Busek: CEFTA preduslov ulaska u EU

Beograd -- Erhad Busek ocenio da je potpisivanje sporazuma CEFTA i zajedničko tržiste JIE preduslov ulaska u Evropsku uniju.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. A zasto Srbija nije potpisala taj sporazum? Sta to nasim ministrima privrede i ek.odnosa sa inostranstvom smeta tu kada bi Srbija imala samo KORIST. Mozda odgovor treba traziti u "pojedincima" koji od toga ne bi imali koristi...
  (logika, 10. novembar 2006 17:03)

  # Link komentara

 2. Kakvo cudo.. Kao sto rece, samo bi mogli imati korist u saradnji. Uvek smo korak iza drugih zemalja Balkana a mozemo biti ispred ako zelimo
  Mozda i ti politicari ne zele ulazak u EU...?
  (Stefo, 10. novembar 2006 18:36)

  # Link komentara

 3. ... i tako dolazimo do glavnog razloga izolacionisticke i antizapadne politike koja se ovde vodi - zastite MONOPOLA.
  (Pera, 10. novembar 2006 18:58)

  # Link komentara

 4. Jos jedan stetocinski potez, sada vlade u ostavci, NAJZAD, kojoj je do ulaska u EU stalo kao i njihovom sefu, Kostunici do hvatanja Mladica.
  (Miroslav I, 10. novembar 2006 18:58)

  # Link komentara

 5. bas tuzno. kad ce nasi politicari svatiti prednosti regionalnih i evropskih integracija??? I koliko stranih investicija i mogucnosti ce izgubiti nasa Srbija do tada??? Izbori!
  (kuku-lele, 10. novembar 2006 19:56)

  # Link komentara

 6. citajte pazljivije vest!!! nemozes da menjas uslove multi kompanijama koje su kupile fabrike duvana!!! prema tome niko nije za ovo kriv osim bivse vlade!!!
  (noname, 10. novembar 2006 20:34)

  # Link komentara

 7. Evo sad izlazi na videlo pod kakvim su uslovima prodavana nasa preduzeca. Pitanje koje se postavlja je : Zasto su ministri Djelic i Vlahovic pristali da stite interese multinacionalnih kompanija Filip Moris i British American Tobacco do kraja 2009 godine? Ajde i da predjemo preko toga sto su dobroposlujuca preduzeca DIN i DIV prodata jeftino, narocito DIV koji je podat BAT za samo 50 miliona eura. Al moze li se preci preko toga sto su se obavezali da stite ekonomske interese dva multinacionalna giganta, da siroti ne propadnu?
  Osim toga, ni u jednoj razvijenoj trzisnoj ekonomiji akcize nemaju ulogu koju im je Djelic u ovom slucaju odredio. Sigurno je i da je i multinacionalnim kompanijama poznato da dogovor kakav su postigli sa Djelicem i Vlahovicem ne bi mogli nigde na zapadu da postignu i nadam se da ce im to biti dovoljno da nas puste da mirno potpisemo CEFTA. U protivnom, trebalo bi da se detaljno preispitaju uslovi pod kojima im je prethodna vlada uprilicila zastitu bez presedana do kraja 2009.
  (Sramota, 10. novembar 2006 21:46)

  # Link komentara

 8. U bivsoj Jugoslaviji, smo 50 godina trenirali bescarinsku razmenu izmedju drzavica. Na kraju smo se i potukli zbog monopola i malih vlastodrzaca, EU je podrzala rasparcavanje trzista. Sada moramo da se udruzimo i da shvatimo da je udruzivanje korak napred. Posto smo, za razliku od ostalih kroz tu fazu prosli, nama je to korak unazad.
  Zbog stranaca i lokalnih kretena smo zaratili, a sada zbog istih mesetara trpimo teret monopolista.
  (Tosa, 10. novembar 2006 21:59)

  # Link komentara

 9. British American Tobacco je inace poznat po mutnim radnjama. Otkriveno je da je direktno snabdevao ilegalno trziste cigareta u zemljama zapadne Evrope.
  (Tek da se zna, 10. novembar 2006 22:36)

  # Link komentara

 10. Nasa vlada uvek bira neke mutne tipove i kompanije za koje neznas ni ko su ni odakle su i jos im stite trziste da nebi ostali bez profita
  (bauk, 11. novembar 2006 00:06)

  # Link komentara

 11. Treba priznati da u ovom drustvu vecina ne misli da je zapad jedina opcija.
  (Srdjan, 11. novembar 2006 06:54)

  # Link komentara

 12. Hajde napravite neku anketu medju istaknutim ekonomistima, pogotovo onim liberalnim, kakve su implikacije nepotpisivanja CEFTA ugovora za Srbiju.
  Sta bi rekli na ovo glavni zagovornici liberalne ekonomije, kao na primer, g Prokopijevic i Boris Begovic ?

  A vrlo je zanimljiva i pozicija ministra Parivodica, takodje vatrenog zagovornika potpuno liberalne ekonomije, koji sada zagovara carine, zastitu duvanske industrije i drzavni protekcionizam.
  (follow the trail of money, 14. novembar 2006 11:04)

  # Link komentara