Ponedeljak, 16.10.2006.

08:09

Izvinjenje zbog rasističkog ispada

Gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević izvinio se fudbaleru Borca Majku Tamvanjeri. Osam navijača Borca zadržano u pritvoru.

Izvor: B92

Izvinjenje zbog rasistièkog ispada IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Makaveli

pre 17 godina

Inace, samo bih jos da dodam da ovo nije prvi put da navijaci navlace KKK-carsave na glavu. Prosle ili predprosle sezone su isto ucinili navijaci Vojvodine na utakmici protiv Zvezde. (aludirajuci na naziv zvezdinih navijaca = cigani).
Ima jos mnogo primera rasistickih ispada na nasim tribinama-ko se malo pozabavi temom i pogleda kakve se zastave i transparenti kace na stadionima, taj ce shvatiti da je veliki deo navijaca ultra-desnicarski nastrojeno.

PC

pre 17 godina

Cinjenica da je ovde porodica i vaspitanje koje proizilazi iz nje zatajilo. Kada se to desi, onda drzva preuzima ulogu vaspitaca i kaznjava svako lose ponasanje. Zato drzava treba ovakav ispad u korenu da sasece, da nikome nikada vise ne padne na pamet da na sportskim dogadjajima u Srbiji vredja nekoga na rasnoj, nacionalnoj ili verskoj osnovi. Imamo zakone, imamo policiju, imamo sudstvo - primenimo ih. Protiv sportskih huligana najostrije. Vidimo primer Engleske, sada svi navijaci sede kao djaci prvaci, a setimo se sta je bilo pre.

Nele

pre 17 godina

Lepo je sto se gradonacelnik izvinio. Bilo bi jos bolje da su to uradili roditelji tih idiota koje vidim neki pokusavaju da razumeju. I ja razumem da neko moze da pogresi ali i za to postoje reci izvinjenja i kajanja. Ovako, ostace mi u secanju slika ponizenog fudbalera sa slatkim Nikolom (i imenom nas je ispostovao) koji brine za svoje dete. Ko to i zasto krije imena ovih huligana?

vesna

pre 17 godina

Jasno je da je neko smisljenom akcijom hteo da obruka grad Cacak, koji nikada u svojoj istoriji nije imao mrlju netrpeljivosti ili, ne daj Boze rasizma, kako to dusebriznici odmah definisu. Kako je vec receno ovde, treba da se ispita ko je sasio te kostime i organizovao ispad, pa ce se videti da pravi Cacani, ljudi blistave intiligencije i visokih moralnih vrednosti, nemaju nikakve veze s ovom razbojnickom sramotom

Hermiona

pre 17 godina

Od Mladica do KKK samo korak nas deli. Cim ignoristete sumnju da se desio jedan zlocin, dajete signal da cete ignorisati i druga krivicna dela.E onda korov procveta.

vid

pre 17 godina

B92 ovde ima veliki zadatak da nas informise kako se ovaj slucaj zavrsio. Meni licno od toga ishoda zavisis da li cu se ikada vratiti tamo daleko. Zbog ovakvih stvari Srbija sve je dalje i dalje za mene.

Ženevljanin

pre 17 godina

Jeste ovaj dogadjaj i skandalozan i šokantan, ali ne baš neočekivan. Jedan deo "navijača" (onih najbučnijih i najagresivnijih) baš to i nastoji: da šokira i skandalizuje. Setite se samo onih paketa mokrace kojima su gađani policajci na košarkaškoj utakmici. Naravno da treba da budu kažnjeni i to strogo, ali se bojim da se (samo) kaznama neće postići mnogo, jer (kako su neki komentatori tačno uočili) osnovni koren ovakvih pojava leži u obolelom društvenom organizmu - a bolest traje bar petnaestak godina. Svako društvo ima svoj talog, ali u Srbiji moderni lumpen-proletarijat ne doživljava jasnu društvenu osudu, valjda zbog toga što je sve masovniji. Utešno je da je na ovom forumu takva osuda nedvosmisleno izrečena ali uteha je slaba: ovde je prisutna samo ćutljiva manjina; "navijači" ne čitaju, nepismeni su. Tako da će na kraju biti - "krivi smo mi, što smo ih pustili"...

Aleksandar

pre 17 godina

Pa nemojte tako, tim mladicima samo treba malo ljubavi pa to pokazuju na ovakve uvrnute nacine. Dakle, posaljimo ih u zatvor na po par godina gde ce svakog dana biti voljeni, gde ce imati ko da im nasapunja ledja pod tushem i tako to. Ljubav je lek za sve...

cacanin

pre 17 godina

ovako, ja sam cacanin i malo je bzv da se osudjuje ceo grad zbog par socijalaca.
ti likovi, zive uglavnom u jednom naselju koje se zove ljubicski kej ciji stanovnici su uglanom seoskog porekla i koji svoju radnu delatnost obavljaju u kompaniji sloboda cacak..
znaci ocaj, beda, jad..
oni koji su sa dna socijalne lestvice, na ovaj naci lece komplekse. nikad se bolji losijem ne ruga nego samo gori .

Znanac - Stranac

pre 17 godina

U svakom slucaju se uvek pozanje onako kako se poseje... Problem je jos uvek mali jer su to male grupice koje ce vremenom...kroz skolu, porodicu i uz nase politicare postati sve vece i jednog dana oni ce biti vecina i to ce da bude kraj... Svi se sada zgrazavamo jer se eto desilo da se ponizava neko drugi ko je razlicite , boje, rase, nacije i.t.d. Ali sve to svakodnevno promovisemo u odlike Srbskog naroda i divimo se tome ... Sta mi to ucimo nasu decu da su Hrvati ustase, Muslimani teroristi, Albanci gradjani drugog reda, Crnogorci (da oni ne postoje)Makedonci izdajnici mi u svima vidimo samo ono sto je najgore i to promovisemo na sva zvona. Onog trenutka kada budemo postovali nase susede i to sve kao sto postujemo sebe nece biti problema ovakvog tipa. Stvar je samo da sidjemo sa neba sve ostalo je lako ali mi jos uvek lebdimo tamo gore i divimo se sami sebi... Boze pameti svima pa i nama...

licno JA

pre 17 godina

Ovo je pucanje i pokusaj ubistva Srpske proslosti. Trebalo bi preispitati kako roditelje maloletnika tako i njihovu familiju i rodbinu, jer mi dobro znamo ko je ubijao nase oceve, dede i pradede i koje uzvikivao haj hitler. Najoostrije kazniti organizatore utakmice i obezbedjenje ukljucujuci predstavnike zakona. Ovo je sve bilo organizovano i znalo se cemu vodi, a niko nista nije preduzeo da ne dodje do ovog sramnog cina.

tomislav

pre 17 godina

sto se ne objave njihova prezimena? ko tu koga stiti? jel treba zastiti porodice ovih ..., odnosno ljude koji su ih vaspitavali?

mama ludaca

pre 17 godina

To je nama nasa borba dala...
Kako su 1945. popljuvali lako sve ono, dobro i lose iz ancient regime-a, stajuci uz vlast, to se radi i sada.
Niko nije pomogao ovim mladim ljudima da nesto stvarno nauce i saznaju,nego im nude jevtine i poluistinite bajke o vojskama,pobednicima,porazenima,pa dobijete nasu decu u belim kapuljacama.
Cujem da je jedno od njih sa Kosova,pa bi vredelo razmisliti i o Srbima a ne samo Albancima sa Kosova kao ociglednom problemu koji,nepripremljeni,zelimo da si natovarimo na vrat.
Ovo nije samo bruka i sramota,ovo je slika i prilika nase duhovne i moralne bede o kojoj bi i crkva i prosveta imali mnogo da kazu.

Putnik

pre 17 godina

Lep gest gradonacelnika Cacka sto je osudio ponasanje navijaca. Ali to nije dovoljno...
Ovakve ljude treba osuditi na jake zatvorske kazne (sinoc sam na B92 vestima cuo da je zaprecena kazna do 5 godina), pa neka dobiju jedno 1-2 dana, pa tamo da razmisljaju.
Jedino prosvecivanjem naroda mozemo ovakve stvari resavati na dige staze - prvom redu da upoznamo sami sebe i prihvatimo istinu o sebi takvi kakvi smo... Ovi navijaci ocigledno ne znaju sami o sebi.
Sta im je covek kriv taj Tamvanjera, dosao covek da zivi u Srbiju i da zaradi svoj hleb.
Neka oni probaju da zaradjuju za svoj hleb i porodicu i neka nadju devojke.
"Manje pucaj vise tucaj" je stih iz one pesme "Rimtu ti tuki"... kamionom kroz Beograd s pocetka devedesetih u Beogradu. Ako se secate...

gradjanin bg

pre 17 godina

Pre svega mislim da bi pocinioce ovog krivicnog dela trebalo drakonski kazniti. Kao sto neko rece treba sudski proces ispratiti do kraja i videti pravosnaznu presudu. Bojim se da ce ipak neko od roditelja ovih rasista pronaci vezu preko ministra Ilica ili na drugi nacin i smanjiti im kazne ili ih osloboditi istih. Takodje treba vrsiti pritisak na sudstvo da se presuda donese sto pre. To je bar lako, postoji video snimak utakmice, pregleda se, identifikuju pocinioci i pravac Zabela. Znam da su ti rasisti sigurno ispod prosecne inteligencije ali ipak mislim da ce ih vreme provedeno u zatvoru barem malo opametiti. Ministru Ilicu bih porucio da bi bolje bilo da se za mlade u Cacku organizuju predavanja i razni edukativni programi nego da im se dovodi Ceca.

Bane

pre 17 godina

Huligani u Cacku su se ponasali odvratno, okrutno, nekulturno i necivilizacijski. Bacili su ljagu na taj grad. Ovo je za svaku (pa i krivicnu) osudu. Bilo mi je veoma zao tog stranog fudbalera koji je bio opravdano zabrinut za svoju zenu i sina. Policija i tuzilastvo bi trebalo da ostro i energicno reaguju. A neko od predstavnika Drzave i/ili grada Cacka da se coveku izvini i da mu pruzi garancije za njegovu porodicu. Srbija je oduvek bila gostoljubiva zemlja - takva treba i da ostane!

miroslav

pre 17 godina

Iza ovakvih pojava stoje organizatori,bilo da su pojedinci ili grupe. Nije slučajno. I nije sve u porodici.
A veoma često to su političke partije i svi zanamo koja najčešće.
Pa vidite kako organizovano dolaze na utakmice C.Zvezde (nažalost kod njenih navijača su ovakve grupe primetane iako sve gledam na TV-u i sa velike udaljenosti od Beograda).
Pa na utakmice reprezentacije (tačno ih vidite u kom delu stadiona stoje i imaju svog vodju, nacističkog pokretača svih pesama i parola.)
A još je strašnije što se sutradan po čaršiji priča o njima kao herojima.
I to opet protežiraju falsifikatori patiotizma, srpstva.. i guraju nam decu u najmračnije stvari koje postoje u ljudskom rodu.

Bojim se da ovo nije kraj i da skup koji je održan u Pragu pre četiri godine sa temom nacizma u Evropi gde smo već tada obeleženi kao mogući bastion nacista(oko 2.000), iako je za mnoge u Srbiji bio iznendjujući sa prognozom ustvari bio dalekovidan i pokazuje se tačan.

Kako lečiti?
Pa zabraniti rad nacističkim partijama(koje se kriju iza srpstva i patriotizma) i to na više decenija.
Ili uvesti diktaturu, ali to je velika sramota.
Ostavite ove što se pozivaju na druge i kako drugi. Mi smo Srbi poznati po tome, a to je osobina kukavica.

Milutin, BRE

pre 17 godina

Ništa čudno. Kakva država, takav i narod. Dokle god se država bude diskriminatorski ponašala prema svojim građanima, dotle će narod te frustracije da ispoljava prema drugima. Ovo je samo izlazni ventil. Ovo se može jedino rešiti, kada prenosioci poruka (naši političari) budu zauzeli drugačije stavove i kao takve počnu javno da ih isnose. Do tada Srećno SRBIJO.

Pedja

pre 17 godina

Hajde da razmotrimo stvari iz drugacijeg ugla, za pocetak, suprotnog. Sta bi bilo da je toj grupi od 40-ak navijaca, huliganske provinijencije, pre nego sto su imali ovakav nedopustiv (!) javni nastup, neko ponudio ugovor da rade u (npr. nekoj dobrostojecoj gradjevinskoj firmi) u, npr. Zimbabveu, gde bi im lokalni sef dela gradilista (direktno nadredjeni), verovatno bio neko od sunarodnika ovog fudbalera cacanskog "Borca". I recimo da je ugovor na 4 godine, uz vrlo dobru dolarsku platu, plus bonus, koji bi zavisio od potpisa istog tog sefa gradilista. Da li bi 40 cacanskih "KKK nacista" odbilo ovakvu ponudu iz rassistickih razloga? Ili mozda iz razloga sto bi za vereme odlicno placenog rada u inostranstvu bili spreceni u neodoljivoj potrebi da divljaju po stadionima sirom Srbije, a pogotovo u Cacku? Da li bi, uopste, odbili? Ako ne bi, jesu li oni KKK-naci-rasisti? Sta je, zapravo, ovde po sredi?

PS: Naravno da ih treba kazniti, makar za primer.

Miloš

pre 17 godina

Da ih treba kazniti, treba. Prosto što ovako nešto ne sme da prođe nekažnjeno.
Ipak nemojmo se zavaravati da su tačno znali šta rade. Neko je predložio, neko je doneo opremu (ključno!) a većina nije imala petlju da odbije. Psihologija gomile. Ništa se neće uraditi ako se sve završi na ovih 8 ili 37 mladića. Problem je u onima koji inspirišu ovakve istupe, koji podstiču mržnju prema drugačijima. Npr. Krasić. Tu svi treba nešto da uradimo. A ne da se sablažnjavamo što je neki čačanski lelemud sa IQ 85 stavio kapu KKK na glavu. Što je samo posledica, prilično gadna.

srbenda

pre 17 godina

Najstrozije kazniti sve koji su to uradili i organizovati potragu za organizatorima.
Ne dozvoliti da nam huligani otezavaju zivote.

Makaveli

pre 17 godina

Da razjasnimo jos par stvari:
1. Samo neko ko je skroz neupucen kad je rec o navijacima moze da kaze da ovoga pre nije bilo. totalna neistina. Oduvek su ultra-desnicari trazili svoje skroviste u navijackim grupama, gde bi nesmetano izrazavali svoje politicko opredeljenje i mrznju prema Romima, crncima, jevrejima... Ko je bar malo upucen, taj dobro zna ko su vodje navijackih grupa i kakvi se sve likovi kriju u grupama. Da se razumemo, ne cine navijace 100% takvih likova, ali jedan veiliki deo, nazalost.
2. Veoma je opasno i nedopustivo da se ovakvi incidenti svode na pricu tipa:"Ma to je 20 budala koje su to uradile, ne treba dizati tenzije sad ...". Samim tim se indirektno ili direktno daje signal da ovakve stvari nisu nista strasno i da nisu vredne bilo kakve reakcije. A to je kobno, jer ovo mora da se spreci i da se da jasna poruka da se ovo ne tolerise!
3. Zasto ovo neki stavljaju u relaciju sa slicnim maloumnim akcijama na zapadu, umesto da pogledaju kako se kaznjavaju takvi likovi tamo i sta se preduzima da se situacija popravi? Mislim da to ima vise smisla nego prica tipa:"Pa sta, i u Italiji ima fasista medju navijacima?"

Inace, uzrok rasistickih ispada, bodenja nozevima medju omladinom, i drugih desavanja koja se u zadnje vreme sve cesce pojavljuju u Srbiji (ne samo medju navijacima) je mnogo kompleksniji. Drustvo, ovakvo kakvo je u Srbiji trenutno, omladini ne pruza nikakvu perspektivu. Nazalost, mladi onda tu perspektivu, vide u okretanju ultra-desnicarskim strankama/organizacijama/grupama, u nadi da ce bar tako neko da im pokloni paznju (pa makar i u negativnom smislu).
Umesto bacanja para za kvazi-projekte ili npr. Gucu, drzavi je od veceg interesa da pruzi mladima neku perspektivu - bar bi tako trebalo da bude. Ali ne vidim da se bilo ko od politicara nesto previse zanima ovakvim stvarima.

dusan

pre 17 godina

Molim b92 i ostale medije da POMNO prate sudski proces! ovo je eksplicitan primer sisrenja rasne mrynje, a zaprecena kazna nije ni malo naivna. Ali se se plasim da se ne zagubi na relaciji Jocic-Stojkovic via Veljin Cacak!!!!
Dakle, drzimo oci otvorene

Glasajte za izlazak iz zatvora!

pre 17 godina

Treba zabraniti utakmice za publiku. Nema navijaca, fudbaleri sami,na stadionu, u nekakvam prostoru igraju svoje utakmice. Klubove su vodili i vode ljudi sumnjive pozadine. Narod, s druge strane, zivi izolovano godinama. Zatupljuju ga razno-razne politicko-ekonomsko-socio-kulturalne prljavstine, bez-vrednosti, jedna opsta iskrivljenost drustva. I sta drugo moze da se ocekuje od omladine koja ne radi nista, koja je i ono malo skolskih dana provela po ulicama jer su skole bile i takve su kakve su kod nas, bez pomaka.

Dirty

pre 17 godina

Fasizam u Srbiji nije nista novo i sad je vreme da se pokrenu adekvatni tretmani za njegove iskorenjavanje. Oni fasisti (Nacionalni stroj) s tribine u Novom Sadu danima su gosti po lokalnim TV i radio stanicama, ubise se objasnjavajuci kako su pohapseni na pravdi boga uz sve saosecanja sa novinarima domacinima? U sportu je fasizam najtransparentniji inace je prisutan i u drugim sferama. (Zavod za izdavanje udzbenika, recimo) Sta se cudite kad SOS kanal danima, godinama to isto radi s pricom kako se zalazu za domaci sport, domece prvenstvo itd. Ovo se mora odmotati do pocetka: ko je narucio akciju, sasio kostime, nabavio zastavu, narucio tekst na transparentu? Kurir, RTS, SOS, Sport i Zurnal samo su deo masinerije koja podgreva fasiste i nekriticki fanatizuje (sportske) navijace. Odgovornost je dovoljna da bi u slucaju primenjene lustracije ostali bez sportskih strana u novinama i priloga u informativnim emisijama za duzi period. Ali to se hitno mora desiti u suprotnom oni ce lustrirati nas!

vicko

pre 17 godina

Naravno da je sve ovo za osudu i da će ti ti pojedinci biti osuđeni.Međutim,treba podići glavu i videti da je to posledica trenutnog stanja svesti u društvu. Razmislite ko je sve do sada u bliskoj prošlosti koristio te momke.Setite se dobrovoljaca koji su "obilazili" ratišta ili jurišnika na saveznu skupštinu.Takva atmosfera je karakterisala i utakmicu sa Jermenijom.Stvorena je unutrašnja tenzija koja se zvanično podgreva.Dokle će biti tako videćemo.Sigurno je da ne idemo u dobrom pravcu.

vesna

pre 17 godina

Nezamislivo je da se ovaj sramni incident dogodio u u cacanskom kraju, cuvenom po svojoj gostoljubivosti i postovanju svakog coveka. Moji baka i deda koji su iz tog kraja, kao i mnogi rodjaci i prijatelji koji zive u Cacku i okolini nikada nisu u sebi imali ni pomen ovakvih crnih misli i ponasanja. Zato ne treba ovaj dogadjaj uopstavati i poistovecivati postene gradjane sa huliganima i provokatorima, kakvih ima u svim zemljama.

Slavica

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da se to dogadja bas u kraju koji je toliko propatio zbog fasizma.
Stidim se i nadam se da fudbaler vidi da vecina Srba nije takva.

Tamara

pre 17 godina

...
bez obzira sto mi pratimo samo fudbal preko TV-a, bez obzira sto skoro svaka navijacka grupa ima nekoliko 'skinheda', bez obzira sto Lacio ima fasiste kao navijace ovo se ne sme istolerisati i ne sme se razumeti kao moguce i ocekivano!
Te ljude treba kazniti! Ovo nije Italija koja ima fasisticku istoriju, ovo je Srbija, koja treba da se trudi da bude bolja i otvorenija 100 puta od italije. Sramota!
Mi koji ovde protestujemo smo ljudi koji osudjuju svako nasilje, bas mi smo ti koji volimo sport, koji bi isli na utakmice kada bi znali da je to ono pravo takmicenje uz ushicenje i zadovoljstvo i pravo najvijanje za svoj klub a ne moguca podloga za tucu i cak fatalne posledice!
Koliko se secam pre nekoliko godina i Savu Milosevica su imitirali i dovikivali mu da je majmun! Zamislite pola stadiona urla da je majmun, a on covek srbin!? Pa dali se i to desava u Laciju italijanskim igracima? Dali se to desava igde drugde?
Imamo velike sportiste po svetu Vlade Divca, Pedju Stojakovica koji igraju u timovima sa 80% amerikanaca africkog porekla!? Pa sta kada bi njema navijaci vikali 'koljaci Srbi idite odavde' - ili pokazivali transparente na kojima iznose nesto tog tipa?! Neeee! Tamo ljudi idu da gledaju kako oni igraju!
Ma njima treba ozbiljna lekcija - injekcija kao i svima koji izazivaju nerede na utakmicama!
Izuzetno mi je drago sto se ovoliki br ljudi javio da osudi ovaj cin!
A za taj slucaj sa Armenijom-pa to je tek blam!
Boze svasta pa Jermeni su jedni od najvernijih prijatelja Srba kroz istoriju a mozda treba da napisem i da su pravoslavne vere, jer slucajem moze neko dete ovo da procita pa da nauci da ne treba da se blamira pred svetom koji vrlo dobro slusa i promatra sta se u srbiji dogadja!

Pozdrav svima, Tamara

Srba

pre 17 godina

B92 je ozbiljna novinarska kuca, molim Vas organizujte raspravu, dijalog, dovedite profesore ,sportske radnike i navijace i pokusajte da pomognete mladima da shvate sta je to rasizam, mrznja i neonacizam. Problem je u neobrazovanosti i neinformisanosti,velikoj zatvorenosti u kojoj se nalazimo godinama. Pod hitno javna rasprava i javni cas istorije i bon tona. Ovako dalje ne moze.

Tamara

pre 17 godina

Sokirana sam ovom neprijatnom vescu! Prosto ne mogu da verujem da su ti ljudi dosli na utakmicu iskljucivo iz razloga da nekoga ugrozavaju i maltretiraju!?
Drustvo i nadlezni organi moraju pod hitno i temeljno da pristupe ovakvom incidentu kako bi narod bio bolje obavesten i edukovan po pitanju rasizma i rasnih razlika.
Zivim na Bliskom Istoku u multikulturalnom drustvu sa crncima, belcima i azijatima. Medju njima ima i hriscana i muslimana. Svi smo tolerantni jedni prema drugima i nemamo nikakvih prepreka u druzenju zbog svojih korena.
Slusam B92 svaki dan i sada sam morala da dam komentar jer smatram da je ovo sraman cin za reputaciju nase zemlje i ti ljudi koji su se osetili toliko pametni i mocni da maltretiraju coveka koji povrh svega igra za njihov tim, samo zato sto je crnac, trebaju da budu optuzeni za sirenje rasne mrznje i kaznjeni.
Sport 'kod nas' iako poznat po agresivnim ispadima stvarno nije izgovor za ovakve i bilo kakve agresivne scene ili masovne tuce.
Srbija stvarno vec jednom mora da otvori oci, probudi se, i shvati da je mala u odnosu na svet i da je veliki deo naroda i dalje primitivan i zaostao.
Srbi moraju postati svesni da nisu sami u svetu!
I josh ovo da dodam, izuzetno mi neprijatno, jer imam nekoliko vrlo dragih, izuzetnih prijatelja crnaca iz Zimbabvea, sto se ovakve situacije desavaju u mojoj zemlji. Takodje mi je neprijatno i zbog toga sto znam da u Zimbabveu zivi i radi odredjen, znacajan broj Srba.
I ti ljudi koji se tako ponasaju prema strancima kod nas treba da pomisle sta ako se neko prema nasim ljudima ponese rasisticki u Africi?! Tako da se stave u zituaciju obrnutu onoj koju sami izazivaju.
Ne znam. Dokle ce ovo ovako? Nema ni mesec dana kako su onih dvoje ljudi napadnuti u Beogradu zato sto su Jevreji. Ja se nadam da ce nadlezni ljudi u nasem skolstvu biti potaknuti da ucine nesto na boljoj edukaciji nasih narastaja, kako bi mladi postali svesniji i otvoreniji prema ljudima koji su drugaciji od njih samih i da te razlike postuju.
Pozdrav svima
Tamara

BLix, Banja Luka

pre 17 godina

Sve "takve" treba najostrije kazniti, prije svega da budu za primjer svim onim ispranim mozgovima koji pomisljaju da urade nesto slicno, na nekom drugom mjestu i protiv nekog drugog... Adekvatna kazna za ove "nesrecnike", da im vise niakda ne padne na pamet da nesto slicno ucine!!!!

Milutin

pre 17 godina

Ove dripce treba kazniti domacinski. Ako su se samo i zezali -neka se zezaju drugacije ali prvo za ovo da se plati.
Drugo, nemam reci da opisem svoju zgadjenost likovima koji zvizde himni Armenije, prosto mi je bilo zao sto nisam bio prisutan!
Zandarmerija zna da odvali te "navijace" i za mnogo manje gluposti i bespotrebno a ovo su sjajne prilike za pune marice.
To bre u Srbiji nikad nije bilo a nece vise ni da bude, nadam se!

Dche

pre 17 godina

Ne volim da slusam ili citam komentare sociologa i slicnih cuvara drustvene svesti, pogotovo kada je stvar ovako ocigledna. Mislim da mi nije potrebno nicije tumacenje da bih shvatio kolicinu gluposti i primitivizma koju neko prosipa. Ipak se ne slazem da toga nema kod nas i da je gospodinovo tumacenje prenaglaseno. Svako ko je posecivao utakmice u vreme kada se svake nedelje igralo sa nekim timom iz inostranstva , prisustvovao je slicnim izlivima. Samo sto tada ni UEFA nije tome pridavala toliki znacaj i nije bas bilo belih kapuljaca. Ali svaki start ili sansu tamnoputih igraca je u najmanju ruku docekivala onomatopeja majmunskog oglasavanja, a ponekad i mahanje rukama i tome slicno. Naravno da ne mislim da je moj narod rasisticki orijentisan. Mislim samo da budala ima svugde i da im je ovde samo necinjenjem i ignorisanjem dato plodno tle da se malo razmasu i da zasene one druge, pitomije ljude. Pogledajte skupstinu i razne kontaktne emisije u kojima gostuju politicari. Sta mislite koji sistem ponasanja se propagira u takvim nastupima i koja se poruka salje ljudima. Sta bolje prolazi vaspitanje i tolerancija ili halabukanje i agresivnost.

Tanja,Oslo

pre 17 godina

Vi se u drzavi Srbiji bavite Kosovom, Hagom, Ustavom itd., a deca su vam ZADNJA RUPA NA SVIRALI(sto bi rekli onako narodno). Svaka cast izuzetcima ali sam dole srela toliko nekulturne dece i omladine da je to strasno. Dete od 5god. prica o politici, zapanjila sam se koliko zapustene dece ima dole. Pred decom se prica svasta, ogovara se, politicizira se tako da nisam zacudjena da takvi HULIGANI postoje. Nek se stide i oni i roditelji, ako uopste imaju obraza.

ало људи

pre 17 godina

Kакви фашисти, расисти и сл. то су будале које не знају ни где је тај клан постојао/постоји. Kакве везе клан има са зимбабвеом то не знају ни они сами, као ни какве везе би они могли да имју са кланом. Tо је не култура, иста она због које се још црвеним када се сетим утакмице са Aрменијом, можда би вам било боље да мало образујете млaђе око себе који нису довољно упућени него што им пуните главу причама да је асоцијално понашање записано у генетском коду Срба.

Milan

pre 17 godina

Za one koji fudbal prate samo uz pomoc televizora - Svaka navijacka grupa u Srbiji broji barem nekoliko nazi skinhead-a (kod nekih klubova ti nacisti cine jezgro navijacke grupe, United Force FK Rad npr.) Na mnogim tekmama oni sire transparente sa nazi simbolima. Konkretan primer - pa pre nedelju dana je pola marakane imitiralo gorile kad god bi tamnoputi belgijski igraci dobili loptu, zrenjaninski nazi skinhead, ne znam mu ime, preziva se Tomic, je pre dve godine u Kikindi nakon utakmice Kikinda - Proleter(klub vise ne postoji)prebio tamnoputog fotoreportera. Odgovarao je nikom drugom, do sudiji za prekrsaje zbog "remecenja javnog reda i mira". Da li je potrebno jos konkretnih primera rasizma na domacim sportskim igralistima?

Djuradj

pre 17 godina

U svakoj drzavi postoji odredjeni procenat takvih ultra desnicarskih krugova,u srbiji cak mnogo manje nego na zapadu,i ne bacajte benzin u vatru. Sami saebi zabadamo trn u zdravu nogu. Ako je od celog stadiona ti ucinilo 20-ak ljudi to je i taj procenat takvih, tako da nije toliko opasno.

bane

pre 17 godina

Ljudi moji nemojte se cuditi. Pa to su na zalost stvari koje su normalne na ovoj nasoj planeti. Nije to samo kod nas, pa jedan od najvecih Italijanskih klubova Lacijo ima fasiste kao navijace. Nas ljudski rod je zapao u veliku krizu. Nikoga vise nije briga za prave vrednosti, svi sve gledaju kroz pare. A kao posledica te gladi za parama ljudi vise i ne misle o tome sta je dobro a sta nije.Pa pogledajte sta su sve spremni ovi u Velikom Bratu da podnesu samo da bi se dokopali para. Nemojte se cuditi, mozda ako jednog dana nestane para ljudi ce opet biti normalni(ako su to ikada i bili).

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

To su te nove vrednosti na koje, ovih dana, "pucaju" neki, "novi-stari", srpski politikanti. Da je ovaj ološ i ljudski otpad, naučen u porodici ili školi, da čovek ne može da bira rasu ili naciju i da su te dve stvari svetinja, ne bi se dešavali ovakvi incidenti. Da su naučeni da je himna, takodje svetinja i da se ona poštuje bez obzira da li se radi o prijateljskoj ili neprijateljskoj državi, ne bi svirali i urlali u "čast" himne Armenije. Verovatno su računali da ako mogu da pljuju po sebi i svojoj himni, to mogu da urade i drugima. Da su vaspitani, "bilo bi drukčije sve". A nisu. I to je tragika. Tragajući za "novim vrednostima" obavezno se vraćamo starim. Sve potiče iz porodine i škole. Stidim se nemoći, gluposti i očaju u koji zapada mlada generacija omamljena pivskim kvascem. Tragično.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Neverovatno koliko nedostaje kucno vaspitanje takozvanim navijacima. Jedina opravdana mera je dugogodisnja robija za obaveznim radom, tako bi znatno rasteretili famozni Nacionalni Inevsticioni Plan jer bi bilo dosta radne snage za one teze poslove. Ti likovi se jednostavno dosadjuju, nedostaje im disciplina i tu moze Srbija da im pomogne vec kad zive od pomoci drzave. Zao mi tog igraca koji prezivljava ono cega smo se valjda resili 1945 i zao mi dobre publike koja je dosla da vidi utakmicu a sad je dobila zig "navijaci borca-fasisti". Pored toga, toliko je samo ostalo od anti-fasizma u Srbiji.....

Makaveli

pre 17 godina

Jednom recju: *&^#@*! Drugacije se ovakvi likovi ne mogu okarakterisati i nazvati.
Normalno da ovo nije nista novo-vecina navijaca u Srbiji su desnicari (mada veliki deo njih i ne zna mnogo o tome cemu se dive). Sve u svemu tuzno i nadam se da ce kazne biti ostre.
Trebalo bi se ugledati na druge zemlje koje su isto suocene sa ovim problemom. Tamo se kaznjavaju takvi ispadi time sto se pored pojedinaca kazni i klub (oduzimanje bodova, novcane kazne, igranje pred praznim tribinama).

Milos

pre 17 godina

Iskreno mislim da se ne radi o nekakvoj organizovanoj grupi vec o omladincima koji zele da Srbija lici na zapadne zemlje ali koji na zapadu nikada nisu bili jer nisu imali prilike za to.
Svoju predstavu o zapadnim demokratskim drzavama stekli su putem televizije gledajuci podprosecne serije i filmove koji najcesce obradjuju samo konfliktne situacije a daleko su od realnog zivota.

Nikola

pre 17 godina

Ovo je strašno, dokle doseže ljudska glupost i neznanje.Ko je gledao snimak rasističkog divljanja i naknadnu izjavu Majka Tamvanjere nije mogao da ostane ravnodušan.Dobro je u celoj priči što će najtvrđe jezgro te "navijačke" grupe biti pozvano na krivičnu odgovornost.Sramota je veća, jer su samo pokazali koliko su jadni i neobrazovani spajajući KKK i nacional-socijalizam na utakmici I lige u Čačku koji je grad sporta.Tuga...

gazda Čeda

pre 17 godina

Treba ih odrati od klazni. ja bih in sve stavio u psihijatrijsku bolnicu, u košulju na šest meseci, a kada istekne taj rok, dao im da reše zapreminski integral. pa ako ga reše, nek idu kući, a ako ne, moraju da nauče!!! pa zar tako u Evropu?! kladim se da niko od njih ne ume da objasni, šta su oni zapravo hteli!!! to je bagra samo takva. a odgovorni su zapravo i sportski novinari koji se prodaju za sitnu reklamu u novinama, a koji zapravo nikad nisu ni zagrebali po površini sportskih mahinacija. a najveći krivac je društvo u celini, jer je dozvolilo da nivo kućne kulture spadne na niske grane. gde je sada zabrinuta spc, što ne izda saopštenje kojim bi uticala na sve vernike da poprave ponašanje?? bez koordinisane akcije svih koji imaju uticaj na globalan razvitak svesti, bojim se da nam nema spasa...

ljud

pre 17 godina

Ta grupa je bruka za Srbiju,i za Srpski narod u celini. Ne samo da treba njih osuditi, vec u zavisnosti od godina, i njihove roditelje. Posle se pitamo zašto puca loš glas o nama. Mi nismo u situaciji da krijemo rasiste meðu nama, kao velike "demokratske" zemlje. I ne treba da ih krijemo, nego da ih maksimalno kaznimo, i da pokažemo da smo bolji od onih koji nas optužuju. A tim kukavicama neka je Bog u pomoci, jer nisu uvredili samo Tamvanjeru, nego sve civilizovane ljude, pa na kraju krajeva i Boga.
Nadam se da ce takvi bednici jednog dana zauvek nestati.

Normalna

pre 17 godina

Kakva je razlika, sustinska, u ponasanju ovih fasista i recimo javno obracanje radikala Zorana Krasica, ili pisanje novinara Qurira??Dobra reakcija tuzilastva, ali zar tuzilastva ne koriste ISTE zakone, zar ih ne primenjuju na ista antisocijanla, kriminalna ponasanja? Svi oni bi morali na istu klupicu, pa u zatvroe da se hlade i mrze nekog drugog.
Drustvo nam se raspalo po svim savovima, sto nije normalno, nasa je svakodnevica,a sto je normalno postaje retki incident. Javno mnjenje ne reaguje jer vise ne postoji, a ne postoji jer se i ono malo glasova razlicitosti gusi i ne slusa. U takvoj atmosferi odjednom , u Srbiji 2006, u jednom Cacku, (grad domacin) deru se kukuljice i zig hajl monstrumi.
Moje ljudsko izvinjenje sportisti Tavanjeru, nismo svi Srbi poludeli i zli, nije nam svima do mrznje.

mica

pre 17 godina

Eeeee, stani malkice, to da se novinarima i sociolozma svidja da daju izjave o tome kako su sve znali kad je vec sve kasno, to mi izgleda normalno ali ovo sada je malo preterano. Stvar da zaista jeste nova, i tacno je da kod nas fudbal gotovo da i ne postoji kao neka pojava, te ne vidim kako to vidi sociolog Srećko Mihajlović, da je u pitanju pojava koja se vec decenijama ponavlja i pocinje boga mi da mesa babe sa zabama, verovatno mu nekako nedostaje popularnost i zeli da ostavi utisak zaprepascenja. Ako nije tako, neka nam gospodin sociolog da konkretne primere, ako ne pokazujuci prstom u ljude, ono postupaka postupaka koje on smatraju kao rasisticka i koja se desavaju kako medju navijacima, tako i prema onome sto on naziva elitom.
Jedna stvar je da se dogodi nesto kao kkk, druga je kad se dve budale tuku, pljuju i nazivaju kojekakvim imenima.
Ne verujem da se do pretilo po stadionima u Srbiji do sada bilo kakvoj rasi. Hocemo malo odgovonije izjave bez nekih konkretnih osnova. Jer ako je zaista tacno da se takve stvari vec odavno desavaju, onda nek nam svi lepo objasne kako se to do sada precutalo javnosti.

ljud

pre 17 godina

Ta grupa je bruka za Srbiju,i za Srpski narod u celini. Ne samo da treba njih osuditi, vec u zavisnosti od godina, i njihove roditelje. Posle se pitamo zašto puca loš glas o nama. Mi nismo u situaciji da krijemo rasiste meðu nama, kao velike "demokratske" zemlje. I ne treba da ih krijemo, nego da ih maksimalno kaznimo, i da pokažemo da smo bolji od onih koji nas optužuju. A tim kukavicama neka je Bog u pomoci, jer nisu uvredili samo Tamvanjeru, nego sve civilizovane ljude, pa na kraju krajeva i Boga.
Nadam se da ce takvi bednici jednog dana zauvek nestati.

Normalna

pre 17 godina

Kakva je razlika, sustinska, u ponasanju ovih fasista i recimo javno obracanje radikala Zorana Krasica, ili pisanje novinara Qurira??Dobra reakcija tuzilastva, ali zar tuzilastva ne koriste ISTE zakone, zar ih ne primenjuju na ista antisocijanla, kriminalna ponasanja? Svi oni bi morali na istu klupicu, pa u zatvroe da se hlade i mrze nekog drugog.
Drustvo nam se raspalo po svim savovima, sto nije normalno, nasa je svakodnevica,a sto je normalno postaje retki incident. Javno mnjenje ne reaguje jer vise ne postoji, a ne postoji jer se i ono malo glasova razlicitosti gusi i ne slusa. U takvoj atmosferi odjednom , u Srbiji 2006, u jednom Cacku, (grad domacin) deru se kukuljice i zig hajl monstrumi.
Moje ljudsko izvinjenje sportisti Tavanjeru, nismo svi Srbi poludeli i zli, nije nam svima do mrznje.

mica

pre 17 godina

Eeeee, stani malkice, to da se novinarima i sociolozma svidja da daju izjave o tome kako su sve znali kad je vec sve kasno, to mi izgleda normalno ali ovo sada je malo preterano. Stvar da zaista jeste nova, i tacno je da kod nas fudbal gotovo da i ne postoji kao neka pojava, te ne vidim kako to vidi sociolog Srećko Mihajlović, da je u pitanju pojava koja se vec decenijama ponavlja i pocinje boga mi da mesa babe sa zabama, verovatno mu nekako nedostaje popularnost i zeli da ostavi utisak zaprepascenja. Ako nije tako, neka nam gospodin sociolog da konkretne primere, ako ne pokazujuci prstom u ljude, ono postupaka postupaka koje on smatraju kao rasisticka i koja se desavaju kako medju navijacima, tako i prema onome sto on naziva elitom.
Jedna stvar je da se dogodi nesto kao kkk, druga je kad se dve budale tuku, pljuju i nazivaju kojekakvim imenima.
Ne verujem da se do pretilo po stadionima u Srbiji do sada bilo kakvoj rasi. Hocemo malo odgovonije izjave bez nekih konkretnih osnova. Jer ako je zaista tacno da se takve stvari vec odavno desavaju, onda nek nam svi lepo objasne kako se to do sada precutalo javnosti.

Nikola

pre 17 godina

Ovo je strašno, dokle doseže ljudska glupost i neznanje.Ko je gledao snimak rasističkog divljanja i naknadnu izjavu Majka Tamvanjere nije mogao da ostane ravnodušan.Dobro je u celoj priči što će najtvrđe jezgro te "navijačke" grupe biti pozvano na krivičnu odgovornost.Sramota je veća, jer su samo pokazali koliko su jadni i neobrazovani spajajući KKK i nacional-socijalizam na utakmici I lige u Čačku koji je grad sporta.Tuga...

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

To su te nove vrednosti na koje, ovih dana, "pucaju" neki, "novi-stari", srpski politikanti. Da je ovaj ološ i ljudski otpad, naučen u porodici ili školi, da čovek ne može da bira rasu ili naciju i da su te dve stvari svetinja, ne bi se dešavali ovakvi incidenti. Da su naučeni da je himna, takodje svetinja i da se ona poštuje bez obzira da li se radi o prijateljskoj ili neprijateljskoj državi, ne bi svirali i urlali u "čast" himne Armenije. Verovatno su računali da ako mogu da pljuju po sebi i svojoj himni, to mogu da urade i drugima. Da su vaspitani, "bilo bi drukčije sve". A nisu. I to je tragika. Tragajući za "novim vrednostima" obavezno se vraćamo starim. Sve potiče iz porodine i škole. Stidim se nemoći, gluposti i očaju u koji zapada mlada generacija omamljena pivskim kvascem. Tragično.

Makaveli

pre 17 godina

Jednom recju: *&^#@*! Drugacije se ovakvi likovi ne mogu okarakterisati i nazvati.
Normalno da ovo nije nista novo-vecina navijaca u Srbiji su desnicari (mada veliki deo njih i ne zna mnogo o tome cemu se dive). Sve u svemu tuzno i nadam se da ce kazne biti ostre.
Trebalo bi se ugledati na druge zemlje koje su isto suocene sa ovim problemom. Tamo se kaznjavaju takvi ispadi time sto se pored pojedinaca kazni i klub (oduzimanje bodova, novcane kazne, igranje pred praznim tribinama).

Milos

pre 17 godina

Iskreno mislim da se ne radi o nekakvoj organizovanoj grupi vec o omladincima koji zele da Srbija lici na zapadne zemlje ali koji na zapadu nikada nisu bili jer nisu imali prilike za to.
Svoju predstavu o zapadnim demokratskim drzavama stekli su putem televizije gledajuci podprosecne serije i filmove koji najcesce obradjuju samo konfliktne situacije a daleko su od realnog zivota.

gazda Čeda

pre 17 godina

Treba ih odrati od klazni. ja bih in sve stavio u psihijatrijsku bolnicu, u košulju na šest meseci, a kada istekne taj rok, dao im da reše zapreminski integral. pa ako ga reše, nek idu kući, a ako ne, moraju da nauče!!! pa zar tako u Evropu?! kladim se da niko od njih ne ume da objasni, šta su oni zapravo hteli!!! to je bagra samo takva. a odgovorni su zapravo i sportski novinari koji se prodaju za sitnu reklamu u novinama, a koji zapravo nikad nisu ni zagrebali po površini sportskih mahinacija. a najveći krivac je društvo u celini, jer je dozvolilo da nivo kućne kulture spadne na niske grane. gde je sada zabrinuta spc, što ne izda saopštenje kojim bi uticala na sve vernike da poprave ponašanje?? bez koordinisane akcije svih koji imaju uticaj na globalan razvitak svesti, bojim se da nam nema spasa...

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Neverovatno koliko nedostaje kucno vaspitanje takozvanim navijacima. Jedina opravdana mera je dugogodisnja robija za obaveznim radom, tako bi znatno rasteretili famozni Nacionalni Inevsticioni Plan jer bi bilo dosta radne snage za one teze poslove. Ti likovi se jednostavno dosadjuju, nedostaje im disciplina i tu moze Srbija da im pomogne vec kad zive od pomoci drzave. Zao mi tog igraca koji prezivljava ono cega smo se valjda resili 1945 i zao mi dobre publike koja je dosla da vidi utakmicu a sad je dobila zig "navijaci borca-fasisti". Pored toga, toliko je samo ostalo od anti-fasizma u Srbiji.....

Tamara

pre 17 godina

Sokirana sam ovom neprijatnom vescu! Prosto ne mogu da verujem da su ti ljudi dosli na utakmicu iskljucivo iz razloga da nekoga ugrozavaju i maltretiraju!?
Drustvo i nadlezni organi moraju pod hitno i temeljno da pristupe ovakvom incidentu kako bi narod bio bolje obavesten i edukovan po pitanju rasizma i rasnih razlika.
Zivim na Bliskom Istoku u multikulturalnom drustvu sa crncima, belcima i azijatima. Medju njima ima i hriscana i muslimana. Svi smo tolerantni jedni prema drugima i nemamo nikakvih prepreka u druzenju zbog svojih korena.
Slusam B92 svaki dan i sada sam morala da dam komentar jer smatram da je ovo sraman cin za reputaciju nase zemlje i ti ljudi koji su se osetili toliko pametni i mocni da maltretiraju coveka koji povrh svega igra za njihov tim, samo zato sto je crnac, trebaju da budu optuzeni za sirenje rasne mrznje i kaznjeni.
Sport 'kod nas' iako poznat po agresivnim ispadima stvarno nije izgovor za ovakve i bilo kakve agresivne scene ili masovne tuce.
Srbija stvarno vec jednom mora da otvori oci, probudi se, i shvati da je mala u odnosu na svet i da je veliki deo naroda i dalje primitivan i zaostao.
Srbi moraju postati svesni da nisu sami u svetu!
I josh ovo da dodam, izuzetno mi neprijatno, jer imam nekoliko vrlo dragih, izuzetnih prijatelja crnaca iz Zimbabvea, sto se ovakve situacije desavaju u mojoj zemlji. Takodje mi je neprijatno i zbog toga sto znam da u Zimbabveu zivi i radi odredjen, znacajan broj Srba.
I ti ljudi koji se tako ponasaju prema strancima kod nas treba da pomisle sta ako se neko prema nasim ljudima ponese rasisticki u Africi?! Tako da se stave u zituaciju obrnutu onoj koju sami izazivaju.
Ne znam. Dokle ce ovo ovako? Nema ni mesec dana kako su onih dvoje ljudi napadnuti u Beogradu zato sto su Jevreji. Ja se nadam da ce nadlezni ljudi u nasem skolstvu biti potaknuti da ucine nesto na boljoj edukaciji nasih narastaja, kako bi mladi postali svesniji i otvoreniji prema ljudima koji su drugaciji od njih samih i da te razlike postuju.
Pozdrav svima
Tamara

bane

pre 17 godina

Ljudi moji nemojte se cuditi. Pa to su na zalost stvari koje su normalne na ovoj nasoj planeti. Nije to samo kod nas, pa jedan od najvecih Italijanskih klubova Lacijo ima fasiste kao navijace. Nas ljudski rod je zapao u veliku krizu. Nikoga vise nije briga za prave vrednosti, svi sve gledaju kroz pare. A kao posledica te gladi za parama ljudi vise i ne misle o tome sta je dobro a sta nije.Pa pogledajte sta su sve spremni ovi u Velikom Bratu da podnesu samo da bi se dokopali para. Nemojte se cuditi, mozda ako jednog dana nestane para ljudi ce opet biti normalni(ako su to ikada i bili).

BLix, Banja Luka

pre 17 godina

Sve "takve" treba najostrije kazniti, prije svega da budu za primjer svim onim ispranim mozgovima koji pomisljaju da urade nesto slicno, na nekom drugom mjestu i protiv nekog drugog... Adekvatna kazna za ove "nesrecnike", da im vise niakda ne padne na pamet da nesto slicno ucine!!!!

Milan

pre 17 godina

Za one koji fudbal prate samo uz pomoc televizora - Svaka navijacka grupa u Srbiji broji barem nekoliko nazi skinhead-a (kod nekih klubova ti nacisti cine jezgro navijacke grupe, United Force FK Rad npr.) Na mnogim tekmama oni sire transparente sa nazi simbolima. Konkretan primer - pa pre nedelju dana je pola marakane imitiralo gorile kad god bi tamnoputi belgijski igraci dobili loptu, zrenjaninski nazi skinhead, ne znam mu ime, preziva se Tomic, je pre dve godine u Kikindi nakon utakmice Kikinda - Proleter(klub vise ne postoji)prebio tamnoputog fotoreportera. Odgovarao je nikom drugom, do sudiji za prekrsaje zbog "remecenja javnog reda i mira". Da li je potrebno jos konkretnih primera rasizma na domacim sportskim igralistima?

Dche

pre 17 godina

Ne volim da slusam ili citam komentare sociologa i slicnih cuvara drustvene svesti, pogotovo kada je stvar ovako ocigledna. Mislim da mi nije potrebno nicije tumacenje da bih shvatio kolicinu gluposti i primitivizma koju neko prosipa. Ipak se ne slazem da toga nema kod nas i da je gospodinovo tumacenje prenaglaseno. Svako ko je posecivao utakmice u vreme kada se svake nedelje igralo sa nekim timom iz inostranstva , prisustvovao je slicnim izlivima. Samo sto tada ni UEFA nije tome pridavala toliki znacaj i nije bas bilo belih kapuljaca. Ali svaki start ili sansu tamnoputih igraca je u najmanju ruku docekivala onomatopeja majmunskog oglasavanja, a ponekad i mahanje rukama i tome slicno. Naravno da ne mislim da je moj narod rasisticki orijentisan. Mislim samo da budala ima svugde i da im je ovde samo necinjenjem i ignorisanjem dato plodno tle da se malo razmasu i da zasene one druge, pitomije ljude. Pogledajte skupstinu i razne kontaktne emisije u kojima gostuju politicari. Sta mislite koji sistem ponasanja se propagira u takvim nastupima i koja se poruka salje ljudima. Sta bolje prolazi vaspitanje i tolerancija ili halabukanje i agresivnost.

Milutin

pre 17 godina

Ove dripce treba kazniti domacinski. Ako su se samo i zezali -neka se zezaju drugacije ali prvo za ovo da se plati.
Drugo, nemam reci da opisem svoju zgadjenost likovima koji zvizde himni Armenije, prosto mi je bilo zao sto nisam bio prisutan!
Zandarmerija zna da odvali te "navijace" i za mnogo manje gluposti i bespotrebno a ovo su sjajne prilike za pune marice.
To bre u Srbiji nikad nije bilo a nece vise ni da bude, nadam se!

Tanja,Oslo

pre 17 godina

Vi se u drzavi Srbiji bavite Kosovom, Hagom, Ustavom itd., a deca su vam ZADNJA RUPA NA SVIRALI(sto bi rekli onako narodno). Svaka cast izuzetcima ali sam dole srela toliko nekulturne dece i omladine da je to strasno. Dete od 5god. prica o politici, zapanjila sam se koliko zapustene dece ima dole. Pred decom se prica svasta, ogovara se, politicizira se tako da nisam zacudjena da takvi HULIGANI postoje. Nek se stide i oni i roditelji, ako uopste imaju obraza.

Djuradj

pre 17 godina

U svakoj drzavi postoji odredjeni procenat takvih ultra desnicarskih krugova,u srbiji cak mnogo manje nego na zapadu,i ne bacajte benzin u vatru. Sami saebi zabadamo trn u zdravu nogu. Ako je od celog stadiona ti ucinilo 20-ak ljudi to je i taj procenat takvih, tako da nije toliko opasno.

ало људи

pre 17 godina

Kакви фашисти, расисти и сл. то су будале које не знају ни где је тај клан постојао/постоји. Kакве везе клан има са зимбабвеом то не знају ни они сами, као ни какве везе би они могли да имју са кланом. Tо је не култура, иста она због које се још црвеним када се сетим утакмице са Aрменијом, можда би вам било боље да мало образујете млaђе око себе који нису довољно упућени него што им пуните главу причама да је асоцијално понашање записано у генетском коду Срба.

Slavica

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da se to dogadja bas u kraju koji je toliko propatio zbog fasizma.
Stidim se i nadam se da fudbaler vidi da vecina Srba nije takva.

Srba

pre 17 godina

B92 je ozbiljna novinarska kuca, molim Vas organizujte raspravu, dijalog, dovedite profesore ,sportske radnike i navijace i pokusajte da pomognete mladima da shvate sta je to rasizam, mrznja i neonacizam. Problem je u neobrazovanosti i neinformisanosti,velikoj zatvorenosti u kojoj se nalazimo godinama. Pod hitno javna rasprava i javni cas istorije i bon tona. Ovako dalje ne moze.

Tamara

pre 17 godina

...
bez obzira sto mi pratimo samo fudbal preko TV-a, bez obzira sto skoro svaka navijacka grupa ima nekoliko 'skinheda', bez obzira sto Lacio ima fasiste kao navijace ovo se ne sme istolerisati i ne sme se razumeti kao moguce i ocekivano!
Te ljude treba kazniti! Ovo nije Italija koja ima fasisticku istoriju, ovo je Srbija, koja treba da se trudi da bude bolja i otvorenija 100 puta od italije. Sramota!
Mi koji ovde protestujemo smo ljudi koji osudjuju svako nasilje, bas mi smo ti koji volimo sport, koji bi isli na utakmice kada bi znali da je to ono pravo takmicenje uz ushicenje i zadovoljstvo i pravo najvijanje za svoj klub a ne moguca podloga za tucu i cak fatalne posledice!
Koliko se secam pre nekoliko godina i Savu Milosevica su imitirali i dovikivali mu da je majmun! Zamislite pola stadiona urla da je majmun, a on covek srbin!? Pa dali se i to desava u Laciju italijanskim igracima? Dali se to desava igde drugde?
Imamo velike sportiste po svetu Vlade Divca, Pedju Stojakovica koji igraju u timovima sa 80% amerikanaca africkog porekla!? Pa sta kada bi njema navijaci vikali 'koljaci Srbi idite odavde' - ili pokazivali transparente na kojima iznose nesto tog tipa?! Neeee! Tamo ljudi idu da gledaju kako oni igraju!
Ma njima treba ozbiljna lekcija - injekcija kao i svima koji izazivaju nerede na utakmicama!
Izuzetno mi je drago sto se ovoliki br ljudi javio da osudi ovaj cin!
A za taj slucaj sa Armenijom-pa to je tek blam!
Boze svasta pa Jermeni su jedni od najvernijih prijatelja Srba kroz istoriju a mozda treba da napisem i da su pravoslavne vere, jer slucajem moze neko dete ovo da procita pa da nauci da ne treba da se blamira pred svetom koji vrlo dobro slusa i promatra sta se u srbiji dogadja!

Pozdrav svima, Tamara

vesna

pre 17 godina

Nezamislivo je da se ovaj sramni incident dogodio u u cacanskom kraju, cuvenom po svojoj gostoljubivosti i postovanju svakog coveka. Moji baka i deda koji su iz tog kraja, kao i mnogi rodjaci i prijatelji koji zive u Cacku i okolini nikada nisu u sebi imali ni pomen ovakvih crnih misli i ponasanja. Zato ne treba ovaj dogadjaj uopstavati i poistovecivati postene gradjane sa huliganima i provokatorima, kakvih ima u svim zemljama.

vicko

pre 17 godina

Naravno da je sve ovo za osudu i da će ti ti pojedinci biti osuđeni.Međutim,treba podići glavu i videti da je to posledica trenutnog stanja svesti u društvu. Razmislite ko je sve do sada u bliskoj prošlosti koristio te momke.Setite se dobrovoljaca koji su "obilazili" ratišta ili jurišnika na saveznu skupštinu.Takva atmosfera je karakterisala i utakmicu sa Jermenijom.Stvorena je unutrašnja tenzija koja se zvanično podgreva.Dokle će biti tako videćemo.Sigurno je da ne idemo u dobrom pravcu.

dusan

pre 17 godina

Molim b92 i ostale medije da POMNO prate sudski proces! ovo je eksplicitan primer sisrenja rasne mrynje, a zaprecena kazna nije ni malo naivna. Ali se se plasim da se ne zagubi na relaciji Jocic-Stojkovic via Veljin Cacak!!!!
Dakle, drzimo oci otvorene

Glasajte za izlazak iz zatvora!

pre 17 godina

Treba zabraniti utakmice za publiku. Nema navijaca, fudbaleri sami,na stadionu, u nekakvam prostoru igraju svoje utakmice. Klubove su vodili i vode ljudi sumnjive pozadine. Narod, s druge strane, zivi izolovano godinama. Zatupljuju ga razno-razne politicko-ekonomsko-socio-kulturalne prljavstine, bez-vrednosti, jedna opsta iskrivljenost drustva. I sta drugo moze da se ocekuje od omladine koja ne radi nista, koja je i ono malo skolskih dana provela po ulicama jer su skole bile i takve su kakve su kod nas, bez pomaka.

Dirty

pre 17 godina

Fasizam u Srbiji nije nista novo i sad je vreme da se pokrenu adekvatni tretmani za njegove iskorenjavanje. Oni fasisti (Nacionalni stroj) s tribine u Novom Sadu danima su gosti po lokalnim TV i radio stanicama, ubise se objasnjavajuci kako su pohapseni na pravdi boga uz sve saosecanja sa novinarima domacinima? U sportu je fasizam najtransparentniji inace je prisutan i u drugim sferama. (Zavod za izdavanje udzbenika, recimo) Sta se cudite kad SOS kanal danima, godinama to isto radi s pricom kako se zalazu za domaci sport, domece prvenstvo itd. Ovo se mora odmotati do pocetka: ko je narucio akciju, sasio kostime, nabavio zastavu, narucio tekst na transparentu? Kurir, RTS, SOS, Sport i Zurnal samo su deo masinerije koja podgreva fasiste i nekriticki fanatizuje (sportske) navijace. Odgovornost je dovoljna da bi u slucaju primenjene lustracije ostali bez sportskih strana u novinama i priloga u informativnim emisijama za duzi period. Ali to se hitno mora desiti u suprotnom oni ce lustrirati nas!

Makaveli

pre 17 godina

Da razjasnimo jos par stvari:
1. Samo neko ko je skroz neupucen kad je rec o navijacima moze da kaze da ovoga pre nije bilo. totalna neistina. Oduvek su ultra-desnicari trazili svoje skroviste u navijackim grupama, gde bi nesmetano izrazavali svoje politicko opredeljenje i mrznju prema Romima, crncima, jevrejima... Ko je bar malo upucen, taj dobro zna ko su vodje navijackih grupa i kakvi se sve likovi kriju u grupama. Da se razumemo, ne cine navijace 100% takvih likova, ali jedan veiliki deo, nazalost.
2. Veoma je opasno i nedopustivo da se ovakvi incidenti svode na pricu tipa:"Ma to je 20 budala koje su to uradile, ne treba dizati tenzije sad ...". Samim tim se indirektno ili direktno daje signal da ovakve stvari nisu nista strasno i da nisu vredne bilo kakve reakcije. A to je kobno, jer ovo mora da se spreci i da se da jasna poruka da se ovo ne tolerise!
3. Zasto ovo neki stavljaju u relaciju sa slicnim maloumnim akcijama na zapadu, umesto da pogledaju kako se kaznjavaju takvi likovi tamo i sta se preduzima da se situacija popravi? Mislim da to ima vise smisla nego prica tipa:"Pa sta, i u Italiji ima fasista medju navijacima?"

Inace, uzrok rasistickih ispada, bodenja nozevima medju omladinom, i drugih desavanja koja se u zadnje vreme sve cesce pojavljuju u Srbiji (ne samo medju navijacima) je mnogo kompleksniji. Drustvo, ovakvo kakvo je u Srbiji trenutno, omladini ne pruza nikakvu perspektivu. Nazalost, mladi onda tu perspektivu, vide u okretanju ultra-desnicarskim strankama/organizacijama/grupama, u nadi da ce bar tako neko da im pokloni paznju (pa makar i u negativnom smislu).
Umesto bacanja para za kvazi-projekte ili npr. Gucu, drzavi je od veceg interesa da pruzi mladima neku perspektivu - bar bi tako trebalo da bude. Ali ne vidim da se bilo ko od politicara nesto previse zanima ovakvim stvarima.

srbenda

pre 17 godina

Najstrozije kazniti sve koji su to uradili i organizovati potragu za organizatorima.
Ne dozvoliti da nam huligani otezavaju zivote.

Pedja

pre 17 godina

Hajde da razmotrimo stvari iz drugacijeg ugla, za pocetak, suprotnog. Sta bi bilo da je toj grupi od 40-ak navijaca, huliganske provinijencije, pre nego sto su imali ovakav nedopustiv (!) javni nastup, neko ponudio ugovor da rade u (npr. nekoj dobrostojecoj gradjevinskoj firmi) u, npr. Zimbabveu, gde bi im lokalni sef dela gradilista (direktno nadredjeni), verovatno bio neko od sunarodnika ovog fudbalera cacanskog "Borca". I recimo da je ugovor na 4 godine, uz vrlo dobru dolarsku platu, plus bonus, koji bi zavisio od potpisa istog tog sefa gradilista. Da li bi 40 cacanskih "KKK nacista" odbilo ovakvu ponudu iz rassistickih razloga? Ili mozda iz razloga sto bi za vereme odlicno placenog rada u inostranstvu bili spreceni u neodoljivoj potrebi da divljaju po stadionima sirom Srbije, a pogotovo u Cacku? Da li bi, uopste, odbili? Ako ne bi, jesu li oni KKK-naci-rasisti? Sta je, zapravo, ovde po sredi?

PS: Naravno da ih treba kazniti, makar za primer.

Miloš

pre 17 godina

Da ih treba kazniti, treba. Prosto što ovako nešto ne sme da prođe nekažnjeno.
Ipak nemojmo se zavaravati da su tačno znali šta rade. Neko je predložio, neko je doneo opremu (ključno!) a većina nije imala petlju da odbije. Psihologija gomile. Ništa se neće uraditi ako se sve završi na ovih 8 ili 37 mladića. Problem je u onima koji inspirišu ovakve istupe, koji podstiču mržnju prema drugačijima. Npr. Krasić. Tu svi treba nešto da uradimo. A ne da se sablažnjavamo što je neki čačanski lelemud sa IQ 85 stavio kapu KKK na glavu. Što je samo posledica, prilično gadna.

Milutin, BRE

pre 17 godina

Ništa čudno. Kakva država, takav i narod. Dokle god se država bude diskriminatorski ponašala prema svojim građanima, dotle će narod te frustracije da ispoljava prema drugima. Ovo je samo izlazni ventil. Ovo se može jedino rešiti, kada prenosioci poruka (naši političari) budu zauzeli drugačije stavove i kao takve počnu javno da ih isnose. Do tada Srećno SRBIJO.

miroslav

pre 17 godina

Iza ovakvih pojava stoje organizatori,bilo da su pojedinci ili grupe. Nije slučajno. I nije sve u porodici.
A veoma često to su političke partije i svi zanamo koja najčešće.
Pa vidite kako organizovano dolaze na utakmice C.Zvezde (nažalost kod njenih navijača su ovakve grupe primetane iako sve gledam na TV-u i sa velike udaljenosti od Beograda).
Pa na utakmice reprezentacije (tačno ih vidite u kom delu stadiona stoje i imaju svog vodju, nacističkog pokretača svih pesama i parola.)
A još je strašnije što se sutradan po čaršiji priča o njima kao herojima.
I to opet protežiraju falsifikatori patiotizma, srpstva.. i guraju nam decu u najmračnije stvari koje postoje u ljudskom rodu.

Bojim se da ovo nije kraj i da skup koji je održan u Pragu pre četiri godine sa temom nacizma u Evropi gde smo već tada obeleženi kao mogući bastion nacista(oko 2.000), iako je za mnoge u Srbiji bio iznendjujući sa prognozom ustvari bio dalekovidan i pokazuje se tačan.

Kako lečiti?
Pa zabraniti rad nacističkim partijama(koje se kriju iza srpstva i patriotizma) i to na više decenija.
Ili uvesti diktaturu, ali to je velika sramota.
Ostavite ove što se pozivaju na druge i kako drugi. Mi smo Srbi poznati po tome, a to je osobina kukavica.

Bane

pre 17 godina

Huligani u Cacku su se ponasali odvratno, okrutno, nekulturno i necivilizacijski. Bacili su ljagu na taj grad. Ovo je za svaku (pa i krivicnu) osudu. Bilo mi je veoma zao tog stranog fudbalera koji je bio opravdano zabrinut za svoju zenu i sina. Policija i tuzilastvo bi trebalo da ostro i energicno reaguju. A neko od predstavnika Drzave i/ili grada Cacka da se coveku izvini i da mu pruzi garancije za njegovu porodicu. Srbija je oduvek bila gostoljubiva zemlja - takva treba i da ostane!

gradjanin bg

pre 17 godina

Pre svega mislim da bi pocinioce ovog krivicnog dela trebalo drakonski kazniti. Kao sto neko rece treba sudski proces ispratiti do kraja i videti pravosnaznu presudu. Bojim se da ce ipak neko od roditelja ovih rasista pronaci vezu preko ministra Ilica ili na drugi nacin i smanjiti im kazne ili ih osloboditi istih. Takodje treba vrsiti pritisak na sudstvo da se presuda donese sto pre. To je bar lako, postoji video snimak utakmice, pregleda se, identifikuju pocinioci i pravac Zabela. Znam da su ti rasisti sigurno ispod prosecne inteligencije ali ipak mislim da ce ih vreme provedeno u zatvoru barem malo opametiti. Ministru Ilicu bih porucio da bi bolje bilo da se za mlade u Cacku organizuju predavanja i razni edukativni programi nego da im se dovodi Ceca.

mama ludaca

pre 17 godina

To je nama nasa borba dala...
Kako su 1945. popljuvali lako sve ono, dobro i lose iz ancient regime-a, stajuci uz vlast, to se radi i sada.
Niko nije pomogao ovim mladim ljudima da nesto stvarno nauce i saznaju,nego im nude jevtine i poluistinite bajke o vojskama,pobednicima,porazenima,pa dobijete nasu decu u belim kapuljacama.
Cujem da je jedno od njih sa Kosova,pa bi vredelo razmisliti i o Srbima a ne samo Albancima sa Kosova kao ociglednom problemu koji,nepripremljeni,zelimo da si natovarimo na vrat.
Ovo nije samo bruka i sramota,ovo je slika i prilika nase duhovne i moralne bede o kojoj bi i crkva i prosveta imali mnogo da kazu.

Putnik

pre 17 godina

Lep gest gradonacelnika Cacka sto je osudio ponasanje navijaca. Ali to nije dovoljno...
Ovakve ljude treba osuditi na jake zatvorske kazne (sinoc sam na B92 vestima cuo da je zaprecena kazna do 5 godina), pa neka dobiju jedno 1-2 dana, pa tamo da razmisljaju.
Jedino prosvecivanjem naroda mozemo ovakve stvari resavati na dige staze - prvom redu da upoznamo sami sebe i prihvatimo istinu o sebi takvi kakvi smo... Ovi navijaci ocigledno ne znaju sami o sebi.
Sta im je covek kriv taj Tamvanjera, dosao covek da zivi u Srbiju i da zaradi svoj hleb.
Neka oni probaju da zaradjuju za svoj hleb i porodicu i neka nadju devojke.
"Manje pucaj vise tucaj" je stih iz one pesme "Rimtu ti tuki"... kamionom kroz Beograd s pocetka devedesetih u Beogradu. Ako se secate...

tomislav

pre 17 godina

sto se ne objave njihova prezimena? ko tu koga stiti? jel treba zastiti porodice ovih ..., odnosno ljude koji su ih vaspitavali?

licno JA

pre 17 godina

Ovo je pucanje i pokusaj ubistva Srpske proslosti. Trebalo bi preispitati kako roditelje maloletnika tako i njihovu familiju i rodbinu, jer mi dobro znamo ko je ubijao nase oceve, dede i pradede i koje uzvikivao haj hitler. Najoostrije kazniti organizatore utakmice i obezbedjenje ukljucujuci predstavnike zakona. Ovo je sve bilo organizovano i znalo se cemu vodi, a niko nista nije preduzeo da ne dodje do ovog sramnog cina.

Znanac - Stranac

pre 17 godina

U svakom slucaju se uvek pozanje onako kako se poseje... Problem je jos uvek mali jer su to male grupice koje ce vremenom...kroz skolu, porodicu i uz nase politicare postati sve vece i jednog dana oni ce biti vecina i to ce da bude kraj... Svi se sada zgrazavamo jer se eto desilo da se ponizava neko drugi ko je razlicite , boje, rase, nacije i.t.d. Ali sve to svakodnevno promovisemo u odlike Srbskog naroda i divimo se tome ... Sta mi to ucimo nasu decu da su Hrvati ustase, Muslimani teroristi, Albanci gradjani drugog reda, Crnogorci (da oni ne postoje)Makedonci izdajnici mi u svima vidimo samo ono sto je najgore i to promovisemo na sva zvona. Onog trenutka kada budemo postovali nase susede i to sve kao sto postujemo sebe nece biti problema ovakvog tipa. Stvar je samo da sidjemo sa neba sve ostalo je lako ali mi jos uvek lebdimo tamo gore i divimo se sami sebi... Boze pameti svima pa i nama...

Ženevljanin

pre 17 godina

Jeste ovaj dogadjaj i skandalozan i šokantan, ali ne baš neočekivan. Jedan deo "navijača" (onih najbučnijih i najagresivnijih) baš to i nastoji: da šokira i skandalizuje. Setite se samo onih paketa mokrace kojima su gađani policajci na košarkaškoj utakmici. Naravno da treba da budu kažnjeni i to strogo, ali se bojim da se (samo) kaznama neće postići mnogo, jer (kako su neki komentatori tačno uočili) osnovni koren ovakvih pojava leži u obolelom društvenom organizmu - a bolest traje bar petnaestak godina. Svako društvo ima svoj talog, ali u Srbiji moderni lumpen-proletarijat ne doživljava jasnu društvenu osudu, valjda zbog toga što je sve masovniji. Utešno je da je na ovom forumu takva osuda nedvosmisleno izrečena ali uteha je slaba: ovde je prisutna samo ćutljiva manjina; "navijači" ne čitaju, nepismeni su. Tako da će na kraju biti - "krivi smo mi, što smo ih pustili"...

Aleksandar

pre 17 godina

Pa nemojte tako, tim mladicima samo treba malo ljubavi pa to pokazuju na ovakve uvrnute nacine. Dakle, posaljimo ih u zatvor na po par godina gde ce svakog dana biti voljeni, gde ce imati ko da im nasapunja ledja pod tushem i tako to. Ljubav je lek za sve...

cacanin

pre 17 godina

ovako, ja sam cacanin i malo je bzv da se osudjuje ceo grad zbog par socijalaca.
ti likovi, zive uglavnom u jednom naselju koje se zove ljubicski kej ciji stanovnici su uglanom seoskog porekla i koji svoju radnu delatnost obavljaju u kompaniji sloboda cacak..
znaci ocaj, beda, jad..
oni koji su sa dna socijalne lestvice, na ovaj naci lece komplekse. nikad se bolji losijem ne ruga nego samo gori .

Hermiona

pre 17 godina

Od Mladica do KKK samo korak nas deli. Cim ignoristete sumnju da se desio jedan zlocin, dajete signal da cete ignorisati i druga krivicna dela.E onda korov procveta.

vid

pre 17 godina

B92 ovde ima veliki zadatak da nas informise kako se ovaj slucaj zavrsio. Meni licno od toga ishoda zavisis da li cu se ikada vratiti tamo daleko. Zbog ovakvih stvari Srbija sve je dalje i dalje za mene.

vesna

pre 17 godina

Jasno je da je neko smisljenom akcijom hteo da obruka grad Cacak, koji nikada u svojoj istoriji nije imao mrlju netrpeljivosti ili, ne daj Boze rasizma, kako to dusebriznici odmah definisu. Kako je vec receno ovde, treba da se ispita ko je sasio te kostime i organizovao ispad, pa ce se videti da pravi Cacani, ljudi blistave intiligencije i visokih moralnih vrednosti, nemaju nikakve veze s ovom razbojnickom sramotom

Nele

pre 17 godina

Lepo je sto se gradonacelnik izvinio. Bilo bi jos bolje da su to uradili roditelji tih idiota koje vidim neki pokusavaju da razumeju. I ja razumem da neko moze da pogresi ali i za to postoje reci izvinjenja i kajanja. Ovako, ostace mi u secanju slika ponizenog fudbalera sa slatkim Nikolom (i imenom nas je ispostovao) koji brine za svoje dete. Ko to i zasto krije imena ovih huligana?

PC

pre 17 godina

Cinjenica da je ovde porodica i vaspitanje koje proizilazi iz nje zatajilo. Kada se to desi, onda drzva preuzima ulogu vaspitaca i kaznjava svako lose ponasanje. Zato drzava treba ovakav ispad u korenu da sasece, da nikome nikada vise ne padne na pamet da na sportskim dogadjajima u Srbiji vredja nekoga na rasnoj, nacionalnoj ili verskoj osnovi. Imamo zakone, imamo policiju, imamo sudstvo - primenimo ih. Protiv sportskih huligana najostrije. Vidimo primer Engleske, sada svi navijaci sede kao djaci prvaci, a setimo se sta je bilo pre.

Makaveli

pre 17 godina

Inace, samo bih jos da dodam da ovo nije prvi put da navijaci navlace KKK-carsave na glavu. Prosle ili predprosle sezone su isto ucinili navijaci Vojvodine na utakmici protiv Zvezde. (aludirajuci na naziv zvezdinih navijaca = cigani).
Ima jos mnogo primera rasistickih ispada na nasim tribinama-ko se malo pozabavi temom i pogleda kakve se zastave i transparenti kace na stadionima, taj ce shvatiti da je veliki deo navijaca ultra-desnicarski nastrojeno.

ljud

pre 17 godina

Ta grupa je bruka za Srbiju,i za Srpski narod u celini. Ne samo da treba njih osuditi, vec u zavisnosti od godina, i njihove roditelje. Posle se pitamo zašto puca loš glas o nama. Mi nismo u situaciji da krijemo rasiste meðu nama, kao velike "demokratske" zemlje. I ne treba da ih krijemo, nego da ih maksimalno kaznimo, i da pokažemo da smo bolji od onih koji nas optužuju. A tim kukavicama neka je Bog u pomoci, jer nisu uvredili samo Tamvanjeru, nego sve civilizovane ljude, pa na kraju krajeva i Boga.
Nadam se da ce takvi bednici jednog dana zauvek nestati.

Normalna

pre 17 godina

Kakva je razlika, sustinska, u ponasanju ovih fasista i recimo javno obracanje radikala Zorana Krasica, ili pisanje novinara Qurira??Dobra reakcija tuzilastva, ali zar tuzilastva ne koriste ISTE zakone, zar ih ne primenjuju na ista antisocijanla, kriminalna ponasanja? Svi oni bi morali na istu klupicu, pa u zatvroe da se hlade i mrze nekog drugog.
Drustvo nam se raspalo po svim savovima, sto nije normalno, nasa je svakodnevica,a sto je normalno postaje retki incident. Javno mnjenje ne reaguje jer vise ne postoji, a ne postoji jer se i ono malo glasova razlicitosti gusi i ne slusa. U takvoj atmosferi odjednom , u Srbiji 2006, u jednom Cacku, (grad domacin) deru se kukuljice i zig hajl monstrumi.
Moje ljudsko izvinjenje sportisti Tavanjeru, nismo svi Srbi poludeli i zli, nije nam svima do mrznje.

mica

pre 17 godina

Eeeee, stani malkice, to da se novinarima i sociolozma svidja da daju izjave o tome kako su sve znali kad je vec sve kasno, to mi izgleda normalno ali ovo sada je malo preterano. Stvar da zaista jeste nova, i tacno je da kod nas fudbal gotovo da i ne postoji kao neka pojava, te ne vidim kako to vidi sociolog Srećko Mihajlović, da je u pitanju pojava koja se vec decenijama ponavlja i pocinje boga mi da mesa babe sa zabama, verovatno mu nekako nedostaje popularnost i zeli da ostavi utisak zaprepascenja. Ako nije tako, neka nam gospodin sociolog da konkretne primere, ako ne pokazujuci prstom u ljude, ono postupaka postupaka koje on smatraju kao rasisticka i koja se desavaju kako medju navijacima, tako i prema onome sto on naziva elitom.
Jedna stvar je da se dogodi nesto kao kkk, druga je kad se dve budale tuku, pljuju i nazivaju kojekakvim imenima.
Ne verujem da se do pretilo po stadionima u Srbiji do sada bilo kakvoj rasi. Hocemo malo odgovonije izjave bez nekih konkretnih osnova. Jer ako je zaista tacno da se takve stvari vec odavno desavaju, onda nek nam svi lepo objasne kako se to do sada precutalo javnosti.

Nikola

pre 17 godina

Ovo je strašno, dokle doseže ljudska glupost i neznanje.Ko je gledao snimak rasističkog divljanja i naknadnu izjavu Majka Tamvanjere nije mogao da ostane ravnodušan.Dobro je u celoj priči što će najtvrđe jezgro te "navijačke" grupe biti pozvano na krivičnu odgovornost.Sramota je veća, jer su samo pokazali koliko su jadni i neobrazovani spajajući KKK i nacional-socijalizam na utakmici I lige u Čačku koji je grad sporta.Tuga...

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

To su te nove vrednosti na koje, ovih dana, "pucaju" neki, "novi-stari", srpski politikanti. Da je ovaj ološ i ljudski otpad, naučen u porodici ili školi, da čovek ne može da bira rasu ili naciju i da su te dve stvari svetinja, ne bi se dešavali ovakvi incidenti. Da su naučeni da je himna, takodje svetinja i da se ona poštuje bez obzira da li se radi o prijateljskoj ili neprijateljskoj državi, ne bi svirali i urlali u "čast" himne Armenije. Verovatno su računali da ako mogu da pljuju po sebi i svojoj himni, to mogu da urade i drugima. Da su vaspitani, "bilo bi drukčije sve". A nisu. I to je tragika. Tragajući za "novim vrednostima" obavezno se vraćamo starim. Sve potiče iz porodine i škole. Stidim se nemoći, gluposti i očaju u koji zapada mlada generacija omamljena pivskim kvascem. Tragično.

Makaveli

pre 17 godina

Jednom recju: *&^#@*! Drugacije se ovakvi likovi ne mogu okarakterisati i nazvati.
Normalno da ovo nije nista novo-vecina navijaca u Srbiji su desnicari (mada veliki deo njih i ne zna mnogo o tome cemu se dive). Sve u svemu tuzno i nadam se da ce kazne biti ostre.
Trebalo bi se ugledati na druge zemlje koje su isto suocene sa ovim problemom. Tamo se kaznjavaju takvi ispadi time sto se pored pojedinaca kazni i klub (oduzimanje bodova, novcane kazne, igranje pred praznim tribinama).

Milos

pre 17 godina

Iskreno mislim da se ne radi o nekakvoj organizovanoj grupi vec o omladincima koji zele da Srbija lici na zapadne zemlje ali koji na zapadu nikada nisu bili jer nisu imali prilike za to.
Svoju predstavu o zapadnim demokratskim drzavama stekli su putem televizije gledajuci podprosecne serije i filmove koji najcesce obradjuju samo konfliktne situacije a daleko su od realnog zivota.

gazda Čeda

pre 17 godina

Treba ih odrati od klazni. ja bih in sve stavio u psihijatrijsku bolnicu, u košulju na šest meseci, a kada istekne taj rok, dao im da reše zapreminski integral. pa ako ga reše, nek idu kući, a ako ne, moraju da nauče!!! pa zar tako u Evropu?! kladim se da niko od njih ne ume da objasni, šta su oni zapravo hteli!!! to je bagra samo takva. a odgovorni su zapravo i sportski novinari koji se prodaju za sitnu reklamu u novinama, a koji zapravo nikad nisu ni zagrebali po površini sportskih mahinacija. a najveći krivac je društvo u celini, jer je dozvolilo da nivo kućne kulture spadne na niske grane. gde je sada zabrinuta spc, što ne izda saopštenje kojim bi uticala na sve vernike da poprave ponašanje?? bez koordinisane akcije svih koji imaju uticaj na globalan razvitak svesti, bojim se da nam nema spasa...

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Neverovatno koliko nedostaje kucno vaspitanje takozvanim navijacima. Jedina opravdana mera je dugogodisnja robija za obaveznim radom, tako bi znatno rasteretili famozni Nacionalni Inevsticioni Plan jer bi bilo dosta radne snage za one teze poslove. Ti likovi se jednostavno dosadjuju, nedostaje im disciplina i tu moze Srbija da im pomogne vec kad zive od pomoci drzave. Zao mi tog igraca koji prezivljava ono cega smo se valjda resili 1945 i zao mi dobre publike koja je dosla da vidi utakmicu a sad je dobila zig "navijaci borca-fasisti". Pored toga, toliko je samo ostalo od anti-fasizma u Srbiji.....

Tamara

pre 17 godina

Sokirana sam ovom neprijatnom vescu! Prosto ne mogu da verujem da su ti ljudi dosli na utakmicu iskljucivo iz razloga da nekoga ugrozavaju i maltretiraju!?
Drustvo i nadlezni organi moraju pod hitno i temeljno da pristupe ovakvom incidentu kako bi narod bio bolje obavesten i edukovan po pitanju rasizma i rasnih razlika.
Zivim na Bliskom Istoku u multikulturalnom drustvu sa crncima, belcima i azijatima. Medju njima ima i hriscana i muslimana. Svi smo tolerantni jedni prema drugima i nemamo nikakvih prepreka u druzenju zbog svojih korena.
Slusam B92 svaki dan i sada sam morala da dam komentar jer smatram da je ovo sraman cin za reputaciju nase zemlje i ti ljudi koji su se osetili toliko pametni i mocni da maltretiraju coveka koji povrh svega igra za njihov tim, samo zato sto je crnac, trebaju da budu optuzeni za sirenje rasne mrznje i kaznjeni.
Sport 'kod nas' iako poznat po agresivnim ispadima stvarno nije izgovor za ovakve i bilo kakve agresivne scene ili masovne tuce.
Srbija stvarno vec jednom mora da otvori oci, probudi se, i shvati da je mala u odnosu na svet i da je veliki deo naroda i dalje primitivan i zaostao.
Srbi moraju postati svesni da nisu sami u svetu!
I josh ovo da dodam, izuzetno mi neprijatno, jer imam nekoliko vrlo dragih, izuzetnih prijatelja crnaca iz Zimbabvea, sto se ovakve situacije desavaju u mojoj zemlji. Takodje mi je neprijatno i zbog toga sto znam da u Zimbabveu zivi i radi odredjen, znacajan broj Srba.
I ti ljudi koji se tako ponasaju prema strancima kod nas treba da pomisle sta ako se neko prema nasim ljudima ponese rasisticki u Africi?! Tako da se stave u zituaciju obrnutu onoj koju sami izazivaju.
Ne znam. Dokle ce ovo ovako? Nema ni mesec dana kako su onih dvoje ljudi napadnuti u Beogradu zato sto su Jevreji. Ja se nadam da ce nadlezni ljudi u nasem skolstvu biti potaknuti da ucine nesto na boljoj edukaciji nasih narastaja, kako bi mladi postali svesniji i otvoreniji prema ljudima koji su drugaciji od njih samih i da te razlike postuju.
Pozdrav svima
Tamara

bane

pre 17 godina

Ljudi moji nemojte se cuditi. Pa to su na zalost stvari koje su normalne na ovoj nasoj planeti. Nije to samo kod nas, pa jedan od najvecih Italijanskih klubova Lacijo ima fasiste kao navijace. Nas ljudski rod je zapao u veliku krizu. Nikoga vise nije briga za prave vrednosti, svi sve gledaju kroz pare. A kao posledica te gladi za parama ljudi vise i ne misle o tome sta je dobro a sta nije.Pa pogledajte sta su sve spremni ovi u Velikom Bratu da podnesu samo da bi se dokopali para. Nemojte se cuditi, mozda ako jednog dana nestane para ljudi ce opet biti normalni(ako su to ikada i bili).

BLix, Banja Luka

pre 17 godina

Sve "takve" treba najostrije kazniti, prije svega da budu za primjer svim onim ispranim mozgovima koji pomisljaju da urade nesto slicno, na nekom drugom mjestu i protiv nekog drugog... Adekvatna kazna za ove "nesrecnike", da im vise niakda ne padne na pamet da nesto slicno ucine!!!!

Milan

pre 17 godina

Za one koji fudbal prate samo uz pomoc televizora - Svaka navijacka grupa u Srbiji broji barem nekoliko nazi skinhead-a (kod nekih klubova ti nacisti cine jezgro navijacke grupe, United Force FK Rad npr.) Na mnogim tekmama oni sire transparente sa nazi simbolima. Konkretan primer - pa pre nedelju dana je pola marakane imitiralo gorile kad god bi tamnoputi belgijski igraci dobili loptu, zrenjaninski nazi skinhead, ne znam mu ime, preziva se Tomic, je pre dve godine u Kikindi nakon utakmice Kikinda - Proleter(klub vise ne postoji)prebio tamnoputog fotoreportera. Odgovarao je nikom drugom, do sudiji za prekrsaje zbog "remecenja javnog reda i mira". Da li je potrebno jos konkretnih primera rasizma na domacim sportskim igralistima?

Dche

pre 17 godina

Ne volim da slusam ili citam komentare sociologa i slicnih cuvara drustvene svesti, pogotovo kada je stvar ovako ocigledna. Mislim da mi nije potrebno nicije tumacenje da bih shvatio kolicinu gluposti i primitivizma koju neko prosipa. Ipak se ne slazem da toga nema kod nas i da je gospodinovo tumacenje prenaglaseno. Svako ko je posecivao utakmice u vreme kada se svake nedelje igralo sa nekim timom iz inostranstva , prisustvovao je slicnim izlivima. Samo sto tada ni UEFA nije tome pridavala toliki znacaj i nije bas bilo belih kapuljaca. Ali svaki start ili sansu tamnoputih igraca je u najmanju ruku docekivala onomatopeja majmunskog oglasavanja, a ponekad i mahanje rukama i tome slicno. Naravno da ne mislim da je moj narod rasisticki orijentisan. Mislim samo da budala ima svugde i da im je ovde samo necinjenjem i ignorisanjem dato plodno tle da se malo razmasu i da zasene one druge, pitomije ljude. Pogledajte skupstinu i razne kontaktne emisije u kojima gostuju politicari. Sta mislite koji sistem ponasanja se propagira u takvim nastupima i koja se poruka salje ljudima. Sta bolje prolazi vaspitanje i tolerancija ili halabukanje i agresivnost.

Milutin

pre 17 godina

Ove dripce treba kazniti domacinski. Ako su se samo i zezali -neka se zezaju drugacije ali prvo za ovo da se plati.
Drugo, nemam reci da opisem svoju zgadjenost likovima koji zvizde himni Armenije, prosto mi je bilo zao sto nisam bio prisutan!
Zandarmerija zna da odvali te "navijace" i za mnogo manje gluposti i bespotrebno a ovo su sjajne prilike za pune marice.
To bre u Srbiji nikad nije bilo a nece vise ni da bude, nadam se!

Tanja,Oslo

pre 17 godina

Vi se u drzavi Srbiji bavite Kosovom, Hagom, Ustavom itd., a deca su vam ZADNJA RUPA NA SVIRALI(sto bi rekli onako narodno). Svaka cast izuzetcima ali sam dole srela toliko nekulturne dece i omladine da je to strasno. Dete od 5god. prica o politici, zapanjila sam se koliko zapustene dece ima dole. Pred decom se prica svasta, ogovara se, politicizira se tako da nisam zacudjena da takvi HULIGANI postoje. Nek se stide i oni i roditelji, ako uopste imaju obraza.

Djuradj

pre 17 godina

U svakoj drzavi postoji odredjeni procenat takvih ultra desnicarskih krugova,u srbiji cak mnogo manje nego na zapadu,i ne bacajte benzin u vatru. Sami saebi zabadamo trn u zdravu nogu. Ako je od celog stadiona ti ucinilo 20-ak ljudi to je i taj procenat takvih, tako da nije toliko opasno.

ало људи

pre 17 godina

Kакви фашисти, расисти и сл. то су будале које не знају ни где је тај клан постојао/постоји. Kакве везе клан има са зимбабвеом то не знају ни они сами, као ни какве везе би они могли да имју са кланом. Tо је не култура, иста она због које се још црвеним када се сетим утакмице са Aрменијом, можда би вам било боље да мало образујете млaђе око себе који нису довољно упућени него што им пуните главу причама да је асоцијално понашање записано у генетском коду Срба.

Slavica

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da se to dogadja bas u kraju koji je toliko propatio zbog fasizma.
Stidim se i nadam se da fudbaler vidi da vecina Srba nije takva.

Srba

pre 17 godina

B92 je ozbiljna novinarska kuca, molim Vas organizujte raspravu, dijalog, dovedite profesore ,sportske radnike i navijace i pokusajte da pomognete mladima da shvate sta je to rasizam, mrznja i neonacizam. Problem je u neobrazovanosti i neinformisanosti,velikoj zatvorenosti u kojoj se nalazimo godinama. Pod hitno javna rasprava i javni cas istorije i bon tona. Ovako dalje ne moze.

Tamara

pre 17 godina

...
bez obzira sto mi pratimo samo fudbal preko TV-a, bez obzira sto skoro svaka navijacka grupa ima nekoliko 'skinheda', bez obzira sto Lacio ima fasiste kao navijace ovo se ne sme istolerisati i ne sme se razumeti kao moguce i ocekivano!
Te ljude treba kazniti! Ovo nije Italija koja ima fasisticku istoriju, ovo je Srbija, koja treba da se trudi da bude bolja i otvorenija 100 puta od italije. Sramota!
Mi koji ovde protestujemo smo ljudi koji osudjuju svako nasilje, bas mi smo ti koji volimo sport, koji bi isli na utakmice kada bi znali da je to ono pravo takmicenje uz ushicenje i zadovoljstvo i pravo najvijanje za svoj klub a ne moguca podloga za tucu i cak fatalne posledice!
Koliko se secam pre nekoliko godina i Savu Milosevica su imitirali i dovikivali mu da je majmun! Zamislite pola stadiona urla da je majmun, a on covek srbin!? Pa dali se i to desava u Laciju italijanskim igracima? Dali se to desava igde drugde?
Imamo velike sportiste po svetu Vlade Divca, Pedju Stojakovica koji igraju u timovima sa 80% amerikanaca africkog porekla!? Pa sta kada bi njema navijaci vikali 'koljaci Srbi idite odavde' - ili pokazivali transparente na kojima iznose nesto tog tipa?! Neeee! Tamo ljudi idu da gledaju kako oni igraju!
Ma njima treba ozbiljna lekcija - injekcija kao i svima koji izazivaju nerede na utakmicama!
Izuzetno mi je drago sto se ovoliki br ljudi javio da osudi ovaj cin!
A za taj slucaj sa Armenijom-pa to je tek blam!
Boze svasta pa Jermeni su jedni od najvernijih prijatelja Srba kroz istoriju a mozda treba da napisem i da su pravoslavne vere, jer slucajem moze neko dete ovo da procita pa da nauci da ne treba da se blamira pred svetom koji vrlo dobro slusa i promatra sta se u srbiji dogadja!

Pozdrav svima, Tamara

vesna

pre 17 godina

Nezamislivo je da se ovaj sramni incident dogodio u u cacanskom kraju, cuvenom po svojoj gostoljubivosti i postovanju svakog coveka. Moji baka i deda koji su iz tog kraja, kao i mnogi rodjaci i prijatelji koji zive u Cacku i okolini nikada nisu u sebi imali ni pomen ovakvih crnih misli i ponasanja. Zato ne treba ovaj dogadjaj uopstavati i poistovecivati postene gradjane sa huliganima i provokatorima, kakvih ima u svim zemljama.

vicko

pre 17 godina

Naravno da je sve ovo za osudu i da će ti ti pojedinci biti osuđeni.Međutim,treba podići glavu i videti da je to posledica trenutnog stanja svesti u društvu. Razmislite ko je sve do sada u bliskoj prošlosti koristio te momke.Setite se dobrovoljaca koji su "obilazili" ratišta ili jurišnika na saveznu skupštinu.Takva atmosfera je karakterisala i utakmicu sa Jermenijom.Stvorena je unutrašnja tenzija koja se zvanično podgreva.Dokle će biti tako videćemo.Sigurno je da ne idemo u dobrom pravcu.

dusan

pre 17 godina

Molim b92 i ostale medije da POMNO prate sudski proces! ovo je eksplicitan primer sisrenja rasne mrynje, a zaprecena kazna nije ni malo naivna. Ali se se plasim da se ne zagubi na relaciji Jocic-Stojkovic via Veljin Cacak!!!!
Dakle, drzimo oci otvorene

Glasajte za izlazak iz zatvora!

pre 17 godina

Treba zabraniti utakmice za publiku. Nema navijaca, fudbaleri sami,na stadionu, u nekakvam prostoru igraju svoje utakmice. Klubove su vodili i vode ljudi sumnjive pozadine. Narod, s druge strane, zivi izolovano godinama. Zatupljuju ga razno-razne politicko-ekonomsko-socio-kulturalne prljavstine, bez-vrednosti, jedna opsta iskrivljenost drustva. I sta drugo moze da se ocekuje od omladine koja ne radi nista, koja je i ono malo skolskih dana provela po ulicama jer su skole bile i takve su kakve su kod nas, bez pomaka.

Dirty

pre 17 godina

Fasizam u Srbiji nije nista novo i sad je vreme da se pokrenu adekvatni tretmani za njegove iskorenjavanje. Oni fasisti (Nacionalni stroj) s tribine u Novom Sadu danima su gosti po lokalnim TV i radio stanicama, ubise se objasnjavajuci kako su pohapseni na pravdi boga uz sve saosecanja sa novinarima domacinima? U sportu je fasizam najtransparentniji inace je prisutan i u drugim sferama. (Zavod za izdavanje udzbenika, recimo) Sta se cudite kad SOS kanal danima, godinama to isto radi s pricom kako se zalazu za domaci sport, domece prvenstvo itd. Ovo se mora odmotati do pocetka: ko je narucio akciju, sasio kostime, nabavio zastavu, narucio tekst na transparentu? Kurir, RTS, SOS, Sport i Zurnal samo su deo masinerije koja podgreva fasiste i nekriticki fanatizuje (sportske) navijace. Odgovornost je dovoljna da bi u slucaju primenjene lustracije ostali bez sportskih strana u novinama i priloga u informativnim emisijama za duzi period. Ali to se hitno mora desiti u suprotnom oni ce lustrirati nas!

Makaveli

pre 17 godina

Da razjasnimo jos par stvari:
1. Samo neko ko je skroz neupucen kad je rec o navijacima moze da kaze da ovoga pre nije bilo. totalna neistina. Oduvek su ultra-desnicari trazili svoje skroviste u navijackim grupama, gde bi nesmetano izrazavali svoje politicko opredeljenje i mrznju prema Romima, crncima, jevrejima... Ko je bar malo upucen, taj dobro zna ko su vodje navijackih grupa i kakvi se sve likovi kriju u grupama. Da se razumemo, ne cine navijace 100% takvih likova, ali jedan veiliki deo, nazalost.
2. Veoma je opasno i nedopustivo da se ovakvi incidenti svode na pricu tipa:"Ma to je 20 budala koje su to uradile, ne treba dizati tenzije sad ...". Samim tim se indirektno ili direktno daje signal da ovakve stvari nisu nista strasno i da nisu vredne bilo kakve reakcije. A to je kobno, jer ovo mora da se spreci i da se da jasna poruka da se ovo ne tolerise!
3. Zasto ovo neki stavljaju u relaciju sa slicnim maloumnim akcijama na zapadu, umesto da pogledaju kako se kaznjavaju takvi likovi tamo i sta se preduzima da se situacija popravi? Mislim da to ima vise smisla nego prica tipa:"Pa sta, i u Italiji ima fasista medju navijacima?"

Inace, uzrok rasistickih ispada, bodenja nozevima medju omladinom, i drugih desavanja koja se u zadnje vreme sve cesce pojavljuju u Srbiji (ne samo medju navijacima) je mnogo kompleksniji. Drustvo, ovakvo kakvo je u Srbiji trenutno, omladini ne pruza nikakvu perspektivu. Nazalost, mladi onda tu perspektivu, vide u okretanju ultra-desnicarskim strankama/organizacijama/grupama, u nadi da ce bar tako neko da im pokloni paznju (pa makar i u negativnom smislu).
Umesto bacanja para za kvazi-projekte ili npr. Gucu, drzavi je od veceg interesa da pruzi mladima neku perspektivu - bar bi tako trebalo da bude. Ali ne vidim da se bilo ko od politicara nesto previse zanima ovakvim stvarima.

srbenda

pre 17 godina

Najstrozije kazniti sve koji su to uradili i organizovati potragu za organizatorima.
Ne dozvoliti da nam huligani otezavaju zivote.

Pedja

pre 17 godina

Hajde da razmotrimo stvari iz drugacijeg ugla, za pocetak, suprotnog. Sta bi bilo da je toj grupi od 40-ak navijaca, huliganske provinijencije, pre nego sto su imali ovakav nedopustiv (!) javni nastup, neko ponudio ugovor da rade u (npr. nekoj dobrostojecoj gradjevinskoj firmi) u, npr. Zimbabveu, gde bi im lokalni sef dela gradilista (direktno nadredjeni), verovatno bio neko od sunarodnika ovog fudbalera cacanskog "Borca". I recimo da je ugovor na 4 godine, uz vrlo dobru dolarsku platu, plus bonus, koji bi zavisio od potpisa istog tog sefa gradilista. Da li bi 40 cacanskih "KKK nacista" odbilo ovakvu ponudu iz rassistickih razloga? Ili mozda iz razloga sto bi za vereme odlicno placenog rada u inostranstvu bili spreceni u neodoljivoj potrebi da divljaju po stadionima sirom Srbije, a pogotovo u Cacku? Da li bi, uopste, odbili? Ako ne bi, jesu li oni KKK-naci-rasisti? Sta je, zapravo, ovde po sredi?

PS: Naravno da ih treba kazniti, makar za primer.

Miloš

pre 17 godina

Da ih treba kazniti, treba. Prosto što ovako nešto ne sme da prođe nekažnjeno.
Ipak nemojmo se zavaravati da su tačno znali šta rade. Neko je predložio, neko je doneo opremu (ključno!) a većina nije imala petlju da odbije. Psihologija gomile. Ništa se neće uraditi ako se sve završi na ovih 8 ili 37 mladića. Problem je u onima koji inspirišu ovakve istupe, koji podstiču mržnju prema drugačijima. Npr. Krasić. Tu svi treba nešto da uradimo. A ne da se sablažnjavamo što je neki čačanski lelemud sa IQ 85 stavio kapu KKK na glavu. Što je samo posledica, prilično gadna.

Milutin, BRE

pre 17 godina

Ništa čudno. Kakva država, takav i narod. Dokle god se država bude diskriminatorski ponašala prema svojim građanima, dotle će narod te frustracije da ispoljava prema drugima. Ovo je samo izlazni ventil. Ovo se može jedino rešiti, kada prenosioci poruka (naši političari) budu zauzeli drugačije stavove i kao takve počnu javno da ih isnose. Do tada Srećno SRBIJO.

miroslav

pre 17 godina

Iza ovakvih pojava stoje organizatori,bilo da su pojedinci ili grupe. Nije slučajno. I nije sve u porodici.
A veoma često to su političke partije i svi zanamo koja najčešće.
Pa vidite kako organizovano dolaze na utakmice C.Zvezde (nažalost kod njenih navijača su ovakve grupe primetane iako sve gledam na TV-u i sa velike udaljenosti od Beograda).
Pa na utakmice reprezentacije (tačno ih vidite u kom delu stadiona stoje i imaju svog vodju, nacističkog pokretača svih pesama i parola.)
A još je strašnije što se sutradan po čaršiji priča o njima kao herojima.
I to opet protežiraju falsifikatori patiotizma, srpstva.. i guraju nam decu u najmračnije stvari koje postoje u ljudskom rodu.

Bojim se da ovo nije kraj i da skup koji je održan u Pragu pre četiri godine sa temom nacizma u Evropi gde smo već tada obeleženi kao mogući bastion nacista(oko 2.000), iako je za mnoge u Srbiji bio iznendjujući sa prognozom ustvari bio dalekovidan i pokazuje se tačan.

Kako lečiti?
Pa zabraniti rad nacističkim partijama(koje se kriju iza srpstva i patriotizma) i to na više decenija.
Ili uvesti diktaturu, ali to je velika sramota.
Ostavite ove što se pozivaju na druge i kako drugi. Mi smo Srbi poznati po tome, a to je osobina kukavica.

Bane

pre 17 godina

Huligani u Cacku su se ponasali odvratno, okrutno, nekulturno i necivilizacijski. Bacili su ljagu na taj grad. Ovo je za svaku (pa i krivicnu) osudu. Bilo mi je veoma zao tog stranog fudbalera koji je bio opravdano zabrinut za svoju zenu i sina. Policija i tuzilastvo bi trebalo da ostro i energicno reaguju. A neko od predstavnika Drzave i/ili grada Cacka da se coveku izvini i da mu pruzi garancije za njegovu porodicu. Srbija je oduvek bila gostoljubiva zemlja - takva treba i da ostane!

gradjanin bg

pre 17 godina

Pre svega mislim da bi pocinioce ovog krivicnog dela trebalo drakonski kazniti. Kao sto neko rece treba sudski proces ispratiti do kraja i videti pravosnaznu presudu. Bojim se da ce ipak neko od roditelja ovih rasista pronaci vezu preko ministra Ilica ili na drugi nacin i smanjiti im kazne ili ih osloboditi istih. Takodje treba vrsiti pritisak na sudstvo da se presuda donese sto pre. To je bar lako, postoji video snimak utakmice, pregleda se, identifikuju pocinioci i pravac Zabela. Znam da su ti rasisti sigurno ispod prosecne inteligencije ali ipak mislim da ce ih vreme provedeno u zatvoru barem malo opametiti. Ministru Ilicu bih porucio da bi bolje bilo da se za mlade u Cacku organizuju predavanja i razni edukativni programi nego da im se dovodi Ceca.

mama ludaca

pre 17 godina

To je nama nasa borba dala...
Kako su 1945. popljuvali lako sve ono, dobro i lose iz ancient regime-a, stajuci uz vlast, to se radi i sada.
Niko nije pomogao ovim mladim ljudima da nesto stvarno nauce i saznaju,nego im nude jevtine i poluistinite bajke o vojskama,pobednicima,porazenima,pa dobijete nasu decu u belim kapuljacama.
Cujem da je jedno od njih sa Kosova,pa bi vredelo razmisliti i o Srbima a ne samo Albancima sa Kosova kao ociglednom problemu koji,nepripremljeni,zelimo da si natovarimo na vrat.
Ovo nije samo bruka i sramota,ovo je slika i prilika nase duhovne i moralne bede o kojoj bi i crkva i prosveta imali mnogo da kazu.

Putnik

pre 17 godina

Lep gest gradonacelnika Cacka sto je osudio ponasanje navijaca. Ali to nije dovoljno...
Ovakve ljude treba osuditi na jake zatvorske kazne (sinoc sam na B92 vestima cuo da je zaprecena kazna do 5 godina), pa neka dobiju jedno 1-2 dana, pa tamo da razmisljaju.
Jedino prosvecivanjem naroda mozemo ovakve stvari resavati na dige staze - prvom redu da upoznamo sami sebe i prihvatimo istinu o sebi takvi kakvi smo... Ovi navijaci ocigledno ne znaju sami o sebi.
Sta im je covek kriv taj Tamvanjera, dosao covek da zivi u Srbiju i da zaradi svoj hleb.
Neka oni probaju da zaradjuju za svoj hleb i porodicu i neka nadju devojke.
"Manje pucaj vise tucaj" je stih iz one pesme "Rimtu ti tuki"... kamionom kroz Beograd s pocetka devedesetih u Beogradu. Ako se secate...

tomislav

pre 17 godina

sto se ne objave njihova prezimena? ko tu koga stiti? jel treba zastiti porodice ovih ..., odnosno ljude koji su ih vaspitavali?

licno JA

pre 17 godina

Ovo je pucanje i pokusaj ubistva Srpske proslosti. Trebalo bi preispitati kako roditelje maloletnika tako i njihovu familiju i rodbinu, jer mi dobro znamo ko je ubijao nase oceve, dede i pradede i koje uzvikivao haj hitler. Najoostrije kazniti organizatore utakmice i obezbedjenje ukljucujuci predstavnike zakona. Ovo je sve bilo organizovano i znalo se cemu vodi, a niko nista nije preduzeo da ne dodje do ovog sramnog cina.

Znanac - Stranac

pre 17 godina

U svakom slucaju se uvek pozanje onako kako se poseje... Problem je jos uvek mali jer su to male grupice koje ce vremenom...kroz skolu, porodicu i uz nase politicare postati sve vece i jednog dana oni ce biti vecina i to ce da bude kraj... Svi se sada zgrazavamo jer se eto desilo da se ponizava neko drugi ko je razlicite , boje, rase, nacije i.t.d. Ali sve to svakodnevno promovisemo u odlike Srbskog naroda i divimo se tome ... Sta mi to ucimo nasu decu da su Hrvati ustase, Muslimani teroristi, Albanci gradjani drugog reda, Crnogorci (da oni ne postoje)Makedonci izdajnici mi u svima vidimo samo ono sto je najgore i to promovisemo na sva zvona. Onog trenutka kada budemo postovali nase susede i to sve kao sto postujemo sebe nece biti problema ovakvog tipa. Stvar je samo da sidjemo sa neba sve ostalo je lako ali mi jos uvek lebdimo tamo gore i divimo se sami sebi... Boze pameti svima pa i nama...

Ženevljanin

pre 17 godina

Jeste ovaj dogadjaj i skandalozan i šokantan, ali ne baš neočekivan. Jedan deo "navijača" (onih najbučnijih i najagresivnijih) baš to i nastoji: da šokira i skandalizuje. Setite se samo onih paketa mokrace kojima su gađani policajci na košarkaškoj utakmici. Naravno da treba da budu kažnjeni i to strogo, ali se bojim da se (samo) kaznama neće postići mnogo, jer (kako su neki komentatori tačno uočili) osnovni koren ovakvih pojava leži u obolelom društvenom organizmu - a bolest traje bar petnaestak godina. Svako društvo ima svoj talog, ali u Srbiji moderni lumpen-proletarijat ne doživljava jasnu društvenu osudu, valjda zbog toga što je sve masovniji. Utešno je da je na ovom forumu takva osuda nedvosmisleno izrečena ali uteha je slaba: ovde je prisutna samo ćutljiva manjina; "navijači" ne čitaju, nepismeni su. Tako da će na kraju biti - "krivi smo mi, što smo ih pustili"...

Aleksandar

pre 17 godina

Pa nemojte tako, tim mladicima samo treba malo ljubavi pa to pokazuju na ovakve uvrnute nacine. Dakle, posaljimo ih u zatvor na po par godina gde ce svakog dana biti voljeni, gde ce imati ko da im nasapunja ledja pod tushem i tako to. Ljubav je lek za sve...

cacanin

pre 17 godina

ovako, ja sam cacanin i malo je bzv da se osudjuje ceo grad zbog par socijalaca.
ti likovi, zive uglavnom u jednom naselju koje se zove ljubicski kej ciji stanovnici su uglanom seoskog porekla i koji svoju radnu delatnost obavljaju u kompaniji sloboda cacak..
znaci ocaj, beda, jad..
oni koji su sa dna socijalne lestvice, na ovaj naci lece komplekse. nikad se bolji losijem ne ruga nego samo gori .

Hermiona

pre 17 godina

Od Mladica do KKK samo korak nas deli. Cim ignoristete sumnju da se desio jedan zlocin, dajete signal da cete ignorisati i druga krivicna dela.E onda korov procveta.

vid

pre 17 godina

B92 ovde ima veliki zadatak da nas informise kako se ovaj slucaj zavrsio. Meni licno od toga ishoda zavisis da li cu se ikada vratiti tamo daleko. Zbog ovakvih stvari Srbija sve je dalje i dalje za mene.

vesna

pre 17 godina

Jasno je da je neko smisljenom akcijom hteo da obruka grad Cacak, koji nikada u svojoj istoriji nije imao mrlju netrpeljivosti ili, ne daj Boze rasizma, kako to dusebriznici odmah definisu. Kako je vec receno ovde, treba da se ispita ko je sasio te kostime i organizovao ispad, pa ce se videti da pravi Cacani, ljudi blistave intiligencije i visokih moralnih vrednosti, nemaju nikakve veze s ovom razbojnickom sramotom

Nele

pre 17 godina

Lepo je sto se gradonacelnik izvinio. Bilo bi jos bolje da su to uradili roditelji tih idiota koje vidim neki pokusavaju da razumeju. I ja razumem da neko moze da pogresi ali i za to postoje reci izvinjenja i kajanja. Ovako, ostace mi u secanju slika ponizenog fudbalera sa slatkim Nikolom (i imenom nas je ispostovao) koji brine za svoje dete. Ko to i zasto krije imena ovih huligana?

PC

pre 17 godina

Cinjenica da je ovde porodica i vaspitanje koje proizilazi iz nje zatajilo. Kada se to desi, onda drzva preuzima ulogu vaspitaca i kaznjava svako lose ponasanje. Zato drzava treba ovakav ispad u korenu da sasece, da nikome nikada vise ne padne na pamet da na sportskim dogadjajima u Srbiji vredja nekoga na rasnoj, nacionalnoj ili verskoj osnovi. Imamo zakone, imamo policiju, imamo sudstvo - primenimo ih. Protiv sportskih huligana najostrije. Vidimo primer Engleske, sada svi navijaci sede kao djaci prvaci, a setimo se sta je bilo pre.

Makaveli

pre 17 godina

Inace, samo bih jos da dodam da ovo nije prvi put da navijaci navlace KKK-carsave na glavu. Prosle ili predprosle sezone su isto ucinili navijaci Vojvodine na utakmici protiv Zvezde. (aludirajuci na naziv zvezdinih navijaca = cigani).
Ima jos mnogo primera rasistickih ispada na nasim tribinama-ko se malo pozabavi temom i pogleda kakve se zastave i transparenti kace na stadionima, taj ce shvatiti da je veliki deo navijaca ultra-desnicarski nastrojeno.