Petak, 30.06.2006.

07:54

Rešenje za Kosovo do kraja godine

Kontakt grupa je podržala nastojanje izaslanika UN Martija Ahtisarija da ubrza proces pregovora o rešenju statusa Kosova.

Izvor: B92

Rešenje za Kosovo do kraja godine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

REX

pre 17 godina

To sto Berns je rekao je potpuno tacno. a da se pomisli malo da je Kostunica u mesto onog sto je rekao mogao je rec da se izvinjavamo albanskom narodu i da trazimo oprostenje od njih. plus je mogao reci kako da se potrudimo da dobijemo poverovanje albanaca tako da ne sumnjaju vise na nas, a ne da jos ulja na vatru da baca

Dosta

pre 17 godina

Dokle ce nasa vlada da trazi prolongiranje necega sto je vec izvesno, dajmo brate da se okanimo nemoguceg "da ce Kosovo uvek biti Srpsko", i da se posvetimo ljudskim problemima da izadjemo od ove bede i siromastva, dosta nam je tog statusa i politike pokojnok Slobe i Seselja, okanimo se mitologije okrenimo se stvarnosti, i slusajmo savete pametniji, koji zele dobro Srbiji! Napred u buducnost, ostavimo proslost!

luna

pre 17 godina

"On je, medjutim, kritikovao premijera Srbije Vojislava Koštunicu zbog izjave da će za Beograd "Kosovo zauvek biti deo Srbije" rekavši da takva izjava "nije pozitivna posle svega što se dešavalo na Kosovu 1997, 1998 i 1999." A sta je trebao da kaze?-evo izvolte!

Osman

pre 17 godina

Zamislite, Zoran iz Gnjilana moze slobodno da seta na relaciji Gnjilane, Prishtina Ferizaj(Urosevac), i da vidi sta se izgradilo dogradilo i ko koliko ulozio a da ga niko ne zaustavi i pita kud je on krenuo i sta radi,i zasto on i drugi srbi josh nisu platili stujui i to od 89. Toliko o standardima i o slobodi kretanja na Kosovu, pozdrav od Gnjilana.

nenad

pre 17 godina

sve agresore treba kazniti, pa tako i NAS! i nemackoj su oduzeli ogromne teritorije koje danas pripadaju npr. poljskoj, nisu dozvolili austriji da se ujedini sa maticom, a jos su ostatak od matice podelili na dva dela, a gradove do 90% srusili do temelja. ok, srbija je daleko bila od takvih dimenzija zlocina kao sto su nemci prouzrokovali. ali smo ipak pola jugoslavije napali, ubili stotine hiljada ljudi i bacili regijon desetine godina unazad, ipak je JNA bila u nasoj ruci pa da ne uzvikujete da su nas drugi manje-vise "provocirali" na napad. trebali bi smo se radovati da nas je svet tako malo kaznio do sada, mogli smo i jos mnogo vece kazne dobiti. stalno se pravimo da smo neke zrtve a ne vidimo sta smo sve prouzrokovali u zadnjih 20 godina! doslo je vreme da svako na sebe pokaze prstom pre nego sto zalaje... da, srbin sam, zamislite!

Beograd Srbija

pre 17 godina

Berns je vrlo agresivan americki politicki birokrata i njegove agresivne izjave se ne smeju gledati sa defetizmom vec sa pragmatizmom. Svima u MZ je jasno da Kosovo NE MOZE biti nezavisno ako Srbija na to ne pristane. Citajte izmedju redova.

Skubidu

pre 17 godina

Kao da je ovaj svet postao 1997, pa da gldeamo sta se desavalo na Kosovu '97,98,99. A da gledamo sta su Albanci radili Srbima na tom Kosovu, sto je dovelo do ove situacije u '99 od 45 pa nadalje. Gledajuci na to ne bismo mogli verovati Albanicma da ce postovati ljudska prava ako budu nezavisni.

Borgia

pre 17 godina

Prošlih 15, ai više godina, pokazalo je da Srbi i Srbija nisu sposobni shavtiti i prihvatiti pojam multietničnost. Uvijek i svugdje su im krivi oni drugi. E pa nešto tu ne štima. Svi drugi su krivi i ne tolaramtni, a eto Srbi jesu. Kad konačno nauče živjeti s drugačijima i počnu poštovati različitosti, onda će i njima biti bolje, dotad će i Kosovo, kao i svi ostali postati neovisni. Možda se i Vojvodina počne odvajati. Ali to ovisi direktno o Srbima i Srbiji i njihovoj toleranciji. Ako nastave istim smjerom, predviđam da će i Vojvodina u nekom skorom vremenu postati nezavisna. Već je smješno slušati o uroti međunarodne zajednice, a zaboraviti kako se vlastita sila cvijećem ispraćala na susjede. Tad nije bilo suledžijstva. Nikako.

svedok

pre 17 godina

Slobodan Milosevic covek koji nas je zaduzio svojom "vizijom" dok je bio na vlasti nikada nije ocistio etnicki Srbiju a ni Kosovo i Metohiju kako su to uradili Albanci na Kosovu i Metohiji uz pomoc "medjunarodne zajednice" od 1999 godine.
Ja sad stvarno neznam ko se ovde pravi lud. Seju oni gospodo seme zla. Ne postoji u ovim ispraznim deklaracijama ni trunke dobre namere.

Niko

pre 17 godina

Albanci su tokom 30-40 godina pre dolaska Milosevica na vlast pokazivali u mnogo navrata koliko zele multietnicnost Kosova i Metohije.

Nije Vazno.

pre 17 godina

Multietnicnost zvuci lepo i normalno za nas Albance. To je bila nasa zelja i to je jos nasa aspiracija. Nasa vlada i nas parlamenat rade na tome iako znaju da nije lako. Ima puno individualaca da tesko da to prihvate. Razlozi su poznati ali ja mislim da posle nezavisnosti albanska dusa ce biti vise toleranta na ime slobodode. Najveci izazov nisu individualci. Najveci izazov su Srpska Vlada, Srpski Parlamenat, srpske partije i narocito novac obicnog coveka Srbije koji na mesto da se ulaze u Srbiju, trose se za paralelne strukture, i za desktruktivnu delatnost protiv Kosova. To je najveca briga: Da li ce moci jedna mala i slaba drzava da prezivi u uslovima kada veca, vrlo nacionalisticka i militarska drzava danonocno preti i stalno crni situaciju?
Bez promene Srbije ja mislim da nema mir na Balkanu. Zeleo bih da Srbija razume situaciju a ne da prodje kako mi Albanci smo prosli(od Albanaca do "postenih Albanaca" i najzad do "siptara" pa opet uz pomoc Amerike do Albanaca). Gotovo smo izgubili identitet zbog Milosevica... Medjunarodna Zajednica je ovde dok situacija ne promeni i ja ne bih zeleo da pitanje se stavlja: Sta znaci termin Srbija dok ona ne predstavlja zelju Srpskog Naroda koji je orijentisan za Evropu. Verovatno planovi su na stolu i iako Kostunica zna sve, on ipak ide na sve ili nista. Kladim se da on ce dobiti nista...

Mia

pre 17 godina

Kosovo je prije miješanja Petersena i G8 bilo mnogo više multietničko nego što je danas. A gospodin Petersen, izjavljujući da će se vratiti na Kosovo "kad njihov san postane stvarnost", kao da nije svjestan kontradiktornosti te dvije želje: san Albanaca na Kosovu s jedne strane, a sa druge multietničnost. To ne ide zajedno, uvjeravamo se svaki dan.

London Thinking

pre 17 godina

Vrlo je lepo cuti da su se "ministri zemalja G8 SAGLASILI o tome da Kosovo treba da bude multietničko" - bas lepo od njih da su se saglasili... Kao osoba koja placa porez u jednoj od tih zemalja drago mi je da vidim na kakve rezolucije se budzetska sredstva trose. Kao relativno inteligentna i obrazovana osoba, impresioniran sam kolicinom mudrosti sazetoj u ovoj jednoj recenici. Kao (opet relativno) realna osoba, potpuno sam uveren da je to ostvarivo, a kao pripadnik srpskog naroda veoma sam zahvalan njihovom svakodnevnom doprinosu dovodjenja radikala na vlast u Srbiji. O potpuno laznoj nadi koju daju srpskom narodu na Kosmetu necu ni da pricam... Sve u svemu - bas vam hvala!

agron

pre 17 godina

'Nezavisnost ili nesto drugo'. Na ovo drugo,Srbija je odavno ptotrosila argumente. Pametniji su vec odavno shvatili da je san od fizckog prisustva Srbije na Kosovu cista utopija.
Da li ce u Srbiji posle proglasenja Kosova nezavisnom drzavom, vladati Radikali ili ne! Drage komsije, to je vas unutrasnji problem.

Zoran, Gnjilane

pre 17 godina

Eto, malo po malo, docekah i taj dana da cuveni Petersen ode sa Kosova. Verujte mi, posle duzeg vremena, odnosno 7 godina polse okupacije Kosova, ovaj dan mi spada u one srecnije kojih je malo ovde na Kosovu. Petersena cemo pamtiti kao coveka bez maski i bilo kavih kamuflza. Od prvog dana stavio se u sluzbi nacionalnih interesa Albanaca i svesrdno im pomagao za ,,ostvarenje njihovog dugogodisnjeg sna". Sa Srbima mu je bilo tesko i rec da progovori. Sa medijima TAKODJE. Zato sam danas srean zbog njegovog odaska a nesrecan sto njemu slicni i dlaje ostaju na Kosovu. Recimo njegov poprtparol iz Nju Delhija, g. Niradz Sing, otiso je toliko daleko u hvaljenju situacije na Kosovu da je gostujuci na lokalnom Maks radiju doslovce rekao, citiram, ,,Da Kosovo ima za cilj da sto pre udje u Evropsku uniju".Nekako, cak i iz neutralnog ugla bez obzira sto zivim na Kosovu, ne mogu da vidim Kosovo u Evropskoj uniji bar za jedno 1000 godina. Ne samo zbog ugnjetavanja i proterivanja Srba nego i zbog mnogih drugih stvari koje se desavaju ovde na Kosovu. Dovoljno je samo napraviti krug na putu Gnjilane - Urosevac - Pristina - Gnjilane i sve ce Vam biti jasno. Sve sto je pored puta odavno je zauzeto i izgradjeno. Ruse se cak i brda i onda se grade objekti. Pitam se samo ko finasira tolike zgradurine, motele, benzinske pumpe, i ostalo...........
A struje nema i dalje na Kosvu.......... Juce po sistemu fantasticnih 2 sata sa strujom i 4 bez.... Gospode boze, da li neko iz medjunarodne zajednice i i grupe G8 VIDI STA SE OVDE DESAVA?

monoetnicar

pre 17 godina

Ova rec "multietnicko" pocinje da izaziva osecaj mucnine u stomaku jer je toliko izandjala u stotinama izjava politickih birokrata. A da zaboravio sam da je Hrvatska "multietnicka", pa evo i Bosna sve puca od "multietnicnosti" i evo sada i Kosovo malo mora da bude "multietnicko". Koga bre vi z?

Vlada, NL

pre 17 godina

Ovakvo Kosovo, kakvo su napravili ovi iz G8, znaci sile(dzije) nema niti jedan element mutlietnicnosti - tako da kada G8 prica o tome vidi se da je to gomila licemera. Ono jeste ima tu Holandjana ima tu i Nemaca i Italijana i Britanaca i Amera - al' se oni (valjda) ne racunaju jer su NATO-vojnici? A mozda je i to ideja: Napraviti multietnicko Kosovo tako sto ce "multietnicnost" biti zasnovana na vojnom i policijskom personalu iz NATO zemalja?
Neka OVK i NATO slobodno grade mutlietnicko Kosovo, jedva cekam da vidim kada krenu da igraju tango jedni sa drugima. Mi smo taj tango vec odigrali, pa smo koliko-toliko mirni.
A Srbi? Srbi neka na vreme popakuju sto mogu popakovati pa lepo u kolone ka uzoj Srbiji - sto se vise uljujlkavaju u G8 prazne price krace ce ziveti. Jeste, nije lako biti izbeglica, ali glava je na ramenima - ovako:
PAKOVANJE ILI ZDRAVLJE - odlucite sami...

Aster Blistok

pre 17 godina

Kosovo multietnicko? Bez ikakve namere da zvucim zlonamerno mislim da je tema u potpunosti promasena znajuci da albanaca ima 96-7%, a da nema toliko NATO vojske koji su promenili ime i namjenu u KFOR bilo bi ih jos vise. I o kakvom se ucescu Srba u pregovorima prica kad oni nemaju slobodu kretanja van vecih gradova? Mislim da bi mnogo konstruktivnije bilo da dodju u Pristinu da o tome razglabaju.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Cudo da nisu izjavili da Srbija treba da ostane multietnicka i da cepanje njene teritorije na etnickom principu nece biti tolerisano, ukoliko do toga dodje onda terotorija Kosmeta nije definisana i mora se pruziti prilika da teritorija sa pretezno srpskim stanovnistvom ostane u drzavi Srbiji po zelji. Nije realno da su medjunarodno priznate granice jedne drzave podredjene granicama nepriznate novonastale drzave njenim otcepljenjem.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Cudo da nisu izjavili da Srbija treba da ostane multietnicka i da cepanje njene teritorije na etnickom principu nece biti tolerisano, ukoliko do toga dodje onda terotorija Kosmeta nije definisana i mora se pruziti prilika da teritorija sa pretezno srpskim stanovnistvom ostane u drzavi Srbiji po zelji. Nije realno da su medjunarodno priznate granice jedne drzave podredjene granicama nepriznate novonastale drzave njenim otcepljenjem.

Aster Blistok

pre 17 godina

Kosovo multietnicko? Bez ikakve namere da zvucim zlonamerno mislim da je tema u potpunosti promasena znajuci da albanaca ima 96-7%, a da nema toliko NATO vojske koji su promenili ime i namjenu u KFOR bilo bi ih jos vise. I o kakvom se ucescu Srba u pregovorima prica kad oni nemaju slobodu kretanja van vecih gradova? Mislim da bi mnogo konstruktivnije bilo da dodju u Pristinu da o tome razglabaju.

Vlada, NL

pre 17 godina

Ovakvo Kosovo, kakvo su napravili ovi iz G8, znaci sile(dzije) nema niti jedan element mutlietnicnosti - tako da kada G8 prica o tome vidi se da je to gomila licemera. Ono jeste ima tu Holandjana ima tu i Nemaca i Italijana i Britanaca i Amera - al' se oni (valjda) ne racunaju jer su NATO-vojnici? A mozda je i to ideja: Napraviti multietnicko Kosovo tako sto ce "multietnicnost" biti zasnovana na vojnom i policijskom personalu iz NATO zemalja?
Neka OVK i NATO slobodno grade mutlietnicko Kosovo, jedva cekam da vidim kada krenu da igraju tango jedni sa drugima. Mi smo taj tango vec odigrali, pa smo koliko-toliko mirni.
A Srbi? Srbi neka na vreme popakuju sto mogu popakovati pa lepo u kolone ka uzoj Srbiji - sto se vise uljujlkavaju u G8 prazne price krace ce ziveti. Jeste, nije lako biti izbeglica, ali glava je na ramenima - ovako:
PAKOVANJE ILI ZDRAVLJE - odlucite sami...

London Thinking

pre 17 godina

Vrlo je lepo cuti da su se "ministri zemalja G8 SAGLASILI o tome da Kosovo treba da bude multietničko" - bas lepo od njih da su se saglasili... Kao osoba koja placa porez u jednoj od tih zemalja drago mi je da vidim na kakve rezolucije se budzetska sredstva trose. Kao relativno inteligentna i obrazovana osoba, impresioniran sam kolicinom mudrosti sazetoj u ovoj jednoj recenici. Kao (opet relativno) realna osoba, potpuno sam uveren da je to ostvarivo, a kao pripadnik srpskog naroda veoma sam zahvalan njihovom svakodnevnom doprinosu dovodjenja radikala na vlast u Srbiji. O potpuno laznoj nadi koju daju srpskom narodu na Kosmetu necu ni da pricam... Sve u svemu - bas vam hvala!

Zoran, Gnjilane

pre 17 godina

Eto, malo po malo, docekah i taj dana da cuveni Petersen ode sa Kosova. Verujte mi, posle duzeg vremena, odnosno 7 godina polse okupacije Kosova, ovaj dan mi spada u one srecnije kojih je malo ovde na Kosovu. Petersena cemo pamtiti kao coveka bez maski i bilo kavih kamuflza. Od prvog dana stavio se u sluzbi nacionalnih interesa Albanaca i svesrdno im pomagao za ,,ostvarenje njihovog dugogodisnjeg sna". Sa Srbima mu je bilo tesko i rec da progovori. Sa medijima TAKODJE. Zato sam danas srean zbog njegovog odaska a nesrecan sto njemu slicni i dlaje ostaju na Kosovu. Recimo njegov poprtparol iz Nju Delhija, g. Niradz Sing, otiso je toliko daleko u hvaljenju situacije na Kosovu da je gostujuci na lokalnom Maks radiju doslovce rekao, citiram, ,,Da Kosovo ima za cilj da sto pre udje u Evropsku uniju".Nekako, cak i iz neutralnog ugla bez obzira sto zivim na Kosovu, ne mogu da vidim Kosovo u Evropskoj uniji bar za jedno 1000 godina. Ne samo zbog ugnjetavanja i proterivanja Srba nego i zbog mnogih drugih stvari koje se desavaju ovde na Kosovu. Dovoljno je samo napraviti krug na putu Gnjilane - Urosevac - Pristina - Gnjilane i sve ce Vam biti jasno. Sve sto je pored puta odavno je zauzeto i izgradjeno. Ruse se cak i brda i onda se grade objekti. Pitam se samo ko finasira tolike zgradurine, motele, benzinske pumpe, i ostalo...........
A struje nema i dalje na Kosvu.......... Juce po sistemu fantasticnih 2 sata sa strujom i 4 bez.... Gospode boze, da li neko iz medjunarodne zajednice i i grupe G8 VIDI STA SE OVDE DESAVA?

agron

pre 17 godina

'Nezavisnost ili nesto drugo'. Na ovo drugo,Srbija je odavno ptotrosila argumente. Pametniji su vec odavno shvatili da je san od fizckog prisustva Srbije na Kosovu cista utopija.
Da li ce u Srbiji posle proglasenja Kosova nezavisnom drzavom, vladati Radikali ili ne! Drage komsije, to je vas unutrasnji problem.

monoetnicar

pre 17 godina

Ova rec "multietnicko" pocinje da izaziva osecaj mucnine u stomaku jer je toliko izandjala u stotinama izjava politickih birokrata. A da zaboravio sam da je Hrvatska "multietnicka", pa evo i Bosna sve puca od "multietnicnosti" i evo sada i Kosovo malo mora da bude "multietnicko". Koga bre vi z?

Mia

pre 17 godina

Kosovo je prije miješanja Petersena i G8 bilo mnogo više multietničko nego što je danas. A gospodin Petersen, izjavljujući da će se vratiti na Kosovo "kad njihov san postane stvarnost", kao da nije svjestan kontradiktornosti te dvije želje: san Albanaca na Kosovu s jedne strane, a sa druge multietničnost. To ne ide zajedno, uvjeravamo se svaki dan.

Nije Vazno.

pre 17 godina

Multietnicnost zvuci lepo i normalno za nas Albance. To je bila nasa zelja i to je jos nasa aspiracija. Nasa vlada i nas parlamenat rade na tome iako znaju da nije lako. Ima puno individualaca da tesko da to prihvate. Razlozi su poznati ali ja mislim da posle nezavisnosti albanska dusa ce biti vise toleranta na ime slobodode. Najveci izazov nisu individualci. Najveci izazov su Srpska Vlada, Srpski Parlamenat, srpske partije i narocito novac obicnog coveka Srbije koji na mesto da se ulaze u Srbiju, trose se za paralelne strukture, i za desktruktivnu delatnost protiv Kosova. To je najveca briga: Da li ce moci jedna mala i slaba drzava da prezivi u uslovima kada veca, vrlo nacionalisticka i militarska drzava danonocno preti i stalno crni situaciju?
Bez promene Srbije ja mislim da nema mir na Balkanu. Zeleo bih da Srbija razume situaciju a ne da prodje kako mi Albanci smo prosli(od Albanaca do "postenih Albanaca" i najzad do "siptara" pa opet uz pomoc Amerike do Albanaca). Gotovo smo izgubili identitet zbog Milosevica... Medjunarodna Zajednica je ovde dok situacija ne promeni i ja ne bih zeleo da pitanje se stavlja: Sta znaci termin Srbija dok ona ne predstavlja zelju Srpskog Naroda koji je orijentisan za Evropu. Verovatno planovi su na stolu i iako Kostunica zna sve, on ipak ide na sve ili nista. Kladim se da on ce dobiti nista...

Niko

pre 17 godina

Albanci su tokom 30-40 godina pre dolaska Milosevica na vlast pokazivali u mnogo navrata koliko zele multietnicnost Kosova i Metohije.

svedok

pre 17 godina

Slobodan Milosevic covek koji nas je zaduzio svojom "vizijom" dok je bio na vlasti nikada nije ocistio etnicki Srbiju a ni Kosovo i Metohiju kako su to uradili Albanci na Kosovu i Metohiji uz pomoc "medjunarodne zajednice" od 1999 godine.
Ja sad stvarno neznam ko se ovde pravi lud. Seju oni gospodo seme zla. Ne postoji u ovim ispraznim deklaracijama ni trunke dobre namere.

Skubidu

pre 17 godina

Kao da je ovaj svet postao 1997, pa da gldeamo sta se desavalo na Kosovu '97,98,99. A da gledamo sta su Albanci radili Srbima na tom Kosovu, sto je dovelo do ove situacije u '99 od 45 pa nadalje. Gledajuci na to ne bismo mogli verovati Albanicma da ce postovati ljudska prava ako budu nezavisni.

Beograd Srbija

pre 17 godina

Berns je vrlo agresivan americki politicki birokrata i njegove agresivne izjave se ne smeju gledati sa defetizmom vec sa pragmatizmom. Svima u MZ je jasno da Kosovo NE MOZE biti nezavisno ako Srbija na to ne pristane. Citajte izmedju redova.

Borgia

pre 17 godina

Prošlih 15, ai više godina, pokazalo je da Srbi i Srbija nisu sposobni shavtiti i prihvatiti pojam multietničnost. Uvijek i svugdje su im krivi oni drugi. E pa nešto tu ne štima. Svi drugi su krivi i ne tolaramtni, a eto Srbi jesu. Kad konačno nauče živjeti s drugačijima i počnu poštovati različitosti, onda će i njima biti bolje, dotad će i Kosovo, kao i svi ostali postati neovisni. Možda se i Vojvodina počne odvajati. Ali to ovisi direktno o Srbima i Srbiji i njihovoj toleranciji. Ako nastave istim smjerom, predviđam da će i Vojvodina u nekom skorom vremenu postati nezavisna. Već je smješno slušati o uroti međunarodne zajednice, a zaboraviti kako se vlastita sila cvijećem ispraćala na susjede. Tad nije bilo suledžijstva. Nikako.

nenad

pre 17 godina

sve agresore treba kazniti, pa tako i NAS! i nemackoj su oduzeli ogromne teritorije koje danas pripadaju npr. poljskoj, nisu dozvolili austriji da se ujedini sa maticom, a jos su ostatak od matice podelili na dva dela, a gradove do 90% srusili do temelja. ok, srbija je daleko bila od takvih dimenzija zlocina kao sto su nemci prouzrokovali. ali smo ipak pola jugoslavije napali, ubili stotine hiljada ljudi i bacili regijon desetine godina unazad, ipak je JNA bila u nasoj ruci pa da ne uzvikujete da su nas drugi manje-vise "provocirali" na napad. trebali bi smo se radovati da nas je svet tako malo kaznio do sada, mogli smo i jos mnogo vece kazne dobiti. stalno se pravimo da smo neke zrtve a ne vidimo sta smo sve prouzrokovali u zadnjih 20 godina! doslo je vreme da svako na sebe pokaze prstom pre nego sto zalaje... da, srbin sam, zamislite!

luna

pre 17 godina

"On je, medjutim, kritikovao premijera Srbije Vojislava Koštunicu zbog izjave da će za Beograd "Kosovo zauvek biti deo Srbije" rekavši da takva izjava "nije pozitivna posle svega što se dešavalo na Kosovu 1997, 1998 i 1999." A sta je trebao da kaze?-evo izvolte!

Osman

pre 17 godina

Zamislite, Zoran iz Gnjilana moze slobodno da seta na relaciji Gnjilane, Prishtina Ferizaj(Urosevac), i da vidi sta se izgradilo dogradilo i ko koliko ulozio a da ga niko ne zaustavi i pita kud je on krenuo i sta radi,i zasto on i drugi srbi josh nisu platili stujui i to od 89. Toliko o standardima i o slobodi kretanja na Kosovu, pozdrav od Gnjilana.

Dosta

pre 17 godina

Dokle ce nasa vlada da trazi prolongiranje necega sto je vec izvesno, dajmo brate da se okanimo nemoguceg "da ce Kosovo uvek biti Srpsko", i da se posvetimo ljudskim problemima da izadjemo od ove bede i siromastva, dosta nam je tog statusa i politike pokojnok Slobe i Seselja, okanimo se mitologije okrenimo se stvarnosti, i slusajmo savete pametniji, koji zele dobro Srbiji! Napred u buducnost, ostavimo proslost!

REX

pre 17 godina

To sto Berns je rekao je potpuno tacno. a da se pomisli malo da je Kostunica u mesto onog sto je rekao mogao je rec da se izvinjavamo albanskom narodu i da trazimo oprostenje od njih. plus je mogao reci kako da se potrudimo da dobijemo poverovanje albanaca tako da ne sumnjaju vise na nas, a ne da jos ulja na vatru da baca

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Cudo da nisu izjavili da Srbija treba da ostane multietnicka i da cepanje njene teritorije na etnickom principu nece biti tolerisano, ukoliko do toga dodje onda terotorija Kosmeta nije definisana i mora se pruziti prilika da teritorija sa pretezno srpskim stanovnistvom ostane u drzavi Srbiji po zelji. Nije realno da su medjunarodno priznate granice jedne drzave podredjene granicama nepriznate novonastale drzave njenim otcepljenjem.

Aster Blistok

pre 17 godina

Kosovo multietnicko? Bez ikakve namere da zvucim zlonamerno mislim da je tema u potpunosti promasena znajuci da albanaca ima 96-7%, a da nema toliko NATO vojske koji su promenili ime i namjenu u KFOR bilo bi ih jos vise. I o kakvom se ucescu Srba u pregovorima prica kad oni nemaju slobodu kretanja van vecih gradova? Mislim da bi mnogo konstruktivnije bilo da dodju u Pristinu da o tome razglabaju.

Vlada, NL

pre 17 godina

Ovakvo Kosovo, kakvo su napravili ovi iz G8, znaci sile(dzije) nema niti jedan element mutlietnicnosti - tako da kada G8 prica o tome vidi se da je to gomila licemera. Ono jeste ima tu Holandjana ima tu i Nemaca i Italijana i Britanaca i Amera - al' se oni (valjda) ne racunaju jer su NATO-vojnici? A mozda je i to ideja: Napraviti multietnicko Kosovo tako sto ce "multietnicnost" biti zasnovana na vojnom i policijskom personalu iz NATO zemalja?
Neka OVK i NATO slobodno grade mutlietnicko Kosovo, jedva cekam da vidim kada krenu da igraju tango jedni sa drugima. Mi smo taj tango vec odigrali, pa smo koliko-toliko mirni.
A Srbi? Srbi neka na vreme popakuju sto mogu popakovati pa lepo u kolone ka uzoj Srbiji - sto se vise uljujlkavaju u G8 prazne price krace ce ziveti. Jeste, nije lako biti izbeglica, ali glava je na ramenima - ovako:
PAKOVANJE ILI ZDRAVLJE - odlucite sami...

London Thinking

pre 17 godina

Vrlo je lepo cuti da su se "ministri zemalja G8 SAGLASILI o tome da Kosovo treba da bude multietničko" - bas lepo od njih da su se saglasili... Kao osoba koja placa porez u jednoj od tih zemalja drago mi je da vidim na kakve rezolucije se budzetska sredstva trose. Kao relativno inteligentna i obrazovana osoba, impresioniran sam kolicinom mudrosti sazetoj u ovoj jednoj recenici. Kao (opet relativno) realna osoba, potpuno sam uveren da je to ostvarivo, a kao pripadnik srpskog naroda veoma sam zahvalan njihovom svakodnevnom doprinosu dovodjenja radikala na vlast u Srbiji. O potpuno laznoj nadi koju daju srpskom narodu na Kosmetu necu ni da pricam... Sve u svemu - bas vam hvala!

Zoran, Gnjilane

pre 17 godina

Eto, malo po malo, docekah i taj dana da cuveni Petersen ode sa Kosova. Verujte mi, posle duzeg vremena, odnosno 7 godina polse okupacije Kosova, ovaj dan mi spada u one srecnije kojih je malo ovde na Kosovu. Petersena cemo pamtiti kao coveka bez maski i bilo kavih kamuflza. Od prvog dana stavio se u sluzbi nacionalnih interesa Albanaca i svesrdno im pomagao za ,,ostvarenje njihovog dugogodisnjeg sna". Sa Srbima mu je bilo tesko i rec da progovori. Sa medijima TAKODJE. Zato sam danas srean zbog njegovog odaska a nesrecan sto njemu slicni i dlaje ostaju na Kosovu. Recimo njegov poprtparol iz Nju Delhija, g. Niradz Sing, otiso je toliko daleko u hvaljenju situacije na Kosovu da je gostujuci na lokalnom Maks radiju doslovce rekao, citiram, ,,Da Kosovo ima za cilj da sto pre udje u Evropsku uniju".Nekako, cak i iz neutralnog ugla bez obzira sto zivim na Kosovu, ne mogu da vidim Kosovo u Evropskoj uniji bar za jedno 1000 godina. Ne samo zbog ugnjetavanja i proterivanja Srba nego i zbog mnogih drugih stvari koje se desavaju ovde na Kosovu. Dovoljno je samo napraviti krug na putu Gnjilane - Urosevac - Pristina - Gnjilane i sve ce Vam biti jasno. Sve sto je pored puta odavno je zauzeto i izgradjeno. Ruse se cak i brda i onda se grade objekti. Pitam se samo ko finasira tolike zgradurine, motele, benzinske pumpe, i ostalo...........
A struje nema i dalje na Kosvu.......... Juce po sistemu fantasticnih 2 sata sa strujom i 4 bez.... Gospode boze, da li neko iz medjunarodne zajednice i i grupe G8 VIDI STA SE OVDE DESAVA?

agron

pre 17 godina

'Nezavisnost ili nesto drugo'. Na ovo drugo,Srbija je odavno ptotrosila argumente. Pametniji su vec odavno shvatili da je san od fizckog prisustva Srbije na Kosovu cista utopija.
Da li ce u Srbiji posle proglasenja Kosova nezavisnom drzavom, vladati Radikali ili ne! Drage komsije, to je vas unutrasnji problem.

monoetnicar

pre 17 godina

Ova rec "multietnicko" pocinje da izaziva osecaj mucnine u stomaku jer je toliko izandjala u stotinama izjava politickih birokrata. A da zaboravio sam da je Hrvatska "multietnicka", pa evo i Bosna sve puca od "multietnicnosti" i evo sada i Kosovo malo mora da bude "multietnicko". Koga bre vi z?

Mia

pre 17 godina

Kosovo je prije miješanja Petersena i G8 bilo mnogo više multietničko nego što je danas. A gospodin Petersen, izjavljujući da će se vratiti na Kosovo "kad njihov san postane stvarnost", kao da nije svjestan kontradiktornosti te dvije želje: san Albanaca na Kosovu s jedne strane, a sa druge multietničnost. To ne ide zajedno, uvjeravamo se svaki dan.

Nije Vazno.

pre 17 godina

Multietnicnost zvuci lepo i normalno za nas Albance. To je bila nasa zelja i to je jos nasa aspiracija. Nasa vlada i nas parlamenat rade na tome iako znaju da nije lako. Ima puno individualaca da tesko da to prihvate. Razlozi su poznati ali ja mislim da posle nezavisnosti albanska dusa ce biti vise toleranta na ime slobodode. Najveci izazov nisu individualci. Najveci izazov su Srpska Vlada, Srpski Parlamenat, srpske partije i narocito novac obicnog coveka Srbije koji na mesto da se ulaze u Srbiju, trose se za paralelne strukture, i za desktruktivnu delatnost protiv Kosova. To je najveca briga: Da li ce moci jedna mala i slaba drzava da prezivi u uslovima kada veca, vrlo nacionalisticka i militarska drzava danonocno preti i stalno crni situaciju?
Bez promene Srbije ja mislim da nema mir na Balkanu. Zeleo bih da Srbija razume situaciju a ne da prodje kako mi Albanci smo prosli(od Albanaca do "postenih Albanaca" i najzad do "siptara" pa opet uz pomoc Amerike do Albanaca). Gotovo smo izgubili identitet zbog Milosevica... Medjunarodna Zajednica je ovde dok situacija ne promeni i ja ne bih zeleo da pitanje se stavlja: Sta znaci termin Srbija dok ona ne predstavlja zelju Srpskog Naroda koji je orijentisan za Evropu. Verovatno planovi su na stolu i iako Kostunica zna sve, on ipak ide na sve ili nista. Kladim se da on ce dobiti nista...

Niko

pre 17 godina

Albanci su tokom 30-40 godina pre dolaska Milosevica na vlast pokazivali u mnogo navrata koliko zele multietnicnost Kosova i Metohije.

svedok

pre 17 godina

Slobodan Milosevic covek koji nas je zaduzio svojom "vizijom" dok je bio na vlasti nikada nije ocistio etnicki Srbiju a ni Kosovo i Metohiju kako su to uradili Albanci na Kosovu i Metohiji uz pomoc "medjunarodne zajednice" od 1999 godine.
Ja sad stvarno neznam ko se ovde pravi lud. Seju oni gospodo seme zla. Ne postoji u ovim ispraznim deklaracijama ni trunke dobre namere.

Skubidu

pre 17 godina

Kao da je ovaj svet postao 1997, pa da gldeamo sta se desavalo na Kosovu '97,98,99. A da gledamo sta su Albanci radili Srbima na tom Kosovu, sto je dovelo do ove situacije u '99 od 45 pa nadalje. Gledajuci na to ne bismo mogli verovati Albanicma da ce postovati ljudska prava ako budu nezavisni.

Beograd Srbija

pre 17 godina

Berns je vrlo agresivan americki politicki birokrata i njegove agresivne izjave se ne smeju gledati sa defetizmom vec sa pragmatizmom. Svima u MZ je jasno da Kosovo NE MOZE biti nezavisno ako Srbija na to ne pristane. Citajte izmedju redova.

Borgia

pre 17 godina

Prošlih 15, ai više godina, pokazalo je da Srbi i Srbija nisu sposobni shavtiti i prihvatiti pojam multietničnost. Uvijek i svugdje su im krivi oni drugi. E pa nešto tu ne štima. Svi drugi su krivi i ne tolaramtni, a eto Srbi jesu. Kad konačno nauče živjeti s drugačijima i počnu poštovati različitosti, onda će i njima biti bolje, dotad će i Kosovo, kao i svi ostali postati neovisni. Možda se i Vojvodina počne odvajati. Ali to ovisi direktno o Srbima i Srbiji i njihovoj toleranciji. Ako nastave istim smjerom, predviđam da će i Vojvodina u nekom skorom vremenu postati nezavisna. Već je smješno slušati o uroti međunarodne zajednice, a zaboraviti kako se vlastita sila cvijećem ispraćala na susjede. Tad nije bilo suledžijstva. Nikako.

nenad

pre 17 godina

sve agresore treba kazniti, pa tako i NAS! i nemackoj su oduzeli ogromne teritorije koje danas pripadaju npr. poljskoj, nisu dozvolili austriji da se ujedini sa maticom, a jos su ostatak od matice podelili na dva dela, a gradove do 90% srusili do temelja. ok, srbija je daleko bila od takvih dimenzija zlocina kao sto su nemci prouzrokovali. ali smo ipak pola jugoslavije napali, ubili stotine hiljada ljudi i bacili regijon desetine godina unazad, ipak je JNA bila u nasoj ruci pa da ne uzvikujete da su nas drugi manje-vise "provocirali" na napad. trebali bi smo se radovati da nas je svet tako malo kaznio do sada, mogli smo i jos mnogo vece kazne dobiti. stalno se pravimo da smo neke zrtve a ne vidimo sta smo sve prouzrokovali u zadnjih 20 godina! doslo je vreme da svako na sebe pokaze prstom pre nego sto zalaje... da, srbin sam, zamislite!

luna

pre 17 godina

"On je, medjutim, kritikovao premijera Srbije Vojislava Koštunicu zbog izjave da će za Beograd "Kosovo zauvek biti deo Srbije" rekavši da takva izjava "nije pozitivna posle svega što se dešavalo na Kosovu 1997, 1998 i 1999." A sta je trebao da kaze?-evo izvolte!

Osman

pre 17 godina

Zamislite, Zoran iz Gnjilana moze slobodno da seta na relaciji Gnjilane, Prishtina Ferizaj(Urosevac), i da vidi sta se izgradilo dogradilo i ko koliko ulozio a da ga niko ne zaustavi i pita kud je on krenuo i sta radi,i zasto on i drugi srbi josh nisu platili stujui i to od 89. Toliko o standardima i o slobodi kretanja na Kosovu, pozdrav od Gnjilana.

Dosta

pre 17 godina

Dokle ce nasa vlada da trazi prolongiranje necega sto je vec izvesno, dajmo brate da se okanimo nemoguceg "da ce Kosovo uvek biti Srpsko", i da se posvetimo ljudskim problemima da izadjemo od ove bede i siromastva, dosta nam je tog statusa i politike pokojnok Slobe i Seselja, okanimo se mitologije okrenimo se stvarnosti, i slusajmo savete pametniji, koji zele dobro Srbiji! Napred u buducnost, ostavimo proslost!

REX

pre 17 godina

To sto Berns je rekao je potpuno tacno. a da se pomisli malo da je Kostunica u mesto onog sto je rekao mogao je rec da se izvinjavamo albanskom narodu i da trazimo oprostenje od njih. plus je mogao reci kako da se potrudimo da dobijemo poverovanje albanaca tako da ne sumnjaju vise na nas, a ne da jos ulja na vatru da baca