1. Treba uvesti nulu (0) kao ocenu. Tada bi sve druge ocene od 1 do 5 imale smisla. 0 bi značila da baš ništa ne zna i da pada na popravni i ponavlja razred, 1 bi bilo da nalčice nešto zna i prolazna ocena, 2-4 bi bile realne ocene, a 5 bi bilo samo onima izuzetno vrednima i koji stvarno znaju.
  U Švedskoj je skala ocenjivanja od A do F, tj 6-stepena.
  Mi ovako imamo suštinski samo 4 ocene i dok god je tako, pravog vrednovanja znanja NEMA.

  I da, zaključivanje ocena na polugodištu bi valjalo ukinuti, ali dati izveštaj sa svim postignutim ocenama, kako bi roditelji i učenici imali orijentaciju o postignutom uspehu i planirali dalji rad. Ovako se usiljeno navlači uspeh, prvo na polugodištu, a posle na osnovu toga i za kraj godine. Nikoga više ne zanima usvojeno znanje, već samo ocene (poeni) kako bi se lakše provukli kroz buduće školovanje. Zato nam je školstvo degradirano.

  Suštinski, treba nam reforma ocenjivanja, ali i ti će biti odloženo za neka hipotetička vremena kao i platni razredi.

  Jadnan je ovaj obrazovni sistem, vapi za promenama, ali ko nas prosvetare sa 20 godina iskustva išta i pita.
  (Profesorka s Jupitera, 7. decembar 2021 21:27)

  # Link komentara

 2. Moje mišljenje je da ja ne razumem uopšte kako smo mi došli do toga da decu treba forsirati da uče...valjda je to normalan razvoj...a ako nije žalim slučaj. Decu do 4. Og razreda ne treba ocenjivati u vidu ocena vec u vidu komentara i pospešiti njihov napredak. Za početak treba ih naučiti kako se uči, razmišlja...drugim rečima treba ga opismeniti bez pritiska i ocena. Ali sistem je ruiniran tako da ja kod kuće tako radim sa mojima...
  (Prvak, 6. decembar 2021 23:07)

  # Link komentara

 3. Skole vise ne lice na vaspitno- obrazovne ustanove. Jedino se znanje ne ocenjuje. Postoje mamina i tatina deca koja uzivaju i sirotani koji stradaju. Sad jos i ovaj hao i sve je otislo dodjavola. Deca su sve nehumanija,zavisna,lukava,podrugljiva... Naravno ne svi. Zato vise nije ni vazno sta ce uraditi sa zakljucivanjem ocena.
  (Ana, 6. decembar 2021 17:52)

  # Link komentara

 4. Treba ukinuti i kečeve u osnovnoj školi zato što je ta škola obavezna i decu a bogami i roditelja ne treba stresirati sa jedinicama.
  (Sofka, 6. decembar 2021 17:06)

  # Link komentara

 5. Lose postavljeno pitanje.
  (Nenad Vukadinovic, 6. decembar 2021 15:44)

  # Link komentara

 6. Ucenik treba da na polugodiste ima uspeh.Kako bi mogao da planira svoj rad.Forum prica svasta a ne bavi se postovanjem mera u skolama.Kada su svu ucenici u skoli onda nema distance ne nose se maske.I to je veliki problem.Dok je korona treba da postoji kombinovana i onlajn nastava.Kako bi se postovale mere
  (Nenad, 6. decembar 2021 15:08)

  # Link komentara

 7. I treba ukinuti. Zastareo sistem.
  (21. vek, 6. decembar 2021 15:03)

  # Link komentara

 8. Radim u prosveti. Ne podržavam predlog. Slažem se da se ocena zaključuje na osnovu svih ocena datih u toku školske godine ali to ne predstavlja razlog da se ne napravi presek stanja na polugodištu,pogotovo u osnovnom obrazovanju. Ogroman broj roditelja inače ne može/ne želi/ne zna da koristi ES dnevnik tako da je pisani izveštaj, naročito u đačkoj knjižici neophodan i ima svoju težinu u smislu motivacije kako odličnim učenicima tako i slabim.
  Stvarno mi nije jasno kako se pored gomile esencijalnih problema nađe problem i tamo gde ga u stvari i nema.
  Još jednom, kolege, ne podržavam vaš predlog.
  (Kosta®, 6. decembar 2021 14:46)

  # Link komentara

 9. Profesor sam u skoli i apsolutno sam saglasan da se ukine zakljucna ocena na polugodistu. Pogledajte zemlje sa najboljim obrazovanjem. Finska ubedljivo br.1 a tamo do nekog razreda i ne postoje ocene.
  (realista, 6. decembar 2021 14:41)

  # Link komentara

 10. To je glupo da se ukinu te ocene na polugodistu, one se ionako nigde ne unose, samo u knjizice, a ne u svedocanstvo, a ucenik bude zvanicno obavesten o tome kako se rangira njegov uspeh..
  Ako sad ne dobije tu informaciju, dobice je u junu, a tad je kasno..
  (neko iz mase, 6. decembar 2021 14:32)

  # Link komentara

 11. nas obrazovanje je otislo u aut....prvo, ocene nisu merilo znanja jer niti je usaglaseno ocenjivanje ucenika, niti to moze da bude ikad uradjeno...druga stvar neke skole forsiraju strogocu a druge su lake...kad sam ucio bilo je max 20% odlicnih, sad ih ima 50%...najbolje je ocenjivanje plus zavrsni ispit svake godine...ako su ocene na zavrsnom ispitu drasticno vece od ocene nastavnika, onda treba preispitati tog nastavnika i smanjiti ocenu djaku i obrnuto.takodje, treba smanjiti nepotrebno gradivo, uvesti malo gradiva gde ce deca da razmisljaju, da donose svoje zakljucke a ne da ponavlaju tudje.
  (dr mr, 6. decembar 2021 14:17)

  # Link komentara

 12. Ionako nam "školovanje" i škole generalno pre liče cirkus, a ne na vaspitno-obrazovne ustanove iz kojih bi trebalo da izlaze vaspitana i obrazovana deca. Tako da je predlog sasvim na mestu. Još ako bi o ovome trebala Skupština da odlučuje - stvar je rešena. Oni su najbolji primer i pokazatelj uspešnosti našeg školskog sistema.
  (henry lee, 6. decembar 2021 14:11)

  # Link komentara

 13. Najbolje je da se ukine ukljucivanje skolskog uspeha za upis na fakultete, pa i u srednje skole.Uzimati u obzir samo prijemni ispit. To je jedini realan pokazatelj kolikim znanjem konkurisete u datom trenutku. A samo od ambicija i daljeg truda zavisi sa kojim znanjem ce se izaci sa studija. Znanje iz srednje olaksava ako ga imate, a ocena ga
  nit pokazuje, nit menja. Taj broj treba da bude formalan i neuticajan. Uz to, ovo ocenjivanje je podlozno finoj, dugogodisnjoj kupovini i stelovanju.
  (Sumiranje, 6. decembar 2021 14:11)

  # Link komentara

 14. U idealnom društvu sva deca imaju sličnu, ako ne identičnu, polaznu osnovu, žive u uređenom društvu, sa porodicom punom ljubavi, imaju sobu, kompjuter, naučili su od malena da postoji vreme za igru i vreme za obaveze, gledaju na školu kao na priliku da sebe unaprede... al' mi živimo u društvu gde ima dece koja žive od bureka i fante, kuvani ručak nisu videli mesecima, nemaju sapun u toaletu, ne znaju gde su im roditelji... roditelji ne znaju da koriste telefon/računar dalje od društvenih mreža... i knjižica na polugodištu je jedini "dogovoreni ishod" za tu decu i roditelje, jedini presek stanja da se vidi treba li učiti više, tražiti pomoć... ili je sve ok. Ukinite polugodište, pokvariće se i najbolji - ali malo, a ovi slabiji kojima treba svaka kap snage da ne skrenu sa puta... tražićemo ih iza autobuskih stanica i po tribinama posle. Možda je to i cilj u ovoj državi, ko zna.
  (Mirjana, 6. decembar 2021 14:08)

  # Link komentara

 15. Kakve veze im ocena na polugodistu, osim da se smanji poso prosvetarima. Naravno da treba da postji zakljucivanje ocena na polugodistu kako opomena djacima tako i njihovim roditeljima. Osim ako postoji neki dobar razlog za koji ja/mi ne znamo, a da nije razlog da nas zaglupe jos vise.
  (pera tribina, 6. decembar 2021 14:06)

  # Link komentara

 16. Bolje se postarajte da casovi budu kvalitetni, ucitelji posveceni, a deca aktivna i prisutna. Vecina ucitelja samo otalja cas i posle su roditelji ti koji moraju da rade kuci sa decom i da ih uce sve. Takodje mnogi roditelji zapostavljaju svoju decu, pa ova rade sta hoce, a onda ucitelji (koji rade svoj posao kako treba) muku muce sa tom decom. Obrazovni sistem je katastrofalan i sve je gori i za cilj ima zatupljivanje dece.
  (Pljuvac svih stilova, 6. decembar 2021 14:05)

  # Link komentara

 17. Postalo forma koja masi sustinu,U srednjoj se ocene steluju kako kome treba za koji fax. Radi se o novom problemu: zbog odsutnosti djaka je nemoguce oceniti i popuniti kolonu u el.dnevniku, a onda i zakljuciti ocenu.Tabela ne dozvoljava da idete na zakljucivanje ako ne popunite obavezna polja za ocenu. Ako ucenik ima koronu, dve,tri nedelje nije u skoli, nadoveze se praznik, raspust desava se da nema ocenu, niti ima vremena da se vraca detaljnije na to gradivo.Ili bude to pro-forme zarad broja u koloni, ofrlje i jadno po difoltu.
  (TotalniOpoziv, 6. decembar 2021 13:59)

  # Link komentara

 18. Bolje se postarajte da casovi budu kvalitetni, ucitelji posveceni, a deca aktivna i prisutna. Vecina ucitelja samo otalja cas i posle su roditelji ti koji moraju da rade kuci sa decom i da ih uce sve. Takodje mnogi roditelji zapostavljaju svoju decu, pa ova rade sta hoce, a onda ucitelji (koji rade svoj posao kako treba) muku muce sa tom decom. Obrazovni sistem je katastrofalan i sve je gori i za cilj ima zatupljivanje dece.
  (Pljuvac svih stilova, 6. decembar 2021 13:37)

  # Link komentara

 19. Ispravno. Presek na polugodišru ne mora da postoji u formalnom smislu kao nekakva prosečna ocena da bi znali gde je dete slabo a gde ne. To svako može da zna i sračuna za svoje dete. Ako se sve ocene tokom školske godine uzimaju na kraju za prosečnu, nikakve veze nema ta na polugodištu a samo stvara tenziju da mora da se ima.
  (Alex, 6. decembar 2021 13:37)

  # Link komentara

 20. Mislim da i te kako ima poentu za gimnazije. Moje dete uci i odličan je djak, ali pritisak koji osecaju je ogroman i bespotreban. Ovo polugodište je prikaz svega pogrešnog u obrazovanju tokom korone. Kombinovana nastava, podeljenji u grupe, produžen raspust, neizvestan kraj polugodišta uz guranje tempa da budu ocenjeni sa sto više ocena i stavljanjem akcenta na ocene, a ne na znanje, sto je pogubno na duže staze. Te ocene su besmislene bez adekvatnog znanja.
  (Ena, 6. decembar 2021 13:33)

  # Link komentara

 21. Da li ste vi normalni? Najbolje da ukinete i ocenjivanje i školu... i onako ste profesore ukinuli. Strašno.
  (Simke, 6. decembar 2021 13:27)

  # Link komentara

 22. Nastavlja se devalviranje obrazovanja, i unapredjujemo skolovanje preosetljivih debila nesposobnih za zivot...
  (Mrlja u dosijeu, 6. decembar 2021 13:21)

  # Link komentara

 23. Treba da ukinu ocene na polugodistu, kao i ocene do 4. razreda osnovne. U skoli se uci gomila nepotrebnih stvari koje ti nece trebati gotovo nikad u zivotu.
  (Milica, 6. decembar 2021 13:20)

  # Link komentara

 24. Ocene su tercijarna stvar. Bitno je znanje i bitnije da deca nauče da misle i rešavaju probleme. Bez obzira na ocene deca koja imaju kvalitetno znanje, radne navike i znaju šta žele dobro će proći u životu. Može sa druge strane da ima sve petice koje roditelji kače na instagram, iza njega armija pomagača i gro ocena poklonjenih a nesposbno kiflu u pekari da kupi, takvi neće uspeti pa imali na papiru da su genijalci
  (Djordje, 6. decembar 2021 13:18)

  # Link komentara

 25. Najpoštenije bi bilo da su predložili ukidanje škola. Umesto toga treba uspostaviti sistem završnih ispita i to, ne jedanput, već četiri puta godišnje, za zvaničnu verifikaciju stečenih znanja i veština.
  (Siki, 6. decembar 2021 13:08)

  # Link komentara

 26. Ahaha, oni ni ovako ne uče. Šta je sledeće, potpuno ukidanje ocena?
  Ovo bi bio poslednji ekser u kovčeg prosvete.
  (artur, 6. decembar 2021 13:07)

  # Link komentara

 27. Ma ukinite onda i zaključivanje ocena na kraju godine, šta će vam onda i to.
  Šalu na stranu, zaključivanje ocena na polugodištu je dobra stvar pre svega za učenike. Te zaključene ocene su im dobar parametar za sagledavanje njihovog rada. Kao i prolazno vreme u trkama, zašto se npr. na pola trke u atletici ili skijanju gleda prolazno vreme jer ono ionako ništa ne znači već samo vreme na kraju trke?
  Te ocene mogu da skrenu pažnju učenicima na to gde su, šta su, gde je dobro, gde treba da se poprave, kako nastavnici vrednuju pojedine ocene, jer nemaju sve ocene istu težinu (npr. pismeni i kontrolni) itd.
  Shvatam da je to dodatni posao i stres za nastavnike ali je dobro za učenike i zato mislim da treba da ostanu
  (Zacvo, 6. decembar 2021 13:05)

  # Link komentara

 28. Ma ukinute i na kraju školske godine?
  Samo odeš i kupiš diplomu koja ti je potrebna, generalno je školovanje jedan veliki pritisak, treba ga se u potpuno rešiti…
  (allThisTime, 6. decembar 2021 13:05)

  # Link komentara

 29. Polugodište je presek postignutog uspeha, i đaku a i roditelji daju uvid gde treba pojačati rad. Ukoliko deca cele godine dobijaju ocene i na kraju nisu zadovoljna ocenom - nema vremena za korekciju. Pritisak? O čemu vi to? Pritisak nikada manji, zato nam ovoliko deca i znaju.
  (Filip Višnjić, 6. decembar 2021 13:03)

  # Link komentara

 30. Kada će neko u ovoj drzavi razmisljati
  o tome koliko zaista deca znanja steknu posle zavrsenih škola. Znamo da masa profesora više voli da im učenici izdeklamuju napamet naučnu lekciju nego da suštinski razumeju gradivo. Često se deca ocenjuju subjektivno a profesori po afinitetima imaju različite kriterijume. Brojčane ocene nikada nisu bile precizno merenje znanja. Dajte deci bolji kvalitet nastave, pustite nebitne stvari kao sto su ove.
  (zamislite, 6. decembar 2021 13:03)

  # Link komentara

 31. Svejedno je skorz, dajte svima 5ice koga briga, iovako nam je obrazovanje u raspadu...nece profesori i nastavnici da rade za male pare sa nevaspitanom decom i bezboraznim roditeljima (tipa moje dete nikad to ne bi uradilo)...cast izuzecima naravno, u proseku na 10 profesora ide 1 koji voli svoj posao i zainteresuje decu za predmet, sto se tice dece porcena da od 20, 1-2 stvarno zanima to sto uce, 5-8 uce i imaju ocene zbog neke stipendije ili buduceg skolovanja...ostatak tu obitava samo zato sto mora
  (dS>0, 6. decembar 2021 13:02)

  # Link komentara

 32. Vazda je bilo i vazda će biti da ima više loših đaka od dobrih. Tako da očekujem da oni koji su za ukidanje zaključnih ocena na polugodištu, budu dominantna većina u ovoj anekti...
  (ja, 6. decembar 2021 12:57)

  # Link komentara

 33. Ocene su nebitne,bitno je znanje,kod nas je sve nakaradno pa je ocena bitnija,sa druge strane pri upisu u srednju uspeh je jako bitan,pa zbog odlikasa skolu ne upisu kvalitetni ucenici,vec oni sa svim peticama.Mozda je predlog I dobar a ocene da budu opisne,kao kod prvaka,pa biranim recima(ako je moguce) opisati rad ucenika.
  (kralj, 6. decembar 2021 12:54)

  # Link komentara

 34. Smatram da je zakljucivanje ocjena na polugodistu vise sluzi kao ispunjavanje forme nego sto ima neku konkretnu vrijednost. Nekada je to imalo smisla radi evidencije i pracenja rada ucenika, ali sa uvodjenjem elektronskih dnevnika gubi smisao, jer je uvid u ocjene ucenika maltene non-stop dostupan.
  (Avganist, 6. decembar 2021 12:53)

  # Link komentara

 35. Ocene na polugodištu nemaju puno značaja, ali ja sam da ostanu.
  Piše da su one "snažan psihološki pritisak i to, kako za nastavnike, tako i za učenike" i to je predstavljeno kao nešto loše.
  Sutra će se ti učenici zaposliti u nekoj firmi na nekom projektu, i njegovo uspešno privođenje kraju i sam kraj projekta će predstavljati mnogo veći psihološki pritisak na nih. Međutim oni će već imati iskustvo sa takvim pritiskom i biće uspešniji.
  (prof., 6. decembar 2021 12:52)

  # Link komentara

 36. Radim u školi i ja sam protiv zaključivanja ocena na polugodištu. Prvo, zaključna ocena na polugodištu se nigde ne računa. Međutim, mnogi nastavnici i profesori spuste kriterijume ocenjivanja u decembru kako bi učinili ustupak učenicima da imaju veće zaključne ocene. Na taj način, te olako dodeljene nerealne ocene utiču na zaključnu ocenu na kraju godine.
  (iks, 6. decembar 2021 12:51)

  # Link komentara

 37. Zasto ukidanje? Te ocene mogu biti presek stanja-gde smo omanuli, sta nam dobro ide, gde se treba popraviti itd…
  (muerto rico, 6. decembar 2021 12:47)

  # Link komentara

 38. U ovoj Zemlji svaka individua ili grupica zeli nesto da uredjuje.
  Prava anarhija i ludi ljudi na sve strane...
  beba
  (beba, 6. decembar 2021 12:47)

  # Link komentara

 39. Ma da. Zaključivaćemo ocene već u septembru,da se deca što manje muče. Ostatak godine neka vise ns internetu
  (nastavnik, 6. decembar 2021 12:45)

  # Link komentara