Druga licenca za fiksnu telefoniju?

Beograd -- Nove licence za fiksnu telefoniju mogu se očekivati 2008, kažu nadležni nakon što je SBB zatražio licencu za taj posao.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Ministarka kaže da je orijentacija ministarstva da svi građani imaju osnovne telekomunikacione usluge po pristupačnim cenama, ovo lepo zvuči, međutim sramota je da u 21. veku ne mogu da dobijem telefonsku liniju zbog tehničkih razloga, inače 90% ljudi u mom mestu koji imaju telefone su dvojnici. Toliko o osnovnim uslugama za građane ove zemlje.
  (Nikola, 14. septembar 2007 23:10)

  # Link komentara

 2. Monopolsko ponašanje Telekoma je sramotno i treba ga postaviti na mesto koje zaslužuje. Ovaj status su mu omogućili građani Srbije, a Telekom im to vraća na najgori mogući način ubiranjem zelenaškog profita.
  (Vojislav, 13. septembar 2007 14:03)

  # Link komentara

 3. Sve ovo oko novog operatera fiksne mi izgleda kao priprema terena za još jednu prevaru građana. zašto? Pa zar nije malo čudno da se odjednom SBB javlja kao potencijalni operater fiksne telefonije, a ne neka od poznatih svetskih firmi? Stranci su mogli da se javljaju na tendere za mobilnu, a sada nigde nikoga! Sem toga, SBB se do sada svojim monopolskim ponašenjem (kao najjači operater u svojoj oblasti)pokazao kao neozbiljna firma. Cene dižu kako im se sviđa, kanale na kablovskoj menjaju isto tako, negde je signal slab, a najveći je biser što naplaćuju "održavanje sistema", a ne "uslugu korišćenja"!
  Sve mi ovo liči na guranje SBB u prvi plan, pred trku za drugog operatera. Živi bili pa videli!
  (Tixi, 12. septembar 2007 10:25)

  # Link komentara

 4. Samo polako, ljudi.
  Nije cilj samo uvesti drugog operatera, nego je cilj da on bude kvalitetan, a to je na ministarstvu i RATEL-u da odrede na tenderu.
  Neće država štititi telekom nego korisnike. To se radi tako što se odredi minimum usluge.
  Ista priča kao i za TV: maksimalna količina reklama po satu, minimum programa iz sopstvene proizvodnje dnevno i sl.
  Kada čovek sedi i telefonira od kuće, to je minimum usluge. Postoje i dodatne usluge, VoIP , 0800 brojevi i sl. koje su mnogo isplativije. Ne bi bilo fer prepustiti nekom samo taj deo tržišta, a telekomu ostaviti da radi samo "kućno telefoniranje". Završiće kao železnica svuda u svetu: potpuno neisplativ posao u basic uslugama, koji dotira država.
  (Oki, 12. septembar 2007 09:26)

  # Link komentara

 5. Ukinite monopol! Dajte Srbiji da se razvija!
  (dusan, 12. septembar 2007 08:52)

  # Link komentara

 6. Samo napred,
  pa da red za placanje racuna bude do Zelenog venca.
  Takva firma a jedan office za placanje racuna za grad kao Beograd,
  ovim ljudima je nesto drugo interes a ne razvoj Srbije!
  (Marko, 12. septembar 2007 07:50)

  # Link komentara

 7. Petnaest godina cekam telefonski broj, a udaljen sam od zgrade opstine Cukarica i poste, petsto metara. Petrnaest godina kazu da nemaju tehnicke uslove... Pojavljivali su se neki koji za 500 evra kazu da ima tehnickih uslova ali uinat nisam hteo dati. Neka dodje koji hoce novi operater makar i sa Marsa, samo nek da broj. Telekom je tuga ove Srbije.
  (zoran, 12. septembar 2007 01:02)

  # Link komentara

 8. kompanije su uglavnom zainteresovane za pružanje profitabilnih usluga

  Kakva izjava?! Sram bilo te kompanije koji su zainteresovane za profitabline usluge? Pa navedite mi jednu kompaniju na svetu koja je zainteresovana za neprofitabilne usluge?!?!?!
  (milos, 12. septembar 2007 00:28)

  # Link komentara

 9. Ministarko tresnula si i ostala ziva.A sto se tice SBBa, Boze oprosti im (ne) znaju kome daju drugu licencu.I cemu tender kada se vec unapred zna drugi operater.
  (zooro, 12. septembar 2007 00:11)

  # Link komentara

 10. Ja: "Dobar dan, hteo bih da se raspitam o mogucnostima za uvodjenje kablovskog interneta..."
  SBB: "Zao nam je, trenutno ne postoje tehnicke mogucnosti... Ova usluga ce vam biti omogucena najkasnije do septembra 2005. god"
  Sada je septembar 2007. god. i jos uvek "ne postoje tehnicke mogucnosti"!

  Ja:"Dobar dan, hteo sam da se raspitam oko mogucnosti dobijanja ADSL-a..."
  Telekom: "Zao nam je, trenutno ne postoje tehnicke mogucnosti (imate dvojnicku liniju)... Bice do kraja godine..."

  Kako ce mene sad neko da ubedi da ce mi biti bolje ako su ovo jedine dve kompanije koje ce pruzati usluge fiksne telefonije?
  (Frustrirani korisnik, 12. septembar 2007 00:07)

  # Link komentara

 11. Kao neko ko je veoma upucen u telekomunikacije mogu vam reci sledece;
  Sbb nikada ne moze ni blizu da ispuniti veoma ozbiljne i kompleksne tehnicke zahteve za pruzanje usluga fiksne telefonije.
  Tu pre svega mislim na njihovu mrezu koja je postavljena protiv svih zakona i pravila (preko krovova, podruma, tavana...) i kao takva je veoma neotporna na mehanicke uticaje i smetnje, kod mene nema signala vec tri dana, a centru sam Beograda.
  Druga je stvar je to da SBB bez ozbiljnih ulaganja ne mogu terminirati saobracaj prema fiksnoj mrezi telekoma, prema mobilnim operaterima, i prema inostranstvu.Oni mogu u krug da zovu sve na svojoj mrezi, a intekronekcija sa nekom drugom je veoma ozbiljna stvar koja iziskuje veoma strucno osoblje, izuzetno skupu opremu, a sve to da ima cenu nizu od Telekomove
  Telekom srbije je za 6 godina investirao preko jedne milijarde u opremu,zar stvarno neko misli da neka firma moze da konkurise telekomu.
  Kao sto neko u svom komentaru ranije rece, kolika ce biti pretplata za ovu uslugu ako je pretplata za tv iznosi 550 din
  (Pa sad ti vidi..., 12. septembar 2007 00:02)

  # Link komentara

 12. A cemu tender uopste? Pa nije fiksna telefonija javno dobro (nebo za radio talase). Dajte bre lepo da svi mogu da rade ako ispunjavaju uslove. Umesto jednog imacemo dva troma operatera.
  (Djura, 11. septembar 2007 23:25)

  # Link komentara

 13. SBB je veoma, veoma lose resenje. Oni imaju mnogo vece apetite nego kapacitete. A osim toga su neozbiljna firma. Svako ko je imao nesrecu da ima posla sa njihovim korisnickim servisom zna. Takoreci, kvazi-provajder.
  (debakl, 11. septembar 2007 23:24)

  # Link komentara

 14. U Hrvatskoj je ukinut monopol prodajom neograničenog broja jeftinih koncesija za fiksnu telefoniju, pa sad imamo destak ili već koliko fiksnih operatera, koji se još bore s HT-om, bivšim monopolistom, oko spuštanja cijena pristupu lokalnim petljama. Konkurendija je nešto snizila cijene, a snizit će ih još i više, a sve je bolji i jeftiniji i širokopojasni internet. Zato je bez veze raspisivati natječaj za drugu koncesiju, treba ih dati svima koji žele. Ovo s platišama je demagogija.
  (Eduard,Zagreb, 11. septembar 2007 23:07)

  # Link komentara

 15. Svaka konkurencija je dobra s tim da se uputi javni poziv i za treceg operatera fixne telefonije. I mobilna telefoniji bi trebalo bar jos 5-6 operatera. U Swiss ih ima 26 otprilike. Zamislite koja je to borba za trziste. Kod nas jos uvek vlada mafia.
  (Aleksandar, 11. septembar 2007 21:39)

  # Link komentara

 16. Da bi preko SBB dobili fixni telefon morate imati njihov internet, koji nije svima potreban, tako da cete umesto pretplate (telefonske) 40-50din placati pretplatu za internet od bar 1000din. Mislite o tome.
  (milan, 11. septembar 2007 20:48)

  # Link komentara

 17. SBB je kupljen pre dva meseca za velike pare. Sad se vidi da su evropljani znali zasto daju vise stotina miliona evra kada su ih kupovali :) Napred konkurencija.
  (Nemanja, 11. septembar 2007 20:40)

  # Link komentara

 18. koliko ja shvatam telekom pokriva od skupih medjunarodnih telefonskih poziva jeftine domace, i to one gde su telefonski troskovi manji od odrzavanja linije, tj izdrzava sirotinju. ako sbb preuzme samo medjunarodne, pa jos pojeftini, telekom nece imati para od skupog medjunarodnog saobracaja da pokrije neprofitnu sirotinju. koliko sam shvatila univerzalni servis je fond u koga moraju svi, odnosno sve telekomunikacione firme, da uplacuju deo profita da bi telefon mogao da ima svako, bez obzira da li neki broj profitabilan ili ne.
  (j, 11. septembar 2007 20:33)

  # Link komentara

 19. Hilarious!
  (Nikola, 11. septembar 2007 20:25)

  # Link komentara

 20. Ukidanje monopla da ali ne SBB...to se ne zna ko je gori dal telekom ili SBB...jeste da treba drugi fixni operater ali ako ce to da bude SBB, poucen iskustvima, bolje nek daju nekom drugom.
  Sto se SBB-a tice, samo cu citirati tekst Miodraga Kuzmanovica iz Sveta Kompjutera. "U iole normalnim drzavama kompanija koja vas ovako otvoreno vuce za nos odavno bi nestala sa scene, gazda bi bio uhapsen i zatocen u kuli, inventar komisijski spaljen, a neljubazno, neobrazovano i glupo osoblje bilo bi poslato na klinicki tretman pijavicama i elektrosokovima. Ali posto zivimo u Srbiji, realno je ocekivati da menadzment SBB-a bude kolektivno odlikovan od strane najvisih drzavnih organa."
  (Zaratustra, 11. septembar 2007 20:18)

  # Link komentara

 21. Gospodja Ministarka mora da pozuri jer dok ona napise pravilnike, tehnologija zastari...
  (*, 11. septembar 2007 19:33)

  # Link komentara

 22. Radujem se tenderu vise nego SBB. Nadam se da ce mi tad dati novu liniju. Sto se Telekoma tice i narednih 50 godina bi se drzali price o nepostojanju tehnickih mogucnosti, kao da ja treba da stvorim tehnicke mogucnosti.
  Tesko je biti gori od Telekoma.
  (Aca, 11. septembar 2007 19:31)

  # Link komentara

 23. Mislim da je ministarka htela da kaze da niko nece hteti da uvodi fiksnu telefoniju u ruralnim sredinama. SBB, kao kablovski TV operater, ima svoju infra strukturu samo u par gradova povezanu mozda optickim kablovima. I kada kaze da ce pokriti trecinu korisnika onda misli na Beograd, Novi Sad, Nis jer tamo zivi i trecina stanovnista Srbije. Treba SBB obavezati da izgradi svoju infrastrukturu u svim mestima gde gde Telekom ima korisnike. Inace, SBB ce pokupiti lovu korisnika iz gradskih sredina koji su kivni na Telakom a on ce fakticki opet drzati monopol nad celom Srbijom. Kao sto neko rece, treba drugu licencu dati nekom ozbiljnijem stranom ponudjacu.
  (Saša Taškov, 11. septembar 2007 19:19)

  # Link komentara

 24. VoIP je odavno usao na mala vrata i velike platise (tj. diaspora) su vec odavno nestale. Recimo, svi koje znamo ovde u Torontu koriste VoIP providere, i cena minuta sa Srbijom pada non-stop (trenutno je ispod 10 centi kanadskih, ne znam tacno koliko, do skora je bila 12-13). Kao dodatak na to, i moji roditelji me zovu iz Srbije u Toronto koristeci slicne usluge, samo je to iz Srbije za nijansu (ali ne mnogo) skuplje. Sve u svemu, koliko god otezali, nije bas svetla buducnost pred Telekomom, sto naravno nikoga nije briga (sem zaposlenih u istom i njihovih porodica). To je isto kao sa Zastavom, i mnogim drugim stvarima u Srbiji - svi placamo nesto skuplje (i imamo losiju uslugu) da bi odredjeni broj ljudi koji pravi nekonkurentan proizvod primao platu.
  (xilu, 11. septembar 2007 19:00)

  # Link komentara

 25. Sve je to dzaba, kada mrezu drzi telekom. Isto ce se desiti kao i sa trecim mobilnim operaterom. "Mozes da radis, ali samo preko moje infrastrukture, a posto si mi konkurencuja onda cu te minirati gde god mogu i kako god mogu". Nema nikakvog boljitka od drugog ili n-tog provajdera sve dok je telefonska mreza u rukama Telekoma. Prvo treba odvojiti Telekom kao prodavca usluga, od telefonske infrastrukture. Odrzavanje, prosirenje i zakup prava na koriscenje treba odvojiti u posebno preduzece koje bi bilo vecinsko u rukama drzave, dok Telekom treba privatizovati. I ne samo drugi operater za telekomunikacije nego najmanje 3, jer 2 operatera nisu konkurencija to je monopolisticka podela trzista, sto smo imali kao primer u mobilnoj telefoniji i sto i dalje imamo primer na trzistu prehrambenih proizvoda. A istu formulu zatim primeniti i na Elektroprivredu. Odvojiti proizvodnju i prenos od distribucije (prodaje). "Neka bolji pobedi." na zadovoljsvo nas ubogih gradjana i korisnika.
  (Homo Gibanikus, 11. septembar 2007 19:00)

  # Link komentara

 26. Sve to oko monopola kod nas ide jako sporo. Šta je sa ostalim monopolistima, NIS-om na primer?
  (ljuba, 11. septembar 2007 18:53)

  # Link komentara

 27. Minisarka se samo jako uplasila da ne kaze ono cega se telekom plasi - VOIP i gubitak ogromnog profita jer bi SBB kao pre svega internet provajder ponudio visestruko jeftiniji medjunarodni telefonski razgovor, a nasa dijaspora je hvala bogu velika. To se krije iz "velikih platisa", samo ponestaje sto ni u telekomu ni u ministarstvu ne spoznaju da im vreme istice i da ce VOIP preplaviti Srbiju na ovaj ili onaj nacin, isto kao sto su to ucinila vozila na gas, pa smo odjednom na 6. mestu u evropi. Kad nas narod oseti jednom nesto jeftino, nema sile da ga u tome sprecis, cim brzi internet predje kriticnu masu, nikakav RATEL tu vise nista nece moci da regulise.
  (jako zabrinut, 11. septembar 2007 17:12)

  # Link komentara

 28. Konkurencija je super i jedva je cekam, to nema potrebe naglasavati. Ali! Znajuci kakav je SBB u onome cime se trenutno bavi, pribojavam se situacije u kojoj druga licenca ide bas njemu. Dobar je, eventualno, za neku petu ili sestu! Pa neka onda pokrije trecinu trzista, ako zasluzi, nemam nista protiv. A druga licenca bi morala da ide stranom operateru!
  (Stevan BG, 11. septembar 2007 17:01)

  # Link komentara

 29. Nego, na koju foru su izdračunali da su "92% spremni" za pružanje usluge fiksne telefonije?!
  (Emil, 11. septembar 2007 16:50)

  # Link komentara

 30. Iako SBB dosta omrazena kompanija, dosta ljudi ce ovu vest prihvatiti kao jako dobru i prostog razloga sto ljudi mnogo vise mrze Telekom Srbije. Samo to je trebalo da se uradi mnogo ranije. Zasto smo uvek medju poslednjima u Evropi?
  (A.P., 11. septembar 2007 16:39)

  # Link komentara

 31. Ne mogu da verujem da je ovo izjava jedne ministarke. Ona se boji da bi novi operater preuzeo bolje poslove pa šta će onda Telekom. Zato bi licencu dali SBB-u pa ćemo imati dva nikakva, koji jedino znaju kako da nam otmu novac. Gospodjo Ministarko ja ne marim ako će ih novi operater doterati pod stečaj, samo da bude bolji i jeftiniji.
  (Milko, 11. septembar 2007 16:29)

  # Link komentara

 32. ne samo da ima dvojnika i analognih prikljucaka, nego do jucer nisam mogao da dobijem bilo kakav odgovor od telekoma po ovom pitanju vezan za planove ili rokove. prvo javno obecanje bilo je da dvojnika nece biti do kraja 2005!!! u medjuvremenu ako imate vezu u telekomu mozete sve da zavrsite pa i novi broj da dobijete. sada su se verovatno uplasili konkurencije pa su me zamolili za jos malo strpljenja.
  (zozon, 11. septembar 2007 16:21)

  # Link komentara

 33. Da li je ministarstvo za telekomunikacije u funkciji zaštite telekoma ili mu je delatnost razvoj i primena novih telekomunikacionih tehnologija u korist dršave, ali i njenih građana, tj.nas? Koliko je potrebno vremena da ministarstvo shvati da Telekom više nema monopoli da je tender trebalo da bude raspisan još pre godinu dana?Pošto je to bilo u nadležnosti preosvećenog Velje Ilića, jasno je što se to nije dogodilo, ali to ne znači da nova ministarka treba dalje da gubi vreme u izradi nekakvih studija o isplativosti ili čemu još. Dajte ljudi oslobodite monopola Telekoma što pre.
  (pedja, 11. septembar 2007 16:09)

  # Link komentara

 34. Vec pet godina cekam uvodjenje telefonske linije u Beogradu, Dusanovac, sve pod sifrom "nepostojanje tehnickih mogucnosti". I ako i o SBB-u nemam bas neko misljenje (o Telekomu imam mnooogo gore), maksimalno pozdravljam tender za uvodjenje drugog opertera!
  (Dosta monopola, 11. septembar 2007 15:53)

  # Link komentara

 35. Juce sam bas citao da kod nas ima oko 250.000 analognih telefonskih prikljucaka sto je za 2007. neverovatno tj. neverovatno je da jos uvek postoje.
  Iako je sbb poprilicno neozbiljna firma s obzirom na svoju velicinu i iako ne ocekujem da bi pruzili bas profi usluge u oblasti fiksne telefonije konkurencija je svakako pozeljna i trebalo bi im sto pre dodeliti licencu.
  (sasha, 11. septembar 2007 15:47)

  # Link komentara

 36. Valjda ce ovo biti neka alternativa dvojnickim linijama iz sedamdesetih :)
  (Vlada, 11. septembar 2007 15:41)

  # Link komentara

 37. SBB je jedna tako jaka i ozbiljna firma da sam morao ovaj komentar da posaljem tri puta da bi otisao....
  (KORISNIK, 11. septembar 2007 15:38)

  # Link komentara

 38. Ama uradite vise nesto, dosta je vise samo konstatovanja bednog stanja
  (horror, 11. septembar 2007 15:38)

  # Link komentara

 39. Nesto ne razumem gospodju ministarku kada govori o drugom operateru tj. o bojazni da ce on preuzeti bolje platise, a postojeci Telekom ce zadrzati one koji ne placaju. O cemu se ovde radi? Moze li neko da mi objasni kako jedna kompanija (ovde Telekom) od nekoga naplacuje svoje usluge, a od nekoga ne? Kako to ona bira? Po simpatijama, maticnom broju ili broju cipela? Ja, evo, vise od trideset godina svakog meseca placam ono sto mi Telekom obracuna i valjda imam pravo sada (kada to zakon dozvoljava) da izaberem da li cu i ubuduce koristiti usluge ovog provajdera ili nekog drugog. Nije valjda da cu biti kaznjena zato sto uredno izmirujem racune. A to sto Telekom ne naplacuje svoje usluge od nekih je posebna prica i nije valjda da u ovoj drzavi nema institucije nadlezne za kontrolu ovog (javnog?) preduzeca.
  (Drcna baba, 11. septembar 2007 15:30)

  # Link komentara

 40. Nadam se da ovo nije samo prica i da ce konacno monopol i prestati! Jedva cekam! Sve je bolje od Telekoma...
  (Ivana, 11. septembar 2007 15:19)

  # Link komentara

 41. Hmm. Kablovski monopolista ulazi u trziste gde vlada monopolista fiksne telefonije. Ovo ce biti zanimljivo. Jos samo kad bi postojala prava konkurencija a ne udruzivanje radi povecanja cene kao sto je sa hranom slucaj.
  (Boris, 11. septembar 2007 15:16)

  # Link komentara

 42. Drago mi je. Samo radite, a ja cu vas mnogo voleti kada dobijemo jos jednog operatera fiksne telefonije.
  (Ja, 11. septembar 2007 15:16)

  # Link komentara