Ponedeljak, 18.06.2007.

17:01

Kada pacijent umre - radiš dalje

Pred srpskim sudovima do sada gotovo nijedan lekar nije proglašen krivim zbog stručne odgovornosti.

Izvor: B92

Kada pacijent umre - radiš dalje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

drlon

pre 16 godina

Pitanje lekarske greske, ako je ima, ne treba na ovaj nacin raspravljati, narocito ne od nestrucnih lica. Posebno vec iritira stalno iznosenje strucnog misljenja g-dje Radovic, koja bi trebalo da saceka kraj istraznog postupka, a ne da organizuje medijsku harangu.Da li ce ovi strucnjaci odgovarati za svoje izjave ako se utvrdi da su lekare blatili bez osnova. Svakako ukoliko ima propusta pokrenuti odgovornost ali ne na ovaj prljavi nacin. Cak se isti komentari vrte na razlicitim sajtovima pa je jasno da se radi o kampanji.

Kamilica

pre 16 godina

slažem sa sa svim napred navedenim komentarima, s tim što se naša država mora što pre usmeriti ka određenim svetskim putevima, a to je odgovaranje za nestručnosti i zlupotrebe službenog položaja.
U zdravstvu je to najizraženije.
već prilikom prve posete bilo kom tzv. zdravstvenom sektoru imaćete susret sa nepoštovanjem Vaše ličnosti. Počev od prijavnice. može se desiti da dođete i da stojite ispred šaltera i da Vas niko ne pita satima što se vi tu.
Ili da pri pregledu doživite da Vam sestra kažete da ste krivotvorili ličnu kartu!?
koja je uredno izvađena u nekom BGD Mup-u. U Srpskom zdravstvu je sve moguće.
ili da na sam pomen da neko od familije radi u inostranstvu antene lekara počinju da reaguju. tako je moj prijatelj iz Holandije doslovno dodavao po 50 eura jednom tzv. lekaru Beogradskom koji je njegovoj majci operisao tumor na mozgu, a ovaj (lekar) bi napravio pauzu..u izlaganju zdravstvenog stanja a Selmo bi dao 50 evra pa bi taj "Hipokratov učenik" nastavio sa pričom..
Dakle, sadašnji ministar zdravstva u Srbiji bi morao podhitno da bude zamenjen novim licem koje ima besprekornu karijeru lekarsku i koji će da započne a i da dovrši reforme zdravstva..a ne da se dešava da nam penzioneri od preko 60 godina budu vraćeni iz apoteke jer nešto nije dobro napisano na receptu..a vraćaju se preške na neki recimo 3. sprat bez lifta (primer je iz Nas. B. Jerković)..
Neophodno je osnivanje Lekarske komore Srbije i izdavanje licenci za rad pa kad "pogreši" a stalno GREŠE, onda lepo oduzimanje dozvole za rad, pa nek bude. fatalist u JKP BGD.
Jednostavno, preko nekih stvari se ne može olako prelaziti a od prazne priče u Srbiji se ništa nije promenilo.
Tomica da je čovek, da je ČOVEK DAVNO BI PODNEO OSTAVKU!

Zvezdica

pre 16 godina

Covek polomio nogu, stavili mu lekari nogu u gips i posle nekog vremena coveku pozli, odnesu ga u istu bolnicu gde se i onesvestio a lekari i sestre ga prozovu kukavicom. Prodje jos koja nedelja a covek umre od embolije pluca. I nikom nista, cak ni onima koji su ga nazvali kukavicom i poslali kuci bez dodatnih pregleda da bise ustanovilo zasto se covek onesvestio cak vise puta.
Niko ne treba da bude iznad zakona a u Srbiji su lekari predugo bili upravo to. Mediji moraju stavljati ovakve slucajeve pod fokus. A zakoni ne smeju biti takvi da ce takvim lekarima odobriti ponovni rad posle izvesnog vremena. Ako se ugledamo na Zapad u mnogim stvarima, treba da se ugledamo i u ovakvim a to je da na Zapadu lekari gube i dozivotno pravo na praktikovanje svoje profesije i krivicno odgovaraju za ovakve profesionalne prestupe.

Natasa K

pre 16 godina

Pozdrav svima!
Evo citam ovaj tekst i ove komentare..pa evo da i ja nesto kazem. Naime, zivim odredjen period na zapadu i ne mogu a da ne primetim ogromne razlike koje se ticu pruzanja zdravstvene nege. Nisam lekar, ali sam nazalost imala priliku da vidim nacin rada srpskih lekara jer mi je otac imao i jos uvek ima odredjene zdravstvene probleme. Ovo sto se desilo sa devojcicom koja mi nikako ne izlazi iz glave je posledica onog sto se vec dugo desava u zdravstu a to je NESTRUCNOST. Dakle, makar kako neki mislili da su nasi lekari najbolji na svetu, to nazalost nije tako iz jednog prostog razloga: njihova nezainteresovanost i neusavrsavanje. Njihovo neznanje i nezainteresovanost delom lezi u tome sto se ne posecuju seminari i kongresi (ali ne zbog kupanja ili skijanja).
Osoba koja je pisala o lekovima koje se koriste u Srbiji, ima donekle pravo, jer je dovoljan samo jedan klik na enciklopediju wikipedia pa da se vidi da neki lekovi koji se masovno koriste u srbiji (kao npr sinopen) su karakteristicni samo za neke zemlje Istocne Evrope. Ovim bi dodala i to srpski doktori na sve odmahuju ruku. Ako takav stav imaju doktori, kakav bi onda trebao da bude odnos obicnog stanovnistva prema sopstvenom zdravlju?
Natasa K.

Кајмак and Качамак

pre 16 godina

"Човек с' доктори не треба да има посла. Док живиш - живи, кад треба да умреш - умри." (Петријин вјенац)

Dragan

pre 16 godina

E, sad posto smo se svi lepo izjadali i ispricali, postavlja se osnovno pitanje da li javnost moze nesto uciniti po bilo kom pitanju, pa i ovom ?! Ako neko zna odgovor voleo bih da ga cujem ! Svedoci smo pojave da javnost nema bas nikakav uticaj na bilo koji problem. Vlade dolaze i prolaze.... Jedno je sigurno da vecina roditelja sprema decu da beze odavde ! Neko je pao ranije neko kasnije, ali na kraju svi dozu na isto, samo ti dobro uci mi cemo te skolovati, pa torbu na ledja! Mnogo je toga za ovako malu zemlju !

Dr Bora

pre 16 godina

... Zivim u inostranstvu i od nedavno imam dozvolu za rad. Trebalo mi je 6 godina teskog odricanja da bi bio to sto sam danas. Da, u inostranstvu doktori mogu da rade u drzavnoj i privatnoj praksi, iako je skoro sve privatno u neku ruku. Ne bi bilo lose da se zakonom regulisu sve stavke ukljucujuci i odgovornost, ne samo u privatnoj nego i u drzavnoj ustanov, niko ne treba da bude izvan zakona, pa ni beli medvedi... Neophodno je da postoji lekarsko drustvo koje ce izdavati dozvole i oduzimati iste za greske u lecenju. Da li je doslo do greske ili ne odlucice lekari a ukoliko se ustanovi da je do toga i doslo, sudovi treba da odluce da li je to za zatvor ili ne. JA sam DOKTOR i na to sam ponosan...

leskovcanka

pre 16 godina

na zalost u najuzoj familiji smo imali jako puno lekarskih intervencija u poslednjih godinu dana.
od rutinskih operacija do izgubljenih bitaka sa rakom.
SVI lekari su trazili novac u rasponu od 100 - 1000 eura za SVAKU intervenciju.
nijedan od njih se nije zalagao za izlecenje pacijenta.
nijedan od njih nije pokazao ni malo humanosti, etike.
sram ih bilo.
doslo je izgleda vreme da samo bogati smeju da se razobole.
neka nam onda lekari objasne kako da se leci hiljade ljudi u srbiji koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.

francuz

pre 16 godina

Medicinski lobi je mnogo jak, svi se medjusobno stite jer znaju da i oni mogu nekad da pogrese.
U svim klinickim Centrima su patolozi glavne face, jer od njihovog izvestaja zavisi da li ce se neki lekar optuziti za gresku. Uglavnom se kaze kako je pacijent preminuo od neke bolesti, zataskavaju se propusti lekara.
Da biste dokazali suprotno morate dovesti strane patologe, jer ce ovi nasi sami sebe stititi. Uzas

Raša

pre 16 godina

Udruženja oštećenih građana i oni koji ih stvaraju sigurno nisu oni koji treba da rešavaju medicinske propuste i isteruju pravdu. Ako propusti postoje onda za to postoje milicija, sudovi, sudski (medicinski) veštaci i stručnjaci koji prvo treba da utvrde propust, otkriju onoga koji je to napravio pa onda da sudija odreže kaznu. Čini mi se da od ovakvih udruženja neko ima korist, da koriste nesreću a dalje roditeljima nanosi bol i po principu "podizanja" naroda liče na miloševićevsko vreme i "narod". Nikakva rulja, pritisak, "brižne majke" i penzionerke neće rasvetliti slučajeve. Stvari se moraju vratiti samo u legalne i stručne zakonski tokove koji će promptno rešiti slučajeve jer se ovi, ustvari, lako mogu rasvetliti. Nekada su postojale priče sa zamenjenim bebama, pa razne druge a sada sa nesrećnim slučajevima u privatnim klinikama. Trebalo bi da je vreme ulice prošlost!

Dejan iz Toronta

pre 16 godina

Kome ide u prilog hajka na privatne klinke?

Moji roditelji su isli i u drzavne i privatne klinke. Meni jeza podidje kad vidim uslove (i otimacinu novca) u drzavnim klinikama.

Video sam devojcicu koju su poslali kuci da umre, jer otac nije ima dovoljno para da da doktoru (odlozili su hitan slucaj, dok joj se ne "popravi krvna slika").

jelena

pre 16 godina

Jao pljujemo lekare, strasno...ali su lekari zivi. A ko ce meni mog oca da ozivi iz mrtvih???
Kazete 1 pacijent na 10000 a koji je to prosek u Srbiji, 100, mozda 1000 na 10000?
A sta kazete o moralu tih istih lekara. Lekara koji za operaciju trazi 1000 (u drzavnoj bolnici) a kada je video da pacijent umire i ne budi se iz kome posle strucno obavljene 'rutinske operacije' on vraca 600???
Sramota. Muka mi je od tih samozvanih bogova.
Ali na pogresan kamen su se spotakli.
Jelena, Cerka svog oca

Boris

pre 16 godina

Svima je jasno da vojska BIA, MUP i sl. moraju biti pod kontrolom nekog ko nije iz njihove "branše". A pod čijom su kontrolom lekari? Ministar zdravlja ne sme da bude lekar! Do sutra bih mogao da nabrajam sve greške lekara za koje znam samo u krugu moje porodice i prijatelja. I, ne, nije potreban niko da "stručno" utvrđuje greške lekara. Ako je doktor zaboravio tampon u telu pacijenta, tu nema mesta za "stručnu" analizu, potrebna je odgovornost, ne pred "Sudom časti" nekakve lekarske komore, nego krivična, a to podrazumeva i zatvor!

s tim rolaj

pre 16 godina

Hajde neka posetioci ovog sajta koji zive na zapadu kazu da li je tamo moguce da lekar radi paralelno u privatnoj i drzavnoj ustanovi. I da li i tamo ne postoji koncept lekarske greske. A ministar zdravstva sve ove godine isti, dolazi iz reklo-bi-se proevropske partije, nije uradio nista da nase zdravstvo pomakne iz 19. veka.

Da neko (ne daj Boze) pogazi dete autom na ulici, bez obzira sto nije to ucinio namerno, zavrsice u zatvoru. Zasto - pa zato sto je jedan zivot izgubljen i neko mora odgovarati za to. A kada lekar to uradi (naravno, nenamerno) onda nikom nista.

Bojim se da su ove "stecajne", "duvanske" i druge mafije sitne ribe za ovu zdravstvenu.

srdjan

pre 16 godina

Secam se poslovice koju sam samo jednom chuo u zivotu od drugara ( imali smo 15 godina) i koju sam zapamtio jer je pouchna . Kaze : shto doktor pogreshi...to zemlja pokopa .
Daleko bili svi doktori ...

ana

pre 16 godina

Sve ovo sto se desilo je jezivo i strasno i samo ti roditelji znaju kako im je . Ali ko imalo zna nesto iz medicine zna da je anestezija rizik da se svuda u svetu ovako nesto desava (1 SLUCAJ NA 10 000) bilo da su u pitanju vrhunske klinike ili one manje poznate . Ne napadajte i ne vredjajte dok ne cujete istinu do kraja, pitanje da li je uopste bilo greske lekara. A momka koji je pisao o anesteticima koji se ne koriste nigde vise u svetu neka navede koji je to anestetik a tako pausalno pricati o tome (pri tome se ne bavi medicinom ) je u najmanju ruku neozbiljno . O neznanju lekara od 90.-tih na ovamo je pricati kao o neznanju u svim drugim profesijama . Nikada ne zaboravite da svi lekari imaju 6 godina fakulteta pa zatim specijalizaciju koja traje jos 4-5 godina, tako da bi trebalo ostaviti strucnim licima da komentarisu o strucnosti ili ne lekara a ovakva polemika ne sluzi nicemu sem pljuvanja lekara .

B.Mikic

pre 16 godina

Ima indicija da u Srbiji veliki broj lekara pre podne radi u drzavnim bolnicama a popodne u, najcesce svojim privatnim klinikama. Ako i nisu stopostotni vlasnici onda su bar ortaci u tim medicinskim ustanovama. I ja sam bio pacijent kod takvog lekara. U privatnoj klinici se radi za evre a u drustvenoj bolnici su pregledi i neki zahvati gotovo besplatni. Objasnjenje je uvek isto; Drustvene bolnice nemaju adekvatnu skupocenu opremu pa se neki pregledi moraju uraditi kod privatnika upravo na tim skupocenim aparatima. Zasto na ovu pojavu niko ne reaguje, meni je zaista nejasno. Al' posto je u Srbiji korupcija jos uvek izrazito visoka, onda me ovo bas i ne cudi. Bar njima je lako svakog inspektora dobro podmititi. Stvar ce verovatno krenuti na bolje kada se jednom nesto strasno desi onima koji ovo tolerisu. Tako je to u Srbiji.

Djoka

pre 16 godina

Zaso pricati o odgovornosti???
Zalosno je pricati o njoj. Boze mili ko li jos uvek u srbiji ima odgovornosti?????
Zalosno ali istinito. Molim vas nemoj te kriviti doktore jer su oni nepogresivi. Imaju diplome.Parce papira koje potvrdjuje njihovo ophodjenje obrazovanja. Bili su verovatno na fakultetu, i nesto naucili. U svakom slucaju stekli su relacije sa kolegama da se zastite i da su svemocni.U ostalom ko im sta moze? Dok mrtvi ustanu i dokazu i oni ce umreti. Zasto li se jedna majka buni sto joj dete zbog cukljeva ode u grob. Doktori ce joj da se nebi blatili objasniti da ga nije pravovremeno i pravilno stavila na noge. Zato vas molim ne postavljajte takva pitanja jer iza doktora postoje politicari (njihove kolege sa faksa)koji ce vam se zesce natovariti da umirete nego u filmu Nicija zemlja

vlade

pre 16 godina

Nekada su doktori imali status poluboga, danas je u ovoj prefesiji previše šarlatana, psihopata, ljudi sa poremećemžnom ličnošču i ljudi sa nedostatkom morala i etike. Zaista sobri doktori - lekari su u manjini i to važi za ceo svet ne samo za Srbiju.

Mitrovic D.

pre 16 godina

Mislim daje Ministar Milosavljevic najodgovorniji za ovakve tragedije. On je Ministar vec skoro 7 godina (jedini koji je bio u svim vladama posle 5. oktobra). I ako u zakonima i sprovodjenju tih zakona postoje "rupe" onda nema druge odgovorne osobe - osim njega! Jer je on upravo i trebalo da predlaze zakone u kojima ovakve nakaradne "rupe" ne bi postojale. Ali, ocigledno neobavesteni Ministar se sada i sam cudi kako to u zakonima koje je njegovo ministarstvo predlagalo (a Skupstina usvajala) pisu takve gluposti.
I za mnogo manje incidente u nekoj normalnoj drzavi, neki normalni ministar bi makar podneo NEOPOZIVU ostavku. Nas Ministar je poznat po podnosenju ostavki koje ubrzo povuce. To samo o sebi govori i o tome koliko takav covek moze da ima razumevanja za etiku.
Mislim da bi Skupstina trebala da se pozabavi ovim pitanjem. Zasto opozicija (npr. LDP) ne pokrene raspravu o ovoj situaciji u zdravstvu. Svako malo neko umre, pacijente obelezavaju bar kodom (kao krave i ovce!), sve je vise usluga koje se placaju (a redovno nam se uzima novac za neko virtuelno zdravstveno osguranje), potpuno nelegalna situacija u pogledu duplog rada drzavnih lekara u privatnom sektoru, potpuno nelegalna situacija gde profesori med. fakulteta primaju dve plate (kao profesori i jos kao klinicari po drzavnim ustanovama, a po zakonu niko ne moze da bude zaposlen sa vise od 100% ukupno), korupcija na fakultetima, korupcija u zdravstvenim ustanovama, netransparentno trosenje sredstava RZZO (da li iko zna gde se moze videti i kome polaze racun RZZO koji godisnje "spiska" 1,3 MILIJARDE evra), nedostatak krvi (pa B92 mora da sprovodi kampanju, a Ministar je 3 godine reformisao transfuzioloski sistem i potrosio nekoliko miliona evra uz manje incidente koji su zaboravljeni), nereseni slucajevi kradje beba, nejasna sistuacija sa kradjom organa i nelegalnim transplantacijama...
Da li se iko u drzavi zanima za ove probleme? Ili se svi sete samo kad neko nastrada. Gospodo, da se ne bi i svakome od nas desilo da sutra neko nama drag umre zbog neefikasnog zdravstvenog sistema, apelujem na novinare da se ozbiljno pozabave istrazivanjem navedenih ali i mnogih drugih tema. Ali nemojte, molim vas, da nam pustate Ministra koji ce (pun nekih njemu jedino poznatih statistika) objasnjavati kako je za sve kriv Milosevic, a da je on napravio cudo. Ja nisam ni glup ni lud.

Vlada

pre 16 godina

Juče sam razgovarao sa drugom koji radi u firmi za trgovinu lekovima. Kaže da se kod nas često koristi anestetik koji je zabranjen u "normalnim" državama, jer je otkriveno da posledice njegovog korišćenja mogu biti fatalne, a mogu se u lakšem ili težem obliku pojaviti i posle više godina ili decenija. Naravno, svi lekari negiraju da se on koristi, ali to jednostavno nije tačno!
A najstrašnije je što se njegovim korišćenjem ostvaruje ušteda od NEKOLIKO STOTINA DINARA po pacijentu!!!
Drug takođe kaže da je 99% siguran da je on korišćen i prilikom operacije nesrećne Anje.
Hoćemo li ikad saznati šta se zapravo dogodilo sa jadnim detetom, ili će monstrumi (ne samo lekari, već svi oni koji kriju informacije od nas)i dalje držati naše živote u svojim rukama.
Meni stoji knedla u grlu od kad sam čuo za ovu tragediju, i ni jednog momenta ne mogu da skrenem misli od male Anje i njenih roditelja.

Kristina

pre 16 godina

A sta se desi kad pacijent tuzi lekara, pljuje ga u medijima, a na sudu se ustanovi da lekar nije kriv? Pa nista, ostane uprljano ime lekara i to je to!

Misa

pre 16 godina

Problem je sto su lekari u Srbiji (u 95% slucajeva) od pocetka 90' naovamo, nestrucni, neobrazovani, neskolovani, o korumpiranosti da ne govorimo(i ne samo oni) itd. Nije imao ko da ih uci i vaspitava, jer je i ceo sistem otada naovamo srozan. Sve sto valja, a nema jos 40 godina nije vise u ovoj drzavi, tako i ti lekari-ubice ostali su ovde, jer ih vani niko nece...

razočarani šetač

pre 16 godina

Koliko sam primetio postoje 3 grupe zdravstvenih radnika.
1. Pošteni, stručni i lepo vaspitani – jedom rečju gospoda.
2. Frustrirani, nezadovoljni, lenji, nevaspitani.
3. Prikriveno korumpirani. Rade u državnim bolnicama i klinikama, a gledaju svaku momenat da ućare, da pošalju pacijenta na privatnu kliniku gde tezgare, namerno zatežu da bi im se ponudila „parica“ ili nedvosmisleno lobiraju da pacijent ode na njihovu „tezga“ kliniku.
Privatnici su posebna priča. Nemaju odgovornost. Tako će biti dok god sud ne donese presudu za nestručno pruženu negu sa milionskim odšetam penalom.
Ministarstvo ne radi ništa ili radi kilavo u domenu dovođenja reda u zdravstvu.
Pre par dana sam prvi put u životu (i nadam se poslednji) bio u urgentnom centru. Tri sata čekao da me neko pogleda, na kraju sam odustao, sabrao se otišao kući, a sutra kod svog lekara. Mdaa mi nije tako u početku izgledalo dobro se završilo, a moglo je da i da ne bude tako.

biljana

pre 16 godina

Apelujem na roditelje da makar svoju decu ne vode po kojekakvim "privatnim" klinikama!
Takodje bi znatan pomak bio kada bi svako prijavio lekara iz "drustvenog" sektora, koji uputi pacijenta na privatnu kliniku.

Bata Raka

pre 16 godina

MUP treba da hapsi ovu bandu ako ima ... (petlje) a ne da raspisuje poternice za ljude koji ko zna gde su i da li ce i kada biti uhapseni?!prvo pocistimo djubre ispred nase kuce.LOBI U APS!

novosadjanin

pre 16 godina

Kod nas se i neuporedivo ociglednije stvari ne gone a ko ce utvrditi kada je lekar pogresio a kad je nesrecnik koji je danima bolestan isao iz cekaonice u cekaonicu i cekao red na preglede izgubio bitku sa bolestima.

Mitrovic D.

pre 16 godina

Mislim daje Ministar Milosavljevic najodgovorniji za ovakve tragedije. On je Ministar vec skoro 7 godina (jedini koji je bio u svim vladama posle 5. oktobra). I ako u zakonima i sprovodjenju tih zakona postoje "rupe" onda nema druge odgovorne osobe - osim njega! Jer je on upravo i trebalo da predlaze zakone u kojima ovakve nakaradne "rupe" ne bi postojale. Ali, ocigledno neobavesteni Ministar se sada i sam cudi kako to u zakonima koje je njegovo ministarstvo predlagalo (a Skupstina usvajala) pisu takve gluposti.
I za mnogo manje incidente u nekoj normalnoj drzavi, neki normalni ministar bi makar podneo NEOPOZIVU ostavku. Nas Ministar je poznat po podnosenju ostavki koje ubrzo povuce. To samo o sebi govori i o tome koliko takav covek moze da ima razumevanja za etiku.
Mislim da bi Skupstina trebala da se pozabavi ovim pitanjem. Zasto opozicija (npr. LDP) ne pokrene raspravu o ovoj situaciji u zdravstvu. Svako malo neko umre, pacijente obelezavaju bar kodom (kao krave i ovce!), sve je vise usluga koje se placaju (a redovno nam se uzima novac za neko virtuelno zdravstveno osguranje), potpuno nelegalna situacija u pogledu duplog rada drzavnih lekara u privatnom sektoru, potpuno nelegalna situacija gde profesori med. fakulteta primaju dve plate (kao profesori i jos kao klinicari po drzavnim ustanovama, a po zakonu niko ne moze da bude zaposlen sa vise od 100% ukupno), korupcija na fakultetima, korupcija u zdravstvenim ustanovama, netransparentno trosenje sredstava RZZO (da li iko zna gde se moze videti i kome polaze racun RZZO koji godisnje "spiska" 1,3 MILIJARDE evra), nedostatak krvi (pa B92 mora da sprovodi kampanju, a Ministar je 3 godine reformisao transfuzioloski sistem i potrosio nekoliko miliona evra uz manje incidente koji su zaboravljeni), nereseni slucajevi kradje beba, nejasna sistuacija sa kradjom organa i nelegalnim transplantacijama...
Da li se iko u drzavi zanima za ove probleme? Ili se svi sete samo kad neko nastrada. Gospodo, da se ne bi i svakome od nas desilo da sutra neko nama drag umre zbog neefikasnog zdravstvenog sistema, apelujem na novinare da se ozbiljno pozabave istrazivanjem navedenih ali i mnogih drugih tema. Ali nemojte, molim vas, da nam pustate Ministra koji ce (pun nekih njemu jedino poznatih statistika) objasnjavati kako je za sve kriv Milosevic, a da je on napravio cudo. Ja nisam ni glup ni lud.

Vlada

pre 16 godina

Juče sam razgovarao sa drugom koji radi u firmi za trgovinu lekovima. Kaže da se kod nas često koristi anestetik koji je zabranjen u "normalnim" državama, jer je otkriveno da posledice njegovog korišćenja mogu biti fatalne, a mogu se u lakšem ili težem obliku pojaviti i posle više godina ili decenija. Naravno, svi lekari negiraju da se on koristi, ali to jednostavno nije tačno!
A najstrašnije je što se njegovim korišćenjem ostvaruje ušteda od NEKOLIKO STOTINA DINARA po pacijentu!!!
Drug takođe kaže da je 99% siguran da je on korišćen i prilikom operacije nesrećne Anje.
Hoćemo li ikad saznati šta se zapravo dogodilo sa jadnim detetom, ili će monstrumi (ne samo lekari, već svi oni koji kriju informacije od nas)i dalje držati naše živote u svojim rukama.
Meni stoji knedla u grlu od kad sam čuo za ovu tragediju, i ni jednog momenta ne mogu da skrenem misli od male Anje i njenih roditelja.

razočarani šetač

pre 16 godina

Koliko sam primetio postoje 3 grupe zdravstvenih radnika.
1. Pošteni, stručni i lepo vaspitani – jedom rečju gospoda.
2. Frustrirani, nezadovoljni, lenji, nevaspitani.
3. Prikriveno korumpirani. Rade u državnim bolnicama i klinikama, a gledaju svaku momenat da ućare, da pošalju pacijenta na privatnu kliniku gde tezgare, namerno zatežu da bi im se ponudila „parica“ ili nedvosmisleno lobiraju da pacijent ode na njihovu „tezga“ kliniku.
Privatnici su posebna priča. Nemaju odgovornost. Tako će biti dok god sud ne donese presudu za nestručno pruženu negu sa milionskim odšetam penalom.
Ministarstvo ne radi ništa ili radi kilavo u domenu dovođenja reda u zdravstvu.
Pre par dana sam prvi put u životu (i nadam se poslednji) bio u urgentnom centru. Tri sata čekao da me neko pogleda, na kraju sam odustao, sabrao se otišao kući, a sutra kod svog lekara. Mdaa mi nije tako u početku izgledalo dobro se završilo, a moglo je da i da ne bude tako.

biljana

pre 16 godina

Apelujem na roditelje da makar svoju decu ne vode po kojekakvim "privatnim" klinikama!
Takodje bi znatan pomak bio kada bi svako prijavio lekara iz "drustvenog" sektora, koji uputi pacijenta na privatnu kliniku.

Misa

pre 16 godina

Problem je sto su lekari u Srbiji (u 95% slucajeva) od pocetka 90' naovamo, nestrucni, neobrazovani, neskolovani, o korumpiranosti da ne govorimo(i ne samo oni) itd. Nije imao ko da ih uci i vaspitava, jer je i ceo sistem otada naovamo srozan. Sve sto valja, a nema jos 40 godina nije vise u ovoj drzavi, tako i ti lekari-ubice ostali su ovde, jer ih vani niko nece...

ana

pre 16 godina

Sve ovo sto se desilo je jezivo i strasno i samo ti roditelji znaju kako im je . Ali ko imalo zna nesto iz medicine zna da je anestezija rizik da se svuda u svetu ovako nesto desava (1 SLUCAJ NA 10 000) bilo da su u pitanju vrhunske klinike ili one manje poznate . Ne napadajte i ne vredjajte dok ne cujete istinu do kraja, pitanje da li je uopste bilo greske lekara. A momka koji je pisao o anesteticima koji se ne koriste nigde vise u svetu neka navede koji je to anestetik a tako pausalno pricati o tome (pri tome se ne bavi medicinom ) je u najmanju ruku neozbiljno . O neznanju lekara od 90.-tih na ovamo je pricati kao o neznanju u svim drugim profesijama . Nikada ne zaboravite da svi lekari imaju 6 godina fakulteta pa zatim specijalizaciju koja traje jos 4-5 godina, tako da bi trebalo ostaviti strucnim licima da komentarisu o strucnosti ili ne lekara a ovakva polemika ne sluzi nicemu sem pljuvanja lekara .

B.Mikic

pre 16 godina

Ima indicija da u Srbiji veliki broj lekara pre podne radi u drzavnim bolnicama a popodne u, najcesce svojim privatnim klinikama. Ako i nisu stopostotni vlasnici onda su bar ortaci u tim medicinskim ustanovama. I ja sam bio pacijent kod takvog lekara. U privatnoj klinici se radi za evre a u drustvenoj bolnici su pregledi i neki zahvati gotovo besplatni. Objasnjenje je uvek isto; Drustvene bolnice nemaju adekvatnu skupocenu opremu pa se neki pregledi moraju uraditi kod privatnika upravo na tim skupocenim aparatima. Zasto na ovu pojavu niko ne reaguje, meni je zaista nejasno. Al' posto je u Srbiji korupcija jos uvek izrazito visoka, onda me ovo bas i ne cudi. Bar njima je lako svakog inspektora dobro podmititi. Stvar ce verovatno krenuti na bolje kada se jednom nesto strasno desi onima koji ovo tolerisu. Tako je to u Srbiji.

srdjan

pre 16 godina

Secam se poslovice koju sam samo jednom chuo u zivotu od drugara ( imali smo 15 godina) i koju sam zapamtio jer je pouchna . Kaze : shto doktor pogreshi...to zemlja pokopa .
Daleko bili svi doktori ...

Kristina

pre 16 godina

A sta se desi kad pacijent tuzi lekara, pljuje ga u medijima, a na sudu se ustanovi da lekar nije kriv? Pa nista, ostane uprljano ime lekara i to je to!

Bata Raka

pre 16 godina

MUP treba da hapsi ovu bandu ako ima ... (petlje) a ne da raspisuje poternice za ljude koji ko zna gde su i da li ce i kada biti uhapseni?!prvo pocistimo djubre ispred nase kuce.LOBI U APS!

novosadjanin

pre 16 godina

Kod nas se i neuporedivo ociglednije stvari ne gone a ko ce utvrditi kada je lekar pogresio a kad je nesrecnik koji je danima bolestan isao iz cekaonice u cekaonicu i cekao red na preglede izgubio bitku sa bolestima.

Djoka

pre 16 godina

Zaso pricati o odgovornosti???
Zalosno je pricati o njoj. Boze mili ko li jos uvek u srbiji ima odgovornosti?????
Zalosno ali istinito. Molim vas nemoj te kriviti doktore jer su oni nepogresivi. Imaju diplome.Parce papira koje potvrdjuje njihovo ophodjenje obrazovanja. Bili su verovatno na fakultetu, i nesto naucili. U svakom slucaju stekli su relacije sa kolegama da se zastite i da su svemocni.U ostalom ko im sta moze? Dok mrtvi ustanu i dokazu i oni ce umreti. Zasto li se jedna majka buni sto joj dete zbog cukljeva ode u grob. Doktori ce joj da se nebi blatili objasniti da ga nije pravovremeno i pravilno stavila na noge. Zato vas molim ne postavljajte takva pitanja jer iza doktora postoje politicari (njihove kolege sa faksa)koji ce vam se zesce natovariti da umirete nego u filmu Nicija zemlja

vlade

pre 16 godina

Nekada su doktori imali status poluboga, danas je u ovoj prefesiji previše šarlatana, psihopata, ljudi sa poremećemžnom ličnošču i ljudi sa nedostatkom morala i etike. Zaista sobri doktori - lekari su u manjini i to važi za ceo svet ne samo za Srbiju.

s tim rolaj

pre 16 godina

Hajde neka posetioci ovog sajta koji zive na zapadu kazu da li je tamo moguce da lekar radi paralelno u privatnoj i drzavnoj ustanovi. I da li i tamo ne postoji koncept lekarske greske. A ministar zdravstva sve ove godine isti, dolazi iz reklo-bi-se proevropske partije, nije uradio nista da nase zdravstvo pomakne iz 19. veka.

Da neko (ne daj Boze) pogazi dete autom na ulici, bez obzira sto nije to ucinio namerno, zavrsice u zatvoru. Zasto - pa zato sto je jedan zivot izgubljen i neko mora odgovarati za to. A kada lekar to uradi (naravno, nenamerno) onda nikom nista.

Bojim se da su ove "stecajne", "duvanske" i druge mafije sitne ribe za ovu zdravstvenu.

jelena

pre 16 godina

Jao pljujemo lekare, strasno...ali su lekari zivi. A ko ce meni mog oca da ozivi iz mrtvih???
Kazete 1 pacijent na 10000 a koji je to prosek u Srbiji, 100, mozda 1000 na 10000?
A sta kazete o moralu tih istih lekara. Lekara koji za operaciju trazi 1000 (u drzavnoj bolnici) a kada je video da pacijent umire i ne budi se iz kome posle strucno obavljene 'rutinske operacije' on vraca 600???
Sramota. Muka mi je od tih samozvanih bogova.
Ali na pogresan kamen su se spotakli.
Jelena, Cerka svog oca

Boris

pre 16 godina

Svima je jasno da vojska BIA, MUP i sl. moraju biti pod kontrolom nekog ko nije iz njihove "branše". A pod čijom su kontrolom lekari? Ministar zdravlja ne sme da bude lekar! Do sutra bih mogao da nabrajam sve greške lekara za koje znam samo u krugu moje porodice i prijatelja. I, ne, nije potreban niko da "stručno" utvrđuje greške lekara. Ako je doktor zaboravio tampon u telu pacijenta, tu nema mesta za "stručnu" analizu, potrebna je odgovornost, ne pred "Sudom časti" nekakve lekarske komore, nego krivična, a to podrazumeva i zatvor!

Dejan iz Toronta

pre 16 godina

Kome ide u prilog hajka na privatne klinke?

Moji roditelji su isli i u drzavne i privatne klinke. Meni jeza podidje kad vidim uslove (i otimacinu novca) u drzavnim klinikama.

Video sam devojcicu koju su poslali kuci da umre, jer otac nije ima dovoljno para da da doktoru (odlozili su hitan slucaj, dok joj se ne "popravi krvna slika").

Raša

pre 16 godina

Udruženja oštećenih građana i oni koji ih stvaraju sigurno nisu oni koji treba da rešavaju medicinske propuste i isteruju pravdu. Ako propusti postoje onda za to postoje milicija, sudovi, sudski (medicinski) veštaci i stručnjaci koji prvo treba da utvrde propust, otkriju onoga koji je to napravio pa onda da sudija odreže kaznu. Čini mi se da od ovakvih udruženja neko ima korist, da koriste nesreću a dalje roditeljima nanosi bol i po principu "podizanja" naroda liče na miloševićevsko vreme i "narod". Nikakva rulja, pritisak, "brižne majke" i penzionerke neće rasvetliti slučajeve. Stvari se moraju vratiti samo u legalne i stručne zakonski tokove koji će promptno rešiti slučajeve jer se ovi, ustvari, lako mogu rasvetliti. Nekada su postojale priče sa zamenjenim bebama, pa razne druge a sada sa nesrećnim slučajevima u privatnim klinikama. Trebalo bi da je vreme ulice prošlost!

leskovcanka

pre 16 godina

na zalost u najuzoj familiji smo imali jako puno lekarskih intervencija u poslednjih godinu dana.
od rutinskih operacija do izgubljenih bitaka sa rakom.
SVI lekari su trazili novac u rasponu od 100 - 1000 eura za SVAKU intervenciju.
nijedan od njih se nije zalagao za izlecenje pacijenta.
nijedan od njih nije pokazao ni malo humanosti, etike.
sram ih bilo.
doslo je izgleda vreme da samo bogati smeju da se razobole.
neka nam onda lekari objasne kako da se leci hiljade ljudi u srbiji koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Кајмак and Качамак

pre 16 godina

"Човек с' доктори не треба да има посла. Док живиш - живи, кад треба да умреш - умри." (Петријин вјенац)

francuz

pre 16 godina

Medicinski lobi je mnogo jak, svi se medjusobno stite jer znaju da i oni mogu nekad da pogrese.
U svim klinickim Centrima su patolozi glavne face, jer od njihovog izvestaja zavisi da li ce se neki lekar optuziti za gresku. Uglavnom se kaze kako je pacijent preminuo od neke bolesti, zataskavaju se propusti lekara.
Da biste dokazali suprotno morate dovesti strane patologe, jer ce ovi nasi sami sebe stititi. Uzas

Dragan

pre 16 godina

E, sad posto smo se svi lepo izjadali i ispricali, postavlja se osnovno pitanje da li javnost moze nesto uciniti po bilo kom pitanju, pa i ovom ?! Ako neko zna odgovor voleo bih da ga cujem ! Svedoci smo pojave da javnost nema bas nikakav uticaj na bilo koji problem. Vlade dolaze i prolaze.... Jedno je sigurno da vecina roditelja sprema decu da beze odavde ! Neko je pao ranije neko kasnije, ali na kraju svi dozu na isto, samo ti dobro uci mi cemo te skolovati, pa torbu na ledja! Mnogo je toga za ovako malu zemlju !

drlon

pre 16 godina

Pitanje lekarske greske, ako je ima, ne treba na ovaj nacin raspravljati, narocito ne od nestrucnih lica. Posebno vec iritira stalno iznosenje strucnog misljenja g-dje Radovic, koja bi trebalo da saceka kraj istraznog postupka, a ne da organizuje medijsku harangu.Da li ce ovi strucnjaci odgovarati za svoje izjave ako se utvrdi da su lekare blatili bez osnova. Svakako ukoliko ima propusta pokrenuti odgovornost ali ne na ovaj prljavi nacin. Cak se isti komentari vrte na razlicitim sajtovima pa je jasno da se radi o kampanji.

Dr Bora

pre 16 godina

... Zivim u inostranstvu i od nedavno imam dozvolu za rad. Trebalo mi je 6 godina teskog odricanja da bi bio to sto sam danas. Da, u inostranstvu doktori mogu da rade u drzavnoj i privatnoj praksi, iako je skoro sve privatno u neku ruku. Ne bi bilo lose da se zakonom regulisu sve stavke ukljucujuci i odgovornost, ne samo u privatnoj nego i u drzavnoj ustanov, niko ne treba da bude izvan zakona, pa ni beli medvedi... Neophodno je da postoji lekarsko drustvo koje ce izdavati dozvole i oduzimati iste za greske u lecenju. Da li je doslo do greske ili ne odlucice lekari a ukoliko se ustanovi da je do toga i doslo, sudovi treba da odluce da li je to za zatvor ili ne. JA sam DOKTOR i na to sam ponosan...

Natasa K

pre 16 godina

Pozdrav svima!
Evo citam ovaj tekst i ove komentare..pa evo da i ja nesto kazem. Naime, zivim odredjen period na zapadu i ne mogu a da ne primetim ogromne razlike koje se ticu pruzanja zdravstvene nege. Nisam lekar, ali sam nazalost imala priliku da vidim nacin rada srpskih lekara jer mi je otac imao i jos uvek ima odredjene zdravstvene probleme. Ovo sto se desilo sa devojcicom koja mi nikako ne izlazi iz glave je posledica onog sto se vec dugo desava u zdravstu a to je NESTRUCNOST. Dakle, makar kako neki mislili da su nasi lekari najbolji na svetu, to nazalost nije tako iz jednog prostog razloga: njihova nezainteresovanost i neusavrsavanje. Njihovo neznanje i nezainteresovanost delom lezi u tome sto se ne posecuju seminari i kongresi (ali ne zbog kupanja ili skijanja).
Osoba koja je pisala o lekovima koje se koriste u Srbiji, ima donekle pravo, jer je dovoljan samo jedan klik na enciklopediju wikipedia pa da se vidi da neki lekovi koji se masovno koriste u srbiji (kao npr sinopen) su karakteristicni samo za neke zemlje Istocne Evrope. Ovim bi dodala i to srpski doktori na sve odmahuju ruku. Ako takav stav imaju doktori, kakav bi onda trebao da bude odnos obicnog stanovnistva prema sopstvenom zdravlju?
Natasa K.

Zvezdica

pre 16 godina

Covek polomio nogu, stavili mu lekari nogu u gips i posle nekog vremena coveku pozli, odnesu ga u istu bolnicu gde se i onesvestio a lekari i sestre ga prozovu kukavicom. Prodje jos koja nedelja a covek umre od embolije pluca. I nikom nista, cak ni onima koji su ga nazvali kukavicom i poslali kuci bez dodatnih pregleda da bise ustanovilo zasto se covek onesvestio cak vise puta.
Niko ne treba da bude iznad zakona a u Srbiji su lekari predugo bili upravo to. Mediji moraju stavljati ovakve slucajeve pod fokus. A zakoni ne smeju biti takvi da ce takvim lekarima odobriti ponovni rad posle izvesnog vremena. Ako se ugledamo na Zapad u mnogim stvarima, treba da se ugledamo i u ovakvim a to je da na Zapadu lekari gube i dozivotno pravo na praktikovanje svoje profesije i krivicno odgovaraju za ovakve profesionalne prestupe.

Kamilica

pre 16 godina

slažem sa sa svim napred navedenim komentarima, s tim što se naša država mora što pre usmeriti ka određenim svetskim putevima, a to je odgovaranje za nestručnosti i zlupotrebe službenog položaja.
U zdravstvu je to najizraženije.
već prilikom prve posete bilo kom tzv. zdravstvenom sektoru imaćete susret sa nepoštovanjem Vaše ličnosti. Počev od prijavnice. može se desiti da dođete i da stojite ispred šaltera i da Vas niko ne pita satima što se vi tu.
Ili da pri pregledu doživite da Vam sestra kažete da ste krivotvorili ličnu kartu!?
koja je uredno izvađena u nekom BGD Mup-u. U Srpskom zdravstvu je sve moguće.
ili da na sam pomen da neko od familije radi u inostranstvu antene lekara počinju da reaguju. tako je moj prijatelj iz Holandije doslovno dodavao po 50 eura jednom tzv. lekaru Beogradskom koji je njegovoj majci operisao tumor na mozgu, a ovaj (lekar) bi napravio pauzu..u izlaganju zdravstvenog stanja a Selmo bi dao 50 evra pa bi taj "Hipokratov učenik" nastavio sa pričom..
Dakle, sadašnji ministar zdravstva u Srbiji bi morao podhitno da bude zamenjen novim licem koje ima besprekornu karijeru lekarsku i koji će da započne a i da dovrši reforme zdravstva..a ne da se dešava da nam penzioneri od preko 60 godina budu vraćeni iz apoteke jer nešto nije dobro napisano na receptu..a vraćaju se preške na neki recimo 3. sprat bez lifta (primer je iz Nas. B. Jerković)..
Neophodno je osnivanje Lekarske komore Srbije i izdavanje licenci za rad pa kad "pogreši" a stalno GREŠE, onda lepo oduzimanje dozvole za rad, pa nek bude. fatalist u JKP BGD.
Jednostavno, preko nekih stvari se ne može olako prelaziti a od prazne priče u Srbiji se ništa nije promenilo.
Tomica da je čovek, da je ČOVEK DAVNO BI PODNEO OSTAVKU!

Kristina

pre 16 godina

A sta se desi kad pacijent tuzi lekara, pljuje ga u medijima, a na sudu se ustanovi da lekar nije kriv? Pa nista, ostane uprljano ime lekara i to je to!

Bata Raka

pre 16 godina

MUP treba da hapsi ovu bandu ako ima ... (petlje) a ne da raspisuje poternice za ljude koji ko zna gde su i da li ce i kada biti uhapseni?!prvo pocistimo djubre ispred nase kuce.LOBI U APS!

Misa

pre 16 godina

Problem je sto su lekari u Srbiji (u 95% slucajeva) od pocetka 90' naovamo, nestrucni, neobrazovani, neskolovani, o korumpiranosti da ne govorimo(i ne samo oni) itd. Nije imao ko da ih uci i vaspitava, jer je i ceo sistem otada naovamo srozan. Sve sto valja, a nema jos 40 godina nije vise u ovoj drzavi, tako i ti lekari-ubice ostali su ovde, jer ih vani niko nece...

biljana

pre 16 godina

Apelujem na roditelje da makar svoju decu ne vode po kojekakvim "privatnim" klinikama!
Takodje bi znatan pomak bio kada bi svako prijavio lekara iz "drustvenog" sektora, koji uputi pacijenta na privatnu kliniku.

ana

pre 16 godina

Sve ovo sto se desilo je jezivo i strasno i samo ti roditelji znaju kako im je . Ali ko imalo zna nesto iz medicine zna da je anestezija rizik da se svuda u svetu ovako nesto desava (1 SLUCAJ NA 10 000) bilo da su u pitanju vrhunske klinike ili one manje poznate . Ne napadajte i ne vredjajte dok ne cujete istinu do kraja, pitanje da li je uopste bilo greske lekara. A momka koji je pisao o anesteticima koji se ne koriste nigde vise u svetu neka navede koji je to anestetik a tako pausalno pricati o tome (pri tome se ne bavi medicinom ) je u najmanju ruku neozbiljno . O neznanju lekara od 90.-tih na ovamo je pricati kao o neznanju u svim drugim profesijama . Nikada ne zaboravite da svi lekari imaju 6 godina fakulteta pa zatim specijalizaciju koja traje jos 4-5 godina, tako da bi trebalo ostaviti strucnim licima da komentarisu o strucnosti ili ne lekara a ovakva polemika ne sluzi nicemu sem pljuvanja lekara .

novosadjanin

pre 16 godina

Kod nas se i neuporedivo ociglednije stvari ne gone a ko ce utvrditi kada je lekar pogresio a kad je nesrecnik koji je danima bolestan isao iz cekaonice u cekaonicu i cekao red na preglede izgubio bitku sa bolestima.

Vlada

pre 16 godina

Juče sam razgovarao sa drugom koji radi u firmi za trgovinu lekovima. Kaže da se kod nas često koristi anestetik koji je zabranjen u "normalnim" državama, jer je otkriveno da posledice njegovog korišćenja mogu biti fatalne, a mogu se u lakšem ili težem obliku pojaviti i posle više godina ili decenija. Naravno, svi lekari negiraju da se on koristi, ali to jednostavno nije tačno!
A najstrašnije je što se njegovim korišćenjem ostvaruje ušteda od NEKOLIKO STOTINA DINARA po pacijentu!!!
Drug takođe kaže da je 99% siguran da je on korišćen i prilikom operacije nesrećne Anje.
Hoćemo li ikad saznati šta se zapravo dogodilo sa jadnim detetom, ili će monstrumi (ne samo lekari, već svi oni koji kriju informacije od nas)i dalje držati naše živote u svojim rukama.
Meni stoji knedla u grlu od kad sam čuo za ovu tragediju, i ni jednog momenta ne mogu da skrenem misli od male Anje i njenih roditelja.

Mitrovic D.

pre 16 godina

Mislim daje Ministar Milosavljevic najodgovorniji za ovakve tragedije. On je Ministar vec skoro 7 godina (jedini koji je bio u svim vladama posle 5. oktobra). I ako u zakonima i sprovodjenju tih zakona postoje "rupe" onda nema druge odgovorne osobe - osim njega! Jer je on upravo i trebalo da predlaze zakone u kojima ovakve nakaradne "rupe" ne bi postojale. Ali, ocigledno neobavesteni Ministar se sada i sam cudi kako to u zakonima koje je njegovo ministarstvo predlagalo (a Skupstina usvajala) pisu takve gluposti.
I za mnogo manje incidente u nekoj normalnoj drzavi, neki normalni ministar bi makar podneo NEOPOZIVU ostavku. Nas Ministar je poznat po podnosenju ostavki koje ubrzo povuce. To samo o sebi govori i o tome koliko takav covek moze da ima razumevanja za etiku.
Mislim da bi Skupstina trebala da se pozabavi ovim pitanjem. Zasto opozicija (npr. LDP) ne pokrene raspravu o ovoj situaciji u zdravstvu. Svako malo neko umre, pacijente obelezavaju bar kodom (kao krave i ovce!), sve je vise usluga koje se placaju (a redovno nam se uzima novac za neko virtuelno zdravstveno osguranje), potpuno nelegalna situacija u pogledu duplog rada drzavnih lekara u privatnom sektoru, potpuno nelegalna situacija gde profesori med. fakulteta primaju dve plate (kao profesori i jos kao klinicari po drzavnim ustanovama, a po zakonu niko ne moze da bude zaposlen sa vise od 100% ukupno), korupcija na fakultetima, korupcija u zdravstvenim ustanovama, netransparentno trosenje sredstava RZZO (da li iko zna gde se moze videti i kome polaze racun RZZO koji godisnje "spiska" 1,3 MILIJARDE evra), nedostatak krvi (pa B92 mora da sprovodi kampanju, a Ministar je 3 godine reformisao transfuzioloski sistem i potrosio nekoliko miliona evra uz manje incidente koji su zaboravljeni), nereseni slucajevi kradje beba, nejasna sistuacija sa kradjom organa i nelegalnim transplantacijama...
Da li se iko u drzavi zanima za ove probleme? Ili se svi sete samo kad neko nastrada. Gospodo, da se ne bi i svakome od nas desilo da sutra neko nama drag umre zbog neefikasnog zdravstvenog sistema, apelujem na novinare da se ozbiljno pozabave istrazivanjem navedenih ali i mnogih drugih tema. Ali nemojte, molim vas, da nam pustate Ministra koji ce (pun nekih njemu jedino poznatih statistika) objasnjavati kako je za sve kriv Milosevic, a da je on napravio cudo. Ja nisam ni glup ni lud.

srdjan

pre 16 godina

Secam se poslovice koju sam samo jednom chuo u zivotu od drugara ( imali smo 15 godina) i koju sam zapamtio jer je pouchna . Kaze : shto doktor pogreshi...to zemlja pokopa .
Daleko bili svi doktori ...

Raša

pre 16 godina

Udruženja oštećenih građana i oni koji ih stvaraju sigurno nisu oni koji treba da rešavaju medicinske propuste i isteruju pravdu. Ako propusti postoje onda za to postoje milicija, sudovi, sudski (medicinski) veštaci i stručnjaci koji prvo treba da utvrde propust, otkriju onoga koji je to napravio pa onda da sudija odreže kaznu. Čini mi se da od ovakvih udruženja neko ima korist, da koriste nesreću a dalje roditeljima nanosi bol i po principu "podizanja" naroda liče na miloševićevsko vreme i "narod". Nikakva rulja, pritisak, "brižne majke" i penzionerke neće rasvetliti slučajeve. Stvari se moraju vratiti samo u legalne i stručne zakonski tokove koji će promptno rešiti slučajeve jer se ovi, ustvari, lako mogu rasvetliti. Nekada su postojale priče sa zamenjenim bebama, pa razne druge a sada sa nesrećnim slučajevima u privatnim klinikama. Trebalo bi da je vreme ulice prošlost!

razočarani šetač

pre 16 godina

Koliko sam primetio postoje 3 grupe zdravstvenih radnika.
1. Pošteni, stručni i lepo vaspitani – jedom rečju gospoda.
2. Frustrirani, nezadovoljni, lenji, nevaspitani.
3. Prikriveno korumpirani. Rade u državnim bolnicama i klinikama, a gledaju svaku momenat da ućare, da pošalju pacijenta na privatnu kliniku gde tezgare, namerno zatežu da bi im se ponudila „parica“ ili nedvosmisleno lobiraju da pacijent ode na njihovu „tezga“ kliniku.
Privatnici su posebna priča. Nemaju odgovornost. Tako će biti dok god sud ne donese presudu za nestručno pruženu negu sa milionskim odšetam penalom.
Ministarstvo ne radi ništa ili radi kilavo u domenu dovođenja reda u zdravstvu.
Pre par dana sam prvi put u životu (i nadam se poslednji) bio u urgentnom centru. Tri sata čekao da me neko pogleda, na kraju sam odustao, sabrao se otišao kući, a sutra kod svog lekara. Mdaa mi nije tako u početku izgledalo dobro se završilo, a moglo je da i da ne bude tako.

Djoka

pre 16 godina

Zaso pricati o odgovornosti???
Zalosno je pricati o njoj. Boze mili ko li jos uvek u srbiji ima odgovornosti?????
Zalosno ali istinito. Molim vas nemoj te kriviti doktore jer su oni nepogresivi. Imaju diplome.Parce papira koje potvrdjuje njihovo ophodjenje obrazovanja. Bili su verovatno na fakultetu, i nesto naucili. U svakom slucaju stekli su relacije sa kolegama da se zastite i da su svemocni.U ostalom ko im sta moze? Dok mrtvi ustanu i dokazu i oni ce umreti. Zasto li se jedna majka buni sto joj dete zbog cukljeva ode u grob. Doktori ce joj da se nebi blatili objasniti da ga nije pravovremeno i pravilno stavila na noge. Zato vas molim ne postavljajte takva pitanja jer iza doktora postoje politicari (njihove kolege sa faksa)koji ce vam se zesce natovariti da umirete nego u filmu Nicija zemlja

Dejan iz Toronta

pre 16 godina

Kome ide u prilog hajka na privatne klinke?

Moji roditelji su isli i u drzavne i privatne klinke. Meni jeza podidje kad vidim uslove (i otimacinu novca) u drzavnim klinikama.

Video sam devojcicu koju su poslali kuci da umre, jer otac nije ima dovoljno para da da doktoru (odlozili su hitan slucaj, dok joj se ne "popravi krvna slika").

vlade

pre 16 godina

Nekada su doktori imali status poluboga, danas je u ovoj prefesiji previše šarlatana, psihopata, ljudi sa poremećemžnom ličnošču i ljudi sa nedostatkom morala i etike. Zaista sobri doktori - lekari su u manjini i to važi za ceo svet ne samo za Srbiju.

B.Mikic

pre 16 godina

Ima indicija da u Srbiji veliki broj lekara pre podne radi u drzavnim bolnicama a popodne u, najcesce svojim privatnim klinikama. Ako i nisu stopostotni vlasnici onda su bar ortaci u tim medicinskim ustanovama. I ja sam bio pacijent kod takvog lekara. U privatnoj klinici se radi za evre a u drustvenoj bolnici su pregledi i neki zahvati gotovo besplatni. Objasnjenje je uvek isto; Drustvene bolnice nemaju adekvatnu skupocenu opremu pa se neki pregledi moraju uraditi kod privatnika upravo na tim skupocenim aparatima. Zasto na ovu pojavu niko ne reaguje, meni je zaista nejasno. Al' posto je u Srbiji korupcija jos uvek izrazito visoka, onda me ovo bas i ne cudi. Bar njima je lako svakog inspektora dobro podmititi. Stvar ce verovatno krenuti na bolje kada se jednom nesto strasno desi onima koji ovo tolerisu. Tako je to u Srbiji.

s tim rolaj

pre 16 godina

Hajde neka posetioci ovog sajta koji zive na zapadu kazu da li je tamo moguce da lekar radi paralelno u privatnoj i drzavnoj ustanovi. I da li i tamo ne postoji koncept lekarske greske. A ministar zdravstva sve ove godine isti, dolazi iz reklo-bi-se proevropske partije, nije uradio nista da nase zdravstvo pomakne iz 19. veka.

Da neko (ne daj Boze) pogazi dete autom na ulici, bez obzira sto nije to ucinio namerno, zavrsice u zatvoru. Zasto - pa zato sto je jedan zivot izgubljen i neko mora odgovarati za to. A kada lekar to uradi (naravno, nenamerno) onda nikom nista.

Bojim se da su ove "stecajne", "duvanske" i druge mafije sitne ribe za ovu zdravstvenu.

Boris

pre 16 godina

Svima je jasno da vojska BIA, MUP i sl. moraju biti pod kontrolom nekog ko nije iz njihove "branše". A pod čijom su kontrolom lekari? Ministar zdravlja ne sme da bude lekar! Do sutra bih mogao da nabrajam sve greške lekara za koje znam samo u krugu moje porodice i prijatelja. I, ne, nije potreban niko da "stručno" utvrđuje greške lekara. Ako je doktor zaboravio tampon u telu pacijenta, tu nema mesta za "stručnu" analizu, potrebna je odgovornost, ne pred "Sudom časti" nekakve lekarske komore, nego krivična, a to podrazumeva i zatvor!

jelena

pre 16 godina

Jao pljujemo lekare, strasno...ali su lekari zivi. A ko ce meni mog oca da ozivi iz mrtvih???
Kazete 1 pacijent na 10000 a koji je to prosek u Srbiji, 100, mozda 1000 na 10000?
A sta kazete o moralu tih istih lekara. Lekara koji za operaciju trazi 1000 (u drzavnoj bolnici) a kada je video da pacijent umire i ne budi se iz kome posle strucno obavljene 'rutinske operacije' on vraca 600???
Sramota. Muka mi je od tih samozvanih bogova.
Ali na pogresan kamen su se spotakli.
Jelena, Cerka svog oca

francuz

pre 16 godina

Medicinski lobi je mnogo jak, svi se medjusobno stite jer znaju da i oni mogu nekad da pogrese.
U svim klinickim Centrima su patolozi glavne face, jer od njihovog izvestaja zavisi da li ce se neki lekar optuziti za gresku. Uglavnom se kaze kako je pacijent preminuo od neke bolesti, zataskavaju se propusti lekara.
Da biste dokazali suprotno morate dovesti strane patologe, jer ce ovi nasi sami sebe stititi. Uzas

leskovcanka

pre 16 godina

na zalost u najuzoj familiji smo imali jako puno lekarskih intervencija u poslednjih godinu dana.
od rutinskih operacija do izgubljenih bitaka sa rakom.
SVI lekari su trazili novac u rasponu od 100 - 1000 eura za SVAKU intervenciju.
nijedan od njih se nije zalagao za izlecenje pacijenta.
nijedan od njih nije pokazao ni malo humanosti, etike.
sram ih bilo.
doslo je izgleda vreme da samo bogati smeju da se razobole.
neka nam onda lekari objasne kako da se leci hiljade ljudi u srbiji koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Dr Bora

pre 16 godina

... Zivim u inostranstvu i od nedavno imam dozvolu za rad. Trebalo mi je 6 godina teskog odricanja da bi bio to sto sam danas. Da, u inostranstvu doktori mogu da rade u drzavnoj i privatnoj praksi, iako je skoro sve privatno u neku ruku. Ne bi bilo lose da se zakonom regulisu sve stavke ukljucujuci i odgovornost, ne samo u privatnoj nego i u drzavnoj ustanov, niko ne treba da bude izvan zakona, pa ni beli medvedi... Neophodno je da postoji lekarsko drustvo koje ce izdavati dozvole i oduzimati iste za greske u lecenju. Da li je doslo do greske ili ne odlucice lekari a ukoliko se ustanovi da je do toga i doslo, sudovi treba da odluce da li je to za zatvor ili ne. JA sam DOKTOR i na to sam ponosan...

Dragan

pre 16 godina

E, sad posto smo se svi lepo izjadali i ispricali, postavlja se osnovno pitanje da li javnost moze nesto uciniti po bilo kom pitanju, pa i ovom ?! Ako neko zna odgovor voleo bih da ga cujem ! Svedoci smo pojave da javnost nema bas nikakav uticaj na bilo koji problem. Vlade dolaze i prolaze.... Jedno je sigurno da vecina roditelja sprema decu da beze odavde ! Neko je pao ranije neko kasnije, ali na kraju svi dozu na isto, samo ti dobro uci mi cemo te skolovati, pa torbu na ledja! Mnogo je toga za ovako malu zemlju !

Кајмак and Качамак

pre 16 godina

"Човек с' доктори не треба да има посла. Док живиш - живи, кад треба да умреш - умри." (Петријин вјенац)

Natasa K

pre 16 godina

Pozdrav svima!
Evo citam ovaj tekst i ove komentare..pa evo da i ja nesto kazem. Naime, zivim odredjen period na zapadu i ne mogu a da ne primetim ogromne razlike koje se ticu pruzanja zdravstvene nege. Nisam lekar, ali sam nazalost imala priliku da vidim nacin rada srpskih lekara jer mi je otac imao i jos uvek ima odredjene zdravstvene probleme. Ovo sto se desilo sa devojcicom koja mi nikako ne izlazi iz glave je posledica onog sto se vec dugo desava u zdravstu a to je NESTRUCNOST. Dakle, makar kako neki mislili da su nasi lekari najbolji na svetu, to nazalost nije tako iz jednog prostog razloga: njihova nezainteresovanost i neusavrsavanje. Njihovo neznanje i nezainteresovanost delom lezi u tome sto se ne posecuju seminari i kongresi (ali ne zbog kupanja ili skijanja).
Osoba koja je pisala o lekovima koje se koriste u Srbiji, ima donekle pravo, jer je dovoljan samo jedan klik na enciklopediju wikipedia pa da se vidi da neki lekovi koji se masovno koriste u srbiji (kao npr sinopen) su karakteristicni samo za neke zemlje Istocne Evrope. Ovim bi dodala i to srpski doktori na sve odmahuju ruku. Ako takav stav imaju doktori, kakav bi onda trebao da bude odnos obicnog stanovnistva prema sopstvenom zdravlju?
Natasa K.

Zvezdica

pre 16 godina

Covek polomio nogu, stavili mu lekari nogu u gips i posle nekog vremena coveku pozli, odnesu ga u istu bolnicu gde se i onesvestio a lekari i sestre ga prozovu kukavicom. Prodje jos koja nedelja a covek umre od embolije pluca. I nikom nista, cak ni onima koji su ga nazvali kukavicom i poslali kuci bez dodatnih pregleda da bise ustanovilo zasto se covek onesvestio cak vise puta.
Niko ne treba da bude iznad zakona a u Srbiji su lekari predugo bili upravo to. Mediji moraju stavljati ovakve slucajeve pod fokus. A zakoni ne smeju biti takvi da ce takvim lekarima odobriti ponovni rad posle izvesnog vremena. Ako se ugledamo na Zapad u mnogim stvarima, treba da se ugledamo i u ovakvim a to je da na Zapadu lekari gube i dozivotno pravo na praktikovanje svoje profesije i krivicno odgovaraju za ovakve profesionalne prestupe.

Kamilica

pre 16 godina

slažem sa sa svim napred navedenim komentarima, s tim što se naša država mora što pre usmeriti ka određenim svetskim putevima, a to je odgovaranje za nestručnosti i zlupotrebe službenog položaja.
U zdravstvu je to najizraženije.
već prilikom prve posete bilo kom tzv. zdravstvenom sektoru imaćete susret sa nepoštovanjem Vaše ličnosti. Počev od prijavnice. može se desiti da dođete i da stojite ispred šaltera i da Vas niko ne pita satima što se vi tu.
Ili da pri pregledu doživite da Vam sestra kažete da ste krivotvorili ličnu kartu!?
koja je uredno izvađena u nekom BGD Mup-u. U Srpskom zdravstvu je sve moguće.
ili da na sam pomen da neko od familije radi u inostranstvu antene lekara počinju da reaguju. tako je moj prijatelj iz Holandije doslovno dodavao po 50 eura jednom tzv. lekaru Beogradskom koji je njegovoj majci operisao tumor na mozgu, a ovaj (lekar) bi napravio pauzu..u izlaganju zdravstvenog stanja a Selmo bi dao 50 evra pa bi taj "Hipokratov učenik" nastavio sa pričom..
Dakle, sadašnji ministar zdravstva u Srbiji bi morao podhitno da bude zamenjen novim licem koje ima besprekornu karijeru lekarsku i koji će da započne a i da dovrši reforme zdravstva..a ne da se dešava da nam penzioneri od preko 60 godina budu vraćeni iz apoteke jer nešto nije dobro napisano na receptu..a vraćaju se preške na neki recimo 3. sprat bez lifta (primer je iz Nas. B. Jerković)..
Neophodno je osnivanje Lekarske komore Srbije i izdavanje licenci za rad pa kad "pogreši" a stalno GREŠE, onda lepo oduzimanje dozvole za rad, pa nek bude. fatalist u JKP BGD.
Jednostavno, preko nekih stvari se ne može olako prelaziti a od prazne priče u Srbiji se ništa nije promenilo.
Tomica da je čovek, da je ČOVEK DAVNO BI PODNEO OSTAVKU!

drlon

pre 16 godina

Pitanje lekarske greske, ako je ima, ne treba na ovaj nacin raspravljati, narocito ne od nestrucnih lica. Posebno vec iritira stalno iznosenje strucnog misljenja g-dje Radovic, koja bi trebalo da saceka kraj istraznog postupka, a ne da organizuje medijsku harangu.Da li ce ovi strucnjaci odgovarati za svoje izjave ako se utvrdi da su lekare blatili bez osnova. Svakako ukoliko ima propusta pokrenuti odgovornost ali ne na ovaj prljavi nacin. Cak se isti komentari vrte na razlicitim sajtovima pa je jasno da se radi o kampanji.