Amerikanci najviše naoružani

Ženeva -- Na svakih sto stanovnika Sjedinjenih Američkih Država dolazi 90 pušaka ili pištolja, što tu naciju čini najviše naoružanom na svetu.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Cudi me da u Finskoj ima toliko oruzja po glavi stanovnika, tj da su pri vrhu. Oni su nekako mirna zemlja, svi hladnokrvni. Za nas me ne cudi nista.
  (Luis, 29. avgust 2007 08:59)

  # Link komentara

 2. Za SAD, Irak, pa i Srbiju, mi je jasno ali nisam znao da Finci i Svajcarci toliko vole oruzje.
  (djole, 29. avgust 2007 09:49)

  # Link komentara

 3. Razlog sto Finska ima toliko oruzija je strah od Rusije. Sto se Svajcarske tice, poznato da je da ona ima dugu vojnicku tradiciju. Njeni placenici su vekovima branili evropske kraljeve a danas cuvaju Vatikan i Papu (Svajcarska Garda). Inace Svajcarska ima jedan od najrigoroznijih sistema vojne obuke u svetu. Vojni rok je obavezan a rezervisti se pozivaju svake godine na vojnu vezbu u trajanju 3-5 nedelja do 50-te godine. Svaki svajcarski vojni obveznik t.j svaki punoletni muskarac, ima puskomitraljez i pistolj kod kuce.
  Svajcarska jeste miroljubiva zemlja ali mir i sigurnost pocivaju na jakoj vojsci i policiji. To je jedna od tajni dugotrajnosti svajcarske konfederacije (preko 700 godina).
  (Djordje, 29. avgust 2007 10:27)

  # Link komentara

 4. finci žive u prostranoj i hladnoj zemlji, gde je za preživljavanje trebalo loviti. Većina oružja u finskoj su lovački karabini.

  švajcarski nacionalni sport je streljaštvo, a nacionalni junak Viljem Tel koji iz samostrela pogađa jabuku na glavi svog sina - setite se priče, opere, itd. I švajcarci preferiraju dugu cev.

  međutim, ne brinu me ni ameri, ni finci ni ostali - šta će nama, srbima, toliko oružja?
  (batica, 29. avgust 2007 10:41)

  # Link komentara

 5. Mene vise brine sam kraj ove vesti, koji spekulise o realnom broju oruzja, tj. onom neprijavljenom. Potpuno je moguce da Svajcarci ili Finci i nisu toliko vise naoruzani, nego imaju efikasnije sisteme i normalnije ljude gde je 90% oruzja registrovano. Sto se Srba rice, imajuci u vidu nasu tradicionalnu ljubav da sve registrujemo i prijavimo, bojim se da smo daleko ispred pomenutih zemalja.
  (SD, 29. avgust 2007 14:51)

  # Link komentara

 6. Finska je zemlja reda i zakona, i ovde skoro da nema neprijavljenog oruzja. Normalno, i ovde ima kriminala i kriminalaca, te sigurno ima i ilegalnog naoruzanja, ali mnogo manje nego bilo gde drugde.

  Takodje, ima i dosta trofejnog oruzja iz Drugog svetskog rata, koje se prenosi s kolena na koleno. Finci su jako ponosni na cinjenicu da su uspeli da se odbrane od Rusa, koji su ih napali 1940. te oruzje iz tog doba sluzi i za isticanje nacionalnog ponosa.

  Sto se tice nas, s jedne strane sam prijatno iznenadjen tolikom kolicinom prijavljenog oruzja, nakon svih ovih ratova koje smo imali, od Prvog svetskog pa na ovamo. Ocekivao sam da ova brojka bude mnogo manja. S druge strane me ta brojka i plasi, ako je procenat neprijavljenog oruzja veliki. Sta kaze MUP, kakve su njihove procene neprijavljenog oruzja u Srbiji? Da li uopste postaji takva procena?
  (Crni Finac, 29. avgust 2007 15:37)

  # Link komentara

 7. Iako Svajcarska svakom vojniku da pusku da je cuva kod kuce, pa jos i municiju pride, oni imaju vrlo nisku stopu kriminalnih dela ucinjenih vatrenim oruzjem. Razlog je prost, glupo je koristiti prijavljenu pusku za krivicno delo. Medjutim, ovo oruzje ipak uzima svoj danak - stopa samoubistava vatrenim oruzjem u Svajcarskoj je vrlo visoka.
  (T., 29. avgust 2007 16:10)

  # Link komentara

 8. Interesantan je i broj i redosled drzava sa registrovanim oruzjem. Jos bi bila interesantnija procena o broju neregistrovanog naoruzanja. Ipak, ono sto je najvaznije, najinteresantniji bi bio razlog posedovanja - oruzije samo po sebi nije opasno i ne ubija – ubija covek.
  (jeremija, 29. avgust 2007 18:00)

  # Link komentara

 9. "finci žive u prostranoj i hladnoj zemlji, gde je za preživljavanje trebalo loviti." Tacno, da vidite samo kad pocne sezona lova po supermarketima...
  (Finac, 29. avgust 2007 18:16)

  # Link komentara