Utorak, 31.07.2007.

09:53

Harčenko predstavnik Rusije

Rusiju će u posredničkoj trojci Kontakt grupe za Kosovo predstavljati Aleksandar Bocan Harčenko.

Izvor: B92

Harèenko predstavnik Rusije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

JOHN

pre 16 godina

Nije im ni los izgovor za nezavisnost Kosova ako se upordi sa razlozima za napad Irak! E to je bilo dobro, kako su ih usrecili, alal im vera! Kako se igraju sa ljudskom logikom, dobijes utisak da nisi sa ove planete. Kao da smo bili 100 godina u komi, pa nam nije jasno sta se desava! Valjda je uvek bilo tako, samo je ovo problem nase generacije. Jedno je sigurno, PRAVDE NEMA!

vasilije knezevic

pre 16 godina

Sto se tice predstavnika u pregovorima oko statusa KiM, njihov broj sto se tice integralnog Zapada (EU,USA,NATO), uopste nije vazan. Vazno je to da je to "klub istomisljenika"i da je izbor predstavnika sa te strane potpuno nevazan. Jedan predstavnik je isto sto i stotinu, plus, njih. Rusija ima jednog predstavnika kao i Srbija sto osigurava nepromjenjivost pogleda i strategije oko tog predmeta.
Popustanja se ne mogu ocekivati ili bilo kakva razumnost jer se radi o vec odavno planiranoj strategiji Zapada, za podrucje Balkana, koja se skoro finalizirala. Sto ostaje za Srbiju i Rusiju, samo kao strateske partneru po ovom pitanju, jeste to da traze pukotine u namjerama Zapada koje su povrsinski nevidljive ali su itekako prisutne. Prije svega traba objelodaniti motivacije "nekih" kljucnih clanova EU koji su, najvjerovatnje, imali presudnu ulogu u Balkanskom scenariju. Vrlo je moguce da USA ne bi nikada uplovila u mutne vode brdovitog Balkana da nije bilo tih sugestija od strane "nekih" iz EU. Srpska javnost stidljivo zaobilazi te cinjenice kao da se boje da ce narusiti neku politicki zavisnu korektnost. Zapad ni u kom slucaju ne prilazi tim pitanjima stidljivo nego vrlo arogantno i politicki ponizavajuce. Solana je svjestan da potezi Zapada ne pripadaju nikakvoj "humanoj intervenciji" nego su ono sto su. Postoji ne mali broj slicnih konflikata u svijetu u koje Zapad nije cak ni privirio iako su neki na pragu ili iza praga te konfiguracije.Bas zato je vazno da se objelodane svi zakulisni tajni i natajni potezi "nekih" koji su doprinijeli situaciji u kojoj se sada nalaze Srbija i njena pokrajina.
(vasilije knezevic, 31 jul,2007)

prorocica

pre 16 godina

"Prema njegovim rečima, eventualni ruski veto u Savetu bezbednosti blokiraće akciju tog tela, ali istovremeno i oslabiti UN kao svetsku organizaciju, što će naterati zemlje da reše kosovsko pitanje izvan Saveta bezbednosti."

Haha, kakav eufemizam i kakvo izvrtanje realnog stanja! "oslabiti UN kao svetsku organizaciju". Zapad se ponasa kao Musolini kada je krenuo na Etiopiju, a Selasije upozorio svet kuda to vodi. I ko je na kraju bio u pravu?
Srbija ce zadrzati Kosovo na kraju,ja mislim,ali slede u svetu mnogi lomovi zbog unistavanje UN od strane ZAPADNIH SILA (a ne Rusije).

the§tar

pre 16 godina

Vecinsko stanovnisvto Kosova hoce nezavisnost.. ali vecinsko stanovnistvo cele Srbije nece.. sve zavisi iz ugla gledanja gospodo.

milentije

pre 16 godina

Vojno prisustvo Rusije u regionu bila bi jedina realna mogucnost ocuvanja celovitosti Srbije.
I EU i SAD bi najverovatnije zapocele istinske pregovore, umesto farse kojom se do sada bave.
Zasto vec ne zapocnu neku vrstu vojne saradnje i odmah organizuju vojnu vezbu ?

Verica

pre 16 godina

Posto vec i ovako lose zivimo ,ja bih rekla cak i losije pre 5.oktobra a Kosovo je velika mati Srbije i Srpskog naroda ajde lepo onda da ginemo svi zajedno odlucno bez straha i kolebanja,sta bi rekao Milos Obilic,mozemo samo izgubiti i ovako bedan zivot u smislu plata i borbe za egzistenciju,ajde da stanemo svi,ceo Srpski narod za Kosovo pz sta bude a za Ruse cemo videti,Putin mi deluje kao covek siguran u sebe i verujem da Ruija nece vise trpeti Ameriku,gledajte oni su vratili svoje dugove i pazite izuzetno su ekonomski jaki kao i u svakom pogledu,Drugo je bio Jelcinj ali sada je Putin,verujem u njega a sada treba svi da verujemo u sebe ili neka nas sve zatru ili neka bude jednom po nasem.Nisam radikal niti sam u kojoj stranci jer mi se prosto niko ne dopada ali bilo je dosta vise svega.

Bokaso

pre 16 godina

Ja mislim da ce zapadnjaci odustati pre od svoje pozicije nego Srbija i uz podrsku Rusije stav Srbije ce postati sve sigurniji i cvrsci.Ne postoji covek u Srbiji koji bi smeo da potpise otcepljenje Kosova.Isto tako da su zapadne sile mogle da ga priznaju legalno, vec bi to odavno uradile ali ocigledno je da im treba dogovor sa Srbjom koliko god malom i nemocnom.

Illyria

pre 16 godina

Kosovari ne traže nezavisnost Srbije gde su stvarno srbi većina,oni traže nezavisnost Kosova gde su oni koji sebe zovu kosovarima u ogromnoj većini.
Kada će srbi već jednom shvatiti ono što svi na svetu znaju, to da je Kosovo Kosovo a Srbija Srbija!?
To je toliko jednostavno!

Marko

pre 16 godina

Odnos snaga u svetu ne govori nama u prilog. Amerikanci se cvrsto zalazu za nezavisnost Kosova.

Medjutim, postoje dve jako vazne cinjenice :
1. Kosovo je pravno gledano samo jedan autonomni region u okviru drzave Srbije. Srbija ne zeli da se odrekne te teritorije.
2. Rusija podrzava samo ono resenje koje se postigne dogovorom izmedju vlade u Beogradu i predstavnika Albanaca sa Kosova.

Priznavanje Kosova izvan OUN nece doneti nikakav napredak, naprotiv izazvace mnogo predvidljivih i onih drugih nepredvidljivih problema.
Amerikanci su svesni te cinjenice i zato nikada nece jednostrano priznati Kosovo.
Njihov pritisak na Srbiju je iz razloga da vlada u Beogradu poklekne i saopsti da pristaje na veci deo njihovih predloga.

Ukoliko Srbija istraje na svom stavu da se mora postici dogovor o buducnosti Kosova predstavnici Albanaca sa Kosova morace da sednu za sto i pocnu da pregovaraju.

Na taj nacin dolazi se do resenja koje ce obuhvatiti ustupke i jedne i druge strane.

Marko - Vracar

pre 16 godina

Poenta je da su Srbi vecinsko stanovnistvo u Srbiji, a ne Albanci. No, amerikanci su uspeli da nas ubede da je MS Windows dobar operativni sistem, pa sto ne bi i u ovo :)

pilebgd@yahoo.co.uk

pre 16 godina

"Većinsko stanovništvo na Kosovu insistira na nezavisnosti", rekao je Dobins i zato Kosovo mora da dobije nezavisnost. Cudno mi je zasto se isto pravilo ne primeni i na Republiku Srspku gde takodje vecinsko stanovnsistvo zeli nezavisnost ili na delove sveta u kojima narodi koji za razliku od Albanaca nemaju maticnu drzavu a ocajnicki je zele.
Prekrajanjem granica Srbije vise nijedna drzava u svetu nece biti sigurna. Ukoliko su interesi drzava bilo gde u svetu u suprotnosti sa americkim a u njima postoje znatne manjine njihovu sudbinu odredice Amerika sa svojim satelitima koji je u svemu slepo slede.
Zivimo u totalitarnom svetu u kome ima daleko manje slobode nego sto ga je bilo za vreme hladnog rata.

dovlab

pre 16 godina

Ja se samo nadam da ce se Ruski drzavnici na kraju dogovoriti sa zapadnim, pa da pocnemo nase zivote da opterecujemo zivotnim problemima (rast standarda gradjana i sl).

Tex Willer

pre 16 godina

Harcenko, Dimitrenko, Tkacenko ili Sevcenko sve je to isto kad se zna koji je stav Rusije, kocenje, odlaganje ili neresenje statusa.

Metro

pre 16 godina

Ako Srbija ima odgovora za sladecih pitanja, onda ozbiljo zasluzila da Kosovo ostane deo Srbije:
1) Sta Srbija konkretno nudi Albancima na Kosovu da bi se Albanci odrekli ideje o nezavisnosti Kosova?
2) Sta ce Srbija sa 2 mill. Albanaca koja politicka tezina bila neizbezna i doslo do toga da Albanac bude ministar inostranih poslova Srbije ili slicno?
3) Koju ce kaznu Srbija platiti za nerespektovanje svih UN povelja 90-tih godina? Onih UN povelja i megjunarodnih zakona koji odjednom su tako sveti toj istoj Srbiji.
4) Kada ce vlada Srbiji izviniti Albancima za zlocine prema njima, za mnogobrojne hladnjace i masovnih groblja, za miliona odbijanih i silovanih?
5) Kada ce Srbi shvatiti da nisu Srbi i Srbija uvek zrtve nego i agresori?
6) Kada ce Srbi prestati pisanjem mita oko ratnih zlocinca i najzad predaju te iste medjunarodnom pravu koje odjednom je tako vazno za Srbiju?
7) Kada ce Srbi shvatiti i respektirati da Albanci nisu drzavljani drugog reda i da ne zive po drvima i da nemaju repove?
8) Kada ce Srbi shvatiti da ne mogu dobiti Kosovo bez Albanaca?

Ako Srbija i Srbi imaju konstruktivne odgovora ovih pitanja, onda se moze pricati o Kosovu kao deo Srbije. Inace, Kosovo ce biti vrlo brzo nezavisno.
Pozdrav svih demokratskim Srbima.

Stojković D.

pre 16 godina

Kakvo licemerje!!!! Pa Srbi su većinsko stanovništvo i u RS, bili su i u RSK pa šta je bilo sa njima. Ovde je najmanje reč o stanovništvu a više o interesima SAD i nekih njenih "partnera". UN će sve manje biti zajednica naroda koja će se za nešto pitati, sve više će se rešenja raznoraznih problema nametati sa pozicija sile, ali ni to neće biti dugo. Propala su sva velika carstva pa će i ovo američko.

Kosovo u EU

pre 16 godina

"Ako SAD i vodeće evropske zemlje vremenom priznaju nezavisnost Kosova i Kosovo postane članica EU, što se predviđa za oko 10-15 godina.."
A gospodine Vizneru ako Kosovo bude deo Srbije onda ce vec 2012 biti u EU!

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Mislim da je glupo da se pozivamo na medjunarodna prava kad smo ocrnjeni.Zasto smo trpeli tolike godine da nas ocrnjavaju,zasto 5-i oktobar 2000 nije bio bar 1995-e?I posle nam je neko drugi kriv,jos cemo mi placati godinama ono sto nam je Milosevic ucinio ali,nisu krivi primitivci,krivi smo mi sto smo ih pustili!
Sa nestankom Kosova nestace i sve one lepe pesme Kosovskog ciklusa pisane u desetercu,nestace 70%Srpske istorije,jos 20%Srpskih sakralnih objekata,nestace jedan veliki deo nas.Novi svetski poredak?Mozda....

Dragan

pre 16 godina

...Vizner vazi za snaznog zagovornika nezavisnosti Kosova... Kao da to zavisi od licnih sklonosti pojedinca. On je zagovornik nezavisnosti Kosova zato sto predstavlja drzavu ciji je to zvanican stav. Takav bi bio i svaki drugi americki predstavnik.

Marie

pre 16 godina

..."eventualni ruski veto u Savetu bezbednosti blokiraće akciju tog tela, ali istovremeno i oslabiti UN kao svetsku organizaciju,...- dakle zakoni blokiraju rad sudstva i slabe ga, tako da su u stvari nepotrebni. Pokornost - kao mudrost slabijeg? Sta kaze nauka, na primer Institut za geopoliticke studije?

Barkli

pre 16 godina

UN nije oslabila Rusija vec Amerika svojim jednostranim odlukama bez odobrenja SBUN kako bombardujuci Srbiju tako i napadom na Avganistan, Irak.
Vecinsko stanovnistvo na nekoj teritoriji ne moze biti izgovor za nezavisnost. Vecinsko stanovnistvo u ovim granicama je srpsko, vodeci se takvim principima, RS deo CG a i KiM po istom principu bice tretirano od strane Srbije. Mislim da to nije resenje za mir i stabilnost.

goran

pre 16 godina

"ako Beograd nastoji da permanentno blokira nezavisnost Kosova ne verujem da se te razlike mogu prevazići, pošto većinsko stanovnistvo na Kosovu insistira na nezavisnosti", rekao je Dobins. "

Otkud to da se odjednom glas i htenje "vecinskog" stanovnistva toliko postuje i slusa.
Sta je sa Irskom, Baskijom, Korzikom, Republikom Srpskom ?
Sa rumunskim delom gde vecinsko stanovnistvo cine madjari ?

Dokle ?

paja

pre 16 godina

Логично је да Визнер остаје. Сигурно је да преговори неће успети (то и јесте циљ Запада). Сигурно је да ће Косово једнострано прогласити независност. Сигурно је да ће Запад то признати. Сигурно је да Србија неће смети да предузме никакве противмере прema државаma које су признале независно Косово и да ће остати унутрашње оштро расцепљена. Српски народ ће бити очајан и озлојеђен, а српска "елита" и већина припадника националних мањина ће наставити да се улагују Западу. То све - уместо да српска Влада и Паралемент већ сада јасно и одлучно стану на страну Русије, затраже руску помоћ (ако треба - и војну). У овој фази, радикали су једини аутентични представник осећања Срба - не само оних у, него и оних ван Србије. Став радикала не мора бити најмудрији, али је бар јасан и недвосмислен.
Алтернатива: покорити се, што на кратке стазе можда и није лоше. Дакле: ускоро предстоји тај избор.

Djuradj

pre 16 godina

Kao da je velika razlika,Vizner,Isinger,ili slobodni Bler?Kao kad bi vam neko rekao biramo osobu koja ce doci da vam kaze ko ce se useliti u vas stan.

goran

pre 16 godina

"ako Beograd nastoji da permanentno blokira nezavisnost Kosova ne verujem da se te razlike mogu prevazići, pošto većinsko stanovnistvo na Kosovu insistira na nezavisnosti", rekao je Dobins. "

Otkud to da se odjednom glas i htenje "vecinskog" stanovnistva toliko postuje i slusa.
Sta je sa Irskom, Baskijom, Korzikom, Republikom Srpskom ?
Sa rumunskim delom gde vecinsko stanovnistvo cine madjari ?

Dokle ?

paja

pre 16 godina

Логично је да Визнер остаје. Сигурно је да преговори неће успети (то и јесте циљ Запада). Сигурно је да ће Косово једнострано прогласити независност. Сигурно је да ће Запад то признати. Сигурно је да Србија неће смети да предузме никакве противмере прema државаma које су признале независно Косово и да ће остати унутрашње оштро расцепљена. Српски народ ће бити очајан и озлојеђен, а српска "елита" и већина припадника националних мањина ће наставити да се улагују Западу. То све - уместо да српска Влада и Паралемент већ сада јасно и одлучно стану на страну Русије, затраже руску помоћ (ако треба - и војну). У овој фази, радикали су једини аутентични представник осећања Срба - не само оних у, него и оних ван Србије. Став радикала не мора бити најмудрији, али је бар јасан и недвосмислен.
Алтернатива: покорити се, што на кратке стазе можда и није лоше. Дакле: ускоро предстоји тај избор.

Barkli

pre 16 godina

UN nije oslabila Rusija vec Amerika svojim jednostranim odlukama bez odobrenja SBUN kako bombardujuci Srbiju tako i napadom na Avganistan, Irak.
Vecinsko stanovnistvo na nekoj teritoriji ne moze biti izgovor za nezavisnost. Vecinsko stanovnistvo u ovim granicama je srpsko, vodeci se takvim principima, RS deo CG a i KiM po istom principu bice tretirano od strane Srbije. Mislim da to nije resenje za mir i stabilnost.

Djuradj

pre 16 godina

Kao da je velika razlika,Vizner,Isinger,ili slobodni Bler?Kao kad bi vam neko rekao biramo osobu koja ce doci da vam kaze ko ce se useliti u vas stan.

pilebgd@yahoo.co.uk

pre 16 godina

"Većinsko stanovništvo na Kosovu insistira na nezavisnosti", rekao je Dobins i zato Kosovo mora da dobije nezavisnost. Cudno mi je zasto se isto pravilo ne primeni i na Republiku Srspku gde takodje vecinsko stanovnsistvo zeli nezavisnost ili na delove sveta u kojima narodi koji za razliku od Albanaca nemaju maticnu drzavu a ocajnicki je zele.
Prekrajanjem granica Srbije vise nijedna drzava u svetu nece biti sigurna. Ukoliko su interesi drzava bilo gde u svetu u suprotnosti sa americkim a u njima postoje znatne manjine njihovu sudbinu odredice Amerika sa svojim satelitima koji je u svemu slepo slede.
Zivimo u totalitarnom svetu u kome ima daleko manje slobode nego sto ga je bilo za vreme hladnog rata.

Metro

pre 16 godina

Ako Srbija ima odgovora za sladecih pitanja, onda ozbiljo zasluzila da Kosovo ostane deo Srbije:
1) Sta Srbija konkretno nudi Albancima na Kosovu da bi se Albanci odrekli ideje o nezavisnosti Kosova?
2) Sta ce Srbija sa 2 mill. Albanaca koja politicka tezina bila neizbezna i doslo do toga da Albanac bude ministar inostranih poslova Srbije ili slicno?
3) Koju ce kaznu Srbija platiti za nerespektovanje svih UN povelja 90-tih godina? Onih UN povelja i megjunarodnih zakona koji odjednom su tako sveti toj istoj Srbiji.
4) Kada ce vlada Srbiji izviniti Albancima za zlocine prema njima, za mnogobrojne hladnjace i masovnih groblja, za miliona odbijanih i silovanih?
5) Kada ce Srbi shvatiti da nisu Srbi i Srbija uvek zrtve nego i agresori?
6) Kada ce Srbi prestati pisanjem mita oko ratnih zlocinca i najzad predaju te iste medjunarodnom pravu koje odjednom je tako vazno za Srbiju?
7) Kada ce Srbi shvatiti i respektirati da Albanci nisu drzavljani drugog reda i da ne zive po drvima i da nemaju repove?
8) Kada ce Srbi shvatiti da ne mogu dobiti Kosovo bez Albanaca?

Ako Srbija i Srbi imaju konstruktivne odgovora ovih pitanja, onda se moze pricati o Kosovu kao deo Srbije. Inace, Kosovo ce biti vrlo brzo nezavisno.
Pozdrav svih demokratskim Srbima.

Marko - Vracar

pre 16 godina

Poenta je da su Srbi vecinsko stanovnistvo u Srbiji, a ne Albanci. No, amerikanci su uspeli da nas ubede da je MS Windows dobar operativni sistem, pa sto ne bi i u ovo :)

Stojković D.

pre 16 godina

Kakvo licemerje!!!! Pa Srbi su većinsko stanovništvo i u RS, bili su i u RSK pa šta je bilo sa njima. Ovde je najmanje reč o stanovništvu a više o interesima SAD i nekih njenih "partnera". UN će sve manje biti zajednica naroda koja će se za nešto pitati, sve više će se rešenja raznoraznih problema nametati sa pozicija sile, ali ni to neće biti dugo. Propala su sva velika carstva pa će i ovo američko.

Illyria

pre 16 godina

Kosovari ne traže nezavisnost Srbije gde su stvarno srbi većina,oni traže nezavisnost Kosova gde su oni koji sebe zovu kosovarima u ogromnoj većini.
Kada će srbi već jednom shvatiti ono što svi na svetu znaju, to da je Kosovo Kosovo a Srbija Srbija!?
To je toliko jednostavno!

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Mislim da je glupo da se pozivamo na medjunarodna prava kad smo ocrnjeni.Zasto smo trpeli tolike godine da nas ocrnjavaju,zasto 5-i oktobar 2000 nije bio bar 1995-e?I posle nam je neko drugi kriv,jos cemo mi placati godinama ono sto nam je Milosevic ucinio ali,nisu krivi primitivci,krivi smo mi sto smo ih pustili!
Sa nestankom Kosova nestace i sve one lepe pesme Kosovskog ciklusa pisane u desetercu,nestace 70%Srpske istorije,jos 20%Srpskih sakralnih objekata,nestace jedan veliki deo nas.Novi svetski poredak?Mozda....

Verica

pre 16 godina

Posto vec i ovako lose zivimo ,ja bih rekla cak i losije pre 5.oktobra a Kosovo je velika mati Srbije i Srpskog naroda ajde lepo onda da ginemo svi zajedno odlucno bez straha i kolebanja,sta bi rekao Milos Obilic,mozemo samo izgubiti i ovako bedan zivot u smislu plata i borbe za egzistenciju,ajde da stanemo svi,ceo Srpski narod za Kosovo pz sta bude a za Ruse cemo videti,Putin mi deluje kao covek siguran u sebe i verujem da Ruija nece vise trpeti Ameriku,gledajte oni su vratili svoje dugove i pazite izuzetno su ekonomski jaki kao i u svakom pogledu,Drugo je bio Jelcinj ali sada je Putin,verujem u njega a sada treba svi da verujemo u sebe ili neka nas sve zatru ili neka bude jednom po nasem.Nisam radikal niti sam u kojoj stranci jer mi se prosto niko ne dopada ali bilo je dosta vise svega.

Marie

pre 16 godina

..."eventualni ruski veto u Savetu bezbednosti blokiraće akciju tog tela, ali istovremeno i oslabiti UN kao svetsku organizaciju,...- dakle zakoni blokiraju rad sudstva i slabe ga, tako da su u stvari nepotrebni. Pokornost - kao mudrost slabijeg? Sta kaze nauka, na primer Institut za geopoliticke studije?

Dragan

pre 16 godina

...Vizner vazi za snaznog zagovornika nezavisnosti Kosova... Kao da to zavisi od licnih sklonosti pojedinca. On je zagovornik nezavisnosti Kosova zato sto predstavlja drzavu ciji je to zvanican stav. Takav bi bio i svaki drugi americki predstavnik.

Tex Willer

pre 16 godina

Harcenko, Dimitrenko, Tkacenko ili Sevcenko sve je to isto kad se zna koji je stav Rusije, kocenje, odlaganje ili neresenje statusa.

the§tar

pre 16 godina

Vecinsko stanovnisvto Kosova hoce nezavisnost.. ali vecinsko stanovnistvo cele Srbije nece.. sve zavisi iz ugla gledanja gospodo.

Kosovo u EU

pre 16 godina

"Ako SAD i vodeće evropske zemlje vremenom priznaju nezavisnost Kosova i Kosovo postane članica EU, što se predviđa za oko 10-15 godina.."
A gospodine Vizneru ako Kosovo bude deo Srbije onda ce vec 2012 biti u EU!

dovlab

pre 16 godina

Ja se samo nadam da ce se Ruski drzavnici na kraju dogovoriti sa zapadnim, pa da pocnemo nase zivote da opterecujemo zivotnim problemima (rast standarda gradjana i sl).

prorocica

pre 16 godina

"Prema njegovim rečima, eventualni ruski veto u Savetu bezbednosti blokiraće akciju tog tela, ali istovremeno i oslabiti UN kao svetsku organizaciju, što će naterati zemlje da reše kosovsko pitanje izvan Saveta bezbednosti."

Haha, kakav eufemizam i kakvo izvrtanje realnog stanja! "oslabiti UN kao svetsku organizaciju". Zapad se ponasa kao Musolini kada je krenuo na Etiopiju, a Selasije upozorio svet kuda to vodi. I ko je na kraju bio u pravu?
Srbija ce zadrzati Kosovo na kraju,ja mislim,ali slede u svetu mnogi lomovi zbog unistavanje UN od strane ZAPADNIH SILA (a ne Rusije).

milentije

pre 16 godina

Vojno prisustvo Rusije u regionu bila bi jedina realna mogucnost ocuvanja celovitosti Srbije.
I EU i SAD bi najverovatnije zapocele istinske pregovore, umesto farse kojom se do sada bave.
Zasto vec ne zapocnu neku vrstu vojne saradnje i odmah organizuju vojnu vezbu ?

Marko

pre 16 godina

Odnos snaga u svetu ne govori nama u prilog. Amerikanci se cvrsto zalazu za nezavisnost Kosova.

Medjutim, postoje dve jako vazne cinjenice :
1. Kosovo je pravno gledano samo jedan autonomni region u okviru drzave Srbije. Srbija ne zeli da se odrekne te teritorije.
2. Rusija podrzava samo ono resenje koje se postigne dogovorom izmedju vlade u Beogradu i predstavnika Albanaca sa Kosova.

Priznavanje Kosova izvan OUN nece doneti nikakav napredak, naprotiv izazvace mnogo predvidljivih i onih drugih nepredvidljivih problema.
Amerikanci su svesni te cinjenice i zato nikada nece jednostrano priznati Kosovo.
Njihov pritisak na Srbiju je iz razloga da vlada u Beogradu poklekne i saopsti da pristaje na veci deo njihovih predloga.

Ukoliko Srbija istraje na svom stavu da se mora postici dogovor o buducnosti Kosova predstavnici Albanaca sa Kosova morace da sednu za sto i pocnu da pregovaraju.

Na taj nacin dolazi se do resenja koje ce obuhvatiti ustupke i jedne i druge strane.

Bokaso

pre 16 godina

Ja mislim da ce zapadnjaci odustati pre od svoje pozicije nego Srbija i uz podrsku Rusije stav Srbije ce postati sve sigurniji i cvrsci.Ne postoji covek u Srbiji koji bi smeo da potpise otcepljenje Kosova.Isto tako da su zapadne sile mogle da ga priznaju legalno, vec bi to odavno uradile ali ocigledno je da im treba dogovor sa Srbjom koliko god malom i nemocnom.

vasilije knezevic

pre 16 godina

Sto se tice predstavnika u pregovorima oko statusa KiM, njihov broj sto se tice integralnog Zapada (EU,USA,NATO), uopste nije vazan. Vazno je to da je to "klub istomisljenika"i da je izbor predstavnika sa te strane potpuno nevazan. Jedan predstavnik je isto sto i stotinu, plus, njih. Rusija ima jednog predstavnika kao i Srbija sto osigurava nepromjenjivost pogleda i strategije oko tog predmeta.
Popustanja se ne mogu ocekivati ili bilo kakva razumnost jer se radi o vec odavno planiranoj strategiji Zapada, za podrucje Balkana, koja se skoro finalizirala. Sto ostaje za Srbiju i Rusiju, samo kao strateske partneru po ovom pitanju, jeste to da traze pukotine u namjerama Zapada koje su povrsinski nevidljive ali su itekako prisutne. Prije svega traba objelodaniti motivacije "nekih" kljucnih clanova EU koji su, najvjerovatnje, imali presudnu ulogu u Balkanskom scenariju. Vrlo je moguce da USA ne bi nikada uplovila u mutne vode brdovitog Balkana da nije bilo tih sugestija od strane "nekih" iz EU. Srpska javnost stidljivo zaobilazi te cinjenice kao da se boje da ce narusiti neku politicki zavisnu korektnost. Zapad ni u kom slucaju ne prilazi tim pitanjima stidljivo nego vrlo arogantno i politicki ponizavajuce. Solana je svjestan da potezi Zapada ne pripadaju nikakvoj "humanoj intervenciji" nego su ono sto su. Postoji ne mali broj slicnih konflikata u svijetu u koje Zapad nije cak ni privirio iako su neki na pragu ili iza praga te konfiguracije.Bas zato je vazno da se objelodane svi zakulisni tajni i natajni potezi "nekih" koji su doprinijeli situaciji u kojoj se sada nalaze Srbija i njena pokrajina.
(vasilije knezevic, 31 jul,2007)

JOHN

pre 16 godina

Nije im ni los izgovor za nezavisnost Kosova ako se upordi sa razlozima za napad Irak! E to je bilo dobro, kako su ih usrecili, alal im vera! Kako se igraju sa ljudskom logikom, dobijes utisak da nisi sa ove planete. Kao da smo bili 100 godina u komi, pa nam nije jasno sta se desava! Valjda je uvek bilo tako, samo je ovo problem nase generacije. Jedno je sigurno, PRAVDE NEMA!

Metro

pre 16 godina

Ako Srbija ima odgovora za sladecih pitanja, onda ozbiljo zasluzila da Kosovo ostane deo Srbije:
1) Sta Srbija konkretno nudi Albancima na Kosovu da bi se Albanci odrekli ideje o nezavisnosti Kosova?
2) Sta ce Srbija sa 2 mill. Albanaca koja politicka tezina bila neizbezna i doslo do toga da Albanac bude ministar inostranih poslova Srbije ili slicno?
3) Koju ce kaznu Srbija platiti za nerespektovanje svih UN povelja 90-tih godina? Onih UN povelja i megjunarodnih zakona koji odjednom su tako sveti toj istoj Srbiji.
4) Kada ce vlada Srbiji izviniti Albancima za zlocine prema njima, za mnogobrojne hladnjace i masovnih groblja, za miliona odbijanih i silovanih?
5) Kada ce Srbi shvatiti da nisu Srbi i Srbija uvek zrtve nego i agresori?
6) Kada ce Srbi prestati pisanjem mita oko ratnih zlocinca i najzad predaju te iste medjunarodnom pravu koje odjednom je tako vazno za Srbiju?
7) Kada ce Srbi shvatiti i respektirati da Albanci nisu drzavljani drugog reda i da ne zive po drvima i da nemaju repove?
8) Kada ce Srbi shvatiti da ne mogu dobiti Kosovo bez Albanaca?

Ako Srbija i Srbi imaju konstruktivne odgovora ovih pitanja, onda se moze pricati o Kosovu kao deo Srbije. Inace, Kosovo ce biti vrlo brzo nezavisno.
Pozdrav svih demokratskim Srbima.

paja

pre 16 godina

Логично је да Визнер остаје. Сигурно је да преговори неће успети (то и јесте циљ Запада). Сигурно је да ће Косово једнострано прогласити независност. Сигурно је да ће Запад то признати. Сигурно је да Србија неће смети да предузме никакве противмере прema државаma које су признале независно Косово и да ће остати унутрашње оштро расцепљена. Српски народ ће бити очајан и озлојеђен, а српска "елита" и већина припадника националних мањина ће наставити да се улагују Западу. То све - уместо да српска Влада и Паралемент већ сада јасно и одлучно стану на страну Русије, затраже руску помоћ (ако треба - и војну). У овој фази, радикали су једини аутентични представник осећања Срба - не само оних у, него и оних ван Србије. Став радикала не мора бити најмудрији, али је бар јасан и недвосмислен.
Алтернатива: покорити се, што на кратке стазе можда и није лоше. Дакле: ускоро предстоји тај избор.

Illyria

pre 16 godina

Kosovari ne traže nezavisnost Srbije gde su stvarno srbi većina,oni traže nezavisnost Kosova gde su oni koji sebe zovu kosovarima u ogromnoj većini.
Kada će srbi već jednom shvatiti ono što svi na svetu znaju, to da je Kosovo Kosovo a Srbija Srbija!?
To je toliko jednostavno!

goran

pre 16 godina

"ako Beograd nastoji da permanentno blokira nezavisnost Kosova ne verujem da se te razlike mogu prevazići, pošto većinsko stanovnistvo na Kosovu insistira na nezavisnosti", rekao je Dobins. "

Otkud to da se odjednom glas i htenje "vecinskog" stanovnistva toliko postuje i slusa.
Sta je sa Irskom, Baskijom, Korzikom, Republikom Srpskom ?
Sa rumunskim delom gde vecinsko stanovnistvo cine madjari ?

Dokle ?

Barkli

pre 16 godina

UN nije oslabila Rusija vec Amerika svojim jednostranim odlukama bez odobrenja SBUN kako bombardujuci Srbiju tako i napadom na Avganistan, Irak.
Vecinsko stanovnistvo na nekoj teritoriji ne moze biti izgovor za nezavisnost. Vecinsko stanovnistvo u ovim granicama je srpsko, vodeci se takvim principima, RS deo CG a i KiM po istom principu bice tretirano od strane Srbije. Mislim da to nije resenje za mir i stabilnost.

milentije

pre 16 godina

Vojno prisustvo Rusije u regionu bila bi jedina realna mogucnost ocuvanja celovitosti Srbije.
I EU i SAD bi najverovatnije zapocele istinske pregovore, umesto farse kojom se do sada bave.
Zasto vec ne zapocnu neku vrstu vojne saradnje i odmah organizuju vojnu vezbu ?

Tex Willer

pre 16 godina

Harcenko, Dimitrenko, Tkacenko ili Sevcenko sve je to isto kad se zna koji je stav Rusije, kocenje, odlaganje ili neresenje statusa.

Verica

pre 16 godina

Posto vec i ovako lose zivimo ,ja bih rekla cak i losije pre 5.oktobra a Kosovo je velika mati Srbije i Srpskog naroda ajde lepo onda da ginemo svi zajedno odlucno bez straha i kolebanja,sta bi rekao Milos Obilic,mozemo samo izgubiti i ovako bedan zivot u smislu plata i borbe za egzistenciju,ajde da stanemo svi,ceo Srpski narod za Kosovo pz sta bude a za Ruse cemo videti,Putin mi deluje kao covek siguran u sebe i verujem da Ruija nece vise trpeti Ameriku,gledajte oni su vratili svoje dugove i pazite izuzetno su ekonomski jaki kao i u svakom pogledu,Drugo je bio Jelcinj ali sada je Putin,verujem u njega a sada treba svi da verujemo u sebe ili neka nas sve zatru ili neka bude jednom po nasem.Nisam radikal niti sam u kojoj stranci jer mi se prosto niko ne dopada ali bilo je dosta vise svega.

Djuradj

pre 16 godina

Kao da je velika razlika,Vizner,Isinger,ili slobodni Bler?Kao kad bi vam neko rekao biramo osobu koja ce doci da vam kaze ko ce se useliti u vas stan.

Kosovo u EU

pre 16 godina

"Ako SAD i vodeće evropske zemlje vremenom priznaju nezavisnost Kosova i Kosovo postane članica EU, što se predviđa za oko 10-15 godina.."
A gospodine Vizneru ako Kosovo bude deo Srbije onda ce vec 2012 biti u EU!

prorocica

pre 16 godina

"Prema njegovim rečima, eventualni ruski veto u Savetu bezbednosti blokiraće akciju tog tela, ali istovremeno i oslabiti UN kao svetsku organizaciju, što će naterati zemlje da reše kosovsko pitanje izvan Saveta bezbednosti."

Haha, kakav eufemizam i kakvo izvrtanje realnog stanja! "oslabiti UN kao svetsku organizaciju". Zapad se ponasa kao Musolini kada je krenuo na Etiopiju, a Selasije upozorio svet kuda to vodi. I ko je na kraju bio u pravu?
Srbija ce zadrzati Kosovo na kraju,ja mislim,ali slede u svetu mnogi lomovi zbog unistavanje UN od strane ZAPADNIH SILA (a ne Rusije).

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Mislim da je glupo da se pozivamo na medjunarodna prava kad smo ocrnjeni.Zasto smo trpeli tolike godine da nas ocrnjavaju,zasto 5-i oktobar 2000 nije bio bar 1995-e?I posle nam je neko drugi kriv,jos cemo mi placati godinama ono sto nam je Milosevic ucinio ali,nisu krivi primitivci,krivi smo mi sto smo ih pustili!
Sa nestankom Kosova nestace i sve one lepe pesme Kosovskog ciklusa pisane u desetercu,nestace 70%Srpske istorije,jos 20%Srpskih sakralnih objekata,nestace jedan veliki deo nas.Novi svetski poredak?Mozda....

Bokaso

pre 16 godina

Ja mislim da ce zapadnjaci odustati pre od svoje pozicije nego Srbija i uz podrsku Rusije stav Srbije ce postati sve sigurniji i cvrsci.Ne postoji covek u Srbiji koji bi smeo da potpise otcepljenje Kosova.Isto tako da su zapadne sile mogle da ga priznaju legalno, vec bi to odavno uradile ali ocigledno je da im treba dogovor sa Srbjom koliko god malom i nemocnom.

Stojković D.

pre 16 godina

Kakvo licemerje!!!! Pa Srbi su većinsko stanovništvo i u RS, bili su i u RSK pa šta je bilo sa njima. Ovde je najmanje reč o stanovništvu a više o interesima SAD i nekih njenih "partnera". UN će sve manje biti zajednica naroda koja će se za nešto pitati, sve više će se rešenja raznoraznih problema nametati sa pozicija sile, ali ni to neće biti dugo. Propala su sva velika carstva pa će i ovo američko.

dovlab

pre 16 godina

Ja se samo nadam da ce se Ruski drzavnici na kraju dogovoriti sa zapadnim, pa da pocnemo nase zivote da opterecujemo zivotnim problemima (rast standarda gradjana i sl).

Marko

pre 16 godina

Odnos snaga u svetu ne govori nama u prilog. Amerikanci se cvrsto zalazu za nezavisnost Kosova.

Medjutim, postoje dve jako vazne cinjenice :
1. Kosovo je pravno gledano samo jedan autonomni region u okviru drzave Srbije. Srbija ne zeli da se odrekne te teritorije.
2. Rusija podrzava samo ono resenje koje se postigne dogovorom izmedju vlade u Beogradu i predstavnika Albanaca sa Kosova.

Priznavanje Kosova izvan OUN nece doneti nikakav napredak, naprotiv izazvace mnogo predvidljivih i onih drugih nepredvidljivih problema.
Amerikanci su svesni te cinjenice i zato nikada nece jednostrano priznati Kosovo.
Njihov pritisak na Srbiju je iz razloga da vlada u Beogradu poklekne i saopsti da pristaje na veci deo njihovih predloga.

Ukoliko Srbija istraje na svom stavu da se mora postici dogovor o buducnosti Kosova predstavnici Albanaca sa Kosova morace da sednu za sto i pocnu da pregovaraju.

Na taj nacin dolazi se do resenja koje ce obuhvatiti ustupke i jedne i druge strane.

Marie

pre 16 godina

..."eventualni ruski veto u Savetu bezbednosti blokiraće akciju tog tela, ali istovremeno i oslabiti UN kao svetsku organizaciju,...- dakle zakoni blokiraju rad sudstva i slabe ga, tako da su u stvari nepotrebni. Pokornost - kao mudrost slabijeg? Sta kaze nauka, na primer Institut za geopoliticke studije?

Marko - Vracar

pre 16 godina

Poenta je da su Srbi vecinsko stanovnistvo u Srbiji, a ne Albanci. No, amerikanci su uspeli da nas ubede da je MS Windows dobar operativni sistem, pa sto ne bi i u ovo :)

pilebgd@yahoo.co.uk

pre 16 godina

"Većinsko stanovništvo na Kosovu insistira na nezavisnosti", rekao je Dobins i zato Kosovo mora da dobije nezavisnost. Cudno mi je zasto se isto pravilo ne primeni i na Republiku Srspku gde takodje vecinsko stanovnsistvo zeli nezavisnost ili na delove sveta u kojima narodi koji za razliku od Albanaca nemaju maticnu drzavu a ocajnicki je zele.
Prekrajanjem granica Srbije vise nijedna drzava u svetu nece biti sigurna. Ukoliko su interesi drzava bilo gde u svetu u suprotnosti sa americkim a u njima postoje znatne manjine njihovu sudbinu odredice Amerika sa svojim satelitima koji je u svemu slepo slede.
Zivimo u totalitarnom svetu u kome ima daleko manje slobode nego sto ga je bilo za vreme hladnog rata.

the§tar

pre 16 godina

Vecinsko stanovnisvto Kosova hoce nezavisnost.. ali vecinsko stanovnistvo cele Srbije nece.. sve zavisi iz ugla gledanja gospodo.

Dragan

pre 16 godina

...Vizner vazi za snaznog zagovornika nezavisnosti Kosova... Kao da to zavisi od licnih sklonosti pojedinca. On je zagovornik nezavisnosti Kosova zato sto predstavlja drzavu ciji je to zvanican stav. Takav bi bio i svaki drugi americki predstavnik.

vasilije knezevic

pre 16 godina

Sto se tice predstavnika u pregovorima oko statusa KiM, njihov broj sto se tice integralnog Zapada (EU,USA,NATO), uopste nije vazan. Vazno je to da je to "klub istomisljenika"i da je izbor predstavnika sa te strane potpuno nevazan. Jedan predstavnik je isto sto i stotinu, plus, njih. Rusija ima jednog predstavnika kao i Srbija sto osigurava nepromjenjivost pogleda i strategije oko tog predmeta.
Popustanja se ne mogu ocekivati ili bilo kakva razumnost jer se radi o vec odavno planiranoj strategiji Zapada, za podrucje Balkana, koja se skoro finalizirala. Sto ostaje za Srbiju i Rusiju, samo kao strateske partneru po ovom pitanju, jeste to da traze pukotine u namjerama Zapada koje su povrsinski nevidljive ali su itekako prisutne. Prije svega traba objelodaniti motivacije "nekih" kljucnih clanova EU koji su, najvjerovatnje, imali presudnu ulogu u Balkanskom scenariju. Vrlo je moguce da USA ne bi nikada uplovila u mutne vode brdovitog Balkana da nije bilo tih sugestija od strane "nekih" iz EU. Srpska javnost stidljivo zaobilazi te cinjenice kao da se boje da ce narusiti neku politicki zavisnu korektnost. Zapad ni u kom slucaju ne prilazi tim pitanjima stidljivo nego vrlo arogantno i politicki ponizavajuce. Solana je svjestan da potezi Zapada ne pripadaju nikakvoj "humanoj intervenciji" nego su ono sto su. Postoji ne mali broj slicnih konflikata u svijetu u koje Zapad nije cak ni privirio iako su neki na pragu ili iza praga te konfiguracije.Bas zato je vazno da se objelodane svi zakulisni tajni i natajni potezi "nekih" koji su doprinijeli situaciji u kojoj se sada nalaze Srbija i njena pokrajina.
(vasilije knezevic, 31 jul,2007)

JOHN

pre 16 godina

Nije im ni los izgovor za nezavisnost Kosova ako se upordi sa razlozima za napad Irak! E to je bilo dobro, kako su ih usrecili, alal im vera! Kako se igraju sa ljudskom logikom, dobijes utisak da nisi sa ove planete. Kao da smo bili 100 godina u komi, pa nam nije jasno sta se desava! Valjda je uvek bilo tako, samo je ovo problem nase generacije. Jedno je sigurno, PRAVDE NEMA!