Sreda, 10.01.2007.

07:33

Srbija na CNN-u

Danas je počela reklamna kampanja Srbije na CNN-u, pod sloganom "Moments to Remember", ("Trenuci za pamćenje").

Izvor: B92

Srbija na CNN-u IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

107 Komentari

Sortiraj po:

vr

pre 17 godina

Manastir nad rekom u prvom spotu je, kako je neko već lepo primetio, Rumunski manastir Mracuna, evo slika
http://beogradac.com/galerija/displayimage.php?album=12&pos=80
i
http://www.enduromania.net/longdistance/Mraconia%20Monastry.jpg

DS

pre 17 godina

Ja sam tek jutros odgledao spot sa velikom paznjom i ne mogu da skrijem zadovolstvo.Ako uzmemo u obzir TV stanicu na kojem je spot prikazan i ono sto je najvaznije konkurentne spotove mozemo biti vise nego zadovoljni.Kada pogledate reklamu Slovenije, Hrvatske, Crne Gore... vi ne mozete razlikovati zemlju, sve je isto, nesto kao jagode sa slagom, koje jedete svaki dan, pa vam se zgade.Ovo je ipak mnogo drugacije, sigurno ce mnogi biti zainteresovani.

Dragan

pre 17 godina

Nova reklama za mts sa ansamblom Kolo je izvanredna i bila bi odlican pocetak za spot o srbiji. ovo izgleda kao slide show i ne nosi nikakvu poruku. rekose u danasu neki ministri kako ja spot uradjen nakon "posmatranja" americkog trzista. bojim se da su omanuli dosta. siguran sam da amerikanci zele dinamiku i egzotiku a ne pateticnu, lepu i obicnu prirodu. spot je totalni promasaj i zbog ovoga bi neko trebao da odgovara. bacen novac.

Ivan

pre 17 godina

Evo ga i drugi spot na YouTube.com.

http://www.youtube.com/watch?v=9ppD7n2Is98

Za razliku od prvog, ovaj je mozda za nijansu bolji. Konacno da vidimo i poneki grad, ljude, zabavu, Kalemegdan, i naravno da ne izostavimo mnogobrojne crkve i manastire u svakom drugom ili trecem kadru koji se i dalje menjaju prebrzo. Mislim da bi natpis "Sights and Sounds, Serbia" trebao da bude dosta uzi, a ne da zauzima 1/4 slike. No dobro, tesko je svima udovoljiti...ipak se okrece na CNN-u. :)

jagoda

pre 17 godina

Spot uopste nije los.
Mada su meni svi ti spotovi (Rumunski, Hrvatski, Makedonski, Egipatski, Indijski...) koji se vrte na globalnim televizijama najgora kicerica.
U nasem spotu bar nema napadnog umetnicarenja, tako da je ono sto bi se jos moglo nazvati i losom rezijom za male pare, zapravo plus.
Spot pocinje vatrom koja pokrece balon i onda se krece u panoramsko razgledanje Srbije. Prikazani predeli su klasicne lepote i mogu se naci verovatno u svakoj zemlji. Ono sto je bitno je da ti predeli odisu mirnocom i to je verovatno i glavni cilj poruke. Srbija je, dakle, jedna mirna, normalna zemlja. Postoji i jedan podtekst gde je Srbija prikazana kao prastara, hriscanska, dostojanstvena zemlja.
Zapravo, ceo spot odise nekim rusticnim sarmom. Vrlo zanimljivo.
Etno muzicka podloga sjajno naglasava ove poruke.
Bilo bi savrseno kada bi drugi spot bio koncentrisan na vredne, srecne, mlade, urbane, blabla ljude, koji se bave nekim lepim aktivnostima u , jelte, mirnoj, dostojanstvenoj Srbiji. Ta dva spota bi bila odlican spoj.

Slobodan

pre 17 godina

Najvise mi smeta onaj kadar sa onim muvama ( ili polen svejedno) u reci. To je bas gadno.
Onaj politicar koji se javno oglasi sa izjavom da je spot los i da ga treba zameniti pobrace dosta glasova!
Ucinite nesto molim vas!!!

djole

pre 17 godina

nerazumem zasto nisu prikazali festivale kao GUCU i ESIT, na kraju dana gledajuci stvari realno to ce privuci najvise turista. Trebali su Srbiju da prikazu kao destinaciju za provod sto je uprincipu i istina!

milan

pre 17 godina

užas... ovo je kao neka power-point prezentacija, i to neka jako loša. nekoliko sličica koje se prelivaju jedna u drugu, totalno bez smisla, totalno bez duše, a "duša" to bi neko reko je naš adut... ma mani te me ovoga..

Ivan

pre 17 godina

Potpuno podrzavam poduhvad da se konacno i Srbija predstavi svetu u lepsem izdanju ali ovaj spot je totalni fiasko. Ovo je moglo da bude uradjeno mnogo kvalitetnije i profesionalnije za te pare. Ja kao amater bih bez ikakve novcane nadoknade mogao napravati mnogo kvalitetniji i interesantniji spot od 40 sekundi. Ovde ne videh apsolutno nista osim pustih planionskih i ranivicarskih predela sa par manastira, brodica i rodom koja poleti. U potpunosti je izostavljen ljudski aspekt, znamenitosti, etno simboli, itd. Sve izgleda kao mrtva priroda, sumorno, tmurno, zastarelo, bez zivota (sto i nije daleko od istne)... Kadrovi se menjaju izuzetno brzo i nepovezano da me je glava zabolela. Svaki komentar o (ne)kvalitetu fotogrfija bi bio suvisan. Ocena, jedva 2- (i to je puno).

Olga

pre 17 godina

Slucajno znam kako se dobijaju poslovi ovakve prirode (primer Novog Sada): pare se odobre u vladi pa onda posao dobije sin jednog od clanova odbora jer je "mali jako talentovan", pa onda "mali" prvo potrosi pare na izlaske pa onda krene da vrbuje svoje garije da mu urade snimke i montiraju materijal, pri cemu je on glavni estetski direktor i sve na kraju ispadne amaterski i jeftino. Pretpostavljam da je tako pravljen i ovaj spot. Rodjacko-burazerska drzava, pa joj je takva i promocija...

Nikola Đuković

pre 17 godina

Može li bilo ko da mi objasni zašto se nije promovisala Guča i EXIT? Svaka čast prirodi, manastirima, banjama, gradovima, ali nije valjda da Vladi nije bitno da li će stranci i u kojoj meri dolaziti da vide Guču ili EXIT, koji se redovno promoviše na MTV-ju.

Nostalgicna Beogradjanka

pre 17 godina

mnogo sadm se sad rastuzila....onako istinski......sedim vec 5 meseci u americi i pricam svima koliko je moja zemlja lepa i kolko mi nedostaje.....i svima pricam da treba da dodju i zao mi je mnogo sto u tu reklamu nije uneto malo vise strasti prema nasoj zemlji i malo vise isticanja njene lepote...glupo mi da ulazim u to kako sam cak i ja mogla da napravim bolji spot i kako je trebalo da bude mnogo bolje kako su svi bolji od nas kako je vlada lopovska kako su sve ovo samo otaljali.....glupo mi je jer to slusam za svojih 18 godina bukvalno svakodnevno-od drustva od porodice od profesora....samo kukamo a niko nista ne radi.Evo i ovu recenicu sam cula mali milion puta pa ona nikad nista nije promenila.Zaista sam se rastuzila veoma mnogo....ali sta je tu je...moracu da se nosim sa time i cekam da jos malo odrastem pa da krenem da se borim za svoju zemlju....ovih 5 meseci ovde je bedna kolicina vremena u odnosu na ceo zivot koji cu proziveti ali u meni je usadilo zelju koju cu nositi u sebi ceo svoj zivot a to je da prozivim svoj zivot u nasoj prelepoj zemlji i da dam sve od sebe da je ulepsam jos vise a ne da pobegnem u inostranstvo vicuci na sve strane kako Srbija nista ne valja i kako zivot nije fer.......Stvarno sam se rastuzila zbog cele price oko reklame i zao mi sto propadose te pare i necu ni da razmisljam na sta su sve mogle biti potrosene jer cu se samo iznervirati..

POINT ZERO

pre 17 godina

Problem ove zemlje jeste amaterstvo, ali jeste i izazov da se ni od cega napravi nesto. Bez mora i valjanih planina, Srbija i nema sta puno da ponudi. Kad se tome jos pridoda i srpski mentalitet, onda bi logicnije bilo da se napravi reklamni spot koji bi svet odvracao od posete Srbiji. Manje bi se brukali, ali bi zato bili senzibilniji u svome poimanju realizma.

exof

pre 17 godina

Реклама је безлична, типично амерички урађена, за хватање на брзака.Али добро је што смо се појавили на највећој глобалној мрежи CNN.У односу на цене наших ТВ кућа то и није прескупо, а CNN се ипак много гледа, а наше сателитске ТВ програме гледа углавном дијаспора.Надајмо се да ће наши маркетиншки стручњаци урадити бољу(у шта сам уверен)рекламу, а не да дају 15 сати материјала, да га Американци прекрајају на свој начин.

Danko

pre 17 godina

Ovo je najbedniji spot koji je ikada prikazan na CNN-u. Samo nedostaje Borat da iskoči iz šumice...
Nije isključeno da će se Cohen sledeći put, pojaviti u novom liku, ovog puta iz Srbije, a onda će naša Vlada, kao kazahtanska pre nekog vremena, zakupljivati i čitave stranice New York Times-a, u želji da opovrgne naopaku sliku o nama samima.

Nikox

pre 17 godina

Video sam tu reklamu, izvinite ali ne valja, ko je to uradio ne znam ali kada ka vidis to te podsecuje na kvalitet 90-te, nema ni kolorit nekako rdva je kao VHS snimak,,,, los kvalitet nema ni rezije na njemu nikakvog specialnog effecta, to nije reklama za srbiju nego antireklama, to meni ne privlaci da dodem i da posetim srbiju ta reklama izgledaa veoma jeftino kao Borat na Kazakistanu tako nesto. I kao drugo manastir na decanima i peci nije deo srbije. Lazna prezentacia srbije...

njujork

pre 17 godina

ha ha, ne može bez orlušina... ovo je više spot za nas preko okeana da znamo da se ne vraćamo, nego za bilo koga da dođe. hvala!

I MI smo ljudi

pre 17 godina

Upravo sam video oba spota. Zaista, reklama nema neku duboku poruku i mogli su da uloze daleko vise truda ali ja sam VEOMA ZADOVOLJAN. Treba pokazati svetu sto vise od lepote nase drzave pa da se barem malo poboljsa nas imidz u svetu. Za pocetak nije lose ;)

igor-amerika

pre 17 godina

Ne znam jeste li primetili, ali kada se iz daljine zumira mapa Srbije, Srbija i Crna Gora su predstavljene kao jedna zemlja! Kada posle prvih par sekundi krene kamera da zumira Balkan, jos uvek postoji SiCG! Samo obratite paznju. Osim toga, vecina ostalog je OK. Svi sad pricaju kako bi odradili bolje, a zapravo bolje je sto imamo nekakvu reklamu nego nikakvu. Mislite da je prosecni farmer u Ohaju obrazovan da razume audio-vizuelnu kompoziciju spota? Jok,more. On ce samo da kaze: A, to je Srbija! Nisam ni znao gde je!" Briga njega za umetnost. Svrha ovog spota je pre svega da nas lepo predstavi, a tek onda da privuce turiste.

Razocarana

pre 17 godina

Oprostite ali da vas pitam: sta je bila tema ovog spota? O kojim hotelima, pumpama, toaletima pricamo? Jel to finansirala pravoslavna crkva kada je toliko crkava u tom spotu? Njiva sa par vocki, pa to je moglo i mnogo bolji kadar da se izmontira. Jednom recju sramota!

Igor, Spanija

pre 17 godina

Spot je mogao da se mnogo bolje uradi. Ali, sta drugo predstaviti ? Turisticka ponuda u Srbiji je OCAJNA. Letos sam posetio roditelje, i nagovorio mamu i brata da skoknemo do Smedereva, da vidimo tvrdjavu. Kada smo parkirali nas Yugo iza zeljeznicke stanice, prisao nam je jedan par iz Francuske. Jadnici, trazili su nekog ko barem govori engleski. Videli su da imamo isti auto kao sto su oni uzeli preko Rent-a-car u Beogradu. Njihov Yugo prosto nije hteo da upali. Cak ni kljuc nije hteo da se okrene. Nesto se bilo blokiralo. Bili su zamolili (nogama i rukama) jednog policajca da im pomogne, ali ih on nista nije razumeo. Ja im rekoh da nazovu rent-a-car u Beogradu, pa neka im oni posalju novo vozilo. Ali, rent-a-car im je odgovorio neka se snadju, neka nadju automehanicara u Smederevu, pa ce im oni pokriti troskove kada se vrate u Beograd. Jadni Francuzi, bili su skroz izgubljeni. Ko li ih nagovori da odu do Smedereva. Nakon toga, mama, brat i ja smo se probili kroz kafanu na zeljeznickoj stanici, kroz barustinu koju je pravila napukla cev koju niko da popravi, i okolo naokolo jer je zatvorena kapija preprecila put. Presli smo sijaset koloseka i zaobisli kompozicije US-Steel vagona i usli u tvrdjavu (koja je za 3 godine bila podignuta, ali se vec 60 godina nije temeljno renovirala). "Park" unutar Velikog grada je poljana od korova, ispresecana jarugama, raskopana i zapustena. Nismo se odmah uputili centralnom stazom ka Malog gradu, vec smo zemljanim putem obilazili unutrasnju stranu zidina. Naisli smo na neke Nemce koji su kroz korov raskrcili put do rusevina stare crkve i temelja turskog kupatila. Kada smo konacno stigli do Malog grada, uvideli smo da nema nikoga u kiosku gde se prodaju ulaznice. Bilo je napisano "Vracam se za 30 minuta" (Bog zna koliko dugo taj natpis stoji). Mali grad je bio zatvoren. Nekako smo dovikali jednog cicu koji je sa druge strane kapije nesto cistio. Objasnio nam je da je zatvoreno zbog posledica poplave (koja se desila nekoliko meseci unazad). Meni se dvoriste Malog grada cinilo prilicno suvim na augustovskom suncu. Obisli smo zidine na Dunavu, gde je bila pobacana neka slama oko starih zaprega (valjda se, Bog zna kada, snimao neki film), i uputili u centar da rucamo. Tu nas je sacekalo najvece iznenadjenje. Restoran "Perper" na gradskom trgu je SVETSKE KLASE ! Moze da se meri sa bilo kojim restoranom u Nemackoj ili Spaniji. Eto, barem nesto lepo ....

Miroslav Gordanic

pre 17 godina

Ne znam da li ste znali, ali spot je radio upravo CNN, na osnovu video materijala koji je poslala nasa turisticka organizacija. Oni su od vise slika i video spotova uklopili finalnu verziju. Opasan propust. Ovi iz TOS-a su trebali da naprave pravo snimanje sa jednom kamerom, bez razlicitih video formata i da to ukompunuju zajedno sa PORUKOM koju bi spot nosio. Pogledajte kako su to samo Rumuni uradili

miroslav

pre 17 godina

Zanimljivo, neznam koliko ljudi to znaju ali su ukupne investicije u televiziski advertising umnogome smanjene na zapadu uprkos umnozavanju mreza televiziskih, mislim da bi bilo daleko vaznije uloziti sredstva u informatizaciju destinacija njihovu onlajn dokumentaciju i kampanje putem interneta za promociju....

It's hard out there

pre 17 godina

Nisam gledao TV spot (niti cu), ali mi jedna druga stvar nije jasna : sa stanovista ciljne grupe kojoj se ovakav tip materijala prezentira veliko je pitanje zasto je izabran CNN? To je medijska kuca ciji se auditorijum moze staviti u istu intelektualnu ravan sa gledateljima Palme ili citateljima Treceg Oka. Dakle ljudi koji ne samo da nikada nece pomisliti da odu turisticki u Srbiju, vec im je problem i da odu do susednog grada i posete najblizu rodbinu i kojima je "top thrill" otici posle Wall-Mart-a u mall-outlet. Veci efekat (i jeftinije) bi bilo da su objavili serijal u nekoliko glavnih magazina za koje se zna da ih citaju oni kojima je ovaj tv-spot trebao biti namenjen.

Zoran DE

pre 17 godina

Pa ovo je za plakanje. Da li je moguce da autor misli da nemamo nista drugo da prikazemo u 40 sekundi? 3 broda, 2 crkve, malo vode i pejzaz savane sa par brda? Stvarno tuzno, a steta je ogromna. Te pare su uzete od poreskih obveznika, plus sto sad treba dati duplo vise da bi se prikazao jedan normalan spot koji ce potisnuti efekat ove bruke. Kladim se da je ovo radio neki americki 'profesionalac' koji je u Srbiji proveo svega 7-10 dana. Jadno.

gde su ljudi u filmu...

pre 17 godina

trenuci za pamcenje? samo se pitam koga ce ti stranci da pamte? pa u filmu nema niti jedne osobe, nema ljudi po kojima ce stranci da nas pamte? gde su ljudi? gde smo mi?

Dusan - Nikozija

pre 17 godina

Ne zelim ovom prilikom da vredjam idejne autore ovog spota, dobro je to sto pucamo na visoko promovisuci srpski turizam, i to cu uvek pozdraviti, ali ako ste vec imali sansu i cash u rukama, to je zaista moglo i mnogo bolje da se odradi, ali ovako samo mozemo kritikovati u prazno. Evo pozdravicu ovu promotivnu akciju, kakva god da je, prva je i ne bi trebali da uzimamo za zlo. Svako ima pravo na gresku, makar se nesto radilo...Dusan - Turizmolog

Amerikanac

pre 17 godina

Reklama je sasvim OK. To je ono sto je lepo u Srbiji - priroda, kultura i istorija, a ne taj vas veliki prljavi istocno evropski grad Beograd...

Dr X

pre 17 godina

Jos jedna od preidzbornih igrica DSS-a, kao sada smo se izborili za spot. Bas sada pred izbore, premijer odresio kesu ne bi li nam pokazao kako se voli Srbija i koliki on ima uticaj. Kao sto je bas sada otkrivena kokain veza, carinska mafija itd. Ni za decu da poveruju...

Bolex

pre 17 godina

Gledao sam spot i ima toliko nedostataka, mada je lepo ono sto je prikazano, ali daleko od onoga sto Srbija ima.Po meni nedostatci su sledeci:

*7 sekundi od 40 je potroseno na lociranje i prikazivanje samo mape Srbije.Svako ko ovo gleda pomislice pa gde ja to treba da putujem da bi dosao to tzv. Srbije?

*Nekoliko bezveznih sekundi potroseno na pticu koja na kraju leti, a u pozadini neka mutnina. pa to je moglo biti snimnjeno bilo gde drugo-let ptice.Bolje bi bilo da su prikazali kako lastavice grade gnezda ili rode.

*Trece, neki specijalni efekti pre prikazivanja slike o nekoj vocki su bespotrebni, gubljenje vremena.

*Cetvrto, slike kao da su uzete iz nekih 80-ih godina, i uglavnom je prikazana osusena trava, sivilo i zutilo...Nedostaje svezina i nagovestaj zivota.

*Peto, neusaglasenost duzine trajanja slika ili video zapisa...veoma je prebrzo prebacena slika sa gracanice na neki sumski predeo, sto odudara ostatku reklame. Isto kao da je neko pogresio u vremnenskom rasponu.

Sesto, mnogo je toga moglo biti prikazano, kao na primer: neki seoski ambijent, pogled sa Kalemegdana, Zlatibor zimi, Klisure, Djerdap...

spoter

pre 17 godina

Spot je lose uradjen, da nema onog natpisa "Serbia" dole, 99,8% srba ne bi prepoznalo da se radi o Srbiji, a da ne pricamo onda o ljudima iz sveta... No, niko ne komentarise jos jednu stranu medalje, a to je da nigde, pa cak ni na kraju reklame nije dat ni jedan internet link!!!

U danasnje doba kada se ogroman deo informacija dobija preko interneta, nedostatake nekog linka tipa www.visitserbia.com ili slicnog je nedopustiv. Ustvari, kada malo bolje razmislim, mozda je tako i bolje, jerbo bi onda verovatno nekom "talentovanom klicu" nekog budzovana dali 100.000 evra za izradu sajta koji bi nas jos vise brukao...

dzibril

pre 17 godina

Dakle, odgledah malopre onaj spotic, kuku lele, ako neko zeli tako da predstavi Srbiju. Ispade maltene kao da u zemlji nema zivih ljudi. Kadrovi su suvise brzi, jeste lepa priroda, ali ima i lepsih stvari, a vrhunac mi je kadar manastira nad rekom (mali beli manastir nad vodom) sto je snimak iz djerdapske klisure manastira koji se nalazi na rumunskoj strani djerdapa. Za one koji su prolazili tuda to je manastir ispod Decebalove glave na lokaciji koja se zove Hajducka vodenica.
Pa zar ni to nisu znali ti "kreatori" spota?
Jadni smo mi ako nam je ovo turisticka promocija.
Kam Gamzigrad, kam Lepenski vir, palic, Caricin grad, Smederevo, i slicne lepote?
Kadrovi Gracanice su kriminalni, neinventivni i potpuno nista ne govore.
Za ovo bi ministar turizma dr Dimitrijevic (koji btw nije ni video spotove dok su pravljeni ili neposredno nakon sto su bili gotovi, sam to izjavio na press konferenciji) trebalo da ponudi sam ostavku, bez iko da je trazi.

Nele

pre 17 godina

Sta bre nije lose? Neko bi opet voleo da se kaze da je dobro iako nije samo zato sto je nase. Takve stvari se rade visoko kvalitetno, ovo je za tako bitnu stvar amaterski. Pa, spot LDP-a je, recimo, pet puta bolje uradjen. Mnogi spotovi nasih pevaca su mnogo bolje uradjeni sa neuporedivo manje para. Zasto se nije uradilo vise resenja pa da strucnjaci o tome odluce. Kad god se daju zajednicke pare za nesto niko ne sme da se ponasa prema tome kao da je to njegovo privatno.

Srdjan, Ceska

pre 17 godina

Citajuci komentare, vidim da je onaj narod (ako uopste i zasluzujete da se tako zovete, al dobro) ne zasluzuju nista drugo osim onih iz SRS-a. Dok nije bilo spota, bilo je kako vlada treba nesto da uradi. Sada, kad je napravljen i postavljen na najuticajniju televiziju u svetu opet ne valja. Braco Srbi, zelim najiskrenije vam zelim da jednog dana pocnete na stvari da gledate i malo drugacije nego kroz stranacku politiku. Iskreno mislim da je ovaj isti spot uradio Ceda Jovanovic, danas bih na ovom sajtu citao same pohvale.

Obican gradjanin

pre 17 godina

Sto se tice spota Rumunije, fenomenalan je!!! Pitam se da li je uopste neko gledao spotove drugih zemalja pre nego sto je radio spot za Srbiju. Mislim da je trebalo raspisati neki konkurs, pa da se tako izaberu najbolji radovi.Ovo je stvarno, na zalost, sramota! Nadam se da ce neko konacno ukapirati da ljudi s iskustvom treba da obavljaju neke stvari, a ne ljudi koji nemaju pojma i po politickoj liniji. Nadam se da ce jednom biti bolje. puno pozdrava svima!

Goran

pre 17 godina

Jako bih voleo da znam šta čovek, odgovoran za ovaj projekat sa reklamom, pomisli kada pročita 58 iskreno negativnih mišljenja o kvalitetu reklame a ni jedno pozitivno. da li pomisli: "Au, ovaj put sam baš zabrljao" ili pomisli: " Ma šta stoka zna." Isto tako me interesuje šta u istoj situaciji pomisli njegov šef i da li će mo to ikada saznati, pa makar kroz neku vest tipa: "smenjen ... za turizam Republike Srbije"

Z

pre 17 godina

Pre jedno desetak godina ucestvovao sam u siroj diskusiji o tome zasto je engleski tekst na boci Knjaza Milosa imao vise gramatickih gresaka nego reci. Moje misljenje je da je to bila posledica ne izbora neznalice nego posledica traljavosti sistema. Ja licno poznajem desetak ljudi koji bi mogli da naprave mnogo bolji spot, ali ministrov kum ima rodjaka koji ima kameru i verovatno neku diplomu iz korumpiranog obrazovnog sistema po rodacko burazerskoj liniji. Proliferacija takvih stvari ne samo da garantuje los i bezlican spot nego i losu vlast, diplomatiju, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju, privredu, vojsku,policiju, sudstvo itd.

bob the builder

pre 17 godina

Iako bih voleo da kazem da je spot fantastican, ipak to ne mogu. Poredeci ga sa spotovima koje su ostale zemlje uradile, zaista izgleda smesno. Imate oba spota na sajtu ministarstva tirizma pa pogledajte.

Glavna zamerka kao sto to neko gore rece - slike se vrte prebrzo - da li se ispod krije neku sublimalna poruka, to ne znam.

Prizori su po mom misljenju amaterski izabrani. Npr - slika sa splavova - vidi se 5-6 ljudi koji djuskaju i to sve traje 1.6345 sekundi. Ako su vec hteli da puste sliku splavova mogli su npr iz aviona da ih snime nacickane po Dunavu i naprave neku montazu da to vezu sa nocnim zivotom. Manastiri - Jedina slika iz vazduha je cini mi se hram Svetog Save a sve ostalo su cini mi se snimci sa zemlje sto zaista izgleda amaterski.

Hrvatski spot su uglavnom prizori iz vazduha gde se vidi sva lepota jadranske obale. Sta biste rekli da su oni pustili sliku tri babe sa otromboljenim sisama u krupnom planu kako se cvare noge na nekoj od plaza? E tako meni ovo nase izgleda.

Jadno, jadno, jadno - mogli bi vi sa b92 da malo procackate da se vidi ko je i kolike pare dobio da napravi ove snimke - to je strasno!!!!

usa

pre 17 godina

Samo razmisljam naglas.Salosno je to sto je je grupica ljudi podelila pare medju sobom,a nista narocito nije uradjeno,da bi spot bio dobar.To je moja Srbija!!

Srpski Indijanac

pre 17 godina

Ja nisam gledao spot, jer nemam mogućnosti, ali čitam ove komentare i saznajem da je moja Srbija prestavljena bez ljudi. Znači to nam je budućnost, Srbija bez ljudi. Pitam kod koga će doći stranci? Možda kod Indijanaca?

Pozdrav iz Srbije

pre 17 godina

Ljudi, sta vam je? Pa ovo nije reklamni spot za promovisanje Srbije kao turisticke destinacije. Ovo je predizborni materijal namenjen domacem birackom telu. U fazonu "Volimo te otadzbino naaaasaaaa...."

Denis

pre 17 godina

Pretpostavljam da je ubacivanje grba bilo u kontekstu razvijanja prepoznatljivog i jednostavnog znaka kao sto je hrvatska sahovnica. Onaj tko je zamislio popularizirati i grba treba bi se malo educirati po pitanju suvremenih vizualnih komunikacija. Nisam vidio spot ali uza sve pohvale kojekakvim gruzijskim, rumunjskim ili hrvatskim spotovima mislim da su postali iritantni i egzotično priglupi. Ocito suvremeno međunarodno pravo ide u smjeru definiranja državnih atributa; novac, teritorij, vojska i spot na CNN-u. Kada imas to onda si drzava.
Kakva vlast takva bižurterija!
Lucifer iz Rijeke

lazar

pre 17 godina

Spot je sasvim ok! A bilo je za očekivati veliku pljuvačinu kao i uvek ovde na B92 ! Šta god lepo da se dogodi, kao što je predstavljanje naše Srbije na stranim televizijama, ne na ružan, nego na lep način vi zgazite... tužno ali baš takvi ljudi koče Srbiju. Ljudi bez života koji vide u svemu samo slabo .... Tačno je ! Sa takvim nema budučnosti....

Tosha

pre 17 godina

Spot je sasvim OK. Poslednje sto ljudi sa zapada zele da vide su neke pretrpane urbane sredine, sa shopping centrima, ili nesto sto imaju kod kuce u Londonu, Njujorku, Parizu, Becu, Berlinu... Ovako je Srbija prikazana na originalan i drugaciji nacin, kao oaza Evrope, a ne kao bleda kopija neke od zapadnih zemalja. Bravo!!!

dbk

pre 17 godina

Nisam vidjela spot(ove), ali citajuci komentare moram pitati: Kako se moglo dogoditi da spot ispadne tako lose kraj tolikih izvrsnih dizajnera, graficara, ... iz i u Srbiji?? Ili su se autori birali po nekoj drugoj, podobnosti (vs sposobnosti)?

Putuj Evropo... ne misli na nas

pre 17 godina

Ideja jeste dobra - netaknuta prirodna lepota, mir, itd... ali mogli su mnooogo lepse kadrove da snime/bolje izmontiraju. Ovo je jadno, kao da sam ga ja pravio digitalnom kamerom u svom stanu. RTS produkcija iz 80-tih godina.

Svetislav Kozlovic

pre 17 godina

Evo, vec sat i po pokusavam da vidim to cudo na CNN-u i nikako da ga docekam.

Svejedno, kako vecina (NEGATIVNIH!) misljenja sasvim razlozno izgleda, mogu da zakljucim da je fantastican kadrovski potez ove vlade urodio ocekivanim plodom - da na celno mesto u Turistickoj organizaciji Srbije postave Miodraga Popovica, Milosevicevog kadra sa Milanovicevog i Vucelinog RTS-a i zamenika ministra informisanja (1998-2000) u vladi Mirka Marjanovica, kod ministra informisanja Ace Vucica, i to u vreme donosenja i sprovodjenja najgorih zakona o cenzuri medija - stvarno je fantastican potez.
Sa ocekovanim rezultatom.
I klozetskim plodovima.
Ili kako poslovica kaze "prema svecu i tropar".

Sveta, NBGD

Dule UK

pre 17 godina

A pre neki dan sam u jednoj dobro snabdevenoj knjizari u Edinburghu trazio bar jednu turisticku knjigu o Srbiji ili Beogradu.

Nema nijedne!

Mozda bi trebalo da se krene da se radi na vise koloseka jer neznam koliko su samo TV reklame dovoljne za promociju Srbije.

marko

pre 17 godina

Ovoga momenta bih mogao da nabrojim oko 70 predivnih mesta u Srbiji kojih nigde nema. Novac je svakako uludo bacen, jer kad pocnu reklame ljudi prebacuju kanal. Sa pola miliona evra je mogla da se uradi zgrada sa 40-50 stanova koji bi bili prodati mladim naucnim radnicima po povoljnim cenama od kojih se mnogo ocekuje,od kojih mnogo zavisi(ako ne danas, a ono sutra), a kojima se slabo sta nudi.
Mi smo ljudi krajnosti: ili nas komunisti zatvore u sebe pa se zadovoljimo sto je mir i sto smo ukotvljeni bez obaveza i odgovornosti; ili krenemo u preterano glupo i skupo otvaranje prema svetu,dakle na pogresan nacin,ne resavajuci unutrasnje probleme.
Takodje se za pola miliona evra moglo nabaviti par skenera za magnetnu rezonancu, bez koga nema moderne dijagnostike bolesti kicme, ali i krvnih sudova.Veliki broj ljudi u Srbiji umire naprasno od pucanja aneurizme krvnog suda u mozgu, srcu ili abdomenu, a to bi redovna magnetna rezonanca otklonila 100%.
takodje smo pomenute pare mogli da ulozimo u akcije neke kompanije od koje uvozimo neku robu koja nam je preko potrebna.
I tako...ima vazdan ideja.
.....
Ljudi putuju iskljucivo prema dubini dzepa i shodno ponudi turisticke agencije u koju imaju poverenja.
.....
Pozitivno je to sto se prikazuje Srbija bez rata u pozadini.
Naravno da ni sa ovom reklamom ni bez nje necu glasati za ruralnu opciju.
Sve najbolje!

MaSsA

pre 17 godina

OMG! Ovo je zaista potpuno tuzno, pa ovakav spot nema nikakvu vrednost, kolaz slika koje nemaju nikakvu snagu, emociju... Ja sam iz zabave radio zanimljivije stvari od ovoga.
Pa da su bilo kog studena sa FDUa uzeli spot bi bio 1000x bolji.
Ja se bavim proizvodnjom spotova i znam da reklame kod nas mogu da budu jako dobre, imamo uslove, imamo kreativne i sposobne ljude koji se bave tim medijumom.
Prvi kadar planete zemlje je jedina dobra ideja u celom spotu, medjutim vec prvi sledeci animirani kadar odaje otuznu sliku "kreative" u pokushaju.
Brza smena kadrova bez ikakve priche, dramaturgije ne moze da stvori bilo kakvu emociju...
Pa kolazni film postoji od pochetka 20 veka i sve sto treba da se uradi je da se malo prochita neka fina knjiga koja se bavim gramatikom filmskog izraza i nema problema.
Ko god da je birao slike i kadrove nema osnovni osecaj za estetiku.
Ovo je potpuni debakl, spot vishe govori loshe o svesti sta je umetnost i vrednost audio vizuelnog izraza.
Komentari da je bolje da imamo bilo kakav spot nisu ispravni jer je danashnja publika jako filmski obrazovana [nije ista publika pre 100 godina i danas] i lako prepoznaje amaterizam.
Danashnja video produkcija je na daleko vishem nivou od ovog idiotizma...
Tragedija da pored toliko kreativnih ljudi u ovoj zemlji predstavljamo sebe kroz ogledao mediokriteta.
Tuzno i zalosno...
Mislim da bi mogli da nadju ljude koji bi za Dz uradili novi spot samo da se ova glupost skine sa etra.

Razočaran

pre 17 godina

Stvarno sam bio happy kad sam čuo da ćemo se pojaviti na CNN-u, a teško razočaran kad sam odgledao spot.Nemam reči.Prethodni komentari su stvarno blagi u odnosu na to kakvo ja mišljenje ja imam o tome.Krajnje neprofesionalno i u stilu osnovaca koji snimaju Beograd mobilnim telefonom, likovi koji se pojavljuju u spotu kao da su pobegli iz mentalne ustanove.Katastrofa.

lucas

pre 17 godina

realno,socijala,izgleda kao propagandni spot cehoslovacke sa sredine 80-ih...trebalo je bar malo ulepsati istinu,mislio sam da se ovo radi da bi se privukli turisti,a ne da bi odbili i one koji bi slucajno pozeleli da dodju.

strucnjak

pre 17 godina

Amaterski... a nemamo vremena da se ucimo na svojim greskama... a kad/ako dodju stranci bice im stvarno momenti za pamcenje (sarkazam)... zato sto je mnogo vise trebalo raditi na podizanju nivoa kvaliteta naseg turizma

Namcor

pre 17 godina

Ovaj spot je ZAISTA morao da bude bolje uradjen. Mozde imaju jos koji - nadam se jer je ovo lose. Pozdravljam inicijativu ali spot je UZASAN!

Dule_

pre 17 godina

Pogledao sam spot. U sustini slike i pejzazi koji se vrte izgledaju super, ali nije prikazano nista po cemu se Srbija izdvaja i po cemu se u stvari razlikujemo. Plus - Kadrovi se vrte prebrzo, prebrzo da bi bilo sta moglo da se skonta.

I da, postoji par kadrova koji nemaju nikakvog smisla: - Balon na pocetku (po cemu to predstavlja Srbiju?!?)
- Kadar iz voza (? joj)
- Kadar na kraju sa pticom... stvarno, po cemu ta ptica predstavlja bilo sta iz Srbije?!?

Pravo pitanje je gde je Beograd, Novi Sad, na primer Djerdap, pa figura coveka iz Lepenskog vira, Egzit, Guca (Ko ne razume Gucu, ne razume Srbiju, jelte?)

Dusan

zalosna

pre 17 godina

Na ovom spotu uopste nema ljudi!!!! Slabo gledam tv, ali citajuci ovu vest videla sam linkove za spotove drugih zemalja, pa sam odgledala na netu. SVI, pored prirode imaju ljude, osmehe, a ovaj nas spot je tako obican, hladan, ma ne radi se o tome da ja zelim da 'pljujem' spot iz cistog mira, ali jasno je kao dan da je spot mogao da bude bolji. Pa spotovi valjda zato i sluze da ulepsaju i privuku potencijalne turiste, kupce, sta god, a ne da na njima ono sto 'nudis' ispadne jednije nego sto je stvarno. E, to mi je krivo. Sigurna sam da je spot mogao da bude uradjen bolje i uverena sam da je na njemu trebalo da bude ljudi, a ne ovako bezlicno.
Steta.

Nikola Nesovic

pre 17 godina

Probudio me brat jutros u pola 8 da gledamo neki spot, neke zemlje Srbije, kaze dali 500.000 evra. Ja lepo ustao, cekam. Krene spot. I gledam ja tako. Zavrsi se. Ja se pitam koja je budala odobrila ovako smesan spot? I legnem da spavam. Pa mi opet nelagodno. Ne mogu da zaspim. Ovaj spot kao da je radjen za INTERMECO neke lokalne televizije. Prikazane su mnoge smesne fotografije, a i one fotografije interesantnih mesta su bile uzasne. Zichara na Kopaoniku, katastrofa. Ako sa Kopaonika nije postojala bolja fotografija dokaz je da je spot radio amater! Gracanica. Ruzna fotka prelepog manastira, a pozadina toga je verovatno poruka da je Kosovo jos u Srbiji. I stranac je to ukapirao sigurno! Bilo je mnogo interesantnih mesta koja nisu prikazana. Recimo Djavolja varos, pa mnogi vodopadi i pecine u Istocnoj Srbiji. Stara planina. Meandri Uvca. Ona slika sa onim insektima na Tisi. Daj ti sad obijasni ljudima da je to jedinstven fenomen u svetu i da se desava jednom godisnje.

Sve u svemu ja sam razocaran!

Iznenadjeni

pre 17 godina

Cestitam jos jedna riba se upecala.
Ako slucajno cujete koliko kosta ta promocija nemojte pasti u nesvjest, tjesite se da je hrvatska prije godinu dana imala grdnih problma sa raunom za promociju..preracunali se a i sezona bila losa... u svakom slucaju 500.000 do 1.000.000 $ u kasi CNN za pocetak a kasnije ce se vidjeti.

Daki

pre 17 godina

Na CNN-u se vec godinama reklamiraju turisticki kapaciteti svake africke, azijske i balkanske krcme, tako da je po mom misljenju ovaj vid reklamiranja bez ikakvog efekta na potencijalnog visokoplateznog turistu. Svako zna da su ti spotovi cista sminka i da profesionalci i od najgore rupe mogu u 1 minut nagurati bog zna kakve lepote i atrakcije. Ako zeli da razvija turizam, Srbija bi morala napraviti prvo ozbiljnu strategiju da bi znali koje vidove turizma mozemo potencirati (npr. banjski, ribolovni, kongresni itd.), gde eventualno imamo komparativne prednosti u odnosu na druge, pa onda obezbediti povoljan ambijent za privatna ulaganja (ne iz budzeta kroz razne investicione planove jer to nije posao drzave) i tek na kraju dolazi reklama i to ne ovakva. A onda kad turisti dodju da se svaki gradjanin i indirektno pokaze kao dobar domacin a ne kao za Novu godinu kada smo ljudima bacali eksploziv na glavu.

Yugos

pre 17 godina

Kakva lavina komentara za jednu tv reklamu! To samo govori koliko je ta zemlja usamljena i zeljna da je neko primeti... zelim vam sve najbolje, braco Srbi, bice bolje jednog dana. Vazno je da zelite da budete deo modernog sveta, a ako imate zelju, onda cete brzo nauciti kako se s njim komunicira.

zivko

pre 17 godina

Na svaku vest komentari su uvek vise negativni. A zasto je to tako treba razmisli. Znam da su nase zelje da sve uradimo na brzinu. Ali ne ide to tako. Ogroman je uspeh sto se spot konacno pojavio i na jednoj gigantskoj televiziji kakava je SNN. Ljudi, razumite da u svetu postoje ljudi koji uopste nemaju pojma da Srbija postoji, zato je ovo ogroman uspeh. Drugi spotovi u poredjenju s nasim izgledaju bolje i to je tako normalno, jer smo u tim spotovima videli nesto razlicito sto kod nas nismo imali prilike da vidimo(da ne zaboravim i more). Ocekujem da se u narednim spotovima osim prirode vise prikazuju nasi pravi turisticki potencijali, kao sto su exit, guca, kobasicijada, lovni turizam, banje, egzotican nocni zivot i planinski turizam. Nazalost (ili na srecu) to je sve sto imamo da ponudimo u ovom trenutku.

tibulo

pre 17 godina

Autor ove reklame mora da da pokaze uverenje da nije clan radikala. Tek onda ne bi nista shvatio.
U protivnom, zasto nismo prikazali najgrlatiju turbo-pevaljku...
Ili, da smo poredjali sve nase kosarkase iz NBA i da su svi zajedno otpevali zivela Srbija.
Odgovorni ministar treba da ode u srednju skolu i da trazi da mu vrate pare iz predmeta "poznavanje prirode"..
Mozda bi trebalo prevesti poslovicu :"videla zaba..."

Sarajlija

pre 17 godina

Ovo su vam zaista amateri radili. Za te pare mogli ste puno vise da dobijete. Pogledajte kako to rade bosanci.

http://www.youtube.com/watch?v=Z9Imf56AJn0&mode=related&search=

Od ovog osnovnog, napravljeno je mnogo kratkih spotova.

Michael Myers

pre 17 godina

Reklama mi liči na slideshow na mom računaru, na my pictures slideshow, nešto u tom fazonu. Izmontirana je loše i prilično je neupečatljiva, ne znam šta bih trebao da shvatim kada bih bio stranac i gledao ovaj spot. Mislim da bih je pogledao, i posle 5 6 sekundi ne bih se više sećao da sam je video. Ipak, kada se setim da smo to mi, i da je aktuelna vlada u fazonu koga boli uvo za strance, i da ne voli baš medjunarodnu zajednicu i ne čudi me ovako nešto. Ja bih ovaj spot nazvao "eto to smo mi, mi smo Srbija, vidite da se više ne puca, i ne treba ništa više da znate o nama". Ipak pozdravljam inicijativu, ovakve stvari su na kraju krajeva pozitivne.

Petar Svarc

pre 17 godina

Jad i beda. Stvarno u poredjenju sa drugim reklamnim spotovime iste vrste, ovaj nas izgleda dosta nesrecno. Imamo toliko talentovanih i originalnih filmskih umetnika da je ovo stvarno protracena prilika.
"Trenuci za pamcenje"? Ima toliko trenutaka u Srbiji koje bi bolje bilo zaboraviti (neki od njih su bili prikazani istoj publici, barem toliko cesto koliko i ova "reklama" pre samo nekoliko godina).
Tipicna prica "bolje jedno vruce pivo, nego cetiri 'ladna", tj. bolje da se vrti nesto nego da sednemo i da odradimo to kako valja. Besplatno bih odradio bolji spot od ovoga.

Mladen Jablanović

pre 17 godina

Meni je isto pao na pamet spot sa Evrovizije, ali sam se posle setio da i nisu bile u pitanju scene iz zemalja takmičarki, već iz Turske u kojoj se izbor odigravao...

Jeste sramota kakav smo spot napravili, ali je sigurno mogao biti još gori... Zaista nisam očekivao da ova vlada napravi nešto što bi bilo koga ostavilo bez daha.

turizmolog

pre 17 godina

za pocetak ce dosta pomoci, i nije tako los, propust je sto nije izradjen logo TOS-a nego je stavljen grb, a i sajt TOS-a je los, tako da iako nekoga zainteresuje Srbija nece biti odusevljen daljim prikupljanjem informacija

rocky-CH

pre 17 godina

Mislim da je sto puta bio bolji spot koji je emitovan na nasem poslednjem nastupu za pesmu evrovizije u Turskoj. Ovo sto se vrti na CNN-u je velika sramota za Srbiju!

Fry

pre 17 godina

Jos jedna u nizu svinjarija koju smo sami napravili a CNN pusta da nam se ceo svet smeje. Kom pilecem mozgu je pao na pamet slogan "Momenti za pamcenje"? Kao da se svet do sada nije nagledao nasih momenata za pamcenje.

Marko

pre 17 godina

Evo odgledao sam ga 3x i nemam sto za reci - dosadno. Mislim da bi i sam napravio kvalitetniji spot. I sto ona ptica na kraju znaci kada odleti ?!?! Da svi beze iz Srbije, pa i ptice ? :)).

Jack

pre 17 godina

1.1.2008. - Statisticki zavod Srbije:

"Prihodi od turizma u prosloj 2007-oj, nakon prikazivanja spota na CNN-u su pali za 94%. Stranaca u ovoj godini je bilo 12, sa ostvarenih 14 nocenja. Ukupni prihodi se procenjuju na vise od $56 ili 3.000 din. Vlada je pozdravila ovaj izvanredan uspeh i pozvala one koje nisu verovali u kampanju "Sights and sounds" na CNN-u da se sada oglase!

Pedja Spanija

pre 17 godina

A zasto ovakav jedan posao ne moze da se odradi kako treba, kad bar za to postoje profesionalci?? Ko je ovo radio? Na slikama koje se vidi u spotu nema NICEGA autenticnog i posebnog. Lepa je ideja da se pocne sa nekom kampanjom, ali ovo nece nikome skrenuti paznju.

Milan

pre 17 godina

Ovo je najvece razocarenje!!! Svaki amater bi uradio bolji posao. Nadam se da je onaj drugi spot bar malcice bolji. Svako je mogao da napravi nesto bolje od ovoga. Pa najprostiji video-i na Youtube su boljeg kvaliteta i zanimljiviji od ovoga. Prosto mi je bilo glupo da ga pokazem devojci, koja je inace Amerikanka. Bila je u Srbiji jednom i kaze da ne moze da veruje sta su prikazali od onako lepe zemlje!!! Bio sam uzbudjen kad sam cuo da cemo da se reklamiramo na CNN-u ali posle ovoga bolje i da nismo.

Zalosno i pateticno!!!

ajmo moglo je i bolje

pre 17 godina

istine radi proputovao sam malo po Srbijí i smatram da bi spot mogao biti dosta bolji nego ovaj što sam vidio na CNN-u. evo kako to Hrvati rade:

http://www.youtube.com/watch?v=xvki4x-EGPM

pozdrav iz Osijeka

Dule UK

pre 17 godina

Meni je spot OK. Bar se ne vide tenkovi, bombe i slicno.
Pa zar neko zaista misli da ce turisti pohrliti da je odradjen bog zna kakav spot za 40 sekundi.

ko je ovde lud?!

pre 17 godina

Secam se da je ministar Kojadinovic svojevremeno kad je najavio ovu "kampanju" rekao nesto otprilike kao da je spot gotov ali on ga nije video i ne zna kako izgleda. Sada, kad sam videla spot, cini mi se da izgledao bash kao da ga je Kojadinovic licno pravio :-(
Ljudi moji, pa to se tako ne radi.
Uostalom, poredjenja radi, pogledajte spot Rumunije
http://www.youtube.com/watch?v=WZpeeRSk-0A

Milan

pre 17 godina

UUUUUUZZZZZZZZZZAAAAAAAAAASSSSSS!
Odmah sprovesti istragu ..... Pa da li su *&"^%£* gledali spotove Rumunije, Azerbejdzana, Indije, Turske, Grcke....
Pa ja kad sam prvi put gledao spot za Rumuniju ostao sam bez daha..zaljubio sam se u Rumuniju! I onda sok nad sokovima. Pa to nije spot ni za lokalne seljacke televizije, a ne za CNN. Ja bih kao totalni amater napravio milion puta bolji spot!

Sinor

pre 17 godina

Moz` samo da se nadamo da mladjani Sacha Baron Cohen nece da vidi spot(ove) jer ce da izvrsi samoubistvo sto se nije sa Kazahstana prebacio na nas...Mada, ko zna...ima jos vremena...

Ili da se nadamo da ce da ih vidi pa barem ljudi otvoreno da nam se smeju...

darko

pre 17 godina

Spot ko spot. Nista fenomenalno, ali nije zasluzilo bas toliko pljuvanje. Mislim da su pare dobro potrosene, mada uvek moze bolje.

Šumadinac

pre 17 godina

Aj ne lupajte, sama činjenica da se Srbija na ovaj način prikazuje na CNN-u je pozitivna.

Konačno se pojavio neko kome je jasno da moramo promovisati pozitivnu Srbiju. Spot je daleko od kvalitetnog, međutim o tome kako se uspešno predstaviti i promovisati moramo još da učimo, ali smo bar učinili prvi korak.

nugi

pre 17 godina

Upravo sam video spot.. S obzirom da smo u poslednjih 15 godina negativno reklamirani u svetu ovo je ipak mali napredak, ali moglo je mnooogo bolje.I crnogorci a da ne govorim hrvati su imali daleko bolji spot..

Nebojsa Krivokuca

pre 17 godina

Sta je ovo? "Srbija danas"? "Dozvolite da Vas obrlatimo"?

Zaista, video sam boljih TV priloga snimljenih za potrebe pokrivalica RTS-a, Kon-Tiki DVD izdanja o turistickim destinacijama valjanije su montirani i ozvuceni od ove tuge.

Ako su zaista tolike pare date da se ovo napravi, neko bi trebalo da potpise ostavku odmah, te da ukoliko se pokaze da se promet u Turizmu nije povecao za barem x2 na osnovu kampanje da mu se zabrani rad na jedno 10-15 godina.

Tuzno je sto drzave koje nisu znale sta je Televizija do pre 10ak godina imaju brutalno kvalitetnije radove od nas, nekadasnjih "kreativnih lidera u regionu".

Coco Bill

pre 17 godina

E lepo se kaže "koliko para toliko i muzike". Pa ako nisu imali dovoljno, ili nisu mogli da izdvoje, koliko treba para, da se snimi pravi profesionalni spot koji će da ostavi "prvi" utisak, onda bolje da nisu ni to radili. Mogu da mislim kakav će utisak da ostavi kolaž sličica, na američkom prebukiranom "tržištiu reklama", gde je reklama za deterdžent za pranje sudova upačatljivija nego ova. Ali šta ćeš, bliže se izbori i bitno je upisati još jedan "pojen", da se kaže narodu "e bre bili smo na američku televiziju sreklamu". Tipično "narodnjačko-domaćinsko" razmišljanje, da ne kažem, zaseniti prostotu, kao sa asfaltiranim putevima ili sa "radovima koji su u toku". Pa živela Srbija !.

Marko

pre 17 godina

Je li ovo mene neko zafkava? Gledao sam CNN u 7:40 i u 9:05 kada su termini za zapotove po sajtu TOS-a. Ničega nije bilo za Srbiju!

Gradjanin Srbije

pre 17 godina

Auuuuuuuu....

Font neki default, grb Srbije auuu pa zar nisu nasi politicari videli spotove Turske, Malezije, Filipina, Indije, Jermenije, Gruzije..

Vlada je u ostavci i neko treba makar simbolicno da podnese ostavku ili da neko popije otkaz kakav se ne pamti u Srbiji.

vlajche

pre 17 godina

Ona reklama je uradjena amaterski i iskren da budem da sam stranac Srbija me ne bi privukla da pohrlim u nju kao turista!
Prikazan je uglavnom Beograd, golemi Hram Svetog Save,crkve Kalemegdan i neka deca koje se voze u vozicu (?!?!)
Muzika koja prati reklamu je bezlichna!
Alo da li je iko video reklamu Jermenije npr.
To je za mene reklama, a ne one drugorazredne fotografije Beograda!

milan

pre 17 godina

Spot je teeeško njesra... :(((
Da se razumemo, glasaću za DSS, tako da nije sad da automatski pljujem jer je to sadašnja Vlada naručila, ali ljudi, ovo je skroz katastrofa...
Počevši od toga da sam mislio da će napraviti spot gde Srbije izgleda lepše nego inače, a na kraju izgleda bezveznije nego u stvarnosti. Tako se vidi da ih je mrzelo da se cimaju jer su snimljena dva predela (gradova uopšte nema!!), ubačen samo jedan manastir pri kraju i samo priroda! Jedini zimski kadar je prikaz žičare na Kopu... :lol:
A još bolji deo je što većina tih reklama ide tako da te zaintrigira (ova to ne radi nimalo svojim kadrovima) a tek onda na kraju vidiš koja je zemlja u pitanju, dok u našoj sve vreme je trećina ekrana prekrivena i piše ''Sights and Sounds'' i desno Srbija, a font je najobičniji Arial ili Times New Roman. E a najbolji je onda kraj kada se pojavi grb Srbije sa natpisom Serbia ispod!!! Još nisam video da neka zemlja stavi svoj grb u reklamu, uglavnom to bude neki logo koji bi asocirao na turizam te zemlje. Sve u svemu, reklama je očajna!!! Ne znam kako je neko mogao da smisli takav očaj, potpuno je bezlična i mene lično uooooopšte ne bi zainteresovala jer su prikazan dva predela koja postoje u svakoj drugoj zemlji...

Baš sam se razočarao, a nije da sam nešto mnogo očekivao...

Gledalac

pre 17 godina

Konacno docekasmo i na CNN-u taj toliko obecavani spot! Uradjen je kao najgora "tezga". Bez ikakvog koncepta i bilo kakve privlacnosti. Nekoliko neutralnih "lepih" pejsaza sa jednom crkvicom i malo zicare za skijanje. Prikazuje mesto na koje NIKO NIKADA ne bi pozeleo da ode. Strasno! Ko got da je odobrio ovaj spot treba da se stidi i da bude hitno smenjen kao najgori amater koji baca pare. Ko vidi spot verovace da ne preterujem ni malo!

vlajche

pre 17 godina

Ona reklama je uradjena amaterski i iskren da budem da sam stranac Srbija me ne bi privukla da pohrlim u nju kao turista!
Prikazan je uglavnom Beograd, golemi Hram Svetog Save,crkve Kalemegdan i neka deca koje se voze u vozicu (?!?!)
Muzika koja prati reklamu je bezlichna!
Alo da li je iko video reklamu Jermenije npr.
To je za mene reklama, a ne one drugorazredne fotografije Beograda!

Gledalac

pre 17 godina

Konacno docekasmo i na CNN-u taj toliko obecavani spot! Uradjen je kao najgora "tezga". Bez ikakvog koncepta i bilo kakve privlacnosti. Nekoliko neutralnih "lepih" pejsaza sa jednom crkvicom i malo zicare za skijanje. Prikazuje mesto na koje NIKO NIKADA ne bi pozeleo da ode. Strasno! Ko got da je odobrio ovaj spot treba da se stidi i da bude hitno smenjen kao najgori amater koji baca pare. Ko vidi spot verovace da ne preterujem ni malo!

milan

pre 17 godina

Spot je teeeško njesra... :(((
Da se razumemo, glasaću za DSS, tako da nije sad da automatski pljujem jer je to sadašnja Vlada naručila, ali ljudi, ovo je skroz katastrofa...
Počevši od toga da sam mislio da će napraviti spot gde Srbije izgleda lepše nego inače, a na kraju izgleda bezveznije nego u stvarnosti. Tako se vidi da ih je mrzelo da se cimaju jer su snimljena dva predela (gradova uopšte nema!!), ubačen samo jedan manastir pri kraju i samo priroda! Jedini zimski kadar je prikaz žičare na Kopu... :lol:
A još bolji deo je što većina tih reklama ide tako da te zaintrigira (ova to ne radi nimalo svojim kadrovima) a tek onda na kraju vidiš koja je zemlja u pitanju, dok u našoj sve vreme je trećina ekrana prekrivena i piše ''Sights and Sounds'' i desno Srbija, a font je najobičniji Arial ili Times New Roman. E a najbolji je onda kraj kada se pojavi grb Srbije sa natpisom Serbia ispod!!! Još nisam video da neka zemlja stavi svoj grb u reklamu, uglavnom to bude neki logo koji bi asocirao na turizam te zemlje. Sve u svemu, reklama je očajna!!! Ne znam kako je neko mogao da smisli takav očaj, potpuno je bezlična i mene lično uooooopšte ne bi zainteresovala jer su prikazan dva predela koja postoje u svakoj drugoj zemlji...

Baš sam se razočarao, a nije da sam nešto mnogo očekivao...

Marko

pre 17 godina

Je li ovo mene neko zafkava? Gledao sam CNN u 7:40 i u 9:05 kada su termini za zapotove po sajtu TOS-a. Ničega nije bilo za Srbiju!

Gradjanin Srbije

pre 17 godina

Auuuuuuuu....

Font neki default, grb Srbije auuu pa zar nisu nasi politicari videli spotove Turske, Malezije, Filipina, Indije, Jermenije, Gruzije..

Vlada je u ostavci i neko treba makar simbolicno da podnese ostavku ili da neko popije otkaz kakav se ne pamti u Srbiji.

Nebojsa Krivokuca

pre 17 godina

Sta je ovo? "Srbija danas"? "Dozvolite da Vas obrlatimo"?

Zaista, video sam boljih TV priloga snimljenih za potrebe pokrivalica RTS-a, Kon-Tiki DVD izdanja o turistickim destinacijama valjanije su montirani i ozvuceni od ove tuge.

Ako su zaista tolike pare date da se ovo napravi, neko bi trebalo da potpise ostavku odmah, te da ukoliko se pokaze da se promet u Turizmu nije povecao za barem x2 na osnovu kampanje da mu se zabrani rad na jedno 10-15 godina.

Tuzno je sto drzave koje nisu znale sta je Televizija do pre 10ak godina imaju brutalno kvalitetnije radove od nas, nekadasnjih "kreativnih lidera u regionu".

Šumadinac

pre 17 godina

Aj ne lupajte, sama činjenica da se Srbija na ovaj način prikazuje na CNN-u je pozitivna.

Konačno se pojavio neko kome je jasno da moramo promovisati pozitivnu Srbiju. Spot je daleko od kvalitetnog, međutim o tome kako se uspešno predstaviti i promovisati moramo još da učimo, ali smo bar učinili prvi korak.

darko

pre 17 godina

Spot ko spot. Nista fenomenalno, ali nije zasluzilo bas toliko pljuvanje. Mislim da su pare dobro potrosene, mada uvek moze bolje.

Marko

pre 17 godina

Evo odgledao sam ga 3x i nemam sto za reci - dosadno. Mislim da bi i sam napravio kvalitetniji spot. I sto ona ptica na kraju znaci kada odleti ?!?! Da svi beze iz Srbije, pa i ptice ? :)).

Milan

pre 17 godina

Ovo je najvece razocarenje!!! Svaki amater bi uradio bolji posao. Nadam se da je onaj drugi spot bar malcice bolji. Svako je mogao da napravi nesto bolje od ovoga. Pa najprostiji video-i na Youtube su boljeg kvaliteta i zanimljiviji od ovoga. Prosto mi je bilo glupo da ga pokazem devojci, koja je inace Amerikanka. Bila je u Srbiji jednom i kaze da ne moze da veruje sta su prikazali od onako lepe zemlje!!! Bio sam uzbudjen kad sam cuo da cemo da se reklamiramo na CNN-u ali posle ovoga bolje i da nismo.

Zalosno i pateticno!!!

Dule UK

pre 17 godina

Meni je spot OK. Bar se ne vide tenkovi, bombe i slicno.
Pa zar neko zaista misli da ce turisti pohrliti da je odradjen bog zna kakav spot za 40 sekundi.

Jack

pre 17 godina

1.1.2008. - Statisticki zavod Srbije:

"Prihodi od turizma u prosloj 2007-oj, nakon prikazivanja spota na CNN-u su pali za 94%. Stranaca u ovoj godini je bilo 12, sa ostvarenih 14 nocenja. Ukupni prihodi se procenjuju na vise od $56 ili 3.000 din. Vlada je pozdravila ovaj izvanredan uspeh i pozvala one koje nisu verovali u kampanju "Sights and sounds" na CNN-u da se sada oglase!

ajmo moglo je i bolje

pre 17 godina

istine radi proputovao sam malo po Srbijí i smatram da bi spot mogao biti dosta bolji nego ovaj što sam vidio na CNN-u. evo kako to Hrvati rade:

http://www.youtube.com/watch?v=xvki4x-EGPM

pozdrav iz Osijeka

nugi

pre 17 godina

Upravo sam video spot.. S obzirom da smo u poslednjih 15 godina negativno reklamirani u svetu ovo je ipak mali napredak, ali moglo je mnooogo bolje.I crnogorci a da ne govorim hrvati su imali daleko bolji spot..

Milan

pre 17 godina

UUUUUUZZZZZZZZZZAAAAAAAAAASSSSSS!
Odmah sprovesti istragu ..... Pa da li su *&"^%£* gledali spotove Rumunije, Azerbejdzana, Indije, Turske, Grcke....
Pa ja kad sam prvi put gledao spot za Rumuniju ostao sam bez daha..zaljubio sam se u Rumuniju! I onda sok nad sokovima. Pa to nije spot ni za lokalne seljacke televizije, a ne za CNN. Ja bih kao totalni amater napravio milion puta bolji spot!

Pedja Spanija

pre 17 godina

A zasto ovakav jedan posao ne moze da se odradi kako treba, kad bar za to postoje profesionalci?? Ko je ovo radio? Na slikama koje se vidi u spotu nema NICEGA autenticnog i posebnog. Lepa je ideja da se pocne sa nekom kampanjom, ali ovo nece nikome skrenuti paznju.

Sinor

pre 17 godina

Moz` samo da se nadamo da mladjani Sacha Baron Cohen nece da vidi spot(ove) jer ce da izvrsi samoubistvo sto se nije sa Kazahstana prebacio na nas...Mada, ko zna...ima jos vremena...

Ili da se nadamo da ce da ih vidi pa barem ljudi otvoreno da nam se smeju...

Coco Bill

pre 17 godina

E lepo se kaže "koliko para toliko i muzike". Pa ako nisu imali dovoljno, ili nisu mogli da izdvoje, koliko treba para, da se snimi pravi profesionalni spot koji će da ostavi "prvi" utisak, onda bolje da nisu ni to radili. Mogu da mislim kakav će utisak da ostavi kolaž sličica, na američkom prebukiranom "tržištiu reklama", gde je reklama za deterdžent za pranje sudova upačatljivija nego ova. Ali šta ćeš, bliže se izbori i bitno je upisati još jedan "pojen", da se kaže narodu "e bre bili smo na američku televiziju sreklamu". Tipično "narodnjačko-domaćinsko" razmišljanje, da ne kažem, zaseniti prostotu, kao sa asfaltiranim putevima ili sa "radovima koji su u toku". Pa živela Srbija !.

ko je ovde lud?!

pre 17 godina

Secam se da je ministar Kojadinovic svojevremeno kad je najavio ovu "kampanju" rekao nesto otprilike kao da je spot gotov ali on ga nije video i ne zna kako izgleda. Sada, kad sam videla spot, cini mi se da izgledao bash kao da ga je Kojadinovic licno pravio :-(
Ljudi moji, pa to se tako ne radi.
Uostalom, poredjenja radi, pogledajte spot Rumunije
http://www.youtube.com/watch?v=WZpeeRSk-0A

zivko

pre 17 godina

Na svaku vest komentari su uvek vise negativni. A zasto je to tako treba razmisli. Znam da su nase zelje da sve uradimo na brzinu. Ali ne ide to tako. Ogroman je uspeh sto se spot konacno pojavio i na jednoj gigantskoj televiziji kakava je SNN. Ljudi, razumite da u svetu postoje ljudi koji uopste nemaju pojma da Srbija postoji, zato je ovo ogroman uspeh. Drugi spotovi u poredjenju s nasim izgledaju bolje i to je tako normalno, jer smo u tim spotovima videli nesto razlicito sto kod nas nismo imali prilike da vidimo(da ne zaboravim i more). Ocekujem da se u narednim spotovima osim prirode vise prikazuju nasi pravi turisticki potencijali, kao sto su exit, guca, kobasicijada, lovni turizam, banje, egzotican nocni zivot i planinski turizam. Nazalost (ili na srecu) to je sve sto imamo da ponudimo u ovom trenutku.

Nikola Nesovic

pre 17 godina

Probudio me brat jutros u pola 8 da gledamo neki spot, neke zemlje Srbije, kaze dali 500.000 evra. Ja lepo ustao, cekam. Krene spot. I gledam ja tako. Zavrsi se. Ja se pitam koja je budala odobrila ovako smesan spot? I legnem da spavam. Pa mi opet nelagodno. Ne mogu da zaspim. Ovaj spot kao da je radjen za INTERMECO neke lokalne televizije. Prikazane su mnoge smesne fotografije, a i one fotografije interesantnih mesta su bile uzasne. Zichara na Kopaoniku, katastrofa. Ako sa Kopaonika nije postojala bolja fotografija dokaz je da je spot radio amater! Gracanica. Ruzna fotka prelepog manastira, a pozadina toga je verovatno poruka da je Kosovo jos u Srbiji. I stranac je to ukapirao sigurno! Bilo je mnogo interesantnih mesta koja nisu prikazana. Recimo Djavolja varos, pa mnogi vodopadi i pecine u Istocnoj Srbiji. Stara planina. Meandri Uvca. Ona slika sa onim insektima na Tisi. Daj ti sad obijasni ljudima da je to jedinstven fenomen u svetu i da se desava jednom godisnje.

Sve u svemu ja sam razocaran!

Daki

pre 17 godina

Na CNN-u se vec godinama reklamiraju turisticki kapaciteti svake africke, azijske i balkanske krcme, tako da je po mom misljenju ovaj vid reklamiranja bez ikakvog efekta na potencijalnog visokoplateznog turistu. Svako zna da su ti spotovi cista sminka i da profesionalci i od najgore rupe mogu u 1 minut nagurati bog zna kakve lepote i atrakcije. Ako zeli da razvija turizam, Srbija bi morala napraviti prvo ozbiljnu strategiju da bi znali koje vidove turizma mozemo potencirati (npr. banjski, ribolovni, kongresni itd.), gde eventualno imamo komparativne prednosti u odnosu na druge, pa onda obezbediti povoljan ambijent za privatna ulaganja (ne iz budzeta kroz razne investicione planove jer to nije posao drzave) i tek na kraju dolazi reklama i to ne ovakva. A onda kad turisti dodju da se svaki gradjanin i indirektno pokaze kao dobar domacin a ne kao za Novu godinu kada smo ljudima bacali eksploziv na glavu.

Iznenadjeni

pre 17 godina

Cestitam jos jedna riba se upecala.
Ako slucajno cujete koliko kosta ta promocija nemojte pasti u nesvjest, tjesite se da je hrvatska prije godinu dana imala grdnih problma sa raunom za promociju..preracunali se a i sezona bila losa... u svakom slucaju 500.000 do 1.000.000 $ u kasi CNN za pocetak a kasnije ce se vidjeti.

rocky-CH

pre 17 godina

Mislim da je sto puta bio bolji spot koji je emitovan na nasem poslednjem nastupu za pesmu evrovizije u Turskoj. Ovo sto se vrti na CNN-u je velika sramota za Srbiju!

Petar Svarc

pre 17 godina

Jad i beda. Stvarno u poredjenju sa drugim reklamnim spotovime iste vrste, ovaj nas izgleda dosta nesrecno. Imamo toliko talentovanih i originalnih filmskih umetnika da je ovo stvarno protracena prilika.
"Trenuci za pamcenje"? Ima toliko trenutaka u Srbiji koje bi bolje bilo zaboraviti (neki od njih su bili prikazani istoj publici, barem toliko cesto koliko i ova "reklama" pre samo nekoliko godina).
Tipicna prica "bolje jedno vruce pivo, nego cetiri 'ladna", tj. bolje da se vrti nesto nego da sednemo i da odradimo to kako valja. Besplatno bih odradio bolji spot od ovoga.

Sarajlija

pre 17 godina

Ovo su vam zaista amateri radili. Za te pare mogli ste puno vise da dobijete. Pogledajte kako to rade bosanci.

http://www.youtube.com/watch?v=Z9Imf56AJn0&mode=related&search=

Od ovog osnovnog, napravljeno je mnogo kratkih spotova.

Fry

pre 17 godina

Jos jedna u nizu svinjarija koju smo sami napravili a CNN pusta da nam se ceo svet smeje. Kom pilecem mozgu je pao na pamet slogan "Momenti za pamcenje"? Kao da se svet do sada nije nagledao nasih momenata za pamcenje.

zalosna

pre 17 godina

Na ovom spotu uopste nema ljudi!!!! Slabo gledam tv, ali citajuci ovu vest videla sam linkove za spotove drugih zemalja, pa sam odgledala na netu. SVI, pored prirode imaju ljude, osmehe, a ovaj nas spot je tako obican, hladan, ma ne radi se o tome da ja zelim da 'pljujem' spot iz cistog mira, ali jasno je kao dan da je spot mogao da bude bolji. Pa spotovi valjda zato i sluze da ulepsaju i privuku potencijalne turiste, kupce, sta god, a ne da na njima ono sto 'nudis' ispadne jednije nego sto je stvarno. E, to mi je krivo. Sigurna sam da je spot mogao da bude uradjen bolje i uverena sam da je na njemu trebalo da bude ljudi, a ne ovako bezlicno.
Steta.

Yugos

pre 17 godina

Kakva lavina komentara za jednu tv reklamu! To samo govori koliko je ta zemlja usamljena i zeljna da je neko primeti... zelim vam sve najbolje, braco Srbi, bice bolje jednog dana. Vazno je da zelite da budete deo modernog sveta, a ako imate zelju, onda cete brzo nauciti kako se s njim komunicira.

Michael Myers

pre 17 godina

Reklama mi liči na slideshow na mom računaru, na my pictures slideshow, nešto u tom fazonu. Izmontirana je loše i prilično je neupečatljiva, ne znam šta bih trebao da shvatim kada bih bio stranac i gledao ovaj spot. Mislim da bih je pogledao, i posle 5 6 sekundi ne bih se više sećao da sam je video. Ipak, kada se setim da smo to mi, i da je aktuelna vlada u fazonu koga boli uvo za strance, i da ne voli baš medjunarodnu zajednicu i ne čudi me ovako nešto. Ja bih ovaj spot nazvao "eto to smo mi, mi smo Srbija, vidite da se više ne puca, i ne treba ništa više da znate o nama". Ipak pozdravljam inicijativu, ovakve stvari su na kraju krajeva pozitivne.

tibulo

pre 17 godina

Autor ove reklame mora da da pokaze uverenje da nije clan radikala. Tek onda ne bi nista shvatio.
U protivnom, zasto nismo prikazali najgrlatiju turbo-pevaljku...
Ili, da smo poredjali sve nase kosarkase iz NBA i da su svi zajedno otpevali zivela Srbija.
Odgovorni ministar treba da ode u srednju skolu i da trazi da mu vrate pare iz predmeta "poznavanje prirode"..
Mozda bi trebalo prevesti poslovicu :"videla zaba..."

turizmolog

pre 17 godina

za pocetak ce dosta pomoci, i nije tako los, propust je sto nije izradjen logo TOS-a nego je stavljen grb, a i sajt TOS-a je los, tako da iako nekoga zainteresuje Srbija nece biti odusevljen daljim prikupljanjem informacija

Mladen Jablanović

pre 17 godina

Meni je isto pao na pamet spot sa Evrovizije, ali sam se posle setio da i nisu bile u pitanju scene iz zemalja takmičarki, već iz Turske u kojoj se izbor odigravao...

Jeste sramota kakav smo spot napravili, ali je sigurno mogao biti još gori... Zaista nisam očekivao da ova vlada napravi nešto što bi bilo koga ostavilo bez daha.

MaSsA

pre 17 godina

OMG! Ovo je zaista potpuno tuzno, pa ovakav spot nema nikakvu vrednost, kolaz slika koje nemaju nikakvu snagu, emociju... Ja sam iz zabave radio zanimljivije stvari od ovoga.
Pa da su bilo kog studena sa FDUa uzeli spot bi bio 1000x bolji.
Ja se bavim proizvodnjom spotova i znam da reklame kod nas mogu da budu jako dobre, imamo uslove, imamo kreativne i sposobne ljude koji se bave tim medijumom.
Prvi kadar planete zemlje je jedina dobra ideja u celom spotu, medjutim vec prvi sledeci animirani kadar odaje otuznu sliku "kreative" u pokushaju.
Brza smena kadrova bez ikakve priche, dramaturgije ne moze da stvori bilo kakvu emociju...
Pa kolazni film postoji od pochetka 20 veka i sve sto treba da se uradi je da se malo prochita neka fina knjiga koja se bavim gramatikom filmskog izraza i nema problema.
Ko god da je birao slike i kadrove nema osnovni osecaj za estetiku.
Ovo je potpuni debakl, spot vishe govori loshe o svesti sta je umetnost i vrednost audio vizuelnog izraza.
Komentari da je bolje da imamo bilo kakav spot nisu ispravni jer je danashnja publika jako filmski obrazovana [nije ista publika pre 100 godina i danas] i lako prepoznaje amaterizam.
Danashnja video produkcija je na daleko vishem nivou od ovog idiotizma...
Tragedija da pored toliko kreativnih ljudi u ovoj zemlji predstavljamo sebe kroz ogledao mediokriteta.
Tuzno i zalosno...
Mislim da bi mogli da nadju ljude koji bi za Dz uradili novi spot samo da se ova glupost skine sa etra.

strucnjak

pre 17 godina

Amaterski... a nemamo vremena da se ucimo na svojim greskama... a kad/ako dodju stranci bice im stvarno momenti za pamcenje (sarkazam)... zato sto je mnogo vise trebalo raditi na podizanju nivoa kvaliteta naseg turizma

Dule_

pre 17 godina

Pogledao sam spot. U sustini slike i pejzazi koji se vrte izgledaju super, ali nije prikazano nista po cemu se Srbija izdvaja i po cemu se u stvari razlikujemo. Plus - Kadrovi se vrte prebrzo, prebrzo da bi bilo sta moglo da se skonta.

I da, postoji par kadrova koji nemaju nikakvog smisla: - Balon na pocetku (po cemu to predstavlja Srbiju?!?)
- Kadar iz voza (? joj)
- Kadar na kraju sa pticom... stvarno, po cemu ta ptica predstavlja bilo sta iz Srbije?!?

Pravo pitanje je gde je Beograd, Novi Sad, na primer Djerdap, pa figura coveka iz Lepenskog vira, Egzit, Guca (Ko ne razume Gucu, ne razume Srbiju, jelte?)

Dusan

Razočaran

pre 17 godina

Stvarno sam bio happy kad sam čuo da ćemo se pojaviti na CNN-u, a teško razočaran kad sam odgledao spot.Nemam reči.Prethodni komentari su stvarno blagi u odnosu na to kakvo ja mišljenje ja imam o tome.Krajnje neprofesionalno i u stilu osnovaca koji snimaju Beograd mobilnim telefonom, likovi koji se pojavljuju u spotu kao da su pobegli iz mentalne ustanove.Katastrofa.

lucas

pre 17 godina

realno,socijala,izgleda kao propagandni spot cehoslovacke sa sredine 80-ih...trebalo je bar malo ulepsati istinu,mislio sam da se ovo radi da bi se privukli turisti,a ne da bi odbili i one koji bi slucajno pozeleli da dodju.

Namcor

pre 17 godina

Ovaj spot je ZAISTA morao da bude bolje uradjen. Mozde imaju jos koji - nadam se jer je ovo lose. Pozdravljam inicijativu ali spot je UZASAN!

Dule UK

pre 17 godina

A pre neki dan sam u jednoj dobro snabdevenoj knjizari u Edinburghu trazio bar jednu turisticku knjigu o Srbiji ili Beogradu.

Nema nijedne!

Mozda bi trebalo da se krene da se radi na vise koloseka jer neznam koliko su samo TV reklame dovoljne za promociju Srbije.

Tosha

pre 17 godina

Spot je sasvim OK. Poslednje sto ljudi sa zapada zele da vide su neke pretrpane urbane sredine, sa shopping centrima, ili nesto sto imaju kod kuce u Londonu, Njujorku, Parizu, Becu, Berlinu... Ovako je Srbija prikazana na originalan i drugaciji nacin, kao oaza Evrope, a ne kao bleda kopija neke od zapadnih zemalja. Bravo!!!

dbk

pre 17 godina

Nisam vidjela spot(ove), ali citajuci komentare moram pitati: Kako se moglo dogoditi da spot ispadne tako lose kraj tolikih izvrsnih dizajnera, graficara, ... iz i u Srbiji?? Ili su se autori birali po nekoj drugoj, podobnosti (vs sposobnosti)?

Svetislav Kozlovic

pre 17 godina

Evo, vec sat i po pokusavam da vidim to cudo na CNN-u i nikako da ga docekam.

Svejedno, kako vecina (NEGATIVNIH!) misljenja sasvim razlozno izgleda, mogu da zakljucim da je fantastican kadrovski potez ove vlade urodio ocekivanim plodom - da na celno mesto u Turistickoj organizaciji Srbije postave Miodraga Popovica, Milosevicevog kadra sa Milanovicevog i Vucelinog RTS-a i zamenika ministra informisanja (1998-2000) u vladi Mirka Marjanovica, kod ministra informisanja Ace Vucica, i to u vreme donosenja i sprovodjenja najgorih zakona o cenzuri medija - stvarno je fantastican potez.
Sa ocekovanim rezultatom.
I klozetskim plodovima.
Ili kako poslovica kaze "prema svecu i tropar".

Sveta, NBGD

marko

pre 17 godina

Ovoga momenta bih mogao da nabrojim oko 70 predivnih mesta u Srbiji kojih nigde nema. Novac je svakako uludo bacen, jer kad pocnu reklame ljudi prebacuju kanal. Sa pola miliona evra je mogla da se uradi zgrada sa 40-50 stanova koji bi bili prodati mladim naucnim radnicima po povoljnim cenama od kojih se mnogo ocekuje,od kojih mnogo zavisi(ako ne danas, a ono sutra), a kojima se slabo sta nudi.
Mi smo ljudi krajnosti: ili nas komunisti zatvore u sebe pa se zadovoljimo sto je mir i sto smo ukotvljeni bez obaveza i odgovornosti; ili krenemo u preterano glupo i skupo otvaranje prema svetu,dakle na pogresan nacin,ne resavajuci unutrasnje probleme.
Takodje se za pola miliona evra moglo nabaviti par skenera za magnetnu rezonancu, bez koga nema moderne dijagnostike bolesti kicme, ali i krvnih sudova.Veliki broj ljudi u Srbiji umire naprasno od pucanja aneurizme krvnog suda u mozgu, srcu ili abdomenu, a to bi redovna magnetna rezonanca otklonila 100%.
takodje smo pomenute pare mogli da ulozimo u akcije neke kompanije od koje uvozimo neku robu koja nam je preko potrebna.
I tako...ima vazdan ideja.
.....
Ljudi putuju iskljucivo prema dubini dzepa i shodno ponudi turisticke agencije u koju imaju poverenja.
.....
Pozitivno je to sto se prikazuje Srbija bez rata u pozadini.
Naravno da ni sa ovom reklamom ni bez nje necu glasati za ruralnu opciju.
Sve najbolje!

lazar

pre 17 godina

Spot je sasvim ok! A bilo je za očekivati veliku pljuvačinu kao i uvek ovde na B92 ! Šta god lepo da se dogodi, kao što je predstavljanje naše Srbije na stranim televizijama, ne na ružan, nego na lep način vi zgazite... tužno ali baš takvi ljudi koče Srbiju. Ljudi bez života koji vide u svemu samo slabo .... Tačno je ! Sa takvim nema budučnosti....

Putuj Evropo... ne misli na nas

pre 17 godina

Ideja jeste dobra - netaknuta prirodna lepota, mir, itd... ali mogli su mnooogo lepse kadrove da snime/bolje izmontiraju. Ovo je jadno, kao da sam ga ja pravio digitalnom kamerom u svom stanu. RTS produkcija iz 80-tih godina.

Denis

pre 17 godina

Pretpostavljam da je ubacivanje grba bilo u kontekstu razvijanja prepoznatljivog i jednostavnog znaka kao sto je hrvatska sahovnica. Onaj tko je zamislio popularizirati i grba treba bi se malo educirati po pitanju suvremenih vizualnih komunikacija. Nisam vidio spot ali uza sve pohvale kojekakvim gruzijskim, rumunjskim ili hrvatskim spotovima mislim da su postali iritantni i egzotično priglupi. Ocito suvremeno međunarodno pravo ide u smjeru definiranja državnih atributa; novac, teritorij, vojska i spot na CNN-u. Kada imas to onda si drzava.
Kakva vlast takva bižurterija!
Lucifer iz Rijeke

usa

pre 17 godina

Samo razmisljam naglas.Salosno je to sto je je grupica ljudi podelila pare medju sobom,a nista narocito nije uradjeno,da bi spot bio dobar.To je moja Srbija!!

Pozdrav iz Srbije

pre 17 godina

Ljudi, sta vam je? Pa ovo nije reklamni spot za promovisanje Srbije kao turisticke destinacije. Ovo je predizborni materijal namenjen domacem birackom telu. U fazonu "Volimo te otadzbino naaaasaaaa...."

Z

pre 17 godina

Pre jedno desetak godina ucestvovao sam u siroj diskusiji o tome zasto je engleski tekst na boci Knjaza Milosa imao vise gramatickih gresaka nego reci. Moje misljenje je da je to bila posledica ne izbora neznalice nego posledica traljavosti sistema. Ja licno poznajem desetak ljudi koji bi mogli da naprave mnogo bolji spot, ali ministrov kum ima rodjaka koji ima kameru i verovatno neku diplomu iz korumpiranog obrazovnog sistema po rodacko burazerskoj liniji. Proliferacija takvih stvari ne samo da garantuje los i bezlican spot nego i losu vlast, diplomatiju, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju, privredu, vojsku,policiju, sudstvo itd.

Srpski Indijanac

pre 17 godina

Ja nisam gledao spot, jer nemam mogućnosti, ali čitam ove komentare i saznajem da je moja Srbija prestavljena bez ljudi. Znači to nam je budućnost, Srbija bez ljudi. Pitam kod koga će doći stranci? Možda kod Indijanaca?

bob the builder

pre 17 godina

Iako bih voleo da kazem da je spot fantastican, ipak to ne mogu. Poredeci ga sa spotovima koje su ostale zemlje uradile, zaista izgleda smesno. Imate oba spota na sajtu ministarstva tirizma pa pogledajte.

Glavna zamerka kao sto to neko gore rece - slike se vrte prebrzo - da li se ispod krije neku sublimalna poruka, to ne znam.

Prizori su po mom misljenju amaterski izabrani. Npr - slika sa splavova - vidi se 5-6 ljudi koji djuskaju i to sve traje 1.6345 sekundi. Ako su vec hteli da puste sliku splavova mogli su npr iz aviona da ih snime nacickane po Dunavu i naprave neku montazu da to vezu sa nocnim zivotom. Manastiri - Jedina slika iz vazduha je cini mi se hram Svetog Save a sve ostalo su cini mi se snimci sa zemlje sto zaista izgleda amaterski.

Hrvatski spot su uglavnom prizori iz vazduha gde se vidi sva lepota jadranske obale. Sta biste rekli da su oni pustili sliku tri babe sa otromboljenim sisama u krupnom planu kako se cvare noge na nekoj od plaza? E tako meni ovo nase izgleda.

Jadno, jadno, jadno - mogli bi vi sa b92 da malo procackate da se vidi ko je i kolike pare dobio da napravi ove snimke - to je strasno!!!!

Obican gradjanin

pre 17 godina

Sto se tice spota Rumunije, fenomenalan je!!! Pitam se da li je uopste neko gledao spotove drugih zemalja pre nego sto je radio spot za Srbiju. Mislim da je trebalo raspisati neki konkurs, pa da se tako izaberu najbolji radovi.Ovo je stvarno, na zalost, sramota! Nadam se da ce neko konacno ukapirati da ljudi s iskustvom treba da obavljaju neke stvari, a ne ljudi koji nemaju pojma i po politickoj liniji. Nadam se da ce jednom biti bolje. puno pozdrava svima!

Goran

pre 17 godina

Jako bih voleo da znam šta čovek, odgovoran za ovaj projekat sa reklamom, pomisli kada pročita 58 iskreno negativnih mišljenja o kvalitetu reklame a ni jedno pozitivno. da li pomisli: "Au, ovaj put sam baš zabrljao" ili pomisli: " Ma šta stoka zna." Isto tako me interesuje šta u istoj situaciji pomisli njegov šef i da li će mo to ikada saznati, pa makar kroz neku vest tipa: "smenjen ... za turizam Republike Srbije"

spoter

pre 17 godina

Spot je lose uradjen, da nema onog natpisa "Serbia" dole, 99,8% srba ne bi prepoznalo da se radi o Srbiji, a da ne pricamo onda o ljudima iz sveta... No, niko ne komentarise jos jednu stranu medalje, a to je da nigde, pa cak ni na kraju reklame nije dat ni jedan internet link!!!

U danasnje doba kada se ogroman deo informacija dobija preko interneta, nedostatake nekog linka tipa www.visitserbia.com ili slicnog je nedopustiv. Ustvari, kada malo bolje razmislim, mozda je tako i bolje, jerbo bi onda verovatno nekom "talentovanom klicu" nekog budzovana dali 100.000 evra za izradu sajta koji bi nas jos vise brukao...

Bolex

pre 17 godina

Gledao sam spot i ima toliko nedostataka, mada je lepo ono sto je prikazano, ali daleko od onoga sto Srbija ima.Po meni nedostatci su sledeci:

*7 sekundi od 40 je potroseno na lociranje i prikazivanje samo mape Srbije.Svako ko ovo gleda pomislice pa gde ja to treba da putujem da bi dosao to tzv. Srbije?

*Nekoliko bezveznih sekundi potroseno na pticu koja na kraju leti, a u pozadini neka mutnina. pa to je moglo biti snimnjeno bilo gde drugo-let ptice.Bolje bi bilo da su prikazali kako lastavice grade gnezda ili rode.

*Trece, neki specijalni efekti pre prikazivanja slike o nekoj vocki su bespotrebni, gubljenje vremena.

*Cetvrto, slike kao da su uzete iz nekih 80-ih godina, i uglavnom je prikazana osusena trava, sivilo i zutilo...Nedostaje svezina i nagovestaj zivota.

*Peto, neusaglasenost duzine trajanja slika ili video zapisa...veoma je prebrzo prebacena slika sa gracanice na neki sumski predeo, sto odudara ostatku reklame. Isto kao da je neko pogresio u vremnenskom rasponu.

Sesto, mnogo je toga moglo biti prikazano, kao na primer: neki seoski ambijent, pogled sa Kalemegdana, Zlatibor zimi, Klisure, Djerdap...

dzibril

pre 17 godina

Dakle, odgledah malopre onaj spotic, kuku lele, ako neko zeli tako da predstavi Srbiju. Ispade maltene kao da u zemlji nema zivih ljudi. Kadrovi su suvise brzi, jeste lepa priroda, ali ima i lepsih stvari, a vrhunac mi je kadar manastira nad rekom (mali beli manastir nad vodom) sto je snimak iz djerdapske klisure manastira koji se nalazi na rumunskoj strani djerdapa. Za one koji su prolazili tuda to je manastir ispod Decebalove glave na lokaciji koja se zove Hajducka vodenica.
Pa zar ni to nisu znali ti "kreatori" spota?
Jadni smo mi ako nam je ovo turisticka promocija.
Kam Gamzigrad, kam Lepenski vir, palic, Caricin grad, Smederevo, i slicne lepote?
Kadrovi Gracanice su kriminalni, neinventivni i potpuno nista ne govore.
Za ovo bi ministar turizma dr Dimitrijevic (koji btw nije ni video spotove dok su pravljeni ili neposredno nakon sto su bili gotovi, sam to izjavio na press konferenciji) trebalo da ponudi sam ostavku, bez iko da je trazi.

Nele

pre 17 godina

Sta bre nije lose? Neko bi opet voleo da se kaze da je dobro iako nije samo zato sto je nase. Takve stvari se rade visoko kvalitetno, ovo je za tako bitnu stvar amaterski. Pa, spot LDP-a je, recimo, pet puta bolje uradjen. Mnogi spotovi nasih pevaca su mnogo bolje uradjeni sa neuporedivo manje para. Zasto se nije uradilo vise resenja pa da strucnjaci o tome odluce. Kad god se daju zajednicke pare za nesto niko ne sme da se ponasa prema tome kao da je to njegovo privatno.

Srdjan, Ceska

pre 17 godina

Citajuci komentare, vidim da je onaj narod (ako uopste i zasluzujete da se tako zovete, al dobro) ne zasluzuju nista drugo osim onih iz SRS-a. Dok nije bilo spota, bilo je kako vlada treba nesto da uradi. Sada, kad je napravljen i postavljen na najuticajniju televiziju u svetu opet ne valja. Braco Srbi, zelim najiskrenije vam zelim da jednog dana pocnete na stvari da gledate i malo drugacije nego kroz stranacku politiku. Iskreno mislim da je ovaj isti spot uradio Ceda Jovanovic, danas bih na ovom sajtu citao same pohvale.

Dr X

pre 17 godina

Jos jedna od preidzbornih igrica DSS-a, kao sada smo se izborili za spot. Bas sada pred izbore, premijer odresio kesu ne bi li nam pokazao kako se voli Srbija i koliki on ima uticaj. Kao sto je bas sada otkrivena kokain veza, carinska mafija itd. Ni za decu da poveruju...

gde su ljudi u filmu...

pre 17 godina

trenuci za pamcenje? samo se pitam koga ce ti stranci da pamte? pa u filmu nema niti jedne osobe, nema ljudi po kojima ce stranci da nas pamte? gde su ljudi? gde smo mi?

Amerikanac

pre 17 godina

Reklama je sasvim OK. To je ono sto je lepo u Srbiji - priroda, kultura i istorija, a ne taj vas veliki prljavi istocno evropski grad Beograd...

It's hard out there

pre 17 godina

Nisam gledao TV spot (niti cu), ali mi jedna druga stvar nije jasna : sa stanovista ciljne grupe kojoj se ovakav tip materijala prezentira veliko je pitanje zasto je izabran CNN? To je medijska kuca ciji se auditorijum moze staviti u istu intelektualnu ravan sa gledateljima Palme ili citateljima Treceg Oka. Dakle ljudi koji ne samo da nikada nece pomisliti da odu turisticki u Srbiju, vec im je problem i da odu do susednog grada i posete najblizu rodbinu i kojima je "top thrill" otici posle Wall-Mart-a u mall-outlet. Veci efekat (i jeftinije) bi bilo da su objavili serijal u nekoliko glavnih magazina za koje se zna da ih citaju oni kojima je ovaj tv-spot trebao biti namenjen.

Dusan - Nikozija

pre 17 godina

Ne zelim ovom prilikom da vredjam idejne autore ovog spota, dobro je to sto pucamo na visoko promovisuci srpski turizam, i to cu uvek pozdraviti, ali ako ste vec imali sansu i cash u rukama, to je zaista moglo i mnogo bolje da se odradi, ali ovako samo mozemo kritikovati u prazno. Evo pozdravicu ovu promotivnu akciju, kakva god da je, prva je i ne bi trebali da uzimamo za zlo. Svako ima pravo na gresku, makar se nesto radilo...Dusan - Turizmolog

Zoran DE

pre 17 godina

Pa ovo je za plakanje. Da li je moguce da autor misli da nemamo nista drugo da prikazemo u 40 sekundi? 3 broda, 2 crkve, malo vode i pejzaz savane sa par brda? Stvarno tuzno, a steta je ogromna. Te pare su uzete od poreskih obveznika, plus sto sad treba dati duplo vise da bi se prikazao jedan normalan spot koji ce potisnuti efekat ove bruke. Kladim se da je ovo radio neki americki 'profesionalac' koji je u Srbiji proveo svega 7-10 dana. Jadno.

Igor, Spanija

pre 17 godina

Spot je mogao da se mnogo bolje uradi. Ali, sta drugo predstaviti ? Turisticka ponuda u Srbiji je OCAJNA. Letos sam posetio roditelje, i nagovorio mamu i brata da skoknemo do Smedereva, da vidimo tvrdjavu. Kada smo parkirali nas Yugo iza zeljeznicke stanice, prisao nam je jedan par iz Francuske. Jadnici, trazili su nekog ko barem govori engleski. Videli su da imamo isti auto kao sto su oni uzeli preko Rent-a-car u Beogradu. Njihov Yugo prosto nije hteo da upali. Cak ni kljuc nije hteo da se okrene. Nesto se bilo blokiralo. Bili su zamolili (nogama i rukama) jednog policajca da im pomogne, ali ih on nista nije razumeo. Ja im rekoh da nazovu rent-a-car u Beogradu, pa neka im oni posalju novo vozilo. Ali, rent-a-car im je odgovorio neka se snadju, neka nadju automehanicara u Smederevu, pa ce im oni pokriti troskove kada se vrate u Beograd. Jadni Francuzi, bili su skroz izgubljeni. Ko li ih nagovori da odu do Smedereva. Nakon toga, mama, brat i ja smo se probili kroz kafanu na zeljeznickoj stanici, kroz barustinu koju je pravila napukla cev koju niko da popravi, i okolo naokolo jer je zatvorena kapija preprecila put. Presli smo sijaset koloseka i zaobisli kompozicije US-Steel vagona i usli u tvrdjavu (koja je za 3 godine bila podignuta, ali se vec 60 godina nije temeljno renovirala). "Park" unutar Velikog grada je poljana od korova, ispresecana jarugama, raskopana i zapustena. Nismo se odmah uputili centralnom stazom ka Malog gradu, vec smo zemljanim putem obilazili unutrasnju stranu zidina. Naisli smo na neke Nemce koji su kroz korov raskrcili put do rusevina stare crkve i temelja turskog kupatila. Kada smo konacno stigli do Malog grada, uvideli smo da nema nikoga u kiosku gde se prodaju ulaznice. Bilo je napisano "Vracam se za 30 minuta" (Bog zna koliko dugo taj natpis stoji). Mali grad je bio zatvoren. Nekako smo dovikali jednog cicu koji je sa druge strane kapije nesto cistio. Objasnio nam je da je zatvoreno zbog posledica poplave (koja se desila nekoliko meseci unazad). Meni se dvoriste Malog grada cinilo prilicno suvim na augustovskom suncu. Obisli smo zidine na Dunavu, gde je bila pobacana neka slama oko starih zaprega (valjda se, Bog zna kada, snimao neki film), i uputili u centar da rucamo. Tu nas je sacekalo najvece iznenadjenje. Restoran "Perper" na gradskom trgu je SVETSKE KLASE ! Moze da se meri sa bilo kojim restoranom u Nemackoj ili Spaniji. Eto, barem nesto lepo ....

miroslav

pre 17 godina

Zanimljivo, neznam koliko ljudi to znaju ali su ukupne investicije u televiziski advertising umnogome smanjene na zapadu uprkos umnozavanju mreza televiziskih, mislim da bi bilo daleko vaznije uloziti sredstva u informatizaciju destinacija njihovu onlajn dokumentaciju i kampanje putem interneta za promociju....

Miroslav Gordanic

pre 17 godina

Ne znam da li ste znali, ali spot je radio upravo CNN, na osnovu video materijala koji je poslala nasa turisticka organizacija. Oni su od vise slika i video spotova uklopili finalnu verziju. Opasan propust. Ovi iz TOS-a su trebali da naprave pravo snimanje sa jednom kamerom, bez razlicitih video formata i da to ukompunuju zajedno sa PORUKOM koju bi spot nosio. Pogledajte kako su to samo Rumuni uradili

igor-amerika

pre 17 godina

Ne znam jeste li primetili, ali kada se iz daljine zumira mapa Srbije, Srbija i Crna Gora su predstavljene kao jedna zemlja! Kada posle prvih par sekundi krene kamera da zumira Balkan, jos uvek postoji SiCG! Samo obratite paznju. Osim toga, vecina ostalog je OK. Svi sad pricaju kako bi odradili bolje, a zapravo bolje je sto imamo nekakvu reklamu nego nikakvu. Mislite da je prosecni farmer u Ohaju obrazovan da razume audio-vizuelnu kompoziciju spota? Jok,more. On ce samo da kaze: A, to je Srbija! Nisam ni znao gde je!" Briga njega za umetnost. Svrha ovog spota je pre svega da nas lepo predstavi, a tek onda da privuce turiste.

njujork

pre 17 godina

ha ha, ne može bez orlušina... ovo je više spot za nas preko okeana da znamo da se ne vraćamo, nego za bilo koga da dođe. hvala!

Razocarana

pre 17 godina

Oprostite ali da vas pitam: sta je bila tema ovog spota? O kojim hotelima, pumpama, toaletima pricamo? Jel to finansirala pravoslavna crkva kada je toliko crkava u tom spotu? Njiva sa par vocki, pa to je moglo i mnogo bolji kadar da se izmontira. Jednom recju sramota!

I MI smo ljudi

pre 17 godina

Upravo sam video oba spota. Zaista, reklama nema neku duboku poruku i mogli su da uloze daleko vise truda ali ja sam VEOMA ZADOVOLJAN. Treba pokazati svetu sto vise od lepote nase drzave pa da se barem malo poboljsa nas imidz u svetu. Za pocetak nije lose ;)

Nikox

pre 17 godina

Video sam tu reklamu, izvinite ali ne valja, ko je to uradio ne znam ali kada ka vidis to te podsecuje na kvalitet 90-te, nema ni kolorit nekako rdva je kao VHS snimak,,,, los kvalitet nema ni rezije na njemu nikakvog specialnog effecta, to nije reklama za srbiju nego antireklama, to meni ne privlaci da dodem i da posetim srbiju ta reklama izgledaa veoma jeftino kao Borat na Kazakistanu tako nesto. I kao drugo manastir na decanima i peci nije deo srbije. Lazna prezentacia srbije...

exof

pre 17 godina

Реклама је безлична, типично амерички урађена, за хватање на брзака.Али добро је што смо се појавили на највећој глобалној мрежи CNN.У односу на цене наших ТВ кућа то и није прескупо, а CNN се ипак много гледа, а наше сателитске ТВ програме гледа углавном дијаспора.Надајмо се да ће наши маркетиншки стручњаци урадити бољу(у шта сам уверен)рекламу, а не да дају 15 сати материјала, да га Американци прекрајају на свој начин.

Nikola Đuković

pre 17 godina

Može li bilo ko da mi objasni zašto se nije promovisala Guča i EXIT? Svaka čast prirodi, manastirima, banjama, gradovima, ali nije valjda da Vladi nije bitno da li će stranci i u kojoj meri dolaziti da vide Guču ili EXIT, koji se redovno promoviše na MTV-ju.

Danko

pre 17 godina

Ovo je najbedniji spot koji je ikada prikazan na CNN-u. Samo nedostaje Borat da iskoči iz šumice...
Nije isključeno da će se Cohen sledeći put, pojaviti u novom liku, ovog puta iz Srbije, a onda će naša Vlada, kao kazahtanska pre nekog vremena, zakupljivati i čitave stranice New York Times-a, u želji da opovrgne naopaku sliku o nama samima.

Nostalgicna Beogradjanka

pre 17 godina

mnogo sadm se sad rastuzila....onako istinski......sedim vec 5 meseci u americi i pricam svima koliko je moja zemlja lepa i kolko mi nedostaje.....i svima pricam da treba da dodju i zao mi je mnogo sto u tu reklamu nije uneto malo vise strasti prema nasoj zemlji i malo vise isticanja njene lepote...glupo mi da ulazim u to kako sam cak i ja mogla da napravim bolji spot i kako je trebalo da bude mnogo bolje kako su svi bolji od nas kako je vlada lopovska kako su sve ovo samo otaljali.....glupo mi je jer to slusam za svojih 18 godina bukvalno svakodnevno-od drustva od porodice od profesora....samo kukamo a niko nista ne radi.Evo i ovu recenicu sam cula mali milion puta pa ona nikad nista nije promenila.Zaista sam se rastuzila veoma mnogo....ali sta je tu je...moracu da se nosim sa time i cekam da jos malo odrastem pa da krenem da se borim za svoju zemlju....ovih 5 meseci ovde je bedna kolicina vremena u odnosu na ceo zivot koji cu proziveti ali u meni je usadilo zelju koju cu nositi u sebi ceo svoj zivot a to je da prozivim svoj zivot u nasoj prelepoj zemlji i da dam sve od sebe da je ulepsam jos vise a ne da pobegnem u inostranstvo vicuci na sve strane kako Srbija nista ne valja i kako zivot nije fer.......Stvarno sam se rastuzila zbog cele price oko reklame i zao mi sto propadose te pare i necu ni da razmisljam na sta su sve mogle biti potrosene jer cu se samo iznervirati..

POINT ZERO

pre 17 godina

Problem ove zemlje jeste amaterstvo, ali jeste i izazov da se ni od cega napravi nesto. Bez mora i valjanih planina, Srbija i nema sta puno da ponudi. Kad se tome jos pridoda i srpski mentalitet, onda bi logicnije bilo da se napravi reklamni spot koji bi svet odvracao od posete Srbiji. Manje bi se brukali, ali bi zato bili senzibilniji u svome poimanju realizma.

Olga

pre 17 godina

Slucajno znam kako se dobijaju poslovi ovakve prirode (primer Novog Sada): pare se odobre u vladi pa onda posao dobije sin jednog od clanova odbora jer je "mali jako talentovan", pa onda "mali" prvo potrosi pare na izlaske pa onda krene da vrbuje svoje garije da mu urade snimke i montiraju materijal, pri cemu je on glavni estetski direktor i sve na kraju ispadne amaterski i jeftino. Pretpostavljam da je tako pravljen i ovaj spot. Rodjacko-burazerska drzava, pa joj je takva i promocija...

milan

pre 17 godina

užas... ovo je kao neka power-point prezentacija, i to neka jako loša. nekoliko sličica koje se prelivaju jedna u drugu, totalno bez smisla, totalno bez duše, a "duša" to bi neko reko je naš adut... ma mani te me ovoga..

Ivan

pre 17 godina

Potpuno podrzavam poduhvad da se konacno i Srbija predstavi svetu u lepsem izdanju ali ovaj spot je totalni fiasko. Ovo je moglo da bude uradjeno mnogo kvalitetnije i profesionalnije za te pare. Ja kao amater bih bez ikakve novcane nadoknade mogao napravati mnogo kvalitetniji i interesantniji spot od 40 sekundi. Ovde ne videh apsolutno nista osim pustih planionskih i ranivicarskih predela sa par manastira, brodica i rodom koja poleti. U potpunosti je izostavljen ljudski aspekt, znamenitosti, etno simboli, itd. Sve izgleda kao mrtva priroda, sumorno, tmurno, zastarelo, bez zivota (sto i nije daleko od istne)... Kadrovi se menjaju izuzetno brzo i nepovezano da me je glava zabolela. Svaki komentar o (ne)kvalitetu fotogrfija bi bio suvisan. Ocena, jedva 2- (i to je puno).

djole

pre 17 godina

nerazumem zasto nisu prikazali festivale kao GUCU i ESIT, na kraju dana gledajuci stvari realno to ce privuci najvise turista. Trebali su Srbiju da prikazu kao destinaciju za provod sto je uprincipu i istina!

Slobodan

pre 17 godina

Najvise mi smeta onaj kadar sa onim muvama ( ili polen svejedno) u reci. To je bas gadno.
Onaj politicar koji se javno oglasi sa izjavom da je spot los i da ga treba zameniti pobrace dosta glasova!
Ucinite nesto molim vas!!!

jagoda

pre 17 godina

Spot uopste nije los.
Mada su meni svi ti spotovi (Rumunski, Hrvatski, Makedonski, Egipatski, Indijski...) koji se vrte na globalnim televizijama najgora kicerica.
U nasem spotu bar nema napadnog umetnicarenja, tako da je ono sto bi se jos moglo nazvati i losom rezijom za male pare, zapravo plus.
Spot pocinje vatrom koja pokrece balon i onda se krece u panoramsko razgledanje Srbije. Prikazani predeli su klasicne lepote i mogu se naci verovatno u svakoj zemlji. Ono sto je bitno je da ti predeli odisu mirnocom i to je verovatno i glavni cilj poruke. Srbija je, dakle, jedna mirna, normalna zemlja. Postoji i jedan podtekst gde je Srbija prikazana kao prastara, hriscanska, dostojanstvena zemlja.
Zapravo, ceo spot odise nekim rusticnim sarmom. Vrlo zanimljivo.
Etno muzicka podloga sjajno naglasava ove poruke.
Bilo bi savrseno kada bi drugi spot bio koncentrisan na vredne, srecne, mlade, urbane, blabla ljude, koji se bave nekim lepim aktivnostima u , jelte, mirnoj, dostojanstvenoj Srbiji. Ta dva spota bi bila odlican spoj.

Ivan

pre 17 godina

Evo ga i drugi spot na YouTube.com.

http://www.youtube.com/watch?v=9ppD7n2Is98

Za razliku od prvog, ovaj je mozda za nijansu bolji. Konacno da vidimo i poneki grad, ljude, zabavu, Kalemegdan, i naravno da ne izostavimo mnogobrojne crkve i manastire u svakom drugom ili trecem kadru koji se i dalje menjaju prebrzo. Mislim da bi natpis "Sights and Sounds, Serbia" trebao da bude dosta uzi, a ne da zauzima 1/4 slike. No dobro, tesko je svima udovoljiti...ipak se okrece na CNN-u. :)

Dragan

pre 17 godina

Nova reklama za mts sa ansamblom Kolo je izvanredna i bila bi odlican pocetak za spot o srbiji. ovo izgleda kao slide show i ne nosi nikakvu poruku. rekose u danasu neki ministri kako ja spot uradjen nakon "posmatranja" americkog trzista. bojim se da su omanuli dosta. siguran sam da amerikanci zele dinamiku i egzotiku a ne pateticnu, lepu i obicnu prirodu. spot je totalni promasaj i zbog ovoga bi neko trebao da odgovara. bacen novac.

DS

pre 17 godina

Ja sam tek jutros odgledao spot sa velikom paznjom i ne mogu da skrijem zadovolstvo.Ako uzmemo u obzir TV stanicu na kojem je spot prikazan i ono sto je najvaznije konkurentne spotove mozemo biti vise nego zadovoljni.Kada pogledate reklamu Slovenije, Hrvatske, Crne Gore... vi ne mozete razlikovati zemlju, sve je isto, nesto kao jagode sa slagom, koje jedete svaki dan, pa vam se zgade.Ovo je ipak mnogo drugacije, sigurno ce mnogi biti zainteresovani.

vr

pre 17 godina

Manastir nad rekom u prvom spotu je, kako je neko već lepo primetio, Rumunski manastir Mracuna, evo slika
http://beogradac.com/galerija/displayimage.php?album=12&pos=80
i
http://www.enduromania.net/longdistance/Mraconia%20Monastry.jpg

vlajche

pre 17 godina

Ona reklama je uradjena amaterski i iskren da budem da sam stranac Srbija me ne bi privukla da pohrlim u nju kao turista!
Prikazan je uglavnom Beograd, golemi Hram Svetog Save,crkve Kalemegdan i neka deca koje se voze u vozicu (?!?!)
Muzika koja prati reklamu je bezlichna!
Alo da li je iko video reklamu Jermenije npr.
To je za mene reklama, a ne one drugorazredne fotografije Beograda!

Gledalac

pre 17 godina

Konacno docekasmo i na CNN-u taj toliko obecavani spot! Uradjen je kao najgora "tezga". Bez ikakvog koncepta i bilo kakve privlacnosti. Nekoliko neutralnih "lepih" pejsaza sa jednom crkvicom i malo zicare za skijanje. Prikazuje mesto na koje NIKO NIKADA ne bi pozeleo da ode. Strasno! Ko got da je odobrio ovaj spot treba da se stidi i da bude hitno smenjen kao najgori amater koji baca pare. Ko vidi spot verovace da ne preterujem ni malo!

milan

pre 17 godina

Spot je teeeško njesra... :(((
Da se razumemo, glasaću za DSS, tako da nije sad da automatski pljujem jer je to sadašnja Vlada naručila, ali ljudi, ovo je skroz katastrofa...
Počevši od toga da sam mislio da će napraviti spot gde Srbije izgleda lepše nego inače, a na kraju izgleda bezveznije nego u stvarnosti. Tako se vidi da ih je mrzelo da se cimaju jer su snimljena dva predela (gradova uopšte nema!!), ubačen samo jedan manastir pri kraju i samo priroda! Jedini zimski kadar je prikaz žičare na Kopu... :lol:
A još bolji deo je što većina tih reklama ide tako da te zaintrigira (ova to ne radi nimalo svojim kadrovima) a tek onda na kraju vidiš koja je zemlja u pitanju, dok u našoj sve vreme je trećina ekrana prekrivena i piše ''Sights and Sounds'' i desno Srbija, a font je najobičniji Arial ili Times New Roman. E a najbolji je onda kraj kada se pojavi grb Srbije sa natpisom Serbia ispod!!! Još nisam video da neka zemlja stavi svoj grb u reklamu, uglavnom to bude neki logo koji bi asocirao na turizam te zemlje. Sve u svemu, reklama je očajna!!! Ne znam kako je neko mogao da smisli takav očaj, potpuno je bezlična i mene lično uooooopšte ne bi zainteresovala jer su prikazan dva predela koja postoje u svakoj drugoj zemlji...

Baš sam se razočarao, a nije da sam nešto mnogo očekivao...

Marko

pre 17 godina

Je li ovo mene neko zafkava? Gledao sam CNN u 7:40 i u 9:05 kada su termini za zapotove po sajtu TOS-a. Ničega nije bilo za Srbiju!

Gradjanin Srbije

pre 17 godina

Auuuuuuuu....

Font neki default, grb Srbije auuu pa zar nisu nasi politicari videli spotove Turske, Malezije, Filipina, Indije, Jermenije, Gruzije..

Vlada je u ostavci i neko treba makar simbolicno da podnese ostavku ili da neko popije otkaz kakav se ne pamti u Srbiji.

Nebojsa Krivokuca

pre 17 godina

Sta je ovo? "Srbija danas"? "Dozvolite da Vas obrlatimo"?

Zaista, video sam boljih TV priloga snimljenih za potrebe pokrivalica RTS-a, Kon-Tiki DVD izdanja o turistickim destinacijama valjanije su montirani i ozvuceni od ove tuge.

Ako su zaista tolike pare date da se ovo napravi, neko bi trebalo da potpise ostavku odmah, te da ukoliko se pokaze da se promet u Turizmu nije povecao za barem x2 na osnovu kampanje da mu se zabrani rad na jedno 10-15 godina.

Tuzno je sto drzave koje nisu znale sta je Televizija do pre 10ak godina imaju brutalno kvalitetnije radove od nas, nekadasnjih "kreativnih lidera u regionu".

Šumadinac

pre 17 godina

Aj ne lupajte, sama činjenica da se Srbija na ovaj način prikazuje na CNN-u je pozitivna.

Konačno se pojavio neko kome je jasno da moramo promovisati pozitivnu Srbiju. Spot je daleko od kvalitetnog, međutim o tome kako se uspešno predstaviti i promovisati moramo još da učimo, ali smo bar učinili prvi korak.

darko

pre 17 godina

Spot ko spot. Nista fenomenalno, ali nije zasluzilo bas toliko pljuvanje. Mislim da su pare dobro potrosene, mada uvek moze bolje.

Marko

pre 17 godina

Evo odgledao sam ga 3x i nemam sto za reci - dosadno. Mislim da bi i sam napravio kvalitetniji spot. I sto ona ptica na kraju znaci kada odleti ?!?! Da svi beze iz Srbije, pa i ptice ? :)).

Milan

pre 17 godina

Ovo je najvece razocarenje!!! Svaki amater bi uradio bolji posao. Nadam se da je onaj drugi spot bar malcice bolji. Svako je mogao da napravi nesto bolje od ovoga. Pa najprostiji video-i na Youtube su boljeg kvaliteta i zanimljiviji od ovoga. Prosto mi je bilo glupo da ga pokazem devojci, koja je inace Amerikanka. Bila je u Srbiji jednom i kaze da ne moze da veruje sta su prikazali od onako lepe zemlje!!! Bio sam uzbudjen kad sam cuo da cemo da se reklamiramo na CNN-u ali posle ovoga bolje i da nismo.

Zalosno i pateticno!!!

Dule UK

pre 17 godina

Meni je spot OK. Bar se ne vide tenkovi, bombe i slicno.
Pa zar neko zaista misli da ce turisti pohrliti da je odradjen bog zna kakav spot za 40 sekundi.

Jack

pre 17 godina

1.1.2008. - Statisticki zavod Srbije:

"Prihodi od turizma u prosloj 2007-oj, nakon prikazivanja spota na CNN-u su pali za 94%. Stranaca u ovoj godini je bilo 12, sa ostvarenih 14 nocenja. Ukupni prihodi se procenjuju na vise od $56 ili 3.000 din. Vlada je pozdravila ovaj izvanredan uspeh i pozvala one koje nisu verovali u kampanju "Sights and sounds" na CNN-u da se sada oglase!

ajmo moglo je i bolje

pre 17 godina

istine radi proputovao sam malo po Srbijí i smatram da bi spot mogao biti dosta bolji nego ovaj što sam vidio na CNN-u. evo kako to Hrvati rade:

http://www.youtube.com/watch?v=xvki4x-EGPM

pozdrav iz Osijeka

nugi

pre 17 godina

Upravo sam video spot.. S obzirom da smo u poslednjih 15 godina negativno reklamirani u svetu ovo je ipak mali napredak, ali moglo je mnooogo bolje.I crnogorci a da ne govorim hrvati su imali daleko bolji spot..

Milan

pre 17 godina

UUUUUUZZZZZZZZZZAAAAAAAAAASSSSSS!
Odmah sprovesti istragu ..... Pa da li su *&"^%£* gledali spotove Rumunije, Azerbejdzana, Indije, Turske, Grcke....
Pa ja kad sam prvi put gledao spot za Rumuniju ostao sam bez daha..zaljubio sam se u Rumuniju! I onda sok nad sokovima. Pa to nije spot ni za lokalne seljacke televizije, a ne za CNN. Ja bih kao totalni amater napravio milion puta bolji spot!

Pedja Spanija

pre 17 godina

A zasto ovakav jedan posao ne moze da se odradi kako treba, kad bar za to postoje profesionalci?? Ko je ovo radio? Na slikama koje se vidi u spotu nema NICEGA autenticnog i posebnog. Lepa je ideja da se pocne sa nekom kampanjom, ali ovo nece nikome skrenuti paznju.

Sinor

pre 17 godina

Moz` samo da se nadamo da mladjani Sacha Baron Cohen nece da vidi spot(ove) jer ce da izvrsi samoubistvo sto se nije sa Kazahstana prebacio na nas...Mada, ko zna...ima jos vremena...

Ili da se nadamo da ce da ih vidi pa barem ljudi otvoreno da nam se smeju...

Coco Bill

pre 17 godina

E lepo se kaže "koliko para toliko i muzike". Pa ako nisu imali dovoljno, ili nisu mogli da izdvoje, koliko treba para, da se snimi pravi profesionalni spot koji će da ostavi "prvi" utisak, onda bolje da nisu ni to radili. Mogu da mislim kakav će utisak da ostavi kolaž sličica, na američkom prebukiranom "tržištiu reklama", gde je reklama za deterdžent za pranje sudova upačatljivija nego ova. Ali šta ćeš, bliže se izbori i bitno je upisati još jedan "pojen", da se kaže narodu "e bre bili smo na američku televiziju sreklamu". Tipično "narodnjačko-domaćinsko" razmišljanje, da ne kažem, zaseniti prostotu, kao sa asfaltiranim putevima ili sa "radovima koji su u toku". Pa živela Srbija !.

ko je ovde lud?!

pre 17 godina

Secam se da je ministar Kojadinovic svojevremeno kad je najavio ovu "kampanju" rekao nesto otprilike kao da je spot gotov ali on ga nije video i ne zna kako izgleda. Sada, kad sam videla spot, cini mi se da izgledao bash kao da ga je Kojadinovic licno pravio :-(
Ljudi moji, pa to se tako ne radi.
Uostalom, poredjenja radi, pogledajte spot Rumunije
http://www.youtube.com/watch?v=WZpeeRSk-0A

zivko

pre 17 godina

Na svaku vest komentari su uvek vise negativni. A zasto je to tako treba razmisli. Znam da su nase zelje da sve uradimo na brzinu. Ali ne ide to tako. Ogroman je uspeh sto se spot konacno pojavio i na jednoj gigantskoj televiziji kakava je SNN. Ljudi, razumite da u svetu postoje ljudi koji uopste nemaju pojma da Srbija postoji, zato je ovo ogroman uspeh. Drugi spotovi u poredjenju s nasim izgledaju bolje i to je tako normalno, jer smo u tim spotovima videli nesto razlicito sto kod nas nismo imali prilike da vidimo(da ne zaboravim i more). Ocekujem da se u narednim spotovima osim prirode vise prikazuju nasi pravi turisticki potencijali, kao sto su exit, guca, kobasicijada, lovni turizam, banje, egzotican nocni zivot i planinski turizam. Nazalost (ili na srecu) to je sve sto imamo da ponudimo u ovom trenutku.

Nikola Nesovic

pre 17 godina

Probudio me brat jutros u pola 8 da gledamo neki spot, neke zemlje Srbije, kaze dali 500.000 evra. Ja lepo ustao, cekam. Krene spot. I gledam ja tako. Zavrsi se. Ja se pitam koja je budala odobrila ovako smesan spot? I legnem da spavam. Pa mi opet nelagodno. Ne mogu da zaspim. Ovaj spot kao da je radjen za INTERMECO neke lokalne televizije. Prikazane su mnoge smesne fotografije, a i one fotografije interesantnih mesta su bile uzasne. Zichara na Kopaoniku, katastrofa. Ako sa Kopaonika nije postojala bolja fotografija dokaz je da je spot radio amater! Gracanica. Ruzna fotka prelepog manastira, a pozadina toga je verovatno poruka da je Kosovo jos u Srbiji. I stranac je to ukapirao sigurno! Bilo je mnogo interesantnih mesta koja nisu prikazana. Recimo Djavolja varos, pa mnogi vodopadi i pecine u Istocnoj Srbiji. Stara planina. Meandri Uvca. Ona slika sa onim insektima na Tisi. Daj ti sad obijasni ljudima da je to jedinstven fenomen u svetu i da se desava jednom godisnje.

Sve u svemu ja sam razocaran!

Daki

pre 17 godina

Na CNN-u se vec godinama reklamiraju turisticki kapaciteti svake africke, azijske i balkanske krcme, tako da je po mom misljenju ovaj vid reklamiranja bez ikakvog efekta na potencijalnog visokoplateznog turistu. Svako zna da su ti spotovi cista sminka i da profesionalci i od najgore rupe mogu u 1 minut nagurati bog zna kakve lepote i atrakcije. Ako zeli da razvija turizam, Srbija bi morala napraviti prvo ozbiljnu strategiju da bi znali koje vidove turizma mozemo potencirati (npr. banjski, ribolovni, kongresni itd.), gde eventualno imamo komparativne prednosti u odnosu na druge, pa onda obezbediti povoljan ambijent za privatna ulaganja (ne iz budzeta kroz razne investicione planove jer to nije posao drzave) i tek na kraju dolazi reklama i to ne ovakva. A onda kad turisti dodju da se svaki gradjanin i indirektno pokaze kao dobar domacin a ne kao za Novu godinu kada smo ljudima bacali eksploziv na glavu.

Iznenadjeni

pre 17 godina

Cestitam jos jedna riba se upecala.
Ako slucajno cujete koliko kosta ta promocija nemojte pasti u nesvjest, tjesite se da je hrvatska prije godinu dana imala grdnih problma sa raunom za promociju..preracunali se a i sezona bila losa... u svakom slucaju 500.000 do 1.000.000 $ u kasi CNN za pocetak a kasnije ce se vidjeti.

rocky-CH

pre 17 godina

Mislim da je sto puta bio bolji spot koji je emitovan na nasem poslednjem nastupu za pesmu evrovizije u Turskoj. Ovo sto se vrti na CNN-u je velika sramota za Srbiju!

Petar Svarc

pre 17 godina

Jad i beda. Stvarno u poredjenju sa drugim reklamnim spotovime iste vrste, ovaj nas izgleda dosta nesrecno. Imamo toliko talentovanih i originalnih filmskih umetnika da je ovo stvarno protracena prilika.
"Trenuci za pamcenje"? Ima toliko trenutaka u Srbiji koje bi bolje bilo zaboraviti (neki od njih su bili prikazani istoj publici, barem toliko cesto koliko i ova "reklama" pre samo nekoliko godina).
Tipicna prica "bolje jedno vruce pivo, nego cetiri 'ladna", tj. bolje da se vrti nesto nego da sednemo i da odradimo to kako valja. Besplatno bih odradio bolji spot od ovoga.

Sarajlija

pre 17 godina

Ovo su vam zaista amateri radili. Za te pare mogli ste puno vise da dobijete. Pogledajte kako to rade bosanci.

http://www.youtube.com/watch?v=Z9Imf56AJn0&mode=related&search=

Od ovog osnovnog, napravljeno je mnogo kratkih spotova.

Fry

pre 17 godina

Jos jedna u nizu svinjarija koju smo sami napravili a CNN pusta da nam se ceo svet smeje. Kom pilecem mozgu je pao na pamet slogan "Momenti za pamcenje"? Kao da se svet do sada nije nagledao nasih momenata za pamcenje.

zalosna

pre 17 godina

Na ovom spotu uopste nema ljudi!!!! Slabo gledam tv, ali citajuci ovu vest videla sam linkove za spotove drugih zemalja, pa sam odgledala na netu. SVI, pored prirode imaju ljude, osmehe, a ovaj nas spot je tako obican, hladan, ma ne radi se o tome da ja zelim da 'pljujem' spot iz cistog mira, ali jasno je kao dan da je spot mogao da bude bolji. Pa spotovi valjda zato i sluze da ulepsaju i privuku potencijalne turiste, kupce, sta god, a ne da na njima ono sto 'nudis' ispadne jednije nego sto je stvarno. E, to mi je krivo. Sigurna sam da je spot mogao da bude uradjen bolje i uverena sam da je na njemu trebalo da bude ljudi, a ne ovako bezlicno.
Steta.

Yugos

pre 17 godina

Kakva lavina komentara za jednu tv reklamu! To samo govori koliko je ta zemlja usamljena i zeljna da je neko primeti... zelim vam sve najbolje, braco Srbi, bice bolje jednog dana. Vazno je da zelite da budete deo modernog sveta, a ako imate zelju, onda cete brzo nauciti kako se s njim komunicira.

Michael Myers

pre 17 godina

Reklama mi liči na slideshow na mom računaru, na my pictures slideshow, nešto u tom fazonu. Izmontirana je loše i prilično je neupečatljiva, ne znam šta bih trebao da shvatim kada bih bio stranac i gledao ovaj spot. Mislim da bih je pogledao, i posle 5 6 sekundi ne bih se više sećao da sam je video. Ipak, kada se setim da smo to mi, i da je aktuelna vlada u fazonu koga boli uvo za strance, i da ne voli baš medjunarodnu zajednicu i ne čudi me ovako nešto. Ja bih ovaj spot nazvao "eto to smo mi, mi smo Srbija, vidite da se više ne puca, i ne treba ništa više da znate o nama". Ipak pozdravljam inicijativu, ovakve stvari su na kraju krajeva pozitivne.

tibulo

pre 17 godina

Autor ove reklame mora da da pokaze uverenje da nije clan radikala. Tek onda ne bi nista shvatio.
U protivnom, zasto nismo prikazali najgrlatiju turbo-pevaljku...
Ili, da smo poredjali sve nase kosarkase iz NBA i da su svi zajedno otpevali zivela Srbija.
Odgovorni ministar treba da ode u srednju skolu i da trazi da mu vrate pare iz predmeta "poznavanje prirode"..
Mozda bi trebalo prevesti poslovicu :"videla zaba..."

turizmolog

pre 17 godina

za pocetak ce dosta pomoci, i nije tako los, propust je sto nije izradjen logo TOS-a nego je stavljen grb, a i sajt TOS-a je los, tako da iako nekoga zainteresuje Srbija nece biti odusevljen daljim prikupljanjem informacija

Mladen Jablanović

pre 17 godina

Meni je isto pao na pamet spot sa Evrovizije, ali sam se posle setio da i nisu bile u pitanju scene iz zemalja takmičarki, već iz Turske u kojoj se izbor odigravao...

Jeste sramota kakav smo spot napravili, ali je sigurno mogao biti još gori... Zaista nisam očekivao da ova vlada napravi nešto što bi bilo koga ostavilo bez daha.

MaSsA

pre 17 godina

OMG! Ovo je zaista potpuno tuzno, pa ovakav spot nema nikakvu vrednost, kolaz slika koje nemaju nikakvu snagu, emociju... Ja sam iz zabave radio zanimljivije stvari od ovoga.
Pa da su bilo kog studena sa FDUa uzeli spot bi bio 1000x bolji.
Ja se bavim proizvodnjom spotova i znam da reklame kod nas mogu da budu jako dobre, imamo uslove, imamo kreativne i sposobne ljude koji se bave tim medijumom.
Prvi kadar planete zemlje je jedina dobra ideja u celom spotu, medjutim vec prvi sledeci animirani kadar odaje otuznu sliku "kreative" u pokushaju.
Brza smena kadrova bez ikakve priche, dramaturgije ne moze da stvori bilo kakvu emociju...
Pa kolazni film postoji od pochetka 20 veka i sve sto treba da se uradi je da se malo prochita neka fina knjiga koja se bavim gramatikom filmskog izraza i nema problema.
Ko god da je birao slike i kadrove nema osnovni osecaj za estetiku.
Ovo je potpuni debakl, spot vishe govori loshe o svesti sta je umetnost i vrednost audio vizuelnog izraza.
Komentari da je bolje da imamo bilo kakav spot nisu ispravni jer je danashnja publika jako filmski obrazovana [nije ista publika pre 100 godina i danas] i lako prepoznaje amaterizam.
Danashnja video produkcija je na daleko vishem nivou od ovog idiotizma...
Tragedija da pored toliko kreativnih ljudi u ovoj zemlji predstavljamo sebe kroz ogledao mediokriteta.
Tuzno i zalosno...
Mislim da bi mogli da nadju ljude koji bi za Dz uradili novi spot samo da se ova glupost skine sa etra.

strucnjak

pre 17 godina

Amaterski... a nemamo vremena da se ucimo na svojim greskama... a kad/ako dodju stranci bice im stvarno momenti za pamcenje (sarkazam)... zato sto je mnogo vise trebalo raditi na podizanju nivoa kvaliteta naseg turizma

Dule_

pre 17 godina

Pogledao sam spot. U sustini slike i pejzazi koji se vrte izgledaju super, ali nije prikazano nista po cemu se Srbija izdvaja i po cemu se u stvari razlikujemo. Plus - Kadrovi se vrte prebrzo, prebrzo da bi bilo sta moglo da se skonta.

I da, postoji par kadrova koji nemaju nikakvog smisla: - Balon na pocetku (po cemu to predstavlja Srbiju?!?)
- Kadar iz voza (? joj)
- Kadar na kraju sa pticom... stvarno, po cemu ta ptica predstavlja bilo sta iz Srbije?!?

Pravo pitanje je gde je Beograd, Novi Sad, na primer Djerdap, pa figura coveka iz Lepenskog vira, Egzit, Guca (Ko ne razume Gucu, ne razume Srbiju, jelte?)

Dusan

Razočaran

pre 17 godina

Stvarno sam bio happy kad sam čuo da ćemo se pojaviti na CNN-u, a teško razočaran kad sam odgledao spot.Nemam reči.Prethodni komentari su stvarno blagi u odnosu na to kakvo ja mišljenje ja imam o tome.Krajnje neprofesionalno i u stilu osnovaca koji snimaju Beograd mobilnim telefonom, likovi koji se pojavljuju u spotu kao da su pobegli iz mentalne ustanove.Katastrofa.

lucas

pre 17 godina

realno,socijala,izgleda kao propagandni spot cehoslovacke sa sredine 80-ih...trebalo je bar malo ulepsati istinu,mislio sam da se ovo radi da bi se privukli turisti,a ne da bi odbili i one koji bi slucajno pozeleli da dodju.

Namcor

pre 17 godina

Ovaj spot je ZAISTA morao da bude bolje uradjen. Mozde imaju jos koji - nadam se jer je ovo lose. Pozdravljam inicijativu ali spot je UZASAN!

Dule UK

pre 17 godina

A pre neki dan sam u jednoj dobro snabdevenoj knjizari u Edinburghu trazio bar jednu turisticku knjigu o Srbiji ili Beogradu.

Nema nijedne!

Mozda bi trebalo da se krene da se radi na vise koloseka jer neznam koliko su samo TV reklame dovoljne za promociju Srbije.

Tosha

pre 17 godina

Spot je sasvim OK. Poslednje sto ljudi sa zapada zele da vide su neke pretrpane urbane sredine, sa shopping centrima, ili nesto sto imaju kod kuce u Londonu, Njujorku, Parizu, Becu, Berlinu... Ovako je Srbija prikazana na originalan i drugaciji nacin, kao oaza Evrope, a ne kao bleda kopija neke od zapadnih zemalja. Bravo!!!

dbk

pre 17 godina

Nisam vidjela spot(ove), ali citajuci komentare moram pitati: Kako se moglo dogoditi da spot ispadne tako lose kraj tolikih izvrsnih dizajnera, graficara, ... iz i u Srbiji?? Ili su se autori birali po nekoj drugoj, podobnosti (vs sposobnosti)?

Svetislav Kozlovic

pre 17 godina

Evo, vec sat i po pokusavam da vidim to cudo na CNN-u i nikako da ga docekam.

Svejedno, kako vecina (NEGATIVNIH!) misljenja sasvim razlozno izgleda, mogu da zakljucim da je fantastican kadrovski potez ove vlade urodio ocekivanim plodom - da na celno mesto u Turistickoj organizaciji Srbije postave Miodraga Popovica, Milosevicevog kadra sa Milanovicevog i Vucelinog RTS-a i zamenika ministra informisanja (1998-2000) u vladi Mirka Marjanovica, kod ministra informisanja Ace Vucica, i to u vreme donosenja i sprovodjenja najgorih zakona o cenzuri medija - stvarno je fantastican potez.
Sa ocekovanim rezultatom.
I klozetskim plodovima.
Ili kako poslovica kaze "prema svecu i tropar".

Sveta, NBGD

marko

pre 17 godina

Ovoga momenta bih mogao da nabrojim oko 70 predivnih mesta u Srbiji kojih nigde nema. Novac je svakako uludo bacen, jer kad pocnu reklame ljudi prebacuju kanal. Sa pola miliona evra je mogla da se uradi zgrada sa 40-50 stanova koji bi bili prodati mladim naucnim radnicima po povoljnim cenama od kojih se mnogo ocekuje,od kojih mnogo zavisi(ako ne danas, a ono sutra), a kojima se slabo sta nudi.
Mi smo ljudi krajnosti: ili nas komunisti zatvore u sebe pa se zadovoljimo sto je mir i sto smo ukotvljeni bez obaveza i odgovornosti; ili krenemo u preterano glupo i skupo otvaranje prema svetu,dakle na pogresan nacin,ne resavajuci unutrasnje probleme.
Takodje se za pola miliona evra moglo nabaviti par skenera za magnetnu rezonancu, bez koga nema moderne dijagnostike bolesti kicme, ali i krvnih sudova.Veliki broj ljudi u Srbiji umire naprasno od pucanja aneurizme krvnog suda u mozgu, srcu ili abdomenu, a to bi redovna magnetna rezonanca otklonila 100%.
takodje smo pomenute pare mogli da ulozimo u akcije neke kompanije od koje uvozimo neku robu koja nam je preko potrebna.
I tako...ima vazdan ideja.
.....
Ljudi putuju iskljucivo prema dubini dzepa i shodno ponudi turisticke agencije u koju imaju poverenja.
.....
Pozitivno je to sto se prikazuje Srbija bez rata u pozadini.
Naravno da ni sa ovom reklamom ni bez nje necu glasati za ruralnu opciju.
Sve najbolje!

lazar

pre 17 godina

Spot je sasvim ok! A bilo je za očekivati veliku pljuvačinu kao i uvek ovde na B92 ! Šta god lepo da se dogodi, kao što je predstavljanje naše Srbije na stranim televizijama, ne na ružan, nego na lep način vi zgazite... tužno ali baš takvi ljudi koče Srbiju. Ljudi bez života koji vide u svemu samo slabo .... Tačno je ! Sa takvim nema budučnosti....

Putuj Evropo... ne misli na nas

pre 17 godina

Ideja jeste dobra - netaknuta prirodna lepota, mir, itd... ali mogli su mnooogo lepse kadrove da snime/bolje izmontiraju. Ovo je jadno, kao da sam ga ja pravio digitalnom kamerom u svom stanu. RTS produkcija iz 80-tih godina.

Denis

pre 17 godina

Pretpostavljam da je ubacivanje grba bilo u kontekstu razvijanja prepoznatljivog i jednostavnog znaka kao sto je hrvatska sahovnica. Onaj tko je zamislio popularizirati i grba treba bi se malo educirati po pitanju suvremenih vizualnih komunikacija. Nisam vidio spot ali uza sve pohvale kojekakvim gruzijskim, rumunjskim ili hrvatskim spotovima mislim da su postali iritantni i egzotično priglupi. Ocito suvremeno međunarodno pravo ide u smjeru definiranja državnih atributa; novac, teritorij, vojska i spot na CNN-u. Kada imas to onda si drzava.
Kakva vlast takva bižurterija!
Lucifer iz Rijeke

usa

pre 17 godina

Samo razmisljam naglas.Salosno je to sto je je grupica ljudi podelila pare medju sobom,a nista narocito nije uradjeno,da bi spot bio dobar.To je moja Srbija!!

Pozdrav iz Srbije

pre 17 godina

Ljudi, sta vam je? Pa ovo nije reklamni spot za promovisanje Srbije kao turisticke destinacije. Ovo je predizborni materijal namenjen domacem birackom telu. U fazonu "Volimo te otadzbino naaaasaaaa...."

Z

pre 17 godina

Pre jedno desetak godina ucestvovao sam u siroj diskusiji o tome zasto je engleski tekst na boci Knjaza Milosa imao vise gramatickih gresaka nego reci. Moje misljenje je da je to bila posledica ne izbora neznalice nego posledica traljavosti sistema. Ja licno poznajem desetak ljudi koji bi mogli da naprave mnogo bolji spot, ali ministrov kum ima rodjaka koji ima kameru i verovatno neku diplomu iz korumpiranog obrazovnog sistema po rodacko burazerskoj liniji. Proliferacija takvih stvari ne samo da garantuje los i bezlican spot nego i losu vlast, diplomatiju, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju, privredu, vojsku,policiju, sudstvo itd.

Srpski Indijanac

pre 17 godina

Ja nisam gledao spot, jer nemam mogućnosti, ali čitam ove komentare i saznajem da je moja Srbija prestavljena bez ljudi. Znači to nam je budućnost, Srbija bez ljudi. Pitam kod koga će doći stranci? Možda kod Indijanaca?

bob the builder

pre 17 godina

Iako bih voleo da kazem da je spot fantastican, ipak to ne mogu. Poredeci ga sa spotovima koje su ostale zemlje uradile, zaista izgleda smesno. Imate oba spota na sajtu ministarstva tirizma pa pogledajte.

Glavna zamerka kao sto to neko gore rece - slike se vrte prebrzo - da li se ispod krije neku sublimalna poruka, to ne znam.

Prizori su po mom misljenju amaterski izabrani. Npr - slika sa splavova - vidi se 5-6 ljudi koji djuskaju i to sve traje 1.6345 sekundi. Ako su vec hteli da puste sliku splavova mogli su npr iz aviona da ih snime nacickane po Dunavu i naprave neku montazu da to vezu sa nocnim zivotom. Manastiri - Jedina slika iz vazduha je cini mi se hram Svetog Save a sve ostalo su cini mi se snimci sa zemlje sto zaista izgleda amaterski.

Hrvatski spot su uglavnom prizori iz vazduha gde se vidi sva lepota jadranske obale. Sta biste rekli da su oni pustili sliku tri babe sa otromboljenim sisama u krupnom planu kako se cvare noge na nekoj od plaza? E tako meni ovo nase izgleda.

Jadno, jadno, jadno - mogli bi vi sa b92 da malo procackate da se vidi ko je i kolike pare dobio da napravi ove snimke - to je strasno!!!!

Obican gradjanin

pre 17 godina

Sto se tice spota Rumunije, fenomenalan je!!! Pitam se da li je uopste neko gledao spotove drugih zemalja pre nego sto je radio spot za Srbiju. Mislim da je trebalo raspisati neki konkurs, pa da se tako izaberu najbolji radovi.Ovo je stvarno, na zalost, sramota! Nadam se da ce neko konacno ukapirati da ljudi s iskustvom treba da obavljaju neke stvari, a ne ljudi koji nemaju pojma i po politickoj liniji. Nadam se da ce jednom biti bolje. puno pozdrava svima!

Goran

pre 17 godina

Jako bih voleo da znam šta čovek, odgovoran za ovaj projekat sa reklamom, pomisli kada pročita 58 iskreno negativnih mišljenja o kvalitetu reklame a ni jedno pozitivno. da li pomisli: "Au, ovaj put sam baš zabrljao" ili pomisli: " Ma šta stoka zna." Isto tako me interesuje šta u istoj situaciji pomisli njegov šef i da li će mo to ikada saznati, pa makar kroz neku vest tipa: "smenjen ... za turizam Republike Srbije"

spoter

pre 17 godina

Spot je lose uradjen, da nema onog natpisa "Serbia" dole, 99,8% srba ne bi prepoznalo da se radi o Srbiji, a da ne pricamo onda o ljudima iz sveta... No, niko ne komentarise jos jednu stranu medalje, a to je da nigde, pa cak ni na kraju reklame nije dat ni jedan internet link!!!

U danasnje doba kada se ogroman deo informacija dobija preko interneta, nedostatake nekog linka tipa www.visitserbia.com ili slicnog je nedopustiv. Ustvari, kada malo bolje razmislim, mozda je tako i bolje, jerbo bi onda verovatno nekom "talentovanom klicu" nekog budzovana dali 100.000 evra za izradu sajta koji bi nas jos vise brukao...

Bolex

pre 17 godina

Gledao sam spot i ima toliko nedostataka, mada je lepo ono sto je prikazano, ali daleko od onoga sto Srbija ima.Po meni nedostatci su sledeci:

*7 sekundi od 40 je potroseno na lociranje i prikazivanje samo mape Srbije.Svako ko ovo gleda pomislice pa gde ja to treba da putujem da bi dosao to tzv. Srbije?

*Nekoliko bezveznih sekundi potroseno na pticu koja na kraju leti, a u pozadini neka mutnina. pa to je moglo biti snimnjeno bilo gde drugo-let ptice.Bolje bi bilo da su prikazali kako lastavice grade gnezda ili rode.

*Trece, neki specijalni efekti pre prikazivanja slike o nekoj vocki su bespotrebni, gubljenje vremena.

*Cetvrto, slike kao da su uzete iz nekih 80-ih godina, i uglavnom je prikazana osusena trava, sivilo i zutilo...Nedostaje svezina i nagovestaj zivota.

*Peto, neusaglasenost duzine trajanja slika ili video zapisa...veoma je prebrzo prebacena slika sa gracanice na neki sumski predeo, sto odudara ostatku reklame. Isto kao da je neko pogresio u vremnenskom rasponu.

Sesto, mnogo je toga moglo biti prikazano, kao na primer: neki seoski ambijent, pogled sa Kalemegdana, Zlatibor zimi, Klisure, Djerdap...

dzibril

pre 17 godina

Dakle, odgledah malopre onaj spotic, kuku lele, ako neko zeli tako da predstavi Srbiju. Ispade maltene kao da u zemlji nema zivih ljudi. Kadrovi su suvise brzi, jeste lepa priroda, ali ima i lepsih stvari, a vrhunac mi je kadar manastira nad rekom (mali beli manastir nad vodom) sto je snimak iz djerdapske klisure manastira koji se nalazi na rumunskoj strani djerdapa. Za one koji su prolazili tuda to je manastir ispod Decebalove glave na lokaciji koja se zove Hajducka vodenica.
Pa zar ni to nisu znali ti "kreatori" spota?
Jadni smo mi ako nam je ovo turisticka promocija.
Kam Gamzigrad, kam Lepenski vir, palic, Caricin grad, Smederevo, i slicne lepote?
Kadrovi Gracanice su kriminalni, neinventivni i potpuno nista ne govore.
Za ovo bi ministar turizma dr Dimitrijevic (koji btw nije ni video spotove dok su pravljeni ili neposredno nakon sto su bili gotovi, sam to izjavio na press konferenciji) trebalo da ponudi sam ostavku, bez iko da je trazi.

Nele

pre 17 godina

Sta bre nije lose? Neko bi opet voleo da se kaze da je dobro iako nije samo zato sto je nase. Takve stvari se rade visoko kvalitetno, ovo je za tako bitnu stvar amaterski. Pa, spot LDP-a je, recimo, pet puta bolje uradjen. Mnogi spotovi nasih pevaca su mnogo bolje uradjeni sa neuporedivo manje para. Zasto se nije uradilo vise resenja pa da strucnjaci o tome odluce. Kad god se daju zajednicke pare za nesto niko ne sme da se ponasa prema tome kao da je to njegovo privatno.

Srdjan, Ceska

pre 17 godina

Citajuci komentare, vidim da je onaj narod (ako uopste i zasluzujete da se tako zovete, al dobro) ne zasluzuju nista drugo osim onih iz SRS-a. Dok nije bilo spota, bilo je kako vlada treba nesto da uradi. Sada, kad je napravljen i postavljen na najuticajniju televiziju u svetu opet ne valja. Braco Srbi, zelim najiskrenije vam zelim da jednog dana pocnete na stvari da gledate i malo drugacije nego kroz stranacku politiku. Iskreno mislim da je ovaj isti spot uradio Ceda Jovanovic, danas bih na ovom sajtu citao same pohvale.

Dr X

pre 17 godina

Jos jedna od preidzbornih igrica DSS-a, kao sada smo se izborili za spot. Bas sada pred izbore, premijer odresio kesu ne bi li nam pokazao kako se voli Srbija i koliki on ima uticaj. Kao sto je bas sada otkrivena kokain veza, carinska mafija itd. Ni za decu da poveruju...

gde su ljudi u filmu...

pre 17 godina

trenuci za pamcenje? samo se pitam koga ce ti stranci da pamte? pa u filmu nema niti jedne osobe, nema ljudi po kojima ce stranci da nas pamte? gde su ljudi? gde smo mi?

Amerikanac

pre 17 godina

Reklama je sasvim OK. To je ono sto je lepo u Srbiji - priroda, kultura i istorija, a ne taj vas veliki prljavi istocno evropski grad Beograd...

It's hard out there

pre 17 godina

Nisam gledao TV spot (niti cu), ali mi jedna druga stvar nije jasna : sa stanovista ciljne grupe kojoj se ovakav tip materijala prezentira veliko je pitanje zasto je izabran CNN? To je medijska kuca ciji se auditorijum moze staviti u istu intelektualnu ravan sa gledateljima Palme ili citateljima Treceg Oka. Dakle ljudi koji ne samo da nikada nece pomisliti da odu turisticki u Srbiju, vec im je problem i da odu do susednog grada i posete najblizu rodbinu i kojima je "top thrill" otici posle Wall-Mart-a u mall-outlet. Veci efekat (i jeftinije) bi bilo da su objavili serijal u nekoliko glavnih magazina za koje se zna da ih citaju oni kojima je ovaj tv-spot trebao biti namenjen.

Dusan - Nikozija

pre 17 godina

Ne zelim ovom prilikom da vredjam idejne autore ovog spota, dobro je to sto pucamo na visoko promovisuci srpski turizam, i to cu uvek pozdraviti, ali ako ste vec imali sansu i cash u rukama, to je zaista moglo i mnogo bolje da se odradi, ali ovako samo mozemo kritikovati u prazno. Evo pozdravicu ovu promotivnu akciju, kakva god da je, prva je i ne bi trebali da uzimamo za zlo. Svako ima pravo na gresku, makar se nesto radilo...Dusan - Turizmolog

Zoran DE

pre 17 godina

Pa ovo je za plakanje. Da li je moguce da autor misli da nemamo nista drugo da prikazemo u 40 sekundi? 3 broda, 2 crkve, malo vode i pejzaz savane sa par brda? Stvarno tuzno, a steta je ogromna. Te pare su uzete od poreskih obveznika, plus sto sad treba dati duplo vise da bi se prikazao jedan normalan spot koji ce potisnuti efekat ove bruke. Kladim se da je ovo radio neki americki 'profesionalac' koji je u Srbiji proveo svega 7-10 dana. Jadno.

Igor, Spanija

pre 17 godina

Spot je mogao da se mnogo bolje uradi. Ali, sta drugo predstaviti ? Turisticka ponuda u Srbiji je OCAJNA. Letos sam posetio roditelje, i nagovorio mamu i brata da skoknemo do Smedereva, da vidimo tvrdjavu. Kada smo parkirali nas Yugo iza zeljeznicke stanice, prisao nam je jedan par iz Francuske. Jadnici, trazili su nekog ko barem govori engleski. Videli su da imamo isti auto kao sto su oni uzeli preko Rent-a-car u Beogradu. Njihov Yugo prosto nije hteo da upali. Cak ni kljuc nije hteo da se okrene. Nesto se bilo blokiralo. Bili su zamolili (nogama i rukama) jednog policajca da im pomogne, ali ih on nista nije razumeo. Ja im rekoh da nazovu rent-a-car u Beogradu, pa neka im oni posalju novo vozilo. Ali, rent-a-car im je odgovorio neka se snadju, neka nadju automehanicara u Smederevu, pa ce im oni pokriti troskove kada se vrate u Beograd. Jadni Francuzi, bili su skroz izgubljeni. Ko li ih nagovori da odu do Smedereva. Nakon toga, mama, brat i ja smo se probili kroz kafanu na zeljeznickoj stanici, kroz barustinu koju je pravila napukla cev koju niko da popravi, i okolo naokolo jer je zatvorena kapija preprecila put. Presli smo sijaset koloseka i zaobisli kompozicije US-Steel vagona i usli u tvrdjavu (koja je za 3 godine bila podignuta, ali se vec 60 godina nije temeljno renovirala). "Park" unutar Velikog grada je poljana od korova, ispresecana jarugama, raskopana i zapustena. Nismo se odmah uputili centralnom stazom ka Malog gradu, vec smo zemljanim putem obilazili unutrasnju stranu zidina. Naisli smo na neke Nemce koji su kroz korov raskrcili put do rusevina stare crkve i temelja turskog kupatila. Kada smo konacno stigli do Malog grada, uvideli smo da nema nikoga u kiosku gde se prodaju ulaznice. Bilo je napisano "Vracam se za 30 minuta" (Bog zna koliko dugo taj natpis stoji). Mali grad je bio zatvoren. Nekako smo dovikali jednog cicu koji je sa druge strane kapije nesto cistio. Objasnio nam je da je zatvoreno zbog posledica poplave (koja se desila nekoliko meseci unazad). Meni se dvoriste Malog grada cinilo prilicno suvim na augustovskom suncu. Obisli smo zidine na Dunavu, gde je bila pobacana neka slama oko starih zaprega (valjda se, Bog zna kada, snimao neki film), i uputili u centar da rucamo. Tu nas je sacekalo najvece iznenadjenje. Restoran "Perper" na gradskom trgu je SVETSKE KLASE ! Moze da se meri sa bilo kojim restoranom u Nemackoj ili Spaniji. Eto, barem nesto lepo ....

miroslav

pre 17 godina

Zanimljivo, neznam koliko ljudi to znaju ali su ukupne investicije u televiziski advertising umnogome smanjene na zapadu uprkos umnozavanju mreza televiziskih, mislim da bi bilo daleko vaznije uloziti sredstva u informatizaciju destinacija njihovu onlajn dokumentaciju i kampanje putem interneta za promociju....

Miroslav Gordanic

pre 17 godina

Ne znam da li ste znali, ali spot je radio upravo CNN, na osnovu video materijala koji je poslala nasa turisticka organizacija. Oni su od vise slika i video spotova uklopili finalnu verziju. Opasan propust. Ovi iz TOS-a su trebali da naprave pravo snimanje sa jednom kamerom, bez razlicitih video formata i da to ukompunuju zajedno sa PORUKOM koju bi spot nosio. Pogledajte kako su to samo Rumuni uradili

igor-amerika

pre 17 godina

Ne znam jeste li primetili, ali kada se iz daljine zumira mapa Srbije, Srbija i Crna Gora su predstavljene kao jedna zemlja! Kada posle prvih par sekundi krene kamera da zumira Balkan, jos uvek postoji SiCG! Samo obratite paznju. Osim toga, vecina ostalog je OK. Svi sad pricaju kako bi odradili bolje, a zapravo bolje je sto imamo nekakvu reklamu nego nikakvu. Mislite da je prosecni farmer u Ohaju obrazovan da razume audio-vizuelnu kompoziciju spota? Jok,more. On ce samo da kaze: A, to je Srbija! Nisam ni znao gde je!" Briga njega za umetnost. Svrha ovog spota je pre svega da nas lepo predstavi, a tek onda da privuce turiste.

njujork

pre 17 godina

ha ha, ne može bez orlušina... ovo je više spot za nas preko okeana da znamo da se ne vraćamo, nego za bilo koga da dođe. hvala!

Razocarana

pre 17 godina

Oprostite ali da vas pitam: sta je bila tema ovog spota? O kojim hotelima, pumpama, toaletima pricamo? Jel to finansirala pravoslavna crkva kada je toliko crkava u tom spotu? Njiva sa par vocki, pa to je moglo i mnogo bolji kadar da se izmontira. Jednom recju sramota!

I MI smo ljudi

pre 17 godina

Upravo sam video oba spota. Zaista, reklama nema neku duboku poruku i mogli su da uloze daleko vise truda ali ja sam VEOMA ZADOVOLJAN. Treba pokazati svetu sto vise od lepote nase drzave pa da se barem malo poboljsa nas imidz u svetu. Za pocetak nije lose ;)

Nikox

pre 17 godina

Video sam tu reklamu, izvinite ali ne valja, ko je to uradio ne znam ali kada ka vidis to te podsecuje na kvalitet 90-te, nema ni kolorit nekako rdva je kao VHS snimak,,,, los kvalitet nema ni rezije na njemu nikakvog specialnog effecta, to nije reklama za srbiju nego antireklama, to meni ne privlaci da dodem i da posetim srbiju ta reklama izgledaa veoma jeftino kao Borat na Kazakistanu tako nesto. I kao drugo manastir na decanima i peci nije deo srbije. Lazna prezentacia srbije...

exof

pre 17 godina

Реклама је безлична, типично амерички урађена, за хватање на брзака.Али добро је што смо се појавили на највећој глобалној мрежи CNN.У односу на цене наших ТВ кућа то и није прескупо, а CNN се ипак много гледа, а наше сателитске ТВ програме гледа углавном дијаспора.Надајмо се да ће наши маркетиншки стручњаци урадити бољу(у шта сам уверен)рекламу, а не да дају 15 сати материјала, да га Американци прекрајају на свој начин.

Nikola Đuković

pre 17 godina

Može li bilo ko da mi objasni zašto se nije promovisala Guča i EXIT? Svaka čast prirodi, manastirima, banjama, gradovima, ali nije valjda da Vladi nije bitno da li će stranci i u kojoj meri dolaziti da vide Guču ili EXIT, koji se redovno promoviše na MTV-ju.

Danko

pre 17 godina

Ovo je najbedniji spot koji je ikada prikazan na CNN-u. Samo nedostaje Borat da iskoči iz šumice...
Nije isključeno da će se Cohen sledeći put, pojaviti u novom liku, ovog puta iz Srbije, a onda će naša Vlada, kao kazahtanska pre nekog vremena, zakupljivati i čitave stranice New York Times-a, u želji da opovrgne naopaku sliku o nama samima.

Nostalgicna Beogradjanka

pre 17 godina

mnogo sadm se sad rastuzila....onako istinski......sedim vec 5 meseci u americi i pricam svima koliko je moja zemlja lepa i kolko mi nedostaje.....i svima pricam da treba da dodju i zao mi je mnogo sto u tu reklamu nije uneto malo vise strasti prema nasoj zemlji i malo vise isticanja njene lepote...glupo mi da ulazim u to kako sam cak i ja mogla da napravim bolji spot i kako je trebalo da bude mnogo bolje kako su svi bolji od nas kako je vlada lopovska kako su sve ovo samo otaljali.....glupo mi je jer to slusam za svojih 18 godina bukvalno svakodnevno-od drustva od porodice od profesora....samo kukamo a niko nista ne radi.Evo i ovu recenicu sam cula mali milion puta pa ona nikad nista nije promenila.Zaista sam se rastuzila veoma mnogo....ali sta je tu je...moracu da se nosim sa time i cekam da jos malo odrastem pa da krenem da se borim za svoju zemlju....ovih 5 meseci ovde je bedna kolicina vremena u odnosu na ceo zivot koji cu proziveti ali u meni je usadilo zelju koju cu nositi u sebi ceo svoj zivot a to je da prozivim svoj zivot u nasoj prelepoj zemlji i da dam sve od sebe da je ulepsam jos vise a ne da pobegnem u inostranstvo vicuci na sve strane kako Srbija nista ne valja i kako zivot nije fer.......Stvarno sam se rastuzila zbog cele price oko reklame i zao mi sto propadose te pare i necu ni da razmisljam na sta su sve mogle biti potrosene jer cu se samo iznervirati..

POINT ZERO

pre 17 godina

Problem ove zemlje jeste amaterstvo, ali jeste i izazov da se ni od cega napravi nesto. Bez mora i valjanih planina, Srbija i nema sta puno da ponudi. Kad se tome jos pridoda i srpski mentalitet, onda bi logicnije bilo da se napravi reklamni spot koji bi svet odvracao od posete Srbiji. Manje bi se brukali, ali bi zato bili senzibilniji u svome poimanju realizma.

Olga

pre 17 godina

Slucajno znam kako se dobijaju poslovi ovakve prirode (primer Novog Sada): pare se odobre u vladi pa onda posao dobije sin jednog od clanova odbora jer je "mali jako talentovan", pa onda "mali" prvo potrosi pare na izlaske pa onda krene da vrbuje svoje garije da mu urade snimke i montiraju materijal, pri cemu je on glavni estetski direktor i sve na kraju ispadne amaterski i jeftino. Pretpostavljam da je tako pravljen i ovaj spot. Rodjacko-burazerska drzava, pa joj je takva i promocija...

milan

pre 17 godina

užas... ovo je kao neka power-point prezentacija, i to neka jako loša. nekoliko sličica koje se prelivaju jedna u drugu, totalno bez smisla, totalno bez duše, a "duša" to bi neko reko je naš adut... ma mani te me ovoga..

Ivan

pre 17 godina

Potpuno podrzavam poduhvad da se konacno i Srbija predstavi svetu u lepsem izdanju ali ovaj spot je totalni fiasko. Ovo je moglo da bude uradjeno mnogo kvalitetnije i profesionalnije za te pare. Ja kao amater bih bez ikakve novcane nadoknade mogao napravati mnogo kvalitetniji i interesantniji spot od 40 sekundi. Ovde ne videh apsolutno nista osim pustih planionskih i ranivicarskih predela sa par manastira, brodica i rodom koja poleti. U potpunosti je izostavljen ljudski aspekt, znamenitosti, etno simboli, itd. Sve izgleda kao mrtva priroda, sumorno, tmurno, zastarelo, bez zivota (sto i nije daleko od istne)... Kadrovi se menjaju izuzetno brzo i nepovezano da me je glava zabolela. Svaki komentar o (ne)kvalitetu fotogrfija bi bio suvisan. Ocena, jedva 2- (i to je puno).

djole

pre 17 godina

nerazumem zasto nisu prikazali festivale kao GUCU i ESIT, na kraju dana gledajuci stvari realno to ce privuci najvise turista. Trebali su Srbiju da prikazu kao destinaciju za provod sto je uprincipu i istina!

Slobodan

pre 17 godina

Najvise mi smeta onaj kadar sa onim muvama ( ili polen svejedno) u reci. To je bas gadno.
Onaj politicar koji se javno oglasi sa izjavom da je spot los i da ga treba zameniti pobrace dosta glasova!
Ucinite nesto molim vas!!!

jagoda

pre 17 godina

Spot uopste nije los.
Mada su meni svi ti spotovi (Rumunski, Hrvatski, Makedonski, Egipatski, Indijski...) koji se vrte na globalnim televizijama najgora kicerica.
U nasem spotu bar nema napadnog umetnicarenja, tako da je ono sto bi se jos moglo nazvati i losom rezijom za male pare, zapravo plus.
Spot pocinje vatrom koja pokrece balon i onda se krece u panoramsko razgledanje Srbije. Prikazani predeli su klasicne lepote i mogu se naci verovatno u svakoj zemlji. Ono sto je bitno je da ti predeli odisu mirnocom i to je verovatno i glavni cilj poruke. Srbija je, dakle, jedna mirna, normalna zemlja. Postoji i jedan podtekst gde je Srbija prikazana kao prastara, hriscanska, dostojanstvena zemlja.
Zapravo, ceo spot odise nekim rusticnim sarmom. Vrlo zanimljivo.
Etno muzicka podloga sjajno naglasava ove poruke.
Bilo bi savrseno kada bi drugi spot bio koncentrisan na vredne, srecne, mlade, urbane, blabla ljude, koji se bave nekim lepim aktivnostima u , jelte, mirnoj, dostojanstvenoj Srbiji. Ta dva spota bi bila odlican spoj.

Ivan

pre 17 godina

Evo ga i drugi spot na YouTube.com.

http://www.youtube.com/watch?v=9ppD7n2Is98

Za razliku od prvog, ovaj je mozda za nijansu bolji. Konacno da vidimo i poneki grad, ljude, zabavu, Kalemegdan, i naravno da ne izostavimo mnogobrojne crkve i manastire u svakom drugom ili trecem kadru koji se i dalje menjaju prebrzo. Mislim da bi natpis "Sights and Sounds, Serbia" trebao da bude dosta uzi, a ne da zauzima 1/4 slike. No dobro, tesko je svima udovoljiti...ipak se okrece na CNN-u. :)

Dragan

pre 17 godina

Nova reklama za mts sa ansamblom Kolo je izvanredna i bila bi odlican pocetak za spot o srbiji. ovo izgleda kao slide show i ne nosi nikakvu poruku. rekose u danasu neki ministri kako ja spot uradjen nakon "posmatranja" americkog trzista. bojim se da su omanuli dosta. siguran sam da amerikanci zele dinamiku i egzotiku a ne pateticnu, lepu i obicnu prirodu. spot je totalni promasaj i zbog ovoga bi neko trebao da odgovara. bacen novac.

DS

pre 17 godina

Ja sam tek jutros odgledao spot sa velikom paznjom i ne mogu da skrijem zadovolstvo.Ako uzmemo u obzir TV stanicu na kojem je spot prikazan i ono sto je najvaznije konkurentne spotove mozemo biti vise nego zadovoljni.Kada pogledate reklamu Slovenije, Hrvatske, Crne Gore... vi ne mozete razlikovati zemlju, sve je isto, nesto kao jagode sa slagom, koje jedete svaki dan, pa vam se zgade.Ovo je ipak mnogo drugacije, sigurno ce mnogi biti zainteresovani.

vr

pre 17 godina

Manastir nad rekom u prvom spotu je, kako je neko već lepo primetio, Rumunski manastir Mracuna, evo slika
http://beogradac.com/galerija/displayimage.php?album=12&pos=80
i
http://www.enduromania.net/longdistance/Mraconia%20Monastry.jpg