Petak, 22.06.2007.

07:16

EU: Manje promene u planu

U planu Martija Ahtisarija za Kosovo mogu biti izvršene neke, ali ne strategijske promene, ocenili sinoć ministri Evropske unije.

Izvor: B92

EU: Manje promene u planu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Vlada

pre 16 godina

Gospodine Polt nemojte onda ni Republiku Srpsku primoravati da ostane u takozvanoj drzavi Bosni i Hercegovini.Kakva dvolicnost,neverovatno.

vlada

pre 16 godina

kako li ce polt to isto objasniti r.srpskoj, jelte ne mozete nekog terati na silu da ostane u sastavu neke zemlje, ako ovo nisu skolski dupli standardi, ne znam sta jesu

objektivno

pre 16 godina

Interes USA je da se ozvanici stanje do koga su oni doveli nelegalnim napadom 1999. Dakle prihvatanje rezolucije u SB UN bi legalizovalo ilegalnu stvar. Ovako ako to ne prodje pitanje je samo vremena da se povrati legalno stanje. Nema nikakvog razloga da se prihvate totalno nelogicni argumenti, to je gomila gluposti. Ko kaze da ce neko da se unervozi bas za 120 dana? Odakle ta procena? Sve je to jasno kako i zasto se pricaju nelogicne stvari, srpska politika nazalost nema uporiste u cvrstoj (ili bilo kakvoj) nacionalnoj strategiji, jer nje i nema. Ali i pored svega, nasilnistvo moze da pobedi kratkorocno ali ne i dugorocno. Osim ako Srba dugorocno ne nestane potpuno, sto je mogucnost, u kom slucaju je ionako svejedno. Za sada sve sto mozemo da procitamo od strane USA politicara i njihovih satelita, da ne govorim o Albancima, je totalno nelogicno i nasilno. Pitaju se svi gradjani u jednoj drzavi a ne samo na jednom njenom delu. Ili ako to ne vazi, onda ne vazi vise ni u jednoj drzavi, nikakve logike nema u toj praznoj prici o specijalnom slucaju. To je sve zajedno toliko idiotski sto pricaju da jedino neko ko je izuzetno nadobudan, nasilan i ogranicen moze tako nesto i da izgovori. Ne cudi me sto njih nije sramota, ali svakog ko malo drzi do sebe bi se zapitao kako da opravda te nebuloze.

Neobavesten

pre 16 godina

Listu regionalnih emitera radio i tV programa moci cete da vidite u ponedeljak u svim dnevnim novinama, a do tada mozete cekati da neko ko ima hrabrosti kaze na svojoj radio ili TV stanici da li je ili nije dobio. Jos uvek su sve informacije "nezvanicne" iako su svi emiteri koji su dobili dozvole u toku danasnjeg dana obavesteni faxom ili telefonom od strane RRA,a na sajtu BETA-e ste to mogli procitati jos sinoc. Postoji jedna zanimljiv primer u Pomoravskom okrugu, statistika i raspodela RRA kazu: Jagodina 4 lokalne radijske frekvencije, Cuprija 3 radijske lokalne, a Paracin 2 lokalne radijske, sta je vodilja u ovakvoj raspodeli? Desava se slucajno da Jagodina dobije regionalnu TV (Palma +), regionalnu radijsku (opstinski radio Jagodina), a 4 lokalne radijske ostaju i cekaju dodelu do kraja jula. Ko gubi ima pravo i da se ljuti, ali je ruzno sto nas i dalje vodi centralizam, a svi tezimo decentralizaciji. Tako da ce u buduce region Pomoravlja moci mirno da razgleda novine iz ZOO vrta, AQVA parka i zivi gledajuci u buducnost kroz pasulj, tarot i ostale "nadarene" licnosti, a oni koji ne pripadaju ovom regionu ili gledaju iz inostranstva mogu da se jave na telefone ispisane na ekranu... Mislim da je i Uzice ostalo bez regionalne frekvencije, pitam se da ona nije zavrsila u Cacku?

Boban

pre 16 godina

Da li je Michael Polt albanski ambasador ili ciji. Nije mi jasno zasto se toliko zalaze za nezavisnos. Moze da se zalaze za nezavisnost ali ne u Srbiji, mogu da im daju deo nenaseljenog dela Aljaske i tako ce da rese problem za albance, mislim da je predlog sasvim realan. Resice dva problema :
1) Problem Kosova i Metohije
2) Problem naseljavanja Aljaske
Sasvim realno!
Mogu da kazem samo jedno, da amerikanci ne insistiraju na nezavisnosti, albanci ne bi ni pomislili da traze, znaci neko im pumpa glavu!

realista

pre 16 godina

Vesti za 22.06.2015.
Republika Dardanija je sinoc zapretila ratom Republici Albaniji ukoliko se po hitnom postupku ne rese sporna pitanja u regionu.
Naime, Dardanija (nekadasnja AP Kosovo i Metohija), se protivi prosirenju Republike Severna Dardanija (nekadasnja oblast Presevo-Bujanovac-Medvedja) na Republiku Iliridu, za ciju prestonicu, Tetovo, tvrde da je geografski oduvek pripadala nekadasnjem Kosovu. Takodje, Dardanija zamera Albaniji sto ugnjetava nezavisnost Republike Camerija (nekadasnja severoistocna Grcka), dok se Nezavisna Republika Malesija svrstala na stranu Dardanije, zbog poznatih nesuglasica oko naplate ulaza na plazi u Ulcinju. Dardanija dalje insistira da joj se preda Busov Sat, jer je on, kao simbol oslobodjenja, vrlo vazna turisticka atrakcija diljem albanaca u rasejanju, te je od kljucne ekonomske vaznosti za dalji razvoj zemlje.
Albanija je, kao odgovor na pretnje, jutros opozvala svoje golubove-pismonose iz Pristine i tako ozbiljno ugrozila komunikacije Dardanije sa spoljnim svetom...

Boli glava

pre 16 godina

Da li diplomatski imunitet obezbedjuje pravo Ambasadoru da u zemlji domacina ide djonom. Amerika zbog svoje arogantnosti ne shvata da je taktika ponizavanja Srba i Srbije kontraproduktivna. Nikakva podmicivanja sa jedne strane (sargarepa) ne moze da natera Srbe da se pomire sa otimanjem Kosova (korbac). Ta taktika i jeste kamen spoticanja u celoj situaciji.

Zoran

pre 16 godina

Gospodin Polt and USA trebaju da se suoce sa realnoscu. Realnost je rezolucija 1244 i tacka. Tako ce ostati jos mnogo godina dok Albanci i Srbi ne nadju zajednicko rjesenje ili sto je jos vjerovatnije sa tom rezolucijom ce uci u EU. Razlog zbog kojeg amerikanci insistiraju na nezavisnosti nije njihova ljubav prema Albancima nego zelja da pokazu svijetu da su oni jedini koji upravljaju svijetom i odlucuju o granicama a ne UN

abit

pre 16 godina

Priznavanjem Kosova kao nezavisnom od strane srbije najvise bi sami srbi profitirali na to.Ne moze srbija da bude geografski u evropi a ideoloski u ruskim stepama, Priznavanjem Kosova od strane srbije otvorio bi se put samoj srbiji za integraciju u EU i napredak s'jedne strane i s'druge strane "otkinulo bi se breme s'ledja srbiji zvano Kosovo"

Pregovarac

pre 16 godina

Polt kaze "Vlada Srbije nema mogućnost da primora nekog da ostane u Srbiji". Tacno ali ako 2 miliona Kosovara ima to pravo neka onda Vlade SAD i EU omoguce svakome ko hoce da izadje i ode iz ove i ovakve Srbije, pa neka ostanu u njoj samo oni koji "ne daju" po bilo koju cenu. A da bi se Rusi u svemu ovom zadovoljili neka jos daju neki komad teritorije da ovi Srbi koji "hoce da daju" Kosovo osnuju svoju novu drzavu. Sta mislite koja od ove 2 srpske drzave bi bila prosperitetnija za 50 godina? To je moj predlog za Kosovo.

sander

pre 16 godina

Kakve sve gluposti mosez cuti od svakojakih ambasadora koji se utrkuju da nam objasne zasto se mora pocepati Srbija. Najbolja od svega je da Srbija ne moze naterati jednu grupu svojih gradjana da u njoj zive a koji su se u nju naseljavali 60-tak godina bezeci od loseg i nedemokratskog zivota. Drugim racima ja se naseljavam u Srbiju da bi mi za neku godinu bilo neprihvatljivo da u njoj zivim, pa mi zato treba da mi neko pokloni tu tudju zemlju da bude moja.

lionpr

pre 16 godina

Ako bi g. Tadic bio na vlasti za vreme SM i posle toga, i ako srbi ne bi glasali za radikale i SPS onako kako su glasali u zadnje vreme, mozda bi doslo do nekakvog resenja koja ne bi znacila maksimalne zahteve obeju strana. Medjutim niti g. Tadic bio na vlasti tokom 90 god. niti njegova stranka je najveca u Srbiji danas. Realno danas u Srbiji vecinu imaju pseudodemokrati Kostunice, radikali i SPS. Pa videli smo svi pre par nedelja da je Kostunica mnogo blizi sa radikalima nego Tadicem. Bilo kako bilo s obzirom na ono sto se desilo na Kosovo tokom '98 i '99 prakticno nema sanse da se dodje do nekog dogovora da albanci pristanu da zive u okviru Srbije. Albanci nece menjati stav makar i MZ preokrenula i trazila od albanaca da prihvate srpski predlog, jednostavno narod na Kosovo toliko je frustruiran da takvo resnje ne dolazi u obzir. S druge strane danas Kosovo je prakticno nezavisno od Srbije i prema reoluciji 1244 ovakvo stanje moze trajati beskrajno. Albanci ce mnogo radije ziveti s ovim statusom nego da prihvate autonomiju u okviru Srbije. Uostalom ABSOLUTNO JE BESMISLENO da trazis od nekoga da prihvati nesto manje nego ono sto ima pogotovo u situaciji koja je sada gde Srbije moze samo DA POZIVA, DA PREDLAZE, ali me moze NISTA DA PREDUZIMA jer je izgubila u POTPUNOSTI kontrolu nad Kosovom jos Juna 1999 rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom.

Горан

pre 16 godina

Погледајте вести светских новинских агенција. Нико више о Косову не прича.

Господа Тадић и Коштуница успели су да проблем Косова усмере у правцу политичког, мирног (без оружја) решавања.

bardhyl shqiptari

pre 16 godina

Najgori scenarij za Albance: ostajanje u bilo kojem kontekstu unutar Srbije. Dakle, ako za bilo koje rješenje mora biti suglasnost obiju strana (Ruski stav), jedino rješenje koje Albanci nikad neće prihvatiti je ostanak unutar Srbije. Tako gledajući dakle, rješenja neće nikada biti. Srbija neće nikada ponovo ući na Kosovo. Takva situacija će kočiti u razvoju obje strane, pa da vidimo tko će duže izdržati, s napomenom, da je nama već sada bolje nego što nam je ikada bilo ( a bit će nam i bolje) a vi niste nikada bili manje prisutni nego sada (a bit ćete još manje).

norbert

pre 16 godina

Srbijo, probudi se! Svati vec jedno sta je realnost i ostavi krvavu proslost vec jednom. Evropa je nasa buducnost. Mi vise od 20 godina nista nismo uspeli da resimo sto se tice kosovskog pitanja, vreme je da to neki drugi urade umesto nas. Imamo mi dosta posla jos, uopste nam ne bi bilo lose da unapredjenje polozaja gradjana na Kosovu resi neko drugi.
Jednostavno mi nismo sposobni da nudimo trajno resenje za to: nemamo ekonomske kapacitete, moralnu i eticku zrelost, praksu u postovanju ljudskih i manjinskih prava.

SD

pre 16 godina

Srbija jednostavno ne sme da prihvati nametanje resenja o Kosovu. Price o Milosevicu su smesne, pa on je vec neku godinu sahranjen, jos vise van vlasti. Pozivanjem na njega mu samo cine uslugu, cineci ga tako vecim u istoriji nego sto je zaista bio. Stvaranje druge albanske drzave na teritoriji Srbije je zaista opasan presedan. Naravno da smo svi za dugorocna resenja, ali nametanje jednostranih odluka nije najbolji put. Kada bi zivot bio tako jednostavan, zasto onda ne daju rok od tri meseca za resenje bliskoistocne krize, ili recimo stanja u Avganistanu ili Iraku? Da ne pominjem da se u skoro svakoj evropskoj drzavi moze naci deo teritorije, od 5-15%, na kojem bi vecina bila neka manjina, pa to jos uvek nije opravdanje za cepanje tih zemalja.

Za sam kraj, neka se sami Albanci zapitaju koliko im se standard zivota popravio za zivota pod zlim Srbima. Koliko je skola nazidano, univerzitet, bolnice itd. Od toga se dragi moji zivi, ne od prica o velikoj istoriji. Koliko bi se samo Kosovara menjalo sa svojim sunarodnicima u Skadru, Dracu, ili Tirani - toliko o tiraniji.

Vladimirr

pre 16 godina

Sto se tice resenja, ako do nekog treba na tim pregovorima da se dodje, trebalo bi ga ostaviti otvorenim, ali sto se tice timinga dobro bi bilo ograniciti ga nekako razumno da bar vidimo na cemu smo u nekom realnom roku.

Nenad, Skopje

pre 16 godina

Ako se pogleda pozicija albanske strane pre 6-7 meseci, kada su bili pri kraju pregovori u Becu, i kad im se cinilo da je nezavisnst na dohvatu, i sadasnja situacija, jasno je da je tendencija negativna po njih. Drug faktor koji se ne sme zanemariti je prevrtljivost albanske politike u zadnjih 60 godina. Od 1945 do pocetka sezdesetih bili su satelit SSSR i tada su voleli Ruse isto onolko koliko sada vole SAD, pocetkom sezdesetih godina su se okrenuli Kini do osamdesetih, da bi na pocetku devedesetih poceli saradnju sa SAD. Zar misle da velike i ozbiljne drzave nemaju arhive u svome Ministarstvu spoljnih poslova i da to sada ne utice na njihov odnos pri donosenju kosovske odluke. Zeleo bih da procitam malo samokriticne komentare albanskih posetilaca isto kako to rade srpski. Price da su oni najstariji narod na Kosovu da je Kosovo njihovo od 1999 su vec deplasirane.

Miloš

pre 16 godina

Ovim skoro sveopštim međunarodnim foliranjem koje smo mi i Rusi izdejstvovali oko nekakvih pregovora, Kosovo se i dalje ne vraća pod suverenitet Srbije, niti se, što je najglavnije, status tamošnjih Srba poboljšava. Svi su kao za pregovore sem ( sitnica !) Albanaca. Treba se zaista plašiti da, što rekao davno onaj poslanik SPS, „ kraj će biti vrlo tužan“.

(Vlast)a

pre 16 godina

Zaista bih volela da sadasnja vladajuca koalicija progovori neku rec o moralu uopste,postenju uopste,drzavi uopste,a da po pitanju saradnje i oslanjanja na samo jednu jedinu drzavu malko priupita i SVE gradjane,a ne samo Srbe sa Kosova,crkvu i SANU. Nemam nista protiv Rusije,ali mi je veoma stalo i do USA,zemalja EU i mnogih drugih i ne zelim oslonac na jednu,pogotovo sto bih radije zivela na zapadu nego u zemlji Putina.
I jedno pitanje: zasto ste isli u Bec na pregovore kad je sve to bilo vezano za vreme i rezultate,a sad izmisljate taj nemoralni i bezdusni nacin kupovine vremena: nema uslova-bice kako mi i Rusi zelimo!
Ako negde ima ikakve pravde i ako nas Bog gleda, onda to ne moze i ne sme biti.

stevo

pre 16 godina

Da li je to Srbija i zvanicno angazovala Rusiju kao svog advokata?Koliko ce ta usluga da kosta?Nadam se da cena nece biti "ruska gubernija"!?(bez Kosova,naravno).

Nenad, Skopje

pre 16 godina

Ako se pogleda pozicija albanske strane pre 6-7 meseci, kada su bili pri kraju pregovori u Becu, i kad im se cinilo da je nezavisnst na dohvatu, i sadasnja situacija, jasno je da je tendencija negativna po njih. Drug faktor koji se ne sme zanemariti je prevrtljivost albanske politike u zadnjih 60 godina. Od 1945 do pocetka sezdesetih bili su satelit SSSR i tada su voleli Ruse isto onolko koliko sada vole SAD, pocetkom sezdesetih godina su se okrenuli Kini do osamdesetih, da bi na pocetku devedesetih poceli saradnju sa SAD. Zar misle da velike i ozbiljne drzave nemaju arhive u svome Ministarstvu spoljnih poslova i da to sada ne utice na njihov odnos pri donosenju kosovske odluke. Zeleo bih da procitam malo samokriticne komentare albanskih posetilaca isto kako to rade srpski. Price da su oni najstariji narod na Kosovu da je Kosovo njihovo od 1999 su vec deplasirane.

stevo

pre 16 godina

Da li je to Srbija i zvanicno angazovala Rusiju kao svog advokata?Koliko ce ta usluga da kosta?Nadam se da cena nece biti "ruska gubernija"!?(bez Kosova,naravno).

SD

pre 16 godina

Srbija jednostavno ne sme da prihvati nametanje resenja o Kosovu. Price o Milosevicu su smesne, pa on je vec neku godinu sahranjen, jos vise van vlasti. Pozivanjem na njega mu samo cine uslugu, cineci ga tako vecim u istoriji nego sto je zaista bio. Stvaranje druge albanske drzave na teritoriji Srbije je zaista opasan presedan. Naravno da smo svi za dugorocna resenja, ali nametanje jednostranih odluka nije najbolji put. Kada bi zivot bio tako jednostavan, zasto onda ne daju rok od tri meseca za resenje bliskoistocne krize, ili recimo stanja u Avganistanu ili Iraku? Da ne pominjem da se u skoro svakoj evropskoj drzavi moze naci deo teritorije, od 5-15%, na kojem bi vecina bila neka manjina, pa to jos uvek nije opravdanje za cepanje tih zemalja.

Za sam kraj, neka se sami Albanci zapitaju koliko im se standard zivota popravio za zivota pod zlim Srbima. Koliko je skola nazidano, univerzitet, bolnice itd. Od toga se dragi moji zivi, ne od prica o velikoj istoriji. Koliko bi se samo Kosovara menjalo sa svojim sunarodnicima u Skadru, Dracu, ili Tirani - toliko o tiraniji.

sander

pre 16 godina

Kakve sve gluposti mosez cuti od svakojakih ambasadora koji se utrkuju da nam objasne zasto se mora pocepati Srbija. Najbolja od svega je da Srbija ne moze naterati jednu grupu svojih gradjana da u njoj zive a koji su se u nju naseljavali 60-tak godina bezeci od loseg i nedemokratskog zivota. Drugim racima ja se naseljavam u Srbiju da bi mi za neku godinu bilo neprihvatljivo da u njoj zivim, pa mi zato treba da mi neko pokloni tu tudju zemlju da bude moja.

(Vlast)a

pre 16 godina

Zaista bih volela da sadasnja vladajuca koalicija progovori neku rec o moralu uopste,postenju uopste,drzavi uopste,a da po pitanju saradnje i oslanjanja na samo jednu jedinu drzavu malko priupita i SVE gradjane,a ne samo Srbe sa Kosova,crkvu i SANU. Nemam nista protiv Rusije,ali mi je veoma stalo i do USA,zemalja EU i mnogih drugih i ne zelim oslonac na jednu,pogotovo sto bih radije zivela na zapadu nego u zemlji Putina.
I jedno pitanje: zasto ste isli u Bec na pregovore kad je sve to bilo vezano za vreme i rezultate,a sad izmisljate taj nemoralni i bezdusni nacin kupovine vremena: nema uslova-bice kako mi i Rusi zelimo!
Ako negde ima ikakve pravde i ako nas Bog gleda, onda to ne moze i ne sme biti.

bardhyl shqiptari

pre 16 godina

Najgori scenarij za Albance: ostajanje u bilo kojem kontekstu unutar Srbije. Dakle, ako za bilo koje rješenje mora biti suglasnost obiju strana (Ruski stav), jedino rješenje koje Albanci nikad neće prihvatiti je ostanak unutar Srbije. Tako gledajući dakle, rješenja neće nikada biti. Srbija neće nikada ponovo ući na Kosovo. Takva situacija će kočiti u razvoju obje strane, pa da vidimo tko će duže izdržati, s napomenom, da je nama već sada bolje nego što nam je ikada bilo ( a bit će nam i bolje) a vi niste nikada bili manje prisutni nego sada (a bit ćete još manje).

Miloš

pre 16 godina

Ovim skoro sveopštim međunarodnim foliranjem koje smo mi i Rusi izdejstvovali oko nekakvih pregovora, Kosovo se i dalje ne vraća pod suverenitet Srbije, niti se, što je najglavnije, status tamošnjih Srba poboljšava. Svi su kao za pregovore sem ( sitnica !) Albanaca. Treba se zaista plašiti da, što rekao davno onaj poslanik SPS, „ kraj će biti vrlo tužan“.

Горан

pre 16 godina

Погледајте вести светских новинских агенција. Нико више о Косову не прича.

Господа Тадић и Коштуница успели су да проблем Косова усмере у правцу политичког, мирног (без оружја) решавања.

norbert

pre 16 godina

Srbijo, probudi se! Svati vec jedno sta je realnost i ostavi krvavu proslost vec jednom. Evropa je nasa buducnost. Mi vise od 20 godina nista nismo uspeli da resimo sto se tice kosovskog pitanja, vreme je da to neki drugi urade umesto nas. Imamo mi dosta posla jos, uopste nam ne bi bilo lose da unapredjenje polozaja gradjana na Kosovu resi neko drugi.
Jednostavno mi nismo sposobni da nudimo trajno resenje za to: nemamo ekonomske kapacitete, moralnu i eticku zrelost, praksu u postovanju ljudskih i manjinskih prava.

Zoran

pre 16 godina

Gospodin Polt and USA trebaju da se suoce sa realnoscu. Realnost je rezolucija 1244 i tacka. Tako ce ostati jos mnogo godina dok Albanci i Srbi ne nadju zajednicko rjesenje ili sto je jos vjerovatnije sa tom rezolucijom ce uci u EU. Razlog zbog kojeg amerikanci insistiraju na nezavisnosti nije njihova ljubav prema Albancima nego zelja da pokazu svijetu da su oni jedini koji upravljaju svijetom i odlucuju o granicama a ne UN

lionpr

pre 16 godina

Ako bi g. Tadic bio na vlasti za vreme SM i posle toga, i ako srbi ne bi glasali za radikale i SPS onako kako su glasali u zadnje vreme, mozda bi doslo do nekakvog resenja koja ne bi znacila maksimalne zahteve obeju strana. Medjutim niti g. Tadic bio na vlasti tokom 90 god. niti njegova stranka je najveca u Srbiji danas. Realno danas u Srbiji vecinu imaju pseudodemokrati Kostunice, radikali i SPS. Pa videli smo svi pre par nedelja da je Kostunica mnogo blizi sa radikalima nego Tadicem. Bilo kako bilo s obzirom na ono sto se desilo na Kosovo tokom '98 i '99 prakticno nema sanse da se dodje do nekog dogovora da albanci pristanu da zive u okviru Srbije. Albanci nece menjati stav makar i MZ preokrenula i trazila od albanaca da prihvate srpski predlog, jednostavno narod na Kosovo toliko je frustruiran da takvo resnje ne dolazi u obzir. S druge strane danas Kosovo je prakticno nezavisno od Srbije i prema reoluciji 1244 ovakvo stanje moze trajati beskrajno. Albanci ce mnogo radije ziveti s ovim statusom nego da prihvate autonomiju u okviru Srbije. Uostalom ABSOLUTNO JE BESMISLENO da trazis od nekoga da prihvati nesto manje nego ono sto ima pogotovo u situaciji koja je sada gde Srbije moze samo DA POZIVA, DA PREDLAZE, ali me moze NISTA DA PREDUZIMA jer je izgubila u POTPUNOSTI kontrolu nad Kosovom jos Juna 1999 rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom.

abit

pre 16 godina

Priznavanjem Kosova kao nezavisnom od strane srbije najvise bi sami srbi profitirali na to.Ne moze srbija da bude geografski u evropi a ideoloski u ruskim stepama, Priznavanjem Kosova od strane srbije otvorio bi se put samoj srbiji za integraciju u EU i napredak s'jedne strane i s'druge strane "otkinulo bi se breme s'ledja srbiji zvano Kosovo"

Pregovarac

pre 16 godina

Polt kaze "Vlada Srbije nema mogućnost da primora nekog da ostane u Srbiji". Tacno ali ako 2 miliona Kosovara ima to pravo neka onda Vlade SAD i EU omoguce svakome ko hoce da izadje i ode iz ove i ovakve Srbije, pa neka ostanu u njoj samo oni koji "ne daju" po bilo koju cenu. A da bi se Rusi u svemu ovom zadovoljili neka jos daju neki komad teritorije da ovi Srbi koji "hoce da daju" Kosovo osnuju svoju novu drzavu. Sta mislite koja od ove 2 srpske drzave bi bila prosperitetnija za 50 godina? To je moj predlog za Kosovo.

realista

pre 16 godina

Vesti za 22.06.2015.
Republika Dardanija je sinoc zapretila ratom Republici Albaniji ukoliko se po hitnom postupku ne rese sporna pitanja u regionu.
Naime, Dardanija (nekadasnja AP Kosovo i Metohija), se protivi prosirenju Republike Severna Dardanija (nekadasnja oblast Presevo-Bujanovac-Medvedja) na Republiku Iliridu, za ciju prestonicu, Tetovo, tvrde da je geografski oduvek pripadala nekadasnjem Kosovu. Takodje, Dardanija zamera Albaniji sto ugnjetava nezavisnost Republike Camerija (nekadasnja severoistocna Grcka), dok se Nezavisna Republika Malesija svrstala na stranu Dardanije, zbog poznatih nesuglasica oko naplate ulaza na plazi u Ulcinju. Dardanija dalje insistira da joj se preda Busov Sat, jer je on, kao simbol oslobodjenja, vrlo vazna turisticka atrakcija diljem albanaca u rasejanju, te je od kljucne ekonomske vaznosti za dalji razvoj zemlje.
Albanija je, kao odgovor na pretnje, jutros opozvala svoje golubove-pismonose iz Pristine i tako ozbiljno ugrozila komunikacije Dardanije sa spoljnim svetom...

Vlada

pre 16 godina

Gospodine Polt nemojte onda ni Republiku Srpsku primoravati da ostane u takozvanoj drzavi Bosni i Hercegovini.Kakva dvolicnost,neverovatno.

vlada

pre 16 godina

kako li ce polt to isto objasniti r.srpskoj, jelte ne mozete nekog terati na silu da ostane u sastavu neke zemlje, ako ovo nisu skolski dupli standardi, ne znam sta jesu

Boban

pre 16 godina

Da li je Michael Polt albanski ambasador ili ciji. Nije mi jasno zasto se toliko zalaze za nezavisnos. Moze da se zalaze za nezavisnost ali ne u Srbiji, mogu da im daju deo nenaseljenog dela Aljaske i tako ce da rese problem za albance, mislim da je predlog sasvim realan. Resice dva problema :
1) Problem Kosova i Metohije
2) Problem naseljavanja Aljaske
Sasvim realno!
Mogu da kazem samo jedno, da amerikanci ne insistiraju na nezavisnosti, albanci ne bi ni pomislili da traze, znaci neko im pumpa glavu!

Boli glava

pre 16 godina

Da li diplomatski imunitet obezbedjuje pravo Ambasadoru da u zemlji domacina ide djonom. Amerika zbog svoje arogantnosti ne shvata da je taktika ponizavanja Srba i Srbije kontraproduktivna. Nikakva podmicivanja sa jedne strane (sargarepa) ne moze da natera Srbe da se pomire sa otimanjem Kosova (korbac). Ta taktika i jeste kamen spoticanja u celoj situaciji.

objektivno

pre 16 godina

Interes USA je da se ozvanici stanje do koga su oni doveli nelegalnim napadom 1999. Dakle prihvatanje rezolucije u SB UN bi legalizovalo ilegalnu stvar. Ovako ako to ne prodje pitanje je samo vremena da se povrati legalno stanje. Nema nikakvog razloga da se prihvate totalno nelogicni argumenti, to je gomila gluposti. Ko kaze da ce neko da se unervozi bas za 120 dana? Odakle ta procena? Sve je to jasno kako i zasto se pricaju nelogicne stvari, srpska politika nazalost nema uporiste u cvrstoj (ili bilo kakvoj) nacionalnoj strategiji, jer nje i nema. Ali i pored svega, nasilnistvo moze da pobedi kratkorocno ali ne i dugorocno. Osim ako Srba dugorocno ne nestane potpuno, sto je mogucnost, u kom slucaju je ionako svejedno. Za sada sve sto mozemo da procitamo od strane USA politicara i njihovih satelita, da ne govorim o Albancima, je totalno nelogicno i nasilno. Pitaju se svi gradjani u jednoj drzavi a ne samo na jednom njenom delu. Ili ako to ne vazi, onda ne vazi vise ni u jednoj drzavi, nikakve logike nema u toj praznoj prici o specijalnom slucaju. To je sve zajedno toliko idiotski sto pricaju da jedino neko ko je izuzetno nadobudan, nasilan i ogranicen moze tako nesto i da izgovori. Ne cudi me sto njih nije sramota, ali svakog ko malo drzi do sebe bi se zapitao kako da opravda te nebuloze.

Vladimirr

pre 16 godina

Sto se tice resenja, ako do nekog treba na tim pregovorima da se dodje, trebalo bi ga ostaviti otvorenim, ali sto se tice timinga dobro bi bilo ograniciti ga nekako razumno da bar vidimo na cemu smo u nekom realnom roku.

Neobavesten

pre 16 godina

Listu regionalnih emitera radio i tV programa moci cete da vidite u ponedeljak u svim dnevnim novinama, a do tada mozete cekati da neko ko ima hrabrosti kaze na svojoj radio ili TV stanici da li je ili nije dobio. Jos uvek su sve informacije "nezvanicne" iako su svi emiteri koji su dobili dozvole u toku danasnjeg dana obavesteni faxom ili telefonom od strane RRA,a na sajtu BETA-e ste to mogli procitati jos sinoc. Postoji jedna zanimljiv primer u Pomoravskom okrugu, statistika i raspodela RRA kazu: Jagodina 4 lokalne radijske frekvencije, Cuprija 3 radijske lokalne, a Paracin 2 lokalne radijske, sta je vodilja u ovakvoj raspodeli? Desava se slucajno da Jagodina dobije regionalnu TV (Palma +), regionalnu radijsku (opstinski radio Jagodina), a 4 lokalne radijske ostaju i cekaju dodelu do kraja jula. Ko gubi ima pravo i da se ljuti, ali je ruzno sto nas i dalje vodi centralizam, a svi tezimo decentralizaciji. Tako da ce u buduce region Pomoravlja moci mirno da razgleda novine iz ZOO vrta, AQVA parka i zivi gledajuci u buducnost kroz pasulj, tarot i ostale "nadarene" licnosti, a oni koji ne pripadaju ovom regionu ili gledaju iz inostranstva mogu da se jave na telefone ispisane na ekranu... Mislim da je i Uzice ostalo bez regionalne frekvencije, pitam se da ona nije zavrsila u Cacku?

stevo

pre 16 godina

Da li je to Srbija i zvanicno angazovala Rusiju kao svog advokata?Koliko ce ta usluga da kosta?Nadam se da cena nece biti "ruska gubernija"!?(bez Kosova,naravno).

bardhyl shqiptari

pre 16 godina

Najgori scenarij za Albance: ostajanje u bilo kojem kontekstu unutar Srbije. Dakle, ako za bilo koje rješenje mora biti suglasnost obiju strana (Ruski stav), jedino rješenje koje Albanci nikad neće prihvatiti je ostanak unutar Srbije. Tako gledajući dakle, rješenja neće nikada biti. Srbija neće nikada ponovo ući na Kosovo. Takva situacija će kočiti u razvoju obje strane, pa da vidimo tko će duže izdržati, s napomenom, da je nama već sada bolje nego što nam je ikada bilo ( a bit će nam i bolje) a vi niste nikada bili manje prisutni nego sada (a bit ćete još manje).

(Vlast)a

pre 16 godina

Zaista bih volela da sadasnja vladajuca koalicija progovori neku rec o moralu uopste,postenju uopste,drzavi uopste,a da po pitanju saradnje i oslanjanja na samo jednu jedinu drzavu malko priupita i SVE gradjane,a ne samo Srbe sa Kosova,crkvu i SANU. Nemam nista protiv Rusije,ali mi je veoma stalo i do USA,zemalja EU i mnogih drugih i ne zelim oslonac na jednu,pogotovo sto bih radije zivela na zapadu nego u zemlji Putina.
I jedno pitanje: zasto ste isli u Bec na pregovore kad je sve to bilo vezano za vreme i rezultate,a sad izmisljate taj nemoralni i bezdusni nacin kupovine vremena: nema uslova-bice kako mi i Rusi zelimo!
Ako negde ima ikakve pravde i ako nas Bog gleda, onda to ne moze i ne sme biti.

norbert

pre 16 godina

Srbijo, probudi se! Svati vec jedno sta je realnost i ostavi krvavu proslost vec jednom. Evropa je nasa buducnost. Mi vise od 20 godina nista nismo uspeli da resimo sto se tice kosovskog pitanja, vreme je da to neki drugi urade umesto nas. Imamo mi dosta posla jos, uopste nam ne bi bilo lose da unapredjenje polozaja gradjana na Kosovu resi neko drugi.
Jednostavno mi nismo sposobni da nudimo trajno resenje za to: nemamo ekonomske kapacitete, moralnu i eticku zrelost, praksu u postovanju ljudskih i manjinskih prava.

Nenad, Skopje

pre 16 godina

Ako se pogleda pozicija albanske strane pre 6-7 meseci, kada su bili pri kraju pregovori u Becu, i kad im se cinilo da je nezavisnst na dohvatu, i sadasnja situacija, jasno je da je tendencija negativna po njih. Drug faktor koji se ne sme zanemariti je prevrtljivost albanske politike u zadnjih 60 godina. Od 1945 do pocetka sezdesetih bili su satelit SSSR i tada su voleli Ruse isto onolko koliko sada vole SAD, pocetkom sezdesetih godina su se okrenuli Kini do osamdesetih, da bi na pocetku devedesetih poceli saradnju sa SAD. Zar misle da velike i ozbiljne drzave nemaju arhive u svome Ministarstvu spoljnih poslova i da to sada ne utice na njihov odnos pri donosenju kosovske odluke. Zeleo bih da procitam malo samokriticne komentare albanskih posetilaca isto kako to rade srpski. Price da su oni najstariji narod na Kosovu da je Kosovo njihovo od 1999 su vec deplasirane.

abit

pre 16 godina

Priznavanjem Kosova kao nezavisnom od strane srbije najvise bi sami srbi profitirali na to.Ne moze srbija da bude geografski u evropi a ideoloski u ruskim stepama, Priznavanjem Kosova od strane srbije otvorio bi se put samoj srbiji za integraciju u EU i napredak s'jedne strane i s'druge strane "otkinulo bi se breme s'ledja srbiji zvano Kosovo"

lionpr

pre 16 godina

Ako bi g. Tadic bio na vlasti za vreme SM i posle toga, i ako srbi ne bi glasali za radikale i SPS onako kako su glasali u zadnje vreme, mozda bi doslo do nekakvog resenja koja ne bi znacila maksimalne zahteve obeju strana. Medjutim niti g. Tadic bio na vlasti tokom 90 god. niti njegova stranka je najveca u Srbiji danas. Realno danas u Srbiji vecinu imaju pseudodemokrati Kostunice, radikali i SPS. Pa videli smo svi pre par nedelja da je Kostunica mnogo blizi sa radikalima nego Tadicem. Bilo kako bilo s obzirom na ono sto se desilo na Kosovo tokom '98 i '99 prakticno nema sanse da se dodje do nekog dogovora da albanci pristanu da zive u okviru Srbije. Albanci nece menjati stav makar i MZ preokrenula i trazila od albanaca da prihvate srpski predlog, jednostavno narod na Kosovo toliko je frustruiran da takvo resnje ne dolazi u obzir. S druge strane danas Kosovo je prakticno nezavisno od Srbije i prema reoluciji 1244 ovakvo stanje moze trajati beskrajno. Albanci ce mnogo radije ziveti s ovim statusom nego da prihvate autonomiju u okviru Srbije. Uostalom ABSOLUTNO JE BESMISLENO da trazis od nekoga da prihvati nesto manje nego ono sto ima pogotovo u situaciji koja je sada gde Srbije moze samo DA POZIVA, DA PREDLAZE, ali me moze NISTA DA PREDUZIMA jer je izgubila u POTPUNOSTI kontrolu nad Kosovom jos Juna 1999 rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom.

sander

pre 16 godina

Kakve sve gluposti mosez cuti od svakojakih ambasadora koji se utrkuju da nam objasne zasto se mora pocepati Srbija. Najbolja od svega je da Srbija ne moze naterati jednu grupu svojih gradjana da u njoj zive a koji su se u nju naseljavali 60-tak godina bezeci od loseg i nedemokratskog zivota. Drugim racima ja se naseljavam u Srbiju da bi mi za neku godinu bilo neprihvatljivo da u njoj zivim, pa mi zato treba da mi neko pokloni tu tudju zemlju da bude moja.

Miloš

pre 16 godina

Ovim skoro sveopštim međunarodnim foliranjem koje smo mi i Rusi izdejstvovali oko nekakvih pregovora, Kosovo se i dalje ne vraća pod suverenitet Srbije, niti se, što je najglavnije, status tamošnjih Srba poboljšava. Svi su kao za pregovore sem ( sitnica !) Albanaca. Treba se zaista plašiti da, što rekao davno onaj poslanik SPS, „ kraj će biti vrlo tužan“.

SD

pre 16 godina

Srbija jednostavno ne sme da prihvati nametanje resenja o Kosovu. Price o Milosevicu su smesne, pa on je vec neku godinu sahranjen, jos vise van vlasti. Pozivanjem na njega mu samo cine uslugu, cineci ga tako vecim u istoriji nego sto je zaista bio. Stvaranje druge albanske drzave na teritoriji Srbije je zaista opasan presedan. Naravno da smo svi za dugorocna resenja, ali nametanje jednostranih odluka nije najbolji put. Kada bi zivot bio tako jednostavan, zasto onda ne daju rok od tri meseca za resenje bliskoistocne krize, ili recimo stanja u Avganistanu ili Iraku? Da ne pominjem da se u skoro svakoj evropskoj drzavi moze naci deo teritorije, od 5-15%, na kojem bi vecina bila neka manjina, pa to jos uvek nije opravdanje za cepanje tih zemalja.

Za sam kraj, neka se sami Albanci zapitaju koliko im se standard zivota popravio za zivota pod zlim Srbima. Koliko je skola nazidano, univerzitet, bolnice itd. Od toga se dragi moji zivi, ne od prica o velikoj istoriji. Koliko bi se samo Kosovara menjalo sa svojim sunarodnicima u Skadru, Dracu, ili Tirani - toliko o tiraniji.

realista

pre 16 godina

Vesti za 22.06.2015.
Republika Dardanija je sinoc zapretila ratom Republici Albaniji ukoliko se po hitnom postupku ne rese sporna pitanja u regionu.
Naime, Dardanija (nekadasnja AP Kosovo i Metohija), se protivi prosirenju Republike Severna Dardanija (nekadasnja oblast Presevo-Bujanovac-Medvedja) na Republiku Iliridu, za ciju prestonicu, Tetovo, tvrde da je geografski oduvek pripadala nekadasnjem Kosovu. Takodje, Dardanija zamera Albaniji sto ugnjetava nezavisnost Republike Camerija (nekadasnja severoistocna Grcka), dok se Nezavisna Republika Malesija svrstala na stranu Dardanije, zbog poznatih nesuglasica oko naplate ulaza na plazi u Ulcinju. Dardanija dalje insistira da joj se preda Busov Sat, jer je on, kao simbol oslobodjenja, vrlo vazna turisticka atrakcija diljem albanaca u rasejanju, te je od kljucne ekonomske vaznosti za dalji razvoj zemlje.
Albanija je, kao odgovor na pretnje, jutros opozvala svoje golubove-pismonose iz Pristine i tako ozbiljno ugrozila komunikacije Dardanije sa spoljnim svetom...

Горан

pre 16 godina

Погледајте вести светских новинских агенција. Нико више о Косову не прича.

Господа Тадић и Коштуница успели су да проблем Косова усмере у правцу политичког, мирног (без оружја) решавања.

Pregovarac

pre 16 godina

Polt kaze "Vlada Srbije nema mogućnost da primora nekog da ostane u Srbiji". Tacno ali ako 2 miliona Kosovara ima to pravo neka onda Vlade SAD i EU omoguce svakome ko hoce da izadje i ode iz ove i ovakve Srbije, pa neka ostanu u njoj samo oni koji "ne daju" po bilo koju cenu. A da bi se Rusi u svemu ovom zadovoljili neka jos daju neki komad teritorije da ovi Srbi koji "hoce da daju" Kosovo osnuju svoju novu drzavu. Sta mislite koja od ove 2 srpske drzave bi bila prosperitetnija za 50 godina? To je moj predlog za Kosovo.

Vladimirr

pre 16 godina

Sto se tice resenja, ako do nekog treba na tim pregovorima da se dodje, trebalo bi ga ostaviti otvorenim, ali sto se tice timinga dobro bi bilo ograniciti ga nekako razumno da bar vidimo na cemu smo u nekom realnom roku.

Zoran

pre 16 godina

Gospodin Polt and USA trebaju da se suoce sa realnoscu. Realnost je rezolucija 1244 i tacka. Tako ce ostati jos mnogo godina dok Albanci i Srbi ne nadju zajednicko rjesenje ili sto je jos vjerovatnije sa tom rezolucijom ce uci u EU. Razlog zbog kojeg amerikanci insistiraju na nezavisnosti nije njihova ljubav prema Albancima nego zelja da pokazu svijetu da su oni jedini koji upravljaju svijetom i odlucuju o granicama a ne UN

Boban

pre 16 godina

Da li je Michael Polt albanski ambasador ili ciji. Nije mi jasno zasto se toliko zalaze za nezavisnos. Moze da se zalaze za nezavisnost ali ne u Srbiji, mogu da im daju deo nenaseljenog dela Aljaske i tako ce da rese problem za albance, mislim da je predlog sasvim realan. Resice dva problema :
1) Problem Kosova i Metohije
2) Problem naseljavanja Aljaske
Sasvim realno!
Mogu da kazem samo jedno, da amerikanci ne insistiraju na nezavisnosti, albanci ne bi ni pomislili da traze, znaci neko im pumpa glavu!

Boli glava

pre 16 godina

Da li diplomatski imunitet obezbedjuje pravo Ambasadoru da u zemlji domacina ide djonom. Amerika zbog svoje arogantnosti ne shvata da je taktika ponizavanja Srba i Srbije kontraproduktivna. Nikakva podmicivanja sa jedne strane (sargarepa) ne moze da natera Srbe da se pomire sa otimanjem Kosova (korbac). Ta taktika i jeste kamen spoticanja u celoj situaciji.

Neobavesten

pre 16 godina

Listu regionalnih emitera radio i tV programa moci cete da vidite u ponedeljak u svim dnevnim novinama, a do tada mozete cekati da neko ko ima hrabrosti kaze na svojoj radio ili TV stanici da li je ili nije dobio. Jos uvek su sve informacije "nezvanicne" iako su svi emiteri koji su dobili dozvole u toku danasnjeg dana obavesteni faxom ili telefonom od strane RRA,a na sajtu BETA-e ste to mogli procitati jos sinoc. Postoji jedna zanimljiv primer u Pomoravskom okrugu, statistika i raspodela RRA kazu: Jagodina 4 lokalne radijske frekvencije, Cuprija 3 radijske lokalne, a Paracin 2 lokalne radijske, sta je vodilja u ovakvoj raspodeli? Desava se slucajno da Jagodina dobije regionalnu TV (Palma +), regionalnu radijsku (opstinski radio Jagodina), a 4 lokalne radijske ostaju i cekaju dodelu do kraja jula. Ko gubi ima pravo i da se ljuti, ali je ruzno sto nas i dalje vodi centralizam, a svi tezimo decentralizaciji. Tako da ce u buduce region Pomoravlja moci mirno da razgleda novine iz ZOO vrta, AQVA parka i zivi gledajuci u buducnost kroz pasulj, tarot i ostale "nadarene" licnosti, a oni koji ne pripadaju ovom regionu ili gledaju iz inostranstva mogu da se jave na telefone ispisane na ekranu... Mislim da je i Uzice ostalo bez regionalne frekvencije, pitam se da ona nije zavrsila u Cacku?

objektivno

pre 16 godina

Interes USA je da se ozvanici stanje do koga su oni doveli nelegalnim napadom 1999. Dakle prihvatanje rezolucije u SB UN bi legalizovalo ilegalnu stvar. Ovako ako to ne prodje pitanje je samo vremena da se povrati legalno stanje. Nema nikakvog razloga da se prihvate totalno nelogicni argumenti, to je gomila gluposti. Ko kaze da ce neko da se unervozi bas za 120 dana? Odakle ta procena? Sve je to jasno kako i zasto se pricaju nelogicne stvari, srpska politika nazalost nema uporiste u cvrstoj (ili bilo kakvoj) nacionalnoj strategiji, jer nje i nema. Ali i pored svega, nasilnistvo moze da pobedi kratkorocno ali ne i dugorocno. Osim ako Srba dugorocno ne nestane potpuno, sto je mogucnost, u kom slucaju je ionako svejedno. Za sada sve sto mozemo da procitamo od strane USA politicara i njihovih satelita, da ne govorim o Albancima, je totalno nelogicno i nasilno. Pitaju se svi gradjani u jednoj drzavi a ne samo na jednom njenom delu. Ili ako to ne vazi, onda ne vazi vise ni u jednoj drzavi, nikakve logike nema u toj praznoj prici o specijalnom slucaju. To je sve zajedno toliko idiotski sto pricaju da jedino neko ko je izuzetno nadobudan, nasilan i ogranicen moze tako nesto i da izgovori. Ne cudi me sto njih nije sramota, ali svakog ko malo drzi do sebe bi se zapitao kako da opravda te nebuloze.

Vlada

pre 16 godina

Gospodine Polt nemojte onda ni Republiku Srpsku primoravati da ostane u takozvanoj drzavi Bosni i Hercegovini.Kakva dvolicnost,neverovatno.

vlada

pre 16 godina

kako li ce polt to isto objasniti r.srpskoj, jelte ne mozete nekog terati na silu da ostane u sastavu neke zemlje, ako ovo nisu skolski dupli standardi, ne znam sta jesu