Sreda, 31.01.2007.

07:47

LDP i SPS sa Tadićem o vladi

Na konsultacijama kod predsednika Srbije SPS predložio vladu narodnog jedinstva, a LDP manjinsku vladu DS-a, manjina i te koalicije.

Izvor: B92

LDP i SPS sa Tadiæem o vladi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Srđan

pre 17 godina

Čeda neće sa partijama koje su bile u prethodnoj Vladi.
Hoće manjinsku Vladu sa DS i strankama manjina.
Ko bi trebalo da podrži tu manjinsku Vladu: DSS, NS i G17+, sa kojima Čeda neće ili možda SRS i SPS?
Jedan je VOJA PREMIJER!

Sandro

pre 17 godina

Svaka cast cedi, nek napravi sebi novi pesacki prelaz ako oseti jos malo vlasti... :) ajmo svi da se uclanimo u partije i da nema civila, kao u iraku :)

milica

pre 17 godina

Pitanje za Kostunicu..prekinucemo diplomatske odnose sa zemljama koje priznaju Kosovo..kao odgovor dobije povlacenje trupa tih zemalja sa kosova..kako ce onda resiti bezbednost srpskog stanovnistav na Kosovu jer znamo da su Rusi u koje se uzda napustili odavno Kosovo..rezultat tog odlucnog ne ponovo katastrofa srpskog naroda..ne znam sa kim se poistovetio gospodin Kostunica i ako tako misli da udje u istoriju kako rece Basara plasim se da tu istoriju nece imati ko da uci

Dragan

pre 17 godina

U parlamentarnoj demokratiji vladu formira onaj ko moze da obezbedi vecinu u skupstini. DS+LDP=27% podrske (ni jedna manjiska partija ne sponinje za sada koaliciju sa LDS!). Ovo pokazuje koliko je Ceda i njegova grupa (1.3% glasova po partiji!) demokratska, evropska i politicki realna. Da i ne pominjemo ideju da sa svojih 5.3% glasova zeli da menja drzavnu politiku o Kosovu - smesno i zalosno u isto vreme.

Goran M

pre 17 godina

Kome mi da udaramo sankcije i prekidamo diplomatske odnose!? Ukoliko se DSS ubrzo ne trgne iz ovog bunila bice kriv za mnogo sta! I nista nam vise nece vrijediti sto ce oni da puknu na ponovljenim izborima. Nisam ni ja za to da se diplomatski ne borimo za Kosovo (jer svaka drzava koja koliko -toliko drzi do sebe ne odrice se sama svoje teritorije) ali prekidati odnose i tjerati mak na konac je sumanuto. Pa cak i SPS!ima razumniji stav po ovom pitanju nego Kostunica... Grozno!

citalac

pre 17 godina

Mislim da je za mene kao glasaca presudna plaforma i pitanje Кosova. Mislim da je smesno da mi poboljsavamo i bratimimo se sa zemljama koje ne priznaju Srbiju a samoinicijativno priznaju Kosovo.
Ukoliko nije tako, zasto onda sami i prvi ne priznamo kosovo i ok. Bicemo bar u necemu prvi u svetu.
Dobro znamo da je DS&DSS lobirala za ustav, po kome nema priznavanja-potpisivanja nezavisnog kosova, pa ja u tom kontestu i gledam ove pregovore. Mandatar je nebitan.

pedja

pre 17 godina

Mislim da Tadić po završetku konsultacija treba prekine igru žmurki sa DSSom i Vojom,obrati se naciji i objasni situaciju.Dosta je bilo zamajavanja sa kobajagi platformamama.Svako od naših političara treba da ponese breme odgovornosti onoliko koliko mu pripada prema izbornoj volji gradjana.Tadić ne sme sebi da dozvoli da bude uvučen(i on i DS) u ovo politikansko šibicarenje.

IvanS

pre 17 godina

Pa ako "platforma" ne valja, onda neka Tadic kaze da ce prihvatiti nezavisnost Kosova i da ce poboljsati odnose sa zemljama koje priznaju nezavisno Kosovo. Samo oslanjanje na LDP i pozivanje Cede u novu vladu, govori da DS nema nista protiv nezavisnosti Kosova. Onda formirajte vladu sami, jer Kostunica nece biti u vladi koja ce aminovati sve sto joj se spolja naredi.

Nikola Kopanja

pre 17 godina

Borba za predsednike upravnih odbora NIS-a EPS-a se nastavljaju iza paravana izbora mandatara za cijeg ce mandata ova giga preduzeca biti privatizovana. Ukoliko se ne dogovore evo nam ga opet Havijer sa resenjem .

teta jela

pre 17 godina

Verovatno i Kostunica i sam zna da ce, ako bude terao po svome do novih izbora, na tim izborima izgubiti veeeeeeliki broj glasaca. Sad treba da cekamo da vidimo dokle ce da tvrdi pazar. Doduse, bilo bi zanimljivo videti kako covek uvodi sankcije celoj EU :)

Sto se tice Cede Jovanovica, pokazuje potrebnu ozbiljnost i zrelost, i zadovoljna sam sto sam ispravno glasala.

Nenad

pre 17 godina

Smeo bih da se kladim da Kostunica takodje obavlja konsultacije, kako o mestu premijera, tako i o vladi i to sa radikalima. To mu dodje ko prirodna koalicija. Nadam se da nisam u pravu.

BIG--BOOOM

pre 17 godina

konsultacije...konsultacije...konsultacije ...konsu....kons...i tako bez kraja ONI imaju vremena da ne napuste tople ministarske fotelje i tako naokolo sve do buducih izbora.

UK

pre 17 godina

Pa naravno da nisu razgovarali o mestu premijera za Kostunicu. Mene su u prvi mah iznenadile juce vesti da su razgovarali o tome.
Nece Kostunica da bude premijer u ovom mandatu kada se reseva Kosovo. Nece ni Toma Nikolic. Nemojte to "nece" pogresno da protumacite da mu neko ne da. Nego oni ne zele da budu premijeri niti da formiraju vladu u mandatu kada mora da se potpise nesto u vezi Kosova.

Aleksandra K.

pre 17 godina

Mislim da DSS ni ne zeli da oformi vladu sa DSom. DSu je na prvom mestu nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU (kao i G17plusu), a poznato je da je NATO integracija prvi korak na tom putu. Po DSSu, ukoliko bi neka clanica NATO priznala nezavisnot Kosova bilo bi dovidjenja Evropo!
Nije mi jasno zasto DSS misli da ce sa ovakvim stavom imati podrsku u narodu. Zna se da je velika vecina stanovnistva za evropske integracije i da velika vecina veruje da ce Kosovo postati nezavisno. Nije mi jasno i cime misli DSS da Srbija odbrani "svoje" Kosovo i Metohiju. U Srbiji vise niko, mislim cak ni pristalice radikala, ne zeli da ratuje. A i nema vise mocne JNA.

Mozda je stvarno najbolje da predsednik Tadic SRS-u da mandat (pa makar se i nisu izjasnili ko bi im bio kandidat za ovu poziciju), posto ce se oni oko ovakve platforme odmah sloziti sa DSSom, pa da vidimo kako ce narod reagovati na nove, mozda tihe sankcije i na pod tim okolnostima sigurno priznavanje nezavisnog Kosova od strane svih clanica NATOa i EU.

Beli

pre 17 godina

Sada pocinje mrcvarenje u stilu DSS-a. Prvo ce da mrse sa platformom za Kosovo, kao da od nas zavisi status Kosova, onda ce da ucenjuju i slicno. Cela je poenta u tome da Kostunica zeli premijersko mesto. Posto to nije moguce onda ce da ponudi DS-u manjinsku vladu i da svaki put ucenjuje pred svaku sednicu. Na zalost kako smo glasali tako cemo i da zivimo.
Za Srbiju bi bilo dobro da se napravi koalicija SRS-DSS i posle toga da obe stranke odu sa politicke scene zauvek. Na zalost SRS ne zeli vlast vec im odgovara sadasnja pozicija jer znaju da nisu sposobni da pokriju ni jedno ozbiljno ministarstvo a kamoli celu vladu.

$Demo$

pre 17 godina

Svi problemi i zbunjivanje javnosti dolaze zbog cinjenice da DSS u svom nazivu nosi taj prefix "demokratska",a ta stranka to u sustini nije.
Istina je u tome da je DSS-u mnogo bliza SRS-u nego DS.
U praksi se takođe pokazuje da između radikala i DSS-a skoro i da nema nesporazuma.Njihovi verbalni dueli mogu izgledati kao nesporazumi,ali programski i ideoloski oni su vrlo slicni.
Dakle,ako bi se postovala volja biraca tada parlamentarnu vecinu treba da formiraju SRS(81),DSS-NS(47) i SPS(16) sto ukupno iznosi 144 mijesta.Ta vecina treba da predlozi mandatara te da formira vladu.Sve ostale stranke cine ostatak od 103 mijesta u parlamentu.
Jasno je da se DSS i DS ne slazu po mnogim pitanjima vaznim za Srbiju te ako bi i nekim cudom formirali novu vladu ta veza ne bi dugo trajala i oni bi se razisli na isti nacin kako su to uradili tokom vladavine DOS-a.

Anton

pre 17 godina

Bez DSS-a nema prave, proevropske vlade u Srbiji. Kostunica je najidealnija licnost za premijera sto je rezultatima dokazao u protekle tri godine (PzM, CEFTA, Legija, najvise optuzenika u Hagu, ekonomski oporavak, demokratski ustav, proevropski zakoni). Da se razumemo, on definitivno nije kalibar naseg pokojnog Zorana ali je u ovom trenutku najbolje resenje za napredak.

Miroslav

pre 17 godina

Tzv. politicka platforma DSS-a i Kostunice je nacrnja politicka ucena i bezanje od odgovornosti. Kostunica pokusava da uvali demokratskom bloku svu odgovornost za ono sto su Milosevicev rezim a kasnije i Kostunica svojim potezima zakuvali. Uz to bezocno i bezobrazno trazi sve moguce ustupke da bi se formirala nova vlada, kao da su oni na ovim izborima pobedili! Ako DS bude ovim ucenima napravio i jedan ustupak, potpisao je sebi smrtnu presudu. Bolje je pregovore prekinuti i sto pre ici na nove izbore pa kako biraci odluce. Ako budu hteli Radikale, neka ih biraju pa ce imati ono sta su zeleli. Ocigledno je da Srbiji nije bilo sve ovo do sada dovojno. Neka lupe jos jednom zestoko nosem o zid. Valjda ce to biti definitivno otreznjenje.

Milan

pre 17 godina

Bas ne znam zasto Kostunica ne bi mogao da bude premijer, ako ne zeli Tadic on moze komotno da pravi vladu sa radikalima,a imali bi podrsku socialista i mislim da je to realnost izbota gradjana a ne neka manjinska vlada,koja nebi dugo trajala, a sto se tice Europe imala bi malo vise respekta prema takvoj vladi, jer pojedini politicari pomazu Europi da nam oduzme Kosovo i Metohiju. Puno uspeha takvoj vladi.

nesa zemunac

pre 17 godina

... Zar gradjanima Srbije nije jos uvek jasno koje su posledice imati Kostunicu za mandatara, a navodno svi hocemo evropsku integraciju, pravnu drzavu, ozravljenje privrede, vecu zaposlenost.....
Pa da mozda nece Rusi da nam pomognu da to ostvarimo.Kako da ne, kao i uvek sto su nam "pomagali".
Nas geografski polozaj,kulturolosko nasledje(ako ga uopste i imamo)i okruzenje u kome bitisemo je EVROPSKO A NE NEBESKO!!!

salens

pre 17 godina

... Pa sta drugo moze da kaze covek koji je jedva presao cenzus nego da je spreman na kompromise.Dinkicev stav je mnogo bolji i on ne pravi nikakve kompromise i cak pozuruje ostale strane da se dogovore da bi moglo sto pre da krene da se radi. Sve ne zavisi od Cede vec od Kostunice, tako da nam ne gine pun rok ovog pregovarackog procesa da bi Kostunica mogao da koristi pritisak javnosti i MZ kako bi primorao DS da pristane na njihove uslove. Ne daj se Tadicu, zauzmi gard prema ovima!!

glasac

pre 17 godina

Kostunica nije isao sa ovim uslovom pred glasace, vec je govorio o Evropskoj Srbiji. Mislim da predsednik Tadic treba sto pre da raspise nove izbore.

cicibu

pre 17 godina

Mozda Kostunica zaista ne zeli u Evropu. O.K. Ali to je njegova stvar. Ako njemu odgovara da zivi u konzervi meni ne. Zasto mu je toliko tesko da prizna da postoji neko ko je bolji od njega.
Tri bambija za Cedu.

Dirty

pre 17 godina

Platforma ovako glasi; Posle vojnog poraza VS i Kumanovskog sporazuma '99. godine najrealnije je da uz pomoc MZ i Srbije o statusu Kosova odlucuje vecina gradjana koji tamo zive i koji su raseljeni a zele da se vrate. Nova vlada ce biti sastavljena od onih politickih cinioca koji taj princip postuju.

Miki

pre 17 godina

Mislim da je Kostunica jako pametno postupio. Nebitna su kadrovska resenja nego je najvaznije jedinstvo o kljucnom pitanju. Kako napraviti perfektan "fault management" za fault koji nam se sprema. Ne sme se dozvoliti rasulo koje je vladalo u zemlji kada je pokojni Djindjic bio premijer. I obavezno premijer i ministar policije moraju da bude iz iste stranke. Radi se o bezbednosti premijera a svi mi znamo kako je Mihajlovic cuvao Djindjica. Ako se dogovore oko Kosova ne vidim nista sporno da Djelic bude premijer.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Ocigledno da ce svaka vlada osim DSS-SRS kombinacije biti nestabilna i kratkog veka. Ako se uopste i formira. Na zalost Nikolic je u startu otpisao koaliciju sa Kostunicom tako da cemo da gledamo natezanje jos godinama.

Dusan

pre 17 godina

Dakle platforma DSS (da obustavimo diplomatske odnose sa svim zemljama koje priznaju Kosovo) govori par stvari:

1. DSS veruje da ce Kosovo uskoro postati nezavisno, i sad primenjuju taktiku kojom ce nakon nezavisnosti izaci kao pobednici -Tako sto ce okriviti druge stranke jer nisu postovale DSS platformu, a to ce im biti osnov za rusenje nesrecne Vlade koja se sad formira.

2. DSS ocigledno nema nikakve ambicije za integraciju Srbije u Evropu, naprotiv, smatra da ce evropeizacija Srbije umanjiti snagu DSS.

3. I na kraju, DSS-u je vlast jedina svrha postojanja, i u relaciji sa tim apsolutno im je svejedno sta ce biti sa Srbijom, dokle god su oni na vlasti - super im je.

Dakle... spremite se za 6. Oktobar 2007 ili se mozda pomiriti sa cinjenicom da smo ogrezli u ludilu i prihvatiti Srbiju kao evropsku verziju Kube.

nsv

pre 17 godina

U ovom mandatarenju vidi se ko ima konstruktivan pristup a ko ne. Maske spadaju ali je pitanje koliko narod hoce i moze to da vidi. Tadicu je potrebna pomoc da istraje na evropskom putu Srbije.

Branislav

pre 17 godina

Bravo kostunice! Samo nam fale jos i tvoje ucene da "treba prekinuti odnose sa zemljama koje priznaju Kosovo". Da li je to tvoj uslov za Vladu? Sramota... nista od nas nece biti... a ti i ne zelis u EU, pa zato reci to javno i glasno

Aleksandar Jevti

pre 17 godina

Kostunica ne moze da dobije mandat ni kod Tadica, ni kod Nikolica. Ali moze da vrsi opstrukciju i da tako ostane "tehnicki" premijer jos bar 10 meseci. Na vlasti, a bez obaveza. Pa gde ima lepse?

Demokrata

pre 17 godina

Mandatar mora biti Nikolic, a mora da formira SRS, DSS, NS i Palmini arkanovci plus imaju podrsku SPS. To su partije za koje je glasala ogromna vecina Srba i koje imaju identicne stavove po krucijalnim pitanjima: Kosovo, ratni zlocini, Mladic, evropske vrednosti, SPC, Udba, Djindjic itd itd. Sve ostalo je izrguvioanje srpskmi biracima. Oni nisu maloletni i zasluzuju da dobiju vladu kakvu su trazili.

TPJ

pre 17 godina

Sve se vidi po sastavu pregovaraca iz parlamentarnih stranaka ko i kako zeli da Srbija ide napred. Kad oni koji se smatraju najvaznijim u svojim strankama ne pregovaraju sa predsednikom Tadicem, vec salju "njihove zamene" predstavlja ili njihovu nemoc ili pocenjivanje. Bilo kako bilo vreme se ne moze zaustaviti, vidi se koje su dve jedine stranke spremne za prave i brze poteze koje nam omogucuju prikljucak EU. Ostali zele mrak jer se na suncu poznaje svaka mrlja koju nose.

Maja_V

pre 17 godina

Cini mi se da je DSS, jucerasnjom platformom, prevazisao sam sebe! Oni su pred Tadica "rasprostrli" platformu tipa...u slucaju nezavisnosti Kosova (kao da je ono sada zavisno)prekinuti diplpmatske odnose sa svim zemljama sveta...To znaci, posledicno, i sa Rusima, jer oni za razliku od Srba, nisu toliko blesavi da se izopste iz MZ. Juce je Jocic, mrtav-ladan, pred Tadica tresnuo neku vrstu srpskog Rambujea, tj. nesto sto niko normalan ne moze da prihvati. Ovim cinom su pokazali da su veliki sledbenici, ne samo Milosevicevih "nemogucih misija" vec i "siledjijskog" pristupa resavanju problema, a la Medlin Olbrajt...
Za LDP, sve pohvale, tako se postaje odgovorna i znacajna stranka.

Toni Manero

pre 17 godina

Ako se bolje pogleda sastav delegacija DSS i SRS, bice jasno kakav odnos imaju ove dve stranke prema institucijama sopstvene drzave. PatriJotski, nema sta!

Mašan Stanković

pre 17 godina

Na žalost pokazalo se da je Koštunica iako nesposoban da uradi bilo šta dobro za državu i društvo daleko bolji politički taktičar nego Boris Tadić i da je uspeo Tadića da dovede u nezavidnu poziciju iako on ima par stotina hiljada glasova i par desetina poslanika više.

Ova izjava Čedomira Jovanovića govori da je on izrastao u velikog političara koji razume interese države i društva i spreman je da radi na njihovom ostvarenju. To je ona vrsta odgovornosti koja nam u trenutku kada DSS i SRS izvrgavaju ruglu predsednika Srbije i šalju estradne ličnosti na konsultacije treba da bi Srbija bila izvučena na prave staze. Važno je da DS vidi da u LDPu ima podršku za sve dobre namere, ali i da će imati kritičara za sve loše.

Koalicija oko LDPa treba da bude onaj tas na vagi koji će prevagnuti na stranu DSa kako Koštunica ne bi još jednom bio premijer.

milos

pre 17 godina

"U ovom trenutku, mislim da su Tadiću potrebni podrška i energija koje imaju LDP i koalicija okupljena oko naše stranke. Mi ćemo tako nastupiti tokom razgovora"
*** Mislim da je ovo izuzetno odgovorna izjava Jovanovica. Zbog ove konstruktivnosti sam i glasao za njega :)

Krstić

pre 17 godina

Ove konsultacije postaju venecijanska komedija (sa maskama). Mislim da od nove vlade neće biti ništa, a i ako bude, to će se sve rasturiti, uz veliki antagonizam, posle prvih nekoliko nedelja vladavine. Žena koju veoma cenim - Ružica Đinđić, neće u parlament. Ispravna odluka, poštovana gospođo.

ivan-analiticar

pre 17 godina

Konsultacije se nastavljaju uz opasku DSS-a da nije bilo razgovora o mestu premijera /pitam se o cemu su onda razgovarali, mozda o smeni Bozovica! Konsultacije tapkaju u mestu i verovatno se ceka odsudni momenat kada ce Kostunica ultimativno da trazi mesto premijera zarad spasa demokratije u Srbiji. a onda sta reci: " 48 sati svadba" jos cetri godine u Srbiji.

sladjana

pre 17 godina

S obzirom na to da je nemoguće dogovoriti se, kada bih bila na mestu predsednika Tadića izašla bih u javnost i rekla da ovi iz DSS hoće mandatara, ministarstva sile (policije i pravde), finansije, BIA, DIA, finansije i ostalo i raspisala nove izbore gde bi oni pukli kao bojler zbog toga što su nesposobni a alavi, i diskvalifikovao bi ih za sva vremena. Srbija nema vremena za gubljenje i njihovo zavlacenje! Sram ih bilo!

Bravo

pre 17 godina

Svaka cast za Cedu. Treba pomoci Tadicu da istera ovo mucenje do kraja, drago mi je sto hoce da pomognu.I mislim da znam za koga cu glasati sledeci put...

Bravo

pre 17 godina

Svaka cast za Cedu. Treba pomoci Tadicu da istera ovo mucenje do kraja, drago mi je sto hoce da pomognu.I mislim da znam za koga cu glasati sledeci put...

ivan-analiticar

pre 17 godina

Konsultacije se nastavljaju uz opasku DSS-a da nije bilo razgovora o mestu premijera /pitam se o cemu su onda razgovarali, mozda o smeni Bozovica! Konsultacije tapkaju u mestu i verovatno se ceka odsudni momenat kada ce Kostunica ultimativno da trazi mesto premijera zarad spasa demokratije u Srbiji. a onda sta reci: " 48 sati svadba" jos cetri godine u Srbiji.

sladjana

pre 17 godina

S obzirom na to da je nemoguće dogovoriti se, kada bih bila na mestu predsednika Tadića izašla bih u javnost i rekla da ovi iz DSS hoće mandatara, ministarstva sile (policije i pravde), finansije, BIA, DIA, finansije i ostalo i raspisala nove izbore gde bi oni pukli kao bojler zbog toga što su nesposobni a alavi, i diskvalifikovao bi ih za sva vremena. Srbija nema vremena za gubljenje i njihovo zavlacenje! Sram ih bilo!

Krstić

pre 17 godina

Ove konsultacije postaju venecijanska komedija (sa maskama). Mislim da od nove vlade neće biti ništa, a i ako bude, to će se sve rasturiti, uz veliki antagonizam, posle prvih nekoliko nedelja vladavine. Žena koju veoma cenim - Ružica Đinđić, neće u parlament. Ispravna odluka, poštovana gospođo.

milos

pre 17 godina

"U ovom trenutku, mislim da su Tadiću potrebni podrška i energija koje imaju LDP i koalicija okupljena oko naše stranke. Mi ćemo tako nastupiti tokom razgovora"
*** Mislim da je ovo izuzetno odgovorna izjava Jovanovica. Zbog ove konstruktivnosti sam i glasao za njega :)

Mašan Stanković

pre 17 godina

Na žalost pokazalo se da je Koštunica iako nesposoban da uradi bilo šta dobro za državu i društvo daleko bolji politički taktičar nego Boris Tadić i da je uspeo Tadića da dovede u nezavidnu poziciju iako on ima par stotina hiljada glasova i par desetina poslanika više.

Ova izjava Čedomira Jovanovića govori da je on izrastao u velikog političara koji razume interese države i društva i spreman je da radi na njihovom ostvarenju. To je ona vrsta odgovornosti koja nam u trenutku kada DSS i SRS izvrgavaju ruglu predsednika Srbije i šalju estradne ličnosti na konsultacije treba da bi Srbija bila izvučena na prave staze. Važno je da DS vidi da u LDPu ima podršku za sve dobre namere, ali i da će imati kritičara za sve loše.

Koalicija oko LDPa treba da bude onaj tas na vagi koji će prevagnuti na stranu DSa kako Koštunica ne bi još jednom bio premijer.

Maja_V

pre 17 godina

Cini mi se da je DSS, jucerasnjom platformom, prevazisao sam sebe! Oni su pred Tadica "rasprostrli" platformu tipa...u slucaju nezavisnosti Kosova (kao da je ono sada zavisno)prekinuti diplpmatske odnose sa svim zemljama sveta...To znaci, posledicno, i sa Rusima, jer oni za razliku od Srba, nisu toliko blesavi da se izopste iz MZ. Juce je Jocic, mrtav-ladan, pred Tadica tresnuo neku vrstu srpskog Rambujea, tj. nesto sto niko normalan ne moze da prihvati. Ovim cinom su pokazali da su veliki sledbenici, ne samo Milosevicevih "nemogucih misija" vec i "siledjijskog" pristupa resavanju problema, a la Medlin Olbrajt...
Za LDP, sve pohvale, tako se postaje odgovorna i znacajna stranka.

Toni Manero

pre 17 godina

Ako se bolje pogleda sastav delegacija DSS i SRS, bice jasno kakav odnos imaju ove dve stranke prema institucijama sopstvene drzave. PatriJotski, nema sta!

Dirty

pre 17 godina

Platforma ovako glasi; Posle vojnog poraza VS i Kumanovskog sporazuma '99. godine najrealnije je da uz pomoc MZ i Srbije o statusu Kosova odlucuje vecina gradjana koji tamo zive i koji su raseljeni a zele da se vrate. Nova vlada ce biti sastavljena od onih politickih cinioca koji taj princip postuju.

Branislav

pre 17 godina

Bravo kostunice! Samo nam fale jos i tvoje ucene da "treba prekinuti odnose sa zemljama koje priznaju Kosovo". Da li je to tvoj uslov za Vladu? Sramota... nista od nas nece biti... a ti i ne zelis u EU, pa zato reci to javno i glasno

Demokrata

pre 17 godina

Mandatar mora biti Nikolic, a mora da formira SRS, DSS, NS i Palmini arkanovci plus imaju podrsku SPS. To su partije za koje je glasala ogromna vecina Srba i koje imaju identicne stavove po krucijalnim pitanjima: Kosovo, ratni zlocini, Mladic, evropske vrednosti, SPC, Udba, Djindjic itd itd. Sve ostalo je izrguvioanje srpskmi biracima. Oni nisu maloletni i zasluzuju da dobiju vladu kakvu su trazili.

Dusan

pre 17 godina

Dakle platforma DSS (da obustavimo diplomatske odnose sa svim zemljama koje priznaju Kosovo) govori par stvari:

1. DSS veruje da ce Kosovo uskoro postati nezavisno, i sad primenjuju taktiku kojom ce nakon nezavisnosti izaci kao pobednici -Tako sto ce okriviti druge stranke jer nisu postovale DSS platformu, a to ce im biti osnov za rusenje nesrecne Vlade koja se sad formira.

2. DSS ocigledno nema nikakve ambicije za integraciju Srbije u Evropu, naprotiv, smatra da ce evropeizacija Srbije umanjiti snagu DSS.

3. I na kraju, DSS-u je vlast jedina svrha postojanja, i u relaciji sa tim apsolutno im je svejedno sta ce biti sa Srbijom, dokle god su oni na vlasti - super im je.

Dakle... spremite se za 6. Oktobar 2007 ili se mozda pomiriti sa cinjenicom da smo ogrezli u ludilu i prihvatiti Srbiju kao evropsku verziju Kube.

TPJ

pre 17 godina

Sve se vidi po sastavu pregovaraca iz parlamentarnih stranaka ko i kako zeli da Srbija ide napred. Kad oni koji se smatraju najvaznijim u svojim strankama ne pregovaraju sa predsednikom Tadicem, vec salju "njihove zamene" predstavlja ili njihovu nemoc ili pocenjivanje. Bilo kako bilo vreme se ne moze zaustaviti, vidi se koje su dve jedine stranke spremne za prave i brze poteze koje nam omogucuju prikljucak EU. Ostali zele mrak jer se na suncu poznaje svaka mrlja koju nose.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Ocigledno da ce svaka vlada osim DSS-SRS kombinacije biti nestabilna i kratkog veka. Ako se uopste i formira. Na zalost Nikolic je u startu otpisao koaliciju sa Kostunicom tako da cemo da gledamo natezanje jos godinama.

Miki

pre 17 godina

Mislim da je Kostunica jako pametno postupio. Nebitna su kadrovska resenja nego je najvaznije jedinstvo o kljucnom pitanju. Kako napraviti perfektan "fault management" za fault koji nam se sprema. Ne sme se dozvoliti rasulo koje je vladalo u zemlji kada je pokojni Djindjic bio premijer. I obavezno premijer i ministar policije moraju da bude iz iste stranke. Radi se o bezbednosti premijera a svi mi znamo kako je Mihajlovic cuvao Djindjica. Ako se dogovore oko Kosova ne vidim nista sporno da Djelic bude premijer.

Aleksandar Jevti

pre 17 godina

Kostunica ne moze da dobije mandat ni kod Tadica, ni kod Nikolica. Ali moze da vrsi opstrukciju i da tako ostane "tehnicki" premijer jos bar 10 meseci. Na vlasti, a bez obaveza. Pa gde ima lepse?

nsv

pre 17 godina

U ovom mandatarenju vidi se ko ima konstruktivan pristup a ko ne. Maske spadaju ali je pitanje koliko narod hoce i moze to da vidi. Tadicu je potrebna pomoc da istraje na evropskom putu Srbije.

Beli

pre 17 godina

Sada pocinje mrcvarenje u stilu DSS-a. Prvo ce da mrse sa platformom za Kosovo, kao da od nas zavisi status Kosova, onda ce da ucenjuju i slicno. Cela je poenta u tome da Kostunica zeli premijersko mesto. Posto to nije moguce onda ce da ponudi DS-u manjinsku vladu i da svaki put ucenjuje pred svaku sednicu. Na zalost kako smo glasali tako cemo i da zivimo.
Za Srbiju bi bilo dobro da se napravi koalicija SRS-DSS i posle toga da obe stranke odu sa politicke scene zauvek. Na zalost SRS ne zeli vlast vec im odgovara sadasnja pozicija jer znaju da nisu sposobni da pokriju ni jedno ozbiljno ministarstvo a kamoli celu vladu.

$Demo$

pre 17 godina

Svi problemi i zbunjivanje javnosti dolaze zbog cinjenice da DSS u svom nazivu nosi taj prefix "demokratska",a ta stranka to u sustini nije.
Istina je u tome da je DSS-u mnogo bliza SRS-u nego DS.
U praksi se takođe pokazuje da između radikala i DSS-a skoro i da nema nesporazuma.Njihovi verbalni dueli mogu izgledati kao nesporazumi,ali programski i ideoloski oni su vrlo slicni.
Dakle,ako bi se postovala volja biraca tada parlamentarnu vecinu treba da formiraju SRS(81),DSS-NS(47) i SPS(16) sto ukupno iznosi 144 mijesta.Ta vecina treba da predlozi mandatara te da formira vladu.Sve ostale stranke cine ostatak od 103 mijesta u parlamentu.
Jasno je da se DSS i DS ne slazu po mnogim pitanjima vaznim za Srbiju te ako bi i nekim cudom formirali novu vladu ta veza ne bi dugo trajala i oni bi se razisli na isti nacin kako su to uradili tokom vladavine DOS-a.

Milan

pre 17 godina

Bas ne znam zasto Kostunica ne bi mogao da bude premijer, ako ne zeli Tadic on moze komotno da pravi vladu sa radikalima,a imali bi podrsku socialista i mislim da je to realnost izbota gradjana a ne neka manjinska vlada,koja nebi dugo trajala, a sto se tice Europe imala bi malo vise respekta prema takvoj vladi, jer pojedini politicari pomazu Europi da nam oduzme Kosovo i Metohiju. Puno uspeha takvoj vladi.

Miroslav

pre 17 godina

Tzv. politicka platforma DSS-a i Kostunice je nacrnja politicka ucena i bezanje od odgovornosti. Kostunica pokusava da uvali demokratskom bloku svu odgovornost za ono sto su Milosevicev rezim a kasnije i Kostunica svojim potezima zakuvali. Uz to bezocno i bezobrazno trazi sve moguce ustupke da bi se formirala nova vlada, kao da su oni na ovim izborima pobedili! Ako DS bude ovim ucenima napravio i jedan ustupak, potpisao je sebi smrtnu presudu. Bolje je pregovore prekinuti i sto pre ici na nove izbore pa kako biraci odluce. Ako budu hteli Radikale, neka ih biraju pa ce imati ono sta su zeleli. Ocigledno je da Srbiji nije bilo sve ovo do sada dovojno. Neka lupe jos jednom zestoko nosem o zid. Valjda ce to biti definitivno otreznjenje.

cicibu

pre 17 godina

Mozda Kostunica zaista ne zeli u Evropu. O.K. Ali to je njegova stvar. Ako njemu odgovara da zivi u konzervi meni ne. Zasto mu je toliko tesko da prizna da postoji neko ko je bolji od njega.
Tri bambija za Cedu.

glasac

pre 17 godina

Kostunica nije isao sa ovim uslovom pred glasace, vec je govorio o Evropskoj Srbiji. Mislim da predsednik Tadic treba sto pre da raspise nove izbore.

nesa zemunac

pre 17 godina

... Zar gradjanima Srbije nije jos uvek jasno koje su posledice imati Kostunicu za mandatara, a navodno svi hocemo evropsku integraciju, pravnu drzavu, ozravljenje privrede, vecu zaposlenost.....
Pa da mozda nece Rusi da nam pomognu da to ostvarimo.Kako da ne, kao i uvek sto su nam "pomagali".
Nas geografski polozaj,kulturolosko nasledje(ako ga uopste i imamo)i okruzenje u kome bitisemo je EVROPSKO A NE NEBESKO!!!

Anton

pre 17 godina

Bez DSS-a nema prave, proevropske vlade u Srbiji. Kostunica je najidealnija licnost za premijera sto je rezultatima dokazao u protekle tri godine (PzM, CEFTA, Legija, najvise optuzenika u Hagu, ekonomski oporavak, demokratski ustav, proevropski zakoni). Da se razumemo, on definitivno nije kalibar naseg pokojnog Zorana ali je u ovom trenutku najbolje resenje za napredak.

salens

pre 17 godina

... Pa sta drugo moze da kaze covek koji je jedva presao cenzus nego da je spreman na kompromise.Dinkicev stav je mnogo bolji i on ne pravi nikakve kompromise i cak pozuruje ostale strane da se dogovore da bi moglo sto pre da krene da se radi. Sve ne zavisi od Cede vec od Kostunice, tako da nam ne gine pun rok ovog pregovarackog procesa da bi Kostunica mogao da koristi pritisak javnosti i MZ kako bi primorao DS da pristane na njihove uslove. Ne daj se Tadicu, zauzmi gard prema ovima!!

BIG--BOOOM

pre 17 godina

konsultacije...konsultacije...konsultacije ...konsu....kons...i tako bez kraja ONI imaju vremena da ne napuste tople ministarske fotelje i tako naokolo sve do buducih izbora.

UK

pre 17 godina

Pa naravno da nisu razgovarali o mestu premijera za Kostunicu. Mene su u prvi mah iznenadile juce vesti da su razgovarali o tome.
Nece Kostunica da bude premijer u ovom mandatu kada se reseva Kosovo. Nece ni Toma Nikolic. Nemojte to "nece" pogresno da protumacite da mu neko ne da. Nego oni ne zele da budu premijeri niti da formiraju vladu u mandatu kada mora da se potpise nesto u vezi Kosova.

Aleksandra K.

pre 17 godina

Mislim da DSS ni ne zeli da oformi vladu sa DSom. DSu je na prvom mestu nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU (kao i G17plusu), a poznato je da je NATO integracija prvi korak na tom putu. Po DSSu, ukoliko bi neka clanica NATO priznala nezavisnot Kosova bilo bi dovidjenja Evropo!
Nije mi jasno zasto DSS misli da ce sa ovakvim stavom imati podrsku u narodu. Zna se da je velika vecina stanovnistva za evropske integracije i da velika vecina veruje da ce Kosovo postati nezavisno. Nije mi jasno i cime misli DSS da Srbija odbrani "svoje" Kosovo i Metohiju. U Srbiji vise niko, mislim cak ni pristalice radikala, ne zeli da ratuje. A i nema vise mocne JNA.

Mozda je stvarno najbolje da predsednik Tadic SRS-u da mandat (pa makar se i nisu izjasnili ko bi im bio kandidat za ovu poziciju), posto ce se oni oko ovakve platforme odmah sloziti sa DSSom, pa da vidimo kako ce narod reagovati na nove, mozda tihe sankcije i na pod tim okolnostima sigurno priznavanje nezavisnog Kosova od strane svih clanica NATOa i EU.

teta jela

pre 17 godina

Verovatno i Kostunica i sam zna da ce, ako bude terao po svome do novih izbora, na tim izborima izgubiti veeeeeeliki broj glasaca. Sad treba da cekamo da vidimo dokle ce da tvrdi pazar. Doduse, bilo bi zanimljivo videti kako covek uvodi sankcije celoj EU :)

Sto se tice Cede Jovanovica, pokazuje potrebnu ozbiljnost i zrelost, i zadovoljna sam sto sam ispravno glasala.

Nenad

pre 17 godina

Smeo bih da se kladim da Kostunica takodje obavlja konsultacije, kako o mestu premijera, tako i o vladi i to sa radikalima. To mu dodje ko prirodna koalicija. Nadam se da nisam u pravu.

Nikola Kopanja

pre 17 godina

Borba za predsednike upravnih odbora NIS-a EPS-a se nastavljaju iza paravana izbora mandatara za cijeg ce mandata ova giga preduzeca biti privatizovana. Ukoliko se ne dogovore evo nam ga opet Havijer sa resenjem .

IvanS

pre 17 godina

Pa ako "platforma" ne valja, onda neka Tadic kaze da ce prihvatiti nezavisnost Kosova i da ce poboljsati odnose sa zemljama koje priznaju nezavisno Kosovo. Samo oslanjanje na LDP i pozivanje Cede u novu vladu, govori da DS nema nista protiv nezavisnosti Kosova. Onda formirajte vladu sami, jer Kostunica nece biti u vladi koja ce aminovati sve sto joj se spolja naredi.

pedja

pre 17 godina

Mislim da Tadić po završetku konsultacija treba prekine igru žmurki sa DSSom i Vojom,obrati se naciji i objasni situaciju.Dosta je bilo zamajavanja sa kobajagi platformamama.Svako od naših političara treba da ponese breme odgovornosti onoliko koliko mu pripada prema izbornoj volji gradjana.Tadić ne sme sebi da dozvoli da bude uvučen(i on i DS) u ovo politikansko šibicarenje.

citalac

pre 17 godina

Mislim da je za mene kao glasaca presudna plaforma i pitanje Кosova. Mislim da je smesno da mi poboljsavamo i bratimimo se sa zemljama koje ne priznaju Srbiju a samoinicijativno priznaju Kosovo.
Ukoliko nije tako, zasto onda sami i prvi ne priznamo kosovo i ok. Bicemo bar u necemu prvi u svetu.
Dobro znamo da je DS&DSS lobirala za ustav, po kome nema priznavanja-potpisivanja nezavisnog kosova, pa ja u tom kontestu i gledam ove pregovore. Mandatar je nebitan.

Goran M

pre 17 godina

Kome mi da udaramo sankcije i prekidamo diplomatske odnose!? Ukoliko se DSS ubrzo ne trgne iz ovog bunila bice kriv za mnogo sta! I nista nam vise nece vrijediti sto ce oni da puknu na ponovljenim izborima. Nisam ni ja za to da se diplomatski ne borimo za Kosovo (jer svaka drzava koja koliko -toliko drzi do sebe ne odrice se sama svoje teritorije) ali prekidati odnose i tjerati mak na konac je sumanuto. Pa cak i SPS!ima razumniji stav po ovom pitanju nego Kostunica... Grozno!

Dragan

pre 17 godina

U parlamentarnoj demokratiji vladu formira onaj ko moze da obezbedi vecinu u skupstini. DS+LDP=27% podrske (ni jedna manjiska partija ne sponinje za sada koaliciju sa LDS!). Ovo pokazuje koliko je Ceda i njegova grupa (1.3% glasova po partiji!) demokratska, evropska i politicki realna. Da i ne pominjemo ideju da sa svojih 5.3% glasova zeli da menja drzavnu politiku o Kosovu - smesno i zalosno u isto vreme.

milica

pre 17 godina

Pitanje za Kostunicu..prekinucemo diplomatske odnose sa zemljama koje priznaju Kosovo..kao odgovor dobije povlacenje trupa tih zemalja sa kosova..kako ce onda resiti bezbednost srpskog stanovnistav na Kosovu jer znamo da su Rusi u koje se uzda napustili odavno Kosovo..rezultat tog odlucnog ne ponovo katastrofa srpskog naroda..ne znam sa kim se poistovetio gospodin Kostunica i ako tako misli da udje u istoriju kako rece Basara plasim se da tu istoriju nece imati ko da uci

Sandro

pre 17 godina

Svaka cast cedi, nek napravi sebi novi pesacki prelaz ako oseti jos malo vlasti... :) ajmo svi da se uclanimo u partije i da nema civila, kao u iraku :)

Srđan

pre 17 godina

Čeda neće sa partijama koje su bile u prethodnoj Vladi.
Hoće manjinsku Vladu sa DS i strankama manjina.
Ko bi trebalo da podrži tu manjinsku Vladu: DSS, NS i G17+, sa kojima Čeda neće ili možda SRS i SPS?
Jedan je VOJA PREMIJER!

Bravo

pre 17 godina

Svaka cast za Cedu. Treba pomoci Tadicu da istera ovo mucenje do kraja, drago mi je sto hoce da pomognu.I mislim da znam za koga cu glasati sledeci put...

ivan-analiticar

pre 17 godina

Konsultacije se nastavljaju uz opasku DSS-a da nije bilo razgovora o mestu premijera /pitam se o cemu su onda razgovarali, mozda o smeni Bozovica! Konsultacije tapkaju u mestu i verovatno se ceka odsudni momenat kada ce Kostunica ultimativno da trazi mesto premijera zarad spasa demokratije u Srbiji. a onda sta reci: " 48 sati svadba" jos cetri godine u Srbiji.

sladjana

pre 17 godina

S obzirom na to da je nemoguće dogovoriti se, kada bih bila na mestu predsednika Tadića izašla bih u javnost i rekla da ovi iz DSS hoće mandatara, ministarstva sile (policije i pravde), finansije, BIA, DIA, finansije i ostalo i raspisala nove izbore gde bi oni pukli kao bojler zbog toga što su nesposobni a alavi, i diskvalifikovao bi ih za sva vremena. Srbija nema vremena za gubljenje i njihovo zavlacenje! Sram ih bilo!

Krstić

pre 17 godina

Ove konsultacije postaju venecijanska komedija (sa maskama). Mislim da od nove vlade neće biti ništa, a i ako bude, to će se sve rasturiti, uz veliki antagonizam, posle prvih nekoliko nedelja vladavine. Žena koju veoma cenim - Ružica Đinđić, neće u parlament. Ispravna odluka, poštovana gospođo.

milos

pre 17 godina

"U ovom trenutku, mislim da su Tadiću potrebni podrška i energija koje imaju LDP i koalicija okupljena oko naše stranke. Mi ćemo tako nastupiti tokom razgovora"
*** Mislim da je ovo izuzetno odgovorna izjava Jovanovica. Zbog ove konstruktivnosti sam i glasao za njega :)

Mašan Stanković

pre 17 godina

Na žalost pokazalo se da je Koštunica iako nesposoban da uradi bilo šta dobro za državu i društvo daleko bolji politički taktičar nego Boris Tadić i da je uspeo Tadića da dovede u nezavidnu poziciju iako on ima par stotina hiljada glasova i par desetina poslanika više.

Ova izjava Čedomira Jovanovića govori da je on izrastao u velikog političara koji razume interese države i društva i spreman je da radi na njihovom ostvarenju. To je ona vrsta odgovornosti koja nam u trenutku kada DSS i SRS izvrgavaju ruglu predsednika Srbije i šalju estradne ličnosti na konsultacije treba da bi Srbija bila izvučena na prave staze. Važno je da DS vidi da u LDPu ima podršku za sve dobre namere, ali i da će imati kritičara za sve loše.

Koalicija oko LDPa treba da bude onaj tas na vagi koji će prevagnuti na stranu DSa kako Koštunica ne bi još jednom bio premijer.

Maja_V

pre 17 godina

Cini mi se da je DSS, jucerasnjom platformom, prevazisao sam sebe! Oni su pred Tadica "rasprostrli" platformu tipa...u slucaju nezavisnosti Kosova (kao da je ono sada zavisno)prekinuti diplpmatske odnose sa svim zemljama sveta...To znaci, posledicno, i sa Rusima, jer oni za razliku od Srba, nisu toliko blesavi da se izopste iz MZ. Juce je Jocic, mrtav-ladan, pred Tadica tresnuo neku vrstu srpskog Rambujea, tj. nesto sto niko normalan ne moze da prihvati. Ovim cinom su pokazali da su veliki sledbenici, ne samo Milosevicevih "nemogucih misija" vec i "siledjijskog" pristupa resavanju problema, a la Medlin Olbrajt...
Za LDP, sve pohvale, tako se postaje odgovorna i znacajna stranka.

Toni Manero

pre 17 godina

Ako se bolje pogleda sastav delegacija DSS i SRS, bice jasno kakav odnos imaju ove dve stranke prema institucijama sopstvene drzave. PatriJotski, nema sta!

Dirty

pre 17 godina

Platforma ovako glasi; Posle vojnog poraza VS i Kumanovskog sporazuma '99. godine najrealnije je da uz pomoc MZ i Srbije o statusu Kosova odlucuje vecina gradjana koji tamo zive i koji su raseljeni a zele da se vrate. Nova vlada ce biti sastavljena od onih politickih cinioca koji taj princip postuju.

Branislav

pre 17 godina

Bravo kostunice! Samo nam fale jos i tvoje ucene da "treba prekinuti odnose sa zemljama koje priznaju Kosovo". Da li je to tvoj uslov za Vladu? Sramota... nista od nas nece biti... a ti i ne zelis u EU, pa zato reci to javno i glasno

Demokrata

pre 17 godina

Mandatar mora biti Nikolic, a mora da formira SRS, DSS, NS i Palmini arkanovci plus imaju podrsku SPS. To su partije za koje je glasala ogromna vecina Srba i koje imaju identicne stavove po krucijalnim pitanjima: Kosovo, ratni zlocini, Mladic, evropske vrednosti, SPC, Udba, Djindjic itd itd. Sve ostalo je izrguvioanje srpskmi biracima. Oni nisu maloletni i zasluzuju da dobiju vladu kakvu su trazili.

Dusan

pre 17 godina

Dakle platforma DSS (da obustavimo diplomatske odnose sa svim zemljama koje priznaju Kosovo) govori par stvari:

1. DSS veruje da ce Kosovo uskoro postati nezavisno, i sad primenjuju taktiku kojom ce nakon nezavisnosti izaci kao pobednici -Tako sto ce okriviti druge stranke jer nisu postovale DSS platformu, a to ce im biti osnov za rusenje nesrecne Vlade koja se sad formira.

2. DSS ocigledno nema nikakve ambicije za integraciju Srbije u Evropu, naprotiv, smatra da ce evropeizacija Srbije umanjiti snagu DSS.

3. I na kraju, DSS-u je vlast jedina svrha postojanja, i u relaciji sa tim apsolutno im je svejedno sta ce biti sa Srbijom, dokle god su oni na vlasti - super im je.

Dakle... spremite se za 6. Oktobar 2007 ili se mozda pomiriti sa cinjenicom da smo ogrezli u ludilu i prihvatiti Srbiju kao evropsku verziju Kube.

TPJ

pre 17 godina

Sve se vidi po sastavu pregovaraca iz parlamentarnih stranaka ko i kako zeli da Srbija ide napred. Kad oni koji se smatraju najvaznijim u svojim strankama ne pregovaraju sa predsednikom Tadicem, vec salju "njihove zamene" predstavlja ili njihovu nemoc ili pocenjivanje. Bilo kako bilo vreme se ne moze zaustaviti, vidi se koje su dve jedine stranke spremne za prave i brze poteze koje nam omogucuju prikljucak EU. Ostali zele mrak jer se na suncu poznaje svaka mrlja koju nose.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Ocigledno da ce svaka vlada osim DSS-SRS kombinacije biti nestabilna i kratkog veka. Ako se uopste i formira. Na zalost Nikolic je u startu otpisao koaliciju sa Kostunicom tako da cemo da gledamo natezanje jos godinama.

Miki

pre 17 godina

Mislim da je Kostunica jako pametno postupio. Nebitna su kadrovska resenja nego je najvaznije jedinstvo o kljucnom pitanju. Kako napraviti perfektan "fault management" za fault koji nam se sprema. Ne sme se dozvoliti rasulo koje je vladalo u zemlji kada je pokojni Djindjic bio premijer. I obavezno premijer i ministar policije moraju da bude iz iste stranke. Radi se o bezbednosti premijera a svi mi znamo kako je Mihajlovic cuvao Djindjica. Ako se dogovore oko Kosova ne vidim nista sporno da Djelic bude premijer.

Aleksandar Jevti

pre 17 godina

Kostunica ne moze da dobije mandat ni kod Tadica, ni kod Nikolica. Ali moze da vrsi opstrukciju i da tako ostane "tehnicki" premijer jos bar 10 meseci. Na vlasti, a bez obaveza. Pa gde ima lepse?

nsv

pre 17 godina

U ovom mandatarenju vidi se ko ima konstruktivan pristup a ko ne. Maske spadaju ali je pitanje koliko narod hoce i moze to da vidi. Tadicu je potrebna pomoc da istraje na evropskom putu Srbije.

Beli

pre 17 godina

Sada pocinje mrcvarenje u stilu DSS-a. Prvo ce da mrse sa platformom za Kosovo, kao da od nas zavisi status Kosova, onda ce da ucenjuju i slicno. Cela je poenta u tome da Kostunica zeli premijersko mesto. Posto to nije moguce onda ce da ponudi DS-u manjinsku vladu i da svaki put ucenjuje pred svaku sednicu. Na zalost kako smo glasali tako cemo i da zivimo.
Za Srbiju bi bilo dobro da se napravi koalicija SRS-DSS i posle toga da obe stranke odu sa politicke scene zauvek. Na zalost SRS ne zeli vlast vec im odgovara sadasnja pozicija jer znaju da nisu sposobni da pokriju ni jedno ozbiljno ministarstvo a kamoli celu vladu.

$Demo$

pre 17 godina

Svi problemi i zbunjivanje javnosti dolaze zbog cinjenice da DSS u svom nazivu nosi taj prefix "demokratska",a ta stranka to u sustini nije.
Istina je u tome da je DSS-u mnogo bliza SRS-u nego DS.
U praksi se takođe pokazuje da između radikala i DSS-a skoro i da nema nesporazuma.Njihovi verbalni dueli mogu izgledati kao nesporazumi,ali programski i ideoloski oni su vrlo slicni.
Dakle,ako bi se postovala volja biraca tada parlamentarnu vecinu treba da formiraju SRS(81),DSS-NS(47) i SPS(16) sto ukupno iznosi 144 mijesta.Ta vecina treba da predlozi mandatara te da formira vladu.Sve ostale stranke cine ostatak od 103 mijesta u parlamentu.
Jasno je da se DSS i DS ne slazu po mnogim pitanjima vaznim za Srbiju te ako bi i nekim cudom formirali novu vladu ta veza ne bi dugo trajala i oni bi se razisli na isti nacin kako su to uradili tokom vladavine DOS-a.

Milan

pre 17 godina

Bas ne znam zasto Kostunica ne bi mogao da bude premijer, ako ne zeli Tadic on moze komotno da pravi vladu sa radikalima,a imali bi podrsku socialista i mislim da je to realnost izbota gradjana a ne neka manjinska vlada,koja nebi dugo trajala, a sto se tice Europe imala bi malo vise respekta prema takvoj vladi, jer pojedini politicari pomazu Europi da nam oduzme Kosovo i Metohiju. Puno uspeha takvoj vladi.

Miroslav

pre 17 godina

Tzv. politicka platforma DSS-a i Kostunice je nacrnja politicka ucena i bezanje od odgovornosti. Kostunica pokusava da uvali demokratskom bloku svu odgovornost za ono sto su Milosevicev rezim a kasnije i Kostunica svojim potezima zakuvali. Uz to bezocno i bezobrazno trazi sve moguce ustupke da bi se formirala nova vlada, kao da su oni na ovim izborima pobedili! Ako DS bude ovim ucenima napravio i jedan ustupak, potpisao je sebi smrtnu presudu. Bolje je pregovore prekinuti i sto pre ici na nove izbore pa kako biraci odluce. Ako budu hteli Radikale, neka ih biraju pa ce imati ono sta su zeleli. Ocigledno je da Srbiji nije bilo sve ovo do sada dovojno. Neka lupe jos jednom zestoko nosem o zid. Valjda ce to biti definitivno otreznjenje.

cicibu

pre 17 godina

Mozda Kostunica zaista ne zeli u Evropu. O.K. Ali to je njegova stvar. Ako njemu odgovara da zivi u konzervi meni ne. Zasto mu je toliko tesko da prizna da postoji neko ko je bolji od njega.
Tri bambija za Cedu.

glasac

pre 17 godina

Kostunica nije isao sa ovim uslovom pred glasace, vec je govorio o Evropskoj Srbiji. Mislim da predsednik Tadic treba sto pre da raspise nove izbore.

nesa zemunac

pre 17 godina

... Zar gradjanima Srbije nije jos uvek jasno koje su posledice imati Kostunicu za mandatara, a navodno svi hocemo evropsku integraciju, pravnu drzavu, ozravljenje privrede, vecu zaposlenost.....
Pa da mozda nece Rusi da nam pomognu da to ostvarimo.Kako da ne, kao i uvek sto su nam "pomagali".
Nas geografski polozaj,kulturolosko nasledje(ako ga uopste i imamo)i okruzenje u kome bitisemo je EVROPSKO A NE NEBESKO!!!

Anton

pre 17 godina

Bez DSS-a nema prave, proevropske vlade u Srbiji. Kostunica je najidealnija licnost za premijera sto je rezultatima dokazao u protekle tri godine (PzM, CEFTA, Legija, najvise optuzenika u Hagu, ekonomski oporavak, demokratski ustav, proevropski zakoni). Da se razumemo, on definitivno nije kalibar naseg pokojnog Zorana ali je u ovom trenutku najbolje resenje za napredak.

salens

pre 17 godina

... Pa sta drugo moze da kaze covek koji je jedva presao cenzus nego da je spreman na kompromise.Dinkicev stav je mnogo bolji i on ne pravi nikakve kompromise i cak pozuruje ostale strane da se dogovore da bi moglo sto pre da krene da se radi. Sve ne zavisi od Cede vec od Kostunice, tako da nam ne gine pun rok ovog pregovarackog procesa da bi Kostunica mogao da koristi pritisak javnosti i MZ kako bi primorao DS da pristane na njihove uslove. Ne daj se Tadicu, zauzmi gard prema ovima!!

BIG--BOOOM

pre 17 godina

konsultacije...konsultacije...konsultacije ...konsu....kons...i tako bez kraja ONI imaju vremena da ne napuste tople ministarske fotelje i tako naokolo sve do buducih izbora.

UK

pre 17 godina

Pa naravno da nisu razgovarali o mestu premijera za Kostunicu. Mene su u prvi mah iznenadile juce vesti da su razgovarali o tome.
Nece Kostunica da bude premijer u ovom mandatu kada se reseva Kosovo. Nece ni Toma Nikolic. Nemojte to "nece" pogresno da protumacite da mu neko ne da. Nego oni ne zele da budu premijeri niti da formiraju vladu u mandatu kada mora da se potpise nesto u vezi Kosova.

Aleksandra K.

pre 17 godina

Mislim da DSS ni ne zeli da oformi vladu sa DSom. DSu je na prvom mestu nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU (kao i G17plusu), a poznato je da je NATO integracija prvi korak na tom putu. Po DSSu, ukoliko bi neka clanica NATO priznala nezavisnot Kosova bilo bi dovidjenja Evropo!
Nije mi jasno zasto DSS misli da ce sa ovakvim stavom imati podrsku u narodu. Zna se da je velika vecina stanovnistva za evropske integracije i da velika vecina veruje da ce Kosovo postati nezavisno. Nije mi jasno i cime misli DSS da Srbija odbrani "svoje" Kosovo i Metohiju. U Srbiji vise niko, mislim cak ni pristalice radikala, ne zeli da ratuje. A i nema vise mocne JNA.

Mozda je stvarno najbolje da predsednik Tadic SRS-u da mandat (pa makar se i nisu izjasnili ko bi im bio kandidat za ovu poziciju), posto ce se oni oko ovakve platforme odmah sloziti sa DSSom, pa da vidimo kako ce narod reagovati na nove, mozda tihe sankcije i na pod tim okolnostima sigurno priznavanje nezavisnog Kosova od strane svih clanica NATOa i EU.

teta jela

pre 17 godina

Verovatno i Kostunica i sam zna da ce, ako bude terao po svome do novih izbora, na tim izborima izgubiti veeeeeeliki broj glasaca. Sad treba da cekamo da vidimo dokle ce da tvrdi pazar. Doduse, bilo bi zanimljivo videti kako covek uvodi sankcije celoj EU :)

Sto se tice Cede Jovanovica, pokazuje potrebnu ozbiljnost i zrelost, i zadovoljna sam sto sam ispravno glasala.

Nenad

pre 17 godina

Smeo bih da se kladim da Kostunica takodje obavlja konsultacije, kako o mestu premijera, tako i o vladi i to sa radikalima. To mu dodje ko prirodna koalicija. Nadam se da nisam u pravu.

Nikola Kopanja

pre 17 godina

Borba za predsednike upravnih odbora NIS-a EPS-a se nastavljaju iza paravana izbora mandatara za cijeg ce mandata ova giga preduzeca biti privatizovana. Ukoliko se ne dogovore evo nam ga opet Havijer sa resenjem .

IvanS

pre 17 godina

Pa ako "platforma" ne valja, onda neka Tadic kaze da ce prihvatiti nezavisnost Kosova i da ce poboljsati odnose sa zemljama koje priznaju nezavisno Kosovo. Samo oslanjanje na LDP i pozivanje Cede u novu vladu, govori da DS nema nista protiv nezavisnosti Kosova. Onda formirajte vladu sami, jer Kostunica nece biti u vladi koja ce aminovati sve sto joj se spolja naredi.

pedja

pre 17 godina

Mislim da Tadić po završetku konsultacija treba prekine igru žmurki sa DSSom i Vojom,obrati se naciji i objasni situaciju.Dosta je bilo zamajavanja sa kobajagi platformamama.Svako od naših političara treba da ponese breme odgovornosti onoliko koliko mu pripada prema izbornoj volji gradjana.Tadić ne sme sebi da dozvoli da bude uvučen(i on i DS) u ovo politikansko šibicarenje.

citalac

pre 17 godina

Mislim da je za mene kao glasaca presudna plaforma i pitanje Кosova. Mislim da je smesno da mi poboljsavamo i bratimimo se sa zemljama koje ne priznaju Srbiju a samoinicijativno priznaju Kosovo.
Ukoliko nije tako, zasto onda sami i prvi ne priznamo kosovo i ok. Bicemo bar u necemu prvi u svetu.
Dobro znamo da je DS&DSS lobirala za ustav, po kome nema priznavanja-potpisivanja nezavisnog kosova, pa ja u tom kontestu i gledam ove pregovore. Mandatar je nebitan.

Goran M

pre 17 godina

Kome mi da udaramo sankcije i prekidamo diplomatske odnose!? Ukoliko se DSS ubrzo ne trgne iz ovog bunila bice kriv za mnogo sta! I nista nam vise nece vrijediti sto ce oni da puknu na ponovljenim izborima. Nisam ni ja za to da se diplomatski ne borimo za Kosovo (jer svaka drzava koja koliko -toliko drzi do sebe ne odrice se sama svoje teritorije) ali prekidati odnose i tjerati mak na konac je sumanuto. Pa cak i SPS!ima razumniji stav po ovom pitanju nego Kostunica... Grozno!

Dragan

pre 17 godina

U parlamentarnoj demokratiji vladu formira onaj ko moze da obezbedi vecinu u skupstini. DS+LDP=27% podrske (ni jedna manjiska partija ne sponinje za sada koaliciju sa LDS!). Ovo pokazuje koliko je Ceda i njegova grupa (1.3% glasova po partiji!) demokratska, evropska i politicki realna. Da i ne pominjemo ideju da sa svojih 5.3% glasova zeli da menja drzavnu politiku o Kosovu - smesno i zalosno u isto vreme.

milica

pre 17 godina

Pitanje za Kostunicu..prekinucemo diplomatske odnose sa zemljama koje priznaju Kosovo..kao odgovor dobije povlacenje trupa tih zemalja sa kosova..kako ce onda resiti bezbednost srpskog stanovnistav na Kosovu jer znamo da su Rusi u koje se uzda napustili odavno Kosovo..rezultat tog odlucnog ne ponovo katastrofa srpskog naroda..ne znam sa kim se poistovetio gospodin Kostunica i ako tako misli da udje u istoriju kako rece Basara plasim se da tu istoriju nece imati ko da uci

Sandro

pre 17 godina

Svaka cast cedi, nek napravi sebi novi pesacki prelaz ako oseti jos malo vlasti... :) ajmo svi da se uclanimo u partije i da nema civila, kao u iraku :)

Srđan

pre 17 godina

Čeda neće sa partijama koje su bile u prethodnoj Vladi.
Hoće manjinsku Vladu sa DS i strankama manjina.
Ko bi trebalo da podrži tu manjinsku Vladu: DSS, NS i G17+, sa kojima Čeda neće ili možda SRS i SPS?
Jedan je VOJA PREMIJER!