Sreda, 04.04.2007.

07:28

SB UN: Konsultacije o Kosovu

Savet bezbednosti završio noćas oko 1.30 prve konsultacije o Kosovu, bez odluka. Beograd zadovoljan, Priština nezadovoljna Moskvom.

Izvor: B92

SB UN: Konsultacije o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Hashim

pre 17 godina

Ruska strana želi da Savet bezbednosti bude mesto na kojem se takve odluke donose. Ako oni nagoveste da će staviti veto, to bi značilo da bi odluka morala da bude doneta van Saveta bezbednosti, jer sam ja uveren da će ona biti doneta ovog proleća. Rusi ne žele da se takve odluke donose van Saveta", naglasio je Server. Jedna od ovih opcija jeste za sigurno!

laki

pre 17 godina

Iako sam iz Hrvatske i iako bi neki ovdje mogli pomisliti da bi Hrvati mogli likovati na srpsko gubljenje Kosova, barem u mome slučaju nije tako. Sa velikom nelagodom primam vijesti o nezavisnosti Kosova, mislim da se ovdje radi o opasnom presedanu u svjetskim razmjerima. Također mislim da se Srbiji danas događa ono što je željela ostalim ex-yu republikama (hrv i bih), tj. gubitak teritorija i stvaranje velike Albanije (paralela sa velikom Srbijom). Ja kao Hrvat nikada ne bi pristao na gubitak Krajine kao što ni Srbi ne bi trebali da se pomire sa gubitkom Kosova. Jedino pitanje sada je... što se može učiniti i je li prekasno? Računi su došli na naplatu, a netko će morati da plati. Izgleda da će na kraju sve da završi tamo gdje je i počelo 1987.g. ... na pitanju Kosova.
pozdrav iz Zagreba

nemanja

pre 17 godina

mozda gresim ali mislim da ce cela ova prica oko kosova biti neka prekretnica u medjunarodnim i medjusobnim odnosima ,pogotovu velikih sila. ne zato sto smo mi ili kosovo vazni SAD-u,EU ili Rusiji vec zato sto mi se cini da dolazi do promena a ovo je sam pocetak,u svetu. Rusija vise nije ono sto je bila pre 10-tak godina,presla je ogroman put napred za to vreme i deluje mi mnogo odlucnije da vise konacno kaze "ne" SAD-u. naravno ne zato sto nas smatra nekim velikim prijateljima vec naravno iz cistih sopstvenih interesa. Svetski poredak se polako pomera na istok,i to je neminovnost. Kina je vec tu,Indija stize. I svi oni se moraju neminovno konfrotirati SAD-u da bi definisali sebe. Sta ce od svega toga ispasti ko zna. ali cisto sumnjam da ce Kostunica i ova njegova tehnicka ili kakva vec vlada,ali i bilo koja druga posle nje,uspeti da izvuce nesto pozitivno po srbiju. nema nama spasa!!!

AlCatrAz

pre 17 godina

Iskreno da vam kazem, ja sam optimista od samog pocetka i tako ce i ostati. Ne smeju se dovoditi medjjunarodmi principi u pitanje na prilicno beznacajnoj teritoriji. Ako ga izgubimo, izgubicemo ga dostojanstveno, ali hocu da vidim mudru borbu do kraja. Samo cu takvu da te volim SRBIJO!

Srle

pre 17 godina

Ne verujem u optimalni prosperitet srbije ako Kosovo ostane na bilo koji nacin deo Srbije, to je samo produzavanje krize, prema tome sumnjam u iskrene namere bilo kojih svetskih cinioca koji zele da zadrze kosovo ovakvo kakvo je unutar granica Srbije, domacim politicarima je to ustavna obaveza ali gledano u kontekstu svetskih tredova i naseg zancaja u tome to nema mnogo smisal, kome je to u interesu videcemo. ( najveci deo teritorije na kojoj je nastala Rusija -kievska knezevina-pripada danas Ukrajini npr)
Ja sam ubedjen da Kosovu treba dati apsolutnu nezavisnost i da Srbija mora prva da ga prizna kako ne bi napravili jos jednog vecitog neprijatelja, vec zadrzali dobre narocito ekonomske odnose, inace cemo duplo placati sve to sto tamo ima u ekonomskom pogledu.
Ako je to tesko zbog medjunarodnog prava, mozemo traziti da se to izmeni, i da se Kosovu omoguci nezavisnost ovako trosimo mnogo energije i vremena za rezultat koji je pun rizika i neizvesnosti.
Ono o cemu zaista moramo da se izborimo su nasi interesi oko imovine Srbije tamo , zivota srpskih gradjana na kosovu i srpskog Istorijskog nasledja. To sta bi Kosovo radilo sa svojom nezavisnoscu ne bi trebalo da nas se tice, misilm naravno da je greska za samo Kosovo sto zahtevaju nezavisnost i da ce ukoliko to ostvare svi tamo izgubiti mnogo vise nego da ostane unutar Srbije. Medjutim nazalost poslednjih godina svi koji su se odvojili od Srbije danas stoje mnogo bolje nego mi, najsveziji primer je Crna Gora. O Sloveniji ne vredi ni raspravljati (npr jedan prost pokazatelj , u Sloveniji prosek zarada preso 1000 eura )...
Moramo da se zapitamo zasto svi odlaze od nas, odgovor na ovo pitanje je jedano od kljucnih za opstanak Srbije kao drzave. Razne hokus pokus teorije o svetskoj zaveri protiv nas, i nasoj istorijskoj misiji, nepravdi sveta prema nama i slicno danas su valjda svakom smesne...tesko se nekako snalazimo u ovom svetu.

Zoran

pre 17 godina

Imali smo mnogo prilika da se pametnije angazujemo u vezi ostanka Kosova u okviru Srbije. Na zalost sve prilike su propustene. Prepotentno ubedjenje da mozemo da se nosimo sa celim svetom ima svoju cenu i mi cemo je platiti. Da li cemo iz toga izvuci korisne zakljucke, ostaje da se vidi. Ja ne mogu da shvatim da nemamo iole sposoban diplomatski kadar koji bi iz lose situacije izvukao bar nesto pozitivno. Izreka : "Dva Srbina, tri partije" pokazuje da prvenstveno moramo da otklonimo tu mentalnu barijeru pre nego krenemo u bolju buducnost.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Ja ocekujem da neki umetnik-slikar ili vajar nacrta g.Kostunicu u sali SB UN-a kao Enver Hodzu koji u sred Moskve 1961,stojeci sa podignutom ruku i kaziprstom rekao Hruscovu-njet,a ostali presednici drzava Varsavskog ugovora uplaseni od herojskog akta ovog aktera.Tako je g.Kostunica rekao sve u lice Ban Ki-Munu da se ne slaze sa Ahtisarijevim planom i vraca se trijumfalno kuci.Dok,Fatmir Sejdiu,bio u Nju Jorku, kao mladi katolicki svestenik koji jos nema pravo da prisustvuje sednicama kaptola.Enver Kelemndi,4.april 2007

deda

pre 17 godina

Cinjenica: nisu sve zemlje clanice SB UN ujedinjene u glasanju povodom Kosova, ima njih koji imaju istih problema
Cinjenica: EU ima istih regionalnih problema kao i Srbija
Cinjenica: SB UN ne moze stvoriti novu drzavu
Cinjenica: Albanci i Srbi su jedni pored drugih, pa bih zapitao obe strane: sta cete sutra?

isa

pre 17 godina

Ako je sprecavanje nezavisnosti Kosova zelja radikala i sps-a to ne znaci da nije i moja koji se ubrajam u demokrate.Mislim da je opravdana averzija prema ovoj drugoj maninskoj,retrogradnoj Srbiji mnogima zaslepila razum.Pa nismo mi Srbi neka africka seoska zajednica da zarad malo konformizma podrzavamo kradju 15&svoje teritorije.Zamislite se malo...Potomci ce suditi.

budite malo vise realni

pre 17 godina

Kosovo nije izgubio Kostunica ili Milosevic. Kosovo je izgubljeno jer Srpski narod dozvolio da njeni lideri ponasaju nedgovorno, nasilnicki i ratnohuskaski. Srpski narod opet treba da dobro razmisli sta lideri poput Kostunice rade. Kosovo je izgubljeno pitanje je, u kom pravcu ce Srbija ici!!!?

Veljko

pre 17 godina

Kosovski Albanci mogu konačno da odahnu: nastup Koštunice u Njujorku im omogućava onaj presudni korak ka potpunoj nezavisnosti bez ikakvih ustupaka za koje smo, ipak, mogli da se izborimo.

Laza

pre 17 godina

Od Kine i Rusije se može maksimalno očekivati da nas podrže samo u okvirima sopstvenih interesa a sve ostalo je šarena laža za naivne i lakoverne.

sasa

pre 17 godina

Koliko god nama,obicnim "smrtnicima" komentari koje dajemo u ovoj i slicnim prilikama izgledaju beznacajno,svaka nasa izjava je deo SRPSKOG JAVNOG MNJENJA i time sto se sve veci broj nas "pomirio sa sudbinom","prihvatio surovu realnost" i sl.radimo bas ono sto njima odgovara, olaksavamo im da urade ono sto su naumili...ja u tome necu da ucestvujem...ne mogu vam nista "gospodo" Amerikanci,Englezi,Nemci i ostali al bar mogu da vam kazem sta mislim,kolko da mi bude lakse,bez zelje da uticem na vas moral i ostale plemenite ljutske osobine,jer vi to nemate i naradije bih vam to saopstio "na srpskom",jednom prosto prosirenom recenicom,al posto se bojim da me necete razumeti,bicu fin!Kosovo mi otimate na silu i tacka,ne vredjajte moju inteligenciju ubedjujuci me da tako mora biti,da je to za mene dobro,ne govorite mi da ste mi prijatelji,niste,niti ste bili,niti cete biti!Pradedu ste mi,kao "saveznika" 1918 naterali da trci brze od Francuskih konja jer je znao da ce mu od Srbije ostati onoliko koliko uspe da osvoji,dedu ste mi bombardovali na uskrs u drugom ratu jace nego Nemci 6.aprila,od oca ste mi napravili komunistu jer je to vama odgovaralo,mene danas ponizavate kad god vam se pruzi prilika,moju decu ste bombardovali pod imenom Milosrdni Andjeo...radite sta vam je volja,moze vam se,al kad bude doslo vreme da "polozite racun" setite se i mena !

Miladin

pre 17 godina

U koliko realno sagledamo situaciju , jasno je da će USA, Britanija i Nemačka pre ili kasnije pokloniti Albancima još jednu državu. Postavlja se pitanje šta bi trebalo da bude naš državni odgovor na to? Ja mislim da mi nikako ne bi smo smeli da se složimo sa tim. Moramo jasno da stavimo do znanja svima , da ćemo uvek polagati pravo na KiM i da ćemo pre ili kasnije pokušati da ga vratimo u sastav naše države... Na sve moguće načine , pa i silom jer nam je silom i oduzeto... Naravno za ovako nešto moramo da sačekamo povoljniju situaciju u odnosima velikih sila. A kada se to desi, zna se ... pay back time...

Sinisa

pre 17 godina

Sa Koštunicom u Njujorku naše šanse, koje ionako nisu velike kad je Kosovo u pitanju, svode se na apsolutnu nulu jer je on, jednostavno, čovek koji se potpuno ANTIDIPLOMATSKI ponaša bez obzira ko je u pitanju kao što se pamte slučajevi sa Karlom del Ponte kada je u svom prepoznatljivom maniru mrzovoljno odbijao da iole konstruktivno razgovara o našoj obavezi prema Hagu koju su, uostalom, sami prihvatili.

V eljko

pre 17 godina

Svi se bune sto Amerika svima hoce da nametne svoju politiku i svoja politicka resenja.
Srbija je uvek imala onolike granice kolike su joj odredile velike sile. Kroz celu istoriju.
Neki ispustaju iz vida da Republika Srpska ne bi postojala da to nije bio americki interes. To je strategija omedjavanja islamskog faktora u Evropi. Srbima je tamo dodeljena ista uloga koju su imali u vreme Otomanske imperije kada su bili brana prodoru islama u Evropu. Setite se i povlacenja snaga UN pred dogadjaje u Srebrenici.
Srbija je bila najjaca zemlja u regionu u vreme raspada Jugoslavije i mislila je da moze da radi sta hoce. E Amerikanci to nece da dozvole vec ce da uspostave ravnotezu snaga u regionu, i, u tom smislu daju Albancima nezavisno Kosovo. Takodje Albancima je lako manipulisati, dok su Srbi tvrd orah, tako da se Kosovo lakse moze kontrolisati preko Albanaca.
Oni koji kazu da je Kosovo srce Srbije nisu u pravu. Srce Srbije je Beograd.

Kovaci

pre 17 godina

Gospodin Kostunica kaze da nema nametnutog resenja, i Rusi kazu ne moze da oni podrze rezuluciju koju jedna strana nije saglasna, ok
kada Srbija bude saglasna nece se saglasiti Kosovo, i sta onda ostaje kao sta je dosada Srbija ne moze nista da kontrolise evo od jucer i carinu kontrolisu kosovski vlasti ka o i sve ostalo moze da traje koliko hoce ovakva situacija i sta dobija Srbija od toga? NISTA, samo sta srpski narod na Kosovu se osjeca jos vise nesigurnim a albancima je dobro jer nema nema nikakvok rizika od Srbije posto je tu NATO, UNMIK strane kancelarije koje sluze ka ambasade izdaju vize i sve ostala dokumenta.
Jednomrecu Kosove je nezavisna od Srbije nama je dobro ali hocemo jos bolje a vama je lose i bice jos gore jer nema nikakvih pregovora za clanstvo u EU, NATO jer vi ne slusate sta EU kaze nego slusate Kostunicu i ostale oko njega.

Satir

pre 17 godina

Sva ova buka i lupanje u svoja zvona nije nista novo na politickoj sceni, gledali smo to vec vise puta, a sada evo i kod nasih politicara, ali mislim da se sa time trebalo poceti malo ranije. Iako bih zeleo verovati Kostunicinim recima, skorija istorija me pak uverava u suprotno, i plasim se da ako i ovde izigramo poverenje, i izgubimo trku, sto je izvesno, nacicemo se na istom mestu gde i Oktobra '99.

Andrej

pre 17 godina

Suštinu Ahtisarijevog plana već znamo kao i moguću reakciju Koštunice pa, kad se sve to uporedi, rešenje će se nazirati za koji vek.

Vaga

pre 17 godina

Naš premijer se uhvatio prava kao pijan plota. A kad je o istom to pravu reč ovde u Srbiji naravno drugačije se ponaša. Tu i te kako može da zažmuri, u stvari mislim da mu odatle i potiče izgled lica. Dozvolio je da ministri rade po Srbiji šta hoće, krše zakone na sve strane pa čak i ustav i on sebi uzima za pravo da priča o PRAVU. Postoji ona narodna nemoj činiti drugome (u ovom slučaj smo to mi) ono što ne želiš da tebi neko drugo čini (MZ Srbiji). Tek onda imaš pravo da pričaš o gaženju prava ovako je smešno, ma u stvari žalosno jer mu dopuštamo.

Filip

pre 17 godina

Koštunica u Ujedinjenim nacijama - to je identično slonu u staklarskoj radnji jer tamo neće moći da zamazuje oči iskusnim diplomatama da je nekakav demokrata kao što, istina sve neuspešnije čini ovde, već će, ubeđen sam, ogoleti švoj retrogradni nacionalizam i klerikalnizam.

Goxi

pre 17 godina

Koštunica sa oslanja na obećanja velikih sila koje su nam naklonjene- može da deluje ohrabrujuće ali setimo se šta kaže narod: “teško onom koga Kina hrani a Rusija brani”.

Dirty

pre 17 godina

Nas interes da plan propadne sad je manje izvestan nego bilo kad ranije? Sta ce biti sa ljudima u Srbiji uz ovakvo pogresne procene o gotovo izvesnom ishodu pregovora o Kosovu, samo naslucujem? Broj onih koji krivce traze u Srbiji i medju politickim neistomisljenicima nije mali. Najcesce se kao krivci za kosovsku nezavisnost pominju LDP, GSS i NVO...

Aleksandar

pre 17 godina

Zaista je sramota što naši političari nemaju snage da priznaju da je Milošević ukidanjem autonomije Kosova, 1989.godine napravio kobnu grešku. Rusija sigurno neće koristiti pravo veta, i Kosovo će biti nezavisno za par meseci. To što se to nama ne dopada, možemo da okačimo "mački o rep". Većini ljudi u Srbiji se ne dopada što živi od 300 evra, što ne može nigde da putuje bez vize, što je velika nezaposlenost, pa Koštunica neće to da rešava, nego hoće da se inati sa NATO paktom. Pošto naš premijer nije obavešten, podsetiću ga da je Srbija ušla u rat sa NATO paktom, i da je potpisala kapitulaciju. Kad jedna država kapitulira gubi dobar deo prava. Sve zemlje u regionu žele ili su već ušle u NATO pakt, osim nas. Kosovo će za neke neobaveštene, dobiti jos ove godine preko milijardu evra , pa vi sad računajte koliko je to po stanovniku, kojih na Kosovu ima manje od 2,0 miliona.
Na Kosovu ima 100,000 Srba, i njima treba maksimalno pomoći, ali najviše finansijski. Potrebno je da Srbija ekonomski ojača što pre, i da što je pre moguće kupi dobar deo kapitala na Kosovu, posebno u opštinama gde žive Srbi. Srbija mora da investira u K.Mitrovicu, da tamo otvara fabrike i zapošljava ljude. Mnogo je gore po Srbiju to što će opet Koštunica biti premijer, umesto Đelića, koji bi Srbiju uveo ne samo u EU, već bi od ove zemlje napravio ekonomsko čudo za 4 godine. Znam da bih ovde svi najviše voleli ono što "ne smem" ni da napišem, ali valjda je svima jasno da u 21.veku nije moguće počiniti genocid, posebno bez podrše Amerike. Dakle, Albanci su tu gde su, pored nas, a na nama je da izlečimo belu kugu i ekonomiju, ukoliko ne želimo da Kosovari za 5 godina imaju dvostruko veće plate od nas, i da opet Albanci imaju petoro dece, a mi samo jedno...

Mirsad

pre 17 godina

Pretpostavljam da će im Voja tamo, konačno, reći da je u Srbiji “razvrgao” koaliciju sa demokratskim snagama i sada se dodvorava Tomi Nikoliću kako bi ga primio u toplo šovinističko naručje pa, kada im s pridruže i socijalisti, proglase opštu mobilizaciju te “jurnemo” svi na Kosovo i stignemo..Naravno do Beogradskog pašaluka.

Gradjanin Srbije

pre 17 godina

Danas neki postavljaju pitanje opredeljenja za Rusiju ili za EU i Ameriku sto je apsolutno pogresno. Time se ne treba uopste baviti vec samo resenjem za pitanje Kosova i da li je ponudjeno resenje u redu ili ne. Treba kao i do sada iznositi argumente protiv nezavisnosti i bar neka ti koji otimaju teritoriju Srbije osete makar malu nelagodnost. Potrebno je nastaviti sa reformama pre svega zbog nas samih i da mladi vise ne napustaju zemlju i da vide ovde svoju perspektivu. Kosovo ce zauvek biti nase kao simbol naseg postojanja i trajanja.

Protiv nacionalizma i primitivizma

pre 17 godina

Da se Kostunica makar jednom izjasnio protiv promena granica i etnickih ciscenja kada su Srbi osnivali ranzorazne Republike Srpske, Krajine i sta vec sve ne, imao bi moralno pravo da prica to sto danas prica. Ovako, sve se svodi na plemenski moral: zlo je kad dodju ovi iz susednog sela da nas pljackaju, a dobro je kad mi radimo to isto.

ja

pre 17 godina

Vi Srbi ste kraljevi samozavaravanja! Koštunica na sva usta priča da je plan odbijen, a konzultacije nisu pošteno ni počele, kamoli završile. Obmanjujete se i oko pregovora jer polazite od neke svoje, mitske ideje što se na Kosovu događa. Kosovo je već sada nezavisno od Srbije pa vjerojatno nikome na svijetu nije jasno o čemu priča Koštunica kad spominjene onu "manje od nezavisnosti...". Uostalom, što nudite Albancima osim "svete srpske zemlje" i "historije"? A pozivanje na međunarodno pravo - to je tek sprdnja od zemlje i politike koja to isto pravo nije poštivala ni mrvu kad je ratovala po Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, a ne poštuje ga ni danas (u što su uključeni i međunarodni ugovori, po snazi iznad nacionalog pravosuđa - u ovom konkretnom slučaju riječ je o devetoj rupi na svirali!). Vidjet ćemo za mjesec dana, možda i manje tko je bio u pravu. Nekako mi se čini da to neće biti Koštunica...

Milos Paris

pre 17 godina

Ne razumem one koji optuzuju predsednika Kostunicu!Ljudi moji Paris sa okolinom ima 12 miliona stanovnika dok cela Srbija ima 7-8,pa zasto neshvatite da smo samo jedna mala tacka u Evropi a da ne govorim u svetu,plus sve godine ratova i Miloseviceve vlasti,i mozete zmisliti koliko je "teska" politicka rec Srbije!!!Moramo shvatiti da sudbine malih zemalja kroje velike sile i da pravda ne postoji vec samo interesi kako poiticki tako i ekonomski.Tako je bilo kroz istoriju i tako ce biti uvek.Znaci Kostunica je tu da pokusa ponavljam da POKUSA da iskoristi priliku da se glas Srbije cuje u zvanicnim konsultacijama i na tako visokom nivou kao sto je savet bezbednosti UN!Sve ostalo su stvari USA,FR,Rusije,GB,Kine,Nemacke.Sada pitanje je samo koliko oni imaju u svojim projektima pre svega ekonomskim interesa da Kosovo bude ili ne nezavisno.Znaci nije stvar u Kostunici ili bilo kom drugom politicaru sa Srpske scene,vec jednostavno stvar je pokusati uraditi nesto!Pre nekoliko dana sam poslao komentar u kome sam rekao da je iznenadjujuce za mene da se gradjani Srbije tako lako odricu Kosova i zelim da ponovim da jedna Francuska i danas u 2007 ima kolonije(Martinik,FR Guajana,reunion,N.Kaledonija)ali i pored cinjenice da na tim prostorima zive 100% lokalno stanovnistvo nema ni govora o mogucem odvajanju,nezavisnosti itd.,vlast je centralizovana i tu je kraj.U svakom slucaju iskreno se nadam da ce pitanje Kosova pre svega biti reseno mirnim putem i pozitivno po Srbiju!

Bojan

pre 17 godina

Točak istorije se neumitno i nezadrživo okreće. Kao bujica kojom ne upravljaju ljudskom rukom pisani, već surovi prirodni zakoni i ovaj ogromni nemilosrdni žrvanj melje sve što mu stoji na putu. Svako kome je dato da se u to vreme nađe na tom mestu ima dva osnovna ishoda: Ili će točkom biti zgažen ili će izbeći zlu sudbinu. Svaka od ove dve opcije ima bezbroj podvarijanti. Neko samo stoji, posmatra i nastavlja svojim putem, neko pak utrči u prokrčeni kolosek i brzo i vešto prateći istorijske tokove neoštećen stigne gde želi! Oni najveštiji, najjači i najhrabriji pak znaju da se uhvate za sam točak koji ih u trenutku podigne na sam vrh, pa vide mnogo bolje u kom pravcu se kreće i gde će uskoro biti, i to koriste. Neretko su uspevali da postavljanjem ili uklanjanjem prepreka značajno i utiču na njen tok, ali po pravilu posle dužeg ili kraćeg vremena izgube orjentaciju, pažnju ili jednostavno snagu, i tresnu o ledinu - jače ili slabije. Ovi drugi, što nemaju predispozicija za to uglavnom drže širom otvorene oči, načuljene uši, gledajući da se ne nađu na putu brutalne sile. Promućurni uoče ko je malo jači i spretniji, ko se vešto snalazi i dobro prolazi, prate njegove tragove, udružuju se i prosperiraju: ko nije snažan mora da bude dovitljiv, vešt i skroman! Najtužnija i najtragičnija je grupica onih, a ima ih, koji nikako da nađu svoje mesto u istoriji i obezbede sebi kakvu-takvu budućnost. Očigledno neprilagođeni u okruženju svakog ćasa se nađu pod točkom koji ih iznova i iznova gazi i trpe posledice svoje nesposobnosti, sporosti i nedostatka pažnje. Ipak mislim da ih najskuplje košta jedna osbina: Neshvatljiva i umišljena fama o sopstvenoj važnosti i posebnosti. Ta tragična zabluda ,čini mi se, još od detinjstva kod svakog pojedinca predodređuje njegovu budućnost i poziciju u sredini. Sigurno se svako od nas seća bar jednog (ako ne više) vršnjaka koji su neprekidno imali problem sa svima!! Po pravilu njih su "mrzele" vaspitačice u vrtiću a ostala deca su ih "maltretirala". U školi su ih "mrzeli" učitelji i nastavnici a ostala deca su bila "ljubomorna". Stalno su dolazili roditelji da nastavnike uče poslu , a ostalu decu vaspitavaju. Neki uticajni rođak je intervenisao da se završi razred ili na vreme promeni škola. Ta nesretna deca su ulazila u život već predodređena za propast u svetu odraslih. Ubeđena u sopstvenu posebnost koja automatski navlači zavist svih iz okoline nikada nisu nalazla sebe u realnom svetu koji ih okružuje. Oni ne nalaze potrebu da i sa kim pregovaraju. Oni "znaju" da ih svi "mrze" i "zavide im" zbog njihove posebnosti. Svi su se kao i obično urotili protiv njih i jedina im je briga da njima naude! To je,na žalost, pozicija u kojoj se trenutno nalazi Srbija i iz koje je izlaz dug, mukotrpan i neizvestan. Za sada nije ni na vidiku jer izgleda da oni naši vršnjaci luzeri vode glavnu reč.

dr.gevara

pre 17 godina

Kosovo bice nezavisno i nece zavisiti od Srbije ekonomski i politicki.Ne treba zaboraviti da Albanija, Makedonija i Crna Gora otvaraju Kosovu put prema Evropi i Sredozemlju. Srbija zbog tvrdoglavnosti u bliskoj buducnosti dobice samar od USA i EU. Ostace Srbija osamljena sa Rusijom na ledjima.Zbog ove sadasnje srpske politike ispastace ova i sledeca generacija.

velikin

pre 17 godina

Naravno da Rusija ima interes u Srbiji (Kosovu) i pre svih vojni, (koji joj indirektno obezbedjuje jak politicki i ekonomski uticaj u Evropi). Ipak, visi interes Rusije je veoma jasan i markantan povratak na paoziciju sile koja kreira svetske tokove, ali ovoga puta, uz moralno i ekonomski posrnulu Ameriku, a sa Kinom i (uskoro) Indijom u liniji, gde (promislite malo) nalazimo da vec ima uticaj na promenu razmisljanja svih nas, a uskoro i pomenu delovanja, uz jasnu nameru da tu poziciju i zadrzi, svidjalo se to mnogima ili ne. Da se vratim na temu Kosova - osim sto je ono jedno od inicijalnih delovanja Rusije, u novom svetlu, previse je sitno za temu koja bi trebala da nam oduzima vreme...

Baja

pre 17 godina

Puna podrska nasem pregovarackom timu. Nadam se da ce uspeti da spreci glasanje u SB. Ukoliko se i desi da Kosovo dobije nezavisnost, Srbija takvo stanje stvari nikada ne sme da prizna i treba da nastavi diplomatsku i pravnu borbu do kraja. A do tada treba blokirati sve sobracajne veze ka Kosovu i izolovati ga potpuno od bilo kakve vrste tranzita preko Srbije putem uvodjenja raznih specijalnih (preskupih) dozvola, osiguranja, kvota itd.

Ali Baba

pre 17 godina

...Mnogo cujemo i sta Srbija (ili bar oni koji je vode) nece, ali sasvim malo sta Srbija hoce i sto je vaznije kako misli da to sprovede u delo.
Uz svo uvazavanje istorijskih cinjenica i nacionalnih osecanja kad je rec o Kosovu, osvrnimo se na neke detalje...
Dakle zemlja koja svoju vladu ceka vec 70(!) dana ne deluje previse ozbiljno ni svom narodu a kamoli nekome u medjunarodnoj zajednici ili Albancima na Kosovu. Uostalom da li Kostunica ima mandat da govori pred Savetom Bezbrednosti UN kao Premijer Srbije (ko je spomenuo legalizam) ili je i njima rekao da je on samo tehnicki premijer? Da ne pominjem obaveze prema Hagu ili druge stvari koje nas koce na putu u EU.
Nazalost, srpski politicari su gramzivi i pohlepni, a drzavni interes im ne znaci mnogo osim u ovakvim situacijama kada kupe jeftine politicke poene.
Da li neko razmislja sta bi bilo da sutra Albanci sa Kosova i pristanu da budu deo Srbije? Sa svojim disciplinovanim birackim telom imali bi ako ne vise, bar isto toliko glasova i poslanika koliko, recimo radikali! Trecinu poslanika Srpskog Parlamenta! Dalje: Recimo da bi onda Predsednik Skupstine bio Albanac i da bi sednice vodio na maternjem jeziku dok bi radikali i ostali sa slusalicama pratili tok sednice. Mozda bi trazili (s pravom na osnovu dobijenih glasova na izborima) kljucna ministarstva odbrane, policije ili inostranih poslova i finansija? Ili bi ih ostale partije bojkotovale i ne bi razgovarali sa njima o formiranju Vlade?
U Makedoniji je Albanski uveden kao zvanicni jezik pored Makedonskog. Da li je Srbija spremna da prihvati takvu politicku realnost? Da li bi pristala da se u skole (u samoj Srbiji) uvede albanski jezik ako ne kao obavezan ono bar kao opcija? Kako cemo se razumeti u istoj drzavi ako oni tvrdoglavo uce Albanski a mi Srpski?
Istorijsko i medjunarodno pravo su mozda na nasoj strani ali zivot ima i neka svoja pravila. Albanci sa Kosova imaju najveci prirodni prirastaj u Evropi dok Srbi lagano klize u tzv. belu kugu(to smo ucili u skoli i pre dvadeset i kusur godina). Zanimaju me mere nasih vlasti za podizanje nataliteta, jer da se nasalim, narod kaze : cije su ovce njegova je i livada. Mozda misle da uvezu malo Kineza i Rusa da nas ima vise?
Nase vlasti nisu nista naucile iz sopstvenih gresaka. Danas se ratovi ne dobijaju samo pukom silom vec i ekonomijom. Srbija je za ovih sedam godina od od kada nema Milosevica trebalo da pokaze da je dostojan partner EU, da privuce strane investitore i postane ekonomski jaka toliko da moze da ucstvuje u privatizaciji firmi sa Kosova i da moze da ulaze u razvoj te regije. Da siri svoj politicki uticaj u regionu kroz svoju kulturu i ekonomiju. Ovako ne nudi Albancima sa Kosova nista vise od prazne politicke price kojom zamajavaju i sopstveni narod.
A vreme ide...

gaga

pre 17 godina

Nisam baš sigurna ima li Koštunicin optimizam realnu osnovu. Naravno volela bih da je to tako, ali se bojim da je ovo samo kupovina vremena za nešto što po nas ipak neće biti razlog za optimizam. Ipak, treba pokušati sve što je moguće, ali birt relan u zahtevima. Do sada su nam se nerelana očekivanja i zahtevi uvek obijali o glavu!
Bilo bi dobro kada bi nam neko krajnje neutralan (postoje li uopšte takvi?)preneo kuloarske diskusije, jer se na osnovu tih nezvaničnih i nefromalnih susreta može saznati mnogo više od slušanja uglavnom napisanih govora i odmerenih izjava medijima!

Zivota Starcevic

pre 17 godina

Samo cvrstim i upornim stavom Kostunice, da se nas nacionalni interes brani medjunarodnim i unutrasnjim pravom, moze dovesti do nekog resenja povoljnog po nas. Niko ozbiljan u drzavi ne moze da prihvati da se resava i albansko i svako drugo nacionalno pitanje na Balkanu, a uvek na racun srpskog nacionalnog pitanja, koje ce ako Kosovo dobije nezavisnost, ostati kao jedino nereseno nacionalno pitanje na Balkanu. Cvrst i uporan stav nase drzave moze dovesti do, po meni, jedinog realnog resenja a to je podela Kosova. Time se resava albansko pitanje, a onda mi moramo pokrenuti pitanje R.Srpske, naravno diplomatskim putem, jer nikome nije do rata. Argumenti za to ce nam biti upravo argumenti medjunarodne zajednice koje ce primeniti na pitanju Kosova.

max

pre 17 godina

Puna podrska nasim diplomatama. Nije im lako u tom paklu ... Kostunica i ostali koji su sa njim u New Yorku su pod neverovatnom presijom. Koriste se sve moguce metode da im se nadje slaba tacka da bi odustali od Kosova i Metohije. zadnjih godinu dana je nasa diplomatija uradila NEMOGUCE. Ponosim se Vama.
Sto se tice mnogih nevernih Toma u ovoj debati: kupite sesir da bi ste mogli da ga skinete sa postovanjem pred ovim nasim diplomatskim divovima.

Simonovic

pre 17 godina

Po meni, bilo je neophodno prvo počistiti u svome dvorištu pa, na osnovu sastava nove Vlade, a imali smo vremena napretek, tamo pošaljemo delegaciju u kojoj će biti i ljudi koji sa Albancima i svetom umeju da konverziraju na suštinski demokratskoj setimo se samo “devete rupe na svirali”, otvorenog vređanja Karle Del Ponte, okretanje leđa pokušajima Ahtisarija kao opšteprihvaćenog pregovarača međunarodne zajednice…Koštunica nema ni elementarni vokabular za diplomatsko komuniciranje sa svetom a kamoli sposobnost da ga ubedi u svoju argumentaciju.

miljan

pre 17 godina

Plan NIJE prihvacen obostrano(Beograd i Pristina) sto znaci da je propao. Mirno resenje se postize kompromisom a ne nametanjem. Ne moze se Srbiji uzeti deo teritorije i dati Albancima na poklon samo zato sto prete nasiljem. Kakva je to demokratija? Stav Srbije je jasan-NEMA nezavisnosto a koliko vidim osim Rusije i Kine ima jos mnogo drzava koje ne odobravaju cepanje Srbije.

Milan Mladenovic

pre 17 godina

Kad se sve sagleda, mislim da je jasna drzavno-pravna buducnost Kosova. Jedino nerijeseno pitanje je sta Srbija dobija za taj 'ustupak', i ubijedjen sam da je to sustina svih sadasnjih zavrzlama. I pored opsteg dojma koji se pokusava nametnuti, mislim da predmet trgovine nije koliko-toliko dobra buducnost naseg naroda koji ostaje na Kosovu, vec da se u backstage-u pokusavaju kupiti druge stvari, uglavnom politicke prirode. Kostunica, definitivno nije osoba koja bi mogla isposlovati nesto iole pozitivnije za opsti interes naseg naroda,ali bice da smo mi narod koji ce progutati sve sto takav isposluje... Apelujem na intelektualnu gerilu da ne cute, pozivam urbanu gerilu da pusti vrisak!

bole

pre 17 godina

OK ljudi s Kosovom treba da se pomirimo. Bice nezavisno odnosno kako kaze US. sta ce da radimo "sutra" (za godinu ili dve) kada bude pocelo da puca po jugu Srbije, kada se bude trazlima Sandzacka republika, pa Vlaska republika i ko zna ko sve nema pretenziju ka nasoj teritoriji. Ne kazem da treba da ratujemo, dosta je bilo krvi. Treba napraviti pravu politicku ofanzivu, vrsiti veliki pritisak na strano javno mljenje. Ako treba, a treba, neka vlada plati debelo americke kongresmene. Pa javna je tajna da su Albanci parama izboksovali vojnu intervenciju

Sasa

pre 17 godina

Verujem da je postignut neki napredak u smislu povećanja bezbednosti za Srbe na Kosovu ali mi je sumnjiv pokušaj stalnog prolongiranja konačnih rešenja što me asocira na ovdašnje dogovore o Parlamentu i Vladi u čemu je Koštunica pravi majstor ali mi je postizanje njegovih “maksimalističkih” zahteva, u poznatoj internacionalnoj situaciji, krajnje sumnjivo. Nadam se da će međunarodne komisije, kada dođu da još jednom sagledaju faktičko stanje na terenu i u Beograd imati priliku da sretnu i sa nekim ljudima iz suštinski prosperitetnih partija i DS-a kao vodeće među njima pa će im, pored Koštunicinog “tvrdog” stava biti jasnije kako ovde ima mnogo ljudi, koji, čini mi se preovladavaju, spremnih da prihvate mnogo rafiniraniji i fleksibilniji odnos prema ukupnoj problematici ovog kritičnog regiona.

Milovan

pre 17 godina

Ja se nadam da neko u ovoj zemlji od politicara ima neku realnu viziju sad kad Kosovo dobije nezavisnost o formiranju specijalnog tajnog plana o vracanju Kosova Srbiji koji naravno realno gledano treba da pocne da se ostvaruje za 30,50 pa cak mozda i 100 godina ali u pravom trenutku da se iskorise svecke prilike i nadamo se za 50-tak godina Kosovo vratiti i granice Srbije. Treba biti pametan i povuci se reci da je bitka izgubljena a ne rat.Treba napraviti dugorocni plan jer nista se ne nemoze preko noci. Obezbediti ogromna materijalna srdstva i biti spreman i strpljivo cekati pravu priliku u svetu za odigravanje tog cina. Ako privremeno izgubimo Kosovo ne smemo izgubiti nadu u Evropu. Budimo realni Srpska vojska u ovom trenutku i nema dovoljno morala, sredstva, opreme, ljudstva, ovicira, da se suprostavi i suoci sa radikalnim Albancima sa Kosova pa cak i ako njima ne pomaze NATO.

teta jela

pre 17 godina

Sad samo da vidimo kako će nam na kraju predstaviti da je gubitak Kosova u stvari naša velika pobeda, kao i Milošević 1999.

Ovako, sa istim kravatama, izgledaju kao naš trio na izboru za pesmu Evrovizije...

predictor

pre 17 godina

Ovo je samo pocetak, to jest konsultacija samo. Drugacije receno, ovo je bilo samo odmeravanje pulsa pojedinim prestavnicima zemalja clanice SB, kako bi u se medjuvremenu radilo na tome da, kad se Ahtisarijev predlog bude glasao, ima dovoljan broj glasova. Znaci, tu se ne radi ni o kakvom odlaganju, niti odbacivanju predloga, kako i sam naslov ovog komentara prikazuje, ovo je bila samo konsultacija. U svakom slucau, kao sto jedon od komentatora kaze, odlaganje nece ionako doneti nista dobro, jer ce na kraju biti kako SAD i EU zele.

Sale Zemunac

pre 17 godina

Sve sto je Kostunica rekao je na mestu. Taj plan je neprihvatljiv a Antisari zastupa interese samo jedne strane.
Sto se tice britanskog 'prijateljskog' komentara o evroatlanskim integracijama, on je cinican kao i obicno.
Ako je EU ovakva, onda nam je u drzavnom interesu da u tu organizaciju nikada ne udjemo.

Malvino

pre 17 godina

Zagrebacki Nacional je danas objavio da je Kostunica izazvao zbrku i pomutnju nakon zavrsetka svoga izlaganja rekavsi da je Vijece sigurnosti ODBILO Ahtisarijev plan!!! No brzo su ga novinari "prizemljili" da kako je to moguce kad se o planu Vijece sigurnosti tek treba izjasniti u slijedecim danima! Eto i novinari ga "uhvatise" na djelu! Da nije zalosno bilo bi tuzno! Koga ova osoba obmanjuje? Zar misli da moze citav svijet vuci za nos? Ako je to od Kostunice onda je bilo previse za jedan ovako drzak nastup (traziti nove pregovore, novoga pregovaraca je totalno promasen diplomatski potez!) u tako visokom tijelu kao sto je Vijece sigurnosti UN-a.

ELEM

pre 17 godina

Ono kako je izgledao Kostunica(izraz njegovog lica)nakon Sednice SB govorilo samo po sebi. Izgledao je bar jedno 10. godina stariji nego obicno. Ali, ono sto je izjavio je druga prica. Po njemu plan Ahtisarija je propao i da ce verovatno Kosovo ostati u okviru Srbije. A ja bih ga pitao sta planira uraditi sa 2. miliona neposlusnih gradjana? Jel i dalje ima u planu da ih protera preko Prokletija, kao 1999. ili da ponovo popuni masovne grobnice po Srbiji? Jer, samo na ovakav nacin moze se zadrzati 15% teritorija, ali bez Albanaca.

Mina

pre 17 godina

Bila bi mnogo manje brižna da nas u Savetu bezbednosti predsavlja Boris Tadić jer je on dokazao da je u međunarodnoj zajednici naš najcenjeniji političar pa sam sigurna da bi bar izdejstvovao maksimalno moguće u aktuelnoj situaciji koja, kao što nam je svima jasno, uopšte nije sjajna a od Koštunicinog nastupa grozničavo strepim jer je on kao osvedočeni nacionalista može samo da pospeši pokopavanje svih mogućnosti da nas uopšte dožive ozbiljno a kamoli nešto pozitivno učine.

David

pre 17 godina

Srbija treba da se slozi sa vecinom u Svetu da Kosovo postace nezavisna ili pod nadzorom ili bez. Srbija ima velikog interesa za dobre odnose sa Kosovom u svim podrucjima zivota a narocito na ekonomskom planu, jer Kosovo je trziste sa 2 miljona stanovnika koji su potencijalni potrosaci za sada u svim ljudskim potrebama. Iz istorije treba nauciti a ne ponoviti greske istorije.

Nikola

pre 17 godina

Kostunica se ponasa kao da je otisao da drzi predavanje studentima.Govori o medjunarodnom pravu i istoriji kao da je to nekom vazno tamo.Bice kako zeli USA , a to sto se krsi medjunarodna pravda je manje vazno sada.Ovo je samo odlaganje samog cina i zamajavanje naroda.

Turn Off Channel Zero

pre 17 godina

Vas cilj je jasan - stvaranje velike Albanije !!! To nije cilj od pre 5 ili 10god. to traje od momenta kad se V.Britanija zalozila da taj deo tada vec kraljevine Srbije dobije drzavnost (za neke druge ustupke npr.Makedonija(tada juzna Srpska pokrajina)) i nazove tu tvorevinu Albanijom. Sada ista ta V.Britanija zdusno se zalaze da se otme Kosovo i Metohija. Voleo bih da nam neko pojasni stav VB prema Srbiji i njihovu potrebu da uniste ovu zemlju (ja svoje misljenje imam ali bih voleo da neko od zvanicnika objasni ovom narodu odnose Srbije i Velike Britanije u poslednja dva veka)

Anđela

pre 17 godina

Ahtisari je ako baš hoće jasno da zna,URADIO LOŠE POSAO i TO zna cela Planeta! "Rezultat" njegovog rada je NEPRAVDA i KRŠENjE ZAKONA i time uvodi BEZAKONJE na Planeti Zemlji!

Jovan

pre 17 godina

Eto, moje su slutnje malo drugacije od Kostunicinih. Mozda je to zbog toga sto predstavljam samo sebe samog, a ne celu zemlju. Ipak, mislim da nasa Vlada treba da bude realna i izvrsi sve pripreme za ono sto je neminovno, i za sta je niko nece kriviti jer nije Kostunica izgubio Kosovo vec SM. Juce je UNMIK ne slucajno preneo odgovornost za carine na Vladu Kosova. Ni danas kao ni 1991, 1995, 1999 ne mozemo protiv celog sveta. Pametnije je da se brinemo o nasem narodu koji ostaje van nasih granica, nego da se oslanjamo na one koji su nas uvek izneverili.

SVD

pre 17 godina

Koštunica je sinoć posle sednice SB izgledao optimist. Videćemo da li je njegov optimizam bio zasnovan na činjenicama ili "šta je babi milo..." sindromu. Mnogo čitamo šta je rekao Koštunica ali nisam video šta su rekli drugi o planu Ahtisarija.

Delija Sever

pre 17 godina

Može Kosovo na kraju i postati nezavisno (uslovno ili nadgledano ili kako god) ali neće ni to samo po sebi doneti ništa Kosovu. Kosovo će ostati izolovano u regionu a samim tim i prema celom svetu. Amerika i Britanija su daleko, Srbija je blizu i šta mislite na kraju od koga vaš kvalitet života više zavisi. Osim ispitivanja pulsa u medjunarodnim odnosima sa Rusijom i Kinom i efikasnijeg izvlačenja iz situacije koju su sami stvorili oni zaista nemaju drugih interesa na Balkanu.
Mene se naravno to sve neće ticati jer ja i svi moji sunarodnici nećemo nikada biti lojalani podanici te i takve države. To je REALNOST.

Turn Off Channel Zero

pre 17 godina

Vas cilj je jasan - stvaranje velike Albanije !!! To nije cilj od pre 5 ili 10god. to traje od momenta kad se V.Britanija zalozila da taj deo tada vec kraljevine Srbije dobije drzavnost (za neke druge ustupke npr.Makedonija(tada juzna Srpska pokrajina)) i nazove tu tvorevinu Albanijom. Sada ista ta V.Britanija zdusno se zalaze da se otme Kosovo i Metohija. Voleo bih da nam neko pojasni stav VB prema Srbiji i njihovu potrebu da uniste ovu zemlju (ja svoje misljenje imam ali bih voleo da neko od zvanicnika objasni ovom narodu odnose Srbije i Velike Britanije u poslednja dva veka)

Malvino

pre 17 godina

Zagrebacki Nacional je danas objavio da je Kostunica izazvao zbrku i pomutnju nakon zavrsetka svoga izlaganja rekavsi da je Vijece sigurnosti ODBILO Ahtisarijev plan!!! No brzo su ga novinari "prizemljili" da kako je to moguce kad se o planu Vijece sigurnosti tek treba izjasniti u slijedecim danima! Eto i novinari ga "uhvatise" na djelu! Da nije zalosno bilo bi tuzno! Koga ova osoba obmanjuje? Zar misli da moze citav svijet vuci za nos? Ako je to od Kostunice onda je bilo previse za jedan ovako drzak nastup (traziti nove pregovore, novoga pregovaraca je totalno promasen diplomatski potez!) u tako visokom tijelu kao sto je Vijece sigurnosti UN-a.

Ali Baba

pre 17 godina

...Mnogo cujemo i sta Srbija (ili bar oni koji je vode) nece, ali sasvim malo sta Srbija hoce i sto je vaznije kako misli da to sprovede u delo.
Uz svo uvazavanje istorijskih cinjenica i nacionalnih osecanja kad je rec o Kosovu, osvrnimo se na neke detalje...
Dakle zemlja koja svoju vladu ceka vec 70(!) dana ne deluje previse ozbiljno ni svom narodu a kamoli nekome u medjunarodnoj zajednici ili Albancima na Kosovu. Uostalom da li Kostunica ima mandat da govori pred Savetom Bezbrednosti UN kao Premijer Srbije (ko je spomenuo legalizam) ili je i njima rekao da je on samo tehnicki premijer? Da ne pominjem obaveze prema Hagu ili druge stvari koje nas koce na putu u EU.
Nazalost, srpski politicari su gramzivi i pohlepni, a drzavni interes im ne znaci mnogo osim u ovakvim situacijama kada kupe jeftine politicke poene.
Da li neko razmislja sta bi bilo da sutra Albanci sa Kosova i pristanu da budu deo Srbije? Sa svojim disciplinovanim birackim telom imali bi ako ne vise, bar isto toliko glasova i poslanika koliko, recimo radikali! Trecinu poslanika Srpskog Parlamenta! Dalje: Recimo da bi onda Predsednik Skupstine bio Albanac i da bi sednice vodio na maternjem jeziku dok bi radikali i ostali sa slusalicama pratili tok sednice. Mozda bi trazili (s pravom na osnovu dobijenih glasova na izborima) kljucna ministarstva odbrane, policije ili inostranih poslova i finansija? Ili bi ih ostale partije bojkotovale i ne bi razgovarali sa njima o formiranju Vlade?
U Makedoniji je Albanski uveden kao zvanicni jezik pored Makedonskog. Da li je Srbija spremna da prihvati takvu politicku realnost? Da li bi pristala da se u skole (u samoj Srbiji) uvede albanski jezik ako ne kao obavezan ono bar kao opcija? Kako cemo se razumeti u istoj drzavi ako oni tvrdoglavo uce Albanski a mi Srpski?
Istorijsko i medjunarodno pravo su mozda na nasoj strani ali zivot ima i neka svoja pravila. Albanci sa Kosova imaju najveci prirodni prirastaj u Evropi dok Srbi lagano klize u tzv. belu kugu(to smo ucili u skoli i pre dvadeset i kusur godina). Zanimaju me mere nasih vlasti za podizanje nataliteta, jer da se nasalim, narod kaze : cije su ovce njegova je i livada. Mozda misle da uvezu malo Kineza i Rusa da nas ima vise?
Nase vlasti nisu nista naucile iz sopstvenih gresaka. Danas se ratovi ne dobijaju samo pukom silom vec i ekonomijom. Srbija je za ovih sedam godina od od kada nema Milosevica trebalo da pokaze da je dostojan partner EU, da privuce strane investitore i postane ekonomski jaka toliko da moze da ucstvuje u privatizaciji firmi sa Kosova i da moze da ulaze u razvoj te regije. Da siri svoj politicki uticaj u regionu kroz svoju kulturu i ekonomiju. Ovako ne nudi Albancima sa Kosova nista vise od prazne politicke price kojom zamajavaju i sopstveni narod.
A vreme ide...

Jovan

pre 17 godina

Eto, moje su slutnje malo drugacije od Kostunicinih. Mozda je to zbog toga sto predstavljam samo sebe samog, a ne celu zemlju. Ipak, mislim da nasa Vlada treba da bude realna i izvrsi sve pripreme za ono sto je neminovno, i za sta je niko nece kriviti jer nije Kostunica izgubio Kosovo vec SM. Juce je UNMIK ne slucajno preneo odgovornost za carine na Vladu Kosova. Ni danas kao ni 1991, 1995, 1999 ne mozemo protiv celog sveta. Pametnije je da se brinemo o nasem narodu koji ostaje van nasih granica, nego da se oslanjamo na one koji su nas uvek izneverili.

Delija Sever

pre 17 godina

Može Kosovo na kraju i postati nezavisno (uslovno ili nadgledano ili kako god) ali neće ni to samo po sebi doneti ništa Kosovu. Kosovo će ostati izolovano u regionu a samim tim i prema celom svetu. Amerika i Britanija su daleko, Srbija je blizu i šta mislite na kraju od koga vaš kvalitet života više zavisi. Osim ispitivanja pulsa u medjunarodnim odnosima sa Rusijom i Kinom i efikasnijeg izvlačenja iz situacije koju su sami stvorili oni zaista nemaju drugih interesa na Balkanu.
Mene se naravno to sve neće ticati jer ja i svi moji sunarodnici nećemo nikada biti lojalani podanici te i takve države. To je REALNOST.

David

pre 17 godina

Srbija treba da se slozi sa vecinom u Svetu da Kosovo postace nezavisna ili pod nadzorom ili bez. Srbija ima velikog interesa za dobre odnose sa Kosovom u svim podrucjima zivota a narocito na ekonomskom planu, jer Kosovo je trziste sa 2 miljona stanovnika koji su potencijalni potrosaci za sada u svim ljudskim potrebama. Iz istorije treba nauciti a ne ponoviti greske istorije.

ja

pre 17 godina

Vi Srbi ste kraljevi samozavaravanja! Koštunica na sva usta priča da je plan odbijen, a konzultacije nisu pošteno ni počele, kamoli završile. Obmanjujete se i oko pregovora jer polazite od neke svoje, mitske ideje što se na Kosovu događa. Kosovo je već sada nezavisno od Srbije pa vjerojatno nikome na svijetu nije jasno o čemu priča Koštunica kad spominjene onu "manje od nezavisnosti...". Uostalom, što nudite Albancima osim "svete srpske zemlje" i "historije"? A pozivanje na međunarodno pravo - to je tek sprdnja od zemlje i politike koja to isto pravo nije poštivala ni mrvu kad je ratovala po Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, a ne poštuje ga ni danas (u što su uključeni i međunarodni ugovori, po snazi iznad nacionalog pravosuđa - u ovom konkretnom slučaju riječ je o devetoj rupi na svirali!). Vidjet ćemo za mjesec dana, možda i manje tko je bio u pravu. Nekako mi se čini da to neće biti Koštunica...

Nikola

pre 17 godina

Kostunica se ponasa kao da je otisao da drzi predavanje studentima.Govori o medjunarodnom pravu i istoriji kao da je to nekom vazno tamo.Bice kako zeli USA , a to sto se krsi medjunarodna pravda je manje vazno sada.Ovo je samo odlaganje samog cina i zamajavanje naroda.

ELEM

pre 17 godina

Ono kako je izgledao Kostunica(izraz njegovog lica)nakon Sednice SB govorilo samo po sebi. Izgledao je bar jedno 10. godina stariji nego obicno. Ali, ono sto je izjavio je druga prica. Po njemu plan Ahtisarija je propao i da ce verovatno Kosovo ostati u okviru Srbije. A ja bih ga pitao sta planira uraditi sa 2. miliona neposlusnih gradjana? Jel i dalje ima u planu da ih protera preko Prokletija, kao 1999. ili da ponovo popuni masovne grobnice po Srbiji? Jer, samo na ovakav nacin moze se zadrzati 15% teritorija, ali bez Albanaca.

Anđela

pre 17 godina

Ahtisari je ako baš hoće jasno da zna,URADIO LOŠE POSAO i TO zna cela Planeta! "Rezultat" njegovog rada je NEPRAVDA i KRŠENjE ZAKONA i time uvodi BEZAKONJE na Planeti Zemlji!

Sale Zemunac

pre 17 godina

Sve sto je Kostunica rekao je na mestu. Taj plan je neprihvatljiv a Antisari zastupa interese samo jedne strane.
Sto se tice britanskog 'prijateljskog' komentara o evroatlanskim integracijama, on je cinican kao i obicno.
Ako je EU ovakva, onda nam je u drzavnom interesu da u tu organizaciju nikada ne udjemo.

Simonovic

pre 17 godina

Po meni, bilo je neophodno prvo počistiti u svome dvorištu pa, na osnovu sastava nove Vlade, a imali smo vremena napretek, tamo pošaljemo delegaciju u kojoj će biti i ljudi koji sa Albancima i svetom umeju da konverziraju na suštinski demokratskoj setimo se samo “devete rupe na svirali”, otvorenog vređanja Karle Del Ponte, okretanje leđa pokušajima Ahtisarija kao opšteprihvaćenog pregovarača međunarodne zajednice…Koštunica nema ni elementarni vokabular za diplomatsko komuniciranje sa svetom a kamoli sposobnost da ga ubedi u svoju argumentaciju.

SVD

pre 17 godina

Koštunica je sinoć posle sednice SB izgledao optimist. Videćemo da li je njegov optimizam bio zasnovan na činjenicama ili "šta je babi milo..." sindromu. Mnogo čitamo šta je rekao Koštunica ali nisam video šta su rekli drugi o planu Ahtisarija.

Mirsad

pre 17 godina

Pretpostavljam da će im Voja tamo, konačno, reći da je u Srbiji “razvrgao” koaliciju sa demokratskim snagama i sada se dodvorava Tomi Nikoliću kako bi ga primio u toplo šovinističko naručje pa, kada im s pridruže i socijalisti, proglase opštu mobilizaciju te “jurnemo” svi na Kosovo i stignemo..Naravno do Beogradskog pašaluka.

Sasa

pre 17 godina

Verujem da je postignut neki napredak u smislu povećanja bezbednosti za Srbe na Kosovu ali mi je sumnjiv pokušaj stalnog prolongiranja konačnih rešenja što me asocira na ovdašnje dogovore o Parlamentu i Vladi u čemu je Koštunica pravi majstor ali mi je postizanje njegovih “maksimalističkih” zahteva, u poznatoj internacionalnoj situaciji, krajnje sumnjivo. Nadam se da će međunarodne komisije, kada dođu da još jednom sagledaju faktičko stanje na terenu i u Beograd imati priliku da sretnu i sa nekim ljudima iz suštinski prosperitetnih partija i DS-a kao vodeće među njima pa će im, pored Koštunicinog “tvrdog” stava biti jasnije kako ovde ima mnogo ljudi, koji, čini mi se preovladavaju, spremnih da prihvate mnogo rafiniraniji i fleksibilniji odnos prema ukupnoj problematici ovog kritičnog regiona.

Mina

pre 17 godina

Bila bi mnogo manje brižna da nas u Savetu bezbednosti predsavlja Boris Tadić jer je on dokazao da je u međunarodnoj zajednici naš najcenjeniji političar pa sam sigurna da bi bar izdejstvovao maksimalno moguće u aktuelnoj situaciji koja, kao što nam je svima jasno, uopšte nije sjajna a od Koštunicinog nastupa grozničavo strepim jer je on kao osvedočeni nacionalista može samo da pospeši pokopavanje svih mogućnosti da nas uopšte dožive ozbiljno a kamoli nešto pozitivno učine.

max

pre 17 godina

Puna podrska nasim diplomatama. Nije im lako u tom paklu ... Kostunica i ostali koji su sa njim u New Yorku su pod neverovatnom presijom. Koriste se sve moguce metode da im se nadje slaba tacka da bi odustali od Kosova i Metohije. zadnjih godinu dana je nasa diplomatija uradila NEMOGUCE. Ponosim se Vama.
Sto se tice mnogih nevernih Toma u ovoj debati: kupite sesir da bi ste mogli da ga skinete sa postovanjem pred ovim nasim diplomatskim divovima.

dr.gevara

pre 17 godina

Kosovo bice nezavisno i nece zavisiti od Srbije ekonomski i politicki.Ne treba zaboraviti da Albanija, Makedonija i Crna Gora otvaraju Kosovu put prema Evropi i Sredozemlju. Srbija zbog tvrdoglavnosti u bliskoj buducnosti dobice samar od USA i EU. Ostace Srbija osamljena sa Rusijom na ledjima.Zbog ove sadasnje srpske politike ispastace ova i sledeca generacija.

Aleksandar

pre 17 godina

Zaista je sramota što naši političari nemaju snage da priznaju da je Milošević ukidanjem autonomije Kosova, 1989.godine napravio kobnu grešku. Rusija sigurno neće koristiti pravo veta, i Kosovo će biti nezavisno za par meseci. To što se to nama ne dopada, možemo da okačimo "mački o rep". Većini ljudi u Srbiji se ne dopada što živi od 300 evra, što ne može nigde da putuje bez vize, što je velika nezaposlenost, pa Koštunica neće to da rešava, nego hoće da se inati sa NATO paktom. Pošto naš premijer nije obavešten, podsetiću ga da je Srbija ušla u rat sa NATO paktom, i da je potpisala kapitulaciju. Kad jedna država kapitulira gubi dobar deo prava. Sve zemlje u regionu žele ili su već ušle u NATO pakt, osim nas. Kosovo će za neke neobaveštene, dobiti jos ove godine preko milijardu evra , pa vi sad računajte koliko je to po stanovniku, kojih na Kosovu ima manje od 2,0 miliona.
Na Kosovu ima 100,000 Srba, i njima treba maksimalno pomoći, ali najviše finansijski. Potrebno je da Srbija ekonomski ojača što pre, i da što je pre moguće kupi dobar deo kapitala na Kosovu, posebno u opštinama gde žive Srbi. Srbija mora da investira u K.Mitrovicu, da tamo otvara fabrike i zapošljava ljude. Mnogo je gore po Srbiju to što će opet Koštunica biti premijer, umesto Đelića, koji bi Srbiju uveo ne samo u EU, već bi od ove zemlje napravio ekonomsko čudo za 4 godine. Znam da bih ovde svi najviše voleli ono što "ne smem" ni da napišem, ali valjda je svima jasno da u 21.veku nije moguće počiniti genocid, posebno bez podrše Amerike. Dakle, Albanci su tu gde su, pored nas, a na nama je da izlečimo belu kugu i ekonomiju, ukoliko ne želimo da Kosovari za 5 godina imaju dvostruko veće plate od nas, i da opet Albanci imaju petoro dece, a mi samo jedno...

Goxi

pre 17 godina

Koštunica sa oslanja na obećanja velikih sila koje su nam naklonjene- može da deluje ohrabrujuće ali setimo se šta kaže narod: “teško onom koga Kina hrani a Rusija brani”.

Sinisa

pre 17 godina

Sa Koštunicom u Njujorku naše šanse, koje ionako nisu velike kad je Kosovo u pitanju, svode se na apsolutnu nulu jer je on, jednostavno, čovek koji se potpuno ANTIDIPLOMATSKI ponaša bez obzira ko je u pitanju kao što se pamte slučajevi sa Karlom del Ponte kada je u svom prepoznatljivom maniru mrzovoljno odbijao da iole konstruktivno razgovara o našoj obavezi prema Hagu koju su, uostalom, sami prihvatili.

Baja

pre 17 godina

Puna podrska nasem pregovarackom timu. Nadam se da ce uspeti da spreci glasanje u SB. Ukoliko se i desi da Kosovo dobije nezavisnost, Srbija takvo stanje stvari nikada ne sme da prizna i treba da nastavi diplomatsku i pravnu borbu do kraja. A do tada treba blokirati sve sobracajne veze ka Kosovu i izolovati ga potpuno od bilo kakve vrste tranzita preko Srbije putem uvodjenja raznih specijalnih (preskupih) dozvola, osiguranja, kvota itd.

Protiv nacionalizma i primitivizma

pre 17 godina

Da se Kostunica makar jednom izjasnio protiv promena granica i etnickih ciscenja kada su Srbi osnivali ranzorazne Republike Srpske, Krajine i sta vec sve ne, imao bi moralno pravo da prica to sto danas prica. Ovako, sve se svodi na plemenski moral: zlo je kad dodju ovi iz susednog sela da nas pljackaju, a dobro je kad mi radimo to isto.

Filip

pre 17 godina

Koštunica u Ujedinjenim nacijama - to je identično slonu u staklarskoj radnji jer tamo neće moći da zamazuje oči iskusnim diplomatama da je nekakav demokrata kao što, istina sve neuspešnije čini ovde, već će, ubeđen sam, ogoleti švoj retrogradni nacionalizam i klerikalnizam.

teta jela

pre 17 godina

Sad samo da vidimo kako će nam na kraju predstaviti da je gubitak Kosova u stvari naša velika pobeda, kao i Milošević 1999.

Ovako, sa istim kravatama, izgledaju kao naš trio na izboru za pesmu Evrovizije...

predictor

pre 17 godina

Ovo je samo pocetak, to jest konsultacija samo. Drugacije receno, ovo je bilo samo odmeravanje pulsa pojedinim prestavnicima zemalja clanice SB, kako bi u se medjuvremenu radilo na tome da, kad se Ahtisarijev predlog bude glasao, ima dovoljan broj glasova. Znaci, tu se ne radi ni o kakvom odlaganju, niti odbacivanju predloga, kako i sam naslov ovog komentara prikazuje, ovo je bila samo konsultacija. U svakom slucau, kao sto jedon od komentatora kaze, odlaganje nece ionako doneti nista dobro, jer ce na kraju biti kako SAD i EU zele.

Veljko

pre 17 godina

Kosovski Albanci mogu konačno da odahnu: nastup Koštunice u Njujorku im omogućava onaj presudni korak ka potpunoj nezavisnosti bez ikakvih ustupaka za koje smo, ipak, mogli da se izborimo.

miljan

pre 17 godina

Plan NIJE prihvacen obostrano(Beograd i Pristina) sto znaci da je propao. Mirno resenje se postize kompromisom a ne nametanjem. Ne moze se Srbiji uzeti deo teritorije i dati Albancima na poklon samo zato sto prete nasiljem. Kakva je to demokratija? Stav Srbije je jasan-NEMA nezavisnosto a koliko vidim osim Rusije i Kine ima jos mnogo drzava koje ne odobravaju cepanje Srbije.

isa

pre 17 godina

Ako je sprecavanje nezavisnosti Kosova zelja radikala i sps-a to ne znaci da nije i moja koji se ubrajam u demokrate.Mislim da je opravdana averzija prema ovoj drugoj maninskoj,retrogradnoj Srbiji mnogima zaslepila razum.Pa nismo mi Srbi neka africka seoska zajednica da zarad malo konformizma podrzavamo kradju 15&svoje teritorije.Zamislite se malo...Potomci ce suditi.

sasa

pre 17 godina

Koliko god nama,obicnim "smrtnicima" komentari koje dajemo u ovoj i slicnim prilikama izgledaju beznacajno,svaka nasa izjava je deo SRPSKOG JAVNOG MNJENJA i time sto se sve veci broj nas "pomirio sa sudbinom","prihvatio surovu realnost" i sl.radimo bas ono sto njima odgovara, olaksavamo im da urade ono sto su naumili...ja u tome necu da ucestvujem...ne mogu vam nista "gospodo" Amerikanci,Englezi,Nemci i ostali al bar mogu da vam kazem sta mislim,kolko da mi bude lakse,bez zelje da uticem na vas moral i ostale plemenite ljutske osobine,jer vi to nemate i naradije bih vam to saopstio "na srpskom",jednom prosto prosirenom recenicom,al posto se bojim da me necete razumeti,bicu fin!Kosovo mi otimate na silu i tacka,ne vredjajte moju inteligenciju ubedjujuci me da tako mora biti,da je to za mene dobro,ne govorite mi da ste mi prijatelji,niste,niti ste bili,niti cete biti!Pradedu ste mi,kao "saveznika" 1918 naterali da trci brze od Francuskih konja jer je znao da ce mu od Srbije ostati onoliko koliko uspe da osvoji,dedu ste mi bombardovali na uskrs u drugom ratu jace nego Nemci 6.aprila,od oca ste mi napravili komunistu jer je to vama odgovaralo,mene danas ponizavate kad god vam se pruzi prilika,moju decu ste bombardovali pod imenom Milosrdni Andjeo...radite sta vam je volja,moze vam se,al kad bude doslo vreme da "polozite racun" setite se i mena !

Laza

pre 17 godina

Od Kine i Rusije se može maksimalno očekivati da nas podrže samo u okvirima sopstvenih interesa a sve ostalo je šarena laža za naivne i lakoverne.

Milos Paris

pre 17 godina

Ne razumem one koji optuzuju predsednika Kostunicu!Ljudi moji Paris sa okolinom ima 12 miliona stanovnika dok cela Srbija ima 7-8,pa zasto neshvatite da smo samo jedna mala tacka u Evropi a da ne govorim u svetu,plus sve godine ratova i Miloseviceve vlasti,i mozete zmisliti koliko je "teska" politicka rec Srbije!!!Moramo shvatiti da sudbine malih zemalja kroje velike sile i da pravda ne postoji vec samo interesi kako poiticki tako i ekonomski.Tako je bilo kroz istoriju i tako ce biti uvek.Znaci Kostunica je tu da pokusa ponavljam da POKUSA da iskoristi priliku da se glas Srbije cuje u zvanicnim konsultacijama i na tako visokom nivou kao sto je savet bezbednosti UN!Sve ostalo su stvari USA,FR,Rusije,GB,Kine,Nemacke.Sada pitanje je samo koliko oni imaju u svojim projektima pre svega ekonomskim interesa da Kosovo bude ili ne nezavisno.Znaci nije stvar u Kostunici ili bilo kom drugom politicaru sa Srpske scene,vec jednostavno stvar je pokusati uraditi nesto!Pre nekoliko dana sam poslao komentar u kome sam rekao da je iznenadjujuce za mene da se gradjani Srbije tako lako odricu Kosova i zelim da ponovim da jedna Francuska i danas u 2007 ima kolonije(Martinik,FR Guajana,reunion,N.Kaledonija)ali i pored cinjenice da na tim prostorima zive 100% lokalno stanovnistvo nema ni govora o mogucem odvajanju,nezavisnosti itd.,vlast je centralizovana i tu je kraj.U svakom slucaju iskreno se nadam da ce pitanje Kosova pre svega biti reseno mirnim putem i pozitivno po Srbiju!

Andrej

pre 17 godina

Suštinu Ahtisarijevog plana već znamo kao i moguću reakciju Koštunice pa, kad se sve to uporedi, rešenje će se nazirati za koji vek.

budite malo vise realni

pre 17 godina

Kosovo nije izgubio Kostunica ili Milosevic. Kosovo je izgubljeno jer Srpski narod dozvolio da njeni lideri ponasaju nedgovorno, nasilnicki i ratnohuskaski. Srpski narod opet treba da dobro razmisli sta lideri poput Kostunice rade. Kosovo je izgubljeno pitanje je, u kom pravcu ce Srbija ici!!!?

bole

pre 17 godina

OK ljudi s Kosovom treba da se pomirimo. Bice nezavisno odnosno kako kaze US. sta ce da radimo "sutra" (za godinu ili dve) kada bude pocelo da puca po jugu Srbije, kada se bude trazlima Sandzacka republika, pa Vlaska republika i ko zna ko sve nema pretenziju ka nasoj teritoriji. Ne kazem da treba da ratujemo, dosta je bilo krvi. Treba napraviti pravu politicku ofanzivu, vrsiti veliki pritisak na strano javno mljenje. Ako treba, a treba, neka vlada plati debelo americke kongresmene. Pa javna je tajna da su Albanci parama izboksovali vojnu intervenciju

Bojan

pre 17 godina

Točak istorije se neumitno i nezadrživo okreće. Kao bujica kojom ne upravljaju ljudskom rukom pisani, već surovi prirodni zakoni i ovaj ogromni nemilosrdni žrvanj melje sve što mu stoji na putu. Svako kome je dato da se u to vreme nađe na tom mestu ima dva osnovna ishoda: Ili će točkom biti zgažen ili će izbeći zlu sudbinu. Svaka od ove dve opcije ima bezbroj podvarijanti. Neko samo stoji, posmatra i nastavlja svojim putem, neko pak utrči u prokrčeni kolosek i brzo i vešto prateći istorijske tokove neoštećen stigne gde želi! Oni najveštiji, najjači i najhrabriji pak znaju da se uhvate za sam točak koji ih u trenutku podigne na sam vrh, pa vide mnogo bolje u kom pravcu se kreće i gde će uskoro biti, i to koriste. Neretko su uspevali da postavljanjem ili uklanjanjem prepreka značajno i utiču na njen tok, ali po pravilu posle dužeg ili kraćeg vremena izgube orjentaciju, pažnju ili jednostavno snagu, i tresnu o ledinu - jače ili slabije. Ovi drugi, što nemaju predispozicija za to uglavnom drže širom otvorene oči, načuljene uši, gledajući da se ne nađu na putu brutalne sile. Promućurni uoče ko je malo jači i spretniji, ko se vešto snalazi i dobro prolazi, prate njegove tragove, udružuju se i prosperiraju: ko nije snažan mora da bude dovitljiv, vešt i skroman! Najtužnija i najtragičnija je grupica onih, a ima ih, koji nikako da nađu svoje mesto u istoriji i obezbede sebi kakvu-takvu budućnost. Očigledno neprilagođeni u okruženju svakog ćasa se nađu pod točkom koji ih iznova i iznova gazi i trpe posledice svoje nesposobnosti, sporosti i nedostatka pažnje. Ipak mislim da ih najskuplje košta jedna osbina: Neshvatljiva i umišljena fama o sopstvenoj važnosti i posebnosti. Ta tragična zabluda ,čini mi se, još od detinjstva kod svakog pojedinca predodređuje njegovu budućnost i poziciju u sredini. Sigurno se svako od nas seća bar jednog (ako ne više) vršnjaka koji su neprekidno imali problem sa svima!! Po pravilu njih su "mrzele" vaspitačice u vrtiću a ostala deca su ih "maltretirala". U školi su ih "mrzeli" učitelji i nastavnici a ostala deca su bila "ljubomorna". Stalno su dolazili roditelji da nastavnike uče poslu , a ostalu decu vaspitavaju. Neki uticajni rođak je intervenisao da se završi razred ili na vreme promeni škola. Ta nesretna deca su ulazila u život već predodređena za propast u svetu odraslih. Ubeđena u sopstvenu posebnost koja automatski navlači zavist svih iz okoline nikada nisu nalazla sebe u realnom svetu koji ih okružuje. Oni ne nalaze potrebu da i sa kim pregovaraju. Oni "znaju" da ih svi "mrze" i "zavide im" zbog njihove posebnosti. Svi su se kao i obično urotili protiv njih i jedina im je briga da njima naude! To je,na žalost, pozicija u kojoj se trenutno nalazi Srbija i iz koje je izlaz dug, mukotrpan i neizvestan. Za sada nije ni na vidiku jer izgleda da oni naši vršnjaci luzeri vode glavnu reč.

Zivota Starcevic

pre 17 godina

Samo cvrstim i upornim stavom Kostunice, da se nas nacionalni interes brani medjunarodnim i unutrasnjim pravom, moze dovesti do nekog resenja povoljnog po nas. Niko ozbiljan u drzavi ne moze da prihvati da se resava i albansko i svako drugo nacionalno pitanje na Balkanu, a uvek na racun srpskog nacionalnog pitanja, koje ce ako Kosovo dobije nezavisnost, ostati kao jedino nereseno nacionalno pitanje na Balkanu. Cvrst i uporan stav nase drzave moze dovesti do, po meni, jedinog realnog resenja a to je podela Kosova. Time se resava albansko pitanje, a onda mi moramo pokrenuti pitanje R.Srpske, naravno diplomatskim putem, jer nikome nije do rata. Argumenti za to ce nam biti upravo argumenti medjunarodne zajednice koje ce primeniti na pitanju Kosova.

Kovaci

pre 17 godina

Gospodin Kostunica kaze da nema nametnutog resenja, i Rusi kazu ne moze da oni podrze rezuluciju koju jedna strana nije saglasna, ok
kada Srbija bude saglasna nece se saglasiti Kosovo, i sta onda ostaje kao sta je dosada Srbija ne moze nista da kontrolise evo od jucer i carinu kontrolisu kosovski vlasti ka o i sve ostalo moze da traje koliko hoce ovakva situacija i sta dobija Srbija od toga? NISTA, samo sta srpski narod na Kosovu se osjeca jos vise nesigurnim a albancima je dobro jer nema nema nikakvok rizika od Srbije posto je tu NATO, UNMIK strane kancelarije koje sluze ka ambasade izdaju vize i sve ostala dokumenta.
Jednomrecu Kosove je nezavisna od Srbije nama je dobro ali hocemo jos bolje a vama je lose i bice jos gore jer nema nikakvih pregovora za clanstvo u EU, NATO jer vi ne slusate sta EU kaze nego slusate Kostunicu i ostale oko njega.

V eljko

pre 17 godina

Svi se bune sto Amerika svima hoce da nametne svoju politiku i svoja politicka resenja.
Srbija je uvek imala onolike granice kolike su joj odredile velike sile. Kroz celu istoriju.
Neki ispustaju iz vida da Republika Srpska ne bi postojala da to nije bio americki interes. To je strategija omedjavanja islamskog faktora u Evropi. Srbima je tamo dodeljena ista uloga koju su imali u vreme Otomanske imperije kada su bili brana prodoru islama u Evropu. Setite se i povlacenja snaga UN pred dogadjaje u Srebrenici.
Srbija je bila najjaca zemlja u regionu u vreme raspada Jugoslavije i mislila je da moze da radi sta hoce. E Amerikanci to nece da dozvole vec ce da uspostave ravnotezu snaga u regionu, i, u tom smislu daju Albancima nezavisno Kosovo. Takodje Albancima je lako manipulisati, dok su Srbi tvrd orah, tako da se Kosovo lakse moze kontrolisati preko Albanaca.
Oni koji kazu da je Kosovo srce Srbije nisu u pravu. Srce Srbije je Beograd.

velikin

pre 17 godina

Naravno da Rusija ima interes u Srbiji (Kosovu) i pre svih vojni, (koji joj indirektno obezbedjuje jak politicki i ekonomski uticaj u Evropi). Ipak, visi interes Rusije je veoma jasan i markantan povratak na paoziciju sile koja kreira svetske tokove, ali ovoga puta, uz moralno i ekonomski posrnulu Ameriku, a sa Kinom i (uskoro) Indijom u liniji, gde (promislite malo) nalazimo da vec ima uticaj na promenu razmisljanja svih nas, a uskoro i pomenu delovanja, uz jasnu nameru da tu poziciju i zadrzi, svidjalo se to mnogima ili ne. Da se vratim na temu Kosova - osim sto je ono jedno od inicijalnih delovanja Rusije, u novom svetlu, previse je sitno za temu koja bi trebala da nam oduzima vreme...

Milovan

pre 17 godina

Ja se nadam da neko u ovoj zemlji od politicara ima neku realnu viziju sad kad Kosovo dobije nezavisnost o formiranju specijalnog tajnog plana o vracanju Kosova Srbiji koji naravno realno gledano treba da pocne da se ostvaruje za 30,50 pa cak mozda i 100 godina ali u pravom trenutku da se iskorise svecke prilike i nadamo se za 50-tak godina Kosovo vratiti i granice Srbije. Treba biti pametan i povuci se reci da je bitka izgubljena a ne rat.Treba napraviti dugorocni plan jer nista se ne nemoze preko noci. Obezbediti ogromna materijalna srdstva i biti spreman i strpljivo cekati pravu priliku u svetu za odigravanje tog cina. Ako privremeno izgubimo Kosovo ne smemo izgubiti nadu u Evropu. Budimo realni Srpska vojska u ovom trenutku i nema dovoljno morala, sredstva, opreme, ljudstva, ovicira, da se suprostavi i suoci sa radikalnim Albancima sa Kosova pa cak i ako njima ne pomaze NATO.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Ja ocekujem da neki umetnik-slikar ili vajar nacrta g.Kostunicu u sali SB UN-a kao Enver Hodzu koji u sred Moskve 1961,stojeci sa podignutom ruku i kaziprstom rekao Hruscovu-njet,a ostali presednici drzava Varsavskog ugovora uplaseni od herojskog akta ovog aktera.Tako je g.Kostunica rekao sve u lice Ban Ki-Munu da se ne slaze sa Ahtisarijevim planom i vraca se trijumfalno kuci.Dok,Fatmir Sejdiu,bio u Nju Jorku, kao mladi katolicki svestenik koji jos nema pravo da prisustvuje sednicama kaptola.Enver Kelemndi,4.april 2007

Miladin

pre 17 godina

U koliko realno sagledamo situaciju , jasno je da će USA, Britanija i Nemačka pre ili kasnije pokloniti Albancima još jednu državu. Postavlja se pitanje šta bi trebalo da bude naš državni odgovor na to? Ja mislim da mi nikako ne bi smo smeli da se složimo sa tim. Moramo jasno da stavimo do znanja svima , da ćemo uvek polagati pravo na KiM i da ćemo pre ili kasnije pokušati da ga vratimo u sastav naše države... Na sve moguće načine , pa i silom jer nam je silom i oduzeto... Naravno za ovako nešto moramo da sačekamo povoljniju situaciju u odnosima velikih sila. A kada se to desi, zna se ... pay back time...

gaga

pre 17 godina

Nisam baš sigurna ima li Koštunicin optimizam realnu osnovu. Naravno volela bih da je to tako, ali se bojim da je ovo samo kupovina vremena za nešto što po nas ipak neće biti razlog za optimizam. Ipak, treba pokušati sve što je moguće, ali birt relan u zahtevima. Do sada su nam se nerelana očekivanja i zahtevi uvek obijali o glavu!
Bilo bi dobro kada bi nam neko krajnje neutralan (postoje li uopšte takvi?)preneo kuloarske diskusije, jer se na osnovu tih nezvaničnih i nefromalnih susreta može saznati mnogo više od slušanja uglavnom napisanih govora i odmerenih izjava medijima!

Vaga

pre 17 godina

Naš premijer se uhvatio prava kao pijan plota. A kad je o istom to pravu reč ovde u Srbiji naravno drugačije se ponaša. Tu i te kako može da zažmuri, u stvari mislim da mu odatle i potiče izgled lica. Dozvolio je da ministri rade po Srbiji šta hoće, krše zakone na sve strane pa čak i ustav i on sebi uzima za pravo da priča o PRAVU. Postoji ona narodna nemoj činiti drugome (u ovom slučaj smo to mi) ono što ne želiš da tebi neko drugo čini (MZ Srbiji). Tek onda imaš pravo da pričaš o gaženju prava ovako je smešno, ma u stvari žalosno jer mu dopuštamo.

Milan Mladenovic

pre 17 godina

Kad se sve sagleda, mislim da je jasna drzavno-pravna buducnost Kosova. Jedino nerijeseno pitanje je sta Srbija dobija za taj 'ustupak', i ubijedjen sam da je to sustina svih sadasnjih zavrzlama. I pored opsteg dojma koji se pokusava nametnuti, mislim da predmet trgovine nije koliko-toliko dobra buducnost naseg naroda koji ostaje na Kosovu, vec da se u backstage-u pokusavaju kupiti druge stvari, uglavnom politicke prirode. Kostunica, definitivno nije osoba koja bi mogla isposlovati nesto iole pozitivnije za opsti interes naseg naroda,ali bice da smo mi narod koji ce progutati sve sto takav isposluje... Apelujem na intelektualnu gerilu da ne cute, pozivam urbanu gerilu da pusti vrisak!

Gradjanin Srbije

pre 17 godina

Danas neki postavljaju pitanje opredeljenja za Rusiju ili za EU i Ameriku sto je apsolutno pogresno. Time se ne treba uopste baviti vec samo resenjem za pitanje Kosova i da li je ponudjeno resenje u redu ili ne. Treba kao i do sada iznositi argumente protiv nezavisnosti i bar neka ti koji otimaju teritoriju Srbije osete makar malu nelagodnost. Potrebno je nastaviti sa reformama pre svega zbog nas samih i da mladi vise ne napustaju zemlju i da vide ovde svoju perspektivu. Kosovo ce zauvek biti nase kao simbol naseg postojanja i trajanja.

Dirty

pre 17 godina

Nas interes da plan propadne sad je manje izvestan nego bilo kad ranije? Sta ce biti sa ljudima u Srbiji uz ovakvo pogresne procene o gotovo izvesnom ishodu pregovora o Kosovu, samo naslucujem? Broj onih koji krivce traze u Srbiji i medju politickim neistomisljenicima nije mali. Najcesce se kao krivci za kosovsku nezavisnost pominju LDP, GSS i NVO...

Zoran

pre 17 godina

Imali smo mnogo prilika da se pametnije angazujemo u vezi ostanka Kosova u okviru Srbije. Na zalost sve prilike su propustene. Prepotentno ubedjenje da mozemo da se nosimo sa celim svetom ima svoju cenu i mi cemo je platiti. Da li cemo iz toga izvuci korisne zakljucke, ostaje da se vidi. Ja ne mogu da shvatim da nemamo iole sposoban diplomatski kadar koji bi iz lose situacije izvukao bar nesto pozitivno. Izreka : "Dva Srbina, tri partije" pokazuje da prvenstveno moramo da otklonimo tu mentalnu barijeru pre nego krenemo u bolju buducnost.

deda

pre 17 godina

Cinjenica: nisu sve zemlje clanice SB UN ujedinjene u glasanju povodom Kosova, ima njih koji imaju istih problema
Cinjenica: EU ima istih regionalnih problema kao i Srbija
Cinjenica: SB UN ne moze stvoriti novu drzavu
Cinjenica: Albanci i Srbi su jedni pored drugih, pa bih zapitao obe strane: sta cete sutra?

Srle

pre 17 godina

Ne verujem u optimalni prosperitet srbije ako Kosovo ostane na bilo koji nacin deo Srbije, to je samo produzavanje krize, prema tome sumnjam u iskrene namere bilo kojih svetskih cinioca koji zele da zadrze kosovo ovakvo kakvo je unutar granica Srbije, domacim politicarima je to ustavna obaveza ali gledano u kontekstu svetskih tredova i naseg zancaja u tome to nema mnogo smisal, kome je to u interesu videcemo. ( najveci deo teritorije na kojoj je nastala Rusija -kievska knezevina-pripada danas Ukrajini npr)
Ja sam ubedjen da Kosovu treba dati apsolutnu nezavisnost i da Srbija mora prva da ga prizna kako ne bi napravili jos jednog vecitog neprijatelja, vec zadrzali dobre narocito ekonomske odnose, inace cemo duplo placati sve to sto tamo ima u ekonomskom pogledu.
Ako je to tesko zbog medjunarodnog prava, mozemo traziti da se to izmeni, i da se Kosovu omoguci nezavisnost ovako trosimo mnogo energije i vremena za rezultat koji je pun rizika i neizvesnosti.
Ono o cemu zaista moramo da se izborimo su nasi interesi oko imovine Srbije tamo , zivota srpskih gradjana na kosovu i srpskog Istorijskog nasledja. To sta bi Kosovo radilo sa svojom nezavisnoscu ne bi trebalo da nas se tice, misilm naravno da je greska za samo Kosovo sto zahtevaju nezavisnost i da ce ukoliko to ostvare svi tamo izgubiti mnogo vise nego da ostane unutar Srbije. Medjutim nazalost poslednjih godina svi koji su se odvojili od Srbije danas stoje mnogo bolje nego mi, najsveziji primer je Crna Gora. O Sloveniji ne vredi ni raspravljati (npr jedan prost pokazatelj , u Sloveniji prosek zarada preso 1000 eura )...
Moramo da se zapitamo zasto svi odlaze od nas, odgovor na ovo pitanje je jedano od kljucnih za opstanak Srbije kao drzave. Razne hokus pokus teorije o svetskoj zaveri protiv nas, i nasoj istorijskoj misiji, nepravdi sveta prema nama i slicno danas su valjda svakom smesne...tesko se nekako snalazimo u ovom svetu.

Satir

pre 17 godina

Sva ova buka i lupanje u svoja zvona nije nista novo na politickoj sceni, gledali smo to vec vise puta, a sada evo i kod nasih politicara, ali mislim da se sa time trebalo poceti malo ranije. Iako bih zeleo verovati Kostunicinim recima, skorija istorija me pak uverava u suprotno, i plasim se da ako i ovde izigramo poverenje, i izgubimo trku, sto je izvesno, nacicemo se na istom mestu gde i Oktobra '99.

laki

pre 17 godina

Iako sam iz Hrvatske i iako bi neki ovdje mogli pomisliti da bi Hrvati mogli likovati na srpsko gubljenje Kosova, barem u mome slučaju nije tako. Sa velikom nelagodom primam vijesti o nezavisnosti Kosova, mislim da se ovdje radi o opasnom presedanu u svjetskim razmjerima. Također mislim da se Srbiji danas događa ono što je željela ostalim ex-yu republikama (hrv i bih), tj. gubitak teritorija i stvaranje velike Albanije (paralela sa velikom Srbijom). Ja kao Hrvat nikada ne bi pristao na gubitak Krajine kao što ni Srbi ne bi trebali da se pomire sa gubitkom Kosova. Jedino pitanje sada je... što se može učiniti i je li prekasno? Računi su došli na naplatu, a netko će morati da plati. Izgleda da će na kraju sve da završi tamo gdje je i počelo 1987.g. ... na pitanju Kosova.
pozdrav iz Zagreba

AlCatrAz

pre 17 godina

Iskreno da vam kazem, ja sam optimista od samog pocetka i tako ce i ostati. Ne smeju se dovoditi medjjunarodmi principi u pitanje na prilicno beznacajnoj teritoriji. Ako ga izgubimo, izgubicemo ga dostojanstveno, ali hocu da vidim mudru borbu do kraja. Samo cu takvu da te volim SRBIJO!

nemanja

pre 17 godina

mozda gresim ali mislim da ce cela ova prica oko kosova biti neka prekretnica u medjunarodnim i medjusobnim odnosima ,pogotovu velikih sila. ne zato sto smo mi ili kosovo vazni SAD-u,EU ili Rusiji vec zato sto mi se cini da dolazi do promena a ovo je sam pocetak,u svetu. Rusija vise nije ono sto je bila pre 10-tak godina,presla je ogroman put napred za to vreme i deluje mi mnogo odlucnije da vise konacno kaze "ne" SAD-u. naravno ne zato sto nas smatra nekim velikim prijateljima vec naravno iz cistih sopstvenih interesa. Svetski poredak se polako pomera na istok,i to je neminovnost. Kina je vec tu,Indija stize. I svi oni se moraju neminovno konfrotirati SAD-u da bi definisali sebe. Sta ce od svega toga ispasti ko zna. ali cisto sumnjam da ce Kostunica i ova njegova tehnicka ili kakva vec vlada,ali i bilo koja druga posle nje,uspeti da izvuce nesto pozitivno po srbiju. nema nama spasa!!!

Hashim

pre 17 godina

Ruska strana želi da Savet bezbednosti bude mesto na kojem se takve odluke donose. Ako oni nagoveste da će staviti veto, to bi značilo da bi odluka morala da bude doneta van Saveta bezbednosti, jer sam ja uveren da će ona biti doneta ovog proleća. Rusi ne žele da se takve odluke donose van Saveta", naglasio je Server. Jedna od ovih opcija jeste za sigurno!

Anđela

pre 17 godina

Ahtisari je ako baš hoće jasno da zna,URADIO LOŠE POSAO i TO zna cela Planeta! "Rezultat" njegovog rada je NEPRAVDA i KRŠENjE ZAKONA i time uvodi BEZAKONJE na Planeti Zemlji!

Turn Off Channel Zero

pre 17 godina

Vas cilj je jasan - stvaranje velike Albanije !!! To nije cilj od pre 5 ili 10god. to traje od momenta kad se V.Britanija zalozila da taj deo tada vec kraljevine Srbije dobije drzavnost (za neke druge ustupke npr.Makedonija(tada juzna Srpska pokrajina)) i nazove tu tvorevinu Albanijom. Sada ista ta V.Britanija zdusno se zalaze da se otme Kosovo i Metohija. Voleo bih da nam neko pojasni stav VB prema Srbiji i njihovu potrebu da uniste ovu zemlju (ja svoje misljenje imam ali bih voleo da neko od zvanicnika objasni ovom narodu odnose Srbije i Velike Britanije u poslednja dva veka)

Malvino

pre 17 godina

Zagrebacki Nacional je danas objavio da je Kostunica izazvao zbrku i pomutnju nakon zavrsetka svoga izlaganja rekavsi da je Vijece sigurnosti ODBILO Ahtisarijev plan!!! No brzo su ga novinari "prizemljili" da kako je to moguce kad se o planu Vijece sigurnosti tek treba izjasniti u slijedecim danima! Eto i novinari ga "uhvatise" na djelu! Da nije zalosno bilo bi tuzno! Koga ova osoba obmanjuje? Zar misli da moze citav svijet vuci za nos? Ako je to od Kostunice onda je bilo previse za jedan ovako drzak nastup (traziti nove pregovore, novoga pregovaraca je totalno promasen diplomatski potez!) u tako visokom tijelu kao sto je Vijece sigurnosti UN-a.

ja

pre 17 godina

Vi Srbi ste kraljevi samozavaravanja! Koštunica na sva usta priča da je plan odbijen, a konzultacije nisu pošteno ni počele, kamoli završile. Obmanjujete se i oko pregovora jer polazite od neke svoje, mitske ideje što se na Kosovu događa. Kosovo je već sada nezavisno od Srbije pa vjerojatno nikome na svijetu nije jasno o čemu priča Koštunica kad spominjene onu "manje od nezavisnosti...". Uostalom, što nudite Albancima osim "svete srpske zemlje" i "historije"? A pozivanje na međunarodno pravo - to je tek sprdnja od zemlje i politike koja to isto pravo nije poštivala ni mrvu kad je ratovala po Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, a ne poštuje ga ni danas (u što su uključeni i međunarodni ugovori, po snazi iznad nacionalog pravosuđa - u ovom konkretnom slučaju riječ je o devetoj rupi na svirali!). Vidjet ćemo za mjesec dana, možda i manje tko je bio u pravu. Nekako mi se čini da to neće biti Koštunica...

Delija Sever

pre 17 godina

Može Kosovo na kraju i postati nezavisno (uslovno ili nadgledano ili kako god) ali neće ni to samo po sebi doneti ništa Kosovu. Kosovo će ostati izolovano u regionu a samim tim i prema celom svetu. Amerika i Britanija su daleko, Srbija je blizu i šta mislite na kraju od koga vaš kvalitet života više zavisi. Osim ispitivanja pulsa u medjunarodnim odnosima sa Rusijom i Kinom i efikasnijeg izvlačenja iz situacije koju su sami stvorili oni zaista nemaju drugih interesa na Balkanu.
Mene se naravno to sve neće ticati jer ja i svi moji sunarodnici nećemo nikada biti lojalani podanici te i takve države. To je REALNOST.

David

pre 17 godina

Srbija treba da se slozi sa vecinom u Svetu da Kosovo postace nezavisna ili pod nadzorom ili bez. Srbija ima velikog interesa za dobre odnose sa Kosovom u svim podrucjima zivota a narocito na ekonomskom planu, jer Kosovo je trziste sa 2 miljona stanovnika koji su potencijalni potrosaci za sada u svim ljudskim potrebama. Iz istorije treba nauciti a ne ponoviti greske istorije.

Sale Zemunac

pre 17 godina

Sve sto je Kostunica rekao je na mestu. Taj plan je neprihvatljiv a Antisari zastupa interese samo jedne strane.
Sto se tice britanskog 'prijateljskog' komentara o evroatlanskim integracijama, on je cinican kao i obicno.
Ako je EU ovakva, onda nam je u drzavnom interesu da u tu organizaciju nikada ne udjemo.

Nikola

pre 17 godina

Kostunica se ponasa kao da je otisao da drzi predavanje studentima.Govori o medjunarodnom pravu i istoriji kao da je to nekom vazno tamo.Bice kako zeli USA , a to sto se krsi medjunarodna pravda je manje vazno sada.Ovo je samo odlaganje samog cina i zamajavanje naroda.

ELEM

pre 17 godina

Ono kako je izgledao Kostunica(izraz njegovog lica)nakon Sednice SB govorilo samo po sebi. Izgledao je bar jedno 10. godina stariji nego obicno. Ali, ono sto je izjavio je druga prica. Po njemu plan Ahtisarija je propao i da ce verovatno Kosovo ostati u okviru Srbije. A ja bih ga pitao sta planira uraditi sa 2. miliona neposlusnih gradjana? Jel i dalje ima u planu da ih protera preko Prokletija, kao 1999. ili da ponovo popuni masovne grobnice po Srbiji? Jer, samo na ovakav nacin moze se zadrzati 15% teritorija, ali bez Albanaca.

dr.gevara

pre 17 godina

Kosovo bice nezavisno i nece zavisiti od Srbije ekonomski i politicki.Ne treba zaboraviti da Albanija, Makedonija i Crna Gora otvaraju Kosovu put prema Evropi i Sredozemlju. Srbija zbog tvrdoglavnosti u bliskoj buducnosti dobice samar od USA i EU. Ostace Srbija osamljena sa Rusijom na ledjima.Zbog ove sadasnje srpske politike ispastace ova i sledeca generacija.

Baja

pre 17 godina

Puna podrska nasem pregovarackom timu. Nadam se da ce uspeti da spreci glasanje u SB. Ukoliko se i desi da Kosovo dobije nezavisnost, Srbija takvo stanje stvari nikada ne sme da prizna i treba da nastavi diplomatsku i pravnu borbu do kraja. A do tada treba blokirati sve sobracajne veze ka Kosovu i izolovati ga potpuno od bilo kakve vrste tranzita preko Srbije putem uvodjenja raznih specijalnih (preskupih) dozvola, osiguranja, kvota itd.

Jovan

pre 17 godina

Eto, moje su slutnje malo drugacije od Kostunicinih. Mozda je to zbog toga sto predstavljam samo sebe samog, a ne celu zemlju. Ipak, mislim da nasa Vlada treba da bude realna i izvrsi sve pripreme za ono sto je neminovno, i za sta je niko nece kriviti jer nije Kostunica izgubio Kosovo vec SM. Juce je UNMIK ne slucajno preneo odgovornost za carine na Vladu Kosova. Ni danas kao ni 1991, 1995, 1999 ne mozemo protiv celog sveta. Pametnije je da se brinemo o nasem narodu koji ostaje van nasih granica, nego da se oslanjamo na one koji su nas uvek izneverili.

max

pre 17 godina

Puna podrska nasim diplomatama. Nije im lako u tom paklu ... Kostunica i ostali koji su sa njim u New Yorku su pod neverovatnom presijom. Koriste se sve moguce metode da im se nadje slaba tacka da bi odustali od Kosova i Metohije. zadnjih godinu dana je nasa diplomatija uradila NEMOGUCE. Ponosim se Vama.
Sto se tice mnogih nevernih Toma u ovoj debati: kupite sesir da bi ste mogli da ga skinete sa postovanjem pred ovim nasim diplomatskim divovima.

Protiv nacionalizma i primitivizma

pre 17 godina

Da se Kostunica makar jednom izjasnio protiv promena granica i etnickih ciscenja kada su Srbi osnivali ranzorazne Republike Srpske, Krajine i sta vec sve ne, imao bi moralno pravo da prica to sto danas prica. Ovako, sve se svodi na plemenski moral: zlo je kad dodju ovi iz susednog sela da nas pljackaju, a dobro je kad mi radimo to isto.

teta jela

pre 17 godina

Sad samo da vidimo kako će nam na kraju predstaviti da je gubitak Kosova u stvari naša velika pobeda, kao i Milošević 1999.

Ovako, sa istim kravatama, izgledaju kao naš trio na izboru za pesmu Evrovizije...

miljan

pre 17 godina

Plan NIJE prihvacen obostrano(Beograd i Pristina) sto znaci da je propao. Mirno resenje se postize kompromisom a ne nametanjem. Ne moze se Srbiji uzeti deo teritorije i dati Albancima na poklon samo zato sto prete nasiljem. Kakva je to demokratija? Stav Srbije je jasan-NEMA nezavisnosto a koliko vidim osim Rusije i Kine ima jos mnogo drzava koje ne odobravaju cepanje Srbije.

Milovan

pre 17 godina

Ja se nadam da neko u ovoj zemlji od politicara ima neku realnu viziju sad kad Kosovo dobije nezavisnost o formiranju specijalnog tajnog plana o vracanju Kosova Srbiji koji naravno realno gledano treba da pocne da se ostvaruje za 30,50 pa cak mozda i 100 godina ali u pravom trenutku da se iskorise svecke prilike i nadamo se za 50-tak godina Kosovo vratiti i granice Srbije. Treba biti pametan i povuci se reci da je bitka izgubljena a ne rat.Treba napraviti dugorocni plan jer nista se ne nemoze preko noci. Obezbediti ogromna materijalna srdstva i biti spreman i strpljivo cekati pravu priliku u svetu za odigravanje tog cina. Ako privremeno izgubimo Kosovo ne smemo izgubiti nadu u Evropu. Budimo realni Srpska vojska u ovom trenutku i nema dovoljno morala, sredstva, opreme, ljudstva, ovicira, da se suprostavi i suoci sa radikalnim Albancima sa Kosova pa cak i ako njima ne pomaze NATO.

Mina

pre 17 godina

Bila bi mnogo manje brižna da nas u Savetu bezbednosti predsavlja Boris Tadić jer je on dokazao da je u međunarodnoj zajednici naš najcenjeniji političar pa sam sigurna da bi bar izdejstvovao maksimalno moguće u aktuelnoj situaciji koja, kao što nam je svima jasno, uopšte nije sjajna a od Koštunicinog nastupa grozničavo strepim jer je on kao osvedočeni nacionalista može samo da pospeši pokopavanje svih mogućnosti da nas uopšte dožive ozbiljno a kamoli nešto pozitivno učine.

SVD

pre 17 godina

Koštunica je sinoć posle sednice SB izgledao optimist. Videćemo da li je njegov optimizam bio zasnovan na činjenicama ili "šta je babi milo..." sindromu. Mnogo čitamo šta je rekao Koštunica ali nisam video šta su rekli drugi o planu Ahtisarija.

Sasa

pre 17 godina

Verujem da je postignut neki napredak u smislu povećanja bezbednosti za Srbe na Kosovu ali mi je sumnjiv pokušaj stalnog prolongiranja konačnih rešenja što me asocira na ovdašnje dogovore o Parlamentu i Vladi u čemu je Koštunica pravi majstor ali mi je postizanje njegovih “maksimalističkih” zahteva, u poznatoj internacionalnoj situaciji, krajnje sumnjivo. Nadam se da će međunarodne komisije, kada dođu da još jednom sagledaju faktičko stanje na terenu i u Beograd imati priliku da sretnu i sa nekim ljudima iz suštinski prosperitetnih partija i DS-a kao vodeće među njima pa će im, pored Koštunicinog “tvrdog” stava biti jasnije kako ovde ima mnogo ljudi, koji, čini mi se preovladavaju, spremnih da prihvate mnogo rafiniraniji i fleksibilniji odnos prema ukupnoj problematici ovog kritičnog regiona.

Mirsad

pre 17 godina

Pretpostavljam da će im Voja tamo, konačno, reći da je u Srbiji “razvrgao” koaliciju sa demokratskim snagama i sada se dodvorava Tomi Nikoliću kako bi ga primio u toplo šovinističko naručje pa, kada im s pridruže i socijalisti, proglase opštu mobilizaciju te “jurnemo” svi na Kosovo i stignemo..Naravno do Beogradskog pašaluka.

Ali Baba

pre 17 godina

...Mnogo cujemo i sta Srbija (ili bar oni koji je vode) nece, ali sasvim malo sta Srbija hoce i sto je vaznije kako misli da to sprovede u delo.
Uz svo uvazavanje istorijskih cinjenica i nacionalnih osecanja kad je rec o Kosovu, osvrnimo se na neke detalje...
Dakle zemlja koja svoju vladu ceka vec 70(!) dana ne deluje previse ozbiljno ni svom narodu a kamoli nekome u medjunarodnoj zajednici ili Albancima na Kosovu. Uostalom da li Kostunica ima mandat da govori pred Savetom Bezbrednosti UN kao Premijer Srbije (ko je spomenuo legalizam) ili je i njima rekao da je on samo tehnicki premijer? Da ne pominjem obaveze prema Hagu ili druge stvari koje nas koce na putu u EU.
Nazalost, srpski politicari su gramzivi i pohlepni, a drzavni interes im ne znaci mnogo osim u ovakvim situacijama kada kupe jeftine politicke poene.
Da li neko razmislja sta bi bilo da sutra Albanci sa Kosova i pristanu da budu deo Srbije? Sa svojim disciplinovanim birackim telom imali bi ako ne vise, bar isto toliko glasova i poslanika koliko, recimo radikali! Trecinu poslanika Srpskog Parlamenta! Dalje: Recimo da bi onda Predsednik Skupstine bio Albanac i da bi sednice vodio na maternjem jeziku dok bi radikali i ostali sa slusalicama pratili tok sednice. Mozda bi trazili (s pravom na osnovu dobijenih glasova na izborima) kljucna ministarstva odbrane, policije ili inostranih poslova i finansija? Ili bi ih ostale partije bojkotovale i ne bi razgovarali sa njima o formiranju Vlade?
U Makedoniji je Albanski uveden kao zvanicni jezik pored Makedonskog. Da li je Srbija spremna da prihvati takvu politicku realnost? Da li bi pristala da se u skole (u samoj Srbiji) uvede albanski jezik ako ne kao obavezan ono bar kao opcija? Kako cemo se razumeti u istoj drzavi ako oni tvrdoglavo uce Albanski a mi Srpski?
Istorijsko i medjunarodno pravo su mozda na nasoj strani ali zivot ima i neka svoja pravila. Albanci sa Kosova imaju najveci prirodni prirastaj u Evropi dok Srbi lagano klize u tzv. belu kugu(to smo ucili u skoli i pre dvadeset i kusur godina). Zanimaju me mere nasih vlasti za podizanje nataliteta, jer da se nasalim, narod kaze : cije su ovce njegova je i livada. Mozda misle da uvezu malo Kineza i Rusa da nas ima vise?
Nase vlasti nisu nista naucile iz sopstvenih gresaka. Danas se ratovi ne dobijaju samo pukom silom vec i ekonomijom. Srbija je za ovih sedam godina od od kada nema Milosevica trebalo da pokaze da je dostojan partner EU, da privuce strane investitore i postane ekonomski jaka toliko da moze da ucstvuje u privatizaciji firmi sa Kosova i da moze da ulaze u razvoj te regije. Da siri svoj politicki uticaj u regionu kroz svoju kulturu i ekonomiju. Ovako ne nudi Albancima sa Kosova nista vise od prazne politicke price kojom zamajavaju i sopstveni narod.
A vreme ide...

bole

pre 17 godina

OK ljudi s Kosovom treba da se pomirimo. Bice nezavisno odnosno kako kaze US. sta ce da radimo "sutra" (za godinu ili dve) kada bude pocelo da puca po jugu Srbije, kada se bude trazlima Sandzacka republika, pa Vlaska republika i ko zna ko sve nema pretenziju ka nasoj teritoriji. Ne kazem da treba da ratujemo, dosta je bilo krvi. Treba napraviti pravu politicku ofanzivu, vrsiti veliki pritisak na strano javno mljenje. Ako treba, a treba, neka vlada plati debelo americke kongresmene. Pa javna je tajna da su Albanci parama izboksovali vojnu intervenciju

Miladin

pre 17 godina

U koliko realno sagledamo situaciju , jasno je da će USA, Britanija i Nemačka pre ili kasnije pokloniti Albancima još jednu državu. Postavlja se pitanje šta bi trebalo da bude naš državni odgovor na to? Ja mislim da mi nikako ne bi smo smeli da se složimo sa tim. Moramo jasno da stavimo do znanja svima , da ćemo uvek polagati pravo na KiM i da ćemo pre ili kasnije pokušati da ga vratimo u sastav naše države... Na sve moguće načine , pa i silom jer nam je silom i oduzeto... Naravno za ovako nešto moramo da sačekamo povoljniju situaciju u odnosima velikih sila. A kada se to desi, zna se ... pay back time...

Zivota Starcevic

pre 17 godina

Samo cvrstim i upornim stavom Kostunice, da se nas nacionalni interes brani medjunarodnim i unutrasnjim pravom, moze dovesti do nekog resenja povoljnog po nas. Niko ozbiljan u drzavi ne moze da prihvati da se resava i albansko i svako drugo nacionalno pitanje na Balkanu, a uvek na racun srpskog nacionalnog pitanja, koje ce ako Kosovo dobije nezavisnost, ostati kao jedino nereseno nacionalno pitanje na Balkanu. Cvrst i uporan stav nase drzave moze dovesti do, po meni, jedinog realnog resenja a to je podela Kosova. Time se resava albansko pitanje, a onda mi moramo pokrenuti pitanje R.Srpske, naravno diplomatskim putem, jer nikome nije do rata. Argumenti za to ce nam biti upravo argumenti medjunarodne zajednice koje ce primeniti na pitanju Kosova.

Aleksandar

pre 17 godina

Zaista je sramota što naši političari nemaju snage da priznaju da je Milošević ukidanjem autonomije Kosova, 1989.godine napravio kobnu grešku. Rusija sigurno neće koristiti pravo veta, i Kosovo će biti nezavisno za par meseci. To što se to nama ne dopada, možemo da okačimo "mački o rep". Većini ljudi u Srbiji se ne dopada što živi od 300 evra, što ne može nigde da putuje bez vize, što je velika nezaposlenost, pa Koštunica neće to da rešava, nego hoće da se inati sa NATO paktom. Pošto naš premijer nije obavešten, podsetiću ga da je Srbija ušla u rat sa NATO paktom, i da je potpisala kapitulaciju. Kad jedna država kapitulira gubi dobar deo prava. Sve zemlje u regionu žele ili su već ušle u NATO pakt, osim nas. Kosovo će za neke neobaveštene, dobiti jos ove godine preko milijardu evra , pa vi sad računajte koliko je to po stanovniku, kojih na Kosovu ima manje od 2,0 miliona.
Na Kosovu ima 100,000 Srba, i njima treba maksimalno pomoći, ali najviše finansijski. Potrebno je da Srbija ekonomski ojača što pre, i da što je pre moguće kupi dobar deo kapitala na Kosovu, posebno u opštinama gde žive Srbi. Srbija mora da investira u K.Mitrovicu, da tamo otvara fabrike i zapošljava ljude. Mnogo je gore po Srbiju to što će opet Koštunica biti premijer, umesto Đelića, koji bi Srbiju uveo ne samo u EU, već bi od ove zemlje napravio ekonomsko čudo za 4 godine. Znam da bih ovde svi najviše voleli ono što "ne smem" ni da napišem, ali valjda je svima jasno da u 21.veku nije moguće počiniti genocid, posebno bez podrše Amerike. Dakle, Albanci su tu gde su, pored nas, a na nama je da izlečimo belu kugu i ekonomiju, ukoliko ne želimo da Kosovari za 5 godina imaju dvostruko veće plate od nas, i da opet Albanci imaju petoro dece, a mi samo jedno...

Simonovic

pre 17 godina

Po meni, bilo je neophodno prvo počistiti u svome dvorištu pa, na osnovu sastava nove Vlade, a imali smo vremena napretek, tamo pošaljemo delegaciju u kojoj će biti i ljudi koji sa Albancima i svetom umeju da konverziraju na suštinski demokratskoj setimo se samo “devete rupe na svirali”, otvorenog vređanja Karle Del Ponte, okretanje leđa pokušajima Ahtisarija kao opšteprihvaćenog pregovarača međunarodne zajednice…Koštunica nema ni elementarni vokabular za diplomatsko komuniciranje sa svetom a kamoli sposobnost da ga ubedi u svoju argumentaciju.

Filip

pre 17 godina

Koštunica u Ujedinjenim nacijama - to je identično slonu u staklarskoj radnji jer tamo neće moći da zamazuje oči iskusnim diplomatama da je nekakav demokrata kao što, istina sve neuspešnije čini ovde, već će, ubeđen sam, ogoleti švoj retrogradni nacionalizam i klerikalnizam.

Veljko

pre 17 godina

Kosovski Albanci mogu konačno da odahnu: nastup Koštunice u Njujorku im omogućava onaj presudni korak ka potpunoj nezavisnosti bez ikakvih ustupaka za koje smo, ipak, mogli da se izborimo.

budite malo vise realni

pre 17 godina

Kosovo nije izgubio Kostunica ili Milosevic. Kosovo je izgubljeno jer Srpski narod dozvolio da njeni lideri ponasaju nedgovorno, nasilnicki i ratnohuskaski. Srpski narod opet treba da dobro razmisli sta lideri poput Kostunice rade. Kosovo je izgubljeno pitanje je, u kom pravcu ce Srbija ici!!!?

predictor

pre 17 godina

Ovo je samo pocetak, to jest konsultacija samo. Drugacije receno, ovo je bilo samo odmeravanje pulsa pojedinim prestavnicima zemalja clanice SB, kako bi u se medjuvremenu radilo na tome da, kad se Ahtisarijev predlog bude glasao, ima dovoljan broj glasova. Znaci, tu se ne radi ni o kakvom odlaganju, niti odbacivanju predloga, kako i sam naslov ovog komentara prikazuje, ovo je bila samo konsultacija. U svakom slucau, kao sto jedon od komentatora kaze, odlaganje nece ionako doneti nista dobro, jer ce na kraju biti kako SAD i EU zele.

Milos Paris

pre 17 godina

Ne razumem one koji optuzuju predsednika Kostunicu!Ljudi moji Paris sa okolinom ima 12 miliona stanovnika dok cela Srbija ima 7-8,pa zasto neshvatite da smo samo jedna mala tacka u Evropi a da ne govorim u svetu,plus sve godine ratova i Miloseviceve vlasti,i mozete zmisliti koliko je "teska" politicka rec Srbije!!!Moramo shvatiti da sudbine malih zemalja kroje velike sile i da pravda ne postoji vec samo interesi kako poiticki tako i ekonomski.Tako je bilo kroz istoriju i tako ce biti uvek.Znaci Kostunica je tu da pokusa ponavljam da POKUSA da iskoristi priliku da se glas Srbije cuje u zvanicnim konsultacijama i na tako visokom nivou kao sto je savet bezbednosti UN!Sve ostalo su stvari USA,FR,Rusije,GB,Kine,Nemacke.Sada pitanje je samo koliko oni imaju u svojim projektima pre svega ekonomskim interesa da Kosovo bude ili ne nezavisno.Znaci nije stvar u Kostunici ili bilo kom drugom politicaru sa Srpske scene,vec jednostavno stvar je pokusati uraditi nesto!Pre nekoliko dana sam poslao komentar u kome sam rekao da je iznenadjujuce za mene da se gradjani Srbije tako lako odricu Kosova i zelim da ponovim da jedna Francuska i danas u 2007 ima kolonije(Martinik,FR Guajana,reunion,N.Kaledonija)ali i pored cinjenice da na tim prostorima zive 100% lokalno stanovnistvo nema ni govora o mogucem odvajanju,nezavisnosti itd.,vlast je centralizovana i tu je kraj.U svakom slucaju iskreno se nadam da ce pitanje Kosova pre svega biti reseno mirnim putem i pozitivno po Srbiju!

V eljko

pre 17 godina

Svi se bune sto Amerika svima hoce da nametne svoju politiku i svoja politicka resenja.
Srbija je uvek imala onolike granice kolike su joj odredile velike sile. Kroz celu istoriju.
Neki ispustaju iz vida da Republika Srpska ne bi postojala da to nije bio americki interes. To je strategija omedjavanja islamskog faktora u Evropi. Srbima je tamo dodeljena ista uloga koju su imali u vreme Otomanske imperije kada su bili brana prodoru islama u Evropu. Setite se i povlacenja snaga UN pred dogadjaje u Srebrenici.
Srbija je bila najjaca zemlja u regionu u vreme raspada Jugoslavije i mislila je da moze da radi sta hoce. E Amerikanci to nece da dozvole vec ce da uspostave ravnotezu snaga u regionu, i, u tom smislu daju Albancima nezavisno Kosovo. Takodje Albancima je lako manipulisati, dok su Srbi tvrd orah, tako da se Kosovo lakse moze kontrolisati preko Albanaca.
Oni koji kazu da je Kosovo srce Srbije nisu u pravu. Srce Srbije je Beograd.

isa

pre 17 godina

Ako je sprecavanje nezavisnosti Kosova zelja radikala i sps-a to ne znaci da nije i moja koji se ubrajam u demokrate.Mislim da je opravdana averzija prema ovoj drugoj maninskoj,retrogradnoj Srbiji mnogima zaslepila razum.Pa nismo mi Srbi neka africka seoska zajednica da zarad malo konformizma podrzavamo kradju 15&svoje teritorije.Zamislite se malo...Potomci ce suditi.

Bojan

pre 17 godina

Točak istorije se neumitno i nezadrživo okreće. Kao bujica kojom ne upravljaju ljudskom rukom pisani, već surovi prirodni zakoni i ovaj ogromni nemilosrdni žrvanj melje sve što mu stoji na putu. Svako kome je dato da se u to vreme nađe na tom mestu ima dva osnovna ishoda: Ili će točkom biti zgažen ili će izbeći zlu sudbinu. Svaka od ove dve opcije ima bezbroj podvarijanti. Neko samo stoji, posmatra i nastavlja svojim putem, neko pak utrči u prokrčeni kolosek i brzo i vešto prateći istorijske tokove neoštećen stigne gde želi! Oni najveštiji, najjači i najhrabriji pak znaju da se uhvate za sam točak koji ih u trenutku podigne na sam vrh, pa vide mnogo bolje u kom pravcu se kreće i gde će uskoro biti, i to koriste. Neretko su uspevali da postavljanjem ili uklanjanjem prepreka značajno i utiču na njen tok, ali po pravilu posle dužeg ili kraćeg vremena izgube orjentaciju, pažnju ili jednostavno snagu, i tresnu o ledinu - jače ili slabije. Ovi drugi, što nemaju predispozicija za to uglavnom drže širom otvorene oči, načuljene uši, gledajući da se ne nađu na putu brutalne sile. Promućurni uoče ko je malo jači i spretniji, ko se vešto snalazi i dobro prolazi, prate njegove tragove, udružuju se i prosperiraju: ko nije snažan mora da bude dovitljiv, vešt i skroman! Najtužnija i najtragičnija je grupica onih, a ima ih, koji nikako da nađu svoje mesto u istoriji i obezbede sebi kakvu-takvu budućnost. Očigledno neprilagođeni u okruženju svakog ćasa se nađu pod točkom koji ih iznova i iznova gazi i trpe posledice svoje nesposobnosti, sporosti i nedostatka pažnje. Ipak mislim da ih najskuplje košta jedna osbina: Neshvatljiva i umišljena fama o sopstvenoj važnosti i posebnosti. Ta tragična zabluda ,čini mi se, još od detinjstva kod svakog pojedinca predodređuje njegovu budućnost i poziciju u sredini. Sigurno se svako od nas seća bar jednog (ako ne više) vršnjaka koji su neprekidno imali problem sa svima!! Po pravilu njih su "mrzele" vaspitačice u vrtiću a ostala deca su ih "maltretirala". U školi su ih "mrzeli" učitelji i nastavnici a ostala deca su bila "ljubomorna". Stalno su dolazili roditelji da nastavnike uče poslu , a ostalu decu vaspitavaju. Neki uticajni rođak je intervenisao da se završi razred ili na vreme promeni škola. Ta nesretna deca su ulazila u život već predodređena za propast u svetu odraslih. Ubeđena u sopstvenu posebnost koja automatski navlači zavist svih iz okoline nikada nisu nalazla sebe u realnom svetu koji ih okružuje. Oni ne nalaze potrebu da i sa kim pregovaraju. Oni "znaju" da ih svi "mrze" i "zavide im" zbog njihove posebnosti. Svi su se kao i obično urotili protiv njih i jedina im je briga da njima naude! To je,na žalost, pozicija u kojoj se trenutno nalazi Srbija i iz koje je izlaz dug, mukotrpan i neizvestan. Za sada nije ni na vidiku jer izgleda da oni naši vršnjaci luzeri vode glavnu reč.

Gradjanin Srbije

pre 17 godina

Danas neki postavljaju pitanje opredeljenja za Rusiju ili za EU i Ameriku sto je apsolutno pogresno. Time se ne treba uopste baviti vec samo resenjem za pitanje Kosova i da li je ponudjeno resenje u redu ili ne. Treba kao i do sada iznositi argumente protiv nezavisnosti i bar neka ti koji otimaju teritoriju Srbije osete makar malu nelagodnost. Potrebno je nastaviti sa reformama pre svega zbog nas samih i da mladi vise ne napustaju zemlju i da vide ovde svoju perspektivu. Kosovo ce zauvek biti nase kao simbol naseg postojanja i trajanja.

Kovaci

pre 17 godina

Gospodin Kostunica kaze da nema nametnutog resenja, i Rusi kazu ne moze da oni podrze rezuluciju koju jedna strana nije saglasna, ok
kada Srbija bude saglasna nece se saglasiti Kosovo, i sta onda ostaje kao sta je dosada Srbija ne moze nista da kontrolise evo od jucer i carinu kontrolisu kosovski vlasti ka o i sve ostalo moze da traje koliko hoce ovakva situacija i sta dobija Srbija od toga? NISTA, samo sta srpski narod na Kosovu se osjeca jos vise nesigurnim a albancima je dobro jer nema nema nikakvok rizika od Srbije posto je tu NATO, UNMIK strane kancelarije koje sluze ka ambasade izdaju vize i sve ostala dokumenta.
Jednomrecu Kosove je nezavisna od Srbije nama je dobro ali hocemo jos bolje a vama je lose i bice jos gore jer nema nikakvih pregovora za clanstvo u EU, NATO jer vi ne slusate sta EU kaze nego slusate Kostunicu i ostale oko njega.

Sinisa

pre 17 godina

Sa Koštunicom u Njujorku naše šanse, koje ionako nisu velike kad je Kosovo u pitanju, svode se na apsolutnu nulu jer je on, jednostavno, čovek koji se potpuno ANTIDIPLOMATSKI ponaša bez obzira ko je u pitanju kao što se pamte slučajevi sa Karlom del Ponte kada je u svom prepoznatljivom maniru mrzovoljno odbijao da iole konstruktivno razgovara o našoj obavezi prema Hagu koju su, uostalom, sami prihvatili.

Milan Mladenovic

pre 17 godina

Kad se sve sagleda, mislim da je jasna drzavno-pravna buducnost Kosova. Jedino nerijeseno pitanje je sta Srbija dobija za taj 'ustupak', i ubijedjen sam da je to sustina svih sadasnjih zavrzlama. I pored opsteg dojma koji se pokusava nametnuti, mislim da predmet trgovine nije koliko-toliko dobra buducnost naseg naroda koji ostaje na Kosovu, vec da se u backstage-u pokusavaju kupiti druge stvari, uglavnom politicke prirode. Kostunica, definitivno nije osoba koja bi mogla isposlovati nesto iole pozitivnije za opsti interes naseg naroda,ali bice da smo mi narod koji ce progutati sve sto takav isposluje... Apelujem na intelektualnu gerilu da ne cute, pozivam urbanu gerilu da pusti vrisak!

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Ja ocekujem da neki umetnik-slikar ili vajar nacrta g.Kostunicu u sali SB UN-a kao Enver Hodzu koji u sred Moskve 1961,stojeci sa podignutom ruku i kaziprstom rekao Hruscovu-njet,a ostali presednici drzava Varsavskog ugovora uplaseni od herojskog akta ovog aktera.Tako je g.Kostunica rekao sve u lice Ban Ki-Munu da se ne slaze sa Ahtisarijevim planom i vraca se trijumfalno kuci.Dok,Fatmir Sejdiu,bio u Nju Jorku, kao mladi katolicki svestenik koji jos nema pravo da prisustvuje sednicama kaptola.Enver Kelemndi,4.april 2007

velikin

pre 17 godina

Naravno da Rusija ima interes u Srbiji (Kosovu) i pre svih vojni, (koji joj indirektno obezbedjuje jak politicki i ekonomski uticaj u Evropi). Ipak, visi interes Rusije je veoma jasan i markantan povratak na paoziciju sile koja kreira svetske tokove, ali ovoga puta, uz moralno i ekonomski posrnulu Ameriku, a sa Kinom i (uskoro) Indijom u liniji, gde (promislite malo) nalazimo da vec ima uticaj na promenu razmisljanja svih nas, a uskoro i pomenu delovanja, uz jasnu nameru da tu poziciju i zadrzi, svidjalo se to mnogima ili ne. Da se vratim na temu Kosova - osim sto je ono jedno od inicijalnih delovanja Rusije, u novom svetlu, previse je sitno za temu koja bi trebala da nam oduzima vreme...

gaga

pre 17 godina

Nisam baš sigurna ima li Koštunicin optimizam realnu osnovu. Naravno volela bih da je to tako, ali se bojim da je ovo samo kupovina vremena za nešto što po nas ipak neće biti razlog za optimizam. Ipak, treba pokušati sve što je moguće, ali birt relan u zahtevima. Do sada su nam se nerelana očekivanja i zahtevi uvek obijali o glavu!
Bilo bi dobro kada bi nam neko krajnje neutralan (postoje li uopšte takvi?)preneo kuloarske diskusije, jer se na osnovu tih nezvaničnih i nefromalnih susreta može saznati mnogo više od slušanja uglavnom napisanih govora i odmerenih izjava medijima!

Dirty

pre 17 godina

Nas interes da plan propadne sad je manje izvestan nego bilo kad ranije? Sta ce biti sa ljudima u Srbiji uz ovakvo pogresne procene o gotovo izvesnom ishodu pregovora o Kosovu, samo naslucujem? Broj onih koji krivce traze u Srbiji i medju politickim neistomisljenicima nije mali. Najcesce se kao krivci za kosovsku nezavisnost pominju LDP, GSS i NVO...

sasa

pre 17 godina

Koliko god nama,obicnim "smrtnicima" komentari koje dajemo u ovoj i slicnim prilikama izgledaju beznacajno,svaka nasa izjava je deo SRPSKOG JAVNOG MNJENJA i time sto se sve veci broj nas "pomirio sa sudbinom","prihvatio surovu realnost" i sl.radimo bas ono sto njima odgovara, olaksavamo im da urade ono sto su naumili...ja u tome necu da ucestvujem...ne mogu vam nista "gospodo" Amerikanci,Englezi,Nemci i ostali al bar mogu da vam kazem sta mislim,kolko da mi bude lakse,bez zelje da uticem na vas moral i ostale plemenite ljutske osobine,jer vi to nemate i naradije bih vam to saopstio "na srpskom",jednom prosto prosirenom recenicom,al posto se bojim da me necete razumeti,bicu fin!Kosovo mi otimate na silu i tacka,ne vredjajte moju inteligenciju ubedjujuci me da tako mora biti,da je to za mene dobro,ne govorite mi da ste mi prijatelji,niste,niti ste bili,niti cete biti!Pradedu ste mi,kao "saveznika" 1918 naterali da trci brze od Francuskih konja jer je znao da ce mu od Srbije ostati onoliko koliko uspe da osvoji,dedu ste mi bombardovali na uskrs u drugom ratu jace nego Nemci 6.aprila,od oca ste mi napravili komunistu jer je to vama odgovaralo,mene danas ponizavate kad god vam se pruzi prilika,moju decu ste bombardovali pod imenom Milosrdni Andjeo...radite sta vam je volja,moze vam se,al kad bude doslo vreme da "polozite racun" setite se i mena !

Andrej

pre 17 godina

Suštinu Ahtisarijevog plana već znamo kao i moguću reakciju Koštunice pa, kad se sve to uporedi, rešenje će se nazirati za koji vek.

Vaga

pre 17 godina

Naš premijer se uhvatio prava kao pijan plota. A kad je o istom to pravu reč ovde u Srbiji naravno drugačije se ponaša. Tu i te kako može da zažmuri, u stvari mislim da mu odatle i potiče izgled lica. Dozvolio je da ministri rade po Srbiji šta hoće, krše zakone na sve strane pa čak i ustav i on sebi uzima za pravo da priča o PRAVU. Postoji ona narodna nemoj činiti drugome (u ovom slučaj smo to mi) ono što ne želiš da tebi neko drugo čini (MZ Srbiji). Tek onda imaš pravo da pričaš o gaženju prava ovako je smešno, ma u stvari žalosno jer mu dopuštamo.

Goxi

pre 17 godina

Koštunica sa oslanja na obećanja velikih sila koje su nam naklonjene- može da deluje ohrabrujuće ali setimo se šta kaže narod: “teško onom koga Kina hrani a Rusija brani”.

Laza

pre 17 godina

Od Kine i Rusije se može maksimalno očekivati da nas podrže samo u okvirima sopstvenih interesa a sve ostalo je šarena laža za naivne i lakoverne.

Satir

pre 17 godina

Sva ova buka i lupanje u svoja zvona nije nista novo na politickoj sceni, gledali smo to vec vise puta, a sada evo i kod nasih politicara, ali mislim da se sa time trebalo poceti malo ranije. Iako bih zeleo verovati Kostunicinim recima, skorija istorija me pak uverava u suprotno, i plasim se da ako i ovde izigramo poverenje, i izgubimo trku, sto je izvesno, nacicemo se na istom mestu gde i Oktobra '99.

Srle

pre 17 godina

Ne verujem u optimalni prosperitet srbije ako Kosovo ostane na bilo koji nacin deo Srbije, to je samo produzavanje krize, prema tome sumnjam u iskrene namere bilo kojih svetskih cinioca koji zele da zadrze kosovo ovakvo kakvo je unutar granica Srbije, domacim politicarima je to ustavna obaveza ali gledano u kontekstu svetskih tredova i naseg zancaja u tome to nema mnogo smisal, kome je to u interesu videcemo. ( najveci deo teritorije na kojoj je nastala Rusija -kievska knezevina-pripada danas Ukrajini npr)
Ja sam ubedjen da Kosovu treba dati apsolutnu nezavisnost i da Srbija mora prva da ga prizna kako ne bi napravili jos jednog vecitog neprijatelja, vec zadrzali dobre narocito ekonomske odnose, inace cemo duplo placati sve to sto tamo ima u ekonomskom pogledu.
Ako je to tesko zbog medjunarodnog prava, mozemo traziti da se to izmeni, i da se Kosovu omoguci nezavisnost ovako trosimo mnogo energije i vremena za rezultat koji je pun rizika i neizvesnosti.
Ono o cemu zaista moramo da se izborimo su nasi interesi oko imovine Srbije tamo , zivota srpskih gradjana na kosovu i srpskog Istorijskog nasledja. To sta bi Kosovo radilo sa svojom nezavisnoscu ne bi trebalo da nas se tice, misilm naravno da je greska za samo Kosovo sto zahtevaju nezavisnost i da ce ukoliko to ostvare svi tamo izgubiti mnogo vise nego da ostane unutar Srbije. Medjutim nazalost poslednjih godina svi koji su se odvojili od Srbije danas stoje mnogo bolje nego mi, najsveziji primer je Crna Gora. O Sloveniji ne vredi ni raspravljati (npr jedan prost pokazatelj , u Sloveniji prosek zarada preso 1000 eura )...
Moramo da se zapitamo zasto svi odlaze od nas, odgovor na ovo pitanje je jedano od kljucnih za opstanak Srbije kao drzave. Razne hokus pokus teorije o svetskoj zaveri protiv nas, i nasoj istorijskoj misiji, nepravdi sveta prema nama i slicno danas su valjda svakom smesne...tesko se nekako snalazimo u ovom svetu.

Zoran

pre 17 godina

Imali smo mnogo prilika da se pametnije angazujemo u vezi ostanka Kosova u okviru Srbije. Na zalost sve prilike su propustene. Prepotentno ubedjenje da mozemo da se nosimo sa celim svetom ima svoju cenu i mi cemo je platiti. Da li cemo iz toga izvuci korisne zakljucke, ostaje da se vidi. Ja ne mogu da shvatim da nemamo iole sposoban diplomatski kadar koji bi iz lose situacije izvukao bar nesto pozitivno. Izreka : "Dva Srbina, tri partije" pokazuje da prvenstveno moramo da otklonimo tu mentalnu barijeru pre nego krenemo u bolju buducnost.

deda

pre 17 godina

Cinjenica: nisu sve zemlje clanice SB UN ujedinjene u glasanju povodom Kosova, ima njih koji imaju istih problema
Cinjenica: EU ima istih regionalnih problema kao i Srbija
Cinjenica: SB UN ne moze stvoriti novu drzavu
Cinjenica: Albanci i Srbi su jedni pored drugih, pa bih zapitao obe strane: sta cete sutra?

laki

pre 17 godina

Iako sam iz Hrvatske i iako bi neki ovdje mogli pomisliti da bi Hrvati mogli likovati na srpsko gubljenje Kosova, barem u mome slučaju nije tako. Sa velikom nelagodom primam vijesti o nezavisnosti Kosova, mislim da se ovdje radi o opasnom presedanu u svjetskim razmjerima. Također mislim da se Srbiji danas događa ono što je željela ostalim ex-yu republikama (hrv i bih), tj. gubitak teritorija i stvaranje velike Albanije (paralela sa velikom Srbijom). Ja kao Hrvat nikada ne bi pristao na gubitak Krajine kao što ni Srbi ne bi trebali da se pomire sa gubitkom Kosova. Jedino pitanje sada je... što se može učiniti i je li prekasno? Računi su došli na naplatu, a netko će morati da plati. Izgleda da će na kraju sve da završi tamo gdje je i počelo 1987.g. ... na pitanju Kosova.
pozdrav iz Zagreba

AlCatrAz

pre 17 godina

Iskreno da vam kazem, ja sam optimista od samog pocetka i tako ce i ostati. Ne smeju se dovoditi medjjunarodmi principi u pitanje na prilicno beznacajnoj teritoriji. Ako ga izgubimo, izgubicemo ga dostojanstveno, ali hocu da vidim mudru borbu do kraja. Samo cu takvu da te volim SRBIJO!

nemanja

pre 17 godina

mozda gresim ali mislim da ce cela ova prica oko kosova biti neka prekretnica u medjunarodnim i medjusobnim odnosima ,pogotovu velikih sila. ne zato sto smo mi ili kosovo vazni SAD-u,EU ili Rusiji vec zato sto mi se cini da dolazi do promena a ovo je sam pocetak,u svetu. Rusija vise nije ono sto je bila pre 10-tak godina,presla je ogroman put napred za to vreme i deluje mi mnogo odlucnije da vise konacno kaze "ne" SAD-u. naravno ne zato sto nas smatra nekim velikim prijateljima vec naravno iz cistih sopstvenih interesa. Svetski poredak se polako pomera na istok,i to je neminovnost. Kina je vec tu,Indija stize. I svi oni se moraju neminovno konfrotirati SAD-u da bi definisali sebe. Sta ce od svega toga ispasti ko zna. ali cisto sumnjam da ce Kostunica i ova njegova tehnicka ili kakva vec vlada,ali i bilo koja druga posle nje,uspeti da izvuce nesto pozitivno po srbiju. nema nama spasa!!!

Hashim

pre 17 godina

Ruska strana želi da Savet bezbednosti bude mesto na kojem se takve odluke donose. Ako oni nagoveste da će staviti veto, to bi značilo da bi odluka morala da bude doneta van Saveta bezbednosti, jer sam ja uveren da će ona biti doneta ovog proleća. Rusi ne žele da se takve odluke donose van Saveta", naglasio je Server. Jedna od ovih opcija jeste za sigurno!