Hapšenje za "Tuzlansku kolonu"

Beograd -- Kako B92 saznaje, po međunarodnoj poternici je uhapšen Ilija Jurišić osumnjičen da je učestvovao u zločinu u Tuzli 1992.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Slazem se da je napad na kolonu JNA atak na drzavu, spreman od strane tuzlanskih celnika i tu je ucestvovalo mnogo ljudi, tako da je to jedna od prvih paravojnih formacija na tlu bivse Jugoslavije. Kolona vozila u pokretu, sa naoruzanjem je najranjivija, tako da njihove licemerne tvrdnje da je vojska provocirala napad predstavlja najgnusnije pravdanje zlocina. Tu je stradalo, od 25o do 45o vojnika i rezervista. Vojni kamioni i vozila su goreli i u njima je bilo mnogo ugljenisanih leseva. Sve to je snimala lokalna televizija uz opaske nekakvih reportera: "uf sto je nesto ugrijalo, trebala bi ladna piva". Ranjenike su kasnije odvodili u obliznju bolnicu na Gradini, mucili i likvidirali. Cilj je bio da se unisti naourazanje i da se iskali mrznja prema "cetnickoj vojsci" tj. JNA. Zasto se tako malo zna o tom zlocinu postoji dosta razloga. Onim ljudima, novinarima, i obicnim gradjanima koji su se usudili da pricaju o tome je preceno. Motiv da se to prepusti zaboravu je i izdaja, kukavicluk i neorganizovanost dela oficirskog kadra koji su ranije sa porodicama napustili Tuzlu. Da se obezbedila vazdusna podrska aviona sa obliznjeg vojnog aerodroma Dubrave to se ne bi desilo. Par dana kasnije kad se vojska povlacila sa Dubrava uz avionsku podrsku grad je bio tih i niko nije stradao. Opsada Tuzle nakon takvog pocetka rata je nastavak spirale nasilja i zlocina. Kao da je to islo u prilog reziserima rata i na jednoj i na drugoj strani. Kad je uspostavljen mir, na tom mestu, na Brcanskoj malti, gde su goreli ljudi, na taj dan 15. maja slavilo se oslobodjenje Tuzle, igralo se kolo, u svilenim dimijama. A Tuzla se deklarise kao multikulturna, multieticka sredina. Moji prijatelji, izbegli i prognani iz Tuzle tretirani su tamo kao da su izdali svoj grad. Da bi im se osvetili vecina njih je imala muke da zavrsi bilo kakav posao oko izdavanja kopija dokumenata. Kaznjavanje krivaca i na jednoj i na drugoj stani je nas dug ne samo prema nevinim zrtvama nego i zalog zdravog temelja buducih odnosa. Za sad je Tuzla iako se upinje da izgleda savremeno, sa zenama u feredzama, grad koji tone.
  (bivsa tuzlanka, 13. jun 2008 21:26)

  # Link komentara

 2. Ja zelim istinu kao i vi.Zivila sam u Tuzli i tada a zivim i sada. Nije istina kako se plasiraju informacije- kolona je bila naoruzana do zuba ili tacnije receno sve se desilo radi granata za tesku artiljeriju koju su generali JNA ( Dubajic i ostali) NEPROPISNO uskladistili na kamione u kojima su prevozili neduzne regrute. Druga cinjenica je da su se u istoj koloni nalazile i rezerviste JNA koji su imali cetnicka obiljezja. Nikome vise od nas Tuzlaka nije bilo stalo da kolona izadje mirno jer svjesni smo bili vojne nadmoci JNA. Tacno je da neko mora odgovarati za svaku nevinu zrtvu ali krivci nisu na ovoj strani , krivac je prije svega Dubajic a onda i ostala kompanija koja nije vodila racuna o nevinim regrutima. Ljudi moji , Tuzla je jedini primjer moguceg suzivota, jedini primjer za sjecanje na nekadasnju Jugu . Pritisnite generale neka priznaju sta se desilo.Pogledajte film " Zrtva je krivac " i sve ce vam se samo kazati. Tu su i autenticna svjedocenja vojnika regruta snimljena prije 15 godina i sada nakon 15 godina. I MI HOCEMO DA SE ISTINA ZNA !
  (tuzlanka, 12. septembar 2007 23:36)

  # Link komentara

 3. imao sam priliku da gledam snimak tuzlanske kolone, na brcankoj, koji su komentarisali dva muslimana, i govorili: " Uz ovakav vatromet nam fale kokice" u i neko hoce da kaze da to nije isplanirano? A sta ce kamere na zgrada i cekaju samo povlacenje vojnika, zasto niko od stanara iz izgrada nije hteo da pomogne vojnicima??? nisu im pomogli samo zato sto su Srbi...
  (Aleksandar, 13. maj 2007 10:44)

  # Link komentara

 4. Sta rade NVO u Srbiji
  ubijeno-streljano 200 nenaoruzanih ljudi, svi cute.
  Vukovar ubijeno 200 ljudi, sve NVO glasne sudjenje u Hagu.Napadom na ne naoruzanu vojnu kolonu u povlacenju je objava rata zemlji kojoj pripadaju vojnici. Isto se dogodilo i u Sarajevu, ubijanje vojnika u kasarnama i pri dogovorenom povlacenju
  Dajte da cujemo komentare NVO
  (Neso, 12. maj 2007 22:04)

  # Link komentara

 5. Ja sam tada bio u vojsci i bio sam u grupi koja je upravo u tim danima krenula iz Sombora da iseljava Tuzlanski aerodrom.
  Jako dobro se secam scena i situacije.
  Veoma je važno da se taj proces održi.
  Svaka cast!
  (Sasa, 11. maj 2007 21:02)

  # Link komentara

 6. Jos jedan prilog "agresiji" Srbije na BiH.
  Ovo je samo jedan od slucajeva koji su ignorisani i gurani pod tepih. Kada ce se BiH izviniti za ovaj stravican zlocin i kada ce kazniti izvrsitelje???
  (Moler, 11. maj 2007 20:25)

  # Link komentara

 7. Ja sam porijeklom iz Tuzle i ovo se dogodilo na samom pocetku rata u Bosni. Ovaj napad je bio neisprovociran od strane JNA. Jedna je stvar traziti nezavisnost a druga ubijati nevine mladice koji uz sve to nisu bili ni naoruzani. Ako zalimo mladice iz Srebrenice trebamo zaliti i ove, jer i oni su necija djeca.
  (Aleksandar, 11. maj 2007 19:22)

  # Link komentara

 8. Pobili su nenaoružane mladiće, posle dogovora, samo da bi isprovocirali veći rat. Sve zločince na sud, na svim stranama!
  (Jovan, 11. maj 2007 18:49)

  # Link komentara