Eksperimenti, lekovi i zarada

Beograd -- Sve više pacijenata u Srbiji uključuje se u eksperimentalna klinička ispitivanja lekova.

Izvor: Politika
Pošaljite komentar
 1. Ja bih ipak ovo cuvao kao drzavnu tajnu. U Beogradu neccete lako zaposliti coveka koji bi trebalo da raznosi hranu, ali kad ljudi budu culi za ovakvu blejazu, bicce redova kao kod Dafine. Videccete.
  (srdjan, 6. septembar 2006 08:55)

  # Link komentara

 2. U BiH imamo "za izvoz" kojekakvih "agenata" stranih firmi koji prodaju narodu svu silu tableta, pomada, kapsula za sve žive bolesti, kao, "iz Amerike" i narod to još i skupo plaća, a u dobrom broju slučajeva pametni ameri ko na štakorima ispituju svoje preparate i, umjesto da skupo plate korisnike-štakore, super zarade.
  Ovo što se planira u Srbiji pametno je jer vjerujem da je pod kontrolom, pa ko voli nek izvoli. Bole da tu budu redovi nego pred pekarama.
  (Josip, Zivinice, BiH, 6. septembar 2006 13:55)

  # Link komentara

 3. Ispitivanje kandidata za lekove nosi i rizik od nezeljenih i uzgrednih pojava, koje u ekstremnim slucajevima mogu dovesti i do invaliditeta. Stoga se u svetu to placa svakom pacijetu, a ovde izgleda samo ustanova dobija. A ko ce paltiti odstetu onome ko strada od tog ispitivanja? Ovo sve zvuci kao reklama i uopste se ne pominju sasvim realni rizici ispitivanja.
  (LI, 6. septembar 2006 14:26)

  # Link komentara

 4. Nedavno je u Srbiji registrovana Rošova Tarceva koja se koristi u lečenju nekih vrsta raka. Terapija košta preko 4000 evra mesečno (nije greška) ako se kupuje u apoteci, a pacijenti koji su uspeli da uđu u program ispitivanja dobili su terapiju besplatno, i još godinu dana pre nego što je lek uopšte registrovan u Srbiji. Rizici u kliničkim studijama su manji kod skupih zapadnih lekova zato što su ti lekovi već ispitani i registrovani na Zapadu pod rigoroznijim uslovima. Za pacijente koji su u očajnom stanju besplatne terapije su čist poklon - niko se ne leči iz obesti.
  (kartmen, 6. septembar 2006 16:30)

  # Link komentara

 5. Klinicka ispitivanja lekova su sasvim normalna stvar u razvijenom svetu. Iste klinicke studije rade se istovremeno i u Srbiji i u npr zemljama Zapadne Evrope.

  Svi pacijenti koji ucestvuju u studiji potpisuju pismeni pristanak, a pre toga su detaljno upoznati sa svim relevantnim podacima o studiji, rizicima i sl. Da bi se dobila dozvola za sprovodjenje studije, mora postojati i polisa osiguranja, koja pokriva sve eventualne nezeljene posledice. Pacijent koji ucestvuje u studiji dobija "beneficije" cije troskove snosi sponzor studije - lekara na raspolaganju 24 sata, koriscenje najsavremenijih medicinskih aparata i instrumenata, kojih inace u Srbiji nema, placene putne i druge troskove i sl. Centri (bolnice) koji ucestvuju u studijama dobijaju na koriscenje najsavremenije dijagnosticke aparate, racunare, literaturu i drugi materijal, koji inace ne bi mogli da prisuste. Taj materijal najcesce ostaje u vlasnistvu centara i nakon okoncanja studija.

  Dakle, iako postoje rizici, klinicke studije su u celini vrlo korisne za nase zdravstvo.
  (neurolog, 6. septembar 2006 17:13)

  # Link komentara