MMF: Promenite ekonomsku politiku

Beograd -- MMF ocenjuje da je Srbiji potrebna detaljna promena ekonomske politike i ne preporučuje da se usvoji predloženi budžet.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
 1. Nema odrzivog rasta bez smanjenja kamatnih stopa i smanjenja nezaposlenosti. Sa vecinom drugih prioriteta se slazem, ali zbog politickih problema, narocito onih koji su rezultirali u getoizaciji Srbije i evroskepticizmu, nece biti lako pospesiti konkurenciju i u kontinuitetu smanjivati korupciju.
  (Bivsi pro-evropljanin, 15. mart 2007 18:03)

  # Link komentara

 2. Mozda bibtrebalo donati clanak o ekonomskloj politici Slovenije u proteklim godinama. Koliko znam Slovenci se nisu proslavili u slusanju saveta MMF, pa su sada od novih drzava koje su se pridruzile EU ekonomski najuspesnija i sa najvecim standardom stanovnistva.
  (Srba, 15. mart 2007 18:12)

  # Link komentara

 3. Da, kako da ne. Svaka preporuka MMF je realna i razumna. Zato sve zemlje juzne amerike ne mogu da sacekaju da otplate svoje dugove u koje ih je uvalio MMF i sestrinska institucija Svetske banke. Investicije MMF i svetske banke su toliko opale u zadnjih nekoliko godina sa preko 50 milijardi na oko 10 milijardi dolara, da je Turska postala zemlja koja ima 75% OD UKUPNIH investicija (iliti zajmova) svetske banke! Niko nece njihove pare, jer te pare su pracene sa raznoraznim zahtevima da "slobodnu trgovinu" koji jednostavno izvlace resurse iz zemlje pozamljivaca a da zemlji ostaju mrvice. Primer je Ekvador, gde je napravljen sporazum da samo 10% (!?!?!) prihoda od prirodnog gasa i nafte ostaje u zemlji, a sve ostalo ide van zemlje. Kad iscrpe taj resurs, od cega ce Ekvador da zivi? Cak je i Rumunija skoro rekla ne MMF jer jednostavno ljudi zele da prave ekonomiju onako kako njima odgavara. Argentina je otplatila u 2006 (ili 2005) sav dug MMF (oko 9 milijardi), ispraznila svoju kasu potpuno da bi ih se otarasila. Onda su poceli da pozajmljuju of Venecuele i ostalih zemalja. Sta mislite zbog cega su odredjene osobe
  putovale proslih nekoliko dana po Juznoj Americi? Zbog cega se prave onoliki protesti na sastancima MMF, zezanja radi? Procitajte malo sta je MMF radio po svetu, i sta je ostalo od tih zemalja, pa tek onda pricajte o razumu...
  (Srdjan, 15. mart 2007 19:27)

  # Link komentara

 4. Данас је отплаћена и последња транша кредита од ММФ-а. Нису нам потребне њихове паре, а камо ли савети, јер су веома скупе паре и погрешни савети. Па свака регија, а још више држава има своје специфичности у привреди, економији, политици, трговини и има своје приоритете. Они су политички упаковани неоколонијалисти који су уништили целу Јужну и Средњу Америку, многе афричке и азијске земље. Само се треба угледати на Словенију у односу са њима и нећемо поново упасти у њихову замку. Једино ако се не допусти неким овдашњим нео-либералистима, који заступају њихове интересе па самим тим и своје да одлучују о слободном и безграничном либералном слободном тржишту, сам Бог зна шега свега. Е па ваљда смо се опаметили, а ако нисмо поново кажем, угледајмо се на Словенију, врло ретко су грешили у сваком погледу у задњих 100 година, па и у односу према ММФ-у су се најбоље поставили што им се убрзо вратило као најбоље економски стојећој земљи од задње прикључених Европској Унији.
  (Тророг, 15. mart 2007 21:24)

  # Link komentara

 5. Neki bi zaista trebali malo da iskuliraju sa potpuno nekritickim odnosom prema svemu sto dolazi sa Zapada i sto nam se tako neukusno "preporucuje".Mislim da jedna institucija koja je u zadnjih 15 godina izgubila maltene sve svoje "klijente" kao sto je to MMF zadnja ciji bi "experti" imali kredibilitet da nekome daju savjete sta i kako treba da radi. MMF i Svjetska banka je pravo zlo i sve dok radimo suprotno od onoga sto nam kazu na dobrom smo putu!
  Viva la Revolucion!
  (ne-gradjanin, 15. mart 2007 21:43)

  # Link komentara

 6. Sada će kao i do sada naša vlast da ignoriše sve preporuke MMF sem onih koje se odnose na penzionere. U pogledu toga da su penzije preveliko opterećenje za državu, MMF se sluša bespogovornio. Ono da su ostali javni troškovi previsoki i ostalo, to su obične gluposti, mi znamo najbolje kako ćemo.
  (Miloš, 15. mart 2007 22:14)

  # Link komentara

 7. MMF nije nista pozitivno uchinio u J.Americi , barem u Arg. i Brazilu a ove dve zemlje su inache vratile sve dugove toj instituciji. Nije mi logichno kako MMF ne uzima u obzir da se veliki deo budzeta nase zemlje pokriva od doznaka nasih gradjana iz inostranstva i da je tesko da Srbi rade za 100 evra mesechno.
  (momabrazil, 15. mart 2007 23:37)

  # Link komentara

 8. Kada stečajeve ne bi rešavali Koštunica i Bubalo pod pritiskom štrajkača već isključivo organi stečajnog postupka (sud, poverioci i upravnik)možda bi i od stečajeva bilo vajde na putu ozdravljenja ekonomije.
  (stecajni upravnik, 16. mart 2007 00:19)

  # Link komentara

 9. Treba razmotriti sugestije MMFa i prihvatiti ih ako to ima smisla. Takodje treba voditi racuna da MMF ima svoj interes u svemu tome i biti oprezan. Taj lobi nije tako bezazlen i dobronameran kako se moze ciniti na prvi pogled.
  (pedja, 16. mart 2007 01:06)

  # Link komentara

 10. MMF i UN, sve je to deo veceg plana kako upravljati za narodima iz jednog centra moci. Lobi, da ne kazem koji jer je previse ocigledno, korist razlicite nacine da se to i desi jednog dana.
  (pele, 16. mart 2007 01:13)

  # Link komentara

 11. MMF ne treba slusati, nego gledati da se sto pre otarasimo njihovih potrazivanja.
  Ekonomska politika vlade je u globalu OK ali se treba poraditi na smanjenju nezaposlenosti i privlacenju malo vise FDI-ja (mada ni 5 milijardi dolara u proteklih godinu dana uopste nije lose!) kako bi se snizile kamatne stope.
  (Sever, 16. mart 2007 07:02)

  # Link komentara