Petak, 30.06.2006.

07:19

Kosovo: Ponuda i potražnja

Evropska unija priprema paket mera kojima treba da privoli vlasti u Beogradu da pristanu na ograničen suverenitet Kosova.

Izvor: B92

Kosovo: Ponuda i potražnja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

Mika

pre 17 godina

Kosovo neka nam otmu kad im se vec moze, ne znam sta ce im nas pristanak kad su toliko mocni. A taj paket neka zapakuju pa neka ga ostave za crne dane, trebace im kada za 15-20 godina zazive Ujedinjeni Evropski Emirati.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Stalno nam govore da nashi, srpski, zlocini ne opravdavaju tudje. Kako onda nash, srpski nacionalizam, opravdava tudje nacionalizme? Zatim granice - kad udjemo u EU nece biti granica pa cemu onda uzaludna(?) borba za "srpsku svetu zemlju" - dobro, zar ne vazi isto i za Albance - cim udjemo u EU nece biti granica i cemu onda tako krvava borba za nezavisnost? Medju klauzulama kontakt grupe postoji i ona da se Kosovo ne sme pripajati "nekoj susednoj drzavi". Ako se to bude postovalo kao Dejtonski sporazum, onda eto nama Velike Albanije za par meseci od kosovske nezavisnosti! Vidi, molim te, borba za svetu zemlju je kao bez veze a borba za ostvarenje albanskog vekovnog sna (stogod to znacilo, ali meni najvise lici na Veliku Albaniju) je kao OK?

Mixa

pre 17 godina

Ako Srbija pa i KiM udju u EU onda NEMA GRANICA izmedju njih. Cemu onda tolika borba za "svetu kosovsku zemlju", koja nikome zivom ne treba ? Ili mozda tacnije, ako cemo svi u EU bez granica, Zasto se Albanci polomishe da naprave drzavu u drzavi? Srbija je usla i u Jugoslaviju sa devizom "granice nece biti vazne". danas vidimo kako je to bila glupa odluka. Nema potrebe da opet pravimo losu odluku. Kosovo je Srbija za mesec godinu ili 5 godina.

Trebalo je ranije

pre 17 godina

Dragi moji braco i sestre, trebalo je ovako burno i strasno da reagujete kada je nasa vojska i policija ubijala, proganjala i prevozila tela nasih sugradjana Albanaca u hladnjacama i tajno zakopavala u nasoj prestonici. Da smo to tada sprecili, i da nismo oskrnavili svoju zemlju i reke mrtvim telima sopstvenih sugradjana i sugradjanki ne bi se tako lako gubila teritorija. Ali sada je prekasno. Tada je trebalo da svim svojim silama trazimo Pravdu. Za sve. Za sve nase sugradjane na svim nasim teritorijama. Medjutim, znate vi ovo vrlo dobro, no eto, da pomenem, posto je Pravda u pitanju.

TeutonX

pre 17 godina

Tvrdim da su diletanti (moji Crnogorci bi radije rekli- avetinje) koji su vodili Srbiju duži niz godina (a možda i decenija) isključivi krivci za ovu najavljenu srpsku nacionalnu tragediju, Prosto sam ubijeđen da je na čelu Srbije i dalje bio pok.Đinđić, da bi Srbija uspjela da sačuva sjever Kosova i omogući tamošnjim Srbima normalan život, a kao uslov da Beograd prihvati ionako neminovan odlazak ostatka.Posle godina represije i tenkova vjerujem da bi radost zbog nezavisnosti učinila da bi čak i najekstremniji kosovski Albanci o odlasku sjevera Kosova gunđali više deklarativno.
Iako držim da je Srbija 90-ih pošla u krvavo razračunavanje sa komšijama, pokušavajući usput da obezbijedi i status nekakve regionalne velike sile, ipak vjerujem da je dozvoljavanje Albancima sa Kosova onog što se tako rezolutno brani Srbima u BIH,zaista ruganje međunarodnom pravu. Nekako izgleda kao da su velike sile (uključujući tu i Rusiju) sad otišle u drugu krajnjost. Umjesto Srbije koja je dominirala SFRJ narodima imaćemo Srbiju kojoj će skoro pola matičnog naroda biti u okolnim državama. Ono što je Albanija nemoćno posmatrala kroz XX vijek, izgleda da će Srbija kroz XXI. Čak bih se kladio da većina među običnim narodom u bivšim yu republikama ne vidi neku pravdu i razlog za radost u svemu ovome.Što je važnije,ovim se bespotrebno podstiče nezadovoljstvo i radikalizacija scene u Srbiji, pa time i nezadovoljstvo među komšijama takve Srbije. Sve u svemu, ako se dogodi,sad već izgleda izvjesni, brutalan odlazak kompletnog Kosova, onda to nije sreća ni za kog na Balkanu ,pa ne može biti ni za kosovske Albance. Nesreća jednog naroda jadan je temelj za sreću drugog.
Iskreno mi je žao "evropske" Srbije koja zbog ovakvog ponašanja velikih sila izgleda kao da pliva uzvodno duž neke hirovite planinske rijeke. Bez te evropske Srbije, praktično je nemoguće a i prilično nemoralno, stvarati evropski Balkan.A nekako je i slika nedovršena.Kao kada bi pokušali da ispričate priču o Balkanu a da nigdje ne spomenete Srbe.

dawor

pre 17 godina

Ovo je prilika da sve političke stranke u Srbiji postignu konsenzus oko onog što im je ustavna obaveza - da ne rade protiv interesa vlastite zemlje.Nema ovde mesta za emocije - vrednost rudnog bogatstva na Kosovu je oko 15 milijardi dolara.Ko je spreman da se odrekne 15 mlrd dolara,teško se može nazvati razumnim čovekom.Srbija daje Kosovu sve, izuzev mesta u Ujedinjenim nacijama.Po prvi put u proteklim decenijama,Srbija izlazi sa evropskim predlogom.Ukoliko nezavisnost Kosova i Metohije bude nametnuta, to je isto kao kad bi se nekom gradjaninu oduzela sva gradjanska prava i svako bi mogao da ga ubije nasred ulice i da za to ne odgovara...Bližimo se zaista teškom vremenu,ali ovaj put smo nesporno u pravu.Ako budemo jedinstveni,odbranićemo svoje pravo.Svako iskakanje srpskih političara u ovom momentu u prilog nezavisnosti Kosova je,bez dileme, čin izdaje za koji bi se u svakoj evropskoj državi išlo u zatvor.Svim narodima Balkana potreban je mir.Nametanje nezavisnosti Kosova značiće i nove ratove i u to, na žalost, ne treba sumnjati.

paja

pre 17 godina

Opet se najavljuje ponuda po sistemu "nešto za ništa".
Da EU ima jasan stav u vezi integracija Srbije u EU drugačije bi postupala. Ovako imamo okruglo pa na ćoše.
Status Kosova se rešava ove godine jer EU početkom iduće najavljuje moratorijum na dalja proširenja barem na jednu deceniju (tako da ta šargarepa otpada jer obećanje da ćemo biti u EU čim se za to stvore uslovi nije primamljivo). SAD imaju svoje probleme i one su iscrpljene ratovima i uterivanjem demokratije širom sveta tako da sada nemaju primamljiv paket za naše leganje na rudu (članstvo u NATO nije primamljivo jer to mi plaćamo). Rusija tek sprema promociju svoje strategije za naredni period i već se vide konture nečega što će nama biti primamljivo (i ne samo nama). Može da se desi da ponuda Rusije bude izuzetno primamljiva i nekim zemljama u okruženju tako da će se prostor Balkana radikalno preoblikovati (na veliku štetu EU i SAD).
Zapad u zadnjih 15 godina pravi stratešku grešku za greškom (odnosno strateški gubici se samo gomilaju).
Prvo, prebrza integracija zemalja bivšeg Varšavskog pakta u EU i NATO strukture (očigledno odličan strateški potez Rusije da se oslobodi skupog balasta da bi mogla da reformiše svoje sisteme i da prođe kroz tranziciju).
Drugo, luksuz eksperimentisanja na Balkanu ohrabrivanjem secesionizma koji je blokirao integraciju ovog prostora u EU (time što su politički, kulturološki i ekonomski sistemi zamrznuti na nivou polovine 90 godina prošlog veka).
Treće, sada je jasno da su navedene dve stavke strateške greške čiji će se računi tek ispostaviti. Jedini koji su profitirali su Rusi koji su uspešno završili tranziciju koja jeste bila bolna ali i efikasna (za manje od 20 godina to je moderna zemlja sa visokom stopom rasta BDP, ojačanim vojnim efektivima koji mogu da pariraju svim zemljama, itd.) bez velike pažnje EU i SAD (barem ne u meri da im to škodi).
Kada se sve ovo pogleda EU i SAD su veliki starteški gubitnici svega što se dešavalo u zadnjih 15 godina i po sistemu «nevolja nikad ne dolazi sama» mogu da naprave još jednu i još veću stratešku grešku: da priznaju nezavisno Kosovo bez saglasnosti Srbije. To bi bila katastrofa za međunarodne odnose koja bi obeležila 21. vek. Borci za nezavisnost širom sveta bi dobili krila i mogli bi smo reći da bi se ovaj vek verovatno završio sa više od 500 država članica UN (ako UN prežive).
Jedini ispravan potez EU i SAD je da minimiziraju strateške gubitke a to znači: snažna podrška Srbiji, albancima jasno reći da od nezavisnosti nema ništa, ohrabriti integrativne procese (ako se pojave) na Balkanu.

Nostradamus

pre 17 godina

Ponovo prkos i lazni ponos. Ali pa to je vec vidjeno u doba Milosevica ... ili neki hoce jos jednom da probaju ?. Cudan smo mi svet i bez mogucnosti za prilagodjavanje. Postije dve mogucnost da Srbija sa ili bez Kosova udje u EU, dakle odvojeno ili ne. Ako Srbija pa i KiM udju u EU onda NEMA GRANICA izmedju njih. Cemu onda tolika borba za "svetu kosovsku zemlju", koja nikome zivom ne treba ?. Srbi koji bi ostali na KiM nakon ulaska u EU se mogu kretati po EU slobodno kao i oni iz Srbije, uostalom kao i svi ostali narodi Evrope.

Aleksandra

pre 17 godina

NARAVNO da NECEMO prihvatiti!
Vec cemo, kao po starom dobrom obicaju, "hrabro" Milosevicevim stopama! Dacemo im na kraju za Dz, a mozda i uz doplatu...

Vlada

pre 17 godina

Kakva budalastina! Za sporazum o asocijaciji i pridruzivanju (koji ne znaci APSOLUTNO skoro nista - pogledajte samo Tursku!) PRISTATI na komadanje svoje drzave. Mislim, slabi smo, nikakvi, bez saveznika i prezreni - ali, bogami, zaista ne moramo sami da pristanemo na ovakva ponizenja. U takvu Evropu, koja nam dobrodoslicu zeli vizama, mozda zaista (ne mogu da verujem da cu JA ovo reci) mozda i ne moramo da idemo.
A kontakt grupa neka razmisli - zadovoljite 2 miliona Albanaca i kreirajte tesko ponuzenje i frustraciju 8 miliona Srba (racunam i RS). Samo napred, od toga ce sigurno nastati mir i stabilnost na ovom prostorima.
Kakva bljutava, cinicna politika dvostrukih standarda. Za sve na prostorima ex-SFRJ vazi pravo na samoopredeljenje (etnicki princip), osim za Srbe (RS i Hrvatska). Za sve vazi nepromenjivost teritorije (teritorijalni princip), osim za Srbiju. Samo napred gospodo - silujte nas. Ali ne ocekujte da mi to prihvatimo i ne smatramo vas za siledzije!
Pozdrav od glasaca koji 15 god. glasa za DS.

Goran

pre 17 godina

Pa zar oni nas smatraju indijancima, pa da nam nude ogledalce za grumen zlata.
Ponuda: Olaksavanje haskog pritiska i ubrzano potpisivanje sporazuma i pristup sredstvima EU za Kosovo, je u najmanju ruku smesna i jadna. Pa sta nama znaci ubrzano potpisivanje nekog sporauma, kad posle toga mogu da nas drze na distanci od clanstva u EU kao i do sada od sporazuma. Sa druge strane, cak i da nam ponude brz prijem u EU, sta bi nam to vredelo kad nista nije promenjeno i korupcija, mito, nesposobnost, kumovseke i rodjacke veze, kradja i otimacina politicara i dalje ostaju. Pa mogu da nas prime odmah i u Galakticku uniju, nista nam nece biti bolje dok ne resimo te probleme, a sa druge strane, ako ih resimo ne treba nam EU. Jedino vredno u ovoj ponudi je pristup sredstvima EU kojima ona pomaze nerazvijenim regionima, ali tu opet oni odlucuju kome i koliko ide, pa to opet nije neka ponuda, a kamoli da izjednaci tas na cijem drugom kraju je 15% teritorije.
Pa ovo je stvarno sramota.
Zasto nas EU gura od sebe? Izgleda da im je to plan, ne znam.
Na ovakvu glupost nikada ne smemo pristati. Jednostavno prestanite da pominjete da se odreknemo svoje teritorije.
Pa zar oni stvarno misle da nama mogu da namecu svoju kolonijalnu politiku aparthejda od pre 100 godina, koju su sprovodili u Africi ?
Zar smo mi za njih samo 2 neka tamo plemena koja su se pobila?
Zar ne shvataju koliko i sebe dovode u opasnost? Ne samo bezbednost svoje dece zbog terorista i narko dilera, vec i politicki urusavaju svoju uniju, jer ce Kosmet pokrenuti lavinu ostalih separatnih grupa u Evropi.
Da li Evropa shvata da kad nastane novih 10 malih drzava, EU vise nece moci da postoji sa ovakvom administracijom, jer se i ovako drma ?
SAD su vec unistile EU i sledeca je EMU i Evro koji je jednom zapretio dolaru kao Svetskoj valuti, pa sad treba to da plati i da se spreci da ubuduce ne dodje do toga.

No pasaran

pre 17 godina

Srpski nacionalisti imaju jedan mali problem - sa njima niko, ali APSOLUTNO niko na ovom svetu nece nista zajednicko da ima, a kamoli drzavu. Ni jedan narod u okruzenju, ukljucujuci i Crnogorce, a o Evropi i da ne govorimo. Cak ni Rusija vise ne zeli nista da ima sa srpskim nacionalizmom. Da li iko u Srbiji postavlja pitanje zasto je to tako?

Dima

pre 17 godina

Jedinstvena prilika da za nista dobijemo nesto! Samo lud ne bi prihvatio ovakvu ponudu, da 'proda' nesto sto nije vise njegovo (izgubljeno na kocki u igri koju je sam poceo) i dobije par dobrih stvari. Mada, kad malo bolje razmislim, sta ce nama bolje, za mazohiste poput nas tu nema emotivnog dobitka...

Vuk zemunski

pre 17 godina

Da citiramo velikog Vladiku: "Spuštavah se ja na vaše uže, umalo se uže ne pretrže. Od tada smo viši prijatelji, u glavu mi pamet ućeraste!"

Prvo je bila Rezolucija 1244, pa smo videli da ni ona nije svetinja. Bilo je "standardi pre statusa" - nije prošlo. Bilo je "standardi i status" - nije prošlo. Sad je "status, pa standardi" - e to mi ne damo da prođe!

O "poštenju" zapadnih političara dovoljno govori status Republike Srpske - prvo je sve bilo garantovano Dejtonom, a sad Skupština Evrope mirno predlaže ukidanje entiteta?! Nećemo se dva puta saplitati na isti kamen. Jači su, neka otmu, ali neka ne očekuju naš pristanak u uništavanju Srbije i srpskog naroda.

Nikakva nezavisnost, ni za pare, ni za sankcije, ni za ulazak u EU - ni za šta na svetu!

Bojan

pre 17 godina

Brzo smo zaboravili sta je bilo u proslosti. Dakle nudi nam se nesto, onaj ko je na vlasti kaze ultimatum, odbije, a posle bude jos gore, shvatimo da bi vise dobili prihvatanjem. Znam reci ce neko da ovo nije isto, za svetske centre moci, sve je to isto.

alpline

pre 17 godina

DAkle, trula šargarepa i mnogo magle za deo Srpske zemlje.
Nadam se da oni koji odlučuju u ime Srbije znaju da razlikuju trajne vrednosti od političke magle.

no passaran

pre 17 godina

Ne znam da li sam u pitanju samo ja, ne znam da li meni nesto fali, ali i pored toga sto sam demokratski orjentisan i kao covek i kao glasac, ne bih im priznao nametnuto resenje pa pa da mi daju svo zlato kosmosa. I to iz samo jednog razloga - to jednostavno ne da nije pravedno, nego prevazilazi sve granice nepravednosti i izvestacenog licemerja, od koga bi se najezio i sam djavo. Ako je stvarno to pravo lice Evrope, sta cemo mi tamo? Da nam uvaljuju sutra svoj nuklearni otpad? Da nas salju u prve redove njihovih ratova u nekom Avganistanu,Kurdistanu ili ko zna gde? Njima je dosta da slusaju 'ne' od nas? A nama nije dosta ratova, sankcija, raznoraznih uvreda...
Ono sto nama stvarno treba je reforma nase drzave, jacanje ekonomije, prava, proizvodnje, iskorenjivanje korupcije, podizanje morala istrosenom narodu... Kada sve to odradimo, kada ljudi pocnu da rade svoj posao, a ne da ocekuju od neke fikcije zvane Evropa ili Jugoslavija pomoc ili stagod, onda nam ta ista takva licemerna i nedobronamerna Evropa ili Jugoslavija stvarno nece ni trebati. Svoj na svome, sa svojom zastavom, himnom, i svojim uredjenjem. A kradju priznati nadam se da necemo...

alpline

pre 17 godina

DAkle, trula šargarepa i mnogo magle za deo Srpske zemlje.
Nadam se da oni koji odlučuju u ime Srbije znaju da razlikuju trajne vrednosti od političke magle.

no passaran

pre 17 godina

Ne znam da li sam u pitanju samo ja, ne znam da li meni nesto fali, ali i pored toga sto sam demokratski orjentisan i kao covek i kao glasac, ne bih im priznao nametnuto resenje pa pa da mi daju svo zlato kosmosa. I to iz samo jednog razloga - to jednostavno ne da nije pravedno, nego prevazilazi sve granice nepravednosti i izvestacenog licemerja, od koga bi se najezio i sam djavo. Ako je stvarno to pravo lice Evrope, sta cemo mi tamo? Da nam uvaljuju sutra svoj nuklearni otpad? Da nas salju u prve redove njihovih ratova u nekom Avganistanu,Kurdistanu ili ko zna gde? Njima je dosta da slusaju 'ne' od nas? A nama nije dosta ratova, sankcija, raznoraznih uvreda...
Ono sto nama stvarno treba je reforma nase drzave, jacanje ekonomije, prava, proizvodnje, iskorenjivanje korupcije, podizanje morala istrosenom narodu... Kada sve to odradimo, kada ljudi pocnu da rade svoj posao, a ne da ocekuju od neke fikcije zvane Evropa ili Jugoslavija pomoc ili stagod, onda nam ta ista takva licemerna i nedobronamerna Evropa ili Jugoslavija stvarno nece ni trebati. Svoj na svome, sa svojom zastavom, himnom, i svojim uredjenjem. A kradju priznati nadam se da necemo...

Vuk zemunski

pre 17 godina

Da citiramo velikog Vladiku: "Spuštavah se ja na vaše uže, umalo se uže ne pretrže. Od tada smo viši prijatelji, u glavu mi pamet ućeraste!"

Prvo je bila Rezolucija 1244, pa smo videli da ni ona nije svetinja. Bilo je "standardi pre statusa" - nije prošlo. Bilo je "standardi i status" - nije prošlo. Sad je "status, pa standardi" - e to mi ne damo da prođe!

O "poštenju" zapadnih političara dovoljno govori status Republike Srpske - prvo je sve bilo garantovano Dejtonom, a sad Skupština Evrope mirno predlaže ukidanje entiteta?! Nećemo se dva puta saplitati na isti kamen. Jači su, neka otmu, ali neka ne očekuju naš pristanak u uništavanju Srbije i srpskog naroda.

Nikakva nezavisnost, ni za pare, ni za sankcije, ni za ulazak u EU - ni za šta na svetu!

Bojan

pre 17 godina

Brzo smo zaboravili sta je bilo u proslosti. Dakle nudi nam se nesto, onaj ko je na vlasti kaze ultimatum, odbije, a posle bude jos gore, shvatimo da bi vise dobili prihvatanjem. Znam reci ce neko da ovo nije isto, za svetske centre moci, sve je to isto.

No pasaran

pre 17 godina

Srpski nacionalisti imaju jedan mali problem - sa njima niko, ali APSOLUTNO niko na ovom svetu nece nista zajednicko da ima, a kamoli drzavu. Ni jedan narod u okruzenju, ukljucujuci i Crnogorce, a o Evropi i da ne govorimo. Cak ni Rusija vise ne zeli nista da ima sa srpskim nacionalizmom. Da li iko u Srbiji postavlja pitanje zasto je to tako?

Dima

pre 17 godina

Jedinstvena prilika da za nista dobijemo nesto! Samo lud ne bi prihvatio ovakvu ponudu, da 'proda' nesto sto nije vise njegovo (izgubljeno na kocki u igri koju je sam poceo) i dobije par dobrih stvari. Mada, kad malo bolje razmislim, sta ce nama bolje, za mazohiste poput nas tu nema emotivnog dobitka...

Goran

pre 17 godina

Pa zar oni nas smatraju indijancima, pa da nam nude ogledalce za grumen zlata.
Ponuda: Olaksavanje haskog pritiska i ubrzano potpisivanje sporazuma i pristup sredstvima EU za Kosovo, je u najmanju ruku smesna i jadna. Pa sta nama znaci ubrzano potpisivanje nekog sporauma, kad posle toga mogu da nas drze na distanci od clanstva u EU kao i do sada od sporazuma. Sa druge strane, cak i da nam ponude brz prijem u EU, sta bi nam to vredelo kad nista nije promenjeno i korupcija, mito, nesposobnost, kumovseke i rodjacke veze, kradja i otimacina politicara i dalje ostaju. Pa mogu da nas prime odmah i u Galakticku uniju, nista nam nece biti bolje dok ne resimo te probleme, a sa druge strane, ako ih resimo ne treba nam EU. Jedino vredno u ovoj ponudi je pristup sredstvima EU kojima ona pomaze nerazvijenim regionima, ali tu opet oni odlucuju kome i koliko ide, pa to opet nije neka ponuda, a kamoli da izjednaci tas na cijem drugom kraju je 15% teritorije.
Pa ovo je stvarno sramota.
Zasto nas EU gura od sebe? Izgleda da im je to plan, ne znam.
Na ovakvu glupost nikada ne smemo pristati. Jednostavno prestanite da pominjete da se odreknemo svoje teritorije.
Pa zar oni stvarno misle da nama mogu da namecu svoju kolonijalnu politiku aparthejda od pre 100 godina, koju su sprovodili u Africi ?
Zar smo mi za njih samo 2 neka tamo plemena koja su se pobila?
Zar ne shvataju koliko i sebe dovode u opasnost? Ne samo bezbednost svoje dece zbog terorista i narko dilera, vec i politicki urusavaju svoju uniju, jer ce Kosmet pokrenuti lavinu ostalih separatnih grupa u Evropi.
Da li Evropa shvata da kad nastane novih 10 malih drzava, EU vise nece moci da postoji sa ovakvom administracijom, jer se i ovako drma ?
SAD su vec unistile EU i sledeca je EMU i Evro koji je jednom zapretio dolaru kao Svetskoj valuti, pa sad treba to da plati i da se spreci da ubuduce ne dodje do toga.

Vlada

pre 17 godina

Kakva budalastina! Za sporazum o asocijaciji i pridruzivanju (koji ne znaci APSOLUTNO skoro nista - pogledajte samo Tursku!) PRISTATI na komadanje svoje drzave. Mislim, slabi smo, nikakvi, bez saveznika i prezreni - ali, bogami, zaista ne moramo sami da pristanemo na ovakva ponizenja. U takvu Evropu, koja nam dobrodoslicu zeli vizama, mozda zaista (ne mogu da verujem da cu JA ovo reci) mozda i ne moramo da idemo.
A kontakt grupa neka razmisli - zadovoljite 2 miliona Albanaca i kreirajte tesko ponuzenje i frustraciju 8 miliona Srba (racunam i RS). Samo napred, od toga ce sigurno nastati mir i stabilnost na ovom prostorima.
Kakva bljutava, cinicna politika dvostrukih standarda. Za sve na prostorima ex-SFRJ vazi pravo na samoopredeljenje (etnicki princip), osim za Srbe (RS i Hrvatska). Za sve vazi nepromenjivost teritorije (teritorijalni princip), osim za Srbiju. Samo napred gospodo - silujte nas. Ali ne ocekujte da mi to prihvatimo i ne smatramo vas za siledzije!
Pozdrav od glasaca koji 15 god. glasa za DS.

Nostradamus

pre 17 godina

Ponovo prkos i lazni ponos. Ali pa to je vec vidjeno u doba Milosevica ... ili neki hoce jos jednom da probaju ?. Cudan smo mi svet i bez mogucnosti za prilagodjavanje. Postije dve mogucnost da Srbija sa ili bez Kosova udje u EU, dakle odvojeno ili ne. Ako Srbija pa i KiM udju u EU onda NEMA GRANICA izmedju njih. Cemu onda tolika borba za "svetu kosovsku zemlju", koja nikome zivom ne treba ?. Srbi koji bi ostali na KiM nakon ulaska u EU se mogu kretati po EU slobodno kao i oni iz Srbije, uostalom kao i svi ostali narodi Evrope.

Aleksandra

pre 17 godina

NARAVNO da NECEMO prihvatiti!
Vec cemo, kao po starom dobrom obicaju, "hrabro" Milosevicevim stopama! Dacemo im na kraju za Dz, a mozda i uz doplatu...

paja

pre 17 godina

Opet se najavljuje ponuda po sistemu "nešto za ništa".
Da EU ima jasan stav u vezi integracija Srbije u EU drugačije bi postupala. Ovako imamo okruglo pa na ćoše.
Status Kosova se rešava ove godine jer EU početkom iduće najavljuje moratorijum na dalja proširenja barem na jednu deceniju (tako da ta šargarepa otpada jer obećanje da ćemo biti u EU čim se za to stvore uslovi nije primamljivo). SAD imaju svoje probleme i one su iscrpljene ratovima i uterivanjem demokratije širom sveta tako da sada nemaju primamljiv paket za naše leganje na rudu (članstvo u NATO nije primamljivo jer to mi plaćamo). Rusija tek sprema promociju svoje strategije za naredni period i već se vide konture nečega što će nama biti primamljivo (i ne samo nama). Može da se desi da ponuda Rusije bude izuzetno primamljiva i nekim zemljama u okruženju tako da će se prostor Balkana radikalno preoblikovati (na veliku štetu EU i SAD).
Zapad u zadnjih 15 godina pravi stratešku grešku za greškom (odnosno strateški gubici se samo gomilaju).
Prvo, prebrza integracija zemalja bivšeg Varšavskog pakta u EU i NATO strukture (očigledno odličan strateški potez Rusije da se oslobodi skupog balasta da bi mogla da reformiše svoje sisteme i da prođe kroz tranziciju).
Drugo, luksuz eksperimentisanja na Balkanu ohrabrivanjem secesionizma koji je blokirao integraciju ovog prostora u EU (time što su politički, kulturološki i ekonomski sistemi zamrznuti na nivou polovine 90 godina prošlog veka).
Treće, sada je jasno da su navedene dve stavke strateške greške čiji će se računi tek ispostaviti. Jedini koji su profitirali su Rusi koji su uspešno završili tranziciju koja jeste bila bolna ali i efikasna (za manje od 20 godina to je moderna zemlja sa visokom stopom rasta BDP, ojačanim vojnim efektivima koji mogu da pariraju svim zemljama, itd.) bez velike pažnje EU i SAD (barem ne u meri da im to škodi).
Kada se sve ovo pogleda EU i SAD su veliki starteški gubitnici svega što se dešavalo u zadnjih 15 godina i po sistemu «nevolja nikad ne dolazi sama» mogu da naprave još jednu i još veću stratešku grešku: da priznaju nezavisno Kosovo bez saglasnosti Srbije. To bi bila katastrofa za međunarodne odnose koja bi obeležila 21. vek. Borci za nezavisnost širom sveta bi dobili krila i mogli bi smo reći da bi se ovaj vek verovatno završio sa više od 500 država članica UN (ako UN prežive).
Jedini ispravan potez EU i SAD je da minimiziraju strateške gubitke a to znači: snažna podrška Srbiji, albancima jasno reći da od nezavisnosti nema ništa, ohrabriti integrativne procese (ako se pojave) na Balkanu.

TeutonX

pre 17 godina

Tvrdim da su diletanti (moji Crnogorci bi radije rekli- avetinje) koji su vodili Srbiju duži niz godina (a možda i decenija) isključivi krivci za ovu najavljenu srpsku nacionalnu tragediju, Prosto sam ubijeđen da je na čelu Srbije i dalje bio pok.Đinđić, da bi Srbija uspjela da sačuva sjever Kosova i omogući tamošnjim Srbima normalan život, a kao uslov da Beograd prihvati ionako neminovan odlazak ostatka.Posle godina represije i tenkova vjerujem da bi radost zbog nezavisnosti učinila da bi čak i najekstremniji kosovski Albanci o odlasku sjevera Kosova gunđali više deklarativno.
Iako držim da je Srbija 90-ih pošla u krvavo razračunavanje sa komšijama, pokušavajući usput da obezbijedi i status nekakve regionalne velike sile, ipak vjerujem da je dozvoljavanje Albancima sa Kosova onog što se tako rezolutno brani Srbima u BIH,zaista ruganje međunarodnom pravu. Nekako izgleda kao da su velike sile (uključujući tu i Rusiju) sad otišle u drugu krajnjost. Umjesto Srbije koja je dominirala SFRJ narodima imaćemo Srbiju kojoj će skoro pola matičnog naroda biti u okolnim državama. Ono što je Albanija nemoćno posmatrala kroz XX vijek, izgleda da će Srbija kroz XXI. Čak bih se kladio da većina među običnim narodom u bivšim yu republikama ne vidi neku pravdu i razlog za radost u svemu ovome.Što je važnije,ovim se bespotrebno podstiče nezadovoljstvo i radikalizacija scene u Srbiji, pa time i nezadovoljstvo među komšijama takve Srbije. Sve u svemu, ako se dogodi,sad već izgleda izvjesni, brutalan odlazak kompletnog Kosova, onda to nije sreća ni za kog na Balkanu ,pa ne može biti ni za kosovske Albance. Nesreća jednog naroda jadan je temelj za sreću drugog.
Iskreno mi je žao "evropske" Srbije koja zbog ovakvog ponašanja velikih sila izgleda kao da pliva uzvodno duž neke hirovite planinske rijeke. Bez te evropske Srbije, praktično je nemoguće a i prilično nemoralno, stvarati evropski Balkan.A nekako je i slika nedovršena.Kao kada bi pokušali da ispričate priču o Balkanu a da nigdje ne spomenete Srbe.

dawor

pre 17 godina

Ovo je prilika da sve političke stranke u Srbiji postignu konsenzus oko onog što im je ustavna obaveza - da ne rade protiv interesa vlastite zemlje.Nema ovde mesta za emocije - vrednost rudnog bogatstva na Kosovu je oko 15 milijardi dolara.Ko je spreman da se odrekne 15 mlrd dolara,teško se može nazvati razumnim čovekom.Srbija daje Kosovu sve, izuzev mesta u Ujedinjenim nacijama.Po prvi put u proteklim decenijama,Srbija izlazi sa evropskim predlogom.Ukoliko nezavisnost Kosova i Metohije bude nametnuta, to je isto kao kad bi se nekom gradjaninu oduzela sva gradjanska prava i svako bi mogao da ga ubije nasred ulice i da za to ne odgovara...Bližimo se zaista teškom vremenu,ali ovaj put smo nesporno u pravu.Ako budemo jedinstveni,odbranićemo svoje pravo.Svako iskakanje srpskih političara u ovom momentu u prilog nezavisnosti Kosova je,bez dileme, čin izdaje za koji bi se u svakoj evropskoj državi išlo u zatvor.Svim narodima Balkana potreban je mir.Nametanje nezavisnosti Kosova značiće i nove ratove i u to, na žalost, ne treba sumnjati.

Trebalo je ranije

pre 17 godina

Dragi moji braco i sestre, trebalo je ovako burno i strasno da reagujete kada je nasa vojska i policija ubijala, proganjala i prevozila tela nasih sugradjana Albanaca u hladnjacama i tajno zakopavala u nasoj prestonici. Da smo to tada sprecili, i da nismo oskrnavili svoju zemlju i reke mrtvim telima sopstvenih sugradjana i sugradjanki ne bi se tako lako gubila teritorija. Ali sada je prekasno. Tada je trebalo da svim svojim silama trazimo Pravdu. Za sve. Za sve nase sugradjane na svim nasim teritorijama. Medjutim, znate vi ovo vrlo dobro, no eto, da pomenem, posto je Pravda u pitanju.

Mixa

pre 17 godina

Ako Srbija pa i KiM udju u EU onda NEMA GRANICA izmedju njih. Cemu onda tolika borba za "svetu kosovsku zemlju", koja nikome zivom ne treba ? Ili mozda tacnije, ako cemo svi u EU bez granica, Zasto se Albanci polomishe da naprave drzavu u drzavi? Srbija je usla i u Jugoslaviju sa devizom "granice nece biti vazne". danas vidimo kako je to bila glupa odluka. Nema potrebe da opet pravimo losu odluku. Kosovo je Srbija za mesec godinu ili 5 godina.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Stalno nam govore da nashi, srpski, zlocini ne opravdavaju tudje. Kako onda nash, srpski nacionalizam, opravdava tudje nacionalizme? Zatim granice - kad udjemo u EU nece biti granica pa cemu onda uzaludna(?) borba za "srpsku svetu zemlju" - dobro, zar ne vazi isto i za Albance - cim udjemo u EU nece biti granica i cemu onda tako krvava borba za nezavisnost? Medju klauzulama kontakt grupe postoji i ona da se Kosovo ne sme pripajati "nekoj susednoj drzavi". Ako se to bude postovalo kao Dejtonski sporazum, onda eto nama Velike Albanije za par meseci od kosovske nezavisnosti! Vidi, molim te, borba za svetu zemlju je kao bez veze a borba za ostvarenje albanskog vekovnog sna (stogod to znacilo, ali meni najvise lici na Veliku Albaniju) je kao OK?

Mika

pre 17 godina

Kosovo neka nam otmu kad im se vec moze, ne znam sta ce im nas pristanak kad su toliko mocni. A taj paket neka zapakuju pa neka ga ostave za crne dane, trebace im kada za 15-20 godina zazive Ujedinjeni Evropski Emirati.

alpline

pre 17 godina

DAkle, trula šargarepa i mnogo magle za deo Srpske zemlje.
Nadam se da oni koji odlučuju u ime Srbije znaju da razlikuju trajne vrednosti od političke magle.

no passaran

pre 17 godina

Ne znam da li sam u pitanju samo ja, ne znam da li meni nesto fali, ali i pored toga sto sam demokratski orjentisan i kao covek i kao glasac, ne bih im priznao nametnuto resenje pa pa da mi daju svo zlato kosmosa. I to iz samo jednog razloga - to jednostavno ne da nije pravedno, nego prevazilazi sve granice nepravednosti i izvestacenog licemerja, od koga bi se najezio i sam djavo. Ako je stvarno to pravo lice Evrope, sta cemo mi tamo? Da nam uvaljuju sutra svoj nuklearni otpad? Da nas salju u prve redove njihovih ratova u nekom Avganistanu,Kurdistanu ili ko zna gde? Njima je dosta da slusaju 'ne' od nas? A nama nije dosta ratova, sankcija, raznoraznih uvreda...
Ono sto nama stvarno treba je reforma nase drzave, jacanje ekonomije, prava, proizvodnje, iskorenjivanje korupcije, podizanje morala istrosenom narodu... Kada sve to odradimo, kada ljudi pocnu da rade svoj posao, a ne da ocekuju od neke fikcije zvane Evropa ili Jugoslavija pomoc ili stagod, onda nam ta ista takva licemerna i nedobronamerna Evropa ili Jugoslavija stvarno nece ni trebati. Svoj na svome, sa svojom zastavom, himnom, i svojim uredjenjem. A kradju priznati nadam se da necemo...

Vuk zemunski

pre 17 godina

Da citiramo velikog Vladiku: "Spuštavah se ja na vaše uže, umalo se uže ne pretrže. Od tada smo viši prijatelji, u glavu mi pamet ućeraste!"

Prvo je bila Rezolucija 1244, pa smo videli da ni ona nije svetinja. Bilo je "standardi pre statusa" - nije prošlo. Bilo je "standardi i status" - nije prošlo. Sad je "status, pa standardi" - e to mi ne damo da prođe!

O "poštenju" zapadnih političara dovoljno govori status Republike Srpske - prvo je sve bilo garantovano Dejtonom, a sad Skupština Evrope mirno predlaže ukidanje entiteta?! Nećemo se dva puta saplitati na isti kamen. Jači su, neka otmu, ali neka ne očekuju naš pristanak u uništavanju Srbije i srpskog naroda.

Nikakva nezavisnost, ni za pare, ni za sankcije, ni za ulazak u EU - ni za šta na svetu!

Bojan

pre 17 godina

Brzo smo zaboravili sta je bilo u proslosti. Dakle nudi nam se nesto, onaj ko je na vlasti kaze ultimatum, odbije, a posle bude jos gore, shvatimo da bi vise dobili prihvatanjem. Znam reci ce neko da ovo nije isto, za svetske centre moci, sve je to isto.

No pasaran

pre 17 godina

Srpski nacionalisti imaju jedan mali problem - sa njima niko, ali APSOLUTNO niko na ovom svetu nece nista zajednicko da ima, a kamoli drzavu. Ni jedan narod u okruzenju, ukljucujuci i Crnogorce, a o Evropi i da ne govorimo. Cak ni Rusija vise ne zeli nista da ima sa srpskim nacionalizmom. Da li iko u Srbiji postavlja pitanje zasto je to tako?

Dima

pre 17 godina

Jedinstvena prilika da za nista dobijemo nesto! Samo lud ne bi prihvatio ovakvu ponudu, da 'proda' nesto sto nije vise njegovo (izgubljeno na kocki u igri koju je sam poceo) i dobije par dobrih stvari. Mada, kad malo bolje razmislim, sta ce nama bolje, za mazohiste poput nas tu nema emotivnog dobitka...

Goran

pre 17 godina

Pa zar oni nas smatraju indijancima, pa da nam nude ogledalce za grumen zlata.
Ponuda: Olaksavanje haskog pritiska i ubrzano potpisivanje sporazuma i pristup sredstvima EU za Kosovo, je u najmanju ruku smesna i jadna. Pa sta nama znaci ubrzano potpisivanje nekog sporauma, kad posle toga mogu da nas drze na distanci od clanstva u EU kao i do sada od sporazuma. Sa druge strane, cak i da nam ponude brz prijem u EU, sta bi nam to vredelo kad nista nije promenjeno i korupcija, mito, nesposobnost, kumovseke i rodjacke veze, kradja i otimacina politicara i dalje ostaju. Pa mogu da nas prime odmah i u Galakticku uniju, nista nam nece biti bolje dok ne resimo te probleme, a sa druge strane, ako ih resimo ne treba nam EU. Jedino vredno u ovoj ponudi je pristup sredstvima EU kojima ona pomaze nerazvijenim regionima, ali tu opet oni odlucuju kome i koliko ide, pa to opet nije neka ponuda, a kamoli da izjednaci tas na cijem drugom kraju je 15% teritorije.
Pa ovo je stvarno sramota.
Zasto nas EU gura od sebe? Izgleda da im je to plan, ne znam.
Na ovakvu glupost nikada ne smemo pristati. Jednostavno prestanite da pominjete da se odreknemo svoje teritorije.
Pa zar oni stvarno misle da nama mogu da namecu svoju kolonijalnu politiku aparthejda od pre 100 godina, koju su sprovodili u Africi ?
Zar smo mi za njih samo 2 neka tamo plemena koja su se pobila?
Zar ne shvataju koliko i sebe dovode u opasnost? Ne samo bezbednost svoje dece zbog terorista i narko dilera, vec i politicki urusavaju svoju uniju, jer ce Kosmet pokrenuti lavinu ostalih separatnih grupa u Evropi.
Da li Evropa shvata da kad nastane novih 10 malih drzava, EU vise nece moci da postoji sa ovakvom administracijom, jer se i ovako drma ?
SAD su vec unistile EU i sledeca je EMU i Evro koji je jednom zapretio dolaru kao Svetskoj valuti, pa sad treba to da plati i da se spreci da ubuduce ne dodje do toga.

Vlada

pre 17 godina

Kakva budalastina! Za sporazum o asocijaciji i pridruzivanju (koji ne znaci APSOLUTNO skoro nista - pogledajte samo Tursku!) PRISTATI na komadanje svoje drzave. Mislim, slabi smo, nikakvi, bez saveznika i prezreni - ali, bogami, zaista ne moramo sami da pristanemo na ovakva ponizenja. U takvu Evropu, koja nam dobrodoslicu zeli vizama, mozda zaista (ne mogu da verujem da cu JA ovo reci) mozda i ne moramo da idemo.
A kontakt grupa neka razmisli - zadovoljite 2 miliona Albanaca i kreirajte tesko ponuzenje i frustraciju 8 miliona Srba (racunam i RS). Samo napred, od toga ce sigurno nastati mir i stabilnost na ovom prostorima.
Kakva bljutava, cinicna politika dvostrukih standarda. Za sve na prostorima ex-SFRJ vazi pravo na samoopredeljenje (etnicki princip), osim za Srbe (RS i Hrvatska). Za sve vazi nepromenjivost teritorije (teritorijalni princip), osim za Srbiju. Samo napred gospodo - silujte nas. Ali ne ocekujte da mi to prihvatimo i ne smatramo vas za siledzije!
Pozdrav od glasaca koji 15 god. glasa za DS.

Nostradamus

pre 17 godina

Ponovo prkos i lazni ponos. Ali pa to je vec vidjeno u doba Milosevica ... ili neki hoce jos jednom da probaju ?. Cudan smo mi svet i bez mogucnosti za prilagodjavanje. Postije dve mogucnost da Srbija sa ili bez Kosova udje u EU, dakle odvojeno ili ne. Ako Srbija pa i KiM udju u EU onda NEMA GRANICA izmedju njih. Cemu onda tolika borba za "svetu kosovsku zemlju", koja nikome zivom ne treba ?. Srbi koji bi ostali na KiM nakon ulaska u EU se mogu kretati po EU slobodno kao i oni iz Srbije, uostalom kao i svi ostali narodi Evrope.

Aleksandra

pre 17 godina

NARAVNO da NECEMO prihvatiti!
Vec cemo, kao po starom dobrom obicaju, "hrabro" Milosevicevim stopama! Dacemo im na kraju za Dz, a mozda i uz doplatu...

paja

pre 17 godina

Opet se najavljuje ponuda po sistemu "nešto za ništa".
Da EU ima jasan stav u vezi integracija Srbije u EU drugačije bi postupala. Ovako imamo okruglo pa na ćoše.
Status Kosova se rešava ove godine jer EU početkom iduće najavljuje moratorijum na dalja proširenja barem na jednu deceniju (tako da ta šargarepa otpada jer obećanje da ćemo biti u EU čim se za to stvore uslovi nije primamljivo). SAD imaju svoje probleme i one su iscrpljene ratovima i uterivanjem demokratije širom sveta tako da sada nemaju primamljiv paket za naše leganje na rudu (članstvo u NATO nije primamljivo jer to mi plaćamo). Rusija tek sprema promociju svoje strategije za naredni period i već se vide konture nečega što će nama biti primamljivo (i ne samo nama). Može da se desi da ponuda Rusije bude izuzetno primamljiva i nekim zemljama u okruženju tako da će se prostor Balkana radikalno preoblikovati (na veliku štetu EU i SAD).
Zapad u zadnjih 15 godina pravi stratešku grešku za greškom (odnosno strateški gubici se samo gomilaju).
Prvo, prebrza integracija zemalja bivšeg Varšavskog pakta u EU i NATO strukture (očigledno odličan strateški potez Rusije da se oslobodi skupog balasta da bi mogla da reformiše svoje sisteme i da prođe kroz tranziciju).
Drugo, luksuz eksperimentisanja na Balkanu ohrabrivanjem secesionizma koji je blokirao integraciju ovog prostora u EU (time što su politički, kulturološki i ekonomski sistemi zamrznuti na nivou polovine 90 godina prošlog veka).
Treće, sada je jasno da su navedene dve stavke strateške greške čiji će se računi tek ispostaviti. Jedini koji su profitirali su Rusi koji su uspešno završili tranziciju koja jeste bila bolna ali i efikasna (za manje od 20 godina to je moderna zemlja sa visokom stopom rasta BDP, ojačanim vojnim efektivima koji mogu da pariraju svim zemljama, itd.) bez velike pažnje EU i SAD (barem ne u meri da im to škodi).
Kada se sve ovo pogleda EU i SAD su veliki starteški gubitnici svega što se dešavalo u zadnjih 15 godina i po sistemu «nevolja nikad ne dolazi sama» mogu da naprave još jednu i još veću stratešku grešku: da priznaju nezavisno Kosovo bez saglasnosti Srbije. To bi bila katastrofa za međunarodne odnose koja bi obeležila 21. vek. Borci za nezavisnost širom sveta bi dobili krila i mogli bi smo reći da bi se ovaj vek verovatno završio sa više od 500 država članica UN (ako UN prežive).
Jedini ispravan potez EU i SAD je da minimiziraju strateške gubitke a to znači: snažna podrška Srbiji, albancima jasno reći da od nezavisnosti nema ništa, ohrabriti integrativne procese (ako se pojave) na Balkanu.

TeutonX

pre 17 godina

Tvrdim da su diletanti (moji Crnogorci bi radije rekli- avetinje) koji su vodili Srbiju duži niz godina (a možda i decenija) isključivi krivci za ovu najavljenu srpsku nacionalnu tragediju, Prosto sam ubijeđen da je na čelu Srbije i dalje bio pok.Đinđić, da bi Srbija uspjela da sačuva sjever Kosova i omogući tamošnjim Srbima normalan život, a kao uslov da Beograd prihvati ionako neminovan odlazak ostatka.Posle godina represije i tenkova vjerujem da bi radost zbog nezavisnosti učinila da bi čak i najekstremniji kosovski Albanci o odlasku sjevera Kosova gunđali više deklarativno.
Iako držim da je Srbija 90-ih pošla u krvavo razračunavanje sa komšijama, pokušavajući usput da obezbijedi i status nekakve regionalne velike sile, ipak vjerujem da je dozvoljavanje Albancima sa Kosova onog što se tako rezolutno brani Srbima u BIH,zaista ruganje međunarodnom pravu. Nekako izgleda kao da su velike sile (uključujući tu i Rusiju) sad otišle u drugu krajnjost. Umjesto Srbije koja je dominirala SFRJ narodima imaćemo Srbiju kojoj će skoro pola matičnog naroda biti u okolnim državama. Ono što je Albanija nemoćno posmatrala kroz XX vijek, izgleda da će Srbija kroz XXI. Čak bih se kladio da većina među običnim narodom u bivšim yu republikama ne vidi neku pravdu i razlog za radost u svemu ovome.Što je važnije,ovim se bespotrebno podstiče nezadovoljstvo i radikalizacija scene u Srbiji, pa time i nezadovoljstvo među komšijama takve Srbije. Sve u svemu, ako se dogodi,sad već izgleda izvjesni, brutalan odlazak kompletnog Kosova, onda to nije sreća ni za kog na Balkanu ,pa ne može biti ni za kosovske Albance. Nesreća jednog naroda jadan je temelj za sreću drugog.
Iskreno mi je žao "evropske" Srbije koja zbog ovakvog ponašanja velikih sila izgleda kao da pliva uzvodno duž neke hirovite planinske rijeke. Bez te evropske Srbije, praktično je nemoguće a i prilično nemoralno, stvarati evropski Balkan.A nekako je i slika nedovršena.Kao kada bi pokušali da ispričate priču o Balkanu a da nigdje ne spomenete Srbe.

dawor

pre 17 godina

Ovo je prilika da sve političke stranke u Srbiji postignu konsenzus oko onog što im je ustavna obaveza - da ne rade protiv interesa vlastite zemlje.Nema ovde mesta za emocije - vrednost rudnog bogatstva na Kosovu je oko 15 milijardi dolara.Ko je spreman da se odrekne 15 mlrd dolara,teško se može nazvati razumnim čovekom.Srbija daje Kosovu sve, izuzev mesta u Ujedinjenim nacijama.Po prvi put u proteklim decenijama,Srbija izlazi sa evropskim predlogom.Ukoliko nezavisnost Kosova i Metohije bude nametnuta, to je isto kao kad bi se nekom gradjaninu oduzela sva gradjanska prava i svako bi mogao da ga ubije nasred ulice i da za to ne odgovara...Bližimo se zaista teškom vremenu,ali ovaj put smo nesporno u pravu.Ako budemo jedinstveni,odbranićemo svoje pravo.Svako iskakanje srpskih političara u ovom momentu u prilog nezavisnosti Kosova je,bez dileme, čin izdaje za koji bi se u svakoj evropskoj državi išlo u zatvor.Svim narodima Balkana potreban je mir.Nametanje nezavisnosti Kosova značiće i nove ratove i u to, na žalost, ne treba sumnjati.

Trebalo je ranije

pre 17 godina

Dragi moji braco i sestre, trebalo je ovako burno i strasno da reagujete kada je nasa vojska i policija ubijala, proganjala i prevozila tela nasih sugradjana Albanaca u hladnjacama i tajno zakopavala u nasoj prestonici. Da smo to tada sprecili, i da nismo oskrnavili svoju zemlju i reke mrtvim telima sopstvenih sugradjana i sugradjanki ne bi se tako lako gubila teritorija. Ali sada je prekasno. Tada je trebalo da svim svojim silama trazimo Pravdu. Za sve. Za sve nase sugradjane na svim nasim teritorijama. Medjutim, znate vi ovo vrlo dobro, no eto, da pomenem, posto je Pravda u pitanju.

Mixa

pre 17 godina

Ako Srbija pa i KiM udju u EU onda NEMA GRANICA izmedju njih. Cemu onda tolika borba za "svetu kosovsku zemlju", koja nikome zivom ne treba ? Ili mozda tacnije, ako cemo svi u EU bez granica, Zasto se Albanci polomishe da naprave drzavu u drzavi? Srbija je usla i u Jugoslaviju sa devizom "granice nece biti vazne". danas vidimo kako je to bila glupa odluka. Nema potrebe da opet pravimo losu odluku. Kosovo je Srbija za mesec godinu ili 5 godina.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Stalno nam govore da nashi, srpski, zlocini ne opravdavaju tudje. Kako onda nash, srpski nacionalizam, opravdava tudje nacionalizme? Zatim granice - kad udjemo u EU nece biti granica pa cemu onda uzaludna(?) borba za "srpsku svetu zemlju" - dobro, zar ne vazi isto i za Albance - cim udjemo u EU nece biti granica i cemu onda tako krvava borba za nezavisnost? Medju klauzulama kontakt grupe postoji i ona da se Kosovo ne sme pripajati "nekoj susednoj drzavi". Ako se to bude postovalo kao Dejtonski sporazum, onda eto nama Velike Albanije za par meseci od kosovske nezavisnosti! Vidi, molim te, borba za svetu zemlju je kao bez veze a borba za ostvarenje albanskog vekovnog sna (stogod to znacilo, ali meni najvise lici na Veliku Albaniju) je kao OK?

Mika

pre 17 godina

Kosovo neka nam otmu kad im se vec moze, ne znam sta ce im nas pristanak kad su toliko mocni. A taj paket neka zapakuju pa neka ga ostave za crne dane, trebace im kada za 15-20 godina zazive Ujedinjeni Evropski Emirati.