Četvrtak, 31.05.2007.

07:52

"Rusija neće podržati rezoluciju"

Rusija neće podržati novi nacrt rezolucije SB UN o Kosovu, koji su predstavile SAD i EU, rekao Vitalij Čurkin.

Izvor: B92

"Rusija neæe podržati rezoluciju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Bolzano

pre 16 godina

Mislim da su komentari kako Srbija ne nudi nikakve alternative u ovoj situaciji, neobjektivni i malodusni. Srbija nudi Albancima najvisi stepen autonomije i manje-vise internu samostalnost Albancima u rukovodjenju svim aspektima zivota kriticnim za njihovu zajednicu u Srbiji, a zauzvrat ocekuje samo njihovo postovanje drzave u kojoj su im takva prava data. Srbija ne zeli da rukovodi Albancima, jedino zeli da zastiti ne-Albance tako da i oni imaju ista prava na zivot kao i Albanci, kao i svoje granice.
Provincija Alto-Adidje (Juzni Tirol) u Italiji je dobar primer kako je to moguce i to bez ikakvih problema ili sukoba.
Srbija ne duguje Albancima nista jer su oni stvorili Milosevica, ne Srbi.
Zalosno je da toliko Srba pada pod propagandu da Srbija nije spremna na kompromis i 'ne nudi nista'.
Inace, kad bi svetske sile uvidele da bi se Balkanski haos resio prekrajanjem granica (gde bi Srbi dobili pravo da budu u jednoj drzavi, koje se svim ostalim susedima izgleda priznaje), siguran sam da bi Srbija vrlo lako pristala na nepravdu gubljenja njene teritorije.

s tim rolaj

pre 16 godina

U ovim raspravama obično se poteže teza da Srbija nije ponudila nikakvo rešenje za Kosovo. Pa Srbija nije ni napravila problem; neka rešenje da onaj ko je problem napravio.

goodman

pre 16 godina

"Ovo je jedinstvena prilika za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca na osnovu demokratskih principa, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, rekla je Behamova" Ma kakva prilika kada je Ahtisaari rekao da Albanci ne zele da zive zajedno sa Srbima.

Zoran

pre 16 godina

Interesantno je kako se, kad im odgovara, "prisecaju" istorije i upucuju na istorijska zbivanja, dok u drugim slucajevima, od. kad im ne odgovara, savetuju drugima (citaj Srbima) da zaborave proslost, okrenu se buducnosti. Nivo hipokrizije i dvostrukih arsina ne prestaje da me zaprepascuje, iako razumem da je to jedini nacin da Zapad odbrani svoje neodbranjive teze i odluke.

Lakho Je iz Kanade

pre 16 godina

Moje lično mišljenje je da sada trebamo da se povučemo, odnosno da se spase šta se spasiti može. Ukoliko nam svetske sile dozvole da uzmemo Sever Kosova, uzmimo ga. Ukoliko ne, okej nema frke idemo dalje. Neka se naša država i narod ujedine i neka se obezbedi preostalim Srbima na Kosovu siguran prelazak na Jug Srbije, neka se tamo otvaraju fabrike koje bi neki drugi rado u Beograd postavili. Naravno neka im se i obezbedi stambeni prostor, ne barake već normalni apartmani ili zgrade.
Da, znam ... Odakle pare za to? Pa verujem da bi nam te Svetske Sile... koje zagovaraju nezavisnost Kosova barem u tu ruku izašle u susret. Ako ne... Imamo toliko ekonomista da možemo neki kolosek da smislimo.
Što se tiče naših manastira i svetinja, neka se potkopaju i neka se prevezu u Frušku Goru i razvrsta po preostalim opštinama u Srbiji. I to će koštati, ali barem ćemo biti svoji na svome, naši na našem.
Na kraju krajeva... posle svega ovoga, možemo i da pokrenemo pitanje ujedinjena Republike Srpske sa maticom, čime bi smo zaključili neku vrstu ujedinjenja srpskog napaćenog naroda.

surova realnost

pre 16 godina

Rusi kao i devedeseth godina govore prazne reci i gledaju da nesto profitiraju u pregovorima za Zapadom oko Cecnije ili Gruzije preko Kosova. Rusija nikad nije pomogla Srbiji i samo ako se pogleda kako su odrzavali Milosevica na vlasti, zbog cega cela Srbija ispasta. Da smo na vreme shvatili kako svet funkcinose posle pada berlinskog zida 1989. god. Srbija bi bila danas ekonomski kao Ceska.

Dardanac

pre 16 godina

Pa ljudi, ja stvarno sve manje i manje razumem srpski narod kako oni misle da ce Rusija bilo kako moci da utice ovde. Sve se zna, kako god bilo gledano kako su se stvari zbivale ovuda (pa i historijski) i ako u Srbiji jos vlada medijska kontrola to vise nigde nema tako da otvorite oci i gledajte malo dalje. I sta sada, ocekujete da Evropska Unija dozvolava Rusiji da opet ima uticaj u ovom regionu kada se zna da je i Kosovo, i Srbija, pa i Albanija deo Evrope. SAD i EU drzace Rusiju sto dalje, a za Srbiju, bila ona pesma "kad tad kad tad" doci ce neko u vlast i zaboravit cete vi Rusiju.
Pozdrav sa Kosova

IvanS

pre 16 godina

Srpski stav je nedvosmislen, gospodine Kesicu: Srbija nikada nece priznati nezavisnost KiM. KiM moze da dobije najsiru autonomiju, ali mora ostati u sastavu Srbije. Ne znam sta ovde nije jasno? Naravno, albanski stav je mnogo jasniji, jer oni hoce nezavisnost i, u tome su svesrdno podrzani od svetskog mocnika i njegovih satelita. Srbija, u ovom trebutku, ne moze da se bavi detaljima, vec ima nacelne stavove, sto je sasvim logicno, jer se u procesu stvarnih pregovara dogovara o detaljima. Pregovori do sada nisu vodjeni, to ja valjda jasno i g. Kresicu, kao sto bi trebalo da bude jasno i domacim mrziteljima sadasnje vlasti.
Dosta vise o tome da Srbija nema jasan stav. Ona ga ima i, drzace se onoga sto je u Skupstini usvojeno, makar morala svoju teritoriju da brani silom.

Travis Bickle

pre 16 godina

Vreme je da Vasington prizemlji kosovske Albance, pa da se krene u ozbiljne pregovore uz ukljucenje opcije "korekcije granica" (citaj podele).

Ras-Putin

pre 16 godina

Odgovor na to pitanje Kesica:""Sad je samo pitanje za koga je ovo važnije pitanje. Da li je američki interes vezan za Kosovo toliko bitan da rizikuje druga pitanja što se tiče saradnje s Rusijom""-- U nezavisnom Kosovu bi amerikanci imali odmah hiljade i hiljade albanaca koji bi se borili za njih u Afganistanu i Iraku i na drugim mestima.Imali bi "rezervoar" ratne snage. U Gruziji se TO vec to desava i tako ce biti i na Kosovu.

Solana

pre 16 godina

U kvantitativnom pogledu pojedini narodi Balkana sudjeluju u europskom stanovništvu - od 0,2 do 2 posto. Njihov udio danas u europskoj znanosti, tehnologiji i kulturi marginalan je, gotovo beznačajan, iako se narcisoidno »busaju u prsa« da su najstariji narodi. »Konačan rezultat« odnosa između cjeline (SAD i EU) i dijelova - novonastalih država - potpuno je jasan. Dio se mora prikloniti cjelini. Jer, duhovna, znanstveno-tehnološka, ekonomska i kulturna superiornost Zapada u odnosu na Balkan tako je privlačna, a za neke i tako »zastrašujuća« da se toj nadmoćnosti ni jedna mala zemlja ne može uspješno oduprijeti. Kao najzaostaliji dio Europe, Balkan ne može dugo živjeti bez integracije sa Zapadom. Globalizacija nije stvar Slobodne volje, već zakon Života koji je jači od bilo koje ideologije.
Alternativa je ugušenje u vlastitom getu - ekonomski, a zatim i duhovni slom. Empirijski dokaz takove sudbine jest Miloševićeva Srbija koja je u osam godina sankcija pretrpjela katastrofu.

Kiki iz susjedstva

pre 16 godina

Srbija je tu gdje jest zahvaljujuci politici koju je vodila, a na zalost jos uvijek i vodi.
Uloga zapada je tu sporedna.
Postoje lideri koji jednostavno nemaju osjecaj za diplomaciju i trenutak...pa puna ih je povijest: Pipin mali, Childric jednostavni...vi nastavite niz.
Sad kad je dosao ceh na naplatu uhvatili ste se nekih polulogickih argumenata. Pisi propalo, nema puj pike vise se ne vazi. Jaja su razbijena, omlet pojeden.

Mil_Vladi

pre 16 godina

gledao sam sinoc Poligraf i imam vrlo slican stav sa Kesicem. NATO je blagonaklonjen Kosovskim Albancima i za to ima neki svoj razlog. Jer da je NATO bio dosledan toj politici zastite ljudskih prava nikada ne bi dozvolio Turskoj da izvrsi ono sta je izvrsila nad Kurdima, o zbivanjima u nekim africkim zemljama da i ne pricam. Sve su to pitanja interesa velikih zemalja i ni mi ni Albanci se tu nista ne pitamo.

Kosovo

pre 16 godina

Aman ljudi, stvari nisu tako komplikovane kao sto neki navode. Rusi nece dozvoliti da Amerika i EU isteraju po svom, i opet krecu u neku vrstu hladnog rata, jer Amerika zeli da diktira celim svetom. Dakle, Kosovo nece biti nezavisno, Srbi na Kosovu nece ziveti bolje, ali Vojvodina i Sandzak nece biti odvojeni od Srbije. Secam se kad je moj teca u Bosni krvario za Republiku Srpsku, rekao da se u Bosni bije bitka za Kosovo. Ja sam tvrdio suprotno na osnovu tvrnji svih nasih analiticara, da NATO nema nista protiv Srbije, i da Kosovo nece doci na dnevni red, jer Kosovo nije republika i time nema pravo na odcepljenje. Mozda Srbija i jeste na "pogresnoj" strani kao jedini saveznik Rusije na Balkanu, ali sta da radimo kad se nismo na vreme prestrojili, jer nas Amerika gleda kao uvek potencijalnog protivnika, a u EU nas toliko vole da je to cudo jedno. Problem je u tome sto mi ekonomski ne mozemo da se oslonimo na Rusiju, i sto nam bez EU nema boljitka, a tamo ne mozemo dok ne udjemo u NATO pakt. E sad, da li ce Srbija biti "trojanski konj 21.veka" u NATO paktu ostaje nam da vidimo, posto Rusija zeli da pokaze "zube".

(Vlast)a

pre 16 godina

Ruski angazman,kao i svih udaljenih velikih zemalja mogu da razumem:pokusavaju da urade nesto za druge sto ce koristiti njima,bez velikih obaveza i da ih mnogo ne kosta(reci su najjeftinija roba sto su pokazali i Curkin i Lavrov,kao i ostali).
Ono sto me boli i nervira je sumanuta ideja politicara za koje smo mi glasali,koji zive od nasih para, koji pokusavaju da nas na silu Boga opterete sa dva miliona Albanaca koji ne zele da nas vide ni cuju.
Osecam da ce nasi politicari polako da spakuju krpice i postanu strani sluzbenici,savetnici,imucni penzioneri koji skoluju decu u dobrim zapadnim skolama,pa su tamo da se nadju potomstvu,a MI,sedam miliona gradjana Srbije necemo imati Kosovo,ali cemo imati pakleni zivot sa ocajnim ljudima koji ne zele da zive u Srbiji.
Nisu mi neprijatelji Albanci nego ovi plitkoumni drzavni sluzbenici koji mi zele zlo!

Aaron

pre 16 godina

Kosovo je bilo i ostalo deo Srbije ,a to potvrđuju sve dosadašnje rezolucije UN. Možda se u nekim od njih umesto naziva Srbija, pominje SRJ ili SCG ,ali ta država je bila federacija, i jedna federalna jedinica je rešila da se odvoji. Za nezavisnost CG nije bila potrebna nikakva nova rezolucija,a postojala je i saglasnost Srbije. Ali Republika Srbija nije fedracija ! U svom sastavu ima Vojvodinu , Kosovo i Metohiju - pisalo to u ustavu ili ne, isto koliko ima i Beograd, Bujanovac ,Valjevo, Novi Pazar, Bosilegrad...Neko tvrdi da na samom Kosovu ,Srbija želi samo teritoriju, a ne i narod. Svaki lojalni gradjanin ,je dobrodošao u ovoj državi, bez obzira na nacionalnost. Onaj ko ne plaća porez, će odgovarati za to, bio Srbin ili ne. Dobar deo Albanaca na Kosovu nikad i nisu bili građani Srbije, nego su ilegalno prešli granicu iz Albanije,bez pasoša ili ikakvih dokumenata. Ali i za njih postoji procedura kojom mogu da dobiju papire, ništa komplikovanije nego što državljanstvo čekaju Srbi izbegli iz BiH ili Hrvatske. A što se tiče teritorije, nju takodje ne može niko da otima građanima Republike Srbije. Nije ni ta teritorija komad pustinje, postoje brojne nekretnine, koje kao što im ime kaže moraju ostati na mestu gde jesu, a vlasništvo su države Srbije i njenih građana, koji su i u vreme najveće krize morali da odvajaju neki procenat svoje ionako male plate, za izgradnju objekata i infrastrukture u najnerazvijenijim opštinama. Termoelektrana je dole pravljena da bi snabdevala pola Srbije, a sada neko ima prekidač u ruci da ostavi selektivno sela bez struje,samo zato što su srpska...Princip "nadgledane autonomije "je jednostavan : TUĐE NEĆEMO, SVOJE NEDAMO !

Momir

pre 16 godina

Srbija IMA politicki cilj a to je USTAV u kome se kaze da je KOsovo deo Srbije. Ako pocnemo sa teorijom da se menjaju granice - onda nikada necemo zavrsiti. Poenta je NE PRISTATI na ucene, a oni silom neka urade sta hoce, jer sila Boga ne moli, ali to ne znaci da mi treba da u toj nepravdi uzivamo kako pokusava da nam smesti Ceda i LDS. A naravno sve ono sto nam sada obecavaju je nista drugo nego obecanje ludom radovanje. Drugo - da li je Srbija sa ovolokom stopom nezaposlenosti i pola miliona izbeglica spremna da prihvati jos 100 000? Da li su NGO spremne da daju svoja radna mesta tom napacenom narodu sa Kosova? Naravno da nisu, ali su sasvim spremni da puste da ti ljudi zive po grobljima u bedi dok je njihova PRIVATNA IMOVINA UKRADENA od Albanaca i UN. PRAVDA I DEMOKRATIJA NEMA STA!!!

miiki

pre 16 godina

Rezolucija SAD o Kosovu je samo jos jedan od pritisaka na zavisne drzave sveta od strane SAD koje zele da zadrze vodecu ulogu u Novom svetskom poretku koji su i same propagirale.Nekada se to zvao RAIH a sada je to malo marketinski sredjeno i oblikovano da lepse zvuci i deluje naprednije u odnosu na trenutnu situaciju u kojoj se Svet nasao.
Inace da iko u ovoj jadnoj Srbiji razmislja o istoj i gradjanima u njoj kako da im ucini zivot laksim razmisljao bi o novoj podeli u Svetu.Kada je berlinski zid pao,mnogi to nisu videli u Svetu medju kojima je i Srbija,da li se sada pravi neki nov zid,da li postoje opet 2 ili 3 bloka i kakva bi uloga tu mogla da pripadne Srbiji, po mom misljenju taj scenario je vec bio napisan i pokazao se kao odlican za vreme nekih pametnih ljudi ili bolje receno nekih bravara!!!!!Ne znam razmislite o tome(ovde mislim na savetnike iz vlade i predsednista koji ovo citaju po sluzbenoj duznosti)......

DAN

pre 16 godina

SAD imaju velike probleme u Iraku i Avganistanu. To je i trajni problem Bliskog Istoka kao i problem Irana. Treba im barem jedan "resen" slucaj, pa kud puklo da puklo. Ujedno, i tu je rec o muslimanskoj populaciji Albanaca na Kosovu. Mora barem negde da "pomognu" muslimanima.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Ne zaboravite da i oni sto zive u..." - sada se u celom svetu ceka sta ce biti sa Kosovom. Mnogo njih, koji zive po "tudjim" zemljama ce mozda pokrenuti i svoje pitanje ako Kosovo dobije nezavisnost. Zato Amerika stalno grmi "Kosovo je specijalan slucaj, Kosovo je specijalan slucaj..." ali se nesto bojim da nikoga nije briga za to objasnjenje. Ako Kosovo dobije nezavisnost, ljudi u slicnim situacijama sirom sveta ce videti samo to, briga njih da li je to poseban ili obican slucaj.

Ovde se previdja jedna veoma vazna cinjenica, zbog koje su Rusi protiv nezavisnosti, a Amerikanci obavezno dodaju ono "specijalan slucaj". Vecina drzava u svetu je multietnicka i svaka ima svoje, makar neko malecko "Kosovo". Do sada su probleme pravili samo jaki pokreti, sa znacajnim brojem clanova (prema broju stanovnika) a nakon nezavisnosti Kosova ce se svi dici da traze svoje drzave i to bi od prilike bio kraj sadasnjeg sistema drzava, jer bi se i u tim novim drzavama odmah javila nova "Kosova", suprotne strane, i rasturanjima ne bi bilo kraja i nastupio bi opsti haos.

Sa integracijom Albanaca Srbi nemaju problema. Albanci su prvi bojkotovali izbore i institucije sistema, da bi time negirali vlast Srbije na doticnoj teritoriji. Sve sto je po zakonu je prihvatljivo. Nije prihvatljiv OVK, nije prihvatljivo bombardovanje, to su teskoce, a ne Albanci u parlamentu Srbije! Celo vreme se pitam sta bi Albanci uradili da su oni bili na mestu Srba, kad je NATO bombardovao Srbiju. Oni su poznati da svoje brane maksimalisticki, kruto, ekstremno, a nama zameraju sto smo nakon pocetka bombardovanja neke od njih proterali, ako je to uopste bilo tako kako govore. Kakvi su Albanci ljudi najbolje govori mart 2004, kad su nas napali frontalno bez ikakvog povoda. I opet pitanje - sta bi NATO uradio da su Srbi napali Albance na slican nacin kao oni nas tog marta? Ma kakva nezavisnost bre, nema sanse, mozete da se slikate, i vi i vasi Amerikanci sa njihovim argumentima na nivou "retardiranog 7-godisnjeg deteta", kao sto rece vas veliki prijatelj Milosevic nekom prilikom! Valjda je red da neko i iz normalnog sveta porazi Amerikance, a ne sve neki tamo Vietnamci, Koreanci, Kinezi, Japanci. Kao sto neko rece - znaju Rusi da Amerikanci igraju prljavo, mobilisuci lokalne provokatore da obave najgori posao i zato ne mogu da dozvole nezavisnost Kosova nikako, zbog njih, ne zbog Srbije. Ako Kosovo dobije nezavisnost, to nije odlazak Rusije samo sa Balkana vec i njenu skoru propast, po slicnom sablonu.

Aleksa

pre 16 godina

Meni i dalje nije jasno zasto sve strane koje su umesane u kosovski problem nijednog momenta nisu barem pogledale britanske i turske istorijske izvore (Turska sigurno cuva zemljisne knjige)pa da se vidi cije je sta bilo i ko je koga gde doveo.

Sve to na stranu, Kosovo i Metohija su oteti jos pre 1999, Albanci su oteli sta su oteli i to je sada tako. Dzaba kukanje.

Ana

pre 16 godina

Nacin resavanja "problema" u svetu koji sprovode Amerika i EU je neuspesan, a u prilog tome govori najsveziji primer- Irak. USA i njeni saveznici su ne samo izbombradovali i okupirali Irak, vec su iskreirali nakazu od drzave gde se svakog dana ubijaju. Ako je to "uspeh" koji su postigli, mi kazemo Ne, hvala. Zapadne sile su u Iraku iskreirale semu za stvaranje privida postojanje "drzave" tako sto su "uspesno" izvele stvaranje "parlamenta,vlade,zakona itd, to su slavili na medijima koa veliki uspeh. Ako nekom nije jasno kako zapadne "demokratije" funkcionisu, posle tolikih silnih "uspeha" koje su osvojile ilegalnim bombardovanjima, agresijama, okupacijama i kreiranjem drzava, onda stvarno covek treba da bude totalno lud pa da prihvati scenarija i rezolucije koje dolaze iz onih zemalja koje trenutno jedine na svetu vode ratove i okupiraju suverene teritorije. Izgovor da je Kosovo posebno je zaista jedna nevidjena laz. Ti isti Amerikanci bi bili mnogo brutalniji od srpske milosevicevske policije, da su njima u bilo kojoj oblasti ubili ne na stotine, vec samo jednog americkog policajca!

italy

pre 16 godina

Italijanska Repubblica pise danas o jucosnojom susretu u Potsdamu : Lavrov je iza zatvorenih vrata u zatvorenoj sali diplomatama rekao: "Zasto je vama Zapadnjacima bitno Kosovo sada, ima toliko bitnijih tema, pustite Srbe da to zavrse sa Albancima?". D'Alema je izjavio Republici da podrzava Ahtisarijev plan, ali da "UN ne moze otkinnuti Kosovo od Srbije, i da Srbiji treba dati ulogu u ovoj zavrsnoj odluci".

bt

pre 16 godina

Za Rusiju je proturanje ovakve rezolucije Trojanski konj, jer imaju puno sopstvenih teritorija koje će se pre ili kasnije pozvati na rešenje problema Kosova. Zato je ovo pitanje za Ruse mnogo važnije nego što možda izgleda, i bilo bi veliko iznenađenje da dođe do značajne promene njihovog stava. Problem je samo kako će Zapad, koji je Albancima na Kosovu davao nadu bez pokrića sada izaći pred njih i priznati da je to bila greška.

Vojislav Todorović

pre 16 godina

Samo me zanima kako to Koštunica zamišlja da Kosovo ostane u Srbiji. Aparthejd sistem iz vremena Miloševića (Albanci žive u Srbiji, ali su isključeni iz političkog života) - neće nam dozvoliti. Neku vrstu dejtonskog modela - takođe neće. To se pokazalo kao neefikasno. Državna zajednica Srbija i Kosovo i Metohija (umesto Srbija i Crna Gora), pa valjda nismo toliko ludi?! Uostalom, to je samo prelazno stanje ka nezavisnosti (apsolutno neodrživ model). Klasična federacija, sa Većem naroda i Većem republika, pa da Albanci uđu u parlament i imaju pravo veta u veću Republika (nešto kao SRJ) - To je direktno protiv interesa Srbije i moglo bi trajno i bespovratno da destabilizuje našu zemlju, a Srbe da pretvotri u nacionalnu manjinu. Zašto neko već ne kaže glasno i jasno da je u istorisjkom interesu Srbije da se Kosovo otcepi, ali uz jedan uslov - značajnu korekciju granica, tako da severni deo naseljen srpskom većinom ostane u Srbiji! I onda za to lobirati i tražiti podršku Rusije, Kine, Evrope, pa i Amerike. Dakle, dozvolićemo otcepljenje, ali pod uslovom da teritorja severno od reke Ibar ostane u Srbiji. To je to. Realno.

Kiklop, Blok 70

pre 16 godina

Potpuno je nebitno zasto Rusi ovo rade, vazno je da nam se interesi poklapaju.
Pored toga, nikada nas nisu bombardovali iz "milosrdnih" razloga.

Najveci problem je ponasanje nasih politicara; nastavaljaju politiku servilnosti prema NATO savezu, a u isto vreme traze da Rusi budu veci Srbi od njih. Patetika.

ilir

pre 16 godina

Podrze li Rusi rezoluciju ili ne Albancima ovo stanje odgovara jedino sto bi se nepodrzavanjem rezolucije produzila politicka agonija u Srbili,jer dovodi do ponovog prepucavanja politickih lidera i zamajavanja naroda oko teme Kosovo. Jos nijedan politicar nije rekao a niti ima viziju sta sa Albancima na Kosovu da se radi kako ih integrisati u drzavu Srbiju,a trazimo po svijetu da neko lobira za nas. Hocemo li to samo da produzimo vrijeme da ekonomski i vojno ojacamo pa ponovo da ih s tenkovima teramo, kupujemo li vrijeme samo za to kako izjavljuju pojedini clanovi skupstine Srbije i vodze najvecih stranki. Ili je strategija hocemo celovitu Srbiju, a Albanci nek se sele sa nje?

Milance

pre 16 godina

O konacnom statusu kosova trenutno samo Bush i Putin znaju detalje. Trebaju jos da se utanace. To je razlog odlaska Kostunice kod Putina sledece nedelje. Ono sto se da naslutiti je podela. Nadam se i verujem da ce biti 50-50.

Buron

pre 16 godina

Pa naravno da se ne moze lobirati za povratak u proslost. Zato ni Srbo-Amerikanci iz USA to ne mogu prihvatiti. Naime, Srbija nikada nije nista ozbiljno ponudila kao resenje za Kosovo, osim sto je uporno ponavljala da je Kosovo "njena" teritorija. Svima je jasno da bi za Srbiju u sadasnjem trenutku bilo od kljucne vaznosti da u bilo kakvoj formi “sacuva” Kosovo unutar “svojih” medjunarodno priznatih granica nakon cega bi ona, sa “vec vidjenom” taktikom politickih manipulisanja sa pozije sile, ponovo preuzela “stvari u svoje ruke” i uspostavila za nju “normalnu ustavno-politicku” situaciju na citavoj “svojoj” teritoriji.
Zao mi je nekih sto jos uvjek sanjaju takve snove, ali to se vise nikada nece dogoditi.

Darko

pre 16 godina

Pravedno resenje je da se Republika Srpska ujedini sa Srbijom. Tek onda moze da se eventualno razmislja o nezavisnom Kosovu. Ceo haos na Balkanu je posledica katastrofalno lose zapadne politike, na celu sa Nemackom (iz pozadine, do sada nevidljivo, ali su sada potpuno otkriveni, glavni krivci za ceo haos) i USA. Mi smo u Srbiji sve moguce politike isprobali i nista ne pomaze, znaci nije problem do nas. Zato ne treba vise sebe da optuzujemo, jer nije problem do nas. Pa Albanci na Kosovu sprovode pravi aparthejd prema Srbima, pa se zapad zbog toga uopste ne uzbudjuje, jer im to nije bitno. Prica o ljudskim pravima je za njih samo propagandna floskula, koju koriste zavisno od politickih potreba, a ne zbog stvarnih razloga. Medjutim, za nas u Srbiji ljudska prava treba da su bitna, jer mi ovde zivimo i treba da nam je dobro, ovde svi treba da se osecaju dobro. Sto se toga tice mislim da idemo u dobrom pravcu. Mi treba da gradimo maksimalno korektnu, maksimalno otvorenu demokratsku i ekonomski sto napredniju zemlju, jer je samo to dobro za nas. Ovde treba svi da investiraju, i istok i zapad. Treba da saradjujemo sa CELIM svetom, sa svim zemljama, sa zapadom, sa istokom, sa nesvrstanima, sa svima. Moramo MNOGO, MNOGO da pojacamo diplomatiju i sve njene logisticke sluzbe. Diplomatija i propaganda su nam jos slabasni, tu treba raditi mnogo vise, i to svakodnevno. Treba svakodnevno lobirati za Srbiju u celom svetu.

gano iz njemacke

pre 16 godina

Mislim da najveci problem u Balkanu je Inat. Kad necem, necem, pa makar i ceo svet se digao u nogama. Pa sta srpski politicari nude Albancima na Kosovu? Ono sto su im silom za uvijek htjeli da uzimaju! Nije prihvatljivo ni za djecu vise a ne za odrasle. Zasto nisu mogli Albanci i Srbi uz pomoc MZ da nadje resenje tokom pregovora u Becu? Pa tamo su bili i strucnjaci iz Srbije, Kosova pa i MZ! Jel se neko pita zasto Kosovo ima svoje granice? Ne vjerujem da u pregovorima izmedju Albanaca i Srba ikada doci do jednog resenja. Zasto Rusi traze jos pregovore? Izgubljenjo vreme, nista drugo. Hocemo u centru Balkana da stvorimo jos jednu Palestinu. To ne odgovara nikome. Amerikanci to nece dozvoliti bez obzira na stav Rusije. Postovanje

Laokon

pre 16 godina

Stvari definitivno ne idu u pravcu koji su SAD zacrtale.Rusija se drzi vrlo principijelno, posebno posle niza izjava Vladimira Putina koji je pitanje podigao na predsednicki nivo. Valja ocekivati nove pritiske na Srbiju i pokusaje Vasingtona da u Srbiji nadje pukotinu u vladi. Nadajmo se da ce Tadic i Kostunica imati dovoljno drzavnicke mudrosti da pametno odigraju i da ce daiskoriste naklonost Rusije koja ce verovatno istrajati u svojim principijelnim stavovima... Ostaje nejasno zasto jos uvek nemamo ambasadora u Moskvi u ovako delikatnom trenutku?

Sanja

pre 16 godina

A šta kad se produže pregovori? Razmišlja li ovde uopšte neko o tome? Albanci tačno znaju šta žele i mogu u tom cilju da pregovaraju do 2100. godine. A šta je nama cilj? Kako mislimo da integrišemo građane Kosova? Šta im nudimo da bi pristali da se integrišu? Mislim da kao građani ove države imamo pravo da znamo šta je to što pokušavamo da ostvarimo ovim pregovorima. Ne možemo da zadržimo teritoriju bez ljudi koji na njoj žive, to je valjda jasno svakome.

mirsad dizdarević

pre 16 godina

Ova formulacija: Beograd nije dovoljno jasno postavio ciljeve,jednostano govori da Srbija nema srpsku vlast nego marionetsku.Stoga Rusija ili konkretnije predsjednik Putin vodi kosovski boj braneći interese pravoslavlja ,ovoga puta i Srbije.
Od američkog obečanja nezavisnosti neće biti ništa.Albanci su povjerovali na riječ „promise“ što prevedeno na albanski jezik znači „besa“,što je tradicionalno za Albance završena stvar ,nešto čvrsto dogovoreno.Ovdje su Amerikanci i Srbi mnogo bliži jer je za njih obečanje ludom radovanje.

Misljenje

pre 16 godina

Srbija samo zvanicno nema jasan stav po pitaju Kosova. Nezvanicno, nasi politicari bi najvise voleli nasilno nametnutu autonomiju, jer time jednim udarcem ubijaju nekoliko muva. Prvo, pred glasacima su nevini, jer su "sve ucinili ..." (kao doktor posle neuspesne operacije), ali "sila Boga ne moli ..." i to je to. Drugo, ti isti politicari bi se nasli u nebranom grozdju kada bi mocne svetske sile izasle Srbiji u susret i priznale preambulu naseg novog ustava (Kosovo kao neotudjivi deo Srbije ...). Kako bi oni uspostavili tamo red i poredak? Kako bi resili problem integracije 1.5 miliona Albanaca u srpsko drustvo, obezbedili im nesmetano zaposljavanje, zdravstvenu i socijalnu zastitu? Da li su oni spremni da na sledecim izborima, gde bi izaslo jedva 50% Srba i 99% Albanaca, kao rezultat vide 30-40% albanskih poslanika u parlamentu, albanske ministre i albanske cinovnike u srpskim drzavnim ustanovama? Na recima - svi su spremni za tako nesto. Na delu - u luksuznoj zgradi u centru Beograda gde zive ne bi bas voleli da imaju komsiju Albanca. I trece - nisam bas siguran da je rasprodaja prirodnih i privrednih resursa na Kosovu, koja poslednjih meseci uzima maha, bas mogla da prodje bez da je bilo ko od Srba za sve to znao, bio konsultovan, a mozda i nesto mnogo gore ... Zasto se o toj temi uporno cuti? Mislite o tome ...

komentator

pre 16 godina

Pitam se i da rusi stave veto, ko dobija sta sa time? Imam osjecaj da ce na dan poslije veta stanje na terenu poceti da se pogorsava po pitanju Srba na kosovu i Srbije kao drzave. Sretan sam sto ne moram da budem u timu za Kosovo od bilo koje drzave, problem je stvarno velik. I zbog toga je ovoliko natezanje jer niko nema neki prijedlog koji bi mogao da zadovolji sve strane.
Rijesenje ovog pitanje podrazumijeva da neko mora da "popusi". A ovima sto predlazu podjelu kao "nase je sjeverno od ibra" to je jos veci problem od citavog Kosova jer se nikad ne bi mogli dogovoriti kud da ide granica sa ili bi Albanci rekli ok ali sta je sa nasima u vasem dijelu Srbije valjda mogu i on da se pripoje kome hoce. Ne zaboravite da i oni sto zive u Subotici isto cekaju da vide kako ce biti rijesenje pa mogu reci kad su Srbi zadovoljni samo sa sjevernim dijelom Kosova mogli bi i mi da budemo zadovoljni samo sa sjevernim dijelom Vojvodine.

komsija

pre 16 godina

Ne bih komentarisao Kesica i njegova obrazlozenje,jer i nema smisla.
Bumerang zvani Kosovo je dosao kao kec na desetku Albancima zahvaljujucu trvrdokornosti srpskih politicara zadnjih desetak godina, bez imalo fleksibilnosti i lukavosti su doveli sebe tu gdje jeste citava Srbija sada. Uzdajuci se da ce Rusi carobnim stapicem promjeniti sve-nema od toga nista.
Ulje na vatru dodaje i Dodik u RS i BIH sto ima jos vece i gore posljedice po KIM.
Jednostavno vasi politicari stvaraju sebi neprijatelje prosto zbog neznanja kulturnog komuniciranja, putem medija pa i sire.

JOKER

pre 16 godina

"Lobiranje za stavove Srbije u Vašingtonu ne daje rezultate jer Beograd nije dovoljno jasno postavio ciljeve.!!!??... Zbog toga se lobisti koje je Srbija angažovala u Vašingtonu niti vide niti čuju, kaže Kesić....!?!?!?..."
E pa "gospodo" zar smo vas zato birali?! ... Da nas vucete za nos i da nam se smeju tamo i Vashingtonu!!! Sram vas bilo hohstapleri nesposobni!!!

alpline

pre 16 godina

Pošto su Srbi većinom isterani sa svojih poseda i stanova a useljeni novi stanari, sada to treba da se "legalizuje".
Ukoliko pravilno razumem situaciju sada se u UN rešava pitanje "vlasnišva stana".
Imam utisak da je za legalizaciju ipak potreban i potpis srpske države.
Ako taj potpis nije potreban to bi značilo da UN (ili onaj koji manipulira tom ustanovom) može prekrajati kartu sveta po želju.
Čudno Toni Bler ide sa političke scena ali njegov neokolonijalizam postaje sve realniji.
Rusija u stvari nema ništa protiv Albanaca ili ništa za Srbe. Njihovi stratezi su shvatili( nadam se) da nešto slično ali u većem obimu može i njima da se desi. Tad ni nove "rakete sa 10 glava" ne bi pomogle. Jer "glavni igrač" ne nastupa frontalno već vrbuje lokalnu " radnu snagu" a on preuzima ulogu "svetskog policajca".
Iz filmova ste verovatno već primetili da je za lopova najbezbednije ako nosi policijsku uniformu.

Dr.M.Cirovic

pre 16 godina

Pa nije cudo sto se srpski lobisti ne cuju jer sama politicka sitacija je toliko nezrela za bilo kakve pozitivne pozicije Srbije koju bi ti ljudi trebalo da lobiraju.Samo se pitam i dosta citam o Srbiji u stampi ali do sada nisam nista procitao koji su to novi predlozi Srbije o kojoj bi trebalo da se pregovara.

Arsenije

pre 16 godina

Ako Rusi podrze rezoluciju o Kosovu trajno odlaze sa Balkana. sad je za njih biti ili ne biti. Ne rade ovo oni zbog nas nego zbog njih i onog sto sledi.

Sergej Krajger

pre 16 godina

Znači, Rusija je konačno na nogama. A jedinstveni stav Beograda ne postoji, zato što je jedinstveni politički stav rezultat visoke političke i moralne svesti, a ovo što mi imamo je običan kukavni prostački grabež. Za pare na grbači naroda. Politikantski znojavi turbo-folk. A o nekakvom jedinstvenom stavu i sl. nema ni govora.

Sanja

pre 16 godina

A šta kad se produže pregovori? Razmišlja li ovde uopšte neko o tome? Albanci tačno znaju šta žele i mogu u tom cilju da pregovaraju do 2100. godine. A šta je nama cilj? Kako mislimo da integrišemo građane Kosova? Šta im nudimo da bi pristali da se integrišu? Mislim da kao građani ove države imamo pravo da znamo šta je to što pokušavamo da ostvarimo ovim pregovorima. Ne možemo da zadržimo teritoriju bez ljudi koji na njoj žive, to je valjda jasno svakome.

Misljenje

pre 16 godina

Srbija samo zvanicno nema jasan stav po pitaju Kosova. Nezvanicno, nasi politicari bi najvise voleli nasilno nametnutu autonomiju, jer time jednim udarcem ubijaju nekoliko muva. Prvo, pred glasacima su nevini, jer su "sve ucinili ..." (kao doktor posle neuspesne operacije), ali "sila Boga ne moli ..." i to je to. Drugo, ti isti politicari bi se nasli u nebranom grozdju kada bi mocne svetske sile izasle Srbiji u susret i priznale preambulu naseg novog ustava (Kosovo kao neotudjivi deo Srbije ...). Kako bi oni uspostavili tamo red i poredak? Kako bi resili problem integracije 1.5 miliona Albanaca u srpsko drustvo, obezbedili im nesmetano zaposljavanje, zdravstvenu i socijalnu zastitu? Da li su oni spremni da na sledecim izborima, gde bi izaslo jedva 50% Srba i 99% Albanaca, kao rezultat vide 30-40% albanskih poslanika u parlamentu, albanske ministre i albanske cinovnike u srpskim drzavnim ustanovama? Na recima - svi su spremni za tako nesto. Na delu - u luksuznoj zgradi u centru Beograda gde zive ne bi bas voleli da imaju komsiju Albanca. I trece - nisam bas siguran da je rasprodaja prirodnih i privrednih resursa na Kosovu, koja poslednjih meseci uzima maha, bas mogla da prodje bez da je bilo ko od Srba za sve to znao, bio konsultovan, a mozda i nesto mnogo gore ... Zasto se o toj temi uporno cuti? Mislite o tome ...

Darko

pre 16 godina

Pravedno resenje je da se Republika Srpska ujedini sa Srbijom. Tek onda moze da se eventualno razmislja o nezavisnom Kosovu. Ceo haos na Balkanu je posledica katastrofalno lose zapadne politike, na celu sa Nemackom (iz pozadine, do sada nevidljivo, ali su sada potpuno otkriveni, glavni krivci za ceo haos) i USA. Mi smo u Srbiji sve moguce politike isprobali i nista ne pomaze, znaci nije problem do nas. Zato ne treba vise sebe da optuzujemo, jer nije problem do nas. Pa Albanci na Kosovu sprovode pravi aparthejd prema Srbima, pa se zapad zbog toga uopste ne uzbudjuje, jer im to nije bitno. Prica o ljudskim pravima je za njih samo propagandna floskula, koju koriste zavisno od politickih potreba, a ne zbog stvarnih razloga. Medjutim, za nas u Srbiji ljudska prava treba da su bitna, jer mi ovde zivimo i treba da nam je dobro, ovde svi treba da se osecaju dobro. Sto se toga tice mislim da idemo u dobrom pravcu. Mi treba da gradimo maksimalno korektnu, maksimalno otvorenu demokratsku i ekonomski sto napredniju zemlju, jer je samo to dobro za nas. Ovde treba svi da investiraju, i istok i zapad. Treba da saradjujemo sa CELIM svetom, sa svim zemljama, sa zapadom, sa istokom, sa nesvrstanima, sa svima. Moramo MNOGO, MNOGO da pojacamo diplomatiju i sve njene logisticke sluzbe. Diplomatija i propaganda su nam jos slabasni, tu treba raditi mnogo vise, i to svakodnevno. Treba svakodnevno lobirati za Srbiju u celom svetu.

JOKER

pre 16 godina

"Lobiranje za stavove Srbije u Vašingtonu ne daje rezultate jer Beograd nije dovoljno jasno postavio ciljeve.!!!??... Zbog toga se lobisti koje je Srbija angažovala u Vašingtonu niti vide niti čuju, kaže Kesić....!?!?!?..."
E pa "gospodo" zar smo vas zato birali?! ... Da nas vucete za nos i da nam se smeju tamo i Vashingtonu!!! Sram vas bilo hohstapleri nesposobni!!!

alpline

pre 16 godina

Pošto su Srbi većinom isterani sa svojih poseda i stanova a useljeni novi stanari, sada to treba da se "legalizuje".
Ukoliko pravilno razumem situaciju sada se u UN rešava pitanje "vlasnišva stana".
Imam utisak da je za legalizaciju ipak potreban i potpis srpske države.
Ako taj potpis nije potreban to bi značilo da UN (ili onaj koji manipulira tom ustanovom) može prekrajati kartu sveta po želju.
Čudno Toni Bler ide sa političke scena ali njegov neokolonijalizam postaje sve realniji.
Rusija u stvari nema ništa protiv Albanaca ili ništa za Srbe. Njihovi stratezi su shvatili( nadam se) da nešto slično ali u većem obimu može i njima da se desi. Tad ni nove "rakete sa 10 glava" ne bi pomogle. Jer "glavni igrač" ne nastupa frontalno već vrbuje lokalnu " radnu snagu" a on preuzima ulogu "svetskog policajca".
Iz filmova ste verovatno već primetili da je za lopova najbezbednije ako nosi policijsku uniformu.

Laokon

pre 16 godina

Stvari definitivno ne idu u pravcu koji su SAD zacrtale.Rusija se drzi vrlo principijelno, posebno posle niza izjava Vladimira Putina koji je pitanje podigao na predsednicki nivo. Valja ocekivati nove pritiske na Srbiju i pokusaje Vasingtona da u Srbiji nadje pukotinu u vladi. Nadajmo se da ce Tadic i Kostunica imati dovoljno drzavnicke mudrosti da pametno odigraju i da ce daiskoriste naklonost Rusije koja ce verovatno istrajati u svojim principijelnim stavovima... Ostaje nejasno zasto jos uvek nemamo ambasadora u Moskvi u ovako delikatnom trenutku?

Sergej Krajger

pre 16 godina

Znači, Rusija je konačno na nogama. A jedinstveni stav Beograda ne postoji, zato što je jedinstveni politički stav rezultat visoke političke i moralne svesti, a ovo što mi imamo je običan kukavni prostački grabež. Za pare na grbači naroda. Politikantski znojavi turbo-folk. A o nekakvom jedinstvenom stavu i sl. nema ni govora.

Kiklop, Blok 70

pre 16 godina

Potpuno je nebitno zasto Rusi ovo rade, vazno je da nam se interesi poklapaju.
Pored toga, nikada nas nisu bombardovali iz "milosrdnih" razloga.

Najveci problem je ponasanje nasih politicara; nastavaljaju politiku servilnosti prema NATO savezu, a u isto vreme traze da Rusi budu veci Srbi od njih. Patetika.

Arsenije

pre 16 godina

Ako Rusi podrze rezoluciju o Kosovu trajno odlaze sa Balkana. sad je za njih biti ili ne biti. Ne rade ovo oni zbog nas nego zbog njih i onog sto sledi.

komsija

pre 16 godina

Ne bih komentarisao Kesica i njegova obrazlozenje,jer i nema smisla.
Bumerang zvani Kosovo je dosao kao kec na desetku Albancima zahvaljujucu trvrdokornosti srpskih politicara zadnjih desetak godina, bez imalo fleksibilnosti i lukavosti su doveli sebe tu gdje jeste citava Srbija sada. Uzdajuci se da ce Rusi carobnim stapicem promjeniti sve-nema od toga nista.
Ulje na vatru dodaje i Dodik u RS i BIH sto ima jos vece i gore posljedice po KIM.
Jednostavno vasi politicari stvaraju sebi neprijatelje prosto zbog neznanja kulturnog komuniciranja, putem medija pa i sire.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Ne zaboravite da i oni sto zive u..." - sada se u celom svetu ceka sta ce biti sa Kosovom. Mnogo njih, koji zive po "tudjim" zemljama ce mozda pokrenuti i svoje pitanje ako Kosovo dobije nezavisnost. Zato Amerika stalno grmi "Kosovo je specijalan slucaj, Kosovo je specijalan slucaj..." ali se nesto bojim da nikoga nije briga za to objasnjenje. Ako Kosovo dobije nezavisnost, ljudi u slicnim situacijama sirom sveta ce videti samo to, briga njih da li je to poseban ili obican slucaj.

Ovde se previdja jedna veoma vazna cinjenica, zbog koje su Rusi protiv nezavisnosti, a Amerikanci obavezno dodaju ono "specijalan slucaj". Vecina drzava u svetu je multietnicka i svaka ima svoje, makar neko malecko "Kosovo". Do sada su probleme pravili samo jaki pokreti, sa znacajnim brojem clanova (prema broju stanovnika) a nakon nezavisnosti Kosova ce se svi dici da traze svoje drzave i to bi od prilike bio kraj sadasnjeg sistema drzava, jer bi se i u tim novim drzavama odmah javila nova "Kosova", suprotne strane, i rasturanjima ne bi bilo kraja i nastupio bi opsti haos.

Sa integracijom Albanaca Srbi nemaju problema. Albanci su prvi bojkotovali izbore i institucije sistema, da bi time negirali vlast Srbije na doticnoj teritoriji. Sve sto je po zakonu je prihvatljivo. Nije prihvatljiv OVK, nije prihvatljivo bombardovanje, to su teskoce, a ne Albanci u parlamentu Srbije! Celo vreme se pitam sta bi Albanci uradili da su oni bili na mestu Srba, kad je NATO bombardovao Srbiju. Oni su poznati da svoje brane maksimalisticki, kruto, ekstremno, a nama zameraju sto smo nakon pocetka bombardovanja neke od njih proterali, ako je to uopste bilo tako kako govore. Kakvi su Albanci ljudi najbolje govori mart 2004, kad su nas napali frontalno bez ikakvog povoda. I opet pitanje - sta bi NATO uradio da su Srbi napali Albance na slican nacin kao oni nas tog marta? Ma kakva nezavisnost bre, nema sanse, mozete da se slikate, i vi i vasi Amerikanci sa njihovim argumentima na nivou "retardiranog 7-godisnjeg deteta", kao sto rece vas veliki prijatelj Milosevic nekom prilikom! Valjda je red da neko i iz normalnog sveta porazi Amerikance, a ne sve neki tamo Vietnamci, Koreanci, Kinezi, Japanci. Kao sto neko rece - znaju Rusi da Amerikanci igraju prljavo, mobilisuci lokalne provokatore da obave najgori posao i zato ne mogu da dozvole nezavisnost Kosova nikako, zbog njih, ne zbog Srbije. Ako Kosovo dobije nezavisnost, to nije odlazak Rusije samo sa Balkana vec i njenu skoru propast, po slicnom sablonu.

Ana

pre 16 godina

Nacin resavanja "problema" u svetu koji sprovode Amerika i EU je neuspesan, a u prilog tome govori najsveziji primer- Irak. USA i njeni saveznici su ne samo izbombradovali i okupirali Irak, vec su iskreirali nakazu od drzave gde se svakog dana ubijaju. Ako je to "uspeh" koji su postigli, mi kazemo Ne, hvala. Zapadne sile su u Iraku iskreirale semu za stvaranje privida postojanje "drzave" tako sto su "uspesno" izvele stvaranje "parlamenta,vlade,zakona itd, to su slavili na medijima koa veliki uspeh. Ako nekom nije jasno kako zapadne "demokratije" funkcionisu, posle tolikih silnih "uspeha" koje su osvojile ilegalnim bombardovanjima, agresijama, okupacijama i kreiranjem drzava, onda stvarno covek treba da bude totalno lud pa da prihvati scenarija i rezolucije koje dolaze iz onih zemalja koje trenutno jedine na svetu vode ratove i okupiraju suverene teritorije. Izgovor da je Kosovo posebno je zaista jedna nevidjena laz. Ti isti Amerikanci bi bili mnogo brutalniji od srpske milosevicevske policije, da su njima u bilo kojoj oblasti ubili ne na stotine, vec samo jednog americkog policajca!

Aaron

pre 16 godina

Kosovo je bilo i ostalo deo Srbije ,a to potvrđuju sve dosadašnje rezolucije UN. Možda se u nekim od njih umesto naziva Srbija, pominje SRJ ili SCG ,ali ta država je bila federacija, i jedna federalna jedinica je rešila da se odvoji. Za nezavisnost CG nije bila potrebna nikakva nova rezolucija,a postojala je i saglasnost Srbije. Ali Republika Srbija nije fedracija ! U svom sastavu ima Vojvodinu , Kosovo i Metohiju - pisalo to u ustavu ili ne, isto koliko ima i Beograd, Bujanovac ,Valjevo, Novi Pazar, Bosilegrad...Neko tvrdi da na samom Kosovu ,Srbija želi samo teritoriju, a ne i narod. Svaki lojalni gradjanin ,je dobrodošao u ovoj državi, bez obzira na nacionalnost. Onaj ko ne plaća porez, će odgovarati za to, bio Srbin ili ne. Dobar deo Albanaca na Kosovu nikad i nisu bili građani Srbije, nego su ilegalno prešli granicu iz Albanije,bez pasoša ili ikakvih dokumenata. Ali i za njih postoji procedura kojom mogu da dobiju papire, ništa komplikovanije nego što državljanstvo čekaju Srbi izbegli iz BiH ili Hrvatske. A što se tiče teritorije, nju takodje ne može niko da otima građanima Republike Srbije. Nije ni ta teritorija komad pustinje, postoje brojne nekretnine, koje kao što im ime kaže moraju ostati na mestu gde jesu, a vlasništvo su države Srbije i njenih građana, koji su i u vreme najveće krize morali da odvajaju neki procenat svoje ionako male plate, za izgradnju objekata i infrastrukture u najnerazvijenijim opštinama. Termoelektrana je dole pravljena da bi snabdevala pola Srbije, a sada neko ima prekidač u ruci da ostavi selektivno sela bez struje,samo zato što su srpska...Princip "nadgledane autonomije "je jednostavan : TUĐE NEĆEMO, SVOJE NEDAMO !

gano iz njemacke

pre 16 godina

Mislim da najveci problem u Balkanu je Inat. Kad necem, necem, pa makar i ceo svet se digao u nogama. Pa sta srpski politicari nude Albancima na Kosovu? Ono sto su im silom za uvijek htjeli da uzimaju! Nije prihvatljivo ni za djecu vise a ne za odrasle. Zasto nisu mogli Albanci i Srbi uz pomoc MZ da nadje resenje tokom pregovora u Becu? Pa tamo su bili i strucnjaci iz Srbije, Kosova pa i MZ! Jel se neko pita zasto Kosovo ima svoje granice? Ne vjerujem da u pregovorima izmedju Albanaca i Srba ikada doci do jednog resenja. Zasto Rusi traze jos pregovore? Izgubljenjo vreme, nista drugo. Hocemo u centru Balkana da stvorimo jos jednu Palestinu. To ne odgovara nikome. Amerikanci to nece dozvoliti bez obzira na stav Rusije. Postovanje

IvanS

pre 16 godina

Srpski stav je nedvosmislen, gospodine Kesicu: Srbija nikada nece priznati nezavisnost KiM. KiM moze da dobije najsiru autonomiju, ali mora ostati u sastavu Srbije. Ne znam sta ovde nije jasno? Naravno, albanski stav je mnogo jasniji, jer oni hoce nezavisnost i, u tome su svesrdno podrzani od svetskog mocnika i njegovih satelita. Srbija, u ovom trebutku, ne moze da se bavi detaljima, vec ima nacelne stavove, sto je sasvim logicno, jer se u procesu stvarnih pregovara dogovara o detaljima. Pregovori do sada nisu vodjeni, to ja valjda jasno i g. Kresicu, kao sto bi trebalo da bude jasno i domacim mrziteljima sadasnje vlasti.
Dosta vise o tome da Srbija nema jasan stav. Ona ga ima i, drzace se onoga sto je u Skupstini usvojeno, makar morala svoju teritoriju da brani silom.

mirsad dizdarević

pre 16 godina

Ova formulacija: Beograd nije dovoljno jasno postavio ciljeve,jednostano govori da Srbija nema srpsku vlast nego marionetsku.Stoga Rusija ili konkretnije predsjednik Putin vodi kosovski boj braneći interese pravoslavlja ,ovoga puta i Srbije.
Od američkog obečanja nezavisnosti neće biti ništa.Albanci su povjerovali na riječ „promise“ što prevedeno na albanski jezik znači „besa“,što je tradicionalno za Albance završena stvar ,nešto čvrsto dogovoreno.Ovdje su Amerikanci i Srbi mnogo bliži jer je za njih obečanje ludom radovanje.

Vojislav Todorović

pre 16 godina

Samo me zanima kako to Koštunica zamišlja da Kosovo ostane u Srbiji. Aparthejd sistem iz vremena Miloševića (Albanci žive u Srbiji, ali su isključeni iz političkog života) - neće nam dozvoliti. Neku vrstu dejtonskog modela - takođe neće. To se pokazalo kao neefikasno. Državna zajednica Srbija i Kosovo i Metohija (umesto Srbija i Crna Gora), pa valjda nismo toliko ludi?! Uostalom, to je samo prelazno stanje ka nezavisnosti (apsolutno neodrživ model). Klasična federacija, sa Većem naroda i Većem republika, pa da Albanci uđu u parlament i imaju pravo veta u veću Republika (nešto kao SRJ) - To je direktno protiv interesa Srbije i moglo bi trajno i bespovratno da destabilizuje našu zemlju, a Srbe da pretvotri u nacionalnu manjinu. Zašto neko već ne kaže glasno i jasno da je u istorisjkom interesu Srbije da se Kosovo otcepi, ali uz jedan uslov - značajnu korekciju granica, tako da severni deo naseljen srpskom većinom ostane u Srbiji! I onda za to lobirati i tražiti podršku Rusije, Kine, Evrope, pa i Amerike. Dakle, dozvolićemo otcepljenje, ali pod uslovom da teritorja severno od reke Ibar ostane u Srbiji. To je to. Realno.

Dr.M.Cirovic

pre 16 godina

Pa nije cudo sto se srpski lobisti ne cuju jer sama politicka sitacija je toliko nezrela za bilo kakve pozitivne pozicije Srbije koju bi ti ljudi trebalo da lobiraju.Samo se pitam i dosta citam o Srbiji u stampi ali do sada nisam nista procitao koji su to novi predlozi Srbije o kojoj bi trebalo da se pregovara.

Momir

pre 16 godina

Srbija IMA politicki cilj a to je USTAV u kome se kaze da je KOsovo deo Srbije. Ako pocnemo sa teorijom da se menjaju granice - onda nikada necemo zavrsiti. Poenta je NE PRISTATI na ucene, a oni silom neka urade sta hoce, jer sila Boga ne moli, ali to ne znaci da mi treba da u toj nepravdi uzivamo kako pokusava da nam smesti Ceda i LDS. A naravno sve ono sto nam sada obecavaju je nista drugo nego obecanje ludom radovanje. Drugo - da li je Srbija sa ovolokom stopom nezaposlenosti i pola miliona izbeglica spremna da prihvati jos 100 000? Da li su NGO spremne da daju svoja radna mesta tom napacenom narodu sa Kosova? Naravno da nisu, ali su sasvim spremni da puste da ti ljudi zive po grobljima u bedi dok je njihova PRIVATNA IMOVINA UKRADENA od Albanaca i UN. PRAVDA I DEMOKRATIJA NEMA STA!!!

komentator

pre 16 godina

Pitam se i da rusi stave veto, ko dobija sta sa time? Imam osjecaj da ce na dan poslije veta stanje na terenu poceti da se pogorsava po pitanju Srba na kosovu i Srbije kao drzave. Sretan sam sto ne moram da budem u timu za Kosovo od bilo koje drzave, problem je stvarno velik. I zbog toga je ovoliko natezanje jer niko nema neki prijedlog koji bi mogao da zadovolji sve strane.
Rijesenje ovog pitanje podrazumijeva da neko mora da "popusi". A ovima sto predlazu podjelu kao "nase je sjeverno od ibra" to je jos veci problem od citavog Kosova jer se nikad ne bi mogli dogovoriti kud da ide granica sa ili bi Albanci rekli ok ali sta je sa nasima u vasem dijelu Srbije valjda mogu i on da se pripoje kome hoce. Ne zaboravite da i oni sto zive u Subotici isto cekaju da vide kako ce biti rijesenje pa mogu reci kad su Srbi zadovoljni samo sa sjevernim dijelom Kosova mogli bi i mi da budemo zadovoljni samo sa sjevernim dijelom Vojvodine.

Buron

pre 16 godina

Pa naravno da se ne moze lobirati za povratak u proslost. Zato ni Srbo-Amerikanci iz USA to ne mogu prihvatiti. Naime, Srbija nikada nije nista ozbiljno ponudila kao resenje za Kosovo, osim sto je uporno ponavljala da je Kosovo "njena" teritorija. Svima je jasno da bi za Srbiju u sadasnjem trenutku bilo od kljucne vaznosti da u bilo kakvoj formi “sacuva” Kosovo unutar “svojih” medjunarodno priznatih granica nakon cega bi ona, sa “vec vidjenom” taktikom politickih manipulisanja sa pozije sile, ponovo preuzela “stvari u svoje ruke” i uspostavila za nju “normalnu ustavno-politicku” situaciju na citavoj “svojoj” teritoriji.
Zao mi je nekih sto jos uvjek sanjaju takve snove, ali to se vise nikada nece dogoditi.

Dardanac

pre 16 godina

Pa ljudi, ja stvarno sve manje i manje razumem srpski narod kako oni misle da ce Rusija bilo kako moci da utice ovde. Sve se zna, kako god bilo gledano kako su se stvari zbivale ovuda (pa i historijski) i ako u Srbiji jos vlada medijska kontrola to vise nigde nema tako da otvorite oci i gledajte malo dalje. I sta sada, ocekujete da Evropska Unija dozvolava Rusiji da opet ima uticaj u ovom regionu kada se zna da je i Kosovo, i Srbija, pa i Albanija deo Evrope. SAD i EU drzace Rusiju sto dalje, a za Srbiju, bila ona pesma "kad tad kad tad" doci ce neko u vlast i zaboravit cete vi Rusiju.
Pozdrav sa Kosova

italy

pre 16 godina

Italijanska Repubblica pise danas o jucosnojom susretu u Potsdamu : Lavrov je iza zatvorenih vrata u zatvorenoj sali diplomatama rekao: "Zasto je vama Zapadnjacima bitno Kosovo sada, ima toliko bitnijih tema, pustite Srbe da to zavrse sa Albancima?". D'Alema je izjavio Republici da podrzava Ahtisarijev plan, ali da "UN ne moze otkinnuti Kosovo od Srbije, i da Srbiji treba dati ulogu u ovoj zavrsnoj odluci".

bt

pre 16 godina

Za Rusiju je proturanje ovakve rezolucije Trojanski konj, jer imaju puno sopstvenih teritorija koje će se pre ili kasnije pozvati na rešenje problema Kosova. Zato je ovo pitanje za Ruse mnogo važnije nego što možda izgleda, i bilo bi veliko iznenađenje da dođe do značajne promene njihovog stava. Problem je samo kako će Zapad, koji je Albancima na Kosovu davao nadu bez pokrića sada izaći pred njih i priznati da je to bila greška.

Kosovo

pre 16 godina

Aman ljudi, stvari nisu tako komplikovane kao sto neki navode. Rusi nece dozvoliti da Amerika i EU isteraju po svom, i opet krecu u neku vrstu hladnog rata, jer Amerika zeli da diktira celim svetom. Dakle, Kosovo nece biti nezavisno, Srbi na Kosovu nece ziveti bolje, ali Vojvodina i Sandzak nece biti odvojeni od Srbije. Secam se kad je moj teca u Bosni krvario za Republiku Srpsku, rekao da se u Bosni bije bitka za Kosovo. Ja sam tvrdio suprotno na osnovu tvrnji svih nasih analiticara, da NATO nema nista protiv Srbije, i da Kosovo nece doci na dnevni red, jer Kosovo nije republika i time nema pravo na odcepljenje. Mozda Srbija i jeste na "pogresnoj" strani kao jedini saveznik Rusije na Balkanu, ali sta da radimo kad se nismo na vreme prestrojili, jer nas Amerika gleda kao uvek potencijalnog protivnika, a u EU nas toliko vole da je to cudo jedno. Problem je u tome sto mi ekonomski ne mozemo da se oslonimo na Rusiju, i sto nam bez EU nema boljitka, a tamo ne mozemo dok ne udjemo u NATO pakt. E sad, da li ce Srbija biti "trojanski konj 21.veka" u NATO paktu ostaje nam da vidimo, posto Rusija zeli da pokaze "zube".

DAN

pre 16 godina

SAD imaju velike probleme u Iraku i Avganistanu. To je i trajni problem Bliskog Istoka kao i problem Irana. Treba im barem jedan "resen" slucaj, pa kud puklo da puklo. Ujedno, i tu je rec o muslimanskoj populaciji Albanaca na Kosovu. Mora barem negde da "pomognu" muslimanima.

(Vlast)a

pre 16 godina

Ruski angazman,kao i svih udaljenih velikih zemalja mogu da razumem:pokusavaju da urade nesto za druge sto ce koristiti njima,bez velikih obaveza i da ih mnogo ne kosta(reci su najjeftinija roba sto su pokazali i Curkin i Lavrov,kao i ostali).
Ono sto me boli i nervira je sumanuta ideja politicara za koje smo mi glasali,koji zive od nasih para, koji pokusavaju da nas na silu Boga opterete sa dva miliona Albanaca koji ne zele da nas vide ni cuju.
Osecam da ce nasi politicari polako da spakuju krpice i postanu strani sluzbenici,savetnici,imucni penzioneri koji skoluju decu u dobrim zapadnim skolama,pa su tamo da se nadju potomstvu,a MI,sedam miliona gradjana Srbije necemo imati Kosovo,ali cemo imati pakleni zivot sa ocajnim ljudima koji ne zele da zive u Srbiji.
Nisu mi neprijatelji Albanci nego ovi plitkoumni drzavni sluzbenici koji mi zele zlo!

Mil_Vladi

pre 16 godina

gledao sam sinoc Poligraf i imam vrlo slican stav sa Kesicem. NATO je blagonaklonjen Kosovskim Albancima i za to ima neki svoj razlog. Jer da je NATO bio dosledan toj politici zastite ljudskih prava nikada ne bi dozvolio Turskoj da izvrsi ono sta je izvrsila nad Kurdima, o zbivanjima u nekim africkim zemljama da i ne pricam. Sve su to pitanja interesa velikih zemalja i ni mi ni Albanci se tu nista ne pitamo.

Travis Bickle

pre 16 godina

Vreme je da Vasington prizemlji kosovske Albance, pa da se krene u ozbiljne pregovore uz ukljucenje opcije "korekcije granica" (citaj podele).

ilir

pre 16 godina

Podrze li Rusi rezoluciju ili ne Albancima ovo stanje odgovara jedino sto bi se nepodrzavanjem rezolucije produzila politicka agonija u Srbili,jer dovodi do ponovog prepucavanja politickih lidera i zamajavanja naroda oko teme Kosovo. Jos nijedan politicar nije rekao a niti ima viziju sta sa Albancima na Kosovu da se radi kako ih integrisati u drzavu Srbiju,a trazimo po svijetu da neko lobira za nas. Hocemo li to samo da produzimo vrijeme da ekonomski i vojno ojacamo pa ponovo da ih s tenkovima teramo, kupujemo li vrijeme samo za to kako izjavljuju pojedini clanovi skupstine Srbije i vodze najvecih stranki. Ili je strategija hocemo celovitu Srbiju, a Albanci nek se sele sa nje?

Lakho Je iz Kanade

pre 16 godina

Moje lično mišljenje je da sada trebamo da se povučemo, odnosno da se spase šta se spasiti može. Ukoliko nam svetske sile dozvole da uzmemo Sever Kosova, uzmimo ga. Ukoliko ne, okej nema frke idemo dalje. Neka se naša država i narod ujedine i neka se obezbedi preostalim Srbima na Kosovu siguran prelazak na Jug Srbije, neka se tamo otvaraju fabrike koje bi neki drugi rado u Beograd postavili. Naravno neka im se i obezbedi stambeni prostor, ne barake već normalni apartmani ili zgrade.
Da, znam ... Odakle pare za to? Pa verujem da bi nam te Svetske Sile... koje zagovaraju nezavisnost Kosova barem u tu ruku izašle u susret. Ako ne... Imamo toliko ekonomista da možemo neki kolosek da smislimo.
Što se tiče naših manastira i svetinja, neka se potkopaju i neka se prevezu u Frušku Goru i razvrsta po preostalim opštinama u Srbiji. I to će koštati, ali barem ćemo biti svoji na svome, naši na našem.
Na kraju krajeva... posle svega ovoga, možemo i da pokrenemo pitanje ujedinjena Republike Srpske sa maticom, čime bi smo zaključili neku vrstu ujedinjenja srpskog napaćenog naroda.

Milance

pre 16 godina

O konacnom statusu kosova trenutno samo Bush i Putin znaju detalje. Trebaju jos da se utanace. To je razlog odlaska Kostunice kod Putina sledece nedelje. Ono sto se da naslutiti je podela. Nadam se i verujem da ce biti 50-50.

Solana

pre 16 godina

U kvantitativnom pogledu pojedini narodi Balkana sudjeluju u europskom stanovništvu - od 0,2 do 2 posto. Njihov udio danas u europskoj znanosti, tehnologiji i kulturi marginalan je, gotovo beznačajan, iako se narcisoidno »busaju u prsa« da su najstariji narodi. »Konačan rezultat« odnosa između cjeline (SAD i EU) i dijelova - novonastalih država - potpuno je jasan. Dio se mora prikloniti cjelini. Jer, duhovna, znanstveno-tehnološka, ekonomska i kulturna superiornost Zapada u odnosu na Balkan tako je privlačna, a za neke i tako »zastrašujuća« da se toj nadmoćnosti ni jedna mala zemlja ne može uspješno oduprijeti. Kao najzaostaliji dio Europe, Balkan ne može dugo živjeti bez integracije sa Zapadom. Globalizacija nije stvar Slobodne volje, već zakon Života koji je jači od bilo koje ideologije.
Alternativa je ugušenje u vlastitom getu - ekonomski, a zatim i duhovni slom. Empirijski dokaz takove sudbine jest Miloševićeva Srbija koja je u osam godina sankcija pretrpjela katastrofu.

Aleksa

pre 16 godina

Meni i dalje nije jasno zasto sve strane koje su umesane u kosovski problem nijednog momenta nisu barem pogledale britanske i turske istorijske izvore (Turska sigurno cuva zemljisne knjige)pa da se vidi cije je sta bilo i ko je koga gde doveo.

Sve to na stranu, Kosovo i Metohija su oteti jos pre 1999, Albanci su oteli sta su oteli i to je sada tako. Dzaba kukanje.

Kiki iz susjedstva

pre 16 godina

Srbija je tu gdje jest zahvaljujuci politici koju je vodila, a na zalost jos uvijek i vodi.
Uloga zapada je tu sporedna.
Postoje lideri koji jednostavno nemaju osjecaj za diplomaciju i trenutak...pa puna ih je povijest: Pipin mali, Childric jednostavni...vi nastavite niz.
Sad kad je dosao ceh na naplatu uhvatili ste se nekih polulogickih argumenata. Pisi propalo, nema puj pike vise se ne vazi. Jaja su razbijena, omlet pojeden.

surova realnost

pre 16 godina

Rusi kao i devedeseth godina govore prazne reci i gledaju da nesto profitiraju u pregovorima za Zapadom oko Cecnije ili Gruzije preko Kosova. Rusija nikad nije pomogla Srbiji i samo ako se pogleda kako su odrzavali Milosevica na vlasti, zbog cega cela Srbija ispasta. Da smo na vreme shvatili kako svet funkcinose posle pada berlinskog zida 1989. god. Srbija bi bila danas ekonomski kao Ceska.

Ras-Putin

pre 16 godina

Odgovor na to pitanje Kesica:""Sad je samo pitanje za koga je ovo važnije pitanje. Da li je američki interes vezan za Kosovo toliko bitan da rizikuje druga pitanja što se tiče saradnje s Rusijom""-- U nezavisnom Kosovu bi amerikanci imali odmah hiljade i hiljade albanaca koji bi se borili za njih u Afganistanu i Iraku i na drugim mestima.Imali bi "rezervoar" ratne snage. U Gruziji se TO vec to desava i tako ce biti i na Kosovu.

miiki

pre 16 godina

Rezolucija SAD o Kosovu je samo jos jedan od pritisaka na zavisne drzave sveta od strane SAD koje zele da zadrze vodecu ulogu u Novom svetskom poretku koji su i same propagirale.Nekada se to zvao RAIH a sada je to malo marketinski sredjeno i oblikovano da lepse zvuci i deluje naprednije u odnosu na trenutnu situaciju u kojoj se Svet nasao.
Inace da iko u ovoj jadnoj Srbiji razmislja o istoj i gradjanima u njoj kako da im ucini zivot laksim razmisljao bi o novoj podeli u Svetu.Kada je berlinski zid pao,mnogi to nisu videli u Svetu medju kojima je i Srbija,da li se sada pravi neki nov zid,da li postoje opet 2 ili 3 bloka i kakva bi uloga tu mogla da pripadne Srbiji, po mom misljenju taj scenario je vec bio napisan i pokazao se kao odlican za vreme nekih pametnih ljudi ili bolje receno nekih bravara!!!!!Ne znam razmislite o tome(ovde mislim na savetnike iz vlade i predsednista koji ovo citaju po sluzbenoj duznosti)......

s tim rolaj

pre 16 godina

U ovim raspravama obično se poteže teza da Srbija nije ponudila nikakvo rešenje za Kosovo. Pa Srbija nije ni napravila problem; neka rešenje da onaj ko je problem napravio.

Zoran

pre 16 godina

Interesantno je kako se, kad im odgovara, "prisecaju" istorije i upucuju na istorijska zbivanja, dok u drugim slucajevima, od. kad im ne odgovara, savetuju drugima (citaj Srbima) da zaborave proslost, okrenu se buducnosti. Nivo hipokrizije i dvostrukih arsina ne prestaje da me zaprepascuje, iako razumem da je to jedini nacin da Zapad odbrani svoje neodbranjive teze i odluke.

goodman

pre 16 godina

"Ovo je jedinstvena prilika za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca na osnovu demokratskih principa, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, rekla je Behamova" Ma kakva prilika kada je Ahtisaari rekao da Albanci ne zele da zive zajedno sa Srbima.

Bolzano

pre 16 godina

Mislim da su komentari kako Srbija ne nudi nikakve alternative u ovoj situaciji, neobjektivni i malodusni. Srbija nudi Albancima najvisi stepen autonomije i manje-vise internu samostalnost Albancima u rukovodjenju svim aspektima zivota kriticnim za njihovu zajednicu u Srbiji, a zauzvrat ocekuje samo njihovo postovanje drzave u kojoj su im takva prava data. Srbija ne zeli da rukovodi Albancima, jedino zeli da zastiti ne-Albance tako da i oni imaju ista prava na zivot kao i Albanci, kao i svoje granice.
Provincija Alto-Adidje (Juzni Tirol) u Italiji je dobar primer kako je to moguce i to bez ikakvih problema ili sukoba.
Srbija ne duguje Albancima nista jer su oni stvorili Milosevica, ne Srbi.
Zalosno je da toliko Srba pada pod propagandu da Srbija nije spremna na kompromis i 'ne nudi nista'.
Inace, kad bi svetske sile uvidele da bi se Balkanski haos resio prekrajanjem granica (gde bi Srbi dobili pravo da budu u jednoj drzavi, koje se svim ostalim susedima izgleda priznaje), siguran sam da bi Srbija vrlo lako pristala na nepravdu gubljenja njene teritorije.

komsija

pre 16 godina

Ne bih komentarisao Kesica i njegova obrazlozenje,jer i nema smisla.
Bumerang zvani Kosovo je dosao kao kec na desetku Albancima zahvaljujucu trvrdokornosti srpskih politicara zadnjih desetak godina, bez imalo fleksibilnosti i lukavosti su doveli sebe tu gdje jeste citava Srbija sada. Uzdajuci se da ce Rusi carobnim stapicem promjeniti sve-nema od toga nista.
Ulje na vatru dodaje i Dodik u RS i BIH sto ima jos vece i gore posljedice po KIM.
Jednostavno vasi politicari stvaraju sebi neprijatelje prosto zbog neznanja kulturnog komuniciranja, putem medija pa i sire.

Darko

pre 16 godina

Pravedno resenje je da se Republika Srpska ujedini sa Srbijom. Tek onda moze da se eventualno razmislja o nezavisnom Kosovu. Ceo haos na Balkanu je posledica katastrofalno lose zapadne politike, na celu sa Nemackom (iz pozadine, do sada nevidljivo, ali su sada potpuno otkriveni, glavni krivci za ceo haos) i USA. Mi smo u Srbiji sve moguce politike isprobali i nista ne pomaze, znaci nije problem do nas. Zato ne treba vise sebe da optuzujemo, jer nije problem do nas. Pa Albanci na Kosovu sprovode pravi aparthejd prema Srbima, pa se zapad zbog toga uopste ne uzbudjuje, jer im to nije bitno. Prica o ljudskim pravima je za njih samo propagandna floskula, koju koriste zavisno od politickih potreba, a ne zbog stvarnih razloga. Medjutim, za nas u Srbiji ljudska prava treba da su bitna, jer mi ovde zivimo i treba da nam je dobro, ovde svi treba da se osecaju dobro. Sto se toga tice mislim da idemo u dobrom pravcu. Mi treba da gradimo maksimalno korektnu, maksimalno otvorenu demokratsku i ekonomski sto napredniju zemlju, jer je samo to dobro za nas. Ovde treba svi da investiraju, i istok i zapad. Treba da saradjujemo sa CELIM svetom, sa svim zemljama, sa zapadom, sa istokom, sa nesvrstanima, sa svima. Moramo MNOGO, MNOGO da pojacamo diplomatiju i sve njene logisticke sluzbe. Diplomatija i propaganda su nam jos slabasni, tu treba raditi mnogo vise, i to svakodnevno. Treba svakodnevno lobirati za Srbiju u celom svetu.

Dardanac

pre 16 godina

Pa ljudi, ja stvarno sve manje i manje razumem srpski narod kako oni misle da ce Rusija bilo kako moci da utice ovde. Sve se zna, kako god bilo gledano kako su se stvari zbivale ovuda (pa i historijski) i ako u Srbiji jos vlada medijska kontrola to vise nigde nema tako da otvorite oci i gledajte malo dalje. I sta sada, ocekujete da Evropska Unija dozvolava Rusiji da opet ima uticaj u ovom regionu kada se zna da je i Kosovo, i Srbija, pa i Albanija deo Evrope. SAD i EU drzace Rusiju sto dalje, a za Srbiju, bila ona pesma "kad tad kad tad" doci ce neko u vlast i zaboravit cete vi Rusiju.
Pozdrav sa Kosova

gano iz njemacke

pre 16 godina

Mislim da najveci problem u Balkanu je Inat. Kad necem, necem, pa makar i ceo svet se digao u nogama. Pa sta srpski politicari nude Albancima na Kosovu? Ono sto su im silom za uvijek htjeli da uzimaju! Nije prihvatljivo ni za djecu vise a ne za odrasle. Zasto nisu mogli Albanci i Srbi uz pomoc MZ da nadje resenje tokom pregovora u Becu? Pa tamo su bili i strucnjaci iz Srbije, Kosova pa i MZ! Jel se neko pita zasto Kosovo ima svoje granice? Ne vjerujem da u pregovorima izmedju Albanaca i Srba ikada doci do jednog resenja. Zasto Rusi traze jos pregovore? Izgubljenjo vreme, nista drugo. Hocemo u centru Balkana da stvorimo jos jednu Palestinu. To ne odgovara nikome. Amerikanci to nece dozvoliti bez obzira na stav Rusije. Postovanje

komentator

pre 16 godina

Pitam se i da rusi stave veto, ko dobija sta sa time? Imam osjecaj da ce na dan poslije veta stanje na terenu poceti da se pogorsava po pitanju Srba na kosovu i Srbije kao drzave. Sretan sam sto ne moram da budem u timu za Kosovo od bilo koje drzave, problem je stvarno velik. I zbog toga je ovoliko natezanje jer niko nema neki prijedlog koji bi mogao da zadovolji sve strane.
Rijesenje ovog pitanje podrazumijeva da neko mora da "popusi". A ovima sto predlazu podjelu kao "nase je sjeverno od ibra" to je jos veci problem od citavog Kosova jer se nikad ne bi mogli dogovoriti kud da ide granica sa ili bi Albanci rekli ok ali sta je sa nasima u vasem dijelu Srbije valjda mogu i on da se pripoje kome hoce. Ne zaboravite da i oni sto zive u Subotici isto cekaju da vide kako ce biti rijesenje pa mogu reci kad su Srbi zadovoljni samo sa sjevernim dijelom Kosova mogli bi i mi da budemo zadovoljni samo sa sjevernim dijelom Vojvodine.

Sanja

pre 16 godina

A šta kad se produže pregovori? Razmišlja li ovde uopšte neko o tome? Albanci tačno znaju šta žele i mogu u tom cilju da pregovaraju do 2100. godine. A šta je nama cilj? Kako mislimo da integrišemo građane Kosova? Šta im nudimo da bi pristali da se integrišu? Mislim da kao građani ove države imamo pravo da znamo šta je to što pokušavamo da ostvarimo ovim pregovorima. Ne možemo da zadržimo teritoriju bez ljudi koji na njoj žive, to je valjda jasno svakome.

Vojislav Todorović

pre 16 godina

Samo me zanima kako to Koštunica zamišlja da Kosovo ostane u Srbiji. Aparthejd sistem iz vremena Miloševića (Albanci žive u Srbiji, ali su isključeni iz političkog života) - neće nam dozvoliti. Neku vrstu dejtonskog modela - takođe neće. To se pokazalo kao neefikasno. Državna zajednica Srbija i Kosovo i Metohija (umesto Srbija i Crna Gora), pa valjda nismo toliko ludi?! Uostalom, to je samo prelazno stanje ka nezavisnosti (apsolutno neodrživ model). Klasična federacija, sa Većem naroda i Većem republika, pa da Albanci uđu u parlament i imaju pravo veta u veću Republika (nešto kao SRJ) - To je direktno protiv interesa Srbije i moglo bi trajno i bespovratno da destabilizuje našu zemlju, a Srbe da pretvotri u nacionalnu manjinu. Zašto neko već ne kaže glasno i jasno da je u istorisjkom interesu Srbije da se Kosovo otcepi, ali uz jedan uslov - značajnu korekciju granica, tako da severni deo naseljen srpskom većinom ostane u Srbiji! I onda za to lobirati i tražiti podršku Rusije, Kine, Evrope, pa i Amerike. Dakle, dozvolićemo otcepljenje, ali pod uslovom da teritorja severno od reke Ibar ostane u Srbiji. To je to. Realno.

mirsad dizdarević

pre 16 godina

Ova formulacija: Beograd nije dovoljno jasno postavio ciljeve,jednostano govori da Srbija nema srpsku vlast nego marionetsku.Stoga Rusija ili konkretnije predsjednik Putin vodi kosovski boj braneći interese pravoslavlja ,ovoga puta i Srbije.
Od američkog obečanja nezavisnosti neće biti ništa.Albanci su povjerovali na riječ „promise“ što prevedeno na albanski jezik znači „besa“,što je tradicionalno za Albance završena stvar ,nešto čvrsto dogovoreno.Ovdje su Amerikanci i Srbi mnogo bliži jer je za njih obečanje ludom radovanje.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Ne zaboravite da i oni sto zive u..." - sada se u celom svetu ceka sta ce biti sa Kosovom. Mnogo njih, koji zive po "tudjim" zemljama ce mozda pokrenuti i svoje pitanje ako Kosovo dobije nezavisnost. Zato Amerika stalno grmi "Kosovo je specijalan slucaj, Kosovo je specijalan slucaj..." ali se nesto bojim da nikoga nije briga za to objasnjenje. Ako Kosovo dobije nezavisnost, ljudi u slicnim situacijama sirom sveta ce videti samo to, briga njih da li je to poseban ili obican slucaj.

Ovde se previdja jedna veoma vazna cinjenica, zbog koje su Rusi protiv nezavisnosti, a Amerikanci obavezno dodaju ono "specijalan slucaj". Vecina drzava u svetu je multietnicka i svaka ima svoje, makar neko malecko "Kosovo". Do sada su probleme pravili samo jaki pokreti, sa znacajnim brojem clanova (prema broju stanovnika) a nakon nezavisnosti Kosova ce se svi dici da traze svoje drzave i to bi od prilike bio kraj sadasnjeg sistema drzava, jer bi se i u tim novim drzavama odmah javila nova "Kosova", suprotne strane, i rasturanjima ne bi bilo kraja i nastupio bi opsti haos.

Sa integracijom Albanaca Srbi nemaju problema. Albanci su prvi bojkotovali izbore i institucije sistema, da bi time negirali vlast Srbije na doticnoj teritoriji. Sve sto je po zakonu je prihvatljivo. Nije prihvatljiv OVK, nije prihvatljivo bombardovanje, to su teskoce, a ne Albanci u parlamentu Srbije! Celo vreme se pitam sta bi Albanci uradili da su oni bili na mestu Srba, kad je NATO bombardovao Srbiju. Oni su poznati da svoje brane maksimalisticki, kruto, ekstremno, a nama zameraju sto smo nakon pocetka bombardovanja neke od njih proterali, ako je to uopste bilo tako kako govore. Kakvi su Albanci ljudi najbolje govori mart 2004, kad su nas napali frontalno bez ikakvog povoda. I opet pitanje - sta bi NATO uradio da su Srbi napali Albance na slican nacin kao oni nas tog marta? Ma kakva nezavisnost bre, nema sanse, mozete da se slikate, i vi i vasi Amerikanci sa njihovim argumentima na nivou "retardiranog 7-godisnjeg deteta", kao sto rece vas veliki prijatelj Milosevic nekom prilikom! Valjda je red da neko i iz normalnog sveta porazi Amerikance, a ne sve neki tamo Vietnamci, Koreanci, Kinezi, Japanci. Kao sto neko rece - znaju Rusi da Amerikanci igraju prljavo, mobilisuci lokalne provokatore da obave najgori posao i zato ne mogu da dozvole nezavisnost Kosova nikako, zbog njih, ne zbog Srbije. Ako Kosovo dobije nezavisnost, to nije odlazak Rusije samo sa Balkana vec i njenu skoru propast, po slicnom sablonu.

Kiki iz susjedstva

pre 16 godina

Srbija je tu gdje jest zahvaljujuci politici koju je vodila, a na zalost jos uvijek i vodi.
Uloga zapada je tu sporedna.
Postoje lideri koji jednostavno nemaju osjecaj za diplomaciju i trenutak...pa puna ih je povijest: Pipin mali, Childric jednostavni...vi nastavite niz.
Sad kad je dosao ceh na naplatu uhvatili ste se nekih polulogickih argumenata. Pisi propalo, nema puj pike vise se ne vazi. Jaja su razbijena, omlet pojeden.

Buron

pre 16 godina

Pa naravno da se ne moze lobirati za povratak u proslost. Zato ni Srbo-Amerikanci iz USA to ne mogu prihvatiti. Naime, Srbija nikada nije nista ozbiljno ponudila kao resenje za Kosovo, osim sto je uporno ponavljala da je Kosovo "njena" teritorija. Svima je jasno da bi za Srbiju u sadasnjem trenutku bilo od kljucne vaznosti da u bilo kakvoj formi “sacuva” Kosovo unutar “svojih” medjunarodno priznatih granica nakon cega bi ona, sa “vec vidjenom” taktikom politickih manipulisanja sa pozije sile, ponovo preuzela “stvari u svoje ruke” i uspostavila za nju “normalnu ustavno-politicku” situaciju na citavoj “svojoj” teritoriji.
Zao mi je nekih sto jos uvjek sanjaju takve snove, ali to se vise nikada nece dogoditi.

surova realnost

pre 16 godina

Rusi kao i devedeseth godina govore prazne reci i gledaju da nesto profitiraju u pregovorima za Zapadom oko Cecnije ili Gruzije preko Kosova. Rusija nikad nije pomogla Srbiji i samo ako se pogleda kako su odrzavali Milosevica na vlasti, zbog cega cela Srbija ispasta. Da smo na vreme shvatili kako svet funkcinose posle pada berlinskog zida 1989. god. Srbija bi bila danas ekonomski kao Ceska.

ilir

pre 16 godina

Podrze li Rusi rezoluciju ili ne Albancima ovo stanje odgovara jedino sto bi se nepodrzavanjem rezolucije produzila politicka agonija u Srbili,jer dovodi do ponovog prepucavanja politickih lidera i zamajavanja naroda oko teme Kosovo. Jos nijedan politicar nije rekao a niti ima viziju sta sa Albancima na Kosovu da se radi kako ih integrisati u drzavu Srbiju,a trazimo po svijetu da neko lobira za nas. Hocemo li to samo da produzimo vrijeme da ekonomski i vojno ojacamo pa ponovo da ih s tenkovima teramo, kupujemo li vrijeme samo za to kako izjavljuju pojedini clanovi skupstine Srbije i vodze najvecih stranki. Ili je strategija hocemo celovitu Srbiju, a Albanci nek se sele sa nje?

Aaron

pre 16 godina

Kosovo je bilo i ostalo deo Srbije ,a to potvrđuju sve dosadašnje rezolucije UN. Možda se u nekim od njih umesto naziva Srbija, pominje SRJ ili SCG ,ali ta država je bila federacija, i jedna federalna jedinica je rešila da se odvoji. Za nezavisnost CG nije bila potrebna nikakva nova rezolucija,a postojala je i saglasnost Srbije. Ali Republika Srbija nije fedracija ! U svom sastavu ima Vojvodinu , Kosovo i Metohiju - pisalo to u ustavu ili ne, isto koliko ima i Beograd, Bujanovac ,Valjevo, Novi Pazar, Bosilegrad...Neko tvrdi da na samom Kosovu ,Srbija želi samo teritoriju, a ne i narod. Svaki lojalni gradjanin ,je dobrodošao u ovoj državi, bez obzira na nacionalnost. Onaj ko ne plaća porez, će odgovarati za to, bio Srbin ili ne. Dobar deo Albanaca na Kosovu nikad i nisu bili građani Srbije, nego su ilegalno prešli granicu iz Albanije,bez pasoša ili ikakvih dokumenata. Ali i za njih postoji procedura kojom mogu da dobiju papire, ništa komplikovanije nego što državljanstvo čekaju Srbi izbegli iz BiH ili Hrvatske. A što se tiče teritorije, nju takodje ne može niko da otima građanima Republike Srbije. Nije ni ta teritorija komad pustinje, postoje brojne nekretnine, koje kao što im ime kaže moraju ostati na mestu gde jesu, a vlasništvo su države Srbije i njenih građana, koji su i u vreme najveće krize morali da odvajaju neki procenat svoje ionako male plate, za izgradnju objekata i infrastrukture u najnerazvijenijim opštinama. Termoelektrana je dole pravljena da bi snabdevala pola Srbije, a sada neko ima prekidač u ruci da ostavi selektivno sela bez struje,samo zato što su srpska...Princip "nadgledane autonomije "je jednostavan : TUĐE NEĆEMO, SVOJE NEDAMO !

Misljenje

pre 16 godina

Srbija samo zvanicno nema jasan stav po pitaju Kosova. Nezvanicno, nasi politicari bi najvise voleli nasilno nametnutu autonomiju, jer time jednim udarcem ubijaju nekoliko muva. Prvo, pred glasacima su nevini, jer su "sve ucinili ..." (kao doktor posle neuspesne operacije), ali "sila Boga ne moli ..." i to je to. Drugo, ti isti politicari bi se nasli u nebranom grozdju kada bi mocne svetske sile izasle Srbiji u susret i priznale preambulu naseg novog ustava (Kosovo kao neotudjivi deo Srbije ...). Kako bi oni uspostavili tamo red i poredak? Kako bi resili problem integracije 1.5 miliona Albanaca u srpsko drustvo, obezbedili im nesmetano zaposljavanje, zdravstvenu i socijalnu zastitu? Da li su oni spremni da na sledecim izborima, gde bi izaslo jedva 50% Srba i 99% Albanaca, kao rezultat vide 30-40% albanskih poslanika u parlamentu, albanske ministre i albanske cinovnike u srpskim drzavnim ustanovama? Na recima - svi su spremni za tako nesto. Na delu - u luksuznoj zgradi u centru Beograda gde zive ne bi bas voleli da imaju komsiju Albanca. I trece - nisam bas siguran da je rasprodaja prirodnih i privrednih resursa na Kosovu, koja poslednjih meseci uzima maha, bas mogla da prodje bez da je bilo ko od Srba za sve to znao, bio konsultovan, a mozda i nesto mnogo gore ... Zasto se o toj temi uporno cuti? Mislite o tome ...

Momir

pre 16 godina

Srbija IMA politicki cilj a to je USTAV u kome se kaze da je KOsovo deo Srbije. Ako pocnemo sa teorijom da se menjaju granice - onda nikada necemo zavrsiti. Poenta je NE PRISTATI na ucene, a oni silom neka urade sta hoce, jer sila Boga ne moli, ali to ne znaci da mi treba da u toj nepravdi uzivamo kako pokusava da nam smesti Ceda i LDS. A naravno sve ono sto nam sada obecavaju je nista drugo nego obecanje ludom radovanje. Drugo - da li je Srbija sa ovolokom stopom nezaposlenosti i pola miliona izbeglica spremna da prihvati jos 100 000? Da li su NGO spremne da daju svoja radna mesta tom napacenom narodu sa Kosova? Naravno da nisu, ali su sasvim spremni da puste da ti ljudi zive po grobljima u bedi dok je njihova PRIVATNA IMOVINA UKRADENA od Albanaca i UN. PRAVDA I DEMOKRATIJA NEMA STA!!!

Solana

pre 16 godina

U kvantitativnom pogledu pojedini narodi Balkana sudjeluju u europskom stanovništvu - od 0,2 do 2 posto. Njihov udio danas u europskoj znanosti, tehnologiji i kulturi marginalan je, gotovo beznačajan, iako se narcisoidno »busaju u prsa« da su najstariji narodi. »Konačan rezultat« odnosa između cjeline (SAD i EU) i dijelova - novonastalih država - potpuno je jasan. Dio se mora prikloniti cjelini. Jer, duhovna, znanstveno-tehnološka, ekonomska i kulturna superiornost Zapada u odnosu na Balkan tako je privlačna, a za neke i tako »zastrašujuća« da se toj nadmoćnosti ni jedna mala zemlja ne može uspješno oduprijeti. Kao najzaostaliji dio Europe, Balkan ne može dugo živjeti bez integracije sa Zapadom. Globalizacija nije stvar Slobodne volje, već zakon Života koji je jači od bilo koje ideologije.
Alternativa je ugušenje u vlastitom getu - ekonomski, a zatim i duhovni slom. Empirijski dokaz takove sudbine jest Miloševićeva Srbija koja je u osam godina sankcija pretrpjela katastrofu.

Milance

pre 16 godina

O konacnom statusu kosova trenutno samo Bush i Putin znaju detalje. Trebaju jos da se utanace. To je razlog odlaska Kostunice kod Putina sledece nedelje. Ono sto se da naslutiti je podela. Nadam se i verujem da ce biti 50-50.

(Vlast)a

pre 16 godina

Ruski angazman,kao i svih udaljenih velikih zemalja mogu da razumem:pokusavaju da urade nesto za druge sto ce koristiti njima,bez velikih obaveza i da ih mnogo ne kosta(reci su najjeftinija roba sto su pokazali i Curkin i Lavrov,kao i ostali).
Ono sto me boli i nervira je sumanuta ideja politicara za koje smo mi glasali,koji zive od nasih para, koji pokusavaju da nas na silu Boga opterete sa dva miliona Albanaca koji ne zele da nas vide ni cuju.
Osecam da ce nasi politicari polako da spakuju krpice i postanu strani sluzbenici,savetnici,imucni penzioneri koji skoluju decu u dobrim zapadnim skolama,pa su tamo da se nadju potomstvu,a MI,sedam miliona gradjana Srbije necemo imati Kosovo,ali cemo imati pakleni zivot sa ocajnim ljudima koji ne zele da zive u Srbiji.
Nisu mi neprijatelji Albanci nego ovi plitkoumni drzavni sluzbenici koji mi zele zlo!

Aleksa

pre 16 godina

Meni i dalje nije jasno zasto sve strane koje su umesane u kosovski problem nijednog momenta nisu barem pogledale britanske i turske istorijske izvore (Turska sigurno cuva zemljisne knjige)pa da se vidi cije je sta bilo i ko je koga gde doveo.

Sve to na stranu, Kosovo i Metohija su oteti jos pre 1999, Albanci su oteli sta su oteli i to je sada tako. Dzaba kukanje.

IvanS

pre 16 godina

Srpski stav je nedvosmislen, gospodine Kesicu: Srbija nikada nece priznati nezavisnost KiM. KiM moze da dobije najsiru autonomiju, ali mora ostati u sastavu Srbije. Ne znam sta ovde nije jasno? Naravno, albanski stav je mnogo jasniji, jer oni hoce nezavisnost i, u tome su svesrdno podrzani od svetskog mocnika i njegovih satelita. Srbija, u ovom trebutku, ne moze da se bavi detaljima, vec ima nacelne stavove, sto je sasvim logicno, jer se u procesu stvarnih pregovara dogovara o detaljima. Pregovori do sada nisu vodjeni, to ja valjda jasno i g. Kresicu, kao sto bi trebalo da bude jasno i domacim mrziteljima sadasnje vlasti.
Dosta vise o tome da Srbija nema jasan stav. Ona ga ima i, drzace se onoga sto je u Skupstini usvojeno, makar morala svoju teritoriju da brani silom.

Arsenije

pre 16 godina

Ako Rusi podrze rezoluciju o Kosovu trajno odlaze sa Balkana. sad je za njih biti ili ne biti. Ne rade ovo oni zbog nas nego zbog njih i onog sto sledi.

Sergej Krajger

pre 16 godina

Znači, Rusija je konačno na nogama. A jedinstveni stav Beograda ne postoji, zato što je jedinstveni politički stav rezultat visoke političke i moralne svesti, a ovo što mi imamo je običan kukavni prostački grabež. Za pare na grbači naroda. Politikantski znojavi turbo-folk. A o nekakvom jedinstvenom stavu i sl. nema ni govora.

JOKER

pre 16 godina

"Lobiranje za stavove Srbije u Vašingtonu ne daje rezultate jer Beograd nije dovoljno jasno postavio ciljeve.!!!??... Zbog toga se lobisti koje je Srbija angažovala u Vašingtonu niti vide niti čuju, kaže Kesić....!?!?!?..."
E pa "gospodo" zar smo vas zato birali?! ... Da nas vucete za nos i da nam se smeju tamo i Vashingtonu!!! Sram vas bilo hohstapleri nesposobni!!!

alpline

pre 16 godina

Pošto su Srbi većinom isterani sa svojih poseda i stanova a useljeni novi stanari, sada to treba da se "legalizuje".
Ukoliko pravilno razumem situaciju sada se u UN rešava pitanje "vlasnišva stana".
Imam utisak da je za legalizaciju ipak potreban i potpis srpske države.
Ako taj potpis nije potreban to bi značilo da UN (ili onaj koji manipulira tom ustanovom) može prekrajati kartu sveta po želju.
Čudno Toni Bler ide sa političke scena ali njegov neokolonijalizam postaje sve realniji.
Rusija u stvari nema ništa protiv Albanaca ili ništa za Srbe. Njihovi stratezi su shvatili( nadam se) da nešto slično ali u većem obimu može i njima da se desi. Tad ni nove "rakete sa 10 glava" ne bi pomogle. Jer "glavni igrač" ne nastupa frontalno već vrbuje lokalnu " radnu snagu" a on preuzima ulogu "svetskog policajca".
Iz filmova ste verovatno već primetili da je za lopova najbezbednije ako nosi policijsku uniformu.

Lakho Je iz Kanade

pre 16 godina

Moje lično mišljenje je da sada trebamo da se povučemo, odnosno da se spase šta se spasiti može. Ukoliko nam svetske sile dozvole da uzmemo Sever Kosova, uzmimo ga. Ukoliko ne, okej nema frke idemo dalje. Neka se naša država i narod ujedine i neka se obezbedi preostalim Srbima na Kosovu siguran prelazak na Jug Srbije, neka se tamo otvaraju fabrike koje bi neki drugi rado u Beograd postavili. Naravno neka im se i obezbedi stambeni prostor, ne barake već normalni apartmani ili zgrade.
Da, znam ... Odakle pare za to? Pa verujem da bi nam te Svetske Sile... koje zagovaraju nezavisnost Kosova barem u tu ruku izašle u susret. Ako ne... Imamo toliko ekonomista da možemo neki kolosek da smislimo.
Što se tiče naših manastira i svetinja, neka se potkopaju i neka se prevezu u Frušku Goru i razvrsta po preostalim opštinama u Srbiji. I to će koštati, ali barem ćemo biti svoji na svome, naši na našem.
Na kraju krajeva... posle svega ovoga, možemo i da pokrenemo pitanje ujedinjena Republike Srpske sa maticom, čime bi smo zaključili neku vrstu ujedinjenja srpskog napaćenog naroda.

Dr.M.Cirovic

pre 16 godina

Pa nije cudo sto se srpski lobisti ne cuju jer sama politicka sitacija je toliko nezrela za bilo kakve pozitivne pozicije Srbije koju bi ti ljudi trebalo da lobiraju.Samo se pitam i dosta citam o Srbiji u stampi ali do sada nisam nista procitao koji su to novi predlozi Srbije o kojoj bi trebalo da se pregovara.

Laokon

pre 16 godina

Stvari definitivno ne idu u pravcu koji su SAD zacrtale.Rusija se drzi vrlo principijelno, posebno posle niza izjava Vladimira Putina koji je pitanje podigao na predsednicki nivo. Valja ocekivati nove pritiske na Srbiju i pokusaje Vasingtona da u Srbiji nadje pukotinu u vladi. Nadajmo se da ce Tadic i Kostunica imati dovoljno drzavnicke mudrosti da pametno odigraju i da ce daiskoriste naklonost Rusije koja ce verovatno istrajati u svojim principijelnim stavovima... Ostaje nejasno zasto jos uvek nemamo ambasadora u Moskvi u ovako delikatnom trenutku?

Kiklop, Blok 70

pre 16 godina

Potpuno je nebitno zasto Rusi ovo rade, vazno je da nam se interesi poklapaju.
Pored toga, nikada nas nisu bombardovali iz "milosrdnih" razloga.

Najveci problem je ponasanje nasih politicara; nastavaljaju politiku servilnosti prema NATO savezu, a u isto vreme traze da Rusi budu veci Srbi od njih. Patetika.

Ras-Putin

pre 16 godina

Odgovor na to pitanje Kesica:""Sad je samo pitanje za koga je ovo važnije pitanje. Da li je američki interes vezan za Kosovo toliko bitan da rizikuje druga pitanja što se tiče saradnje s Rusijom""-- U nezavisnom Kosovu bi amerikanci imali odmah hiljade i hiljade albanaca koji bi se borili za njih u Afganistanu i Iraku i na drugim mestima.Imali bi "rezervoar" ratne snage. U Gruziji se TO vec to desava i tako ce biti i na Kosovu.

Travis Bickle

pre 16 godina

Vreme je da Vasington prizemlji kosovske Albance, pa da se krene u ozbiljne pregovore uz ukljucenje opcije "korekcije granica" (citaj podele).

miiki

pre 16 godina

Rezolucija SAD o Kosovu je samo jos jedan od pritisaka na zavisne drzave sveta od strane SAD koje zele da zadrze vodecu ulogu u Novom svetskom poretku koji su i same propagirale.Nekada se to zvao RAIH a sada je to malo marketinski sredjeno i oblikovano da lepse zvuci i deluje naprednije u odnosu na trenutnu situaciju u kojoj se Svet nasao.
Inace da iko u ovoj jadnoj Srbiji razmislja o istoj i gradjanima u njoj kako da im ucini zivot laksim razmisljao bi o novoj podeli u Svetu.Kada je berlinski zid pao,mnogi to nisu videli u Svetu medju kojima je i Srbija,da li se sada pravi neki nov zid,da li postoje opet 2 ili 3 bloka i kakva bi uloga tu mogla da pripadne Srbiji, po mom misljenju taj scenario je vec bio napisan i pokazao se kao odlican za vreme nekih pametnih ljudi ili bolje receno nekih bravara!!!!!Ne znam razmislite o tome(ovde mislim na savetnike iz vlade i predsednista koji ovo citaju po sluzbenoj duznosti)......

Ana

pre 16 godina

Nacin resavanja "problema" u svetu koji sprovode Amerika i EU je neuspesan, a u prilog tome govori najsveziji primer- Irak. USA i njeni saveznici su ne samo izbombradovali i okupirali Irak, vec su iskreirali nakazu od drzave gde se svakog dana ubijaju. Ako je to "uspeh" koji su postigli, mi kazemo Ne, hvala. Zapadne sile su u Iraku iskreirale semu za stvaranje privida postojanje "drzave" tako sto su "uspesno" izvele stvaranje "parlamenta,vlade,zakona itd, to su slavili na medijima koa veliki uspeh. Ako nekom nije jasno kako zapadne "demokratije" funkcionisu, posle tolikih silnih "uspeha" koje su osvojile ilegalnim bombardovanjima, agresijama, okupacijama i kreiranjem drzava, onda stvarno covek treba da bude totalno lud pa da prihvati scenarija i rezolucije koje dolaze iz onih zemalja koje trenutno jedine na svetu vode ratove i okupiraju suverene teritorije. Izgovor da je Kosovo posebno je zaista jedna nevidjena laz. Ti isti Amerikanci bi bili mnogo brutalniji od srpske milosevicevske policije, da su njima u bilo kojoj oblasti ubili ne na stotine, vec samo jednog americkog policajca!

DAN

pre 16 godina

SAD imaju velike probleme u Iraku i Avganistanu. To je i trajni problem Bliskog Istoka kao i problem Irana. Treba im barem jedan "resen" slucaj, pa kud puklo da puklo. Ujedno, i tu je rec o muslimanskoj populaciji Albanaca na Kosovu. Mora barem negde da "pomognu" muslimanima.

italy

pre 16 godina

Italijanska Repubblica pise danas o jucosnojom susretu u Potsdamu : Lavrov je iza zatvorenih vrata u zatvorenoj sali diplomatama rekao: "Zasto je vama Zapadnjacima bitno Kosovo sada, ima toliko bitnijih tema, pustite Srbe da to zavrse sa Albancima?". D'Alema je izjavio Republici da podrzava Ahtisarijev plan, ali da "UN ne moze otkinnuti Kosovo od Srbije, i da Srbiji treba dati ulogu u ovoj zavrsnoj odluci".

bt

pre 16 godina

Za Rusiju je proturanje ovakve rezolucije Trojanski konj, jer imaju puno sopstvenih teritorija koje će se pre ili kasnije pozvati na rešenje problema Kosova. Zato je ovo pitanje za Ruse mnogo važnije nego što možda izgleda, i bilo bi veliko iznenađenje da dođe do značajne promene njihovog stava. Problem je samo kako će Zapad, koji je Albancima na Kosovu davao nadu bez pokrića sada izaći pred njih i priznati da je to bila greška.

Kosovo

pre 16 godina

Aman ljudi, stvari nisu tako komplikovane kao sto neki navode. Rusi nece dozvoliti da Amerika i EU isteraju po svom, i opet krecu u neku vrstu hladnog rata, jer Amerika zeli da diktira celim svetom. Dakle, Kosovo nece biti nezavisno, Srbi na Kosovu nece ziveti bolje, ali Vojvodina i Sandzak nece biti odvojeni od Srbije. Secam se kad je moj teca u Bosni krvario za Republiku Srpsku, rekao da se u Bosni bije bitka za Kosovo. Ja sam tvrdio suprotno na osnovu tvrnji svih nasih analiticara, da NATO nema nista protiv Srbije, i da Kosovo nece doci na dnevni red, jer Kosovo nije republika i time nema pravo na odcepljenje. Mozda Srbija i jeste na "pogresnoj" strani kao jedini saveznik Rusije na Balkanu, ali sta da radimo kad se nismo na vreme prestrojili, jer nas Amerika gleda kao uvek potencijalnog protivnika, a u EU nas toliko vole da je to cudo jedno. Problem je u tome sto mi ekonomski ne mozemo da se oslonimo na Rusiju, i sto nam bez EU nema boljitka, a tamo ne mozemo dok ne udjemo u NATO pakt. E sad, da li ce Srbija biti "trojanski konj 21.veka" u NATO paktu ostaje nam da vidimo, posto Rusija zeli da pokaze "zube".

Mil_Vladi

pre 16 godina

gledao sam sinoc Poligraf i imam vrlo slican stav sa Kesicem. NATO je blagonaklonjen Kosovskim Albancima i za to ima neki svoj razlog. Jer da je NATO bio dosledan toj politici zastite ljudskih prava nikada ne bi dozvolio Turskoj da izvrsi ono sta je izvrsila nad Kurdima, o zbivanjima u nekim africkim zemljama da i ne pricam. Sve su to pitanja interesa velikih zemalja i ni mi ni Albanci se tu nista ne pitamo.

s tim rolaj

pre 16 godina

U ovim raspravama obično se poteže teza da Srbija nije ponudila nikakvo rešenje za Kosovo. Pa Srbija nije ni napravila problem; neka rešenje da onaj ko je problem napravio.

Bolzano

pre 16 godina

Mislim da su komentari kako Srbija ne nudi nikakve alternative u ovoj situaciji, neobjektivni i malodusni. Srbija nudi Albancima najvisi stepen autonomije i manje-vise internu samostalnost Albancima u rukovodjenju svim aspektima zivota kriticnim za njihovu zajednicu u Srbiji, a zauzvrat ocekuje samo njihovo postovanje drzave u kojoj su im takva prava data. Srbija ne zeli da rukovodi Albancima, jedino zeli da zastiti ne-Albance tako da i oni imaju ista prava na zivot kao i Albanci, kao i svoje granice.
Provincija Alto-Adidje (Juzni Tirol) u Italiji je dobar primer kako je to moguce i to bez ikakvih problema ili sukoba.
Srbija ne duguje Albancima nista jer su oni stvorili Milosevica, ne Srbi.
Zalosno je da toliko Srba pada pod propagandu da Srbija nije spremna na kompromis i 'ne nudi nista'.
Inace, kad bi svetske sile uvidele da bi se Balkanski haos resio prekrajanjem granica (gde bi Srbi dobili pravo da budu u jednoj drzavi, koje se svim ostalim susedima izgleda priznaje), siguran sam da bi Srbija vrlo lako pristala na nepravdu gubljenja njene teritorije.

Zoran

pre 16 godina

Interesantno je kako se, kad im odgovara, "prisecaju" istorije i upucuju na istorijska zbivanja, dok u drugim slucajevima, od. kad im ne odgovara, savetuju drugima (citaj Srbima) da zaborave proslost, okrenu se buducnosti. Nivo hipokrizije i dvostrukih arsina ne prestaje da me zaprepascuje, iako razumem da je to jedini nacin da Zapad odbrani svoje neodbranjive teze i odluke.

goodman

pre 16 godina

"Ovo je jedinstvena prilika za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca na osnovu demokratskih principa, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, rekla je Behamova" Ma kakva prilika kada je Ahtisaari rekao da Albanci ne zele da zive zajedno sa Srbima.