Subota, 31.03.2007.

10:08

EU: SB da uvaži i interese Beograda

Posle pritiska Grčke, Španije i Slovačke, EU usvojila stav da SB UN mora da uvaži legitimne interese Beograda i Prištine.

Izvor: B92

EU: SB da uvaži i interese Beograda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Zocky

pre 17 godina

Za pocetak, slazem se da su na snazi dvostruki standarni, nepostovanje necega sto se zove medjunardno pravo (koje se, istini za volju, formira na dnevnoj osnovi tj kako nekima "velikima" odgovara) ali isto tako treba imati u vidu sta je politicka realnost.
Ajde, naprimer, da vidimo sta bi bilo da Kosovo ostane u sastavu Srbije i da na nekim sledecim izborima za parlament i Albanci sa Kosova izadju na izbore. Koliko Vas, koji ne date Kosovo, prihvata da 50 ili vise poslanika bude sa Kosova i mogucnost da Predsednik Skupstine ili neki od ministara u Vladi bude Albanac. Zapitajte se. To je, dragi moji, prava demokratija. Sve ostalo je prazna prica.

Illyria

pre 17 godina

Naivan je onaj koji misli da će Srbija postati demokratska ako Kosovo ostane u njoj.U tom slučaju će Koštunica i radikali(namerno izjednačavanje) da osvoje 100% glasova srpskog biračkog tela.
Sa Kosovom Srbija nikada neće biti demokratska država,jednostavno je neizvodljivo ma iz kog ugla gledali!

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Interesantno je koliko su daleko MZ i Zapad spremni da idu u ovom ludilu. Nikako da sednu i napisu recimo "Srbiji se oduzima Kosovo i daje Albancima itd." a jasno je zasto to ne mogu da napisu. Posto to ne mogu da napisu, sada nas teraju da prihvatimo ono sto su oni vec napisali "U interesu stabilnosti regiona bla, bla, status Kosova se resava bla, bla..." da bi nekako ispalo da mi umiremo od zelje da Kosovo damo Albancima da tamo naprave novu drzavu. Veoma je indikativno i za strucnjake za psihologiju i propagandu verovatno veoma interesantno, da se ni u jednom dokumentu, rezoluciji, razgovorima, izjavama, nikada izricito ne kaze da ce se teritorija oduzeti silom od Srbije, nego se sve zavija u gomilu finih i ucenih reci - fleksibilnost, kooperativnost, proevropska orijentacija itd. Verovatno gospoda diplomate ne kupuju namirnice za svoju porodicu, jer bi vrlo lose prosli u samoposluzi ili na pijaci kad bi tamo poceli umesto novca da nude "fleksibilnost" i ostalu maglu. Cesto se javljaju i teorije da onaj ko izgubi rat gubi i teritorije, ali se ignorise cinjenica da smo u 21.veku i da nam je rat nametnut i da se de facto kaznjava zrtva rata a ne porazeni, jer smo bili "porazeni" od samog pocetka obzirom na nesrazmeru u vojnoj sili, cime se vracamo na sustinu ponasanja Zapada - kad njima odgovara, sila je "preterana" (Milosevic prema Albancima) a kad im odgovara drugacije, onda je svaka sila dozvoljena, bili to Hirosima i Nagasaki, bilo to NATO bombardovanje Srbije! Kako moze Miloseviceva sila da bude preterana ako je on izgubio rat a NATO dobio? Licno Vesli Klark je javno govorio da ce nas tuci dok nas ne pobede, dakle ni mala ni preterana sila nego NEOGRANICENA. Pitam se samo - kakvu li silu koriste SAD u Iraku, mereno u "milosevic" jedinicama?

Rade

pre 17 godina

Pa, gospodin Hoon ne bi smeo da zanemari cinjenicu da se i u Velikoj Britaniji moze isti princip primeniti, i da je Severna Irska daleko od toga da prihvati vlast Krune. Elem, to jeste IRSKA i nije ALBANIJA. Englezima treba da bude jasno da im Pristina moze sutra osvanuti u Belfastu, ako vec davno i nije. A, sta je sa teznjama Skota i Velsana. No, da pustimo na stranu Ujedinjeno Kraljevstvo... Protivljenje Italije, Spanije (pogotovu) i Slovacke, moze da znaci i otreznjenje od ideje da se, tek tako, jednoj drzavi moze oduzeti 15% teritorije. Ne zbog toga sto oni nas vole, vec zbog cinjenice da se i njima (Spancima, pogotovu) mogu desiti iste stvari, pa to onda ne bi bio "jedinstven slucaj". I, ne bih na Albance gledao kao na sopstvenu decu, nego kao na onu usvojenu, koja bi sada da se odvoje od usvojitelja, ali da uzmu pola kuce sa sobom...

Marko

pre 17 godina

Na ivici sam da postanem evroskeptik. Moji prijatelji me poznaju kao velikog ljubitelja EU. No, u poslednje dve nedelje su se desile strašne stvari. Skoro cela EU sad jasno i bez zadrške podupire nezavosnost Kosova i Metohije. Oni to čine tako slobodno, kao da Srbija uopšte ne postoji. Govore nam da mora uslediti kazna za Miloševićeva zlodela. Ja se s tim potpuno slažem i mislim da se ta kazna desila pre 8 godina kada smo bombardovani, kada smo pretrpeli velike strahove i doživeli da nam se uništi infrastruktura u vrednosti od 40 milijardi $. U redu, možda mi ne svatamo šta EU želi da kaže kada podržava oduzimanje dela teritorije, i zato je potrebno da nam oni jasno, 'prijateljski' i kulturno objasne jednom pozitivnom kampanjom, akademijama i različitim manifestacijama zašto je pravedno oduzeti nam deo teritorije bez našeg pristanka. Ovakvo bahato i nerazlošno ponašanje većine članica stvara kontraefekat i raste podrška ,,nedemokratskim" snagama i to je skroz razumljivo. Ipak, poznajući naš mentalitet, vrlo je moguće da će se sve završiti kao kada dete plače, jer ga majka bije, pa joj posle dođe u zagrljaj...

italy

pre 17 godina

I eto, Evropska Zajednica se priblizava stavu Rusije. Kosovo ce dobiti autonomiju kao Tirol u Italiji, a ne drzavu. A Srbiji ce Mladic biti uslov da udje u EU na kraju pregovora, a nikako sada. I cim se vlada formira zapocece i pregovori.

NeovisniDE

pre 17 godina

Neka gospodin Dzeferi Hun razmislja o nekim posljedicama u svojoj zmelji i separatistickim zahtjevima iraca.Ti zahtjevi postaju realnost ako se Kosovo odvoji.

Niki

pre 17 godina

Gospodine Nikolicu spremi se da se povuces sa javnog zivota i idi u tvoje selo jer kako rusi kazu nema veta vec samo neslaganje sa nezavisnoscu Kosova.A ako se uzelimo da Te vidimo sigurno cemo Ti doci u goste.

janko

pre 17 godina

Istine radi mora se reci da je podrška Slovačke Srbiji oko statusa Kosova iskrena i snažna. U slovačkom parlamentu je doneta rezolucija protiv nezavisnosti Kosova za koju su glasali i vladajuća koalicija i opozicija. Slovački političari jasno govore da treba pomoći "bratski" srpski narod a takođe podsećaju da je 1968.g Srbija (tada u sastavu Jug) osudila invaziju snaga SSSR na Slovačku, što se u Bratislavi posebno ceni.

Tika

pre 17 godina

Smatram da naš pregovarački tim a i država kroz diplomatske kanale treba da promovišu stav da buduća nezavisnost Kosova kakva god bude bila(nadgledana ili ne) mora podrazumevati prihvatanje
medjunarodnih sankcija u vidu oduzimanja iste nezavisnosti ako se na njenoj teritoriji budu ugrožavala ljudska prava i slobode.Dakle na isti način kao što su zapadne zemlje proklamovale princip kazne u smislu oduzimanja suvereniteta Srbiji nad delom njene teritorije za pogrešnu politiku Miloševićeve vlasti prema Albancima, takva sankcija mora kao Damoklov mač visiti iznad nezavisnosti Kosova ako ta vlast bude ugrožavala prava Srpske i drugih populacija.To je jedina garancija da će Albanci poštovati prava drugih naroda i manjina na teritoriji Kosova.Druga je stvar što je sila medjunarodne zajednice uspostavila nelegalan princip da se državi koja je povredila medjunarodno pravo oduzima deo teritorije.Ali kada je već takav negativni istorijski izuzetak napravljen, onda neka ga i dalje primenjuju u sličnim situacijama i prema drugim zemljama ako ih bude u budućnosti.

Milan Nikolic

pre 17 godina

Ja nemogu da verujem sta se desava i sta nam radi EU i SAD. Uzimaju nam teritoriju, krse medjunarodno pravo, prava otimacina i najveci lopovluk koji se ikada desio i to u 21 veku. I posle se cude kada radikali dobijaju izbore u Srbiji. To je cinizam i nista vise , kada nam kazu da se pomirimo sa gubitkom Kosova, tacno se vidi njihov podsmeh i njihova ironija. Uzimaju nam 15 % teritorije i nikakva kompenzacija za to , nikakva pomoc, Albancima daju 4 milijarde i drzavu a nama uzimaju teritoriju i nisto. E, gospodo moj glas od sada ide nekoj drugoj partiji a ne proevropskim.

Srbin iz Srbije

pre 17 godina

Svi samo pricaju o pravima, rezolucijama, i moci ovih i onih... niko ne misli o ljudima koji zive dole... O 2000000 Albanaca koji ne zele u Srbiji, kao sto Srbija ne zeli da ih prihvati kao svoje gradjane. Sta je bilo sa njihovim ljudskim pravima tokom devedesetih? I sta bi ste rekli, vi poznavaoci medjunarodnog prava, kad bi kosovski Albanci postali lojalni srpski gradjani, pa kad bi se u srpskom parlamentu naslo preko 50 albanskih poslanika? Kosovo u Srbiji - da, 2000000 Albanaca na Kosovu - ne? Tuzno.

hrki

pre 17 godina

Ako imaš susjeda koji prebija svoju djecu svaki dan, izgladnjuje ih, zabranjuje im školovanje; dakle u svakom smislu ih zlostavlja i zanemaruje, što očekuješ da učini društvo?
- Pa da pošalje socijalnu službu koja će ih privremeno zbrinuti u nekom domu, a onda udomiti u nekoj boljoj familiji.
E pa tako će i Srbija ostati bez Kosova.
I po Ustavu svatko ima pravo da odgaja svoje djete kako želi u skladu s Ustavom i zakonima, ali ne i izvan toga, a djeca nisu vlasništvo roditelja - već bi trebala biti njihovo najveće blago.
Ako tome nije tako - ako mrziš svoje djete i mučiš ga, onda ti nemaš nikakva prava na to djete. Ono će ti se oduzeti. A i završiš ćeš u zatvoru zbog toga.

Vaske

pre 17 godina

Porazavajuce je da su neke clanice EU protiv nezavisnosti Kosova zbog toga sto bi to moglo da izazove lancanu reakciju sa drugim teritorijama, a ne zato sto nezavisnost Kosova najgrublje krsi medjunarodno pravo, ljudska prava, i rezoluciju 1244 UN. Pa zar zemljama EU nije stalo do Medjunarodnog prava???

Petar

pre 17 godina

Ovi iz Evrope nas prave ludima ? Kao Srbija da se pomiri sa gubitkom Kosova, a Albanci sa 'nadziranom' nezavisnoscu ? Znaci, osoba A da se pomiri sa tim sto mu je osoba B ukrala auto, a osoba B da se pomiri sa tim sto ce morati da pita mamu i tatu kad hoce tim kradenim kolima u gard uvece. A mama i tata inace bas strogi roditelji : upravo su oni i oteli taj auto od osobe A, pa ces bas biti strogi kad je izlazenje u grad. Iako nisam da celo Kosovo ostane u Srbiji, pre svega zbog stava Albanaca prema nasoj drzavi, mnogo me boli licemeran stav Evrope i Amerike, nasih velikih prijatelja, koji nas dozivljavaju kao maloumne, sa izjavama i izgovorima koje nam upucuju

Nada

pre 17 godina

Uopste ne sumnjam ni ja da ce se na kraju sve zemlje EU sloziti i zauzeti jedinstven stav o statusu Kosova jar su to obecale svom "velikom prijatelju" i savezniku USA, a sto je jos bitnije, vec i naplatile, pa (uprkos zdarvom razumu i osnovnim medjunarodnim pravima) sad nnemaju alternativu. Ipak meni, koja voli i postuje svoju zemlju, iako je u njoj skoro sve daleko od idealnog, ostaje malo-veliko (i NERACIONALNO) zadovoljstvo sto im njihova misija ispiranja mozga gradjana Srbije nije uspela. Zbog svoje arogantnosti, ulagali su na pogresnu kartu (radi se o stotinu miliona evra i dolara) ignorisuci PARAVO, MOGUCNOST i SPOSOBNOST vecine ljudi u Srbiji da misli SVOJOM glavom, pa makar ona bila i "balkanska".

Mile Politika

pre 17 godina

Gospodin Dzefri Hun bi morao da zna da, kad bi na primer slicno bilo ponudjeno RS da dobije nadlgedanu nezavisnost, uz predhodno prihvatanje te nezavisnosti od strane BiHF, u Srbiji bi bilo jako malo argumenata protiv nezavisnosti Kosova, a i Medjunarodna Zajednica bi time pokazala kako nema DVOSTRUKE STANDARDE prema Srbiji (bez obzira nazvali ovaj slucaj presedanom ili ne).

baba

pre 17 godina

Mozda se negativan stav o nezavisnosti Kosova, bar sto se Spanije tice, moze pripisati cinjenici da se na danasnjim vestima svih vecih medija u Spaniji nalazi medju prvim naslovima sledeca vest:
"La Guardia Civil halla más de 100 kilos de explosivos y una pistola en Navarra"
Ko ne razumem da mu prevedem:
"Policija je u Navari pronasla 100 kilograma exploziva i jedan pistolj".
Naime ETA je ponovo pocela da radi punom parom, a ni u ostalim provincijama nije mnogo bolje sto se tice ovih tema.
Terorizam, nacionalizam i separatizam, obelezice znacajno pocetak XXI veka u EU, a svakako se takve tenzije u velikoj meri duguju stavu EU politicara prema terorizmu i separatizmu, koji su oni sami podstakli i provocirali u nasoj i drugim zemljama.
Na zalost, Evropa nije bas tako imuna na stvari koje se desavaju van njenih teritorija i primer Albanskih separatista bice model ce mnogi drugi slediti u buducnosti ili vec sadasnjosti:
Silom, oruzjem i politickim pritiscima svako ce moci da stvori svoju sopstvenu drzavu. Ocigledno, samo treba naci dobar lobi, zastitu velikih, koji ce imati svoj interes, i generalno biti dovoljno istrajan i uporan.
Ostalo sve ce ici samo od sebe.

Srbin iz Srbije

pre 17 godina

Svi samo pricaju o pravima, rezolucijama, i moci ovih i onih... niko ne misli o ljudima koji zive dole... O 2000000 Albanaca koji ne zele u Srbiji, kao sto Srbija ne zeli da ih prihvati kao svoje gradjane. Sta je bilo sa njihovim ljudskim pravima tokom devedesetih? I sta bi ste rekli, vi poznavaoci medjunarodnog prava, kad bi kosovski Albanci postali lojalni srpski gradjani, pa kad bi se u srpskom parlamentu naslo preko 50 albanskih poslanika? Kosovo u Srbiji - da, 2000000 Albanaca na Kosovu - ne? Tuzno.

hrki

pre 17 godina

Ako imaš susjeda koji prebija svoju djecu svaki dan, izgladnjuje ih, zabranjuje im školovanje; dakle u svakom smislu ih zlostavlja i zanemaruje, što očekuješ da učini društvo?
- Pa da pošalje socijalnu službu koja će ih privremeno zbrinuti u nekom domu, a onda udomiti u nekoj boljoj familiji.
E pa tako će i Srbija ostati bez Kosova.
I po Ustavu svatko ima pravo da odgaja svoje djete kako želi u skladu s Ustavom i zakonima, ali ne i izvan toga, a djeca nisu vlasništvo roditelja - već bi trebala biti njihovo najveće blago.
Ako tome nije tako - ako mrziš svoje djete i mučiš ga, onda ti nemaš nikakva prava na to djete. Ono će ti se oduzeti. A i završiš ćeš u zatvoru zbog toga.

baba

pre 17 godina

Mozda se negativan stav o nezavisnosti Kosova, bar sto se Spanije tice, moze pripisati cinjenici da se na danasnjim vestima svih vecih medija u Spaniji nalazi medju prvim naslovima sledeca vest:
"La Guardia Civil halla más de 100 kilos de explosivos y una pistola en Navarra"
Ko ne razumem da mu prevedem:
"Policija je u Navari pronasla 100 kilograma exploziva i jedan pistolj".
Naime ETA je ponovo pocela da radi punom parom, a ni u ostalim provincijama nije mnogo bolje sto se tice ovih tema.
Terorizam, nacionalizam i separatizam, obelezice znacajno pocetak XXI veka u EU, a svakako se takve tenzije u velikoj meri duguju stavu EU politicara prema terorizmu i separatizmu, koji su oni sami podstakli i provocirali u nasoj i drugim zemljama.
Na zalost, Evropa nije bas tako imuna na stvari koje se desavaju van njenih teritorija i primer Albanskih separatista bice model ce mnogi drugi slediti u buducnosti ili vec sadasnjosti:
Silom, oruzjem i politickim pritiscima svako ce moci da stvori svoju sopstvenu drzavu. Ocigledno, samo treba naci dobar lobi, zastitu velikih, koji ce imati svoj interes, i generalno biti dovoljno istrajan i uporan.
Ostalo sve ce ici samo od sebe.

janko

pre 17 godina

Istine radi mora se reci da je podrška Slovačke Srbiji oko statusa Kosova iskrena i snažna. U slovačkom parlamentu je doneta rezolucija protiv nezavisnosti Kosova za koju su glasali i vladajuća koalicija i opozicija. Slovački političari jasno govore da treba pomoći "bratski" srpski narod a takođe podsećaju da je 1968.g Srbija (tada u sastavu Jug) osudila invaziju snaga SSSR na Slovačku, što se u Bratislavi posebno ceni.

Illyria

pre 17 godina

Naivan je onaj koji misli da će Srbija postati demokratska ako Kosovo ostane u njoj.U tom slučaju će Koštunica i radikali(namerno izjednačavanje) da osvoje 100% glasova srpskog biračkog tela.
Sa Kosovom Srbija nikada neće biti demokratska država,jednostavno je neizvodljivo ma iz kog ugla gledali!

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Interesantno je koliko su daleko MZ i Zapad spremni da idu u ovom ludilu. Nikako da sednu i napisu recimo "Srbiji se oduzima Kosovo i daje Albancima itd." a jasno je zasto to ne mogu da napisu. Posto to ne mogu da napisu, sada nas teraju da prihvatimo ono sto su oni vec napisali "U interesu stabilnosti regiona bla, bla, status Kosova se resava bla, bla..." da bi nekako ispalo da mi umiremo od zelje da Kosovo damo Albancima da tamo naprave novu drzavu. Veoma je indikativno i za strucnjake za psihologiju i propagandu verovatno veoma interesantno, da se ni u jednom dokumentu, rezoluciji, razgovorima, izjavama, nikada izricito ne kaze da ce se teritorija oduzeti silom od Srbije, nego se sve zavija u gomilu finih i ucenih reci - fleksibilnost, kooperativnost, proevropska orijentacija itd. Verovatno gospoda diplomate ne kupuju namirnice za svoju porodicu, jer bi vrlo lose prosli u samoposluzi ili na pijaci kad bi tamo poceli umesto novca da nude "fleksibilnost" i ostalu maglu. Cesto se javljaju i teorije da onaj ko izgubi rat gubi i teritorije, ali se ignorise cinjenica da smo u 21.veku i da nam je rat nametnut i da se de facto kaznjava zrtva rata a ne porazeni, jer smo bili "porazeni" od samog pocetka obzirom na nesrazmeru u vojnoj sili, cime se vracamo na sustinu ponasanja Zapada - kad njima odgovara, sila je "preterana" (Milosevic prema Albancima) a kad im odgovara drugacije, onda je svaka sila dozvoljena, bili to Hirosima i Nagasaki, bilo to NATO bombardovanje Srbije! Kako moze Miloseviceva sila da bude preterana ako je on izgubio rat a NATO dobio? Licno Vesli Klark je javno govorio da ce nas tuci dok nas ne pobede, dakle ni mala ni preterana sila nego NEOGRANICENA. Pitam se samo - kakvu li silu koriste SAD u Iraku, mereno u "milosevic" jedinicama?

Mile Politika

pre 17 godina

Gospodin Dzefri Hun bi morao da zna da, kad bi na primer slicno bilo ponudjeno RS da dobije nadlgedanu nezavisnost, uz predhodno prihvatanje te nezavisnosti od strane BiHF, u Srbiji bi bilo jako malo argumenata protiv nezavisnosti Kosova, a i Medjunarodna Zajednica bi time pokazala kako nema DVOSTRUKE STANDARDE prema Srbiji (bez obzira nazvali ovaj slucaj presedanom ili ne).

Petar

pre 17 godina

Ovi iz Evrope nas prave ludima ? Kao Srbija da se pomiri sa gubitkom Kosova, a Albanci sa 'nadziranom' nezavisnoscu ? Znaci, osoba A da se pomiri sa tim sto mu je osoba B ukrala auto, a osoba B da se pomiri sa tim sto ce morati da pita mamu i tatu kad hoce tim kradenim kolima u gard uvece. A mama i tata inace bas strogi roditelji : upravo su oni i oteli taj auto od osobe A, pa ces bas biti strogi kad je izlazenje u grad. Iako nisam da celo Kosovo ostane u Srbiji, pre svega zbog stava Albanaca prema nasoj drzavi, mnogo me boli licemeran stav Evrope i Amerike, nasih velikih prijatelja, koji nas dozivljavaju kao maloumne, sa izjavama i izgovorima koje nam upucuju

Vaske

pre 17 godina

Porazavajuce je da su neke clanice EU protiv nezavisnosti Kosova zbog toga sto bi to moglo da izazove lancanu reakciju sa drugim teritorijama, a ne zato sto nezavisnost Kosova najgrublje krsi medjunarodno pravo, ljudska prava, i rezoluciju 1244 UN. Pa zar zemljama EU nije stalo do Medjunarodnog prava???

Niki

pre 17 godina

Gospodine Nikolicu spremi se da se povuces sa javnog zivota i idi u tvoje selo jer kako rusi kazu nema veta vec samo neslaganje sa nezavisnoscu Kosova.A ako se uzelimo da Te vidimo sigurno cemo Ti doci u goste.

Rade

pre 17 godina

Pa, gospodin Hoon ne bi smeo da zanemari cinjenicu da se i u Velikoj Britaniji moze isti princip primeniti, i da je Severna Irska daleko od toga da prihvati vlast Krune. Elem, to jeste IRSKA i nije ALBANIJA. Englezima treba da bude jasno da im Pristina moze sutra osvanuti u Belfastu, ako vec davno i nije. A, sta je sa teznjama Skota i Velsana. No, da pustimo na stranu Ujedinjeno Kraljevstvo... Protivljenje Italije, Spanije (pogotovu) i Slovacke, moze da znaci i otreznjenje od ideje da se, tek tako, jednoj drzavi moze oduzeti 15% teritorije. Ne zbog toga sto oni nas vole, vec zbog cinjenice da se i njima (Spancima, pogotovu) mogu desiti iste stvari, pa to onda ne bi bio "jedinstven slucaj". I, ne bih na Albance gledao kao na sopstvenu decu, nego kao na onu usvojenu, koja bi sada da se odvoje od usvojitelja, ali da uzmu pola kuce sa sobom...

Milan Nikolic

pre 17 godina

Ja nemogu da verujem sta se desava i sta nam radi EU i SAD. Uzimaju nam teritoriju, krse medjunarodno pravo, prava otimacina i najveci lopovluk koji se ikada desio i to u 21 veku. I posle se cude kada radikali dobijaju izbore u Srbiji. To je cinizam i nista vise , kada nam kazu da se pomirimo sa gubitkom Kosova, tacno se vidi njihov podsmeh i njihova ironija. Uzimaju nam 15 % teritorije i nikakva kompenzacija za to , nikakva pomoc, Albancima daju 4 milijarde i drzavu a nama uzimaju teritoriju i nisto. E, gospodo moj glas od sada ide nekoj drugoj partiji a ne proevropskim.

Marko

pre 17 godina

Na ivici sam da postanem evroskeptik. Moji prijatelji me poznaju kao velikog ljubitelja EU. No, u poslednje dve nedelje su se desile strašne stvari. Skoro cela EU sad jasno i bez zadrške podupire nezavosnost Kosova i Metohije. Oni to čine tako slobodno, kao da Srbija uopšte ne postoji. Govore nam da mora uslediti kazna za Miloševićeva zlodela. Ja se s tim potpuno slažem i mislim da se ta kazna desila pre 8 godina kada smo bombardovani, kada smo pretrpeli velike strahove i doživeli da nam se uništi infrastruktura u vrednosti od 40 milijardi $. U redu, možda mi ne svatamo šta EU želi da kaže kada podržava oduzimanje dela teritorije, i zato je potrebno da nam oni jasno, 'prijateljski' i kulturno objasne jednom pozitivnom kampanjom, akademijama i različitim manifestacijama zašto je pravedno oduzeti nam deo teritorije bez našeg pristanka. Ovakvo bahato i nerazlošno ponašanje većine članica stvara kontraefekat i raste podrška ,,nedemokratskim" snagama i to je skroz razumljivo. Ipak, poznajući naš mentalitet, vrlo je moguće da će se sve završiti kao kada dete plače, jer ga majka bije, pa joj posle dođe u zagrljaj...

Tika

pre 17 godina

Smatram da naš pregovarački tim a i država kroz diplomatske kanale treba da promovišu stav da buduća nezavisnost Kosova kakva god bude bila(nadgledana ili ne) mora podrazumevati prihvatanje
medjunarodnih sankcija u vidu oduzimanja iste nezavisnosti ako se na njenoj teritoriji budu ugrožavala ljudska prava i slobode.Dakle na isti način kao što su zapadne zemlje proklamovale princip kazne u smislu oduzimanja suvereniteta Srbiji nad delom njene teritorije za pogrešnu politiku Miloševićeve vlasti prema Albancima, takva sankcija mora kao Damoklov mač visiti iznad nezavisnosti Kosova ako ta vlast bude ugrožavala prava Srpske i drugih populacija.To je jedina garancija da će Albanci poštovati prava drugih naroda i manjina na teritoriji Kosova.Druga je stvar što je sila medjunarodne zajednice uspostavila nelegalan princip da se državi koja je povredila medjunarodno pravo oduzima deo teritorije.Ali kada je već takav negativni istorijski izuzetak napravljen, onda neka ga i dalje primenjuju u sličnim situacijama i prema drugim zemljama ako ih bude u budućnosti.

NeovisniDE

pre 17 godina

Neka gospodin Dzeferi Hun razmislja o nekim posljedicama u svojoj zmelji i separatistickim zahtjevima iraca.Ti zahtjevi postaju realnost ako se Kosovo odvoji.

italy

pre 17 godina

I eto, Evropska Zajednica se priblizava stavu Rusije. Kosovo ce dobiti autonomiju kao Tirol u Italiji, a ne drzavu. A Srbiji ce Mladic biti uslov da udje u EU na kraju pregovora, a nikako sada. I cim se vlada formira zapocece i pregovori.

Nada

pre 17 godina

Uopste ne sumnjam ni ja da ce se na kraju sve zemlje EU sloziti i zauzeti jedinstven stav o statusu Kosova jar su to obecale svom "velikom prijatelju" i savezniku USA, a sto je jos bitnije, vec i naplatile, pa (uprkos zdarvom razumu i osnovnim medjunarodnim pravima) sad nnemaju alternativu. Ipak meni, koja voli i postuje svoju zemlju, iako je u njoj skoro sve daleko od idealnog, ostaje malo-veliko (i NERACIONALNO) zadovoljstvo sto im njihova misija ispiranja mozga gradjana Srbije nije uspela. Zbog svoje arogantnosti, ulagali su na pogresnu kartu (radi se o stotinu miliona evra i dolara) ignorisuci PARAVO, MOGUCNOST i SPOSOBNOST vecine ljudi u Srbiji da misli SVOJOM glavom, pa makar ona bila i "balkanska".

Zocky

pre 17 godina

Za pocetak, slazem se da su na snazi dvostruki standarni, nepostovanje necega sto se zove medjunardno pravo (koje se, istini za volju, formira na dnevnoj osnovi tj kako nekima "velikima" odgovara) ali isto tako treba imati u vidu sta je politicka realnost.
Ajde, naprimer, da vidimo sta bi bilo da Kosovo ostane u sastavu Srbije i da na nekim sledecim izborima za parlament i Albanci sa Kosova izadju na izbore. Koliko Vas, koji ne date Kosovo, prihvata da 50 ili vise poslanika bude sa Kosova i mogucnost da Predsednik Skupstine ili neki od ministara u Vladi bude Albanac. Zapitajte se. To je, dragi moji, prava demokratija. Sve ostalo je prazna prica.

hrki

pre 17 godina

Ako imaš susjeda koji prebija svoju djecu svaki dan, izgladnjuje ih, zabranjuje im školovanje; dakle u svakom smislu ih zlostavlja i zanemaruje, što očekuješ da učini društvo?
- Pa da pošalje socijalnu službu koja će ih privremeno zbrinuti u nekom domu, a onda udomiti u nekoj boljoj familiji.
E pa tako će i Srbija ostati bez Kosova.
I po Ustavu svatko ima pravo da odgaja svoje djete kako želi u skladu s Ustavom i zakonima, ali ne i izvan toga, a djeca nisu vlasništvo roditelja - već bi trebala biti njihovo najveće blago.
Ako tome nije tako - ako mrziš svoje djete i mučiš ga, onda ti nemaš nikakva prava na to djete. Ono će ti se oduzeti. A i završiš ćeš u zatvoru zbog toga.

Milan Nikolic

pre 17 godina

Ja nemogu da verujem sta se desava i sta nam radi EU i SAD. Uzimaju nam teritoriju, krse medjunarodno pravo, prava otimacina i najveci lopovluk koji se ikada desio i to u 21 veku. I posle se cude kada radikali dobijaju izbore u Srbiji. To je cinizam i nista vise , kada nam kazu da se pomirimo sa gubitkom Kosova, tacno se vidi njihov podsmeh i njihova ironija. Uzimaju nam 15 % teritorije i nikakva kompenzacija za to , nikakva pomoc, Albancima daju 4 milijarde i drzavu a nama uzimaju teritoriju i nisto. E, gospodo moj glas od sada ide nekoj drugoj partiji a ne proevropskim.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Interesantno je koliko su daleko MZ i Zapad spremni da idu u ovom ludilu. Nikako da sednu i napisu recimo "Srbiji se oduzima Kosovo i daje Albancima itd." a jasno je zasto to ne mogu da napisu. Posto to ne mogu da napisu, sada nas teraju da prihvatimo ono sto su oni vec napisali "U interesu stabilnosti regiona bla, bla, status Kosova se resava bla, bla..." da bi nekako ispalo da mi umiremo od zelje da Kosovo damo Albancima da tamo naprave novu drzavu. Veoma je indikativno i za strucnjake za psihologiju i propagandu verovatno veoma interesantno, da se ni u jednom dokumentu, rezoluciji, razgovorima, izjavama, nikada izricito ne kaze da ce se teritorija oduzeti silom od Srbije, nego se sve zavija u gomilu finih i ucenih reci - fleksibilnost, kooperativnost, proevropska orijentacija itd. Verovatno gospoda diplomate ne kupuju namirnice za svoju porodicu, jer bi vrlo lose prosli u samoposluzi ili na pijaci kad bi tamo poceli umesto novca da nude "fleksibilnost" i ostalu maglu. Cesto se javljaju i teorije da onaj ko izgubi rat gubi i teritorije, ali se ignorise cinjenica da smo u 21.veku i da nam je rat nametnut i da se de facto kaznjava zrtva rata a ne porazeni, jer smo bili "porazeni" od samog pocetka obzirom na nesrazmeru u vojnoj sili, cime se vracamo na sustinu ponasanja Zapada - kad njima odgovara, sila je "preterana" (Milosevic prema Albancima) a kad im odgovara drugacije, onda je svaka sila dozvoljena, bili to Hirosima i Nagasaki, bilo to NATO bombardovanje Srbije! Kako moze Miloseviceva sila da bude preterana ako je on izgubio rat a NATO dobio? Licno Vesli Klark je javno govorio da ce nas tuci dok nas ne pobede, dakle ni mala ni preterana sila nego NEOGRANICENA. Pitam se samo - kakvu li silu koriste SAD u Iraku, mereno u "milosevic" jedinicama?

Srbin iz Srbije

pre 17 godina

Svi samo pricaju o pravima, rezolucijama, i moci ovih i onih... niko ne misli o ljudima koji zive dole... O 2000000 Albanaca koji ne zele u Srbiji, kao sto Srbija ne zeli da ih prihvati kao svoje gradjane. Sta je bilo sa njihovim ljudskim pravima tokom devedesetih? I sta bi ste rekli, vi poznavaoci medjunarodnog prava, kad bi kosovski Albanci postali lojalni srpski gradjani, pa kad bi se u srpskom parlamentu naslo preko 50 albanskih poslanika? Kosovo u Srbiji - da, 2000000 Albanaca na Kosovu - ne? Tuzno.

NeovisniDE

pre 17 godina

Neka gospodin Dzeferi Hun razmislja o nekim posljedicama u svojoj zmelji i separatistickim zahtjevima iraca.Ti zahtjevi postaju realnost ako se Kosovo odvoji.

baba

pre 17 godina

Mozda se negativan stav o nezavisnosti Kosova, bar sto se Spanije tice, moze pripisati cinjenici da se na danasnjim vestima svih vecih medija u Spaniji nalazi medju prvim naslovima sledeca vest:
"La Guardia Civil halla más de 100 kilos de explosivos y una pistola en Navarra"
Ko ne razumem da mu prevedem:
"Policija je u Navari pronasla 100 kilograma exploziva i jedan pistolj".
Naime ETA je ponovo pocela da radi punom parom, a ni u ostalim provincijama nije mnogo bolje sto se tice ovih tema.
Terorizam, nacionalizam i separatizam, obelezice znacajno pocetak XXI veka u EU, a svakako se takve tenzije u velikoj meri duguju stavu EU politicara prema terorizmu i separatizmu, koji su oni sami podstakli i provocirali u nasoj i drugim zemljama.
Na zalost, Evropa nije bas tako imuna na stvari koje se desavaju van njenih teritorija i primer Albanskih separatista bice model ce mnogi drugi slediti u buducnosti ili vec sadasnjosti:
Silom, oruzjem i politickim pritiscima svako ce moci da stvori svoju sopstvenu drzavu. Ocigledno, samo treba naci dobar lobi, zastitu velikih, koji ce imati svoj interes, i generalno biti dovoljno istrajan i uporan.
Ostalo sve ce ici samo od sebe.

Petar

pre 17 godina

Ovi iz Evrope nas prave ludima ? Kao Srbija da se pomiri sa gubitkom Kosova, a Albanci sa 'nadziranom' nezavisnoscu ? Znaci, osoba A da se pomiri sa tim sto mu je osoba B ukrala auto, a osoba B da se pomiri sa tim sto ce morati da pita mamu i tatu kad hoce tim kradenim kolima u gard uvece. A mama i tata inace bas strogi roditelji : upravo su oni i oteli taj auto od osobe A, pa ces bas biti strogi kad je izlazenje u grad. Iako nisam da celo Kosovo ostane u Srbiji, pre svega zbog stava Albanaca prema nasoj drzavi, mnogo me boli licemeran stav Evrope i Amerike, nasih velikih prijatelja, koji nas dozivljavaju kao maloumne, sa izjavama i izgovorima koje nam upucuju

italy

pre 17 godina

I eto, Evropska Zajednica se priblizava stavu Rusije. Kosovo ce dobiti autonomiju kao Tirol u Italiji, a ne drzavu. A Srbiji ce Mladic biti uslov da udje u EU na kraju pregovora, a nikako sada. I cim se vlada formira zapocece i pregovori.

Illyria

pre 17 godina

Naivan je onaj koji misli da će Srbija postati demokratska ako Kosovo ostane u njoj.U tom slučaju će Koštunica i radikali(namerno izjednačavanje) da osvoje 100% glasova srpskog biračkog tela.
Sa Kosovom Srbija nikada neće biti demokratska država,jednostavno je neizvodljivo ma iz kog ugla gledali!

Mile Politika

pre 17 godina

Gospodin Dzefri Hun bi morao da zna da, kad bi na primer slicno bilo ponudjeno RS da dobije nadlgedanu nezavisnost, uz predhodno prihvatanje te nezavisnosti od strane BiHF, u Srbiji bi bilo jako malo argumenata protiv nezavisnosti Kosova, a i Medjunarodna Zajednica bi time pokazala kako nema DVOSTRUKE STANDARDE prema Srbiji (bez obzira nazvali ovaj slucaj presedanom ili ne).

Marko

pre 17 godina

Na ivici sam da postanem evroskeptik. Moji prijatelji me poznaju kao velikog ljubitelja EU. No, u poslednje dve nedelje su se desile strašne stvari. Skoro cela EU sad jasno i bez zadrške podupire nezavosnost Kosova i Metohije. Oni to čine tako slobodno, kao da Srbija uopšte ne postoji. Govore nam da mora uslediti kazna za Miloševićeva zlodela. Ja se s tim potpuno slažem i mislim da se ta kazna desila pre 8 godina kada smo bombardovani, kada smo pretrpeli velike strahove i doživeli da nam se uništi infrastruktura u vrednosti od 40 milijardi $. U redu, možda mi ne svatamo šta EU želi da kaže kada podržava oduzimanje dela teritorije, i zato je potrebno da nam oni jasno, 'prijateljski' i kulturno objasne jednom pozitivnom kampanjom, akademijama i različitim manifestacijama zašto je pravedno oduzeti nam deo teritorije bez našeg pristanka. Ovakvo bahato i nerazlošno ponašanje većine članica stvara kontraefekat i raste podrška ,,nedemokratskim" snagama i to je skroz razumljivo. Ipak, poznajući naš mentalitet, vrlo je moguće da će se sve završiti kao kada dete plače, jer ga majka bije, pa joj posle dođe u zagrljaj...

Rade

pre 17 godina

Pa, gospodin Hoon ne bi smeo da zanemari cinjenicu da se i u Velikoj Britaniji moze isti princip primeniti, i da je Severna Irska daleko od toga da prihvati vlast Krune. Elem, to jeste IRSKA i nije ALBANIJA. Englezima treba da bude jasno da im Pristina moze sutra osvanuti u Belfastu, ako vec davno i nije. A, sta je sa teznjama Skota i Velsana. No, da pustimo na stranu Ujedinjeno Kraljevstvo... Protivljenje Italije, Spanije (pogotovu) i Slovacke, moze da znaci i otreznjenje od ideje da se, tek tako, jednoj drzavi moze oduzeti 15% teritorije. Ne zbog toga sto oni nas vole, vec zbog cinjenice da se i njima (Spancima, pogotovu) mogu desiti iste stvari, pa to onda ne bi bio "jedinstven slucaj". I, ne bih na Albance gledao kao na sopstvenu decu, nego kao na onu usvojenu, koja bi sada da se odvoje od usvojitelja, ali da uzmu pola kuce sa sobom...

Nada

pre 17 godina

Uopste ne sumnjam ni ja da ce se na kraju sve zemlje EU sloziti i zauzeti jedinstven stav o statusu Kosova jar su to obecale svom "velikom prijatelju" i savezniku USA, a sto je jos bitnije, vec i naplatile, pa (uprkos zdarvom razumu i osnovnim medjunarodnim pravima) sad nnemaju alternativu. Ipak meni, koja voli i postuje svoju zemlju, iako je u njoj skoro sve daleko od idealnog, ostaje malo-veliko (i NERACIONALNO) zadovoljstvo sto im njihova misija ispiranja mozga gradjana Srbije nije uspela. Zbog svoje arogantnosti, ulagali su na pogresnu kartu (radi se o stotinu miliona evra i dolara) ignorisuci PARAVO, MOGUCNOST i SPOSOBNOST vecine ljudi u Srbiji da misli SVOJOM glavom, pa makar ona bila i "balkanska".

janko

pre 17 godina

Istine radi mora se reci da je podrška Slovačke Srbiji oko statusa Kosova iskrena i snažna. U slovačkom parlamentu je doneta rezolucija protiv nezavisnosti Kosova za koju su glasali i vladajuća koalicija i opozicija. Slovački političari jasno govore da treba pomoći "bratski" srpski narod a takođe podsećaju da je 1968.g Srbija (tada u sastavu Jug) osudila invaziju snaga SSSR na Slovačku, što se u Bratislavi posebno ceni.

Vaske

pre 17 godina

Porazavajuce je da su neke clanice EU protiv nezavisnosti Kosova zbog toga sto bi to moglo da izazove lancanu reakciju sa drugim teritorijama, a ne zato sto nezavisnost Kosova najgrublje krsi medjunarodno pravo, ljudska prava, i rezoluciju 1244 UN. Pa zar zemljama EU nije stalo do Medjunarodnog prava???

Tika

pre 17 godina

Smatram da naš pregovarački tim a i država kroz diplomatske kanale treba da promovišu stav da buduća nezavisnost Kosova kakva god bude bila(nadgledana ili ne) mora podrazumevati prihvatanje
medjunarodnih sankcija u vidu oduzimanja iste nezavisnosti ako se na njenoj teritoriji budu ugrožavala ljudska prava i slobode.Dakle na isti način kao što su zapadne zemlje proklamovale princip kazne u smislu oduzimanja suvereniteta Srbiji nad delom njene teritorije za pogrešnu politiku Miloševićeve vlasti prema Albancima, takva sankcija mora kao Damoklov mač visiti iznad nezavisnosti Kosova ako ta vlast bude ugrožavala prava Srpske i drugih populacija.To je jedina garancija da će Albanci poštovati prava drugih naroda i manjina na teritoriji Kosova.Druga je stvar što je sila medjunarodne zajednice uspostavila nelegalan princip da se državi koja je povredila medjunarodno pravo oduzima deo teritorije.Ali kada je već takav negativni istorijski izuzetak napravljen, onda neka ga i dalje primenjuju u sličnim situacijama i prema drugim zemljama ako ih bude u budućnosti.

Niki

pre 17 godina

Gospodine Nikolicu spremi se da se povuces sa javnog zivota i idi u tvoje selo jer kako rusi kazu nema veta vec samo neslaganje sa nezavisnoscu Kosova.A ako se uzelimo da Te vidimo sigurno cemo Ti doci u goste.

Zocky

pre 17 godina

Za pocetak, slazem se da su na snazi dvostruki standarni, nepostovanje necega sto se zove medjunardno pravo (koje se, istini za volju, formira na dnevnoj osnovi tj kako nekima "velikima" odgovara) ali isto tako treba imati u vidu sta je politicka realnost.
Ajde, naprimer, da vidimo sta bi bilo da Kosovo ostane u sastavu Srbije i da na nekim sledecim izborima za parlament i Albanci sa Kosova izadju na izbore. Koliko Vas, koji ne date Kosovo, prihvata da 50 ili vise poslanika bude sa Kosova i mogucnost da Predsednik Skupstine ili neki od ministara u Vladi bude Albanac. Zapitajte se. To je, dragi moji, prava demokratija. Sve ostalo je prazna prica.