O ispitima na BU sledeće nedelje

Beograd -- Današnja sednica Komisije Beogradskog univerziteta o polaganju ispita odložena je zbog dolaska novinara.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Bravo studenti! Tako treba, tako se i radi u civilizovanom svetu...na zapadu studenti ne strepe od kojekakvih zatucanih profesora vec tamosnji profesori vode mnogo vise racuna o tretmanu i ponasanju prema svojim studentima!
  Samo hrabro izgurajte ovo do kraja!
  (pajser, 30. maj 2007 20:07)

  # Link komentara

 2. Studenti su potpuno u pravu. Ja sam zavrsila fakultet u Spaniji i znam iz licnog iskustva koliko je bolje za studenta kada ima priliku da pokaze svoje znanje i dobije ocenu na kolokvijumima, parcijalnom i finalnom ispitu. To je sistem koji primenjuju najbolji univerziteti na svetu: Harvard; Navarra itd. Nije korektno stresirati studenta pravilom da mu prolaznost na ispitu zavisi iskljucivo od finalnog ispita. Na fakultetima po Srbiji, student izvuce 3 pitanja i sad ako omane u odgovoru na jedno - pada ispit. Takodje, ispiti treba da se polazu iskljucivo pismenim putem. Polaganje pismeno pa usmeno je cista nebuloza. Nasi univerziteti uopste ne brinu o studentima i onome sto je neophodno da oni postanu zdravi i zaista dobro obrazovani ljudi. Nasi univerziteti stvaraju frustrirane ljude koji kad zavrse sa studiranjem nemaju snage da udju u trku na trzistu rada. Sigurno ste svi milion puta culi da neko ko je zavrsio fakultet kaze da je on svoje zavrsio i da sad treba da zivi - cini mi se da nema nista tragicnijeg od mladog coveka koji tek treba da privredi nesto a tako razmislja. O programima da ne govorim. Ono sto se uci, recimo, na Ekonomiji u Beogradu je katastrofalno i potpuno neuskladjeno sa programima po svetu. Najbolji primer vam je cinjenica da se politicka ekonomija u svetu uci kao "topic" predmet tj kao jedan od poslednjih predmeta koji treba da obuhvati znanja iz citavog niza drugih predmeta, a kod nas se predaje na prvoj godini - BEZ UVODA U EKONOMIJU, BEZ DOBRIH UDZBENIKA I BEZ KOREKTNOG ISPITIVANJA. Posebna tema je broj studenata na predavanjima, spojena predavanja od po nekoliko sati iz istih predmeta i sl. Postoje masteri na kojima profesori drze predavanja po 9 sati iz istog predmeta. Mislim da cak postoje pravilnici po inostranstvu koji to zabranjuju jer je potpuno protiv interesa studenata zbog kojih se predavanja i drze.
  Ne kapiram, zasto su se to profesori uvredili zbog prisustva novinara - zapravo to bi moralo da bude pravilo. O kakvim pritiscima oni pricaju ? Ako nemaju sta da kriju i ukoliko rade ono sto im je posao, bez pokusaja da svoje pozicije cuvaju igrajuci se mladim ljudima - pa za njih je velika prednost da javnost o tome bude obavestena.
  (Ana, 31. maj 2007 00:01)

  # Link komentara

 3. Studebti su potpuno u pravu!
  Ni u jednoj zemlji se ne "nipodaštava" znanje studenta, koje je on pokazao u bilo kom obliku i bilo kom vremenu.
  Ako je znanje pokazano na testu, ono mora biti validno i priznato (tako je u Evropi, pa što onda nebi bilo i kod nas), i suludo je tražiti ponovno pokazivanje tog istog znanja na ispitu...
  Kada bi ispitali bilo kog profesora u smislu znanja predmeta koji je polagao na tom fakultetu, a koji on ne predaje, mislite li da bi prošao ispit?
  Dakle on je deo svog školovanja završio, i ima pravo da ga prepusti zaboravu...
  Kao i studenti!
  (alex, 31. maj 2007 04:37)

  # Link komentara

 4. Znaci, profesori hoce da zacementiraju zastareli nacin ocenjivanja i da svoju zamisao prosvercuju "ispod zita", "bez pritiska javnosti"! Ali logicno je sto su isterali novinare sa sednice - jer znaju da njihov predlog o ocenjivanju zasluzuje osudu javnosti...
  (Simpa, 31. maj 2007 12:09)

  # Link komentara

 5. Mislim da su studenti u pravu, ali samo sa jedne strane. Zavrsila sam fakultet u Beogradu, i mogu vam reci, smatram to najvecim podvigom na svetu. Trenutno sam u SAD na studijama, i za ispite na doktorskim studijama ovde ucim 2-3 dana (!!!), i dobijem najbolju ocenu. Za obican ispiticic u Beogradu trebalo mi je najmanje 15 dana.
  Nije vazno kada i koliko puta te ocenjuju... Vazno je DA LI SU TE NAUCILI TOME STO TE PITAJU. A to je ono sto nasi profesori ne razumeju. Kada bi u SAD 90% studenata palo ispit (sto je normalna pojava u BG), profesor bi bio otpusten, a roditelji bi tuzili fakultet. Nasi profesori ne razumeju da je bruka i sramota ZA NJIH da studenti padaju ispite. To znaci da nas oni nisu nicemu naucili. I zato ja ispite u Americi spremam 2 dana, a u Srbiji mesec dana.
  Ana je u pravu kad kaze da Harvard i ostali veliki unverziteti imaju zavrsne ispite. Americki univerziteti su organizovani tako da kursevi imaju ili vise manjih ispita i zavrsni, ili mnogo, mnogo domacih i "take home exam" (ponesi ispit kuci), sto znaci otprilike pisanje seminarskog. Bitna je razlika to sto studenti u Beogradu (do sada) nisu mogli da biraju koji ispit zele da polazu. Ja sam, na primer, ovde izabrala 2 kursa bez zavrsnog ispita-samo domaci.
  Zvuci cudno, ali mislim da je resenje u tome da studenti moraju da znaju unapred sta im se nudi, i da imaju OPCIJU da BIRAJU da li zele da ispit polazu parcijalno ili finalnim ispitom. Takodje, mislim da imaju prava da biraju svoje ispite, kao i da BIRAJU i OCENJUJU svoje predavace.
  Eh... Sta bismo mi sve zeleli...("Oduvek sam htela helihopter, ali mama i tata prosto nisu hteli da mi kupe")
  (Suncica, 31. maj 2007 19:16)

  # Link komentara