Umro Mika Špiljak

Zagreb -- Hrvatski partizan, komunist i zvaničnik SFRJ Mika Špiljak preminuo je u Zagrebu u 91. godini.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. Spiljak je bio jedini Titov politicar o kome je covek mogao pricati viceve, a da ne odgovara za verbalni delikt. Zato je i bilo tako puno viceva.
  Bio sam dete, ali secam se jednog: u vreme velikih radova po celoj zemlji, ulice raskopane, brigade rade punom parom, a ljudi komentarisu - Mika Spiljak trazi diplomu.
  (Sale, 21. maj 2007 23:43)

  # Link komentara

 2. Ja kad god se pomene Mika Spiljak sjetim se mog brata od ujaka koji je kao jako jako mali klinac sredinom '80. govorio: "Mika Spiljak strumf!" Svima je to bilo smijesno, ali su ga ucutkivali i nikad nismo saznali od koga je to cuo.
  (Sasa, 21. maj 2007 17:37)

  # Link komentara

 3. Da... Još jedan je otišao. Malo sam Google-a i nisam našao ni jednu njegovu sliku. Ali sam zato našao ponešto o njemu. Vicevi iz SFRJ vremena o njegovom koeficijentu inteligencije: ima ih gomila. Ali je to čovek koji se sreo sa Reganom i Miteranom. Podseća me na Foresta Gampa. Njegov sin je bio direktor visokog ranga u INI gde je izgleda bio umešan u više afera. No, za kraj, u okviru pretrage naleteo sam na jedan članak. Pri kraju tog članka se kaže da je šef njegovog kabineta (Mike Špiljka, dok je bio predsednik sindikata SFRJ) bio Vuk Drašković !!!
  (Vladimir, 21. maj 2007 17:04)

  # Link komentara

 4. Bilo je tesko biti partizan u NDH. Neprijatelj je bio mnogostruko brojniji i jaci. Samo zato neka mu je slava.
  (Komsija, 21. maj 2007 16:24)

  # Link komentara

 5. Sredinom sedamdesetih radio sam preko studentske zadruge u Domu sindikata na Trgu Marksa i Engelsa u Beogradu. Sređivale su se neke prostorije na poslednjem spratu. I jednog dana, mi, studentska baraberija, zamazani i prašnjavi, idemo hodnikom noseći lopate kojima smo skupljali poslednje đubre. Kad utom naiđe Mika Špiljak, koji je tada bio predsednik Sindikata SFRJ (ta mu funkcija nije navedena u ovoj vesti). Stane on, stanu njegovi iza njega. Gleda on nas, mi pospani, nikakvi. Kaže Mika: "Šta će lopate u zgradi?" "Sređujemo potkrovlje, predsedniče", kaže jedan od njegovih i namigne nama da štrikamo. Mika sa razumevanjem klimne glavom i ode dalje. Fin čovek beše, tako ga se sećam...
  (Tihomir, 21. maj 2007 14:02)

  # Link komentara

 6. Kad neko umre i za sobom ostavi trag znaci da nije uzalud ziveo.Mislim da ce se Mike Spiljka svi njegovi savremenici secati kao coveka o kom se najvise viceva ispricalo.I to nesto znaci.
  (Jasna, 21. maj 2007 13:25)

  # Link komentara

 7. zao mi je!
  Kakav god da je bio bio je vlast u vreme najveceg procvata ali i najveceg zaduzivanja drzave Jugoslavije.
  (Voki, 21. maj 2007 11:43)

  # Link komentara

 8. Neka mu je večna slava i hvala!
  (Blue Collar, 21. maj 2007 10:48)

  # Link komentara

 9. Jos jedan iz stare garde je otisao. Kako covek da ne bude jugonostalgican kad vidi ove danasnje na vlasti, koji su do juce ljudima poput Spiljka sluzili kafu i donosili novine i koji su se preko noci prevrnuli i okrenuli protiv svojih dobrocinitelja?
  (AK, 21. maj 2007 10:05)

  # Link komentara