Subota, 30.09.2006.

09:56

Skupština usvojila predlog ustava

Skupštine Srbije večeras je jednoglasno usvojila predlog novog ustava Srbije.

Izvor: B92

Skupština usvojila predlog ustava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

Gagi

pre 17 godina

Braco Srbi dobili ste ustav.Cestitam.Vrlo patriotski.Ali i vrlo sebicno.Bitniji su vam preci od potomaka.Ceo zivot cete raditi za 200 eura,ali vam je najbitnije da Kosovo bude Srbija.Bitniji vam je car Lazar od vaseg deteta.Sramota i strasno.To sto vase dete nece imati za patike,jer je los standard u Srbiji,to sto necete imati da vasem detetu platite ekskurziju,date mu dzeparac,kupite mu knjige za skolu,posaljete ga na more,zimovanje,to vam izgleda nije bitno.Neka sedi kuci i neka vice KOSOVO JE SRBIJA.Upropascavate mladost svojoj deci zbog nekih ideala.VRLO SEBICNO!

Dzeko

pre 17 godina

Cirilicu ne pisem. Srbin nisam. Znaci da sam onaj "od ostalih". Drugi, rezervni, tamo "neki". Mislio sam da sam ravnopravan gradjanin, kad hoce da me ovim ustavom ubijede u suprotno. Hm... E, nece moci.

Bojan

pre 17 godina

Šta će im "novi" Ustav, kada se "neinformisani" premijer i njegova družina NE pridržavaju ni postojećeg!! Molim, pitajte Ustavni sud RS koliko puta je Vlada RS prekršila Ustav i zakon...

zabrinuta

pre 17 godina

Ustav sa aromom radikala... Drzava srpskog naroda, cirilica, jos samo u decje citanke da ubacimo tekstove Marine Tucakovic, uvedemo obaveznu ekskurziju u Gucu, pa ce Toma, Voja i ekipa konacno imati drzavu po svojoj meri. Nisam politicki ekspert, ali imam oci i usi. I, nadam se, zdravu pamet. Polako mi ponestaje nade u mogucnost promene... Pribojavam se pobede radikala na sledecim izborima. Iako mislim da im je i sadasnja vlada bliska, ipak se tako nesto ne sme dozvoliti.

boa

pre 17 godina

Konacno se desilo da nasi narodni poslanici glasaju jednoglasno, to se nikada do sada nije desilo, u ovom sazivu.
Mislim da treba to pohvaliti.
Isto tako, Ustav je dokument Srbije koji smo toliko cekali i konacno je gotov!!!!

samo pitam

pre 17 godina

Ko je dao pravo Kostunici da oduzme pravo glasa od 1,5 miliona gradjana??? Koja etnicka, verska ili politicka grupa ce biti sledeci? Hrvati? Madjari? Rimokatolici? Muslimani? Jevreji? Autonomasi?...
...I za to asistira demokratski blok" tj "evropsko orijentisan" DS i G17+!!! Pa to ni SM nije smeo da uradi!
Jel' ovo Belorusija?
Ne mozemo nize...dosad sam bar imao nadu da ima neka politicka snaga ko ce nas voditi u dobrom pravcu (ako dobiju izbore)...a sad...
Srbija ce u EU...znate kad? Pa jos i Afganistan i Severna Koreja imaju vise sanse.
PS. Izvinjavam od g.Premijera sto pisem latinicom.

Nesha

pre 17 godina

Niko ne kaze da se trebamo sramiti cirilice, ali to se ne propisuje ustavom. Samo Rusija i Belorusija imaju ustavom propisano pismo.
Zasto bi neko to radio? Zato sto hoce unistiti drugo pismo, u nasem slucaju latinicu.
Cirilica i latinica moraju biti dva ravnopravna pisma a tome nije mesto u ustavu. Dok se to ne sredi ja ne podrzavam ovaj ustav i krecem u kampanju kod prijatelja i poznanika da se ovaj nakazni ustav ne podrzi.

Beogradjanin

pre 17 godina

DSS i SRS glasaci ce sigurno glasati za ustav. Neki od Tadicevih glasaca ce glasati. To je vise nego dovoljno da na referendumu pobedi ovaj ustav koji u potpunosti podrzavam. Napred ujedinjena Srbijo. A ovih Cedinih tri stotine pristalica(smesno) ako im se ne svidja poslacemo na godisnje odmore po svetu u sta oni kazu najdemokratskije zemje (zapad, usa, engleska itd), pa neka nauce njihovu konstituciju pa ce videti da u Americi Amerika je zemlja NE svih njenih gradjana nego Zemlja Amerikanaca i svih Njenih gradjana, da je Texas neodvojivi deo Amerike iako su Meksikanci velika vecina, gde se Generali NE hapse za zlocine(Abu Graib, Bombardovanje Srba sa obe strane Drine,Guantanamo Bay, upotrebljavanje hemijskog oruzja itd itd) nego se cuvaju i velicaju ko heroji. Pa dobro Liberali ukljucite malo mozak pa pogledajte svet pa cete da vidite da je ovaj ustav isto toliko demokratski ako ne i demokratskiji nego vecina zemalja. Zaista ne razumem da ima i jedan Srbin koji bi podrzavao Cedu kad je ocigledno da uvek koci i da je uvek protiv ineresa Srbije.
USTAV CE DA SE DONESE.
USTAV CE BITI PODRZAN NA REFERENDUMU.
KOSOVO CE OSTATI SASTAVNI DEO SRBIJE.
CIRILICA CE BITI PISMO.
BOZE PRAVDE CE BITI HIMNA.
A oni koji to ne vole sto znaci koji ne vole ustav (kud koji mili moji).

vladimir

pre 17 godina

Bojkot naravno. Šta drugo kad po mraku odlučuju. Ko im daje pravo da vređaju građane i njihov zdrav razum? Šta to treba da znači? Gde mi to živimo? Ćirilica? Kosovo bez Albanaca? Pa nama stvarno nema spasa.

nikola

pre 17 godina

Ja cu izaci na referendum, i glasacu protiv ovog Ustava. Mislim da ce se mojim glasom mnogo teze manipulisati ako izadjem i glasam protiv, nego ako uopste ne izadjem, jer koliko znam, da bi referendum uspeo, potrebno je da ZA glasa vise od polovine ukupnog birackog tela. Znaci, izlaznost i nije toliko bitna, vazno je da vise od polovine ukupnog birackog tela na glasa za ovaj Ustav.

Auslender

pre 17 godina

Bilo je vazno doneti novi ustav. Postoje razlozi koji se mogu naslutiti a da je njgovo donosenje "presiralo" potvrdjuje politicko jedinstvo svih stranaka. Bili smo kao kuca bez krova. Nista nismo imali.
Sada je vec bolje.

srdjan

pre 17 godina

Nije bilo demokratskog ambijenta koji je neophodan za detaljniju analizu jednog velikog broja sustinskih pitanja. Zasto samo cirilica kao pismo a zelimo u Evropu gde to niko ne razume. Ko zna koliko jos takvih pitanja ima a koje cemo otkritir tek u narednom periodu? Zasto nisu otvorili javnu raspravu o povodom izrade novog Ustava. pa nije valjda da je tih 250 poslanika zajedno s ministrima najpametnije u Srbiji? Ako oni misle da jesu onda nam nema spasa ...

Zoran

pre 17 godina

Pobeda snaga koje olicavaju Brana Crncevic i slicni likovi sa bajkama o nebeskom narodu nad snagama realnosti, nad ljudima koji traze bolji zivot a ne obecanja o nebu na koje ce svaki Srbin da se popne.

Demokrata

pre 17 godina

ma koliko da sam bio protiv Kostunice, ma koliko da sam zamerao tadicu na komrpomisima, svaka im cast na ovom ustavu! Cirilica jeste nase staro pismo, Srbija jeste drzava Srba, i to je najnormalnija stvar kao i svuda u svetu gde je engleska drzava Engleza itd. Kosovo jeste deo Srbije i oduvek je bilo. Zastava, grb, himna, za sve im svaka cast i hvala im nakon svih gluposti. Jedino im zameram sto smo cekali 6 godina na ovaj veliki dan.

nikola

pre 17 godina

zbog one cirilice iz principa ne bih glasao za ustav. Vojvodina nije nista posebno dobila, tako da ni oni verovatno nece podrzati ovaj ustav. Svi znamo da su nam ustavi tradicionalno zvucali ok, ali da ih niko nikad nije postovao, tako da i ovi "garantovani" prihodi nista ne znace ako izvrsna vlast ne dodeli sredstva, jedini nacin je da mogu zakonima da obezbede naplatu.

Hehe, kad b92 prelazi na cirilicno izdanje sajta?

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 17 godina

Prvo smo imali brze pruge Srbije. Znamo gde su nas one dovele (mene cak u Kanadu). Onda smo dobili brze kafe Srbije. To i nije bilo tako lose. Sada imamo i brze Ustave.

Nemanja

pre 17 godina

Zasto da ne pisemo cirilicom kad je nasa? Zasto Bugari ne pisu latinicom iako je imaju? Takodje i Makedonci. I treba sve da bude na cirilici! Iako ne volim ovu vladu, ovo mi se svidelo. Srbin sam i ponosan sam svog pisma i svoje drzave.

Marko

pre 17 godina

Ovaj Ustav je mitomanska priča, priča prošlosti, još jedan dokaz da smo mi i posle šest godina taoci zločinačke politike Srpske radikalne stranke. Naravno, bojkotovaću referendum.

Banconi

pre 17 godina

Gle čuda, Srbija je zemlja Srba i ostalih. Ja sam čuo da u je tamo nekom modernom svetu Japan u stvari država Kineza. Gle još većeg čuda, u Srbiji je zvanično pismo ćirilica. Ma zamisli samo. Ni hijeroglifi, ni kanđi, ni hirogana, nego ćirilica. A o teritoriji da ne govorimo, gde je još neka zemlja tako čvrsto definisala nepromenljivost svoje teritorije? Molim vas, pa ko je još video da neko svoju staru tradicionalnu pesmu stavlja za himnu? Pa još koristi tamo neke zastave i grbove s kokoškama? Ma retrogradno, nema šta, ako nas to ne dotuče, ništa neće! B.

ilija

pre 17 godina

"Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi" Valtazar Bogišić, doktor prava, tvorac Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru 1888.godine.

Šekspir

pre 17 godina

Osim toga što pored ćirilice nije dodata i latinica (što je arhaizam, jer je latinica čak i više u upotrebi) drugih primedbi na tekst ustava nemam.

Ivan

pre 17 godina

Pa sta treba da pise u Ustavu? Da je Srbija zemlja svih naroda na planeti? Bas me interesuje da li u ustavu SAD pise da su SAD drzava svih americkih drzavljana, Portorikanaca, Meksikanaca, Kineza, Japanaca i svih ostalih koji legalno ili nelegalno zive u njoj. Mislim da su za pismo ipak trebali ubaciti i latinicu, ne zbog manjina vec zato sto se to odomacilo i medju Srbima. Onaj Ceda je smesan. Namerno kontrira ne bi li neko slucajno glasao za njega. Da se kojim slucajem slozio s donosenjem Ustava, imao bi isto misljenje kao i ostale stranke pa ko bi glasao za njega. Divna ekipa: Ceda, Canak, Natasa Kandic, Zarko i Natasa Micic.

Peca

pre 17 godina

Neverovatno koliko ova zemlja ima vremena na pretek. I dalje se vreme trosi na nevazne stvari, populizam i prazne fraze o jedinstvu naroda... Mislim da nam se vracaju 90-e. Samo je sada mnogo teze sve to opet gledati i trpeti.

3OPAH

pre 17 godina

Nemojmo se stideti cirilice, ja zivim u Ceskoj, prijatelji su imali zelju da nauce srpsku cirilicu i mogu samo da kazem da sam cimera naucio da cita i pise srpski dok smo ispili 3 piva.

Milenko

pre 17 godina

Хвала Богу! Било је крајње време да добијемо наш Устав. 103 година чекања, сви на референдум

kraza

pre 17 godina

Kad nisu znali da nađu način da kosovskim ljudima omoguće miran život, sad će im "pomoći" otrcanim parolama iz novog ustava. Zar oni misle da su ovi iz Evrope sisali vesla. Pretpostavljam da će za par dana "iz tehničkih razloga" tekst ustava biti povučen na doradu, a složna bratija će se ponovo ustremiti na nekog ko nam sreću kvari. Recimo Ahtisarija.

Барбапапа

pre 17 godina

Надам се да се Б92 полако спрема да му сајт буде на ћирилици? Боље на време да мислите. Живела Србија!

János

pre 17 godina

Tadiću, Pajtiću kojim ste to putem krenuli? Pošto ste se prodali? SRAMOTA za DS.
Deco. Zona sumraka nad Srbijom, Ne novom ustavu, čak je i Miloševičev bio bolji. Pakujem prnje, kuda god da pođem, i tamo mogu da potpadnem pod kategoriju "ostali".

Leteći Holandjanin

pre 17 godina

A jedna od poslednjih stvari kojom sam se u Srbiji ponosio bila je ravnopravnost ćirilice i latinice... Ima li kraja samounižavanju ove zemlje i političkom diletantizmu DSS-a i (ne mogu da verujem da ovo pišem) DS-a? Jako tužno...

Djuradj

pre 17 godina

Stvarno nebulozno da se zahteva javna rasprava o Ustavu. Ne znam sta kome smeta cirilica? Da li Grcka ima neke probleme zbog alfabeta? Pa i Bugarska ide sa cirilicom u EU.

Goga

pre 17 godina

Bez obzira da li je ustav dobar ili ne, lose je da nije bilo ni jednog prtovi glasa, cak ni uzdrzanog glasa. To nema nigde u svetu. Dobro je da je neko bio protiv, barem to bilo na ulici.

Milos

pre 17 godina

Pisem latinicom, ali jako podrzavam cirilicu kao zvanicno pismo, jer smatram da treba da se ocuvaju tradicija i kulturne vrednosti. Stav da je Srbija "drzava Srba i svih gradjana" je normalan i nikome ne oduzima slobodu.

Deki

pre 17 godina

Baš bi voleo da vidim lik onoga koji će glasati za ovo čudo. Ja toliko bolestan nisam, taman da ga podrži i sam Džorž Buš.

Svastikin but

pre 17 godina

Srpski ustav je dobar, ali nije odlican. Da bi bio odlican, u preambulu treba svakako da unesete i da je Madagaskar autonomna pokrajina u sastavu Srbije. Jer, imate otprilike podjednak uticaj na Madagaskar koliko i na Kosovo. Salu na stranu, ovakav ustav ne bi vam ni Nusic napisao.

Stanko

pre 17 godina

E, mene osim sto mi je muka i od ustava i od drzave i od vlade, zanima samo da li ce neko da pita "sve njene gradjane" koji zive na Kosovu, dakle nase komsije i sunarodnike Albance sa Kosova, sta misle o Ustavu, tj. hoce li neko omoguciti i njima da glasaju posto vec pricamo o nekoj teritoriji na kojoj, fakat, sada samo oni i zive... Cisto da budemo fer... I kad zakljucimo ustavom da je Kosovo nase ocemo sutra da ustanemo da se bijemo s njima i sa svetom kad nam ga otpisu i kad nam ne budu dali da tamo idemo... kad cemo bre da se probudimo

Nikola Pucarevic

pre 17 godina

Neka je sramota DS sto se sad nasao vaznim da se vrati u Skupstinu, a posebno svih "demokratskih" politickih partija sto na ovakav nacin, sa ovakvim sadrzajem donose Ustav! Neka je sramota svakog demokratskog gradjanina i gradjanke ove zemlje koji glasaju na referendumu.

Aca

pre 17 godina

Sto se mene tice, sve je jasno bojkot referenduma, a za Ustav neka im glasa Bog, kako rece Kostunica: "dace Bog da imamo ustav", pa onda, gospodo, ako ce dati Bog (verovatno i on pise cirilicom),a ne gradjani, vi izvol'te pravite bozji refrendum, a mi gradjani cemo cekati neki bolji nacrt...

Joe

pre 17 godina

Misim da ce uskoro Emir da snimi film o nasem kucaniku i ustavodonositelju! Scenario je vec razradjen na Mokroj gori. U produkciji SPC.

Joe

pre 17 godina

Kada macke budu imale pravo glasa i kada se pozeri u zemlji Srbiji budu cenili mozda ce ovakav Ustav i da se izglasa. Licemeri estradni.

Janko

pre 17 godina

Ma uvedite da se Guca, Sumadija, Velja i Vojislav pisu obavezno cirilicom ali nemojte ustavom propisivati zvanicno pismo. 21. vek je ljudi, gde ste videli da ozbiljna zemlja propisuje ustavom zvanicno pismo, i cemu to???

Jedan Srbin

pre 17 godina

BRAVO!!! samo sloga srbina spasava! bravo vojo majstore. lepo je videti da su svi slozni. to je ono sto srbiji treba. i lepo je videti da su neke stvari takve kakve odavno treba da budu. naravno, srbija je drzava srpskog naroda i tako treba da glasi a da se ne zaborave i manjine. i naravno, cirilica je nase pismo i samo cirilica. napokon da se i ona zastiti. ko zeli latinicu neka je pise gde zeli ali mora da se zna gde mora biti cirilice. napred srbijo!

Хатишериф

pre 17 godina

Коначно права ствар. Устав који ће решити већину српских дилема. Доста више са двојствима и тројствима, почевши од писма, химне па до државног уређења. Та наша "шароликост" и амбивалентност о најважнијим питањима за једну државу нам је и дошла главе. Сад ће лепо да се зна "ко коси, а ко воду носи". Живела Србија!

miodrag rakita

pre 17 godina

Demonstranti su često uzvikivali parole: "Fašisti!" i "Mladića u Hag". Brutalan odnos policije prema demontrastima po modelu 97.

zt

pre 17 godina

Muka mi je i od Srbije i od Ustava, od raznih DS(S)ova, SRSova, SPSova i inih a pogotovu mi je muka od raznih cirilicara i bilo kojih koji pokusavaju bilo sta da nametnu meni ili drugima

neven

pre 17 godina

Da je Zoran Djindjic danas ziv mislim da bi bio zadovoljan sto SRS i SPS glasaju za ovakav ustav. Naravno da on nije perfektan ali nismo ni mi perfektni. Treba biti pragmatican i reci da ovo jeste stvarna pobeda 5. oktobra. Danas su SRS i SPS prihvatili demokratsko uredjenje kao nacin vladanja.

Ned

pre 17 godina

Igrajte se ustava i referenduma do mile volje. A sto se tice preambule i Kosova samo me nesto interesuje-kako cete prinuditi 2 miljuna albanaca da zive u Srbiji.
P.S. Pre izvesnog vremena citao sam jednu pametnu misao koja kaze : postoje dve stvari koje nemaju granice, a to su kosmos i ljudska glupost. Kada vidim sta se desava sa tzv. ustavom zakljucujem da ljudska glupost narocito nema granice.

nebojsa

pre 17 godina

i skupstina je usvojila predlog ustava. i g17+ (ciji je inace logo latinicni) i demokratska stranka svi zajedno u kolu sa dss-om i radikalima odlucise da imamo ustavom propisano pismo. ako ovo prodje referendum, a nadam se da nece, ja cu se izjasniti kao marsovac ili kao neka manjina, bilo sta samo ne srbin kako bih dobio prava da mi se zvanicni dokumenti urucuju na latinicnom pismu.
ja stvarno ne mogu verovati koliko su se nisko spustili g17+ i ds da bi izasli u susret dss-u i radikalima. jos cu na kraju glasati za ldp. nisam verovao.

Vojislav

pre 17 godina

Moj imenjak, koji je predsednik vlade, vazi za jednog od najboljih poznavaoca Ustava tj Ustavnog prava. Prilikom svoje inauguracije za predsednika SRJ najavio je rad na novom Ustavu. Proslo je pet godina a taj famozni ustav se donosi na vecernjoj hitnoj sednici parlamenta. Nikako da se otrgnem utisku da svi gradjevinski preduzimaci bitne (sporne) stvari zidaju vikendom kada ima malo ljudi i NE RADE INSPEKCIJE. Tako mi izgleda i ovo vecerasnje zasedanje, kao da se negde zuri, kao da su svesni da ce jos vrlo malo biti na vlasti. Doduse, pitanje je kakav ce to biti Ustav koji nije prosao javnu raspravu, iako je to najvisi preavni akt jedne drzave, iako su se svi oni (politicari) kleli nama (narodu) da nece donositi Ustav kao Milosevic i njegova klika... Ponovo se sada raspisuje referendum , kao kod Milosevica, a lopta se prebacuju na narod. Zanimljivo ce biti koji procenat naroda ce (ne)izaci prvo na taj referendum a posle i na izbore na svim nivoima! Ko sada cuva stolicu, tj fotelju, a ko vodi racuna o drzavi i narodu? E drzavo, mnogo si naporna...

Vesna

pre 17 godina

Bez pravog i istinskog prekida kontinuiteta sa svime sto je predstavljalo bivsu vlast u Srbiji (Milosevic) nema moderne, gradjanske i demokratske Srbije. Taj prekid kontinuiteta je mogao da ucini samo novi Ustav, i to usvajanjem na ustavotvornoj skupstini! Sad je opet sve lepo propalo. Ustav donet u subotu vece, sa pozicije nacionalistickih stranaka.. sramota.

Hermiona

pre 17 godina

Umesto da se ponosimo sto znamo i latinicu i cirilicu i tretiramo jednako oba pisma, mi se zarad nepismenih odrekosmo latinice. Odrekli smo se i gradjanske drzave XX i XXI veka i stvorismo nacionalnu onakvu kao u XIX. Ako ce ovo da smiri kuknjavu nad srpstvom onda uredu. A da je anahrono -jeste.
Nema ni reci o predaji gradjana Stalnom medjunarodnom krivicnom sudu. Nije cudo, te institucije nije bilo u XiX veku.
Al' je Tadic odbranio gradjanske principe! Glavno da se predsednik bira na direktnim izborima a ne u parlamentu sto je prirodnije u ustavnim demokratijama.
Sve u svemu-ja ga majci na referendum ne idem pa makar trajao mesec a ne dva dana!

Dragana Pavlovic, Frankfurt

pre 17 godina

Dijaspora je presrecna sto su normalne i zdrave politicke snage u Srbiji definitivno postigle sporazum o novom modernom evropejskom Ustavu srpske drzave. Licno mi je drago da vidim kako samo luzeri i totalno marginalne politicke persone gube nerve i prave buru u casi vode. Sve cestitke svim gradjanima Srbije povodom novog Ustava!

Latinica

pre 17 godina

Iako je jasno da se ovaj oktroisani ustav donosi kako bi se “spasio” Kosmet, ne sme se zaboraviti da je to ujedno i najvuši pravni akt države Srbije, koja je kako u njemu piše, „država srpskog naroda i građana koji u njoj žive” ili je to možda samo mrtvo slovo na papiru?!

Vidimo se u Champions League

pre 17 godina

Sad sam siguran da cemo dobiti nezavisnost. Nikoga nisam video da neko steti svjojo drzavi (Srbiji) kao srpski politicari u proslih 15 godina. Sama greska do greske. Treba biti stvarno glup (da ides protiv celog sveta).A najtuznije je sto misle da su u pravu, i da ceo svet gresi. Uvek ima neka teorija konspiracije protiv Srbije (koji oni sami stvaraju, a ne gledaju realnost i cinjenice).A i mislim da nisu culi za 'kad ne mozes da ih pobedis, pridruzi im se'...Alal vera skupstini Srbije i hvala im puno za sve.

Zoran021

pre 17 godina

Koliko vidim mogli su da izglasaju i da je planeta Zemlja ravna ploča i to da ubace u Ustav , pošto i preambula o Kosovu nema puno veze sa stvarnošću kao i ovo !

Umoran od svega...

pre 17 godina

"Srbi i ostali građani", ćirilica jedino pismo, eksplicitno i nepotrebno pominjanje Kosova i zaklinjanje u isto... I verovatno još na desetine stvari koje ćemo primetiti tek kada vidimo tekst Ustava. Šta reći...

Moma

pre 17 godina

Zar Beogradu nije jasno da sva zla u poslednjih 15 godina su pocinjala tako sto su nametali nesto na silu i bili su su gluvi za glas razuma.Samo je pitanje kada ce se bumerang vratiti i kojom silinom.Neka nam je bog koga toliko prizivaju u pomoci

Zoran

pre 17 godina

Vise se mudzahedina skupilo na protestu u Sarajevu nego liberalnih omladinaca iz tzv "demokratskog bloka" na protestu u Beogradu!

Ivan M

pre 17 godina

Koja katastrofa. Podpredsednica Vlade i Ministar Inostranih Poslova nisu znali sta pise u tom predlozenom ustavu dva dana pre ove sednice. Svaki normalni ustav bi bio predmet ozbiljne i sveobuhvatne debate u skupstini, a ne ove smejurije veceras. Ovo mi se sve gadi i ne mogu ni da pomislim da ustav moze da bude usvojen sa ovakvom "procedurom". Sram da te je bilo, Tadicu.

Milance

pre 17 godina

Bas lepo sto sam vec glasao, kako neko rece, "nogom" i zivim u drzavi koja pripada svim njenim gradjanima a ne "srpskom narodu i nekima drugima". Amin! Neka vam je sa srecom, dragi sunarodnici.

3OPAH

pre 17 godina

Dragi sunarodnici,
meni Kostunica ni njegova vlada uopste nisu simpaticni, pogotovu ne SRS.
Skupstina veceras usvaja Ustav i imacemo mesec dana da se sa njim upoznamo i da na osnovu toga dame svoju (ne)saglasnost na referendumu.
Ne vidim zasto je lose da je jedino zvanicno pismo u sluzbenoj upotrebi cirilica. Privatno moze da koristi svako sta hoce, latinicu,hijeroglife itd.
Ne znam zasto se toliko vas buni protiv predloga za Vojvodinu. Nije ni malo dobro novo komadanje drzave,pa valjda smo nesto naucili iz ne tako davne proslosti.
Neki se bune sto je iznad grba kruna, koja je inace iznad grbova mnogih evropskih republika, napr. Madjarska. Kruna u ovom slucaju izrazava nesto sasvim drugo.
Manjinama su zagarantovana najveca prava.
Zato se opustite i izadjite na referendum.

Goran, Pozega

pre 17 godina

Gledam jos jedan "istorijski trenutak" na TV u pokusavajuci da se setim koji je to po redu "istorijski trenutak" u proteklih 15 tak godina. Gledajuci Borisa koji impresioniran ustavnom zastitom prava dece i zena (zaboravio je bolesne i stare) velica demokratski karakter Ustava pri tome zaboravljajuci cinjenicu da je pisan polutajno, bez uvida javnosti (cak i poslanika ), a samim tim i bez mogucnosti da gradjani intervenisu po pitanju njegovog sadrzaja sto je jedno od savremenih civilizacijskih dostignuca a samim tim i preduslov njegovog demokratskog karaktera. Radikali se pozivaju na evropske pricipe a Albijanic upravo pocinje predavanje o istoriji ustavnosti i zakonitosti Srbije od Dusana, Sv. Svetog Save, ameba, kosmickog praska itd... itd...
Sada ce socijalisti da pricaju o odbrani Kosova i tako u krug svakih nekoliko godina. Gradjani ce potpuno odusevljeni sto ih neko nesto pita pohrliti na referendum uvereni da petominutnim odlaskom u Mesne zajednice i skole brane "Sveto Kosovo" ne videci da po ko zna koji put vlast odgovornost, koju ne sme da preuzme, prebacuje na njih... i tako sve u krug svakih nekoliko godina. Ej bre ko je ovde lud?! Dokle Srbi?! Dokle?!

1 od ostalih koji su otisli

pre 17 godina

Ja lepo u nedelju odlazim "kuci" u Segedin
- sad sam samo skoknuo "kuci" u Vojvodinu da posetim familiju - da glasam na lokalnim izborima u Madjarskoj, a za ustav srbije uopste nisam zainteresovan. Vec odavno nemam nikakve nade da su ovi klovnovi sposobni na bilo sta sto valja ovoj drzavi. Oni se igraju politike. A lokalni izbori u drzavi kojoj nisam gradjanin imaju daleko vise uticaja na moj zivot nego ustav drzave u kojoj sam rodjen. Uopste ne razumem one koji ce otici da glasaju o ovom ustavu srba i ostalih, i sta ja znam, o kome uopste ne znaju nista. Stvarno ne.

Чедина Зебра

pre 17 godina

"U predlogu ustava oko koga su se stranke dogovorile sugeriše se da je Srbija država Srba i svih građana, da je jedino zvanično pismo ćirilica, himna Bože pravde, a da se ukida i društvena svojina." Коначно сам дочекао оно због чега сам протестовао током деведесетих. Веома сам задовољан.

od sada ekstreman

pre 17 godina

pa sada necu podrzati ustav dok se ne uvrsti da je latinica zvanicno pismo. ozbiljno. pa moramo ih jednom kazniti da im vise na padne na pamet da uvrste ovakvu neku glupost. oni podcenjuju nas normalne time sto toliko izlaze u susret drugoj strani... i mi moramo imati razumevanja za to... pa moramo se vec jednom usprotiviti tome i kazniti ih. moramo ih nauciti pameti.
samo da saznamo proceduru, da li je bolje da se bojkotuje ili da se glasa protiv ustava. i da ne podrzavamo sve dok se ne uvrsti da je latinica zvanicno pismo, i vise im nikada nece pasti na pamet da nas podcenjuju.

Marko K.

pre 17 godina

Srbija je drzava svih srba, cirilica je zvanicno pismo... Jos da se ustavom propise da se za slike za licnu kartu moramo slikati u Guci i sve ce biti kompletno. Znaci od sada i vozacke dozvole, pasosi... sve na cirilici. Divota.
E Tadicu, Tadicu... u lepo si se drustvo uvalio, kao Superman si skinuo fensi odelo ispod koga su se pojavile nardona nosnja, opanke i sajkaca.

Vojvodinian

pre 17 godina

Nakon što sam u prošlosti doživeo omalovažavanje ćirilice od komunofašista koji sada nameću ćirilicu kao državno-službeno znamenje, sada ću usvojiti latinicu i, nikada ne zaboravljajući nametnuto (ćirilično) pismo, pozvati sve misleće i istinski duhovne ljude da jednom za svagda shvate da se sloboda ne dobija samo jednim velikim izrazom nezadovoljstva poput 5. oktobra, već svakodnevnim časnim i hrabrim životom nakon njega; ne pakovanjem kofera već svakodnevnim podizanjem nivoa življenja u državi kojoj veličina i ugled zavise od naše hrabrosti i sposobnosti da je ne prepustimo mulju koji sebe naziva društvenom elitom.
Upornost. I ne samo jedan dan duže od njih, jer u mraku su navikli da odrade svoj deo posla.
No passaran gluposti, primitivizmu, podlosti, nasilju.
Odbrana Vojvodine sada mora biti shvaćena kao simbol odbrane od zajedničkog satrapa, zbog kojeg je prelepa reč Beograd prestala da zvuči kao Grad i,na žalost, ostala simbol palanačke svesti umazane mimikrijom velegrada.

Sasa VR

pre 17 godina

Prosto je neprihvatljivo da u novom ustavu nece biti regionalizacije Srbije vec samo autonomnih pokrajina. Pocetni predlozi ustava su kao glavno svojstvo navodili regionalizaciju Srbije na 6 regiona, odnosno 5 + Kosovo, sto bi Srbiji obezbedilo izvesnu finansijsku nezavisnost izmedju regiona, koji bi bili ovlasceni da u nekom domenu sami odredjuju svoje prioritete. Pravo je cudo da su se smilovali po pitanju Vojvodine koja ce imati kakvu takvu autonomiju. Ostatak Srbije ce nastaviti da propada zbog prevelikog odliva stanovnistva i sredstava u Beograd. Stvarno strasno. Ni po pitanju pisma stvari nisu najbolje. Srbija treba da ima dva zvanicna pisma jer je "istok na zapadu i zapad na istoku", pa u skladu sa tim tako treba i da se ponasa. Sve u svemu ustav ne donosi skoro nista novo a po mnogo cemu je van vremena kome pripadamo.

Ida Tot

pre 17 godina

Ostali gradjani na drugom mestu, razmislite, i medju srbima a i medju ostalima je previse mladih, skolovanih koji su vec glasali nogom, tj. napustili domovinu, da ne ostane zakratko drzava samo starih i proverenih srba. Bugarska i rumunija za 3 meseca u Evropi a Srbija, drzava srba i nekih ostalih ostade crna rupa na karti Evrope

Voja

pre 17 godina

Ja zelim da zivim u parlamentarnoj (ne predsednickoj) republici (nikakvoj crnoj monarhiji), gradjanskoj (ne srpskoj i ostalih, jer to sto sam srbin me ne cini boljim ili drugacijim) drzavi, u kojoj su garantovana ljudska prava i zabranjena diskriminacija izmedju ostalog i seksualnih manjina. Zbog toga necu glasati za ovaj ustav. Trebalo je prvo da nas pitaju.

Advokat

pre 17 godina

Nije mi bas jasno ovo oko referenduma. Ima tu jedna stvar koja moze da kompromituje citavu pricu,nezavisno od toga sta ko misli o samom tekstu ustava. Naime, da bi bio uspesan, na referendum mora da izadje vise od 1/2 biraca. Ako je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, onda glasanje na referendumu mora da obuhvati i birace na Kosovu. Ali koliko njih stvarno ima? Kako cemo da utvrdimo koliko uopste ima biraca u Srbiji ako ne mozemo da prebrojimo one na Kosovu, a Kosovo je sastavni deo Srbije? I sta je onda polovina od tog broja? Mi ustvari i ne znamo koliko ima biraca u Srbiji ako racunamo i Kosovo, pa samim tim ni koji to broj pretstavlja polovinu od ukupnog broja! Mislim da su se legalisti malo preracunali. Bez imalo zelje da budem maliciozan, tesko cemo ovu stvar objasniti Evropi i svetu, ako se neko seti da potegne to pitanje.

Aleksamdar Milosevic

pre 17 godina

Ovo je ostvarenje mnogo toga za sta se opozicija borila u vreme SPS vlasti. DA za novi ustav. Svidja mi se sto jedino zvanicno pismo cirilica. Cuvajmo svoje i ucimo od drugih.

Aca

pre 17 godina

Super ako u preambuli pise da je samo kosovo deo Srbije onda Vojvodina nije deo Srbije ili nij epokrajina ili sta. Ja ne razumem mislila sam da postoje dve pokrajine. Onda pismo znaci ako koristim latinicu onda rusim ustavni poredak, e pa ovo je ludo. I na kraju sramno je ono "ostalih građana" to je diskriminacija!

Dr Janko Veselinovic

pre 17 godina

pa dobro ljudi (vi koji ste pisali predlog ustava i predstavnici partija koji su ga podrzali) da li ste vi normalni?
pa kakva je to glupost sa cirilicom (sad videh na tv strimu vesti b92 preko net-a). pa postoje zemlje kao npr engleska i usa u kojoj cak ni jezik nije propisan a vi hocete da propisete cak i pismo i to ni manje ni vise nego ustavom!!!
ja kao istoricar ne znam da li trenutno neka zemlja i ima propisano pismo, a kamoli da se to radi u nasoj zemlji koja fakticki koristi dva pisma. ako se negde treba ustavom propisati pismo to sigurno ne sme biti u srbiji. koji se genije setio toga i sta su predstavnici partija gledali kada su se slozili sa tekstom ustava? to je u stvari odluka o ubijanju latinice, ne znam kako se to drugacije moze protumaciti?
a ako postoji jos negde ustavom propisano pismo onda cemo bar biti jedina zemlja koja ima ustavom propisanu zabranu kloniranja :-) nadam se samo da ustav nece dobiti podrsku narodu bez obzira koje ga partije podrzale.

marko

pre 17 godina

ja ne mogu verovati da je demokratska stranka pristala da nam ustav nametne cirilicu. i posle mi tadic namrsten glumi kako mu je mucno sto je predlog ustava donet bez javne rasprave.

new york

pre 17 godina

Ovo je stvarno najbolji ustav koji je Srbija ikada imala. Samo se pitam koko ce se Srbi osetiti kada se probude sa ovog lepog sanjaranja :-) .

Mirko Ninkovic

pre 17 godina

Ne razumem se u ustavno pravo, ali kao gradjanin ove zemlje mogu da budem zadovoljan ovim predlogom Ustava. Solidan je, mozda bi mogao da bude i bolji, ali mislim da je u ovom trenutku najbolje resenje. Ne mislim da bi javna rasprava mnogo sta promenila. S' obzirom, ko su nam poslanici i politicari uopste, daj boze da bismo Ustav sa javnom raspravom doneli do kraja sledece godine. Ako su cetiri-pet najvecih stranaka razmatrale Ustav, mislim da ce taj dokument posle referenduma biti sasvim legitiman. Konsultovanje sa malim, neparlamentarnim strankama bi ceo proces prolongiralo, a dovoljno vremena, na zalost nemamo. Zato cu glasati vrlo rado na referendumu, za Ustav koji ce bar za neko vreme resiti nase probleme

Srdjan SM

pre 17 godina

Što se ljudi čudite zašto će referendum biti 2 dana? Pa kako drugačije da se dobije potreban odziv građana da bi ta brljotina prošla! Noću će da krakaju kutije sa listićima!

Dragoljub

pre 17 godina

Sramota je kad se Ustav i njegovo donosenje koriste u dnevno-politicke svrhe. Ako se za 1/2/5/10 godina konacno Srbi opasulje i shvata da: 1) Kosmet nije ni de facto ni de iure deo Srbije; 2) Da Srbiji NIJE u nacionalnom interesu da na svojoj teritoriji ima milion i kusur neprijateljski raspolozenih Albanaca, da li ce se tada menjati Ustav ili donositi novi? Koji su mehanizmi za promenu Ustava ugradjeni u predlog novog Ustava? Da li ce Srbija imati predsednicki ili parlamentarni politicki sistem? Sto se tice cirilice. Ja volim, i pisem cirilicom, ali sta cemo sa manjinama (Madjari, ti isti Albanci koje bismo hteli u nasoj drzavi, Hrvati u Vojvodini, pa Rumuni, Slovaci, itd) koje ne pisu cirilicom? Kako ce manjine komunicirati sa lokalnom samoupravom na svom jeziku ako ne mogu da koriste svoje pismo? Sta cemo sa brojnim radnjama koje imaju firme istaknute samo latinicom?
Ovo su samo NEKA od pitanja koja proisticu iz OBJAVLJENIH delova ustavnih resenja. A gde su neobjavljena resenja?
Dalje, referendum krajem oktobra nije mudro resenje. Mnogo bolje jeste da se i referendum i opsti izbori odrze krajem decembra, kada ljudi iz Dijaspore dolaze u Srbiju da tamo provedu praznike. To bi omogucilo mnogo vecu izlaznost biraca.
Dalje: ko ce kontrolisati glasanje na Referendumu? To sto parlamentarnim partijama izgleda odgovara donosenje ovog i ovakvog ustava na ovaj i ovakav nacin otvara mogucnost "izborne kradje", ako ne bude bilo nezavisnih posmatraca. Ako ne bude nezavisne kontrole, nije tesko zamisliti da se pretstavnici raznih partija na birackom mestu dogovore i falcifikuju rezultate po svojoj volji. To pogotovo vazi za Centralnu izbornu komisiju gde su mogucnosti falcifikata i zloupotreba strahovito velike.
Zato predlazem da podaci kao sto su broj upisanih biraca, broj izaslih biraca i broj biraca koji su glasali za ustav budu javni i objavljeni na Internetu za svako biracko mesto, tako da se najsira javnost moze uveriti da li Centralna izborna komisija obavlja posao kako treba. Bez javnosti rada i transparentnosti nema demokratije, a bez demokratije nema zastite nacionalnih interesa.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Niko nema pravo da igra sa jednom zemljom koja ima status drzave vec 200 godina,koja ima Universitet od 1838 godine,koja ima Pravni fakultet 160 godina,to vazi i za gospodu Tadic,Kostunicu i Nikolica.Skupstina jedne drzave je ogledalo naroda u kojoj zive.Mi Albanci pamtimo Skupstinu Srbije koja je pocetkom 1989 godine predlozila amandmane na Ustav Srbije kojima ce Kosovu biti oduzeti vecina autonomnih ingerencija,ukljucujuci i kontrolu nad policijom,obrazovanom i ekonomskom politikom,izbor zvanickog jezika,kao i pravo veta na dalje promene Ustava Srbije.Skupstina Srbije je 28. marta 1989 godine izglasala usvojene ustavnih promena,cime je prakticno oduzeta autonomija data Ustavom iz 1974.godine.A sada ,posle 17. godina nama se nudi iz te iste Skupstine sustinska autonomija.Nemojte zloupotrebiti Skupstinu za vase licne interese.I pokojni Milosevic je okalao Skupstinu Srbije i ponizio sopstveni narod.Enver Kelmendi,29.septembar 2006

Pavle

pre 17 godina

Demokratska Stranka Srbije se dugo godina zalagala za stvaranje ravnopravnih regija u Srbiji, i jedno od njihovih izbornih obecanja je bilo izjednacavanje regije Vojvodine sa ostalim regijama u Srbiji koje bi bile stvorene novim ustavom. Duboko sam razocaran da je DSS pristala na kontinuitet anahronog resenja "AP" Vojvodine, umesto da je istrajala u svom zalaganju za ravnopravne regije.

Rade

pre 17 godina

Nikada se nisam osecao tako lose tako tuzno kao sada za vreme vladavine Kostunice i njegove jadne ekipe,za vreme Milosevica postojala je nada da ce biti bolje kada ode a sta sada kada su stranke bukvalno se udruzile i ne priznaju ni narod ni drzavu ,ljudi pa ovo je stvarno katastrofa .

aleksandar

pre 17 godina

Vojvodina je uvek bila deo Srbije i uvek ce to biti. Ovo nije autonomasko pitanje vec pitanje koliko je Srbija spremna daleko da ode u priblizavanju EU. Nadleznosti koje spominje Kostres je usvojilo Pokrajinsko izvrsno vece, na cijem je celu Bojan Pajtic. O njima je organizovano nekoliko medjunarodnih strucnih konferencija i okruglih stolova, i one nisu nista vise od nadleznosti koje imaju sve regije recimo Francuske, Spanije, Hrvatske...
Ovakav nacin donosenja Ustava je apsolutno neprihvatljiv. Za danas je zakazana sednica Skupstine na kojoj ce biti usvojen predlog ustava, a do podneva taj tekst jos uvek nije objavljen. Cak ni poslanici ne znaju sta ce to usvajati veceras.
Nazalost, ovaj ustav predstavlja samo pobedu radikala. Cak i DS je morao da odustane od platforme PIV-a za Vojvodinu koju su sami usvojili, i pristali su na truli kompromis koji nece doneti napredak Srbiji.

Jan

pre 17 godina

Posto po ustavu spadam u "ostale" gradjane srbije, upravo cu taki i da se ponasam na glasanju za ustav.
Tamo ce biti oni koji su izasli na glasanje i oni "ostali"

purenjak

pre 17 godina

u svakom slucaju mi se ne svidja nacin na koji ce biti donesen ustav.malo mi je to brzo.zasto?neznam.sta zele time da postignu?jos manje znam.ne ulazim u detalje ustava jer ih ne znam,kao ni 90% gradjana ove zemlje.usput na tih 90% gradjdana se ustav i odnosi.ovih 10% su izuzeti i od ustava i od zakona.zar ne?
prema tome mislim da bi bilo lepo da nam neko procita u kratkim crtama ili bar preprica sta u tom ustavu pise.bilo bi lepo!!ali...
malo mi smrdi to jedinstvo i euforija u odnosima dss-srs-ds.malo mi je to sve vestacki.malo vise!!ali...
hocu da kazem da njima nije bitan ni ustav ,ni srbija,ni narod pogotovu nego prave pozicije pred izbore,i smisljaju kako da svi operu ruke od katastrofe koja nas je zadesila!!!

Panta

pre 17 godina

Ljudi, cemu briga, pa vecina je bojkot ovog "oktroisanog" Ustava; referendum nece proci, Kosmet ce biti nezavisna drzava, Canak predsednik drzave Vojvodina a Cedica nove vlade Srbije...

Aca

pre 17 godina

DObro je da se konacno ostvarila zelja gradjana srbije koja je iskazana 5.oktobra 2000.a to je moderna demokratska srbija koja je ovim aktom zavrsila sa tuznom prosloscu i okrenula se ka boljem sutra.Dobro je sto je u srbiji konacno zavrsena borba koja je podigla narod 2000.jos bolje je sto je tekst usaglasen pred samu godisnjicu najvece srpske demokratske pobede.Lose je samo sto ovaj dan nije docekao nas najbolji premijer Zoran Djindjic.Sada nam ostaje smo jos da udjemo u EU i onda smo skroz zavrsili borbu zapocetu 5.oktobra 2000.

Ibra

pre 17 godina

Kasno je.Bili smo mi u vasom ustavu,ustav koj nas je ubijao i dece i starce i ispalili i kuce i sve sto je bilo albansko.Zar opet da mi budemo deo takvok ustava!! Ne ,Ne i nikad vise.A ovi koji ce doneti ovaj ustav nece valjati ni za Sami Srbe.Jer nema ni za Srbe ni za Srbiju buducnost sa takvim ljudima.Nece proci ni 3 mjeseca onda opet cete donjeti novi ustav jer Kosovo ce dobiti nezvisnost,onda ni 5 punoh mjeseca pa izbice problem u vojvodini,pa sancak i tkd.

nesa

pre 17 godina

Toliko cekanje na ustav , i oni ce da donesu mnogo gori nego sto imamo , a bio sam ubedjen da da je to ne moguce , bez javne rasprave o ustavu suvisno je govoriti da li je dobar ili ne . Cirkus jer bi u ponedeljak trebalo da padne vlada da se raspusti skupstina i raspisu izbori , jedino ako G17 , ne ostane u vladi u ostavci sto je najverovatnije , ali ako izadju nekim cudom , bas me zanima kako ce dvostruka kampanja da se vodi za izbore i ustav , ma uzas drzava

DEDE

pre 17 godina

Skupstina je formalno sazvana da AMINUJE sto su vodje par politickih paltija napisale,pardon diktirale da se pise !Takvo mizerno diktarsko ponasanje u vezi donosenja DIKTATORSKOG AKTA,jer u normalnim zemljama ustav ne pisu politicki lideri,nema ni u TUNGUZIJI!!!Vodje u zemlji gleda narod kao stoku zato ga nista i ne pita,nego uz malo "sena" samo ga ganja!A bitce bolje samo treba izdrzati, po onoj:"Ne lipsi magare do zelene trave"!!!

mama ludaca

pre 17 godina

Kad napravis jednu losu i nemormalnu stvar,onda se pokrene lavina zla i naopakih predloga i jos ludjih odluka.
Nemamo pojma o cemu da se izjasnjavamo ali nam se daje dva dana da to natenane ucinimo?!Pa,da li ste vi normalni?Kako to mislite?Gde da budu preko noci te glasacke kutije i ko da ih cuva?Ili cemo se zbog sabornog izjasnjavanja igrati ljubavi i poverenja.Ukinite onda i stranke,sazovite opstenarodni sabor na najvecu ledinu pa da se deremo ko je za sta,a patrijarh neka to blagoslovi.
Nadam se da je ovo neka losa sala i da ovu glupost niko ozbiljno ne razmatra?Bar se nadam...

Lesa

pre 17 godina

Dobro.Koji je Ustav u ovoj zemlji donedsen na sto posto valjan nacin?Koliko znam i DS i DSS su poodavno uradili predlog novog ustava Srbije.Da nije doslo do ubistva Zorana Djindjica pitanje novog ustava bi bilo odavno reseno.Ovako,izgubili smo mnogo vremena.Politicki dogovor je ipak napravljen. Dobro je da je politicki dogovor moguc u ovoj zemlji.Ipak su pregovarali i dogovor napravili u medjusobnom dijalogu ljuti politicki rivali.
Radikali,Socijalisti i demokratski blok su napravili moguc dogovor.
Politika je ipak dijalog i kompromis.Negde ne dobijes da bi na drugom mestu dobio.Meni je licno zao sto nije bilo gradjanske debate.Gradjani treba da se intresuju i predlazu a ne da cekaju da ih neko vuce za rukav i tera da promisljaju i deluju po pitanjima koji su znacajni za njihov zivot.Nema vise...brigo moja predji na drugoga.Mozda smo neku pouku izvukli iz cele ove situacije oko novog ustava.Podrzavam nov Ustav Srbije jer necu da zivim ni na nebu ni na zemlji i to pod nicim izazvanim Zabljackim ustavom donetog od strane onog.Kad procitamo tekst videcemo sta valja amandmanima menjati.Pa nije crveno slovo u pitanju.
Ziveli
Lesa

Nemanja

pre 17 godina

Sramota je sto nema javne raprave oko ustava. Kao je to nesto sto treba obaviti u tajnosti - i kako to da su se svi odjednom slozili.
Najgore od svega je sto drzavni simboli ostaju isti - republika sa krunom na zastavi!

Nemanja

pre 17 godina

Sramota je sto nema javne raprave oko ustava. Kao je to nesto sto treba obaviti u tajnosti - i kako to da su se svi odjednom slozili.
Najgore od svega je sto drzavni simboli ostaju isti - republika sa krunom na zastavi!

mama ludaca

pre 17 godina

Kad napravis jednu losu i nemormalnu stvar,onda se pokrene lavina zla i naopakih predloga i jos ludjih odluka.
Nemamo pojma o cemu da se izjasnjavamo ali nam se daje dva dana da to natenane ucinimo?!Pa,da li ste vi normalni?Kako to mislite?Gde da budu preko noci te glasacke kutije i ko da ih cuva?Ili cemo se zbog sabornog izjasnjavanja igrati ljubavi i poverenja.Ukinite onda i stranke,sazovite opstenarodni sabor na najvecu ledinu pa da se deremo ko je za sta,a patrijarh neka to blagoslovi.
Nadam se da je ovo neka losa sala i da ovu glupost niko ozbiljno ne razmatra?Bar se nadam...

Lesa

pre 17 godina

Dobro.Koji je Ustav u ovoj zemlji donedsen na sto posto valjan nacin?Koliko znam i DS i DSS su poodavno uradili predlog novog ustava Srbije.Da nije doslo do ubistva Zorana Djindjica pitanje novog ustava bi bilo odavno reseno.Ovako,izgubili smo mnogo vremena.Politicki dogovor je ipak napravljen. Dobro je da je politicki dogovor moguc u ovoj zemlji.Ipak su pregovarali i dogovor napravili u medjusobnom dijalogu ljuti politicki rivali.
Radikali,Socijalisti i demokratski blok su napravili moguc dogovor.
Politika je ipak dijalog i kompromis.Negde ne dobijes da bi na drugom mestu dobio.Meni je licno zao sto nije bilo gradjanske debate.Gradjani treba da se intresuju i predlazu a ne da cekaju da ih neko vuce za rukav i tera da promisljaju i deluju po pitanjima koji su znacajni za njihov zivot.Nema vise...brigo moja predji na drugoga.Mozda smo neku pouku izvukli iz cele ove situacije oko novog ustava.Podrzavam nov Ustav Srbije jer necu da zivim ni na nebu ni na zemlji i to pod nicim izazvanim Zabljackim ustavom donetog od strane onog.Kad procitamo tekst videcemo sta valja amandmanima menjati.Pa nije crveno slovo u pitanju.
Ziveli
Lesa

DEDE

pre 17 godina

Skupstina je formalno sazvana da AMINUJE sto su vodje par politickih paltija napisale,pardon diktirale da se pise !Takvo mizerno diktarsko ponasanje u vezi donosenja DIKTATORSKOG AKTA,jer u normalnim zemljama ustav ne pisu politicki lideri,nema ni u TUNGUZIJI!!!Vodje u zemlji gleda narod kao stoku zato ga nista i ne pita,nego uz malo "sena" samo ga ganja!A bitce bolje samo treba izdrzati, po onoj:"Ne lipsi magare do zelene trave"!!!

Ibra

pre 17 godina

Kasno je.Bili smo mi u vasom ustavu,ustav koj nas je ubijao i dece i starce i ispalili i kuce i sve sto je bilo albansko.Zar opet da mi budemo deo takvok ustava!! Ne ,Ne i nikad vise.A ovi koji ce doneti ovaj ustav nece valjati ni za Sami Srbe.Jer nema ni za Srbe ni za Srbiju buducnost sa takvim ljudima.Nece proci ni 3 mjeseca onda opet cete donjeti novi ustav jer Kosovo ce dobiti nezvisnost,onda ni 5 punoh mjeseca pa izbice problem u vojvodini,pa sancak i tkd.

nesa

pre 17 godina

Toliko cekanje na ustav , i oni ce da donesu mnogo gori nego sto imamo , a bio sam ubedjen da da je to ne moguce , bez javne rasprave o ustavu suvisno je govoriti da li je dobar ili ne . Cirkus jer bi u ponedeljak trebalo da padne vlada da se raspusti skupstina i raspisu izbori , jedino ako G17 , ne ostane u vladi u ostavci sto je najverovatnije , ali ako izadju nekim cudom , bas me zanima kako ce dvostruka kampanja da se vodi za izbore i ustav , ma uzas drzava

Panta

pre 17 godina

Ljudi, cemu briga, pa vecina je bojkot ovog "oktroisanog" Ustava; referendum nece proci, Kosmet ce biti nezavisna drzava, Canak predsednik drzave Vojvodina a Cedica nove vlade Srbije...

purenjak

pre 17 godina

u svakom slucaju mi se ne svidja nacin na koji ce biti donesen ustav.malo mi je to brzo.zasto?neznam.sta zele time da postignu?jos manje znam.ne ulazim u detalje ustava jer ih ne znam,kao ni 90% gradjana ove zemlje.usput na tih 90% gradjdana se ustav i odnosi.ovih 10% su izuzeti i od ustava i od zakona.zar ne?
prema tome mislim da bi bilo lepo da nam neko procita u kratkim crtama ili bar preprica sta u tom ustavu pise.bilo bi lepo!!ali...
malo mi smrdi to jedinstvo i euforija u odnosima dss-srs-ds.malo mi je to sve vestacki.malo vise!!ali...
hocu da kazem da njima nije bitan ni ustav ,ni srbija,ni narod pogotovu nego prave pozicije pred izbore,i smisljaju kako da svi operu ruke od katastrofe koja nas je zadesila!!!

Aca

pre 17 godina

DObro je da se konacno ostvarila zelja gradjana srbije koja je iskazana 5.oktobra 2000.a to je moderna demokratska srbija koja je ovim aktom zavrsila sa tuznom prosloscu i okrenula se ka boljem sutra.Dobro je sto je u srbiji konacno zavrsena borba koja je podigla narod 2000.jos bolje je sto je tekst usaglasen pred samu godisnjicu najvece srpske demokratske pobede.Lose je samo sto ovaj dan nije docekao nas najbolji premijer Zoran Djindjic.Sada nam ostaje smo jos da udjemo u EU i onda smo skroz zavrsili borbu zapocetu 5.oktobra 2000.

Jan

pre 17 godina

Posto po ustavu spadam u "ostale" gradjane srbije, upravo cu taki i da se ponasam na glasanju za ustav.
Tamo ce biti oni koji su izasli na glasanje i oni "ostali"

aleksandar

pre 17 godina

Vojvodina je uvek bila deo Srbije i uvek ce to biti. Ovo nije autonomasko pitanje vec pitanje koliko je Srbija spremna daleko da ode u priblizavanju EU. Nadleznosti koje spominje Kostres je usvojilo Pokrajinsko izvrsno vece, na cijem je celu Bojan Pajtic. O njima je organizovano nekoliko medjunarodnih strucnih konferencija i okruglih stolova, i one nisu nista vise od nadleznosti koje imaju sve regije recimo Francuske, Spanije, Hrvatske...
Ovakav nacin donosenja Ustava je apsolutno neprihvatljiv. Za danas je zakazana sednica Skupstine na kojoj ce biti usvojen predlog ustava, a do podneva taj tekst jos uvek nije objavljen. Cak ni poslanici ne znaju sta ce to usvajati veceras.
Nazalost, ovaj ustav predstavlja samo pobedu radikala. Cak i DS je morao da odustane od platforme PIV-a za Vojvodinu koju su sami usvojili, i pristali su na truli kompromis koji nece doneti napredak Srbiji.

Dragoljub

pre 17 godina

Sramota je kad se Ustav i njegovo donosenje koriste u dnevno-politicke svrhe. Ako se za 1/2/5/10 godina konacno Srbi opasulje i shvata da: 1) Kosmet nije ni de facto ni de iure deo Srbije; 2) Da Srbiji NIJE u nacionalnom interesu da na svojoj teritoriji ima milion i kusur neprijateljski raspolozenih Albanaca, da li ce se tada menjati Ustav ili donositi novi? Koji su mehanizmi za promenu Ustava ugradjeni u predlog novog Ustava? Da li ce Srbija imati predsednicki ili parlamentarni politicki sistem? Sto se tice cirilice. Ja volim, i pisem cirilicom, ali sta cemo sa manjinama (Madjari, ti isti Albanci koje bismo hteli u nasoj drzavi, Hrvati u Vojvodini, pa Rumuni, Slovaci, itd) koje ne pisu cirilicom? Kako ce manjine komunicirati sa lokalnom samoupravom na svom jeziku ako ne mogu da koriste svoje pismo? Sta cemo sa brojnim radnjama koje imaju firme istaknute samo latinicom?
Ovo su samo NEKA od pitanja koja proisticu iz OBJAVLJENIH delova ustavnih resenja. A gde su neobjavljena resenja?
Dalje, referendum krajem oktobra nije mudro resenje. Mnogo bolje jeste da se i referendum i opsti izbori odrze krajem decembra, kada ljudi iz Dijaspore dolaze u Srbiju da tamo provedu praznike. To bi omogucilo mnogo vecu izlaznost biraca.
Dalje: ko ce kontrolisati glasanje na Referendumu? To sto parlamentarnim partijama izgleda odgovara donosenje ovog i ovakvog ustava na ovaj i ovakav nacin otvara mogucnost "izborne kradje", ako ne bude bilo nezavisnih posmatraca. Ako ne bude nezavisne kontrole, nije tesko zamisliti da se pretstavnici raznih partija na birackom mestu dogovore i falcifikuju rezultate po svojoj volji. To pogotovo vazi za Centralnu izbornu komisiju gde su mogucnosti falcifikata i zloupotreba strahovito velike.
Zato predlazem da podaci kao sto su broj upisanih biraca, broj izaslih biraca i broj biraca koji su glasali za ustav budu javni i objavljeni na Internetu za svako biracko mesto, tako da se najsira javnost moze uveriti da li Centralna izborna komisija obavlja posao kako treba. Bez javnosti rada i transparentnosti nema demokratije, a bez demokratije nema zastite nacionalnih interesa.

Rade

pre 17 godina

Nikada se nisam osecao tako lose tako tuzno kao sada za vreme vladavine Kostunice i njegove jadne ekipe,za vreme Milosevica postojala je nada da ce biti bolje kada ode a sta sada kada su stranke bukvalno se udruzile i ne priznaju ni narod ni drzavu ,ljudi pa ovo je stvarno katastrofa .

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Niko nema pravo da igra sa jednom zemljom koja ima status drzave vec 200 godina,koja ima Universitet od 1838 godine,koja ima Pravni fakultet 160 godina,to vazi i za gospodu Tadic,Kostunicu i Nikolica.Skupstina jedne drzave je ogledalo naroda u kojoj zive.Mi Albanci pamtimo Skupstinu Srbije koja je pocetkom 1989 godine predlozila amandmane na Ustav Srbije kojima ce Kosovu biti oduzeti vecina autonomnih ingerencija,ukljucujuci i kontrolu nad policijom,obrazovanom i ekonomskom politikom,izbor zvanickog jezika,kao i pravo veta na dalje promene Ustava Srbije.Skupstina Srbije je 28. marta 1989 godine izglasala usvojene ustavnih promena,cime je prakticno oduzeta autonomija data Ustavom iz 1974.godine.A sada ,posle 17. godina nama se nudi iz te iste Skupstine sustinska autonomija.Nemojte zloupotrebiti Skupstinu za vase licne interese.I pokojni Milosevic je okalao Skupstinu Srbije i ponizio sopstveni narod.Enver Kelmendi,29.septembar 2006

Pavle

pre 17 godina

Demokratska Stranka Srbije se dugo godina zalagala za stvaranje ravnopravnih regija u Srbiji, i jedno od njihovih izbornih obecanja je bilo izjednacavanje regije Vojvodine sa ostalim regijama u Srbiji koje bi bile stvorene novim ustavom. Duboko sam razocaran da je DSS pristala na kontinuitet anahronog resenja "AP" Vojvodine, umesto da je istrajala u svom zalaganju za ravnopravne regije.

Srdjan SM

pre 17 godina

Što se ljudi čudite zašto će referendum biti 2 dana? Pa kako drugačije da se dobije potreban odziv građana da bi ta brljotina prošla! Noću će da krakaju kutije sa listićima!

marko

pre 17 godina

ja ne mogu verovati da je demokratska stranka pristala da nam ustav nametne cirilicu. i posle mi tadic namrsten glumi kako mu je mucno sto je predlog ustava donet bez javne rasprave.

Advokat

pre 17 godina

Nije mi bas jasno ovo oko referenduma. Ima tu jedna stvar koja moze da kompromituje citavu pricu,nezavisno od toga sta ko misli o samom tekstu ustava. Naime, da bi bio uspesan, na referendum mora da izadje vise od 1/2 biraca. Ako je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, onda glasanje na referendumu mora da obuhvati i birace na Kosovu. Ali koliko njih stvarno ima? Kako cemo da utvrdimo koliko uopste ima biraca u Srbiji ako ne mozemo da prebrojimo one na Kosovu, a Kosovo je sastavni deo Srbije? I sta je onda polovina od tog broja? Mi ustvari i ne znamo koliko ima biraca u Srbiji ako racunamo i Kosovo, pa samim tim ni koji to broj pretstavlja polovinu od ukupnog broja! Mislim da su se legalisti malo preracunali. Bez imalo zelje da budem maliciozan, tesko cemo ovu stvar objasniti Evropi i svetu, ako se neko seti da potegne to pitanje.

Aleksamdar Milosevic

pre 17 godina

Ovo je ostvarenje mnogo toga za sta se opozicija borila u vreme SPS vlasti. DA za novi ustav. Svidja mi se sto jedino zvanicno pismo cirilica. Cuvajmo svoje i ucimo od drugih.

Aca

pre 17 godina

Super ako u preambuli pise da je samo kosovo deo Srbije onda Vojvodina nije deo Srbije ili nij epokrajina ili sta. Ja ne razumem mislila sam da postoje dve pokrajine. Onda pismo znaci ako koristim latinicu onda rusim ustavni poredak, e pa ovo je ludo. I na kraju sramno je ono "ostalih građana" to je diskriminacija!

new york

pre 17 godina

Ovo je stvarno najbolji ustav koji je Srbija ikada imala. Samo se pitam koko ce se Srbi osetiti kada se probude sa ovog lepog sanjaranja :-) .

Dr Janko Veselinovic

pre 17 godina

pa dobro ljudi (vi koji ste pisali predlog ustava i predstavnici partija koji su ga podrzali) da li ste vi normalni?
pa kakva je to glupost sa cirilicom (sad videh na tv strimu vesti b92 preko net-a). pa postoje zemlje kao npr engleska i usa u kojoj cak ni jezik nije propisan a vi hocete da propisete cak i pismo i to ni manje ni vise nego ustavom!!!
ja kao istoricar ne znam da li trenutno neka zemlja i ima propisano pismo, a kamoli da se to radi u nasoj zemlji koja fakticki koristi dva pisma. ako se negde treba ustavom propisati pismo to sigurno ne sme biti u srbiji. koji se genije setio toga i sta su predstavnici partija gledali kada su se slozili sa tekstom ustava? to je u stvari odluka o ubijanju latinice, ne znam kako se to drugacije moze protumaciti?
a ako postoji jos negde ustavom propisano pismo onda cemo bar biti jedina zemlja koja ima ustavom propisanu zabranu kloniranja :-) nadam se samo da ustav nece dobiti podrsku narodu bez obzira koje ga partije podrzale.

Mirko Ninkovic

pre 17 godina

Ne razumem se u ustavno pravo, ali kao gradjanin ove zemlje mogu da budem zadovoljan ovim predlogom Ustava. Solidan je, mozda bi mogao da bude i bolji, ali mislim da je u ovom trenutku najbolje resenje. Ne mislim da bi javna rasprava mnogo sta promenila. S' obzirom, ko su nam poslanici i politicari uopste, daj boze da bismo Ustav sa javnom raspravom doneli do kraja sledece godine. Ako su cetiri-pet najvecih stranaka razmatrale Ustav, mislim da ce taj dokument posle referenduma biti sasvim legitiman. Konsultovanje sa malim, neparlamentarnim strankama bi ceo proces prolongiralo, a dovoljno vremena, na zalost nemamo. Zato cu glasati vrlo rado na referendumu, za Ustav koji ce bar za neko vreme resiti nase probleme

Ida Tot

pre 17 godina

Ostali gradjani na drugom mestu, razmislite, i medju srbima a i medju ostalima je previse mladih, skolovanih koji su vec glasali nogom, tj. napustili domovinu, da ne ostane zakratko drzava samo starih i proverenih srba. Bugarska i rumunija za 3 meseca u Evropi a Srbija, drzava srba i nekih ostalih ostade crna rupa na karti Evrope

Marko K.

pre 17 godina

Srbija je drzava svih srba, cirilica je zvanicno pismo... Jos da se ustavom propise da se za slike za licnu kartu moramo slikati u Guci i sve ce biti kompletno. Znaci od sada i vozacke dozvole, pasosi... sve na cirilici. Divota.
E Tadicu, Tadicu... u lepo si se drustvo uvalio, kao Superman si skinuo fensi odelo ispod koga su se pojavile nardona nosnja, opanke i sajkaca.

Voja

pre 17 godina

Ja zelim da zivim u parlamentarnoj (ne predsednickoj) republici (nikakvoj crnoj monarhiji), gradjanskoj (ne srpskoj i ostalih, jer to sto sam srbin me ne cini boljim ili drugacijim) drzavi, u kojoj su garantovana ljudska prava i zabranjena diskriminacija izmedju ostalog i seksualnih manjina. Zbog toga necu glasati za ovaj ustav. Trebalo je prvo da nas pitaju.

Sasa VR

pre 17 godina

Prosto je neprihvatljivo da u novom ustavu nece biti regionalizacije Srbije vec samo autonomnih pokrajina. Pocetni predlozi ustava su kao glavno svojstvo navodili regionalizaciju Srbije na 6 regiona, odnosno 5 + Kosovo, sto bi Srbiji obezbedilo izvesnu finansijsku nezavisnost izmedju regiona, koji bi bili ovlasceni da u nekom domenu sami odredjuju svoje prioritete. Pravo je cudo da su se smilovali po pitanju Vojvodine koja ce imati kakvu takvu autonomiju. Ostatak Srbije ce nastaviti da propada zbog prevelikog odliva stanovnistva i sredstava u Beograd. Stvarno strasno. Ni po pitanju pisma stvari nisu najbolje. Srbija treba da ima dva zvanicna pisma jer je "istok na zapadu i zapad na istoku", pa u skladu sa tim tako treba i da se ponasa. Sve u svemu ustav ne donosi skoro nista novo a po mnogo cemu je van vremena kome pripadamo.

Vojvodinian

pre 17 godina

Nakon što sam u prošlosti doživeo omalovažavanje ćirilice od komunofašista koji sada nameću ćirilicu kao državno-službeno znamenje, sada ću usvojiti latinicu i, nikada ne zaboravljajući nametnuto (ćirilično) pismo, pozvati sve misleće i istinski duhovne ljude da jednom za svagda shvate da se sloboda ne dobija samo jednim velikim izrazom nezadovoljstva poput 5. oktobra, već svakodnevnim časnim i hrabrim životom nakon njega; ne pakovanjem kofera već svakodnevnim podizanjem nivoa življenja u državi kojoj veličina i ugled zavise od naše hrabrosti i sposobnosti da je ne prepustimo mulju koji sebe naziva društvenom elitom.
Upornost. I ne samo jedan dan duže od njih, jer u mraku su navikli da odrade svoj deo posla.
No passaran gluposti, primitivizmu, podlosti, nasilju.
Odbrana Vojvodine sada mora biti shvaćena kao simbol odbrane od zajedničkog satrapa, zbog kojeg je prelepa reč Beograd prestala da zvuči kao Grad i,na žalost, ostala simbol palanačke svesti umazane mimikrijom velegrada.

od sada ekstreman

pre 17 godina

pa sada necu podrzati ustav dok se ne uvrsti da je latinica zvanicno pismo. ozbiljno. pa moramo ih jednom kazniti da im vise na padne na pamet da uvrste ovakvu neku glupost. oni podcenjuju nas normalne time sto toliko izlaze u susret drugoj strani... i mi moramo imati razumevanja za to... pa moramo se vec jednom usprotiviti tome i kazniti ih. moramo ih nauciti pameti.
samo da saznamo proceduru, da li je bolje da se bojkotuje ili da se glasa protiv ustava. i da ne podrzavamo sve dok se ne uvrsti da je latinica zvanicno pismo, i vise im nikada nece pasti na pamet da nas podcenjuju.

Чедина Зебра

pre 17 godina

"U predlogu ustava oko koga su se stranke dogovorile sugeriše se da je Srbija država Srba i svih građana, da je jedino zvanično pismo ćirilica, himna Bože pravde, a da se ukida i društvena svojina." Коначно сам дочекао оно због чега сам протестовао током деведесетих. Веома сам задовољан.

1 od ostalih koji su otisli

pre 17 godina

Ja lepo u nedelju odlazim "kuci" u Segedin
- sad sam samo skoknuo "kuci" u Vojvodinu da posetim familiju - da glasam na lokalnim izborima u Madjarskoj, a za ustav srbije uopste nisam zainteresovan. Vec odavno nemam nikakve nade da su ovi klovnovi sposobni na bilo sta sto valja ovoj drzavi. Oni se igraju politike. A lokalni izbori u drzavi kojoj nisam gradjanin imaju daleko vise uticaja na moj zivot nego ustav drzave u kojoj sam rodjen. Uopste ne razumem one koji ce otici da glasaju o ovom ustavu srba i ostalih, i sta ja znam, o kome uopste ne znaju nista. Stvarno ne.

Goran, Pozega

pre 17 godina

Gledam jos jedan "istorijski trenutak" na TV u pokusavajuci da se setim koji je to po redu "istorijski trenutak" u proteklih 15 tak godina. Gledajuci Borisa koji impresioniran ustavnom zastitom prava dece i zena (zaboravio je bolesne i stare) velica demokratski karakter Ustava pri tome zaboravljajuci cinjenicu da je pisan polutajno, bez uvida javnosti (cak i poslanika ), a samim tim i bez mogucnosti da gradjani intervenisu po pitanju njegovog sadrzaja sto je jedno od savremenih civilizacijskih dostignuca a samim tim i preduslov njegovog demokratskog karaktera. Radikali se pozivaju na evropske pricipe a Albijanic upravo pocinje predavanje o istoriji ustavnosti i zakonitosti Srbije od Dusana, Sv. Svetog Save, ameba, kosmickog praska itd... itd...
Sada ce socijalisti da pricaju o odbrani Kosova i tako u krug svakih nekoliko godina. Gradjani ce potpuno odusevljeni sto ih neko nesto pita pohrliti na referendum uvereni da petominutnim odlaskom u Mesne zajednice i skole brane "Sveto Kosovo" ne videci da po ko zna koji put vlast odgovornost, koju ne sme da preuzme, prebacuje na njih... i tako sve u krug svakih nekoliko godina. Ej bre ko je ovde lud?! Dokle Srbi?! Dokle?!

3OPAH

pre 17 godina

Dragi sunarodnici,
meni Kostunica ni njegova vlada uopste nisu simpaticni, pogotovu ne SRS.
Skupstina veceras usvaja Ustav i imacemo mesec dana da se sa njim upoznamo i da na osnovu toga dame svoju (ne)saglasnost na referendumu.
Ne vidim zasto je lose da je jedino zvanicno pismo u sluzbenoj upotrebi cirilica. Privatno moze da koristi svako sta hoce, latinicu,hijeroglife itd.
Ne znam zasto se toliko vas buni protiv predloga za Vojvodinu. Nije ni malo dobro novo komadanje drzave,pa valjda smo nesto naucili iz ne tako davne proslosti.
Neki se bune sto je iznad grba kruna, koja je inace iznad grbova mnogih evropskih republika, napr. Madjarska. Kruna u ovom slucaju izrazava nesto sasvim drugo.
Manjinama su zagarantovana najveca prava.
Zato se opustite i izadjite na referendum.

Ivan M

pre 17 godina

Koja katastrofa. Podpredsednica Vlade i Ministar Inostranih Poslova nisu znali sta pise u tom predlozenom ustavu dva dana pre ove sednice. Svaki normalni ustav bi bio predmet ozbiljne i sveobuhvatne debate u skupstini, a ne ove smejurije veceras. Ovo mi se sve gadi i ne mogu ni da pomislim da ustav moze da bude usvojen sa ovakvom "procedurom". Sram da te je bilo, Tadicu.

Milance

pre 17 godina

Bas lepo sto sam vec glasao, kako neko rece, "nogom" i zivim u drzavi koja pripada svim njenim gradjanima a ne "srpskom narodu i nekima drugima". Amin! Neka vam je sa srecom, dragi sunarodnici.

Zoran

pre 17 godina

Vise se mudzahedina skupilo na protestu u Sarajevu nego liberalnih omladinaca iz tzv "demokratskog bloka" na protestu u Beogradu!

Vidimo se u Champions League

pre 17 godina

Sad sam siguran da cemo dobiti nezavisnost. Nikoga nisam video da neko steti svjojo drzavi (Srbiji) kao srpski politicari u proslih 15 godina. Sama greska do greske. Treba biti stvarno glup (da ides protiv celog sveta).A najtuznije je sto misle da su u pravu, i da ceo svet gresi. Uvek ima neka teorija konspiracije protiv Srbije (koji oni sami stvaraju, a ne gledaju realnost i cinjenice).A i mislim da nisu culi za 'kad ne mozes da ih pobedis, pridruzi im se'...Alal vera skupstini Srbije i hvala im puno za sve.

Hermiona

pre 17 godina

Umesto da se ponosimo sto znamo i latinicu i cirilicu i tretiramo jednako oba pisma, mi se zarad nepismenih odrekosmo latinice. Odrekli smo se i gradjanske drzave XX i XXI veka i stvorismo nacionalnu onakvu kao u XIX. Ako ce ovo da smiri kuknjavu nad srpstvom onda uredu. A da je anahrono -jeste.
Nema ni reci o predaji gradjana Stalnom medjunarodnom krivicnom sudu. Nije cudo, te institucije nije bilo u XiX veku.
Al' je Tadic odbranio gradjanske principe! Glavno da se predsednik bira na direktnim izborima a ne u parlamentu sto je prirodnije u ustavnim demokratijama.
Sve u svemu-ja ga majci na referendum ne idem pa makar trajao mesec a ne dva dana!

Хатишериф

pre 17 godina

Коначно права ствар. Устав који ће решити већину српских дилема. Доста више са двојствима и тројствима, почевши од писма, химне па до државног уређења. Та наша "шароликост" и амбивалентност о најважнијим питањима за једну државу нам је и дошла главе. Сад ће лепо да се зна "ко коси, а ко воду носи". Живела Србија!

Moma

pre 17 godina

Zar Beogradu nije jasno da sva zla u poslednjih 15 godina su pocinjala tako sto su nametali nesto na silu i bili su su gluvi za glas razuma.Samo je pitanje kada ce se bumerang vratiti i kojom silinom.Neka nam je bog koga toliko prizivaju u pomoci

nebojsa

pre 17 godina

i skupstina je usvojila predlog ustava. i g17+ (ciji je inace logo latinicni) i demokratska stranka svi zajedno u kolu sa dss-om i radikalima odlucise da imamo ustavom propisano pismo. ako ovo prodje referendum, a nadam se da nece, ja cu se izjasniti kao marsovac ili kao neka manjina, bilo sta samo ne srbin kako bih dobio prava da mi se zvanicni dokumenti urucuju na latinicnom pismu.
ja stvarno ne mogu verovati koliko su se nisko spustili g17+ i ds da bi izasli u susret dss-u i radikalima. jos cu na kraju glasati za ldp. nisam verovao.

Latinica

pre 17 godina

Iako je jasno da se ovaj oktroisani ustav donosi kako bi se “spasio” Kosmet, ne sme se zaboraviti da je to ujedno i najvuši pravni akt države Srbije, koja je kako u njemu piše, „država srpskog naroda i građana koji u njoj žive” ili je to možda samo mrtvo slovo na papiru?!

Jedan Srbin

pre 17 godina

BRAVO!!! samo sloga srbina spasava! bravo vojo majstore. lepo je videti da su svi slozni. to je ono sto srbiji treba. i lepo je videti da su neke stvari takve kakve odavno treba da budu. naravno, srbija je drzava srpskog naroda i tako treba da glasi a da se ne zaborave i manjine. i naravno, cirilica je nase pismo i samo cirilica. napokon da se i ona zastiti. ko zeli latinicu neka je pise gde zeli ali mora da se zna gde mora biti cirilice. napred srbijo!

Ned

pre 17 godina

Igrajte se ustava i referenduma do mile volje. A sto se tice preambule i Kosova samo me nesto interesuje-kako cete prinuditi 2 miljuna albanaca da zive u Srbiji.
P.S. Pre izvesnog vremena citao sam jednu pametnu misao koja kaze : postoje dve stvari koje nemaju granice, a to su kosmos i ljudska glupost. Kada vidim sta se desava sa tzv. ustavom zakljucujem da ljudska glupost narocito nema granice.

neven

pre 17 godina

Da je Zoran Djindjic danas ziv mislim da bi bio zadovoljan sto SRS i SPS glasaju za ovakav ustav. Naravno da on nije perfektan ali nismo ni mi perfektni. Treba biti pragmatican i reci da ovo jeste stvarna pobeda 5. oktobra. Danas su SRS i SPS prihvatili demokratsko uredjenje kao nacin vladanja.

Vojislav

pre 17 godina

Moj imenjak, koji je predsednik vlade, vazi za jednog od najboljih poznavaoca Ustava tj Ustavnog prava. Prilikom svoje inauguracije za predsednika SRJ najavio je rad na novom Ustavu. Proslo je pet godina a taj famozni ustav se donosi na vecernjoj hitnoj sednici parlamenta. Nikako da se otrgnem utisku da svi gradjevinski preduzimaci bitne (sporne) stvari zidaju vikendom kada ima malo ljudi i NE RADE INSPEKCIJE. Tako mi izgleda i ovo vecerasnje zasedanje, kao da se negde zuri, kao da su svesni da ce jos vrlo malo biti na vlasti. Doduse, pitanje je kakav ce to biti Ustav koji nije prosao javnu raspravu, iako je to najvisi preavni akt jedne drzave, iako su se svi oni (politicari) kleli nama (narodu) da nece donositi Ustav kao Milosevic i njegova klika... Ponovo se sada raspisuje referendum , kao kod Milosevica, a lopta se prebacuju na narod. Zanimljivo ce biti koji procenat naroda ce (ne)izaci prvo na taj referendum a posle i na izbore na svim nivoima! Ko sada cuva stolicu, tj fotelju, a ko vodi racuna o drzavi i narodu? E drzavo, mnogo si naporna...

Zoran021

pre 17 godina

Koliko vidim mogli su da izglasaju i da je planeta Zemlja ravna ploča i to da ubace u Ustav , pošto i preambula o Kosovu nema puno veze sa stvarnošću kao i ovo !

Umoran od svega...

pre 17 godina

"Srbi i ostali građani", ćirilica jedino pismo, eksplicitno i nepotrebno pominjanje Kosova i zaklinjanje u isto... I verovatno još na desetine stvari koje ćemo primetiti tek kada vidimo tekst Ustava. Šta reći...

Dragana Pavlovic, Frankfurt

pre 17 godina

Dijaspora je presrecna sto su normalne i zdrave politicke snage u Srbiji definitivno postigle sporazum o novom modernom evropejskom Ustavu srpske drzave. Licno mi je drago da vidim kako samo luzeri i totalno marginalne politicke persone gube nerve i prave buru u casi vode. Sve cestitke svim gradjanima Srbije povodom novog Ustava!

Vesna

pre 17 godina

Bez pravog i istinskog prekida kontinuiteta sa svime sto je predstavljalo bivsu vlast u Srbiji (Milosevic) nema moderne, gradjanske i demokratske Srbije. Taj prekid kontinuiteta je mogao da ucini samo novi Ustav, i to usvajanjem na ustavotvornoj skupstini! Sad je opet sve lepo propalo. Ustav donet u subotu vece, sa pozicije nacionalistickih stranaka.. sramota.

miodrag rakita

pre 17 godina

Demonstranti su često uzvikivali parole: "Fašisti!" i "Mladića u Hag". Brutalan odnos policije prema demontrastima po modelu 97.

zt

pre 17 godina

Muka mi je i od Srbije i od Ustava, od raznih DS(S)ova, SRSova, SPSova i inih a pogotovu mi je muka od raznih cirilicara i bilo kojih koji pokusavaju bilo sta da nametnu meni ili drugima

Stanko

pre 17 godina

E, mene osim sto mi je muka i od ustava i od drzave i od vlade, zanima samo da li ce neko da pita "sve njene gradjane" koji zive na Kosovu, dakle nase komsije i sunarodnike Albance sa Kosova, sta misle o Ustavu, tj. hoce li neko omoguciti i njima da glasaju posto vec pricamo o nekoj teritoriji na kojoj, fakat, sada samo oni i zive... Cisto da budemo fer... I kad zakljucimo ustavom da je Kosovo nase ocemo sutra da ustanemo da se bijemo s njima i sa svetom kad nam ga otpisu i kad nam ne budu dali da tamo idemo... kad cemo bre da se probudimo

Deki

pre 17 godina

Baš bi voleo da vidim lik onoga koji će glasati za ovo čudo. Ja toliko bolestan nisam, taman da ga podrži i sam Džorž Buš.

Aca

pre 17 godina

Sto se mene tice, sve je jasno bojkot referenduma, a za Ustav neka im glasa Bog, kako rece Kostunica: "dace Bog da imamo ustav", pa onda, gospodo, ako ce dati Bog (verovatno i on pise cirilicom),a ne gradjani, vi izvol'te pravite bozji refrendum, a mi gradjani cemo cekati neki bolji nacrt...

Janko

pre 17 godina

Ma uvedite da se Guca, Sumadija, Velja i Vojislav pisu obavezno cirilicom ali nemojte ustavom propisivati zvanicno pismo. 21. vek je ljudi, gde ste videli da ozbiljna zemlja propisuje ustavom zvanicno pismo, i cemu to???

Svastikin but

pre 17 godina

Srpski ustav je dobar, ali nije odlican. Da bi bio odlican, u preambulu treba svakako da unesete i da je Madagaskar autonomna pokrajina u sastavu Srbije. Jer, imate otprilike podjednak uticaj na Madagaskar koliko i na Kosovo. Salu na stranu, ovakav ustav ne bi vam ni Nusic napisao.

Nikola Pucarevic

pre 17 godina

Neka je sramota DS sto se sad nasao vaznim da se vrati u Skupstinu, a posebno svih "demokratskih" politickih partija sto na ovakav nacin, sa ovakvim sadrzajem donose Ustav! Neka je sramota svakog demokratskog gradjanina i gradjanke ove zemlje koji glasaju na referendumu.

Joe

pre 17 godina

Kada macke budu imale pravo glasa i kada se pozeri u zemlji Srbiji budu cenili mozda ce ovakav Ustav i da se izglasa. Licemeri estradni.

Joe

pre 17 godina

Misim da ce uskoro Emir da snimi film o nasem kucaniku i ustavodonositelju! Scenario je vec razradjen na Mokroj gori. U produkciji SPC.

Leteći Holandjanin

pre 17 godina

A jedna od poslednjih stvari kojom sam se u Srbiji ponosio bila je ravnopravnost ćirilice i latinice... Ima li kraja samounižavanju ove zemlje i političkom diletantizmu DSS-a i (ne mogu da verujem da ovo pišem) DS-a? Jako tužno...

János

pre 17 godina

Tadiću, Pajtiću kojim ste to putem krenuli? Pošto ste se prodali? SRAMOTA za DS.
Deco. Zona sumraka nad Srbijom, Ne novom ustavu, čak je i Miloševičev bio bolji. Pakujem prnje, kuda god da pođem, i tamo mogu da potpadnem pod kategoriju "ostali".

Milos

pre 17 godina

Pisem latinicom, ali jako podrzavam cirilicu kao zvanicno pismo, jer smatram da treba da se ocuvaju tradicija i kulturne vrednosti. Stav da je Srbija "drzava Srba i svih gradjana" je normalan i nikome ne oduzima slobodu.

kraza

pre 17 godina

Kad nisu znali da nađu način da kosovskim ljudima omoguće miran život, sad će im "pomoći" otrcanim parolama iz novog ustava. Zar oni misle da su ovi iz Evrope sisali vesla. Pretpostavljam da će za par dana "iz tehničkih razloga" tekst ustava biti povučen na doradu, a složna bratija će se ponovo ustremiti na nekog ko nam sreću kvari. Recimo Ahtisarija.

Djuradj

pre 17 godina

Stvarno nebulozno da se zahteva javna rasprava o Ustavu. Ne znam sta kome smeta cirilica? Da li Grcka ima neke probleme zbog alfabeta? Pa i Bugarska ide sa cirilicom u EU.

Goga

pre 17 godina

Bez obzira da li je ustav dobar ili ne, lose je da nije bilo ni jednog prtovi glasa, cak ni uzdrzanog glasa. To nema nigde u svetu. Dobro je da je neko bio protiv, barem to bilo na ulici.

Барбапапа

pre 17 godina

Надам се да се Б92 полако спрема да му сајт буде на ћирилици? Боље на време да мислите. Живела Србија!

Ivan

pre 17 godina

Pa sta treba da pise u Ustavu? Da je Srbija zemlja svih naroda na planeti? Bas me interesuje da li u ustavu SAD pise da su SAD drzava svih americkih drzavljana, Portorikanaca, Meksikanaca, Kineza, Japanaca i svih ostalih koji legalno ili nelegalno zive u njoj. Mislim da su za pismo ipak trebali ubaciti i latinicu, ne zbog manjina vec zato sto se to odomacilo i medju Srbima. Onaj Ceda je smesan. Namerno kontrira ne bi li neko slucajno glasao za njega. Da se kojim slucajem slozio s donosenjem Ustava, imao bi isto misljenje kao i ostale stranke pa ko bi glasao za njega. Divna ekipa: Ceda, Canak, Natasa Kandic, Zarko i Natasa Micic.

3OPAH

pre 17 godina

Nemojmo se stideti cirilice, ja zivim u Ceskoj, prijatelji su imali zelju da nauce srpsku cirilicu i mogu samo da kazem da sam cimera naucio da cita i pise srpski dok smo ispili 3 piva.

ilija

pre 17 godina

"Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi" Valtazar Bogišić, doktor prava, tvorac Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru 1888.godine.

Milenko

pre 17 godina

Хвала Богу! Било је крајње време да добијемо наш Устав. 103 година чекања, сви на референдум

Peca

pre 17 godina

Neverovatno koliko ova zemlja ima vremena na pretek. I dalje se vreme trosi na nevazne stvari, populizam i prazne fraze o jedinstvu naroda... Mislim da nam se vracaju 90-e. Samo je sada mnogo teze sve to opet gledati i trpeti.

Šekspir

pre 17 godina

Osim toga što pored ćirilice nije dodata i latinica (što je arhaizam, jer je latinica čak i više u upotrebi) drugih primedbi na tekst ustava nemam.

Marko

pre 17 godina

Ovaj Ustav je mitomanska priča, priča prošlosti, još jedan dokaz da smo mi i posle šest godina taoci zločinačke politike Srpske radikalne stranke. Naravno, bojkotovaću referendum.

Banconi

pre 17 godina

Gle čuda, Srbija je zemlja Srba i ostalih. Ja sam čuo da u je tamo nekom modernom svetu Japan u stvari država Kineza. Gle još većeg čuda, u Srbiji je zvanično pismo ćirilica. Ma zamisli samo. Ni hijeroglifi, ni kanđi, ni hirogana, nego ćirilica. A o teritoriji da ne govorimo, gde je još neka zemlja tako čvrsto definisala nepromenljivost svoje teritorije? Molim vas, pa ko je još video da neko svoju staru tradicionalnu pesmu stavlja za himnu? Pa još koristi tamo neke zastave i grbove s kokoškama? Ma retrogradno, nema šta, ako nas to ne dotuče, ništa neće! B.

Nemanja

pre 17 godina

Zasto da ne pisemo cirilicom kad je nasa? Zasto Bugari ne pisu latinicom iako je imaju? Takodje i Makedonci. I treba sve da bude na cirilici! Iako ne volim ovu vladu, ovo mi se svidelo. Srbin sam i ponosan sam svog pisma i svoje drzave.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 17 godina

Prvo smo imali brze pruge Srbije. Znamo gde su nas one dovele (mene cak u Kanadu). Onda smo dobili brze kafe Srbije. To i nije bilo tako lose. Sada imamo i brze Ustave.

nikola

pre 17 godina

zbog one cirilice iz principa ne bih glasao za ustav. Vojvodina nije nista posebno dobila, tako da ni oni verovatno nece podrzati ovaj ustav. Svi znamo da su nam ustavi tradicionalno zvucali ok, ali da ih niko nikad nije postovao, tako da i ovi "garantovani" prihodi nista ne znace ako izvrsna vlast ne dodeli sredstva, jedini nacin je da mogu zakonima da obezbede naplatu.

Hehe, kad b92 prelazi na cirilicno izdanje sajta?

Demokrata

pre 17 godina

ma koliko da sam bio protiv Kostunice, ma koliko da sam zamerao tadicu na komrpomisima, svaka im cast na ovom ustavu! Cirilica jeste nase staro pismo, Srbija jeste drzava Srba, i to je najnormalnija stvar kao i svuda u svetu gde je engleska drzava Engleza itd. Kosovo jeste deo Srbije i oduvek je bilo. Zastava, grb, himna, za sve im svaka cast i hvala im nakon svih gluposti. Jedino im zameram sto smo cekali 6 godina na ovaj veliki dan.

Zoran

pre 17 godina

Pobeda snaga koje olicavaju Brana Crncevic i slicni likovi sa bajkama o nebeskom narodu nad snagama realnosti, nad ljudima koji traze bolji zivot a ne obecanja o nebu na koje ce svaki Srbin da se popne.

srdjan

pre 17 godina

Nije bilo demokratskog ambijenta koji je neophodan za detaljniju analizu jednog velikog broja sustinskih pitanja. Zasto samo cirilica kao pismo a zelimo u Evropu gde to niko ne razume. Ko zna koliko jos takvih pitanja ima a koje cemo otkritir tek u narednom periodu? Zasto nisu otvorili javnu raspravu o povodom izrade novog Ustava. pa nije valjda da je tih 250 poslanika zajedno s ministrima najpametnije u Srbiji? Ako oni misle da jesu onda nam nema spasa ...

Auslender

pre 17 godina

Bilo je vazno doneti novi ustav. Postoje razlozi koji se mogu naslutiti a da je njgovo donosenje "presiralo" potvrdjuje politicko jedinstvo svih stranaka. Bili smo kao kuca bez krova. Nista nismo imali.
Sada je vec bolje.

nikola

pre 17 godina

Ja cu izaci na referendum, i glasacu protiv ovog Ustava. Mislim da ce se mojim glasom mnogo teze manipulisati ako izadjem i glasam protiv, nego ako uopste ne izadjem, jer koliko znam, da bi referendum uspeo, potrebno je da ZA glasa vise od polovine ukupnog birackog tela. Znaci, izlaznost i nije toliko bitna, vazno je da vise od polovine ukupnog birackog tela na glasa za ovaj Ustav.

vladimir

pre 17 godina

Bojkot naravno. Šta drugo kad po mraku odlučuju. Ko im daje pravo da vređaju građane i njihov zdrav razum? Šta to treba da znači? Gde mi to živimo? Ćirilica? Kosovo bez Albanaca? Pa nama stvarno nema spasa.

Beogradjanin

pre 17 godina

DSS i SRS glasaci ce sigurno glasati za ustav. Neki od Tadicevih glasaca ce glasati. To je vise nego dovoljno da na referendumu pobedi ovaj ustav koji u potpunosti podrzavam. Napred ujedinjena Srbijo. A ovih Cedinih tri stotine pristalica(smesno) ako im se ne svidja poslacemo na godisnje odmore po svetu u sta oni kazu najdemokratskije zemje (zapad, usa, engleska itd), pa neka nauce njihovu konstituciju pa ce videti da u Americi Amerika je zemlja NE svih njenih gradjana nego Zemlja Amerikanaca i svih Njenih gradjana, da je Texas neodvojivi deo Amerike iako su Meksikanci velika vecina, gde se Generali NE hapse za zlocine(Abu Graib, Bombardovanje Srba sa obe strane Drine,Guantanamo Bay, upotrebljavanje hemijskog oruzja itd itd) nego se cuvaju i velicaju ko heroji. Pa dobro Liberali ukljucite malo mozak pa pogledajte svet pa cete da vidite da je ovaj ustav isto toliko demokratski ako ne i demokratskiji nego vecina zemalja. Zaista ne razumem da ima i jedan Srbin koji bi podrzavao Cedu kad je ocigledno da uvek koci i da je uvek protiv ineresa Srbije.
USTAV CE DA SE DONESE.
USTAV CE BITI PODRZAN NA REFERENDUMU.
KOSOVO CE OSTATI SASTAVNI DEO SRBIJE.
CIRILICA CE BITI PISMO.
BOZE PRAVDE CE BITI HIMNA.
A oni koji to ne vole sto znaci koji ne vole ustav (kud koji mili moji).

Nesha

pre 17 godina

Niko ne kaze da se trebamo sramiti cirilice, ali to se ne propisuje ustavom. Samo Rusija i Belorusija imaju ustavom propisano pismo.
Zasto bi neko to radio? Zato sto hoce unistiti drugo pismo, u nasem slucaju latinicu.
Cirilica i latinica moraju biti dva ravnopravna pisma a tome nije mesto u ustavu. Dok se to ne sredi ja ne podrzavam ovaj ustav i krecem u kampanju kod prijatelja i poznanika da se ovaj nakazni ustav ne podrzi.

samo pitam

pre 17 godina

Ko je dao pravo Kostunici da oduzme pravo glasa od 1,5 miliona gradjana??? Koja etnicka, verska ili politicka grupa ce biti sledeci? Hrvati? Madjari? Rimokatolici? Muslimani? Jevreji? Autonomasi?...
...I za to asistira demokratski blok" tj "evropsko orijentisan" DS i G17+!!! Pa to ni SM nije smeo da uradi!
Jel' ovo Belorusija?
Ne mozemo nize...dosad sam bar imao nadu da ima neka politicka snaga ko ce nas voditi u dobrom pravcu (ako dobiju izbore)...a sad...
Srbija ce u EU...znate kad? Pa jos i Afganistan i Severna Koreja imaju vise sanse.
PS. Izvinjavam od g.Premijera sto pisem latinicom.

zabrinuta

pre 17 godina

Ustav sa aromom radikala... Drzava srpskog naroda, cirilica, jos samo u decje citanke da ubacimo tekstove Marine Tucakovic, uvedemo obaveznu ekskurziju u Gucu, pa ce Toma, Voja i ekipa konacno imati drzavu po svojoj meri. Nisam politicki ekspert, ali imam oci i usi. I, nadam se, zdravu pamet. Polako mi ponestaje nade u mogucnost promene... Pribojavam se pobede radikala na sledecim izborima. Iako mislim da im je i sadasnja vlada bliska, ipak se tako nesto ne sme dozvoliti.

boa

pre 17 godina

Konacno se desilo da nasi narodni poslanici glasaju jednoglasno, to se nikada do sada nije desilo, u ovom sazivu.
Mislim da treba to pohvaliti.
Isto tako, Ustav je dokument Srbije koji smo toliko cekali i konacno je gotov!!!!

Bojan

pre 17 godina

Šta će im "novi" Ustav, kada se "neinformisani" premijer i njegova družina NE pridržavaju ni postojećeg!! Molim, pitajte Ustavni sud RS koliko puta je Vlada RS prekršila Ustav i zakon...

Dzeko

pre 17 godina

Cirilicu ne pisem. Srbin nisam. Znaci da sam onaj "od ostalih". Drugi, rezervni, tamo "neki". Mislio sam da sam ravnopravan gradjanin, kad hoce da me ovim ustavom ubijede u suprotno. Hm... E, nece moci.

Gagi

pre 17 godina

Braco Srbi dobili ste ustav.Cestitam.Vrlo patriotski.Ali i vrlo sebicno.Bitniji su vam preci od potomaka.Ceo zivot cete raditi za 200 eura,ali vam je najbitnije da Kosovo bude Srbija.Bitniji vam je car Lazar od vaseg deteta.Sramota i strasno.To sto vase dete nece imati za patike,jer je los standard u Srbiji,to sto necete imati da vasem detetu platite ekskurziju,date mu dzeparac,kupite mu knjige za skolu,posaljete ga na more,zimovanje,to vam izgleda nije bitno.Neka sedi kuci i neka vice KOSOVO JE SRBIJA.Upropascavate mladost svojoj deci zbog nekih ideala.VRLO SEBICNO!

Nemanja

pre 17 godina

Sramota je sto nema javne raprave oko ustava. Kao je to nesto sto treba obaviti u tajnosti - i kako to da su se svi odjednom slozili.
Najgore od svega je sto drzavni simboli ostaju isti - republika sa krunom na zastavi!

mama ludaca

pre 17 godina

Kad napravis jednu losu i nemormalnu stvar,onda se pokrene lavina zla i naopakih predloga i jos ludjih odluka.
Nemamo pojma o cemu da se izjasnjavamo ali nam se daje dva dana da to natenane ucinimo?!Pa,da li ste vi normalni?Kako to mislite?Gde da budu preko noci te glasacke kutije i ko da ih cuva?Ili cemo se zbog sabornog izjasnjavanja igrati ljubavi i poverenja.Ukinite onda i stranke,sazovite opstenarodni sabor na najvecu ledinu pa da se deremo ko je za sta,a patrijarh neka to blagoslovi.
Nadam se da je ovo neka losa sala i da ovu glupost niko ozbiljno ne razmatra?Bar se nadam...

Lesa

pre 17 godina

Dobro.Koji je Ustav u ovoj zemlji donedsen na sto posto valjan nacin?Koliko znam i DS i DSS su poodavno uradili predlog novog ustava Srbije.Da nije doslo do ubistva Zorana Djindjica pitanje novog ustava bi bilo odavno reseno.Ovako,izgubili smo mnogo vremena.Politicki dogovor je ipak napravljen. Dobro je da je politicki dogovor moguc u ovoj zemlji.Ipak su pregovarali i dogovor napravili u medjusobnom dijalogu ljuti politicki rivali.
Radikali,Socijalisti i demokratski blok su napravili moguc dogovor.
Politika je ipak dijalog i kompromis.Negde ne dobijes da bi na drugom mestu dobio.Meni je licno zao sto nije bilo gradjanske debate.Gradjani treba da se intresuju i predlazu a ne da cekaju da ih neko vuce za rukav i tera da promisljaju i deluju po pitanjima koji su znacajni za njihov zivot.Nema vise...brigo moja predji na drugoga.Mozda smo neku pouku izvukli iz cele ove situacije oko novog ustava.Podrzavam nov Ustav Srbije jer necu da zivim ni na nebu ni na zemlji i to pod nicim izazvanim Zabljackim ustavom donetog od strane onog.Kad procitamo tekst videcemo sta valja amandmanima menjati.Pa nije crveno slovo u pitanju.
Ziveli
Lesa

DEDE

pre 17 godina

Skupstina je formalno sazvana da AMINUJE sto su vodje par politickih paltija napisale,pardon diktirale da se pise !Takvo mizerno diktarsko ponasanje u vezi donosenja DIKTATORSKOG AKTA,jer u normalnim zemljama ustav ne pisu politicki lideri,nema ni u TUNGUZIJI!!!Vodje u zemlji gleda narod kao stoku zato ga nista i ne pita,nego uz malo "sena" samo ga ganja!A bitce bolje samo treba izdrzati, po onoj:"Ne lipsi magare do zelene trave"!!!

Ibra

pre 17 godina

Kasno je.Bili smo mi u vasom ustavu,ustav koj nas je ubijao i dece i starce i ispalili i kuce i sve sto je bilo albansko.Zar opet da mi budemo deo takvok ustava!! Ne ,Ne i nikad vise.A ovi koji ce doneti ovaj ustav nece valjati ni za Sami Srbe.Jer nema ni za Srbe ni za Srbiju buducnost sa takvim ljudima.Nece proci ni 3 mjeseca onda opet cete donjeti novi ustav jer Kosovo ce dobiti nezvisnost,onda ni 5 punoh mjeseca pa izbice problem u vojvodini,pa sancak i tkd.

nesa

pre 17 godina

Toliko cekanje na ustav , i oni ce da donesu mnogo gori nego sto imamo , a bio sam ubedjen da da je to ne moguce , bez javne rasprave o ustavu suvisno je govoriti da li je dobar ili ne . Cirkus jer bi u ponedeljak trebalo da padne vlada da se raspusti skupstina i raspisu izbori , jedino ako G17 , ne ostane u vladi u ostavci sto je najverovatnije , ali ako izadju nekim cudom , bas me zanima kako ce dvostruka kampanja da se vodi za izbore i ustav , ma uzas drzava

Panta

pre 17 godina

Ljudi, cemu briga, pa vecina je bojkot ovog "oktroisanog" Ustava; referendum nece proci, Kosmet ce biti nezavisna drzava, Canak predsednik drzave Vojvodina a Cedica nove vlade Srbije...

purenjak

pre 17 godina

u svakom slucaju mi se ne svidja nacin na koji ce biti donesen ustav.malo mi je to brzo.zasto?neznam.sta zele time da postignu?jos manje znam.ne ulazim u detalje ustava jer ih ne znam,kao ni 90% gradjana ove zemlje.usput na tih 90% gradjdana se ustav i odnosi.ovih 10% su izuzeti i od ustava i od zakona.zar ne?
prema tome mislim da bi bilo lepo da nam neko procita u kratkim crtama ili bar preprica sta u tom ustavu pise.bilo bi lepo!!ali...
malo mi smrdi to jedinstvo i euforija u odnosima dss-srs-ds.malo mi je to sve vestacki.malo vise!!ali...
hocu da kazem da njima nije bitan ni ustav ,ni srbija,ni narod pogotovu nego prave pozicije pred izbore,i smisljaju kako da svi operu ruke od katastrofe koja nas je zadesila!!!

Aca

pre 17 godina

DObro je da se konacno ostvarila zelja gradjana srbije koja je iskazana 5.oktobra 2000.a to je moderna demokratska srbija koja je ovim aktom zavrsila sa tuznom prosloscu i okrenula se ka boljem sutra.Dobro je sto je u srbiji konacno zavrsena borba koja je podigla narod 2000.jos bolje je sto je tekst usaglasen pred samu godisnjicu najvece srpske demokratske pobede.Lose je samo sto ovaj dan nije docekao nas najbolji premijer Zoran Djindjic.Sada nam ostaje smo jos da udjemo u EU i onda smo skroz zavrsili borbu zapocetu 5.oktobra 2000.

Jan

pre 17 godina

Posto po ustavu spadam u "ostale" gradjane srbije, upravo cu taki i da se ponasam na glasanju za ustav.
Tamo ce biti oni koji su izasli na glasanje i oni "ostali"

aleksandar

pre 17 godina

Vojvodina je uvek bila deo Srbije i uvek ce to biti. Ovo nije autonomasko pitanje vec pitanje koliko je Srbija spremna daleko da ode u priblizavanju EU. Nadleznosti koje spominje Kostres je usvojilo Pokrajinsko izvrsno vece, na cijem je celu Bojan Pajtic. O njima je organizovano nekoliko medjunarodnih strucnih konferencija i okruglih stolova, i one nisu nista vise od nadleznosti koje imaju sve regije recimo Francuske, Spanije, Hrvatske...
Ovakav nacin donosenja Ustava je apsolutno neprihvatljiv. Za danas je zakazana sednica Skupstine na kojoj ce biti usvojen predlog ustava, a do podneva taj tekst jos uvek nije objavljen. Cak ni poslanici ne znaju sta ce to usvajati veceras.
Nazalost, ovaj ustav predstavlja samo pobedu radikala. Cak i DS je morao da odustane od platforme PIV-a za Vojvodinu koju su sami usvojili, i pristali su na truli kompromis koji nece doneti napredak Srbiji.

Dragoljub

pre 17 godina

Sramota je kad se Ustav i njegovo donosenje koriste u dnevno-politicke svrhe. Ako se za 1/2/5/10 godina konacno Srbi opasulje i shvata da: 1) Kosmet nije ni de facto ni de iure deo Srbije; 2) Da Srbiji NIJE u nacionalnom interesu da na svojoj teritoriji ima milion i kusur neprijateljski raspolozenih Albanaca, da li ce se tada menjati Ustav ili donositi novi? Koji su mehanizmi za promenu Ustava ugradjeni u predlog novog Ustava? Da li ce Srbija imati predsednicki ili parlamentarni politicki sistem? Sto se tice cirilice. Ja volim, i pisem cirilicom, ali sta cemo sa manjinama (Madjari, ti isti Albanci koje bismo hteli u nasoj drzavi, Hrvati u Vojvodini, pa Rumuni, Slovaci, itd) koje ne pisu cirilicom? Kako ce manjine komunicirati sa lokalnom samoupravom na svom jeziku ako ne mogu da koriste svoje pismo? Sta cemo sa brojnim radnjama koje imaju firme istaknute samo latinicom?
Ovo su samo NEKA od pitanja koja proisticu iz OBJAVLJENIH delova ustavnih resenja. A gde su neobjavljena resenja?
Dalje, referendum krajem oktobra nije mudro resenje. Mnogo bolje jeste da se i referendum i opsti izbori odrze krajem decembra, kada ljudi iz Dijaspore dolaze u Srbiju da tamo provedu praznike. To bi omogucilo mnogo vecu izlaznost biraca.
Dalje: ko ce kontrolisati glasanje na Referendumu? To sto parlamentarnim partijama izgleda odgovara donosenje ovog i ovakvog ustava na ovaj i ovakav nacin otvara mogucnost "izborne kradje", ako ne bude bilo nezavisnih posmatraca. Ako ne bude nezavisne kontrole, nije tesko zamisliti da se pretstavnici raznih partija na birackom mestu dogovore i falcifikuju rezultate po svojoj volji. To pogotovo vazi za Centralnu izbornu komisiju gde su mogucnosti falcifikata i zloupotreba strahovito velike.
Zato predlazem da podaci kao sto su broj upisanih biraca, broj izaslih biraca i broj biraca koji su glasali za ustav budu javni i objavljeni na Internetu za svako biracko mesto, tako da se najsira javnost moze uveriti da li Centralna izborna komisija obavlja posao kako treba. Bez javnosti rada i transparentnosti nema demokratije, a bez demokratije nema zastite nacionalnih interesa.

Rade

pre 17 godina

Nikada se nisam osecao tako lose tako tuzno kao sada za vreme vladavine Kostunice i njegove jadne ekipe,za vreme Milosevica postojala je nada da ce biti bolje kada ode a sta sada kada su stranke bukvalno se udruzile i ne priznaju ni narod ni drzavu ,ljudi pa ovo je stvarno katastrofa .

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Niko nema pravo da igra sa jednom zemljom koja ima status drzave vec 200 godina,koja ima Universitet od 1838 godine,koja ima Pravni fakultet 160 godina,to vazi i za gospodu Tadic,Kostunicu i Nikolica.Skupstina jedne drzave je ogledalo naroda u kojoj zive.Mi Albanci pamtimo Skupstinu Srbije koja je pocetkom 1989 godine predlozila amandmane na Ustav Srbije kojima ce Kosovu biti oduzeti vecina autonomnih ingerencija,ukljucujuci i kontrolu nad policijom,obrazovanom i ekonomskom politikom,izbor zvanickog jezika,kao i pravo veta na dalje promene Ustava Srbije.Skupstina Srbije je 28. marta 1989 godine izglasala usvojene ustavnih promena,cime je prakticno oduzeta autonomija data Ustavom iz 1974.godine.A sada ,posle 17. godina nama se nudi iz te iste Skupstine sustinska autonomija.Nemojte zloupotrebiti Skupstinu za vase licne interese.I pokojni Milosevic je okalao Skupstinu Srbije i ponizio sopstveni narod.Enver Kelmendi,29.septembar 2006

Pavle

pre 17 godina

Demokratska Stranka Srbije se dugo godina zalagala za stvaranje ravnopravnih regija u Srbiji, i jedno od njihovih izbornih obecanja je bilo izjednacavanje regije Vojvodine sa ostalim regijama u Srbiji koje bi bile stvorene novim ustavom. Duboko sam razocaran da je DSS pristala na kontinuitet anahronog resenja "AP" Vojvodine, umesto da je istrajala u svom zalaganju za ravnopravne regije.

Srdjan SM

pre 17 godina

Što se ljudi čudite zašto će referendum biti 2 dana? Pa kako drugačije da se dobije potreban odziv građana da bi ta brljotina prošla! Noću će da krakaju kutije sa listićima!

marko

pre 17 godina

ja ne mogu verovati da je demokratska stranka pristala da nam ustav nametne cirilicu. i posle mi tadic namrsten glumi kako mu je mucno sto je predlog ustava donet bez javne rasprave.

Advokat

pre 17 godina

Nije mi bas jasno ovo oko referenduma. Ima tu jedna stvar koja moze da kompromituje citavu pricu,nezavisno od toga sta ko misli o samom tekstu ustava. Naime, da bi bio uspesan, na referendum mora da izadje vise od 1/2 biraca. Ako je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, onda glasanje na referendumu mora da obuhvati i birace na Kosovu. Ali koliko njih stvarno ima? Kako cemo da utvrdimo koliko uopste ima biraca u Srbiji ako ne mozemo da prebrojimo one na Kosovu, a Kosovo je sastavni deo Srbije? I sta je onda polovina od tog broja? Mi ustvari i ne znamo koliko ima biraca u Srbiji ako racunamo i Kosovo, pa samim tim ni koji to broj pretstavlja polovinu od ukupnog broja! Mislim da su se legalisti malo preracunali. Bez imalo zelje da budem maliciozan, tesko cemo ovu stvar objasniti Evropi i svetu, ako se neko seti da potegne to pitanje.

Aleksamdar Milosevic

pre 17 godina

Ovo je ostvarenje mnogo toga za sta se opozicija borila u vreme SPS vlasti. DA za novi ustav. Svidja mi se sto jedino zvanicno pismo cirilica. Cuvajmo svoje i ucimo od drugih.

Aca

pre 17 godina

Super ako u preambuli pise da je samo kosovo deo Srbije onda Vojvodina nije deo Srbije ili nij epokrajina ili sta. Ja ne razumem mislila sam da postoje dve pokrajine. Onda pismo znaci ako koristim latinicu onda rusim ustavni poredak, e pa ovo je ludo. I na kraju sramno je ono "ostalih građana" to je diskriminacija!

new york

pre 17 godina

Ovo je stvarno najbolji ustav koji je Srbija ikada imala. Samo se pitam koko ce se Srbi osetiti kada se probude sa ovog lepog sanjaranja :-) .

Dr Janko Veselinovic

pre 17 godina

pa dobro ljudi (vi koji ste pisali predlog ustava i predstavnici partija koji su ga podrzali) da li ste vi normalni?
pa kakva je to glupost sa cirilicom (sad videh na tv strimu vesti b92 preko net-a). pa postoje zemlje kao npr engleska i usa u kojoj cak ni jezik nije propisan a vi hocete da propisete cak i pismo i to ni manje ni vise nego ustavom!!!
ja kao istoricar ne znam da li trenutno neka zemlja i ima propisano pismo, a kamoli da se to radi u nasoj zemlji koja fakticki koristi dva pisma. ako se negde treba ustavom propisati pismo to sigurno ne sme biti u srbiji. koji se genije setio toga i sta su predstavnici partija gledali kada su se slozili sa tekstom ustava? to je u stvari odluka o ubijanju latinice, ne znam kako se to drugacije moze protumaciti?
a ako postoji jos negde ustavom propisano pismo onda cemo bar biti jedina zemlja koja ima ustavom propisanu zabranu kloniranja :-) nadam se samo da ustav nece dobiti podrsku narodu bez obzira koje ga partije podrzale.

Mirko Ninkovic

pre 17 godina

Ne razumem se u ustavno pravo, ali kao gradjanin ove zemlje mogu da budem zadovoljan ovim predlogom Ustava. Solidan je, mozda bi mogao da bude i bolji, ali mislim da je u ovom trenutku najbolje resenje. Ne mislim da bi javna rasprava mnogo sta promenila. S' obzirom, ko su nam poslanici i politicari uopste, daj boze da bismo Ustav sa javnom raspravom doneli do kraja sledece godine. Ako su cetiri-pet najvecih stranaka razmatrale Ustav, mislim da ce taj dokument posle referenduma biti sasvim legitiman. Konsultovanje sa malim, neparlamentarnim strankama bi ceo proces prolongiralo, a dovoljno vremena, na zalost nemamo. Zato cu glasati vrlo rado na referendumu, za Ustav koji ce bar za neko vreme resiti nase probleme

Ida Tot

pre 17 godina

Ostali gradjani na drugom mestu, razmislite, i medju srbima a i medju ostalima je previse mladih, skolovanih koji su vec glasali nogom, tj. napustili domovinu, da ne ostane zakratko drzava samo starih i proverenih srba. Bugarska i rumunija za 3 meseca u Evropi a Srbija, drzava srba i nekih ostalih ostade crna rupa na karti Evrope

Marko K.

pre 17 godina

Srbija je drzava svih srba, cirilica je zvanicno pismo... Jos da se ustavom propise da se za slike za licnu kartu moramo slikati u Guci i sve ce biti kompletno. Znaci od sada i vozacke dozvole, pasosi... sve na cirilici. Divota.
E Tadicu, Tadicu... u lepo si se drustvo uvalio, kao Superman si skinuo fensi odelo ispod koga su se pojavile nardona nosnja, opanke i sajkaca.

Voja

pre 17 godina

Ja zelim da zivim u parlamentarnoj (ne predsednickoj) republici (nikakvoj crnoj monarhiji), gradjanskoj (ne srpskoj i ostalih, jer to sto sam srbin me ne cini boljim ili drugacijim) drzavi, u kojoj su garantovana ljudska prava i zabranjena diskriminacija izmedju ostalog i seksualnih manjina. Zbog toga necu glasati za ovaj ustav. Trebalo je prvo da nas pitaju.

Sasa VR

pre 17 godina

Prosto je neprihvatljivo da u novom ustavu nece biti regionalizacije Srbije vec samo autonomnih pokrajina. Pocetni predlozi ustava su kao glavno svojstvo navodili regionalizaciju Srbije na 6 regiona, odnosno 5 + Kosovo, sto bi Srbiji obezbedilo izvesnu finansijsku nezavisnost izmedju regiona, koji bi bili ovlasceni da u nekom domenu sami odredjuju svoje prioritete. Pravo je cudo da su se smilovali po pitanju Vojvodine koja ce imati kakvu takvu autonomiju. Ostatak Srbije ce nastaviti da propada zbog prevelikog odliva stanovnistva i sredstava u Beograd. Stvarno strasno. Ni po pitanju pisma stvari nisu najbolje. Srbija treba da ima dva zvanicna pisma jer je "istok na zapadu i zapad na istoku", pa u skladu sa tim tako treba i da se ponasa. Sve u svemu ustav ne donosi skoro nista novo a po mnogo cemu je van vremena kome pripadamo.

Vojvodinian

pre 17 godina

Nakon što sam u prošlosti doživeo omalovažavanje ćirilice od komunofašista koji sada nameću ćirilicu kao državno-službeno znamenje, sada ću usvojiti latinicu i, nikada ne zaboravljajući nametnuto (ćirilično) pismo, pozvati sve misleće i istinski duhovne ljude da jednom za svagda shvate da se sloboda ne dobija samo jednim velikim izrazom nezadovoljstva poput 5. oktobra, već svakodnevnim časnim i hrabrim životom nakon njega; ne pakovanjem kofera već svakodnevnim podizanjem nivoa življenja u državi kojoj veličina i ugled zavise od naše hrabrosti i sposobnosti da je ne prepustimo mulju koji sebe naziva društvenom elitom.
Upornost. I ne samo jedan dan duže od njih, jer u mraku su navikli da odrade svoj deo posla.
No passaran gluposti, primitivizmu, podlosti, nasilju.
Odbrana Vojvodine sada mora biti shvaćena kao simbol odbrane od zajedničkog satrapa, zbog kojeg je prelepa reč Beograd prestala da zvuči kao Grad i,na žalost, ostala simbol palanačke svesti umazane mimikrijom velegrada.

od sada ekstreman

pre 17 godina

pa sada necu podrzati ustav dok se ne uvrsti da je latinica zvanicno pismo. ozbiljno. pa moramo ih jednom kazniti da im vise na padne na pamet da uvrste ovakvu neku glupost. oni podcenjuju nas normalne time sto toliko izlaze u susret drugoj strani... i mi moramo imati razumevanja za to... pa moramo se vec jednom usprotiviti tome i kazniti ih. moramo ih nauciti pameti.
samo da saznamo proceduru, da li je bolje da se bojkotuje ili da se glasa protiv ustava. i da ne podrzavamo sve dok se ne uvrsti da je latinica zvanicno pismo, i vise im nikada nece pasti na pamet da nas podcenjuju.

Чедина Зебра

pre 17 godina

"U predlogu ustava oko koga su se stranke dogovorile sugeriše se da je Srbija država Srba i svih građana, da je jedino zvanično pismo ćirilica, himna Bože pravde, a da se ukida i društvena svojina." Коначно сам дочекао оно због чега сам протестовао током деведесетих. Веома сам задовољан.

1 od ostalih koji su otisli

pre 17 godina

Ja lepo u nedelju odlazim "kuci" u Segedin
- sad sam samo skoknuo "kuci" u Vojvodinu da posetim familiju - da glasam na lokalnim izborima u Madjarskoj, a za ustav srbije uopste nisam zainteresovan. Vec odavno nemam nikakve nade da su ovi klovnovi sposobni na bilo sta sto valja ovoj drzavi. Oni se igraju politike. A lokalni izbori u drzavi kojoj nisam gradjanin imaju daleko vise uticaja na moj zivot nego ustav drzave u kojoj sam rodjen. Uopste ne razumem one koji ce otici da glasaju o ovom ustavu srba i ostalih, i sta ja znam, o kome uopste ne znaju nista. Stvarno ne.

Goran, Pozega

pre 17 godina

Gledam jos jedan "istorijski trenutak" na TV u pokusavajuci da se setim koji je to po redu "istorijski trenutak" u proteklih 15 tak godina. Gledajuci Borisa koji impresioniran ustavnom zastitom prava dece i zena (zaboravio je bolesne i stare) velica demokratski karakter Ustava pri tome zaboravljajuci cinjenicu da je pisan polutajno, bez uvida javnosti (cak i poslanika ), a samim tim i bez mogucnosti da gradjani intervenisu po pitanju njegovog sadrzaja sto je jedno od savremenih civilizacijskih dostignuca a samim tim i preduslov njegovog demokratskog karaktera. Radikali se pozivaju na evropske pricipe a Albijanic upravo pocinje predavanje o istoriji ustavnosti i zakonitosti Srbije od Dusana, Sv. Svetog Save, ameba, kosmickog praska itd... itd...
Sada ce socijalisti da pricaju o odbrani Kosova i tako u krug svakih nekoliko godina. Gradjani ce potpuno odusevljeni sto ih neko nesto pita pohrliti na referendum uvereni da petominutnim odlaskom u Mesne zajednice i skole brane "Sveto Kosovo" ne videci da po ko zna koji put vlast odgovornost, koju ne sme da preuzme, prebacuje na njih... i tako sve u krug svakih nekoliko godina. Ej bre ko je ovde lud?! Dokle Srbi?! Dokle?!

3OPAH

pre 17 godina

Dragi sunarodnici,
meni Kostunica ni njegova vlada uopste nisu simpaticni, pogotovu ne SRS.
Skupstina veceras usvaja Ustav i imacemo mesec dana da se sa njim upoznamo i da na osnovu toga dame svoju (ne)saglasnost na referendumu.
Ne vidim zasto je lose da je jedino zvanicno pismo u sluzbenoj upotrebi cirilica. Privatno moze da koristi svako sta hoce, latinicu,hijeroglife itd.
Ne znam zasto se toliko vas buni protiv predloga za Vojvodinu. Nije ni malo dobro novo komadanje drzave,pa valjda smo nesto naucili iz ne tako davne proslosti.
Neki se bune sto je iznad grba kruna, koja je inace iznad grbova mnogih evropskih republika, napr. Madjarska. Kruna u ovom slucaju izrazava nesto sasvim drugo.
Manjinama su zagarantovana najveca prava.
Zato se opustite i izadjite na referendum.

Ivan M

pre 17 godina

Koja katastrofa. Podpredsednica Vlade i Ministar Inostranih Poslova nisu znali sta pise u tom predlozenom ustavu dva dana pre ove sednice. Svaki normalni ustav bi bio predmet ozbiljne i sveobuhvatne debate u skupstini, a ne ove smejurije veceras. Ovo mi se sve gadi i ne mogu ni da pomislim da ustav moze da bude usvojen sa ovakvom "procedurom". Sram da te je bilo, Tadicu.

Milance

pre 17 godina

Bas lepo sto sam vec glasao, kako neko rece, "nogom" i zivim u drzavi koja pripada svim njenim gradjanima a ne "srpskom narodu i nekima drugima". Amin! Neka vam je sa srecom, dragi sunarodnici.

Zoran

pre 17 godina

Vise se mudzahedina skupilo na protestu u Sarajevu nego liberalnih omladinaca iz tzv "demokratskog bloka" na protestu u Beogradu!

Vidimo se u Champions League

pre 17 godina

Sad sam siguran da cemo dobiti nezavisnost. Nikoga nisam video da neko steti svjojo drzavi (Srbiji) kao srpski politicari u proslih 15 godina. Sama greska do greske. Treba biti stvarno glup (da ides protiv celog sveta).A najtuznije je sto misle da su u pravu, i da ceo svet gresi. Uvek ima neka teorija konspiracije protiv Srbije (koji oni sami stvaraju, a ne gledaju realnost i cinjenice).A i mislim da nisu culi za 'kad ne mozes da ih pobedis, pridruzi im se'...Alal vera skupstini Srbije i hvala im puno za sve.

Hermiona

pre 17 godina

Umesto da se ponosimo sto znamo i latinicu i cirilicu i tretiramo jednako oba pisma, mi se zarad nepismenih odrekosmo latinice. Odrekli smo se i gradjanske drzave XX i XXI veka i stvorismo nacionalnu onakvu kao u XIX. Ako ce ovo da smiri kuknjavu nad srpstvom onda uredu. A da je anahrono -jeste.
Nema ni reci o predaji gradjana Stalnom medjunarodnom krivicnom sudu. Nije cudo, te institucije nije bilo u XiX veku.
Al' je Tadic odbranio gradjanske principe! Glavno da se predsednik bira na direktnim izborima a ne u parlamentu sto je prirodnije u ustavnim demokratijama.
Sve u svemu-ja ga majci na referendum ne idem pa makar trajao mesec a ne dva dana!

Хатишериф

pre 17 godina

Коначно права ствар. Устав који ће решити већину српских дилема. Доста више са двојствима и тројствима, почевши од писма, химне па до државног уређења. Та наша "шароликост" и амбивалентност о најважнијим питањима за једну државу нам је и дошла главе. Сад ће лепо да се зна "ко коси, а ко воду носи". Живела Србија!

Moma

pre 17 godina

Zar Beogradu nije jasno da sva zla u poslednjih 15 godina su pocinjala tako sto su nametali nesto na silu i bili su su gluvi za glas razuma.Samo je pitanje kada ce se bumerang vratiti i kojom silinom.Neka nam je bog koga toliko prizivaju u pomoci

nebojsa

pre 17 godina

i skupstina je usvojila predlog ustava. i g17+ (ciji je inace logo latinicni) i demokratska stranka svi zajedno u kolu sa dss-om i radikalima odlucise da imamo ustavom propisano pismo. ako ovo prodje referendum, a nadam se da nece, ja cu se izjasniti kao marsovac ili kao neka manjina, bilo sta samo ne srbin kako bih dobio prava da mi se zvanicni dokumenti urucuju na latinicnom pismu.
ja stvarno ne mogu verovati koliko su se nisko spustili g17+ i ds da bi izasli u susret dss-u i radikalima. jos cu na kraju glasati za ldp. nisam verovao.

Latinica

pre 17 godina

Iako je jasno da se ovaj oktroisani ustav donosi kako bi se “spasio” Kosmet, ne sme se zaboraviti da je to ujedno i najvuši pravni akt države Srbije, koja je kako u njemu piše, „država srpskog naroda i građana koji u njoj žive” ili je to možda samo mrtvo slovo na papiru?!

Jedan Srbin

pre 17 godina

BRAVO!!! samo sloga srbina spasava! bravo vojo majstore. lepo je videti da su svi slozni. to je ono sto srbiji treba. i lepo je videti da su neke stvari takve kakve odavno treba da budu. naravno, srbija je drzava srpskog naroda i tako treba da glasi a da se ne zaborave i manjine. i naravno, cirilica je nase pismo i samo cirilica. napokon da se i ona zastiti. ko zeli latinicu neka je pise gde zeli ali mora da se zna gde mora biti cirilice. napred srbijo!

Ned

pre 17 godina

Igrajte se ustava i referenduma do mile volje. A sto se tice preambule i Kosova samo me nesto interesuje-kako cete prinuditi 2 miljuna albanaca da zive u Srbiji.
P.S. Pre izvesnog vremena citao sam jednu pametnu misao koja kaze : postoje dve stvari koje nemaju granice, a to su kosmos i ljudska glupost. Kada vidim sta se desava sa tzv. ustavom zakljucujem da ljudska glupost narocito nema granice.

neven

pre 17 godina

Da je Zoran Djindjic danas ziv mislim da bi bio zadovoljan sto SRS i SPS glasaju za ovakav ustav. Naravno da on nije perfektan ali nismo ni mi perfektni. Treba biti pragmatican i reci da ovo jeste stvarna pobeda 5. oktobra. Danas su SRS i SPS prihvatili demokratsko uredjenje kao nacin vladanja.

Vojislav

pre 17 godina

Moj imenjak, koji je predsednik vlade, vazi za jednog od najboljih poznavaoca Ustava tj Ustavnog prava. Prilikom svoje inauguracije za predsednika SRJ najavio je rad na novom Ustavu. Proslo je pet godina a taj famozni ustav se donosi na vecernjoj hitnoj sednici parlamenta. Nikako da se otrgnem utisku da svi gradjevinski preduzimaci bitne (sporne) stvari zidaju vikendom kada ima malo ljudi i NE RADE INSPEKCIJE. Tako mi izgleda i ovo vecerasnje zasedanje, kao da se negde zuri, kao da su svesni da ce jos vrlo malo biti na vlasti. Doduse, pitanje je kakav ce to biti Ustav koji nije prosao javnu raspravu, iako je to najvisi preavni akt jedne drzave, iako su se svi oni (politicari) kleli nama (narodu) da nece donositi Ustav kao Milosevic i njegova klika... Ponovo se sada raspisuje referendum , kao kod Milosevica, a lopta se prebacuju na narod. Zanimljivo ce biti koji procenat naroda ce (ne)izaci prvo na taj referendum a posle i na izbore na svim nivoima! Ko sada cuva stolicu, tj fotelju, a ko vodi racuna o drzavi i narodu? E drzavo, mnogo si naporna...

Zoran021

pre 17 godina

Koliko vidim mogli su da izglasaju i da je planeta Zemlja ravna ploča i to da ubace u Ustav , pošto i preambula o Kosovu nema puno veze sa stvarnošću kao i ovo !

Umoran od svega...

pre 17 godina

"Srbi i ostali građani", ćirilica jedino pismo, eksplicitno i nepotrebno pominjanje Kosova i zaklinjanje u isto... I verovatno još na desetine stvari koje ćemo primetiti tek kada vidimo tekst Ustava. Šta reći...

Dragana Pavlovic, Frankfurt

pre 17 godina

Dijaspora je presrecna sto su normalne i zdrave politicke snage u Srbiji definitivno postigle sporazum o novom modernom evropejskom Ustavu srpske drzave. Licno mi je drago da vidim kako samo luzeri i totalno marginalne politicke persone gube nerve i prave buru u casi vode. Sve cestitke svim gradjanima Srbije povodom novog Ustava!

Vesna

pre 17 godina

Bez pravog i istinskog prekida kontinuiteta sa svime sto je predstavljalo bivsu vlast u Srbiji (Milosevic) nema moderne, gradjanske i demokratske Srbije. Taj prekid kontinuiteta je mogao da ucini samo novi Ustav, i to usvajanjem na ustavotvornoj skupstini! Sad je opet sve lepo propalo. Ustav donet u subotu vece, sa pozicije nacionalistickih stranaka.. sramota.

miodrag rakita

pre 17 godina

Demonstranti su često uzvikivali parole: "Fašisti!" i "Mladića u Hag". Brutalan odnos policije prema demontrastima po modelu 97.

zt

pre 17 godina

Muka mi je i od Srbije i od Ustava, od raznih DS(S)ova, SRSova, SPSova i inih a pogotovu mi je muka od raznih cirilicara i bilo kojih koji pokusavaju bilo sta da nametnu meni ili drugima

Stanko

pre 17 godina

E, mene osim sto mi je muka i od ustava i od drzave i od vlade, zanima samo da li ce neko da pita "sve njene gradjane" koji zive na Kosovu, dakle nase komsije i sunarodnike Albance sa Kosova, sta misle o Ustavu, tj. hoce li neko omoguciti i njima da glasaju posto vec pricamo o nekoj teritoriji na kojoj, fakat, sada samo oni i zive... Cisto da budemo fer... I kad zakljucimo ustavom da je Kosovo nase ocemo sutra da ustanemo da se bijemo s njima i sa svetom kad nam ga otpisu i kad nam ne budu dali da tamo idemo... kad cemo bre da se probudimo

Deki

pre 17 godina

Baš bi voleo da vidim lik onoga koji će glasati za ovo čudo. Ja toliko bolestan nisam, taman da ga podrži i sam Džorž Buš.

Aca

pre 17 godina

Sto se mene tice, sve je jasno bojkot referenduma, a za Ustav neka im glasa Bog, kako rece Kostunica: "dace Bog da imamo ustav", pa onda, gospodo, ako ce dati Bog (verovatno i on pise cirilicom),a ne gradjani, vi izvol'te pravite bozji refrendum, a mi gradjani cemo cekati neki bolji nacrt...

Janko

pre 17 godina

Ma uvedite da se Guca, Sumadija, Velja i Vojislav pisu obavezno cirilicom ali nemojte ustavom propisivati zvanicno pismo. 21. vek je ljudi, gde ste videli da ozbiljna zemlja propisuje ustavom zvanicno pismo, i cemu to???

Svastikin but

pre 17 godina

Srpski ustav je dobar, ali nije odlican. Da bi bio odlican, u preambulu treba svakako da unesete i da je Madagaskar autonomna pokrajina u sastavu Srbije. Jer, imate otprilike podjednak uticaj na Madagaskar koliko i na Kosovo. Salu na stranu, ovakav ustav ne bi vam ni Nusic napisao.

Nikola Pucarevic

pre 17 godina

Neka je sramota DS sto se sad nasao vaznim da se vrati u Skupstinu, a posebno svih "demokratskih" politickih partija sto na ovakav nacin, sa ovakvim sadrzajem donose Ustav! Neka je sramota svakog demokratskog gradjanina i gradjanke ove zemlje koji glasaju na referendumu.

Joe

pre 17 godina

Kada macke budu imale pravo glasa i kada se pozeri u zemlji Srbiji budu cenili mozda ce ovakav Ustav i da se izglasa. Licemeri estradni.

Joe

pre 17 godina

Misim da ce uskoro Emir da snimi film o nasem kucaniku i ustavodonositelju! Scenario je vec razradjen na Mokroj gori. U produkciji SPC.

Leteći Holandjanin

pre 17 godina

A jedna od poslednjih stvari kojom sam se u Srbiji ponosio bila je ravnopravnost ćirilice i latinice... Ima li kraja samounižavanju ove zemlje i političkom diletantizmu DSS-a i (ne mogu da verujem da ovo pišem) DS-a? Jako tužno...

János

pre 17 godina

Tadiću, Pajtiću kojim ste to putem krenuli? Pošto ste se prodali? SRAMOTA za DS.
Deco. Zona sumraka nad Srbijom, Ne novom ustavu, čak je i Miloševičev bio bolji. Pakujem prnje, kuda god da pođem, i tamo mogu da potpadnem pod kategoriju "ostali".

Milos

pre 17 godina

Pisem latinicom, ali jako podrzavam cirilicu kao zvanicno pismo, jer smatram da treba da se ocuvaju tradicija i kulturne vrednosti. Stav da je Srbija "drzava Srba i svih gradjana" je normalan i nikome ne oduzima slobodu.

kraza

pre 17 godina

Kad nisu znali da nađu način da kosovskim ljudima omoguće miran život, sad će im "pomoći" otrcanim parolama iz novog ustava. Zar oni misle da su ovi iz Evrope sisali vesla. Pretpostavljam da će za par dana "iz tehničkih razloga" tekst ustava biti povučen na doradu, a složna bratija će se ponovo ustremiti na nekog ko nam sreću kvari. Recimo Ahtisarija.

Djuradj

pre 17 godina

Stvarno nebulozno da se zahteva javna rasprava o Ustavu. Ne znam sta kome smeta cirilica? Da li Grcka ima neke probleme zbog alfabeta? Pa i Bugarska ide sa cirilicom u EU.

Goga

pre 17 godina

Bez obzira da li je ustav dobar ili ne, lose je da nije bilo ni jednog prtovi glasa, cak ni uzdrzanog glasa. To nema nigde u svetu. Dobro je da je neko bio protiv, barem to bilo na ulici.

Барбапапа

pre 17 godina

Надам се да се Б92 полако спрема да му сајт буде на ћирилици? Боље на време да мислите. Живела Србија!

Ivan

pre 17 godina

Pa sta treba da pise u Ustavu? Da je Srbija zemlja svih naroda na planeti? Bas me interesuje da li u ustavu SAD pise da su SAD drzava svih americkih drzavljana, Portorikanaca, Meksikanaca, Kineza, Japanaca i svih ostalih koji legalno ili nelegalno zive u njoj. Mislim da su za pismo ipak trebali ubaciti i latinicu, ne zbog manjina vec zato sto se to odomacilo i medju Srbima. Onaj Ceda je smesan. Namerno kontrira ne bi li neko slucajno glasao za njega. Da se kojim slucajem slozio s donosenjem Ustava, imao bi isto misljenje kao i ostale stranke pa ko bi glasao za njega. Divna ekipa: Ceda, Canak, Natasa Kandic, Zarko i Natasa Micic.

3OPAH

pre 17 godina

Nemojmo se stideti cirilice, ja zivim u Ceskoj, prijatelji su imali zelju da nauce srpsku cirilicu i mogu samo da kazem da sam cimera naucio da cita i pise srpski dok smo ispili 3 piva.

ilija

pre 17 godina

"Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi" Valtazar Bogišić, doktor prava, tvorac Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru 1888.godine.

Milenko

pre 17 godina

Хвала Богу! Било је крајње време да добијемо наш Устав. 103 година чекања, сви на референдум

Peca

pre 17 godina

Neverovatno koliko ova zemlja ima vremena na pretek. I dalje se vreme trosi na nevazne stvari, populizam i prazne fraze o jedinstvu naroda... Mislim da nam se vracaju 90-e. Samo je sada mnogo teze sve to opet gledati i trpeti.

Šekspir

pre 17 godina

Osim toga što pored ćirilice nije dodata i latinica (što je arhaizam, jer je latinica čak i više u upotrebi) drugih primedbi na tekst ustava nemam.

Marko

pre 17 godina

Ovaj Ustav je mitomanska priča, priča prošlosti, još jedan dokaz da smo mi i posle šest godina taoci zločinačke politike Srpske radikalne stranke. Naravno, bojkotovaću referendum.

Banconi

pre 17 godina

Gle čuda, Srbija je zemlja Srba i ostalih. Ja sam čuo da u je tamo nekom modernom svetu Japan u stvari država Kineza. Gle još većeg čuda, u Srbiji je zvanično pismo ćirilica. Ma zamisli samo. Ni hijeroglifi, ni kanđi, ni hirogana, nego ćirilica. A o teritoriji da ne govorimo, gde je još neka zemlja tako čvrsto definisala nepromenljivost svoje teritorije? Molim vas, pa ko je još video da neko svoju staru tradicionalnu pesmu stavlja za himnu? Pa još koristi tamo neke zastave i grbove s kokoškama? Ma retrogradno, nema šta, ako nas to ne dotuče, ništa neće! B.

Nemanja

pre 17 godina

Zasto da ne pisemo cirilicom kad je nasa? Zasto Bugari ne pisu latinicom iako je imaju? Takodje i Makedonci. I treba sve da bude na cirilici! Iako ne volim ovu vladu, ovo mi se svidelo. Srbin sam i ponosan sam svog pisma i svoje drzave.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 17 godina

Prvo smo imali brze pruge Srbije. Znamo gde su nas one dovele (mene cak u Kanadu). Onda smo dobili brze kafe Srbije. To i nije bilo tako lose. Sada imamo i brze Ustave.

nikola

pre 17 godina

zbog one cirilice iz principa ne bih glasao za ustav. Vojvodina nije nista posebno dobila, tako da ni oni verovatno nece podrzati ovaj ustav. Svi znamo da su nam ustavi tradicionalno zvucali ok, ali da ih niko nikad nije postovao, tako da i ovi "garantovani" prihodi nista ne znace ako izvrsna vlast ne dodeli sredstva, jedini nacin je da mogu zakonima da obezbede naplatu.

Hehe, kad b92 prelazi na cirilicno izdanje sajta?

Demokrata

pre 17 godina

ma koliko da sam bio protiv Kostunice, ma koliko da sam zamerao tadicu na komrpomisima, svaka im cast na ovom ustavu! Cirilica jeste nase staro pismo, Srbija jeste drzava Srba, i to je najnormalnija stvar kao i svuda u svetu gde je engleska drzava Engleza itd. Kosovo jeste deo Srbije i oduvek je bilo. Zastava, grb, himna, za sve im svaka cast i hvala im nakon svih gluposti. Jedino im zameram sto smo cekali 6 godina na ovaj veliki dan.

Zoran

pre 17 godina

Pobeda snaga koje olicavaju Brana Crncevic i slicni likovi sa bajkama o nebeskom narodu nad snagama realnosti, nad ljudima koji traze bolji zivot a ne obecanja o nebu na koje ce svaki Srbin da se popne.

srdjan

pre 17 godina

Nije bilo demokratskog ambijenta koji je neophodan za detaljniju analizu jednog velikog broja sustinskih pitanja. Zasto samo cirilica kao pismo a zelimo u Evropu gde to niko ne razume. Ko zna koliko jos takvih pitanja ima a koje cemo otkritir tek u narednom periodu? Zasto nisu otvorili javnu raspravu o povodom izrade novog Ustava. pa nije valjda da je tih 250 poslanika zajedno s ministrima najpametnije u Srbiji? Ako oni misle da jesu onda nam nema spasa ...

Auslender

pre 17 godina

Bilo je vazno doneti novi ustav. Postoje razlozi koji se mogu naslutiti a da je njgovo donosenje "presiralo" potvrdjuje politicko jedinstvo svih stranaka. Bili smo kao kuca bez krova. Nista nismo imali.
Sada je vec bolje.

nikola

pre 17 godina

Ja cu izaci na referendum, i glasacu protiv ovog Ustava. Mislim da ce se mojim glasom mnogo teze manipulisati ako izadjem i glasam protiv, nego ako uopste ne izadjem, jer koliko znam, da bi referendum uspeo, potrebno je da ZA glasa vise od polovine ukupnog birackog tela. Znaci, izlaznost i nije toliko bitna, vazno je da vise od polovine ukupnog birackog tela na glasa za ovaj Ustav.

vladimir

pre 17 godina

Bojkot naravno. Šta drugo kad po mraku odlučuju. Ko im daje pravo da vređaju građane i njihov zdrav razum? Šta to treba da znači? Gde mi to živimo? Ćirilica? Kosovo bez Albanaca? Pa nama stvarno nema spasa.

Beogradjanin

pre 17 godina

DSS i SRS glasaci ce sigurno glasati za ustav. Neki od Tadicevih glasaca ce glasati. To je vise nego dovoljno da na referendumu pobedi ovaj ustav koji u potpunosti podrzavam. Napred ujedinjena Srbijo. A ovih Cedinih tri stotine pristalica(smesno) ako im se ne svidja poslacemo na godisnje odmore po svetu u sta oni kazu najdemokratskije zemje (zapad, usa, engleska itd), pa neka nauce njihovu konstituciju pa ce videti da u Americi Amerika je zemlja NE svih njenih gradjana nego Zemlja Amerikanaca i svih Njenih gradjana, da je Texas neodvojivi deo Amerike iako su Meksikanci velika vecina, gde se Generali NE hapse za zlocine(Abu Graib, Bombardovanje Srba sa obe strane Drine,Guantanamo Bay, upotrebljavanje hemijskog oruzja itd itd) nego se cuvaju i velicaju ko heroji. Pa dobro Liberali ukljucite malo mozak pa pogledajte svet pa cete da vidite da je ovaj ustav isto toliko demokratski ako ne i demokratskiji nego vecina zemalja. Zaista ne razumem da ima i jedan Srbin koji bi podrzavao Cedu kad je ocigledno da uvek koci i da je uvek protiv ineresa Srbije.
USTAV CE DA SE DONESE.
USTAV CE BITI PODRZAN NA REFERENDUMU.
KOSOVO CE OSTATI SASTAVNI DEO SRBIJE.
CIRILICA CE BITI PISMO.
BOZE PRAVDE CE BITI HIMNA.
A oni koji to ne vole sto znaci koji ne vole ustav (kud koji mili moji).

Nesha

pre 17 godina

Niko ne kaze da se trebamo sramiti cirilice, ali to se ne propisuje ustavom. Samo Rusija i Belorusija imaju ustavom propisano pismo.
Zasto bi neko to radio? Zato sto hoce unistiti drugo pismo, u nasem slucaju latinicu.
Cirilica i latinica moraju biti dva ravnopravna pisma a tome nije mesto u ustavu. Dok se to ne sredi ja ne podrzavam ovaj ustav i krecem u kampanju kod prijatelja i poznanika da se ovaj nakazni ustav ne podrzi.

samo pitam

pre 17 godina

Ko je dao pravo Kostunici da oduzme pravo glasa od 1,5 miliona gradjana??? Koja etnicka, verska ili politicka grupa ce biti sledeci? Hrvati? Madjari? Rimokatolici? Muslimani? Jevreji? Autonomasi?...
...I za to asistira demokratski blok" tj "evropsko orijentisan" DS i G17+!!! Pa to ni SM nije smeo da uradi!
Jel' ovo Belorusija?
Ne mozemo nize...dosad sam bar imao nadu da ima neka politicka snaga ko ce nas voditi u dobrom pravcu (ako dobiju izbore)...a sad...
Srbija ce u EU...znate kad? Pa jos i Afganistan i Severna Koreja imaju vise sanse.
PS. Izvinjavam od g.Premijera sto pisem latinicom.

zabrinuta

pre 17 godina

Ustav sa aromom radikala... Drzava srpskog naroda, cirilica, jos samo u decje citanke da ubacimo tekstove Marine Tucakovic, uvedemo obaveznu ekskurziju u Gucu, pa ce Toma, Voja i ekipa konacno imati drzavu po svojoj meri. Nisam politicki ekspert, ali imam oci i usi. I, nadam se, zdravu pamet. Polako mi ponestaje nade u mogucnost promene... Pribojavam se pobede radikala na sledecim izborima. Iako mislim da im je i sadasnja vlada bliska, ipak se tako nesto ne sme dozvoliti.

boa

pre 17 godina

Konacno se desilo da nasi narodni poslanici glasaju jednoglasno, to se nikada do sada nije desilo, u ovom sazivu.
Mislim da treba to pohvaliti.
Isto tako, Ustav je dokument Srbije koji smo toliko cekali i konacno je gotov!!!!

Bojan

pre 17 godina

Šta će im "novi" Ustav, kada se "neinformisani" premijer i njegova družina NE pridržavaju ni postojećeg!! Molim, pitajte Ustavni sud RS koliko puta je Vlada RS prekršila Ustav i zakon...

Dzeko

pre 17 godina

Cirilicu ne pisem. Srbin nisam. Znaci da sam onaj "od ostalih". Drugi, rezervni, tamo "neki". Mislio sam da sam ravnopravan gradjanin, kad hoce da me ovim ustavom ubijede u suprotno. Hm... E, nece moci.

Gagi

pre 17 godina

Braco Srbi dobili ste ustav.Cestitam.Vrlo patriotski.Ali i vrlo sebicno.Bitniji su vam preci od potomaka.Ceo zivot cete raditi za 200 eura,ali vam je najbitnije da Kosovo bude Srbija.Bitniji vam je car Lazar od vaseg deteta.Sramota i strasno.To sto vase dete nece imati za patike,jer je los standard u Srbiji,to sto necete imati da vasem detetu platite ekskurziju,date mu dzeparac,kupite mu knjige za skolu,posaljete ga na more,zimovanje,to vam izgleda nije bitno.Neka sedi kuci i neka vice KOSOVO JE SRBIJA.Upropascavate mladost svojoj deci zbog nekih ideala.VRLO SEBICNO!