Četvrtak, 20.07.2006.

10:55

"Srbi nagrađeni za genocid"

Sarajevska rediteljka Jasmila Žbanić kaže da su Srbi za genocid nad Bošnjacima nagrađeni Republikom Srpskom.

Izvor: B92

"Srbi nagraðeni za genocid" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

Dare_Ilidza

pre 17 godina

Opet nas porede sa Njemcima. Njima nisu dali dio teritorije da se nacisti setaju, nego su ima dali cijelu Njemacku. Republika Srpska jos uvijek nije nezavisne drzava. Tako da ti nazovi "zlocinci" nisu nista dobili.

ina

pre 17 godina

ma sud je prava stvar, tuzba bih protiv SCG (opet bivse)dace istorijski odgovor. i onda ce nestati ova diskusija. jos malo, pa gotovo - tj. jasno.

Sarajka

pre 17 godina

Smatram da ovakav clanak koji je prepun nacionalne, vjerske i svake druge mrznje nikada nije smio biti prenesen, niti objavljen jer on nije samo akt mrznje ili retorika zla usmjerena prema srpskom narodu, vec prema svim ostalim koji nisu pripadnici vjerske i etnicke grupe kojoj doticna gospodja pripada. Uzasnuta sam izjavom osobe koja funkcionise i zivi u svijetu kulture i umjetnosti i koja bi trebalo upravo da radi na pomirenju i oprastanju, a ne da sipa so na jos svjeze rane podizuci nivo bola na takvu razinu koja od nas cini ponovo emotivne invalide, gluve i slijepe za sve sto je izvan nas. Neka joj Bog oprosti jer njen bijes i slijepa mrznja joj ne dozvoljavaju da vidi, da cuje, da misli, da osjeca. Za Vas je gospodjo Jasmila vracanje korenima jedina moguca katarza i prociscenje!

Stan

pre 17 godina

Zanimljivo misljenje..Jedno suludo poredjenje nekoga ko ne poznaje njemacku noviju povijest..Mislim da je raspad Bosne neminovnost i ovakvo jedno misljenje je najbolji ukaz na to..Inace ja zivim u 21. stoljecu pa sam svedok uvijek novih ubijanja i ratova i nije mi jasno kakve to veze ima sa vremenom u kome ljudski rod zivi.

Bosna Ponosna

pre 17 godina

Jasmila duso moja ne trci pred rudu...dobijanje zlatnog medvjeda u Berlinu i cinjenica da te danas novinari pitaju za tvoje misljenje ne znaci da mozes iznositi svoja subjektivna zapazanja...nikada ne znas kakav ce to efekt izazvati na ljude koji procitaju tvoj intervju...ipak si ti umjetnica i kao takva bilo bi lijepo, ako bi imala snage, da uvijek ostanes iznad nase zajednicke Balkanske tragedije i istorije...izrazi svoje misljenje i svoj stav kroz svoju kameru...porazi Kusturicu/Nemanju praveci dobre filmove...jer ako on do danas nije naucio jednu prostu, elementarnu balkansku pristojnost, kada neko umre ili gine, da barem suti ili smanji muziku, kao sto su to mnoge Sarajlije koje su otisle u Beograd, uradile, onda mu je danas dzaba govoriti...

Mile

pre 17 godina

Vidim da se ponegde licitira sa brojevima i procentima kako je u RS bilo 50% ne Srba, a entitet se zove RS.
Pa na isti nacin kako je 60% Srba iz (cele) Yugoslavije postalo manjina u novonastalim drzavama.
Sto se same rediteljke tice ovom izjavom je samo ojacala RS.

Zoki, Vancouver

pre 17 godina

Sta se desilo sa multietnickim Sarajevom? Zasto je iz njega otislo nekih 100 hiljada Srba koji su tamo ziveli pre rata? U takvoj unitarnoj BiH za koju se Jasmila zalaze nisu hteli da zive ni Srbi ni Hrvati. Ovo sto sada tamo postoji stvoreno je pritiskom velikih sila i odrzava se i dalje pod njihovim pritiskom.

Ogisha

pre 17 godina

Ova umesto da njenim intelektualnim radom da zaceljuje rane, ne ona ih cacka.
Skolski primer individue koja postaje umjetnik da bi politizirala.

Mita

pre 17 godina

Jasmila, kad snimis nesto kao sto je "Sjecas li se Doli Bel", e onda imas pravo da pomenes Kustu - do tada je to samo jed jedne "redateljke"-wanna-be...
Njena izjava je klasican govor mrznje i nista drugo - a B92 barem deklarativno se bori protiv istog.
Srbin sam - a nisam fasista.
Uvredjen sam njenom izjavom.
Ocekujem izvinjenje.
Makar redakcije.

Skubidu

pre 17 godina

Kako ziveti zajedno kad bi druga strana jedino bila sretna ako bih Srbi prestali da postoje u Bosni. Osim toga nemacka nije dobila jednu malu teritoriju kao "nagradu", nego dve velike(istocnu i zapadnu) drzave, koje je svet izgradio i napravio velesilom. Kaznite i nas tako.
Druga stvar je Kusturica, kao Jugosloven je mogao da vidi ko je bio za Jugu a ko ne. Neznam kako muslimanima u BIH odjednom logicno da je Srbima draza "njihova" Bosna, kad se njima nije svidela nasa "Jugoslavia". Kao sto ste nam razbili Jugu nece biti ni Bosne.

Mujo&Haso

pre 17 godina

Ovo je sigurno sipanje soli po nezarasloj rani i klasičan govor mržnje.A moje kontrapitanje je ako je RS genocidna tvorevina odakle sve one nove džamije čak i na mestima gde ih nikad nije bilo.

zivadin

pre 17 godina

krajnje razocaravajuce. izjava je puna mrznje i samo pokazuje u koliko smo slaboj poziciji kao narod, kada neko moze da lupi tako nesto i da bilo ko obrati paznju... gadno i zalosno.

Mina

pre 17 godina

Strasno. Poredi Srbe sa nacistima. Ja mislim da nju nasa drzava, kao predstavnik srpskog naroda, treba da tuzi za tako prizvoljne izjave. A takodje i republika Srpska, jer je naziva nacistickom teritorijom. Strasno.

R.S,

pre 17 godina

Ovoj mladoj ženi je slava definitivno udarila u glavu. Misli da je Kusturica, ali mu ne može ni primirisati. Lupa nešto o multietičnosti, a neće da prizna da su Bošnjački predstavnici tražili što više multietičnosti u organima vlasti. Zato na primjer imate u pravostudnim i upravnim organina na funkcijama ljude koji u normalnim uslovima ne bi bili ni asistenti, a kamoli sudije, tužioci, načelnik i slo. Ovakva glupost nije bila ni nikad u ovoj prokletoj Bosni. Neka se malo okane tog nacionalnizma, nek trezvenije razmišlja. Samo produbljuje ovu mržnju koja vlada u Bosni. Imam utisak da će se ukuljučiti u predizbornu kampanju. Molim te Jasmila, dosta tvog nacionalnizma i mržnje, u ovoj jadnoj Bosni ga je i previše, a pola naroda nema od čega da živi jer ne radi.

neny

pre 17 godina

Dobro, ako je RS plod genocida, cega je unitarna BiH plod? Posle drugov svetskog rata niizcega je stvorena prvo republika- BiH a potom i nacija- Muslimani, tj. kasnije Bosnjaci. Da nije bilo masovnog genocida nad Srbima u prvom i drugom svetskom ratu- ne bi bilo ni BiH ni Bosnjaka. Pa sad vidite kome je isao na ruku genocid!

DijasporacEU

pre 17 godina

Neverovatno koliko te bosanske 'intelektualce' boli Kusturica. A on se nesto ne nervira. Pre neki dan mu je bila slika u novinama kako pijucka kafu sa Gabrijelom Garsijom Markezom. Za dobrim konjem prasina se dize.

ja

pre 17 godina

Nijedan gradjanska drzava cak i kada je predstavljaju nacionalne stranke nije bajka nego realnost kojoj treba teziti. Zasto Srbija naprimer jeste gradjanska drzava kada je predstavljaju stranke sa iskljucivo srpskim prefiksima (SRS, SDS) a gradjanske dobijaju 3% glasova kao LDP? I jos uvek je gradjanska iako u njoj zive drugi narodi koji nemaju svoju para drzavu? Ili treba da se pocepa kao Bosna? ne treba naravno i Bosna treba da bude uredjena kao i Srbija ni manje ni vise. Kakvi crni etnicki cisti entiteti pogotovu kada su fabrikovani kao rezultat jedne politike (Milosevic - Seselj) koja je to od pocetka htela da postigne tim ratom - to ceo svet i zvanicne odluke medjunarodnih sudova potvrdjuju. sa te strane je jasmila u pravu a i kao umetnik ima to pravo da kaze jer je to i njena zemlja.

komentar sa Istoka

pre 17 godina

Tesko da ce BiH ikada biti blizu bilo kakve "unitarne" drzava ako pored muslimanskih politicara i muslimanski umetnici nastavljaju da dolivaju ulje na vatru. Ovakva sramna izjava upravo jos vise deli Bosnu, ne spaja.

Ivan beg

pre 17 godina

Na srecu, Bosnjaci, Srbi i Hrvati su bili i bice susedi u Bosni. Ukoliko iskreno zele da Bosna opstane svi moraju da se pomire sa nekim stvarima. Repulika Srpska nije nagrada za genocid vec politicki ustupak Srbima za nezavisnu Bosnu koju Srbi nikada nisu zeleli. To je politika koja vodi bar malo racuna o zeljama 99% bosanskih Srba koji nisu zlocinici.
Sto se tice zlocina, niko od krvnika ne sme da se slobodno seta i to treba da bude najvazniji cilj svih Bosanaca. Takodje, potrebno je iskreno pokajanje i iskren oprostaj. Jer danas je vecini Srba jednako zao zbog Srebrenice kao sto je vecini Bosnjaka i Hrvata zao zbog Jasenovca. A ova dva zlocina su povezana, mnogo vise nego sto i vecina Srba misli. Koliko god se u Sarajevu i Zagrebu upinjali da dokazu kako izmedju ovih stvari nema nikave veze, cinenice govore suprotno, pogledajte samo obrasce zlocina i praksu.

Marolli

pre 17 godina

Ono sto me kod Bosnjaka fascinira, to je apsolutna nespremnost da osude sopstvene zlocine od strane i pojedinacno svakog od njih. I tu se vidi koliko Srbi normalnije, realnije i sa vise trezvenosti razmatraju pitanje ratnih zlocina. Ovde ce vecina vec odavno osuditi ratne zlocine koje su ucinili nasi sunarodnici, dok se u Sarajevu monstrumu kakav je Oric priredjuje svecani docek. To sto je medju zrtvama gradjanskog rata najvise Bosnjaka, posledica je narodne izreke: ko je jaci, taj tlaci. Da je bilo obrnuto, verujem da bi nas Bosnjaci zasipali cvecem iz topova?! Tipican primer za ovo je drugi svetski rat, kada su cifre (nazalost milionske) "bile na nasoj strani". I kao sto je RS ociscena od Bosnjaka i Hrvata, tako je i federacija ociscena od Srba, zasto se ovaj Dino pravi lud dva puta?
A posto je od svih ovih dogadjaja proteklo izmedju 11 i 15 godina, oni se vec mogu sagledavati u istoj istorijskoj ravni kao i dogadjaji iz WWII. Istorija je uzrocno-posledicna nauka, tako da treba reci ko je uz Hitlera u SS uniformama pokusavao da zatre srpski narod, i ko je kao drzavni projekat broj 1 stavio istrebljenjen Srba iz NDH. Republika Srpska je samo nagrada mojim sunarodnicima preko Drine, sto su se uspravili i sprecili da im se to ponovo dogodi.

CROAT

pre 17 godina

Našla je gospođica Zbanić da govori o nacionalizmu, a upravo je njen govor očiti primjer nacionalizma! Sve su krivi drugi, mi smo žrtve, nad nama je izvršen genocid, drugi su nagrađeni a mi smo kažnjeni...Gotovo da perverzno podsjeća na Memorandum SANU koji je bio Miloševićeva inspiracija. Muslimani Bosne žele dominaciju u toj zemlji koju bi postigli preglasavanjem. Koriste staru mržnju Srba i Hrvata pa ponekad uspjevaju da pridobiju Hrvate za svoje ciljeve, no u stvari su i s nama u hladnom ratu. Paradoks svih paradoksa je da bi se po pitanju Bosne, gdje se srpski i hrvatski interesi sve više približavaju moglo desit da ova dva međusobno zakrvljena naroda počnu surađivati, jer im je voda došla do grla.

Ubiparic

pre 17 godina

Republika Srpska jest rezultat rata koji je zaustavljen Dejtonskim sporazumom. Cinjenica je da je mnogo ljudi pobijeno, a najvise nastradalih je medju najbrojnijim narodom u BiH.
Kada je jesenas u Zenevi (ili gdje je vec bilo) povodom desetogodisnjice Dejtona organizovan skup, Karl Bilt, dugogodisnji ucesnik mirovnih pregovora na Balkanu kao i prvi Visoki predstavnik MZ u Bosni rekao je otprilike ovo:
"Nije jos sazreo politicki trenutak da se postavi pitanje u cemu je razlika izmedju Dejtonskog sporazuma 1995. i Kutiljerovog (predratnog) sporazuma 1992. Razlika je u vise od tri godine ratovanja i 200 000 mrtvih."

Dakle, da podsjetimo one koji su to zaboravili. Doticni PREDRATNI Kutiljerov sporazum je podrazumijevao kompromis: nezavisna BiH i federalno uredjenje BiH gdje bi svaki narod imao svoju jedinicu. S tim kompromisnim rjesenjem, a koje je bilo povoljnije sa stanovista muslimanskih interesa od kasnijeg rjesenja iz Dejtona, slozili su se svi tada demokratski izabrani predstavnici naroda. Izetbegovic se medjutim potom predomislio (ne zelim ovdje spekulisati iz kojih razloga, mada ima realnih teorija i o tome) i dobili smo rat u BiH. I Republiku Srpsku.
Treba dakle shvatiti da, i da nije bilo rata (a mogao se izbjeci) nesto slicno RS (srpska federalna jedinica) bi postojalo. Jednostavno, multinacionalna SFRJ se raspala zbog zadovoljavanja etno-nacinalnih teznji i to nije moglo proci bez posljedica po republiku koju su s pravom zvali Jugoslavija u malom. Price o nekakvoj Gradjanskoj BiH 1992. su bajke za malu djecu imajuci u vidu da je ogromna vecina stanovnika BiH tada glasala za nacionalne partije.

BAJA

pre 17 godina

Ja bih vise voleo da je ostvarenje ove rediteljke prikazano u rubrici "Kultura" i da se bavimo time. Ovako, neko ko nije politicar kaze nesto, mi se svi popalimo, pa taj neko postaje poznat po svojim nekompetentim izjavama umesto po zanimanju kojim se bavi. Stoga, samu izjavu necu ni komentarisati.

Snezana

pre 17 godina

Tuzno i jadno. Nacionalizam u najgorem vidu jer dolazi od intelektualca. Pa Jasmila sve ljude iz RS drzi za genocidne - kako je tada uopste moguce razmisljati o zajednici sa genocidnim ljudima? Mnogo mi je zao Bosne ali tamo je strasna propaganda po svim listom medijima - da je bosnjacki narod nesrecna zrtva i da su strasno ugrozeni, da ih niko ne razume itd. A iste takve floskule je koristila i Miloseviceva masinerija... Ali Jasmila evo pokazuje da ne mogu Bosanci iz tudjih gresaka nista da nauce...Mnogo mi je zao.

Milenko

pre 17 godina

Nemoj Jevreje pominjati Jasmila, oni su u II svetskom ratu bili žestoko ubijani, a sada oni žestoko ubijaju uz blagoslov USA i EU. Nemoj pominjati stvari i stavove, ako sa time nećeš nešto dobro doneti. Svaka država se radja u krvi, predaka ili potomaka. I to je danak koji mora da se plati, na žalost. Stvari nikada do kraja neće biti raščišćene, sve dok ljudi ne počnu da gledaju svoja posla a ne da polemišu o nacijama. Treba razgovarati sa svim stranama u nekadašnjem sukobu da bi se dobila mudrost i gradila bolja budućnost. Od ovakvih izjava nema niko koristi, a najmanje tvoji sunarodnici. A ko želiš jedinstvenu BIH jednog dana, onda ljude moraš udruživati a ne unositi raskol.

GT

pre 17 godina

Sta reci? Talentovana osoba sa provincijskim kompleksom! Uz to jos pokusava da bude "intelektualka". Najogore od svega je (ako se izuzme njen licni nacionalizam i uskogrudost) sto pokusava da stvori poziciju pljujuci druge. Vrlo civilizovano i svetski. A o cinjenicama (na primer da pored srpskih zlocinaca koji mirno setaju, i jedan Naser Orlic ne samo da seta Sarajevom, nego mu se priredjuje zvanicni docek)...ma one nisu vazne. Politicka koreknost jeste.

LoShmi

pre 17 godina

Auuu!!! Ljudi (moji prijatelji, rodjaci, ja) se trude da predju preko svega sto se desavalo, uz priznanje o poklon svim, ali svim zrtvama, bez kaklulisanja cije su vece. Ali, posle ovoga. Covece, pa gde ti zivis?!!! U federaciji ne setaju oni koju su ubijali?! Jel?! Pa ja ovde u Nisu ima puno prijatelja koji su i iz Sarajeva, Tuzle. Srebrenice, i nemoj ti nama da pricas ko su zlocinci a ko nisu. UFFF! Kako me je iznervirala!!! ...
Ti ces nekom da delim moralne lekcije, ti koja si dobila medveda samo zato sto je politika tako htela. Uporno se trudim da izadjem iz ovog tamnog vuilajeta, ali kada cujem, procitam ovakve izjave onih koji bi trebalo da budu nosioci neke druge buducnosti sav se najezim. Onda i shvatim zasto je doslo do sukoba, zbog takvih kao sto je ona, koji svoje licne frustracije nisu mogli da smire, koji su mislili da vrede nesto vise i da njihova rec vredi nesto vise i koji su stalno potpirivali vatru na ovim prostorima. Naravno, krivica lezi i na medijima koji ovakve izjave prenose. Ne osudjujem B92, mozda je ovo i trebalo da se cuje. Ali, ponekad preteruje i i B92. Dovoljno je ruznih vesti u ovoj zemlji, dovoljno je nas narod ostrascen, napacen i iskljuciv i bez ovakvih izjava da bi vi sada dolivali so na ranu koja jos nije zarasla, niti ce uz ovakve izjave....

UF, al me iznervirala.

Denis, USA

pre 17 godina

...Tacno je da je ta istina izrecena isuvise direktno i mozda cak netakticno od strane ove rediteljke, ali to ne menja cinjenicu da su Srbi u Bosni nagradjeni sa teritorijom koju su pre toga etnicki ocistili i koja nikada pre toga nije postojala ni na kakvoj mapi. O zrtvama na strani Bosnjaka i izbeglicama istih po belom svetu i da ne govorimo. Samo slepi i neupuceni mogu da negiraju ogromnu razliku u tim brojevima izmedju Bosnjaka sa jedne i ostale dve nacije sa druge strane.
Probudite se, vreme je vec jednom.

Guliver

pre 17 godina

Republika Srpska je ustanovljena pre "genocida"... onda kad se raspala BiH po nacionalnom šavu. U ratu se desilo šta se desilo, ali je bilo jasno da tri naroda ne žele da žive zajedno. Druge opcije 1995-e su bile potpuna (i mnogo skuplja i duža) okupacija BiH ili proterivanje jednog od naroda iz iste. Žbanićkin film se zove "Grbavica" što je malo provikativno za Srbe, jer je to za vreme rata bio njihov deo Sarajeva koji je Daytonom dat Federaciji i svi Srbi su ga, uz paljenje, napustili.
Ovde se priča u stvari vraća na uterivanje i raspirivanje bratstva i jedinstva od strane Bošnjaka prema drugima u BiH – slično onome kako su to Srbi radili na nivou SFRJ. Znamo šta je bilo sa SFRJ… a identično je i s Bosnom dok postoje ovako dijametralni pogledi na sopstvenu zemlju… zato jedni svoju zemlju zovu “Bosna”, a drugi “Republika Srpska”, “Livanjski kanton hrvatski”. Žbanićki je srce možda na mestu, ali ona radi u korist raspadanja BiH.

TeutonX PG

pre 17 godina

Film "Grbavica" toplo preporučujem svim mentalno zdravim ljudima, jer je zaista dobar i zaslužio je prestiže nagrade. Kopije filma inače kruže po CG. Uzgred, Mirjana Karanović, koja tumači glavnu ulogu, sigurno je snimila jedan od svojih najboljih filmova u životu. Toliko o g-đi Žbanić kao o umjetniku.
Što se tiče stavova uvažene g-đe, koje poštujem iako se ne slažem sa njima, prosto se potvrđuje da umjetnicima nije mjesto u politici. Pjesnici, pisci, mnogi filmadžije, pa i dobar dio muzičara su i otvorili Pandorinu kutiju naših najgorih balkanskih nacionalističkih strasti. No to ne treba da iznenađuje, obzirom da se umjetnici najbolje inspirišu tragedijama. Javnosti pokažu najgore u njoj, a onda to predstave kao njeno jedino lice i nude se kao glas razuma.
Uzgred za Bošnjake bi najljekovitije bilo da jednom shvate da je BIH država tri naroda i da je ne upoređuju s drugim državama jer je na planeti jedinastvena, koliko ih god to nerviralo. U BIH se zaista dogodio građanski rat u kom su Bošnjaci najviše, ali ne i jedino, stradali. Sva je razlika što su bosanski Srbi i Hrvati imali značajnu logiistiku izvana, vrlo bitnu za vojnu nadmoć na terenu, a Bošnjaci ne. To zvuči surovo, ali je istina.
Ljudi, dosta je bilo razmahivanja frustracijama na ex YU prostoru, a g-đa Žbanić bi valjalo da da i svoj doprinos tome. Još jednom sve čestitke za film.

ja

pre 17 godina

Gotovo svi u svijetu se više ili manje slažu s Jasmilinim pogledom na stvari i o tome tko je počeo rat i o tome tko je napravio najveće zločine. Možda istina i nije onakva kakvom je godinama prikazuje RTS i većina srpskih medija? Iako, o tome nema puno smisla raspravljati jer svakoga njegova rana boli najviše. Pa tako i Jasmilu koja o njoj govori. A što se tiče Kusturice, zar svi zaboravljaju da je on prvi javno o Jasmili izjavio da ga boli stanoviti organ za nju, kada su ga pitali da prokomentira njezinu nagradu u Berlinu? Njeno mišljenje o Kusturici vrlo moguće je odgovor na novinarsko pitanje o njezinom odnosu spram slavnog "sunarodnjaka". Ali možda i nije. Jasmila, u svakom slučaju, ima pravo na mišljenje, baš kao što ga je o ratu i svemu imao i Emir Kusturica.

Mrki

pre 17 godina

Svaka rec joj je na mestu - ona naziva stvari pravim imenom. Republika Srpska u Foci Visegradu Srebrenici? Kakva crna "oslobodilacka borba" iliti "Gradjanski rat" - srbi su bili naorazani do zuba, iskusni "borci" iz hrvatske samo cekali da se prebace i da "brane" srpski narod cim im se namigne, sve sa svojom ikonografijom - samo su cekali da neko puca na srpskog svarta - kao sto je Izrael samo cekao da neko zarobi vojnike pa da brane svoju teritoriju u Libanu- nema veze sta se tamo dogadja vec 40 godina sto je prethodilo ovom sukobu i sto su braneci svoju teritoriju ubili preko 300 ljudi a raselili pola miliona. I jos da im se to prizna u njihovu drzavu????

Sustina

pre 17 godina

Iza sve te gradjanske retorike, iza fasade kulture, krije se najobicnija zelja za unitarnom BiH.
Od silne zaslepljenosti, ne vidi se cinjenica da su razlozi koji se zameraju Srbima (i RS) potpuno isti sa razlozima zbog kojih je (navodno) BiH izasla iz Yugoslavije. Srbi iz RS nisu zeleli unitarnu Bosnu pre rata, a ne zele je ni sada.

Miladin

pre 17 godina

Nevidjena anti-srpska izjava. Republika Srpska je teznja srpskog naroda da sam odlucuje o bitnim pitanjima svoje sudbine, a ne da budu preglasavani i pod patronatom muslimana. A poredjenje fasizma i Republike Srpske je netacno, bezobrazno i drsko. Nemam reci razumevanja za Mirjanu Karanovic koja je glumila u filmu jedne mlade muslimanske fundamentalistkinje!

Besim

pre 17 godina

... Ja cu navesti samo jedan detalj koji ce, valjda, pomoci da se razumije g. Zbanic malo objektivnije. U maju 1992. godine na Radio stanici "Srpski Doboj" ( u istom stilu), gost iz Banja Luke Vojo M. je rekao:"Doboj je srpska varos i tako ce i ostati, a oni neka sebi traze zemlju u kojoj ce zivjeti". Poslije toga samo u krugu mojih prijatelja i rodbine ubijeno je najmanje 12 ljudi bez ikakvog povoda osim sto je "Doboj srpska varos", pa ostali nemaju pravo da tu zive. Niti jedan zlocinac jos nije sudski gonjen vec s mirom zive u Doboju, a za ubijene ljude porodice dobiju potvrdu da su "poginuli usljed ratnih dejstava", sto, valjda znaci da krivih nema. Gospodja Zbanic je rekla cistu istinu, a sto se to ne svidja zaljubljenima u neko izmisljeno pravo (samo za Srbe) o zivotu u zajednickoj zemlji i uz pomoc zlocina, to je druga prica. Beham

srce

pre 17 godina

Dobro je da ste bar ove komentare pustili, sa kojima se sav normalan Svet mora sloziti. Postavlja se pitanje, ko stoji iza Zbanicke? Verovatno su djavolske pare kupile nagradu u Berlinu jer posle odgledanog neka me ubede FILMSKI eksperti da je isto zasluzio. Srbi nagradjeni za genocid?! Nigde nas vise nema gde smo vekovima bili. U Mostaru gde su moji naseljeni preko 400 godina, samo jedan razlog ima zasto vise ne mogu tamo ziveti: SAMO ZATO STO SAM SRBIN. A pre zadnjeg rata u Mostaru je zivelo 40000 Srba, a danas sa onima koji su se vratili nema ni cela 1000. AFERIM Zbanicka!

iva

pre 17 godina

Redateljka je potpuno u pravu, a to sto njena izjava izaziva toliki sok pokazuje kako Srbi nisu pri kraju nego na samom pocetku katarze.

marko tomic ,tuzla

pre 17 godina

Jasmila je 100% u pravu. Ideje koje je propagirao Milosevic sa svojim pomagacima u Hrvatskoj i BIH nisu potpuno porazene. RS je nastala na masovnim grobnicama Bosnjaka. Ali povratak ljudi na svoja imanja cini ovu nesretnu tvorevinu bezpredmetnom. Opet zive Bosjnjaci i u Srebrenici i u Konjevicima i u Cerskoj i u Prijedoru. Hrvati se vracaju u Plehan, Modricu, Ivanjsku. I sta je to , nekakva RS. Ne, to je drzava Bosna i Hercegovina!

Znanac - Stranac

pre 17 godina

Ja se nadam da je gospodja bolji reditelj nego sto je politicar. Naravno da na Balkanu nacionalizam nije nestao nego je mozda jos i veci nego sto je bio 90-tih. To medjutim nije samo greska Srba vec i ostalih naroda, naravno ne svih podjednako ali nacionalizam je propast a pogotvo kad ga tumace nepismeni... Da ne duzim ovde se sve opet u ovim komentarima mesa i iz te smese svi vide samo ono sto zele... Tako recimo gospodji smeta Republika Srbska, Hrvatima Federacija... Srbima i Hrvatima smeta Bosna i.t.d...sustina je da se u citavoj Bosni ne zivi dobro odnosno zivi se podjednako lose i u Republici Srbskoj kao i u Federaciji i verujem da je Srbima bolje da zive u Federaciji nego u R.S da bi ova nestala... Mnogo toga Bosnjaci kao najbrojniji narod u Bosni moraju da urade da bi se Srbi i Hrvati osecali u njoj kao Bosnjaci... Prva stvar je da se recimo o ratu i ratnim zlocinima prica realno a ne samo o svojim zrtvama... Inace i po statistici najvise je poginulo Bosnjaka a ne Srba i Hrvata u omjeru 62% Bosnjaka, 30% Srba i 8% Hrvata ukupno gledano... Kada se prica o ratnim zlocincima onda se naravno na svim stranama gledaju samo zlocini nad njima zato je potrebno vec jednom da se dodje do konacnih podataka ko kada i kako je poginuo da se ne licitiraju brojkama kada kome i kako pada na pamet. Inace i po meni Oric je zasluzio vecu kaznu ali to nije njena krivica vec onih koji nisu ponudili dokaze za njegovu krivicu, inace on se nije krio od odgovornosti tako da tu ne treba da bude poredjenje.

Milenko

pre 17 godina

Dakle, ima li kraja tuznoj prici zvanoj BIH?
Da li je moguce da i umetnici i intelektualci i dalje daju ovakve izjave?
Da li bi trebalo da su svi Srbi otisli iz BIH (kao iz Hrvatske) i da, kao porazenima u ratu, nemaju pravo ni na teritoriju ni na samoupravu?

Sladjana

pre 17 godina

Nisam gledala njen film pa ne mogu da komentarišem. Ipak, mislim da mora da prođe još mnogo vremena kako bi se sa vremenske distance govorilo o događanjima u BiH. Svi zajedno su propatili i teško je izmeriti ko više a ko manje. Ali izjava da je Republika Srpska nagrada za genocid je besmislena.

emina

pre 17 godina

malo slave i vidi sta se dogodi!!! pa zar zadatak umetnika nije predstavljanje stvarnosti onako kako je on vidi? a ne posezanje za govornicom i donosenje presuda. Ja sam Muslimanaka, zivim u Beogradu i prijalo mi je to sto sam dobila posao u srpskoj firmi u kojoj je postavljen uslov: treba zaposliti pripadnike manjina. Sta je lose u tome sto je snimatelj jedne a producent ili asistent druge nacionalnosti ili veroispovesti. Pa, samo cemo tako, radom, uspeti da se medjusobno prihvatamo- a svakako ne izjavama o tome ko je genocidu skloniji. Cije god pare da je Kusurica prihvatio, on je na kraju uradio nesto po cemu ga svet prepoznaje ( ni ja ga, licno, ne volim kao reditelja) a samo smo ostali jos mi, jadni i bedni, da cak i sa nasih umisljenih najvisih pozicija postavljamo ovakva nedotupava pitanja. Nazalost, i Jasmila je jedna od nas.

ma_smucilo_mi_se

pre 17 godina

Ne znam kada sam poslednji put napisao komentar, ali sada evo moram, jer odavno (to jest, od kako sam prestao da citam i slusam sta pricaju oni iz SRSa) nisam procitao izjavu koja je tako nonsalantno uvredila tolike grupe, i Srbe i Jevreje, a uspela je cak i Kusturicu da uvede u pricu. Poredjenje je ne samo neprimereno, nego i neukusno i otvoreno antisemitsko jer banalizuje velicinu jevrejskih zrtava.

Ali, 'ajde. Naravno, gospodjo, u pravu ste. Svi znamo da po ostatku BiH, van fasisticke, genocidne i Bog te pita kakve ne RS, setaju samo humanisti, intelektualci i ini filantropi. Dok oko njih dugokosi hipici pevaju pesme o ljubavi i slozi medju ljudima, predvodjeni Naserom Oricem koji tercira na sitari.

srdjan

pre 17 godina

Devojko, snimi jedan ljubavni film pa cemo da se ispricamo. Mani se politike jer ovako, kaceci se stalno za rat i nacionalizam, postajes i sama ratni profiter jer gradis karijeru upravo na krilma tog zla. Ostavi i Kusturicu i Felinija i sve ostale rezisere i gledaj samo svoje stvaralastvo. Pa nije valjda da si odlucila da snimas dobre ili lose filmove zbog toga sto je Kusturica bio ovo ili ono. Osim toga, zatvaras vrata (postenim) kriticarima iz Srbije koji nece imati kurazi da eventualno iskritikuju tvoj sledeci film posto ce to biti protumaceno kao osveta srpskog lobija ili slicno. Jednostavno govoreci, ovako dovodis u pitanje sopstvenu karijeru. Osim toga odluci se: ili film ili politicka partija, ucesce na izborima, itd.

skopje

pre 17 godina

smatram da sarajevska redateljka ima pravo. nisu srbi nagradjeni u rati protov BiH nego srpska politika. zna se kako je RS nastala: etnickim ciscenjem istocne bosne itd. dokle god bude postojala RS mira na ovom prostoru nece biti.
a kusturica je istina bio jedan od tockica u propagandnoj masineriji milosevica. pa o tome je pisala i biljana srbljanovic i andrej nikolaidis...
pozdrav iz skopja

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

E pa devojko, sta si ti to uradila da se situacija popravi? Upires prstom, a zvucis kao da bi radije uprla pusku. I sta onda ocekujes? Meni licno ovo zvuci kao govor mrznje - kaznjivo delo (makar u evropi), ali sta ja znam.
Ali ja ne bih nikako podlegao propagandi kojoj si ti podlegla: i ti i ja i svi zivi znamo da je bilo koljaca i ubica na svim stranama (a da je razlika jedino u tome sto je srpska strana bila jaca). A moglo bi da se kaze i da je cela BiH zasnovana na genocidu, zar ne? I to sa isto onoliko tezine kao i tvoja tvrdnja.
To sto kritikujes Kusturicu je tvoja stvar, samo sto si malo pogresila u izjavi. Naravno, sa svoje strane - jer ko je tebi dao novac? Ciju propagandu ti vrsis? Kusta makar rece da je covek i kao takav moze da pogresi, a ti? Ti za sebe zauzimas stav moralne uzvisenosti, cistine i istine. Naravno, u pravu si. Samo u svojoj, glavi, ali i to ti je dovoljno.
Predlazem ti da malo iskuliras, da prestanes da mislis o ljudima obojenim zelenom, crvenom i plavom i da pogledas kako sve to izgleda iz necijeg tudjeg ugla. Tako se problemi resavaju, a ne zabijanjem glave u pesak i upiranjem prstiju....

Milan

pre 17 godina

O kakvoj nagradi govori ova zena? Ko je i zbog cega nju nagradio? Ona umetnik? O kakvom zlocinu ona prica?! Ja sam SRBIN i moje roditelje nisu ubili Srbi nego Muslimani!!! I pored svega toga, ja nikada, ponavljam, NIKADA, nisam optuzio sve Muslimane kao sto ona radi za Srbe. Umetnik? Ne, ona je #&^@*&!!

vlada

pre 17 godina

Rediteljka je potpuno u pravu nacionalizam na prostoru prethodne SFRJ nije nestao, iz ove izjave bi ona to trebalo najbolje da zna i da pocne od sebe. Nikako da pomene one mudzahedine koji su dobili drzavljanstvo BIH a koji su olicenje nenacionalizma i suzivota.

Dragana,Frankfurt

pre 17 godina

Ne razumem sta je rediteljka htela ovime da kaze.
Svako ima svoje misljenje o kvazi-ratu koji se desio na nasim prostorima.Dok jedni pokusavaju da zaborave i krenu dalje,drugi, kao i vi, zive jos uvek "crne dane".
Ono sto ne volim, jeste kada neko, kao doticna rediteljka, mesa umetnost i politiku. To pravome umetniku nije potrebno da pokaze svoje kvalitete.
Emir Kusturica je veliki reditelj, jako hvaljen i priznat u svetu kao takav. Njegovi kvalitetni filmovi sluze ljudima da se pozabave i nasmeju drugim temama. Nije otisao u stereotip po principu "stavljam na platno muke koje su zadesile sve nas".
Smatram da je jako ruzno uplitati njega u svoje reklame. A i to gde je neko odabrao da zivi, je licno njegova stvar, jer koliko vidim da je izabrao drugu zemlju, do ovakve izjave ne bi ni doslo.
Pa sta je to, draga gospodjo/gospodjice, nego nacionalna mrznja?
Jako losa reklama za vas imidz, jer je patnja bilo na svakoj strani.

Gugi

pre 17 godina

Ima i nas koji smatramo da žena ima pravo. I nitko ne kaže da su Srbi genocidni, već da su ondašnji (a nažalost ima ih još i danas) srpski političari i oficiri provodili genocidnu politiku. A to što im se sve obilo o glavu, to je druga priča. Da se razumijemo, žao mi je svih žrtava, i što se mene tiče bio sam spreman živjeti još godinama u bilo kakvoj zajednici sa Srbima, ali srpska politika nije htjela ni čuti za manje od potpune kontrole nad državom u kojoj su svi Srbi. To pitanje nikada nitko nije postavio. Zapitajte se, kada je srpska strana pružila neki ustupak u pregovorima, svojevoljno dakako? Nikada, jel tako?!

Laszlo von Sombor

pre 17 godina

... Pokusava da predstavi sebe kao borca protiv nacionalizma a u isto vreme naziva SVE Srbe ili nacistima ili njihovim simpatizerima. Ne moze to tako ba...

dino

pre 17 godina

Ja bi zamolio ljude u Srbiji da zapitaju sebe kako se teritorija na kojoj je zivjelo oko 50% nesrpskog stanovnistva mogla pretvoriti u srpsku. Pa moglo je samo protjerivanjem i ubijanjem. Istina boli ali nema drugog puta. Ili je Zbanicka u pravu ili su radikali u pravu, pa birajte.

sonsi

pre 17 godina

Mlada rediteljka verovatno misli na srbe iz Bosne, ili?
Ja se, iz Novog Sada, apsolutno ne osecam nagradjenim nicim iz proslog rata. I ne treba. Za mene je BiH strana drzava. To kako vi u njoj zivite je na vama da odlucite. RS je deo vase zemlje, nadam se da ce tako i ostati.
Sto se tice E.Kusturice, setimo se samo pevaljke u "mackama" koja sa cvetom u kosi peva "ja volim te jos...", ili kokain mafije koja na kraju zavrsi u septickoj jami! Hahaha, pa ako to nije osvrt na sponzora, sta je onda? Bas je dobra ideja uzimati cash od Milosevica&Co, praviti se kako su oni super, a posle ih zaje*ati!
p.s. meni se vise cini da je rediteljka malko ljubomorna na svog prethodnika.

aleksandar

pre 17 godina

Gorak je umetnicki hleb.... Ljudi ce svasta da urade za malo slave. Nazalost, Andy Warhol je bio i prosao i to u proslom milenijumu. Doticna dama bi trebalo da se potrudi da svojoj kulturi da jos neki dobar film (predpostavljam da joj je to glavna delatnost) , a da vremenu ostavi da sudi o dogadjajima. Ono sa cim ne moze da se pomiri treba da raspravi kod psihijatra ili na sudu...

Vanstranacki analiticar

pre 17 godina

Bila je mala pa nista nije znala. Od tada pogresne knjige citala pa opet nista istinito nije saznala.
Steta sto ce svoj reziserski talenat protraciti na reafirmaciji fundamentalistickih ideja Izetbegovica. Ako ovo procita da zna jos nesto: ja mislim da su u svim republikama tada bili svi isti i da ih je sve trebalo politicki amortizovati visedecenijskim zatvorom( Milosevic, Karadzic, Kucan, Djukanovic, Tudjman ...i dr), kao i da smatram da BiH treba da bude federacija sa tri republike: Republika Srpska, Republika Hrvatska i Republika Bosnjacka - jer je Dejtonsko resenje invalidno utoliko sto je ortodoksne muslimane vezalo u cvor sa ortodoksnim rimokatolicima.
Ali nije lepo da jedna mladjana intelektualka proziva jedan narod od koga dedovinom mozda potice.

Rot Front

pre 17 godina

Jedno je umetnost, drugo je politika. Lose je sto je Kusturica saradjivao s RTS, ali to njemu kao umetniku ne smeta. Puno je umetnika saradjivalo s raznim klerikalistickim, nacistickim, staljinistickim i kapitalistickim rezimima - pa su opet stvarali velika dela. Ova reziserka je politicki korektnija od Kusturice, al ne moze da se poredi s Kustom u onome cime se oboje bave.

nsv

pre 17 godina

Mislim da je primer umetnickog angazovanja glumice Mirjane Karanovic ilustrativan i, sto je jos vaznije, daje nadu za bolju buducnost i Bosne i Srbije. Ona briljira i u filmovima Emira Kusturice i u filmu Jasmile Zbanic.

starkravingmad

pre 17 godina

Da vidim mogu li nesto da kazem, a da ne budem "vakcinisan i strpan u karantin"... Dakle, neobicna mi je ta opsjednutost mladjane Jasmile izvjesnim Emirom K. Pa, nije ni ona skuckala pare za film prodajuci deset u pola s lukom na Bascarsiji! Uostalom, nije valjda Emir K. jedini koji je snimao filmove u SRJ, odnosno Srbiji u to vrijeme, bas kao sto nije ni ona jedina koja je snimila film u BiH (vidjeti finansijere filmova Ademira Kenovica, Danisa Tanovica itd.). Jasmila k'o da je Srpkinja - stalno u tudje dvoriste viri!

dr Ziv a go

pre 17 godina

Nije li i ova izjava jasno svjedocanstvo promasenosti doticne drzavne tvorevine? Time ne zelim reci da je podjela Bosne i Hercegovine spasonosni recept koji ce rijesiti sve probleme ali mozda ni tu opciju ne bi a priori trebalo odbaciti. Zarad mirnog zivota prezivjelih stanovnika te teritorije. Jer, drzava valjda postoji zbog ljudi koji u njoj zive a ne obrnuto?

dragan_de

pre 17 godina

Drugarica nije skroz na pogresnom putu, nacionalizam je kod nas velika bolest, cega nas je deda Tito pokusao da oduci, ali nje ni on mogao sa svima da izadje na kraj, a sa Nemcima nije bas dobro pogodila, jer za razliku od nemackih fasista koji su zapalili citav svet, kod nas je bio gradganski rat, sto znaci unutar jedne zemlje sa cim se nekolicina na vrhu nije slozila ili bolje receno ponasali bezobzirno, naravno tu i tamo su postojali navijaci sa zapada odn. istoka
Mozda su sad konacno shvatili mudre reci dede.

objektivno

pre 17 godina

Ma, daj Jaslina, ohladi malo! Tema tvog filma je univerzalna ratna prica. Na zalost, takvi uzasni dogadjaji prate ratove. Ni jedna, ni druga, ni treca strana u tom smislu nisu niti bolje, niti gore jedna od druge. Prica iz tvog filma je prica sve tri strane koje su ucestvovale u ratu i ne daj Boze da se takve strahote ikada vise ponove.
Film treba da govori sam za sebe, sam da daje poruke, a ne da nam ga ti prepricavas i tumas sta li si to, boze, htela da kazes.
I zasto se kacic Kusturice? Covek se vratio korenima i to je njegova licna stvar.
I naravno da mozes da glasas i za predstavnike bilo kojeg naroda u BiH. I u jednom i u drugom entitetu se itekako nalaze presstavnici sva tri naroda pa ti izvoli i glasaj, mada sam sigurna gde odlazi tvoj glas.
I samo jos jedno, Srbi u BiH nisu dobili nikakvu nagradu, Republika Srpska je stvar odluke konsitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini. To je samo odgovor na proglasenje suverene, samostalne i MUTIvitamnske BiH 1991/1992.

sarajlija

pre 17 godina

Zelite celovitu bosnu madam, pa sto ste je onda cepali, bila je celovita ali je pocepana ubijanjem srpskih svatova ..... ne secate se zelenih beretki, odbijanja i ubijanja JNA... sta su bili krivi momci 18-19godina pa da ih spaljujete, sta su bili krivi svatovi pa da ih koljete...secate li se Cemernog... srpsko selo kog je noc pojela niko ziv nije ostao a niko nije ubijen vatrenim oruzjem.....misli te o tome pa snimite jos koji film.

zabrinuti,Holandija

pre 17 godina

Da. Razumem gospodju. Kusturicu niko tamo nece razumeti i opravdati ali ne zbog toga sto je radio i stvarao po Srbiji vec zbog toga sto se vratio svojim korenima.

Zoran

pre 17 godina

Njena izjava je ekploatacija holivudskog stereotipa tj. crno-belog shvatanja stvarnosti i istorije. Ignorisanje zrtava jednog naroda(srpskog) je korak do novog genocida.

vinetu

pre 17 godina

A ja se pitam, po teoriji G-dje Zbanic, cije su djavolske pare u tom slucaju donirale 'Grbavicu'. Takodje mi je cudno da ovakve izjave stizu tek sada i ovo delo boje Muslimanskim interesom u cilju rusenja RS. Nikada G-din Emir Kusturica nije imao politicki komentar niti politicki zahtev nakon emitovanja svojih filmova. Sve sto je zeleo da nam kaze cinio je to kroz film.

dino

pre 17 godina

Kako je teritorija na kojoj je zivjelo 50% nesrpskog stanovnistava postala republika srpska ili ti srpska republika. Pa postala je tako sto je tih 50% nesrba sto pobijeno sto protjerano i uz put su zatrti svi tragovi da su ti ljudi tu postojali, npr. u Banjaluci nije ostao trag ni jedne dzamije. Ideja o podjednakoj krivici i vjekovnoj mrznji prija uhu ljudi u Srbiji jer ih amnestira za sva zla u Bosni. Ali istina je neumoljiva i jasna.

Ritter

pre 17 godina

Nisam gledao "Grbavicu" ali posle ovakve izjave gubim zelju da ga vidim. Ako je ova jednostranost posmatranja prenesena i u film on sigurno nije dobar. A u vezi poredjenja sa Jevrejima: oni sigurno nisu bili naoruzavani od strane bogatih arapskih zemalja i nisu angazovali stotine Mudzahedina da ubijaju neduzne mladice koji su bili na odsluzenju regularnog vojnog roka u bivsoj JNA.

Aleksa

pre 17 godina

Razumem bol i bes ove mlade zene, ali smatram da ipak preteruje.
Zar bi Srbi trebalo da nestanu iz Bosne da bi nekakva pravda bila zadovoljena? Ono sto su Srbi u poslednjem ratu u Bosni ucinili pripadnicima drugih vera gledam kao na ono sto Izraelci cine u sukobima sa Arapima. I jedni i drugi su skloni preteranom nasilju jer im u kolektivnom i cak licnom secanju stoji strah od onoga sto im se dogadjalo tokom drugog svetskog rata. Gotovo svaka jevrejska porodica na svetu ima nekog rodjaka koji je nastradao u holokaustu. Tako i Srbi u Bosni imaju zivo secanje na dogadjaje iz drugoh svetskog rata. Ni tamo gotovo da nema porodice koja ne pamti da im je neki od predaka stradao samo zato sto je Srbin i druge vere. Raspadom Jugoslavije taj strah je doziveo svoj vrhunac i pretvorio se u nesto jako opasno i lose po same Srbe. Slicno je i sa Jevrejima u Izraelu. Strah od toga da ce nestati ih tera da istrebljuju druge.

kuku

pre 17 godina

Polako polako. Nas narod kaze "za svadju trebaju dvojca" tako da ni "vi" ka ni "mi" niste bili srculenca. Uostalom sto se pravde tice i kako se ona deli smo videli na primeru dragog vam Nasera Orica. Tako da pustite me ovakvih glupih tekstova koji samo generalizuju stvari a ne ulaze u srz problema. Nije u tom ratu bilo nevinih i gresnih, dobrih i losih, samo je bilo jacih i slabijih i to je to.

Jakov

pre 17 godina

... ona kaze da se u Republici Srpskoj i dalje setaju ratni zlocinci. A gde se seta Nase Oric????
Moramo biti objektivni i sagledati obe strane uvek....

cober

pre 17 godina

Iznervirala me je definitivno.
Prvo sam mislio da apelujem da skinete taj clanak.
Ali mozda je i bolje tako..
da zna ko nije znao (ako ih ima), da ne zaboravi ko je zaboravio tu mrznju prema nama, prema svemu sto je srpsko..
Mozda i ne mozemo da dopustimo da svako "pljuje" po nama ali ne morama pri tomo jos i aplaudirati i praviti istima i istomisljenicima premijere u Sava centru.

Ненаграђен

pre 17 godina

Нису Срби једини чији је национализам "награђен".
Како то да се не осуђује етничко чишћење Срба из Хрватске, чији је национализам такође "награђен", или етничко чишћење и прогон Срба из Сарајева, Мостара и централне Босне, чиме је Муслимански национализам "награђен".
ОК, казнили бисмо Србе укидањем Републике Српске.
Чиме ћемо да казнимо остале национализме?
Празне приче како је Милошевић био једини сатана, док су Изетбеговић и Туђман предводници "демократских" покрета дефинитивно нигде више не пију воду.

Ugrozeni Srbin

pre 17 godina

Vrlo ruzne reci jedne mlade i uspesne zene. Ona bi trebalo da se zapita da li je u tom ratu postojala samo jedna strana koja je cinila zlocine ili su svi ucestovali u tome.
Naravno za sve su krivi Srbi, kao sto je i uvek bilo u zadnjih 15 god. Najbolje bi bilo da ih uopste nema pa bi svi okolo mirno spavali. Trebalo bi da budu malo inovativniji. Ruzno je tako pricati na trecem mestu gde vas i Srbe ljudi ne poznaju.

BigMuzzy

pre 17 godina

Ja je u potpunosti razumem ali sa druge strane ogledala. Doticna verovatno jos nije bila na Kosovu nakon 99-te pa njeno neznanje u ovom slucaju nije njeno opravdanje. U RS bar ako nista drugo postoji neogranicena sloboda kretanja!
Meni je razumljivo odakle ova kampanja protiv Srbije i Srba jer prica o raspadu SFRJ jos nije gotova i da bi se konacno zavrsila svetu su jos uvek potrebni negativci kako bi bez njihove "grize savesti" presudili "po pravdi boga?!" i Srbima izvadili poslednji zub iz usta.
Inache film nisam jos pogledao ali cu ga sigurno pogledati.

Danica

pre 17 godina

Slažem se sa gospođom da nacionalizam nije zaustavljen na području bivše SFRJ i da ratni zločinci i dalje šetaju među nama. RTS jeste vršila fašističku propagangu od koje su još uvek mnogima isprani mozgovi. A ovo da su Srbi nagrađeni za genocid, nemam komentar.Sam naslov ove vesti izazvaće negativne komentare.

alpline

pre 17 godina

Šta ste se svi obesili na Kusturicu. Čovek je lepo rekao "Nobody is perfect". Šta mislite odakle sve one pare za umetnost italijanske renesanse? I šta fali toj umetnosti?
"Bošnjacima" smeta RS. Oni bi "demokratsku" unitarnu Bosnu u kojoj odlučuje većina- čitaj oni. U stvari svoje ciljeve koje u ratu nisu potigli žele postići istrajnim davljenjem međunarodne zajednice pričom o krivici. Krivici Srba i krivici sveta jer im nije potpuno stao na stranu. Da li zaista ijedan "Bošnjak" veruje da bilo koji Hercegovac, pravoslavac ili katolik svejedno, vidi Sarajevo kao svoj glavni grad?

Beogradjanin

pre 17 godina

Meni je iskreno žao da neko ko bi terbalo da bude intelektualac tako jednostrano gleda na istoriju i stvari koje se dešavaju na ovim prostorima vekovima pa i u prošloj deceniji. Ove teze koje je ona iznela su začudjujuče i žalosne. To što ona tvrdi bi bilo isto i kada bi obrnuto rekli da su Bošnjaci dibili državu kao nagradu za genocid nad Srbima i Hrvatima ili da su Hrvati dobili državu kao nagradu za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu. Ne zaboravimo ni to da svi ratni zločinci NDH, Italije, Nemačke nisu izvedeni pred lice pravde. Takodje su mnogi saveznički vojnici, oficiri pa i partizani napravili ratne zločine pa umesto da im je sudjeno proglašeni su za heroje. Ne zaboravite gospodjice da su zločine napravili i Bošnjaci i Hrvati pored Srba nad drugim narodima. Uostalom kad smo već kod sudjenja za ratne zločine pitao bih je da li je pravedno da se za ratni zločin nad civilima i genocid dobiju samo dve godine zatvora kao što je dobio Naser Orić? Za nju verovatno Naser Orić nije zločinac nego narodni heroj iako je odgovoran za pokolj preko 3000 srpskih civila na području Srebrenice i Bratunca u periodu od 1992-1993 i to pod okriljem snaga Ujedinjenih Nacija. E to je frustrirajuće u BIH. Frustrirajuće je i da se na jednoj strani optuženi za ratne zločine osudjuju na 40 godina zatvora a na drugoj puštaju na slobodu. Frustrirajuće je i to da se jedne žrtve tragedije ističu a druge skrivaju i zanemaruju. Frustrirajuće je i da se zločini počinjeni nad nebošnjačkim stanovništvom u Sarajevu tokom rata danas prikrivaju i to od samih političkih predstavnika Bošnjaka. Frustacija u BIH je u i tome da politički vrh Bošnjaka želi centralističku državu u kojoj bi oni odlučivali u ime svih po njihovim merilima i merilima Bošnjaka. Razmišljanje koje je dotična iznela je još jedan od milion razloga za nezavisnu Republiku Srpsku pa i hrvatsku Hercegovinu, pa frustracija više neće biti. Podsetio bih je i da je povod za rat u BIH bilo pucanje i ubijanje svatova u Sarajevu samo zato što su Srbi. Danas se toj osobi sudi za ratne zločine nad Srbima i pripadnik je bošnjačkog naroda. Što se tiče optužbi po pitanju fašizma u devedesetim bošnjačko rukovodstvo na čelu sa Izetbegovićem nije bilo ništa bolje od MIloševićevog režima protiv koga je ako Jasmina ne zna u Srbiji već tada bio veliki deo stanovništva. Što se tiče pa Bošnjaka u BIH većina je i dan danas za Izetbegovićevu politiku politiku da cela BIH treba da bude uredjena po merilima Bošnjaka. Na žalsot BIH kao takva ne može opstati kao što nije mogla ni SFRJ. A ako ne zna zašto je RS dobila status taj koji ima neka pročita malo istoriju i ustav iz 74 koji je i ozvaničio raspad i uništenje SFRJ. Srbi u BIH su dobili svoj entitet jer su jedan od tri konstitutivna naroda u BIH. To znači da ni jedno bitno pitanje ne može da se donese bez saglasnosti predstavnika sva tri naroda. Iz tog razloga je i došlo do rata u BIH. Srbi nisu hteli da izadju iz SFRJ Bošnjaci i Hrvati su to hteli. Srbi i Hravti su uspeli da se dogovore oko podele teritorije u BIH dok su Bošnjaci sa Izetbegovićem na čelu to sve opstruirali i kao i danas i tada su hteli centralistički uredjenu republiku u kojoj bi oni vodili glavnu reč. E to su uzroci rata i frustracija. Hrvati su na kraju pod pritiskom Ameriki pristali da udju u federaciju zajedno sa Bošnjacima iako i oni sami ni dan danas to ne žele. Svi dobro znamo da za BIH i reprezentaciju BIH u svim sportovima navijaju samo Bošnjaci ostali pak za svoje matične države.

Ivan

pre 17 godina

Bez obzira sto se slazem sa delom u kojem rediteljka govori da Bosna ne treba da bude nacionalno opterecena zbog sopstvene buducnosti, mora se uzeti u obzir istorijski konteks pre svega i mentalitet ne samo Srba u Bosni vec i ostalih naroda koji tu zive. Pre svega nemoguce je u ovom trenutku preci na otvoreniji model jer vecina na zalost nije za to spremna u sve tri etnicke grupe (kad kazem vecina mislim na obicne gradjane). Zalosno je sto se ne radi nista na njihovom pomirenju vec se situacija jos vise radikalizuje. Mislim da ako se stvari ne promene BiH ce biti drzava sa najslabijom perspektivom u regionu.
Ostale izjave su deo dnevno politicke propagande i neukusno ih je komentarisati.

Nebojsa

pre 17 godina

Bosna je drzava tri konstitutivna naroda, tako da Srbi u njoj moraju da imaju ista prava kao i Bosnjaci i Hrvati. Upravo je u tome problem, dakle, kada se raspadala SFRJ, Bosnjaci i Hrvati su nadglasali Srbe u zelji da stvore samostalnu BiH, tako da ako ne bi postojala RS, Srbi ne bi mogli da zastite ni minimum svojih prava jer bi uvek bili nadglasani od bosnjacko-hrvatske strane.

vladimir

pre 17 godina

Dopada mi se poredjenje, krajnje je suvislo!? samo ima jednu malu manu. Bosnjaka procentualno u BiH danas ima vise nego pre rata. Uz sva stradanja koja su doziveli, vise je Srba i Hrvata raseljeno i pobijeno nego Bosnjaka. Jasno je da statistika moze da zavara, ali kakav je to genocid u kom jedna nacija bude brojnija posle nego pre genocida. Ovo je rasisticka izjava prema Srbima jer smo svi obelezeni kao genocidni narod, zato bi nju trebalo pitati o shvatanju ljudskih prava. svaka krivica je individualna a ne kolektivna....

Stojan

pre 17 godina

To sto gospodja tvrdi moglo bi da se primeni i na Muslimane koji su pocinili genocid (zajedno sa Hrvatima) nad Srbima u II Svetskom ratu pa su za to nagradjeni nacionalnoscu od druga Tita. Ali ako ona misli da ce ovakvim izjavama nesto da promeni, vara se. Samo raspiruje dalju mrznu koja je ocigledna iz njene izjave.

Sarajka

pre 17 godina

Smatram da ovakav clanak koji je prepun nacionalne, vjerske i svake druge mrznje nikada nije smio biti prenesen, niti objavljen jer on nije samo akt mrznje ili retorika zla usmjerena prema srpskom narodu, vec prema svim ostalim koji nisu pripadnici vjerske i etnicke grupe kojoj doticna gospodja pripada. Uzasnuta sam izjavom osobe koja funkcionise i zivi u svijetu kulture i umjetnosti i koja bi trebalo upravo da radi na pomirenju i oprastanju, a ne da sipa so na jos svjeze rane podizuci nivo bola na takvu razinu koja od nas cini ponovo emotivne invalide, gluve i slijepe za sve sto je izvan nas. Neka joj Bog oprosti jer njen bijes i slijepa mrznja joj ne dozvoljavaju da vidi, da cuje, da misli, da osjeca. Za Vas je gospodjo Jasmila vracanje korenima jedina moguca katarza i prociscenje!

Stojan

pre 17 godina

To sto gospodja tvrdi moglo bi da se primeni i na Muslimane koji su pocinili genocid (zajedno sa Hrvatima) nad Srbima u II Svetskom ratu pa su za to nagradjeni nacionalnoscu od druga Tita. Ali ako ona misli da ce ovakvim izjavama nesto da promeni, vara se. Samo raspiruje dalju mrznu koja je ocigledna iz njene izjave.

vladimir

pre 17 godina

Dopada mi se poredjenje, krajnje je suvislo!? samo ima jednu malu manu. Bosnjaka procentualno u BiH danas ima vise nego pre rata. Uz sva stradanja koja su doziveli, vise je Srba i Hrvata raseljeno i pobijeno nego Bosnjaka. Jasno je da statistika moze da zavara, ali kakav je to genocid u kom jedna nacija bude brojnija posle nego pre genocida. Ovo je rasisticka izjava prema Srbima jer smo svi obelezeni kao genocidni narod, zato bi nju trebalo pitati o shvatanju ljudskih prava. svaka krivica je individualna a ne kolektivna....

Jakov

pre 17 godina

... ona kaze da se u Republici Srpskoj i dalje setaju ratni zlocinci. A gde se seta Nase Oric????
Moramo biti objektivni i sagledati obe strane uvek....

Ritter

pre 17 godina

Nisam gledao "Grbavicu" ali posle ovakve izjave gubim zelju da ga vidim. Ako je ova jednostranost posmatranja prenesena i u film on sigurno nije dobar. A u vezi poredjenja sa Jevrejima: oni sigurno nisu bili naoruzavani od strane bogatih arapskih zemalja i nisu angazovali stotine Mudzahedina da ubijaju neduzne mladice koji su bili na odsluzenju regularnog vojnog roka u bivsoj JNA.

kuku

pre 17 godina

Polako polako. Nas narod kaze "za svadju trebaju dvojca" tako da ni "vi" ka ni "mi" niste bili srculenca. Uostalom sto se pravde tice i kako se ona deli smo videli na primeru dragog vam Nasera Orica. Tako da pustite me ovakvih glupih tekstova koji samo generalizuju stvari a ne ulaze u srz problema. Nije u tom ratu bilo nevinih i gresnih, dobrih i losih, samo je bilo jacih i slabijih i to je to.

Rot Front

pre 17 godina

Jedno je umetnost, drugo je politika. Lose je sto je Kusturica saradjivao s RTS, ali to njemu kao umetniku ne smeta. Puno je umetnika saradjivalo s raznim klerikalistickim, nacistickim, staljinistickim i kapitalistickim rezimima - pa su opet stvarali velika dela. Ova reziserka je politicki korektnija od Kusturice, al ne moze da se poredi s Kustom u onome cime se oboje bave.

sarajlija

pre 17 godina

Zelite celovitu bosnu madam, pa sto ste je onda cepali, bila je celovita ali je pocepana ubijanjem srpskih svatova ..... ne secate se zelenih beretki, odbijanja i ubijanja JNA... sta su bili krivi momci 18-19godina pa da ih spaljujete, sta su bili krivi svatovi pa da ih koljete...secate li se Cemernog... srpsko selo kog je noc pojela niko ziv nije ostao a niko nije ubijen vatrenim oruzjem.....misli te o tome pa snimite jos koji film.

aleksandar

pre 17 godina

Gorak je umetnicki hleb.... Ljudi ce svasta da urade za malo slave. Nazalost, Andy Warhol je bio i prosao i to u proslom milenijumu. Doticna dama bi trebalo da se potrudi da svojoj kulturi da jos neki dobar film (predpostavljam da joj je to glavna delatnost) , a da vremenu ostavi da sudi o dogadjajima. Ono sa cim ne moze da se pomiri treba da raspravi kod psihijatra ili na sudu...

Laszlo von Sombor

pre 17 godina

... Pokusava da predstavi sebe kao borca protiv nacionalizma a u isto vreme naziva SVE Srbe ili nacistima ili njihovim simpatizerima. Ne moze to tako ba...

sonsi

pre 17 godina

Mlada rediteljka verovatno misli na srbe iz Bosne, ili?
Ja se, iz Novog Sada, apsolutno ne osecam nagradjenim nicim iz proslog rata. I ne treba. Za mene je BiH strana drzava. To kako vi u njoj zivite je na vama da odlucite. RS je deo vase zemlje, nadam se da ce tako i ostati.
Sto se tice E.Kusturice, setimo se samo pevaljke u "mackama" koja sa cvetom u kosi peva "ja volim te jos...", ili kokain mafije koja na kraju zavrsi u septickoj jami! Hahaha, pa ako to nije osvrt na sponzora, sta je onda? Bas je dobra ideja uzimati cash od Milosevica&Co, praviti se kako su oni super, a posle ih zaje*ati!
p.s. meni se vise cini da je rediteljka malko ljubomorna na svog prethodnika.

srce

pre 17 godina

Dobro je da ste bar ove komentare pustili, sa kojima se sav normalan Svet mora sloziti. Postavlja se pitanje, ko stoji iza Zbanicke? Verovatno su djavolske pare kupile nagradu u Berlinu jer posle odgledanog neka me ubede FILMSKI eksperti da je isto zasluzio. Srbi nagradjeni za genocid?! Nigde nas vise nema gde smo vekovima bili. U Mostaru gde su moji naseljeni preko 400 godina, samo jedan razlog ima zasto vise ne mogu tamo ziveti: SAMO ZATO STO SAM SRBIN. A pre zadnjeg rata u Mostaru je zivelo 40000 Srba, a danas sa onima koji su se vratili nema ni cela 1000. AFERIM Zbanicka!

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

E pa devojko, sta si ti to uradila da se situacija popravi? Upires prstom, a zvucis kao da bi radije uprla pusku. I sta onda ocekujes? Meni licno ovo zvuci kao govor mrznje - kaznjivo delo (makar u evropi), ali sta ja znam.
Ali ja ne bih nikako podlegao propagandi kojoj si ti podlegla: i ti i ja i svi zivi znamo da je bilo koljaca i ubica na svim stranama (a da je razlika jedino u tome sto je srpska strana bila jaca). A moglo bi da se kaze i da je cela BiH zasnovana na genocidu, zar ne? I to sa isto onoliko tezine kao i tvoja tvrdnja.
To sto kritikujes Kusturicu je tvoja stvar, samo sto si malo pogresila u izjavi. Naravno, sa svoje strane - jer ko je tebi dao novac? Ciju propagandu ti vrsis? Kusta makar rece da je covek i kao takav moze da pogresi, a ti? Ti za sebe zauzimas stav moralne uzvisenosti, cistine i istine. Naravno, u pravu si. Samo u svojoj, glavi, ali i to ti je dovoljno.
Predlazem ti da malo iskuliras, da prestanes da mislis o ljudima obojenim zelenom, crvenom i plavom i da pogledas kako sve to izgleda iz necijeg tudjeg ugla. Tako se problemi resavaju, a ne zabijanjem glave u pesak i upiranjem prstiju....

Miladin

pre 17 godina

Nevidjena anti-srpska izjava. Republika Srpska je teznja srpskog naroda da sam odlucuje o bitnim pitanjima svoje sudbine, a ne da budu preglasavani i pod patronatom muslimana. A poredjenje fasizma i Republike Srpske je netacno, bezobrazno i drsko. Nemam reci razumevanja za Mirjanu Karanovic koja je glumila u filmu jedne mlade muslimanske fundamentalistkinje!

Milan

pre 17 godina

O kakvoj nagradi govori ova zena? Ko je i zbog cega nju nagradio? Ona umetnik? O kakvom zlocinu ona prica?! Ja sam SRBIN i moje roditelje nisu ubili Srbi nego Muslimani!!! I pored svega toga, ja nikada, ponavljam, NIKADA, nisam optuzio sve Muslimane kao sto ona radi za Srbe. Umetnik? Ne, ona je #&^@*&!!

ma_smucilo_mi_se

pre 17 godina

Ne znam kada sam poslednji put napisao komentar, ali sada evo moram, jer odavno (to jest, od kako sam prestao da citam i slusam sta pricaju oni iz SRSa) nisam procitao izjavu koja je tako nonsalantno uvredila tolike grupe, i Srbe i Jevreje, a uspela je cak i Kusturicu da uvede u pricu. Poredjenje je ne samo neprimereno, nego i neukusno i otvoreno antisemitsko jer banalizuje velicinu jevrejskih zrtava.

Ali, 'ajde. Naravno, gospodjo, u pravu ste. Svi znamo da po ostatku BiH, van fasisticke, genocidne i Bog te pita kakve ne RS, setaju samo humanisti, intelektualci i ini filantropi. Dok oko njih dugokosi hipici pevaju pesme o ljubavi i slozi medju ljudima, predvodjeni Naserom Oricem koji tercira na sitari.

Milenko

pre 17 godina

Nemoj Jevreje pominjati Jasmila, oni su u II svetskom ratu bili žestoko ubijani, a sada oni žestoko ubijaju uz blagoslov USA i EU. Nemoj pominjati stvari i stavove, ako sa time nećeš nešto dobro doneti. Svaka država se radja u krvi, predaka ili potomaka. I to je danak koji mora da se plati, na žalost. Stvari nikada do kraja neće biti raščišćene, sve dok ljudi ne počnu da gledaju svoja posla a ne da polemišu o nacijama. Treba razgovarati sa svim stranama u nekadašnjem sukobu da bi se dobila mudrost i gradila bolja budućnost. Od ovakvih izjava nema niko koristi, a najmanje tvoji sunarodnici. A ko želiš jedinstvenu BIH jednog dana, onda ljude moraš udruživati a ne unositi raskol.

Ubiparic

pre 17 godina

Republika Srpska jest rezultat rata koji je zaustavljen Dejtonskim sporazumom. Cinjenica je da je mnogo ljudi pobijeno, a najvise nastradalih je medju najbrojnijim narodom u BiH.
Kada je jesenas u Zenevi (ili gdje je vec bilo) povodom desetogodisnjice Dejtona organizovan skup, Karl Bilt, dugogodisnji ucesnik mirovnih pregovora na Balkanu kao i prvi Visoki predstavnik MZ u Bosni rekao je otprilike ovo:
"Nije jos sazreo politicki trenutak da se postavi pitanje u cemu je razlika izmedju Dejtonskog sporazuma 1995. i Kutiljerovog (predratnog) sporazuma 1992. Razlika je u vise od tri godine ratovanja i 200 000 mrtvih."

Dakle, da podsjetimo one koji su to zaboravili. Doticni PREDRATNI Kutiljerov sporazum je podrazumijevao kompromis: nezavisna BiH i federalno uredjenje BiH gdje bi svaki narod imao svoju jedinicu. S tim kompromisnim rjesenjem, a koje je bilo povoljnije sa stanovista muslimanskih interesa od kasnijeg rjesenja iz Dejtona, slozili su se svi tada demokratski izabrani predstavnici naroda. Izetbegovic se medjutim potom predomislio (ne zelim ovdje spekulisati iz kojih razloga, mada ima realnih teorija i o tome) i dobili smo rat u BiH. I Republiku Srpsku.
Treba dakle shvatiti da, i da nije bilo rata (a mogao se izbjeci) nesto slicno RS (srpska federalna jedinica) bi postojalo. Jednostavno, multinacionalna SFRJ se raspala zbog zadovoljavanja etno-nacinalnih teznji i to nije moglo proci bez posljedica po republiku koju su s pravom zvali Jugoslavija u malom. Price o nekakvoj Gradjanskoj BiH 1992. su bajke za malu djecu imajuci u vidu da je ogromna vecina stanovnika BiH tada glasala za nacionalne partije.

DijasporacEU

pre 17 godina

Neverovatno koliko te bosanske 'intelektualce' boli Kusturica. A on se nesto ne nervira. Pre neki dan mu je bila slika u novinama kako pijucka kafu sa Gabrijelom Garsijom Markezom. Za dobrim konjem prasina se dize.

Marolli

pre 17 godina

Ono sto me kod Bosnjaka fascinira, to je apsolutna nespremnost da osude sopstvene zlocine od strane i pojedinacno svakog od njih. I tu se vidi koliko Srbi normalnije, realnije i sa vise trezvenosti razmatraju pitanje ratnih zlocina. Ovde ce vecina vec odavno osuditi ratne zlocine koje su ucinili nasi sunarodnici, dok se u Sarajevu monstrumu kakav je Oric priredjuje svecani docek. To sto je medju zrtvama gradjanskog rata najvise Bosnjaka, posledica je narodne izreke: ko je jaci, taj tlaci. Da je bilo obrnuto, verujem da bi nas Bosnjaci zasipali cvecem iz topova?! Tipican primer za ovo je drugi svetski rat, kada su cifre (nazalost milionske) "bile na nasoj strani". I kao sto je RS ociscena od Bosnjaka i Hrvata, tako je i federacija ociscena od Srba, zasto se ovaj Dino pravi lud dva puta?
A posto je od svih ovih dogadjaja proteklo izmedju 11 i 15 godina, oni se vec mogu sagledavati u istoj istorijskoj ravni kao i dogadjaji iz WWII. Istorija je uzrocno-posledicna nauka, tako da treba reci ko je uz Hitlera u SS uniformama pokusavao da zatre srpski narod, i ko je kao drzavni projekat broj 1 stavio istrebljenjen Srba iz NDH. Republika Srpska je samo nagrada mojim sunarodnicima preko Drine, sto su se uspravili i sprecili da im se to ponovo dogodi.

CROAT

pre 17 godina

Našla je gospođica Zbanić da govori o nacionalizmu, a upravo je njen govor očiti primjer nacionalizma! Sve su krivi drugi, mi smo žrtve, nad nama je izvršen genocid, drugi su nagrađeni a mi smo kažnjeni...Gotovo da perverzno podsjeća na Memorandum SANU koji je bio Miloševićeva inspiracija. Muslimani Bosne žele dominaciju u toj zemlji koju bi postigli preglasavanjem. Koriste staru mržnju Srba i Hrvata pa ponekad uspjevaju da pridobiju Hrvate za svoje ciljeve, no u stvari su i s nama u hladnom ratu. Paradoks svih paradoksa je da bi se po pitanju Bosne, gdje se srpski i hrvatski interesi sve više približavaju moglo desit da ova dva međusobno zakrvljena naroda počnu surađivati, jer im je voda došla do grla.

Mujo&Haso

pre 17 godina

Ovo je sigurno sipanje soli po nezarasloj rani i klasičan govor mržnje.A moje kontrapitanje je ako je RS genocidna tvorevina odakle sve one nove džamije čak i na mestima gde ih nikad nije bilo.

R.S,

pre 17 godina

Ovoj mladoj ženi je slava definitivno udarila u glavu. Misli da je Kusturica, ali mu ne može ni primirisati. Lupa nešto o multietičnosti, a neće da prizna da su Bošnjački predstavnici tražili što više multietičnosti u organima vlasti. Zato na primjer imate u pravostudnim i upravnim organina na funkcijama ljude koji u normalnim uslovima ne bi bili ni asistenti, a kamoli sudije, tužioci, načelnik i slo. Ovakva glupost nije bila ni nikad u ovoj prokletoj Bosni. Neka se malo okane tog nacionalnizma, nek trezvenije razmišlja. Samo produbljuje ovu mržnju koja vlada u Bosni. Imam utisak da će se ukuljučiti u predizbornu kampanju. Molim te Jasmila, dosta tvog nacionalnizma i mržnje, u ovoj jadnoj Bosni ga je i previše, a pola naroda nema od čega da živi jer ne radi.

Mita

pre 17 godina

Jasmila, kad snimis nesto kao sto je "Sjecas li se Doli Bel", e onda imas pravo da pomenes Kustu - do tada je to samo jed jedne "redateljke"-wanna-be...
Njena izjava je klasican govor mrznje i nista drugo - a B92 barem deklarativno se bori protiv istog.
Srbin sam - a nisam fasista.
Uvredjen sam njenom izjavom.
Ocekujem izvinjenje.
Makar redakcije.

Mina

pre 17 godina

Strasno. Poredi Srbe sa nacistima. Ja mislim da nju nasa drzava, kao predstavnik srpskog naroda, treba da tuzi za tako prizvoljne izjave. A takodje i republika Srpska, jer je naziva nacistickom teritorijom. Strasno.

zivadin

pre 17 godina

krajnje razocaravajuce. izjava je puna mrznje i samo pokazuje u koliko smo slaboj poziciji kao narod, kada neko moze da lupi tako nesto i da bilo ko obrati paznju... gadno i zalosno.

Skubidu

pre 17 godina

Kako ziveti zajedno kad bi druga strana jedino bila sretna ako bih Srbi prestali da postoje u Bosni. Osim toga nemacka nije dobila jednu malu teritoriju kao "nagradu", nego dve velike(istocnu i zapadnu) drzave, koje je svet izgradio i napravio velesilom. Kaznite i nas tako.
Druga stvar je Kusturica, kao Jugosloven je mogao da vidi ko je bio za Jugu a ko ne. Neznam kako muslimanima u BIH odjednom logicno da je Srbima draza "njihova" Bosna, kad se njima nije svidela nasa "Jugoslavia". Kao sto ste nam razbili Jugu nece biti ni Bosne.

Ogisha

pre 17 godina

Ova umesto da njenim intelektualnim radom da zaceljuje rane, ne ona ih cacka.
Skolski primer individue koja postaje umjetnik da bi politizirala.

Zoki, Vancouver

pre 17 godina

Sta se desilo sa multietnickim Sarajevom? Zasto je iz njega otislo nekih 100 hiljada Srba koji su tamo ziveli pre rata? U takvoj unitarnoj BiH za koju se Jasmila zalaze nisu hteli da zive ni Srbi ni Hrvati. Ovo sto sada tamo postoji stvoreno je pritiskom velikih sila i odrzava se i dalje pod njihovim pritiskom.

Mile

pre 17 godina

Vidim da se ponegde licitira sa brojevima i procentima kako je u RS bilo 50% ne Srba, a entitet se zove RS.
Pa na isti nacin kako je 60% Srba iz (cele) Yugoslavije postalo manjina u novonastalim drzavama.
Sto se same rediteljke tice ovom izjavom je samo ojacala RS.

Stan

pre 17 godina

Zanimljivo misljenje..Jedno suludo poredjenje nekoga ko ne poznaje njemacku noviju povijest..Mislim da je raspad Bosne neminovnost i ovakvo jedno misljenje je najbolji ukaz na to..Inace ja zivim u 21. stoljecu pa sam svedok uvijek novih ubijanja i ratova i nije mi jasno kakve to veze ima sa vremenom u kome ljudski rod zivi.

Dare_Ilidza

pre 17 godina

Opet nas porede sa Njemcima. Njima nisu dali dio teritorije da se nacisti setaju, nego su ima dali cijelu Njemacku. Republika Srpska jos uvijek nije nezavisne drzava. Tako da ti nazovi "zlocinci" nisu nista dobili.

alpline

pre 17 godina

Šta ste se svi obesili na Kusturicu. Čovek je lepo rekao "Nobody is perfect". Šta mislite odakle sve one pare za umetnost italijanske renesanse? I šta fali toj umetnosti?
"Bošnjacima" smeta RS. Oni bi "demokratsku" unitarnu Bosnu u kojoj odlučuje većina- čitaj oni. U stvari svoje ciljeve koje u ratu nisu potigli žele postići istrajnim davljenjem međunarodne zajednice pričom o krivici. Krivici Srba i krivici sveta jer im nije potpuno stao na stranu. Da li zaista ijedan "Bošnjak" veruje da bilo koji Hercegovac, pravoslavac ili katolik svejedno, vidi Sarajevo kao svoj glavni grad?

Aleksa

pre 17 godina

Razumem bol i bes ove mlade zene, ali smatram da ipak preteruje.
Zar bi Srbi trebalo da nestanu iz Bosne da bi nekakva pravda bila zadovoljena? Ono sto su Srbi u poslednjem ratu u Bosni ucinili pripadnicima drugih vera gledam kao na ono sto Izraelci cine u sukobima sa Arapima. I jedni i drugi su skloni preteranom nasilju jer im u kolektivnom i cak licnom secanju stoji strah od onoga sto im se dogadjalo tokom drugog svetskog rata. Gotovo svaka jevrejska porodica na svetu ima nekog rodjaka koji je nastradao u holokaustu. Tako i Srbi u Bosni imaju zivo secanje na dogadjaje iz drugoh svetskog rata. Ni tamo gotovo da nema porodice koja ne pamti da im je neki od predaka stradao samo zato sto je Srbin i druge vere. Raspadom Jugoslavije taj strah je doziveo svoj vrhunac i pretvorio se u nesto jako opasno i lose po same Srbe. Slicno je i sa Jevrejima u Izraelu. Strah od toga da ce nestati ih tera da istrebljuju druge.

vinetu

pre 17 godina

A ja se pitam, po teoriji G-dje Zbanic, cije su djavolske pare u tom slucaju donirale 'Grbavicu'. Takodje mi je cudno da ovakve izjave stizu tek sada i ovo delo boje Muslimanskim interesom u cilju rusenja RS. Nikada G-din Emir Kusturica nije imao politicki komentar niti politicki zahtev nakon emitovanja svojih filmova. Sve sto je zeleo da nam kaze cinio je to kroz film.

Danica

pre 17 godina

Slažem se sa gospođom da nacionalizam nije zaustavljen na području bivše SFRJ i da ratni zločinci i dalje šetaju među nama. RTS jeste vršila fašističku propagangu od koje su još uvek mnogima isprani mozgovi. A ovo da su Srbi nagrađeni za genocid, nemam komentar.Sam naslov ove vesti izazvaće negativne komentare.

cober

pre 17 godina

Iznervirala me je definitivno.
Prvo sam mislio da apelujem da skinete taj clanak.
Ali mozda je i bolje tako..
da zna ko nije znao (ako ih ima), da ne zaboravi ko je zaboravio tu mrznju prema nama, prema svemu sto je srpsko..
Mozda i ne mozemo da dopustimo da svako "pljuje" po nama ali ne morama pri tomo jos i aplaudirati i praviti istima i istomisljenicima premijere u Sava centru.

Ugrozeni Srbin

pre 17 godina

Vrlo ruzne reci jedne mlade i uspesne zene. Ona bi trebalo da se zapita da li je u tom ratu postojala samo jedna strana koja je cinila zlocine ili su svi ucestovali u tome.
Naravno za sve su krivi Srbi, kao sto je i uvek bilo u zadnjih 15 god. Najbolje bi bilo da ih uopste nema pa bi svi okolo mirno spavali. Trebalo bi da budu malo inovativniji. Ruzno je tako pricati na trecem mestu gde vas i Srbe ljudi ne poznaju.

Ivan

pre 17 godina

Bez obzira sto se slazem sa delom u kojem rediteljka govori da Bosna ne treba da bude nacionalno opterecena zbog sopstvene buducnosti, mora se uzeti u obzir istorijski konteks pre svega i mentalitet ne samo Srba u Bosni vec i ostalih naroda koji tu zive. Pre svega nemoguce je u ovom trenutku preci na otvoreniji model jer vecina na zalost nije za to spremna u sve tri etnicke grupe (kad kazem vecina mislim na obicne gradjane). Zalosno je sto se ne radi nista na njihovom pomirenju vec se situacija jos vise radikalizuje. Mislim da ako se stvari ne promene BiH ce biti drzava sa najslabijom perspektivom u regionu.
Ostale izjave su deo dnevno politicke propagande i neukusno ih je komentarisati.

BigMuzzy

pre 17 godina

Ja je u potpunosti razumem ali sa druge strane ogledala. Doticna verovatno jos nije bila na Kosovu nakon 99-te pa njeno neznanje u ovom slucaju nije njeno opravdanje. U RS bar ako nista drugo postoji neogranicena sloboda kretanja!
Meni je razumljivo odakle ova kampanja protiv Srbije i Srba jer prica o raspadu SFRJ jos nije gotova i da bi se konacno zavrsila svetu su jos uvek potrebni negativci kako bi bez njihove "grize savesti" presudili "po pravdi boga?!" i Srbima izvadili poslednji zub iz usta.
Inache film nisam jos pogledao ali cu ga sigurno pogledati.

Beogradjanin

pre 17 godina

Meni je iskreno žao da neko ko bi terbalo da bude intelektualac tako jednostrano gleda na istoriju i stvari koje se dešavaju na ovim prostorima vekovima pa i u prošloj deceniji. Ove teze koje je ona iznela su začudjujuče i žalosne. To što ona tvrdi bi bilo isto i kada bi obrnuto rekli da su Bošnjaci dibili državu kao nagradu za genocid nad Srbima i Hrvatima ili da su Hrvati dobili državu kao nagradu za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu. Ne zaboravimo ni to da svi ratni zločinci NDH, Italije, Nemačke nisu izvedeni pred lice pravde. Takodje su mnogi saveznički vojnici, oficiri pa i partizani napravili ratne zločine pa umesto da im je sudjeno proglašeni su za heroje. Ne zaboravite gospodjice da su zločine napravili i Bošnjaci i Hrvati pored Srba nad drugim narodima. Uostalom kad smo već kod sudjenja za ratne zločine pitao bih je da li je pravedno da se za ratni zločin nad civilima i genocid dobiju samo dve godine zatvora kao što je dobio Naser Orić? Za nju verovatno Naser Orić nije zločinac nego narodni heroj iako je odgovoran za pokolj preko 3000 srpskih civila na području Srebrenice i Bratunca u periodu od 1992-1993 i to pod okriljem snaga Ujedinjenih Nacija. E to je frustrirajuće u BIH. Frustrirajuće je i da se na jednoj strani optuženi za ratne zločine osudjuju na 40 godina zatvora a na drugoj puštaju na slobodu. Frustrirajuće je i to da se jedne žrtve tragedije ističu a druge skrivaju i zanemaruju. Frustrirajuće je i da se zločini počinjeni nad nebošnjačkim stanovništvom u Sarajevu tokom rata danas prikrivaju i to od samih političkih predstavnika Bošnjaka. Frustacija u BIH je u i tome da politički vrh Bošnjaka želi centralističku državu u kojoj bi oni odlučivali u ime svih po njihovim merilima i merilima Bošnjaka. Razmišljanje koje je dotična iznela je još jedan od milion razloga za nezavisnu Republiku Srpsku pa i hrvatsku Hercegovinu, pa frustracija više neće biti. Podsetio bih je i da je povod za rat u BIH bilo pucanje i ubijanje svatova u Sarajevu samo zato što su Srbi. Danas se toj osobi sudi za ratne zločine nad Srbima i pripadnik je bošnjačkog naroda. Što se tiče optužbi po pitanju fašizma u devedesetim bošnjačko rukovodstvo na čelu sa Izetbegovićem nije bilo ništa bolje od MIloševićevog režima protiv koga je ako Jasmina ne zna u Srbiji već tada bio veliki deo stanovništva. Što se tiče pa Bošnjaka u BIH većina je i dan danas za Izetbegovićevu politiku politiku da cela BIH treba da bude uredjena po merilima Bošnjaka. Na žalsot BIH kao takva ne može opstati kao što nije mogla ni SFRJ. A ako ne zna zašto je RS dobila status taj koji ima neka pročita malo istoriju i ustav iz 74 koji je i ozvaničio raspad i uništenje SFRJ. Srbi u BIH su dobili svoj entitet jer su jedan od tri konstitutivna naroda u BIH. To znači da ni jedno bitno pitanje ne može da se donese bez saglasnosti predstavnika sva tri naroda. Iz tog razloga je i došlo do rata u BIH. Srbi nisu hteli da izadju iz SFRJ Bošnjaci i Hrvati su to hteli. Srbi i Hravti su uspeli da se dogovore oko podele teritorije u BIH dok su Bošnjaci sa Izetbegovićem na čelu to sve opstruirali i kao i danas i tada su hteli centralistički uredjenu republiku u kojoj bi oni vodili glavnu reč. E to su uzroci rata i frustracija. Hrvati su na kraju pod pritiskom Ameriki pristali da udju u federaciju zajedno sa Bošnjacima iako i oni sami ni dan danas to ne žele. Svi dobro znamo da za BIH i reprezentaciju BIH u svim sportovima navijaju samo Bošnjaci ostali pak za svoje matične države.

Ненаграђен

pre 17 godina

Нису Срби једини чији је национализам "награђен".
Како то да се не осуђује етничко чишћење Срба из Хрватске, чији је национализам такође "награђен", или етничко чишћење и прогон Срба из Сарајева, Мостара и централне Босне, чиме је Муслимански национализам "награђен".
ОК, казнили бисмо Србе укидањем Републике Српске.
Чиме ћемо да казнимо остале национализме?
Празне приче како је Милошевић био једини сатана, док су Изетбеговић и Туђман предводници "демократских" покрета дефинитивно нигде више не пију воду.

dino

pre 17 godina

Kako je teritorija na kojoj je zivjelo 50% nesrpskog stanovnistava postala republika srpska ili ti srpska republika. Pa postala je tako sto je tih 50% nesrba sto pobijeno sto protjerano i uz put su zatrti svi tragovi da su ti ljudi tu postojali, npr. u Banjaluci nije ostao trag ni jedne dzamije. Ideja o podjednakoj krivici i vjekovnoj mrznji prija uhu ljudi u Srbiji jer ih amnestira za sva zla u Bosni. Ali istina je neumoljiva i jasna.

Nebojsa

pre 17 godina

Bosna je drzava tri konstitutivna naroda, tako da Srbi u njoj moraju da imaju ista prava kao i Bosnjaci i Hrvati. Upravo je u tome problem, dakle, kada se raspadala SFRJ, Bosnjaci i Hrvati su nadglasali Srbe u zelji da stvore samostalnu BiH, tako da ako ne bi postojala RS, Srbi ne bi mogli da zastite ni minimum svojih prava jer bi uvek bili nadglasani od bosnjacko-hrvatske strane.

Dragana,Frankfurt

pre 17 godina

Ne razumem sta je rediteljka htela ovime da kaze.
Svako ima svoje misljenje o kvazi-ratu koji se desio na nasim prostorima.Dok jedni pokusavaju da zaborave i krenu dalje,drugi, kao i vi, zive jos uvek "crne dane".
Ono sto ne volim, jeste kada neko, kao doticna rediteljka, mesa umetnost i politiku. To pravome umetniku nije potrebno da pokaze svoje kvalitete.
Emir Kusturica je veliki reditelj, jako hvaljen i priznat u svetu kao takav. Njegovi kvalitetni filmovi sluze ljudima da se pozabave i nasmeju drugim temama. Nije otisao u stereotip po principu "stavljam na platno muke koje su zadesile sve nas".
Smatram da je jako ruzno uplitati njega u svoje reklame. A i to gde je neko odabrao da zivi, je licno njegova stvar, jer koliko vidim da je izabrao drugu zemlju, do ovakve izjave ne bi ni doslo.
Pa sta je to, draga gospodjo/gospodjice, nego nacionalna mrznja?
Jako losa reklama za vas imidz, jer je patnja bilo na svakoj strani.

starkravingmad

pre 17 godina

Da vidim mogu li nesto da kazem, a da ne budem "vakcinisan i strpan u karantin"... Dakle, neobicna mi je ta opsjednutost mladjane Jasmile izvjesnim Emirom K. Pa, nije ni ona skuckala pare za film prodajuci deset u pola s lukom na Bascarsiji! Uostalom, nije valjda Emir K. jedini koji je snimao filmove u SRJ, odnosno Srbiji u to vrijeme, bas kao sto nije ni ona jedina koja je snimila film u BiH (vidjeti finansijere filmova Ademira Kenovica, Danisa Tanovica itd.). Jasmila k'o da je Srpkinja - stalno u tudje dvoriste viri!

zabrinuti,Holandija

pre 17 godina

Da. Razumem gospodju. Kusturicu niko tamo nece razumeti i opravdati ali ne zbog toga sto je radio i stvarao po Srbiji vec zbog toga sto se vratio svojim korenima.

vlada

pre 17 godina

Rediteljka je potpuno u pravu nacionalizam na prostoru prethodne SFRJ nije nestao, iz ove izjave bi ona to trebalo najbolje da zna i da pocne od sebe. Nikako da pomene one mudzahedine koji su dobili drzavljanstvo BIH a koji su olicenje nenacionalizma i suzivota.

Vanstranacki analiticar

pre 17 godina

Bila je mala pa nista nije znala. Od tada pogresne knjige citala pa opet nista istinito nije saznala.
Steta sto ce svoj reziserski talenat protraciti na reafirmaciji fundamentalistickih ideja Izetbegovica. Ako ovo procita da zna jos nesto: ja mislim da su u svim republikama tada bili svi isti i da ih je sve trebalo politicki amortizovati visedecenijskim zatvorom( Milosevic, Karadzic, Kucan, Djukanovic, Tudjman ...i dr), kao i da smatram da BiH treba da bude federacija sa tri republike: Republika Srpska, Republika Hrvatska i Republika Bosnjacka - jer je Dejtonsko resenje invalidno utoliko sto je ortodoksne muslimane vezalo u cvor sa ortodoksnim rimokatolicima.
Ali nije lepo da jedna mladjana intelektualka proziva jedan narod od koga dedovinom mozda potice.

dragan_de

pre 17 godina

Drugarica nije skroz na pogresnom putu, nacionalizam je kod nas velika bolest, cega nas je deda Tito pokusao da oduci, ali nje ni on mogao sa svima da izadje na kraj, a sa Nemcima nije bas dobro pogodila, jer za razliku od nemackih fasista koji su zapalili citav svet, kod nas je bio gradganski rat, sto znaci unutar jedne zemlje sa cim se nekolicina na vrhu nije slozila ili bolje receno ponasali bezobzirno, naravno tu i tamo su postojali navijaci sa zapada odn. istoka
Mozda su sad konacno shvatili mudre reci dede.

objektivno

pre 17 godina

Ma, daj Jaslina, ohladi malo! Tema tvog filma je univerzalna ratna prica. Na zalost, takvi uzasni dogadjaji prate ratove. Ni jedna, ni druga, ni treca strana u tom smislu nisu niti bolje, niti gore jedna od druge. Prica iz tvog filma je prica sve tri strane koje su ucestvovale u ratu i ne daj Boze da se takve strahote ikada vise ponove.
Film treba da govori sam za sebe, sam da daje poruke, a ne da nam ga ti prepricavas i tumas sta li si to, boze, htela da kazes.
I zasto se kacic Kusturice? Covek se vratio korenima i to je njegova licna stvar.
I naravno da mozes da glasas i za predstavnike bilo kojeg naroda u BiH. I u jednom i u drugom entitetu se itekako nalaze presstavnici sva tri naroda pa ti izvoli i glasaj, mada sam sigurna gde odlazi tvoj glas.
I samo jos jedno, Srbi u BiH nisu dobili nikakvu nagradu, Republika Srpska je stvar odluke konsitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini. To je samo odgovor na proglasenje suverene, samostalne i MUTIvitamnske BiH 1991/1992.

Zoran

pre 17 godina

Njena izjava je ekploatacija holivudskog stereotipa tj. crno-belog shvatanja stvarnosti i istorije. Ignorisanje zrtava jednog naroda(srpskog) je korak do novog genocida.

dr Ziv a go

pre 17 godina

Nije li i ova izjava jasno svjedocanstvo promasenosti doticne drzavne tvorevine? Time ne zelim reci da je podjela Bosne i Hercegovine spasonosni recept koji ce rijesiti sve probleme ali mozda ni tu opciju ne bi a priori trebalo odbaciti. Zarad mirnog zivota prezivjelih stanovnika te teritorije. Jer, drzava valjda postoji zbog ljudi koji u njoj zive a ne obrnuto?

dino

pre 17 godina

Ja bi zamolio ljude u Srbiji da zapitaju sebe kako se teritorija na kojoj je zivjelo oko 50% nesrpskog stanovnistva mogla pretvoriti u srpsku. Pa moglo je samo protjerivanjem i ubijanjem. Istina boli ali nema drugog puta. Ili je Zbanicka u pravu ili su radikali u pravu, pa birajte.

nsv

pre 17 godina

Mislim da je primer umetnickog angazovanja glumice Mirjane Karanovic ilustrativan i, sto je jos vaznije, daje nadu za bolju buducnost i Bosne i Srbije. Ona briljira i u filmovima Emira Kusturice i u filmu Jasmile Zbanic.

Gugi

pre 17 godina

Ima i nas koji smatramo da žena ima pravo. I nitko ne kaže da su Srbi genocidni, već da su ondašnji (a nažalost ima ih još i danas) srpski političari i oficiri provodili genocidnu politiku. A to što im se sve obilo o glavu, to je druga priča. Da se razumijemo, žao mi je svih žrtava, i što se mene tiče bio sam spreman živjeti još godinama u bilo kakvoj zajednici sa Srbima, ali srpska politika nije htjela ni čuti za manje od potpune kontrole nad državom u kojoj su svi Srbi. To pitanje nikada nitko nije postavio. Zapitajte se, kada je srpska strana pružila neki ustupak u pregovorima, svojevoljno dakako? Nikada, jel tako?!

emina

pre 17 godina

malo slave i vidi sta se dogodi!!! pa zar zadatak umetnika nije predstavljanje stvarnosti onako kako je on vidi? a ne posezanje za govornicom i donosenje presuda. Ja sam Muslimanaka, zivim u Beogradu i prijalo mi je to sto sam dobila posao u srpskoj firmi u kojoj je postavljen uslov: treba zaposliti pripadnike manjina. Sta je lose u tome sto je snimatelj jedne a producent ili asistent druge nacionalnosti ili veroispovesti. Pa, samo cemo tako, radom, uspeti da se medjusobno prihvatamo- a svakako ne izjavama o tome ko je genocidu skloniji. Cije god pare da je Kusurica prihvatio, on je na kraju uradio nesto po cemu ga svet prepoznaje ( ni ja ga, licno, ne volim kao reditelja) a samo smo ostali jos mi, jadni i bedni, da cak i sa nasih umisljenih najvisih pozicija postavljamo ovakva nedotupava pitanja. Nazalost, i Jasmila je jedna od nas.

Milenko

pre 17 godina

Dakle, ima li kraja tuznoj prici zvanoj BIH?
Da li je moguce da i umetnici i intelektualci i dalje daju ovakve izjave?
Da li bi trebalo da su svi Srbi otisli iz BIH (kao iz Hrvatske) i da, kao porazenima u ratu, nemaju pravo ni na teritoriju ni na samoupravu?

Mrki

pre 17 godina

Svaka rec joj je na mestu - ona naziva stvari pravim imenom. Republika Srpska u Foci Visegradu Srebrenici? Kakva crna "oslobodilacka borba" iliti "Gradjanski rat" - srbi su bili naorazani do zuba, iskusni "borci" iz hrvatske samo cekali da se prebace i da "brane" srpski narod cim im se namigne, sve sa svojom ikonografijom - samo su cekali da neko puca na srpskog svarta - kao sto je Izrael samo cekao da neko zarobi vojnike pa da brane svoju teritoriju u Libanu- nema veze sta se tamo dogadja vec 40 godina sto je prethodilo ovom sukobu i sto su braneci svoju teritoriju ubili preko 300 ljudi a raselili pola miliona. I jos da im se to prizna u njihovu drzavu????

iva

pre 17 godina

Redateljka je potpuno u pravu, a to sto njena izjava izaziva toliki sok pokazuje kako Srbi nisu pri kraju nego na samom pocetku katarze.

Sustina

pre 17 godina

Iza sve te gradjanske retorike, iza fasade kulture, krije se najobicnija zelja za unitarnom BiH.
Od silne zaslepljenosti, ne vidi se cinjenica da su razlozi koji se zameraju Srbima (i RS) potpuno isti sa razlozima zbog kojih je (navodno) BiH izasla iz Yugoslavije. Srbi iz RS nisu zeleli unitarnu Bosnu pre rata, a ne zele je ni sada.

srdjan

pre 17 godina

Devojko, snimi jedan ljubavni film pa cemo da se ispricamo. Mani se politike jer ovako, kaceci se stalno za rat i nacionalizam, postajes i sama ratni profiter jer gradis karijeru upravo na krilma tog zla. Ostavi i Kusturicu i Felinija i sve ostale rezisere i gledaj samo svoje stvaralastvo. Pa nije valjda da si odlucila da snimas dobre ili lose filmove zbog toga sto je Kusturica bio ovo ili ono. Osim toga, zatvaras vrata (postenim) kriticarima iz Srbije koji nece imati kurazi da eventualno iskritikuju tvoj sledeci film posto ce to biti protumaceno kao osveta srpskog lobija ili slicno. Jednostavno govoreci, ovako dovodis u pitanje sopstvenu karijeru. Osim toga odluci se: ili film ili politicka partija, ucesce na izborima, itd.

skopje

pre 17 godina

smatram da sarajevska redateljka ima pravo. nisu srbi nagradjeni u rati protov BiH nego srpska politika. zna se kako je RS nastala: etnickim ciscenjem istocne bosne itd. dokle god bude postojala RS mira na ovom prostoru nece biti.
a kusturica je istina bio jedan od tockica u propagandnoj masineriji milosevica. pa o tome je pisala i biljana srbljanovic i andrej nikolaidis...
pozdrav iz skopja

Sladjana

pre 17 godina

Nisam gledala njen film pa ne mogu da komentarišem. Ipak, mislim da mora da prođe još mnogo vremena kako bi se sa vremenske distance govorilo o događanjima u BiH. Svi zajedno su propatili i teško je izmeriti ko više a ko manje. Ali izjava da je Republika Srpska nagrada za genocid je besmislena.

Znanac - Stranac

pre 17 godina

Ja se nadam da je gospodja bolji reditelj nego sto je politicar. Naravno da na Balkanu nacionalizam nije nestao nego je mozda jos i veci nego sto je bio 90-tih. To medjutim nije samo greska Srba vec i ostalih naroda, naravno ne svih podjednako ali nacionalizam je propast a pogotvo kad ga tumace nepismeni... Da ne duzim ovde se sve opet u ovim komentarima mesa i iz te smese svi vide samo ono sto zele... Tako recimo gospodji smeta Republika Srbska, Hrvatima Federacija... Srbima i Hrvatima smeta Bosna i.t.d...sustina je da se u citavoj Bosni ne zivi dobro odnosno zivi se podjednako lose i u Republici Srbskoj kao i u Federaciji i verujem da je Srbima bolje da zive u Federaciji nego u R.S da bi ova nestala... Mnogo toga Bosnjaci kao najbrojniji narod u Bosni moraju da urade da bi se Srbi i Hrvati osecali u njoj kao Bosnjaci... Prva stvar je da se recimo o ratu i ratnim zlocinima prica realno a ne samo o svojim zrtvama... Inace i po statistici najvise je poginulo Bosnjaka a ne Srba i Hrvata u omjeru 62% Bosnjaka, 30% Srba i 8% Hrvata ukupno gledano... Kada se prica o ratnim zlocincima onda se naravno na svim stranama gledaju samo zlocini nad njima zato je potrebno vec jednom da se dodje do konacnih podataka ko kada i kako je poginuo da se ne licitiraju brojkama kada kome i kako pada na pamet. Inace i po meni Oric je zasluzio vecu kaznu ali to nije njena krivica vec onih koji nisu ponudili dokaze za njegovu krivicu, inace on se nije krio od odgovornosti tako da tu ne treba da bude poredjenje.

marko tomic ,tuzla

pre 17 godina

Jasmila je 100% u pravu. Ideje koje je propagirao Milosevic sa svojim pomagacima u Hrvatskoj i BIH nisu potpuno porazene. RS je nastala na masovnim grobnicama Bosnjaka. Ali povratak ljudi na svoja imanja cini ovu nesretnu tvorevinu bezpredmetnom. Opet zive Bosjnjaci i u Srebrenici i u Konjevicima i u Cerskoj i u Prijedoru. Hrvati se vracaju u Plehan, Modricu, Ivanjsku. I sta je to , nekakva RS. Ne, to je drzava Bosna i Hercegovina!

Besim

pre 17 godina

... Ja cu navesti samo jedan detalj koji ce, valjda, pomoci da se razumije g. Zbanic malo objektivnije. U maju 1992. godine na Radio stanici "Srpski Doboj" ( u istom stilu), gost iz Banja Luke Vojo M. je rekao:"Doboj je srpska varos i tako ce i ostati, a oni neka sebi traze zemlju u kojoj ce zivjeti". Poslije toga samo u krugu mojih prijatelja i rodbine ubijeno je najmanje 12 ljudi bez ikakvog povoda osim sto je "Doboj srpska varos", pa ostali nemaju pravo da tu zive. Niti jedan zlocinac jos nije sudski gonjen vec s mirom zive u Doboju, a za ubijene ljude porodice dobiju potvrdu da su "poginuli usljed ratnih dejstava", sto, valjda znaci da krivih nema. Gospodja Zbanic je rekla cistu istinu, a sto se to ne svidja zaljubljenima u neko izmisljeno pravo (samo za Srbe) o zivotu u zajednickoj zemlji i uz pomoc zlocina, to je druga prica. Beham

TeutonX PG

pre 17 godina

Film "Grbavica" toplo preporučujem svim mentalno zdravim ljudima, jer je zaista dobar i zaslužio je prestiže nagrade. Kopije filma inače kruže po CG. Uzgred, Mirjana Karanović, koja tumači glavnu ulogu, sigurno je snimila jedan od svojih najboljih filmova u životu. Toliko o g-đi Žbanić kao o umjetniku.
Što se tiče stavova uvažene g-đe, koje poštujem iako se ne slažem sa njima, prosto se potvrđuje da umjetnicima nije mjesto u politici. Pjesnici, pisci, mnogi filmadžije, pa i dobar dio muzičara su i otvorili Pandorinu kutiju naših najgorih balkanskih nacionalističkih strasti. No to ne treba da iznenađuje, obzirom da se umjetnici najbolje inspirišu tragedijama. Javnosti pokažu najgore u njoj, a onda to predstave kao njeno jedino lice i nude se kao glas razuma.
Uzgred za Bošnjake bi najljekovitije bilo da jednom shvate da je BIH država tri naroda i da je ne upoređuju s drugim državama jer je na planeti jedinastvena, koliko ih god to nerviralo. U BIH se zaista dogodio građanski rat u kom su Bošnjaci najviše, ali ne i jedino, stradali. Sva je razlika što su bosanski Srbi i Hrvati imali značajnu logiistiku izvana, vrlo bitnu za vojnu nadmoć na terenu, a Bošnjaci ne. To zvuči surovo, ali je istina.
Ljudi, dosta je bilo razmahivanja frustracijama na ex YU prostoru, a g-đa Žbanić bi valjalo da da i svoj doprinos tome. Još jednom sve čestitke za film.

ja

pre 17 godina

Gotovo svi u svijetu se više ili manje slažu s Jasmilinim pogledom na stvari i o tome tko je počeo rat i o tome tko je napravio najveće zločine. Možda istina i nije onakva kakvom je godinama prikazuje RTS i većina srpskih medija? Iako, o tome nema puno smisla raspravljati jer svakoga njegova rana boli najviše. Pa tako i Jasmilu koja o njoj govori. A što se tiče Kusturice, zar svi zaboravljaju da je on prvi javno o Jasmili izjavio da ga boli stanoviti organ za nju, kada su ga pitali da prokomentira njezinu nagradu u Berlinu? Njeno mišljenje o Kusturici vrlo moguće je odgovor na novinarsko pitanje o njezinom odnosu spram slavnog "sunarodnjaka". Ali možda i nije. Jasmila, u svakom slučaju, ima pravo na mišljenje, baš kao što ga je o ratu i svemu imao i Emir Kusturica.

Denis, USA

pre 17 godina

...Tacno je da je ta istina izrecena isuvise direktno i mozda cak netakticno od strane ove rediteljke, ali to ne menja cinjenicu da su Srbi u Bosni nagradjeni sa teritorijom koju su pre toga etnicki ocistili i koja nikada pre toga nije postojala ni na kakvoj mapi. O zrtvama na strani Bosnjaka i izbeglicama istih po belom svetu i da ne govorimo. Samo slepi i neupuceni mogu da negiraju ogromnu razliku u tim brojevima izmedju Bosnjaka sa jedne i ostale dve nacije sa druge strane.
Probudite se, vreme je vec jednom.

GT

pre 17 godina

Sta reci? Talentovana osoba sa provincijskim kompleksom! Uz to jos pokusava da bude "intelektualka". Najogore od svega je (ako se izuzme njen licni nacionalizam i uskogrudost) sto pokusava da stvori poziciju pljujuci druge. Vrlo civilizovano i svetski. A o cinjenicama (na primer da pored srpskih zlocinaca koji mirno setaju, i jedan Naser Orlic ne samo da seta Sarajevom, nego mu se priredjuje zvanicni docek)...ma one nisu vazne. Politicka koreknost jeste.

LoShmi

pre 17 godina

Auuu!!! Ljudi (moji prijatelji, rodjaci, ja) se trude da predju preko svega sto se desavalo, uz priznanje o poklon svim, ali svim zrtvama, bez kaklulisanja cije su vece. Ali, posle ovoga. Covece, pa gde ti zivis?!!! U federaciji ne setaju oni koju su ubijali?! Jel?! Pa ja ovde u Nisu ima puno prijatelja koji su i iz Sarajeva, Tuzle. Srebrenice, i nemoj ti nama da pricas ko su zlocinci a ko nisu. UFFF! Kako me je iznervirala!!! ...
Ti ces nekom da delim moralne lekcije, ti koja si dobila medveda samo zato sto je politika tako htela. Uporno se trudim da izadjem iz ovog tamnog vuilajeta, ali kada cujem, procitam ovakve izjave onih koji bi trebalo da budu nosioci neke druge buducnosti sav se najezim. Onda i shvatim zasto je doslo do sukoba, zbog takvih kao sto je ona, koji svoje licne frustracije nisu mogli da smire, koji su mislili da vrede nesto vise i da njihova rec vredi nesto vise i koji su stalno potpirivali vatru na ovim prostorima. Naravno, krivica lezi i na medijima koji ovakve izjave prenose. Ne osudjujem B92, mozda je ovo i trebalo da se cuje. Ali, ponekad preteruje i i B92. Dovoljno je ruznih vesti u ovoj zemlji, dovoljno je nas narod ostrascen, napacen i iskljuciv i bez ovakvih izjava da bi vi sada dolivali so na ranu koja jos nije zarasla, niti ce uz ovakve izjave....

UF, al me iznervirala.

Guliver

pre 17 godina

Republika Srpska je ustanovljena pre "genocida"... onda kad se raspala BiH po nacionalnom šavu. U ratu se desilo šta se desilo, ali je bilo jasno da tri naroda ne žele da žive zajedno. Druge opcije 1995-e su bile potpuna (i mnogo skuplja i duža) okupacija BiH ili proterivanje jednog od naroda iz iste. Žbanićkin film se zove "Grbavica" što je malo provikativno za Srbe, jer je to za vreme rata bio njihov deo Sarajeva koji je Daytonom dat Federaciji i svi Srbi su ga, uz paljenje, napustili.
Ovde se priča u stvari vraća na uterivanje i raspirivanje bratstva i jedinstva od strane Bošnjaka prema drugima u BiH – slično onome kako su to Srbi radili na nivou SFRJ. Znamo šta je bilo sa SFRJ… a identično je i s Bosnom dok postoje ovako dijametralni pogledi na sopstvenu zemlju… zato jedni svoju zemlju zovu “Bosna”, a drugi “Republika Srpska”, “Livanjski kanton hrvatski”. Žbanićki je srce možda na mestu, ali ona radi u korist raspadanja BiH.

Snezana

pre 17 godina

Tuzno i jadno. Nacionalizam u najgorem vidu jer dolazi od intelektualca. Pa Jasmila sve ljude iz RS drzi za genocidne - kako je tada uopste moguce razmisljati o zajednici sa genocidnim ljudima? Mnogo mi je zao Bosne ali tamo je strasna propaganda po svim listom medijima - da je bosnjacki narod nesrecna zrtva i da su strasno ugrozeni, da ih niko ne razume itd. A iste takve floskule je koristila i Miloseviceva masinerija... Ali Jasmila evo pokazuje da ne mogu Bosanci iz tudjih gresaka nista da nauce...Mnogo mi je zao.

BAJA

pre 17 godina

Ja bih vise voleo da je ostvarenje ove rediteljke prikazano u rubrici "Kultura" i da se bavimo time. Ovako, neko ko nije politicar kaze nesto, mi se svi popalimo, pa taj neko postaje poznat po svojim nekompetentim izjavama umesto po zanimanju kojim se bavi. Stoga, samu izjavu necu ni komentarisati.

ja

pre 17 godina

Nijedan gradjanska drzava cak i kada je predstavljaju nacionalne stranke nije bajka nego realnost kojoj treba teziti. Zasto Srbija naprimer jeste gradjanska drzava kada je predstavljaju stranke sa iskljucivo srpskim prefiksima (SRS, SDS) a gradjanske dobijaju 3% glasova kao LDP? I jos uvek je gradjanska iako u njoj zive drugi narodi koji nemaju svoju para drzavu? Ili treba da se pocepa kao Bosna? ne treba naravno i Bosna treba da bude uredjena kao i Srbija ni manje ni vise. Kakvi crni etnicki cisti entiteti pogotovu kada su fabrikovani kao rezultat jedne politike (Milosevic - Seselj) koja je to od pocetka htela da postigne tim ratom - to ceo svet i zvanicne odluke medjunarodnih sudova potvrdjuju. sa te strane je jasmila u pravu a i kao umetnik ima to pravo da kaze jer je to i njena zemlja.

komentar sa Istoka

pre 17 godina

Tesko da ce BiH ikada biti blizu bilo kakve "unitarne" drzava ako pored muslimanskih politicara i muslimanski umetnici nastavljaju da dolivaju ulje na vatru. Ovakva sramna izjava upravo jos vise deli Bosnu, ne spaja.

Ivan beg

pre 17 godina

Na srecu, Bosnjaci, Srbi i Hrvati su bili i bice susedi u Bosni. Ukoliko iskreno zele da Bosna opstane svi moraju da se pomire sa nekim stvarima. Repulika Srpska nije nagrada za genocid vec politicki ustupak Srbima za nezavisnu Bosnu koju Srbi nikada nisu zeleli. To je politika koja vodi bar malo racuna o zeljama 99% bosanskih Srba koji nisu zlocinici.
Sto se tice zlocina, niko od krvnika ne sme da se slobodno seta i to treba da bude najvazniji cilj svih Bosanaca. Takodje, potrebno je iskreno pokajanje i iskren oprostaj. Jer danas je vecini Srba jednako zao zbog Srebrenice kao sto je vecini Bosnjaka i Hrvata zao zbog Jasenovca. A ova dva zlocina su povezana, mnogo vise nego sto i vecina Srba misli. Koliko god se u Sarajevu i Zagrebu upinjali da dokazu kako izmedju ovih stvari nema nikave veze, cinenice govore suprotno, pogledajte samo obrasce zlocina i praksu.

neny

pre 17 godina

Dobro, ako je RS plod genocida, cega je unitarna BiH plod? Posle drugov svetskog rata niizcega je stvorena prvo republika- BiH a potom i nacija- Muslimani, tj. kasnije Bosnjaci. Da nije bilo masovnog genocida nad Srbima u prvom i drugom svetskom ratu- ne bi bilo ni BiH ni Bosnjaka. Pa sad vidite kome je isao na ruku genocid!

Bosna Ponosna

pre 17 godina

Jasmila duso moja ne trci pred rudu...dobijanje zlatnog medvjeda u Berlinu i cinjenica da te danas novinari pitaju za tvoje misljenje ne znaci da mozes iznositi svoja subjektivna zapazanja...nikada ne znas kakav ce to efekt izazvati na ljude koji procitaju tvoj intervju...ipak si ti umjetnica i kao takva bilo bi lijepo, ako bi imala snage, da uvijek ostanes iznad nase zajednicke Balkanske tragedije i istorije...izrazi svoje misljenje i svoj stav kroz svoju kameru...porazi Kusturicu/Nemanju praveci dobre filmove...jer ako on do danas nije naucio jednu prostu, elementarnu balkansku pristojnost, kada neko umre ili gine, da barem suti ili smanji muziku, kao sto su to mnoge Sarajlije koje su otisle u Beograd, uradile, onda mu je danas dzaba govoriti...

ina

pre 17 godina

ma sud je prava stvar, tuzba bih protiv SCG (opet bivse)dace istorijski odgovor. i onda ce nestati ova diskusija. jos malo, pa gotovo - tj. jasno.

Aleksa

pre 17 godina

Razumem bol i bes ove mlade zene, ali smatram da ipak preteruje.
Zar bi Srbi trebalo da nestanu iz Bosne da bi nekakva pravda bila zadovoljena? Ono sto su Srbi u poslednjem ratu u Bosni ucinili pripadnicima drugih vera gledam kao na ono sto Izraelci cine u sukobima sa Arapima. I jedni i drugi su skloni preteranom nasilju jer im u kolektivnom i cak licnom secanju stoji strah od onoga sto im se dogadjalo tokom drugog svetskog rata. Gotovo svaka jevrejska porodica na svetu ima nekog rodjaka koji je nastradao u holokaustu. Tako i Srbi u Bosni imaju zivo secanje na dogadjaje iz drugoh svetskog rata. Ni tamo gotovo da nema porodice koja ne pamti da im je neki od predaka stradao samo zato sto je Srbin i druge vere. Raspadom Jugoslavije taj strah je doziveo svoj vrhunac i pretvorio se u nesto jako opasno i lose po same Srbe. Slicno je i sa Jevrejima u Izraelu. Strah od toga da ce nestati ih tera da istrebljuju druge.

dino

pre 17 godina

Kako je teritorija na kojoj je zivjelo 50% nesrpskog stanovnistava postala republika srpska ili ti srpska republika. Pa postala je tako sto je tih 50% nesrba sto pobijeno sto protjerano i uz put su zatrti svi tragovi da su ti ljudi tu postojali, npr. u Banjaluci nije ostao trag ni jedne dzamije. Ideja o podjednakoj krivici i vjekovnoj mrznji prija uhu ljudi u Srbiji jer ih amnestira za sva zla u Bosni. Ali istina je neumoljiva i jasna.

dino

pre 17 godina

Ja bi zamolio ljude u Srbiji da zapitaju sebe kako se teritorija na kojoj je zivjelo oko 50% nesrpskog stanovnistva mogla pretvoriti u srpsku. Pa moglo je samo protjerivanjem i ubijanjem. Istina boli ali nema drugog puta. Ili je Zbanicka u pravu ili su radikali u pravu, pa birajte.

nsv

pre 17 godina

Mislim da je primer umetnickog angazovanja glumice Mirjane Karanovic ilustrativan i, sto je jos vaznije, daje nadu za bolju buducnost i Bosne i Srbije. Ona briljira i u filmovima Emira Kusturice i u filmu Jasmile Zbanic.

Mrki

pre 17 godina

Svaka rec joj je na mestu - ona naziva stvari pravim imenom. Republika Srpska u Foci Visegradu Srebrenici? Kakva crna "oslobodilacka borba" iliti "Gradjanski rat" - srbi su bili naorazani do zuba, iskusni "borci" iz hrvatske samo cekali da se prebace i da "brane" srpski narod cim im se namigne, sve sa svojom ikonografijom - samo su cekali da neko puca na srpskog svarta - kao sto je Izrael samo cekao da neko zarobi vojnike pa da brane svoju teritoriju u Libanu- nema veze sta se tamo dogadja vec 40 godina sto je prethodilo ovom sukobu i sto su braneci svoju teritoriju ubili preko 300 ljudi a raselili pola miliona. I jos da im se to prizna u njihovu drzavu????

iva

pre 17 godina

Redateljka je potpuno u pravu, a to sto njena izjava izaziva toliki sok pokazuje kako Srbi nisu pri kraju nego na samom pocetku katarze.

skopje

pre 17 godina

smatram da sarajevska redateljka ima pravo. nisu srbi nagradjeni u rati protov BiH nego srpska politika. zna se kako je RS nastala: etnickim ciscenjem istocne bosne itd. dokle god bude postojala RS mira na ovom prostoru nece biti.
a kusturica je istina bio jedan od tockica u propagandnoj masineriji milosevica. pa o tome je pisala i biljana srbljanovic i andrej nikolaidis...
pozdrav iz skopja

Znanac - Stranac

pre 17 godina

Ja se nadam da je gospodja bolji reditelj nego sto je politicar. Naravno da na Balkanu nacionalizam nije nestao nego je mozda jos i veci nego sto je bio 90-tih. To medjutim nije samo greska Srba vec i ostalih naroda, naravno ne svih podjednako ali nacionalizam je propast a pogotvo kad ga tumace nepismeni... Da ne duzim ovde se sve opet u ovim komentarima mesa i iz te smese svi vide samo ono sto zele... Tako recimo gospodji smeta Republika Srbska, Hrvatima Federacija... Srbima i Hrvatima smeta Bosna i.t.d...sustina je da se u citavoj Bosni ne zivi dobro odnosno zivi se podjednako lose i u Republici Srbskoj kao i u Federaciji i verujem da je Srbima bolje da zive u Federaciji nego u R.S da bi ova nestala... Mnogo toga Bosnjaci kao najbrojniji narod u Bosni moraju da urade da bi se Srbi i Hrvati osecali u njoj kao Bosnjaci... Prva stvar je da se recimo o ratu i ratnim zlocinima prica realno a ne samo o svojim zrtvama... Inace i po statistici najvise je poginulo Bosnjaka a ne Srba i Hrvata u omjeru 62% Bosnjaka, 30% Srba i 8% Hrvata ukupno gledano... Kada se prica o ratnim zlocincima onda se naravno na svim stranama gledaju samo zlocini nad njima zato je potrebno vec jednom da se dodje do konacnih podataka ko kada i kako je poginuo da se ne licitiraju brojkama kada kome i kako pada na pamet. Inace i po meni Oric je zasluzio vecu kaznu ali to nije njena krivica vec onih koji nisu ponudili dokaze za njegovu krivicu, inace on se nije krio od odgovornosti tako da tu ne treba da bude poredjenje.

marko tomic ,tuzla

pre 17 godina

Jasmila je 100% u pravu. Ideje koje je propagirao Milosevic sa svojim pomagacima u Hrvatskoj i BIH nisu potpuno porazene. RS je nastala na masovnim grobnicama Bosnjaka. Ali povratak ljudi na svoja imanja cini ovu nesretnu tvorevinu bezpredmetnom. Opet zive Bosjnjaci i u Srebrenici i u Konjevicima i u Cerskoj i u Prijedoru. Hrvati se vracaju u Plehan, Modricu, Ivanjsku. I sta je to , nekakva RS. Ne, to je drzava Bosna i Hercegovina!

Besim

pre 17 godina

... Ja cu navesti samo jedan detalj koji ce, valjda, pomoci da se razumije g. Zbanic malo objektivnije. U maju 1992. godine na Radio stanici "Srpski Doboj" ( u istom stilu), gost iz Banja Luke Vojo M. je rekao:"Doboj je srpska varos i tako ce i ostati, a oni neka sebi traze zemlju u kojoj ce zivjeti". Poslije toga samo u krugu mojih prijatelja i rodbine ubijeno je najmanje 12 ljudi bez ikakvog povoda osim sto je "Doboj srpska varos", pa ostali nemaju pravo da tu zive. Niti jedan zlocinac jos nije sudski gonjen vec s mirom zive u Doboju, a za ubijene ljude porodice dobiju potvrdu da su "poginuli usljed ratnih dejstava", sto, valjda znaci da krivih nema. Gospodja Zbanic je rekla cistu istinu, a sto se to ne svidja zaljubljenima u neko izmisljeno pravo (samo za Srbe) o zivotu u zajednickoj zemlji i uz pomoc zlocina, to je druga prica. Beham

TeutonX PG

pre 17 godina

Film "Grbavica" toplo preporučujem svim mentalno zdravim ljudima, jer je zaista dobar i zaslužio je prestiže nagrade. Kopije filma inače kruže po CG. Uzgred, Mirjana Karanović, koja tumači glavnu ulogu, sigurno je snimila jedan od svojih najboljih filmova u životu. Toliko o g-đi Žbanić kao o umjetniku.
Što se tiče stavova uvažene g-đe, koje poštujem iako se ne slažem sa njima, prosto se potvrđuje da umjetnicima nije mjesto u politici. Pjesnici, pisci, mnogi filmadžije, pa i dobar dio muzičara su i otvorili Pandorinu kutiju naših najgorih balkanskih nacionalističkih strasti. No to ne treba da iznenađuje, obzirom da se umjetnici najbolje inspirišu tragedijama. Javnosti pokažu najgore u njoj, a onda to predstave kao njeno jedino lice i nude se kao glas razuma.
Uzgred za Bošnjake bi najljekovitije bilo da jednom shvate da je BIH država tri naroda i da je ne upoređuju s drugim državama jer je na planeti jedinastvena, koliko ih god to nerviralo. U BIH se zaista dogodio građanski rat u kom su Bošnjaci najviše, ali ne i jedino, stradali. Sva je razlika što su bosanski Srbi i Hrvati imali značajnu logiistiku izvana, vrlo bitnu za vojnu nadmoć na terenu, a Bošnjaci ne. To zvuči surovo, ali je istina.
Ljudi, dosta je bilo razmahivanja frustracijama na ex YU prostoru, a g-đa Žbanić bi valjalo da da i svoj doprinos tome. Još jednom sve čestitke za film.

ja

pre 17 godina

Gotovo svi u svijetu se više ili manje slažu s Jasmilinim pogledom na stvari i o tome tko je počeo rat i o tome tko je napravio najveće zločine. Možda istina i nije onakva kakvom je godinama prikazuje RTS i većina srpskih medija? Iako, o tome nema puno smisla raspravljati jer svakoga njegova rana boli najviše. Pa tako i Jasmilu koja o njoj govori. A što se tiče Kusturice, zar svi zaboravljaju da je on prvi javno o Jasmili izjavio da ga boli stanoviti organ za nju, kada su ga pitali da prokomentira njezinu nagradu u Berlinu? Njeno mišljenje o Kusturici vrlo moguće je odgovor na novinarsko pitanje o njezinom odnosu spram slavnog "sunarodnjaka". Ali možda i nije. Jasmila, u svakom slučaju, ima pravo na mišljenje, baš kao što ga je o ratu i svemu imao i Emir Kusturica.

Denis, USA

pre 17 godina

...Tacno je da je ta istina izrecena isuvise direktno i mozda cak netakticno od strane ove rediteljke, ali to ne menja cinjenicu da su Srbi u Bosni nagradjeni sa teritorijom koju su pre toga etnicki ocistili i koja nikada pre toga nije postojala ni na kakvoj mapi. O zrtvama na strani Bosnjaka i izbeglicama istih po belom svetu i da ne govorimo. Samo slepi i neupuceni mogu da negiraju ogromnu razliku u tim brojevima izmedju Bosnjaka sa jedne i ostale dve nacije sa druge strane.
Probudite se, vreme je vec jednom.

ja

pre 17 godina

Nijedan gradjanska drzava cak i kada je predstavljaju nacionalne stranke nije bajka nego realnost kojoj treba teziti. Zasto Srbija naprimer jeste gradjanska drzava kada je predstavljaju stranke sa iskljucivo srpskim prefiksima (SRS, SDS) a gradjanske dobijaju 3% glasova kao LDP? I jos uvek je gradjanska iako u njoj zive drugi narodi koji nemaju svoju para drzavu? Ili treba da se pocepa kao Bosna? ne treba naravno i Bosna treba da bude uredjena kao i Srbija ni manje ni vise. Kakvi crni etnicki cisti entiteti pogotovu kada su fabrikovani kao rezultat jedne politike (Milosevic - Seselj) koja je to od pocetka htela da postigne tim ratom - to ceo svet i zvanicne odluke medjunarodnih sudova potvrdjuju. sa te strane je jasmila u pravu a i kao umetnik ima to pravo da kaze jer je to i njena zemlja.

Dare_Ilidza

pre 17 godina

Opet nas porede sa Njemcima. Njima nisu dali dio teritorije da se nacisti setaju, nego su ima dali cijelu Njemacku. Republika Srpska jos uvijek nije nezavisne drzava. Tako da ti nazovi "zlocinci" nisu nista dobili.

vladimir

pre 17 godina

Dopada mi se poredjenje, krajnje je suvislo!? samo ima jednu malu manu. Bosnjaka procentualno u BiH danas ima vise nego pre rata. Uz sva stradanja koja su doziveli, vise je Srba i Hrvata raseljeno i pobijeno nego Bosnjaka. Jasno je da statistika moze da zavara, ali kakav je to genocid u kom jedna nacija bude brojnija posle nego pre genocida. Ovo je rasisticka izjava prema Srbima jer smo svi obelezeni kao genocidni narod, zato bi nju trebalo pitati o shvatanju ljudskih prava. svaka krivica je individualna a ne kolektivna....

Jakov

pre 17 godina

... ona kaze da se u Republici Srpskoj i dalje setaju ratni zlocinci. A gde se seta Nase Oric????
Moramo biti objektivni i sagledati obe strane uvek....

alpline

pre 17 godina

Šta ste se svi obesili na Kusturicu. Čovek je lepo rekao "Nobody is perfect". Šta mislite odakle sve one pare za umetnost italijanske renesanse? I šta fali toj umetnosti?
"Bošnjacima" smeta RS. Oni bi "demokratsku" unitarnu Bosnu u kojoj odlučuje većina- čitaj oni. U stvari svoje ciljeve koje u ratu nisu potigli žele postići istrajnim davljenjem međunarodne zajednice pričom o krivici. Krivici Srba i krivici sveta jer im nije potpuno stao na stranu. Da li zaista ijedan "Bošnjak" veruje da bilo koji Hercegovac, pravoslavac ili katolik svejedno, vidi Sarajevo kao svoj glavni grad?

Ritter

pre 17 godina

Nisam gledao "Grbavicu" ali posle ovakve izjave gubim zelju da ga vidim. Ako je ova jednostranost posmatranja prenesena i u film on sigurno nije dobar. A u vezi poredjenja sa Jevrejima: oni sigurno nisu bili naoruzavani od strane bogatih arapskih zemalja i nisu angazovali stotine Mudzahedina da ubijaju neduzne mladice koji su bili na odsluzenju regularnog vojnog roka u bivsoj JNA.

kuku

pre 17 godina

Polako polako. Nas narod kaze "za svadju trebaju dvojca" tako da ni "vi" ka ni "mi" niste bili srculenca. Uostalom sto se pravde tice i kako se ona deli smo videli na primeru dragog vam Nasera Orica. Tako da pustite me ovakvih glupih tekstova koji samo generalizuju stvari a ne ulaze u srz problema. Nije u tom ratu bilo nevinih i gresnih, dobrih i losih, samo je bilo jacih i slabijih i to je to.

vinetu

pre 17 godina

A ja se pitam, po teoriji G-dje Zbanic, cije su djavolske pare u tom slucaju donirale 'Grbavicu'. Takodje mi je cudno da ovakve izjave stizu tek sada i ovo delo boje Muslimanskim interesom u cilju rusenja RS. Nikada G-din Emir Kusturica nije imao politicki komentar niti politicki zahtev nakon emitovanja svojih filmova. Sve sto je zeleo da nam kaze cinio je to kroz film.

Stojan

pre 17 godina

To sto gospodja tvrdi moglo bi da se primeni i na Muslimane koji su pocinili genocid (zajedno sa Hrvatima) nad Srbima u II Svetskom ratu pa su za to nagradjeni nacionalnoscu od druga Tita. Ali ako ona misli da ce ovakvim izjavama nesto da promeni, vara se. Samo raspiruje dalju mrznu koja je ocigledna iz njene izjave.

Danica

pre 17 godina

Slažem se sa gospođom da nacionalizam nije zaustavljen na području bivše SFRJ i da ratni zločinci i dalje šetaju među nama. RTS jeste vršila fašističku propagangu od koje su još uvek mnogima isprani mozgovi. A ovo da su Srbi nagrađeni za genocid, nemam komentar.Sam naslov ove vesti izazvaće negativne komentare.

cober

pre 17 godina

Iznervirala me je definitivno.
Prvo sam mislio da apelujem da skinete taj clanak.
Ali mozda je i bolje tako..
da zna ko nije znao (ako ih ima), da ne zaboravi ko je zaboravio tu mrznju prema nama, prema svemu sto je srpsko..
Mozda i ne mozemo da dopustimo da svako "pljuje" po nama ali ne morama pri tomo jos i aplaudirati i praviti istima i istomisljenicima premijere u Sava centru.

Ugrozeni Srbin

pre 17 godina

Vrlo ruzne reci jedne mlade i uspesne zene. Ona bi trebalo da se zapita da li je u tom ratu postojala samo jedna strana koja je cinila zlocine ili su svi ucestovali u tome.
Naravno za sve su krivi Srbi, kao sto je i uvek bilo u zadnjih 15 god. Najbolje bi bilo da ih uopste nema pa bi svi okolo mirno spavali. Trebalo bi da budu malo inovativniji. Ruzno je tako pricati na trecem mestu gde vas i Srbe ljudi ne poznaju.

Ivan

pre 17 godina

Bez obzira sto se slazem sa delom u kojem rediteljka govori da Bosna ne treba da bude nacionalno opterecena zbog sopstvene buducnosti, mora se uzeti u obzir istorijski konteks pre svega i mentalitet ne samo Srba u Bosni vec i ostalih naroda koji tu zive. Pre svega nemoguce je u ovom trenutku preci na otvoreniji model jer vecina na zalost nije za to spremna u sve tri etnicke grupe (kad kazem vecina mislim na obicne gradjane). Zalosno je sto se ne radi nista na njihovom pomirenju vec se situacija jos vise radikalizuje. Mislim da ako se stvari ne promene BiH ce biti drzava sa najslabijom perspektivom u regionu.
Ostale izjave su deo dnevno politicke propagande i neukusno ih je komentarisati.

BigMuzzy

pre 17 godina

Ja je u potpunosti razumem ali sa druge strane ogledala. Doticna verovatno jos nije bila na Kosovu nakon 99-te pa njeno neznanje u ovom slucaju nije njeno opravdanje. U RS bar ako nista drugo postoji neogranicena sloboda kretanja!
Meni je razumljivo odakle ova kampanja protiv Srbije i Srba jer prica o raspadu SFRJ jos nije gotova i da bi se konacno zavrsila svetu su jos uvek potrebni negativci kako bi bez njihove "grize savesti" presudili "po pravdi boga?!" i Srbima izvadili poslednji zub iz usta.
Inache film nisam jos pogledao ali cu ga sigurno pogledati.

Beogradjanin

pre 17 godina

Meni je iskreno žao da neko ko bi terbalo da bude intelektualac tako jednostrano gleda na istoriju i stvari koje se dešavaju na ovim prostorima vekovima pa i u prošloj deceniji. Ove teze koje je ona iznela su začudjujuče i žalosne. To što ona tvrdi bi bilo isto i kada bi obrnuto rekli da su Bošnjaci dibili državu kao nagradu za genocid nad Srbima i Hrvatima ili da su Hrvati dobili državu kao nagradu za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu. Ne zaboravimo ni to da svi ratni zločinci NDH, Italije, Nemačke nisu izvedeni pred lice pravde. Takodje su mnogi saveznički vojnici, oficiri pa i partizani napravili ratne zločine pa umesto da im je sudjeno proglašeni su za heroje. Ne zaboravite gospodjice da su zločine napravili i Bošnjaci i Hrvati pored Srba nad drugim narodima. Uostalom kad smo već kod sudjenja za ratne zločine pitao bih je da li je pravedno da se za ratni zločin nad civilima i genocid dobiju samo dve godine zatvora kao što je dobio Naser Orić? Za nju verovatno Naser Orić nije zločinac nego narodni heroj iako je odgovoran za pokolj preko 3000 srpskih civila na području Srebrenice i Bratunca u periodu od 1992-1993 i to pod okriljem snaga Ujedinjenih Nacija. E to je frustrirajuće u BIH. Frustrirajuće je i da se na jednoj strani optuženi za ratne zločine osudjuju na 40 godina zatvora a na drugoj puštaju na slobodu. Frustrirajuće je i to da se jedne žrtve tragedije ističu a druge skrivaju i zanemaruju. Frustrirajuće je i da se zločini počinjeni nad nebošnjačkim stanovništvom u Sarajevu tokom rata danas prikrivaju i to od samih političkih predstavnika Bošnjaka. Frustacija u BIH je u i tome da politički vrh Bošnjaka želi centralističku državu u kojoj bi oni odlučivali u ime svih po njihovim merilima i merilima Bošnjaka. Razmišljanje koje je dotična iznela je još jedan od milion razloga za nezavisnu Republiku Srpsku pa i hrvatsku Hercegovinu, pa frustracija više neće biti. Podsetio bih je i da je povod za rat u BIH bilo pucanje i ubijanje svatova u Sarajevu samo zato što su Srbi. Danas se toj osobi sudi za ratne zločine nad Srbima i pripadnik je bošnjačkog naroda. Što se tiče optužbi po pitanju fašizma u devedesetim bošnjačko rukovodstvo na čelu sa Izetbegovićem nije bilo ništa bolje od MIloševićevog režima protiv koga je ako Jasmina ne zna u Srbiji već tada bio veliki deo stanovništva. Što se tiče pa Bošnjaka u BIH većina je i dan danas za Izetbegovićevu politiku politiku da cela BIH treba da bude uredjena po merilima Bošnjaka. Na žalsot BIH kao takva ne može opstati kao što nije mogla ni SFRJ. A ako ne zna zašto je RS dobila status taj koji ima neka pročita malo istoriju i ustav iz 74 koji je i ozvaničio raspad i uništenje SFRJ. Srbi u BIH su dobili svoj entitet jer su jedan od tri konstitutivna naroda u BIH. To znači da ni jedno bitno pitanje ne može da se donese bez saglasnosti predstavnika sva tri naroda. Iz tog razloga je i došlo do rata u BIH. Srbi nisu hteli da izadju iz SFRJ Bošnjaci i Hrvati su to hteli. Srbi i Hravti su uspeli da se dogovore oko podele teritorije u BIH dok su Bošnjaci sa Izetbegovićem na čelu to sve opstruirali i kao i danas i tada su hteli centralistički uredjenu republiku u kojoj bi oni vodili glavnu reč. E to su uzroci rata i frustracija. Hrvati su na kraju pod pritiskom Ameriki pristali da udju u federaciju zajedno sa Bošnjacima iako i oni sami ni dan danas to ne žele. Svi dobro znamo da za BIH i reprezentaciju BIH u svim sportovima navijaju samo Bošnjaci ostali pak za svoje matične države.

Ненаграђен

pre 17 godina

Нису Срби једини чији је национализам "награђен".
Како то да се не осуђује етничко чишћење Срба из Хрватске, чији је национализам такође "награђен", или етничко чишћење и прогон Срба из Сарајева, Мостара и централне Босне, чиме је Муслимански национализам "награђен".
ОК, казнили бисмо Србе укидањем Републике Српске.
Чиме ћемо да казнимо остале национализме?
Празне приче како је Милошевић био једини сатана, док су Изетбеговић и Туђман предводници "демократских" покрета дефинитивно нигде више не пију воду.

Nebojsa

pre 17 godina

Bosna je drzava tri konstitutivna naroda, tako da Srbi u njoj moraju da imaju ista prava kao i Bosnjaci i Hrvati. Upravo je u tome problem, dakle, kada se raspadala SFRJ, Bosnjaci i Hrvati su nadglasali Srbe u zelji da stvore samostalnu BiH, tako da ako ne bi postojala RS, Srbi ne bi mogli da zastite ni minimum svojih prava jer bi uvek bili nadglasani od bosnjacko-hrvatske strane.

Dragana,Frankfurt

pre 17 godina

Ne razumem sta je rediteljka htela ovime da kaze.
Svako ima svoje misljenje o kvazi-ratu koji se desio na nasim prostorima.Dok jedni pokusavaju da zaborave i krenu dalje,drugi, kao i vi, zive jos uvek "crne dane".
Ono sto ne volim, jeste kada neko, kao doticna rediteljka, mesa umetnost i politiku. To pravome umetniku nije potrebno da pokaze svoje kvalitete.
Emir Kusturica je veliki reditelj, jako hvaljen i priznat u svetu kao takav. Njegovi kvalitetni filmovi sluze ljudima da se pozabave i nasmeju drugim temama. Nije otisao u stereotip po principu "stavljam na platno muke koje su zadesile sve nas".
Smatram da je jako ruzno uplitati njega u svoje reklame. A i to gde je neko odabrao da zivi, je licno njegova stvar, jer koliko vidim da je izabrao drugu zemlju, do ovakve izjave ne bi ni doslo.
Pa sta je to, draga gospodjo/gospodjice, nego nacionalna mrznja?
Jako losa reklama za vas imidz, jer je patnja bilo na svakoj strani.

starkravingmad

pre 17 godina

Da vidim mogu li nesto da kazem, a da ne budem "vakcinisan i strpan u karantin"... Dakle, neobicna mi je ta opsjednutost mladjane Jasmile izvjesnim Emirom K. Pa, nije ni ona skuckala pare za film prodajuci deset u pola s lukom na Bascarsiji! Uostalom, nije valjda Emir K. jedini koji je snimao filmove u SRJ, odnosno Srbiji u to vrijeme, bas kao sto nije ni ona jedina koja je snimila film u BiH (vidjeti finansijere filmova Ademira Kenovica, Danisa Tanovica itd.). Jasmila k'o da je Srpkinja - stalno u tudje dvoriste viri!

zabrinuti,Holandija

pre 17 godina

Da. Razumem gospodju. Kusturicu niko tamo nece razumeti i opravdati ali ne zbog toga sto je radio i stvarao po Srbiji vec zbog toga sto se vratio svojim korenima.

vlada

pre 17 godina

Rediteljka je potpuno u pravu nacionalizam na prostoru prethodne SFRJ nije nestao, iz ove izjave bi ona to trebalo najbolje da zna i da pocne od sebe. Nikako da pomene one mudzahedine koji su dobili drzavljanstvo BIH a koji su olicenje nenacionalizma i suzivota.

Vanstranacki analiticar

pre 17 godina

Bila je mala pa nista nije znala. Od tada pogresne knjige citala pa opet nista istinito nije saznala.
Steta sto ce svoj reziserski talenat protraciti na reafirmaciji fundamentalistickih ideja Izetbegovica. Ako ovo procita da zna jos nesto: ja mislim da su u svim republikama tada bili svi isti i da ih je sve trebalo politicki amortizovati visedecenijskim zatvorom( Milosevic, Karadzic, Kucan, Djukanovic, Tudjman ...i dr), kao i da smatram da BiH treba da bude federacija sa tri republike: Republika Srpska, Republika Hrvatska i Republika Bosnjacka - jer je Dejtonsko resenje invalidno utoliko sto je ortodoksne muslimane vezalo u cvor sa ortodoksnim rimokatolicima.
Ali nije lepo da jedna mladjana intelektualka proziva jedan narod od koga dedovinom mozda potice.

dragan_de

pre 17 godina

Drugarica nije skroz na pogresnom putu, nacionalizam je kod nas velika bolest, cega nas je deda Tito pokusao da oduci, ali nje ni on mogao sa svima da izadje na kraj, a sa Nemcima nije bas dobro pogodila, jer za razliku od nemackih fasista koji su zapalili citav svet, kod nas je bio gradganski rat, sto znaci unutar jedne zemlje sa cim se nekolicina na vrhu nije slozila ili bolje receno ponasali bezobzirno, naravno tu i tamo su postojali navijaci sa zapada odn. istoka
Mozda su sad konacno shvatili mudre reci dede.

objektivno

pre 17 godina

Ma, daj Jaslina, ohladi malo! Tema tvog filma je univerzalna ratna prica. Na zalost, takvi uzasni dogadjaji prate ratove. Ni jedna, ni druga, ni treca strana u tom smislu nisu niti bolje, niti gore jedna od druge. Prica iz tvog filma je prica sve tri strane koje su ucestvovale u ratu i ne daj Boze da se takve strahote ikada vise ponove.
Film treba da govori sam za sebe, sam da daje poruke, a ne da nam ga ti prepricavas i tumas sta li si to, boze, htela da kazes.
I zasto se kacic Kusturice? Covek se vratio korenima i to je njegova licna stvar.
I naravno da mozes da glasas i za predstavnike bilo kojeg naroda u BiH. I u jednom i u drugom entitetu se itekako nalaze presstavnici sva tri naroda pa ti izvoli i glasaj, mada sam sigurna gde odlazi tvoj glas.
I samo jos jedno, Srbi u BiH nisu dobili nikakvu nagradu, Republika Srpska je stvar odluke konsitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini. To je samo odgovor na proglasenje suverene, samostalne i MUTIvitamnske BiH 1991/1992.

Rot Front

pre 17 godina

Jedno je umetnost, drugo je politika. Lose je sto je Kusturica saradjivao s RTS, ali to njemu kao umetniku ne smeta. Puno je umetnika saradjivalo s raznim klerikalistickim, nacistickim, staljinistickim i kapitalistickim rezimima - pa su opet stvarali velika dela. Ova reziserka je politicki korektnija od Kusturice, al ne moze da se poredi s Kustom u onome cime se oboje bave.

sarajlija

pre 17 godina

Zelite celovitu bosnu madam, pa sto ste je onda cepali, bila je celovita ali je pocepana ubijanjem srpskih svatova ..... ne secate se zelenih beretki, odbijanja i ubijanja JNA... sta su bili krivi momci 18-19godina pa da ih spaljujete, sta su bili krivi svatovi pa da ih koljete...secate li se Cemernog... srpsko selo kog je noc pojela niko ziv nije ostao a niko nije ubijen vatrenim oruzjem.....misli te o tome pa snimite jos koji film.

aleksandar

pre 17 godina

Gorak je umetnicki hleb.... Ljudi ce svasta da urade za malo slave. Nazalost, Andy Warhol je bio i prosao i to u proslom milenijumu. Doticna dama bi trebalo da se potrudi da svojoj kulturi da jos neki dobar film (predpostavljam da joj je to glavna delatnost) , a da vremenu ostavi da sudi o dogadjajima. Ono sa cim ne moze da se pomiri treba da raspravi kod psihijatra ili na sudu...

Laszlo von Sombor

pre 17 godina

... Pokusava da predstavi sebe kao borca protiv nacionalizma a u isto vreme naziva SVE Srbe ili nacistima ili njihovim simpatizerima. Ne moze to tako ba...

sonsi

pre 17 godina

Mlada rediteljka verovatno misli na srbe iz Bosne, ili?
Ja se, iz Novog Sada, apsolutno ne osecam nagradjenim nicim iz proslog rata. I ne treba. Za mene je BiH strana drzava. To kako vi u njoj zivite je na vama da odlucite. RS je deo vase zemlje, nadam se da ce tako i ostati.
Sto se tice E.Kusturice, setimo se samo pevaljke u "mackama" koja sa cvetom u kosi peva "ja volim te jos...", ili kokain mafije koja na kraju zavrsi u septickoj jami! Hahaha, pa ako to nije osvrt na sponzora, sta je onda? Bas je dobra ideja uzimati cash od Milosevica&Co, praviti se kako su oni super, a posle ih zaje*ati!
p.s. meni se vise cini da je rediteljka malko ljubomorna na svog prethodnika.

Zoran

pre 17 godina

Njena izjava je ekploatacija holivudskog stereotipa tj. crno-belog shvatanja stvarnosti i istorije. Ignorisanje zrtava jednog naroda(srpskog) je korak do novog genocida.

dr Ziv a go

pre 17 godina

Nije li i ova izjava jasno svjedocanstvo promasenosti doticne drzavne tvorevine? Time ne zelim reci da je podjela Bosne i Hercegovine spasonosni recept koji ce rijesiti sve probleme ali mozda ni tu opciju ne bi a priori trebalo odbaciti. Zarad mirnog zivota prezivjelih stanovnika te teritorije. Jer, drzava valjda postoji zbog ljudi koji u njoj zive a ne obrnuto?

Gugi

pre 17 godina

Ima i nas koji smatramo da žena ima pravo. I nitko ne kaže da su Srbi genocidni, već da su ondašnji (a nažalost ima ih još i danas) srpski političari i oficiri provodili genocidnu politiku. A to što im se sve obilo o glavu, to je druga priča. Da se razumijemo, žao mi je svih žrtava, i što se mene tiče bio sam spreman živjeti još godinama u bilo kakvoj zajednici sa Srbima, ali srpska politika nije htjela ni čuti za manje od potpune kontrole nad državom u kojoj su svi Srbi. To pitanje nikada nitko nije postavio. Zapitajte se, kada je srpska strana pružila neki ustupak u pregovorima, svojevoljno dakako? Nikada, jel tako?!

emina

pre 17 godina

malo slave i vidi sta se dogodi!!! pa zar zadatak umetnika nije predstavljanje stvarnosti onako kako je on vidi? a ne posezanje za govornicom i donosenje presuda. Ja sam Muslimanaka, zivim u Beogradu i prijalo mi je to sto sam dobila posao u srpskoj firmi u kojoj je postavljen uslov: treba zaposliti pripadnike manjina. Sta je lose u tome sto je snimatelj jedne a producent ili asistent druge nacionalnosti ili veroispovesti. Pa, samo cemo tako, radom, uspeti da se medjusobno prihvatamo- a svakako ne izjavama o tome ko je genocidu skloniji. Cije god pare da je Kusurica prihvatio, on je na kraju uradio nesto po cemu ga svet prepoznaje ( ni ja ga, licno, ne volim kao reditelja) a samo smo ostali jos mi, jadni i bedni, da cak i sa nasih umisljenih najvisih pozicija postavljamo ovakva nedotupava pitanja. Nazalost, i Jasmila je jedna od nas.

srce

pre 17 godina

Dobro je da ste bar ove komentare pustili, sa kojima se sav normalan Svet mora sloziti. Postavlja se pitanje, ko stoji iza Zbanicke? Verovatno su djavolske pare kupile nagradu u Berlinu jer posle odgledanog neka me ubede FILMSKI eksperti da je isto zasluzio. Srbi nagradjeni za genocid?! Nigde nas vise nema gde smo vekovima bili. U Mostaru gde su moji naseljeni preko 400 godina, samo jedan razlog ima zasto vise ne mogu tamo ziveti: SAMO ZATO STO SAM SRBIN. A pre zadnjeg rata u Mostaru je zivelo 40000 Srba, a danas sa onima koji su se vratili nema ni cela 1000. AFERIM Zbanicka!

Milenko

pre 17 godina

Dakle, ima li kraja tuznoj prici zvanoj BIH?
Da li je moguce da i umetnici i intelektualci i dalje daju ovakve izjave?
Da li bi trebalo da su svi Srbi otisli iz BIH (kao iz Hrvatske) i da, kao porazenima u ratu, nemaju pravo ni na teritoriju ni na samoupravu?

Sustina

pre 17 godina

Iza sve te gradjanske retorike, iza fasade kulture, krije se najobicnija zelja za unitarnom BiH.
Od silne zaslepljenosti, ne vidi se cinjenica da su razlozi koji se zameraju Srbima (i RS) potpuno isti sa razlozima zbog kojih je (navodno) BiH izasla iz Yugoslavije. Srbi iz RS nisu zeleli unitarnu Bosnu pre rata, a ne zele je ni sada.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

E pa devojko, sta si ti to uradila da se situacija popravi? Upires prstom, a zvucis kao da bi radije uprla pusku. I sta onda ocekujes? Meni licno ovo zvuci kao govor mrznje - kaznjivo delo (makar u evropi), ali sta ja znam.
Ali ja ne bih nikako podlegao propagandi kojoj si ti podlegla: i ti i ja i svi zivi znamo da je bilo koljaca i ubica na svim stranama (a da je razlika jedino u tome sto je srpska strana bila jaca). A moglo bi da se kaze i da je cela BiH zasnovana na genocidu, zar ne? I to sa isto onoliko tezine kao i tvoja tvrdnja.
To sto kritikujes Kusturicu je tvoja stvar, samo sto si malo pogresila u izjavi. Naravno, sa svoje strane - jer ko je tebi dao novac? Ciju propagandu ti vrsis? Kusta makar rece da je covek i kao takav moze da pogresi, a ti? Ti za sebe zauzimas stav moralne uzvisenosti, cistine i istine. Naravno, u pravu si. Samo u svojoj, glavi, ali i to ti je dovoljno.
Predlazem ti da malo iskuliras, da prestanes da mislis o ljudima obojenim zelenom, crvenom i plavom i da pogledas kako sve to izgleda iz necijeg tudjeg ugla. Tako se problemi resavaju, a ne zabijanjem glave u pesak i upiranjem prstiju....

srdjan

pre 17 godina

Devojko, snimi jedan ljubavni film pa cemo da se ispricamo. Mani se politike jer ovako, kaceci se stalno za rat i nacionalizam, postajes i sama ratni profiter jer gradis karijeru upravo na krilma tog zla. Ostavi i Kusturicu i Felinija i sve ostale rezisere i gledaj samo svoje stvaralastvo. Pa nije valjda da si odlucila da snimas dobre ili lose filmove zbog toga sto je Kusturica bio ovo ili ono. Osim toga, zatvaras vrata (postenim) kriticarima iz Srbije koji nece imati kurazi da eventualno iskritikuju tvoj sledeci film posto ce to biti protumaceno kao osveta srpskog lobija ili slicno. Jednostavno govoreci, ovako dovodis u pitanje sopstvenu karijeru. Osim toga odluci se: ili film ili politicka partija, ucesce na izborima, itd.

Sladjana

pre 17 godina

Nisam gledala njen film pa ne mogu da komentarišem. Ipak, mislim da mora da prođe još mnogo vremena kako bi se sa vremenske distance govorilo o događanjima u BiH. Svi zajedno su propatili i teško je izmeriti ko više a ko manje. Ali izjava da je Republika Srpska nagrada za genocid je besmislena.

Miladin

pre 17 godina

Nevidjena anti-srpska izjava. Republika Srpska je teznja srpskog naroda da sam odlucuje o bitnim pitanjima svoje sudbine, a ne da budu preglasavani i pod patronatom muslimana. A poredjenje fasizma i Republike Srpske je netacno, bezobrazno i drsko. Nemam reci razumevanja za Mirjanu Karanovic koja je glumila u filmu jedne mlade muslimanske fundamentalistkinje!

Milan

pre 17 godina

O kakvoj nagradi govori ova zena? Ko je i zbog cega nju nagradio? Ona umetnik? O kakvom zlocinu ona prica?! Ja sam SRBIN i moje roditelje nisu ubili Srbi nego Muslimani!!! I pored svega toga, ja nikada, ponavljam, NIKADA, nisam optuzio sve Muslimane kao sto ona radi za Srbe. Umetnik? Ne, ona je #&^@*&!!

ma_smucilo_mi_se

pre 17 godina

Ne znam kada sam poslednji put napisao komentar, ali sada evo moram, jer odavno (to jest, od kako sam prestao da citam i slusam sta pricaju oni iz SRSa) nisam procitao izjavu koja je tako nonsalantno uvredila tolike grupe, i Srbe i Jevreje, a uspela je cak i Kusturicu da uvede u pricu. Poredjenje je ne samo neprimereno, nego i neukusno i otvoreno antisemitsko jer banalizuje velicinu jevrejskih zrtava.

Ali, 'ajde. Naravno, gospodjo, u pravu ste. Svi znamo da po ostatku BiH, van fasisticke, genocidne i Bog te pita kakve ne RS, setaju samo humanisti, intelektualci i ini filantropi. Dok oko njih dugokosi hipici pevaju pesme o ljubavi i slozi medju ljudima, predvodjeni Naserom Oricem koji tercira na sitari.

GT

pre 17 godina

Sta reci? Talentovana osoba sa provincijskim kompleksom! Uz to jos pokusava da bude "intelektualka". Najogore od svega je (ako se izuzme njen licni nacionalizam i uskogrudost) sto pokusava da stvori poziciju pljujuci druge. Vrlo civilizovano i svetski. A o cinjenicama (na primer da pored srpskih zlocinaca koji mirno setaju, i jedan Naser Orlic ne samo da seta Sarajevom, nego mu se priredjuje zvanicni docek)...ma one nisu vazne. Politicka koreknost jeste.

LoShmi

pre 17 godina

Auuu!!! Ljudi (moji prijatelji, rodjaci, ja) se trude da predju preko svega sto se desavalo, uz priznanje o poklon svim, ali svim zrtvama, bez kaklulisanja cije su vece. Ali, posle ovoga. Covece, pa gde ti zivis?!!! U federaciji ne setaju oni koju su ubijali?! Jel?! Pa ja ovde u Nisu ima puno prijatelja koji su i iz Sarajeva, Tuzle. Srebrenice, i nemoj ti nama da pricas ko su zlocinci a ko nisu. UFFF! Kako me je iznervirala!!! ...
Ti ces nekom da delim moralne lekcije, ti koja si dobila medveda samo zato sto je politika tako htela. Uporno se trudim da izadjem iz ovog tamnog vuilajeta, ali kada cujem, procitam ovakve izjave onih koji bi trebalo da budu nosioci neke druge buducnosti sav se najezim. Onda i shvatim zasto je doslo do sukoba, zbog takvih kao sto je ona, koji svoje licne frustracije nisu mogli da smire, koji su mislili da vrede nesto vise i da njihova rec vredi nesto vise i koji su stalno potpirivali vatru na ovim prostorima. Naravno, krivica lezi i na medijima koji ovakve izjave prenose. Ne osudjujem B92, mozda je ovo i trebalo da se cuje. Ali, ponekad preteruje i i B92. Dovoljno je ruznih vesti u ovoj zemlji, dovoljno je nas narod ostrascen, napacen i iskljuciv i bez ovakvih izjava da bi vi sada dolivali so na ranu koja jos nije zarasla, niti ce uz ovakve izjave....

UF, al me iznervirala.

Guliver

pre 17 godina

Republika Srpska je ustanovljena pre "genocida"... onda kad se raspala BiH po nacionalnom šavu. U ratu se desilo šta se desilo, ali je bilo jasno da tri naroda ne žele da žive zajedno. Druge opcije 1995-e su bile potpuna (i mnogo skuplja i duža) okupacija BiH ili proterivanje jednog od naroda iz iste. Žbanićkin film se zove "Grbavica" što je malo provikativno za Srbe, jer je to za vreme rata bio njihov deo Sarajeva koji je Daytonom dat Federaciji i svi Srbi su ga, uz paljenje, napustili.
Ovde se priča u stvari vraća na uterivanje i raspirivanje bratstva i jedinstva od strane Bošnjaka prema drugima u BiH – slično onome kako su to Srbi radili na nivou SFRJ. Znamo šta je bilo sa SFRJ… a identično je i s Bosnom dok postoje ovako dijametralni pogledi na sopstvenu zemlju… zato jedni svoju zemlju zovu “Bosna”, a drugi “Republika Srpska”, “Livanjski kanton hrvatski”. Žbanićki je srce možda na mestu, ali ona radi u korist raspadanja BiH.

Milenko

pre 17 godina

Nemoj Jevreje pominjati Jasmila, oni su u II svetskom ratu bili žestoko ubijani, a sada oni žestoko ubijaju uz blagoslov USA i EU. Nemoj pominjati stvari i stavove, ako sa time nećeš nešto dobro doneti. Svaka država se radja u krvi, predaka ili potomaka. I to je danak koji mora da se plati, na žalost. Stvari nikada do kraja neće biti raščišćene, sve dok ljudi ne počnu da gledaju svoja posla a ne da polemišu o nacijama. Treba razgovarati sa svim stranama u nekadašnjem sukobu da bi se dobila mudrost i gradila bolja budućnost. Od ovakvih izjava nema niko koristi, a najmanje tvoji sunarodnici. A ko želiš jedinstvenu BIH jednog dana, onda ljude moraš udruživati a ne unositi raskol.

Snezana

pre 17 godina

Tuzno i jadno. Nacionalizam u najgorem vidu jer dolazi od intelektualca. Pa Jasmila sve ljude iz RS drzi za genocidne - kako je tada uopste moguce razmisljati o zajednici sa genocidnim ljudima? Mnogo mi je zao Bosne ali tamo je strasna propaganda po svim listom medijima - da je bosnjacki narod nesrecna zrtva i da su strasno ugrozeni, da ih niko ne razume itd. A iste takve floskule je koristila i Miloseviceva masinerija... Ali Jasmila evo pokazuje da ne mogu Bosanci iz tudjih gresaka nista da nauce...Mnogo mi je zao.

BAJA

pre 17 godina

Ja bih vise voleo da je ostvarenje ove rediteljke prikazano u rubrici "Kultura" i da se bavimo time. Ovako, neko ko nije politicar kaze nesto, mi se svi popalimo, pa taj neko postaje poznat po svojim nekompetentim izjavama umesto po zanimanju kojim se bavi. Stoga, samu izjavu necu ni komentarisati.

Ubiparic

pre 17 godina

Republika Srpska jest rezultat rata koji je zaustavljen Dejtonskim sporazumom. Cinjenica je da je mnogo ljudi pobijeno, a najvise nastradalih je medju najbrojnijim narodom u BiH.
Kada je jesenas u Zenevi (ili gdje je vec bilo) povodom desetogodisnjice Dejtona organizovan skup, Karl Bilt, dugogodisnji ucesnik mirovnih pregovora na Balkanu kao i prvi Visoki predstavnik MZ u Bosni rekao je otprilike ovo:
"Nije jos sazreo politicki trenutak da se postavi pitanje u cemu je razlika izmedju Dejtonskog sporazuma 1995. i Kutiljerovog (predratnog) sporazuma 1992. Razlika je u vise od tri godine ratovanja i 200 000 mrtvih."

Dakle, da podsjetimo one koji su to zaboravili. Doticni PREDRATNI Kutiljerov sporazum je podrazumijevao kompromis: nezavisna BiH i federalno uredjenje BiH gdje bi svaki narod imao svoju jedinicu. S tim kompromisnim rjesenjem, a koje je bilo povoljnije sa stanovista muslimanskih interesa od kasnijeg rjesenja iz Dejtona, slozili su se svi tada demokratski izabrani predstavnici naroda. Izetbegovic se medjutim potom predomislio (ne zelim ovdje spekulisati iz kojih razloga, mada ima realnih teorija i o tome) i dobili smo rat u BiH. I Republiku Srpsku.
Treba dakle shvatiti da, i da nije bilo rata (a mogao se izbjeci) nesto slicno RS (srpska federalna jedinica) bi postojalo. Jednostavno, multinacionalna SFRJ se raspala zbog zadovoljavanja etno-nacinalnih teznji i to nije moglo proci bez posljedica po republiku koju su s pravom zvali Jugoslavija u malom. Price o nekakvoj Gradjanskoj BiH 1992. su bajke za malu djecu imajuci u vidu da je ogromna vecina stanovnika BiH tada glasala za nacionalne partije.

DijasporacEU

pre 17 godina

Neverovatno koliko te bosanske 'intelektualce' boli Kusturica. A on se nesto ne nervira. Pre neki dan mu je bila slika u novinama kako pijucka kafu sa Gabrijelom Garsijom Markezom. Za dobrim konjem prasina se dize.

Marolli

pre 17 godina

Ono sto me kod Bosnjaka fascinira, to je apsolutna nespremnost da osude sopstvene zlocine od strane i pojedinacno svakog od njih. I tu se vidi koliko Srbi normalnije, realnije i sa vise trezvenosti razmatraju pitanje ratnih zlocina. Ovde ce vecina vec odavno osuditi ratne zlocine koje su ucinili nasi sunarodnici, dok se u Sarajevu monstrumu kakav je Oric priredjuje svecani docek. To sto je medju zrtvama gradjanskog rata najvise Bosnjaka, posledica je narodne izreke: ko je jaci, taj tlaci. Da je bilo obrnuto, verujem da bi nas Bosnjaci zasipali cvecem iz topova?! Tipican primer za ovo je drugi svetski rat, kada su cifre (nazalost milionske) "bile na nasoj strani". I kao sto je RS ociscena od Bosnjaka i Hrvata, tako je i federacija ociscena od Srba, zasto se ovaj Dino pravi lud dva puta?
A posto je od svih ovih dogadjaja proteklo izmedju 11 i 15 godina, oni se vec mogu sagledavati u istoj istorijskoj ravni kao i dogadjaji iz WWII. Istorija je uzrocno-posledicna nauka, tako da treba reci ko je uz Hitlera u SS uniformama pokusavao da zatre srpski narod, i ko je kao drzavni projekat broj 1 stavio istrebljenjen Srba iz NDH. Republika Srpska je samo nagrada mojim sunarodnicima preko Drine, sto su se uspravili i sprecili da im se to ponovo dogodi.

CROAT

pre 17 godina

Našla je gospođica Zbanić da govori o nacionalizmu, a upravo je njen govor očiti primjer nacionalizma! Sve su krivi drugi, mi smo žrtve, nad nama je izvršen genocid, drugi su nagrađeni a mi smo kažnjeni...Gotovo da perverzno podsjeća na Memorandum SANU koji je bio Miloševićeva inspiracija. Muslimani Bosne žele dominaciju u toj zemlji koju bi postigli preglasavanjem. Koriste staru mržnju Srba i Hrvata pa ponekad uspjevaju da pridobiju Hrvate za svoje ciljeve, no u stvari su i s nama u hladnom ratu. Paradoks svih paradoksa je da bi se po pitanju Bosne, gdje se srpski i hrvatski interesi sve više približavaju moglo desit da ova dva međusobno zakrvljena naroda počnu surađivati, jer im je voda došla do grla.

komentar sa Istoka

pre 17 godina

Tesko da ce BiH ikada biti blizu bilo kakve "unitarne" drzava ako pored muslimanskih politicara i muslimanski umetnici nastavljaju da dolivaju ulje na vatru. Ovakva sramna izjava upravo jos vise deli Bosnu, ne spaja.

Ivan beg

pre 17 godina

Na srecu, Bosnjaci, Srbi i Hrvati su bili i bice susedi u Bosni. Ukoliko iskreno zele da Bosna opstane svi moraju da se pomire sa nekim stvarima. Repulika Srpska nije nagrada za genocid vec politicki ustupak Srbima za nezavisnu Bosnu koju Srbi nikada nisu zeleli. To je politika koja vodi bar malo racuna o zeljama 99% bosanskih Srba koji nisu zlocinici.
Sto se tice zlocina, niko od krvnika ne sme da se slobodno seta i to treba da bude najvazniji cilj svih Bosanaca. Takodje, potrebno je iskreno pokajanje i iskren oprostaj. Jer danas je vecini Srba jednako zao zbog Srebrenice kao sto je vecini Bosnjaka i Hrvata zao zbog Jasenovca. A ova dva zlocina su povezana, mnogo vise nego sto i vecina Srba misli. Koliko god se u Sarajevu i Zagrebu upinjali da dokazu kako izmedju ovih stvari nema nikave veze, cinenice govore suprotno, pogledajte samo obrasce zlocina i praksu.

neny

pre 17 godina

Dobro, ako je RS plod genocida, cega je unitarna BiH plod? Posle drugov svetskog rata niizcega je stvorena prvo republika- BiH a potom i nacija- Muslimani, tj. kasnije Bosnjaci. Da nije bilo masovnog genocida nad Srbima u prvom i drugom svetskom ratu- ne bi bilo ni BiH ni Bosnjaka. Pa sad vidite kome je isao na ruku genocid!

Mujo&Haso

pre 17 godina

Ovo je sigurno sipanje soli po nezarasloj rani i klasičan govor mržnje.A moje kontrapitanje je ako je RS genocidna tvorevina odakle sve one nove džamije čak i na mestima gde ih nikad nije bilo.

R.S,

pre 17 godina

Ovoj mladoj ženi je slava definitivno udarila u glavu. Misli da je Kusturica, ali mu ne može ni primirisati. Lupa nešto o multietičnosti, a neće da prizna da su Bošnjački predstavnici tražili što više multietičnosti u organima vlasti. Zato na primjer imate u pravostudnim i upravnim organina na funkcijama ljude koji u normalnim uslovima ne bi bili ni asistenti, a kamoli sudije, tužioci, načelnik i slo. Ovakva glupost nije bila ni nikad u ovoj prokletoj Bosni. Neka se malo okane tog nacionalnizma, nek trezvenije razmišlja. Samo produbljuje ovu mržnju koja vlada u Bosni. Imam utisak da će se ukuljučiti u predizbornu kampanju. Molim te Jasmila, dosta tvog nacionalnizma i mržnje, u ovoj jadnoj Bosni ga je i previše, a pola naroda nema od čega da živi jer ne radi.

Mita

pre 17 godina

Jasmila, kad snimis nesto kao sto je "Sjecas li se Doli Bel", e onda imas pravo da pomenes Kustu - do tada je to samo jed jedne "redateljke"-wanna-be...
Njena izjava je klasican govor mrznje i nista drugo - a B92 barem deklarativno se bori protiv istog.
Srbin sam - a nisam fasista.
Uvredjen sam njenom izjavom.
Ocekujem izvinjenje.
Makar redakcije.

Mina

pre 17 godina

Strasno. Poredi Srbe sa nacistima. Ja mislim da nju nasa drzava, kao predstavnik srpskog naroda, treba da tuzi za tako prizvoljne izjave. A takodje i republika Srpska, jer je naziva nacistickom teritorijom. Strasno.

zivadin

pre 17 godina

krajnje razocaravajuce. izjava je puna mrznje i samo pokazuje u koliko smo slaboj poziciji kao narod, kada neko moze da lupi tako nesto i da bilo ko obrati paznju... gadno i zalosno.

Skubidu

pre 17 godina

Kako ziveti zajedno kad bi druga strana jedino bila sretna ako bih Srbi prestali da postoje u Bosni. Osim toga nemacka nije dobila jednu malu teritoriju kao "nagradu", nego dve velike(istocnu i zapadnu) drzave, koje je svet izgradio i napravio velesilom. Kaznite i nas tako.
Druga stvar je Kusturica, kao Jugosloven je mogao da vidi ko je bio za Jugu a ko ne. Neznam kako muslimanima u BIH odjednom logicno da je Srbima draza "njihova" Bosna, kad se njima nije svidela nasa "Jugoslavia". Kao sto ste nam razbili Jugu nece biti ni Bosne.

Ogisha

pre 17 godina

Ova umesto da njenim intelektualnim radom da zaceljuje rane, ne ona ih cacka.
Skolski primer individue koja postaje umjetnik da bi politizirala.

Zoki, Vancouver

pre 17 godina

Sta se desilo sa multietnickim Sarajevom? Zasto je iz njega otislo nekih 100 hiljada Srba koji su tamo ziveli pre rata? U takvoj unitarnoj BiH za koju se Jasmila zalaze nisu hteli da zive ni Srbi ni Hrvati. Ovo sto sada tamo postoji stvoreno je pritiskom velikih sila i odrzava se i dalje pod njihovim pritiskom.

Bosna Ponosna

pre 17 godina

Jasmila duso moja ne trci pred rudu...dobijanje zlatnog medvjeda u Berlinu i cinjenica da te danas novinari pitaju za tvoje misljenje ne znaci da mozes iznositi svoja subjektivna zapazanja...nikada ne znas kakav ce to efekt izazvati na ljude koji procitaju tvoj intervju...ipak si ti umjetnica i kao takva bilo bi lijepo, ako bi imala snage, da uvijek ostanes iznad nase zajednicke Balkanske tragedije i istorije...izrazi svoje misljenje i svoj stav kroz svoju kameru...porazi Kusturicu/Nemanju praveci dobre filmove...jer ako on do danas nije naucio jednu prostu, elementarnu balkansku pristojnost, kada neko umre ili gine, da barem suti ili smanji muziku, kao sto su to mnoge Sarajlije koje su otisle u Beograd, uradile, onda mu je danas dzaba govoriti...

Mile

pre 17 godina

Vidim da se ponegde licitira sa brojevima i procentima kako je u RS bilo 50% ne Srba, a entitet se zove RS.
Pa na isti nacin kako je 60% Srba iz (cele) Yugoslavije postalo manjina u novonastalim drzavama.
Sto se same rediteljke tice ovom izjavom je samo ojacala RS.

Stan

pre 17 godina

Zanimljivo misljenje..Jedno suludo poredjenje nekoga ko ne poznaje njemacku noviju povijest..Mislim da je raspad Bosne neminovnost i ovakvo jedno misljenje je najbolji ukaz na to..Inace ja zivim u 21. stoljecu pa sam svedok uvijek novih ubijanja i ratova i nije mi jasno kakve to veze ima sa vremenom u kome ljudski rod zivi.

Sarajka

pre 17 godina

Smatram da ovakav clanak koji je prepun nacionalne, vjerske i svake druge mrznje nikada nije smio biti prenesen, niti objavljen jer on nije samo akt mrznje ili retorika zla usmjerena prema srpskom narodu, vec prema svim ostalim koji nisu pripadnici vjerske i etnicke grupe kojoj doticna gospodja pripada. Uzasnuta sam izjavom osobe koja funkcionise i zivi u svijetu kulture i umjetnosti i koja bi trebalo upravo da radi na pomirenju i oprastanju, a ne da sipa so na jos svjeze rane podizuci nivo bola na takvu razinu koja od nas cini ponovo emotivne invalide, gluve i slijepe za sve sto je izvan nas. Neka joj Bog oprosti jer njen bijes i slijepa mrznja joj ne dozvoljavaju da vidi, da cuje, da misli, da osjeca. Za Vas je gospodjo Jasmila vracanje korenima jedina moguca katarza i prociscenje!

ina

pre 17 godina

ma sud je prava stvar, tuzba bih protiv SCG (opet bivse)dace istorijski odgovor. i onda ce nestati ova diskusija. jos malo, pa gotovo - tj. jasno.