Četvrtak, 31.08.2006.

09:52

Kontakt grupa o Kosovu

Kontakt grupa sastaje se večeras u Beču da bi utvrdila dalje korake u pregovorima o statusu Kosova. Polemika Beograd-Ahtisari nastavljena.

Izvor: B92

Kontakt grupa o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

stefan

pre 17 godina

Postovani gospodine Janjicu ,
Koliko je to nejasna izjava gosp. Ahtisarija i koja je to stara matrica koju izgleda samo Vi vidite? Kako Vas nije sramota da u ovom trenutku kad se bacaju bombe na Srbe u Kos. Mitrovici Vi komentarisete nasu pregovoaracku poziciju na ovakav nacin ? Hocete li davati Vasa strucna misljenja i kad budu jos kriticniji trenutci u pregovorima kako bi zbunili i podelili i ovako podeljenu javnost u Srbiji ? Da Vas podsetim sta je Kosovo :
Gracanica
Decani
Pecka Patrijasija
Zociste
Prizren
i jos stotine manastira i crkava i jos mnogo naroda i jos mnogo uplasenih decijih ociju u mraku bez struje i vode !Mislite o tome !

Dick Steele

pre 17 godina

Gospodin Janjić je izgubljen u vremenu i prostoru. Stvarno ne razumem njegovu igru. Iz dana u dan ponavlja jedno te isto: "Beograd nije konstruktivan. Beograd nije ponudio rešenje. Beograd stvara tenzije. Beograd ovo, Beograd ono." U stvari situacija je diametralno obrnuta. Albanska strana nudi ultimatume po principu nezavisnost ili nezavisnost. Centralizacija a nikako decentralizacija. Pričaju o decentralizaciji a ne žele dati srpskim opštinama nikakva ovlašćenja. Pričaju o stvaranju opština sa srpskom većinom a istodobno ujedinjavaju razdvojenu Kosovsku Mitrovicu, pripajaju Gračanicu albanskim opštinama i slično. Govore o ljudskim pravima a ne istražuju ubistva srpskih civila, ne traže palioce srpskih kuća, ne istražuju incidente poput kamenovanja avtobusa ... G. Ahtisari optužuje Srbe za zloćince, Beograd kriv što se takvoj oceni protivi. "Šta je, bre, ovom Beogradu?" - misli si g.Janjić. Razumi ako možeš ... Verovatno g. Janjić misli da si demokrata kada pustiš da ti sunarodnjake ubijaju, konstruktivan kad ti pale kuće i pragmatičan kad ti otimaju državnu teritoriju. Najbolje da Beograd bude konstruktivan i imenuje vođe UČK za ministre srpske vlade, preimenuje državu u Veliku Albaniju (pa to je baš onako milozvučno i totalno nedužno), izbriše iz ustava da su Srbi državotvoran narod ove zemlje i ,naravno, sravni sa zemljom i Studenicu i Hram Svetog save i Žiču. Pa Albanci znaju šta je dobro za nas. Šta mi glupi Srbi znamo šta valja?

buci

pre 17 godina

postovanje
ja mislim da je on nemerno to rekao a ne bas slucajno , jer stvarno to bi tebalo da se kaze malo ranije , da se nekako smiri i dusa albanaca koji pate jos od gadnog rata koji su doziveli , ali bilo kako bilo ja mislim da dosao vreme da se taj problem resi i da se smiri ovaj deo Balkana

hans

pre 17 godina

Gospodin Janjic predstavlja pravi izdanak srpske verzije NGO poslenika. Konstantno kritikovanje bez predloga resenja. Lepo je to od njega i veoma lako za uraditi. Mozda je covek ljubomoran sto se ama bas nista ne pita kao veliki "strucnjak" za pitanje Kosova.

Vlade

pre 17 godina

Tacno je da moramo da platimo cenu svoje gluposti i ne vidim zasto se oko toga dize tolika buka. Ako smo mogli da pevamo dok nam je NATO rusio mostove,firme, valjda smo bili spremni na posledice.
Osim toga sa politicarima, kao sto je Sanda Raskovic Ivic , koji samo idu u crkvu i mole se Bogu, ne moze se vise ni ocekivati.

Zoran

pre 17 godina

Nije uopste vazno sta je Ahtisari rekao. Svet je resio da nam ocita lekciju i do sada smo dobili po nosu taman onoliko koliko smo zasluzili. Neka nam sad pomognu sve one vojvode koje su iznikle tokom gradjanskog rata u bivsoj Jugoslaviji, svi oni nadri politicari koji nisu sprecili krvoprolica i koji su jos uvek na vlasti, i ovi novi biznismeni-secikese i lopovi koji nam razvijaju ekonomiju, a mogu se pridruziti i svi ostali Srbi koji su uvek mislili zadnjicom a ne glavom, i uvek stavljali licni interes iznad svega. Neka nam sudi svetska demokratija od koje mi je odavno pozlilo. Slabiji smo i blesaviji i platicemo. Postenih malo ima u ovom svetskom cirkusu koji pokusava (neuspesno) da maskira zivotinjsku prirodu ljudi.

Stanislav

pre 17 godina

O kolektivnoj krivici naroda treba pazljivo rezonovati. Tacno je da je vecina Srba davala podrsku Milosevicu na samom pocetku raspleta jugo krize,tj posle nhegovog govora na Gazimestanu 1989. Ali, vec 1991. mnogi njegovi obozavaoci sucinili otklon u podrsci politicarima jer su uvideli kuda vodi njegova politika. Ipak, to nije bilo dovoljno da on ne pobedi na prvim visestranackim izborima. U cemu je problem? Pa jasno je da aktuelni celni politicari diriguju medijima i tako pripremaju javnost da misli i reaguje onako kako oni zele. To se cini i na zapadu poodavno i to nista nije novo. Eto kako se dolazi do pozicije da narod daje podrsku svojim politickim liderima.
zato se ne moze govoriti o kolektivnoj krivici naroda jer je taj narod prethodno zaveden, kao sto je to bio i u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH kada su tamo pripremani referendumi po diktatu separatista. Treba znatida je to slucaj i sa kosovskim Albancima. I oni vec sada uvidjaju da im je bolje bilo u Jugoslaviji nego sto ce im biti pod njihovim tajkunima. Zato ostavimo se toga ko je koliko kriv. Gledajmo kako dalje sa svetom i kako sto pre da zalecimo rane koje su ambiciozne politicke lude napravile ovom narodu da bi sebi obezbedili vecnu vlast nad narodom. Zato su neki umesto toga kao zaslugu dobili samo staru lipu da im svedoci o njihovoj stvarnoj vrednosti za svoj narod.

Duchan

pre 17 godina

Ovo je stvarno neverovatno.Ovako je kad nemas plan i ideje za resavanje problema , kada vlada zna da se Kosovo izgubilo ( u stvari i nije nase jer smo mi dve razlicite nacije a na Kosovo zive Albanci koji nece da zive u Srbiju)sada im smetaju izjave politicara.Sada vidim ko nas vodi ovo je stvarno sramota.!!!

NL

pre 17 godina

Potpuno jedna stvar je imidz Srbije, a potpuno nesto drugo su principi UN koji kazu da je krivica INDIVIDUALNA. Znaci, trenutna srpska vlast koja je demokratska i demokratski izabrana ne treba i ne sme da dozvoli da se Srbija ili Beograd indentifikuje sa Milosevicem i nosiocima njegovog rezima jer su oni proslost, i nova, demokratska Srbija je vise-manje ispunila svoje obaveze prema UN poslavsi ih sve u Hag. Iz toga proizilazi da je reakcija srpske vlade na Ahtisarijevu izjavu potpuno opravdana.
Jedina mrlja i na imidzu i u radu demokratske srpske vlade je njena nemogucnost ili radije, njeno odbijenje da isporuci Mladica.

Zabrinut za gdina Djurica

pre 17 godina

Meni samo nije jasno zasto gdin Srdjan Djuric ima stalno potrebu da se mesa u politiku kad je on samo takoreci PR Vlade, a ne premijer ili predsednik, niti bilo sta slicno... Ovde svako moze da radi sve, osim strucnjaka...Oni ne mogu skoro nista...

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Prema Janjicu, ako Beograd zeli da ga smatraju finim i civilizovanim, mora mirno da pristane na sve, pa i na oduzimanje KiM-a. A kakva onda korist od toga sto ce nas smatrati finim i civilizovanim? Trenutno imamo nesto slicno u Iranu - MZ od Irana trazi da prestane sa nuklearnim aktivnostima dok traju pregovori. Onog momenta kad Iran prestane sa tim aktivnostima, pregovori postaju izlisni! Neko je spomenuo kako su "zli Srbi" svojim komsijama ponudili izbor "nasa politika ili rat". A sta su te iste komsije pre toga ponudile "zlim Srbima": "nasa politika, po svaku cenu", sto su Srbi vec imali prilike da osete na svojoj kozi i ponovo su osetili. Pa kad su Srbi krivi kao narod, zasto nas onda slovenacki, hrvatski i ostali privrednici ne zaobilaze u sirokom luku, nego kupuju ovde preduzeca, investiraju u privredu i slicno? Mozda g.Ahtisari bolje zna nego oni?

Milos

pre 17 godina

G.Janjic je stoprocentno u pravu ali to na zalost nema ko da cuje. Jedino je sigurno da ce na kraju Janjic biti proglasen za izdajnika.

Ivan

pre 17 godina

Ako nam je Ahtisarijeva izjava najveci problem koji trenutno Vlada Srbije ima po pitanju Kosova onda je stvarno doslo krajnje vreme da se zapitamo da li smo promasili temu. Ocigledno je da sadasnja Vlada nije sposabna da odredi prioritete.
Gubljenje vremena i mlacenje prazne slame su ocigledno prioriteti Vlade Vojislava Kostunice.
Krajnje je vreme da pogledamo istini u oci i prihvatimo krivicu za sve ono sto je ucinjeno u proteklih 15 gogina u ime srpskog naroda. Lista je isuvise duga i na zalost neko mora da zapocne taj proces koji se nije zapocet 6 Oktobra 2000.

Robin Hood

pre 17 godina

Nemacka i posle 60 godina od zaversetka rata placa za pocinjena dela. Da li su danasnji Nemci krivi za to? Nisu, oni su se mnogo puta do sada izvinili, ali odgovornost je ipak njihova. Mislim da ce Srbija jos nekih 50-60 godina placati za demokratski izabranog diktatora i fasisticke politike koja je kostala mnogima zivot i unistila mnoge sudbine u balkanu.

Nada

pre 17 godina

Gospodin Janjic bi mogao manje da optuzuje pregovaracki tim Beograda i da, zauzvrat, ponudi neko alternativno resenje, koje nece biti pogubno za srpski narod na Kosovu! A sta bi, po Vama, trebalo uraditi gospodine Janjicu? Praviti se da Ahtisarijeva izjava nije izrecena, da nije prevazisla okvire konvencionalnog nacina ophodjenja jednog visokog diplomate. I zasto bi Srbe u ovom trenutku zanimao licni stav bilo kog diplomate, a narocito Ahtisarija, koji treba da predstavlja samo moderatora u ovim pregovorima ili bar da simulira takvu poziciju. A nama je jedino nedostajao Ahtisari da nam objasni kako i sa kime smo ziveli do 2000. godine. Kao da mi to ne znamo! I kao da nam nije jasno da poslednjih 6 godina snosimo posledice politike koju je vodio covek cije ime ne zelim ni na izgovaram. I posto vec placamo cenu, hajde da pustimo da ljudi rade svoj posao, u ovom slucaju pregovaracki tim, i da probamo da spasimo sto se spasti da. Konacno, hajde da se oslobodimo ubedjenja da svi mozemo biti premijeri i selektori reprezentacije. A gospodin Ahtisari neka drzi svom narodu moralne pridike o krivici i odgovornosti! Mi tu cenu svakodnevno placamo... ne nasom voljom, vec neodgovornoscu ljudi koji su tada imali biracko pravo.

Andrea

pre 17 godina

Gospodin Janjic, je u pravu. Nazalost je kod nas malo onih koji kao on govore istinu . A to sto ne govorimo istinu i lazemo jedne druge, to je valjda " srpski nacionalni sport". Druga je stvar sto mi - Srbi , svaki diskurs koji se krece u kordinatima istine, dozivljamo kao napad na nas.
Gospodine - Janjicu samo napred!

sigursson

pre 17 godina

dakle:
1.Nekad najbrojniji narod SFRJ sada vas je mnogo manje jer su se drugi manji narodi SFRJ pobrinuli da vas bude manje a radilo se otprilike po receptu poglavnika AP; trežinu prekrstiti, trećinu preseliti, trećinu....
2.Krivi smo jer smo sve ovo preživeli (i Miloševića i raznorazne demokrate)
3.Krivi smo jer nas je još uvek u BIH oko milion a to se nekako potkralo u planovima MNZ
4.Krivi smo jer je jedno sigurno: ne postoji narod koji mirno dozvoljava da ga isele, presele, oteraju i na kraju oduzmu 15% teritorije
5.Krivi smo što Gosp. Ahtisariju ("cijenjenom lobistu") nemamo šta da ponudimo od koncesija
Toliko

rmlad

pre 17 godina

Nije u redu traziti izvinjenje od Ahtisarija. Izvinjenje treba traziti od Medjunarodne zajednice uz ultimativni zahtev za njegovo izuzece. Posrednik koji ne uziva obostrano poverenje i postovanje obe pregovaracke strane ne moze vise biti posrednik.

Majka

pre 17 godina

Pa naravno da nece da se izvinjava - kao da kod njih pale nasi fazoni koje su davno procitali. Secam se Milosevicevog "cuvanja" Jugoslavije. tesko je ko iz drugih republika mogao reci bilo sta da se srbi ne uvrede i da ne nastane barazna vatra. Sve se izokretalo i vadilo iz konteksta i sve je bilo "srbomrziteljski "(lista srbomrzitelja je toliko bila dugacka i nepogresiva da se sticao utisak da svi i u evropi (narocito komsije)i svetu osim rusa zive samo da bi mrzili srbe - Suvar, Dizdarevic, Vlasi, Crvernkovski, Racan, Kucan,onaj slovenac sto je za govornicom mahao kaziprstom pa je cela srbija mesecima pricala kako je pretio "nasem" Milosevicu. I tako sve dok se svima nije smucilo i onda su dosli oni po Milosevicevoj meri: Tudjman, Alija Jansa... imao je krunski dokaz a i sa kim da se bije. Mi kao narod imamo veliki, veliki, problem, mnogo kompleksniji nego sto moze ovde stati....

Ana

pre 17 godina

Srbija nije kriva niti je srpski narod kriv i sve te price o krivici su nametnute da bi opravdale otimacinu srpske teritorije. Poredjenje sa nemackim zlocinima bi trebalo okvalifikovati kao krivicno delo i svi koji na bilo koji nacin povezuju fasisticke zlocine sa "krivicom srba" bi trebalo krivicno da odgovaraju. Ahtisari bi trebalo da se izvini i da bude konstruktivniji u pregovorima. Ahtisari takodje treba pod hitno iz svoje pregovaracke metodologije da izbaci nametanje "krivice srba" jer je lazna premisa.

Kontrabanda

pre 17 godina

Pa, sta mislite? Da li treba pustiti Ahtisaarija da baljezga sta mu god padne na pamet? Sloba je davno lisen vlasti, a vise ga nema na ovom svjetu, pa nema razloga etiketirati one koji za njega nisu ni glasali. Znamo kako je Sloba vladao i pomocu koga je dobijao izbore. Mozda je cisto pobjedio na jednima, ali ostale je lazirao... U nirnberskom procesu nikada nije spomenuta kolektivna krivica njemackog naroda, koji je s vecom zaslijepljenoscu pratio Hitlera. I, ako bismo mi gledali istorijski ko je za Srbe "kriv kao narod", ne bismo pricali sa BUgarima, Albancima, Hrvatima, Muslimanima, Austirjancima, Madjarima, Nemcima ... Amerima, jer su nas bombardovali '45 i '99, kompletnim NATO-om, a mozda i sa Mongolima, zbog Dzingis Kana... I on je, onomad, nailazio sa vojskom ovuda...

Pathon

pre 17 godina

Uopste se ne slazem sa izjavom gospodina Ahtisarija, ali iz radikalno drugacijeg razloga. Srpski narod je jedan od retkih koji ce zbog kolektivne krivice biti NAGRADJEN a ne kaznjen oduzimanjem Kosova. Potrebno je samo vremena i mudrosti to spoznati.

ja

pre 17 godina

Nije sporno da je Srbija imala svoje "interese" u svim 8ili bar većini) bivših YU republika. Sporna je metoda koju je koristila kako bi svoje interese zaštititila. Ako je građanima Srbije u redu što žive u državi u kakvoj žive - to je njihovo pravo. Ali nemaju pravo to isto nametati i svima ostalima. I to kakav izbor: ili naša politika ili rat. Svi vidimo gdje je Srbiju dovela politika koju su krajem 80-ih i početkom 90-ih pokušali nametnuti svim "bivšim republikama", a vjerujem da je sad i Srbima jasno (kad vide u kakvoj su poziciji te bivše) zašto one na to nisu željele pristati. Šteta je za Srbiju da i dalje slijedi istu politiku, a za okolinu problem ako Srbija ponovno pokuša takvu politiku nametati svojim susjedima (onima kojima može). U tom kontekstu bi trebalo promatrati Ahtisarijevu izjavu, a ne koristiti je za jeftine dnevnopolitičke poene...

mislilac

pre 17 godina

Ne mogu da razumem ljude koji ovako govore: pa i Nemacka je cinila zlocine pa su se u Nirnbergu osudili krivci, niko nije smeo da kaze da je nemacki narod kriv i odgovoran. Ne moze jedan politicar tako da se izrazava a nasa vlada da cuti. I treba da zauzme stav. Pa to je upravo sredstvo borbe u politici i reklo bi se sve sto nam je ostalo. Posto nam niko ne daje sansu da se malo podignemo vec nas samo rasparcavaju.

mica

pre 17 godina

Sigurno je da cemo ispastati zbog pogresne politike '90-tih. Tu nema greske. Jedino smeta cinjenica da smo se nakon 5-oktobarskih promena, naslusali prica kako je Evropa, pa i svet, samo protiv rezima S. Milosevica ali ne i protiv srpskog naroda. Medjutim, sve sto se nakon toga dogadjalo, islo je u prilog ovoj Ahtisarijevoj izjavi. Sada je istina konacno izasla na videlo. Oni su ipak protv nas kao naroda...

Saki

pre 17 godina

Ahtisari je STO POSTO U PRAVU. Krivi smo, bre ljudi, ali je jos tuznije da nam i dan danas sovinisti i zlocinci predstavljaju "nacionalne idole" i "junake". Zalosno da zalosnije ne moze biti.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Licno mislim da je uveliko na delu predizborna kampanja u kojoj Ahtisari treba da ispadne "zrtveni jarac" da ne bi postao albanski "trojanski konj", i to da se predstavi kao neka pobeda. Takva politika pravi Srbiju "zrtvenim jarcem" zarad jeftinih politickih poena iskljucivo u korist uskostranackih interesa, i opet sudbinu ishoda izbora odredjuje Kosovo. Ovo je kontraproduktivno i providno do te mere da sticem utisak da je nasa pregovaracka delegacija ali i drzavni vrh svestan ishoda pregovora i ovakvim krivinama trazi izgovor.

Tanja

pre 17 godina

I mi smo deo medjunarodne zajednice Ujedinjenih nacija, i treba da se tako i osecamo, a ne kao mi-Srbi, i oni-medjunarodna zajednica, nas neprijatelj. Ova vlast je upravo od 5. 10. 2000. uspela da nas vrati tamo gde nam je mesto u porodicu naroda koja saradjuje i koja se bori za mir u svetu. Stoga, treba da saradjujemo prijateljski i sa Ahtisarijem i sa Albancima na Kosovu i uostalom sa svim zemljama u svetu. Da trazimo zajednicko resenje za nas problem, a ne da se inatimo, velicamo sebe, a podcenjujemo druge ili cak mrzimo, kao sto je bio slucaj devedesetih. Podsecam - mi smo deo medjunarodne zajednice.

Tanja

pre 17 godina

Ma ne mora Ahtisari da se izvinjava, oprastamo mu, izletelo coveku, ali nek malo vise pazi sta govori, da ne bi brukao medjunarodnu zajednicu koju predstavlja.

Beogradjanin iz dijaspore

pre 17 godina

Ovaj narod je vec dovoljno propatio zbog Miloseviceve pogubne politike i, konacno, isti taj narod ga je i svrgnuo s vlasti. Ukoliko je tacna izjava Ahtisarija, a sve govori da jeste, onda on vise ne moze da bude na funkciji koja podrazumeva (izmedju ostalog i) nepristrasnost. Toliko!

bt

pre 17 godina

Čudno je da su izjavu "istrgli iz konteksta" ne samo Srbi već i kosovski Albanci, koji je uveliko citiraju i koriste kao potporu svojim separatističkim zahtevima.

Nessony

pre 17 godina

Gospodin Janjic je sve izvanredno dobro "vidio" i to nam rekao. Izvrsna analiza srbijanske politike i taktike koja nije puno odmakla od milosevicanskog vremena. A o povijesnoj odgovornosti moglo bi se reci i ovo: Zasto je Milosevic morao prekrajati SFRJ i na koncu je unistiti? Tko ce "platiti" za to sto se nekad najbrojniji narod u SFRJ ponasao tako neodgovorno te 1988. 1989. godine kad jos nije bilo ni Kucana ni Tudmana. Sve je njih Milosevic iznjedrio i zato bi bilo bolje da se ovo pitanje ne otvara jer moze biti i te kako negativno po Srbiju. Srbijanski pregovaracki tim bi se trebao ispticati Anthisariju zbog manipulacije njegovom izjavom! Gosp. Janjicu hvala na cinjenici sto je rekao ISTINU!!!!

Vladimir

pre 17 godina

Ima jedna stara poslovica koja ide nesto tipa: Dokon pop i jarice krsti... Pa ovi izgleda kao da nemaju pametnija posla nego da se prepiru kao deca; rekao si! nisam! rekao si! nisam! ama rekao si! ama nisam! reko! ne! reko! ne! ali jesi malo! nisam ni malo! jesi! nisi!
A ja zivim u zemlji gde u toku radnog vremena nemam nista pametnije nego da pisem upravne govore za komentare na B92!

Ferdi

pre 17 godina

g. Ahtisari je samo predstavnik UN, to znaci da predstavi poziciju UN-a u odnos sa Srbijom. On samo preda racun sa cenom koju ce Srbija da plati za ono sto je ucinio na Kosovo.
Gospodo, Srbija sa silom je aneksirao Kosovo (nisu albanci zeleli nikada), silom je drzio, i slimom napustila!
pozdrav,

gordana

pre 17 godina

Ne razumem cemu tolika frka u javnosti i kod vladajuce koalicije oko Ahtisarijeve izjave...Cinjenica je da se Marti malo nespretno izrazio, ali isto tako i mi (mozda ne ja i generacije mladje od mene, jer nismo imali pravo glasa na izborima tih godina), ali nasi roditelji sigurno da... ako ne krivicnu, a ono bar moralnu odgovornost za to sto je 10 godina vladao Slobodan Milosevic...

Italy

pre 17 godina

Nazalost, nasi se prave ludi, kao da ne znaju da je Kosovo odavno Albanija, i da bilo sta dobiju za Srbe na tim pregovorima, vec je samo po sebi veliki uspjeh. Medjunarodna zajednica nije uopste naklonjena Srbima, i ne zbog onoga sto je lupio onaj "eticar" iz Finske: nego zbog toga sto su Srbi imali svoje interese u svim ex-jugo republikama, i zbog cega su bili spremni i da ubijaju, sto su i radili, ali to se nije poklapalo sa interesima zapadnih zemalja, citaj korporacija.
Ovo znaju svi Srbi, od komunalnih cistaca do intelektualaca, samo nasi politicari i dalje nastavljaju neproduktivnu nacionalnu pricu. Gospodo, nacionalna prica je zavrsena, rat se zavrsio, pokazali smo sta jedni drugima mozemo da uradimo: hajde sada prevrnite: hajde, ekonomija.
Okacite Kosovo macku na rep pa neka se njim Albanci dice, a i neka Patrijarh za njim place kokodrilske suze... Srbima samo ekonomija, posao, novac.
Ok? Ko za ovo nije spreman, neka izlazi iz vlade vec danas.

Commie

pre 17 godina

Niko ne moze da naudi srpskom narodu koliko to mogu srpski nacionalisti. Pogledajte u sta su pretvorili tu svoju "voljenu" Srbiju u poslednjih 20 godina - od srednje razvijene evropske zemlje, koja je zivela normalno sa svojim susedima u SFRJ i sire, bila ugledna u celom svetu, slobodna i civilizvoana, to je sad najsiromasnija, najizolovanija i najzaostalija zemlja Evrope gde su na vlasti militaristi, tajkuni, kler i najretrogradnije ideologije koje se jos mogu naci samo u Iranu i slicnim zemljama. Gubitak Kosova i ovo mucno batrganje je samo jos jedan porez koji su doneli svom narodu. A narod, da je pametniji, pa da ih sve zajedno pocisti jednom za sva vremena za sva zlodela koja su pocinili, on jos i sad navija za njih! Cuj, Kostunica ce da drzi lekcije Ahtisariju! Pa na kojoj planeti taj covek zivi!

Misha

pre 17 godina

Da li je onda potrebno izvinjenje i za ono sto je pokojni premijer Srbije Zoran Djindjic rekao:

"Ne moze to besplatno. Ne moze jedan narod da izabere pogresnu politiku i da ga to posle nista ne kosta. I to jeste cena dame i gospodo. To jeste cena sto je ovaj narod zaludjen 1989.godine, rekao - "Taj covek ce nas odvesti u buducnost! Taj covek je najveci medju nama!" Ne moze to besplatno. Ne moze jedan narod da izabere pogresnu politiku i da ga to posle nista ne kosta."

"Pojava Miloševića bila je rezultat slabosti društva, koje stoga snosi odgovornost za njegovu dugu vladavinu. Milošević nije pao sa Marsa. Pojavio se u nas, kao i Hitler u Nemačkoj, zbog slabosti društva - opozicije, pravoslavne crkve, intelektualaca. Odgovorni smo za to što je tako dugo vladao."

sigursson

pre 17 godina

Iz dobro pouzdanih izvora se saznaje da nisu samo članovi srpskog pregovaračkog tima bili konsternirani izjavom Ahtisarija o kolektivnoj krivici Srba (doslovno je rekao "You are guilty as a nation") nego je bio prisutan i potvrdio istinitost događaja i jedan švajcarki diplomata. Dakle, Gosp. Janjiću, Vaša interpretacija događaja i reakcije je u najmanju ruku pretenciozna.......

Marko

pre 17 godina

"Ko nepoštuje sebe, neće ga ni drugi poštovati" - stara poslovica. Kada bi se mi sami pridržavali toga, gde bi nam kraj bio ?!?

Misha

pre 17 godina

Da li je onda potrebno izvinjenje i za ono sto je pokojni premijer Srbije Zoran Djindjic rekao:

"Ne moze to besplatno. Ne moze jedan narod da izabere pogresnu politiku i da ga to posle nista ne kosta. I to jeste cena dame i gospodo. To jeste cena sto je ovaj narod zaludjen 1989.godine, rekao - "Taj covek ce nas odvesti u buducnost! Taj covek je najveci medju nama!" Ne moze to besplatno. Ne moze jedan narod da izabere pogresnu politiku i da ga to posle nista ne kosta."

"Pojava Miloševića bila je rezultat slabosti društva, koje stoga snosi odgovornost za njegovu dugu vladavinu. Milošević nije pao sa Marsa. Pojavio se u nas, kao i Hitler u Nemačkoj, zbog slabosti društva - opozicije, pravoslavne crkve, intelektualaca. Odgovorni smo za to što je tako dugo vladao."

Commie

pre 17 godina

Niko ne moze da naudi srpskom narodu koliko to mogu srpski nacionalisti. Pogledajte u sta su pretvorili tu svoju "voljenu" Srbiju u poslednjih 20 godina - od srednje razvijene evropske zemlje, koja je zivela normalno sa svojim susedima u SFRJ i sire, bila ugledna u celom svetu, slobodna i civilizvoana, to je sad najsiromasnija, najizolovanija i najzaostalija zemlja Evrope gde su na vlasti militaristi, tajkuni, kler i najretrogradnije ideologije koje se jos mogu naci samo u Iranu i slicnim zemljama. Gubitak Kosova i ovo mucno batrganje je samo jos jedan porez koji su doneli svom narodu. A narod, da je pametniji, pa da ih sve zajedno pocisti jednom za sva vremena za sva zlodela koja su pocinili, on jos i sad navija za njih! Cuj, Kostunica ce da drzi lekcije Ahtisariju! Pa na kojoj planeti taj covek zivi!

Marko

pre 17 godina

"Ko nepoštuje sebe, neće ga ni drugi poštovati" - stara poslovica. Kada bi se mi sami pridržavali toga, gde bi nam kraj bio ?!?

sigursson

pre 17 godina

Iz dobro pouzdanih izvora se saznaje da nisu samo članovi srpskog pregovaračkog tima bili konsternirani izjavom Ahtisarija o kolektivnoj krivici Srba (doslovno je rekao "You are guilty as a nation") nego je bio prisutan i potvrdio istinitost događaja i jedan švajcarki diplomata. Dakle, Gosp. Janjiću, Vaša interpretacija događaja i reakcije je u najmanju ruku pretenciozna.......

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Licno mislim da je uveliko na delu predizborna kampanja u kojoj Ahtisari treba da ispadne "zrtveni jarac" da ne bi postao albanski "trojanski konj", i to da se predstavi kao neka pobeda. Takva politika pravi Srbiju "zrtvenim jarcem" zarad jeftinih politickih poena iskljucivo u korist uskostranackih interesa, i opet sudbinu ishoda izbora odredjuje Kosovo. Ovo je kontraproduktivno i providno do te mere da sticem utisak da je nasa pregovaracka delegacija ali i drzavni vrh svestan ishoda pregovora i ovakvim krivinama trazi izgovor.

Tanja

pre 17 godina

Ma ne mora Ahtisari da se izvinjava, oprastamo mu, izletelo coveku, ali nek malo vise pazi sta govori, da ne bi brukao medjunarodnu zajednicu koju predstavlja.

Nessony

pre 17 godina

Gospodin Janjic je sve izvanredno dobro "vidio" i to nam rekao. Izvrsna analiza srbijanske politike i taktike koja nije puno odmakla od milosevicanskog vremena. A o povijesnoj odgovornosti moglo bi se reci i ovo: Zasto je Milosevic morao prekrajati SFRJ i na koncu je unistiti? Tko ce "platiti" za to sto se nekad najbrojniji narod u SFRJ ponasao tako neodgovorno te 1988. 1989. godine kad jos nije bilo ni Kucana ni Tudmana. Sve je njih Milosevic iznjedrio i zato bi bilo bolje da se ovo pitanje ne otvara jer moze biti i te kako negativno po Srbiju. Srbijanski pregovaracki tim bi se trebao ispticati Anthisariju zbog manipulacije njegovom izjavom! Gosp. Janjicu hvala na cinjenici sto je rekao ISTINU!!!!

gordana

pre 17 godina

Ne razumem cemu tolika frka u javnosti i kod vladajuce koalicije oko Ahtisarijeve izjave...Cinjenica je da se Marti malo nespretno izrazio, ali isto tako i mi (mozda ne ja i generacije mladje od mene, jer nismo imali pravo glasa na izborima tih godina), ali nasi roditelji sigurno da... ako ne krivicnu, a ono bar moralnu odgovornost za to sto je 10 godina vladao Slobodan Milosevic...

Italy

pre 17 godina

Nazalost, nasi se prave ludi, kao da ne znaju da je Kosovo odavno Albanija, i da bilo sta dobiju za Srbe na tim pregovorima, vec je samo po sebi veliki uspjeh. Medjunarodna zajednica nije uopste naklonjena Srbima, i ne zbog onoga sto je lupio onaj "eticar" iz Finske: nego zbog toga sto su Srbi imali svoje interese u svim ex-jugo republikama, i zbog cega su bili spremni i da ubijaju, sto su i radili, ali to se nije poklapalo sa interesima zapadnih zemalja, citaj korporacija.
Ovo znaju svi Srbi, od komunalnih cistaca do intelektualaca, samo nasi politicari i dalje nastavljaju neproduktivnu nacionalnu pricu. Gospodo, nacionalna prica je zavrsena, rat se zavrsio, pokazali smo sta jedni drugima mozemo da uradimo: hajde sada prevrnite: hajde, ekonomija.
Okacite Kosovo macku na rep pa neka se njim Albanci dice, a i neka Patrijarh za njim place kokodrilske suze... Srbima samo ekonomija, posao, novac.
Ok? Ko za ovo nije spreman, neka izlazi iz vlade vec danas.

bt

pre 17 godina

Čudno je da su izjavu "istrgli iz konteksta" ne samo Srbi već i kosovski Albanci, koji je uveliko citiraju i koriste kao potporu svojim separatističkim zahtevima.

Vladimir

pre 17 godina

Ima jedna stara poslovica koja ide nesto tipa: Dokon pop i jarice krsti... Pa ovi izgleda kao da nemaju pametnija posla nego da se prepiru kao deca; rekao si! nisam! rekao si! nisam! ama rekao si! ama nisam! reko! ne! reko! ne! ali jesi malo! nisam ni malo! jesi! nisi!
A ja zivim u zemlji gde u toku radnog vremena nemam nista pametnije nego da pisem upravne govore za komentare na B92!

Ferdi

pre 17 godina

g. Ahtisari je samo predstavnik UN, to znaci da predstavi poziciju UN-a u odnos sa Srbijom. On samo preda racun sa cenom koju ce Srbija da plati za ono sto je ucinio na Kosovo.
Gospodo, Srbija sa silom je aneksirao Kosovo (nisu albanci zeleli nikada), silom je drzio, i slimom napustila!
pozdrav,

Beogradjanin iz dijaspore

pre 17 godina

Ovaj narod je vec dovoljno propatio zbog Miloseviceve pogubne politike i, konacno, isti taj narod ga je i svrgnuo s vlasti. Ukoliko je tacna izjava Ahtisarija, a sve govori da jeste, onda on vise ne moze da bude na funkciji koja podrazumeva (izmedju ostalog i) nepristrasnost. Toliko!

Tanja

pre 17 godina

I mi smo deo medjunarodne zajednice Ujedinjenih nacija, i treba da se tako i osecamo, a ne kao mi-Srbi, i oni-medjunarodna zajednica, nas neprijatelj. Ova vlast je upravo od 5. 10. 2000. uspela da nas vrati tamo gde nam je mesto u porodicu naroda koja saradjuje i koja se bori za mir u svetu. Stoga, treba da saradjujemo prijateljski i sa Ahtisarijem i sa Albancima na Kosovu i uostalom sa svim zemljama u svetu. Da trazimo zajednicko resenje za nas problem, a ne da se inatimo, velicamo sebe, a podcenjujemo druge ili cak mrzimo, kao sto je bio slucaj devedesetih. Podsecam - mi smo deo medjunarodne zajednice.

Saki

pre 17 godina

Ahtisari je STO POSTO U PRAVU. Krivi smo, bre ljudi, ali je jos tuznije da nam i dan danas sovinisti i zlocinci predstavljaju "nacionalne idole" i "junake". Zalosno da zalosnije ne moze biti.

mica

pre 17 godina

Sigurno je da cemo ispastati zbog pogresne politike '90-tih. Tu nema greske. Jedino smeta cinjenica da smo se nakon 5-oktobarskih promena, naslusali prica kako je Evropa, pa i svet, samo protiv rezima S. Milosevica ali ne i protiv srpskog naroda. Medjutim, sve sto se nakon toga dogadjalo, islo je u prilog ovoj Ahtisarijevoj izjavi. Sada je istina konacno izasla na videlo. Oni su ipak protv nas kao naroda...

mislilac

pre 17 godina

Ne mogu da razumem ljude koji ovako govore: pa i Nemacka je cinila zlocine pa su se u Nirnbergu osudili krivci, niko nije smeo da kaze da je nemacki narod kriv i odgovoran. Ne moze jedan politicar tako da se izrazava a nasa vlada da cuti. I treba da zauzme stav. Pa to je upravo sredstvo borbe u politici i reklo bi se sve sto nam je ostalo. Posto nam niko ne daje sansu da se malo podignemo vec nas samo rasparcavaju.

ja

pre 17 godina

Nije sporno da je Srbija imala svoje "interese" u svim 8ili bar većini) bivših YU republika. Sporna je metoda koju je koristila kako bi svoje interese zaštititila. Ako je građanima Srbije u redu što žive u državi u kakvoj žive - to je njihovo pravo. Ali nemaju pravo to isto nametati i svima ostalima. I to kakav izbor: ili naša politika ili rat. Svi vidimo gdje je Srbiju dovela politika koju su krajem 80-ih i početkom 90-ih pokušali nametnuti svim "bivšim republikama", a vjerujem da je sad i Srbima jasno (kad vide u kakvoj su poziciji te bivše) zašto one na to nisu željele pristati. Šteta je za Srbiju da i dalje slijedi istu politiku, a za okolinu problem ako Srbija ponovno pokuša takvu politiku nametati svojim susjedima (onima kojima može). U tom kontekstu bi trebalo promatrati Ahtisarijevu izjavu, a ne koristiti je za jeftine dnevnopolitičke poene...

Pathon

pre 17 godina

Uopste se ne slazem sa izjavom gospodina Ahtisarija, ali iz radikalno drugacijeg razloga. Srpski narod je jedan od retkih koji ce zbog kolektivne krivice biti NAGRADJEN a ne kaznjen oduzimanjem Kosova. Potrebno je samo vremena i mudrosti to spoznati.

Majka

pre 17 godina

Pa naravno da nece da se izvinjava - kao da kod njih pale nasi fazoni koje su davno procitali. Secam se Milosevicevog "cuvanja" Jugoslavije. tesko je ko iz drugih republika mogao reci bilo sta da se srbi ne uvrede i da ne nastane barazna vatra. Sve se izokretalo i vadilo iz konteksta i sve je bilo "srbomrziteljski "(lista srbomrzitelja je toliko bila dugacka i nepogresiva da se sticao utisak da svi i u evropi (narocito komsije)i svetu osim rusa zive samo da bi mrzili srbe - Suvar, Dizdarevic, Vlasi, Crvernkovski, Racan, Kucan,onaj slovenac sto je za govornicom mahao kaziprstom pa je cela srbija mesecima pricala kako je pretio "nasem" Milosevicu. I tako sve dok se svima nije smucilo i onda su dosli oni po Milosevicevoj meri: Tudjman, Alija Jansa... imao je krunski dokaz a i sa kim da se bije. Mi kao narod imamo veliki, veliki, problem, mnogo kompleksniji nego sto moze ovde stati....

rmlad

pre 17 godina

Nije u redu traziti izvinjenje od Ahtisarija. Izvinjenje treba traziti od Medjunarodne zajednice uz ultimativni zahtev za njegovo izuzece. Posrednik koji ne uziva obostrano poverenje i postovanje obe pregovaracke strane ne moze vise biti posrednik.

Ana

pre 17 godina

Srbija nije kriva niti je srpski narod kriv i sve te price o krivici su nametnute da bi opravdale otimacinu srpske teritorije. Poredjenje sa nemackim zlocinima bi trebalo okvalifikovati kao krivicno delo i svi koji na bilo koji nacin povezuju fasisticke zlocine sa "krivicom srba" bi trebalo krivicno da odgovaraju. Ahtisari bi trebalo da se izvini i da bude konstruktivniji u pregovorima. Ahtisari takodje treba pod hitno iz svoje pregovaracke metodologije da izbaci nametanje "krivice srba" jer je lazna premisa.

Kontrabanda

pre 17 godina

Pa, sta mislite? Da li treba pustiti Ahtisaarija da baljezga sta mu god padne na pamet? Sloba je davno lisen vlasti, a vise ga nema na ovom svjetu, pa nema razloga etiketirati one koji za njega nisu ni glasali. Znamo kako je Sloba vladao i pomocu koga je dobijao izbore. Mozda je cisto pobjedio na jednima, ali ostale je lazirao... U nirnberskom procesu nikada nije spomenuta kolektivna krivica njemackog naroda, koji je s vecom zaslijepljenoscu pratio Hitlera. I, ako bismo mi gledali istorijski ko je za Srbe "kriv kao narod", ne bismo pricali sa BUgarima, Albancima, Hrvatima, Muslimanima, Austirjancima, Madjarima, Nemcima ... Amerima, jer su nas bombardovali '45 i '99, kompletnim NATO-om, a mozda i sa Mongolima, zbog Dzingis Kana... I on je, onomad, nailazio sa vojskom ovuda...

Ivan

pre 17 godina

Ako nam je Ahtisarijeva izjava najveci problem koji trenutno Vlada Srbije ima po pitanju Kosova onda je stvarno doslo krajnje vreme da se zapitamo da li smo promasili temu. Ocigledno je da sadasnja Vlada nije sposabna da odredi prioritete.
Gubljenje vremena i mlacenje prazne slame su ocigledno prioriteti Vlade Vojislava Kostunice.
Krajnje je vreme da pogledamo istini u oci i prihvatimo krivicu za sve ono sto je ucinjeno u proteklih 15 gogina u ime srpskog naroda. Lista je isuvise duga i na zalost neko mora da zapocne taj proces koji se nije zapocet 6 Oktobra 2000.

sigursson

pre 17 godina

dakle:
1.Nekad najbrojniji narod SFRJ sada vas je mnogo manje jer su se drugi manji narodi SFRJ pobrinuli da vas bude manje a radilo se otprilike po receptu poglavnika AP; trežinu prekrstiti, trećinu preseliti, trećinu....
2.Krivi smo jer smo sve ovo preživeli (i Miloševića i raznorazne demokrate)
3.Krivi smo jer nas je još uvek u BIH oko milion a to se nekako potkralo u planovima MNZ
4.Krivi smo jer je jedno sigurno: ne postoji narod koji mirno dozvoljava da ga isele, presele, oteraju i na kraju oduzmu 15% teritorije
5.Krivi smo što Gosp. Ahtisariju ("cijenjenom lobistu") nemamo šta da ponudimo od koncesija
Toliko

Nada

pre 17 godina

Gospodin Janjic bi mogao manje da optuzuje pregovaracki tim Beograda i da, zauzvrat, ponudi neko alternativno resenje, koje nece biti pogubno za srpski narod na Kosovu! A sta bi, po Vama, trebalo uraditi gospodine Janjicu? Praviti se da Ahtisarijeva izjava nije izrecena, da nije prevazisla okvire konvencionalnog nacina ophodjenja jednog visokog diplomate. I zasto bi Srbe u ovom trenutku zanimao licni stav bilo kog diplomate, a narocito Ahtisarija, koji treba da predstavlja samo moderatora u ovim pregovorima ili bar da simulira takvu poziciju. A nama je jedino nedostajao Ahtisari da nam objasni kako i sa kime smo ziveli do 2000. godine. Kao da mi to ne znamo! I kao da nam nije jasno da poslednjih 6 godina snosimo posledice politike koju je vodio covek cije ime ne zelim ni na izgovaram. I posto vec placamo cenu, hajde da pustimo da ljudi rade svoj posao, u ovom slucaju pregovaracki tim, i da probamo da spasimo sto se spasti da. Konacno, hajde da se oslobodimo ubedjenja da svi mozemo biti premijeri i selektori reprezentacije. A gospodin Ahtisari neka drzi svom narodu moralne pridike o krivici i odgovornosti! Mi tu cenu svakodnevno placamo... ne nasom voljom, vec neodgovornoscu ljudi koji su tada imali biracko pravo.

Robin Hood

pre 17 godina

Nemacka i posle 60 godina od zaversetka rata placa za pocinjena dela. Da li su danasnji Nemci krivi za to? Nisu, oni su se mnogo puta do sada izvinili, ali odgovornost je ipak njihova. Mislim da ce Srbija jos nekih 50-60 godina placati za demokratski izabranog diktatora i fasisticke politike koja je kostala mnogima zivot i unistila mnoge sudbine u balkanu.

Andrea

pre 17 godina

Gospodin Janjic, je u pravu. Nazalost je kod nas malo onih koji kao on govore istinu . A to sto ne govorimo istinu i lazemo jedne druge, to je valjda " srpski nacionalni sport". Druga je stvar sto mi - Srbi , svaki diskurs koji se krece u kordinatima istine, dozivljamo kao napad na nas.
Gospodine - Janjicu samo napred!

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Prema Janjicu, ako Beograd zeli da ga smatraju finim i civilizovanim, mora mirno da pristane na sve, pa i na oduzimanje KiM-a. A kakva onda korist od toga sto ce nas smatrati finim i civilizovanim? Trenutno imamo nesto slicno u Iranu - MZ od Irana trazi da prestane sa nuklearnim aktivnostima dok traju pregovori. Onog momenta kad Iran prestane sa tim aktivnostima, pregovori postaju izlisni! Neko je spomenuo kako su "zli Srbi" svojim komsijama ponudili izbor "nasa politika ili rat". A sta su te iste komsije pre toga ponudile "zlim Srbima": "nasa politika, po svaku cenu", sto su Srbi vec imali prilike da osete na svojoj kozi i ponovo su osetili. Pa kad su Srbi krivi kao narod, zasto nas onda slovenacki, hrvatski i ostali privrednici ne zaobilaze u sirokom luku, nego kupuju ovde preduzeca, investiraju u privredu i slicno? Mozda g.Ahtisari bolje zna nego oni?

Milos

pre 17 godina

G.Janjic je stoprocentno u pravu ali to na zalost nema ko da cuje. Jedino je sigurno da ce na kraju Janjic biti proglasen za izdajnika.

NL

pre 17 godina

Potpuno jedna stvar je imidz Srbije, a potpuno nesto drugo su principi UN koji kazu da je krivica INDIVIDUALNA. Znaci, trenutna srpska vlast koja je demokratska i demokratski izabrana ne treba i ne sme da dozvoli da se Srbija ili Beograd indentifikuje sa Milosevicem i nosiocima njegovog rezima jer su oni proslost, i nova, demokratska Srbija je vise-manje ispunila svoje obaveze prema UN poslavsi ih sve u Hag. Iz toga proizilazi da je reakcija srpske vlade na Ahtisarijevu izjavu potpuno opravdana.
Jedina mrlja i na imidzu i u radu demokratske srpske vlade je njena nemogucnost ili radije, njeno odbijenje da isporuci Mladica.

Zabrinut za gdina Djurica

pre 17 godina

Meni samo nije jasno zasto gdin Srdjan Djuric ima stalno potrebu da se mesa u politiku kad je on samo takoreci PR Vlade, a ne premijer ili predsednik, niti bilo sta slicno... Ovde svako moze da radi sve, osim strucnjaka...Oni ne mogu skoro nista...

Duchan

pre 17 godina

Ovo je stvarno neverovatno.Ovako je kad nemas plan i ideje za resavanje problema , kada vlada zna da se Kosovo izgubilo ( u stvari i nije nase jer smo mi dve razlicite nacije a na Kosovo zive Albanci koji nece da zive u Srbiju)sada im smetaju izjave politicara.Sada vidim ko nas vodi ovo je stvarno sramota.!!!

Zoran

pre 17 godina

Nije uopste vazno sta je Ahtisari rekao. Svet je resio da nam ocita lekciju i do sada smo dobili po nosu taman onoliko koliko smo zasluzili. Neka nam sad pomognu sve one vojvode koje su iznikle tokom gradjanskog rata u bivsoj Jugoslaviji, svi oni nadri politicari koji nisu sprecili krvoprolica i koji su jos uvek na vlasti, i ovi novi biznismeni-secikese i lopovi koji nam razvijaju ekonomiju, a mogu se pridruziti i svi ostali Srbi koji su uvek mislili zadnjicom a ne glavom, i uvek stavljali licni interes iznad svega. Neka nam sudi svetska demokratija od koje mi je odavno pozlilo. Slabiji smo i blesaviji i platicemo. Postenih malo ima u ovom svetskom cirkusu koji pokusava (neuspesno) da maskira zivotinjsku prirodu ljudi.

Stanislav

pre 17 godina

O kolektivnoj krivici naroda treba pazljivo rezonovati. Tacno je da je vecina Srba davala podrsku Milosevicu na samom pocetku raspleta jugo krize,tj posle nhegovog govora na Gazimestanu 1989. Ali, vec 1991. mnogi njegovi obozavaoci sucinili otklon u podrsci politicarima jer su uvideli kuda vodi njegova politika. Ipak, to nije bilo dovoljno da on ne pobedi na prvim visestranackim izborima. U cemu je problem? Pa jasno je da aktuelni celni politicari diriguju medijima i tako pripremaju javnost da misli i reaguje onako kako oni zele. To se cini i na zapadu poodavno i to nista nije novo. Eto kako se dolazi do pozicije da narod daje podrsku svojim politickim liderima.
zato se ne moze govoriti o kolektivnoj krivici naroda jer je taj narod prethodno zaveden, kao sto je to bio i u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH kada su tamo pripremani referendumi po diktatu separatista. Treba znatida je to slucaj i sa kosovskim Albancima. I oni vec sada uvidjaju da im je bolje bilo u Jugoslaviji nego sto ce im biti pod njihovim tajkunima. Zato ostavimo se toga ko je koliko kriv. Gledajmo kako dalje sa svetom i kako sto pre da zalecimo rane koje su ambiciozne politicke lude napravile ovom narodu da bi sebi obezbedili vecnu vlast nad narodom. Zato su neki umesto toga kao zaslugu dobili samo staru lipu da im svedoci o njihovoj stvarnoj vrednosti za svoj narod.

Vlade

pre 17 godina

Tacno je da moramo da platimo cenu svoje gluposti i ne vidim zasto se oko toga dize tolika buka. Ako smo mogli da pevamo dok nam je NATO rusio mostove,firme, valjda smo bili spremni na posledice.
Osim toga sa politicarima, kao sto je Sanda Raskovic Ivic , koji samo idu u crkvu i mole se Bogu, ne moze se vise ni ocekivati.

hans

pre 17 godina

Gospodin Janjic predstavlja pravi izdanak srpske verzije NGO poslenika. Konstantno kritikovanje bez predloga resenja. Lepo je to od njega i veoma lako za uraditi. Mozda je covek ljubomoran sto se ama bas nista ne pita kao veliki "strucnjak" za pitanje Kosova.

buci

pre 17 godina

postovanje
ja mislim da je on nemerno to rekao a ne bas slucajno , jer stvarno to bi tebalo da se kaze malo ranije , da se nekako smiri i dusa albanaca koji pate jos od gadnog rata koji su doziveli , ali bilo kako bilo ja mislim da dosao vreme da se taj problem resi i da se smiri ovaj deo Balkana

Dick Steele

pre 17 godina

Gospodin Janjić je izgubljen u vremenu i prostoru. Stvarno ne razumem njegovu igru. Iz dana u dan ponavlja jedno te isto: "Beograd nije konstruktivan. Beograd nije ponudio rešenje. Beograd stvara tenzije. Beograd ovo, Beograd ono." U stvari situacija je diametralno obrnuta. Albanska strana nudi ultimatume po principu nezavisnost ili nezavisnost. Centralizacija a nikako decentralizacija. Pričaju o decentralizaciji a ne žele dati srpskim opštinama nikakva ovlašćenja. Pričaju o stvaranju opština sa srpskom većinom a istodobno ujedinjavaju razdvojenu Kosovsku Mitrovicu, pripajaju Gračanicu albanskim opštinama i slično. Govore o ljudskim pravima a ne istražuju ubistva srpskih civila, ne traže palioce srpskih kuća, ne istražuju incidente poput kamenovanja avtobusa ... G. Ahtisari optužuje Srbe za zloćince, Beograd kriv što se takvoj oceni protivi. "Šta je, bre, ovom Beogradu?" - misli si g.Janjić. Razumi ako možeš ... Verovatno g. Janjić misli da si demokrata kada pustiš da ti sunarodnjake ubijaju, konstruktivan kad ti pale kuće i pragmatičan kad ti otimaju državnu teritoriju. Najbolje da Beograd bude konstruktivan i imenuje vođe UČK za ministre srpske vlade, preimenuje državu u Veliku Albaniju (pa to je baš onako milozvučno i totalno nedužno), izbriše iz ustava da su Srbi državotvoran narod ove zemlje i ,naravno, sravni sa zemljom i Studenicu i Hram Svetog save i Žiču. Pa Albanci znaju šta je dobro za nas. Šta mi glupi Srbi znamo šta valja?

stefan

pre 17 godina

Postovani gospodine Janjicu ,
Koliko je to nejasna izjava gosp. Ahtisarija i koja je to stara matrica koju izgleda samo Vi vidite? Kako Vas nije sramota da u ovom trenutku kad se bacaju bombe na Srbe u Kos. Mitrovici Vi komentarisete nasu pregovoaracku poziciju na ovakav nacin ? Hocete li davati Vasa strucna misljenja i kad budu jos kriticniji trenutci u pregovorima kako bi zbunili i podelili i ovako podeljenu javnost u Srbiji ? Da Vas podsetim sta je Kosovo :
Gracanica
Decani
Pecka Patrijasija
Zociste
Prizren
i jos stotine manastira i crkava i jos mnogo naroda i jos mnogo uplasenih decijih ociju u mraku bez struje i vode !Mislite o tome !

Misha

pre 17 godina

Da li je onda potrebno izvinjenje i za ono sto je pokojni premijer Srbije Zoran Djindjic rekao:

"Ne moze to besplatno. Ne moze jedan narod da izabere pogresnu politiku i da ga to posle nista ne kosta. I to jeste cena dame i gospodo. To jeste cena sto je ovaj narod zaludjen 1989.godine, rekao - "Taj covek ce nas odvesti u buducnost! Taj covek je najveci medju nama!" Ne moze to besplatno. Ne moze jedan narod da izabere pogresnu politiku i da ga to posle nista ne kosta."

"Pojava Miloševića bila je rezultat slabosti društva, koje stoga snosi odgovornost za njegovu dugu vladavinu. Milošević nije pao sa Marsa. Pojavio se u nas, kao i Hitler u Nemačkoj, zbog slabosti društva - opozicije, pravoslavne crkve, intelektualaca. Odgovorni smo za to što je tako dugo vladao."

Commie

pre 17 godina

Niko ne moze da naudi srpskom narodu koliko to mogu srpski nacionalisti. Pogledajte u sta su pretvorili tu svoju "voljenu" Srbiju u poslednjih 20 godina - od srednje razvijene evropske zemlje, koja je zivela normalno sa svojim susedima u SFRJ i sire, bila ugledna u celom svetu, slobodna i civilizvoana, to je sad najsiromasnija, najizolovanija i najzaostalija zemlja Evrope gde su na vlasti militaristi, tajkuni, kler i najretrogradnije ideologije koje se jos mogu naci samo u Iranu i slicnim zemljama. Gubitak Kosova i ovo mucno batrganje je samo jos jedan porez koji su doneli svom narodu. A narod, da je pametniji, pa da ih sve zajedno pocisti jednom za sva vremena za sva zlodela koja su pocinili, on jos i sad navija za njih! Cuj, Kostunica ce da drzi lekcije Ahtisariju! Pa na kojoj planeti taj covek zivi!

Marko

pre 17 godina

"Ko nepoštuje sebe, neće ga ni drugi poštovati" - stara poslovica. Kada bi se mi sami pridržavali toga, gde bi nam kraj bio ?!?

sigursson

pre 17 godina

Iz dobro pouzdanih izvora se saznaje da nisu samo članovi srpskog pregovaračkog tima bili konsternirani izjavom Ahtisarija o kolektivnoj krivici Srba (doslovno je rekao "You are guilty as a nation") nego je bio prisutan i potvrdio istinitost događaja i jedan švajcarki diplomata. Dakle, Gosp. Janjiću, Vaša interpretacija događaja i reakcije je u najmanju ruku pretenciozna.......

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Licno mislim da je uveliko na delu predizborna kampanja u kojoj Ahtisari treba da ispadne "zrtveni jarac" da ne bi postao albanski "trojanski konj", i to da se predstavi kao neka pobeda. Takva politika pravi Srbiju "zrtvenim jarcem" zarad jeftinih politickih poena iskljucivo u korist uskostranackih interesa, i opet sudbinu ishoda izbora odredjuje Kosovo. Ovo je kontraproduktivno i providno do te mere da sticem utisak da je nasa pregovaracka delegacija ali i drzavni vrh svestan ishoda pregovora i ovakvim krivinama trazi izgovor.

Tanja

pre 17 godina

Ma ne mora Ahtisari da se izvinjava, oprastamo mu, izletelo coveku, ali nek malo vise pazi sta govori, da ne bi brukao medjunarodnu zajednicu koju predstavlja.

Nessony

pre 17 godina

Gospodin Janjic je sve izvanredno dobro "vidio" i to nam rekao. Izvrsna analiza srbijanske politike i taktike koja nije puno odmakla od milosevicanskog vremena. A o povijesnoj odgovornosti moglo bi se reci i ovo: Zasto je Milosevic morao prekrajati SFRJ i na koncu je unistiti? Tko ce "platiti" za to sto se nekad najbrojniji narod u SFRJ ponasao tako neodgovorno te 1988. 1989. godine kad jos nije bilo ni Kucana ni Tudmana. Sve je njih Milosevic iznjedrio i zato bi bilo bolje da se ovo pitanje ne otvara jer moze biti i te kako negativno po Srbiju. Srbijanski pregovaracki tim bi se trebao ispticati Anthisariju zbog manipulacije njegovom izjavom! Gosp. Janjicu hvala na cinjenici sto je rekao ISTINU!!!!

gordana

pre 17 godina

Ne razumem cemu tolika frka u javnosti i kod vladajuce koalicije oko Ahtisarijeve izjave...Cinjenica je da se Marti malo nespretno izrazio, ali isto tako i mi (mozda ne ja i generacije mladje od mene, jer nismo imali pravo glasa na izborima tih godina), ali nasi roditelji sigurno da... ako ne krivicnu, a ono bar moralnu odgovornost za to sto je 10 godina vladao Slobodan Milosevic...

Italy

pre 17 godina

Nazalost, nasi se prave ludi, kao da ne znaju da je Kosovo odavno Albanija, i da bilo sta dobiju za Srbe na tim pregovorima, vec je samo po sebi veliki uspjeh. Medjunarodna zajednica nije uopste naklonjena Srbima, i ne zbog onoga sto je lupio onaj "eticar" iz Finske: nego zbog toga sto su Srbi imali svoje interese u svim ex-jugo republikama, i zbog cega su bili spremni i da ubijaju, sto su i radili, ali to se nije poklapalo sa interesima zapadnih zemalja, citaj korporacija.
Ovo znaju svi Srbi, od komunalnih cistaca do intelektualaca, samo nasi politicari i dalje nastavljaju neproduktivnu nacionalnu pricu. Gospodo, nacionalna prica je zavrsena, rat se zavrsio, pokazali smo sta jedni drugima mozemo da uradimo: hajde sada prevrnite: hajde, ekonomija.
Okacite Kosovo macku na rep pa neka se njim Albanci dice, a i neka Patrijarh za njim place kokodrilske suze... Srbima samo ekonomija, posao, novac.
Ok? Ko za ovo nije spreman, neka izlazi iz vlade vec danas.

bt

pre 17 godina

Čudno je da su izjavu "istrgli iz konteksta" ne samo Srbi već i kosovski Albanci, koji je uveliko citiraju i koriste kao potporu svojim separatističkim zahtevima.

Vladimir

pre 17 godina

Ima jedna stara poslovica koja ide nesto tipa: Dokon pop i jarice krsti... Pa ovi izgleda kao da nemaju pametnija posla nego da se prepiru kao deca; rekao si! nisam! rekao si! nisam! ama rekao si! ama nisam! reko! ne! reko! ne! ali jesi malo! nisam ni malo! jesi! nisi!
A ja zivim u zemlji gde u toku radnog vremena nemam nista pametnije nego da pisem upravne govore za komentare na B92!

Ferdi

pre 17 godina

g. Ahtisari je samo predstavnik UN, to znaci da predstavi poziciju UN-a u odnos sa Srbijom. On samo preda racun sa cenom koju ce Srbija da plati za ono sto je ucinio na Kosovo.
Gospodo, Srbija sa silom je aneksirao Kosovo (nisu albanci zeleli nikada), silom je drzio, i slimom napustila!
pozdrav,

Beogradjanin iz dijaspore

pre 17 godina

Ovaj narod je vec dovoljno propatio zbog Miloseviceve pogubne politike i, konacno, isti taj narod ga je i svrgnuo s vlasti. Ukoliko je tacna izjava Ahtisarija, a sve govori da jeste, onda on vise ne moze da bude na funkciji koja podrazumeva (izmedju ostalog i) nepristrasnost. Toliko!

Tanja

pre 17 godina

I mi smo deo medjunarodne zajednice Ujedinjenih nacija, i treba da se tako i osecamo, a ne kao mi-Srbi, i oni-medjunarodna zajednica, nas neprijatelj. Ova vlast je upravo od 5. 10. 2000. uspela da nas vrati tamo gde nam je mesto u porodicu naroda koja saradjuje i koja se bori za mir u svetu. Stoga, treba da saradjujemo prijateljski i sa Ahtisarijem i sa Albancima na Kosovu i uostalom sa svim zemljama u svetu. Da trazimo zajednicko resenje za nas problem, a ne da se inatimo, velicamo sebe, a podcenjujemo druge ili cak mrzimo, kao sto je bio slucaj devedesetih. Podsecam - mi smo deo medjunarodne zajednice.

Saki

pre 17 godina

Ahtisari je STO POSTO U PRAVU. Krivi smo, bre ljudi, ali je jos tuznije da nam i dan danas sovinisti i zlocinci predstavljaju "nacionalne idole" i "junake". Zalosno da zalosnije ne moze biti.

mica

pre 17 godina

Sigurno je da cemo ispastati zbog pogresne politike '90-tih. Tu nema greske. Jedino smeta cinjenica da smo se nakon 5-oktobarskih promena, naslusali prica kako je Evropa, pa i svet, samo protiv rezima S. Milosevica ali ne i protiv srpskog naroda. Medjutim, sve sto se nakon toga dogadjalo, islo je u prilog ovoj Ahtisarijevoj izjavi. Sada je istina konacno izasla na videlo. Oni su ipak protv nas kao naroda...

mislilac

pre 17 godina

Ne mogu da razumem ljude koji ovako govore: pa i Nemacka je cinila zlocine pa su se u Nirnbergu osudili krivci, niko nije smeo da kaze da je nemacki narod kriv i odgovoran. Ne moze jedan politicar tako da se izrazava a nasa vlada da cuti. I treba da zauzme stav. Pa to je upravo sredstvo borbe u politici i reklo bi se sve sto nam je ostalo. Posto nam niko ne daje sansu da se malo podignemo vec nas samo rasparcavaju.

ja

pre 17 godina

Nije sporno da je Srbija imala svoje "interese" u svim 8ili bar većini) bivših YU republika. Sporna je metoda koju je koristila kako bi svoje interese zaštititila. Ako je građanima Srbije u redu što žive u državi u kakvoj žive - to je njihovo pravo. Ali nemaju pravo to isto nametati i svima ostalima. I to kakav izbor: ili naša politika ili rat. Svi vidimo gdje je Srbiju dovela politika koju su krajem 80-ih i početkom 90-ih pokušali nametnuti svim "bivšim republikama", a vjerujem da je sad i Srbima jasno (kad vide u kakvoj su poziciji te bivše) zašto one na to nisu željele pristati. Šteta je za Srbiju da i dalje slijedi istu politiku, a za okolinu problem ako Srbija ponovno pokuša takvu politiku nametati svojim susjedima (onima kojima može). U tom kontekstu bi trebalo promatrati Ahtisarijevu izjavu, a ne koristiti je za jeftine dnevnopolitičke poene...

Pathon

pre 17 godina

Uopste se ne slazem sa izjavom gospodina Ahtisarija, ali iz radikalno drugacijeg razloga. Srpski narod je jedan od retkih koji ce zbog kolektivne krivice biti NAGRADJEN a ne kaznjen oduzimanjem Kosova. Potrebno je samo vremena i mudrosti to spoznati.

Majka

pre 17 godina

Pa naravno da nece da se izvinjava - kao da kod njih pale nasi fazoni koje su davno procitali. Secam se Milosevicevog "cuvanja" Jugoslavije. tesko je ko iz drugih republika mogao reci bilo sta da se srbi ne uvrede i da ne nastane barazna vatra. Sve se izokretalo i vadilo iz konteksta i sve je bilo "srbomrziteljski "(lista srbomrzitelja je toliko bila dugacka i nepogresiva da se sticao utisak da svi i u evropi (narocito komsije)i svetu osim rusa zive samo da bi mrzili srbe - Suvar, Dizdarevic, Vlasi, Crvernkovski, Racan, Kucan,onaj slovenac sto je za govornicom mahao kaziprstom pa je cela srbija mesecima pricala kako je pretio "nasem" Milosevicu. I tako sve dok se svima nije smucilo i onda su dosli oni po Milosevicevoj meri: Tudjman, Alija Jansa... imao je krunski dokaz a i sa kim da se bije. Mi kao narod imamo veliki, veliki, problem, mnogo kompleksniji nego sto moze ovde stati....

rmlad

pre 17 godina

Nije u redu traziti izvinjenje od Ahtisarija. Izvinjenje treba traziti od Medjunarodne zajednice uz ultimativni zahtev za njegovo izuzece. Posrednik koji ne uziva obostrano poverenje i postovanje obe pregovaracke strane ne moze vise biti posrednik.

Ana

pre 17 godina

Srbija nije kriva niti je srpski narod kriv i sve te price o krivici su nametnute da bi opravdale otimacinu srpske teritorije. Poredjenje sa nemackim zlocinima bi trebalo okvalifikovati kao krivicno delo i svi koji na bilo koji nacin povezuju fasisticke zlocine sa "krivicom srba" bi trebalo krivicno da odgovaraju. Ahtisari bi trebalo da se izvini i da bude konstruktivniji u pregovorima. Ahtisari takodje treba pod hitno iz svoje pregovaracke metodologije da izbaci nametanje "krivice srba" jer je lazna premisa.

Kontrabanda

pre 17 godina

Pa, sta mislite? Da li treba pustiti Ahtisaarija da baljezga sta mu god padne na pamet? Sloba je davno lisen vlasti, a vise ga nema na ovom svjetu, pa nema razloga etiketirati one koji za njega nisu ni glasali. Znamo kako je Sloba vladao i pomocu koga je dobijao izbore. Mozda je cisto pobjedio na jednima, ali ostale je lazirao... U nirnberskom procesu nikada nije spomenuta kolektivna krivica njemackog naroda, koji je s vecom zaslijepljenoscu pratio Hitlera. I, ako bismo mi gledali istorijski ko je za Srbe "kriv kao narod", ne bismo pricali sa BUgarima, Albancima, Hrvatima, Muslimanima, Austirjancima, Madjarima, Nemcima ... Amerima, jer su nas bombardovali '45 i '99, kompletnim NATO-om, a mozda i sa Mongolima, zbog Dzingis Kana... I on je, onomad, nailazio sa vojskom ovuda...

Ivan

pre 17 godina

Ako nam je Ahtisarijeva izjava najveci problem koji trenutno Vlada Srbije ima po pitanju Kosova onda je stvarno doslo krajnje vreme da se zapitamo da li smo promasili temu. Ocigledno je da sadasnja Vlada nije sposabna da odredi prioritete.
Gubljenje vremena i mlacenje prazne slame su ocigledno prioriteti Vlade Vojislava Kostunice.
Krajnje je vreme da pogledamo istini u oci i prihvatimo krivicu za sve ono sto je ucinjeno u proteklih 15 gogina u ime srpskog naroda. Lista je isuvise duga i na zalost neko mora da zapocne taj proces koji se nije zapocet 6 Oktobra 2000.

sigursson

pre 17 godina

dakle:
1.Nekad najbrojniji narod SFRJ sada vas je mnogo manje jer su se drugi manji narodi SFRJ pobrinuli da vas bude manje a radilo se otprilike po receptu poglavnika AP; trežinu prekrstiti, trećinu preseliti, trećinu....
2.Krivi smo jer smo sve ovo preživeli (i Miloševića i raznorazne demokrate)
3.Krivi smo jer nas je još uvek u BIH oko milion a to se nekako potkralo u planovima MNZ
4.Krivi smo jer je jedno sigurno: ne postoji narod koji mirno dozvoljava da ga isele, presele, oteraju i na kraju oduzmu 15% teritorije
5.Krivi smo što Gosp. Ahtisariju ("cijenjenom lobistu") nemamo šta da ponudimo od koncesija
Toliko

Nada

pre 17 godina

Gospodin Janjic bi mogao manje da optuzuje pregovaracki tim Beograda i da, zauzvrat, ponudi neko alternativno resenje, koje nece biti pogubno za srpski narod na Kosovu! A sta bi, po Vama, trebalo uraditi gospodine Janjicu? Praviti se da Ahtisarijeva izjava nije izrecena, da nije prevazisla okvire konvencionalnog nacina ophodjenja jednog visokog diplomate. I zasto bi Srbe u ovom trenutku zanimao licni stav bilo kog diplomate, a narocito Ahtisarija, koji treba da predstavlja samo moderatora u ovim pregovorima ili bar da simulira takvu poziciju. A nama je jedino nedostajao Ahtisari da nam objasni kako i sa kime smo ziveli do 2000. godine. Kao da mi to ne znamo! I kao da nam nije jasno da poslednjih 6 godina snosimo posledice politike koju je vodio covek cije ime ne zelim ni na izgovaram. I posto vec placamo cenu, hajde da pustimo da ljudi rade svoj posao, u ovom slucaju pregovaracki tim, i da probamo da spasimo sto se spasti da. Konacno, hajde da se oslobodimo ubedjenja da svi mozemo biti premijeri i selektori reprezentacije. A gospodin Ahtisari neka drzi svom narodu moralne pridike o krivici i odgovornosti! Mi tu cenu svakodnevno placamo... ne nasom voljom, vec neodgovornoscu ljudi koji su tada imali biracko pravo.

Robin Hood

pre 17 godina

Nemacka i posle 60 godina od zaversetka rata placa za pocinjena dela. Da li su danasnji Nemci krivi za to? Nisu, oni su se mnogo puta do sada izvinili, ali odgovornost je ipak njihova. Mislim da ce Srbija jos nekih 50-60 godina placati za demokratski izabranog diktatora i fasisticke politike koja je kostala mnogima zivot i unistila mnoge sudbine u balkanu.

Andrea

pre 17 godina

Gospodin Janjic, je u pravu. Nazalost je kod nas malo onih koji kao on govore istinu . A to sto ne govorimo istinu i lazemo jedne druge, to je valjda " srpski nacionalni sport". Druga je stvar sto mi - Srbi , svaki diskurs koji se krece u kordinatima istine, dozivljamo kao napad na nas.
Gospodine - Janjicu samo napred!

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Prema Janjicu, ako Beograd zeli da ga smatraju finim i civilizovanim, mora mirno da pristane na sve, pa i na oduzimanje KiM-a. A kakva onda korist od toga sto ce nas smatrati finim i civilizovanim? Trenutno imamo nesto slicno u Iranu - MZ od Irana trazi da prestane sa nuklearnim aktivnostima dok traju pregovori. Onog momenta kad Iran prestane sa tim aktivnostima, pregovori postaju izlisni! Neko je spomenuo kako su "zli Srbi" svojim komsijama ponudili izbor "nasa politika ili rat". A sta su te iste komsije pre toga ponudile "zlim Srbima": "nasa politika, po svaku cenu", sto su Srbi vec imali prilike da osete na svojoj kozi i ponovo su osetili. Pa kad su Srbi krivi kao narod, zasto nas onda slovenacki, hrvatski i ostali privrednici ne zaobilaze u sirokom luku, nego kupuju ovde preduzeca, investiraju u privredu i slicno? Mozda g.Ahtisari bolje zna nego oni?

Milos

pre 17 godina

G.Janjic je stoprocentno u pravu ali to na zalost nema ko da cuje. Jedino je sigurno da ce na kraju Janjic biti proglasen za izdajnika.

NL

pre 17 godina

Potpuno jedna stvar je imidz Srbije, a potpuno nesto drugo su principi UN koji kazu da je krivica INDIVIDUALNA. Znaci, trenutna srpska vlast koja je demokratska i demokratski izabrana ne treba i ne sme da dozvoli da se Srbija ili Beograd indentifikuje sa Milosevicem i nosiocima njegovog rezima jer su oni proslost, i nova, demokratska Srbija je vise-manje ispunila svoje obaveze prema UN poslavsi ih sve u Hag. Iz toga proizilazi da je reakcija srpske vlade na Ahtisarijevu izjavu potpuno opravdana.
Jedina mrlja i na imidzu i u radu demokratske srpske vlade je njena nemogucnost ili radije, njeno odbijenje da isporuci Mladica.

Zabrinut za gdina Djurica

pre 17 godina

Meni samo nije jasno zasto gdin Srdjan Djuric ima stalno potrebu da se mesa u politiku kad je on samo takoreci PR Vlade, a ne premijer ili predsednik, niti bilo sta slicno... Ovde svako moze da radi sve, osim strucnjaka...Oni ne mogu skoro nista...

Duchan

pre 17 godina

Ovo je stvarno neverovatno.Ovako je kad nemas plan i ideje za resavanje problema , kada vlada zna da se Kosovo izgubilo ( u stvari i nije nase jer smo mi dve razlicite nacije a na Kosovo zive Albanci koji nece da zive u Srbiju)sada im smetaju izjave politicara.Sada vidim ko nas vodi ovo je stvarno sramota.!!!

Zoran

pre 17 godina

Nije uopste vazno sta je Ahtisari rekao. Svet je resio da nam ocita lekciju i do sada smo dobili po nosu taman onoliko koliko smo zasluzili. Neka nam sad pomognu sve one vojvode koje su iznikle tokom gradjanskog rata u bivsoj Jugoslaviji, svi oni nadri politicari koji nisu sprecili krvoprolica i koji su jos uvek na vlasti, i ovi novi biznismeni-secikese i lopovi koji nam razvijaju ekonomiju, a mogu se pridruziti i svi ostali Srbi koji su uvek mislili zadnjicom a ne glavom, i uvek stavljali licni interes iznad svega. Neka nam sudi svetska demokratija od koje mi je odavno pozlilo. Slabiji smo i blesaviji i platicemo. Postenih malo ima u ovom svetskom cirkusu koji pokusava (neuspesno) da maskira zivotinjsku prirodu ljudi.

Stanislav

pre 17 godina

O kolektivnoj krivici naroda treba pazljivo rezonovati. Tacno je da je vecina Srba davala podrsku Milosevicu na samom pocetku raspleta jugo krize,tj posle nhegovog govora na Gazimestanu 1989. Ali, vec 1991. mnogi njegovi obozavaoci sucinili otklon u podrsci politicarima jer su uvideli kuda vodi njegova politika. Ipak, to nije bilo dovoljno da on ne pobedi na prvim visestranackim izborima. U cemu je problem? Pa jasno je da aktuelni celni politicari diriguju medijima i tako pripremaju javnost da misli i reaguje onako kako oni zele. To se cini i na zapadu poodavno i to nista nije novo. Eto kako se dolazi do pozicije da narod daje podrsku svojim politickim liderima.
zato se ne moze govoriti o kolektivnoj krivici naroda jer je taj narod prethodno zaveden, kao sto je to bio i u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH kada su tamo pripremani referendumi po diktatu separatista. Treba znatida je to slucaj i sa kosovskim Albancima. I oni vec sada uvidjaju da im je bolje bilo u Jugoslaviji nego sto ce im biti pod njihovim tajkunima. Zato ostavimo se toga ko je koliko kriv. Gledajmo kako dalje sa svetom i kako sto pre da zalecimo rane koje su ambiciozne politicke lude napravile ovom narodu da bi sebi obezbedili vecnu vlast nad narodom. Zato su neki umesto toga kao zaslugu dobili samo staru lipu da im svedoci o njihovoj stvarnoj vrednosti za svoj narod.

Vlade

pre 17 godina

Tacno je da moramo da platimo cenu svoje gluposti i ne vidim zasto se oko toga dize tolika buka. Ako smo mogli da pevamo dok nam je NATO rusio mostove,firme, valjda smo bili spremni na posledice.
Osim toga sa politicarima, kao sto je Sanda Raskovic Ivic , koji samo idu u crkvu i mole se Bogu, ne moze se vise ni ocekivati.

hans

pre 17 godina

Gospodin Janjic predstavlja pravi izdanak srpske verzije NGO poslenika. Konstantno kritikovanje bez predloga resenja. Lepo je to od njega i veoma lako za uraditi. Mozda je covek ljubomoran sto se ama bas nista ne pita kao veliki "strucnjak" za pitanje Kosova.

buci

pre 17 godina

postovanje
ja mislim da je on nemerno to rekao a ne bas slucajno , jer stvarno to bi tebalo da se kaze malo ranije , da se nekako smiri i dusa albanaca koji pate jos od gadnog rata koji su doziveli , ali bilo kako bilo ja mislim da dosao vreme da se taj problem resi i da se smiri ovaj deo Balkana

Dick Steele

pre 17 godina

Gospodin Janjić je izgubljen u vremenu i prostoru. Stvarno ne razumem njegovu igru. Iz dana u dan ponavlja jedno te isto: "Beograd nije konstruktivan. Beograd nije ponudio rešenje. Beograd stvara tenzije. Beograd ovo, Beograd ono." U stvari situacija je diametralno obrnuta. Albanska strana nudi ultimatume po principu nezavisnost ili nezavisnost. Centralizacija a nikako decentralizacija. Pričaju o decentralizaciji a ne žele dati srpskim opštinama nikakva ovlašćenja. Pričaju o stvaranju opština sa srpskom većinom a istodobno ujedinjavaju razdvojenu Kosovsku Mitrovicu, pripajaju Gračanicu albanskim opštinama i slično. Govore o ljudskim pravima a ne istražuju ubistva srpskih civila, ne traže palioce srpskih kuća, ne istražuju incidente poput kamenovanja avtobusa ... G. Ahtisari optužuje Srbe za zloćince, Beograd kriv što se takvoj oceni protivi. "Šta je, bre, ovom Beogradu?" - misli si g.Janjić. Razumi ako možeš ... Verovatno g. Janjić misli da si demokrata kada pustiš da ti sunarodnjake ubijaju, konstruktivan kad ti pale kuće i pragmatičan kad ti otimaju državnu teritoriju. Najbolje da Beograd bude konstruktivan i imenuje vođe UČK za ministre srpske vlade, preimenuje državu u Veliku Albaniju (pa to je baš onako milozvučno i totalno nedužno), izbriše iz ustava da su Srbi državotvoran narod ove zemlje i ,naravno, sravni sa zemljom i Studenicu i Hram Svetog save i Žiču. Pa Albanci znaju šta je dobro za nas. Šta mi glupi Srbi znamo šta valja?

stefan

pre 17 godina

Postovani gospodine Janjicu ,
Koliko je to nejasna izjava gosp. Ahtisarija i koja je to stara matrica koju izgleda samo Vi vidite? Kako Vas nije sramota da u ovom trenutku kad se bacaju bombe na Srbe u Kos. Mitrovici Vi komentarisete nasu pregovoaracku poziciju na ovakav nacin ? Hocete li davati Vasa strucna misljenja i kad budu jos kriticniji trenutci u pregovorima kako bi zbunili i podelili i ovako podeljenu javnost u Srbiji ? Da Vas podsetim sta je Kosovo :
Gracanica
Decani
Pecka Patrijasija
Zociste
Prizren
i jos stotine manastira i crkava i jos mnogo naroda i jos mnogo uplasenih decijih ociju u mraku bez struje i vode !Mislite o tome !