih prostora koja mi je objasnila poverljivo sta se desilo. Rekla mi je da i dalje imam svoju nogu, ali nije sasvim sigurno da ce sigurno ostati. Nisam bila svesna sta se zapravo desilo! Sledeci mjesec su dolazili razliciti snimatelji i snimali mi nogu, ali na kraju kad sam nakon pet-sest mjeseci napustila bolnicu bila sam svjesa o cemu se radi. Ostala sam na neki nacin invalid za citavi zivot. Odsranjen mi je veci dio muskulature koji je bio napadnut virusom. Nakon odstranjenja presadjenja mi je koza sa butine na taj dio tjela koji je operisan. U prvom trenutku sam bila besna na doktore i htela sam ih tuziti, jer kako cu sad na kupanje sa citavom nogom u oziljcima i bez misica na doljnjem djelu? Nakndno sam u razgovoru sa svojom poznanicom shvatila da sam imala srecu jer sam uopste ostala ziva i da sam bila inficirana sa MRSA uprkos svih tako strozih nadzora u najboljoj Austrijskoj i Evropskoj klinici. Danas mi je malo nezgodno u 35 godini otici na plazu, ali svaki put pomislim da sam mogla biti dio od hiljade mrtvih koji su dobili neku infekciju u bolnici kao ja te jednostavno nestati sa ove prelijepe zemlje. Danas sam svesna da je to bio MRSA ili kako vec zovu.Sa svojom prijateljicom, ili kumom kako smo u medjuvremenu postale, saznala sam da hiljade ljudi umiru i u samoj Austriji od ovakvih infekcija. U javnosti se to definise kao komplikacija u tretmanu i sl... Nije li vam ovo poznato kod smrti vasih najblizih. Zbog toga pratim sve sto se desava u vezi MRSA, u medjuvremenu je MRSA poznat i kod zivotinja. Primjecujem velike promene u Evropskim zemljama u borbi protiv MRSA, zatim dolazi Japan, pa Amerika iako ona ima mozda najvecih problema sa ovim problemom.
  Kako sam cula od moje prijateljice u mom slucaju je pored svih standardnih bezbjednosnih zastita protiv MRSA je MRSA bio ili se na neki nacin ubacio (doktori, sestre, cistacice) u prostoriju u kojoj sam ja bila. Dakle ciscenje-pranje ruku i sl. nije optimalno.
  Sto je jako interesantno saznala sam da su oni u zadnjih mjeseci presli na neku revolucionalnu metodu koristenja prirodnih sredstava koja se razgradjuje na manje velicine od MRSA te unistava ....... Moja znanja u ovom momentu prelaze moje granice a i nije mi potrebno da vise znam. Srecom zivim jos danas i zadovoljna sam. Moje je pitanje gospodinu ministru zdravlja Srbije, sta je on preduzeo u borbi protiv MRSA, ili i on akceptira ovakve slucajeve sa komplikacijom, sepsom.... Hvala vam Nina iz Austrije
  (Nina, 19. oktobar 2007 02:15)

  # Link komentara

 2. Zivim u USA I moje dvogodisnje dijete je bilo zarazeno sa MRSA. Nakon sto se pojavila sasvim bezazlena (naizgled) akna na kozi nije proslo ni 3 dana a uslijedila je visoka temperartura a akna se pretvorila u veliki i tvrdi cir.
  Iako smo po doktorovoj uputi jos trebali cekati dan-dva da dodje bakteriloski nalaz uzorka, otisli smo ipak hitno u bolnicu gdje je operativno ociscen cir a uslijedila su 2 dana komplaikovane antibiootik terapije preko vene. To je nesto grozno na malom djetetu.
  Da smo otisli u bolnicu samo dan poslije, bilo bi vec kasno ne daj Boze, jer bi se infekcija vjerovatno prosilirila na vitalne organe.
  Iskustvo je strasno ali ga dijelim sa ostalima – molim vas vodite racuna – MRSA se prvo javlja kao naojbicnija akna na kozi, kao da vas ujede pauk ili mrav mozda. Vecina umrlih su oni koji nisu dobili pomoc na vrijeme. Lijek postoji ali je efikasan samo ako se primi na vrijeme.
  Cesto se pitam kakva je situacija na Blakanu? Jesu li bolnice snadbjevene djelotvornim lijekovima? Jesu li uopste upoznati sa ovom posasti? Skoro je u Sarajevskom porodilistu umrlo 11 beba u jednoj sedmici – svi cute ali najvjerovatnije se radilo o MRSA.
  Kako cesto putujem sa djecom na Balkan, zanima me misljeneje nekog naseg ljekara o ovome. Hvala.
  (Roditelj, 18. oktobar 2007 19:51)

  # Link komentara

 3. Radim vise od godinu dana na odeljenju koje je specijalizovano za lecenje pacijenata koji su nosicoci ove vrste bakterije. Odgovorno tvrdim da ni jedan od pacijenata koje smo za ovih godinu dana imali nije umro od posledica ove bolesti. Ni jedan!!!

  Sve mi ovo lici, kako je vec neko gore naveo na jos jednu od zamki farmako industrije... :(
  (Serge, 18. oktobar 2007 17:53)

  # Link komentara

 4. Antibiotik meticilin odavno nije u upotrebi, ali se koristi u nazivu soja bakterije stafilokokus aureus (zlatnog stafilokoka) koja je rezistentna na sve peniciline. Postoje drugi antibiotici koji mogu da leče MRSA (Methicillin resistant Staphylococcus aureus), npr. vankomicin (ali u kombinaciji sa drugim antibioticima i pod strogim nadzorom lekara da bakterija ne bi postala rezistentna). Problem je što se pojavila MRSA koja je postala rezistentna i na Vancomycin, zove se VRSA (Vancomycin resistant Staphylococcus aureus) i za nju smatraju da je novi “superbacil”.
  (Jeka, 18. oktobar 2007 12:36)

  # Link komentara

 5. Stopa smrtnosti od AIDS je prakticno 100%; stopa smrtnosti od MRSA, prema ovoj studiji, je pet puta manja, nesto ispod 20%. Sto je i dalje mnogo, ali vam je podnaslov pogresan. Ono sto jeste vece je projektovani ukupan broj umrlih.
  (Jevrem, 18. oktobar 2007 10:30)

  # Link komentara

 6. Očekujem da sada neka od vodećih multinacionalnih farmaceutskih kompanija zgrne silnu lovu od pronalaska vakcine protiv "superbakterije".
  (Mrki, 18. oktobar 2007 08:32)

  # Link komentara