Ponedeljak, 21.05.2007.

09:22

Lavrov: Neprihvatljiva rezolucija

Za Rusiju je neprihvatljiva rezolucija o Kosovu koju su u Savetu bezbednosti UN predložile zapadne zemlje izjavio Sergej Lavrov

Izvor: B92

Lavrov: Neprihvatljiva rezolucija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

dejan

pre 16 godina

Nije Kosovo poseban slučaj samo po sebi, rešenje za kosovsku situaciju je poseban i jedinstven slučaj. Dakle, REŠENJE je to koje je posebno.

italy

pre 16 godina

Odlaganje, otezanje, razvlacenje najmanje 1000 godina, nista ne potpisivati, osmehivati se, i tako pustati da prolazi vreme, sve se menja, perpetum mobile, samo odugovlaciti, sto je danas jako sutra je slabo, sto je danas slabo sutra ce biti jako. Ne podizati ton, ne izbubiti takt, uvek biti kulturan, drzati ih na distanci, to je recept koji pobedjuje naglost, zurbu, zelju za posedovanjem tudjeg. Odugovlaciti do beskonacnosti.

Коста

pre 16 godina

Русија има своје интересе у овој игри. Није то нека изузетна љубав за Србију. Русија се нада да ће јој Запад понудити нешто до чега јој је стало, а ако не онда може да се покаже као изусетно велики пријатељ Србије.

(Vlast)a

pre 16 godina

Zasto bi nas nasi mladjani politicari,koje su velike tate i vodje a ne gradjani izabrali,prepadali gubitkom demokratske vlasti?!
Odakle im ideja da su oni cuvari demokratije kad se tako kumovsko-bratski razmestaju,bez obzira na rezultate izbora,a mi svakako moramo biti taoci nasih vajnih demokrata koji to nisu i Kosova koje nije nase,stalno odvojeni od normalnog zivota.
Za sve gradjane KOsova vazno da se to pitanje resi na demokratski nacin,a Srbija je potrosila sve sto ima veze sa demokratijom za vreme Milosevica i sada sa ovim ljudima koje ne zanimaju zitelji Kosova nego teritorija i vlast.

Albanci i Srbi-ista sudbina

pre 16 godina

Sta ste se svi naprzili?Te bice zavisno,te bice nezavisno.Sta se vi tome opterecujete...Bice onako kako budu Amerikanci i Rusi odluce(EU se nista ne pita,isto kao i Kina) i tachka.Mozete do ujutro ovde da lupate po tastaturi i da dajete svoja misljenja ali to nece nista odluciti.Bilo Kosovo u sastavu Srbije,bilo onon nezavisno isto nam se hvata.Imacemo problema(ekonomskih) i mi i oni.Ne lozite se vise...

Stevica

pre 16 godina

Ovo sto Lavrov kaze "nije prihvatljivo" moze imati dvojaki rezultat:

1.
Rusija stavi/ulozi veto i rezolucija propada

ili

2.
Rusija samo bude uzdrzana i reolucija bude izglasana vecinom glasova clanova Saveta bezbednosti. Cak i Kina moze biti usdrzana opet bi rezultat bio 3:2 (mislim na 5 velikih koji su jedino bitni)


Kada poredite Kosovo sa ostalima, ima tu jedna JAKO VELIKA RAZLIKA izmedju Korzike recimo koju neki spomilnju i Srbije:

Srbija je nakon dolaska Milosevica na vlast suspendovala i Ustav iz 1974 koji je Albancima davao autonomiju ISTU KAO STO IMAJU Korzikanci>
Isto tako, ni Francuzi ni Rusi ni NI JEDNA DRUGA NACIJA nije svoje mrtve protivnike pakovala u hladnjace i vozila preko 500 km. daleko da ih sakrije (primer hladnjace u Dunavu i kopanja na imanju spec. snaga u Batajnici).

A uveren sam da bi nas svet gledao sasvim drugacije da je u Srbiji nakon skidanja Milosevica nova vlast priznala gornje greske, sam pohapsila izvrsioce, sudila im.

LioPR

pre 16 godina

Posto su gospoda Lavrov, Tadic, Jeremic, Samardzic i ostali zaboravili samo da ih prisetimo: Kosovo je prakticno nezavsino od Srbije jos 1999 na bazi rezolucije 1244 i bice tako sve dok se ista rezolucija ne menja. Posto albanci na Kosovu vec imaju svoju drzavu u okviru UN sve sto je manje od nezaivisnosti je neprhivatljivo a autonomija u okviru Srbije je najzadnija stvar u zivotu na koju bi albanci pomislili. Jedinu stvar koju rusi mogu da rade to jest blokiranje nove rezolucije i to mogu da rade 100 ili miljun puta ali ne mogu menjati situaciju na terenu jer ce na Kosovo ponovo nece biti srpske policije, vojske niti srpske administracije, a onih nekoliko stotina vojnika koji se spominju u rezoluciji, jasno se kaze "uz dozvolu" sto znaci da ta dozvola je u rukama KFOR koji nikada nece dati dozvolu pod izgovorom bezbednosnog stanja. Oko presedana, gospodo presedan se dogodio osamostaljenjem Slovenije i Hrvatske bez odobrenja drzave Jugoslavije i bez odluke SB (koji je kasnije prihvatao prakticno stanje). Uporedjenje Kosova i recimo Juzne Osetije je vise nego smesno i ti koji to rade pokazuju da nemaju ni minimum znanja. Juzna Osetija gospodo je bila samo jedna autonomna oblast u okviru Georgije koja jedva da imala pravo na upotrbu jezika, izvor:http://en.wikipedia.org/wiki/South_Ossetia.
Dok Kosovo u to vreme imala Predsednika, Premijaera, vladu ministre, cak i ministra unutrasnjih poslova i USTAV kao najvisi pravni akt. Kosovo je imala delegaciju u skupstini Jugoslavije, clana u predsednistvu Jugoslavije pa cak i dala predsednika drzave na bazi rotacije a jadna Juzna Osetija sam u snu mogla da zmisli takav polozaj. Ocigledno da Kosovo bila kako su rekli i srpske vlasti u to doba "drzava u drzavi" i zato Kosovo je jedinstven slucaj jer nijedan od spomenutih teritorija koje traze nezavsinot nisu imali ni 5% drzavnih organa kao Kosovo. I sto se tice navodnog straha za probleme u svetu zbog nezavisnosti Kosova, samo jedno pitanje: Ko se do sada bunio sto su se Slovenija i Hrvatska pa i Bosna i Hercegovina otcepile od Jugoslavije bez odobrenja drzave Jugoslavije clana UN i suverene drzave? Pa niko jer kad bi to neko radio onda bi dobili hiljadu razloga zasto oni ne mogu da uporedjuju situaciju, pa onako kako politicari znaju. Gospodo spomenuti politicari dodjite pameti, priznajte realnu situaciju na Kosovu jer u protivnom bicete odgovorni kada Kosovo ne samo sto ce biti nezavisna drzava vec i jedna monoetnicka drzava albanaca a albanci ce biti najmanje krivi za to jer su vam dali sansu prihvatajuci Ahtisariev plan 85% kojeg je napisan za prava srba i njihovu bezbednost.

Tile

pre 16 godina

Rezolucija ide za time da omogući unilateralno priznanje Kosova. Ono što Srbiju treba brinuti je to da bi čitava EU, tj. čitavo okruženje Srbije, moglo priznati Kosovo. Tada će za Srbiju jedini izlaz iz geta biti priznanje Kosova od nje same!

Logicno

pre 16 godina

Amerikanci i Evropljani kažu da Kosovo treba da postane nezavisno, dakle, da pripadne Albancima.
Rusi, koji nas "brane" kažu da treba da se postigne dogovor obeju strana, koji je kako svi znamo nemoguć. Oni ne kažu da Kosovo treba da bude Srpsko.
Zaključak: Rusi trguju sa nama, da bi nas u nekom pogodnom trenutku dobro prodali.
A mi ćemo, kao i uvek, Rusima bezgranično verovati...
Blago nama.

Perica

pre 16 godina

Gospodo iz SAD i EU, možete oteti Kosovo samo silom, kršeći i gazeći povelju UN. Srbija ne bi smela to otimanje nikada da prizna ako se to desi i mora prekinuti sve diplomatske odnose sa svim zemljama koje priznaju nezavisno Kosovo. Mogu oni otimati, mogu oni bombardovati, ali Srbija ne sme podleći. Kada i koja zemlja prizna Kosovo,pored zamrzavanja svih diplomatskih odnosa, građanima tih zemalja treba zabraniti prolaz kroz srbiju. I transport robe kroz našu zemlju.Sve diplomate tih zemalja treba zadržati u Srbiji, zabraniti im da izlaze iz ambasada. Potpisati sa Rusijom vojni sporazum i ponuditi im vojne baze u Srbiji i na Kosovu. Dati Rusima dozvolu da lociraju u Srbiji nuklearno naoružanje. Srbija mora da se stavi pod vojni štit Rusije. To je jedini način da se sačuva Kosovo i Metohija. A ovi političari što palamude i ulaguju se SAD i EU treba da shvate realnost da protiv sile parirati se može samo silom. EU i SAD ne poštuju povelju UN. Danas u svetu vlada zakon jačega i Srbija se nekome prikloniti mora. Ako se nazovi demokrate okrenu onima koji su nas bombardovali iz jednog jedinog razloga - otimanja Kosova i Metohije, za to vaš narod, Srbi, ima dobar naziv, to su izdajnici.

Stone

pre 16 godina

Koliko se meni čini Američkoj asministraciji, koja je na umoru, više se žuri da Kosovo dobije nezavisnost od samih Albanaca sa Kosova. Izgleda da je neko dao Besu Albancima, a mi svi znamo kako je tesko da ne ispuniš Besu.
Sve u svemu ceo ovaj proces liči na script Roberta Ludluma, u kojem je sve duboko prikriveno i zapetljano intrigama i nelojalnim koalicijama. Da li je baš sve onako kako izgleda, pa verovatno i nije. Teško je da bilo ko od nas smrtnika ima Full Picture, o događanjima koji slede a sigurno je samo da u ovoj borbi pobeđuje onaj koji ima jači motiv...

V. Stojkovic

pre 16 godina

Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, nalaže "svim članicama (UN) da poštuju nezavisnost i teritorijalni integritet SR Jugoslavije", čiji državni kontinuitet sada ima Srbija.
Sta je od tada Srbija lose uradila - pa SAD i Nemacka moraju da promene svoje misljenje? Za sadasnju "realnost na Kosovu" uglavnom nije kriva Srbija vec SAD i EU koje su uglavnom ispunile delove ugovora koje odgovaraju albanskoj strani. Multieticnost, bezbednost, sloboda kretanja, zastita manastira/crkava, povratak ogranicenog kontigenta srpske vojske/policije itd nisu ostvareni. SAD i EU su izigrale Srbiju a, posebno srpski narod na Kosovu. Svrstavanjem na albansku stranu, SAD i EU su izgubile poverenje i kredibilitet da one iskljucivo odlucuju o daljoj sudbini Kosova. Principijelni i realan stav Rusije mora se postovati i uvazavati.

sedmica

pre 16 godina

Da li Jeremiceva izjava da je dobio uveravanja od Kostunice da ce saradjivati u vezi sa Hagom, znaci da je on bio prepreka saradnji sa Hagom i izrucivanju Mladica tribunalu?

alex

pre 16 godina

Meni upada u oči samo jedna stvar tokom ovih besomučnih ubedjivanja da je za Srbiju najbolje da se odrekne Kosova.
Samo Američki političari pričaju o upotrebi sile...
Pričaju kako će Albanci da primene silu AKO IM SE NE OMOGUĆI KRŠENJE MEDJUNARODNOG PRAVA!!! (o nepromenljivosti granica)
Menjanje granica nasilnim putem (što je po priči Američkih zvaničnika pravo Albanaca) se zove AGRESIJA na teritoriju suverene države ako je upitanju druga medjunarodno priznata država, ili terorizam i oružana pobuna ako je u pitanju deo naroda koji živi u nekoj zemlji!!!
Meni stvarno ovakvo shvatanje nije drago (dosta nam je svima agresija, i ratova, ali ako razmislimo o tome, upravo je po pravnom tumačenju o tome reč...)
Upravo to isto medjunarodno pravo bi i trebalo da štiti sve zemlje sveta od komadanja njihove teritorije od strane vojno, populaciono i ekonomski jačih zemalja.
Kršenjem ove suštine medjunarodnog prava se ono potpuno obezvredjuje.
Ovo jeste zaista bitan presedan, jer ako se dogodi, pitanje koja će zemlja biti sledeća na meti svetskih moćnika (kada će ponovo neko reći - vi imate pravo da se otcepite, vi imate pravo da okupirate tu teritoriju)...
Dakle medjunarodno pravo je onakvo kako kaže Amerika?!
Zanimljivo tumačenje...
Albanci kažu da će uraditi onako kako im kažu Amerikanci i EU (poslednja izjava "umerenog političara" Čekua), što je svima jasno.
Pa da li Američki političari mogu da čuju sebe?!
Sem toga argument da je Srbija izgubila tu teritoriju u ratu, nemože da stoji, jer bombardovanje Srbije od strane NATO-a nije bilo u cilju zauzimanja Kosova!!! (već u cilju zaštite civila na Kosovu nesrpske nacionalnosti od akcije Miloševićeve vojske)
Dakle sada Miloševića više nema, Miloševićeva vojska ne postoji, a Amerika i dalje šititi Albance (sada odvajanjem dela teritorije suverene države)...
Od koga ih štite?! ( ili sad štite Srbe od Albanaca :-))

Ja mislim da je ovde u pitanju borba za vojnu bazu na Kosovu - koja ća u eventualno novonastaloj (još jednoj u nizu)
"banana" državi Kosovo ostati bez ikakvih problema, i "iznadzakonskom" prisustvu NATO vojnika u procesu "implementacije mira" ...

Nostradamus

pre 16 godina

Dakle EU kada je blizu ograde onda podrzava predlog a kada se od ograde odmakne onda je suprotno. Veliki napredak, a kao sto vidim i Voja je napredovao, jer sada vec "cvsto obecava" da ce se resiti slucaj sa Haagom. Pre je samo obecavao a sada je poceo "cvrsto da obecava". Pa dobro mandat traje 4 godine, i to znaci da ce do 2011. godine biti jos tih "crstih obecanja" ili ce uvesti i pojam "najcvrsca obecanja". Naravno iza tog perioda treba ocekivati da oni sto treba da hapse ove "junake", pocnu takodje da daju "cvrsta", "crsca" i "cvrsta do ****" obecanja. Pitanje je imaju li Ratko i Radovan kakvu primedbu na ovaj "istorijski zaokret" u politici Srbije i nase najnovije Vlade ?.

Sinke

pre 16 godina

Ima ljudi koji na savrsenom srpskom jeziku uspeju da izgovore da je "uzrok nestabilnosti regiona ... velikosrpski nacionalizam, a osamostaljenje Kosova je samo njegov rezultat i posledica". Kako majku mu? Kosovo je deo i velike i male Srbije, pa cak i da je neki projekat Velike Srbije i postojao (koje Velike Srbije, jel' vece od Jugoslavije, pa su Srbi krenuli da rasparcavaju Jugoslaviju, ili sta?), objasnjavati slucaj Kosova time je nonsens. Pretpostavljam da se radi o ljudima kojima je lakse nesto da izgube ako sami sebe ubede da nisu bili u pravu, i zato su kaznjeni. Interesantan slucaj za psihologe, a za nas ostale dosta iritirajuci i zamoran. Kao da druga strana nije dovoljno jaka, samo nam trebaju smaraci u nasim redovima.

abit

pre 16 godina

Ja jednostavno mislim da je pitanje statusa Kosova cista proceduralna stvar isto ko jedan sudski proces. jednostavno to mora da se jednom zavrsi onako ili ovako. Kratko receno: Albanci zajedno sa USA i NATO pakt dobili su ovaj rat i pitanje je molim vas. Ko je dobio rat na bojistu oce li onaj izgubiti diplomatski rat? Mozda mi albanci sa Kosova da li bi da se varamo kad ne bismo imali cjelu Americku i Britansku diplomatiju uza se. Tako siguran sam da ce Kosovo koliko god rusi i srpska diplomatija pokusali da to odugovlace na kraju krajeve bice SLOBODNA I SUVERENA DRZAVA svidja to nekome ili ne. Naravno da cemo se mi potruditi da manjine tretiraju na najbolje moguci nacin i imajuci u vidu medjunaradno standarde. Nekima u Srbiji to ce izgledati cinizam u odnosu na to jer nama albancima prosto ne vjeruju ali zato su ameri , englezi i Bruksel koji ce to nadgledati dok mi ne bismo vas ubedili da stvarno nas je interes da stitimo manjine i njihova elementarna prava. Bilo bi dobro za srpsku manjinu na Kosovu da to svati da je rat prosao i nema vise te snage koja moze stvari da vraca nazad. Naravno da je interes i srpskog naroda tamo i ovamo da se prikljuci evropi ali to je vec njihova stvar vise a ne nas stvar...srecno

Bitic

pre 16 godina

Svima je nama jasno da, kosovsko resenje ne moze da zodovolji i srpsku i albansku stranu. Ako Albanci i Srbi se ne mogu se dogovoriti da obe strane budu zadovoljne, logicno resenje ce biti nametnuto, gde ce obe strane biti nezadovoljni.

Ivan Krivohurov

pre 16 godina

Srbija ne treba da pristaje na ovakve nistavne predloge. Potpuno je jasno da se ovde radi o bezocnom sibicarenju. Srbiji se ne zuri, Srbija ne mora da donosi nikakve "teske" odluke. Na USA/EU je da donese tesku odluku o krsenju medjunarodnog prava i povelje UN, i da ilegalno otme srpsku teritoriju. Rusija se nece saglasiti sa rezolucijom sa kojom se Srbija ne saglasi, prema tome moze samo da bude otimacina. Nepominjanje nezavisnosti, ali i nepominjanje suvereniteta Srbije, zar ne? Nece moci ove noci! 1244 Jos uvek nije zrela za penziju, nije dovoljno radila.

Ana Minhen

pre 16 godina

Rusija ne moze da pristane na nezavisnost Kosova bez pristanka Srbije, kao sto to ne moze ni Kina, a to je vec pola sveta. Ne radi se o Abhaziji i Osteiji, koje se javno pominju, niti Rusija ima pokroviteljski stav prema Gruziji pa zeli da joj nzastiti ove oblasti. Postoje oblasti kao Cecenija i mnoge druge separatisticke oblasti, koje bi mogle da se prisete "svojih mnogobrojnih zrtava za slobodu" i da u doglednoj buducnosti organizuju u inostranstvu pokrete za odcepljenje koji ce sada imati i legitiman oslonac u medjunarodno-pravnoj praksi. Ne moze se reci da je rezim Slobodana Milosevica doneo vise zrtava Albancima (posebno sto se zna da je do masovnog proterivanja albanskog stanovnistva doslo tokom bombardovanja) nego sto su neki drugi rezimi u svetu ucinili u nekim delovima svojih pobunjenih teritorija. Jedini argument za nezavisnost kosovsskih Albanaca je to sto velika vecina stanovnistva zeli nezavisnost, ali kada bi mediji malo drugcije izvestavali, ukoliko Amerikanci budu malo manje ohrabrivali ideju nezavisnosti, ni to stanovnistvo nece zadrzati takav stav.

Kosovski Albanci, odnosno njihovi lideri i mediji navode narod da se ponasa tako da samo i jedino postigne taj zacrtani cilj, pa tako se oni u Srednjoj Evropi predstavljaju kao Rimo-Katolici, koji su starosedeoci Kosmeta i kojima su srpski vladari preoteli svetinje i "prekrstili" ih u pravoslavne i srpske, dok su ti isti ljudi u Kuala Lumpuru i pred celim muslimanskim svetom sve ucinili da sebe predstave kao neduzno muslimansko stanovnistvo ,koje strada, sa malo manje americkog mesanja, bili bi sutra i nesto trece, jer to su relativni stavovi.

Ono sto je najvaznije u celoj stvari je stvoriti uslove za napredak celog regiona i sanse da se u buducnosti Albanci i Srbi lakse dogovaraju i "bolje podnose", a to znaci izgradjivati dobre auto-puteve i pruge, ostalu infrastrukturu, pribavljati investicije i podsticati preduzetnistvo. Posto nema politicke volje da stane na put korupciji u ovom delu sveta, e zato zaista treba traziti medjunarodnu pomoc, ali ne od korumpiranih birokrata, kakvi i danas vladaju Kosovom i pisu izmisljene izvestaje o svojim izmisljenim uspesima.
Ana

Dusan

pre 16 godina

Ta rezolucija im sluzi da oni mogu unilateralno da priznaju Kosovo, jer mnogi evropljani ne bi priznali Kosovo bez odobrenja UN.
Reci da to nije presedan je nebuloza, jer i sama cinjenica da se moze neki slucaj gledati drugacijim ocima je presedan.
Reci da to nije isto jer je na Kosovu Srbija izgubila rat salje poruku: "ratujte, ako pobedite dobicete sto ste trazili".
Amerikanci ubijaju UN kao sto su nemci svojevremeno radili, a i kao sto su sve velike sile u vreme svoje moci i osvajanja radili.

Doctor Wu

pre 16 godina

Ovo moze da znaci da su se dogovorili da konacnu odluku odloze i da na kraju, ipak, dozvole podelu Kosova. To se i cini kao jedino razumno resenje.

Ivana

pre 16 godina

Umesto sto Tadic upotrebljava prazne reci, mogao bi da objasni kako to da njegov clan pregovarackog tima Kojen nije bio upoznat sa strategijom za koju se on zalaze??? Neka objasni gradjanima i otkud to da na mesto ministra spoljnih poslova stavi klinca od 31 godine, bez diplomatskog iskustva, vrlo simpaticnog izgleda, a koji je ujedno i bivsi kadar SPS-a?
Trece, mogao bi napokon da objasni narodu da Savet bezbednosti ni nema ovlascenje da predlozi nezavisnost Kosova. SAD ce biti dovoljno da se donese nova rezolucija u kojoj se ne pominje teritorijalni integritet Srbije, pa da odmah unilateralno priznao Kosovo! Naravno, potom bi usledilo i unilateralno priznanje Kosova od strane vecine drugih drzava.
Mogao bi predsednik Tadic i da nam objasni da li je ikada postavio pitanje po cemu se to situacija na Kosovu razlikuje od svih ostalih jedinica koje bi zelele da proglase nezavisnost, pa da znamo po kojim to kriterijumima ostale teritorije ne mogu da proglase nezavisnost. Kondoliza Rajs to uporno tvrdi, a nema nikog pametnog da joj trazi konkretne pravne kriterijume!
Iz svega se namece sledeci zakljucak: Tadic dobro zna da ce uskoro doci do priznanja Kosova. On jako dobro zna i da se ne moze suprotstaviti ovoj odluci, jer je problem Kosova poceo kasno da se resava. Jedino sto mu jos preostaje, to je prihvati strategiju Kostunice kako ne bi izgubio svoje birace, i da konstantno ponavlja da se Srbija nece odreci svog teritorijalnog integriteta! A kako ce to uciniti, to se uopste ne pominje. Isto kao sto se ne pominje ni odgovornost za neresavanje kosovskog pitanja, jer izvinite gospodo, ali neko je debelo odgovoran za ovu pat poziciju u kojoj se Srbija nasla!!!

Felix

pre 16 godina

ovo sad lici na dvoje davljenika, ne daje jedan drugom da dodje na povrsini. Niti je Srbija sa Kosovom niti je bez nje i obrnuto. Ako ova rezolucija skine suverenitet Srbije nad Kosovom na cemu smo tad?

Dobar komshia

pre 16 godina

Znate onu narodnu izreku,jurim lopova a molim Boga da ga ne uhvatim.Isto to cini i Srpska vlast sa Kosovom.Ako Kosovo dobija nezavisnost to ce da bude bolno,ali Boze sacuvaj sta ako mi Albanci ostanemo u Srbiju?Koliko dugo mogu Srpske vlasti da drze Albance demokratskim sredstvima a sto bi bio i preduslov od strane medjunarodne zajednice.Samo odvojeni mozemo da idemo napred,ajmo da se sretnemo u EU,zivecemo srecni svako u svom a ipak bicemo zajedno.

Nada,Zrenjanin

pre 16 godina

G.Jeremicu odlicne garancije vam je predsednik Tadic dobio. Evropi i Svetu su odavno i odlicno vec poznate. Da niste spomenuli Kostunicu mozdabi ih i ubedili.

Petar

pre 16 godina

To je ono što nam treba, pogodak u centar: Da bude isto kao što jeste a da se ne zove nezavisnost! Samo je trebalo videti kako smo se vukli sa Crnom Gorom, dajte da se formalno to zove SCG a u stvari je puna nezavisnost.
Jasno je da Albanci ne mogu dobiti manje nego što imaju.
Znači, stvar je samo u semantici. Možda ima neka reč koja se na Albanskom zove Nezavisnost a na srpskom Autonomija i eto rešenja koje odgovara obema stranama :) Bar za početak, do prve Evrovizije.

maxx

pre 16 godina

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da Beograd u pogledu budućeg statusa Kosova neće ići ispod opšte ideje suštinske i nadgledane autonomije, ali da je otvoren za razgovor o načinu sprovođenja tog plana. "Dakle, ispod toga se ne ide", rekao je Samardžić za Tanjug....ok ispod toga i ne trazimo idemo iznad toga dakle dobijemo nezavisnost..hvala i prijatno..

ljiljana

pre 16 godina

Mislim da ce tek ova neodredjenost u rezoluciji biti izvor nestabilnosti, jer se stvar prolongira na duze, a svi se drze na stand by.Ili je ovo samo da se Vlasi, tj. mi Srbi ne dosetimo, kao glupi smo da nezavisnost ulazi na mala vrata. a opet sta nase novoformirano ministarstvo za KIM nudi za 2 miliona svojih stanovnika/Albanaca/ a sta za preostale Srbe. A ono nepravda pa to ti je, kao Kalimero, je pokazalo gde smo stigli sa takvom retorikom.

alpline

pre 16 godina

Dakle ovo je novi pristup: "Ne piše to što vi čitate nego to što vam mi kažemo. Verujte nam".
Dovoljno su veliki da mogu sebi da dozovle stav:ono što je naše nije za diskusiju a ono što je vaše ...

CowBoy

pre 16 godina

Zaista ostaje nejasan stav americke administracije na osnovu cega je Kosovo unikatan slucaj, unikatniji od npr. juzne Osetije i Abhazije?
Svaki je slucaj na svoj nacin unikatan, koji je razlog da je slucaj Kosova "unikatniji"?
Ta neodredjenost je ono sto je u vezi Kosova tesko svariti - kao sto je, sa druge strane, tesko svariti stav srpskih vlasti da je Kosovo neotudjivi deo Srbije, sa ili bez kosovskog stanovnistva. Gde god se okrenes lazi i besmislice.

FC MILLWALL

pre 16 godina

Za Kosovo definitivno ne postoji rešenje koje će zadovoljiti sve strane. Nadgledana nezavisnost, više od autonomije manje od nezavisnosti su statusna rešenja nepoznata u svetu. Kako mi se čini, i Ameri su malo ublažili svoje, inače, tvrdokorne stavove, a ako Kosovo ne bude nezavisno, interesuje me kako staviti pod svoju pravnu jurisdikciju oko 2 miliona Albanaca, i kakav bi onda status imali oni Albanci koji su podigli oružanu pobunu? Jesu li oni ratni zločinci ili teroristi?

sefo

pre 16 godina

Iz medjunaorodne zajendnice mnogi državnici, komentatori i stručnjaci kažu nešto savim drugo u odnosu na Kostunicu. zezavisnoist Kosova neće imati domoino efekte jer je Kosovo jedninsven slučaj u svetu. Ni Ahvhazija niti osetija i dr. nemaju nissta zajednicko sa Kosovom. Na Kosovu je vodjen rat, a taj rat je Srbija izgubila, i samim tim izgubila je i Kosovo.
Znači nama opasnosti ako Kosovo postaje nezavisna. Medjutim, opasnost postoji u slučaju ako se Kosovo ne proglasi nezavisnim, jer Albanci neće se pomiriti nikad da se vrate pod okrilom Srbije. Ako na Kosovu izbiju nemiri, anda če ceo Balkan biti zahvacen jos jednim strasnim ratom. Medjunarodna zajednica kao sto se vidi neče dozvoliti da se na Balkanu ponovo povampire velikodržavne, šovenističke, rasne i genocidne ideje. Jednino na takav nacin cemo imati slobodnu Evropu, Evropu ravnoravnih naroda, sa boljom perspektivom i sa verom u budece generacije.

AK

pre 16 godina

Tvrdnja g-dna Tadica da ce nezavisno Kosovo izazvati nestabilnosti regiona je jednostavno pogresna i pomalo cinicna. Videli smo koliko je region bio "stabilan" dok je Kosovo bilo u sastavu Srbije. Uzrok nestabilnosti regiona je dakle velikosrpski nacionalizam, a osamostaljenje Kosova je samo njegov rezultat i posledica. Uostalom, Kosovo je vec skoro deceniju nezavisno (bar u odnosu na Srbiju) pa nikom nista.

AK

pre 16 godina

Tvrdnja g-dna Tadica da ce nezavisno Kosovo izazvati nestabilnosti regiona je jednostavno pogresna i pomalo cinicna. Videli smo koliko je region bio "stabilan" dok je Kosovo bilo u sastavu Srbije. Uzrok nestabilnosti regiona je dakle velikosrpski nacionalizam, a osamostaljenje Kosova je samo njegov rezultat i posledica. Uostalom, Kosovo je vec skoro deceniju nezavisno (bar u odnosu na Srbiju) pa nikom nista.

Ana Minhen

pre 16 godina

Rusija ne moze da pristane na nezavisnost Kosova bez pristanka Srbije, kao sto to ne moze ni Kina, a to je vec pola sveta. Ne radi se o Abhaziji i Osteiji, koje se javno pominju, niti Rusija ima pokroviteljski stav prema Gruziji pa zeli da joj nzastiti ove oblasti. Postoje oblasti kao Cecenija i mnoge druge separatisticke oblasti, koje bi mogle da se prisete "svojih mnogobrojnih zrtava za slobodu" i da u doglednoj buducnosti organizuju u inostranstvu pokrete za odcepljenje koji ce sada imati i legitiman oslonac u medjunarodno-pravnoj praksi. Ne moze se reci da je rezim Slobodana Milosevica doneo vise zrtava Albancima (posebno sto se zna da je do masovnog proterivanja albanskog stanovnistva doslo tokom bombardovanja) nego sto su neki drugi rezimi u svetu ucinili u nekim delovima svojih pobunjenih teritorija. Jedini argument za nezavisnost kosovsskih Albanaca je to sto velika vecina stanovnistva zeli nezavisnost, ali kada bi mediji malo drugcije izvestavali, ukoliko Amerikanci budu malo manje ohrabrivali ideju nezavisnosti, ni to stanovnistvo nece zadrzati takav stav.

Kosovski Albanci, odnosno njihovi lideri i mediji navode narod da se ponasa tako da samo i jedino postigne taj zacrtani cilj, pa tako se oni u Srednjoj Evropi predstavljaju kao Rimo-Katolici, koji su starosedeoci Kosmeta i kojima su srpski vladari preoteli svetinje i "prekrstili" ih u pravoslavne i srpske, dok su ti isti ljudi u Kuala Lumpuru i pred celim muslimanskim svetom sve ucinili da sebe predstave kao neduzno muslimansko stanovnistvo ,koje strada, sa malo manje americkog mesanja, bili bi sutra i nesto trece, jer to su relativni stavovi.

Ono sto je najvaznije u celoj stvari je stvoriti uslove za napredak celog regiona i sanse da se u buducnosti Albanci i Srbi lakse dogovaraju i "bolje podnose", a to znaci izgradjivati dobre auto-puteve i pruge, ostalu infrastrukturu, pribavljati investicije i podsticati preduzetnistvo. Posto nema politicke volje da stane na put korupciji u ovom delu sveta, e zato zaista treba traziti medjunarodnu pomoc, ali ne od korumpiranih birokrata, kakvi i danas vladaju Kosovom i pisu izmisljene izvestaje o svojim izmisljenim uspesima.
Ana

CowBoy

pre 16 godina

Zaista ostaje nejasan stav americke administracije na osnovu cega je Kosovo unikatan slucaj, unikatniji od npr. juzne Osetije i Abhazije?
Svaki je slucaj na svoj nacin unikatan, koji je razlog da je slucaj Kosova "unikatniji"?
Ta neodredjenost je ono sto je u vezi Kosova tesko svariti - kao sto je, sa druge strane, tesko svariti stav srpskih vlasti da je Kosovo neotudjivi deo Srbije, sa ili bez kosovskog stanovnistva. Gde god se okrenes lazi i besmislice.

Petar

pre 16 godina

To je ono što nam treba, pogodak u centar: Da bude isto kao što jeste a da se ne zove nezavisnost! Samo je trebalo videti kako smo se vukli sa Crnom Gorom, dajte da se formalno to zove SCG a u stvari je puna nezavisnost.
Jasno je da Albanci ne mogu dobiti manje nego što imaju.
Znači, stvar je samo u semantici. Možda ima neka reč koja se na Albanskom zove Nezavisnost a na srpskom Autonomija i eto rešenja koje odgovara obema stranama :) Bar za početak, do prve Evrovizije.

Sinke

pre 16 godina

Ima ljudi koji na savrsenom srpskom jeziku uspeju da izgovore da je "uzrok nestabilnosti regiona ... velikosrpski nacionalizam, a osamostaljenje Kosova je samo njegov rezultat i posledica". Kako majku mu? Kosovo je deo i velike i male Srbije, pa cak i da je neki projekat Velike Srbije i postojao (koje Velike Srbije, jel' vece od Jugoslavije, pa su Srbi krenuli da rasparcavaju Jugoslaviju, ili sta?), objasnjavati slucaj Kosova time je nonsens. Pretpostavljam da se radi o ljudima kojima je lakse nesto da izgube ako sami sebe ubede da nisu bili u pravu, i zato su kaznjeni. Interesantan slucaj za psihologe, a za nas ostale dosta iritirajuci i zamoran. Kao da druga strana nije dovoljno jaka, samo nam trebaju smaraci u nasim redovima.

alex

pre 16 godina

Meni upada u oči samo jedna stvar tokom ovih besomučnih ubedjivanja da je za Srbiju najbolje da se odrekne Kosova.
Samo Američki političari pričaju o upotrebi sile...
Pričaju kako će Albanci da primene silu AKO IM SE NE OMOGUĆI KRŠENJE MEDJUNARODNOG PRAVA!!! (o nepromenljivosti granica)
Menjanje granica nasilnim putem (što je po priči Američkih zvaničnika pravo Albanaca) se zove AGRESIJA na teritoriju suverene države ako je upitanju druga medjunarodno priznata država, ili terorizam i oružana pobuna ako je u pitanju deo naroda koji živi u nekoj zemlji!!!
Meni stvarno ovakvo shvatanje nije drago (dosta nam je svima agresija, i ratova, ali ako razmislimo o tome, upravo je po pravnom tumačenju o tome reč...)
Upravo to isto medjunarodno pravo bi i trebalo da štiti sve zemlje sveta od komadanja njihove teritorije od strane vojno, populaciono i ekonomski jačih zemalja.
Kršenjem ove suštine medjunarodnog prava se ono potpuno obezvredjuje.
Ovo jeste zaista bitan presedan, jer ako se dogodi, pitanje koja će zemlja biti sledeća na meti svetskih moćnika (kada će ponovo neko reći - vi imate pravo da se otcepite, vi imate pravo da okupirate tu teritoriju)...
Dakle medjunarodno pravo je onakvo kako kaže Amerika?!
Zanimljivo tumačenje...
Albanci kažu da će uraditi onako kako im kažu Amerikanci i EU (poslednja izjava "umerenog političara" Čekua), što je svima jasno.
Pa da li Američki političari mogu da čuju sebe?!
Sem toga argument da je Srbija izgubila tu teritoriju u ratu, nemože da stoji, jer bombardovanje Srbije od strane NATO-a nije bilo u cilju zauzimanja Kosova!!! (već u cilju zaštite civila na Kosovu nesrpske nacionalnosti od akcije Miloševićeve vojske)
Dakle sada Miloševića više nema, Miloševićeva vojska ne postoji, a Amerika i dalje šititi Albance (sada odvajanjem dela teritorije suverene države)...
Od koga ih štite?! ( ili sad štite Srbe od Albanaca :-))

Ja mislim da je ovde u pitanju borba za vojnu bazu na Kosovu - koja ća u eventualno novonastaloj (još jednoj u nizu)
"banana" državi Kosovo ostati bez ikakvih problema, i "iznadzakonskom" prisustvu NATO vojnika u procesu "implementacije mira" ...

Dusan

pre 16 godina

Ta rezolucija im sluzi da oni mogu unilateralno da priznaju Kosovo, jer mnogi evropljani ne bi priznali Kosovo bez odobrenja UN.
Reci da to nije presedan je nebuloza, jer i sama cinjenica da se moze neki slucaj gledati drugacijim ocima je presedan.
Reci da to nije isto jer je na Kosovu Srbija izgubila rat salje poruku: "ratujte, ako pobedite dobicete sto ste trazili".
Amerikanci ubijaju UN kao sto su nemci svojevremeno radili, a i kao sto su sve velike sile u vreme svoje moci i osvajanja radili.

FC MILLWALL

pre 16 godina

Za Kosovo definitivno ne postoji rešenje koje će zadovoljiti sve strane. Nadgledana nezavisnost, više od autonomije manje od nezavisnosti su statusna rešenja nepoznata u svetu. Kako mi se čini, i Ameri su malo ublažili svoje, inače, tvrdokorne stavove, a ako Kosovo ne bude nezavisno, interesuje me kako staviti pod svoju pravnu jurisdikciju oko 2 miliona Albanaca, i kakav bi onda status imali oni Albanci koji su podigli oružanu pobunu? Jesu li oni ratni zločinci ili teroristi?

Dobar komshia

pre 16 godina

Znate onu narodnu izreku,jurim lopova a molim Boga da ga ne uhvatim.Isto to cini i Srpska vlast sa Kosovom.Ako Kosovo dobija nezavisnost to ce da bude bolno,ali Boze sacuvaj sta ako mi Albanci ostanemo u Srbiju?Koliko dugo mogu Srpske vlasti da drze Albance demokratskim sredstvima a sto bi bio i preduslov od strane medjunarodne zajednice.Samo odvojeni mozemo da idemo napred,ajmo da se sretnemo u EU,zivecemo srecni svako u svom a ipak bicemo zajedno.

Ivan Krivohurov

pre 16 godina

Srbija ne treba da pristaje na ovakve nistavne predloge. Potpuno je jasno da se ovde radi o bezocnom sibicarenju. Srbiji se ne zuri, Srbija ne mora da donosi nikakve "teske" odluke. Na USA/EU je da donese tesku odluku o krsenju medjunarodnog prava i povelje UN, i da ilegalno otme srpsku teritoriju. Rusija se nece saglasiti sa rezolucijom sa kojom se Srbija ne saglasi, prema tome moze samo da bude otimacina. Nepominjanje nezavisnosti, ali i nepominjanje suvereniteta Srbije, zar ne? Nece moci ove noci! 1244 Jos uvek nije zrela za penziju, nije dovoljno radila.

Ivana

pre 16 godina

Umesto sto Tadic upotrebljava prazne reci, mogao bi da objasni kako to da njegov clan pregovarackog tima Kojen nije bio upoznat sa strategijom za koju se on zalaze??? Neka objasni gradjanima i otkud to da na mesto ministra spoljnih poslova stavi klinca od 31 godine, bez diplomatskog iskustva, vrlo simpaticnog izgleda, a koji je ujedno i bivsi kadar SPS-a?
Trece, mogao bi napokon da objasni narodu da Savet bezbednosti ni nema ovlascenje da predlozi nezavisnost Kosova. SAD ce biti dovoljno da se donese nova rezolucija u kojoj se ne pominje teritorijalni integritet Srbije, pa da odmah unilateralno priznao Kosovo! Naravno, potom bi usledilo i unilateralno priznanje Kosova od strane vecine drugih drzava.
Mogao bi predsednik Tadic i da nam objasni da li je ikada postavio pitanje po cemu se to situacija na Kosovu razlikuje od svih ostalih jedinica koje bi zelele da proglase nezavisnost, pa da znamo po kojim to kriterijumima ostale teritorije ne mogu da proglase nezavisnost. Kondoliza Rajs to uporno tvrdi, a nema nikog pametnog da joj trazi konkretne pravne kriterijume!
Iz svega se namece sledeci zakljucak: Tadic dobro zna da ce uskoro doci do priznanja Kosova. On jako dobro zna i da se ne moze suprotstaviti ovoj odluci, jer je problem Kosova poceo kasno da se resava. Jedino sto mu jos preostaje, to je prihvati strategiju Kostunice kako ne bi izgubio svoje birace, i da konstantno ponavlja da se Srbija nece odreci svog teritorijalnog integriteta! A kako ce to uciniti, to se uopste ne pominje. Isto kao sto se ne pominje ni odgovornost za neresavanje kosovskog pitanja, jer izvinite gospodo, ali neko je debelo odgovoran za ovu pat poziciju u kojoj se Srbija nasla!!!

maxx

pre 16 godina

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da Beograd u pogledu budućeg statusa Kosova neće ići ispod opšte ideje suštinske i nadgledane autonomije, ali da je otvoren za razgovor o načinu sprovođenja tog plana. "Dakle, ispod toga se ne ide", rekao je Samardžić za Tanjug....ok ispod toga i ne trazimo idemo iznad toga dakle dobijemo nezavisnost..hvala i prijatno..

sefo

pre 16 godina

Iz medjunaorodne zajendnice mnogi državnici, komentatori i stručnjaci kažu nešto savim drugo u odnosu na Kostunicu. zezavisnoist Kosova neće imati domoino efekte jer je Kosovo jedninsven slučaj u svetu. Ni Ahvhazija niti osetija i dr. nemaju nissta zajednicko sa Kosovom. Na Kosovu je vodjen rat, a taj rat je Srbija izgubila, i samim tim izgubila je i Kosovo.
Znači nama opasnosti ako Kosovo postaje nezavisna. Medjutim, opasnost postoji u slučaju ako se Kosovo ne proglasi nezavisnim, jer Albanci neće se pomiriti nikad da se vrate pod okrilom Srbije. Ako na Kosovu izbiju nemiri, anda če ceo Balkan biti zahvacen jos jednim strasnim ratom. Medjunarodna zajednica kao sto se vidi neče dozvoliti da se na Balkanu ponovo povampire velikodržavne, šovenističke, rasne i genocidne ideje. Jednino na takav nacin cemo imati slobodnu Evropu, Evropu ravnoravnih naroda, sa boljom perspektivom i sa verom u budece generacije.

LioPR

pre 16 godina

Posto su gospoda Lavrov, Tadic, Jeremic, Samardzic i ostali zaboravili samo da ih prisetimo: Kosovo je prakticno nezavsino od Srbije jos 1999 na bazi rezolucije 1244 i bice tako sve dok se ista rezolucija ne menja. Posto albanci na Kosovu vec imaju svoju drzavu u okviru UN sve sto je manje od nezaivisnosti je neprhivatljivo a autonomija u okviru Srbije je najzadnija stvar u zivotu na koju bi albanci pomislili. Jedinu stvar koju rusi mogu da rade to jest blokiranje nove rezolucije i to mogu da rade 100 ili miljun puta ali ne mogu menjati situaciju na terenu jer ce na Kosovo ponovo nece biti srpske policije, vojske niti srpske administracije, a onih nekoliko stotina vojnika koji se spominju u rezoluciji, jasno se kaze "uz dozvolu" sto znaci da ta dozvola je u rukama KFOR koji nikada nece dati dozvolu pod izgovorom bezbednosnog stanja. Oko presedana, gospodo presedan se dogodio osamostaljenjem Slovenije i Hrvatske bez odobrenja drzave Jugoslavije i bez odluke SB (koji je kasnije prihvatao prakticno stanje). Uporedjenje Kosova i recimo Juzne Osetije je vise nego smesno i ti koji to rade pokazuju da nemaju ni minimum znanja. Juzna Osetija gospodo je bila samo jedna autonomna oblast u okviru Georgije koja jedva da imala pravo na upotrbu jezika, izvor:http://en.wikipedia.org/wiki/South_Ossetia.
Dok Kosovo u to vreme imala Predsednika, Premijaera, vladu ministre, cak i ministra unutrasnjih poslova i USTAV kao najvisi pravni akt. Kosovo je imala delegaciju u skupstini Jugoslavije, clana u predsednistvu Jugoslavije pa cak i dala predsednika drzave na bazi rotacije a jadna Juzna Osetija sam u snu mogla da zmisli takav polozaj. Ocigledno da Kosovo bila kako su rekli i srpske vlasti u to doba "drzava u drzavi" i zato Kosovo je jedinstven slucaj jer nijedan od spomenutih teritorija koje traze nezavsinot nisu imali ni 5% drzavnih organa kao Kosovo. I sto se tice navodnog straha za probleme u svetu zbog nezavisnosti Kosova, samo jedno pitanje: Ko se do sada bunio sto su se Slovenija i Hrvatska pa i Bosna i Hercegovina otcepile od Jugoslavije bez odobrenja drzave Jugoslavije clana UN i suverene drzave? Pa niko jer kad bi to neko radio onda bi dobili hiljadu razloga zasto oni ne mogu da uporedjuju situaciju, pa onako kako politicari znaju. Gospodo spomenuti politicari dodjite pameti, priznajte realnu situaciju na Kosovu jer u protivnom bicete odgovorni kada Kosovo ne samo sto ce biti nezavisna drzava vec i jedna monoetnicka drzava albanaca a albanci ce biti najmanje krivi za to jer su vam dali sansu prihvatajuci Ahtisariev plan 85% kojeg je napisan za prava srba i njihovu bezbednost.

abit

pre 16 godina

Ja jednostavno mislim da je pitanje statusa Kosova cista proceduralna stvar isto ko jedan sudski proces. jednostavno to mora da se jednom zavrsi onako ili ovako. Kratko receno: Albanci zajedno sa USA i NATO pakt dobili su ovaj rat i pitanje je molim vas. Ko je dobio rat na bojistu oce li onaj izgubiti diplomatski rat? Mozda mi albanci sa Kosova da li bi da se varamo kad ne bismo imali cjelu Americku i Britansku diplomatiju uza se. Tako siguran sam da ce Kosovo koliko god rusi i srpska diplomatija pokusali da to odugovlace na kraju krajeve bice SLOBODNA I SUVERENA DRZAVA svidja to nekome ili ne. Naravno da cemo se mi potruditi da manjine tretiraju na najbolje moguci nacin i imajuci u vidu medjunaradno standarde. Nekima u Srbiji to ce izgledati cinizam u odnosu na to jer nama albancima prosto ne vjeruju ali zato su ameri , englezi i Bruksel koji ce to nadgledati dok mi ne bismo vas ubedili da stvarno nas je interes da stitimo manjine i njihova elementarna prava. Bilo bi dobro za srpsku manjinu na Kosovu da to svati da je rat prosao i nema vise te snage koja moze stvari da vraca nazad. Naravno da je interes i srpskog naroda tamo i ovamo da se prikljuci evropi ali to je vec njihova stvar vise a ne nas stvar...srecno

V. Stojkovic

pre 16 godina

Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, nalaže "svim članicama (UN) da poštuju nezavisnost i teritorijalni integritet SR Jugoslavije", čiji državni kontinuitet sada ima Srbija.
Sta je od tada Srbija lose uradila - pa SAD i Nemacka moraju da promene svoje misljenje? Za sadasnju "realnost na Kosovu" uglavnom nije kriva Srbija vec SAD i EU koje su uglavnom ispunile delove ugovora koje odgovaraju albanskoj strani. Multieticnost, bezbednost, sloboda kretanja, zastita manastira/crkava, povratak ogranicenog kontigenta srpske vojske/policije itd nisu ostvareni. SAD i EU su izigrale Srbiju a, posebno srpski narod na Kosovu. Svrstavanjem na albansku stranu, SAD i EU su izgubile poverenje i kredibilitet da one iskljucivo odlucuju o daljoj sudbini Kosova. Principijelni i realan stav Rusije mora se postovati i uvazavati.

Doctor Wu

pre 16 godina

Ovo moze da znaci da su se dogovorili da konacnu odluku odloze i da na kraju, ipak, dozvole podelu Kosova. To se i cini kao jedino razumno resenje.

Perica

pre 16 godina

Gospodo iz SAD i EU, možete oteti Kosovo samo silom, kršeći i gazeći povelju UN. Srbija ne bi smela to otimanje nikada da prizna ako se to desi i mora prekinuti sve diplomatske odnose sa svim zemljama koje priznaju nezavisno Kosovo. Mogu oni otimati, mogu oni bombardovati, ali Srbija ne sme podleći. Kada i koja zemlja prizna Kosovo,pored zamrzavanja svih diplomatskih odnosa, građanima tih zemalja treba zabraniti prolaz kroz srbiju. I transport robe kroz našu zemlju.Sve diplomate tih zemalja treba zadržati u Srbiji, zabraniti im da izlaze iz ambasada. Potpisati sa Rusijom vojni sporazum i ponuditi im vojne baze u Srbiji i na Kosovu. Dati Rusima dozvolu da lociraju u Srbiji nuklearno naoružanje. Srbija mora da se stavi pod vojni štit Rusije. To je jedini način da se sačuva Kosovo i Metohija. A ovi političari što palamude i ulaguju se SAD i EU treba da shvate realnost da protiv sile parirati se može samo silom. EU i SAD ne poštuju povelju UN. Danas u svetu vlada zakon jačega i Srbija se nekome prikloniti mora. Ako se nazovi demokrate okrenu onima koji su nas bombardovali iz jednog jedinog razloga - otimanja Kosova i Metohije, za to vaš narod, Srbi, ima dobar naziv, to su izdajnici.

Stevica

pre 16 godina

Ovo sto Lavrov kaze "nije prihvatljivo" moze imati dvojaki rezultat:

1.
Rusija stavi/ulozi veto i rezolucija propada

ili

2.
Rusija samo bude uzdrzana i reolucija bude izglasana vecinom glasova clanova Saveta bezbednosti. Cak i Kina moze biti usdrzana opet bi rezultat bio 3:2 (mislim na 5 velikih koji su jedino bitni)


Kada poredite Kosovo sa ostalima, ima tu jedna JAKO VELIKA RAZLIKA izmedju Korzike recimo koju neki spomilnju i Srbije:

Srbija je nakon dolaska Milosevica na vlast suspendovala i Ustav iz 1974 koji je Albancima davao autonomiju ISTU KAO STO IMAJU Korzikanci>
Isto tako, ni Francuzi ni Rusi ni NI JEDNA DRUGA NACIJA nije svoje mrtve protivnike pakovala u hladnjace i vozila preko 500 km. daleko da ih sakrije (primer hladnjace u Dunavu i kopanja na imanju spec. snaga u Batajnici).

A uveren sam da bi nas svet gledao sasvim drugacije da je u Srbiji nakon skidanja Milosevica nova vlast priznala gornje greske, sam pohapsila izvrsioce, sudila im.

alpline

pre 16 godina

Dakle ovo je novi pristup: "Ne piše to što vi čitate nego to što vam mi kažemo. Verujte nam".
Dovoljno su veliki da mogu sebi da dozovle stav:ono što je naše nije za diskusiju a ono što je vaše ...

Logicno

pre 16 godina

Amerikanci i Evropljani kažu da Kosovo treba da postane nezavisno, dakle, da pripadne Albancima.
Rusi, koji nas "brane" kažu da treba da se postigne dogovor obeju strana, koji je kako svi znamo nemoguć. Oni ne kažu da Kosovo treba da bude Srpsko.
Zaključak: Rusi trguju sa nama, da bi nas u nekom pogodnom trenutku dobro prodali.
A mi ćemo, kao i uvek, Rusima bezgranično verovati...
Blago nama.

ljiljana

pre 16 godina

Mislim da ce tek ova neodredjenost u rezoluciji biti izvor nestabilnosti, jer se stvar prolongira na duze, a svi se drze na stand by.Ili je ovo samo da se Vlasi, tj. mi Srbi ne dosetimo, kao glupi smo da nezavisnost ulazi na mala vrata. a opet sta nase novoformirano ministarstvo za KIM nudi za 2 miliona svojih stanovnika/Albanaca/ a sta za preostale Srbe. A ono nepravda pa to ti je, kao Kalimero, je pokazalo gde smo stigli sa takvom retorikom.

Tile

pre 16 godina

Rezolucija ide za time da omogući unilateralno priznanje Kosova. Ono što Srbiju treba brinuti je to da bi čitava EU, tj. čitavo okruženje Srbije, moglo priznati Kosovo. Tada će za Srbiju jedini izlaz iz geta biti priznanje Kosova od nje same!

Albanci i Srbi-ista sudbina

pre 16 godina

Sta ste se svi naprzili?Te bice zavisno,te bice nezavisno.Sta se vi tome opterecujete...Bice onako kako budu Amerikanci i Rusi odluce(EU se nista ne pita,isto kao i Kina) i tachka.Mozete do ujutro ovde da lupate po tastaturi i da dajete svoja misljenja ali to nece nista odluciti.Bilo Kosovo u sastavu Srbije,bilo onon nezavisno isto nam se hvata.Imacemo problema(ekonomskih) i mi i oni.Ne lozite se vise...

sedmica

pre 16 godina

Da li Jeremiceva izjava da je dobio uveravanja od Kostunice da ce saradjivati u vezi sa Hagom, znaci da je on bio prepreka saradnji sa Hagom i izrucivanju Mladica tribunalu?

Bitic

pre 16 godina

Svima je nama jasno da, kosovsko resenje ne moze da zodovolji i srpsku i albansku stranu. Ako Albanci i Srbi se ne mogu se dogovoriti da obe strane budu zadovoljne, logicno resenje ce biti nametnuto, gde ce obe strane biti nezadovoljni.

Nada,Zrenjanin

pre 16 godina

G.Jeremicu odlicne garancije vam je predsednik Tadic dobio. Evropi i Svetu su odavno i odlicno vec poznate. Da niste spomenuli Kostunicu mozdabi ih i ubedili.

Stone

pre 16 godina

Koliko se meni čini Američkoj asministraciji, koja je na umoru, više se žuri da Kosovo dobije nezavisnost od samih Albanaca sa Kosova. Izgleda da je neko dao Besu Albancima, a mi svi znamo kako je tesko da ne ispuniš Besu.
Sve u svemu ceo ovaj proces liči na script Roberta Ludluma, u kojem je sve duboko prikriveno i zapetljano intrigama i nelojalnim koalicijama. Da li je baš sve onako kako izgleda, pa verovatno i nije. Teško je da bilo ko od nas smrtnika ima Full Picture, o događanjima koji slede a sigurno je samo da u ovoj borbi pobeđuje onaj koji ima jači motiv...

Коста

pre 16 godina

Русија има своје интересе у овој игри. Није то нека изузетна љубав за Србију. Русија се нада да ће јој Запад понудити нешто до чега јој је стало, а ако не онда може да се покаже као изусетно велики пријатељ Србије.

Felix

pre 16 godina

ovo sad lici na dvoje davljenika, ne daje jedan drugom da dodje na povrsini. Niti je Srbija sa Kosovom niti je bez nje i obrnuto. Ako ova rezolucija skine suverenitet Srbije nad Kosovom na cemu smo tad?

Nostradamus

pre 16 godina

Dakle EU kada je blizu ograde onda podrzava predlog a kada se od ograde odmakne onda je suprotno. Veliki napredak, a kao sto vidim i Voja je napredovao, jer sada vec "cvsto obecava" da ce se resiti slucaj sa Haagom. Pre je samo obecavao a sada je poceo "cvrsto da obecava". Pa dobro mandat traje 4 godine, i to znaci da ce do 2011. godine biti jos tih "crstih obecanja" ili ce uvesti i pojam "najcvrsca obecanja". Naravno iza tog perioda treba ocekivati da oni sto treba da hapse ove "junake", pocnu takodje da daju "cvrsta", "crsca" i "cvrsta do ****" obecanja. Pitanje je imaju li Ratko i Radovan kakvu primedbu na ovaj "istorijski zaokret" u politici Srbije i nase najnovije Vlade ?.

(Vlast)a

pre 16 godina

Zasto bi nas nasi mladjani politicari,koje su velike tate i vodje a ne gradjani izabrali,prepadali gubitkom demokratske vlasti?!
Odakle im ideja da su oni cuvari demokratije kad se tako kumovsko-bratski razmestaju,bez obzira na rezultate izbora,a mi svakako moramo biti taoci nasih vajnih demokrata koji to nisu i Kosova koje nije nase,stalno odvojeni od normalnog zivota.
Za sve gradjane KOsova vazno da se to pitanje resi na demokratski nacin,a Srbija je potrosila sve sto ima veze sa demokratijom za vreme Milosevica i sada sa ovim ljudima koje ne zanimaju zitelji Kosova nego teritorija i vlast.

italy

pre 16 godina

Odlaganje, otezanje, razvlacenje najmanje 1000 godina, nista ne potpisivati, osmehivati se, i tako pustati da prolazi vreme, sve se menja, perpetum mobile, samo odugovlaciti, sto je danas jako sutra je slabo, sto je danas slabo sutra ce biti jako. Ne podizati ton, ne izbubiti takt, uvek biti kulturan, drzati ih na distanci, to je recept koji pobedjuje naglost, zurbu, zelju za posedovanjem tudjeg. Odugovlaciti do beskonacnosti.

dejan

pre 16 godina

Nije Kosovo poseban slučaj samo po sebi, rešenje za kosovsku situaciju je poseban i jedinstven slučaj. Dakle, REŠENJE je to koje je posebno.

AK

pre 16 godina

Tvrdnja g-dna Tadica da ce nezavisno Kosovo izazvati nestabilnosti regiona je jednostavno pogresna i pomalo cinicna. Videli smo koliko je region bio "stabilan" dok je Kosovo bilo u sastavu Srbije. Uzrok nestabilnosti regiona je dakle velikosrpski nacionalizam, a osamostaljenje Kosova je samo njegov rezultat i posledica. Uostalom, Kosovo je vec skoro deceniju nezavisno (bar u odnosu na Srbiju) pa nikom nista.

sefo

pre 16 godina

Iz medjunaorodne zajendnice mnogi državnici, komentatori i stručnjaci kažu nešto savim drugo u odnosu na Kostunicu. zezavisnoist Kosova neće imati domoino efekte jer je Kosovo jedninsven slučaj u svetu. Ni Ahvhazija niti osetija i dr. nemaju nissta zajednicko sa Kosovom. Na Kosovu je vodjen rat, a taj rat je Srbija izgubila, i samim tim izgubila je i Kosovo.
Znači nama opasnosti ako Kosovo postaje nezavisna. Medjutim, opasnost postoji u slučaju ako se Kosovo ne proglasi nezavisnim, jer Albanci neće se pomiriti nikad da se vrate pod okrilom Srbije. Ako na Kosovu izbiju nemiri, anda če ceo Balkan biti zahvacen jos jednim strasnim ratom. Medjunarodna zajednica kao sto se vidi neče dozvoliti da se na Balkanu ponovo povampire velikodržavne, šovenističke, rasne i genocidne ideje. Jednino na takav nacin cemo imati slobodnu Evropu, Evropu ravnoravnih naroda, sa boljom perspektivom i sa verom u budece generacije.

maxx

pre 16 godina

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da Beograd u pogledu budućeg statusa Kosova neće ići ispod opšte ideje suštinske i nadgledane autonomije, ali da je otvoren za razgovor o načinu sprovođenja tog plana. "Dakle, ispod toga se ne ide", rekao je Samardžić za Tanjug....ok ispod toga i ne trazimo idemo iznad toga dakle dobijemo nezavisnost..hvala i prijatno..

abit

pre 16 godina

Ja jednostavno mislim da je pitanje statusa Kosova cista proceduralna stvar isto ko jedan sudski proces. jednostavno to mora da se jednom zavrsi onako ili ovako. Kratko receno: Albanci zajedno sa USA i NATO pakt dobili su ovaj rat i pitanje je molim vas. Ko je dobio rat na bojistu oce li onaj izgubiti diplomatski rat? Mozda mi albanci sa Kosova da li bi da se varamo kad ne bismo imali cjelu Americku i Britansku diplomatiju uza se. Tako siguran sam da ce Kosovo koliko god rusi i srpska diplomatija pokusali da to odugovlace na kraju krajeve bice SLOBODNA I SUVERENA DRZAVA svidja to nekome ili ne. Naravno da cemo se mi potruditi da manjine tretiraju na najbolje moguci nacin i imajuci u vidu medjunaradno standarde. Nekima u Srbiji to ce izgledati cinizam u odnosu na to jer nama albancima prosto ne vjeruju ali zato su ameri , englezi i Bruksel koji ce to nadgledati dok mi ne bismo vas ubedili da stvarno nas je interes da stitimo manjine i njihova elementarna prava. Bilo bi dobro za srpsku manjinu na Kosovu da to svati da je rat prosao i nema vise te snage koja moze stvari da vraca nazad. Naravno da je interes i srpskog naroda tamo i ovamo da se prikljuci evropi ali to je vec njihova stvar vise a ne nas stvar...srecno

Dobar komshia

pre 16 godina

Znate onu narodnu izreku,jurim lopova a molim Boga da ga ne uhvatim.Isto to cini i Srpska vlast sa Kosovom.Ako Kosovo dobija nezavisnost to ce da bude bolno,ali Boze sacuvaj sta ako mi Albanci ostanemo u Srbiju?Koliko dugo mogu Srpske vlasti da drze Albance demokratskim sredstvima a sto bi bio i preduslov od strane medjunarodne zajednice.Samo odvojeni mozemo da idemo napred,ajmo da se sretnemo u EU,zivecemo srecni svako u svom a ipak bicemo zajedno.

FC MILLWALL

pre 16 godina

Za Kosovo definitivno ne postoji rešenje koje će zadovoljiti sve strane. Nadgledana nezavisnost, više od autonomije manje od nezavisnosti su statusna rešenja nepoznata u svetu. Kako mi se čini, i Ameri su malo ublažili svoje, inače, tvrdokorne stavove, a ako Kosovo ne bude nezavisno, interesuje me kako staviti pod svoju pravnu jurisdikciju oko 2 miliona Albanaca, i kakav bi onda status imali oni Albanci koji su podigli oružanu pobunu? Jesu li oni ratni zločinci ili teroristi?

Perica

pre 16 godina

Gospodo iz SAD i EU, možete oteti Kosovo samo silom, kršeći i gazeći povelju UN. Srbija ne bi smela to otimanje nikada da prizna ako se to desi i mora prekinuti sve diplomatske odnose sa svim zemljama koje priznaju nezavisno Kosovo. Mogu oni otimati, mogu oni bombardovati, ali Srbija ne sme podleći. Kada i koja zemlja prizna Kosovo,pored zamrzavanja svih diplomatskih odnosa, građanima tih zemalja treba zabraniti prolaz kroz srbiju. I transport robe kroz našu zemlju.Sve diplomate tih zemalja treba zadržati u Srbiji, zabraniti im da izlaze iz ambasada. Potpisati sa Rusijom vojni sporazum i ponuditi im vojne baze u Srbiji i na Kosovu. Dati Rusima dozvolu da lociraju u Srbiji nuklearno naoružanje. Srbija mora da se stavi pod vojni štit Rusije. To je jedini način da se sačuva Kosovo i Metohija. A ovi političari što palamude i ulaguju se SAD i EU treba da shvate realnost da protiv sile parirati se može samo silom. EU i SAD ne poštuju povelju UN. Danas u svetu vlada zakon jačega i Srbija se nekome prikloniti mora. Ako se nazovi demokrate okrenu onima koji su nas bombardovali iz jednog jedinog razloga - otimanja Kosova i Metohije, za to vaš narod, Srbi, ima dobar naziv, to su izdajnici.

Ana Minhen

pre 16 godina

Rusija ne moze da pristane na nezavisnost Kosova bez pristanka Srbije, kao sto to ne moze ni Kina, a to je vec pola sveta. Ne radi se o Abhaziji i Osteiji, koje se javno pominju, niti Rusija ima pokroviteljski stav prema Gruziji pa zeli da joj nzastiti ove oblasti. Postoje oblasti kao Cecenija i mnoge druge separatisticke oblasti, koje bi mogle da se prisete "svojih mnogobrojnih zrtava za slobodu" i da u doglednoj buducnosti organizuju u inostranstvu pokrete za odcepljenje koji ce sada imati i legitiman oslonac u medjunarodno-pravnoj praksi. Ne moze se reci da je rezim Slobodana Milosevica doneo vise zrtava Albancima (posebno sto se zna da je do masovnog proterivanja albanskog stanovnistva doslo tokom bombardovanja) nego sto su neki drugi rezimi u svetu ucinili u nekim delovima svojih pobunjenih teritorija. Jedini argument za nezavisnost kosovsskih Albanaca je to sto velika vecina stanovnistva zeli nezavisnost, ali kada bi mediji malo drugcije izvestavali, ukoliko Amerikanci budu malo manje ohrabrivali ideju nezavisnosti, ni to stanovnistvo nece zadrzati takav stav.

Kosovski Albanci, odnosno njihovi lideri i mediji navode narod da se ponasa tako da samo i jedino postigne taj zacrtani cilj, pa tako se oni u Srednjoj Evropi predstavljaju kao Rimo-Katolici, koji su starosedeoci Kosmeta i kojima su srpski vladari preoteli svetinje i "prekrstili" ih u pravoslavne i srpske, dok su ti isti ljudi u Kuala Lumpuru i pred celim muslimanskim svetom sve ucinili da sebe predstave kao neduzno muslimansko stanovnistvo ,koje strada, sa malo manje americkog mesanja, bili bi sutra i nesto trece, jer to su relativni stavovi.

Ono sto je najvaznije u celoj stvari je stvoriti uslove za napredak celog regiona i sanse da se u buducnosti Albanci i Srbi lakse dogovaraju i "bolje podnose", a to znaci izgradjivati dobre auto-puteve i pruge, ostalu infrastrukturu, pribavljati investicije i podsticati preduzetnistvo. Posto nema politicke volje da stane na put korupciji u ovom delu sveta, e zato zaista treba traziti medjunarodnu pomoc, ali ne od korumpiranih birokrata, kakvi i danas vladaju Kosovom i pisu izmisljene izvestaje o svojim izmisljenim uspesima.
Ana

LioPR

pre 16 godina

Posto su gospoda Lavrov, Tadic, Jeremic, Samardzic i ostali zaboravili samo da ih prisetimo: Kosovo je prakticno nezavsino od Srbije jos 1999 na bazi rezolucije 1244 i bice tako sve dok se ista rezolucija ne menja. Posto albanci na Kosovu vec imaju svoju drzavu u okviru UN sve sto je manje od nezaivisnosti je neprhivatljivo a autonomija u okviru Srbije je najzadnija stvar u zivotu na koju bi albanci pomislili. Jedinu stvar koju rusi mogu da rade to jest blokiranje nove rezolucije i to mogu da rade 100 ili miljun puta ali ne mogu menjati situaciju na terenu jer ce na Kosovo ponovo nece biti srpske policije, vojske niti srpske administracije, a onih nekoliko stotina vojnika koji se spominju u rezoluciji, jasno se kaze "uz dozvolu" sto znaci da ta dozvola je u rukama KFOR koji nikada nece dati dozvolu pod izgovorom bezbednosnog stanja. Oko presedana, gospodo presedan se dogodio osamostaljenjem Slovenije i Hrvatske bez odobrenja drzave Jugoslavije i bez odluke SB (koji je kasnije prihvatao prakticno stanje). Uporedjenje Kosova i recimo Juzne Osetije je vise nego smesno i ti koji to rade pokazuju da nemaju ni minimum znanja. Juzna Osetija gospodo je bila samo jedna autonomna oblast u okviru Georgije koja jedva da imala pravo na upotrbu jezika, izvor:http://en.wikipedia.org/wiki/South_Ossetia.
Dok Kosovo u to vreme imala Predsednika, Premijaera, vladu ministre, cak i ministra unutrasnjih poslova i USTAV kao najvisi pravni akt. Kosovo je imala delegaciju u skupstini Jugoslavije, clana u predsednistvu Jugoslavije pa cak i dala predsednika drzave na bazi rotacije a jadna Juzna Osetija sam u snu mogla da zmisli takav polozaj. Ocigledno da Kosovo bila kako su rekli i srpske vlasti u to doba "drzava u drzavi" i zato Kosovo je jedinstven slucaj jer nijedan od spomenutih teritorija koje traze nezavsinot nisu imali ni 5% drzavnih organa kao Kosovo. I sto se tice navodnog straha za probleme u svetu zbog nezavisnosti Kosova, samo jedno pitanje: Ko se do sada bunio sto su se Slovenija i Hrvatska pa i Bosna i Hercegovina otcepile od Jugoslavije bez odobrenja drzave Jugoslavije clana UN i suverene drzave? Pa niko jer kad bi to neko radio onda bi dobili hiljadu razloga zasto oni ne mogu da uporedjuju situaciju, pa onako kako politicari znaju. Gospodo spomenuti politicari dodjite pameti, priznajte realnu situaciju na Kosovu jer u protivnom bicete odgovorni kada Kosovo ne samo sto ce biti nezavisna drzava vec i jedna monoetnicka drzava albanaca a albanci ce biti najmanje krivi za to jer su vam dali sansu prihvatajuci Ahtisariev plan 85% kojeg je napisan za prava srba i njihovu bezbednost.

Sinke

pre 16 godina

Ima ljudi koji na savrsenom srpskom jeziku uspeju da izgovore da je "uzrok nestabilnosti regiona ... velikosrpski nacionalizam, a osamostaljenje Kosova je samo njegov rezultat i posledica". Kako majku mu? Kosovo je deo i velike i male Srbije, pa cak i da je neki projekat Velike Srbije i postojao (koje Velike Srbije, jel' vece od Jugoslavije, pa su Srbi krenuli da rasparcavaju Jugoslaviju, ili sta?), objasnjavati slucaj Kosova time je nonsens. Pretpostavljam da se radi o ljudima kojima je lakse nesto da izgube ako sami sebe ubede da nisu bili u pravu, i zato su kaznjeni. Interesantan slucaj za psihologe, a za nas ostale dosta iritirajuci i zamoran. Kao da druga strana nije dovoljno jaka, samo nam trebaju smaraci u nasim redovima.

CowBoy

pre 16 godina

Zaista ostaje nejasan stav americke administracije na osnovu cega je Kosovo unikatan slucaj, unikatniji od npr. juzne Osetije i Abhazije?
Svaki je slucaj na svoj nacin unikatan, koji je razlog da je slucaj Kosova "unikatniji"?
Ta neodredjenost je ono sto je u vezi Kosova tesko svariti - kao sto je, sa druge strane, tesko svariti stav srpskih vlasti da je Kosovo neotudjivi deo Srbije, sa ili bez kosovskog stanovnistva. Gde god se okrenes lazi i besmislice.

alex

pre 16 godina

Meni upada u oči samo jedna stvar tokom ovih besomučnih ubedjivanja da je za Srbiju najbolje da se odrekne Kosova.
Samo Američki političari pričaju o upotrebi sile...
Pričaju kako će Albanci da primene silu AKO IM SE NE OMOGUĆI KRŠENJE MEDJUNARODNOG PRAVA!!! (o nepromenljivosti granica)
Menjanje granica nasilnim putem (što je po priči Američkih zvaničnika pravo Albanaca) se zove AGRESIJA na teritoriju suverene države ako je upitanju druga medjunarodno priznata država, ili terorizam i oružana pobuna ako je u pitanju deo naroda koji živi u nekoj zemlji!!!
Meni stvarno ovakvo shvatanje nije drago (dosta nam je svima agresija, i ratova, ali ako razmislimo o tome, upravo je po pravnom tumačenju o tome reč...)
Upravo to isto medjunarodno pravo bi i trebalo da štiti sve zemlje sveta od komadanja njihove teritorije od strane vojno, populaciono i ekonomski jačih zemalja.
Kršenjem ove suštine medjunarodnog prava se ono potpuno obezvredjuje.
Ovo jeste zaista bitan presedan, jer ako se dogodi, pitanje koja će zemlja biti sledeća na meti svetskih moćnika (kada će ponovo neko reći - vi imate pravo da se otcepite, vi imate pravo da okupirate tu teritoriju)...
Dakle medjunarodno pravo je onakvo kako kaže Amerika?!
Zanimljivo tumačenje...
Albanci kažu da će uraditi onako kako im kažu Amerikanci i EU (poslednja izjava "umerenog političara" Čekua), što je svima jasno.
Pa da li Američki političari mogu da čuju sebe?!
Sem toga argument da je Srbija izgubila tu teritoriju u ratu, nemože da stoji, jer bombardovanje Srbije od strane NATO-a nije bilo u cilju zauzimanja Kosova!!! (već u cilju zaštite civila na Kosovu nesrpske nacionalnosti od akcije Miloševićeve vojske)
Dakle sada Miloševića više nema, Miloševićeva vojska ne postoji, a Amerika i dalje šititi Albance (sada odvajanjem dela teritorije suverene države)...
Od koga ih štite?! ( ili sad štite Srbe od Albanaca :-))

Ja mislim da je ovde u pitanju borba za vojnu bazu na Kosovu - koja ća u eventualno novonastaloj (još jednoj u nizu)
"banana" državi Kosovo ostati bez ikakvih problema, i "iznadzakonskom" prisustvu NATO vojnika u procesu "implementacije mira" ...

Ivan Krivohurov

pre 16 godina

Srbija ne treba da pristaje na ovakve nistavne predloge. Potpuno je jasno da se ovde radi o bezocnom sibicarenju. Srbiji se ne zuri, Srbija ne mora da donosi nikakve "teske" odluke. Na USA/EU je da donese tesku odluku o krsenju medjunarodnog prava i povelje UN, i da ilegalno otme srpsku teritoriju. Rusija se nece saglasiti sa rezolucijom sa kojom se Srbija ne saglasi, prema tome moze samo da bude otimacina. Nepominjanje nezavisnosti, ali i nepominjanje suvereniteta Srbije, zar ne? Nece moci ove noci! 1244 Jos uvek nije zrela za penziju, nije dovoljno radila.

Petar

pre 16 godina

To je ono što nam treba, pogodak u centar: Da bude isto kao što jeste a da se ne zove nezavisnost! Samo je trebalo videti kako smo se vukli sa Crnom Gorom, dajte da se formalno to zove SCG a u stvari je puna nezavisnost.
Jasno je da Albanci ne mogu dobiti manje nego što imaju.
Znači, stvar je samo u semantici. Možda ima neka reč koja se na Albanskom zove Nezavisnost a na srpskom Autonomija i eto rešenja koje odgovara obema stranama :) Bar za početak, do prve Evrovizije.

Ivana

pre 16 godina

Umesto sto Tadic upotrebljava prazne reci, mogao bi da objasni kako to da njegov clan pregovarackog tima Kojen nije bio upoznat sa strategijom za koju se on zalaze??? Neka objasni gradjanima i otkud to da na mesto ministra spoljnih poslova stavi klinca od 31 godine, bez diplomatskog iskustva, vrlo simpaticnog izgleda, a koji je ujedno i bivsi kadar SPS-a?
Trece, mogao bi napokon da objasni narodu da Savet bezbednosti ni nema ovlascenje da predlozi nezavisnost Kosova. SAD ce biti dovoljno da se donese nova rezolucija u kojoj se ne pominje teritorijalni integritet Srbije, pa da odmah unilateralno priznao Kosovo! Naravno, potom bi usledilo i unilateralno priznanje Kosova od strane vecine drugih drzava.
Mogao bi predsednik Tadic i da nam objasni da li je ikada postavio pitanje po cemu se to situacija na Kosovu razlikuje od svih ostalih jedinica koje bi zelele da proglase nezavisnost, pa da znamo po kojim to kriterijumima ostale teritorije ne mogu da proglase nezavisnost. Kondoliza Rajs to uporno tvrdi, a nema nikog pametnog da joj trazi konkretne pravne kriterijume!
Iz svega se namece sledeci zakljucak: Tadic dobro zna da ce uskoro doci do priznanja Kosova. On jako dobro zna i da se ne moze suprotstaviti ovoj odluci, jer je problem Kosova poceo kasno da se resava. Jedino sto mu jos preostaje, to je prihvati strategiju Kostunice kako ne bi izgubio svoje birace, i da konstantno ponavlja da se Srbija nece odreci svog teritorijalnog integriteta! A kako ce to uciniti, to se uopste ne pominje. Isto kao sto se ne pominje ni odgovornost za neresavanje kosovskog pitanja, jer izvinite gospodo, ali neko je debelo odgovoran za ovu pat poziciju u kojoj se Srbija nasla!!!

Tile

pre 16 godina

Rezolucija ide za time da omogući unilateralno priznanje Kosova. Ono što Srbiju treba brinuti je to da bi čitava EU, tj. čitavo okruženje Srbije, moglo priznati Kosovo. Tada će za Srbiju jedini izlaz iz geta biti priznanje Kosova od nje same!

Logicno

pre 16 godina

Amerikanci i Evropljani kažu da Kosovo treba da postane nezavisno, dakle, da pripadne Albancima.
Rusi, koji nas "brane" kažu da treba da se postigne dogovor obeju strana, koji je kako svi znamo nemoguć. Oni ne kažu da Kosovo treba da bude Srpsko.
Zaključak: Rusi trguju sa nama, da bi nas u nekom pogodnom trenutku dobro prodali.
A mi ćemo, kao i uvek, Rusima bezgranično verovati...
Blago nama.

Doctor Wu

pre 16 godina

Ovo moze da znaci da su se dogovorili da konacnu odluku odloze i da na kraju, ipak, dozvole podelu Kosova. To se i cini kao jedino razumno resenje.

ljiljana

pre 16 godina

Mislim da ce tek ova neodredjenost u rezoluciji biti izvor nestabilnosti, jer se stvar prolongira na duze, a svi se drze na stand by.Ili je ovo samo da se Vlasi, tj. mi Srbi ne dosetimo, kao glupi smo da nezavisnost ulazi na mala vrata. a opet sta nase novoformirano ministarstvo za KIM nudi za 2 miliona svojih stanovnika/Albanaca/ a sta za preostale Srbe. A ono nepravda pa to ti je, kao Kalimero, je pokazalo gde smo stigli sa takvom retorikom.

alpline

pre 16 godina

Dakle ovo je novi pristup: "Ne piše to što vi čitate nego to što vam mi kažemo. Verujte nam".
Dovoljno su veliki da mogu sebi da dozovle stav:ono što je naše nije za diskusiju a ono što je vaše ...

Nostradamus

pre 16 godina

Dakle EU kada je blizu ograde onda podrzava predlog a kada se od ograde odmakne onda je suprotno. Veliki napredak, a kao sto vidim i Voja je napredovao, jer sada vec "cvsto obecava" da ce se resiti slucaj sa Haagom. Pre je samo obecavao a sada je poceo "cvrsto da obecava". Pa dobro mandat traje 4 godine, i to znaci da ce do 2011. godine biti jos tih "crstih obecanja" ili ce uvesti i pojam "najcvrsca obecanja". Naravno iza tog perioda treba ocekivati da oni sto treba da hapse ove "junake", pocnu takodje da daju "cvrsta", "crsca" i "cvrsta do ****" obecanja. Pitanje je imaju li Ratko i Radovan kakvu primedbu na ovaj "istorijski zaokret" u politici Srbije i nase najnovije Vlade ?.

Stevica

pre 16 godina

Ovo sto Lavrov kaze "nije prihvatljivo" moze imati dvojaki rezultat:

1.
Rusija stavi/ulozi veto i rezolucija propada

ili

2.
Rusija samo bude uzdrzana i reolucija bude izglasana vecinom glasova clanova Saveta bezbednosti. Cak i Kina moze biti usdrzana opet bi rezultat bio 3:2 (mislim na 5 velikih koji su jedino bitni)


Kada poredite Kosovo sa ostalima, ima tu jedna JAKO VELIKA RAZLIKA izmedju Korzike recimo koju neki spomilnju i Srbije:

Srbija je nakon dolaska Milosevica na vlast suspendovala i Ustav iz 1974 koji je Albancima davao autonomiju ISTU KAO STO IMAJU Korzikanci>
Isto tako, ni Francuzi ni Rusi ni NI JEDNA DRUGA NACIJA nije svoje mrtve protivnike pakovala u hladnjace i vozila preko 500 km. daleko da ih sakrije (primer hladnjace u Dunavu i kopanja na imanju spec. snaga u Batajnici).

A uveren sam da bi nas svet gledao sasvim drugacije da je u Srbiji nakon skidanja Milosevica nova vlast priznala gornje greske, sam pohapsila izvrsioce, sudila im.

Nada,Zrenjanin

pre 16 godina

G.Jeremicu odlicne garancije vam je predsednik Tadic dobio. Evropi i Svetu su odavno i odlicno vec poznate. Da niste spomenuli Kostunicu mozdabi ih i ubedili.

Dusan

pre 16 godina

Ta rezolucija im sluzi da oni mogu unilateralno da priznaju Kosovo, jer mnogi evropljani ne bi priznali Kosovo bez odobrenja UN.
Reci da to nije presedan je nebuloza, jer i sama cinjenica da se moze neki slucaj gledati drugacijim ocima je presedan.
Reci da to nije isto jer je na Kosovu Srbija izgubila rat salje poruku: "ratujte, ako pobedite dobicete sto ste trazili".
Amerikanci ubijaju UN kao sto su nemci svojevremeno radili, a i kao sto su sve velike sile u vreme svoje moci i osvajanja radili.

Bitic

pre 16 godina

Svima je nama jasno da, kosovsko resenje ne moze da zodovolji i srpsku i albansku stranu. Ako Albanci i Srbi se ne mogu se dogovoriti da obe strane budu zadovoljne, logicno resenje ce biti nametnuto, gde ce obe strane biti nezadovoljni.

V. Stojkovic

pre 16 godina

Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, nalaže "svim članicama (UN) da poštuju nezavisnost i teritorijalni integritet SR Jugoslavije", čiji državni kontinuitet sada ima Srbija.
Sta je od tada Srbija lose uradila - pa SAD i Nemacka moraju da promene svoje misljenje? Za sadasnju "realnost na Kosovu" uglavnom nije kriva Srbija vec SAD i EU koje su uglavnom ispunile delove ugovora koje odgovaraju albanskoj strani. Multieticnost, bezbednost, sloboda kretanja, zastita manastira/crkava, povratak ogranicenog kontigenta srpske vojske/policije itd nisu ostvareni. SAD i EU su izigrale Srbiju a, posebno srpski narod na Kosovu. Svrstavanjem na albansku stranu, SAD i EU su izgubile poverenje i kredibilitet da one iskljucivo odlucuju o daljoj sudbini Kosova. Principijelni i realan stav Rusije mora se postovati i uvazavati.

Коста

pre 16 godina

Русија има своје интересе у овој игри. Није то нека изузетна љубав за Србију. Русија се нада да ће јој Запад понудити нешто до чега јој је стало, а ако не онда може да се покаже као изусетно велики пријатељ Србије.

Felix

pre 16 godina

ovo sad lici na dvoje davljenika, ne daje jedan drugom da dodje na povrsini. Niti je Srbija sa Kosovom niti je bez nje i obrnuto. Ako ova rezolucija skine suverenitet Srbije nad Kosovom na cemu smo tad?

sedmica

pre 16 godina

Da li Jeremiceva izjava da je dobio uveravanja od Kostunice da ce saradjivati u vezi sa Hagom, znaci da je on bio prepreka saradnji sa Hagom i izrucivanju Mladica tribunalu?

Stone

pre 16 godina

Koliko se meni čini Američkoj asministraciji, koja je na umoru, više se žuri da Kosovo dobije nezavisnost od samih Albanaca sa Kosova. Izgleda da je neko dao Besu Albancima, a mi svi znamo kako je tesko da ne ispuniš Besu.
Sve u svemu ceo ovaj proces liči na script Roberta Ludluma, u kojem je sve duboko prikriveno i zapetljano intrigama i nelojalnim koalicijama. Da li je baš sve onako kako izgleda, pa verovatno i nije. Teško je da bilo ko od nas smrtnika ima Full Picture, o događanjima koji slede a sigurno je samo da u ovoj borbi pobeđuje onaj koji ima jači motiv...

Albanci i Srbi-ista sudbina

pre 16 godina

Sta ste se svi naprzili?Te bice zavisno,te bice nezavisno.Sta se vi tome opterecujete...Bice onako kako budu Amerikanci i Rusi odluce(EU se nista ne pita,isto kao i Kina) i tachka.Mozete do ujutro ovde da lupate po tastaturi i da dajete svoja misljenja ali to nece nista odluciti.Bilo Kosovo u sastavu Srbije,bilo onon nezavisno isto nam se hvata.Imacemo problema(ekonomskih) i mi i oni.Ne lozite se vise...

(Vlast)a

pre 16 godina

Zasto bi nas nasi mladjani politicari,koje su velike tate i vodje a ne gradjani izabrali,prepadali gubitkom demokratske vlasti?!
Odakle im ideja da su oni cuvari demokratije kad se tako kumovsko-bratski razmestaju,bez obzira na rezultate izbora,a mi svakako moramo biti taoci nasih vajnih demokrata koji to nisu i Kosova koje nije nase,stalno odvojeni od normalnog zivota.
Za sve gradjane KOsova vazno da se to pitanje resi na demokratski nacin,a Srbija je potrosila sve sto ima veze sa demokratijom za vreme Milosevica i sada sa ovim ljudima koje ne zanimaju zitelji Kosova nego teritorija i vlast.

italy

pre 16 godina

Odlaganje, otezanje, razvlacenje najmanje 1000 godina, nista ne potpisivati, osmehivati se, i tako pustati da prolazi vreme, sve se menja, perpetum mobile, samo odugovlaciti, sto je danas jako sutra je slabo, sto je danas slabo sutra ce biti jako. Ne podizati ton, ne izbubiti takt, uvek biti kulturan, drzati ih na distanci, to je recept koji pobedjuje naglost, zurbu, zelju za posedovanjem tudjeg. Odugovlaciti do beskonacnosti.

dejan

pre 16 godina

Nije Kosovo poseban slučaj samo po sebi, rešenje za kosovsku situaciju je poseban i jedinstven slučaj. Dakle, REŠENJE je to koje je posebno.