Nedelja, 28.05.2006.

16:14

Za ili protiv monarhije

Izvor: B92

Za ili protiv monarhije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

10 Komentari

Sortiraj po:

Maja

pre 17 godina

Ne znam zasto se svaki put iznenadim i razocaram, kad shvatim da Olja Beckovic otvoreno navija za jednu opciju.To je njen manir, na koji bi trebalo da smo naviknuti.
Povod za diskusiju je posebno smesan. Kad god se neka funkcionerska fotelja Vuka Draskovica zaljulja, on vapi za monarhijom. Kad ga podmire dobrim mestom, on se "kralja" seti samo na prijemima u B.dvoru.
Odusevili su me prof. Micunovic i prof. Rajic. Ne zato sto imam misljenje poput njih, vec zato sto su ga jako logicno i argumentovano zastupali. Samo onaj ko je u svadji sa logikom moze u tome da ne nadje istinu.
Zanimljivo je kako svi navode primere uspesnih monarhija. Pa, nisu one uspesne zato sto su monarhije. Niko ne navodi uspesne drzave republikanskog uredjenja, poput Francuske i Nemacke, npr. Bojim se da je za to potrebno malo vise od pukog izbora drustvenog uredjenja. Istorija i nauka o drustvu smatraju republikanski demokratskijim i visim drzavnim sistemom i to je logicno, jer ne moze necije pravo rodjenjem biti jace od prava datog voljom gradjana. Dalje, svidja mi se argumentacija da sam gradjanka i necu da budem nicija podanica. Takodje je nesporno da se Aleksandar Karadjordjevic nezakonito predstavlja prestolonaslednikom, jer mi nemamo presto koji bi on mogao da nasledi. Dalje, imali smo dve dinastije, a onu drugu, Obrenovice su ovi sadasnji pretendenti ugusili najsvirepijim ubistvom 20. veka zbog cega se cela Evropa zgrazavala nad nama (na zalost i pocetkom ovog smo ubili svog vladara). Potomaka Obrenovica ima, ali nisu tako alavi da pretenduju na presto.
Ni u jednoj zemlji pripadnici bivsih dinastija ne zive u starim dvorcima, vec su oni javne ustanove, muzeji od kojih drzava ubire dobre pare. Uostalom, i gradjeni su drzavnim, a ne licnim novcem. Zamislimo Ota von Habsburga da se sepuri u Senbrunu. Nezamislivo.
Ako sve ovo zanemarimo i dodjemo do toga da zelimo monarhiju, naci cemo se u velikom problemu. Karadjordjevici su nam nametnuli Jugoslaviju, zasto se sada ne trse da budu kraljevska porodica i Slovencima i Hrvatima? Osim sto im je rodonacelnik oceubica, osim sto su zverski ubili dva vladara iz suparnicke dinasticke porodice, osim sto im pretendent na presto nije prihvacen ni u sopstvenoj porodici, osim sto nije pokazao nikakvo postovanje prema sopstvenom ocu (sta ja da ocekujem), osim sto nas kosta 4.000 EUR dnevno (objavljeno u stampi), osim sto nam nije doneo nikakve investicije, vec ga izdrzavamo, slavimo rodjendan i sl. on je, sto je meni najbitnije, potomak porodice koja je IZBEGLA U TOKU II SVET. RATA, POBEGLA U SIGURNOST, A NAROD OSTAVILA POD OKUPACIJOM. Da li su oni stvarno zamisljali da mogu da sede u inostranstvu, posmatraju teror Nemaca i medjusobni teror tokom gradjanskog rata, a onda da ujasu na belom konju i nastave da vladaju. Mi, na zalost, moramo da se suocimo sa tim da je nas nas kralj izdao, ostavio i prepustio na milost i nemilost velikim silama. I samo neka niko ne kaze da je bio mlad, jer to je onda jos jedan argument vise da niko ne treba da vlada po pravu rodjenja, vec na osnovu svojih ideja i sposobnosti, ako ih narod prepozna.
Hvala na lepoj emisiji, profesori koji su govorili ono sto ja mislim, a mozda jos vise gosp. Acovic i Olja pomogli su mi da moja republikanska uverenja ostanu nepokolebljiva i jaca nego pre.
Ova zemlja ima toliko preceg posla da bi se jos bavila "kraljevskom" porodicom.

Public Enemy

pre 17 godina

Emisija je jako interesantna, tj. Transkript iste jer posto zivim u inostranstvu i imam jako mnogo obaveza nisam u prilici da je redovno i gledam. Inace smatram da je Monarhija idealno resenje za Srbiju posebno u ovom trenutku. A to iz nekoliko razloga:
- mislim da N.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i sada savrseno obavlja duznost Kralja Srbije i Jugoslavije
- sto se tice „laznog“ pretstavljanja, N.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je to sto jeste, potomak Kraljeva Srbije i Jugoslavije i potpuno je nebitno da li ce Srbija i njeni gradjani 2006 ili neke druge godine iskoristiti tu cinjenicu za svoju dobrobit jer svuda gde god krene i na svim kraljevskim dvorovima N.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je oslovljavan sa tom titulom i nikoga ne interesuje da li drzava koja bi trebala to da postuje i priznaje to i radi, isto vazi i za mnoge druge kraljevske kuce koji su proterani iz sopstvenih drzava
- prednost drzava koje su Kraljevine u odnosu na republike je danas pre svega u kontinuitetu monarha, NJ.V. Kraljica Elizabeta II je jedna institucija za sebe, ko moze da zamisli Ujedinjeno Kraljevstvo bez Krune, to je imidz, to je brend, to je nesto postojano bez cega se ta drzava ne moze zamisliti, isto je i sa ostalim Kraljevinama
- Kraljevine imaju poseban ugled medju evropskim drzavama, to sto su novine i zuta stampa prepune clanaka o Kraljevskim porodicama, to je uglavnom zato sto se to trazi i cita, a gde ces bolju reklamu za npr. Srbiju, koliko bi samo turista privuklo, koji bi dolazili da gledaju smenu kraljevske garde pred Starim i Novim Dvorom, to bi za Beograd bila atrakcija Br.1, pa Oplenac itd.
- Nemacka npr. je republika, ali postoji toliko interesovanje za kraljevske porodice da su i prvi i drugi program drzavne televizije, zu privatne televizije direktno prenosili sva desavanja iz evropskih kraljevina te sahrana holandske princese (kraljicine majke), te sve moguce svadbe od holandske, danske, spanske, norveske itd. I to je za doticne drzave i te kakva reklama
- Sem toga Srbija je sita politike i jedni izbori manje, nezavisno da li se predsednik bira u Parlamentu ili direktno svakako bi smanjili tenzije, a troskovi bi mogli da se ustede, jer za prezentaciju Predsednika takodje mora da se odvaja
- Da li ce konacno Srbija i njeni gradjani prepoznati nesto pozitivno i pre svega prvi na Balkanu uraditi nesto cemu bi se ostali divili i mozda isto uradili ako uopste imaju takvu mogucnost

Marija - Cacak

pre 17 godina

Slusajuci Micunovica iznenadjena sam da nije za Monarhiju - jer je bio sa svim drugima, od Komunista pa na dalje,uglavnom da sacuva fotelju. Idite u penziju, vi i vasa banda ste ovu drzavu doveli gde je danas bez imalo savesti jer vama je dobro. To sto princ ne govori srpski naj bolje je za njega vrlina jer ne treba da slusa nebuloze nasih sadasnjih politicara.

Veselin

pre 17 godina

Dokle imamo profesora koji moze svaki cas da putuje ili kad mu se prohte po Skandinaviji, a i G.Micunovic isto tako, zato mi obicni smtrnici i studenti ne mozemo dobiti vize ni za bilo koju zemlju EU. Zato cim dobijem diplomu bezim od takvih uvazenih "patriota" koji su rasli i stasali posle 45g.

Ana

pre 17 godina

Stvarno ne kapiram sta se desava sa ovom emisijom... Iz nedelje u nedelju ovde se prica o nekim potpuno nebitnim temama. Nebitno je sve ono sto ne resava nase probleme. Ako neko tvrdi da monarhija resava nesto kod nas - taj onda zaista ne poznaje elementarna pravila funkcionisanja savremenog drustva. I nase drustvo je jedno besposlicarsko drustvo u kome se samo ceka da neko nesto kaze, pa da posle danima svi komentarisemo to sto je taj neko rekao... Mislim, sad je kao toliko znacajno sto je Draskovic rekao sta je rekao i sto je dobio podrsku od Kovacevica... Da postoji neka inicijativa ozbiljna pa da razumem... Ovako, baci nam se koska da se raspravljamo u prazno, da bi zna-se-ko mogao da radi sta hoce po pitanju stvarno bitnih stvari.
Ovo zaista jesu dobri sagovornici i zaista jesu simpaticni, ali je rasprava potpuno beskorisna.

svetlana

pre 17 godina

Ne znam da li je bilo veće uživanje gledati i slušati emisiju ili čitati ovaj tekst.odabir gostiju je odličan:niko nije iritirao,niko nema "pogrešnu" prošlost,uopšte diskusija za primer.

Stevan

pre 17 godina

Skoro nisam citao simpaticniji Utisak. Svi ucesnici su bili na visini zadatka, obrazovani, duhoviti, kulturni, svi sa pozitivnom energijom. Za ili protiv. Ja licno nisam za monarhiju, posebno jer su u pitanju Karadjordjevici. Procitah pre neki dan da su Knez Mihajlo i Kralj Aleksandar Obrenovic ubijeni u isti dan, razlicitih godina. Monstruozna simbolika. Ne verujem ni u kakve veze i vezice buduceg kralja, bice to jos jedan siromasak u politici koga treba nafatirati. Zato, ne lutajmo, izgledamo kao narod koji ne zna sam sta hoce, ali zna sta nece.
Sto se komentara iznad tice, deca u srednjim skolama uce da su Englezi vozili levom stranom jer su kocijasi bili vecinom desnjaci i da su na taj nacin mogli da sibaju konje a da ne zakace nekog pesaka na trotoaru. Zasto teraju i danas levom, pa bas zato sto su prvi, navikli valjda, tradicija?
Pozdrav.
Stevan

Slobodan

pre 17 godina

Sve pohvale na racun emisije,autora i izbora gostiju. Monarhista sam po opredeljenju i mislim da sva zla koja nam je donelo društveno uredjenje posle 1945. vrlo lako mogu da nam objasne zasto je potrebno zauvek raskrstiti sa tim "komunistickim" nacinom razmisljanja kome je nazalost blizi i uvazeni profesor i demokrata gosp. Dragoljub Micunovic.Sva podrska Postovanom Gosp. Acovicu, jer i sam znam kako je u ovom nasem drustvu boriti se za Monarhiju kada je retkost da vam neko pruzi priliku da kazete sta mislite o tome i da vas ne prekine sa cuvenom recenicom "bas me briga" ili "pa Prestolonaslednik ne zna srpski".

nsv

pre 17 godina

Prof. Micunovic me je stvarno iznenadio svojim argumentom o voznji levom stranom. Uz duzno postovanje podsecam prof. Micunovica da je voznja (motoring) IZMISLJENA u Engleskoj i da se od pocetka vozi levom stranom. To je slucaj sa barem polovinom covecanstva (koja uopste nesto vozi). Tipican primer nase nesposobnosti da se izmestimo iz narcisoidne dispozicije.

nsv

pre 17 godina

Prof. Micunovic me je stvarno iznenadio svojim argumentom o voznji levom stranom. Uz duzno postovanje podsecam prof. Micunovica da je voznja (motoring) IZMISLJENA u Engleskoj i da se od pocetka vozi levom stranom. To je slucaj sa barem polovinom covecanstva (koja uopste nesto vozi). Tipican primer nase nesposobnosti da se izmestimo iz narcisoidne dispozicije.

Slobodan

pre 17 godina

Sve pohvale na racun emisije,autora i izbora gostiju. Monarhista sam po opredeljenju i mislim da sva zla koja nam je donelo društveno uredjenje posle 1945. vrlo lako mogu da nam objasne zasto je potrebno zauvek raskrstiti sa tim "komunistickim" nacinom razmisljanja kome je nazalost blizi i uvazeni profesor i demokrata gosp. Dragoljub Micunovic.Sva podrska Postovanom Gosp. Acovicu, jer i sam znam kako je u ovom nasem drustvu boriti se za Monarhiju kada je retkost da vam neko pruzi priliku da kazete sta mislite o tome i da vas ne prekine sa cuvenom recenicom "bas me briga" ili "pa Prestolonaslednik ne zna srpski".

Stevan

pre 17 godina

Skoro nisam citao simpaticniji Utisak. Svi ucesnici su bili na visini zadatka, obrazovani, duhoviti, kulturni, svi sa pozitivnom energijom. Za ili protiv. Ja licno nisam za monarhiju, posebno jer su u pitanju Karadjordjevici. Procitah pre neki dan da su Knez Mihajlo i Kralj Aleksandar Obrenovic ubijeni u isti dan, razlicitih godina. Monstruozna simbolika. Ne verujem ni u kakve veze i vezice buduceg kralja, bice to jos jedan siromasak u politici koga treba nafatirati. Zato, ne lutajmo, izgledamo kao narod koji ne zna sam sta hoce, ali zna sta nece.
Sto se komentara iznad tice, deca u srednjim skolama uce da su Englezi vozili levom stranom jer su kocijasi bili vecinom desnjaci i da su na taj nacin mogli da sibaju konje a da ne zakace nekog pesaka na trotoaru. Zasto teraju i danas levom, pa bas zato sto su prvi, navikli valjda, tradicija?
Pozdrav.
Stevan

svetlana

pre 17 godina

Ne znam da li je bilo veće uživanje gledati i slušati emisiju ili čitati ovaj tekst.odabir gostiju je odličan:niko nije iritirao,niko nema "pogrešnu" prošlost,uopšte diskusija za primer.

Ana

pre 17 godina

Stvarno ne kapiram sta se desava sa ovom emisijom... Iz nedelje u nedelju ovde se prica o nekim potpuno nebitnim temama. Nebitno je sve ono sto ne resava nase probleme. Ako neko tvrdi da monarhija resava nesto kod nas - taj onda zaista ne poznaje elementarna pravila funkcionisanja savremenog drustva. I nase drustvo je jedno besposlicarsko drustvo u kome se samo ceka da neko nesto kaze, pa da posle danima svi komentarisemo to sto je taj neko rekao... Mislim, sad je kao toliko znacajno sto je Draskovic rekao sta je rekao i sto je dobio podrsku od Kovacevica... Da postoji neka inicijativa ozbiljna pa da razumem... Ovako, baci nam se koska da se raspravljamo u prazno, da bi zna-se-ko mogao da radi sta hoce po pitanju stvarno bitnih stvari.
Ovo zaista jesu dobri sagovornici i zaista jesu simpaticni, ali je rasprava potpuno beskorisna.

Veselin

pre 17 godina

Dokle imamo profesora koji moze svaki cas da putuje ili kad mu se prohte po Skandinaviji, a i G.Micunovic isto tako, zato mi obicni smtrnici i studenti ne mozemo dobiti vize ni za bilo koju zemlju EU. Zato cim dobijem diplomu bezim od takvih uvazenih "patriota" koji su rasli i stasali posle 45g.

Marija - Cacak

pre 17 godina

Slusajuci Micunovica iznenadjena sam da nije za Monarhiju - jer je bio sa svim drugima, od Komunista pa na dalje,uglavnom da sacuva fotelju. Idite u penziju, vi i vasa banda ste ovu drzavu doveli gde je danas bez imalo savesti jer vama je dobro. To sto princ ne govori srpski naj bolje je za njega vrlina jer ne treba da slusa nebuloze nasih sadasnjih politicara.

Public Enemy

pre 17 godina

Emisija je jako interesantna, tj. Transkript iste jer posto zivim u inostranstvu i imam jako mnogo obaveza nisam u prilici da je redovno i gledam. Inace smatram da je Monarhija idealno resenje za Srbiju posebno u ovom trenutku. A to iz nekoliko razloga:
- mislim da N.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i sada savrseno obavlja duznost Kralja Srbije i Jugoslavije
- sto se tice „laznog“ pretstavljanja, N.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je to sto jeste, potomak Kraljeva Srbije i Jugoslavije i potpuno je nebitno da li ce Srbija i njeni gradjani 2006 ili neke druge godine iskoristiti tu cinjenicu za svoju dobrobit jer svuda gde god krene i na svim kraljevskim dvorovima N.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je oslovljavan sa tom titulom i nikoga ne interesuje da li drzava koja bi trebala to da postuje i priznaje to i radi, isto vazi i za mnoge druge kraljevske kuce koji su proterani iz sopstvenih drzava
- prednost drzava koje su Kraljevine u odnosu na republike je danas pre svega u kontinuitetu monarha, NJ.V. Kraljica Elizabeta II je jedna institucija za sebe, ko moze da zamisli Ujedinjeno Kraljevstvo bez Krune, to je imidz, to je brend, to je nesto postojano bez cega se ta drzava ne moze zamisliti, isto je i sa ostalim Kraljevinama
- Kraljevine imaju poseban ugled medju evropskim drzavama, to sto su novine i zuta stampa prepune clanaka o Kraljevskim porodicama, to je uglavnom zato sto se to trazi i cita, a gde ces bolju reklamu za npr. Srbiju, koliko bi samo turista privuklo, koji bi dolazili da gledaju smenu kraljevske garde pred Starim i Novim Dvorom, to bi za Beograd bila atrakcija Br.1, pa Oplenac itd.
- Nemacka npr. je republika, ali postoji toliko interesovanje za kraljevske porodice da su i prvi i drugi program drzavne televizije, zu privatne televizije direktno prenosili sva desavanja iz evropskih kraljevina te sahrana holandske princese (kraljicine majke), te sve moguce svadbe od holandske, danske, spanske, norveske itd. I to je za doticne drzave i te kakva reklama
- Sem toga Srbija je sita politike i jedni izbori manje, nezavisno da li se predsednik bira u Parlamentu ili direktno svakako bi smanjili tenzije, a troskovi bi mogli da se ustede, jer za prezentaciju Predsednika takodje mora da se odvaja
- Da li ce konacno Srbija i njeni gradjani prepoznati nesto pozitivno i pre svega prvi na Balkanu uraditi nesto cemu bi se ostali divili i mozda isto uradili ako uopste imaju takvu mogucnost

Maja

pre 17 godina

Ne znam zasto se svaki put iznenadim i razocaram, kad shvatim da Olja Beckovic otvoreno navija za jednu opciju.To je njen manir, na koji bi trebalo da smo naviknuti.
Povod za diskusiju je posebno smesan. Kad god se neka funkcionerska fotelja Vuka Draskovica zaljulja, on vapi za monarhijom. Kad ga podmire dobrim mestom, on se "kralja" seti samo na prijemima u B.dvoru.
Odusevili su me prof. Micunovic i prof. Rajic. Ne zato sto imam misljenje poput njih, vec zato sto su ga jako logicno i argumentovano zastupali. Samo onaj ko je u svadji sa logikom moze u tome da ne nadje istinu.
Zanimljivo je kako svi navode primere uspesnih monarhija. Pa, nisu one uspesne zato sto su monarhije. Niko ne navodi uspesne drzave republikanskog uredjenja, poput Francuske i Nemacke, npr. Bojim se da je za to potrebno malo vise od pukog izbora drustvenog uredjenja. Istorija i nauka o drustvu smatraju republikanski demokratskijim i visim drzavnim sistemom i to je logicno, jer ne moze necije pravo rodjenjem biti jace od prava datog voljom gradjana. Dalje, svidja mi se argumentacija da sam gradjanka i necu da budem nicija podanica. Takodje je nesporno da se Aleksandar Karadjordjevic nezakonito predstavlja prestolonaslednikom, jer mi nemamo presto koji bi on mogao da nasledi. Dalje, imali smo dve dinastije, a onu drugu, Obrenovice su ovi sadasnji pretendenti ugusili najsvirepijim ubistvom 20. veka zbog cega se cela Evropa zgrazavala nad nama (na zalost i pocetkom ovog smo ubili svog vladara). Potomaka Obrenovica ima, ali nisu tako alavi da pretenduju na presto.
Ni u jednoj zemlji pripadnici bivsih dinastija ne zive u starim dvorcima, vec su oni javne ustanove, muzeji od kojih drzava ubire dobre pare. Uostalom, i gradjeni su drzavnim, a ne licnim novcem. Zamislimo Ota von Habsburga da se sepuri u Senbrunu. Nezamislivo.
Ako sve ovo zanemarimo i dodjemo do toga da zelimo monarhiju, naci cemo se u velikom problemu. Karadjordjevici su nam nametnuli Jugoslaviju, zasto se sada ne trse da budu kraljevska porodica i Slovencima i Hrvatima? Osim sto im je rodonacelnik oceubica, osim sto su zverski ubili dva vladara iz suparnicke dinasticke porodice, osim sto im pretendent na presto nije prihvacen ni u sopstvenoj porodici, osim sto nije pokazao nikakvo postovanje prema sopstvenom ocu (sta ja da ocekujem), osim sto nas kosta 4.000 EUR dnevno (objavljeno u stampi), osim sto nam nije doneo nikakve investicije, vec ga izdrzavamo, slavimo rodjendan i sl. on je, sto je meni najbitnije, potomak porodice koja je IZBEGLA U TOKU II SVET. RATA, POBEGLA U SIGURNOST, A NAROD OSTAVILA POD OKUPACIJOM. Da li su oni stvarno zamisljali da mogu da sede u inostranstvu, posmatraju teror Nemaca i medjusobni teror tokom gradjanskog rata, a onda da ujasu na belom konju i nastave da vladaju. Mi, na zalost, moramo da se suocimo sa tim da je nas nas kralj izdao, ostavio i prepustio na milost i nemilost velikim silama. I samo neka niko ne kaze da je bio mlad, jer to je onda jos jedan argument vise da niko ne treba da vlada po pravu rodjenja, vec na osnovu svojih ideja i sposobnosti, ako ih narod prepozna.
Hvala na lepoj emisiji, profesori koji su govorili ono sto ja mislim, a mozda jos vise gosp. Acovic i Olja pomogli su mi da moja republikanska uverenja ostanu nepokolebljiva i jaca nego pre.
Ova zemlja ima toliko preceg posla da bi se jos bavila "kraljevskom" porodicom.

nsv

pre 17 godina

Prof. Micunovic me je stvarno iznenadio svojim argumentom o voznji levom stranom. Uz duzno postovanje podsecam prof. Micunovica da je voznja (motoring) IZMISLJENA u Engleskoj i da se od pocetka vozi levom stranom. To je slucaj sa barem polovinom covecanstva (koja uopste nesto vozi). Tipican primer nase nesposobnosti da se izmestimo iz narcisoidne dispozicije.

Slobodan

pre 17 godina

Sve pohvale na racun emisije,autora i izbora gostiju. Monarhista sam po opredeljenju i mislim da sva zla koja nam je donelo društveno uredjenje posle 1945. vrlo lako mogu da nam objasne zasto je potrebno zauvek raskrstiti sa tim "komunistickim" nacinom razmisljanja kome je nazalost blizi i uvazeni profesor i demokrata gosp. Dragoljub Micunovic.Sva podrska Postovanom Gosp. Acovicu, jer i sam znam kako je u ovom nasem drustvu boriti se za Monarhiju kada je retkost da vam neko pruzi priliku da kazete sta mislite o tome i da vas ne prekine sa cuvenom recenicom "bas me briga" ili "pa Prestolonaslednik ne zna srpski".

Stevan

pre 17 godina

Skoro nisam citao simpaticniji Utisak. Svi ucesnici su bili na visini zadatka, obrazovani, duhoviti, kulturni, svi sa pozitivnom energijom. Za ili protiv. Ja licno nisam za monarhiju, posebno jer su u pitanju Karadjordjevici. Procitah pre neki dan da su Knez Mihajlo i Kralj Aleksandar Obrenovic ubijeni u isti dan, razlicitih godina. Monstruozna simbolika. Ne verujem ni u kakve veze i vezice buduceg kralja, bice to jos jedan siromasak u politici koga treba nafatirati. Zato, ne lutajmo, izgledamo kao narod koji ne zna sam sta hoce, ali zna sta nece.
Sto se komentara iznad tice, deca u srednjim skolama uce da su Englezi vozili levom stranom jer su kocijasi bili vecinom desnjaci i da su na taj nacin mogli da sibaju konje a da ne zakace nekog pesaka na trotoaru. Zasto teraju i danas levom, pa bas zato sto su prvi, navikli valjda, tradicija?
Pozdrav.
Stevan

svetlana

pre 17 godina

Ne znam da li je bilo veće uživanje gledati i slušati emisiju ili čitati ovaj tekst.odabir gostiju je odličan:niko nije iritirao,niko nema "pogrešnu" prošlost,uopšte diskusija za primer.

Ana

pre 17 godina

Stvarno ne kapiram sta se desava sa ovom emisijom... Iz nedelje u nedelju ovde se prica o nekim potpuno nebitnim temama. Nebitno je sve ono sto ne resava nase probleme. Ako neko tvrdi da monarhija resava nesto kod nas - taj onda zaista ne poznaje elementarna pravila funkcionisanja savremenog drustva. I nase drustvo je jedno besposlicarsko drustvo u kome se samo ceka da neko nesto kaze, pa da posle danima svi komentarisemo to sto je taj neko rekao... Mislim, sad je kao toliko znacajno sto je Draskovic rekao sta je rekao i sto je dobio podrsku od Kovacevica... Da postoji neka inicijativa ozbiljna pa da razumem... Ovako, baci nam se koska da se raspravljamo u prazno, da bi zna-se-ko mogao da radi sta hoce po pitanju stvarno bitnih stvari.
Ovo zaista jesu dobri sagovornici i zaista jesu simpaticni, ali je rasprava potpuno beskorisna.

Veselin

pre 17 godina

Dokle imamo profesora koji moze svaki cas da putuje ili kad mu se prohte po Skandinaviji, a i G.Micunovic isto tako, zato mi obicni smtrnici i studenti ne mozemo dobiti vize ni za bilo koju zemlju EU. Zato cim dobijem diplomu bezim od takvih uvazenih "patriota" koji su rasli i stasali posle 45g.

Marija - Cacak

pre 17 godina

Slusajuci Micunovica iznenadjena sam da nije za Monarhiju - jer je bio sa svim drugima, od Komunista pa na dalje,uglavnom da sacuva fotelju. Idite u penziju, vi i vasa banda ste ovu drzavu doveli gde je danas bez imalo savesti jer vama je dobro. To sto princ ne govori srpski naj bolje je za njega vrlina jer ne treba da slusa nebuloze nasih sadasnjih politicara.

Public Enemy

pre 17 godina

Emisija je jako interesantna, tj. Transkript iste jer posto zivim u inostranstvu i imam jako mnogo obaveza nisam u prilici da je redovno i gledam. Inace smatram da je Monarhija idealno resenje za Srbiju posebno u ovom trenutku. A to iz nekoliko razloga:
- mislim da N.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i sada savrseno obavlja duznost Kralja Srbije i Jugoslavije
- sto se tice „laznog“ pretstavljanja, N.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je to sto jeste, potomak Kraljeva Srbije i Jugoslavije i potpuno je nebitno da li ce Srbija i njeni gradjani 2006 ili neke druge godine iskoristiti tu cinjenicu za svoju dobrobit jer svuda gde god krene i na svim kraljevskim dvorovima N.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je oslovljavan sa tom titulom i nikoga ne interesuje da li drzava koja bi trebala to da postuje i priznaje to i radi, isto vazi i za mnoge druge kraljevske kuce koji su proterani iz sopstvenih drzava
- prednost drzava koje su Kraljevine u odnosu na republike je danas pre svega u kontinuitetu monarha, NJ.V. Kraljica Elizabeta II je jedna institucija za sebe, ko moze da zamisli Ujedinjeno Kraljevstvo bez Krune, to je imidz, to je brend, to je nesto postojano bez cega se ta drzava ne moze zamisliti, isto je i sa ostalim Kraljevinama
- Kraljevine imaju poseban ugled medju evropskim drzavama, to sto su novine i zuta stampa prepune clanaka o Kraljevskim porodicama, to je uglavnom zato sto se to trazi i cita, a gde ces bolju reklamu za npr. Srbiju, koliko bi samo turista privuklo, koji bi dolazili da gledaju smenu kraljevske garde pred Starim i Novim Dvorom, to bi za Beograd bila atrakcija Br.1, pa Oplenac itd.
- Nemacka npr. je republika, ali postoji toliko interesovanje za kraljevske porodice da su i prvi i drugi program drzavne televizije, zu privatne televizije direktno prenosili sva desavanja iz evropskih kraljevina te sahrana holandske princese (kraljicine majke), te sve moguce svadbe od holandske, danske, spanske, norveske itd. I to je za doticne drzave i te kakva reklama
- Sem toga Srbija je sita politike i jedni izbori manje, nezavisno da li se predsednik bira u Parlamentu ili direktno svakako bi smanjili tenzije, a troskovi bi mogli da se ustede, jer za prezentaciju Predsednika takodje mora da se odvaja
- Da li ce konacno Srbija i njeni gradjani prepoznati nesto pozitivno i pre svega prvi na Balkanu uraditi nesto cemu bi se ostali divili i mozda isto uradili ako uopste imaju takvu mogucnost

Maja

pre 17 godina

Ne znam zasto se svaki put iznenadim i razocaram, kad shvatim da Olja Beckovic otvoreno navija za jednu opciju.To je njen manir, na koji bi trebalo da smo naviknuti.
Povod za diskusiju je posebno smesan. Kad god se neka funkcionerska fotelja Vuka Draskovica zaljulja, on vapi za monarhijom. Kad ga podmire dobrim mestom, on se "kralja" seti samo na prijemima u B.dvoru.
Odusevili su me prof. Micunovic i prof. Rajic. Ne zato sto imam misljenje poput njih, vec zato sto su ga jako logicno i argumentovano zastupali. Samo onaj ko je u svadji sa logikom moze u tome da ne nadje istinu.
Zanimljivo je kako svi navode primere uspesnih monarhija. Pa, nisu one uspesne zato sto su monarhije. Niko ne navodi uspesne drzave republikanskog uredjenja, poput Francuske i Nemacke, npr. Bojim se da je za to potrebno malo vise od pukog izbora drustvenog uredjenja. Istorija i nauka o drustvu smatraju republikanski demokratskijim i visim drzavnim sistemom i to je logicno, jer ne moze necije pravo rodjenjem biti jace od prava datog voljom gradjana. Dalje, svidja mi se argumentacija da sam gradjanka i necu da budem nicija podanica. Takodje je nesporno da se Aleksandar Karadjordjevic nezakonito predstavlja prestolonaslednikom, jer mi nemamo presto koji bi on mogao da nasledi. Dalje, imali smo dve dinastije, a onu drugu, Obrenovice su ovi sadasnji pretendenti ugusili najsvirepijim ubistvom 20. veka zbog cega se cela Evropa zgrazavala nad nama (na zalost i pocetkom ovog smo ubili svog vladara). Potomaka Obrenovica ima, ali nisu tako alavi da pretenduju na presto.
Ni u jednoj zemlji pripadnici bivsih dinastija ne zive u starim dvorcima, vec su oni javne ustanove, muzeji od kojih drzava ubire dobre pare. Uostalom, i gradjeni su drzavnim, a ne licnim novcem. Zamislimo Ota von Habsburga da se sepuri u Senbrunu. Nezamislivo.
Ako sve ovo zanemarimo i dodjemo do toga da zelimo monarhiju, naci cemo se u velikom problemu. Karadjordjevici su nam nametnuli Jugoslaviju, zasto se sada ne trse da budu kraljevska porodica i Slovencima i Hrvatima? Osim sto im je rodonacelnik oceubica, osim sto su zverski ubili dva vladara iz suparnicke dinasticke porodice, osim sto im pretendent na presto nije prihvacen ni u sopstvenoj porodici, osim sto nije pokazao nikakvo postovanje prema sopstvenom ocu (sta ja da ocekujem), osim sto nas kosta 4.000 EUR dnevno (objavljeno u stampi), osim sto nam nije doneo nikakve investicije, vec ga izdrzavamo, slavimo rodjendan i sl. on je, sto je meni najbitnije, potomak porodice koja je IZBEGLA U TOKU II SVET. RATA, POBEGLA U SIGURNOST, A NAROD OSTAVILA POD OKUPACIJOM. Da li su oni stvarno zamisljali da mogu da sede u inostranstvu, posmatraju teror Nemaca i medjusobni teror tokom gradjanskog rata, a onda da ujasu na belom konju i nastave da vladaju. Mi, na zalost, moramo da se suocimo sa tim da je nas nas kralj izdao, ostavio i prepustio na milost i nemilost velikim silama. I samo neka niko ne kaze da je bio mlad, jer to je onda jos jedan argument vise da niko ne treba da vlada po pravu rodjenja, vec na osnovu svojih ideja i sposobnosti, ako ih narod prepozna.
Hvala na lepoj emisiji, profesori koji su govorili ono sto ja mislim, a mozda jos vise gosp. Acovic i Olja pomogli su mi da moja republikanska uverenja ostanu nepokolebljiva i jaca nego pre.
Ova zemlja ima toliko preceg posla da bi se jos bavila "kraljevskom" porodicom.