Ponedeljak, 31.07.2006.

07:06

Telenor pobedio, 1.513.000.000 evra

<a href="http://www.b92.net/srbija2020/tema.php?id=81&nav_id=206368 " class="text-link" target= "_blank">Norveški Telenor</a> kupio Mobi 63 za 1,513 milijardi evra, pobedivši u nadmetanju austrijski Mobilkom.

Izvor: B92

Telenor pobedio, 1.513.000.000 evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 17 godina

Radim u Promonte 069. Od 100% ulaska Telenora 2004 se sve mijenja na bolje, ali sigurno i postepeno. Recimo kompanija je za 4% povećala tržišno učešće. Dinamika je malo sporija nego se očekivalo. Norvežani vole i nagrađuju sposobne i poštene radnike, ali su vrlo pažljivi (i možda upravo u tome malo spori) u uklanjanju onih drugih (razlozi: socijalna pravda, ljudski obziri, "3 put mjeri jednom sijeci" itd.). No možda je i to dobro. Oni su fer i pošteni prema svima (nekad i pretjerano i na svoju štetu) i ne žele nikog neopravdano da povrijede. Velike su demokrate - pravi Skandinavci!

Laki je malo nervozan!!

pre 17 godina

Cestitka vladi na fantasticno obavljenom poslu!!Dinkic je pre svega jedan izuzetno uporan i posten covek.Kod njega nema kompromisa i povrsnosti.Lepa vest nema sta.

Nebojsa

pre 17 godina

Jeftino! U Srbiji se mobilfonira za ca. 2-2,5 milijardi evra godisnje, najmanje.
Neka Telenor uzme 2/3 trzista. Isplatice kupovinu za 2-3 godine i pored ulaganja!

goca

pre 17 godina

Bravo! S nestrpljenjem ocekujemo pocetak rada u Telenoru. Sigurni smo da ce Telenor doprineti kreiranju atraktivnih i strucnih poslova za zaposlene i omoguciti nam slobodu da danosimo odluke i pruziti nam mogucnosti u buducnosti.Najzad ce prestati zastrasivanje i kaznjavanje strucnih, obrazovanih, pametnih i zaposlenih koji znaju i hoce da rade svoj posao.

treci_operator

pre 17 godina

Koliko se secam teksta o strategiji za razvoj telekomunikacija u Srbiji, objavljenog u Sluzbenom glasniku: ...licenca za treceg ne moze biti izdata 30 meseci nakon prodaje kompanije Mobi 63, osim ukoliko zainteresovani ne ponudi istu cenu za licencu kao i kupac Mobi 63. (Cini mi se 320 miliona evra).

aleksa sd

pre 17 godina

konacno da se pojavi neki normalan operater u ovoj zemlji.zar je toliko trebalovremena da se ubaci lojalan konkurent. treba dozvoliti i uvesti i treceg operatera. kad su norvezani toliko platili sta mislite koliko je bogoljub skinuo kajmaka od 1994.godine i sa kim je sve to delio.hvala

Mises

pre 17 godina

Cemu ovoliko slavlje??? Neka Vlada Srbije objasni zasto je dobijena ovolika cena. Neka kazu sta su stavili u ugovor. Tri godine Srbija nece prodati novu licencu za treceg operatera, i posredno, ovih 1.513.000.000 evra ce platiti gradjani Srbije preko cene impulasa, koju ce drzati oligopol u stvaranju (Telekom i Telenor). I onda mi je uopste nije jasno cemu slavlje. Meni je licno drago sto je Telenor investirao u Srbiju, ali mi nije ni najmanje drago sto Vlada Srbije obmanjuje gradjane plasirajuci u medije samo deo informacija oko prodaje kompanije Mobi 63. Vlada moze samo da dobije + za odlicnu manipulaciju.

Srbija na 1. mestu

pre 17 godina

Bravo za Mlađu. Počeo je vraća ono što su pokrali Jakšići, Karići, Miloševići i ostali..... Sada napred u investicioni plan i na prosek plate od 500 eura.

Nesa

pre 17 godina

Dobro ,mislim da je ovo fantasticna vest ,1, 5 milijardi evra svakako nije malo , ne zelim po starom srpskom obicaju da krenem da pitam ko se tu ugradio? , koliko ce kome da ode itd itd ,verujem da se sa ovolikim novcem nece saliti doduse nesto ce morati da ode u necije dzepove, ali kontam to je normalno mene ovde zanima jedno koliko para da dobije onaj sto je bio u dilu sa Bogoljubom ( sta li on radi sada ? uhvatila me nostalgija za njim :)))) ) . Ne slazem se ipak da je Kostunicina vlada nesto nsjbolje sto se desilo mislim da je ova vlada jako slaba puna trulih komporomisa i dilova sa sps-om .Sve u svemu zelim im da ove pare potrose na pravi nacin , slusajuci ih danas sve to lepo zvuci ali isto tako me i plasi bas zato sto je tako lepo ,danas i jewsu presili prelaznu ocenu za dalje necu nista reci na sve sam ovde naviko , a gospodo draga sve je ovo trebalo mnogo ranije da se desi ali nam se desila 2003 . Ali dobro je sto se desilo i sada . Sve u svemu super.

npb

pre 17 godina

Slažem se s mnogim ocenama. Takođe je interesantno kako Srbija u Mlađanu Dinkiću polako dobija pravog političkog bumbara, u pozitivnom smislu. Iako nije uvek bio simpatičan, mnogi mu spočitavaju i samoljublje, ali čovek je veoma uporan i neverovatno radan. Nema ni znanje prethodnika (Đelića), ali obrni okreni, polako izrasta u najjačeg srpskog političara tehnokratu. Takav zaista treba Srbiji. Veliki plus i svaka čast!

Vukasin

pre 17 godina

Na velikoj kolicini novca koja ce se sliti u drzavni budzet ne treba zahvaljivati V.Kostunici, zato sto je rusenje Kariceve imperije zapoceo svojevremeno pokojni Z.Djindjic, jos 2001., ali nije mogao da posao zavrsi do kraja jer ga je tada u tom ometao V.Kostunica. Za rusenje Kariceve imperije se u vladi Kostunice zalagao od prvog dana iskljucivo M.DINKIC i ako bi nekome trebalo odati priznanje na istrajnosti koje je rezultiralo ovom prodajom onda je to on, a sigurno ne Kostunica koji se protiv Kariceve imperije okrenuo tek nedavno, kad je doticni B.Karic poceo da ga politicki ugrozava.
Aktivisti DSS-a sada zele da zloupotrebe ovaj dogadjaj i da kao i obicno politicki profitiraju na plodovima tudjeg rada. Nekad je to bio Djindjic, a sada je to postao Dinkic. Sve pozitivno sto se desilo za vreme sadasnje vlade je rezultat politickog uticaja koji je imao M.Dinkic i ekipa oko njega, pocev od uvodjenja PDV-a pa do prodaje Mobi 63, a Kostunici se treba zahvaliti iskljucivo na tome sto ga nije, kao svojevremeno Djindjica sprecio da sprovede svoju politiku do kraja.
Definitivno, ovaj dogadjaj ce dovesti do ulaska g17 u parlament na sledecim izborima, a najveci gubitnik iz cele ove price ce biti Boris Tadic i DS kojima ce pasti drasticno pasti rejting, osim ako vlada ne napravi neku aferu sa dobijenim novcem.

bojan

pre 17 godina

Odlicna vest. Telenor je odlicna kompanija. M.Dikicu svaka cast! A ovi DSS-ovci koji su krenuli u politicku kampanju treba da se pokriju usima i da cute, jer ovo nije njihova zasluga.

Branko

pre 17 godina

Sjajna vest godinama zivim u Oslu koristim usluge ove kompanije izadovoljan sam njihovim uslugama pravi profesionalci eh da nam da bog da dodje jos koja kompanija iz ove zemlje.Takk

SASA

pre 17 godina

Cestitam Vladi Srbije na odlicno odradjenom poslu,ovo je dokaz da Srbija ide napred sa premijerom Kostunicom na celu i sa njegovim drzavnickim ponasanjem u svakom momentu i nepodkupljivoscu.

euforicna

pre 17 godina

A sto pa ne bismo bili euforicni? Posle onih probisveta, koji su drzavni monopol koristili za pranje para i objavljivanje Mirinih knjiga po celom svetu, izgradnju Bambilenda, povremena smaknuca politickih neprijatelja i ostalih epohalnih projekata Mire Markovic, sada cemo imati Telenor. Firmu koja dolazi iz zemlje koja samo moze da nam bude uzor po pitanju ljudskih prava, transparentnosti i humanosti, a koja i sama predstavlja uzor dobrog korporativnog ponasanja. Boljeg investitora nismo mogli da pozelimo.
Ja sam skroz euforicna.

Viking

pre 17 godina

Zivim u Norveskoj i ne cudi me da je Telenor kupio mobi63. Ta firma je gigant za njih je ta suma nista. To ce im se utrostruciti za 10 godina ! Sretno

biljana

pre 17 godina

Odavno nisam videla da je neka vest izazvala toliko pozitivnih reakcija! Zamislite samo koliko bi poszitivno bilo da se niz firmi privatizuje licitacijom na kojoj ucestvuju poznate i priznate svetske firme?

Nebojša

pre 17 godina

Vlada Vojislava Koštunice je nešto najbolje što se Srbiji moglo desiti u ovim užasnim vremenima. Da Bog da, pa da na sledećim izborima uđu i demokrate, a izađu Vuk i SPS! THE BEST OFF!!!!!

janky

pre 17 godina

Hvala bogu da se i to završilo i to na razuman način. Neznam samo da li će novac biti pravedno raspoređen (sumnjam u to!). Prošle godine sam radio na gradilištu u Jaši Tomiću i ta ista država mi je do danas ostala dužna oko 500 €. :-(

posmatrac

pre 17 godina

Ovo je sjajna vest za Srbiju. Telenor ce doprineti modernizaciji telekomunikacija i pravljenju progresivnog i transparentnog zakonodavnog i institucionalnog okvira u ovoj oblasti, sto je za nas od presudnog znacaja. Pored toga, dovesce i druge skandinavske investitore, kao sto je Nokia npr, koja se vec intersovala ...

lipsali magarac

pre 17 godina

ok, mene zanima kada cemo mi 063 pretplatnici da vidimo promene(poboljsanja?) - koliko cemo morati da cekamo dok se ne ponude nove tarife, mobilni telefoni, itd?

Rista

pre 17 godina

Jel' vidite sada cime se bave G17, a o cemu pricaju radikali? Ocete jos investicija vrednih milijarde evra ili da jos ratujete s NATO-om zbog Kosova? Pa vi onda gldeajte za koga glasate...

Skeptik

pre 17 godina

Sasvim sam siguran da ce ova losa vlada investirati milione evra u kupovinu glasova u parlamentu i u predstojecu izbornu kampanju. Ako ova prodaja na bilo koji nacin doprinese da sa mukom u stomaku i dalje gledam Kostunicu i Dinkica na vlasti onda je po meni ovo losa vest!

potop

pre 17 godina

Kada prodje euforija o tolikoj kolicini novca za jednu srpsku firmu, voleo bih da saznam ko i kako ce upravljati zaista impozantnom sumom. Budite ljubazni i nas "plebeje" obavestavajte redovno koji su prioriteti u Srbiji izgradjeni od toga. Sta mislite o brzim prugama?

LondonCalling

pre 17 godina

Radim za globalnu finansijsku instituciju i slicne dilove vidim iz prve ruke vrlo cesto. Nikada nisam video ovakvo odusevljenje stanovnistva jer je jedna kompanije prodata drugoj. Reakcija je slicna radosti domorodaca kada im kolonisti pokazu ogledalo ili sareni konac. Svasta.

elko

pre 17 godina

Samo mi nije jasno cemu ovolika radost, zbog prodaje, da nece mozda cena impulsa pasti, e pa nece, jos minimum 2,5 godine ce imati monopol i cepace nam iste cene ako ne i vise, ljudi dok god ne dodje treci operater nista od jeftinih impulsa, ovu zemlju je unistio monopol, nista se bitnije nece promeniti, samo mogu vece cene da budu, a jos imaju monopol, zato su ga i kupili brzo ce oni vratiti onu 1,5 milijardu, ako neko zna neka kaze kakve su im usluge, i sta ce novo uvesti od tehnologija

Sasa

pre 17 godina

Koliko god se licno ne slagao sa sadasnjom Vladom ipak bi Dinkicu pruzio ruku za ovakav potez. Telenor-Serbia, kakva vest! Samo da li cemo uz pomoc Telenor-a pronaci Mladica?
''Da i Srbiji krene''!

ExNS

pre 17 godina

Super. Sada treba da se proda MTS (064). Nako toga treba napraviti aukciju za trecu licencu i tek onda mozemo da govorimo o pravoj konkurenciji.

Makki

pre 17 godina

Bizarno je da na sajtu Mobtela nema nikakve informacije o ovome a na sajtu Telenor-a ima. Meni je došlo da zaplačem od sreće kada sam čuo da Telenor dolazi kod nas na tržište! Jedva čekam da mi na displeju zasija Telenor Serbia ili nešto slično :)

Aca

pre 17 godina

Nas narod bas voli utakmice. Posle katastrofe u fudbalu, ovo je doslo kao osvezenje, pogotovo sto sami odredjujemo da li smo pobedili. Nema veze sto je Sloba pravio i "bolje" poslove, prodajuci ono malo sto vredi u Srbijici za vece pare nego ovi - napred nasi (Norveska ovaj put).
Cifra je inace jad i cemer u poredjenju ne samo sa srpskim potrebama i potrosnjom, nego
cak i sa srpskim deviznim rezervama. Ipak, bice dovoljno za predizbornu kampanju (a to se i racuna).
Cestitke za ideju o licitaciji. Upalilo je 99% cak i na ovom sajtu.

Djenka 2

pre 17 godina

E pa Djenka, tvog dela nema i ne moze da ga bude. Ako pazljivo procitas Zakon na koji se pozivas, shvatices da se radnicima/zaposlenima/penzionerima itd uplacuje NJIHOV DEO ako je preduzece DRUSTVENO. A postoji velika razlika izmedju drzavnog i drustvenog vlasnistva i privatizacije koja tec od 2001. godine i ove sad. Da ne davim, TI NEMAS DEO. Zao mi je sto nemam ni ja.

Dragan

pre 17 godina

"...Milan Kovačević kaže da je Mobi 63 prodat po ceni nižoj od njegove tržišne vrednosti...".

Mada nisam Dr ekonomije, ipak sam svojevremeno diplomirao na dotičnom fakultetu i mislim da je gornja izjava, ukoliko je tačno preneta, blago rečeno, neprimerena. Tržišna vrednost nije nešto što se izračunava, procenjuje ili meri, na bilo koji način. Tržišna vrednost je upravo, samo i tačno onoliko, koliko je neko na tržištu spreman da plati za neki proizvod, bio to mobilni operater ili paradajz na pijaci. Mobi 63 i košta i vredi, samo onoliko koliko je plaćeno za njega, ni paru više, s tim ćemo morati da se pomirimo. Osim, naravno ako se ne vrati vreme samoupravne ekonomije i udruženog rada, e tada bi već vrednost OOUR-a Mobi, bila stvar za diskusiju...

radun.s

pre 17 godina

Svaka Cast!
Norvezani su jedna veoma ozbiljna kompanija!Promonte 069 je u njihovom vlasnistvu i usluga je vrhunska!Fantasticno!

misternobg

pre 17 godina

I ja sam navijao za Norvezane zbog njihovog vrlo fer odnosa prema nama za vreme vlavdavine Slobodana Milosevica a i zbog tehnicke opremljenosti. A "strucnjacima" poput Miladina Kovacevica da kazem:Mozda Mobi 63 vredi i vise od te sume, ali to treba neko i da plati. Trenutno u Evropi nema ko bi platio vise i treba da smo zadovolni i ovom cenom. Mi Srbi smo skloni omalovazavanju drugih i isticanja kako nase najvise vredi i kako je najbolje! Da treba pustiti i treceg operatera kao u Hrvatskoj ali to se nece skoro desiti jer mi u svemu kaskamo za Evropom!

Marko

pre 17 godina

Lično, vrlo sam srećan što su Norvežani pobedili na aukciji koja je organizovana besprekorno. Vrlo pošten i profesionalan pristup celoj stvari ljudi iz Telenora uliva poverenje i nadu da će Mobi 63 raditi na modernizaciji mobilnih telekomunikacija i smanjenju cena usluga. Mislim da komentar g. Kovačevića ne stoji, jer je država sada povratila skoro isti onaj iznos novca koji predstavlja dosadašnji ekstra-profit Karića. Srbija je dobila više nego što je očekivala trebamo svi biti zadovoljni, naročito korisnici 063 mreže.

Glock

pre 17 godina

HVALA BOGU!
Iako Telenor nije posebno poznat na nasim prostorima, oni su jedan od najvecih operatera (vlasnici su gomile mreza) po svetu. Ja sam radio za njih, u par drzava i na par mreza, i dao bih Norvezanima mrezu i za dzabe, samo da je oni srede. Na kraju dana, Norvezani su godinama (dok nije pronadjena nafta kod njih :) bili poslednji na listi korumpiranih drzava na svetu, tako da...

jegood

pre 17 godina

Bas mi je drago da su Norvezani pobedili na aukciji.Oni su prema nama inace prijateljski naklonjeni pa sto i da nesto ne uloze u nasu zemlju,super se poklopilo!

Pravna služba MOBI 63

pre 17 godina

Bravo!!!
Jedva smo čekali novog vlasnika i novog poslodavca. Sa nestrpljenjem očekujemo i smenu menadžmenta!!!
Bravo Norveški prijatelji!

Igor

pre 17 godina

Vidim Kovacevic je vec krenuo da kritikuje...stvarno neverovatno!!!Sad jos da se oglase Prokopijevic i Gligorov kako je Mobtel prodat u bescenje...degutantno!

Đenka

pre 17 godina

Sve je to lepo i bajno!
Samo bih pitao gospodina Dinkića, kome upućujem sve čestitke, gde je moj deo?
Obzirom da su preko noći prekrstili Mobtel u MOBI63, istim potezom su oštetili i zaposlene koji su stvarali ovu kompaniju,a i zaposlene u državnom sektoru, jer gospodo, ako se sećate nekog tamo vašeg zakona o privatizaciji, 15% akcija državnog dela /koji je bio 49% u Mobtelu/ trebalo je isplatiti zaposlenima, a još 15% u akcijski fond za zaposlene u prosveti, zdravstvu, policiji i ostalim državnim službama. Zato postavljam pitanje, Dinkiću GDE JE MOJ DEO?

Evropljanka

pre 17 godina

B R A V O !
Sve čestitke rudarskoj upornosti, nažalost ne mogu reći Vlade, nego D I N K I Ć A. Potsećam na prometejske muke, kada se jedino Dinkić hvatao u koštac sa Karićem oko mnogo čega, a posebno Mobtela. I to u vreme kada nam je Karić delio savete o zelenoj salati. Stvarno smo bili "koze" kad smo dozvolili da kućni prijatelj "slavnih" Miloševića bude reper za sve, za tv, za muziku, a posebno biznis. E, stade i njemu neko na "rep".

Prodaja Mobtela tako dobrom, ozbiljnom kupcu, je uspeh decenije. Prvo, zbog enormne cifre, a onda i zbog vraćanja poverenja u vlast koju ipak čine pojedinci.
Šta ćemo sa Jočićem koji uzleće sa helikopterima i traži Mladića po vrletima Srbije, a čovek je sve vreme na jednoj od gradskih opština, čak najčešće u jednoj ulici - Jurija Gagarina na Novom Beogradu. Zamislite gde bismo stigli kad bi svi Ministri tako radili. Izvinjavam se što ovakvu radostu vest kvarim
Jočićem, ali u pitanju smo svi mi. Dokle tako?

Dejan

pre 17 godina

Postoji li ikakva mogućnost da se Milanu Kovačeviću ne objavljuju izjave? Kad bi se napravio pregled njegovih izjava u prethodnih par godina, mislim da bi to bila antologija ekonomskih besmislica.

Boris

pre 17 godina

Zaista odlicna cena za Mobtel koju niko nije ocekivao. Telenor je sigurno najbolji izbor, ne samo od ova tri operatera vec i od svih kompanija koje su se uopste i javile na tender. O tome govori i njegova pozicija na The Info Tech 100 listi casopisa BusinessWeek (http://bwnt.businessweek.com/it100/2006/index.asp) gde se nalazi na 25 mestu, ispred kompanija kao sto su Microsoft ili Hewlett-Packard.

Zaposleni MOBTEL-a

pre 17 godina

Najiskrenije čestitke i sa nestrpljenjem očekujemo korektnu saradnju sa novim vlasnikom i poslodavcem.
Takodje očekujemo neophodne kadrovske promene u menadžmentuCN.

Milos

pre 17 godina

Ovo je mali korak za vladu a veliki za Srbiju , napokon dokaz da se nece ponoviti Zelezara Smederevo, Popovac , Knjaz Milos i neki znani i neznani namesteni i teorijom zavere upakovani tenderi. Dinkic nam je pokazao kako se profesionalno radi a gospoda iz DS koja hoce da se bave privatizacijom kod ministra na casove

M.

pre 17 godina

E, ovom Milanu Kovacevicu, "konsultantu za strana ulaganja", koji se nedavno izjasnio za slovenacki model tranzicije (dakle, protiv stranih ulaganja!!??), i koji se stalno slika s lap-topom na stolu, ne treba davati toliki prostor u medijima. Neverovatno je, zaista, koliko neke ljude nije sramota sta rade i za koga (Karica) rade.

Aleksandar

pre 17 godina

Lepa vest, i ako znamo da ce dobar deo tih parica zavrsiti u ponekim crnim rupama. Mada ni Telenor nije naivan - Mobi63 nikada ne bi dostigao tu cenu da u Srbiji nije na snazi duopol. Oni ce morati da saradjuju sa Telekomom zato sto Telekom ima najvise mobilnih korisnika i drzi kompletnu fiksnu telefoniju i telekomunikacijsku infrastrukturu, te ce samim tim oni biti u vrlo partnerskim, a ne konkurentskim odnosima. Otprilike kao i do sad, samo sto pola para koje 063 mreza zaradi nece ici Karicu nego Telenoru. Dok god se telekomunikacijsko trziste potpuno ne otvori, ne ocekujte primetno snizenje cena i poboljsanja usluga.

Milance

pre 17 godina

Samo procitajte ovo sa sajta
www.telenor.com
/----------------------------
In the second quarter of 2006, Telenor's revenues increased by 37 per cent compared to the second quarter of 2005, reaching NOK 22.6 billion. Profit before taxes was NOK 3.9 billion.
/----------------------------
Pare koje su ulozili u srbiji je jedna polovina zarade u 3 meseca!!! Pa oni ubijaju...

Milos78

pre 17 godina

Svaka cast,konacno posle dugo vremena jedna transparentna i valjana privatizacija po trzsisnoj ceni.
Nadam se da ce Telekom Srbija u najskorije vreme na skican nacin biti ponudjen i prodat,jer tek kad i fixna telefonija bude imala konkurenciju mozemo da ocekujemo povoljnije cene servisa u telekomunikaciji.
A ove parice ce valjada jednim delom biti isto ovako transparentno utrosene i na subvencije za otvaranje novih radnih mesta i podsticaj u razvoju malih i srednjih preduzeca.

milan

pre 17 godina

Ovo je jos jedna pobeda Dinkica.Ne bih ulazio u njegove ljudske kvalitete ali da je covek sposoban u to nema sumnje.Ono sto naumi uvek ostvari.Oterao je onog Karica,u srpski budzet spakovao lepe pare a zahvaljujuci najvise njemu i rejting SRS je ovih dana dobro opao.Napred Mladjo.

St.

pre 17 godina

Kao profesionalac u ICT oblasti mogu samo da kazem: velika kompanija, koja godinama drzi interesovanje za ulaganje u Srbiju. Vrlo, vrlo ozbiljni, sa velikim know-how koji (uz 1.5mld) dobijamo sada u Srbiji. Vrlo dobrodosla firma i investicija. Dobrodosao Telenor!

PS: moram da pokazem i mrvicu licnog ponosa, jer sam pre par meseci (za potrebe jedne strateske analize) predvideo upravo ovakav zavrsetak tendera za Mobi63, tj. pobedu Telenora;)

djoka

pre 17 godina

Eto para za nacionalni investicioni plan!!! eto nama inflacije u najavi!!! a onda, logicno, NBS krece da snizava stopu inflacije jos restriktivnijom monetarnom politikom, pa nam eto inflacije i na duzi rok. puno je to para mladjo, samo polako s trosenjem, ostavi nesto i za buducu vladu molim te.....

Srdjan

pre 17 godina

Odlično.
Ovaj rezultat ima mnogo prednosti. U posao ulazi jedan od najvećih i najboljih svetskih operatera. Pored velike materijalne koristi za državu ovo istovremeno i veliki politički dobitak. Ovakvo viskoa cena je znak ostalim investitorima da je Srbija zemlja u koju treba ulagati i u kojoj se isplati poslovati.
Srećno.

Marko N.

pre 17 godina

Telenor je u svakom slucaju ozbiljan mobilni operater i poslodavac koji bi osim placene svote pri kupovini, mogao doneti jos dosta toga pozitivnog Srbiji. Ipak, u svojoj maticnoj drzavi su jos uvek u nekoj polumonopolskoj poziciji, s najvisim (ili skoro najvisim) cenama za sve vrste usluga. Zato, otvorimo vrata i konkurenciji.

gagi

pre 17 godina

Ovo je zaista fantasticna vest jer Telenor pored iskustva u razvijenim trzistima (mature mobile markets) vec ima dosta iskustva i u zemljama u razvoju (emeging markets). Pored maticne kompanije u Norveskoj, vlasnici su jos 9 kompanija ukljucujuci Vimpelcom (Rusija), Digi (Malezija), Kyivstar (Ukrajina), sa ukupno vise od 82 miliona korisnika. Interesantno je da Telenor stavlja fokus trenutno na tzv. 'Quadruple play', tj. jedinstveni paket servisa koji ce ukljucivati mobilnu glasovnu komunikaciju, fiksnu glasovnu komunikaciju, internet i IP TV. S obzirom da ce zeleti verovatno da postanu 'hibridni operater' i u Srbiji, videcemo kako ce se ovaj servisni scenario odraziti na prilicno monopolisticku poziciju Telekoma. Osim toga, najverovatnije ce ponuditi i set servisa za biznis korisnike, tzv. IP PBX i IP Centrex resenja, sto ce nadam se uneti svezinu na uspavano business trziste u Srbiji.

Dare

pre 17 godina

Odlicno!!! Sjajna vest!!!
Cena mobtela je pre restruktuiranja bila samo 500 miliona dok je sada posle oduzimanja dozvole Karicu i raskidanja veza sa njegovim parazitskim firmama porasla tri puta! Svaka cast Ministru na istrajnosti i hrabrosti. Samo da nam je vise Norvezana. Odlican potez i za njih i za nas!

blok63

pre 17 godina

tako su i grci i italijani pazarili telekom upumpali 2 milijarde dolara za vreme SM. Nadam se samo da ovo nije inekcija vladi za popunjavanje rupa u budzetu. Jedno je sigurno gradjani srbije nikada nece videti ni dinara boljitka od ovoga novca. Vec su spremni racuni na egzoticnim ostrvima i planinskim zemljama do kraja godine ostace samo mrvice od svega.

Deki

pre 17 godina

Na Telenorovim sajtu vec postoji vest o tome da su preuzeli Mobi63! Takva efikasnost nama treba, sa nadom da ce se "zaraza" brzo i lako prosiriti kroz sve pore ovog drustva.

Александар

pre 17 godina

Сјајно!!!
Пре само годину дана држава није имала никаквог утицаја у Мобтелу и била је перманентно поткрадана, а данас је на потпуно транспарентан начин обезбедила највећи прилив страних инвестиција у Србији икада!
Овде иду честитке Влади Србије и министру Динкићу који је прошао кроз голготу да би држави обезбедио овакав добитак!
После много минуса, велики плус за Владу!!!

Vik

pre 17 godina

Drago mi je zbog ovoga, ozbiljna je kompanija. Ipak, ne treba ocekivati niske cene razgovora, jer su oni poznati kao neko ko drzi cenu, i ide dole samo kada mora...

Milenko Trojanovic

pre 17 godina

Auh! Telenor je najozbiljnija firma koja se do ovog momenta pojavila u Srbiji. Ubedljivo! Dobar potez i bravo za Vladu.

Opet Ja

pre 17 godina

Naravno pare su velike, a i nade da ce te pare uloziti na pravo mesto. Ako se pocne ponovo kupovanjem socijalnog, lose ce nam se pisati za par godina. Treba malo drzava da riskira i da ulozi u neke delove privrede i bolje da se dotira neka grana privrede, poljoprivrede i da proizvod bude konkurentna u svetu, i da taj proizvod proizvode uz rad sa otvaranjem novih radnih mesta, a ne da oni koji su nezposleni direktno dobijaju socijalnu pomoc. Nadam se da je jasno sto sam napisao.

neon

pre 17 godina

Pametno. Od firme iz pametne zemlje koja ima toliko keša da ne zna gde će s njim... pa eto da malo uđe u Srbiju.
Samo da sad Vlada ne krene da te pare troši na plate propalih firmi i pripremu za izbore... već na konkretne stvari (pogotovo infrastrukturu ).

Bojan

pre 17 godina

Čestitke "skandinavcima"!! Još samo da TELEKOM Srbija dobije konkurenciju,pa da nam "krene" u fiksnim telekomunikacijama.. Ovo sa "Telekom Srbija" je stvarno bezobzirno i retrogradnono!

Драган М

pre 17 godina

Искрено се радујем и све време сам за исте и навијао. Колико су озбиљни то показује и њихова ковертирана понуда. Јер нису дошли са намером да купе нешто са јефтино па да побегну већ да остану и раде на дужи рок. Свака част и радујем се. Корисник о63 мреже

Dejan

pre 17 godina

Nemojte biti sretni s velikom cijenom prodaje operatera, jer tko zna sto je iza toga. Tako smo i mi bili sretni kada je T-com odvalio onu sumu za onoliko dionica HT-a, a onda su lagano na povrsinu isplivavale 'smjernice' nastalog ugovora i Njemci su vec za 2-3 godine vratili sve pare...

Aleksandra

pre 17 godina

OVAKVE VESTI mi i pored svakodnevnih bulažnjenja vodećih političara DAJU NADU da IMA ŽIVOTA u SRBIJI i da će biti SRBIJE u EU!!!
Veliki pozdrav za skandinavce i daće Bog još ovakvih investitora!!!!

Aleksandar

pre 17 godina

BRAVO!!
Auuu kakva vest. Svaka cast Vladi Srbije i Ministarstvu finansija na ovom potezu. Bravo za Norvezane. Bas mi je drago.
P.S. Koliko je cije. Mislim koliko od ovoga pripada Schlafu a koliko Srbiji?

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 17 godina

CIFRA JE SULUDO VELIKA , ali valjda ljudi znaju šta rade ... mogu samo da zamislim Dinkića kako mu se brkovi smeše ...hehe . U svakom slučaju pored količine novaca zaista mi se sviđa i to što su to ipak skandinavci dobili ... taj mentalitet nama treba , smiren , racionalan i vredan gazda !

kiki

pre 17 godina

1.513.000.000 evra !!!
FANTASTICNA cena ,sa kojom skoro niko nije racunao,a pobednik norveski telenor !!
Sve cestitke norveskoj kompaniji,ali i Vladi srbiji,posebno ministru finansija Mladjanu Dinkicu !

++ns++

pre 17 godina

Odlicno! Ozbuljna kompanija i konacno prava konkurencija i kraj monopola svih vrsta!

Mene sad zanima u cega ce biti utrosene te pare... nadam se da ce jos neki grad u Srbiji dobiti neke investicije. Ne mora bas sve da se potrosi u Beogradu!!!

pele

pre 17 godina

Bravo Norway :) ! Jos kad bi i Danci dosli sa Dynaudio zvucnicima...:), salu na stranu ovo je jedna od prvih ozbiljnih kompanija u Srbiji. Dobrodosli!

Csongor

pre 17 godina

Najzad jedan dobar vest. Navijao sam za Telenor, jer inace njihovu mrezu koristim u roamingu kada sam u madjarskoj, ili u CG. Svakako cemo videti dali ce prvo strano ulaganje u telekomunikaciju doneti adekvatne promene u nasoj zemlji.

Sladjana

pre 17 godina

Čestitam, naravno, mada sam želela da pobedi Austrija. Ipak, nisam razočarana, eto nama milijardice za investicije, tako da se nadam da će biti nešto za pravosuđe a nešto i za pančevački most, koji prelazim svaki dan.

Deki

pre 17 godina

Na Telenorovim sajtu vec postoji vest o tome da su preuzeli Mobi63! Takva efikasnost nama treba, sa nadom da ce se "zaraza" brzo i lako prosiriti kroz sve pore ovog drustva.

kiki

pre 17 godina

1.513.000.000 evra !!!
FANTASTICNA cena ,sa kojom skoro niko nije racunao,a pobednik norveski telenor !!
Sve cestitke norveskoj kompaniji,ali i Vladi srbiji,posebno ministru finansija Mladjanu Dinkicu !

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 17 godina

CIFRA JE SULUDO VELIKA , ali valjda ljudi znaju šta rade ... mogu samo da zamislim Dinkića kako mu se brkovi smeše ...hehe . U svakom slučaju pored količine novaca zaista mi se sviđa i to što su to ipak skandinavci dobili ... taj mentalitet nama treba , smiren , racionalan i vredan gazda !

Драган М

pre 17 godina

Искрено се радујем и све време сам за исте и навијао. Колико су озбиљни то показује и њихова ковертирана понуда. Јер нису дошли са намером да купе нешто са јефтино па да побегну већ да остану и раде на дужи рок. Свака част и радујем се. Корисник о63 мреже

Milenko Trojanovic

pre 17 godina

Auh! Telenor je najozbiljnija firma koja se do ovog momenta pojavila u Srbiji. Ubedljivo! Dobar potez i bravo za Vladu.

Sladjana

pre 17 godina

Čestitam, naravno, mada sam želela da pobedi Austrija. Ipak, nisam razočarana, eto nama milijardice za investicije, tako da se nadam da će biti nešto za pravosuđe a nešto i za pančevački most, koji prelazim svaki dan.

Csongor

pre 17 godina

Najzad jedan dobar vest. Navijao sam za Telenor, jer inace njihovu mrezu koristim u roamingu kada sam u madjarskoj, ili u CG. Svakako cemo videti dali ce prvo strano ulaganje u telekomunikaciju doneti adekvatne promene u nasoj zemlji.

neon

pre 17 godina

Pametno. Od firme iz pametne zemlje koja ima toliko keša da ne zna gde će s njim... pa eto da malo uđe u Srbiju.
Samo da sad Vlada ne krene da te pare troši na plate propalih firmi i pripremu za izbore... već na konkretne stvari (pogotovo infrastrukturu ).

++ns++

pre 17 godina

Odlicno! Ozbuljna kompanija i konacno prava konkurencija i kraj monopola svih vrsta!

Mene sad zanima u cega ce biti utrosene te pare... nadam se da ce jos neki grad u Srbiji dobiti neke investicije. Ne mora bas sve da se potrosi u Beogradu!!!

Bojan

pre 17 godina

Čestitke "skandinavcima"!! Još samo da TELEKOM Srbija dobije konkurenciju,pa da nam "krene" u fiksnim telekomunikacijama.. Ovo sa "Telekom Srbija" je stvarno bezobzirno i retrogradnono!

Opet Ja

pre 17 godina

Naravno pare su velike, a i nade da ce te pare uloziti na pravo mesto. Ako se pocne ponovo kupovanjem socijalnog, lose ce nam se pisati za par godina. Treba malo drzava da riskira i da ulozi u neke delove privrede i bolje da se dotira neka grana privrede, poljoprivrede i da proizvod bude konkurentna u svetu, i da taj proizvod proizvode uz rad sa otvaranjem novih radnih mesta, a ne da oni koji su nezposleni direktno dobijaju socijalnu pomoc. Nadam se da je jasno sto sam napisao.

pele

pre 17 godina

Bravo Norway :) ! Jos kad bi i Danci dosli sa Dynaudio zvucnicima...:), salu na stranu ovo je jedna od prvih ozbiljnih kompanija u Srbiji. Dobrodosli!

blok63

pre 17 godina

tako su i grci i italijani pazarili telekom upumpali 2 milijarde dolara za vreme SM. Nadam se samo da ovo nije inekcija vladi za popunjavanje rupa u budzetu. Jedno je sigurno gradjani srbije nikada nece videti ni dinara boljitka od ovoga novca. Vec su spremni racuni na egzoticnim ostrvima i planinskim zemljama do kraja godine ostace samo mrvice od svega.

Aleksandra

pre 17 godina

OVAKVE VESTI mi i pored svakodnevnih bulažnjenja vodećih političara DAJU NADU da IMA ŽIVOTA u SRBIJI i da će biti SRBIJE u EU!!!
Veliki pozdrav za skandinavce i daće Bog još ovakvih investitora!!!!

Александар

pre 17 godina

Сјајно!!!
Пре само годину дана држава није имала никаквог утицаја у Мобтелу и била је перманентно поткрадана, а данас је на потпуно транспарентан начин обезбедила највећи прилив страних инвестиција у Србији икада!
Овде иду честитке Влади Србије и министру Динкићу који је прошао кроз голготу да би држави обезбедио овакав добитак!
После много минуса, велики плус за Владу!!!

Dare

pre 17 godina

Odlicno!!! Sjajna vest!!!
Cena mobtela je pre restruktuiranja bila samo 500 miliona dok je sada posle oduzimanja dozvole Karicu i raskidanja veza sa njegovim parazitskim firmama porasla tri puta! Svaka cast Ministru na istrajnosti i hrabrosti. Samo da nam je vise Norvezana. Odlican potez i za njih i za nas!

Vik

pre 17 godina

Drago mi je zbog ovoga, ozbiljna je kompanija. Ipak, ne treba ocekivati niske cene razgovora, jer su oni poznati kao neko ko drzi cenu, i ide dole samo kada mora...

Dejan

pre 17 godina

Nemojte biti sretni s velikom cijenom prodaje operatera, jer tko zna sto je iza toga. Tako smo i mi bili sretni kada je T-com odvalio onu sumu za onoliko dionica HT-a, a onda su lagano na povrsinu isplivavale 'smjernice' nastalog ugovora i Njemci su vec za 2-3 godine vratili sve pare...

Aleksandar

pre 17 godina

BRAVO!!
Auuu kakva vest. Svaka cast Vladi Srbije i Ministarstvu finansija na ovom potezu. Bravo za Norvezane. Bas mi je drago.
P.S. Koliko je cije. Mislim koliko od ovoga pripada Schlafu a koliko Srbiji?

gagi

pre 17 godina

Ovo je zaista fantasticna vest jer Telenor pored iskustva u razvijenim trzistima (mature mobile markets) vec ima dosta iskustva i u zemljama u razvoju (emeging markets). Pored maticne kompanije u Norveskoj, vlasnici su jos 9 kompanija ukljucujuci Vimpelcom (Rusija), Digi (Malezija), Kyivstar (Ukrajina), sa ukupno vise od 82 miliona korisnika. Interesantno je da Telenor stavlja fokus trenutno na tzv. 'Quadruple play', tj. jedinstveni paket servisa koji ce ukljucivati mobilnu glasovnu komunikaciju, fiksnu glasovnu komunikaciju, internet i IP TV. S obzirom da ce zeleti verovatno da postanu 'hibridni operater' i u Srbiji, videcemo kako ce se ovaj servisni scenario odraziti na prilicno monopolisticku poziciju Telekoma. Osim toga, najverovatnije ce ponuditi i set servisa za biznis korisnike, tzv. IP PBX i IP Centrex resenja, sto ce nadam se uneti svezinu na uspavano business trziste u Srbiji.

Srdjan

pre 17 godina

Odlično.
Ovaj rezultat ima mnogo prednosti. U posao ulazi jedan od najvećih i najboljih svetskih operatera. Pored velike materijalne koristi za državu ovo istovremeno i veliki politički dobitak. Ovakvo viskoa cena je znak ostalim investitorima da je Srbija zemlja u koju treba ulagati i u kojoj se isplati poslovati.
Srećno.

milan

pre 17 godina

Ovo je jos jedna pobeda Dinkica.Ne bih ulazio u njegove ljudske kvalitete ali da je covek sposoban u to nema sumnje.Ono sto naumi uvek ostvari.Oterao je onog Karica,u srpski budzet spakovao lepe pare a zahvaljujuci najvise njemu i rejting SRS je ovih dana dobro opao.Napred Mladjo.

Marko N.

pre 17 godina

Telenor je u svakom slucaju ozbiljan mobilni operater i poslodavac koji bi osim placene svote pri kupovini, mogao doneti jos dosta toga pozitivnog Srbiji. Ipak, u svojoj maticnoj drzavi su jos uvek u nekoj polumonopolskoj poziciji, s najvisim (ili skoro najvisim) cenama za sve vrste usluga. Zato, otvorimo vrata i konkurenciji.

djoka

pre 17 godina

Eto para za nacionalni investicioni plan!!! eto nama inflacije u najavi!!! a onda, logicno, NBS krece da snizava stopu inflacije jos restriktivnijom monetarnom politikom, pa nam eto inflacije i na duzi rok. puno je to para mladjo, samo polako s trosenjem, ostavi nesto i za buducu vladu molim te.....

Milos78

pre 17 godina

Svaka cast,konacno posle dugo vremena jedna transparentna i valjana privatizacija po trzsisnoj ceni.
Nadam se da ce Telekom Srbija u najskorije vreme na skican nacin biti ponudjen i prodat,jer tek kad i fixna telefonija bude imala konkurenciju mozemo da ocekujemo povoljnije cene servisa u telekomunikaciji.
A ove parice ce valjada jednim delom biti isto ovako transparentno utrosene i na subvencije za otvaranje novih radnih mesta i podsticaj u razvoju malih i srednjih preduzeca.

St.

pre 17 godina

Kao profesionalac u ICT oblasti mogu samo da kazem: velika kompanija, koja godinama drzi interesovanje za ulaganje u Srbiju. Vrlo, vrlo ozbiljni, sa velikim know-how koji (uz 1.5mld) dobijamo sada u Srbiji. Vrlo dobrodosla firma i investicija. Dobrodosao Telenor!

PS: moram da pokazem i mrvicu licnog ponosa, jer sam pre par meseci (za potrebe jedne strateske analize) predvideo upravo ovakav zavrsetak tendera za Mobi63, tj. pobedu Telenora;)

Aleksandar

pre 17 godina

Lepa vest, i ako znamo da ce dobar deo tih parica zavrsiti u ponekim crnim rupama. Mada ni Telenor nije naivan - Mobi63 nikada ne bi dostigao tu cenu da u Srbiji nije na snazi duopol. Oni ce morati da saradjuju sa Telekomom zato sto Telekom ima najvise mobilnih korisnika i drzi kompletnu fiksnu telefoniju i telekomunikacijsku infrastrukturu, te ce samim tim oni biti u vrlo partnerskim, a ne konkurentskim odnosima. Otprilike kao i do sad, samo sto pola para koje 063 mreza zaradi nece ici Karicu nego Telenoru. Dok god se telekomunikacijsko trziste potpuno ne otvori, ne ocekujte primetno snizenje cena i poboljsanja usluga.

Milance

pre 17 godina

Samo procitajte ovo sa sajta
www.telenor.com
/----------------------------
In the second quarter of 2006, Telenor's revenues increased by 37 per cent compared to the second quarter of 2005, reaching NOK 22.6 billion. Profit before taxes was NOK 3.9 billion.
/----------------------------
Pare koje su ulozili u srbiji je jedna polovina zarade u 3 meseca!!! Pa oni ubijaju...

Igor

pre 17 godina

Vidim Kovacevic je vec krenuo da kritikuje...stvarno neverovatno!!!Sad jos da se oglase Prokopijevic i Gligorov kako je Mobtel prodat u bescenje...degutantno!

M.

pre 17 godina

E, ovom Milanu Kovacevicu, "konsultantu za strana ulaganja", koji se nedavno izjasnio za slovenacki model tranzicije (dakle, protiv stranih ulaganja!!??), i koji se stalno slika s lap-topom na stolu, ne treba davati toliki prostor u medijima. Neverovatno je, zaista, koliko neke ljude nije sramota sta rade i za koga (Karica) rade.

Boris

pre 17 godina

Zaista odlicna cena za Mobtel koju niko nije ocekivao. Telenor je sigurno najbolji izbor, ne samo od ova tri operatera vec i od svih kompanija koje su se uopste i javile na tender. O tome govori i njegova pozicija na The Info Tech 100 listi casopisa BusinessWeek (http://bwnt.businessweek.com/it100/2006/index.asp) gde se nalazi na 25 mestu, ispred kompanija kao sto su Microsoft ili Hewlett-Packard.

Evropljanka

pre 17 godina

B R A V O !
Sve čestitke rudarskoj upornosti, nažalost ne mogu reći Vlade, nego D I N K I Ć A. Potsećam na prometejske muke, kada se jedino Dinkić hvatao u koštac sa Karićem oko mnogo čega, a posebno Mobtela. I to u vreme kada nam je Karić delio savete o zelenoj salati. Stvarno smo bili "koze" kad smo dozvolili da kućni prijatelj "slavnih" Miloševića bude reper za sve, za tv, za muziku, a posebno biznis. E, stade i njemu neko na "rep".

Prodaja Mobtela tako dobrom, ozbiljnom kupcu, je uspeh decenije. Prvo, zbog enormne cifre, a onda i zbog vraćanja poverenja u vlast koju ipak čine pojedinci.
Šta ćemo sa Jočićem koji uzleće sa helikopterima i traži Mladića po vrletima Srbije, a čovek je sve vreme na jednoj od gradskih opština, čak najčešće u jednoj ulici - Jurija Gagarina na Novom Beogradu. Zamislite gde bismo stigli kad bi svi Ministri tako radili. Izvinjavam se što ovakvu radostu vest kvarim
Jočićem, ali u pitanju smo svi mi. Dokle tako?

Milos

pre 17 godina

Ovo je mali korak za vladu a veliki za Srbiju , napokon dokaz da se nece ponoviti Zelezara Smederevo, Popovac , Knjaz Milos i neki znani i neznani namesteni i teorijom zavere upakovani tenderi. Dinkic nam je pokazao kako se profesionalno radi a gospoda iz DS koja hoce da se bave privatizacijom kod ministra na casove

Dejan

pre 17 godina

Postoji li ikakva mogućnost da se Milanu Kovačeviću ne objavljuju izjave? Kad bi se napravio pregled njegovih izjava u prethodnih par godina, mislim da bi to bila antologija ekonomskih besmislica.

Zaposleni MOBTEL-a

pre 17 godina

Najiskrenije čestitke i sa nestrpljenjem očekujemo korektnu saradnju sa novim vlasnikom i poslodavcem.
Takodje očekujemo neophodne kadrovske promene u menadžmentuCN.

Pravna služba MOBI 63

pre 17 godina

Bravo!!!
Jedva smo čekali novog vlasnika i novog poslodavca. Sa nestrpljenjem očekujemo i smenu menadžmenta!!!
Bravo Norveški prijatelji!

Đenka

pre 17 godina

Sve je to lepo i bajno!
Samo bih pitao gospodina Dinkića, kome upućujem sve čestitke, gde je moj deo?
Obzirom da su preko noći prekrstili Mobtel u MOBI63, istim potezom su oštetili i zaposlene koji su stvarali ovu kompaniju,a i zaposlene u državnom sektoru, jer gospodo, ako se sećate nekog tamo vašeg zakona o privatizaciji, 15% akcija državnog dela /koji je bio 49% u Mobtelu/ trebalo je isplatiti zaposlenima, a još 15% u akcijski fond za zaposlene u prosveti, zdravstvu, policiji i ostalim državnim službama. Zato postavljam pitanje, Dinkiću GDE JE MOJ DEO?

Glock

pre 17 godina

HVALA BOGU!
Iako Telenor nije posebno poznat na nasim prostorima, oni su jedan od najvecih operatera (vlasnici su gomile mreza) po svetu. Ja sam radio za njih, u par drzava i na par mreza, i dao bih Norvezanima mrezu i za dzabe, samo da je oni srede. Na kraju dana, Norvezani su godinama (dok nije pronadjena nafta kod njih :) bili poslednji na listi korumpiranih drzava na svetu, tako da...

misternobg

pre 17 godina

I ja sam navijao za Norvezane zbog njihovog vrlo fer odnosa prema nama za vreme vlavdavine Slobodana Milosevica a i zbog tehnicke opremljenosti. A "strucnjacima" poput Miladina Kovacevica da kazem:Mozda Mobi 63 vredi i vise od te sume, ali to treba neko i da plati. Trenutno u Evropi nema ko bi platio vise i treba da smo zadovolni i ovom cenom. Mi Srbi smo skloni omalovazavanju drugih i isticanja kako nase najvise vredi i kako je najbolje! Da treba pustiti i treceg operatera kao u Hrvatskoj ali to se nece skoro desiti jer mi u svemu kaskamo za Evropom!

jegood

pre 17 godina

Bas mi je drago da su Norvezani pobedili na aukciji.Oni su prema nama inace prijateljski naklonjeni pa sto i da nesto ne uloze u nasu zemlju,super se poklopilo!

radun.s

pre 17 godina

Svaka Cast!
Norvezani su jedna veoma ozbiljna kompanija!Promonte 069 je u njihovom vlasnistvu i usluga je vrhunska!Fantasticno!

Marko

pre 17 godina

Lično, vrlo sam srećan što su Norvežani pobedili na aukciji koja je organizovana besprekorno. Vrlo pošten i profesionalan pristup celoj stvari ljudi iz Telenora uliva poverenje i nadu da će Mobi 63 raditi na modernizaciji mobilnih telekomunikacija i smanjenju cena usluga. Mislim da komentar g. Kovačevića ne stoji, jer je država sada povratila skoro isti onaj iznos novca koji predstavlja dosadašnji ekstra-profit Karića. Srbija je dobila više nego što je očekivala trebamo svi biti zadovoljni, naročito korisnici 063 mreže.

Djenka 2

pre 17 godina

E pa Djenka, tvog dela nema i ne moze da ga bude. Ako pazljivo procitas Zakon na koji se pozivas, shvatices da se radnicima/zaposlenima/penzionerima itd uplacuje NJIHOV DEO ako je preduzece DRUSTVENO. A postoji velika razlika izmedju drzavnog i drustvenog vlasnistva i privatizacije koja tec od 2001. godine i ove sad. Da ne davim, TI NEMAS DEO. Zao mi je sto nemam ni ja.

Aca

pre 17 godina

Nas narod bas voli utakmice. Posle katastrofe u fudbalu, ovo je doslo kao osvezenje, pogotovo sto sami odredjujemo da li smo pobedili. Nema veze sto je Sloba pravio i "bolje" poslove, prodajuci ono malo sto vredi u Srbijici za vece pare nego ovi - napred nasi (Norveska ovaj put).
Cifra je inace jad i cemer u poredjenju ne samo sa srpskim potrebama i potrosnjom, nego
cak i sa srpskim deviznim rezervama. Ipak, bice dovoljno za predizbornu kampanju (a to se i racuna).
Cestitke za ideju o licitaciji. Upalilo je 99% cak i na ovom sajtu.

Dragan

pre 17 godina

"...Milan Kovačević kaže da je Mobi 63 prodat po ceni nižoj od njegove tržišne vrednosti...".

Mada nisam Dr ekonomije, ipak sam svojevremeno diplomirao na dotičnom fakultetu i mislim da je gornja izjava, ukoliko je tačno preneta, blago rečeno, neprimerena. Tržišna vrednost nije nešto što se izračunava, procenjuje ili meri, na bilo koji način. Tržišna vrednost je upravo, samo i tačno onoliko, koliko je neko na tržištu spreman da plati za neki proizvod, bio to mobilni operater ili paradajz na pijaci. Mobi 63 i košta i vredi, samo onoliko koliko je plaćeno za njega, ni paru više, s tim ćemo morati da se pomirimo. Osim, naravno ako se ne vrati vreme samoupravne ekonomije i udruženog rada, e tada bi već vrednost OOUR-a Mobi, bila stvar za diskusiju...

Makki

pre 17 godina

Bizarno je da na sajtu Mobtela nema nikakve informacije o ovome a na sajtu Telenor-a ima. Meni je došlo da zaplačem od sreće kada sam čuo da Telenor dolazi kod nas na tržište! Jedva čekam da mi na displeju zasija Telenor Serbia ili nešto slično :)

ExNS

pre 17 godina

Super. Sada treba da se proda MTS (064). Nako toga treba napraviti aukciju za trecu licencu i tek onda mozemo da govorimo o pravoj konkurenciji.

LondonCalling

pre 17 godina

Radim za globalnu finansijsku instituciju i slicne dilove vidim iz prve ruke vrlo cesto. Nikada nisam video ovakvo odusevljenje stanovnistva jer je jedna kompanije prodata drugoj. Reakcija je slicna radosti domorodaca kada im kolonisti pokazu ogledalo ili sareni konac. Svasta.

potop

pre 17 godina

Kada prodje euforija o tolikoj kolicini novca za jednu srpsku firmu, voleo bih da saznam ko i kako ce upravljati zaista impozantnom sumom. Budite ljubazni i nas "plebeje" obavestavajte redovno koji su prioriteti u Srbiji izgradjeni od toga. Sta mislite o brzim prugama?

Rista

pre 17 godina

Jel' vidite sada cime se bave G17, a o cemu pricaju radikali? Ocete jos investicija vrednih milijarde evra ili da jos ratujete s NATO-om zbog Kosova? Pa vi onda gldeajte za koga glasate...

elko

pre 17 godina

Samo mi nije jasno cemu ovolika radost, zbog prodaje, da nece mozda cena impulsa pasti, e pa nece, jos minimum 2,5 godine ce imati monopol i cepace nam iste cene ako ne i vise, ljudi dok god ne dodje treci operater nista od jeftinih impulsa, ovu zemlju je unistio monopol, nista se bitnije nece promeniti, samo mogu vece cene da budu, a jos imaju monopol, zato su ga i kupili brzo ce oni vratiti onu 1,5 milijardu, ako neko zna neka kaze kakve su im usluge, i sta ce novo uvesti od tehnologija

Sasa

pre 17 godina

Koliko god se licno ne slagao sa sadasnjom Vladom ipak bi Dinkicu pruzio ruku za ovakav potez. Telenor-Serbia, kakva vest! Samo da li cemo uz pomoc Telenor-a pronaci Mladica?
''Da i Srbiji krene''!

Skeptik

pre 17 godina

Sasvim sam siguran da ce ova losa vlada investirati milione evra u kupovinu glasova u parlamentu i u predstojecu izbornu kampanju. Ako ova prodaja na bilo koji nacin doprinese da sa mukom u stomaku i dalje gledam Kostunicu i Dinkica na vlasti onda je po meni ovo losa vest!

lipsali magarac

pre 17 godina

ok, mene zanima kada cemo mi 063 pretplatnici da vidimo promene(poboljsanja?) - koliko cemo morati da cekamo dok se ne ponude nove tarife, mobilni telefoni, itd?

posmatrac

pre 17 godina

Ovo je sjajna vest za Srbiju. Telenor ce doprineti modernizaciji telekomunikacija i pravljenju progresivnog i transparentnog zakonodavnog i institucionalnog okvira u ovoj oblasti, sto je za nas od presudnog znacaja. Pored toga, dovesce i druge skandinavske investitore, kao sto je Nokia npr, koja se vec intersovala ...

Nebojša

pre 17 godina

Vlada Vojislava Koštunice je nešto najbolje što se Srbiji moglo desiti u ovim užasnim vremenima. Da Bog da, pa da na sledećim izborima uđu i demokrate, a izađu Vuk i SPS! THE BEST OFF!!!!!

euforicna

pre 17 godina

A sto pa ne bismo bili euforicni? Posle onih probisveta, koji su drzavni monopol koristili za pranje para i objavljivanje Mirinih knjiga po celom svetu, izgradnju Bambilenda, povremena smaknuca politickih neprijatelja i ostalih epohalnih projekata Mire Markovic, sada cemo imati Telenor. Firmu koja dolazi iz zemlje koja samo moze da nam bude uzor po pitanju ljudskih prava, transparentnosti i humanosti, a koja i sama predstavlja uzor dobrog korporativnog ponasanja. Boljeg investitora nismo mogli da pozelimo.
Ja sam skroz euforicna.

biljana

pre 17 godina

Odavno nisam videla da je neka vest izazvala toliko pozitivnih reakcija! Zamislite samo koliko bi poszitivno bilo da se niz firmi privatizuje licitacijom na kojoj ucestvuju poznate i priznate svetske firme?

janky

pre 17 godina

Hvala bogu da se i to završilo i to na razuman način. Neznam samo da li će novac biti pravedno raspoređen (sumnjam u to!). Prošle godine sam radio na gradilištu u Jaši Tomiću i ta ista država mi je do danas ostala dužna oko 500 €. :-(

SASA

pre 17 godina

Cestitam Vladi Srbije na odlicno odradjenom poslu,ovo je dokaz da Srbija ide napred sa premijerom Kostunicom na celu i sa njegovim drzavnickim ponasanjem u svakom momentu i nepodkupljivoscu.

Viking

pre 17 godina

Zivim u Norveskoj i ne cudi me da je Telenor kupio mobi63. Ta firma je gigant za njih je ta suma nista. To ce im se utrostruciti za 10 godina ! Sretno

npb

pre 17 godina

Slažem se s mnogim ocenama. Takođe je interesantno kako Srbija u Mlađanu Dinkiću polako dobija pravog političkog bumbara, u pozitivnom smislu. Iako nije uvek bio simpatičan, mnogi mu spočitavaju i samoljublje, ali čovek je veoma uporan i neverovatno radan. Nema ni znanje prethodnika (Đelića), ali obrni okreni, polako izrasta u najjačeg srpskog političara tehnokratu. Takav zaista treba Srbiji. Veliki plus i svaka čast!

Srbija na 1. mestu

pre 17 godina

Bravo za Mlađu. Počeo je vraća ono što su pokrali Jakšići, Karići, Miloševići i ostali..... Sada napred u investicioni plan i na prosek plate od 500 eura.

Branko

pre 17 godina

Sjajna vest godinama zivim u Oslu koristim usluge ove kompanije izadovoljan sam njihovim uslugama pravi profesionalci eh da nam da bog da dodje jos koja kompanija iz ove zemlje.Takk

Mises

pre 17 godina

Cemu ovoliko slavlje??? Neka Vlada Srbije objasni zasto je dobijena ovolika cena. Neka kazu sta su stavili u ugovor. Tri godine Srbija nece prodati novu licencu za treceg operatera, i posredno, ovih 1.513.000.000 evra ce platiti gradjani Srbije preko cene impulasa, koju ce drzati oligopol u stvaranju (Telekom i Telenor). I onda mi je uopste nije jasno cemu slavlje. Meni je licno drago sto je Telenor investirao u Srbiju, ali mi nije ni najmanje drago sto Vlada Srbije obmanjuje gradjane plasirajuci u medije samo deo informacija oko prodaje kompanije Mobi 63. Vlada moze samo da dobije + za odlicnu manipulaciju.

Vukasin

pre 17 godina

Na velikoj kolicini novca koja ce se sliti u drzavni budzet ne treba zahvaljivati V.Kostunici, zato sto je rusenje Kariceve imperije zapoceo svojevremeno pokojni Z.Djindjic, jos 2001., ali nije mogao da posao zavrsi do kraja jer ga je tada u tom ometao V.Kostunica. Za rusenje Kariceve imperije se u vladi Kostunice zalagao od prvog dana iskljucivo M.DINKIC i ako bi nekome trebalo odati priznanje na istrajnosti koje je rezultiralo ovom prodajom onda je to on, a sigurno ne Kostunica koji se protiv Kariceve imperije okrenuo tek nedavno, kad je doticni B.Karic poceo da ga politicki ugrozava.
Aktivisti DSS-a sada zele da zloupotrebe ovaj dogadjaj i da kao i obicno politicki profitiraju na plodovima tudjeg rada. Nekad je to bio Djindjic, a sada je to postao Dinkic. Sve pozitivno sto se desilo za vreme sadasnje vlade je rezultat politickog uticaja koji je imao M.Dinkic i ekipa oko njega, pocev od uvodjenja PDV-a pa do prodaje Mobi 63, a Kostunici se treba zahvaliti iskljucivo na tome sto ga nije, kao svojevremeno Djindjica sprecio da sprovede svoju politiku do kraja.
Definitivno, ovaj dogadjaj ce dovesti do ulaska g17 u parlament na sledecim izborima, a najveci gubitnik iz cele ove price ce biti Boris Tadic i DS kojima ce pasti drasticno pasti rejting, osim ako vlada ne napravi neku aferu sa dobijenim novcem.

bojan

pre 17 godina

Odlicna vest. Telenor je odlicna kompanija. M.Dikicu svaka cast! A ovi DSS-ovci koji su krenuli u politicku kampanju treba da se pokriju usima i da cute, jer ovo nije njihova zasluga.

Nesa

pre 17 godina

Dobro ,mislim da je ovo fantasticna vest ,1, 5 milijardi evra svakako nije malo , ne zelim po starom srpskom obicaju da krenem da pitam ko se tu ugradio? , koliko ce kome da ode itd itd ,verujem da se sa ovolikim novcem nece saliti doduse nesto ce morati da ode u necije dzepove, ali kontam to je normalno mene ovde zanima jedno koliko para da dobije onaj sto je bio u dilu sa Bogoljubom ( sta li on radi sada ? uhvatila me nostalgija za njim :)))) ) . Ne slazem se ipak da je Kostunicina vlada nesto nsjbolje sto se desilo mislim da je ova vlada jako slaba puna trulih komporomisa i dilova sa sps-om .Sve u svemu zelim im da ove pare potrose na pravi nacin , slusajuci ih danas sve to lepo zvuci ali isto tako me i plasi bas zato sto je tako lepo ,danas i jewsu presili prelaznu ocenu za dalje necu nista reci na sve sam ovde naviko , a gospodo draga sve je ovo trebalo mnogo ranije da se desi ali nam se desila 2003 . Ali dobro je sto se desilo i sada . Sve u svemu super.

aleksa sd

pre 17 godina

konacno da se pojavi neki normalan operater u ovoj zemlji.zar je toliko trebalovremena da se ubaci lojalan konkurent. treba dozvoliti i uvesti i treceg operatera. kad su norvezani toliko platili sta mislite koliko je bogoljub skinuo kajmaka od 1994.godine i sa kim je sve to delio.hvala

treci_operator

pre 17 godina

Koliko se secam teksta o strategiji za razvoj telekomunikacija u Srbiji, objavljenog u Sluzbenom glasniku: ...licenca za treceg ne moze biti izdata 30 meseci nakon prodaje kompanije Mobi 63, osim ukoliko zainteresovani ne ponudi istu cenu za licencu kao i kupac Mobi 63. (Cini mi se 320 miliona evra).

goca

pre 17 godina

Bravo! S nestrpljenjem ocekujemo pocetak rada u Telenoru. Sigurni smo da ce Telenor doprineti kreiranju atraktivnih i strucnih poslova za zaposlene i omoguciti nam slobodu da danosimo odluke i pruziti nam mogucnosti u buducnosti.Najzad ce prestati zastrasivanje i kaznjavanje strucnih, obrazovanih, pametnih i zaposlenih koji znaju i hoce da rade svoj posao.

Laki je malo nervozan!!

pre 17 godina

Cestitka vladi na fantasticno obavljenom poslu!!Dinkic je pre svega jedan izuzetno uporan i posten covek.Kod njega nema kompromisa i povrsnosti.Lepa vest nema sta.

Nebojsa

pre 17 godina

Jeftino! U Srbiji se mobilfonira za ca. 2-2,5 milijardi evra godisnje, najmanje.
Neka Telenor uzme 2/3 trzista. Isplatice kupovinu za 2-3 godine i pored ulaganja!

Ivan

pre 17 godina

Radim u Promonte 069. Od 100% ulaska Telenora 2004 se sve mijenja na bolje, ali sigurno i postepeno. Recimo kompanija je za 4% povećala tržišno učešće. Dinamika je malo sporija nego se očekivalo. Norvežani vole i nagrađuju sposobne i poštene radnike, ali su vrlo pažljivi (i možda upravo u tome malo spori) u uklanjanju onih drugih (razlozi: socijalna pravda, ljudski obziri, "3 put mjeri jednom sijeci" itd.). No možda je i to dobro. Oni su fer i pošteni prema svima (nekad i pretjerano i na svoju štetu) i ne žele nikog neopravdano da povrijede. Velike su demokrate - pravi Skandinavci!

SASA

pre 17 godina

Cestitam Vladi Srbije na odlicno odradjenom poslu,ovo je dokaz da Srbija ide napred sa premijerom Kostunicom na celu i sa njegovim drzavnickim ponasanjem u svakom momentu i nepodkupljivoscu.

kiki

pre 17 godina

1.513.000.000 evra !!!
FANTASTICNA cena ,sa kojom skoro niko nije racunao,a pobednik norveski telenor !!
Sve cestitke norveskoj kompaniji,ali i Vladi srbiji,posebno ministru finansija Mladjanu Dinkicu !

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 17 godina

CIFRA JE SULUDO VELIKA , ali valjda ljudi znaju šta rade ... mogu samo da zamislim Dinkića kako mu se brkovi smeše ...hehe . U svakom slučaju pored količine novaca zaista mi se sviđa i to što su to ipak skandinavci dobili ... taj mentalitet nama treba , smiren , racionalan i vredan gazda !

Драган М

pre 17 godina

Искрено се радујем и све време сам за исте и навијао. Колико су озбиљни то показује и њихова ковертирана понуда. Јер нису дошли са намером да купе нешто са јефтино па да побегну већ да остану и раде на дужи рок. Свака част и радујем се. Корисник о63 мреже

Milenko Trojanovic

pre 17 godina

Auh! Telenor je najozbiljnija firma koja se do ovog momenta pojavila u Srbiji. Ubedljivo! Dobar potez i bravo za Vladu.

Sladjana

pre 17 godina

Čestitam, naravno, mada sam želela da pobedi Austrija. Ipak, nisam razočarana, eto nama milijardice za investicije, tako da se nadam da će biti nešto za pravosuđe a nešto i za pančevački most, koji prelazim svaki dan.

Csongor

pre 17 godina

Najzad jedan dobar vest. Navijao sam za Telenor, jer inace njihovu mrezu koristim u roamingu kada sam u madjarskoj, ili u CG. Svakako cemo videti dali ce prvo strano ulaganje u telekomunikaciju doneti adekvatne promene u nasoj zemlji.

neon

pre 17 godina

Pametno. Od firme iz pametne zemlje koja ima toliko keša da ne zna gde će s njim... pa eto da malo uđe u Srbiju.
Samo da sad Vlada ne krene da te pare troši na plate propalih firmi i pripremu za izbore... već na konkretne stvari (pogotovo infrastrukturu ).

++ns++

pre 17 godina

Odlicno! Ozbuljna kompanija i konacno prava konkurencija i kraj monopola svih vrsta!

Mene sad zanima u cega ce biti utrosene te pare... nadam se da ce jos neki grad u Srbiji dobiti neke investicije. Ne mora bas sve da se potrosi u Beogradu!!!

Bojan

pre 17 godina

Čestitke "skandinavcima"!! Još samo da TELEKOM Srbija dobije konkurenciju,pa da nam "krene" u fiksnim telekomunikacijama.. Ovo sa "Telekom Srbija" je stvarno bezobzirno i retrogradnono!

Opet Ja

pre 17 godina

Naravno pare su velike, a i nade da ce te pare uloziti na pravo mesto. Ako se pocne ponovo kupovanjem socijalnog, lose ce nam se pisati za par godina. Treba malo drzava da riskira i da ulozi u neke delove privrede i bolje da se dotira neka grana privrede, poljoprivrede i da proizvod bude konkurentna u svetu, i da taj proizvod proizvode uz rad sa otvaranjem novih radnih mesta, a ne da oni koji su nezposleni direktno dobijaju socijalnu pomoc. Nadam se da je jasno sto sam napisao.

pele

pre 17 godina

Bravo Norway :) ! Jos kad bi i Danci dosli sa Dynaudio zvucnicima...:), salu na stranu ovo je jedna od prvih ozbiljnih kompanija u Srbiji. Dobrodosli!

blok63

pre 17 godina

tako su i grci i italijani pazarili telekom upumpali 2 milijarde dolara za vreme SM. Nadam se samo da ovo nije inekcija vladi za popunjavanje rupa u budzetu. Jedno je sigurno gradjani srbije nikada nece videti ni dinara boljitka od ovoga novca. Vec su spremni racuni na egzoticnim ostrvima i planinskim zemljama do kraja godine ostace samo mrvice od svega.

Aleksandra

pre 17 godina

OVAKVE VESTI mi i pored svakodnevnih bulažnjenja vodećih političara DAJU NADU da IMA ŽIVOTA u SRBIJI i da će biti SRBIJE u EU!!!
Veliki pozdrav za skandinavce i daće Bog još ovakvih investitora!!!!

Александар

pre 17 godina

Сјајно!!!
Пре само годину дана држава није имала никаквог утицаја у Мобтелу и била је перманентно поткрадана, а данас је на потпуно транспарентан начин обезбедила највећи прилив страних инвестиција у Србији икада!
Овде иду честитке Влади Србије и министру Динкићу који је прошао кроз голготу да би држави обезбедио овакав добитак!
После много минуса, велики плус за Владу!!!

Dare

pre 17 godina

Odlicno!!! Sjajna vest!!!
Cena mobtela je pre restruktuiranja bila samo 500 miliona dok je sada posle oduzimanja dozvole Karicu i raskidanja veza sa njegovim parazitskim firmama porasla tri puta! Svaka cast Ministru na istrajnosti i hrabrosti. Samo da nam je vise Norvezana. Odlican potez i za njih i za nas!

Vik

pre 17 godina

Drago mi je zbog ovoga, ozbiljna je kompanija. Ipak, ne treba ocekivati niske cene razgovora, jer su oni poznati kao neko ko drzi cenu, i ide dole samo kada mora...

Dejan

pre 17 godina

Nemojte biti sretni s velikom cijenom prodaje operatera, jer tko zna sto je iza toga. Tako smo i mi bili sretni kada je T-com odvalio onu sumu za onoliko dionica HT-a, a onda su lagano na povrsinu isplivavale 'smjernice' nastalog ugovora i Njemci su vec za 2-3 godine vratili sve pare...

Deki

pre 17 godina

Na Telenorovim sajtu vec postoji vest o tome da su preuzeli Mobi63! Takva efikasnost nama treba, sa nadom da ce se "zaraza" brzo i lako prosiriti kroz sve pore ovog drustva.

Aleksandar

pre 17 godina

BRAVO!!
Auuu kakva vest. Svaka cast Vladi Srbije i Ministarstvu finansija na ovom potezu. Bravo za Norvezane. Bas mi je drago.
P.S. Koliko je cije. Mislim koliko od ovoga pripada Schlafu a koliko Srbiji?

gagi

pre 17 godina

Ovo je zaista fantasticna vest jer Telenor pored iskustva u razvijenim trzistima (mature mobile markets) vec ima dosta iskustva i u zemljama u razvoju (emeging markets). Pored maticne kompanije u Norveskoj, vlasnici su jos 9 kompanija ukljucujuci Vimpelcom (Rusija), Digi (Malezija), Kyivstar (Ukrajina), sa ukupno vise od 82 miliona korisnika. Interesantno je da Telenor stavlja fokus trenutno na tzv. 'Quadruple play', tj. jedinstveni paket servisa koji ce ukljucivati mobilnu glasovnu komunikaciju, fiksnu glasovnu komunikaciju, internet i IP TV. S obzirom da ce zeleti verovatno da postanu 'hibridni operater' i u Srbiji, videcemo kako ce se ovaj servisni scenario odraziti na prilicno monopolisticku poziciju Telekoma. Osim toga, najverovatnije ce ponuditi i set servisa za biznis korisnike, tzv. IP PBX i IP Centrex resenja, sto ce nadam se uneti svezinu na uspavano business trziste u Srbiji.

Srdjan

pre 17 godina

Odlično.
Ovaj rezultat ima mnogo prednosti. U posao ulazi jedan od najvećih i najboljih svetskih operatera. Pored velike materijalne koristi za državu ovo istovremeno i veliki politički dobitak. Ovakvo viskoa cena je znak ostalim investitorima da je Srbija zemlja u koju treba ulagati i u kojoj se isplati poslovati.
Srećno.

milan

pre 17 godina

Ovo je jos jedna pobeda Dinkica.Ne bih ulazio u njegove ljudske kvalitete ali da je covek sposoban u to nema sumnje.Ono sto naumi uvek ostvari.Oterao je onog Karica,u srpski budzet spakovao lepe pare a zahvaljujuci najvise njemu i rejting SRS je ovih dana dobro opao.Napred Mladjo.

Marko N.

pre 17 godina

Telenor je u svakom slucaju ozbiljan mobilni operater i poslodavac koji bi osim placene svote pri kupovini, mogao doneti jos dosta toga pozitivnog Srbiji. Ipak, u svojoj maticnoj drzavi su jos uvek u nekoj polumonopolskoj poziciji, s najvisim (ili skoro najvisim) cenama za sve vrste usluga. Zato, otvorimo vrata i konkurenciji.

djoka

pre 17 godina

Eto para za nacionalni investicioni plan!!! eto nama inflacije u najavi!!! a onda, logicno, NBS krece da snizava stopu inflacije jos restriktivnijom monetarnom politikom, pa nam eto inflacije i na duzi rok. puno je to para mladjo, samo polako s trosenjem, ostavi nesto i za buducu vladu molim te.....

Milos78

pre 17 godina

Svaka cast,konacno posle dugo vremena jedna transparentna i valjana privatizacija po trzsisnoj ceni.
Nadam se da ce Telekom Srbija u najskorije vreme na skican nacin biti ponudjen i prodat,jer tek kad i fixna telefonija bude imala konkurenciju mozemo da ocekujemo povoljnije cene servisa u telekomunikaciji.
A ove parice ce valjada jednim delom biti isto ovako transparentno utrosene i na subvencije za otvaranje novih radnih mesta i podsticaj u razvoju malih i srednjih preduzeca.

St.

pre 17 godina

Kao profesionalac u ICT oblasti mogu samo da kazem: velika kompanija, koja godinama drzi interesovanje za ulaganje u Srbiju. Vrlo, vrlo ozbiljni, sa velikim know-how koji (uz 1.5mld) dobijamo sada u Srbiji. Vrlo dobrodosla firma i investicija. Dobrodosao Telenor!

PS: moram da pokazem i mrvicu licnog ponosa, jer sam pre par meseci (za potrebe jedne strateske analize) predvideo upravo ovakav zavrsetak tendera za Mobi63, tj. pobedu Telenora;)

Aleksandar

pre 17 godina

Lepa vest, i ako znamo da ce dobar deo tih parica zavrsiti u ponekim crnim rupama. Mada ni Telenor nije naivan - Mobi63 nikada ne bi dostigao tu cenu da u Srbiji nije na snazi duopol. Oni ce morati da saradjuju sa Telekomom zato sto Telekom ima najvise mobilnih korisnika i drzi kompletnu fiksnu telefoniju i telekomunikacijsku infrastrukturu, te ce samim tim oni biti u vrlo partnerskim, a ne konkurentskim odnosima. Otprilike kao i do sad, samo sto pola para koje 063 mreza zaradi nece ici Karicu nego Telenoru. Dok god se telekomunikacijsko trziste potpuno ne otvori, ne ocekujte primetno snizenje cena i poboljsanja usluga.

Milance

pre 17 godina

Samo procitajte ovo sa sajta
www.telenor.com
/----------------------------
In the second quarter of 2006, Telenor's revenues increased by 37 per cent compared to the second quarter of 2005, reaching NOK 22.6 billion. Profit before taxes was NOK 3.9 billion.
/----------------------------
Pare koje su ulozili u srbiji je jedna polovina zarade u 3 meseca!!! Pa oni ubijaju...

Igor

pre 17 godina

Vidim Kovacevic je vec krenuo da kritikuje...stvarno neverovatno!!!Sad jos da se oglase Prokopijevic i Gligorov kako je Mobtel prodat u bescenje...degutantno!

M.

pre 17 godina

E, ovom Milanu Kovacevicu, "konsultantu za strana ulaganja", koji se nedavno izjasnio za slovenacki model tranzicije (dakle, protiv stranih ulaganja!!??), i koji se stalno slika s lap-topom na stolu, ne treba davati toliki prostor u medijima. Neverovatno je, zaista, koliko neke ljude nije sramota sta rade i za koga (Karica) rade.

Boris

pre 17 godina

Zaista odlicna cena za Mobtel koju niko nije ocekivao. Telenor je sigurno najbolji izbor, ne samo od ova tri operatera vec i od svih kompanija koje su se uopste i javile na tender. O tome govori i njegova pozicija na The Info Tech 100 listi casopisa BusinessWeek (http://bwnt.businessweek.com/it100/2006/index.asp) gde se nalazi na 25 mestu, ispred kompanija kao sto su Microsoft ili Hewlett-Packard.

Evropljanka

pre 17 godina

B R A V O !
Sve čestitke rudarskoj upornosti, nažalost ne mogu reći Vlade, nego D I N K I Ć A. Potsećam na prometejske muke, kada se jedino Dinkić hvatao u koštac sa Karićem oko mnogo čega, a posebno Mobtela. I to u vreme kada nam je Karić delio savete o zelenoj salati. Stvarno smo bili "koze" kad smo dozvolili da kućni prijatelj "slavnih" Miloševića bude reper za sve, za tv, za muziku, a posebno biznis. E, stade i njemu neko na "rep".

Prodaja Mobtela tako dobrom, ozbiljnom kupcu, je uspeh decenije. Prvo, zbog enormne cifre, a onda i zbog vraćanja poverenja u vlast koju ipak čine pojedinci.
Šta ćemo sa Jočićem koji uzleće sa helikopterima i traži Mladića po vrletima Srbije, a čovek je sve vreme na jednoj od gradskih opština, čak najčešće u jednoj ulici - Jurija Gagarina na Novom Beogradu. Zamislite gde bismo stigli kad bi svi Ministri tako radili. Izvinjavam se što ovakvu radostu vest kvarim
Jočićem, ali u pitanju smo svi mi. Dokle tako?

Milos

pre 17 godina

Ovo je mali korak za vladu a veliki za Srbiju , napokon dokaz da se nece ponoviti Zelezara Smederevo, Popovac , Knjaz Milos i neki znani i neznani namesteni i teorijom zavere upakovani tenderi. Dinkic nam je pokazao kako se profesionalno radi a gospoda iz DS koja hoce da se bave privatizacijom kod ministra na casove

Dejan

pre 17 godina

Postoji li ikakva mogućnost da se Milanu Kovačeviću ne objavljuju izjave? Kad bi se napravio pregled njegovih izjava u prethodnih par godina, mislim da bi to bila antologija ekonomskih besmislica.

Zaposleni MOBTEL-a

pre 17 godina

Najiskrenije čestitke i sa nestrpljenjem očekujemo korektnu saradnju sa novim vlasnikom i poslodavcem.
Takodje očekujemo neophodne kadrovske promene u menadžmentuCN.

Pravna služba MOBI 63

pre 17 godina

Bravo!!!
Jedva smo čekali novog vlasnika i novog poslodavca. Sa nestrpljenjem očekujemo i smenu menadžmenta!!!
Bravo Norveški prijatelji!

Đenka

pre 17 godina

Sve je to lepo i bajno!
Samo bih pitao gospodina Dinkića, kome upućujem sve čestitke, gde je moj deo?
Obzirom da su preko noći prekrstili Mobtel u MOBI63, istim potezom su oštetili i zaposlene koji su stvarali ovu kompaniju,a i zaposlene u državnom sektoru, jer gospodo, ako se sećate nekog tamo vašeg zakona o privatizaciji, 15% akcija državnog dela /koji je bio 49% u Mobtelu/ trebalo je isplatiti zaposlenima, a još 15% u akcijski fond za zaposlene u prosveti, zdravstvu, policiji i ostalim državnim službama. Zato postavljam pitanje, Dinkiću GDE JE MOJ DEO?

Glock

pre 17 godina

HVALA BOGU!
Iako Telenor nije posebno poznat na nasim prostorima, oni su jedan od najvecih operatera (vlasnici su gomile mreza) po svetu. Ja sam radio za njih, u par drzava i na par mreza, i dao bih Norvezanima mrezu i za dzabe, samo da je oni srede. Na kraju dana, Norvezani su godinama (dok nije pronadjena nafta kod njih :) bili poslednji na listi korumpiranih drzava na svetu, tako da...

misternobg

pre 17 godina

I ja sam navijao za Norvezane zbog njihovog vrlo fer odnosa prema nama za vreme vlavdavine Slobodana Milosevica a i zbog tehnicke opremljenosti. A "strucnjacima" poput Miladina Kovacevica da kazem:Mozda Mobi 63 vredi i vise od te sume, ali to treba neko i da plati. Trenutno u Evropi nema ko bi platio vise i treba da smo zadovolni i ovom cenom. Mi Srbi smo skloni omalovazavanju drugih i isticanja kako nase najvise vredi i kako je najbolje! Da treba pustiti i treceg operatera kao u Hrvatskoj ali to se nece skoro desiti jer mi u svemu kaskamo za Evropom!

jegood

pre 17 godina

Bas mi je drago da su Norvezani pobedili na aukciji.Oni su prema nama inace prijateljski naklonjeni pa sto i da nesto ne uloze u nasu zemlju,super se poklopilo!

radun.s

pre 17 godina

Svaka Cast!
Norvezani su jedna veoma ozbiljna kompanija!Promonte 069 je u njihovom vlasnistvu i usluga je vrhunska!Fantasticno!

Marko

pre 17 godina

Lično, vrlo sam srećan što su Norvežani pobedili na aukciji koja je organizovana besprekorno. Vrlo pošten i profesionalan pristup celoj stvari ljudi iz Telenora uliva poverenje i nadu da će Mobi 63 raditi na modernizaciji mobilnih telekomunikacija i smanjenju cena usluga. Mislim da komentar g. Kovačevića ne stoji, jer je država sada povratila skoro isti onaj iznos novca koji predstavlja dosadašnji ekstra-profit Karića. Srbija je dobila više nego što je očekivala trebamo svi biti zadovoljni, naročito korisnici 063 mreže.

Djenka 2

pre 17 godina

E pa Djenka, tvog dela nema i ne moze da ga bude. Ako pazljivo procitas Zakon na koji se pozivas, shvatices da se radnicima/zaposlenima/penzionerima itd uplacuje NJIHOV DEO ako je preduzece DRUSTVENO. A postoji velika razlika izmedju drzavnog i drustvenog vlasnistva i privatizacije koja tec od 2001. godine i ove sad. Da ne davim, TI NEMAS DEO. Zao mi je sto nemam ni ja.

Aca

pre 17 godina

Nas narod bas voli utakmice. Posle katastrofe u fudbalu, ovo je doslo kao osvezenje, pogotovo sto sami odredjujemo da li smo pobedili. Nema veze sto je Sloba pravio i "bolje" poslove, prodajuci ono malo sto vredi u Srbijici za vece pare nego ovi - napred nasi (Norveska ovaj put).
Cifra je inace jad i cemer u poredjenju ne samo sa srpskim potrebama i potrosnjom, nego
cak i sa srpskim deviznim rezervama. Ipak, bice dovoljno za predizbornu kampanju (a to se i racuna).
Cestitke za ideju o licitaciji. Upalilo je 99% cak i na ovom sajtu.

Dragan

pre 17 godina

"...Milan Kovačević kaže da je Mobi 63 prodat po ceni nižoj od njegove tržišne vrednosti...".

Mada nisam Dr ekonomije, ipak sam svojevremeno diplomirao na dotičnom fakultetu i mislim da je gornja izjava, ukoliko je tačno preneta, blago rečeno, neprimerena. Tržišna vrednost nije nešto što se izračunava, procenjuje ili meri, na bilo koji način. Tržišna vrednost je upravo, samo i tačno onoliko, koliko je neko na tržištu spreman da plati za neki proizvod, bio to mobilni operater ili paradajz na pijaci. Mobi 63 i košta i vredi, samo onoliko koliko je plaćeno za njega, ni paru više, s tim ćemo morati da se pomirimo. Osim, naravno ako se ne vrati vreme samoupravne ekonomije i udruženog rada, e tada bi već vrednost OOUR-a Mobi, bila stvar za diskusiju...

Makki

pre 17 godina

Bizarno je da na sajtu Mobtela nema nikakve informacije o ovome a na sajtu Telenor-a ima. Meni je došlo da zaplačem od sreće kada sam čuo da Telenor dolazi kod nas na tržište! Jedva čekam da mi na displeju zasija Telenor Serbia ili nešto slično :)

ExNS

pre 17 godina

Super. Sada treba da se proda MTS (064). Nako toga treba napraviti aukciju za trecu licencu i tek onda mozemo da govorimo o pravoj konkurenciji.

LondonCalling

pre 17 godina

Radim za globalnu finansijsku instituciju i slicne dilove vidim iz prve ruke vrlo cesto. Nikada nisam video ovakvo odusevljenje stanovnistva jer je jedna kompanije prodata drugoj. Reakcija je slicna radosti domorodaca kada im kolonisti pokazu ogledalo ili sareni konac. Svasta.

potop

pre 17 godina

Kada prodje euforija o tolikoj kolicini novca za jednu srpsku firmu, voleo bih da saznam ko i kako ce upravljati zaista impozantnom sumom. Budite ljubazni i nas "plebeje" obavestavajte redovno koji su prioriteti u Srbiji izgradjeni od toga. Sta mislite o brzim prugama?

Rista

pre 17 godina

Jel' vidite sada cime se bave G17, a o cemu pricaju radikali? Ocete jos investicija vrednih milijarde evra ili da jos ratujete s NATO-om zbog Kosova? Pa vi onda gldeajte za koga glasate...

elko

pre 17 godina

Samo mi nije jasno cemu ovolika radost, zbog prodaje, da nece mozda cena impulsa pasti, e pa nece, jos minimum 2,5 godine ce imati monopol i cepace nam iste cene ako ne i vise, ljudi dok god ne dodje treci operater nista od jeftinih impulsa, ovu zemlju je unistio monopol, nista se bitnije nece promeniti, samo mogu vece cene da budu, a jos imaju monopol, zato su ga i kupili brzo ce oni vratiti onu 1,5 milijardu, ako neko zna neka kaze kakve su im usluge, i sta ce novo uvesti od tehnologija

Sasa

pre 17 godina

Koliko god se licno ne slagao sa sadasnjom Vladom ipak bi Dinkicu pruzio ruku za ovakav potez. Telenor-Serbia, kakva vest! Samo da li cemo uz pomoc Telenor-a pronaci Mladica?
''Da i Srbiji krene''!

Skeptik

pre 17 godina

Sasvim sam siguran da ce ova losa vlada investirati milione evra u kupovinu glasova u parlamentu i u predstojecu izbornu kampanju. Ako ova prodaja na bilo koji nacin doprinese da sa mukom u stomaku i dalje gledam Kostunicu i Dinkica na vlasti onda je po meni ovo losa vest!

lipsali magarac

pre 17 godina

ok, mene zanima kada cemo mi 063 pretplatnici da vidimo promene(poboljsanja?) - koliko cemo morati da cekamo dok se ne ponude nove tarife, mobilni telefoni, itd?

posmatrac

pre 17 godina

Ovo je sjajna vest za Srbiju. Telenor ce doprineti modernizaciji telekomunikacija i pravljenju progresivnog i transparentnog zakonodavnog i institucionalnog okvira u ovoj oblasti, sto je za nas od presudnog znacaja. Pored toga, dovesce i druge skandinavske investitore, kao sto je Nokia npr, koja se vec intersovala ...

Nebojša

pre 17 godina

Vlada Vojislava Koštunice je nešto najbolje što se Srbiji moglo desiti u ovim užasnim vremenima. Da Bog da, pa da na sledećim izborima uđu i demokrate, a izađu Vuk i SPS! THE BEST OFF!!!!!

euforicna

pre 17 godina

A sto pa ne bismo bili euforicni? Posle onih probisveta, koji su drzavni monopol koristili za pranje para i objavljivanje Mirinih knjiga po celom svetu, izgradnju Bambilenda, povremena smaknuca politickih neprijatelja i ostalih epohalnih projekata Mire Markovic, sada cemo imati Telenor. Firmu koja dolazi iz zemlje koja samo moze da nam bude uzor po pitanju ljudskih prava, transparentnosti i humanosti, a koja i sama predstavlja uzor dobrog korporativnog ponasanja. Boljeg investitora nismo mogli da pozelimo.
Ja sam skroz euforicna.

biljana

pre 17 godina

Odavno nisam videla da je neka vest izazvala toliko pozitivnih reakcija! Zamislite samo koliko bi poszitivno bilo da se niz firmi privatizuje licitacijom na kojoj ucestvuju poznate i priznate svetske firme?

janky

pre 17 godina

Hvala bogu da se i to završilo i to na razuman način. Neznam samo da li će novac biti pravedno raspoređen (sumnjam u to!). Prošle godine sam radio na gradilištu u Jaši Tomiću i ta ista država mi je do danas ostala dužna oko 500 €. :-(

Viking

pre 17 godina

Zivim u Norveskoj i ne cudi me da je Telenor kupio mobi63. Ta firma je gigant za njih je ta suma nista. To ce im se utrostruciti za 10 godina ! Sretno

npb

pre 17 godina

Slažem se s mnogim ocenama. Takođe je interesantno kako Srbija u Mlađanu Dinkiću polako dobija pravog političkog bumbara, u pozitivnom smislu. Iako nije uvek bio simpatičan, mnogi mu spočitavaju i samoljublje, ali čovek je veoma uporan i neverovatno radan. Nema ni znanje prethodnika (Đelića), ali obrni okreni, polako izrasta u najjačeg srpskog političara tehnokratu. Takav zaista treba Srbiji. Veliki plus i svaka čast!

Srbija na 1. mestu

pre 17 godina

Bravo za Mlađu. Počeo je vraća ono što su pokrali Jakšići, Karići, Miloševići i ostali..... Sada napred u investicioni plan i na prosek plate od 500 eura.

Branko

pre 17 godina

Sjajna vest godinama zivim u Oslu koristim usluge ove kompanije izadovoljan sam njihovim uslugama pravi profesionalci eh da nam da bog da dodje jos koja kompanija iz ove zemlje.Takk

Mises

pre 17 godina

Cemu ovoliko slavlje??? Neka Vlada Srbije objasni zasto je dobijena ovolika cena. Neka kazu sta su stavili u ugovor. Tri godine Srbija nece prodati novu licencu za treceg operatera, i posredno, ovih 1.513.000.000 evra ce platiti gradjani Srbije preko cene impulasa, koju ce drzati oligopol u stvaranju (Telekom i Telenor). I onda mi je uopste nije jasno cemu slavlje. Meni je licno drago sto je Telenor investirao u Srbiju, ali mi nije ni najmanje drago sto Vlada Srbije obmanjuje gradjane plasirajuci u medije samo deo informacija oko prodaje kompanije Mobi 63. Vlada moze samo da dobije + za odlicnu manipulaciju.

Vukasin

pre 17 godina

Na velikoj kolicini novca koja ce se sliti u drzavni budzet ne treba zahvaljivati V.Kostunici, zato sto je rusenje Kariceve imperije zapoceo svojevremeno pokojni Z.Djindjic, jos 2001., ali nije mogao da posao zavrsi do kraja jer ga je tada u tom ometao V.Kostunica. Za rusenje Kariceve imperije se u vladi Kostunice zalagao od prvog dana iskljucivo M.DINKIC i ako bi nekome trebalo odati priznanje na istrajnosti koje je rezultiralo ovom prodajom onda je to on, a sigurno ne Kostunica koji se protiv Kariceve imperije okrenuo tek nedavno, kad je doticni B.Karic poceo da ga politicki ugrozava.
Aktivisti DSS-a sada zele da zloupotrebe ovaj dogadjaj i da kao i obicno politicki profitiraju na plodovima tudjeg rada. Nekad je to bio Djindjic, a sada je to postao Dinkic. Sve pozitivno sto se desilo za vreme sadasnje vlade je rezultat politickog uticaja koji je imao M.Dinkic i ekipa oko njega, pocev od uvodjenja PDV-a pa do prodaje Mobi 63, a Kostunici se treba zahvaliti iskljucivo na tome sto ga nije, kao svojevremeno Djindjica sprecio da sprovede svoju politiku do kraja.
Definitivno, ovaj dogadjaj ce dovesti do ulaska g17 u parlament na sledecim izborima, a najveci gubitnik iz cele ove price ce biti Boris Tadic i DS kojima ce pasti drasticno pasti rejting, osim ako vlada ne napravi neku aferu sa dobijenim novcem.

bojan

pre 17 godina

Odlicna vest. Telenor je odlicna kompanija. M.Dikicu svaka cast! A ovi DSS-ovci koji su krenuli u politicku kampanju treba da se pokriju usima i da cute, jer ovo nije njihova zasluga.

Nesa

pre 17 godina

Dobro ,mislim da je ovo fantasticna vest ,1, 5 milijardi evra svakako nije malo , ne zelim po starom srpskom obicaju da krenem da pitam ko se tu ugradio? , koliko ce kome da ode itd itd ,verujem da se sa ovolikim novcem nece saliti doduse nesto ce morati da ode u necije dzepove, ali kontam to je normalno mene ovde zanima jedno koliko para da dobije onaj sto je bio u dilu sa Bogoljubom ( sta li on radi sada ? uhvatila me nostalgija za njim :)))) ) . Ne slazem se ipak da je Kostunicina vlada nesto nsjbolje sto se desilo mislim da je ova vlada jako slaba puna trulih komporomisa i dilova sa sps-om .Sve u svemu zelim im da ove pare potrose na pravi nacin , slusajuci ih danas sve to lepo zvuci ali isto tako me i plasi bas zato sto je tako lepo ,danas i jewsu presili prelaznu ocenu za dalje necu nista reci na sve sam ovde naviko , a gospodo draga sve je ovo trebalo mnogo ranije da se desi ali nam se desila 2003 . Ali dobro je sto se desilo i sada . Sve u svemu super.

aleksa sd

pre 17 godina

konacno da se pojavi neki normalan operater u ovoj zemlji.zar je toliko trebalovremena da se ubaci lojalan konkurent. treba dozvoliti i uvesti i treceg operatera. kad su norvezani toliko platili sta mislite koliko je bogoljub skinuo kajmaka od 1994.godine i sa kim je sve to delio.hvala

treci_operator

pre 17 godina

Koliko se secam teksta o strategiji za razvoj telekomunikacija u Srbiji, objavljenog u Sluzbenom glasniku: ...licenca za treceg ne moze biti izdata 30 meseci nakon prodaje kompanije Mobi 63, osim ukoliko zainteresovani ne ponudi istu cenu za licencu kao i kupac Mobi 63. (Cini mi se 320 miliona evra).

goca

pre 17 godina

Bravo! S nestrpljenjem ocekujemo pocetak rada u Telenoru. Sigurni smo da ce Telenor doprineti kreiranju atraktivnih i strucnih poslova za zaposlene i omoguciti nam slobodu da danosimo odluke i pruziti nam mogucnosti u buducnosti.Najzad ce prestati zastrasivanje i kaznjavanje strucnih, obrazovanih, pametnih i zaposlenih koji znaju i hoce da rade svoj posao.

Laki je malo nervozan!!

pre 17 godina

Cestitka vladi na fantasticno obavljenom poslu!!Dinkic je pre svega jedan izuzetno uporan i posten covek.Kod njega nema kompromisa i povrsnosti.Lepa vest nema sta.

Nebojsa

pre 17 godina

Jeftino! U Srbiji se mobilfonira za ca. 2-2,5 milijardi evra godisnje, najmanje.
Neka Telenor uzme 2/3 trzista. Isplatice kupovinu za 2-3 godine i pored ulaganja!

Ivan

pre 17 godina

Radim u Promonte 069. Od 100% ulaska Telenora 2004 se sve mijenja na bolje, ali sigurno i postepeno. Recimo kompanija je za 4% povećala tržišno učešće. Dinamika je malo sporija nego se očekivalo. Norvežani vole i nagrađuju sposobne i poštene radnike, ali su vrlo pažljivi (i možda upravo u tome malo spori) u uklanjanju onih drugih (razlozi: socijalna pravda, ljudski obziri, "3 put mjeri jednom sijeci" itd.). No možda je i to dobro. Oni su fer i pošteni prema svima (nekad i pretjerano i na svoju štetu) i ne žele nikog neopravdano da povrijede. Velike su demokrate - pravi Skandinavci!