Krizne situacije i balkanske snage

Beograd -- Ruski ministar za vanredne situacije predlaže da zemlje juga Evrope formiraju zajedničku vazdušnu flotu za gašenje požara.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
 1. Za početak treba formirati Ministarstvo ili neki drugi Organ uprave za vbanredne situacije i kjupiti hidroavione BE-10 Čajka, koji mogu da se pune sa Zavojskog ili Bovanskog ili drugih jezera.Nisu skupi a efikasni su.Jeftiniji su od Kanadera, a tu su po efikasnosti.I francuzi i englezi proizvode slične avione(Čajka je pravljena po licenci Briten-defender)
  (miša r, 31. jul 2007 09:01)

  # Link komentara

 2. Trebalo bi zabraniti izvođenje pesme Z.Čolića "Gori vatra".
  (Globtroter, 31. jul 2007 10:02)

  # Link komentara

 3. Nas uvek nesto iznenadi - kao svojevremeno kada je vezba 'nista nas ne sme izbebaditi' odlozena zbog kise. Kad pocnu poplave, onda cemo konstatovati kako su nam kanali za odvodnjavanje zapusteni itd. itd.,itd.
  (Iznenadjeni, 31. jul 2007 10:30)

  # Link komentara

 4. Kad treba da se daju pare za nove helikoptere i avione onda svi kazu kako je to skup sport, a kad grune poplava u Jasi Tomicu ili se zapali Stara planina, onda svi zovu Vojsku upomoc.

  Ako zelimo savremenu drzavu i Vojsku, to mora da se plati.
  Svako licitiranje tipa "remont jos 4 helikoptera" je smesno jer ne podmiruje ni najosnovnije potrebe Vojske koje se ogledaju u redovnom naletu pilota.

  Neznam sta jos treba da se desi pa da nasa Vlada pocne da razmislja na normalan nacin, kao sto razmisljaju sve normalne Vlade.

  Bez dve eskadrile srednjih visenamenskih helikoptera i minimum jedne eskadrile visenamenskih nadzvucnih borbenih aviona jednostavno - nema slobodnog neba, nema normalnog funkcionisanja Vazduhoplovstva, ostajemo ubogi, prikucani za zemlju, kao u 19. veku.

  A sve to kosta:
  dobro ocuvani, polovni, remontovani MiG-29SMT 15 miliona US$ (eskadrila 10 lovaca 150M US$),
  novi helikopter Mi-17 5 miliona US$ (20 helikoptera za 100 miliona US$).

  Cena od 250 miliona US$ za kompletno opremanje Vazduhoplovstva je smesna u odnosu na ono sta se time dobija.
  Zamislite samo da neko otme putnicki dzambo-dzet i usmeri ga ka Dedinju. Da li bi onda Vlada nasla resenje i odresila kesu?
  (BOKI, 31. jul 2007 10:35)

  # Link komentara

 5. vojske se svi sete kada nesto ne valja a u ostalim momentima je napdaju da je retrogradna i da im je budzet preveliki. 2003 sam kao vojniik gasio pozar u barajevu i tada ni jedan helikopter nije radio, a mi smo imali prskalice sa 10 litara vode, da sam gledao sa strane umro bih od smeha ali iz vatre uopste nije bilo smesno nego tuzno, a posle su mi ovi na civilnom drvili kako nisu isli u vojsku da ne budu deo organizacije koja skriva mladica, pa sto nisu njih sa civilnog sluzenja slali da gase pozar, podjednako su neobuceni za to kao i mi na redovnom sluzenju
  (vladimir, 31. jul 2007 11:39)

  # Link komentara

 6. Zaista bi trebalo budzetom za narednu godinu predvideti neki novi avion ili helikopter, da nam treba, treba nam. Kada se uradi racunica sta se time dobija, a sta gubi, mnogo se vise dobija. Ovako dajemo pare za obnovu suma, pasnjaka, moramo da uvozimo poljoprivredne kuliture koje su izgorele pa nemamo dovoljno za nas, a kada bi se te pare ulozile i dale vojsci da se opremi, mnogo bi manja steta bila.
  Podrzavam predlog ministra Sutanovca da se oformi posebno odeljenje koje bi se bavilo ovakvim stvarima.
  (Vozd Daki, 31. jul 2007 13:16)

  # Link komentara

 7. Da bi bili svi siti i ovce na broju, zasto te helikoptere ne prebace iz vojske u neku civilnu instituciju (vatrogasce!). Tada se niko nece buniti sto je vojni budzet veliki...
  (Dragoljub, 31. jul 2007 13:57)

  # Link komentara

 8. Pravo je pitanje o tajnoj prodaji Kanadera aviona za gasenje pozara ,koji su ostalu od JNA.Ko je prodao a ko uzeo pare? A sad da hitno treba nabaviti jedan Iljussin valja je jasno, topla leta tek dolaze.
  (zoran, 31. jul 2007 17:46)

  # Link komentara