Ponedeljak, 05.12.2022.

08:21

Muškarci, moraćete na vojnu obuku, pa i ako "gazite" četrdesete?

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio da smatra da bi vojnu obuku trebalo da prođu svi punoletni građani do 30 godina.

Izvor: Beta

Muškarci, moraæete na vojnu obuku, pa i ako "gazite" èetrdesete? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

dejan76

pre 1 godinu

Znači vratiće se polako u naš rečnik zaboravljeni pojmovi: gušter, kuka, gene, drnč ... nastavi niz
(blek stena, 5. decembar 2022 09:36)

.. džomba, svrš, nula, sitno :)


Prva tri meseca, dok je trajala obuka, bilo mi zanimljivo i donekle prijatno. Ali preostalih 9 meseci je bilo mučno, besmisleno i frustrirajuće. Izdržao sam jer je bila obaveza i jer sam bio tinejdžer (sa 18, odmah nakon srednje). Da sam bio stariji, bilo bi mnogo teže.

Ponavljac

pre 1 godinu

Evo ja u kasnim 50-tim se javljam da (ponovo) sluzim umesto nekog mladog koji ne moze da ostavi porodicu iz realnih razloga. Samo jedan uslov imam: nakon sluzenja (i psihicke evaluacije) da nosim pusku kuci, kao sto nose Svajcarci.

Seljak

pre 1 godinu

Da vojska napravi od nekog nešto teško. Malo discipline i poštovanja neće da škodi. Iluzorno je očekivati da od svakog možeš napraviti vojnu mašinu za ubijanje. Ali država mora da se brani ili nestane. Opremu i oružje mora da ima i to mora da sačuva ili da prepusti onome ko hoće to da radi mesto nje. Ali vreme je tehnologije pa svakog treba osposobiti za ono što voli da radi a u svoju korist i pored toga korist vojske čitaj države. Obuka nije nužna u kasarnama može i u školama. A osnovnu obuku kako preživeti i sačuvati glavu svi mora da savladaju. Primer Ukrajina gde su gradjana u ratu i protiv svoje volje i protiv svojih ubedjenja

Stanko obicaji su stariji od zakona

pre 1 godinu

Imamo divizije botova, oni jedva cekaju da ih pozovu V. i Vulin na branik otadzbine Mene samo poziv od Julovca moze da motivise, al da mu izvucem usi magarece na vr, glave bez mozga.

Dejan P

pre 1 godinu

U ratovima devedesetih sh ucextvovali vecinom rezervisti iz unutrasnjosti Srbije.
Nisu svi dobili ni dnevnice dok su oficiri klji su se izlezavali po Breogradu dobili i plate i ratne dnevnice i stanove i unapredjenja.
Sad su stanove dobijali i policajci pa neka oni vracaju dug drzavi a ne rezervjsti

DEX

pre 1 godinu

U vezi služenja vojnog roka Srbe zanima jedino ispraćaj u restoranu. Služenje i ratovanje više nikog ne zanima a država nema para da obuče, nahrani i obučava takvu vojsku.

D

pre 1 godinu

Ja sam služio godinu dana sa svojih 20 godina, ali samo jer je moralo. Ogromno gubljenje vremena i novca. Treba da bude dobrovoljno, pa ko hoće nek ide.

mare

pre 1 godinu

Izgubio sam godinu dana tamo... Nije mi jasno o kakvom zivotnom ucenju i disciplini pojedinci pisu... Zavrsio sam fakultet i to je disciplina koja je od mene stvorila coveka a ne kosenje trave i blejanje po ceo dan.

Gustav Floberka

pre 1 godinu

Mesec dana strojeve obuke, plus 2-3 meseca osnovne specijalističke obuke, plus u zavisnosti od specijale koliko treba, a onda svake godine po 3 nedelje na osvežavanje... ili tako, ili ništa.

ja

pre 1 godinu

@ (BgDex1970, 5. decembar 2022 09:36)

U nekom od prethodnih komentara sam rekao da nisam a priori protiv obaveznog vojnog roka, jer smatram da postoje korisne stvari koje se retko gde, sem u vojsci, mogu naučiti. To su, pre svega, striktno vojničke stvari, poput korišćenja automatskog i sličnog naoružanja, kao i vojne taktike, ali i drugih stvari poput hijerarhije, poštovanja autoriteta, timskog rada, upoznavanja sa širim spektrom ljudskih naravi i navika i opštekorisnih stvari kao što je npr. reagovanje u kriznim i stresnim situacijama. Međutim, smuči mi se kad čujem ovaj argument o tome da nam je potrebna vojska da nam nauči decu da budu ljudi! Postoji fama da je JNA od dece pravila odgovorne ljude, što nema veze s mozgom. U SFRJ su deca "odrastala" mnogo ranije od današnje, jer im roditelji nisu titrali, a osamostaljivali su se, u najvećem broju slučajeva, već sa 18 godina, jer su tada završavali srednju školu (koja je bila dovoljna za pristojan posao), zapošljavali se i stvarali svoje porodice. Vojska je, slučajno, upadala u taj period, pa joj se pripisivao najveći doprinos vaspitavanju dece, iako je to bilo daleko od istine. Jedini ko je odgovoran za decu su njihovi roditelji. Ako si ti sina vaspitao da bude nesposobni debil i u svojoj 30. godini, ne postoji vojska koja to može da ispravi, ne za 3, nego ni za 333 meseca. Ergo, posveti se svojoj deci i vaspitaj ih na vreme, a ne da očekuješ da neko drugi to radi u tvoje ime...

Rudjin

pre 1 godinu

Nemam neki poseban stav o vojnom roku, ali spajati vojsku sa poplavom i pozarom!
Pobogu, pa valjda postoje gradjani koje treba obucavati o tome, kakve to veze ima sa vojskom i puskom!
Gde mi zivimo, majko moja!

мерак

pre 1 godinu

служио цивилно, са 43 би отишао на 3 недеље без размишљања, мало да ме науче да држим пушку, никад се не зна :) не дај боже да затребамо, боље бар нешто да знамо

Radovan lV

pre 1 godinu

Po meni(kao nekom ko je sluzio redovno vojsku) svako treba da prodje osnovnu pesadijsku obuku od mesec dana i to je to... one glupe straze i nebuloze posle obuke su cisto gubljenje vremena i tracenje para, ali da svako treba da prodje obuku, treba.
Realno mesec dana svako moze da "prezivi".

posmatrač

pre 1 godinu

Ma, sve će da nauče kako postupati u kriznim situacijama kao što su požar i poplave, a najviše kad je jaka kriza tipa lišće, porasla trava (košenje) i slične katastrofe...

Maka

pre 1 godinu

Odslužio redovan vojni rok, išao još 2 puta na vojne vežbe po nedelju- dve dana,i nikada ni pomenuta nikakva obuka o reagovanju u vanrednim situacijama nije bila.. ovo je priča za veverice

XXL

pre 1 godinu

Onog momenta kada sam predao Režimu svoje legalno i registrovano trofejno oružje drage uspomene jer nisam imao novac da dam derikožama da ga zadržim po donošenju novog Zakona o oružju i municiji više me militarizacija NE zanima. Tu je Amerika nek' gasi požare i sprečava poplave jer se na njeno insistiranje od naroda oduzelo tim zakonom registrovano i legalno oružje koje su građani posedovali, a predali Režimu.

ja

pre 1 godinu

Nisam a priori protiv obavezne vojne obuke, ali za sve treba da postoji vreme i mesto. Ja imam 37 godina, troje dece i cela porodica zavisi od mene i mog posla. Čik da vidim ko će mene da otera u vojsku, pa makar bilo i na 3 dana?!

Igor

pre 1 godinu

Dok čovek od 30 i kusur godina ide u vojsku, i da bude na usluzi gradjanima, ko će da bude na usluzi njegovoj porodici? Čovek u tim godinama obično ima ženu i decu, imao posao koji mora da radi da bi izdržavao porodicu, uglavnom su mu već i roditelji u godinama i često budu bolesni, pa i njih treba voditi kod lekara i plaćati lečenje. A vi uzmite pa ga odvedite u vojsku! Da li ste vi normalni? Nije slučajno pravilo bilo da momci iz srednje škole direktno idu u vojsku, pre nego što im život nametne sve ove obaveze. Vojska nikad ništa nije uradila za mene, da mi bilo šta u životu pomogne, a verujem da nije ni za većinu gradjana Srbije. Ali ima obraza da traži, jel da? I kad sam bi mladji, kad su mene zvali da idem u vojsku, i tada sam rekao onom oficiru kome sam se javio: razumem ja vas, gospodine, i vaš entuzijazam u vezi vojske. Ali vama je vosjka sve u životu dala, a meni nije ništa, još samo traži od mene. Vi ste dobili od vosjke novi stan u centru grada, i (za moje tadašnje uslove) ogromnu platu, i letovanje i zimovanje, itd. A ja za to vreme od svoje plate dajem vama, još imate obraza da me terate da dangubim godinu dana kod vas, da glumim nekog komandosa, i da izgubim posao koji imam. Zašto? Ko će meni to da nadoknadi? I dalje tako mislim, kad su u pitanju ova današnja deca.

BgDex1970

pre 1 godinu

Apsolutno sam za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka,jer nam deca izrastaju u psihički slabe i nestabilne ljude.Vojska je škola života i to nije samo izlizana fraza ,već činjenica.Vojska uči mladog čoveka disciplini,odgovornosti ,jača mu karakter i osećaj za solidarnost.Nekada je bilo sramota izbeći služenje vojnog roka ili biti ,ne daj bože,nesposoban za istu.Poslednjih 20 godina ,pa i više ,imamo generacije i generacije potpuno neuravnoteženih ljudi koji su u međuvremenu postali očevi ,muževi ,zaposlili se i slično.Rekao bi čovek sve sjajno, a svakodnevno čitamo ili gledamo u crnoj hronici za nasilje u porodici ,pretučene ili ubijene žene od strane svojih momaka,muževa , kako bivših tako aktuelnih.Neko bi rekao da je to postojalo i onda.E pa nije i ne u ovolikoj meri , jer smo tada imali oko 24 miliona stanovnika (SFRJ) i retki su bili ovakvi slučajevi , a sada ,u maloj Srbiji ,gotovo svakodnevno.Drugi razlog za obavezno služenje vojnog roka je taj što kada bi nas sutra neko i napao , ne bi imali sa kim da se odbranimo, jer niko ne zna ni šta je puška , a kamoli da je drži.
Živela Srbija!

Igor

pre 1 godinu

Dok čovek od 30 i kusur godina ide u vojsku, i da bude na usluzi gradjanima, ko će da bude na usluzi njegovoj porodici? Čovek u tim godinama obično ima ženu i decu, imao posao koji mora da radi da bi izdržavao porodicu, uglavnom su mu već i roditelji u godinama i često budu bolesni, pa i njih treba voditi kod lekara i plaćati lečenje. A vi uzmite pa ga odvedite u vojsku! Da li ste vi normalni? Nije slučajno pravilo bilo da momci iz srednje škole direktno idu u vojsku, pre nego što im život nametne sve ove obaveze. Vojska nikad ništa nije uradila za mene, da mi bilo šta u životu pomogne, a verujem da nije ni za većinu gradjana Srbije. Ali ima obraza da traži, jel da? I kad sam bi mladji, kad su mene zvali da idem u vojsku, i tada sam rekao onom oficiru kome sam se javio: razumem ja vas, gospodine, i vaš entuzijazam u vezi vojske. Ali vama je vosjka sve u životu dala, a meni nije ništa, još samo traži od mene. Vi ste dobili od vosjke novi stan u centru grada, i (za moje tadašnje uslove) ogromnu platu, i letovanje i zimovanje, itd. A ja za to vreme od svoje plate dajem vama, još imate obraza da me terate da dangubim godinu dana kod vas, da glumim nekog komandosa, i da izgubim posao koji imam. Zašto? Ko će meni to da nadoknadi? I dalje tako mislim, kad su u pitanju ova današnja deca.

mare

pre 1 godinu

Izgubio sam godinu dana tamo... Nije mi jasno o kakvom zivotnom ucenju i disciplini pojedinci pisu... Zavrsio sam fakultet i to je disciplina koja je od mene stvorila coveka a ne kosenje trave i blejanje po ceo dan.

Maka

pre 1 godinu

Odslužio redovan vojni rok, išao još 2 puta na vojne vežbe po nedelju- dve dana,i nikada ni pomenuta nikakva obuka o reagovanju u vanrednim situacijama nije bila.. ovo je priča za veverice

D

pre 1 godinu

Ja sam služio godinu dana sa svojih 20 godina, ali samo jer je moralo. Ogromno gubljenje vremena i novca. Treba da bude dobrovoljno, pa ko hoće nek ide.

ja

pre 1 godinu

Nisam a priori protiv obavezne vojne obuke, ali za sve treba da postoji vreme i mesto. Ja imam 37 godina, troje dece i cela porodica zavisi od mene i mog posla. Čik da vidim ko će mene da otera u vojsku, pa makar bilo i na 3 dana?!

posmatrač

pre 1 godinu

Ma, sve će da nauče kako postupati u kriznim situacijama kao što su požar i poplave, a najviše kad je jaka kriza tipa lišće, porasla trava (košenje) i slične katastrofe...

XXL

pre 1 godinu

Onog momenta kada sam predao Režimu svoje legalno i registrovano trofejno oružje drage uspomene jer nisam imao novac da dam derikožama da ga zadržim po donošenju novog Zakona o oružju i municiji više me militarizacija NE zanima. Tu je Amerika nek' gasi požare i sprečava poplave jer se na njeno insistiranje od naroda oduzelo tim zakonom registrovano i legalno oružje koje su građani posedovali, a predali Režimu.

DEX

pre 1 godinu

U vezi služenja vojnog roka Srbe zanima jedino ispraćaj u restoranu. Služenje i ratovanje više nikog ne zanima a država nema para da obuče, nahrani i obučava takvu vojsku.

Rudjin

pre 1 godinu

Nemam neki poseban stav o vojnom roku, ali spajati vojsku sa poplavom i pozarom!
Pobogu, pa valjda postoje gradjani koje treba obucavati o tome, kakve to veze ima sa vojskom i puskom!
Gde mi zivimo, majko moja!

Dejan P

pre 1 godinu

U ratovima devedesetih sh ucextvovali vecinom rezervisti iz unutrasnjosti Srbije.
Nisu svi dobili ni dnevnice dok su oficiri klji su se izlezavali po Breogradu dobili i plate i ratne dnevnice i stanove i unapredjenja.
Sad su stanove dobijali i policajci pa neka oni vracaju dug drzavi a ne rezervjsti

ja

pre 1 godinu

@ (BgDex1970, 5. decembar 2022 09:36)

U nekom od prethodnih komentara sam rekao da nisam a priori protiv obaveznog vojnog roka, jer smatram da postoje korisne stvari koje se retko gde, sem u vojsci, mogu naučiti. To su, pre svega, striktno vojničke stvari, poput korišćenja automatskog i sličnog naoružanja, kao i vojne taktike, ali i drugih stvari poput hijerarhije, poštovanja autoriteta, timskog rada, upoznavanja sa širim spektrom ljudskih naravi i navika i opštekorisnih stvari kao što je npr. reagovanje u kriznim i stresnim situacijama. Međutim, smuči mi se kad čujem ovaj argument o tome da nam je potrebna vojska da nam nauči decu da budu ljudi! Postoji fama da je JNA od dece pravila odgovorne ljude, što nema veze s mozgom. U SFRJ su deca "odrastala" mnogo ranije od današnje, jer im roditelji nisu titrali, a osamostaljivali su se, u najvećem broju slučajeva, već sa 18 godina, jer su tada završavali srednju školu (koja je bila dovoljna za pristojan posao), zapošljavali se i stvarali svoje porodice. Vojska je, slučajno, upadala u taj period, pa joj se pripisivao najveći doprinos vaspitavanju dece, iako je to bilo daleko od istine. Jedini ko je odgovoran za decu su njihovi roditelji. Ako si ti sina vaspitao da bude nesposobni debil i u svojoj 30. godini, ne postoji vojska koja to može da ispravi, ne za 3, nego ni za 333 meseca. Ergo, posveti se svojoj deci i vaspitaj ih na vreme, a ne da očekuješ da neko drugi to radi u tvoje ime...

Stanko obicaji su stariji od zakona

pre 1 godinu

Imamo divizije botova, oni jedva cekaju da ih pozovu V. i Vulin na branik otadzbine Mene samo poziv od Julovca moze da motivise, al da mu izvucem usi magarece na vr, glave bez mozga.

Radovan lV

pre 1 godinu

Po meni(kao nekom ko je sluzio redovno vojsku) svako treba da prodje osnovnu pesadijsku obuku od mesec dana i to je to... one glupe straze i nebuloze posle obuke su cisto gubljenje vremena i tracenje para, ali da svako treba da prodje obuku, treba.
Realno mesec dana svako moze da "prezivi".

BgDex1970

pre 1 godinu

Apsolutno sam za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka,jer nam deca izrastaju u psihički slabe i nestabilne ljude.Vojska je škola života i to nije samo izlizana fraza ,već činjenica.Vojska uči mladog čoveka disciplini,odgovornosti ,jača mu karakter i osećaj za solidarnost.Nekada je bilo sramota izbeći služenje vojnog roka ili biti ,ne daj bože,nesposoban za istu.Poslednjih 20 godina ,pa i više ,imamo generacije i generacije potpuno neuravnoteženih ljudi koji su u međuvremenu postali očevi ,muževi ,zaposlili se i slično.Rekao bi čovek sve sjajno, a svakodnevno čitamo ili gledamo u crnoj hronici za nasilje u porodici ,pretučene ili ubijene žene od strane svojih momaka,muževa , kako bivših tako aktuelnih.Neko bi rekao da je to postojalo i onda.E pa nije i ne u ovolikoj meri , jer smo tada imali oko 24 miliona stanovnika (SFRJ) i retki su bili ovakvi slučajevi , a sada ,u maloj Srbiji ,gotovo svakodnevno.Drugi razlog za obavezno služenje vojnog roka je taj što kada bi nas sutra neko i napao , ne bi imali sa kim da se odbranimo, jer niko ne zna ni šta je puška , a kamoli da je drži.
Živela Srbija!

мерак

pre 1 godinu

служио цивилно, са 43 би отишао на 3 недеље без размишљања, мало да ме науче да држим пушку, никад се не зна :) не дај боже да затребамо, боље бар нешто да знамо

dejan76

pre 1 godinu

Znači vratiće se polako u naš rečnik zaboravljeni pojmovi: gušter, kuka, gene, drnč ... nastavi niz
(blek stena, 5. decembar 2022 09:36)

.. džomba, svrš, nula, sitno :)


Prva tri meseca, dok je trajala obuka, bilo mi zanimljivo i donekle prijatno. Ali preostalih 9 meseci je bilo mučno, besmisleno i frustrirajuće. Izdržao sam jer je bila obaveza i jer sam bio tinejdžer (sa 18, odmah nakon srednje). Da sam bio stariji, bilo bi mnogo teže.

Ponavljac

pre 1 godinu

Evo ja u kasnim 50-tim se javljam da (ponovo) sluzim umesto nekog mladog koji ne moze da ostavi porodicu iz realnih razloga. Samo jedan uslov imam: nakon sluzenja (i psihicke evaluacije) da nosim pusku kuci, kao sto nose Svajcarci.

Gustav Floberka

pre 1 godinu

Mesec dana strojeve obuke, plus 2-3 meseca osnovne specijalističke obuke, plus u zavisnosti od specijale koliko treba, a onda svake godine po 3 nedelje na osvežavanje... ili tako, ili ništa.

Seljak

pre 1 godinu

Da vojska napravi od nekog nešto teško. Malo discipline i poštovanja neće da škodi. Iluzorno je očekivati da od svakog možeš napraviti vojnu mašinu za ubijanje. Ali država mora da se brani ili nestane. Opremu i oružje mora da ima i to mora da sačuva ili da prepusti onome ko hoće to da radi mesto nje. Ali vreme je tehnologije pa svakog treba osposobiti za ono što voli da radi a u svoju korist i pored toga korist vojske čitaj države. Obuka nije nužna u kasarnama može i u školama. A osnovnu obuku kako preživeti i sačuvati glavu svi mora da savladaju. Primer Ukrajina gde su gradjana u ratu i protiv svoje volje i protiv svojih ubedjenja

BgDex1970

pre 1 godinu

Apsolutno sam za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka,jer nam deca izrastaju u psihički slabe i nestabilne ljude.Vojska je škola života i to nije samo izlizana fraza ,već činjenica.Vojska uči mladog čoveka disciplini,odgovornosti ,jača mu karakter i osećaj za solidarnost.Nekada je bilo sramota izbeći služenje vojnog roka ili biti ,ne daj bože,nesposoban za istu.Poslednjih 20 godina ,pa i više ,imamo generacije i generacije potpuno neuravnoteženih ljudi koji su u međuvremenu postali očevi ,muževi ,zaposlili se i slično.Rekao bi čovek sve sjajno, a svakodnevno čitamo ili gledamo u crnoj hronici za nasilje u porodici ,pretučene ili ubijene žene od strane svojih momaka,muževa , kako bivših tako aktuelnih.Neko bi rekao da je to postojalo i onda.E pa nije i ne u ovolikoj meri , jer smo tada imali oko 24 miliona stanovnika (SFRJ) i retki su bili ovakvi slučajevi , a sada ,u maloj Srbiji ,gotovo svakodnevno.Drugi razlog za obavezno služenje vojnog roka je taj što kada bi nas sutra neko i napao , ne bi imali sa kim da se odbranimo, jer niko ne zna ni šta je puška , a kamoli da je drži.
Živela Srbija!

мерак

pre 1 godinu

служио цивилно, са 43 би отишао на 3 недеље без размишљања, мало да ме науче да држим пушку, никад се не зна :) не дај боже да затребамо, боље бар нешто да знамо

Radovan lV

pre 1 godinu

Po meni(kao nekom ko je sluzio redovno vojsku) svako treba da prodje osnovnu pesadijsku obuku od mesec dana i to je to... one glupe straze i nebuloze posle obuke su cisto gubljenje vremena i tracenje para, ali da svako treba da prodje obuku, treba.
Realno mesec dana svako moze da "prezivi".

Gustav Floberka

pre 1 godinu

Mesec dana strojeve obuke, plus 2-3 meseca osnovne specijalističke obuke, plus u zavisnosti od specijale koliko treba, a onda svake godine po 3 nedelje na osvežavanje... ili tako, ili ništa.

Igor

pre 1 godinu

Dok čovek od 30 i kusur godina ide u vojsku, i da bude na usluzi gradjanima, ko će da bude na usluzi njegovoj porodici? Čovek u tim godinama obično ima ženu i decu, imao posao koji mora da radi da bi izdržavao porodicu, uglavnom su mu već i roditelji u godinama i često budu bolesni, pa i njih treba voditi kod lekara i plaćati lečenje. A vi uzmite pa ga odvedite u vojsku! Da li ste vi normalni? Nije slučajno pravilo bilo da momci iz srednje škole direktno idu u vojsku, pre nego što im život nametne sve ove obaveze. Vojska nikad ništa nije uradila za mene, da mi bilo šta u životu pomogne, a verujem da nije ni za većinu gradjana Srbije. Ali ima obraza da traži, jel da? I kad sam bi mladji, kad su mene zvali da idem u vojsku, i tada sam rekao onom oficiru kome sam se javio: razumem ja vas, gospodine, i vaš entuzijazam u vezi vojske. Ali vama je vosjka sve u životu dala, a meni nije ništa, još samo traži od mene. Vi ste dobili od vosjke novi stan u centru grada, i (za moje tadašnje uslove) ogromnu platu, i letovanje i zimovanje, itd. A ja za to vreme od svoje plate dajem vama, još imate obraza da me terate da dangubim godinu dana kod vas, da glumim nekog komandosa, i da izgubim posao koji imam. Zašto? Ko će meni to da nadoknadi? I dalje tako mislim, kad su u pitanju ova današnja deca.

Seljak

pre 1 godinu

Da vojska napravi od nekog nešto teško. Malo discipline i poštovanja neće da škodi. Iluzorno je očekivati da od svakog možeš napraviti vojnu mašinu za ubijanje. Ali država mora da se brani ili nestane. Opremu i oružje mora da ima i to mora da sačuva ili da prepusti onome ko hoće to da radi mesto nje. Ali vreme je tehnologije pa svakog treba osposobiti za ono što voli da radi a u svoju korist i pored toga korist vojske čitaj države. Obuka nije nužna u kasarnama može i u školama. A osnovnu obuku kako preživeti i sačuvati glavu svi mora da savladaju. Primer Ukrajina gde su gradjana u ratu i protiv svoje volje i protiv svojih ubedjenja

ja

pre 1 godinu

Nisam a priori protiv obavezne vojne obuke, ali za sve treba da postoji vreme i mesto. Ja imam 37 godina, troje dece i cela porodica zavisi od mene i mog posla. Čik da vidim ko će mene da otera u vojsku, pa makar bilo i na 3 dana?!

D

pre 1 godinu

Ja sam služio godinu dana sa svojih 20 godina, ali samo jer je moralo. Ogromno gubljenje vremena i novca. Treba da bude dobrovoljno, pa ko hoće nek ide.

mare

pre 1 godinu

Izgubio sam godinu dana tamo... Nije mi jasno o kakvom zivotnom ucenju i disciplini pojedinci pisu... Zavrsio sam fakultet i to je disciplina koja je od mene stvorila coveka a ne kosenje trave i blejanje po ceo dan.

ja

pre 1 godinu

@ (BgDex1970, 5. decembar 2022 09:36)

U nekom od prethodnih komentara sam rekao da nisam a priori protiv obaveznog vojnog roka, jer smatram da postoje korisne stvari koje se retko gde, sem u vojsci, mogu naučiti. To su, pre svega, striktno vojničke stvari, poput korišćenja automatskog i sličnog naoružanja, kao i vojne taktike, ali i drugih stvari poput hijerarhije, poštovanja autoriteta, timskog rada, upoznavanja sa širim spektrom ljudskih naravi i navika i opštekorisnih stvari kao što je npr. reagovanje u kriznim i stresnim situacijama. Međutim, smuči mi se kad čujem ovaj argument o tome da nam je potrebna vojska da nam nauči decu da budu ljudi! Postoji fama da je JNA od dece pravila odgovorne ljude, što nema veze s mozgom. U SFRJ su deca "odrastala" mnogo ranije od današnje, jer im roditelji nisu titrali, a osamostaljivali su se, u najvećem broju slučajeva, već sa 18 godina, jer su tada završavali srednju školu (koja je bila dovoljna za pristojan posao), zapošljavali se i stvarali svoje porodice. Vojska je, slučajno, upadala u taj period, pa joj se pripisivao najveći doprinos vaspitavanju dece, iako je to bilo daleko od istine. Jedini ko je odgovoran za decu su njihovi roditelji. Ako si ti sina vaspitao da bude nesposobni debil i u svojoj 30. godini, ne postoji vojska koja to može da ispravi, ne za 3, nego ni za 333 meseca. Ergo, posveti se svojoj deci i vaspitaj ih na vreme, a ne da očekuješ da neko drugi to radi u tvoje ime...

XXL

pre 1 godinu

Onog momenta kada sam predao Režimu svoje legalno i registrovano trofejno oružje drage uspomene jer nisam imao novac da dam derikožama da ga zadržim po donošenju novog Zakona o oružju i municiji više me militarizacija NE zanima. Tu je Amerika nek' gasi požare i sprečava poplave jer se na njeno insistiranje od naroda oduzelo tim zakonom registrovano i legalno oružje koje su građani posedovali, a predali Režimu.

Rudjin

pre 1 godinu

Nemam neki poseban stav o vojnom roku, ali spajati vojsku sa poplavom i pozarom!
Pobogu, pa valjda postoje gradjani koje treba obucavati o tome, kakve to veze ima sa vojskom i puskom!
Gde mi zivimo, majko moja!

Maka

pre 1 godinu

Odslužio redovan vojni rok, išao još 2 puta na vojne vežbe po nedelju- dve dana,i nikada ni pomenuta nikakva obuka o reagovanju u vanrednim situacijama nije bila.. ovo je priča za veverice

DEX

pre 1 godinu

U vezi služenja vojnog roka Srbe zanima jedino ispraćaj u restoranu. Služenje i ratovanje više nikog ne zanima a država nema para da obuče, nahrani i obučava takvu vojsku.

posmatrač

pre 1 godinu

Ma, sve će da nauče kako postupati u kriznim situacijama kao što su požar i poplave, a najviše kad je jaka kriza tipa lišće, porasla trava (košenje) i slične katastrofe...

Dejan P

pre 1 godinu

U ratovima devedesetih sh ucextvovali vecinom rezervisti iz unutrasnjosti Srbije.
Nisu svi dobili ni dnevnice dok su oficiri klji su se izlezavali po Breogradu dobili i plate i ratne dnevnice i stanove i unapredjenja.
Sad su stanove dobijali i policajci pa neka oni vracaju dug drzavi a ne rezervjsti

Stanko obicaji su stariji od zakona

pre 1 godinu

Imamo divizije botova, oni jedva cekaju da ih pozovu V. i Vulin na branik otadzbine Mene samo poziv od Julovca moze da motivise, al da mu izvucem usi magarece na vr, glave bez mozga.

Ponavljac

pre 1 godinu

Evo ja u kasnim 50-tim se javljam da (ponovo) sluzim umesto nekog mladog koji ne moze da ostavi porodicu iz realnih razloga. Samo jedan uslov imam: nakon sluzenja (i psihicke evaluacije) da nosim pusku kuci, kao sto nose Svajcarci.

dejan76

pre 1 godinu

Znači vratiće se polako u naš rečnik zaboravljeni pojmovi: gušter, kuka, gene, drnč ... nastavi niz
(blek stena, 5. decembar 2022 09:36)

.. džomba, svrš, nula, sitno :)


Prva tri meseca, dok je trajala obuka, bilo mi zanimljivo i donekle prijatno. Ali preostalih 9 meseci je bilo mučno, besmisleno i frustrirajuće. Izdržao sam jer je bila obaveza i jer sam bio tinejdžer (sa 18, odmah nakon srednje). Da sam bio stariji, bilo bi mnogo teže.