Utorak, 31.07.2007.

09:05

"Konfederacija Srbije i Kosova"

Brisel bi tokom predstojećih pregovora mogao da promoviše ideju o stvaranju konfederacije Srbije i Kosova, pišu Večernje novosti.

Izvor: FoNet

"Konfederacija Srbije i Kosova" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

aleksandar

pre 16 godina

Zbog predloga 1991. godine da se Kosovu da nezavisnost a da albanski lobi u svetu lobira za ujedinjenje srpskih teritorija bijah ismejan i proglašen izdajnikom srpstva(ne znam kako kad nisam Srbin)....a Albanci bi to prihvatili(i odradili posao).Sad ni ujedinjenja ni Kosova,a bogme to nije kraj.

Dejvid

pre 16 godina

Moze biti Konfederacija izmedju Srbije i Kosova, ali prvo treba priznati nezavisnost Kosova. Kada Kosovo bude nezavisno i clanica UN onda moze da proglasi Konfederativni savez dveju nezavisnih drzava Srbije i Kosova. To je tako po medjunarodnom pravu. Bez medjunarodnog priznaja Kosova kao nezavisne drzave, ne moze se stvarati nikakva konfederacija izmedju Srbije i Kosova. Poslje priznate nezavisnosti Kosova moze se formirati UNIJA nezavisnih drzava zapadnog balkana izmedju Albanije, Bosne Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.Ovo je moguce i realno, samo treba politicka volja tih drzava i naroda i podrska EU SAD i Rusije.

Ivan

pre 16 godina

Neverovatno! Da li je moguce da nam je pamcenje toliko kratko. Ovo je definitivno povratak u Miloseviceve '80. Da li pamtite predlog asimtericne federacije od strane slovenackog rukovodstva?

Na sta mi gubimo vreme. 1989 sam imao nepunih 18. I sta se promenilo u Srbiji poslednjih 18 godina.

Strasno!

Nemam vise nikakav komentar osim poruke svim mladim ljudima od 18 pa nadalje da spakuju svoje kofere i potraze svoju srecu na nekom boljem mestu.

Free Lancer

pre 16 godina

Postoji kompromisno resenje koje glasi "entitet" za Kosovo u okviru Srbije sa sistemom "jedna drzava-dva sistema".
Enititet bi bio pod protektoratom EU, sve dok ne bi ispunio sve standarde za jednu normalnu drzavu, a zatim bi zajedno sa Srbijom mogao uci u EU. Nakon toga nije vazno da li je nezavisno ili je deo Srbije, ukoliko ispunjava sve civilizacijske norme.
Problem lezi u tom sto su tzv. Kosovari u stvari deo Albanske nacionalisticke ideologije i tesko da mogu da se prosvete u brzom vremenskom roku (pogotovu sto ekonomskih uslova za to bas i nemaju). Ali uz pomoc i silu EU moguce je ovo uraditi.

darko

pre 16 godina

dosta vise ovih uzasa! pa svakom je jasno da je kosovo de facto nezavisno vec deset godina i da ga je milosevic izgubio neverovatnim ratovanjem sa nato paktom i pokusajem proterivanja i ubistva 2 000 000 ljudi.
krajnje je vreme da se amerikanci uozbilje i priznaju nezavisnost kosova, a u srbiji se niko nece previse uzbuditi.

JA

pre 16 godina

A čemu ovo "ubjeđivanje Srbije". Pa ako gospoda misle da imaju pravo da otmu teritoriju jedne suverene i međunarodno priznate zemlje neka to urade. U tom slučaju Srbija treba da formira ministarstvo za pomoć separatističkim pokretima (ovo najozbiljnije) i da tuži sve zemlje koje priznaju Kosovo za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete (baš da vidim hoće li Međunarodni sud u Hagu opet da bude nenadležan kad Srbija nešto traži). Možda ovo na prvi pogled zvuči glupo ili nemoguće ali ako ništa treba ih "tući" njihovim oružjem. Treba naložiti predstavniku Srbije u UN da predloži rezoluciju kojom se stavlja van snage povelja UN-a i svi akti koji garantuju nepovredivost granica. A u ostalom niko još nije građanima Srbije objasnio šta bi dobili time da prodaju Kosovo za "možda EU". Velika većina građana Srbije EU vidi samo kao šansu za prebjeg u neku od tih zemalja bez viza i nezna ništa drugo. Moćne zemlje EU nove članice trebaju samo kao tržište a ne kao ravnopravne partnere. Da li je Rumunija ili Bugarske i približno ekonomska sila kao npr. Njemačka?? Oni koji ne bi bježali misle da odmah nastupa raj sa platama od po par hiljada EUR i standard po želji bez rada. Zašto da Srbija ne digne glavu? Zašto ne uslovljavaju HR formiranjem (ponovo) RSK?
Svako treba da razmisli da li Srbiji treba ovakva EU, kojoj trebaju samo poslušne sluge?
Zašto Srbija dozvoljava sebi da mora stalno ponavljati da RS i Kosovo nemaju veze, a političari iz Sarajeva se utrkuju ko će više navijati za otimanje Kosova, Sandžaka, Vojvodine..

bobao

pre 16 godina

Ima još jedna varijanta - da Kosovo bude država, a Srbija pokrajina države Kosovo, pa onda da nas EU i SAD brane kao što se zauzimaju za sve pokrajine i autonomije po Srbiji. Ma biće tu na kraju neki entiteti od entiteta, svi će se osećati i nezavisnim i zavisnim, a političari će sve to da predstave kao najveći uspeh u istoriji svojih naroda...

Nepristrasan

pre 16 godina

Evo sta kaze premijer o konfederaciji:До решења можемо доћи ако ствари у новим преговорима поставимо на право место, а то значи ако отворимо питање положаја албанске националне мањине и пронађемо за њу најбољу меру аутономије у Покрајини”, изјавио је Коштуница београдским медијима.Dobro hajde da budemo realni sada.Ahtisari je pravio plan sto je odgovaralo samo albancima sada kostnica kaze da postavimo stvari na svom mestu sto ne odgovara albancim, Sta ce biti Srbi i Albanci nemogu da se dogovore oko statusa Kosova ni za 1000 godina sta preostaje nista drugo osim da ce doci do jednostranog proglasenja nezavisnosti i jednostranog priznavanja od SAD I EU a sto se tice EU mucice se i srbija i albanija i makedonija i ceo balkan a svake godine bice novi uslova da se ispune da bi bili primljeni ko je kriv = Menatalitet balkanski

Opijum

pre 16 godina

Kosovo je vec skoro deceniju apsolutno nezavisno u odnosu na Srbiju. To je cinjenica. Na srecu Albanskih i nesrecu srpskih nacionalista. Normalnim ljudima i medju Albnacima i Srbima je to apsolutno svejedno, njih zanima samo sto pre da udju u Evropu, posebno ili zajedno, jer nema veceg neprijatelja ni za jedne ni za druge od njihovih sopstvenih nacionalista.

Komentar

pre 16 godina

Samo to ne! Daj da se rasturamo vec vise, pa svako svojim putem, pa kako mu bude. Ovako ce politicki lezilebovici uvek imati izgovor za svoj nerad i nesposobnost.

Meti

pre 16 godina

S narodom treba biti posten, mozda ne celo vreme jer takva je priroda diplomatije, ali ipak na kraju treba govoriti istinu. Danasnji srpski politicari trose mnogo vremena, para i truda na stvari kojima unapred znaju ishod, umesto da usmere sav taj trud u dobrobit naroda. Ne smatram diplomatijom sukob sa celom MZ-com (izuzev Rusije), jer to najvise skodi Srbiji. Sto se Kosova tice, Kosovo je i onako nezavisno ako ne od drugih, zasigurno je od Srbije. A uskoro ce proslediti i medjunarodno priznavanje. Isto je bilo i s Crnom Gorom. Vise se ne racuna dobrom diplomatijom ako politicar na kraju kaze narodu: pa pokusali smo, ali nije islo!!!??? A tim putem upravo idu srpski politicari...

iva

pre 16 godina

Problem Srbije je sto zeli Kosovo bez Albanaca. Pitam se koliko Srba je bilo na Kosovu u poslednjih 30 godina i koliko Srba bi posetilo Kosovo u slucaju da ostane deo Srpske teritorije. Dakle, zelimo Kosovo da bude nase na papiru, a sto dalje od naseg privatnog zivota. Imam 35 godina. Niko nikada u toku mog osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja nije organizovao posetu Kosovu i upoznavanju prirodnih/kulturnih lepota Kosova i Metohije. Mislim, licemerna ljubav nase vlade a iznad svega nasih gradjana prema.

ivana

pre 16 godina

Mene iskreno cudi da niko od nasih zvanicnika nije vec predlozio konfederaciju umesto sto su se cvrsto drzali ideje o autonomiji koja je odavno propala. To je najbolji dokaz njihove kompletne politicke nezrelosti i nespremnosti da se suoce sa problemima.

steva

pre 16 godina

Dokle ce Srbija da bude obogaljena federacijama konfederacijama i raznoraznim mini narodima. Na Kosovu je nezaposlenost gora nego za vreme rata,i jos da pravimo konfederaciju?! Zar ce zbog politickih poena i glasova da nas opet da nasvoze jos 20 godina, dok na kraju ne budemo isli u Rumuniju ko gastarbajteri. Dosta bre vise!

perica

pre 16 godina

Podelite ga, molim Vas. Mislim da nema smisla vise razvlaciti, a odreci se juznog Kopaonika i Trepce nije lako. Zato nama Kosovo, njima Metohija, i sve srpske crkve s' juga prebaciti na sever. Kamen po kamen.

Tex Willer

pre 16 godina

Meni se ne svidja ovo uopste jer i u zajednickoj drzavi i da smo ravnopravni Srbija bi radila ono isto sto je pokusala sa Crnom Gorom. Bolje da se razlazimo nego budemo u braku koji ne funksionise.

Reaktor

pre 16 godina

Jos jedna "dobronamerna" ponuda koju mi ne mozemo da prihvatimo.

Sagledajmo mogucnosti koje su na stolu:

Otcepljenje - Ne niposto, stav vecine u srbiji koju moramo postovati. Neophodno, stav vecine Albanaca koja se takodje ipak mora postovati.

Da Kosovo ostane "pokrajina" - Pa ovo se opet nikom ne dopada. Zamislite 30% Albanskih poslanika u parlamentu. Kako ce oni da glasaju? I, kolike dnevnice i putne naloge ce da podizu sa skupstinske blagajne?

I ostaje jos podela teritorije - Ovo je vrlo sokantno resenje. Ali kako je do nepomirljive podele doslo na nacionalnoj osnovi onda i teritorijalna podela na Srbiju sa Metohijom i nezavisno Kosovo garantuju dugorocni mir sa obe strane granice.

Verovatno postoji jos neko resenje (osim rata naravno), ali mi ga nismo svesni, ili mu nismo pre svega dorasli.

Mi i Albanci jednostavno nismo svesni toga da je covek covek bez obzira na jezik, versku i nacionalnu pripadnost. Umesto da cenimo nekog po tome sta zna i sta ume, mi se delimo u plemena i ubijamo kao da smo u kamenom dobu.

---------------
Fred Kremenko
---------------

PACTKO

pre 16 godina

Konačno jedan razuman predlog, koji bi zaista predstavljao kompromis i trajno rešenje. Povlačenje novih granica na balkanu ne može da prođe bez mnogo prolivene krvi

Panonski mornar

pre 16 godina

Dobra ideja, ali nesto nedostaje u toj kombinatorici, a to je Vojvodina. Prema tome, moze, ali konfederacija Srbije, Vojvodine i Kosova. Ili Srbije, Kosova i Vojvodine, svejedno. To bi bio pravi (a i jedini pravican) model, i jedino tako bi se mogla izbeci situacija da sutra posle otcepljenja Kosova na dnevni red dodje i Vojvodina. A doci ce.

Janko Kostić

pre 16 godina

Jedino rešenje je pripajanje 90% teritorije Kosova Albaniji, a severnog dela Srbiji. Nema nove države, a granice promenjene konsenzusom obe države. Srbija u EU za 2-3 godine sa Hrvatskom, a Albanija za 50 godina sa Turskom. I vuk srećan i ovce na broju.

Ivan Krivohurov

pre 16 godina

Predlog o "konfederaciji" je besmislen. Kosovo je deo Srbije, prema tome ne moze biti govora o "konfederaciji". Albanci moraju uciniti napor da se reintegrisu. Drugog puta nema, kukavicja jaja nece proci u srpskom gnezdu.

Biga

pre 16 godina

Pa, bolje je da odmah dobiju nezavisnost, nego da opet imamo neku drzavu gde je sve formalno... Tako je bilo sa Crnom Gorom, pa se sad vidi da smo samo gubili vreme. Koliko probnih balona, koliko razlicitih ideja, a samo jedna koja ce stvarno dati rezultate: podela na dva etnicka dela, bez mesanja, sa posebnim statusom srpskih crkava u albanskom delu.

ww

pre 16 godina

To kao da vam prvo izvade zub do pola, pa posle odete opet kod zubara da ga izvadi skroz. Cemu to?
Neka idu svi kojima ne prija drustvo.

MIle

pre 16 godina

A zašto onda ne bi u konfederaciju ušle i Albanija, Crna Gora, BIH, Makedonija;

Pa da nam Đura oprosti što nas je tukao i prijatelji ko što smo nekad bili.

Dejan

pre 16 godina

Sto je babi milo to joj se i snilo. Sad bi voleli da pravimo konfederaciju. Gospodo cetiri meseca su ustupak Rusiji nakon toga Kosovo ce biti nezavisno a mi cemo se ipak naci pred izborom ili priblizavanje EU i priznavanje realnosti ili ne priznavanje Kosova i ne priblizavanje EU. Nazalost izgubili smo cetiri rata u proslosti i to ima svoju cenu.

Biga

pre 16 godina

Pa, bolje je da odmah dobiju nezavisnost, nego da opet imamo neku drzavu gde je sve formalno... Tako je bilo sa Crnom Gorom, pa se sad vidi da smo samo gubili vreme. Koliko probnih balona, koliko razlicitih ideja, a samo jedna koja ce stvarno dati rezultate: podela na dva etnicka dela, bez mesanja, sa posebnim statusom srpskih crkava u albanskom delu.

Ivan Krivohurov

pre 16 godina

Predlog o "konfederaciji" je besmislen. Kosovo je deo Srbije, prema tome ne moze biti govora o "konfederaciji". Albanci moraju uciniti napor da se reintegrisu. Drugog puta nema, kukavicja jaja nece proci u srpskom gnezdu.

Dejan

pre 16 godina

Sto je babi milo to joj se i snilo. Sad bi voleli da pravimo konfederaciju. Gospodo cetiri meseca su ustupak Rusiji nakon toga Kosovo ce biti nezavisno a mi cemo se ipak naci pred izborom ili priblizavanje EU i priznavanje realnosti ili ne priznavanje Kosova i ne priblizavanje EU. Nazalost izgubili smo cetiri rata u proslosti i to ima svoju cenu.

steva

pre 16 godina

Dokle ce Srbija da bude obogaljena federacijama konfederacijama i raznoraznim mini narodima. Na Kosovu je nezaposlenost gora nego za vreme rata,i jos da pravimo konfederaciju?! Zar ce zbog politickih poena i glasova da nas opet da nasvoze jos 20 godina, dok na kraju ne budemo isli u Rumuniju ko gastarbajteri. Dosta bre vise!

iva

pre 16 godina

Problem Srbije je sto zeli Kosovo bez Albanaca. Pitam se koliko Srba je bilo na Kosovu u poslednjih 30 godina i koliko Srba bi posetilo Kosovo u slucaju da ostane deo Srpske teritorije. Dakle, zelimo Kosovo da bude nase na papiru, a sto dalje od naseg privatnog zivota. Imam 35 godina. Niko nikada u toku mog osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja nije organizovao posetu Kosovu i upoznavanju prirodnih/kulturnih lepota Kosova i Metohije. Mislim, licemerna ljubav nase vlade a iznad svega nasih gradjana prema.

Panonski mornar

pre 16 godina

Dobra ideja, ali nesto nedostaje u toj kombinatorici, a to je Vojvodina. Prema tome, moze, ali konfederacija Srbije, Vojvodine i Kosova. Ili Srbije, Kosova i Vojvodine, svejedno. To bi bio pravi (a i jedini pravican) model, i jedino tako bi se mogla izbeci situacija da sutra posle otcepljenja Kosova na dnevni red dodje i Vojvodina. A doci ce.

MIle

pre 16 godina

A zašto onda ne bi u konfederaciju ušle i Albanija, Crna Gora, BIH, Makedonija;

Pa da nam Đura oprosti što nas je tukao i prijatelji ko što smo nekad bili.

ww

pre 16 godina

To kao da vam prvo izvade zub do pola, pa posle odete opet kod zubara da ga izvadi skroz. Cemu to?
Neka idu svi kojima ne prija drustvo.

Tex Willer

pre 16 godina

Meni se ne svidja ovo uopste jer i u zajednickoj drzavi i da smo ravnopravni Srbija bi radila ono isto sto je pokusala sa Crnom Gorom. Bolje da se razlazimo nego budemo u braku koji ne funksionise.

darko

pre 16 godina

dosta vise ovih uzasa! pa svakom je jasno da je kosovo de facto nezavisno vec deset godina i da ga je milosevic izgubio neverovatnim ratovanjem sa nato paktom i pokusajem proterivanja i ubistva 2 000 000 ljudi.
krajnje je vreme da se amerikanci uozbilje i priznaju nezavisnost kosova, a u srbiji se niko nece previse uzbuditi.

Meti

pre 16 godina

S narodom treba biti posten, mozda ne celo vreme jer takva je priroda diplomatije, ali ipak na kraju treba govoriti istinu. Danasnji srpski politicari trose mnogo vremena, para i truda na stvari kojima unapred znaju ishod, umesto da usmere sav taj trud u dobrobit naroda. Ne smatram diplomatijom sukob sa celom MZ-com (izuzev Rusije), jer to najvise skodi Srbiji. Sto se Kosova tice, Kosovo je i onako nezavisno ako ne od drugih, zasigurno je od Srbije. A uskoro ce proslediti i medjunarodno priznavanje. Isto je bilo i s Crnom Gorom. Vise se ne racuna dobrom diplomatijom ako politicar na kraju kaze narodu: pa pokusali smo, ali nije islo!!!??? A tim putem upravo idu srpski politicari...

Reaktor

pre 16 godina

Jos jedna "dobronamerna" ponuda koju mi ne mozemo da prihvatimo.

Sagledajmo mogucnosti koje su na stolu:

Otcepljenje - Ne niposto, stav vecine u srbiji koju moramo postovati. Neophodno, stav vecine Albanaca koja se takodje ipak mora postovati.

Da Kosovo ostane "pokrajina" - Pa ovo se opet nikom ne dopada. Zamislite 30% Albanskih poslanika u parlamentu. Kako ce oni da glasaju? I, kolike dnevnice i putne naloge ce da podizu sa skupstinske blagajne?

I ostaje jos podela teritorije - Ovo je vrlo sokantno resenje. Ali kako je do nepomirljive podele doslo na nacionalnoj osnovi onda i teritorijalna podela na Srbiju sa Metohijom i nezavisno Kosovo garantuju dugorocni mir sa obe strane granice.

Verovatno postoji jos neko resenje (osim rata naravno), ali mi ga nismo svesni, ili mu nismo pre svega dorasli.

Mi i Albanci jednostavno nismo svesni toga da je covek covek bez obzira na jezik, versku i nacionalnu pripadnost. Umesto da cenimo nekog po tome sta zna i sta ume, mi se delimo u plemena i ubijamo kao da smo u kamenom dobu.

---------------
Fred Kremenko
---------------

Opijum

pre 16 godina

Kosovo je vec skoro deceniju apsolutno nezavisno u odnosu na Srbiju. To je cinjenica. Na srecu Albanskih i nesrecu srpskih nacionalista. Normalnim ljudima i medju Albnacima i Srbima je to apsolutno svejedno, njih zanima samo sto pre da udju u Evropu, posebno ili zajedno, jer nema veceg neprijatelja ni za jedne ni za druge od njihovih sopstvenih nacionalista.

perica

pre 16 godina

Podelite ga, molim Vas. Mislim da nema smisla vise razvlaciti, a odreci se juznog Kopaonika i Trepce nije lako. Zato nama Kosovo, njima Metohija, i sve srpske crkve s' juga prebaciti na sever. Kamen po kamen.

Janko Kostić

pre 16 godina

Jedino rešenje je pripajanje 90% teritorije Kosova Albaniji, a severnog dela Srbiji. Nema nove države, a granice promenjene konsenzusom obe države. Srbija u EU za 2-3 godine sa Hrvatskom, a Albanija za 50 godina sa Turskom. I vuk srećan i ovce na broju.

bobao

pre 16 godina

Ima još jedna varijanta - da Kosovo bude država, a Srbija pokrajina države Kosovo, pa onda da nas EU i SAD brane kao što se zauzimaju za sve pokrajine i autonomije po Srbiji. Ma biće tu na kraju neki entiteti od entiteta, svi će se osećati i nezavisnim i zavisnim, a političari će sve to da predstave kao najveći uspeh u istoriji svojih naroda...

JA

pre 16 godina

A čemu ovo "ubjeđivanje Srbije". Pa ako gospoda misle da imaju pravo da otmu teritoriju jedne suverene i međunarodno priznate zemlje neka to urade. U tom slučaju Srbija treba da formira ministarstvo za pomoć separatističkim pokretima (ovo najozbiljnije) i da tuži sve zemlje koje priznaju Kosovo za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete (baš da vidim hoće li Međunarodni sud u Hagu opet da bude nenadležan kad Srbija nešto traži). Možda ovo na prvi pogled zvuči glupo ili nemoguće ali ako ništa treba ih "tući" njihovim oružjem. Treba naložiti predstavniku Srbije u UN da predloži rezoluciju kojom se stavlja van snage povelja UN-a i svi akti koji garantuju nepovredivost granica. A u ostalom niko još nije građanima Srbije objasnio šta bi dobili time da prodaju Kosovo za "možda EU". Velika većina građana Srbije EU vidi samo kao šansu za prebjeg u neku od tih zemalja bez viza i nezna ništa drugo. Moćne zemlje EU nove članice trebaju samo kao tržište a ne kao ravnopravne partnere. Da li je Rumunija ili Bugarske i približno ekonomska sila kao npr. Njemačka?? Oni koji ne bi bježali misle da odmah nastupa raj sa platama od po par hiljada EUR i standard po želji bez rada. Zašto da Srbija ne digne glavu? Zašto ne uslovljavaju HR formiranjem (ponovo) RSK?
Svako treba da razmisli da li Srbiji treba ovakva EU, kojoj trebaju samo poslušne sluge?
Zašto Srbija dozvoljava sebi da mora stalno ponavljati da RS i Kosovo nemaju veze, a političari iz Sarajeva se utrkuju ko će više navijati za otimanje Kosova, Sandžaka, Vojvodine..

Komentar

pre 16 godina

Samo to ne! Daj da se rasturamo vec vise, pa svako svojim putem, pa kako mu bude. Ovako ce politicki lezilebovici uvek imati izgovor za svoj nerad i nesposobnost.

Ivan

pre 16 godina

Neverovatno! Da li je moguce da nam je pamcenje toliko kratko. Ovo je definitivno povratak u Miloseviceve '80. Da li pamtite predlog asimtericne federacije od strane slovenackog rukovodstva?

Na sta mi gubimo vreme. 1989 sam imao nepunih 18. I sta se promenilo u Srbiji poslednjih 18 godina.

Strasno!

Nemam vise nikakav komentar osim poruke svim mladim ljudima od 18 pa nadalje da spakuju svoje kofere i potraze svoju srecu na nekom boljem mestu.

Free Lancer

pre 16 godina

Postoji kompromisno resenje koje glasi "entitet" za Kosovo u okviru Srbije sa sistemom "jedna drzava-dva sistema".
Enititet bi bio pod protektoratom EU, sve dok ne bi ispunio sve standarde za jednu normalnu drzavu, a zatim bi zajedno sa Srbijom mogao uci u EU. Nakon toga nije vazno da li je nezavisno ili je deo Srbije, ukoliko ispunjava sve civilizacijske norme.
Problem lezi u tom sto su tzv. Kosovari u stvari deo Albanske nacionalisticke ideologije i tesko da mogu da se prosvete u brzom vremenskom roku (pogotovu sto ekonomskih uslova za to bas i nemaju). Ali uz pomoc i silu EU moguce je ovo uraditi.

Nepristrasan

pre 16 godina

Evo sta kaze premijer o konfederaciji:До решења можемо доћи ако ствари у новим преговорима поставимо на право место, а то значи ако отворимо питање положаја албанске националне мањине и пронађемо за њу најбољу меру аутономије у Покрајини”, изјавио је Коштуница београдским медијима.Dobro hajde da budemo realni sada.Ahtisari je pravio plan sto je odgovaralo samo albancima sada kostnica kaze da postavimo stvari na svom mestu sto ne odgovara albancim, Sta ce biti Srbi i Albanci nemogu da se dogovore oko statusa Kosova ni za 1000 godina sta preostaje nista drugo osim da ce doci do jednostranog proglasenja nezavisnosti i jednostranog priznavanja od SAD I EU a sto se tice EU mucice se i srbija i albanija i makedonija i ceo balkan a svake godine bice novi uslova da se ispune da bi bili primljeni ko je kriv = Menatalitet balkanski

ivana

pre 16 godina

Mene iskreno cudi da niko od nasih zvanicnika nije vec predlozio konfederaciju umesto sto su se cvrsto drzali ideje o autonomiji koja je odavno propala. To je najbolji dokaz njihove kompletne politicke nezrelosti i nespremnosti da se suoce sa problemima.

PACTKO

pre 16 godina

Konačno jedan razuman predlog, koji bi zaista predstavljao kompromis i trajno rešenje. Povlačenje novih granica na balkanu ne može da prođe bez mnogo prolivene krvi

aleksandar

pre 16 godina

Zbog predloga 1991. godine da se Kosovu da nezavisnost a da albanski lobi u svetu lobira za ujedinjenje srpskih teritorija bijah ismejan i proglašen izdajnikom srpstva(ne znam kako kad nisam Srbin)....a Albanci bi to prihvatili(i odradili posao).Sad ni ujedinjenja ni Kosova,a bogme to nije kraj.

Dejvid

pre 16 godina

Moze biti Konfederacija izmedju Srbije i Kosova, ali prvo treba priznati nezavisnost Kosova. Kada Kosovo bude nezavisno i clanica UN onda moze da proglasi Konfederativni savez dveju nezavisnih drzava Srbije i Kosova. To je tako po medjunarodnom pravu. Bez medjunarodnog priznaja Kosova kao nezavisne drzave, ne moze se stvarati nikakva konfederacija izmedju Srbije i Kosova. Poslje priznate nezavisnosti Kosova moze se formirati UNIJA nezavisnih drzava zapadnog balkana izmedju Albanije, Bosne Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.Ovo je moguce i realno, samo treba politicka volja tih drzava i naroda i podrska EU SAD i Rusije.

Panonski mornar

pre 16 godina

Dobra ideja, ali nesto nedostaje u toj kombinatorici, a to je Vojvodina. Prema tome, moze, ali konfederacija Srbije, Vojvodine i Kosova. Ili Srbije, Kosova i Vojvodine, svejedno. To bi bio pravi (a i jedini pravican) model, i jedino tako bi se mogla izbeci situacija da sutra posle otcepljenja Kosova na dnevni red dodje i Vojvodina. A doci ce.

Ivan Krivohurov

pre 16 godina

Predlog o "konfederaciji" je besmislen. Kosovo je deo Srbije, prema tome ne moze biti govora o "konfederaciji". Albanci moraju uciniti napor da se reintegrisu. Drugog puta nema, kukavicja jaja nece proci u srpskom gnezdu.

Dejan

pre 16 godina

Sto je babi milo to joj se i snilo. Sad bi voleli da pravimo konfederaciju. Gospodo cetiri meseca su ustupak Rusiji nakon toga Kosovo ce biti nezavisno a mi cemo se ipak naci pred izborom ili priblizavanje EU i priznavanje realnosti ili ne priznavanje Kosova i ne priblizavanje EU. Nazalost izgubili smo cetiri rata u proslosti i to ima svoju cenu.

darko

pre 16 godina

dosta vise ovih uzasa! pa svakom je jasno da je kosovo de facto nezavisno vec deset godina i da ga je milosevic izgubio neverovatnim ratovanjem sa nato paktom i pokusajem proterivanja i ubistva 2 000 000 ljudi.
krajnje je vreme da se amerikanci uozbilje i priznaju nezavisnost kosova, a u srbiji se niko nece previse uzbuditi.

PACTKO

pre 16 godina

Konačno jedan razuman predlog, koji bi zaista predstavljao kompromis i trajno rešenje. Povlačenje novih granica na balkanu ne može da prođe bez mnogo prolivene krvi

Janko Kostić

pre 16 godina

Jedino rešenje je pripajanje 90% teritorije Kosova Albaniji, a severnog dela Srbiji. Nema nove države, a granice promenjene konsenzusom obe države. Srbija u EU za 2-3 godine sa Hrvatskom, a Albanija za 50 godina sa Turskom. I vuk srećan i ovce na broju.

Biga

pre 16 godina

Pa, bolje je da odmah dobiju nezavisnost, nego da opet imamo neku drzavu gde je sve formalno... Tako je bilo sa Crnom Gorom, pa se sad vidi da smo samo gubili vreme. Koliko probnih balona, koliko razlicitih ideja, a samo jedna koja ce stvarno dati rezultate: podela na dva etnicka dela, bez mesanja, sa posebnim statusom srpskih crkava u albanskom delu.

Tex Willer

pre 16 godina

Meni se ne svidja ovo uopste jer i u zajednickoj drzavi i da smo ravnopravni Srbija bi radila ono isto sto je pokusala sa Crnom Gorom. Bolje da se razlazimo nego budemo u braku koji ne funksionise.

ivana

pre 16 godina

Mene iskreno cudi da niko od nasih zvanicnika nije vec predlozio konfederaciju umesto sto su se cvrsto drzali ideje o autonomiji koja je odavno propala. To je najbolji dokaz njihove kompletne politicke nezrelosti i nespremnosti da se suoce sa problemima.

Meti

pre 16 godina

S narodom treba biti posten, mozda ne celo vreme jer takva je priroda diplomatije, ali ipak na kraju treba govoriti istinu. Danasnji srpski politicari trose mnogo vremena, para i truda na stvari kojima unapred znaju ishod, umesto da usmere sav taj trud u dobrobit naroda. Ne smatram diplomatijom sukob sa celom MZ-com (izuzev Rusije), jer to najvise skodi Srbiji. Sto se Kosova tice, Kosovo je i onako nezavisno ako ne od drugih, zasigurno je od Srbije. A uskoro ce proslediti i medjunarodno priznavanje. Isto je bilo i s Crnom Gorom. Vise se ne racuna dobrom diplomatijom ako politicar na kraju kaze narodu: pa pokusali smo, ali nije islo!!!??? A tim putem upravo idu srpski politicari...

Opijum

pre 16 godina

Kosovo je vec skoro deceniju apsolutno nezavisno u odnosu na Srbiju. To je cinjenica. Na srecu Albanskih i nesrecu srpskih nacionalista. Normalnim ljudima i medju Albnacima i Srbima je to apsolutno svejedno, njih zanima samo sto pre da udju u Evropu, posebno ili zajedno, jer nema veceg neprijatelja ni za jedne ni za druge od njihovih sopstvenih nacionalista.

iva

pre 16 godina

Problem Srbije je sto zeli Kosovo bez Albanaca. Pitam se koliko Srba je bilo na Kosovu u poslednjih 30 godina i koliko Srba bi posetilo Kosovo u slucaju da ostane deo Srpske teritorije. Dakle, zelimo Kosovo da bude nase na papiru, a sto dalje od naseg privatnog zivota. Imam 35 godina. Niko nikada u toku mog osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja nije organizovao posetu Kosovu i upoznavanju prirodnih/kulturnih lepota Kosova i Metohije. Mislim, licemerna ljubav nase vlade a iznad svega nasih gradjana prema.

perica

pre 16 godina

Podelite ga, molim Vas. Mislim da nema smisla vise razvlaciti, a odreci se juznog Kopaonika i Trepce nije lako. Zato nama Kosovo, njima Metohija, i sve srpske crkve s' juga prebaciti na sever. Kamen po kamen.

MIle

pre 16 godina

A zašto onda ne bi u konfederaciju ušle i Albanija, Crna Gora, BIH, Makedonija;

Pa da nam Đura oprosti što nas je tukao i prijatelji ko što smo nekad bili.

ww

pre 16 godina

To kao da vam prvo izvade zub do pola, pa posle odete opet kod zubara da ga izvadi skroz. Cemu to?
Neka idu svi kojima ne prija drustvo.

steva

pre 16 godina

Dokle ce Srbija da bude obogaljena federacijama konfederacijama i raznoraznim mini narodima. Na Kosovu je nezaposlenost gora nego za vreme rata,i jos da pravimo konfederaciju?! Zar ce zbog politickih poena i glasova da nas opet da nasvoze jos 20 godina, dok na kraju ne budemo isli u Rumuniju ko gastarbajteri. Dosta bre vise!

JA

pre 16 godina

A čemu ovo "ubjeđivanje Srbije". Pa ako gospoda misle da imaju pravo da otmu teritoriju jedne suverene i međunarodno priznate zemlje neka to urade. U tom slučaju Srbija treba da formira ministarstvo za pomoć separatističkim pokretima (ovo najozbiljnije) i da tuži sve zemlje koje priznaju Kosovo za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete (baš da vidim hoće li Međunarodni sud u Hagu opet da bude nenadležan kad Srbija nešto traži). Možda ovo na prvi pogled zvuči glupo ili nemoguće ali ako ništa treba ih "tući" njihovim oružjem. Treba naložiti predstavniku Srbije u UN da predloži rezoluciju kojom se stavlja van snage povelja UN-a i svi akti koji garantuju nepovredivost granica. A u ostalom niko još nije građanima Srbije objasnio šta bi dobili time da prodaju Kosovo za "možda EU". Velika većina građana Srbije EU vidi samo kao šansu za prebjeg u neku od tih zemalja bez viza i nezna ništa drugo. Moćne zemlje EU nove članice trebaju samo kao tržište a ne kao ravnopravne partnere. Da li je Rumunija ili Bugarske i približno ekonomska sila kao npr. Njemačka?? Oni koji ne bi bježali misle da odmah nastupa raj sa platama od po par hiljada EUR i standard po želji bez rada. Zašto da Srbija ne digne glavu? Zašto ne uslovljavaju HR formiranjem (ponovo) RSK?
Svako treba da razmisli da li Srbiji treba ovakva EU, kojoj trebaju samo poslušne sluge?
Zašto Srbija dozvoljava sebi da mora stalno ponavljati da RS i Kosovo nemaju veze, a političari iz Sarajeva se utrkuju ko će više navijati za otimanje Kosova, Sandžaka, Vojvodine..

Free Lancer

pre 16 godina

Postoji kompromisno resenje koje glasi "entitet" za Kosovo u okviru Srbije sa sistemom "jedna drzava-dva sistema".
Enititet bi bio pod protektoratom EU, sve dok ne bi ispunio sve standarde za jednu normalnu drzavu, a zatim bi zajedno sa Srbijom mogao uci u EU. Nakon toga nije vazno da li je nezavisno ili je deo Srbije, ukoliko ispunjava sve civilizacijske norme.
Problem lezi u tom sto su tzv. Kosovari u stvari deo Albanske nacionalisticke ideologije i tesko da mogu da se prosvete u brzom vremenskom roku (pogotovu sto ekonomskih uslova za to bas i nemaju). Ali uz pomoc i silu EU moguce je ovo uraditi.

Ivan

pre 16 godina

Neverovatno! Da li je moguce da nam je pamcenje toliko kratko. Ovo je definitivno povratak u Miloseviceve '80. Da li pamtite predlog asimtericne federacije od strane slovenackog rukovodstva?

Na sta mi gubimo vreme. 1989 sam imao nepunih 18. I sta se promenilo u Srbiji poslednjih 18 godina.

Strasno!

Nemam vise nikakav komentar osim poruke svim mladim ljudima od 18 pa nadalje da spakuju svoje kofere i potraze svoju srecu na nekom boljem mestu.

Reaktor

pre 16 godina

Jos jedna "dobronamerna" ponuda koju mi ne mozemo da prihvatimo.

Sagledajmo mogucnosti koje su na stolu:

Otcepljenje - Ne niposto, stav vecine u srbiji koju moramo postovati. Neophodno, stav vecine Albanaca koja se takodje ipak mora postovati.

Da Kosovo ostane "pokrajina" - Pa ovo se opet nikom ne dopada. Zamislite 30% Albanskih poslanika u parlamentu. Kako ce oni da glasaju? I, kolike dnevnice i putne naloge ce da podizu sa skupstinske blagajne?

I ostaje jos podela teritorije - Ovo je vrlo sokantno resenje. Ali kako je do nepomirljive podele doslo na nacionalnoj osnovi onda i teritorijalna podela na Srbiju sa Metohijom i nezavisno Kosovo garantuju dugorocni mir sa obe strane granice.

Verovatno postoji jos neko resenje (osim rata naravno), ali mi ga nismo svesni, ili mu nismo pre svega dorasli.

Mi i Albanci jednostavno nismo svesni toga da je covek covek bez obzira na jezik, versku i nacionalnu pripadnost. Umesto da cenimo nekog po tome sta zna i sta ume, mi se delimo u plemena i ubijamo kao da smo u kamenom dobu.

---------------
Fred Kremenko
---------------

Komentar

pre 16 godina

Samo to ne! Daj da se rasturamo vec vise, pa svako svojim putem, pa kako mu bude. Ovako ce politicki lezilebovici uvek imati izgovor za svoj nerad i nesposobnost.

Dejvid

pre 16 godina

Moze biti Konfederacija izmedju Srbije i Kosova, ali prvo treba priznati nezavisnost Kosova. Kada Kosovo bude nezavisno i clanica UN onda moze da proglasi Konfederativni savez dveju nezavisnih drzava Srbije i Kosova. To je tako po medjunarodnom pravu. Bez medjunarodnog priznaja Kosova kao nezavisne drzave, ne moze se stvarati nikakva konfederacija izmedju Srbije i Kosova. Poslje priznate nezavisnosti Kosova moze se formirati UNIJA nezavisnih drzava zapadnog balkana izmedju Albanije, Bosne Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.Ovo je moguce i realno, samo treba politicka volja tih drzava i naroda i podrska EU SAD i Rusije.

Nepristrasan

pre 16 godina

Evo sta kaze premijer o konfederaciji:До решења можемо доћи ако ствари у новим преговорима поставимо на право место, а то значи ако отворимо питање положаја албанске националне мањине и пронађемо за њу најбољу меру аутономије у Покрајини”, изјавио је Коштуница београдским медијима.Dobro hajde da budemo realni sada.Ahtisari je pravio plan sto je odgovaralo samo albancima sada kostnica kaze da postavimo stvari na svom mestu sto ne odgovara albancim, Sta ce biti Srbi i Albanci nemogu da se dogovore oko statusa Kosova ni za 1000 godina sta preostaje nista drugo osim da ce doci do jednostranog proglasenja nezavisnosti i jednostranog priznavanja od SAD I EU a sto se tice EU mucice se i srbija i albanija i makedonija i ceo balkan a svake godine bice novi uslova da se ispune da bi bili primljeni ko je kriv = Menatalitet balkanski

bobao

pre 16 godina

Ima još jedna varijanta - da Kosovo bude država, a Srbija pokrajina države Kosovo, pa onda da nas EU i SAD brane kao što se zauzimaju za sve pokrajine i autonomije po Srbiji. Ma biće tu na kraju neki entiteti od entiteta, svi će se osećati i nezavisnim i zavisnim, a političari će sve to da predstave kao najveći uspeh u istoriji svojih naroda...

aleksandar

pre 16 godina

Zbog predloga 1991. godine da se Kosovu da nezavisnost a da albanski lobi u svetu lobira za ujedinjenje srpskih teritorija bijah ismejan i proglašen izdajnikom srpstva(ne znam kako kad nisam Srbin)....a Albanci bi to prihvatili(i odradili posao).Sad ni ujedinjenja ni Kosova,a bogme to nije kraj.