Petak, 30.06.2006.

11:24

"Sindrom srpskih poraza"

Ljubljansko Delo ocenjuje da je jedna od srpskih posebnosti da najteži porazi bivaju slavljeni kao pobede.

Izvor: Beta

"Sindrom srpskih poraza" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

lola-zg

pre 17 godina

S vremenom će Srbija morati prihvatiti da izdvajanje republika iz federacije yu nije bio nacionalizam protiv Srbije već legitimna težnja naroda za samostalnom i neovisnom državom.Politika Srbije treba da se konačno makne sa te teme i shvati da mora prvenstveno brinuti o svojoj državi i svojim građanima na dobrobit , a tek onda neka vodi računa o tome je li netko negdje "ugrožen. Smatram da su Srbi najugroženiji u vlastitoj državi dokle god budu gledali na raspad Jugoslavije kao na neprijateljski čin susjednih republika.

Milos

pre 17 godina

Ovaj tekst je licemeran. Dok su pucali na regrute bez municije, bili su heroji, a ne nacionalisti. Isto su u politickom smislu znali da ce njihovo otcepljenje gurnuti sve ostale narode SFRJ u katastrofu, pa su se ipak otcepili. I eto sada sebi daju za pravo da se jos malo istresu nad izmrcvarenom Srbijom. Hvala slovenci sto nam pokazujete sta ste o nama mislili sve "one" i "ove" godine. Nicija nije gorela do veka pa nece ni ovo vecno, doci ce sve na svoje mesto, a onda ce valjda i Srbi biti pametniji i mudriji.

nenad

pre 17 godina

pa i jeste smesno kad se neki narodicicic od 8 miliona (srbi) pred citavim svetom brusi, komsije napada, i u svojim pesmama tri ratova oslavljuje i poraze naduva kao da smo se zrtvovali za citavo covecanstvo.. i treba da nas ismejavaju i kazne kad smo teski seljaci

dragan

pre 17 godina

"Delo" zaboravlja da su njegovi i natpisi "Mladine" tokom 80tih bili uvod u događaje u Sloveniji i da su prvi krenuli sa pričom o raspadu Jugoslavije. "Delo" je, dakle, bilo vodeće glasilo slovenačkog nacionalizma (da, to postoji). E sad, to što smo mi glupi pa smo pobedu I sv. ratu pretvorili u poraz prihvatajući Jugoslaviju, i to što smo primili slovenačke izbeglice, i to što je slovenačka ekonojima izgrađena od srpskih fabrika koje su prenete u Sloveniju - nema veze. Pitam se samo kad će prestati da se prave "toleranti" i "antišovinsti" time što blate Srbiju. E pa ne dam da ponižavaju Srbiju!

Igor

pre 17 godina

Koliko ja znam, Srbija je porazena 1459. , a ne 1389. To vam je razlika od SEDAMDESET godina ! Da se Srbi nisu suprostavili Turcima na Kosovu, nestala bi Srbija mnogo ranije. Tokom tih sedamdeset godina, Srbija nije bila tako jaka kao za vreme cara Dusana, ali nije bila okupirana. Bili smo okruzeni mocnim silama, ali su i Despot Stefan Lazarevic i Despot Djuradj Brankovic imali pametnu spoljnu politiku. Titulu Despota dobili su od Rimskoga Cara u Konstantinopolju, do turskog poraza kod Angore 1402 bili smo turski vazali, a posle toga smo postali madjarski vazali i saveznici. Despot Stefan je uspesno ratovao protiv Venecije, da bi osigurao prevlast u Zeti nakon Balsine smrti. Despot Djuradj Brankovic je godinama odolevao Turcima. U to vreme su veoma znacajne bile i madjarske vojne aktivnosti, na celu sa Janosom Hunjadijem (Sibinjanin Janko); nekoliko pobeda protiv Turaka kod Beograda i Nisa, kao i Druga Kosovska bitka 17.-20. Oktobra 1448. godine. Ali, sili se nije moglo odupreti. Uskoro padaju Solun i Carigrad, a 1459. i Srbija. Dakle, NIKO u Srbiji NE SLAVI PORAZE, vec obelezava jedan od najznacajnijih momenata u srpskoj borbi protiv osvajaca ! Kako Srbija NIJE nestala posle Bitke na Kosovu, znaci da smo uspeli da se odbranimo. To je sigurno bila Pirova pobeda, ali je ipak bila pobeda. Poraz je bio pad Smedereva 1459. To niko niti slavi, niti posebno obelezava.

NL

pre 17 godina

Srbija koja se polako uspravlja, izaziva podozrenje i strah suseda, i to ne iz politickih, vec cisto ekonomskih razloga, pa je i ovaj clanak posledica takvih osecanja.
Srbija Kosovsku bitku ne slavi, nego oplakuje, sto i novinar Dela vrlo dobro zna, ali ga to ne sprecava da manipulise svojim javnim mnjenjem, koje bez obzira sto moze slobodnije da poseti Evropu, ocito je vrlo otvoreno ovakvim manipulacijama.
Medjutim, ono sto jeste istina je da jos uvek u Srbiji postoje snage koje su izazvale Kosovski rat 1999., koji su potom gorke izgubile, a jos uvek pokusavaju da ga predstave kao nasu veliku pobedu protiv NATO-a. Taj poraz, bojim se, niti smemo da slavimo niti da ignorisemo.

nikvet pn

pre 17 godina

Dakle, ako bilo ko iz sveta konstatuje da smo ruzni,prljavi i zli onda treba - ubiti pticu rugalicu !
Niko da se upita nisu li mozda u pravu ? Kakvim se svetu pokazujemo : lepotom,znanjem,pobedama ? Ili mozda skrivanjem i glorifikacijom masovnih ubica; korupcijom,kriminalom itd itd. ?
Dok sami medju nama ne povucemo ostru crtu izmedju dobrih i losih momaka; dok ovde ne zazive elementarne civilizacijske norme takvih tekstova cemo se nacitati i tako ce nas u svetu i tretirati.
Njihovo je pravo da pisu sta god hoce, a nase pravo ( i obaveza ) da o tome razmislimo.

Krsljanin

pre 17 godina

Ako je oko 80% Srba podrzavalo Milosevica i oko 50% sada zeli da glasa za radikale, jasno je da svaki politicar koji hoce da ostane u politici posle sledecih izbora ne sme da bude "realan" i mora da slavi srpske poraze, u nedostatku pobeda. Kostunica samo hoce da bude poslednji koji ce prihvatiti realnost i tako ostati ce u politici. Srbi nikad nisu birali politicare koji rade, nego one koji kradu, guslaju, i kade.

Milos

pre 17 godina

Svet i gradjni ove zemlje ce vise ceniti ovu zemlju kada najzad prestane da se bavi bivsim republikama. A daj boze da i one najzad prestanu da se bave nama u ovolikoj meri.

IvanS

pre 17 godina

Za razliku od Slovenije, Srbija ima istoriju u kojoj je dozivljavala velike pobede, kao i poraze. Nije Srbija jedinstvena u proslavljanju poraza, jer to rade i drugi narodi cija se istorija pamti duze od par desetina godina. Uostalom, Srbija ne proslavlja poraz na Kosovu 1389. vec obelezava izuzetnu hrabrost svojih vojnika, koji su se suprotstavili vesestruko jacoj turskoj armadi, izmedju ostalog i da bi zastitili Evropu (Slovenci se tada nisu ni radjali) od najezde Otomanske imperije. Hvala Slovencima na instrukcijama i neka u nekoj buducoj prilici, kad im krov nad glavom bude potreban, kao u II svetskom ratu, taj krov potraze na drugom mestu.

Srba

pre 17 godina

Sva je to istina , ali mi se nesvidja ton. Slovenci takodje nisu rascistili sa svojom bliskom prosloscu ,posebno tumacenjem te proslosti. O tome svedoci afera o ubijanju i ranjavanju granicara u momentu predaje tokom rata u Sloveniji.

nikola delija

pre 17 godina

Ne volim da cujem kako neko kritikuje nase poteze pogotovo ne braca Slovenci ...
Ali je cinjenica da sve sto napisali tacno! Da mi Srbi uvek izaberemo najgoru mogucu opciju u datom momentu mislim da smo specijalisti za tako nesto!

Bob Rock

pre 17 godina

Ne kažem da ovo što piše nije tačno, ali ne znam šta je cilj tog teksta. Ja bih se pitao šta je cilj nekog teksta o Sloveniji ili nekoj drugoj zemlji u nekim našim novinama. Mislim da više nemamo prava ni da pišemo tekstove o Crnoj Gori... treba da se bavimo nama samima a isto tako i Slovenci.

spe

pre 17 godina

Da. Medjutim, dokle ce nas susedi uciti politici? Zar nasi preplaceni politicari ne znaju da donesu slicne zakljucke te da se u skladu s tim i ponasaju.

ninja

pre 17 godina

Na nasu zalost, sve je to istina! Imam nekoliko kolega na poslu koji su fakultetski obrazovani, na dobrim pozicijama i sa dobrom platom, pa opet nemaju ni najmanju potrebu da vide inostranstvo i strasni su glasaci SRS-a. Pa sta onda ocekivati od ostatka nisko-obrazovanih narodnih masa?

Vuk zemunski

pre 17 godina

"Delo" naravno ima pravo da piše šta god želi, ali nema pravo niti obavezu da uvek bude u pravu. Srbi nisu jedini narod koji slavi/obelezava i poraze - setimo se američkog Alama iz koga je izrastao mit o Dejvi Kroketu ili Perl Harbura (kad smo već toliko zaljubljeni u Amerikance). Španska "nepobediva armada" je i dalje slavljena u Španiji, kao i engleski pobednici kod Trafalgara. Možda je problem Slovenaca što nemaju ni pobede ni poraze koje bi mogli da slave?

Neprijateljstvo koje izbija prema Srbima u svakoj situaciji je nesnošljivo - ako smo toliko van Evrope, zašto onda dolaze kod nas? Zašto nas pominju? Zašto se osećaju pozvanima da komentarišu naše poteze, koji Bogu hvala, sa njima nemaju nikakve veze?

"Ljubazno lice" u situaciji kada nam se preti komadanjem Srbije?! Jel se to neko iz "Dela" šali na naš račun?! Nosić u Piranski zaliv i prema Trstu i Gorici - više ih ne štiti srpska vojska! Sad su nezavisni i "slobodni", tako da nas komentari iz dežele obavezuju i interesuju koliko i komentari iz Tanzanije.

Domacin

pre 17 godina

Jos samo da dodaju kritiku za ugoscavanje slovenackih porodica za vreme II Svetskog Rata. Kod mog dede su bile dve porodice. Kontakt su oni prekinuli pocetkaom dogadjaja u Sloveniji. Hvala slovenci, nicim izazvano.

Dezela

pre 17 godina

Cinjenica jeste da je Srbija zaostala, nerazvijena i neobrazovana zemlja. Ali za to odgovornost snose ne samo Srbi koji uporno biraju najgore medju sobom da ih vode, vec i svi oni koji takve srpske lidere prihvataju kao legitimne partnere. Srpski nacionalizam se moze pobediti jedino totalnom unutrasnjom i spoljnom izolacijom. Slovenci s jedne strane trguju i time upumpavaju finansije srpskom rezimu, a s druge ga kritikuju... to je licemerno.

Adam

pre 17 godina

Evo, Slovenci kao staari narod sa jako bogatom herojskom i drzavnickom istorijom, neka nas nauce kako treba da zivimo. Mi nesrecni ne znamo nista, mnogo smo losi, pa nak nam oni malo zasole pamet.

Yeti

pre 17 godina

Dobro je sto prenosite ovakve suvisle komentare, buduci da se oni tesko mogu naci u nasim nezavisnim medijima koji sve vise tupe svoju kriticku ostricu. Kostunica cak i ne zasluzuje da se o njemu pise, a g. Tadiceva odglumljena nadobudnost i "bes" zaista su smesti kada se ukrste s argumentacijom stavova koju je saopstio na svojoj balkanskoj turneji. Sramotno je i tuzno.

ninja

pre 17 godina

Na nasu zalost, sve je to istina! Imam nekoliko kolega na poslu koji su fakultetski obrazovani, na dobrim pozicijama i sa dobrom platom, pa opet nemaju ni najmanju potrebu da vide inostranstvo i strasni su glasaci SRS-a. Pa sta onda ocekivati od ostatka nisko-obrazovanih narodnih masa?

Domacin

pre 17 godina

Jos samo da dodaju kritiku za ugoscavanje slovenackih porodica za vreme II Svetskog Rata. Kod mog dede su bile dve porodice. Kontakt su oni prekinuli pocetkaom dogadjaja u Sloveniji. Hvala slovenci, nicim izazvano.

Vuk zemunski

pre 17 godina

"Delo" naravno ima pravo da piše šta god želi, ali nema pravo niti obavezu da uvek bude u pravu. Srbi nisu jedini narod koji slavi/obelezava i poraze - setimo se američkog Alama iz koga je izrastao mit o Dejvi Kroketu ili Perl Harbura (kad smo već toliko zaljubljeni u Amerikance). Španska "nepobediva armada" je i dalje slavljena u Španiji, kao i engleski pobednici kod Trafalgara. Možda je problem Slovenaca što nemaju ni pobede ni poraze koje bi mogli da slave?

Neprijateljstvo koje izbija prema Srbima u svakoj situaciji je nesnošljivo - ako smo toliko van Evrope, zašto onda dolaze kod nas? Zašto nas pominju? Zašto se osećaju pozvanima da komentarišu naše poteze, koji Bogu hvala, sa njima nemaju nikakve veze?

"Ljubazno lice" u situaciji kada nam se preti komadanjem Srbije?! Jel se to neko iz "Dela" šali na naš račun?! Nosić u Piranski zaliv i prema Trstu i Gorici - više ih ne štiti srpska vojska! Sad su nezavisni i "slobodni", tako da nas komentari iz dežele obavezuju i interesuju koliko i komentari iz Tanzanije.

Dezela

pre 17 godina

Cinjenica jeste da je Srbija zaostala, nerazvijena i neobrazovana zemlja. Ali za to odgovornost snose ne samo Srbi koji uporno biraju najgore medju sobom da ih vode, vec i svi oni koji takve srpske lidere prihvataju kao legitimne partnere. Srpski nacionalizam se moze pobediti jedino totalnom unutrasnjom i spoljnom izolacijom. Slovenci s jedne strane trguju i time upumpavaju finansije srpskom rezimu, a s druge ga kritikuju... to je licemerno.

Adam

pre 17 godina

Evo, Slovenci kao staari narod sa jako bogatom herojskom i drzavnickom istorijom, neka nas nauce kako treba da zivimo. Mi nesrecni ne znamo nista, mnogo smo losi, pa nak nam oni malo zasole pamet.

Yeti

pre 17 godina

Dobro je sto prenosite ovakve suvisle komentare, buduci da se oni tesko mogu naci u nasim nezavisnim medijima koji sve vise tupe svoju kriticku ostricu. Kostunica cak i ne zasluzuje da se o njemu pise, a g. Tadiceva odglumljena nadobudnost i "bes" zaista su smesti kada se ukrste s argumentacijom stavova koju je saopstio na svojoj balkanskoj turneji. Sramotno je i tuzno.

spe

pre 17 godina

Da. Medjutim, dokle ce nas susedi uciti politici? Zar nasi preplaceni politicari ne znaju da donesu slicne zakljucke te da se u skladu s tim i ponasaju.

Bob Rock

pre 17 godina

Ne kažem da ovo što piše nije tačno, ali ne znam šta je cilj tog teksta. Ja bih se pitao šta je cilj nekog teksta o Sloveniji ili nekoj drugoj zemlji u nekim našim novinama. Mislim da više nemamo prava ni da pišemo tekstove o Crnoj Gori... treba da se bavimo nama samima a isto tako i Slovenci.

nikola delija

pre 17 godina

Ne volim da cujem kako neko kritikuje nase poteze pogotovo ne braca Slovenci ...
Ali je cinjenica da sve sto napisali tacno! Da mi Srbi uvek izaberemo najgoru mogucu opciju u datom momentu mislim da smo specijalisti za tako nesto!

Srba

pre 17 godina

Sva je to istina , ali mi se nesvidja ton. Slovenci takodje nisu rascistili sa svojom bliskom prosloscu ,posebno tumacenjem te proslosti. O tome svedoci afera o ubijanju i ranjavanju granicara u momentu predaje tokom rata u Sloveniji.

Milos

pre 17 godina

Svet i gradjni ove zemlje ce vise ceniti ovu zemlju kada najzad prestane da se bavi bivsim republikama. A daj boze da i one najzad prestanu da se bave nama u ovolikoj meri.

IvanS

pre 17 godina

Za razliku od Slovenije, Srbija ima istoriju u kojoj je dozivljavala velike pobede, kao i poraze. Nije Srbija jedinstvena u proslavljanju poraza, jer to rade i drugi narodi cija se istorija pamti duze od par desetina godina. Uostalom, Srbija ne proslavlja poraz na Kosovu 1389. vec obelezava izuzetnu hrabrost svojih vojnika, koji su se suprotstavili vesestruko jacoj turskoj armadi, izmedju ostalog i da bi zastitili Evropu (Slovenci se tada nisu ni radjali) od najezde Otomanske imperije. Hvala Slovencima na instrukcijama i neka u nekoj buducoj prilici, kad im krov nad glavom bude potreban, kao u II svetskom ratu, taj krov potraze na drugom mestu.

Krsljanin

pre 17 godina

Ako je oko 80% Srba podrzavalo Milosevica i oko 50% sada zeli da glasa za radikale, jasno je da svaki politicar koji hoce da ostane u politici posle sledecih izbora ne sme da bude "realan" i mora da slavi srpske poraze, u nedostatku pobeda. Kostunica samo hoce da bude poslednji koji ce prihvatiti realnost i tako ostati ce u politici. Srbi nikad nisu birali politicare koji rade, nego one koji kradu, guslaju, i kade.

nikvet pn

pre 17 godina

Dakle, ako bilo ko iz sveta konstatuje da smo ruzni,prljavi i zli onda treba - ubiti pticu rugalicu !
Niko da se upita nisu li mozda u pravu ? Kakvim se svetu pokazujemo : lepotom,znanjem,pobedama ? Ili mozda skrivanjem i glorifikacijom masovnih ubica; korupcijom,kriminalom itd itd. ?
Dok sami medju nama ne povucemo ostru crtu izmedju dobrih i losih momaka; dok ovde ne zazive elementarne civilizacijske norme takvih tekstova cemo se nacitati i tako ce nas u svetu i tretirati.
Njihovo je pravo da pisu sta god hoce, a nase pravo ( i obaveza ) da o tome razmislimo.

NL

pre 17 godina

Srbija koja se polako uspravlja, izaziva podozrenje i strah suseda, i to ne iz politickih, vec cisto ekonomskih razloga, pa je i ovaj clanak posledica takvih osecanja.
Srbija Kosovsku bitku ne slavi, nego oplakuje, sto i novinar Dela vrlo dobro zna, ali ga to ne sprecava da manipulise svojim javnim mnjenjem, koje bez obzira sto moze slobodnije da poseti Evropu, ocito je vrlo otvoreno ovakvim manipulacijama.
Medjutim, ono sto jeste istina je da jos uvek u Srbiji postoje snage koje su izazvale Kosovski rat 1999., koji su potom gorke izgubile, a jos uvek pokusavaju da ga predstave kao nasu veliku pobedu protiv NATO-a. Taj poraz, bojim se, niti smemo da slavimo niti da ignorisemo.

Igor

pre 17 godina

Koliko ja znam, Srbija je porazena 1459. , a ne 1389. To vam je razlika od SEDAMDESET godina ! Da se Srbi nisu suprostavili Turcima na Kosovu, nestala bi Srbija mnogo ranije. Tokom tih sedamdeset godina, Srbija nije bila tako jaka kao za vreme cara Dusana, ali nije bila okupirana. Bili smo okruzeni mocnim silama, ali su i Despot Stefan Lazarevic i Despot Djuradj Brankovic imali pametnu spoljnu politiku. Titulu Despota dobili su od Rimskoga Cara u Konstantinopolju, do turskog poraza kod Angore 1402 bili smo turski vazali, a posle toga smo postali madjarski vazali i saveznici. Despot Stefan je uspesno ratovao protiv Venecije, da bi osigurao prevlast u Zeti nakon Balsine smrti. Despot Djuradj Brankovic je godinama odolevao Turcima. U to vreme su veoma znacajne bile i madjarske vojne aktivnosti, na celu sa Janosom Hunjadijem (Sibinjanin Janko); nekoliko pobeda protiv Turaka kod Beograda i Nisa, kao i Druga Kosovska bitka 17.-20. Oktobra 1448. godine. Ali, sili se nije moglo odupreti. Uskoro padaju Solun i Carigrad, a 1459. i Srbija. Dakle, NIKO u Srbiji NE SLAVI PORAZE, vec obelezava jedan od najznacajnijih momenata u srpskoj borbi protiv osvajaca ! Kako Srbija NIJE nestala posle Bitke na Kosovu, znaci da smo uspeli da se odbranimo. To je sigurno bila Pirova pobeda, ali je ipak bila pobeda. Poraz je bio pad Smedereva 1459. To niko niti slavi, niti posebno obelezava.

dragan

pre 17 godina

"Delo" zaboravlja da su njegovi i natpisi "Mladine" tokom 80tih bili uvod u događaje u Sloveniji i da su prvi krenuli sa pričom o raspadu Jugoslavije. "Delo" je, dakle, bilo vodeće glasilo slovenačkog nacionalizma (da, to postoji). E sad, to što smo mi glupi pa smo pobedu I sv. ratu pretvorili u poraz prihvatajući Jugoslaviju, i to što smo primili slovenačke izbeglice, i to što je slovenačka ekonojima izgrađena od srpskih fabrika koje su prenete u Sloveniju - nema veze. Pitam se samo kad će prestati da se prave "toleranti" i "antišovinsti" time što blate Srbiju. E pa ne dam da ponižavaju Srbiju!

nenad

pre 17 godina

pa i jeste smesno kad se neki narodicicic od 8 miliona (srbi) pred citavim svetom brusi, komsije napada, i u svojim pesmama tri ratova oslavljuje i poraze naduva kao da smo se zrtvovali za citavo covecanstvo.. i treba da nas ismejavaju i kazne kad smo teski seljaci

Milos

pre 17 godina

Ovaj tekst je licemeran. Dok su pucali na regrute bez municije, bili su heroji, a ne nacionalisti. Isto su u politickom smislu znali da ce njihovo otcepljenje gurnuti sve ostale narode SFRJ u katastrofu, pa su se ipak otcepili. I eto sada sebi daju za pravo da se jos malo istresu nad izmrcvarenom Srbijom. Hvala slovenci sto nam pokazujete sta ste o nama mislili sve "one" i "ove" godine. Nicija nije gorela do veka pa nece ni ovo vecno, doci ce sve na svoje mesto, a onda ce valjda i Srbi biti pametniji i mudriji.

lola-zg

pre 17 godina

S vremenom će Srbija morati prihvatiti da izdvajanje republika iz federacije yu nije bio nacionalizam protiv Srbije već legitimna težnja naroda za samostalnom i neovisnom državom.Politika Srbije treba da se konačno makne sa te teme i shvati da mora prvenstveno brinuti o svojoj državi i svojim građanima na dobrobit , a tek onda neka vodi računa o tome je li netko negdje "ugrožen. Smatram da su Srbi najugroženiji u vlastitoj državi dokle god budu gledali na raspad Jugoslavije kao na neprijateljski čin susjednih republika.

ninja

pre 17 godina

Na nasu zalost, sve je to istina! Imam nekoliko kolega na poslu koji su fakultetski obrazovani, na dobrim pozicijama i sa dobrom platom, pa opet nemaju ni najmanju potrebu da vide inostranstvo i strasni su glasaci SRS-a. Pa sta onda ocekivati od ostatka nisko-obrazovanih narodnih masa?

Domacin

pre 17 godina

Jos samo da dodaju kritiku za ugoscavanje slovenackih porodica za vreme II Svetskog Rata. Kod mog dede su bile dve porodice. Kontakt su oni prekinuli pocetkaom dogadjaja u Sloveniji. Hvala slovenci, nicim izazvano.

Vuk zemunski

pre 17 godina

"Delo" naravno ima pravo da piše šta god želi, ali nema pravo niti obavezu da uvek bude u pravu. Srbi nisu jedini narod koji slavi/obelezava i poraze - setimo se američkog Alama iz koga je izrastao mit o Dejvi Kroketu ili Perl Harbura (kad smo već toliko zaljubljeni u Amerikance). Španska "nepobediva armada" je i dalje slavljena u Španiji, kao i engleski pobednici kod Trafalgara. Možda je problem Slovenaca što nemaju ni pobede ni poraze koje bi mogli da slave?

Neprijateljstvo koje izbija prema Srbima u svakoj situaciji je nesnošljivo - ako smo toliko van Evrope, zašto onda dolaze kod nas? Zašto nas pominju? Zašto se osećaju pozvanima da komentarišu naše poteze, koji Bogu hvala, sa njima nemaju nikakve veze?

"Ljubazno lice" u situaciji kada nam se preti komadanjem Srbije?! Jel se to neko iz "Dela" šali na naš račun?! Nosić u Piranski zaliv i prema Trstu i Gorici - više ih ne štiti srpska vojska! Sad su nezavisni i "slobodni", tako da nas komentari iz dežele obavezuju i interesuju koliko i komentari iz Tanzanije.

Dezela

pre 17 godina

Cinjenica jeste da je Srbija zaostala, nerazvijena i neobrazovana zemlja. Ali za to odgovornost snose ne samo Srbi koji uporno biraju najgore medju sobom da ih vode, vec i svi oni koji takve srpske lidere prihvataju kao legitimne partnere. Srpski nacionalizam se moze pobediti jedino totalnom unutrasnjom i spoljnom izolacijom. Slovenci s jedne strane trguju i time upumpavaju finansije srpskom rezimu, a s druge ga kritikuju... to je licemerno.

Adam

pre 17 godina

Evo, Slovenci kao staari narod sa jako bogatom herojskom i drzavnickom istorijom, neka nas nauce kako treba da zivimo. Mi nesrecni ne znamo nista, mnogo smo losi, pa nak nam oni malo zasole pamet.

Yeti

pre 17 godina

Dobro je sto prenosite ovakve suvisle komentare, buduci da se oni tesko mogu naci u nasim nezavisnim medijima koji sve vise tupe svoju kriticku ostricu. Kostunica cak i ne zasluzuje da se o njemu pise, a g. Tadiceva odglumljena nadobudnost i "bes" zaista su smesti kada se ukrste s argumentacijom stavova koju je saopstio na svojoj balkanskoj turneji. Sramotno je i tuzno.

spe

pre 17 godina

Da. Medjutim, dokle ce nas susedi uciti politici? Zar nasi preplaceni politicari ne znaju da donesu slicne zakljucke te da se u skladu s tim i ponasaju.

Bob Rock

pre 17 godina

Ne kažem da ovo što piše nije tačno, ali ne znam šta je cilj tog teksta. Ja bih se pitao šta je cilj nekog teksta o Sloveniji ili nekoj drugoj zemlji u nekim našim novinama. Mislim da više nemamo prava ni da pišemo tekstove o Crnoj Gori... treba da se bavimo nama samima a isto tako i Slovenci.

nikola delija

pre 17 godina

Ne volim da cujem kako neko kritikuje nase poteze pogotovo ne braca Slovenci ...
Ali je cinjenica da sve sto napisali tacno! Da mi Srbi uvek izaberemo najgoru mogucu opciju u datom momentu mislim da smo specijalisti za tako nesto!

Srba

pre 17 godina

Sva je to istina , ali mi se nesvidja ton. Slovenci takodje nisu rascistili sa svojom bliskom prosloscu ,posebno tumacenjem te proslosti. O tome svedoci afera o ubijanju i ranjavanju granicara u momentu predaje tokom rata u Sloveniji.

Milos

pre 17 godina

Svet i gradjni ove zemlje ce vise ceniti ovu zemlju kada najzad prestane da se bavi bivsim republikama. A daj boze da i one najzad prestanu da se bave nama u ovolikoj meri.

IvanS

pre 17 godina

Za razliku od Slovenije, Srbija ima istoriju u kojoj je dozivljavala velike pobede, kao i poraze. Nije Srbija jedinstvena u proslavljanju poraza, jer to rade i drugi narodi cija se istorija pamti duze od par desetina godina. Uostalom, Srbija ne proslavlja poraz na Kosovu 1389. vec obelezava izuzetnu hrabrost svojih vojnika, koji su se suprotstavili vesestruko jacoj turskoj armadi, izmedju ostalog i da bi zastitili Evropu (Slovenci se tada nisu ni radjali) od najezde Otomanske imperije. Hvala Slovencima na instrukcijama i neka u nekoj buducoj prilici, kad im krov nad glavom bude potreban, kao u II svetskom ratu, taj krov potraze na drugom mestu.

Krsljanin

pre 17 godina

Ako je oko 80% Srba podrzavalo Milosevica i oko 50% sada zeli da glasa za radikale, jasno je da svaki politicar koji hoce da ostane u politici posle sledecih izbora ne sme da bude "realan" i mora da slavi srpske poraze, u nedostatku pobeda. Kostunica samo hoce da bude poslednji koji ce prihvatiti realnost i tako ostati ce u politici. Srbi nikad nisu birali politicare koji rade, nego one koji kradu, guslaju, i kade.

nikvet pn

pre 17 godina

Dakle, ako bilo ko iz sveta konstatuje da smo ruzni,prljavi i zli onda treba - ubiti pticu rugalicu !
Niko da se upita nisu li mozda u pravu ? Kakvim se svetu pokazujemo : lepotom,znanjem,pobedama ? Ili mozda skrivanjem i glorifikacijom masovnih ubica; korupcijom,kriminalom itd itd. ?
Dok sami medju nama ne povucemo ostru crtu izmedju dobrih i losih momaka; dok ovde ne zazive elementarne civilizacijske norme takvih tekstova cemo se nacitati i tako ce nas u svetu i tretirati.
Njihovo je pravo da pisu sta god hoce, a nase pravo ( i obaveza ) da o tome razmislimo.

NL

pre 17 godina

Srbija koja se polako uspravlja, izaziva podozrenje i strah suseda, i to ne iz politickih, vec cisto ekonomskih razloga, pa je i ovaj clanak posledica takvih osecanja.
Srbija Kosovsku bitku ne slavi, nego oplakuje, sto i novinar Dela vrlo dobro zna, ali ga to ne sprecava da manipulise svojim javnim mnjenjem, koje bez obzira sto moze slobodnije da poseti Evropu, ocito je vrlo otvoreno ovakvim manipulacijama.
Medjutim, ono sto jeste istina je da jos uvek u Srbiji postoje snage koje su izazvale Kosovski rat 1999., koji su potom gorke izgubile, a jos uvek pokusavaju da ga predstave kao nasu veliku pobedu protiv NATO-a. Taj poraz, bojim se, niti smemo da slavimo niti da ignorisemo.

Igor

pre 17 godina

Koliko ja znam, Srbija je porazena 1459. , a ne 1389. To vam je razlika od SEDAMDESET godina ! Da se Srbi nisu suprostavili Turcima na Kosovu, nestala bi Srbija mnogo ranije. Tokom tih sedamdeset godina, Srbija nije bila tako jaka kao za vreme cara Dusana, ali nije bila okupirana. Bili smo okruzeni mocnim silama, ali su i Despot Stefan Lazarevic i Despot Djuradj Brankovic imali pametnu spoljnu politiku. Titulu Despota dobili su od Rimskoga Cara u Konstantinopolju, do turskog poraza kod Angore 1402 bili smo turski vazali, a posle toga smo postali madjarski vazali i saveznici. Despot Stefan je uspesno ratovao protiv Venecije, da bi osigurao prevlast u Zeti nakon Balsine smrti. Despot Djuradj Brankovic je godinama odolevao Turcima. U to vreme su veoma znacajne bile i madjarske vojne aktivnosti, na celu sa Janosom Hunjadijem (Sibinjanin Janko); nekoliko pobeda protiv Turaka kod Beograda i Nisa, kao i Druga Kosovska bitka 17.-20. Oktobra 1448. godine. Ali, sili se nije moglo odupreti. Uskoro padaju Solun i Carigrad, a 1459. i Srbija. Dakle, NIKO u Srbiji NE SLAVI PORAZE, vec obelezava jedan od najznacajnijih momenata u srpskoj borbi protiv osvajaca ! Kako Srbija NIJE nestala posle Bitke na Kosovu, znaci da smo uspeli da se odbranimo. To je sigurno bila Pirova pobeda, ali je ipak bila pobeda. Poraz je bio pad Smedereva 1459. To niko niti slavi, niti posebno obelezava.

dragan

pre 17 godina

"Delo" zaboravlja da su njegovi i natpisi "Mladine" tokom 80tih bili uvod u događaje u Sloveniji i da su prvi krenuli sa pričom o raspadu Jugoslavije. "Delo" je, dakle, bilo vodeće glasilo slovenačkog nacionalizma (da, to postoji). E sad, to što smo mi glupi pa smo pobedu I sv. ratu pretvorili u poraz prihvatajući Jugoslaviju, i to što smo primili slovenačke izbeglice, i to što je slovenačka ekonojima izgrađena od srpskih fabrika koje su prenete u Sloveniju - nema veze. Pitam se samo kad će prestati da se prave "toleranti" i "antišovinsti" time što blate Srbiju. E pa ne dam da ponižavaju Srbiju!

nenad

pre 17 godina

pa i jeste smesno kad se neki narodicicic od 8 miliona (srbi) pred citavim svetom brusi, komsije napada, i u svojim pesmama tri ratova oslavljuje i poraze naduva kao da smo se zrtvovali za citavo covecanstvo.. i treba da nas ismejavaju i kazne kad smo teski seljaci

Milos

pre 17 godina

Ovaj tekst je licemeran. Dok su pucali na regrute bez municije, bili su heroji, a ne nacionalisti. Isto su u politickom smislu znali da ce njihovo otcepljenje gurnuti sve ostale narode SFRJ u katastrofu, pa su se ipak otcepili. I eto sada sebi daju za pravo da se jos malo istresu nad izmrcvarenom Srbijom. Hvala slovenci sto nam pokazujete sta ste o nama mislili sve "one" i "ove" godine. Nicija nije gorela do veka pa nece ni ovo vecno, doci ce sve na svoje mesto, a onda ce valjda i Srbi biti pametniji i mudriji.

lola-zg

pre 17 godina

S vremenom će Srbija morati prihvatiti da izdvajanje republika iz federacije yu nije bio nacionalizam protiv Srbije već legitimna težnja naroda za samostalnom i neovisnom državom.Politika Srbije treba da se konačno makne sa te teme i shvati da mora prvenstveno brinuti o svojoj državi i svojim građanima na dobrobit , a tek onda neka vodi računa o tome je li netko negdje "ugrožen. Smatram da su Srbi najugroženiji u vlastitoj državi dokle god budu gledali na raspad Jugoslavije kao na neprijateljski čin susjednih republika.