Nedelja, 14.10.2007.

10:15

Privatizacijom do monopola

Država napravila grešku što u toku privatizacije nije vodila računa da li kupci pojedinih preduzeća sa novim kupovinama stiču monopol.

Izvor: B92

Privatizacijom do monopola IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Isaak

pre 16 godina

Jasno je ko je Miskovic i kako je stekao bogastvo, kao sto je jasno da je covek, kako kazete, monopolista.Jasno je da on kontrolise veliki i mastan kolac srpske privrede. E sad, taj komad koji on kontrolise zapao je za oko ovim stranim monopolistima koji kontrolisu najveci deo srpske ekonomije. To im nije dovoljno. Potrebna je potpuna i apsolutna kontrolavega svega sto se stvara i radi u ovoj Srbiji. To je moguce ako se Miskovic i par slicnih, nazovi privrednika, ukinu. Nisam protiv, ali onda daj da ukinemo i druge strane monopoliste koji razjedaju i razvlace taj ubogi privredni kolac Srbije.

Homo Gibanikus

pre 16 godina

E, Misko, Misko! Kome to nisi platio dovoljno, pa ti se ime ovako blati i povlaci po trac rubrikama?
ps. To nam je nasa borba dala, da imamo Miska za vladara.

Dusan, ali ne onaj iz Delte

pre 16 godina

Secate se kad je Merkator hteo da kupi C market i kada su cak i kasirke po C marketima agitovale protiv te prodaje a polupismene patriote podrzavale agitaciju. Da je tada slovenacki Merkator usao u posed C marketa, bila bi barem umanjena velicina kradje koju su u tom istom C marketu upravo izvodili domaci majstori. Ovako smo dobili srbijanskog milionera u jednoj od najsiromasnijih zemalja evrope i sveta, presrecni sto i mi imamo milionera za svetsku trku. Ko ima i drugima daje, tako je vlasnik Delte svojevremeno "ustupio" zemunskom klanu (da li namerno ili slucajno?) par miliona maraka pa su se i oni tada lepo organizovali kupujuci srbijansku boraniju u vidu policijskih sluzbenika, sudija, advokata i.t.d. Tako je to kad se ne zna za bolje...

BBR

pre 16 godina

Tiha voda breg roni, stara je poslovica. Dobro je da se o tome prica i pise. Do pre 6 meseci niko nije ni pominjao monopol sada svuda se pise o tome. Narod prica po prevozu kako je mleko zbog Miskovica poskupelo, iako on nije u tom poslu. Ko je mogao da zamisli pre neku godinu da Karic nece smeti u zemju da dodje ili da ce Milosevic umreti u zatvoru. Doci ce sve na svoje mesto. Pricajte svima oko vas o monopolima i korupciji to je najbolje sto mozemo da uradimo a vreme ce da ucini svoje. GOTOV JE!

kojadin

pre 16 godina

Ako su u Srbiji toliko velike cene, zbog cega onda na nase trziste ne ulazi neki od velikih zapadnoevropskih lanaca trgovine da ostvari profit na osnovu tih cena? Mislite o tome.

far away so close

pre 16 godina

Nece nam biti bolje sve dok je Sloba na vlasti ili drugim recima i posle Slobe Sloba, to bi bar svima trebalo da bude jasno....

gradjanin bg

pre 16 godina

Mislim da nam se zbog nedostatka gradjanske svesti i podmetanja od strane medija kontrolisanih od vladajuceg rezima i tajkuna desavaju mnoge lose stvari. Gradjanska svest bi trebalo da bude na mnogo vecem nivou. Moj predlog je da ljudi pocnu da bojkotuju monopolske firme i samim time ojacaju konkurenciju ovih tajkuna.

Vlladan R

pre 16 godina

Sto se monopola tice tu je naravno pre svega glavni krivac drzava jer je definitivno pre pocetka privatizacije morala definisati i shodno tome spreciti nastanak bilo kakvog ublika monopola u toku privatizacije, mada ni ono koji su kupovinom ostvarili monopol nisu bas neduzni jer njihov cilj i jeste bio da kupovinom ostvare monopol pa koji je drugi razlog Miskoviceve kupovine C-marketa.I samo da naglasim da to sto su proizvodi u Delti jeftiniji nego u okruzenju to nije Miskoviceva zasluga vec to sto je proizvodna odnosno maloprodajna cena tih proizvoda niza nego u zemljama u okruzenju.A to sto je renovirao objekte to jeste lepo ali sam poprilicnom siguran da cemo to renoviranje mi obicni gradjani platiti kroz vecu marzu za koju nisam bas siguran da je niza nego u okruz nego cak verujem u suprotno .Sto se uspesnih biznismena tice ne samo kod nas vec i sire u Istocnoj Evropi to je poprilicno slozeno pitanje.Po meni licno uspesman biznismen je onaj koji sa dobrom idejom krene da kazemo od nule odnosno sa malim finansiskim sredstvima i ostvari puno i to recimo bi mogao biti recimo onaj tip cini mi se Kacar se prezivao, a koji je pre jedno tridesetak godina prodava tri opruge spojene sa dve rucice nazvao ga stomak eliminator i bio prakticno prva osoba koja je pocela sa prodajom sredstava za mrsavljenje i da ne nabrajam slicne primere a im ih svakako jos.Osoba koja je bila direktor uspesne drzavne firme a koja je za vreme njegovog mandata propala a taj isti direkor otvorio svoju firmu u isoj delatnosti sa istim klijentima ili ako nije propala a on preko noci postao vlasnik iste drustvene firme e taj nije uspesan biznismen nego fino receno privredni kriminalac.Nazalost oni ce vecinom ipak biti proglaseni za uspesne biznismene kazem vecinom jer nastradace samo oni malobrojni koji se usude da uz finansisku pokusaju da ostvare i politicku moc i takvi ce proci kao recimo Karici kod nas ili Hordakovski u Rusiji.

blejac

pre 16 godina

Sta je sledece? Da nam se Srbija zove Delta Holding Kraljevina? Uskoro ce i to sveto ime da se privatizuje, jer je logicno. Kao i u onim testovima, nastavite niz... Akcija pod hitno

Gagi

pre 16 godina

Ceo izvesaj Saveta za sprecavanje korupcije, baziran je na cinjenici da je prethodni direktor zajedno sa svojim pajtasima ocerupao C market sto je potpuno tacno.
Dalje pretpostavke nazalost treba dokazati, da li postoji monopol ili ne, cini mi se potvrdjuje assada Vrhovno sud. C market i te kako postoji i radi, a to znaju svi radnici i nihovi clanovi porodica koji od ove firme primaju platu, to znaju i dobavljaci kojima ovi konacno uredno placaju obaveze, to znaju i potrosaci koji kupuju u njihovim objektima.
Dakle jeste ocerupan, ali nikako nije nestao...
Ne znam zasto se sad javlja savet, kada je jasno da se u Srbiji nista ne desava bez politicara jos od doba Nikole Pasica.
I Kod Tita i kod SLobe, i kod Djindjica a i kod Kostunice to se nije promenilo.
Jedini i pravi vlasnici Srbije su politicari.
Dakle, mislim da je ovo pucanj u prazno i da se ovim nista nece postici i bice ono - psi laju a karavani prolaze...
Ne postoji mehanizam kojim bi se od Miskovica otelo njegovo bogatstvo, jer bi time bila urusena citava drzava i jasan signal strancima da ovde nikada ne dodju.
Ne postoji nacin cak i kada bi se to desilo da gradjani imaju bilo kakve kortisti od toga.
Jedini nacin je da dodje konkurencija ili da sacekamo jos malo ikad Miskovic proda Maxi, pa da onda vidimo ko ce tada pljuvati po tim novim vlasnicima.
Slazem se da Srbi ne trpe uspeh i da se ovde mnogo vise ceni stranac pa makar bio i osvedoceni lopov...
Dakle dosta sa zanosenjem i dosta sa samoupravljanjem. Nema nista od pustih zelja. Karte su odavno pomesane i bas kao sto Karicu nije oduzeto ni 10% njegovog bogatstva(niti moze da bude oduzetu), bas kao sto nigde i niko nije uspeo da vrati vreme unazad, nece to biti moguce ni u Srbiji. Pocnite da brinete sopstvene brige, da zivite sopstveni zivot, a ove Delte i slicne prepustite novinarima i o politicarima. Oni su ih i izmislili...

Internet

pre 16 godina

Ko god ima internet a ne zna koje Miroslav Miskovic dovoljno je da ukuca to ime u google i sve ce lepo da mu izadje. Ako neko ima dovoljno jak zeludac i zivaca procitace na hiljade stranica oko njegove imperije koja je stvarana u doba komunizma.

Zeljko

pre 16 godina

Miskovic je posao kao kadar iz Republicke vlade, blizak Slobodanu Milosevicu i njegovoj kliki. Kao takav, imao je povlascen polozaj u obavljanju znacajnijih spoljnotrgovinskih poslova i pristup parama iz tada drustvenih banaka koje su po Slobinom nalogu deljene uz beznacajne kamate koje ce se s vremenom obezvrediti. Trebalo bi samo pogledati, koliki deo Miskovicevog carstva je rezultat uspesnog poslovanja i investicija a koliki deo je privatizacija onoga sto je nekada bila drustvena imovina. Da se Miskovicu karicima oduzme i 80% onoga sto dans poseduju, bilo bi pravno gledano razbojnistvo ali ljudski gledano, u najmanju ruku pravedno.
Bojim se da je nemogucje i nisam siguran ni da li bih se licno zalozio za jos jedan talas osvetnicke pravde. Ali treba da znaju da znamo da su oteli a ne zaradili kao uspesni biznismeni kako oni to za sebe vole da tvrde.

B.Mikic

pre 16 godina

Pitanje pravedne privatizacije je palo onog momenta kada je se stalo sa ekstrprofitom, to jest kada je poceo da se selektivno primenjuje. Oni koji su bili lojalni vlastodrzcima, dobili su priliku da se preko noci preregistruju iz SPS-a i JUL-a u stranke demokratskog predznaka. Finansiranjem tih stranaka dobijali su razne pogodnosti i garancije. Jedna od garancija je svakako dopustanje monopolistickog ponasanja na trzistu. Oni koji nisu hteli da budu poslusni, oni su naravno nestali. Dakle, ovaj problem je vlast svesno napravila i ne verujem ni u kakvu slucajnost. Svi se dobro secamo Kostunicine izjave, da ne zeli revansizam misleci na oduzimanje nelegalno stecene imovine iz vremena vladavine SPS-a i JUL-a. Zato danas imamo ljude koji osim ogromnog (nelegalno stecenog) novca i bahatog ponasanja, nemaju nikakvo ekonomsko znanje i zbog toga se i plase konkurencije. Zato i imamo korupciju u svim vaznim segmentima drustva (policija, carina i sudstvo). Te tri institucije drze uglavnom tajkuni jer izgube li njih, izgubice sve sto imaju i zavrsavaju tamo gde i treba da zavrse - u mardelji, naravno. E tu lezi problem svih problema. Izjava gospodina Dinkica od pre par nedelja, kako treba poceti kontrolisati poreklo novca sa kojim se kupuje drustvena imovina nije slucajno tako kasno stigla. Upuceni znaju sta se time htelo reci.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

Stvari postaju zanimljive. Ne mogu da docekam reakciju Vlade. Ah, da, oni su trenutno zauzeti nekim mnogo vaznim pregovorima. Verovatno ce Premijer da nas podseti da je sada prioritet sprecavanje nezavisnosti Kosova a ne zastita imovine i dostojanstva gradjana koji zive u Srbiji bez Kosova. Sve, osim Kosova, je u Srbiji danas "deveta rupa na svirali". Zato nas razvijeni svet i posmatra kao jednu veliku crnu rupu. To je i bio cilj igre koju je nacional-socijalisticki sljam poceo sredinom osamdesetih: zatvorena, monopolisticka ekonomija. Ucene i reketiranje na visokom nivou. Njihova "borba" za Kosovo je samo dimna zavesa za novu epizodu placke stoleca (jer se odvija stolecima). Nekad je to rat za oslobodjenje svih sprskih zemalja (eh, da, i grobova), a nekad borba radnicke klase za ovladavanje celinom dohotka (pafrrrrt!), ali se svodi na isto: polako, braco Srbijanci, nemojte da ste tako samozivi, pa zar sad u ovom (h)istorijskom trenutku da se bavimo svojim malim i bezvrednim zivotima?! Dajte, pomozite da sad uradimo "ovo", a posle cemo da se obracunamo sa nerealnim kursom dinara, monopolistima, reketasima, crnoberzijancima, nelegalnom gradnjom, pojeovukmagarcima. A dok nam pricaju da rade "ovo", oni nam u stvari rade "ono". I samo oni uzivaju u tome. Da bar mozemo da ih zarazimo nekom venericnom bolestinom od koje bi sto pre pocrkali, @#%&*!

Dusan

pre 16 godina

Vidim da svima smeta Delta i njen "monopol".
Da li ga ima ili ne manje je izgelda bitno.
U Srbiji se definitivno ne prasta uspeh bez obzira ko ga pravio.
Ova kompanija jeste mocna i to bi trebalo da bude prednost Srbije i Srba , ali ...

Niko nece da vidi sumu od drveta. Da li je bilo bolje kupovati u ovim renoviranim C marketima ili onim starim Pekabetama i C marketima?
Ovi sto se pozivaju na Austriju i nihove cene, trebalo bi da pogledaju stvarnost.
Posle Bugara najjeftiniji smo u osnovnim prehrambenim artiklima.
Znam da ce ovo moje pisanje dovesti do negodovanja zaslepljenih, ali i neka ce.
Ljudi idite u Ideu, Merkator Intereks, bilo gde gdde nema Delte. Kupujte tamo ako vam je toliko lepse. Samo, vidite iznenadjenja, Deltini objekti su najjeftiniji...
O propasti C marketa je zaista tesko pricati. Najbolje znaju njihovi dobavljaci kako je nekad bilo i kako je sad. Banke takodje.
Zasto ne sklonite te naocare koje vam stavljaju pojedini mediji i pogledate istini u oci.
Miskovic je u Srbiji toliko odskocio zatro sto smo svi mi ostali, zaslepljeni uljuljkani u osamdesete...

Ne radi on nista posebno dobro, vec samo ono sto treba, a to toliko strci u ovoj i ovakvoj Srbiji, gde niko nista ne radi...
Zao mi je, ali tek kad se pocne da radi i ovde, onda ce i Miskovic biti marginalizovan, a do tada ce biti sve snazniji i snazniji...

Eksperti

pre 16 godina

I sta sad? Nista! Ugasite svetlo ili pozovite eksperta Dinkica da vam objasni, moze sa sobom da uzme i eksperte Pitica i Vlahivica i Djelica. Pravicete vi Slobu od blata.

Maja

pre 16 godina

Jedan moj prijatelj iz Austrije vec godinama tvrdi da bi u Srbiji izbio gradjanski rat kada bi srpski potrosaci imali priliku da vide cene koje su zastupljene u nekom od jeftinijih austrijskih supermarketa...Izgleda da nije u pravu jer su Srbi postali biljke koje se bave samo fotosintezom!

Mirko

pre 16 godina

Čitajući komentare nisam se mogao oteti utisku da mnogi vide problem samo u tome sto je Delta u vlasništvu jednog čovjeka, a ne u tome što je "pripajanjem C marketa trgovinskom lancu Delta stvoreno preduzeće koje dominira tržištem". Problem monopolskog položaja Delte se ne bi promenio ako bi umesto Miškovića svi građani Srbije postali vlasnici Delte. Dakle problem nije u tome ko je kupio C market, nego u opštim uslovima privređivanja koje karakteriše preskup novac zahvaljujući monetarnoj politici Centralne banke i tekućem nerealnom kursu dinara.

Bokaso

pre 16 godina

Hajde da vidimo kako ce se stvari odvijati.Hoce li mocni tajkun da ukine savet ili ce da plati kaznu i eventualno dozvoli reviziju nelegalne privatizacije?
Srpski narod je u svojoj istoriji pravio nacionalizacije i rusio mocne na ulicama i to moze i tako da se zavrsi.U tome smo razliciti i od britanaca i slovenaca jer znamo da se tako stvari mogu promeniti.Hoce li vlada i tajkuni to dozvolliti ili ce pustiti narod da zivi i radi kako zasluzuje?
Poruka iz ponasanja nase takozvane pravne drzave je:Uzimaj dok mozes,koliko mozes,na bilo koji nacin i bas te briga za druge.
Sta mislite kada bi svi mi sebi dali za pravo da se tako ponasamo?

opla

pre 16 godina

Čovek je ušao u sve pore našeg života, mi ga ne vidimo u drugim segmentima gde je takođe dominantan.Sada dolazi na red autobusko preduzeće Lasta, inače gubitaš na mesečnom nivou od pola milona Evra.
Nema veze, kupiće ih Delta zajedno sa monopolom koji oni uživaju a gubitke će već pokriti iznureni konkurenti koji redovno plaćaju porez!
Samo jedno sebi ne mogu da oprostim, kako sam bio naivan da dva puta glasam za G 17+ !?
Hoću da se isečem zbog toga, a oni su najveću štetu naneli Srbiji posle Miloševića, upravo zbog ovoga o čemu se u poslednje vreme najviše i priča.
Gvozdena METLA ! ! !

BlagoNama

pre 16 godina

Evo samo citata iz izveštaja: "Pre svega, pada u oči činjenica da je jedan socijalistički direktor, koji je upravljao preduzećem u kome nije bilo velikog raspona plata, obezbedio sebi dominantno učešće u vlasništvu kapitala. Taj kapital je, prema ocenama samog direktora, vredeo više stotina miliona evra. Logično bi se, stoga, moglo zaključiti da direktor najverovatnije nije platio realnu cenu za svoj udeo u vlasništvu preduzeća. No, bez obzira na moguću zloupotrebu položaja, prevaru ili neku drugu povredu zakona, valja istaći da ovaj slučaj nije izolovan. On je samo ilustracija jedne od posedica primene nakaradnog Zakona o svojinskoj transformaciji iz 1997. godine («Službeni list SRJ» br. 29/97), koji je direktorima faktički obezbeđivao privilegovanu poziciju u procesu privatizacije. Svakako najznačajnija privilegija ogledala se u činjenici da su direktori i sa manjinskim vlasništvom akcija uspevali da steknu dominatnu poziciju u preduzeću. Oni su putem ucena, manipulacija finansijskim izveštajima, vezama sa nosiocima sudske i izvršne vlasti, putem pretnji otkazom radnicima-akcionarima, te putem ostalih pritisaka ukrupnjavali svoj vlasnički udeo. Dokumentacija koju je Savet prikupio to jasno pokazuje u slučaju C-marketa."
E, pa i dalje nemojte da reagujete kada u Skupštini gledate prepucavanja "Bogom danih narodnih predstavnika" tipa "ko je više potrošio u kafani" i "da li je bolje da Pera vodi NIS a Mika EDB ili bi možda mogao i Laza imajući u vidu njegovo ogdomno iskustvo u sakupljanju šljiva". I dok mi to tako gledamo od pravih Zakona i njihove primene ništa. Počnimo, već jednom, da se bavimo uzrocima. Zašto, posle 5 oktobra nije izmenjen taj Zakon iz 1997.?

St. Grad

pre 16 godina

Na opstini Stari grad u Beogradu (to je tamo gde se nalaze Kalis i Knez Mihajlova, predsednistvo i pola najvaznijig drzavnih institucija), tesko mozete naci neku prodavnicu hrane (osim par oronulih sobicaka od 2m kv.) koji ne pripadaju Delti. A supermarket sigurno ne!
Dakle, jeli 100 % dovoljno za monopol?
U "Maxi"-ju tesko da cete naci suboticko mleko, jedino i samo "Kravica", nikad nema "Vreme" da se kupi, necega cas ima, cas nema...
Koliko radnji u Knezu pripada Miskolendu?
Jeste li znali da je srpska "Zara" u proseku skuplja 15-20 % od atinske...
Itd.itd.itd...

Dragan Obradovic

pre 16 godina

Sto se tice preraspodjele nacionalnog bogatstva situacija u Srbiji nije drugcija nego u drugim drzavama. Najbolji primer je Velika Britanija gde 1% najbogatijih ljudi poseduje 21% nacionalnog bogatstva. U isto vreme 50% najsiromasnijeg stanovnistva poseduje samo 7% nacionalnog bogatstve.
Mislim da ovaj podatak u Srbiji nije poznat, tu se uglavnom govori o blagostanju koje vlada u bogatoj zapadnoj Evropi. Pogresnoj slici o blagostanju doprinosi resen socijalni program koji se uglavnom finansira porezom na prihode. Sad dolazimo do interesantne situacije posto vecinu tog poreza placa preostalih 49% posto stanovnistva koje se ovde vodi kao srednja klasa. Ukoliko pitate ljude iz te klase da li su zadovoljni sa svojim zivotom u UK uglavnom cete dobiti odgovor da nisu (i zbog mnogih drugih stvari ne samo zbog poreza) i da bi voleli da zive u nekoj drugoj drzavi. Vasi citaoci nece poverovati ali ce se i Srbija uskoro naci na listi drzava gde bi Britanci voleli vise da zive nego u UK.

Ja

pre 16 godina

Posle ovoga je jasno da

1. Sudbinu Mladica odredjuje Miskovic jer izolovana Srbija je idealna za monopole
2. Miskovic ce preko svojih stranaka i ministara pokusati da ukine Savet. Ne sme se dozvoliti da Savet zavrsi kao Ante Markovic, Panic ili Avram

Filip

pre 16 godina

Ova stvar bi potencijalno mogla da reformise Srbiju mentalno. Naravno, samo ako javnost, a mediji tu imaju narocitu odgovornost, ne dozvoli da ovo prodje tek tako. Sve sto se prodaje u Srbiji je skuplje nego u Madjarskoj, Ceskoj, Poljskoj, pa cesto cak i u Italiji, samo zato sto Miskovic i slicni takuni imaju monopol i ostvaruju ekstra profit. Ali ako im se sada stane na put, za Srbiju jos ima nade.

novosadjanin

pre 16 godina

Greska????? Zasta oni nas smatraju? Nije to nikakva greska, sve je to radjeno planski i namerno. Zbog cega je tek sad predlozeno da se proverava kapital potencijalnih kupaca preduzaca kada je 90% privatizacije zavrseno? Ako je zaista napravljena greska zasto onda ti isti koji su napravili gresku ne privuku strana preduzeca koja bi konkurisala domacim monopolistima?

Mirko

pre 16 godina

"...то је нама наша борба дала..." Армија наивчина, попут мене, се понадала после Слобине "риптике" да ћемо почети да чинимо ствари како бисмо у догледно време нормално живели. Свако од нас је крив што није тако. Али издвојио бих највећег кривца међу једнакима. То су електронски медији. Придавали су пажњу маргиналцима, криминалцима, политичарима чији морал... морал? шта је то? и другим појединцима и групама, који су нормалног човека и грађанина свели на ниво будале. Сходно томе и даље нам се пласирају вести као што је ова. Делта је ово... овај је оно... а онај је ово... Имена! Судски поступак! Ослободи или казни! Ово су празне приче. Па није се ваљда Ц маркет сам припојио Делти?! Па ко су учесници у тој, и брду других нелегалних приватизација? Овакве, полувести, нагађања, и већ не знам како да назовем ове "приче с пијаце" подсећају више на трач, који размењују "језичаре" комшинице, наго на вест. Уведите нову рубрику полувести па да активирам RSS Feeds и на тој страни.

Dragan

pre 16 godina

I? Sta sad? Pricaju nam kojekakve price za laku noc, kao da nije odavno ocigledno da je Srbija postala Miskolend! Kao kad je Sloba pricao da covek moze komotno da se obogati, samo ako malo potegne par gajbica...

Igor

pre 16 godina

Pa to se znalo odavno da je kompanija "Delta" kupovinom " C Market-a" prekršila zakon i postala tako monopolska maloprodajna mreža. Ako država istraje u nameri da se sve ovo do kraja ispita, i na osnovu dokaza donesu određene mere protiv ne samo "Delte" već o ostalih kompanija koje su slučni prekršaj počinile, onda možemo reći da Srbija stvarno ide ka demokratskom društvu. Plašim se da to neće biti tako, jer se pokazalo da određeni ljudu u ovoj zemlji imaju tako jaku moć, da su čini mi se iznad svih zakona. Nije teško zaključiti na koji način su postigli te privilegije u društvu. Na žalost, većina naših političara nije imuna na veliki novac i zato sam prijatno iznenađen što je savet koji se bavi monopolom, uopšte pokrenuo ovu kampanju protiv tako jakih kompanija kao što je "Delta". Nadam se da sve ovo nije opet neko političko nadmetanje pred predstojeće izbore u Srbiji.

kupac

pre 16 godina

Normalno da nam je sve skupo, kada celo trziste ica i pica drzi nekoliko tajkuna.Njima ne odgovara da Srbija ikada postane deo(cak ni delic)EU, jer bi onda morali da se nose sa jeftinijom,a kvalitetnijom konkurencijom.Sjajan primer blagodeti konkurencije je dolazak VIP-a.Cene u mobilnoj telefoniji su drasticno opale,racuni su upola manji,a usluge sve raznovrsnije.
To bi se isto desilo i sa hranom i ostalim potrepstinama.Najvece blokade evrointegracija su tu kod nas.

DC

pre 16 godina

Super! Ali pitanje sta se sad moze preuzeti protiv tih pojedinaca ili kompanija koji drze monopol.Moze li se ponistiti privatizacija C marketa? tesko... Sta se moze uraditi da se podstice konkurencija u monopolizovanom srpskom drustvu?

Vojislav

pre 16 godina

Dosta korisnih informacija i da funkcionišu institucije pravne države eto posla za sve. Međutim kod nas se sve svodi na trla baba lan da joj prođe dan. A kod nas je prošlo mnogo dana i mnogo toga, a da svi samo nemo posmatramo sve malverzacije i korupcionaške afere. Možda će doći i bolji dani, a sa njima i sigurniji i lepši život za sve.

kupac

pre 16 godina

Normalno da nam je sve skupo, kada celo trziste ica i pica drzi nekoliko tajkuna.Njima ne odgovara da Srbija ikada postane deo(cak ni delic)EU, jer bi onda morali da se nose sa jeftinijom,a kvalitetnijom konkurencijom.Sjajan primer blagodeti konkurencije je dolazak VIP-a.Cene u mobilnoj telefoniji su drasticno opale,racuni su upola manji,a usluge sve raznovrsnije.
To bi se isto desilo i sa hranom i ostalim potrepstinama.Najvece blokade evrointegracija su tu kod nas.

Ja

pre 16 godina

Posle ovoga je jasno da

1. Sudbinu Mladica odredjuje Miskovic jer izolovana Srbija je idealna za monopole
2. Miskovic ce preko svojih stranaka i ministara pokusati da ukine Savet. Ne sme se dozvoliti da Savet zavrsi kao Ante Markovic, Panic ili Avram

Maja

pre 16 godina

Jedan moj prijatelj iz Austrije vec godinama tvrdi da bi u Srbiji izbio gradjanski rat kada bi srpski potrosaci imali priliku da vide cene koje su zastupljene u nekom od jeftinijih austrijskih supermarketa...Izgleda da nije u pravu jer su Srbi postali biljke koje se bave samo fotosintezom!

Mirko

pre 16 godina

"...то је нама наша борба дала..." Армија наивчина, попут мене, се понадала после Слобине "риптике" да ћемо почети да чинимо ствари како бисмо у догледно време нормално живели. Свако од нас је крив што није тако. Али издвојио бих највећег кривца међу једнакима. То су електронски медији. Придавали су пажњу маргиналцима, криминалцима, политичарима чији морал... морал? шта је то? и другим појединцима и групама, који су нормалног човека и грађанина свели на ниво будале. Сходно томе и даље нам се пласирају вести као што је ова. Делта је ово... овај је оно... а онај је ово... Имена! Судски поступак! Ослободи или казни! Ово су празне приче. Па није се ваљда Ц маркет сам припојио Делти?! Па ко су учесници у тој, и брду других нелегалних приватизација? Овакве, полувести, нагађања, и већ не знам како да назовем ове "приче с пијаце" подсећају више на трач, који размењују "језичаре" комшинице, наго на вест. Уведите нову рубрику полувести па да активирам RSS Feeds и на тој страни.

St. Grad

pre 16 godina

Na opstini Stari grad u Beogradu (to je tamo gde se nalaze Kalis i Knez Mihajlova, predsednistvo i pola najvaznijig drzavnih institucija), tesko mozete naci neku prodavnicu hrane (osim par oronulih sobicaka od 2m kv.) koji ne pripadaju Delti. A supermarket sigurno ne!
Dakle, jeli 100 % dovoljno za monopol?
U "Maxi"-ju tesko da cete naci suboticko mleko, jedino i samo "Kravica", nikad nema "Vreme" da se kupi, necega cas ima, cas nema...
Koliko radnji u Knezu pripada Miskolendu?
Jeste li znali da je srpska "Zara" u proseku skuplja 15-20 % od atinske...
Itd.itd.itd...

BlagoNama

pre 16 godina

Evo samo citata iz izveštaja: "Pre svega, pada u oči činjenica da je jedan socijalistički direktor, koji je upravljao preduzećem u kome nije bilo velikog raspona plata, obezbedio sebi dominantno učešće u vlasništvu kapitala. Taj kapital je, prema ocenama samog direktora, vredeo više stotina miliona evra. Logično bi se, stoga, moglo zaključiti da direktor najverovatnije nije platio realnu cenu za svoj udeo u vlasništvu preduzeća. No, bez obzira na moguću zloupotrebu položaja, prevaru ili neku drugu povredu zakona, valja istaći da ovaj slučaj nije izolovan. On je samo ilustracija jedne od posedica primene nakaradnog Zakona o svojinskoj transformaciji iz 1997. godine («Službeni list SRJ» br. 29/97), koji je direktorima faktički obezbeđivao privilegovanu poziciju u procesu privatizacije. Svakako najznačajnija privilegija ogledala se u činjenici da su direktori i sa manjinskim vlasništvom akcija uspevali da steknu dominatnu poziciju u preduzeću. Oni su putem ucena, manipulacija finansijskim izveštajima, vezama sa nosiocima sudske i izvršne vlasti, putem pretnji otkazom radnicima-akcionarima, te putem ostalih pritisaka ukrupnjavali svoj vlasnički udeo. Dokumentacija koju je Savet prikupio to jasno pokazuje u slučaju C-marketa."
E, pa i dalje nemojte da reagujete kada u Skupštini gledate prepucavanja "Bogom danih narodnih predstavnika" tipa "ko je više potrošio u kafani" i "da li je bolje da Pera vodi NIS a Mika EDB ili bi možda mogao i Laza imajući u vidu njegovo ogdomno iskustvo u sakupljanju šljiva". I dok mi to tako gledamo od pravih Zakona i njihove primene ništa. Počnimo, već jednom, da se bavimo uzrocima. Zašto, posle 5 oktobra nije izmenjen taj Zakon iz 1997.?

opla

pre 16 godina

Čovek je ušao u sve pore našeg života, mi ga ne vidimo u drugim segmentima gde je takođe dominantan.Sada dolazi na red autobusko preduzeće Lasta, inače gubitaš na mesečnom nivou od pola milona Evra.
Nema veze, kupiće ih Delta zajedno sa monopolom koji oni uživaju a gubitke će već pokriti iznureni konkurenti koji redovno plaćaju porez!
Samo jedno sebi ne mogu da oprostim, kako sam bio naivan da dva puta glasam za G 17+ !?
Hoću da se isečem zbog toga, a oni su najveću štetu naneli Srbiji posle Miloševića, upravo zbog ovoga o čemu se u poslednje vreme najviše i priča.
Gvozdena METLA ! ! !

novosadjanin

pre 16 godina

Greska????? Zasta oni nas smatraju? Nije to nikakva greska, sve je to radjeno planski i namerno. Zbog cega je tek sad predlozeno da se proverava kapital potencijalnih kupaca preduzaca kada je 90% privatizacije zavrseno? Ako je zaista napravljena greska zasto onda ti isti koji su napravili gresku ne privuku strana preduzeca koja bi konkurisala domacim monopolistima?

Dragan

pre 16 godina

I? Sta sad? Pricaju nam kojekakve price za laku noc, kao da nije odavno ocigledno da je Srbija postala Miskolend! Kao kad je Sloba pricao da covek moze komotno da se obogati, samo ako malo potegne par gajbica...

Igor

pre 16 godina

Pa to se znalo odavno da je kompanija "Delta" kupovinom " C Market-a" prekršila zakon i postala tako monopolska maloprodajna mreža. Ako država istraje u nameri da se sve ovo do kraja ispita, i na osnovu dokaza donesu određene mere protiv ne samo "Delte" već o ostalih kompanija koje su slučni prekršaj počinile, onda možemo reći da Srbija stvarno ide ka demokratskom društvu. Plašim se da to neće biti tako, jer se pokazalo da određeni ljudu u ovoj zemlji imaju tako jaku moć, da su čini mi se iznad svih zakona. Nije teško zaključiti na koji način su postigli te privilegije u društvu. Na žalost, većina naših političara nije imuna na veliki novac i zato sam prijatno iznenađen što je savet koji se bavi monopolom, uopšte pokrenuo ovu kampanju protiv tako jakih kompanija kao što je "Delta". Nadam se da sve ovo nije opet neko političko nadmetanje pred predstojeće izbore u Srbiji.

Filip

pre 16 godina

Ova stvar bi potencijalno mogla da reformise Srbiju mentalno. Naravno, samo ako javnost, a mediji tu imaju narocitu odgovornost, ne dozvoli da ovo prodje tek tako. Sve sto se prodaje u Srbiji je skuplje nego u Madjarskoj, Ceskoj, Poljskoj, pa cesto cak i u Italiji, samo zato sto Miskovic i slicni takuni imaju monopol i ostvaruju ekstra profit. Ali ako im se sada stane na put, za Srbiju jos ima nade.

Mirko

pre 16 godina

Čitajući komentare nisam se mogao oteti utisku da mnogi vide problem samo u tome sto je Delta u vlasništvu jednog čovjeka, a ne u tome što je "pripajanjem C marketa trgovinskom lancu Delta stvoreno preduzeće koje dominira tržištem". Problem monopolskog položaja Delte se ne bi promenio ako bi umesto Miškovića svi građani Srbije postali vlasnici Delte. Dakle problem nije u tome ko je kupio C market, nego u opštim uslovima privređivanja koje karakteriše preskup novac zahvaljujući monetarnoj politici Centralne banke i tekućem nerealnom kursu dinara.

B.Mikic

pre 16 godina

Pitanje pravedne privatizacije je palo onog momenta kada je se stalo sa ekstrprofitom, to jest kada je poceo da se selektivno primenjuje. Oni koji su bili lojalni vlastodrzcima, dobili su priliku da se preko noci preregistruju iz SPS-a i JUL-a u stranke demokratskog predznaka. Finansiranjem tih stranaka dobijali su razne pogodnosti i garancije. Jedna od garancija je svakako dopustanje monopolistickog ponasanja na trzistu. Oni koji nisu hteli da budu poslusni, oni su naravno nestali. Dakle, ovaj problem je vlast svesno napravila i ne verujem ni u kakvu slucajnost. Svi se dobro secamo Kostunicine izjave, da ne zeli revansizam misleci na oduzimanje nelegalno stecene imovine iz vremena vladavine SPS-a i JUL-a. Zato danas imamo ljude koji osim ogromnog (nelegalno stecenog) novca i bahatog ponasanja, nemaju nikakvo ekonomsko znanje i zbog toga se i plase konkurencije. Zato i imamo korupciju u svim vaznim segmentima drustva (policija, carina i sudstvo). Te tri institucije drze uglavnom tajkuni jer izgube li njih, izgubice sve sto imaju i zavrsavaju tamo gde i treba da zavrse - u mardelji, naravno. E tu lezi problem svih problema. Izjava gospodina Dinkica od pre par nedelja, kako treba poceti kontrolisati poreklo novca sa kojim se kupuje drustvena imovina nije slucajno tako kasno stigla. Upuceni znaju sta se time htelo reci.

Eksperti

pre 16 godina

I sta sad? Nista! Ugasite svetlo ili pozovite eksperta Dinkica da vam objasni, moze sa sobom da uzme i eksperte Pitica i Vlahivica i Djelica. Pravicete vi Slobu od blata.

Zeljko

pre 16 godina

Miskovic je posao kao kadar iz Republicke vlade, blizak Slobodanu Milosevicu i njegovoj kliki. Kao takav, imao je povlascen polozaj u obavljanju znacajnijih spoljnotrgovinskih poslova i pristup parama iz tada drustvenih banaka koje su po Slobinom nalogu deljene uz beznacajne kamate koje ce se s vremenom obezvrediti. Trebalo bi samo pogledati, koliki deo Miskovicevog carstva je rezultat uspesnog poslovanja i investicija a koliki deo je privatizacija onoga sto je nekada bila drustvena imovina. Da se Miskovicu karicima oduzme i 80% onoga sto dans poseduju, bilo bi pravno gledano razbojnistvo ali ljudski gledano, u najmanju ruku pravedno.
Bojim se da je nemogucje i nisam siguran ni da li bih se licno zalozio za jos jedan talas osvetnicke pravde. Ali treba da znaju da znamo da su oteli a ne zaradili kao uspesni biznismeni kako oni to za sebe vole da tvrde.

blejac

pre 16 godina

Sta je sledece? Da nam se Srbija zove Delta Holding Kraljevina? Uskoro ce i to sveto ime da se privatizuje, jer je logicno. Kao i u onim testovima, nastavite niz... Akcija pod hitno

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

Stvari postaju zanimljive. Ne mogu da docekam reakciju Vlade. Ah, da, oni su trenutno zauzeti nekim mnogo vaznim pregovorima. Verovatno ce Premijer da nas podseti da je sada prioritet sprecavanje nezavisnosti Kosova a ne zastita imovine i dostojanstva gradjana koji zive u Srbiji bez Kosova. Sve, osim Kosova, je u Srbiji danas "deveta rupa na svirali". Zato nas razvijeni svet i posmatra kao jednu veliku crnu rupu. To je i bio cilj igre koju je nacional-socijalisticki sljam poceo sredinom osamdesetih: zatvorena, monopolisticka ekonomija. Ucene i reketiranje na visokom nivou. Njihova "borba" za Kosovo je samo dimna zavesa za novu epizodu placke stoleca (jer se odvija stolecima). Nekad je to rat za oslobodjenje svih sprskih zemalja (eh, da, i grobova), a nekad borba radnicke klase za ovladavanje celinom dohotka (pafrrrrt!), ali se svodi na isto: polako, braco Srbijanci, nemojte da ste tako samozivi, pa zar sad u ovom (h)istorijskom trenutku da se bavimo svojim malim i bezvrednim zivotima?! Dajte, pomozite da sad uradimo "ovo", a posle cemo da se obracunamo sa nerealnim kursom dinara, monopolistima, reketasima, crnoberzijancima, nelegalnom gradnjom, pojeovukmagarcima. A dok nam pricaju da rade "ovo", oni nam u stvari rade "ono". I samo oni uzivaju u tome. Da bar mozemo da ih zarazimo nekom venericnom bolestinom od koje bi sto pre pocrkali, @#%&*!

Dusan

pre 16 godina

Vidim da svima smeta Delta i njen "monopol".
Da li ga ima ili ne manje je izgelda bitno.
U Srbiji se definitivno ne prasta uspeh bez obzira ko ga pravio.
Ova kompanija jeste mocna i to bi trebalo da bude prednost Srbije i Srba , ali ...

Niko nece da vidi sumu od drveta. Da li je bilo bolje kupovati u ovim renoviranim C marketima ili onim starim Pekabetama i C marketima?
Ovi sto se pozivaju na Austriju i nihove cene, trebalo bi da pogledaju stvarnost.
Posle Bugara najjeftiniji smo u osnovnim prehrambenim artiklima.
Znam da ce ovo moje pisanje dovesti do negodovanja zaslepljenih, ali i neka ce.
Ljudi idite u Ideu, Merkator Intereks, bilo gde gdde nema Delte. Kupujte tamo ako vam je toliko lepse. Samo, vidite iznenadjenja, Deltini objekti su najjeftiniji...
O propasti C marketa je zaista tesko pricati. Najbolje znaju njihovi dobavljaci kako je nekad bilo i kako je sad. Banke takodje.
Zasto ne sklonite te naocare koje vam stavljaju pojedini mediji i pogledate istini u oci.
Miskovic je u Srbiji toliko odskocio zatro sto smo svi mi ostali, zaslepljeni uljuljkani u osamdesete...

Ne radi on nista posebno dobro, vec samo ono sto treba, a to toliko strci u ovoj i ovakvoj Srbiji, gde niko nista ne radi...
Zao mi je, ali tek kad se pocne da radi i ovde, onda ce i Miskovic biti marginalizovan, a do tada ce biti sve snazniji i snazniji...

Internet

pre 16 godina

Ko god ima internet a ne zna koje Miroslav Miskovic dovoljno je da ukuca to ime u google i sve ce lepo da mu izadje. Ako neko ima dovoljno jak zeludac i zivaca procitace na hiljade stranica oko njegove imperije koja je stvarana u doba komunizma.

gradjanin bg

pre 16 godina

Mislim da nam se zbog nedostatka gradjanske svesti i podmetanja od strane medija kontrolisanih od vladajuceg rezima i tajkuna desavaju mnoge lose stvari. Gradjanska svest bi trebalo da bude na mnogo vecem nivou. Moj predlog je da ljudi pocnu da bojkotuju monopolske firme i samim time ojacaju konkurenciju ovih tajkuna.

DC

pre 16 godina

Super! Ali pitanje sta se sad moze preuzeti protiv tih pojedinaca ili kompanija koji drze monopol.Moze li se ponistiti privatizacija C marketa? tesko... Sta se moze uraditi da se podstice konkurencija u monopolizovanom srpskom drustvu?

Dragan Obradovic

pre 16 godina

Sto se tice preraspodjele nacionalnog bogatstva situacija u Srbiji nije drugcija nego u drugim drzavama. Najbolji primer je Velika Britanija gde 1% najbogatijih ljudi poseduje 21% nacionalnog bogatstva. U isto vreme 50% najsiromasnijeg stanovnistva poseduje samo 7% nacionalnog bogatstve.
Mislim da ovaj podatak u Srbiji nije poznat, tu se uglavnom govori o blagostanju koje vlada u bogatoj zapadnoj Evropi. Pogresnoj slici o blagostanju doprinosi resen socijalni program koji se uglavnom finansira porezom na prihode. Sad dolazimo do interesantne situacije posto vecinu tog poreza placa preostalih 49% posto stanovnistva koje se ovde vodi kao srednja klasa. Ukoliko pitate ljude iz te klase da li su zadovoljni sa svojim zivotom u UK uglavnom cete dobiti odgovor da nisu (i zbog mnogih drugih stvari ne samo zbog poreza) i da bi voleli da zive u nekoj drugoj drzavi. Vasi citaoci nece poverovati ali ce se i Srbija uskoro naci na listi drzava gde bi Britanci voleli vise da zive nego u UK.

Bokaso

pre 16 godina

Hajde da vidimo kako ce se stvari odvijati.Hoce li mocni tajkun da ukine savet ili ce da plati kaznu i eventualno dozvoli reviziju nelegalne privatizacije?
Srpski narod je u svojoj istoriji pravio nacionalizacije i rusio mocne na ulicama i to moze i tako da se zavrsi.U tome smo razliciti i od britanaca i slovenaca jer znamo da se tako stvari mogu promeniti.Hoce li vlada i tajkuni to dozvolliti ili ce pustiti narod da zivi i radi kako zasluzuje?
Poruka iz ponasanja nase takozvane pravne drzave je:Uzimaj dok mozes,koliko mozes,na bilo koji nacin i bas te briga za druge.
Sta mislite kada bi svi mi sebi dali za pravo da se tako ponasamo?

Vlladan R

pre 16 godina

Sto se monopola tice tu je naravno pre svega glavni krivac drzava jer je definitivno pre pocetka privatizacije morala definisati i shodno tome spreciti nastanak bilo kakvog ublika monopola u toku privatizacije, mada ni ono koji su kupovinom ostvarili monopol nisu bas neduzni jer njihov cilj i jeste bio da kupovinom ostvare monopol pa koji je drugi razlog Miskoviceve kupovine C-marketa.I samo da naglasim da to sto su proizvodi u Delti jeftiniji nego u okruzenju to nije Miskoviceva zasluga vec to sto je proizvodna odnosno maloprodajna cena tih proizvoda niza nego u zemljama u okruzenju.A to sto je renovirao objekte to jeste lepo ali sam poprilicnom siguran da cemo to renoviranje mi obicni gradjani platiti kroz vecu marzu za koju nisam bas siguran da je niza nego u okruz nego cak verujem u suprotno .Sto se uspesnih biznismena tice ne samo kod nas vec i sire u Istocnoj Evropi to je poprilicno slozeno pitanje.Po meni licno uspesman biznismen je onaj koji sa dobrom idejom krene da kazemo od nule odnosno sa malim finansiskim sredstvima i ostvari puno i to recimo bi mogao biti recimo onaj tip cini mi se Kacar se prezivao, a koji je pre jedno tridesetak godina prodava tri opruge spojene sa dve rucice nazvao ga stomak eliminator i bio prakticno prva osoba koja je pocela sa prodajom sredstava za mrsavljenje i da ne nabrajam slicne primere a im ih svakako jos.Osoba koja je bila direktor uspesne drzavne firme a koja je za vreme njegovog mandata propala a taj isti direkor otvorio svoju firmu u isoj delatnosti sa istim klijentima ili ako nije propala a on preko noci postao vlasnik iste drustvene firme e taj nije uspesan biznismen nego fino receno privredni kriminalac.Nazalost oni ce vecinom ipak biti proglaseni za uspesne biznismene kazem vecinom jer nastradace samo oni malobrojni koji se usude da uz finansisku pokusaju da ostvare i politicku moc i takvi ce proci kao recimo Karici kod nas ili Hordakovski u Rusiji.

far away so close

pre 16 godina

Nece nam biti bolje sve dok je Sloba na vlasti ili drugim recima i posle Slobe Sloba, to bi bar svima trebalo da bude jasno....

BBR

pre 16 godina

Tiha voda breg roni, stara je poslovica. Dobro je da se o tome prica i pise. Do pre 6 meseci niko nije ni pominjao monopol sada svuda se pise o tome. Narod prica po prevozu kako je mleko zbog Miskovica poskupelo, iako on nije u tom poslu. Ko je mogao da zamisli pre neku godinu da Karic nece smeti u zemju da dodje ili da ce Milosevic umreti u zatvoru. Doci ce sve na svoje mesto. Pricajte svima oko vas o monopolima i korupciji to je najbolje sto mozemo da uradimo a vreme ce da ucini svoje. GOTOV JE!

Dusan, ali ne onaj iz Delte

pre 16 godina

Secate se kad je Merkator hteo da kupi C market i kada su cak i kasirke po C marketima agitovale protiv te prodaje a polupismene patriote podrzavale agitaciju. Da je tada slovenacki Merkator usao u posed C marketa, bila bi barem umanjena velicina kradje koju su u tom istom C marketu upravo izvodili domaci majstori. Ovako smo dobili srbijanskog milionera u jednoj od najsiromasnijih zemalja evrope i sveta, presrecni sto i mi imamo milionera za svetsku trku. Ko ima i drugima daje, tako je vlasnik Delte svojevremeno "ustupio" zemunskom klanu (da li namerno ili slucajno?) par miliona maraka pa su se i oni tada lepo organizovali kupujuci srbijansku boraniju u vidu policijskih sluzbenika, sudija, advokata i.t.d. Tako je to kad se ne zna za bolje...

Gagi

pre 16 godina

Ceo izvesaj Saveta za sprecavanje korupcije, baziran je na cinjenici da je prethodni direktor zajedno sa svojim pajtasima ocerupao C market sto je potpuno tacno.
Dalje pretpostavke nazalost treba dokazati, da li postoji monopol ili ne, cini mi se potvrdjuje assada Vrhovno sud. C market i te kako postoji i radi, a to znaju svi radnici i nihovi clanovi porodica koji od ove firme primaju platu, to znaju i dobavljaci kojima ovi konacno uredno placaju obaveze, to znaju i potrosaci koji kupuju u njihovim objektima.
Dakle jeste ocerupan, ali nikako nije nestao...
Ne znam zasto se sad javlja savet, kada je jasno da se u Srbiji nista ne desava bez politicara jos od doba Nikole Pasica.
I Kod Tita i kod SLobe, i kod Djindjica a i kod Kostunice to se nije promenilo.
Jedini i pravi vlasnici Srbije su politicari.
Dakle, mislim da je ovo pucanj u prazno i da se ovim nista nece postici i bice ono - psi laju a karavani prolaze...
Ne postoji mehanizam kojim bi se od Miskovica otelo njegovo bogatstvo, jer bi time bila urusena citava drzava i jasan signal strancima da ovde nikada ne dodju.
Ne postoji nacin cak i kada bi se to desilo da gradjani imaju bilo kakve kortisti od toga.
Jedini nacin je da dodje konkurencija ili da sacekamo jos malo ikad Miskovic proda Maxi, pa da onda vidimo ko ce tada pljuvati po tim novim vlasnicima.
Slazem se da Srbi ne trpe uspeh i da se ovde mnogo vise ceni stranac pa makar bio i osvedoceni lopov...
Dakle dosta sa zanosenjem i dosta sa samoupravljanjem. Nema nista od pustih zelja. Karte su odavno pomesane i bas kao sto Karicu nije oduzeto ni 10% njegovog bogatstva(niti moze da bude oduzetu), bas kao sto nigde i niko nije uspeo da vrati vreme unazad, nece to biti moguce ni u Srbiji. Pocnite da brinete sopstvene brige, da zivite sopstveni zivot, a ove Delte i slicne prepustite novinarima i o politicarima. Oni su ih i izmislili...

Homo Gibanikus

pre 16 godina

E, Misko, Misko! Kome to nisi platio dovoljno, pa ti se ime ovako blati i povlaci po trac rubrikama?
ps. To nam je nasa borba dala, da imamo Miska za vladara.

Vojislav

pre 16 godina

Dosta korisnih informacija i da funkcionišu institucije pravne države eto posla za sve. Međutim kod nas se sve svodi na trla baba lan da joj prođe dan. A kod nas je prošlo mnogo dana i mnogo toga, a da svi samo nemo posmatramo sve malverzacije i korupcionaške afere. Možda će doći i bolji dani, a sa njima i sigurniji i lepši život za sve.

kojadin

pre 16 godina

Ako su u Srbiji toliko velike cene, zbog cega onda na nase trziste ne ulazi neki od velikih zapadnoevropskih lanaca trgovine da ostvari profit na osnovu tih cena? Mislite o tome.

Isaak

pre 16 godina

Jasno je ko je Miskovic i kako je stekao bogastvo, kao sto je jasno da je covek, kako kazete, monopolista.Jasno je da on kontrolise veliki i mastan kolac srpske privrede. E sad, taj komad koji on kontrolise zapao je za oko ovim stranim monopolistima koji kontrolisu najveci deo srpske ekonomije. To im nije dovoljno. Potrebna je potpuna i apsolutna kontrolavega svega sto se stvara i radi u ovoj Srbiji. To je moguce ako se Miskovic i par slicnih, nazovi privrednika, ukinu. Nisam protiv, ali onda daj da ukinemo i druge strane monopoliste koji razjedaju i razvlace taj ubogi privredni kolac Srbije.

Dusan

pre 16 godina

Vidim da svima smeta Delta i njen "monopol".
Da li ga ima ili ne manje je izgelda bitno.
U Srbiji se definitivno ne prasta uspeh bez obzira ko ga pravio.
Ova kompanija jeste mocna i to bi trebalo da bude prednost Srbije i Srba , ali ...

Niko nece da vidi sumu od drveta. Da li je bilo bolje kupovati u ovim renoviranim C marketima ili onim starim Pekabetama i C marketima?
Ovi sto se pozivaju na Austriju i nihove cene, trebalo bi da pogledaju stvarnost.
Posle Bugara najjeftiniji smo u osnovnim prehrambenim artiklima.
Znam da ce ovo moje pisanje dovesti do negodovanja zaslepljenih, ali i neka ce.
Ljudi idite u Ideu, Merkator Intereks, bilo gde gdde nema Delte. Kupujte tamo ako vam je toliko lepse. Samo, vidite iznenadjenja, Deltini objekti su najjeftiniji...
O propasti C marketa je zaista tesko pricati. Najbolje znaju njihovi dobavljaci kako je nekad bilo i kako je sad. Banke takodje.
Zasto ne sklonite te naocare koje vam stavljaju pojedini mediji i pogledate istini u oci.
Miskovic je u Srbiji toliko odskocio zatro sto smo svi mi ostali, zaslepljeni uljuljkani u osamdesete...

Ne radi on nista posebno dobro, vec samo ono sto treba, a to toliko strci u ovoj i ovakvoj Srbiji, gde niko nista ne radi...
Zao mi je, ali tek kad se pocne da radi i ovde, onda ce i Miskovic biti marginalizovan, a do tada ce biti sve snazniji i snazniji...

Eksperti

pre 16 godina

I sta sad? Nista! Ugasite svetlo ili pozovite eksperta Dinkica da vam objasni, moze sa sobom da uzme i eksperte Pitica i Vlahivica i Djelica. Pravicete vi Slobu od blata.

Dragan Obradovic

pre 16 godina

Sto se tice preraspodjele nacionalnog bogatstva situacija u Srbiji nije drugcija nego u drugim drzavama. Najbolji primer je Velika Britanija gde 1% najbogatijih ljudi poseduje 21% nacionalnog bogatstva. U isto vreme 50% najsiromasnijeg stanovnistva poseduje samo 7% nacionalnog bogatstve.
Mislim da ovaj podatak u Srbiji nije poznat, tu se uglavnom govori o blagostanju koje vlada u bogatoj zapadnoj Evropi. Pogresnoj slici o blagostanju doprinosi resen socijalni program koji se uglavnom finansira porezom na prihode. Sad dolazimo do interesantne situacije posto vecinu tog poreza placa preostalih 49% posto stanovnistva koje se ovde vodi kao srednja klasa. Ukoliko pitate ljude iz te klase da li su zadovoljni sa svojim zivotom u UK uglavnom cete dobiti odgovor da nisu (i zbog mnogih drugih stvari ne samo zbog poreza) i da bi voleli da zive u nekoj drugoj drzavi. Vasi citaoci nece poverovati ali ce se i Srbija uskoro naci na listi drzava gde bi Britanci voleli vise da zive nego u UK.

Gagi

pre 16 godina

Ceo izvesaj Saveta za sprecavanje korupcije, baziran je na cinjenici da je prethodni direktor zajedno sa svojim pajtasima ocerupao C market sto je potpuno tacno.
Dalje pretpostavke nazalost treba dokazati, da li postoji monopol ili ne, cini mi se potvrdjuje assada Vrhovno sud. C market i te kako postoji i radi, a to znaju svi radnici i nihovi clanovi porodica koji od ove firme primaju platu, to znaju i dobavljaci kojima ovi konacno uredno placaju obaveze, to znaju i potrosaci koji kupuju u njihovim objektima.
Dakle jeste ocerupan, ali nikako nije nestao...
Ne znam zasto se sad javlja savet, kada je jasno da se u Srbiji nista ne desava bez politicara jos od doba Nikole Pasica.
I Kod Tita i kod SLobe, i kod Djindjica a i kod Kostunice to se nije promenilo.
Jedini i pravi vlasnici Srbije su politicari.
Dakle, mislim da je ovo pucanj u prazno i da se ovim nista nece postici i bice ono - psi laju a karavani prolaze...
Ne postoji mehanizam kojim bi se od Miskovica otelo njegovo bogatstvo, jer bi time bila urusena citava drzava i jasan signal strancima da ovde nikada ne dodju.
Ne postoji nacin cak i kada bi se to desilo da gradjani imaju bilo kakve kortisti od toga.
Jedini nacin je da dodje konkurencija ili da sacekamo jos malo ikad Miskovic proda Maxi, pa da onda vidimo ko ce tada pljuvati po tim novim vlasnicima.
Slazem se da Srbi ne trpe uspeh i da se ovde mnogo vise ceni stranac pa makar bio i osvedoceni lopov...
Dakle dosta sa zanosenjem i dosta sa samoupravljanjem. Nema nista od pustih zelja. Karte su odavno pomesane i bas kao sto Karicu nije oduzeto ni 10% njegovog bogatstva(niti moze da bude oduzetu), bas kao sto nigde i niko nije uspeo da vrati vreme unazad, nece to biti moguce ni u Srbiji. Pocnite da brinete sopstvene brige, da zivite sopstveni zivot, a ove Delte i slicne prepustite novinarima i o politicarima. Oni su ih i izmislili...

Mirko

pre 16 godina

Čitajući komentare nisam se mogao oteti utisku da mnogi vide problem samo u tome sto je Delta u vlasništvu jednog čovjeka, a ne u tome što je "pripajanjem C marketa trgovinskom lancu Delta stvoreno preduzeće koje dominira tržištem". Problem monopolskog položaja Delte se ne bi promenio ako bi umesto Miškovića svi građani Srbije postali vlasnici Delte. Dakle problem nije u tome ko je kupio C market, nego u opštim uslovima privređivanja koje karakteriše preskup novac zahvaljujući monetarnoj politici Centralne banke i tekućem nerealnom kursu dinara.

Bokaso

pre 16 godina

Hajde da vidimo kako ce se stvari odvijati.Hoce li mocni tajkun da ukine savet ili ce da plati kaznu i eventualno dozvoli reviziju nelegalne privatizacije?
Srpski narod je u svojoj istoriji pravio nacionalizacije i rusio mocne na ulicama i to moze i tako da se zavrsi.U tome smo razliciti i od britanaca i slovenaca jer znamo da se tako stvari mogu promeniti.Hoce li vlada i tajkuni to dozvolliti ili ce pustiti narod da zivi i radi kako zasluzuje?
Poruka iz ponasanja nase takozvane pravne drzave je:Uzimaj dok mozes,koliko mozes,na bilo koji nacin i bas te briga za druge.
Sta mislite kada bi svi mi sebi dali za pravo da se tako ponasamo?

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

Stvari postaju zanimljive. Ne mogu da docekam reakciju Vlade. Ah, da, oni su trenutno zauzeti nekim mnogo vaznim pregovorima. Verovatno ce Premijer da nas podseti da je sada prioritet sprecavanje nezavisnosti Kosova a ne zastita imovine i dostojanstva gradjana koji zive u Srbiji bez Kosova. Sve, osim Kosova, je u Srbiji danas "deveta rupa na svirali". Zato nas razvijeni svet i posmatra kao jednu veliku crnu rupu. To je i bio cilj igre koju je nacional-socijalisticki sljam poceo sredinom osamdesetih: zatvorena, monopolisticka ekonomija. Ucene i reketiranje na visokom nivou. Njihova "borba" za Kosovo je samo dimna zavesa za novu epizodu placke stoleca (jer se odvija stolecima). Nekad je to rat za oslobodjenje svih sprskih zemalja (eh, da, i grobova), a nekad borba radnicke klase za ovladavanje celinom dohotka (pafrrrrt!), ali se svodi na isto: polako, braco Srbijanci, nemojte da ste tako samozivi, pa zar sad u ovom (h)istorijskom trenutku da se bavimo svojim malim i bezvrednim zivotima?! Dajte, pomozite da sad uradimo "ovo", a posle cemo da se obracunamo sa nerealnim kursom dinara, monopolistima, reketasima, crnoberzijancima, nelegalnom gradnjom, pojeovukmagarcima. A dok nam pricaju da rade "ovo", oni nam u stvari rade "ono". I samo oni uzivaju u tome. Da bar mozemo da ih zarazimo nekom venericnom bolestinom od koje bi sto pre pocrkali, @#%&*!

kojadin

pre 16 godina

Ako su u Srbiji toliko velike cene, zbog cega onda na nase trziste ne ulazi neki od velikih zapadnoevropskih lanaca trgovine da ostvari profit na osnovu tih cena? Mislite o tome.

Vojislav

pre 16 godina

Dosta korisnih informacija i da funkcionišu institucije pravne države eto posla za sve. Međutim kod nas se sve svodi na trla baba lan da joj prođe dan. A kod nas je prošlo mnogo dana i mnogo toga, a da svi samo nemo posmatramo sve malverzacije i korupcionaške afere. Možda će doći i bolji dani, a sa njima i sigurniji i lepši život za sve.

Dragan

pre 16 godina

I? Sta sad? Pricaju nam kojekakve price za laku noc, kao da nije odavno ocigledno da je Srbija postala Miskolend! Kao kad je Sloba pricao da covek moze komotno da se obogati, samo ako malo potegne par gajbica...

DC

pre 16 godina

Super! Ali pitanje sta se sad moze preuzeti protiv tih pojedinaca ili kompanija koji drze monopol.Moze li se ponistiti privatizacija C marketa? tesko... Sta se moze uraditi da se podstice konkurencija u monopolizovanom srpskom drustvu?

novosadjanin

pre 16 godina

Greska????? Zasta oni nas smatraju? Nije to nikakva greska, sve je to radjeno planski i namerno. Zbog cega je tek sad predlozeno da se proverava kapital potencijalnih kupaca preduzaca kada je 90% privatizacije zavrseno? Ako je zaista napravljena greska zasto onda ti isti koji su napravili gresku ne privuku strana preduzeca koja bi konkurisala domacim monopolistima?

Mirko

pre 16 godina

"...то је нама наша борба дала..." Армија наивчина, попут мене, се понадала после Слобине "риптике" да ћемо почети да чинимо ствари како бисмо у догледно време нормално живели. Свако од нас је крив што није тако. Али издвојио бих највећег кривца међу једнакима. То су електронски медији. Придавали су пажњу маргиналцима, криминалцима, политичарима чији морал... морал? шта је то? и другим појединцима и групама, који су нормалног човека и грађанина свели на ниво будале. Сходно томе и даље нам се пласирају вести као што је ова. Делта је ово... овај је оно... а онај је ово... Имена! Судски поступак! Ослободи или казни! Ово су празне приче. Па није се ваљда Ц маркет сам припојио Делти?! Па ко су учесници у тој, и брду других нелегалних приватизација? Овакве, полувести, нагађања, и већ не знам како да назовем ове "приче с пијаце" подсећају више на трач, који размењују "језичаре" комшинице, наго на вест. Уведите нову рубрику полувести па да активирам RSS Feeds и на тој страни.

Igor

pre 16 godina

Pa to se znalo odavno da je kompanija "Delta" kupovinom " C Market-a" prekršila zakon i postala tako monopolska maloprodajna mreža. Ako država istraje u nameri da se sve ovo do kraja ispita, i na osnovu dokaza donesu određene mere protiv ne samo "Delte" već o ostalih kompanija koje su slučni prekršaj počinile, onda možemo reći da Srbija stvarno ide ka demokratskom društvu. Plašim se da to neće biti tako, jer se pokazalo da određeni ljudu u ovoj zemlji imaju tako jaku moć, da su čini mi se iznad svih zakona. Nije teško zaključiti na koji način su postigli te privilegije u društvu. Na žalost, većina naših političara nije imuna na veliki novac i zato sam prijatno iznenađen što je savet koji se bavi monopolom, uopšte pokrenuo ovu kampanju protiv tako jakih kompanija kao što je "Delta". Nadam se da sve ovo nije opet neko političko nadmetanje pred predstojeće izbore u Srbiji.

kupac

pre 16 godina

Normalno da nam je sve skupo, kada celo trziste ica i pica drzi nekoliko tajkuna.Njima ne odgovara da Srbija ikada postane deo(cak ni delic)EU, jer bi onda morali da se nose sa jeftinijom,a kvalitetnijom konkurencijom.Sjajan primer blagodeti konkurencije je dolazak VIP-a.Cene u mobilnoj telefoniji su drasticno opale,racuni su upola manji,a usluge sve raznovrsnije.
To bi se isto desilo i sa hranom i ostalim potrepstinama.Najvece blokade evrointegracija su tu kod nas.

Filip

pre 16 godina

Ova stvar bi potencijalno mogla da reformise Srbiju mentalno. Naravno, samo ako javnost, a mediji tu imaju narocitu odgovornost, ne dozvoli da ovo prodje tek tako. Sve sto se prodaje u Srbiji je skuplje nego u Madjarskoj, Ceskoj, Poljskoj, pa cesto cak i u Italiji, samo zato sto Miskovic i slicni takuni imaju monopol i ostvaruju ekstra profit. Ali ako im se sada stane na put, za Srbiju jos ima nade.

Ja

pre 16 godina

Posle ovoga je jasno da

1. Sudbinu Mladica odredjuje Miskovic jer izolovana Srbija je idealna za monopole
2. Miskovic ce preko svojih stranaka i ministara pokusati da ukine Savet. Ne sme se dozvoliti da Savet zavrsi kao Ante Markovic, Panic ili Avram

BlagoNama

pre 16 godina

Evo samo citata iz izveštaja: "Pre svega, pada u oči činjenica da je jedan socijalistički direktor, koji je upravljao preduzećem u kome nije bilo velikog raspona plata, obezbedio sebi dominantno učešće u vlasništvu kapitala. Taj kapital je, prema ocenama samog direktora, vredeo više stotina miliona evra. Logično bi se, stoga, moglo zaključiti da direktor najverovatnije nije platio realnu cenu za svoj udeo u vlasništvu preduzeća. No, bez obzira na moguću zloupotrebu položaja, prevaru ili neku drugu povredu zakona, valja istaći da ovaj slučaj nije izolovan. On je samo ilustracija jedne od posedica primene nakaradnog Zakona o svojinskoj transformaciji iz 1997. godine («Službeni list SRJ» br. 29/97), koji je direktorima faktički obezbeđivao privilegovanu poziciju u procesu privatizacije. Svakako najznačajnija privilegija ogledala se u činjenici da su direktori i sa manjinskim vlasništvom akcija uspevali da steknu dominatnu poziciju u preduzeću. Oni su putem ucena, manipulacija finansijskim izveštajima, vezama sa nosiocima sudske i izvršne vlasti, putem pretnji otkazom radnicima-akcionarima, te putem ostalih pritisaka ukrupnjavali svoj vlasnički udeo. Dokumentacija koju je Savet prikupio to jasno pokazuje u slučaju C-marketa."
E, pa i dalje nemojte da reagujete kada u Skupštini gledate prepucavanja "Bogom danih narodnih predstavnika" tipa "ko je više potrošio u kafani" i "da li je bolje da Pera vodi NIS a Mika EDB ili bi možda mogao i Laza imajući u vidu njegovo ogdomno iskustvo u sakupljanju šljiva". I dok mi to tako gledamo od pravih Zakona i njihove primene ništa. Počnimo, već jednom, da se bavimo uzrocima. Zašto, posle 5 oktobra nije izmenjen taj Zakon iz 1997.?

opla

pre 16 godina

Čovek je ušao u sve pore našeg života, mi ga ne vidimo u drugim segmentima gde je takođe dominantan.Sada dolazi na red autobusko preduzeće Lasta, inače gubitaš na mesečnom nivou od pola milona Evra.
Nema veze, kupiće ih Delta zajedno sa monopolom koji oni uživaju a gubitke će već pokriti iznureni konkurenti koji redovno plaćaju porez!
Samo jedno sebi ne mogu da oprostim, kako sam bio naivan da dva puta glasam za G 17+ !?
Hoću da se isečem zbog toga, a oni su najveću štetu naneli Srbiji posle Miloševića, upravo zbog ovoga o čemu se u poslednje vreme najviše i priča.
Gvozdena METLA ! ! !

St. Grad

pre 16 godina

Na opstini Stari grad u Beogradu (to je tamo gde se nalaze Kalis i Knez Mihajlova, predsednistvo i pola najvaznijig drzavnih institucija), tesko mozete naci neku prodavnicu hrane (osim par oronulih sobicaka od 2m kv.) koji ne pripadaju Delti. A supermarket sigurno ne!
Dakle, jeli 100 % dovoljno za monopol?
U "Maxi"-ju tesko da cete naci suboticko mleko, jedino i samo "Kravica", nikad nema "Vreme" da se kupi, necega cas ima, cas nema...
Koliko radnji u Knezu pripada Miskolendu?
Jeste li znali da je srpska "Zara" u proseku skuplja 15-20 % od atinske...
Itd.itd.itd...

Maja

pre 16 godina

Jedan moj prijatelj iz Austrije vec godinama tvrdi da bi u Srbiji izbio gradjanski rat kada bi srpski potrosaci imali priliku da vide cene koje su zastupljene u nekom od jeftinijih austrijskih supermarketa...Izgleda da nije u pravu jer su Srbi postali biljke koje se bave samo fotosintezom!

B.Mikic

pre 16 godina

Pitanje pravedne privatizacije je palo onog momenta kada je se stalo sa ekstrprofitom, to jest kada je poceo da se selektivno primenjuje. Oni koji su bili lojalni vlastodrzcima, dobili su priliku da se preko noci preregistruju iz SPS-a i JUL-a u stranke demokratskog predznaka. Finansiranjem tih stranaka dobijali su razne pogodnosti i garancije. Jedna od garancija je svakako dopustanje monopolistickog ponasanja na trzistu. Oni koji nisu hteli da budu poslusni, oni su naravno nestali. Dakle, ovaj problem je vlast svesno napravila i ne verujem ni u kakvu slucajnost. Svi se dobro secamo Kostunicine izjave, da ne zeli revansizam misleci na oduzimanje nelegalno stecene imovine iz vremena vladavine SPS-a i JUL-a. Zato danas imamo ljude koji osim ogromnog (nelegalno stecenog) novca i bahatog ponasanja, nemaju nikakvo ekonomsko znanje i zbog toga se i plase konkurencije. Zato i imamo korupciju u svim vaznim segmentima drustva (policija, carina i sudstvo). Te tri institucije drze uglavnom tajkuni jer izgube li njih, izgubice sve sto imaju i zavrsavaju tamo gde i treba da zavrse - u mardelji, naravno. E tu lezi problem svih problema. Izjava gospodina Dinkica od pre par nedelja, kako treba poceti kontrolisati poreklo novca sa kojim se kupuje drustvena imovina nije slucajno tako kasno stigla. Upuceni znaju sta se time htelo reci.

Zeljko

pre 16 godina

Miskovic je posao kao kadar iz Republicke vlade, blizak Slobodanu Milosevicu i njegovoj kliki. Kao takav, imao je povlascen polozaj u obavljanju znacajnijih spoljnotrgovinskih poslova i pristup parama iz tada drustvenih banaka koje su po Slobinom nalogu deljene uz beznacajne kamate koje ce se s vremenom obezvrediti. Trebalo bi samo pogledati, koliki deo Miskovicevog carstva je rezultat uspesnog poslovanja i investicija a koliki deo je privatizacija onoga sto je nekada bila drustvena imovina. Da se Miskovicu karicima oduzme i 80% onoga sto dans poseduju, bilo bi pravno gledano razbojnistvo ali ljudski gledano, u najmanju ruku pravedno.
Bojim se da je nemogucje i nisam siguran ni da li bih se licno zalozio za jos jedan talas osvetnicke pravde. Ali treba da znaju da znamo da su oteli a ne zaradili kao uspesni biznismeni kako oni to za sebe vole da tvrde.

blejac

pre 16 godina

Sta je sledece? Da nam se Srbija zove Delta Holding Kraljevina? Uskoro ce i to sveto ime da se privatizuje, jer je logicno. Kao i u onim testovima, nastavite niz... Akcija pod hitno

Internet

pre 16 godina

Ko god ima internet a ne zna koje Miroslav Miskovic dovoljno je da ukuca to ime u google i sve ce lepo da mu izadje. Ako neko ima dovoljno jak zeludac i zivaca procitace na hiljade stranica oko njegove imperije koja je stvarana u doba komunizma.

Vlladan R

pre 16 godina

Sto se monopola tice tu je naravno pre svega glavni krivac drzava jer je definitivno pre pocetka privatizacije morala definisati i shodno tome spreciti nastanak bilo kakvog ublika monopola u toku privatizacije, mada ni ono koji su kupovinom ostvarili monopol nisu bas neduzni jer njihov cilj i jeste bio da kupovinom ostvare monopol pa koji je drugi razlog Miskoviceve kupovine C-marketa.I samo da naglasim da to sto su proizvodi u Delti jeftiniji nego u okruzenju to nije Miskoviceva zasluga vec to sto je proizvodna odnosno maloprodajna cena tih proizvoda niza nego u zemljama u okruzenju.A to sto je renovirao objekte to jeste lepo ali sam poprilicnom siguran da cemo to renoviranje mi obicni gradjani platiti kroz vecu marzu za koju nisam bas siguran da je niza nego u okruz nego cak verujem u suprotno .Sto se uspesnih biznismena tice ne samo kod nas vec i sire u Istocnoj Evropi to je poprilicno slozeno pitanje.Po meni licno uspesman biznismen je onaj koji sa dobrom idejom krene da kazemo od nule odnosno sa malim finansiskim sredstvima i ostvari puno i to recimo bi mogao biti recimo onaj tip cini mi se Kacar se prezivao, a koji je pre jedno tridesetak godina prodava tri opruge spojene sa dve rucice nazvao ga stomak eliminator i bio prakticno prva osoba koja je pocela sa prodajom sredstava za mrsavljenje i da ne nabrajam slicne primere a im ih svakako jos.Osoba koja je bila direktor uspesne drzavne firme a koja je za vreme njegovog mandata propala a taj isti direkor otvorio svoju firmu u isoj delatnosti sa istim klijentima ili ako nije propala a on preko noci postao vlasnik iste drustvene firme e taj nije uspesan biznismen nego fino receno privredni kriminalac.Nazalost oni ce vecinom ipak biti proglaseni za uspesne biznismene kazem vecinom jer nastradace samo oni malobrojni koji se usude da uz finansisku pokusaju da ostvare i politicku moc i takvi ce proci kao recimo Karici kod nas ili Hordakovski u Rusiji.

gradjanin bg

pre 16 godina

Mislim da nam se zbog nedostatka gradjanske svesti i podmetanja od strane medija kontrolisanih od vladajuceg rezima i tajkuna desavaju mnoge lose stvari. Gradjanska svest bi trebalo da bude na mnogo vecem nivou. Moj predlog je da ljudi pocnu da bojkotuju monopolske firme i samim time ojacaju konkurenciju ovih tajkuna.

far away so close

pre 16 godina

Nece nam biti bolje sve dok je Sloba na vlasti ili drugim recima i posle Slobe Sloba, to bi bar svima trebalo da bude jasno....

BBR

pre 16 godina

Tiha voda breg roni, stara je poslovica. Dobro je da se o tome prica i pise. Do pre 6 meseci niko nije ni pominjao monopol sada svuda se pise o tome. Narod prica po prevozu kako je mleko zbog Miskovica poskupelo, iako on nije u tom poslu. Ko je mogao da zamisli pre neku godinu da Karic nece smeti u zemju da dodje ili da ce Milosevic umreti u zatvoru. Doci ce sve na svoje mesto. Pricajte svima oko vas o monopolima i korupciji to je najbolje sto mozemo da uradimo a vreme ce da ucini svoje. GOTOV JE!

Dusan, ali ne onaj iz Delte

pre 16 godina

Secate se kad je Merkator hteo da kupi C market i kada su cak i kasirke po C marketima agitovale protiv te prodaje a polupismene patriote podrzavale agitaciju. Da je tada slovenacki Merkator usao u posed C marketa, bila bi barem umanjena velicina kradje koju su u tom istom C marketu upravo izvodili domaci majstori. Ovako smo dobili srbijanskog milionera u jednoj od najsiromasnijih zemalja evrope i sveta, presrecni sto i mi imamo milionera za svetsku trku. Ko ima i drugima daje, tako je vlasnik Delte svojevremeno "ustupio" zemunskom klanu (da li namerno ili slucajno?) par miliona maraka pa su se i oni tada lepo organizovali kupujuci srbijansku boraniju u vidu policijskih sluzbenika, sudija, advokata i.t.d. Tako je to kad se ne zna za bolje...

Homo Gibanikus

pre 16 godina

E, Misko, Misko! Kome to nisi platio dovoljno, pa ti se ime ovako blati i povlaci po trac rubrikama?
ps. To nam je nasa borba dala, da imamo Miska za vladara.

Isaak

pre 16 godina

Jasno je ko je Miskovic i kako je stekao bogastvo, kao sto je jasno da je covek, kako kazete, monopolista.Jasno je da on kontrolise veliki i mastan kolac srpske privrede. E sad, taj komad koji on kontrolise zapao je za oko ovim stranim monopolistima koji kontrolisu najveci deo srpske ekonomije. To im nije dovoljno. Potrebna je potpuna i apsolutna kontrolavega svega sto se stvara i radi u ovoj Srbiji. To je moguce ako se Miskovic i par slicnih, nazovi privrednika, ukinu. Nisam protiv, ali onda daj da ukinemo i druge strane monopoliste koji razjedaju i razvlace taj ubogi privredni kolac Srbije.