Ponedeljak, 29.01.2007.

07:24

Konsultacije o novoj vladi

Predsednik Srbije Boris Tadić počeo je konsultacije o mandataru za novu vladu razgovorima sa radikalima, a zatim i sa demokratama.

Izvor: B92

Konsultacije o novoj vladi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

B. Hrnjica

pre 17 godina

Da ne mora da poštuje matematiku, jasnija bi situacija bila da je predsednik na konsultacije pozvao najpre proruske orijentacije (SRS, DSS, SPS), a onda i proameričke orijentacije (DS, LDP); proevropskih - nema, iako su svi deklarisani kao ti. Dobro je rekao Svilanović da ne bi voleo da se ova izborna konfuzija pretvori u stvaranje i borbu oko interesnih zona na tlu Srbije - a ispade da je to upravo to, a da to niko narodu nije predstavio kao takvo, iz razumljivih razloga. Kao što niko iz naroda nije postavio pitanje o tome da li je Kosovo ikada u istoriji medjunarodnim pravom definisano kao deo Srbije, ili samo kao deo države čiji je i sama Srbija bila deo. Pa je narod glasao kako je glasao - emotivno i somnabulno: nije mu bitno ko šta nudi, važno je ko bolje pljuje u dalj i ko se manje skvasi kada "ide" uz vetar. Ove konsultacije su ovakve upravo stoga što, koliko god se busao u grudi istinoljubivošću, narodu niko nije govorio pravo stanje stvari, bojeći se kako reakcija spolja, tako i reakcija iznutra. A vruće kestenje pečeee...

Novak

pre 17 godina

Bravo Ilija! Sve sto ste napisali, potpisujem i zato pozdravljam ono sto su rekli Mira Bobic Mojsilovic i Svetislav Basara kod Olje Beckovic!Vuk i SPO su krcili put za ovu danasnju gospodu koja se baskare i olako zaboravljaju da je sve prolazno...Nikada nisam bio clan Vukove stranke,a moram da priznam da su mi sve simpaticniji zbog svoje civilizovane i ugladjene kampanje,kao i zbog toga sto su ih sve vreme podzemno potkopavale "kolege" iz tzv. demokratskog bloka.Sve vise verujem u to da ce za SPO biti mesta na politickoj pozornici Srbije kada se bude shvatilo da od gromoglasnih predizbornih obecanja nema nista i da su novi izbori jedini izlaz iz corsokaka,svidjalo se to nekome,ili ne.

dacha

pre 17 godina

Stara latinska poslovica kaze:"Neque mittatis margaritas ante porcas!" Za moju generaciju kesha od 40 leta kao i za one koji su u toku skolovanja ucili latinski jezik u prevodu:"Ne bacajte bisere pred svinje!" Radikalima,DSS-ovcima,SPS-ovcima i inima, pricati o EU, evropskim vrednostima, suocavanju sa neposrdnom prosloscu je cisto gubljenje vremena! Ne mogu da zamislim da Kostunica bude premijer, Jocic, ministar unutrasnjih poslova, onda bi u tom slucaju Ratko Mladic, komotno mogao da bude Jocicev savetnik...

Milos Ilic

pre 17 godina

Kako mozze da "DS smatra da je neophodno nastaviti politiku za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu", i u isto vreme pozivati Cedin LDP+ da tu politiku sprovodi kada se zna da zastupaju upravo obrnuto?
Ccini mi se da DS ne trazzi partnera u DSS da formira vladu vech hoche vladu u kojoj bi sve sami da odluccuju a DSS da im se eto nadje kao vechina za donossenje odluka. Ponavljaju li se gresske koje je DS pravila i u DOS vladi cciji je rezultat bio i razlaz sa DSS? Prosto recceno kada se ima partner u bilo kojem poslu onda i partner mora uccestvovati u donossenju odluka. Ovo joss visse isticce Kostunicu kao jedinog ozbiljnog demokratskog kandidata za premijerski posao possto je u stanju razliccitosti pretvoriti u najbolju moguchu odluku za Srbiju u datom trenutku. Ne samo da uspeva autoritativno obezbediti veliku odgovornost u radu cele vlade, vech i pojedinaccnu uz zadrzavanje potpunog intergiteta ministara. To che biti odluccujuche za stabilnost nove vlade i mnogo znaccajnije nego koliko che ko imati ministara.

srdjan

pre 17 godina

Tacno je da tzv "demokratski blok" ima vise glasova od SRS-a i SPS-a, ali ne mogu da se dogovore (kao sto nisu mogli ni za vreme Zorana Djindjica). Ovaj narod je u zabludi... izasao u onolikom broju na izbore, a vidi sada... Pomozi nam, boze i daj nam pameti... daj boze da se Srbi sloze.

Cika Sava

pre 17 godina

Svojim bezobraznim ponasanjem delegacija SRS uvredila je instituciju predsenika Srbije, bez obzira ko se trenutno nalazi na toj funkciji! Umesto da vode razgovor o buducem mandataru za sastav vlade, zbog cega su pozvani, oni se sramno,i necivilizovano, ponasaju trazeci da Pretsednik Srbije podnese ostavku!!! (Hoce li oni podneti ostavke svojim clanovima zbog neostvarenih 50 % plus jedan?!). Kada bi neko, na moj poziv, dosao u moju kancelariju i tako se ponasao, izleteo bi napolje kroz zatvorena vrata. Treba odrzavati distancu izmedju demokratije i anarhije. Brozovi pioniri iz patriJotske SRS to nikada nece nauciti.

Emilija

pre 17 godina

Sta mozemo da ocekujemo od radikala(SRS) vidi se po sastavu njihove delegacije na konsultacijama kod predsednika Srbije. Za DSS je poznato da su bili glavni razbijac stvarnih demokratskih snaga od 1996 do danas, neki iz sujete a neki iz ubedjenja. Posto su oni neizbezni cinilac u formiranju Vlade,ne mogu da ocekujem nista dobro,jer ako ostali pristanu na njihove zahteve(ucene) sada, nikada necemo imati pravnu drzavu i pravedno drustvo.Cudi me kratko pmcenje naroda koji je toliko glasova dao SRS-u, zar su zaboravili da su oni BILI na vlasti i kako su radili.

Србислав Панајотовић

pre 17 godina

Од радикала ништа ново - надмено, безобразно и анти патриотско понашање!
Још у изборној ноћи је николић толико извређао Коштуницу, а као говори да жели са њим да иде у Владу и подели одговорност око важних политичких питања.
И сада шаљу на консултације око кључног државног питања са легитимним и легално изабраним председником Србије (није битно да ли је то Тадић, Пера, Мика или Лаза) једну промашену глумицу која не може да склопи ни просто проширену реченицу и нема појма шта је Српство, иако воли да прича о њему.
Радикали би, као и до сада, да имају максималне привилегије као да су на власти, али да не преузимају никакву одговорност. Да је њима стварно стало до Србије, мало би се у овом периоду уздржали од етикетирања и потцењивачког односа према другим политичким снагама.
У праву је Свилановић. Треба Тадић да преда радикалима мандат за формирање Владе. Па нека формирају Владу са ДСС-ом! Још боље, нека формирају мањинску Владу уз подршку ДСС-а, па да нам већ данас буде као деведесетих.
Ако се потврди да је народ већински склон мазохизму, биће то једна стабилна Влада.
Е, сад, једини је проблем натерати радикале у Владу ...

Никола

pre 17 godina

Нема сумње да је ДС по броју гласова заслужио да добије премијера. Али људи, погледајте биографију Боже Ђелића. Најбољи је избор за било које место у економским ресорима Владе, али за премијера није. На жалост, сем Бориса Тадића ДС нема бољег кандидата за место премијера од Коштунице. Далеко је, још увек, ова земља од ситуације да су јој једино економска питања битна.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Pa ovi radikali su komedija i nista vise. Danas su demonstrirali "multi-etnicki" sastav svoje delegacije koja je isla kod predsednika. Pored toga se nakrcala i Lidija Vukicevic, ne znam zasto, niti znam cemu bi ona mogla da doprinese sadrzaju razgovora, osim ako je htela licno da upozna predsednika. Mogu da zamislim i kako je razgovor tekao, preedsednik je postavio pitanje a oni po nalogu iz haske zatvorske celije nisu smele da odgovore pa su nekulturno cutali, vrhunac primitivizma je izbegavati dijalog pa cak i kad nisi ovlascen iz haske centrale SRS-a. Da je bila samo kamera da taj radikalski primitivizam snimi za siru publiku.

pedja

pre 17 godina

"Pustite to sta smo pricali" rece Vucic u trenutku iskrenosti neopreznosti.a to je u sustini smisao njihove politike.Pricaju sta puk voli da cuje, a to ih ni na sta ne obavezuje.Tako da i nudjenje mandata njima je gubljenje vremena i sprdanje sa demokratijom.
Sto se tice DSSa i njihovog koalicionog potencijala,pa neka ga iskoriste.Ako nece Djelica i DS,neka uzmu SRS i Tomu za premijera.I to je demokratski.Posledice neka svako trpi prema zasluzi.Ne moze se DS kriviti za nove moguce izbore,ako ne podlegnu uceni.Glasci ce kazniti ili nagraditi politicare za njihov rad.I to je demokratski.
I sve ovo treba shvatiti kao demokratske procese u Srbiji.A sto se tice gubljenja para i vremena,e o tome je trebalo razmisljati pre petnaestak godina,a ne udarati u talambase i junacke grudi.Treba se setiti i tada velikodusne ponude za ulazak u EU(tada jos Jugoslavije),koju smo sa inignacijom odbili. Zaboravili smo De Mikelisa,Bejkera,neke lordove, da ne zaboravimo i Oli Rena i Ahtisarija.

Satir

pre 17 godina

Sadasnja vlada ima iza sebe najbolje rezultate i to je cinjenica, iako je manjinska, sto nikako ne treba zaboraviti. DS je u velikoj meri kampanju gradio na kritikama vlade, i nije ni cudo sto se nalazi u ovoj poziciji, a ja ne bih voleo da sutra u istu poziciju dovedu i drzavu u kojoj zivim. Manjinsku vladu ne smeju, jer nemaju iole realan i prihvatljiv program koji bi podrzale druge stranke. Mnogi napadaju Kostunicu kao mandatara, ja sam opet pre za njega nego Zivkovica, a g. Djelic je covek koga postujem, ali nazalost slabih "politickih" vestina za takvu poziciju. Ne razumem samo zasto se objavljuju tolike neargumentovane kritike i nagadjanja, koje raspiruju mrznju medju vec napacenim narodom.

Dragoljub

pre 17 godina

Za svaku je pohvalu sto su radikali u svoju delegaciju ukljucili 2 zene i predstavnika nacionalne manjine, ali njihova delegacija nije imala pregovaracki legitimitet. Sa druge strane, potpuno je razumno sto se Tadic interesovao da li SRS moze da okupi oko sebe dovoljno poslanika koji bi izglasali vladu, i potpuno je nerazumno sto mu radikali na ovo nisu odgovorili. Na osnovu toga, Tadic ne moze dati mandat SRS, jer SRS nije demonstrirala da taj mandat moze iskoristiti. Sledece logicno resenje je mandat DSu. U buducoj vladi treba Kostunici dati mesto potpredsednika, u vladi na dosadasnjim mestima treba zadrzati Dinkica, Naumova, Popovica, Stankovica i Bubala. Iz vlade treba da odu Velja Ilic (u cemu su dometi njegovog ministarstva? Koja je to kapitalna investicija u Srbiji zavrsena ili uopste otpoceta u zadnje tri godine), Vuksanovic (covek i suvise zeljan licne promocije a ogranicenih sposobnosti), Jocic i Stojkovic (zbog ocigledne sprege sa bivsim rezimom i prljave proslosti), i naravno Vuk Draskovic.
U vladu treba da udju Djelic (kao premijer), Vlahovic, Ljajic (ministar za saradnju sa haskim tribunalom!), Cedomir Jovanovic (ministar bez portfelja), Vida Ognjenovic (odlican kandidat za ministra kulture), Vladeta Jankovic (mozda kao ministar spoljnih poslova) i Miroljub Labus. Od direktora javnih preduzeca treba smeniti direktora JAT-a i direktora RTS zato sto je javni servis pretvorio u (losu) kopiju komercijalne televizije.

Zox

pre 17 godina

DSS i SRS imaju velikih razlika u programima koje ih cine potpuno razlicitim opcijama. Sigurno su prividno bliskiji nego DS i SRS, ali ipak velika je razlika medju njima. DSS je proevropski orjentisana partija, dok je SRS proruski orjentisana. Zato DSS ne sme da rizikuje vladu sa SRS jer ce se njihovo glasacko telo u velikom broju preliti SRS-u. Najvazniju ulogu u ovome ima DS koja mora da shvati da se glasacko telo DSS-a mora ocuvati i znatno uvecati da bi proevropski orjentisana grupa vodila ovu zemlju tamo gde treba. Tadic to upravo cini, i zato sam siguran da ce Kostunica biti mandatar. To je sasvim logicno. Vlada ce se obuci u nacionalne boje, i izvesti evropsku integraciju zemlje. Ja sam glasao za DS kao i uvek, ali im nisam dao mandat da postave Djelica za premijera. Mene to ne interesuje i sasvim sam zadovoljan ako bi Kostunica bio premijer, ali da se izvrsi kompletna transformacija BIA i ostalih agencija. To bi definitivno prevelo zemlju iz stanja neodlucne u stanje spremne za EU. U buducnosti Srbija mora imati desni blok u DSS-u, levi blok u DS-u i Zelenu Partiju - Cedomir Jovanovic jer u sustini jedina razlika izmedju Tadica i Kostunice je sto je prvi konzervativac (crkva, Guca...), a drugi liberal. Cilj im je jednak.

ilija

pre 17 godina

Steta sto SPO nije prosao cenzus, pa da Vuk ide na konsultacije, pa da ovi iz takozvanog demokratskog bloka imaju koga da optuze za neuspeh pregovora.
Poludim kad pomislim, sta je sve radio onaj blesavi Vuk za ove takozvane demokrate. Cacak 93. godine, Djindjic i Kostunica idu odvojeno na izbore a mi iz SPO idemo u Dom kulture da pratimo njihove promocije, da bi njih bilo vise,jer niko od njihovih glasaca nije smeo da javno dodje. Pomazemo im da skupe potpise za izbornu listu, idemo kod nasih clanova da podrze njihovu listu. A oni tokom poslednjih izbora, ( Sutanovac, Dinkic, Velja,Markicevic, Sormaz)vode podzemnu kamapnju i idu kod nasih simpatizera i pricaju da ne treba da se glasa za SPO jer je to bacanje glasova. Dodje mi da pljunem Vuka, kad se setim sastanaka Udruzene opozicije Cacka, a Vuk nas zovne telefonom i naredjuje "pomozite DS i DSS, sve sto im treba, radite kao da radite za nas".
Sve samo sa jednim ciljem da promenimo Srbiju. A pokojni Djindjic, Bog da mu prosti dusu, kad su prebili Vuka i Danicu u "Ninu" na naslovnoj strani kaze " Ko se bije, mora da zna da moze biti pretucen". A blesavi Vuk , kad ga podsetimo na to samo odmahne glavom "Oprostite im, ne obazirite se, oprostite im i pomozite im".
24. septembra 2000. godine, visoki fumkcioner DS zove u nasu kancelariju i cinicno pita "Da li je to najjaca opoziciona stranka", a ove godine, sekretarica iste stranke zove SPO i cvrkutavim glasom pita "A ko to nije presao cenzus , HA HA HA HA".
Mene zove na fiksni telefon, neka Milica, kaze da je iz G17 i pita me uoci izbora da li sam neciji clan, ja joj kazem SPO, a ona meni " Da li biste razmislili jos jednom da vas ponovo pozovemo za neki dana, mogli bi da glasate za nas" i na kraju me pita jesam li stalno zaposlen.
Ne mogu da verujem. Nikada nijedan clan SPO u Cacku nije otisao kod nekog glasaca DS i DSS tokom devedesetih i trazio da ne glasa za te stranke jer su mali, nego smo im mi pomagali uvek i u svemu.
Napisah i olaksah dusu, a oci mi pune suza, narocito nakon sinocnih komentara Mirjane Bobic Mojsilovic u "Utisku Nedelje" o Vuku Draskovicu i Srpskom pokretu obnove.
Svim funkcionerima, clanovima i simpatizerima DS-a, DSS-a, G 17-a, LDP-a, i manjinskih stranaka zelim da se sto pre dogovore i obrazuju Vladu i nastave sa reformama i na ubrzanom putu Srbije u Evroatlantske integracije i na poboljsanju zivotnog standarda svih gradjana. Ne umem da mrzim a neki zasluzuju, a i onaj blesavi Vuk nas je ucio da uvek iznad stranackih interesa stavimo interese Drzave, pa neka kosta koliko kosta. Srecno vam bilo!Ilija Bakic!

Srba

pre 17 godina

Zasto kod predsedika Srbije odlaze anonimni clanovi radikalne stranke. Koji je njihov pregovaracki kredibilitet. Da nece mozda Predsednik Srbije kuririma iz Radikalne stranke dati mandat da sastavljaju vladu. Gospodin Nikolic omalovazava instituciju Predsednika Srbije, a ne Borisa Tadica.To nije patriotsko ponasanje.

M.Mirković

pre 17 godina

Ništa ovde nije crno-belo. Ako Boris pihvati Koštunicu i Velju, proći će kao Vuk, kaže neko. A šta ako ne prihvati? Kako će onda proći? Reč je o tome da ako Koštunica prepusti svu vlast DS-u, i on će proći kao Vuk. Za četiri godine od DSS-a ostaće samo tragovi na političkoj sceni, i borba za cenzus. Zato, tvrdim, Koštunica nikada neće prepustiti svu vlast Tadićevoj stranci. Bez Koštunice niko ne može da napravi vladu. U tome je njegova prednost. On čak može i sa radikalima, posle ovih sramnih Ahtisarijevih predloga, jer Evropi više ne mora polagati račune, pošto od nje ništa nije dobio. Gospodo, jedno su naše želje, a drugo je šta je realnost. Neverovatna je izjava portparolke DS-a, koja u novoj vladi vidi Čedu, Čanka i Koštunicu, zagrljene. Nemam reči!

Lala iz Banata

pre 17 godina

Đelića za premijera!
U vladu će, na žalost, morati i DSS zbog broja poslanika, ali Koštunica nikako ne sme biti premijer!
Koštunica, Velja i njihove partije čine spregu sa Miloševićevim režimom - pa ne zovu DSS džabe SRS light!

Komunista

pre 17 godina

Vucic je potpuno u pravu kada kaze da Tadic treba da pozove prvo SRS da formiraju vladu. U koaliciji s drugim nacionalnim strankama - DSS, NS, SPS i Palminim arkanovcima to bi bila snazna vlada koja bi odrazila vecinsko politicko raspolozenja Srba. Ona bi bila ideoloski jedinstvena (nacionalizam, pravoslavlje, antikomunizam) i imala bi jedinstven stav po svim vaznim politickim pitanjima (Kosovo, hapsenje Mladica, itd) kao i prema civilizacijskim normama(odnos prema ratovima u Jugoslaviji, Djindjicu, itd). Jedino je posteno da nacionalisti formiraju vladu. To je mozda porazno za malobrojnu emancipovanu manjinu i za medjunarodni polozaj i ugled Srbije, ali to vam je demokratija. Trazili ste - gledajte.

Nancy

pre 17 godina

Rekla bih da je DS već spremna na kompromis (Koštunica premijer) jer medju tri ključna pitanja Petrović ne pominje isporučivanje Mladića, a to je jasan ustupak desničarima oko Koštunice.

Status Malus

pre 17 godina

Sve mi vishe lichi, da je ovo bacanje prashine u ochi i da nam se smeshi drugi krug,ali izborni.Niko nece odstupiti od svojih "ideja" i niko nece spustiti loptu,jer su svi s'jedne strane zeljni vlasti, a s'druge strane ne zele da uzmu vruc krompir (kosovo-nezavisnot) u ruke,jer bi time bili zapisani crnim slovima u istoriji Srba.Zalosno je, sto time samo radikali dobijaju na snazi, a "demokratski blok" se sve vishe i vishe osipa.Ponovo ce horde mladih ljudi stajati ispred ambasada chekajuci u redu za iseljenichku vizu.Kad izadje poslednji neka ugasi svetlo, da bar struju shtedimo...

Sladjana

pre 17 godina

Искрено се надам да сви политичари имају толико мозга и да ће се договорити, односно да неће бити нових избора јер то ништа не би променило, осим што би нас много коштало и додатно урушило оно мало поштовања у свету.

srbija

pre 17 godina

Dopalo mi se sta je gost u vasem programu u izbornoj noci rekao, ne treba cekati: narod najbolje zna, izasao je i glasao, bas kako je glasao, zivot ne moze da ceka, vladu treba formirati sto pre, da bi zbog gradjana Srbije strucnost bila ispred politike. Dajte ljudi da radimo, a ne da pricamo, od toga nema nista, samo se gubi vreme.

TV

pre 17 godina

Voleo bi da su ovi pregovori javni, odnosno da ima TV prenos, da se vidi ko koga i za sta ucenjuje i da se vidi kome je vaznija fotelja od buducnosti Srbije.
Znam, pusta zelja ...

Tanja

pre 17 godina

Vucic ocigledno ne moze da prizna da je demokratska, proevropska struja pobedila na izborima. Nama granice ne trebaju i necemo da zivimo u zemlji-logoru kao devdesetih.

Steva

pre 17 godina

Ako Boris prihvati Kostunicu za premijera ili nedajboze Velju za ministra proci ce kao Vuk i SPO! Mislim da ne sme biti kompromisa sa tim.

Ilija

pre 17 godina

Ovde se ne radi o političkoj opciji budućnosti Srbije, radi se o budućnosti Srbije. Žalosno je da je raspored snaga takav da je teško sastaviti vladu, ali na DS je da ne ispusti ni ovu malu šansu da buduća vlada bude demokratska i proevropska, sposobna da sprovede sve reforme u društvu koje su nam potrebne da bi stali rame uz rame sa vremenom u kojem se nalazimo.
O radikalima i njihovom vodjenju države ne treba ni govoriti. Dovoljno je pogledati njihov program, testament iz Haga, njihov politički i stručni kapacitet.
Vlada kojoj bi bio mandatar Koštunica podrazumeva nastavak njihove "vladavine prava" i političkog egzibicionizma tvrdog jezgra stranke. O suštinskim reformama, naročito službi bezbednosti, je iluzorno i govoriti, a one su kamen oko vrata ovoj državi. Mandatar bi sigurno vodio "svoju" politiku, koja nas ni za dosadašnje tri godine nije daleko odvela, poštovanje predhodnih dogovora sa koalicionim partnerima je više nego neizvesno, to smo imali prilike da vidimo od 2000. do danas, a u slučaju pokušaja obaranja neefikasne vlade sigurno je da bi Koštunica, kao premijer, za svoju "demokratsku i proevropsku" vladu dobio podršku od SPS i SRS. U tom slučaju Srbija bi svoj iskorak u svet odložila za još četiri godine. Nenadoknadivo.
Na DS je da kohabitaciju sa narodnjačkim blokom drži u okvirima koji neće ugroziti već zakasnele reforme i izlazak Srbije u svet.
Oni koji stvarno žele dobro Srbiji, njen napredak i uključivanje u aktuelne integracije, ne treba da se kriju iza dobrih namera i koalicionih partnera, neka reformišu svoje stranke i programe, istaknu nove ljude i učestvuju u reformama društva i izlasku Srbije iz izolacije. Tada je svejedno da li će njihova politička opcija biti više leva ili više desna. To će se rešavati na izborima ali Srbija propadati neće.

Ilija

pre 17 godina

Ovde se ne radi o političkoj opciji budućnosti Srbije, radi se o budućnosti Srbije. Žalosno je da je raspored snaga takav da je teško sastaviti vladu, ali na DS je da ne ispusti ni ovu malu šansu da buduća vlada bude demokratska i proevropska, sposobna da sprovede sve reforme u društvu koje su nam potrebne da bi stali rame uz rame sa vremenom u kojem se nalazimo.
O radikalima i njihovom vodjenju države ne treba ni govoriti. Dovoljno je pogledati njihov program, testament iz Haga, njihov politički i stručni kapacitet.
Vlada kojoj bi bio mandatar Koštunica podrazumeva nastavak njihove "vladavine prava" i političkog egzibicionizma tvrdog jezgra stranke. O suštinskim reformama, naročito službi bezbednosti, je iluzorno i govoriti, a one su kamen oko vrata ovoj državi. Mandatar bi sigurno vodio "svoju" politiku, koja nas ni za dosadašnje tri godine nije daleko odvela, poštovanje predhodnih dogovora sa koalicionim partnerima je više nego neizvesno, to smo imali prilike da vidimo od 2000. do danas, a u slučaju pokušaja obaranja neefikasne vlade sigurno je da bi Koštunica, kao premijer, za svoju "demokratsku i proevropsku" vladu dobio podršku od SPS i SRS. U tom slučaju Srbija bi svoj iskorak u svet odložila za još četiri godine. Nenadoknadivo.
Na DS je da kohabitaciju sa narodnjačkim blokom drži u okvirima koji neće ugroziti već zakasnele reforme i izlazak Srbije u svet.
Oni koji stvarno žele dobro Srbiji, njen napredak i uključivanje u aktuelne integracije, ne treba da se kriju iza dobrih namera i koalicionih partnera, neka reformišu svoje stranke i programe, istaknu nove ljude i učestvuju u reformama društva i izlasku Srbije iz izolacije. Tada je svejedno da li će njihova politička opcija biti više leva ili više desna. To će se rešavati na izborima ali Srbija propadati neće.

Tanja

pre 17 godina

Vucic ocigledno ne moze da prizna da je demokratska, proevropska struja pobedila na izborima. Nama granice ne trebaju i necemo da zivimo u zemlji-logoru kao devdesetih.

Steva

pre 17 godina

Ako Boris prihvati Kostunicu za premijera ili nedajboze Velju za ministra proci ce kao Vuk i SPO! Mislim da ne sme biti kompromisa sa tim.

Sladjana

pre 17 godina

Искрено се надам да сви политичари имају толико мозга и да ће се договорити, односно да неће бити нових избора јер то ништа не би променило, осим што би нас много коштало и додатно урушило оно мало поштовања у свету.

srbija

pre 17 godina

Dopalo mi se sta je gost u vasem programu u izbornoj noci rekao, ne treba cekati: narod najbolje zna, izasao je i glasao, bas kako je glasao, zivot ne moze da ceka, vladu treba formirati sto pre, da bi zbog gradjana Srbije strucnost bila ispred politike. Dajte ljudi da radimo, a ne da pricamo, od toga nema nista, samo se gubi vreme.

Status Malus

pre 17 godina

Sve mi vishe lichi, da je ovo bacanje prashine u ochi i da nam se smeshi drugi krug,ali izborni.Niko nece odstupiti od svojih "ideja" i niko nece spustiti loptu,jer su svi s'jedne strane zeljni vlasti, a s'druge strane ne zele da uzmu vruc krompir (kosovo-nezavisnot) u ruke,jer bi time bili zapisani crnim slovima u istoriji Srba.Zalosno je, sto time samo radikali dobijaju na snazi, a "demokratski blok" se sve vishe i vishe osipa.Ponovo ce horde mladih ljudi stajati ispred ambasada chekajuci u redu za iseljenichku vizu.Kad izadje poslednji neka ugasi svetlo, da bar struju shtedimo...

TV

pre 17 godina

Voleo bi da su ovi pregovori javni, odnosno da ima TV prenos, da se vidi ko koga i za sta ucenjuje i da se vidi kome je vaznija fotelja od buducnosti Srbije.
Znam, pusta zelja ...

Nancy

pre 17 godina

Rekla bih da je DS već spremna na kompromis (Koštunica premijer) jer medju tri ključna pitanja Petrović ne pominje isporučivanje Mladića, a to je jasan ustupak desničarima oko Koštunice.

Lala iz Banata

pre 17 godina

Đelića za premijera!
U vladu će, na žalost, morati i DSS zbog broja poslanika, ali Koštunica nikako ne sme biti premijer!
Koštunica, Velja i njihove partije čine spregu sa Miloševićevim režimom - pa ne zovu DSS džabe SRS light!

M.Mirković

pre 17 godina

Ništa ovde nije crno-belo. Ako Boris pihvati Koštunicu i Velju, proći će kao Vuk, kaže neko. A šta ako ne prihvati? Kako će onda proći? Reč je o tome da ako Koštunica prepusti svu vlast DS-u, i on će proći kao Vuk. Za četiri godine od DSS-a ostaće samo tragovi na političkoj sceni, i borba za cenzus. Zato, tvrdim, Koštunica nikada neće prepustiti svu vlast Tadićevoj stranci. Bez Koštunice niko ne može da napravi vladu. U tome je njegova prednost. On čak može i sa radikalima, posle ovih sramnih Ahtisarijevih predloga, jer Evropi više ne mora polagati račune, pošto od nje ništa nije dobio. Gospodo, jedno su naše želje, a drugo je šta je realnost. Neverovatna je izjava portparolke DS-a, koja u novoj vladi vidi Čedu, Čanka i Koštunicu, zagrljene. Nemam reči!

Komunista

pre 17 godina

Vucic je potpuno u pravu kada kaze da Tadic treba da pozove prvo SRS da formiraju vladu. U koaliciji s drugim nacionalnim strankama - DSS, NS, SPS i Palminim arkanovcima to bi bila snazna vlada koja bi odrazila vecinsko politicko raspolozenja Srba. Ona bi bila ideoloski jedinstvena (nacionalizam, pravoslavlje, antikomunizam) i imala bi jedinstven stav po svim vaznim politickim pitanjima (Kosovo, hapsenje Mladica, itd) kao i prema civilizacijskim normama(odnos prema ratovima u Jugoslaviji, Djindjicu, itd). Jedino je posteno da nacionalisti formiraju vladu. To je mozda porazno za malobrojnu emancipovanu manjinu i za medjunarodni polozaj i ugled Srbije, ali to vam je demokratija. Trazili ste - gledajte.

ilija

pre 17 godina

Steta sto SPO nije prosao cenzus, pa da Vuk ide na konsultacije, pa da ovi iz takozvanog demokratskog bloka imaju koga da optuze za neuspeh pregovora.
Poludim kad pomislim, sta je sve radio onaj blesavi Vuk za ove takozvane demokrate. Cacak 93. godine, Djindjic i Kostunica idu odvojeno na izbore a mi iz SPO idemo u Dom kulture da pratimo njihove promocije, da bi njih bilo vise,jer niko od njihovih glasaca nije smeo da javno dodje. Pomazemo im da skupe potpise za izbornu listu, idemo kod nasih clanova da podrze njihovu listu. A oni tokom poslednjih izbora, ( Sutanovac, Dinkic, Velja,Markicevic, Sormaz)vode podzemnu kamapnju i idu kod nasih simpatizera i pricaju da ne treba da se glasa za SPO jer je to bacanje glasova. Dodje mi da pljunem Vuka, kad se setim sastanaka Udruzene opozicije Cacka, a Vuk nas zovne telefonom i naredjuje "pomozite DS i DSS, sve sto im treba, radite kao da radite za nas".
Sve samo sa jednim ciljem da promenimo Srbiju. A pokojni Djindjic, Bog da mu prosti dusu, kad su prebili Vuka i Danicu u "Ninu" na naslovnoj strani kaze " Ko se bije, mora da zna da moze biti pretucen". A blesavi Vuk , kad ga podsetimo na to samo odmahne glavom "Oprostite im, ne obazirite se, oprostite im i pomozite im".
24. septembra 2000. godine, visoki fumkcioner DS zove u nasu kancelariju i cinicno pita "Da li je to najjaca opoziciona stranka", a ove godine, sekretarica iste stranke zove SPO i cvrkutavim glasom pita "A ko to nije presao cenzus , HA HA HA HA".
Mene zove na fiksni telefon, neka Milica, kaze da je iz G17 i pita me uoci izbora da li sam neciji clan, ja joj kazem SPO, a ona meni " Da li biste razmislili jos jednom da vas ponovo pozovemo za neki dana, mogli bi da glasate za nas" i na kraju me pita jesam li stalno zaposlen.
Ne mogu da verujem. Nikada nijedan clan SPO u Cacku nije otisao kod nekog glasaca DS i DSS tokom devedesetih i trazio da ne glasa za te stranke jer su mali, nego smo im mi pomagali uvek i u svemu.
Napisah i olaksah dusu, a oci mi pune suza, narocito nakon sinocnih komentara Mirjane Bobic Mojsilovic u "Utisku Nedelje" o Vuku Draskovicu i Srpskom pokretu obnove.
Svim funkcionerima, clanovima i simpatizerima DS-a, DSS-a, G 17-a, LDP-a, i manjinskih stranaka zelim da se sto pre dogovore i obrazuju Vladu i nastave sa reformama i na ubrzanom putu Srbije u Evroatlantske integracije i na poboljsanju zivotnog standarda svih gradjana. Ne umem da mrzim a neki zasluzuju, a i onaj blesavi Vuk nas je ucio da uvek iznad stranackih interesa stavimo interese Drzave, pa neka kosta koliko kosta. Srecno vam bilo!Ilija Bakic!

Srba

pre 17 godina

Zasto kod predsedika Srbije odlaze anonimni clanovi radikalne stranke. Koji je njihov pregovaracki kredibilitet. Da nece mozda Predsednik Srbije kuririma iz Radikalne stranke dati mandat da sastavljaju vladu. Gospodin Nikolic omalovazava instituciju Predsednika Srbije, a ne Borisa Tadica.To nije patriotsko ponasanje.

Zox

pre 17 godina

DSS i SRS imaju velikih razlika u programima koje ih cine potpuno razlicitim opcijama. Sigurno su prividno bliskiji nego DS i SRS, ali ipak velika je razlika medju njima. DSS je proevropski orjentisana partija, dok je SRS proruski orjentisana. Zato DSS ne sme da rizikuje vladu sa SRS jer ce se njihovo glasacko telo u velikom broju preliti SRS-u. Najvazniju ulogu u ovome ima DS koja mora da shvati da se glasacko telo DSS-a mora ocuvati i znatno uvecati da bi proevropski orjentisana grupa vodila ovu zemlju tamo gde treba. Tadic to upravo cini, i zato sam siguran da ce Kostunica biti mandatar. To je sasvim logicno. Vlada ce se obuci u nacionalne boje, i izvesti evropsku integraciju zemlje. Ja sam glasao za DS kao i uvek, ali im nisam dao mandat da postave Djelica za premijera. Mene to ne interesuje i sasvim sam zadovoljan ako bi Kostunica bio premijer, ali da se izvrsi kompletna transformacija BIA i ostalih agencija. To bi definitivno prevelo zemlju iz stanja neodlucne u stanje spremne za EU. U buducnosti Srbija mora imati desni blok u DSS-u, levi blok u DS-u i Zelenu Partiju - Cedomir Jovanovic jer u sustini jedina razlika izmedju Tadica i Kostunice je sto je prvi konzervativac (crkva, Guca...), a drugi liberal. Cilj im je jednak.

pedja

pre 17 godina

"Pustite to sta smo pricali" rece Vucic u trenutku iskrenosti neopreznosti.a to je u sustini smisao njihove politike.Pricaju sta puk voli da cuje, a to ih ni na sta ne obavezuje.Tako da i nudjenje mandata njima je gubljenje vremena i sprdanje sa demokratijom.
Sto se tice DSSa i njihovog koalicionog potencijala,pa neka ga iskoriste.Ako nece Djelica i DS,neka uzmu SRS i Tomu za premijera.I to je demokratski.Posledice neka svako trpi prema zasluzi.Ne moze se DS kriviti za nove moguce izbore,ako ne podlegnu uceni.Glasci ce kazniti ili nagraditi politicare za njihov rad.I to je demokratski.
I sve ovo treba shvatiti kao demokratske procese u Srbiji.A sto se tice gubljenja para i vremena,e o tome je trebalo razmisljati pre petnaestak godina,a ne udarati u talambase i junacke grudi.Treba se setiti i tada velikodusne ponude za ulazak u EU(tada jos Jugoslavije),koju smo sa inignacijom odbili. Zaboravili smo De Mikelisa,Bejkera,neke lordove, da ne zaboravimo i Oli Rena i Ahtisarija.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Pa ovi radikali su komedija i nista vise. Danas su demonstrirali "multi-etnicki" sastav svoje delegacije koja je isla kod predsednika. Pored toga se nakrcala i Lidija Vukicevic, ne znam zasto, niti znam cemu bi ona mogla da doprinese sadrzaju razgovora, osim ako je htela licno da upozna predsednika. Mogu da zamislim i kako je razgovor tekao, preedsednik je postavio pitanje a oni po nalogu iz haske zatvorske celije nisu smele da odgovore pa su nekulturno cutali, vrhunac primitivizma je izbegavati dijalog pa cak i kad nisi ovlascen iz haske centrale SRS-a. Da je bila samo kamera da taj radikalski primitivizam snimi za siru publiku.

Satir

pre 17 godina

Sadasnja vlada ima iza sebe najbolje rezultate i to je cinjenica, iako je manjinska, sto nikako ne treba zaboraviti. DS je u velikoj meri kampanju gradio na kritikama vlade, i nije ni cudo sto se nalazi u ovoj poziciji, a ja ne bih voleo da sutra u istu poziciju dovedu i drzavu u kojoj zivim. Manjinsku vladu ne smeju, jer nemaju iole realan i prihvatljiv program koji bi podrzale druge stranke. Mnogi napadaju Kostunicu kao mandatara, ja sam opet pre za njega nego Zivkovica, a g. Djelic je covek koga postujem, ali nazalost slabih "politickih" vestina za takvu poziciju. Ne razumem samo zasto se objavljuju tolike neargumentovane kritike i nagadjanja, koje raspiruju mrznju medju vec napacenim narodom.

Dragoljub

pre 17 godina

Za svaku je pohvalu sto su radikali u svoju delegaciju ukljucili 2 zene i predstavnika nacionalne manjine, ali njihova delegacija nije imala pregovaracki legitimitet. Sa druge strane, potpuno je razumno sto se Tadic interesovao da li SRS moze da okupi oko sebe dovoljno poslanika koji bi izglasali vladu, i potpuno je nerazumno sto mu radikali na ovo nisu odgovorili. Na osnovu toga, Tadic ne moze dati mandat SRS, jer SRS nije demonstrirala da taj mandat moze iskoristiti. Sledece logicno resenje je mandat DSu. U buducoj vladi treba Kostunici dati mesto potpredsednika, u vladi na dosadasnjim mestima treba zadrzati Dinkica, Naumova, Popovica, Stankovica i Bubala. Iz vlade treba da odu Velja Ilic (u cemu su dometi njegovog ministarstva? Koja je to kapitalna investicija u Srbiji zavrsena ili uopste otpoceta u zadnje tri godine), Vuksanovic (covek i suvise zeljan licne promocije a ogranicenih sposobnosti), Jocic i Stojkovic (zbog ocigledne sprege sa bivsim rezimom i prljave proslosti), i naravno Vuk Draskovic.
U vladu treba da udju Djelic (kao premijer), Vlahovic, Ljajic (ministar za saradnju sa haskim tribunalom!), Cedomir Jovanovic (ministar bez portfelja), Vida Ognjenovic (odlican kandidat za ministra kulture), Vladeta Jankovic (mozda kao ministar spoljnih poslova) i Miroljub Labus. Od direktora javnih preduzeca treba smeniti direktora JAT-a i direktora RTS zato sto je javni servis pretvorio u (losu) kopiju komercijalne televizije.

Србислав Панајотовић

pre 17 godina

Од радикала ништа ново - надмено, безобразно и анти патриотско понашање!
Још у изборној ноћи је николић толико извређао Коштуницу, а као говори да жели са њим да иде у Владу и подели одговорност око важних политичких питања.
И сада шаљу на консултације око кључног државног питања са легитимним и легално изабраним председником Србије (није битно да ли је то Тадић, Пера, Мика или Лаза) једну промашену глумицу која не може да склопи ни просто проширену реченицу и нема појма шта је Српство, иако воли да прича о њему.
Радикали би, као и до сада, да имају максималне привилегије као да су на власти, али да не преузимају никакву одговорност. Да је њима стварно стало до Србије, мало би се у овом периоду уздржали од етикетирања и потцењивачког односа према другим политичким снагама.
У праву је Свилановић. Треба Тадић да преда радикалима мандат за формирање Владе. Па нека формирају Владу са ДСС-ом! Још боље, нека формирају мањинску Владу уз подршку ДСС-а, па да нам већ данас буде као деведесетих.
Ако се потврди да је народ већински склон мазохизму, биће то једна стабилна Влада.
Е, сад, једини је проблем натерати радикале у Владу ...

Никола

pre 17 godina

Нема сумње да је ДС по броју гласова заслужио да добије премијера. Али људи, погледајте биографију Боже Ђелића. Најбољи је избор за било које место у економским ресорима Владе, али за премијера није. На жалост, сем Бориса Тадића ДС нема бољег кандидата за место премијера од Коштунице. Далеко је, још увек, ова земља од ситуације да су јој једино економска питања битна.

srdjan

pre 17 godina

Tacno je da tzv "demokratski blok" ima vise glasova od SRS-a i SPS-a, ali ne mogu da se dogovore (kao sto nisu mogli ni za vreme Zorana Djindjica). Ovaj narod je u zabludi... izasao u onolikom broju na izbore, a vidi sada... Pomozi nam, boze i daj nam pameti... daj boze da se Srbi sloze.

Cika Sava

pre 17 godina

Svojim bezobraznim ponasanjem delegacija SRS uvredila je instituciju predsenika Srbije, bez obzira ko se trenutno nalazi na toj funkciji! Umesto da vode razgovor o buducem mandataru za sastav vlade, zbog cega su pozvani, oni se sramno,i necivilizovano, ponasaju trazeci da Pretsednik Srbije podnese ostavku!!! (Hoce li oni podneti ostavke svojim clanovima zbog neostvarenih 50 % plus jedan?!). Kada bi neko, na moj poziv, dosao u moju kancelariju i tako se ponasao, izleteo bi napolje kroz zatvorena vrata. Treba odrzavati distancu izmedju demokratije i anarhije. Brozovi pioniri iz patriJotske SRS to nikada nece nauciti.

Emilija

pre 17 godina

Sta mozemo da ocekujemo od radikala(SRS) vidi se po sastavu njihove delegacije na konsultacijama kod predsednika Srbije. Za DSS je poznato da su bili glavni razbijac stvarnih demokratskih snaga od 1996 do danas, neki iz sujete a neki iz ubedjenja. Posto su oni neizbezni cinilac u formiranju Vlade,ne mogu da ocekujem nista dobro,jer ako ostali pristanu na njihove zahteve(ucene) sada, nikada necemo imati pravnu drzavu i pravedno drustvo.Cudi me kratko pmcenje naroda koji je toliko glasova dao SRS-u, zar su zaboravili da su oni BILI na vlasti i kako su radili.

Milos Ilic

pre 17 godina

Kako mozze da "DS smatra da je neophodno nastaviti politiku za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu", i u isto vreme pozivati Cedin LDP+ da tu politiku sprovodi kada se zna da zastupaju upravo obrnuto?
Ccini mi se da DS ne trazzi partnera u DSS da formira vladu vech hoche vladu u kojoj bi sve sami da odluccuju a DSS da im se eto nadje kao vechina za donossenje odluka. Ponavljaju li se gresske koje je DS pravila i u DOS vladi cciji je rezultat bio i razlaz sa DSS? Prosto recceno kada se ima partner u bilo kojem poslu onda i partner mora uccestvovati u donossenju odluka. Ovo joss visse isticce Kostunicu kao jedinog ozbiljnog demokratskog kandidata za premijerski posao possto je u stanju razliccitosti pretvoriti u najbolju moguchu odluku za Srbiju u datom trenutku. Ne samo da uspeva autoritativno obezbediti veliku odgovornost u radu cele vlade, vech i pojedinaccnu uz zadrzavanje potpunog intergiteta ministara. To che biti odluccujuche za stabilnost nove vlade i mnogo znaccajnije nego koliko che ko imati ministara.

dacha

pre 17 godina

Stara latinska poslovica kaze:"Neque mittatis margaritas ante porcas!" Za moju generaciju kesha od 40 leta kao i za one koji su u toku skolovanja ucili latinski jezik u prevodu:"Ne bacajte bisere pred svinje!" Radikalima,DSS-ovcima,SPS-ovcima i inima, pricati o EU, evropskim vrednostima, suocavanju sa neposrdnom prosloscu je cisto gubljenje vremena! Ne mogu da zamislim da Kostunica bude premijer, Jocic, ministar unutrasnjih poslova, onda bi u tom slucaju Ratko Mladic, komotno mogao da bude Jocicev savetnik...

Novak

pre 17 godina

Bravo Ilija! Sve sto ste napisali, potpisujem i zato pozdravljam ono sto su rekli Mira Bobic Mojsilovic i Svetislav Basara kod Olje Beckovic!Vuk i SPO su krcili put za ovu danasnju gospodu koja se baskare i olako zaboravljaju da je sve prolazno...Nikada nisam bio clan Vukove stranke,a moram da priznam da su mi sve simpaticniji zbog svoje civilizovane i ugladjene kampanje,kao i zbog toga sto su ih sve vreme podzemno potkopavale "kolege" iz tzv. demokratskog bloka.Sve vise verujem u to da ce za SPO biti mesta na politickoj pozornici Srbije kada se bude shvatilo da od gromoglasnih predizbornih obecanja nema nista i da su novi izbori jedini izlaz iz corsokaka,svidjalo se to nekome,ili ne.

B. Hrnjica

pre 17 godina

Da ne mora da poštuje matematiku, jasnija bi situacija bila da je predsednik na konsultacije pozvao najpre proruske orijentacije (SRS, DSS, SPS), a onda i proameričke orijentacije (DS, LDP); proevropskih - nema, iako su svi deklarisani kao ti. Dobro je rekao Svilanović da ne bi voleo da se ova izborna konfuzija pretvori u stvaranje i borbu oko interesnih zona na tlu Srbije - a ispade da je to upravo to, a da to niko narodu nije predstavio kao takvo, iz razumljivih razloga. Kao što niko iz naroda nije postavio pitanje o tome da li je Kosovo ikada u istoriji medjunarodnim pravom definisano kao deo Srbije, ili samo kao deo države čiji je i sama Srbija bila deo. Pa je narod glasao kako je glasao - emotivno i somnabulno: nije mu bitno ko šta nudi, važno je ko bolje pljuje u dalj i ko se manje skvasi kada "ide" uz vetar. Ove konsultacije su ovakve upravo stoga što, koliko god se busao u grudi istinoljubivošću, narodu niko nije govorio pravo stanje stvari, bojeći se kako reakcija spolja, tako i reakcija iznutra. A vruće kestenje pečeee...

Ilija

pre 17 godina

Ovde se ne radi o političkoj opciji budućnosti Srbije, radi se o budućnosti Srbije. Žalosno je da je raspored snaga takav da je teško sastaviti vladu, ali na DS je da ne ispusti ni ovu malu šansu da buduća vlada bude demokratska i proevropska, sposobna da sprovede sve reforme u društvu koje su nam potrebne da bi stali rame uz rame sa vremenom u kojem se nalazimo.
O radikalima i njihovom vodjenju države ne treba ni govoriti. Dovoljno je pogledati njihov program, testament iz Haga, njihov politički i stručni kapacitet.
Vlada kojoj bi bio mandatar Koštunica podrazumeva nastavak njihove "vladavine prava" i političkog egzibicionizma tvrdog jezgra stranke. O suštinskim reformama, naročito službi bezbednosti, je iluzorno i govoriti, a one su kamen oko vrata ovoj državi. Mandatar bi sigurno vodio "svoju" politiku, koja nas ni za dosadašnje tri godine nije daleko odvela, poštovanje predhodnih dogovora sa koalicionim partnerima je više nego neizvesno, to smo imali prilike da vidimo od 2000. do danas, a u slučaju pokušaja obaranja neefikasne vlade sigurno je da bi Koštunica, kao premijer, za svoju "demokratsku i proevropsku" vladu dobio podršku od SPS i SRS. U tom slučaju Srbija bi svoj iskorak u svet odložila za još četiri godine. Nenadoknadivo.
Na DS je da kohabitaciju sa narodnjačkim blokom drži u okvirima koji neće ugroziti već zakasnele reforme i izlazak Srbije u svet.
Oni koji stvarno žele dobro Srbiji, njen napredak i uključivanje u aktuelne integracije, ne treba da se kriju iza dobrih namera i koalicionih partnera, neka reformišu svoje stranke i programe, istaknu nove ljude i učestvuju u reformama društva i izlasku Srbije iz izolacije. Tada je svejedno da li će njihova politička opcija biti više leva ili više desna. To će se rešavati na izborima ali Srbija propadati neće.

Tanja

pre 17 godina

Vucic ocigledno ne moze da prizna da je demokratska, proevropska struja pobedila na izborima. Nama granice ne trebaju i necemo da zivimo u zemlji-logoru kao devdesetih.

Steva

pre 17 godina

Ako Boris prihvati Kostunicu za premijera ili nedajboze Velju za ministra proci ce kao Vuk i SPO! Mislim da ne sme biti kompromisa sa tim.

Sladjana

pre 17 godina

Искрено се надам да сви политичари имају толико мозга и да ће се договорити, односно да неће бити нових избора јер то ништа не би променило, осим што би нас много коштало и додатно урушило оно мало поштовања у свету.

srbija

pre 17 godina

Dopalo mi se sta je gost u vasem programu u izbornoj noci rekao, ne treba cekati: narod najbolje zna, izasao je i glasao, bas kako je glasao, zivot ne moze da ceka, vladu treba formirati sto pre, da bi zbog gradjana Srbije strucnost bila ispred politike. Dajte ljudi da radimo, a ne da pricamo, od toga nema nista, samo se gubi vreme.

Status Malus

pre 17 godina

Sve mi vishe lichi, da je ovo bacanje prashine u ochi i da nam se smeshi drugi krug,ali izborni.Niko nece odstupiti od svojih "ideja" i niko nece spustiti loptu,jer su svi s'jedne strane zeljni vlasti, a s'druge strane ne zele da uzmu vruc krompir (kosovo-nezavisnot) u ruke,jer bi time bili zapisani crnim slovima u istoriji Srba.Zalosno je, sto time samo radikali dobijaju na snazi, a "demokratski blok" se sve vishe i vishe osipa.Ponovo ce horde mladih ljudi stajati ispred ambasada chekajuci u redu za iseljenichku vizu.Kad izadje poslednji neka ugasi svetlo, da bar struju shtedimo...

TV

pre 17 godina

Voleo bi da su ovi pregovori javni, odnosno da ima TV prenos, da se vidi ko koga i za sta ucenjuje i da se vidi kome je vaznija fotelja od buducnosti Srbije.
Znam, pusta zelja ...

Nancy

pre 17 godina

Rekla bih da je DS već spremna na kompromis (Koštunica premijer) jer medju tri ključna pitanja Petrović ne pominje isporučivanje Mladića, a to je jasan ustupak desničarima oko Koštunice.

Lala iz Banata

pre 17 godina

Đelića za premijera!
U vladu će, na žalost, morati i DSS zbog broja poslanika, ali Koštunica nikako ne sme biti premijer!
Koštunica, Velja i njihove partije čine spregu sa Miloševićevim režimom - pa ne zovu DSS džabe SRS light!

M.Mirković

pre 17 godina

Ništa ovde nije crno-belo. Ako Boris pihvati Koštunicu i Velju, proći će kao Vuk, kaže neko. A šta ako ne prihvati? Kako će onda proći? Reč je o tome da ako Koštunica prepusti svu vlast DS-u, i on će proći kao Vuk. Za četiri godine od DSS-a ostaće samo tragovi na političkoj sceni, i borba za cenzus. Zato, tvrdim, Koštunica nikada neće prepustiti svu vlast Tadićevoj stranci. Bez Koštunice niko ne može da napravi vladu. U tome je njegova prednost. On čak može i sa radikalima, posle ovih sramnih Ahtisarijevih predloga, jer Evropi više ne mora polagati račune, pošto od nje ništa nije dobio. Gospodo, jedno su naše želje, a drugo je šta je realnost. Neverovatna je izjava portparolke DS-a, koja u novoj vladi vidi Čedu, Čanka i Koštunicu, zagrljene. Nemam reči!

Komunista

pre 17 godina

Vucic je potpuno u pravu kada kaze da Tadic treba da pozove prvo SRS da formiraju vladu. U koaliciji s drugim nacionalnim strankama - DSS, NS, SPS i Palminim arkanovcima to bi bila snazna vlada koja bi odrazila vecinsko politicko raspolozenja Srba. Ona bi bila ideoloski jedinstvena (nacionalizam, pravoslavlje, antikomunizam) i imala bi jedinstven stav po svim vaznim politickim pitanjima (Kosovo, hapsenje Mladica, itd) kao i prema civilizacijskim normama(odnos prema ratovima u Jugoslaviji, Djindjicu, itd). Jedino je posteno da nacionalisti formiraju vladu. To je mozda porazno za malobrojnu emancipovanu manjinu i za medjunarodni polozaj i ugled Srbije, ali to vam je demokratija. Trazili ste - gledajte.

ilija

pre 17 godina

Steta sto SPO nije prosao cenzus, pa da Vuk ide na konsultacije, pa da ovi iz takozvanog demokratskog bloka imaju koga da optuze za neuspeh pregovora.
Poludim kad pomislim, sta je sve radio onaj blesavi Vuk za ove takozvane demokrate. Cacak 93. godine, Djindjic i Kostunica idu odvojeno na izbore a mi iz SPO idemo u Dom kulture da pratimo njihove promocije, da bi njih bilo vise,jer niko od njihovih glasaca nije smeo da javno dodje. Pomazemo im da skupe potpise za izbornu listu, idemo kod nasih clanova da podrze njihovu listu. A oni tokom poslednjih izbora, ( Sutanovac, Dinkic, Velja,Markicevic, Sormaz)vode podzemnu kamapnju i idu kod nasih simpatizera i pricaju da ne treba da se glasa za SPO jer je to bacanje glasova. Dodje mi da pljunem Vuka, kad se setim sastanaka Udruzene opozicije Cacka, a Vuk nas zovne telefonom i naredjuje "pomozite DS i DSS, sve sto im treba, radite kao da radite za nas".
Sve samo sa jednim ciljem da promenimo Srbiju. A pokojni Djindjic, Bog da mu prosti dusu, kad su prebili Vuka i Danicu u "Ninu" na naslovnoj strani kaze " Ko se bije, mora da zna da moze biti pretucen". A blesavi Vuk , kad ga podsetimo na to samo odmahne glavom "Oprostite im, ne obazirite se, oprostite im i pomozite im".
24. septembra 2000. godine, visoki fumkcioner DS zove u nasu kancelariju i cinicno pita "Da li je to najjaca opoziciona stranka", a ove godine, sekretarica iste stranke zove SPO i cvrkutavim glasom pita "A ko to nije presao cenzus , HA HA HA HA".
Mene zove na fiksni telefon, neka Milica, kaze da je iz G17 i pita me uoci izbora da li sam neciji clan, ja joj kazem SPO, a ona meni " Da li biste razmislili jos jednom da vas ponovo pozovemo za neki dana, mogli bi da glasate za nas" i na kraju me pita jesam li stalno zaposlen.
Ne mogu da verujem. Nikada nijedan clan SPO u Cacku nije otisao kod nekog glasaca DS i DSS tokom devedesetih i trazio da ne glasa za te stranke jer su mali, nego smo im mi pomagali uvek i u svemu.
Napisah i olaksah dusu, a oci mi pune suza, narocito nakon sinocnih komentara Mirjane Bobic Mojsilovic u "Utisku Nedelje" o Vuku Draskovicu i Srpskom pokretu obnove.
Svim funkcionerima, clanovima i simpatizerima DS-a, DSS-a, G 17-a, LDP-a, i manjinskih stranaka zelim da se sto pre dogovore i obrazuju Vladu i nastave sa reformama i na ubrzanom putu Srbije u Evroatlantske integracije i na poboljsanju zivotnog standarda svih gradjana. Ne umem da mrzim a neki zasluzuju, a i onaj blesavi Vuk nas je ucio da uvek iznad stranackih interesa stavimo interese Drzave, pa neka kosta koliko kosta. Srecno vam bilo!Ilija Bakic!

Srba

pre 17 godina

Zasto kod predsedika Srbije odlaze anonimni clanovi radikalne stranke. Koji je njihov pregovaracki kredibilitet. Da nece mozda Predsednik Srbije kuririma iz Radikalne stranke dati mandat da sastavljaju vladu. Gospodin Nikolic omalovazava instituciju Predsednika Srbije, a ne Borisa Tadica.To nije patriotsko ponasanje.

Zox

pre 17 godina

DSS i SRS imaju velikih razlika u programima koje ih cine potpuno razlicitim opcijama. Sigurno su prividno bliskiji nego DS i SRS, ali ipak velika je razlika medju njima. DSS je proevropski orjentisana partija, dok je SRS proruski orjentisana. Zato DSS ne sme da rizikuje vladu sa SRS jer ce se njihovo glasacko telo u velikom broju preliti SRS-u. Najvazniju ulogu u ovome ima DS koja mora da shvati da se glasacko telo DSS-a mora ocuvati i znatno uvecati da bi proevropski orjentisana grupa vodila ovu zemlju tamo gde treba. Tadic to upravo cini, i zato sam siguran da ce Kostunica biti mandatar. To je sasvim logicno. Vlada ce se obuci u nacionalne boje, i izvesti evropsku integraciju zemlje. Ja sam glasao za DS kao i uvek, ali im nisam dao mandat da postave Djelica za premijera. Mene to ne interesuje i sasvim sam zadovoljan ako bi Kostunica bio premijer, ali da se izvrsi kompletna transformacija BIA i ostalih agencija. To bi definitivno prevelo zemlju iz stanja neodlucne u stanje spremne za EU. U buducnosti Srbija mora imati desni blok u DSS-u, levi blok u DS-u i Zelenu Partiju - Cedomir Jovanovic jer u sustini jedina razlika izmedju Tadica i Kostunice je sto je prvi konzervativac (crkva, Guca...), a drugi liberal. Cilj im je jednak.

pedja

pre 17 godina

"Pustite to sta smo pricali" rece Vucic u trenutku iskrenosti neopreznosti.a to je u sustini smisao njihove politike.Pricaju sta puk voli da cuje, a to ih ni na sta ne obavezuje.Tako da i nudjenje mandata njima je gubljenje vremena i sprdanje sa demokratijom.
Sto se tice DSSa i njihovog koalicionog potencijala,pa neka ga iskoriste.Ako nece Djelica i DS,neka uzmu SRS i Tomu za premijera.I to je demokratski.Posledice neka svako trpi prema zasluzi.Ne moze se DS kriviti za nove moguce izbore,ako ne podlegnu uceni.Glasci ce kazniti ili nagraditi politicare za njihov rad.I to je demokratski.
I sve ovo treba shvatiti kao demokratske procese u Srbiji.A sto se tice gubljenja para i vremena,e o tome je trebalo razmisljati pre petnaestak godina,a ne udarati u talambase i junacke grudi.Treba se setiti i tada velikodusne ponude za ulazak u EU(tada jos Jugoslavije),koju smo sa inignacijom odbili. Zaboravili smo De Mikelisa,Bejkera,neke lordove, da ne zaboravimo i Oli Rena i Ahtisarija.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Pa ovi radikali su komedija i nista vise. Danas su demonstrirali "multi-etnicki" sastav svoje delegacije koja je isla kod predsednika. Pored toga se nakrcala i Lidija Vukicevic, ne znam zasto, niti znam cemu bi ona mogla da doprinese sadrzaju razgovora, osim ako je htela licno da upozna predsednika. Mogu da zamislim i kako je razgovor tekao, preedsednik je postavio pitanje a oni po nalogu iz haske zatvorske celije nisu smele da odgovore pa su nekulturno cutali, vrhunac primitivizma je izbegavati dijalog pa cak i kad nisi ovlascen iz haske centrale SRS-a. Da je bila samo kamera da taj radikalski primitivizam snimi za siru publiku.

Satir

pre 17 godina

Sadasnja vlada ima iza sebe najbolje rezultate i to je cinjenica, iako je manjinska, sto nikako ne treba zaboraviti. DS je u velikoj meri kampanju gradio na kritikama vlade, i nije ni cudo sto se nalazi u ovoj poziciji, a ja ne bih voleo da sutra u istu poziciju dovedu i drzavu u kojoj zivim. Manjinsku vladu ne smeju, jer nemaju iole realan i prihvatljiv program koji bi podrzale druge stranke. Mnogi napadaju Kostunicu kao mandatara, ja sam opet pre za njega nego Zivkovica, a g. Djelic je covek koga postujem, ali nazalost slabih "politickih" vestina za takvu poziciju. Ne razumem samo zasto se objavljuju tolike neargumentovane kritike i nagadjanja, koje raspiruju mrznju medju vec napacenim narodom.

Dragoljub

pre 17 godina

Za svaku je pohvalu sto su radikali u svoju delegaciju ukljucili 2 zene i predstavnika nacionalne manjine, ali njihova delegacija nije imala pregovaracki legitimitet. Sa druge strane, potpuno je razumno sto se Tadic interesovao da li SRS moze da okupi oko sebe dovoljno poslanika koji bi izglasali vladu, i potpuno je nerazumno sto mu radikali na ovo nisu odgovorili. Na osnovu toga, Tadic ne moze dati mandat SRS, jer SRS nije demonstrirala da taj mandat moze iskoristiti. Sledece logicno resenje je mandat DSu. U buducoj vladi treba Kostunici dati mesto potpredsednika, u vladi na dosadasnjim mestima treba zadrzati Dinkica, Naumova, Popovica, Stankovica i Bubala. Iz vlade treba da odu Velja Ilic (u cemu su dometi njegovog ministarstva? Koja je to kapitalna investicija u Srbiji zavrsena ili uopste otpoceta u zadnje tri godine), Vuksanovic (covek i suvise zeljan licne promocije a ogranicenih sposobnosti), Jocic i Stojkovic (zbog ocigledne sprege sa bivsim rezimom i prljave proslosti), i naravno Vuk Draskovic.
U vladu treba da udju Djelic (kao premijer), Vlahovic, Ljajic (ministar za saradnju sa haskim tribunalom!), Cedomir Jovanovic (ministar bez portfelja), Vida Ognjenovic (odlican kandidat za ministra kulture), Vladeta Jankovic (mozda kao ministar spoljnih poslova) i Miroljub Labus. Od direktora javnih preduzeca treba smeniti direktora JAT-a i direktora RTS zato sto je javni servis pretvorio u (losu) kopiju komercijalne televizije.

Србислав Панајотовић

pre 17 godina

Од радикала ништа ново - надмено, безобразно и анти патриотско понашање!
Још у изборној ноћи је николић толико извређао Коштуницу, а као говори да жели са њим да иде у Владу и подели одговорност око важних политичких питања.
И сада шаљу на консултације око кључног државног питања са легитимним и легално изабраним председником Србије (није битно да ли је то Тадић, Пера, Мика или Лаза) једну промашену глумицу која не може да склопи ни просто проширену реченицу и нема појма шта је Српство, иако воли да прича о њему.
Радикали би, као и до сада, да имају максималне привилегије као да су на власти, али да не преузимају никакву одговорност. Да је њима стварно стало до Србије, мало би се у овом периоду уздржали од етикетирања и потцењивачког односа према другим политичким снагама.
У праву је Свилановић. Треба Тадић да преда радикалима мандат за формирање Владе. Па нека формирају Владу са ДСС-ом! Још боље, нека формирају мањинску Владу уз подршку ДСС-а, па да нам већ данас буде као деведесетих.
Ако се потврди да је народ већински склон мазохизму, биће то једна стабилна Влада.
Е, сад, једини је проблем натерати радикале у Владу ...

Никола

pre 17 godina

Нема сумње да је ДС по броју гласова заслужио да добије премијера. Али људи, погледајте биографију Боже Ђелића. Најбољи је избор за било које место у економским ресорима Владе, али за премијера није. На жалост, сем Бориса Тадића ДС нема бољег кандидата за место премијера од Коштунице. Далеко је, још увек, ова земља од ситуације да су јој једино економска питања битна.

srdjan

pre 17 godina

Tacno je da tzv "demokratski blok" ima vise glasova od SRS-a i SPS-a, ali ne mogu da se dogovore (kao sto nisu mogli ni za vreme Zorana Djindjica). Ovaj narod je u zabludi... izasao u onolikom broju na izbore, a vidi sada... Pomozi nam, boze i daj nam pameti... daj boze da se Srbi sloze.

Cika Sava

pre 17 godina

Svojim bezobraznim ponasanjem delegacija SRS uvredila je instituciju predsenika Srbije, bez obzira ko se trenutno nalazi na toj funkciji! Umesto da vode razgovor o buducem mandataru za sastav vlade, zbog cega su pozvani, oni se sramno,i necivilizovano, ponasaju trazeci da Pretsednik Srbije podnese ostavku!!! (Hoce li oni podneti ostavke svojim clanovima zbog neostvarenih 50 % plus jedan?!). Kada bi neko, na moj poziv, dosao u moju kancelariju i tako se ponasao, izleteo bi napolje kroz zatvorena vrata. Treba odrzavati distancu izmedju demokratije i anarhije. Brozovi pioniri iz patriJotske SRS to nikada nece nauciti.

Emilija

pre 17 godina

Sta mozemo da ocekujemo od radikala(SRS) vidi se po sastavu njihove delegacije na konsultacijama kod predsednika Srbije. Za DSS je poznato da su bili glavni razbijac stvarnih demokratskih snaga od 1996 do danas, neki iz sujete a neki iz ubedjenja. Posto su oni neizbezni cinilac u formiranju Vlade,ne mogu da ocekujem nista dobro,jer ako ostali pristanu na njihove zahteve(ucene) sada, nikada necemo imati pravnu drzavu i pravedno drustvo.Cudi me kratko pmcenje naroda koji je toliko glasova dao SRS-u, zar su zaboravili da su oni BILI na vlasti i kako su radili.

Milos Ilic

pre 17 godina

Kako mozze da "DS smatra da je neophodno nastaviti politiku za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu", i u isto vreme pozivati Cedin LDP+ da tu politiku sprovodi kada se zna da zastupaju upravo obrnuto?
Ccini mi se da DS ne trazzi partnera u DSS da formira vladu vech hoche vladu u kojoj bi sve sami da odluccuju a DSS da im se eto nadje kao vechina za donossenje odluka. Ponavljaju li se gresske koje je DS pravila i u DOS vladi cciji je rezultat bio i razlaz sa DSS? Prosto recceno kada se ima partner u bilo kojem poslu onda i partner mora uccestvovati u donossenju odluka. Ovo joss visse isticce Kostunicu kao jedinog ozbiljnog demokratskog kandidata za premijerski posao possto je u stanju razliccitosti pretvoriti u najbolju moguchu odluku za Srbiju u datom trenutku. Ne samo da uspeva autoritativno obezbediti veliku odgovornost u radu cele vlade, vech i pojedinaccnu uz zadrzavanje potpunog intergiteta ministara. To che biti odluccujuche za stabilnost nove vlade i mnogo znaccajnije nego koliko che ko imati ministara.

dacha

pre 17 godina

Stara latinska poslovica kaze:"Neque mittatis margaritas ante porcas!" Za moju generaciju kesha od 40 leta kao i za one koji su u toku skolovanja ucili latinski jezik u prevodu:"Ne bacajte bisere pred svinje!" Radikalima,DSS-ovcima,SPS-ovcima i inima, pricati o EU, evropskim vrednostima, suocavanju sa neposrdnom prosloscu je cisto gubljenje vremena! Ne mogu da zamislim da Kostunica bude premijer, Jocic, ministar unutrasnjih poslova, onda bi u tom slucaju Ratko Mladic, komotno mogao da bude Jocicev savetnik...

Novak

pre 17 godina

Bravo Ilija! Sve sto ste napisali, potpisujem i zato pozdravljam ono sto su rekli Mira Bobic Mojsilovic i Svetislav Basara kod Olje Beckovic!Vuk i SPO su krcili put za ovu danasnju gospodu koja se baskare i olako zaboravljaju da je sve prolazno...Nikada nisam bio clan Vukove stranke,a moram da priznam da su mi sve simpaticniji zbog svoje civilizovane i ugladjene kampanje,kao i zbog toga sto su ih sve vreme podzemno potkopavale "kolege" iz tzv. demokratskog bloka.Sve vise verujem u to da ce za SPO biti mesta na politickoj pozornici Srbije kada se bude shvatilo da od gromoglasnih predizbornih obecanja nema nista i da su novi izbori jedini izlaz iz corsokaka,svidjalo se to nekome,ili ne.

B. Hrnjica

pre 17 godina

Da ne mora da poštuje matematiku, jasnija bi situacija bila da je predsednik na konsultacije pozvao najpre proruske orijentacije (SRS, DSS, SPS), a onda i proameričke orijentacije (DS, LDP); proevropskih - nema, iako su svi deklarisani kao ti. Dobro je rekao Svilanović da ne bi voleo da se ova izborna konfuzija pretvori u stvaranje i borbu oko interesnih zona na tlu Srbije - a ispade da je to upravo to, a da to niko narodu nije predstavio kao takvo, iz razumljivih razloga. Kao što niko iz naroda nije postavio pitanje o tome da li je Kosovo ikada u istoriji medjunarodnim pravom definisano kao deo Srbije, ili samo kao deo države čiji je i sama Srbija bila deo. Pa je narod glasao kako je glasao - emotivno i somnabulno: nije mu bitno ko šta nudi, važno je ko bolje pljuje u dalj i ko se manje skvasi kada "ide" uz vetar. Ove konsultacije su ovakve upravo stoga što, koliko god se busao u grudi istinoljubivošću, narodu niko nije govorio pravo stanje stvari, bojeći se kako reakcija spolja, tako i reakcija iznutra. A vruće kestenje pečeee...