Petak, 26.05.2006.

08:13

RRK odbila 82 prigovora

Republička referendumska komisija obradila je 82 od 203 prigovora na referendumski proces i svi obrađeni prigovori su odbačeni.

Izvor: B92

RRK odbila 82 prigovora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Minja

pre 17 godina

netacno je da glas za samostanu Crnu Goru vrijedi 0.8 uobičajenog glasa, dok glas za ostanak u savezu sa Srbijom vrijedi 1.2."?
tacne cifre su, respektivno 0.9 i 1.1. (0.45x1.1 =0.495; 0.55x0.9 =0.495). Promena drzavnog statusa nije isto sto i referendum o uvodjenju poreza na kuce i mace - u sta smo se uverili i mi i EU prilok raspada SFRJ. Takav referendum se ne organizuje svake godine pa da zavisi od trenutnog raspolozenja gradjana koje je na ovim prostorima uvek pod snaznim uticajem vladajuceg rezima i cije su mogucnosti za manipulaciju mnogo vece nego opozicije. To podvrdjuje i prvi crnogorski referendum koji je takodje organizovao Milo, ali s drugacijom kampanjom... pa je preko 80% glasalo ZA zajednicku drzavu sa Srbijom. (Zanimljivo je da niko od evropskih navijaca crnogorske nezavisnosti ne pominje kako se (u vreme Milosevica!) Crnogorci nisu plasili "velikosrpske hegemonije" a sad se - kad su vec prakticno imali nezavisnu drzavu - osetise veoma ugrozenim. No, bez obzira na sve receno, Srbiji ce biti bolje nego u takvoj nakaradnoj zajednici.

Zabrinuti, Holandija

pre 17 godina

Vrlo prosto: oni koji ne veruju u sopstvenu drzavu i vladu koju su izabrali s razlogom ne veruju onima koji tvde suprotno.

BP

pre 17 godina

www.vijesti.cg.yu
Podgorica - Normalno, ja sam civilizovan čovjek i političar. Čestitaću ako bude taj rezultat, u šta ja ne vjerujem”, rekao je lider unionističkog bloka Predrag Bulatović pet dana prije referenduma, odgovarajući na pitanje novinara Televizije Crne Gore da li će čestitati suprotnoj opciji ukoliko pobijedi na referendumu.
Ipak, dva dana nakon što je Crna Gora obnovila državnost, međunarodni posmatrači visoko ocijenili čitav proces, a EU priznala preliminarne rezultate referenduma, unionisti su poručili da je referendum održan u “atmosferi linča”, “brutalno pokraden”, te da se glasovi sa birališta moraju ponovo prebrojavati.
Poruke “ovo je dan pomirenja”, “sazrela je Crna Gora”, “svi treba da prihvate rezultate kakvi god bili”, koje su prvaci bloka za SCG izgovarali uoči i na dan plebiscita, pale su u vodu.
“Birački spiskovi će biti u redu, jer se za to puno angažovala EU. U ime bloka za SCG, pozdravljam konstruktivnu ulogu, posredovanje EU u cilju pravljenja kredibilnih biračkih spiskova kako bi se referendum održao u regularnim uslovima", rekao je Bulatović u Golubovcima, 7. maja.
Uvjeren u pobjedu, on je tokom kampanje pozivao vlast da “mirno i tolerantno prizna poraz”, a EU da bude spremna 22. maja da primijeni referendumski rezultat.
“Sadašnji birački spisak nikada nije bio bolji i čistiji od kada je uveden višepartijski sistem u Crnoj Gori”, poručio je desetak dana pred referendum predsjednik SNS Andrija Mandić, sa nikšićke televizije RTV NK. “Propao im je (vlastima) pokušaj utjerivanja straha, razobličene su njihove manipulacije biračkim spiskovima”, nadovezuje se koji dan kasnije Mandić u izjavi “Pobjedi”.
SNS sada “ne može prihvatiti kao legitiman rezultat referenduma o nezavisnosti, jer je obilovao kršenjem demokratskih pravila tokom cijelog referendumskog procesa”.
I lider NS Predrag Popović juče je rekao da je blok za SCG imao mnogo razloga za nezadovoljstvo “grubim kršenjem referendumskog zakona od strane bloka za nezavisnost, flagratnim uključenjem Vlade u referendumski proces, te grubim kršenjem referendumskih pravila, naročito referendumske ćutnje”.
Nekoliko minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta on je rekao da nije bilo grubog kršenja referendumskih pravila, “što pokazuje zrelost građana u istorijskom trenutku”.
Popović je 21. maja svim građanima Crne Gore poželio sreću, bez obzira kako je ko glasao, da bi nakon zatvaranja biračkih mjesta ponovio da će blok za SCG prihvatiti rezultate referenduma ukoliko se građani opredijele za nezavisnost.
“Bilo kako bilo to neće biti pobjeda nijednog bloka, već Crne Gore, njene zrelosti i demokratije”.

John

pre 17 godina

Kao Crnogorac, vidim da se ovde mogu naci i komentari Srba koji u potpunosti razumiju nasu potrebu za obnovom drzavnosti. Mislim da su poslednjih 16 godina vise nego protracene. Probali smo i slozit cemo se nije islo. Mi mislimo da mozemo bolje sami, a takodje smo sigurni da i Vi mozete bolje sami! Zelim Vam mnogo, mnogo Srece i Uspjeha. I suvisno je govoriti da ste vise nego dobrodosli u nasoj zemlji! Pozdrav za sve Srbe koji nas zaista dozivljavaju kao bracu i koje nasa Sreca cini Srecnim.

Betimeni

pre 17 godina

U biračkom spisku Srbije upisana je i moja ćerka koja već dvadeset godina živi na drugom kraju sveta i ima drugo državljanstvo.
Toliko o "ažurnosti"našig biračkih spiskova-
Treba počistiti prvo ispred svojih vrata pa onda deliti lekcije drugima.

momabrazil

pre 17 godina

Sa nezavisnom Crnom gorom mozemo imati samo koristi , dva glasa u EU a ako im zatreba da ih neko brani tu je Srbija, sto ne znachi vojno.
Sto ne razmisljati tako, pa koja susedna ili bilo koja drzava na svetu ima 45% ljudi koji zele da zive sa nama? Nijedna. CG nema razloga da vuche Srbiju za sobom zbog njene tromosti , mogu biti novi Monte Karlo sto sve zavisi od sposobnosti da se nose sa korupcijom, a njihovim studentim ne menjati status. A to sto se mnogi zale da sva direktorska mesta u BG drze Crnogorci , pa to je zato sto su slozni i sposobni, u tome nista nema lose i to je chak i za pohvalu. Sutra kad se Srbija sredi moralno a i ekonomski eto nama i CG a i Hrvatske i BiH da zive sa nama. Ko to ne vidi i ne shvata jos uvek je rob bolesne Miloseviceve politike.
A vi braco ili drugovi Crnogorci imate jedinstvenu sansu da udjete u EU i da dobijete simpatije sveta. nemojte ni slucajno dozvoliti da vas neko zavede prichama da vas Srbi mrze , niti nemojte se prepustiti kriminalu i korupciji , jer ako vam se drzava ubrzo ne isplati zakucacete na vrata Srbije i to ne kao ravnopravni vec kao kolonija.

PO SVOJOJ VOLJI A NE PO VOLJI VLADE SRBIJE

pre 17 godina

Opet Teorija Zavere. Nekada je bilo CIA-e i Vatikana, a sada BIA-e i Patrijarsije. Pa dokle vise, g. Djukanovicu? Kakve veze ima Vlada Srbije sa tim sto se opozicija zali da su pokradeni na referendumu??? Nema nikave veze niti moze da ima veze. Kako moze neko iz Vlade Srbije da naredi coveku ili stranci u Crnoj Gori sta treba da radi??? Oni rade po svojoj volji a ne po volji Vlade Srbije

Sale, Banja Luka

pre 17 godina

Ma sta je vise potrebno Srbiji da uopste slusa sta Djukanovic kaze? Ma ko je on??? Milosevicev omladinac! Alo, koja demokratija, covjece pa on vlada Crnom Gorom vec 17 godina! I to apsolutno, diktatorski! Sta je sljedece? Zatvaranje i progon politickih protivnika, tj. onih koji su bili za zajednicu sa Srbijom. Bez obzira kakav je Kostunica, od njega nikada u javnosti niste mogli cuti toliko prljavih rijeci o Crnoj Gori, koliko je Djukanovic rekao o Srbiji!!! A o Evropi, se ima jos puno reci! Treba samo shvatiti da 98% evropskih sluzbenika dodje na ove prostore zbog visokih dnevnica i plata! Ma sta briga Lajcaka o regularnosti referenduma, covjece!

SrbinIzCG

pre 17 godina

Evropa je trazila 55% izaslih biraca za pobedu. Mnogo stroziji uslovi su bili postavljeni Kvebeku za otcepljenje od Kanade kad je trazeno 50% od broja upisanih biraca. Da su isti uslovi primenjeni na CG referendum, CG ne bi uspela da izglasa nezavisnost cak ni uz sve namestaljke i prljave rabote. Matematika je jednostavna, samo treba mucnuti glavom i ne pricati napamet.

Aleksa Vasic

pre 17 godina

Pa,dobro,sta vam je?Sta ste zapeli za tu Crnu Goru?Pustite ih da idu s mirom!Ne mogu da verujem da mi jos uvek podrzavamo ovu glupu SCG,kao da smo poludeli,pa jos navlacimo gnev celog sveta na sebe zbog toga.Hocu da zivim za Srbiju,a ne za Crnu Goru!Na sledecim izborima Batic je moj favorit,samo zato sto je od pocetka bio za samostalnu Srbiju!100 posto sam za to!Dajte referendum i u Srbiji,pa cete da vidite,bar 80 posto ce biti za samostalnu Srbiju!Garantujem!

Pravda

pre 17 godina

Zavrsena stvar dobro organizovana policijskim metodama!Ali ako to potvrdjuje Evropa kojoj stremimo prihvatimo!A svima nama koji smo glasali protiv ove demokrate sto ih sada podrzava Evropa spremaju udar na osnovna ljucka i vjerska prava i budimo tog svjesni!Ali draga braco budimo ponosni na ono sto jesmo i ne dajmo nase dostojanstvo ma kako nas oni sa svojom AntiSrpskom bracom nazivali po medijima i svojim smijesnim skupovima!

Petar

pre 17 godina

Sta reci na ovo? Crnogorac iz Tanzanije mogao je da dodje i glasa o sudbini svoje drzave, a Crnogorac iz Srbije nije! Pa molim vas ko koga ovde laze? Referendum je bio farsa na koju su pristali svi, ali ovo sto se sada desava je vrhunac licemerja EU koja je mnogo pre referenduma odlucila njegov ishod! Sto se tice odnosa sa CG oni bi trebalo da budu strogo zvanicni i posredni bez ikakvih ustupaka odavde! Vize? Sto da ne...

JosipHR

pre 17 godina

Europa se malo zaigrala oko postotka potrebnog za odcjepljenje Crne Gore od Srbije. Europa upravo inzistira na tome da su svi pred zakonom isti i da imaju ista prava. Ipak, glas za samostanu Crnu Goru vrijedi 0.8 uobičajenog glasa, dok glas za ostanak u savezu sa Srbijom vrijedi 1.2. Time je Europa pokazala da ne vrijedi isto crnogorski glas, već da srpski ili prosrpski glas vrijedi više. Postotak od 55 posto nikad dosad nije postavljen nikome ni na kakvom referendumu. Ako predlagatelj smatra da su glasovi ravnopravni, tj. da je 55 posto sasvim normalan zahtjev, onda se u svakom slučaju može reći da to i nije bio udar na same Crnogorce, koliko na nacionalne manjine (Albance, Muslimane i Hrvate), za koje se smatralo da će se u pravilu odlučiti za 'zbogom Srbiji'

Zorica

pre 17 godina

Stara je izreka, mislim indijska, da za vrcem prolivene vode ne treba zaliti. Ne mislim da je uvek i sva krivica bila na nasoj strani, ali nam politika kakvu smo vodili od 1989.godine, definitivno nije donela nista od onoga sto je obecano, naprotiv. I zadnji zanesenjaci bi trebali da shvate da sa tom politikom nesto nije u redu. Plasim se da je jedan od najvecih zasenjaka nas premijer. Vecu je stetu nanela svetu Nemacka u II sv. ratu ali je vrlo brzo Nemacki poslovni covek i turista ponovo bio dobrodosao u najveci broj zemalja sirom tog istog sveta. Ako Voja otkrije kako im je to uspelo, nema zime za Srbiju. Da mu damo ideju? Pa to se nesto vrti oko vrednog rada, skromnosti, ekonomskog razvoja, postovanja drugih, gledanja svoga posla, itd i tsl.

pedja

pre 17 godina

Najzad pravi potez Borisa.Pravi je trenutak da se Demokratska stranka probudi i da preuzme vodjenje drzave,odnosno da iz pasivnog polozaja u koji je uvucena od strane Kostunice i zbog previse opreznosti Borisa,predje u aktivan polozaj.da vodi racuna o svom birackom telu,da zaboravi na radikale i na DSS,koji ce nestati sa politicke scene nakon izbora.i EU je shvatila da od(probudi se)Vojislava nema nista i da je on samo igracka u rukama sluzbi,koje su i opstale zahvaljujuci njegovoj nesposobnosti.

Crnogorac iz Nju Jorka

pre 17 godina

Najvishe mi je zao shto Miloshevic nije docekao da vidi nezavisnu Crnu Goru. Bash bi bilo zanimljivo da cujemo shta Seselj misli o referendumu!

Lale-Pancevo

pre 17 godina

Najljubaznije, ali najljubaznije molim naseg premijera da se spremi i ode sutra sa predsednikom u Podgoricu. Ne zbog Crne Gore nego zbog S R B I J E. Jer procitao sam izjave Mandica i Popovica (to su ona dva komicna crnogorska politicka lidera koji vode najmanje partije, a najvise galame)da je vlast pokrala referendum, a da Medjunarodnoj zajednici nije prvi put da priznaje kradje. Na drugoj strani Djukanovic izjavljuje da sve sto opozicija radi je po instruktazi Beograda. Ne stedi on njih, vec pere ljagu sa Crne Gore zbog boljih odnosa sa EU. Sta mislite kome ce svet vise verovati, Milu ili crnogorskoj opoziciji koja ih naziva saucesnicima u lopovluku? Odnosi sa Crnom Gorom postaju novi Ratko Mladic. Premijeru molim te ide u Podgoricu, jer ja bih u Evropu!

Posmatrac, NL

pre 17 godina

Ume li neko da mi prevede na (obican) srpski ovo sto je izjavio MArovic, posto ja nista nisam razumeo. Kakav stid, koji su to danasnji potezi kojih ce se neko stideti... Jel covek hoce da kaze da nema smisla vrsiti finansijsku kontrolu organa SCG u ovoj terminalnoj fazi, i da je to nesto cega bi Srbija trebalo da se stidi? Po Marovicevom poimanju, verovatno sva pitanja u zivotu (pa i finansije) treba resavati na rec, junacku i herojsku, normalno, dok su kontrola i papirologija sramne rabote. Kakva muljavina i prodavanje magle, neverovatno! Sta, nema smisla kontrolisati pare, koje su mahom srpske, da se ne uvrede "braca" Crnogorci? Idi begaj bre, Marovicu, ako neko treba da se stidi necega to si ti, trebalo je prvo da podneses ostavku na mesto predsednika SCG, pa da onda vodis kampanju za CG. A ne da filozofiras tu i drzis neka "moralna" predavanja. Hvala bogu da vam je uspeo referendum, jer gledati ovog Marovica kako "predstavlja" SCG je bio totalni mazohizam.

Crnogorka iz Srbije

pre 17 godina

Pustimo vise Crnu Goru, iskreno zelim da sada ljudima u Crnoj Gori bude bolje, a mi u Srbiji ako hocemo bolji zivot na prvom mestu treba da raskrstimo sa ovakvom Vladom. SRBIJI TREBAJU IZBORI!

Bob Rock

pre 17 godina

Ponoviću po stoti put - gotovo je. Lipka, Lajčak i Solana ni ne sanjaju da ponište glasanje na nekim biračkim mestima i tako sebi a i nama (i u Srbiji i u Crnoj Gori) donesu još nevolja. To pokazuje i vest da je Republička referendumska komisija "pronašla" model po kojem će rešiti sve primedbe - sve ih je odbila. To treba prihvatiti i krenuti dalje. Ostavite Bećkovića i Tadića (starijeg) nek biju svoje bitke. Ponavljam još jednom da me nije briga što se crnogorski narod podeljen posle svega ovoga, za to su krivi njihovi političari. I nije me briga što je nezavisnost dobijena glasovima Albanaca, muslimana i Hrvata (by the ways, 5% + 14% +... >= 20% ) - njima je u interesu da Crna Gora bude nezavisna i iskoristili su svoje demokratsko pravo da svojim glasovima doprinesu tome. Meni je jedino smetalo to što je predreferendumska kampanja bila izuzetno prljava, smeta mi što mnogi u CG misle loše o Srbima, kao okupatorima i zločincima. Nije mi jasno kad Lajčak i Solana izjavljuju kako je sve bilo fer, demokratski... pa obe strane su išle đonom, pobogu! Tu je načinjena šteta koju ćemo teško popraviti, ako se uopšte budemo trudili da je popravimo.

jedna mala plava

pre 17 godina

Uzasno sam ponosna sto je crna gora postala nezavisna i samostalna. svaka cast na tome. nema vise ratka mladica, nema vise karle del ponte da je gledam oce li bit ovog puta bolje ili gore raspolozena, nema zastoja u pregovorima i tome se, iskreno, najvise radujem. nadam se da ce lipka konacno izaci sa finalnim rezultatom, da ce ljudi u srbiji prestati da se ljute, trebalo bi da slave pa i oni su dobili drzavu, raskrinkati ovu kvazi tvorevinu scg i krenuti u ozbiljni rad, jer mislim da i jedne i druge ceka uzasno mnogo posla i obaveza. samo ovog puta nece milo upirati prstom u vladu srbije i govoriti eto oni su krivi nijesu predali mladica ili opet ovi drugi koji bi prozivali mila da je on taj koji koci zajednicku saradnju. ovako ce se makar znat ko je kriv za ono sto se radi na teritoriji jedne drzave. nema prebacivanja odgovornosti s jednih na druge. tome je, bogu fala, konacno dosao kraj.
zato treba da smo zadovoljni pa makar to bilo samo iz gore pomenutog razloga.

Tanja,Oslo

pre 17 godina

Ma dosta mi je vise i Crne Gore i crnogoraca,pa svako cudo 3dana.Hoce ljudi svoju drzavu i dobili su. Ja ne znam zasto vise o tome tooolikoo mora da se diskutuje. Мislim da mi imamo mnogo preceg posla od njih te se zato uozbiljite. Ponasate se kao da je reciprocitet stanovnistva obrnut. Eto smatrajte kao da se Nis(ca.550.000 stanovnika) ne daj Boze odcepio i gotovo.

Rale

pre 17 godina

Aman vise sa kukanjem o odlasku Crne Gore. Ljudi su se izjasnili o tome gde zele da zive i za mene je ta stvar gotova. Konacno cu posle cetrdeset godina da zivim u svojoj drzavi Srbiji, da slusam svoju himnu Boze Pravde, i da ne mrzim nikoga iz komsiluka. Umesto sto cekaju rezultate prigovora u Crnoj Gori, nasoj vlasti bi bilo pametnije da izvrsi obaveze prema EU i da sto pre udjemo u EU. Sto se tice drzavljana Crne Gore oni ce postati strani drzavljani i nece moci da rade u institucijama koje se finansiraju iz budzetskih sredstava.

M. N. Lazar

pre 17 godina

Pitam se; kakve veze ima ministar prosvjete (Vuksanovic) sa referendumom u Crnoj Gori. Valjda je sve sredio u svom resoru, pa malo da pomogne i poslusa Kostunicu.

zbilja

pre 17 godina

Neki u Srbiji, posebice vlast, gleda na onih 56% za neovisnost u Crnoj gori kao na neprijatelje Srbije. To što jedan Dean Savičević otvoreno govori da voli Srbiju i što Crnogorski independisti žele što bolje odnose sa Srbijom se jednostavno preskače! Kao da vlasti u Srbiji žele da i od Crne Gore stvore neprijatelja! Što je Srbija izgubila ovim referendumom? Ništa! Ali izgubila je jedna ideologija, jedan srednjovijekovni mentalni sklop koji eto ne može shvatit da koliko god etnički bili srodni Srbima, Crnogorci imaju tisućgodišnju državnost koje se odreći ne žele!

igor milutinovic

pre 17 godina

Daj vise ljudi zavrsite tu pricu oko Crne Gore. Otisli su, nek im je sa srecom. Okrenimo se svojoj Srbiji i buducnosti. Za Srbiju u Evropi.

Tuzan

pre 17 godina

Zasto spadamo na najnize moguce grane trudeci se na silu za zadrzimo Crnu Goru pod kapom Beograda. Ljudi su izabrali, cestitajmo im i nastavimo dalje. Zasto moramo da budemo tako jadni?

Bokelj

pre 17 godina

Kostunica treba konacno da bude obavjesten da je Crna Gora izabrala svoj samostalni put i da je uzalud potrosio pare (gradjana Srbije) na nekadasnje Miloseviceve pulene. Crna Gora je ponosna na glasove Albanaca, Bosnjaka, Hrvata itd. To govori o ispravnosti nasih ideja i viziji nase buduce zemlje. Gradjanima Srbije neka je bog i sreca junacka u pomoc jer ce vas Kostunica svesti na "Beogradski pasaluk" i sagraditi jos cvrsci bedem koji ce fugovati Mladic i Karadzic!

mrtvo more

pre 17 godina

Da puknes od smijeha!
Pa biracki spiskovi u CG su sredjeniji nego u vecini evropskih zemalja, a u odnosu na biracki spisak Srbije su daleko par svjetlosnih godina.
Neka Kostunica i "sluzbe" pokusaju da prouce "svoj" biracki spisak umjesto sto broje Crnogorce u njemu pa ce zasluziti doktorat iz Egiptologije.

Milan

pre 17 godina

E pa ovo se moglo i ocekivati od Neobavestenih sve mi nesto poznata ova prica , ma kad sam video sinoc Beckovica na RTS-u sve je jasno ko dan , ma sve je to Slobodanova skola svi su isti , pa ti glasovi su bili za rezervu ako zatreba, ali ovoj strani ,a ne DJukanovicu koga oni ubedjuju u tu pricu i sta sve to sad ima smisla i koristi ...ma nece valjda Evropa da ponisti rezultate , samo se nadajte umesto da se okrenemo sebi i svojoj buducnosti , mi cemo sad da ubedjujemo narod kako je eto boze neko??? pokrao izbornu volju u Crnoj Gori a ukupna razlika u glasovima ako cemo realno je deset procenata, i tu vise nema nazad ....svi pametni Beckovici Tadici mogu samo sa ovim neobavestenim i na ovoj Tijanicevoj objektivnoj TV ??? da se zale koliko im je volja, silna Savezna administracija nestaje gde da se uhlebe 50 god su ziveli ko bogovi e sad se treba negde smestiti , to boli ove zagovornike zajednicke Drzave nece vise biti Krave muzare u Srbiji.jos jednom zelim svim gradjanima Crne Gore SRECNU NEZAVISNU DRZAVU.

CallCenter

pre 17 godina

Zavidim Crnoj Gori! Nemaju radikale, nemaju Koštunicu, nemaju DSS.
Sad više nemaju ni Jočića, za šta bi trebalo da časte.

Vlado PG

pre 17 godina

Postovani,
Crna Gora je kazala da punoj obnovi svoje drzavne samostalnosti, koja, u jednoj ili drugoj formi, nesporno postoji vec vise od hiljadu godina. Sto tu nekome moze da zasmeta?
Je li to mozda cinjenica da mnogi u Srbiji na Crnu Goru gledaju kao na srpsku interesnu sferu, Srpsku Spartu, isti-srpski narod ili tome sl?
Ako je tako, onda postovani gradjani Srbije znajte da mi, koji Crnu Goru volimo bas kao i vi Srbiju, i koji smo se 15 godina borili za drzavnu samostalnost iste, to nijesmo radili zbog mrznje prema srpskom narodu ili tome sl. Naprotiv, ja isti volim srpski narod i zaista se u Beogradu uvijek osjecam skoro kao kod kuce, ali su mi Podgorica i Crna Gora jos milije i uz to se i pored prilicne bliskosti koju osjecam sa srpskim narodom, ne osjecam niti malo njegovim pripadnikom. Opet kazem, bez obzira na sve izjave Njegosa i njegovih naslednika iz slavne kuce Petrovica, pisem se i osjecam pripadnikom malog, ali i velikog crnogorskog naroda. I zelim da doprinesem da taj narod, izmedju ostalog i kroz zaokruzivanje svog drzavnog okvira, postigne svoju punu kulturnu i ekonomsku emancipaciju. Prosto vjerujem da je nezavisna Crna Gora znatno bolji okvir za to nego SCG.
Bratskom srpskom narodu iskreno zelim sve najbolje! Zelim vam i da konacno vasu drzavu pocnu da vode pravi Srbi!

Gaga

pre 17 godina

CEKAMO... sa strepnjom
Cekajuci zvanicne rezultate referenduma u Crnoj Gori sve vise smo izlozeni svakolikim pritiscima brojnih drzavnih organa, institucija, "udruzenja", ali i pojedinaca.
Iako rezultati referenduma nece pretrpeti gotovo nikakve izmene, sudeci prema najavi supervizora i garanta samog procesa - zvanicnika EU, raznorazne primedbe i navijanja za vestacku, ali nemogucu, promenu ostvarenih rezultata, sve vise unose nemir medju obicne gradjane Srbije.
Bez ikakvog uporista, osim etnickog, preglasni su danas u drzavnim medijima, vec u godine zasli, eminentni crnogorski akademici u Srbiji - Beckovic i Tadic. Nije rec o pravu da se cuje necije misljenje, vec strah da se dodatno pogorsaju ionako latentni odnosi sa EU. To bi brojnoj mladjoj populaciji evropske integracije ucinilo jos daljim, a nesto starijima zivot u Srbiji jos tezim.
Bilo bi ljudski, mudro i kao eklatantan primer za buduce generacije, kada bi Beckovic i Tadic, dokazanom upornoscu, hrabro, elokventno i sa konformizmom, svoje primedbe, nezadovoljstvo i sumnje izlagali u direktnom dijalogu sa Lajcakom i Djukanovicem - u Podgorici.
Za svaki slucaj. Da ne budemo opet krivi mi Srbi. Dok cekamo...
Gaga, Beograd

Branimir

pre 17 godina

Najbolje bi bilo da nasi politicari prelome vec jednom i kazu ZBOGOM Crnoj Gori, i da se pozabave pitanjem Srba koji su u Vojsci na teritoriji Crne Gore. Svi smo za povratak u Srbiju. Cekamo samo da se dogovore pa da krenemo. Nadam se samo da ne ostanemo bez posla.

Somborac

pre 17 godina

O.K. - imaju prebivaliste u Srbiji a na glasackom spisku su u CG i to "kao" nije u redu, a u redu je da se moze besplatno putovati u CG na glasanje ( zato da bi ti sa prebivalistem mogli glasati a 'sigurno" su glasali za nezavisnu - ta nemoj'te ka'sti ). A dvojno drzavljanstvo? - zivim ovde glasam tamo ( i onda mi je svejedno ko ce pobediti - onaj ko mi vise plate ( jer' ce postojati evidencija dvojnih drzavljana zar ne?). I u cemu je onda razlika dvojni drzavljani ( uskoro ) i prebivalite ovde glas tamo.

Cetinjanka

pre 17 godina

Jos jednom me posramila tudja sramota. Zamislite srpske lidere u Crnoj Gori - nijesu cak u stanju da samo pisu Lajcaku nego im to radi Kostunica. Pratila sam ovih dana vase medije i vidim da vecina jos uvijek uporno siri pricu kako su nam Albanci donijeli drzavu . Cak i da jesu, a njih ukupno u Crnoj Gori ima pet odsto, Muslimana 14% ( trecina Ugljaninovi tj. Kostunicicni)zapamtite da je 75 odsto Crnogoraca reklo Da svojoj drzavi. Nego sto! Batalite vise zablude, Albanci i Muslimani su autohtoni narodni narodne ovdje i mi Crnogorci smo ponosni na to.
Pozdrav iz NEZAVISNE CRNE GORE, koja vam zeli svaku srecu.

Slobodan

pre 17 godina

Licemerje Vlade Srbije najvišeg nivoa. Pitam se samo da li bi izašli sa ovim podacima da je na referendumu pobedilo NE. Računalo se sa time da svi glasovi iz Srbije idu za opciju zajedničke države. A ko garantuje da to zaista i nije bilo tako.
Nad ovim podacima iz izbornog spiska trebamo svi da se zabrinemo. Razne BIE, UDBE i sl. imaju perfektne spiskove svih građana po raznim kriterijumima, ali očigledno im nije u ingteresu da se to obnaroduje, nego ovako uvek mogu da muljaju sa nedorađenim i nepotpunim spiskovima.

Neverni Toma

pre 17 godina

Krajnje sumnjivo! Tih 2600 glasača iz Srbije sa ličnim kartama iz Crne Gore mogli su dobro doći Bulatovićevim unionistima. Ali trebalo ih je po svemu sudeći još.
Inače sumnjivo je zbog brzine i načina kako je ovo otkriveno. Ovo samo produbljuje sumnju da je to bio dvostruki kec iz rukava: ako ne bude dovoljno za pobedu, optužićemo drugi blok za prevaru. Lukavo, ali providno.

Neverni Toma

pre 17 godina

Krajnje sumnjivo! Tih 2600 glasača iz Srbije sa ličnim kartama iz Crne Gore mogli su dobro doći Bulatovićevim unionistima. Ali trebalo ih je po svemu sudeći još.
Inače sumnjivo je zbog brzine i načina kako je ovo otkriveno. Ovo samo produbljuje sumnju da je to bio dvostruki kec iz rukava: ako ne bude dovoljno za pobedu, optužićemo drugi blok za prevaru. Lukavo, ali providno.

Branimir

pre 17 godina

Najbolje bi bilo da nasi politicari prelome vec jednom i kazu ZBOGOM Crnoj Gori, i da se pozabave pitanjem Srba koji su u Vojsci na teritoriji Crne Gore. Svi smo za povratak u Srbiju. Cekamo samo da se dogovore pa da krenemo. Nadam se samo da ne ostanemo bez posla.

Gaga

pre 17 godina

CEKAMO... sa strepnjom
Cekajuci zvanicne rezultate referenduma u Crnoj Gori sve vise smo izlozeni svakolikim pritiscima brojnih drzavnih organa, institucija, "udruzenja", ali i pojedinaca.
Iako rezultati referenduma nece pretrpeti gotovo nikakve izmene, sudeci prema najavi supervizora i garanta samog procesa - zvanicnika EU, raznorazne primedbe i navijanja za vestacku, ali nemogucu, promenu ostvarenih rezultata, sve vise unose nemir medju obicne gradjane Srbije.
Bez ikakvog uporista, osim etnickog, preglasni su danas u drzavnim medijima, vec u godine zasli, eminentni crnogorski akademici u Srbiji - Beckovic i Tadic. Nije rec o pravu da se cuje necije misljenje, vec strah da se dodatno pogorsaju ionako latentni odnosi sa EU. To bi brojnoj mladjoj populaciji evropske integracije ucinilo jos daljim, a nesto starijima zivot u Srbiji jos tezim.
Bilo bi ljudski, mudro i kao eklatantan primer za buduce generacije, kada bi Beckovic i Tadic, dokazanom upornoscu, hrabro, elokventno i sa konformizmom, svoje primedbe, nezadovoljstvo i sumnje izlagali u direktnom dijalogu sa Lajcakom i Djukanovicem - u Podgorici.
Za svaki slucaj. Da ne budemo opet krivi mi Srbi. Dok cekamo...
Gaga, Beograd

Slobodan

pre 17 godina

Licemerje Vlade Srbije najvišeg nivoa. Pitam se samo da li bi izašli sa ovim podacima da je na referendumu pobedilo NE. Računalo se sa time da svi glasovi iz Srbije idu za opciju zajedničke države. A ko garantuje da to zaista i nije bilo tako.
Nad ovim podacima iz izbornog spiska trebamo svi da se zabrinemo. Razne BIE, UDBE i sl. imaju perfektne spiskove svih građana po raznim kriterijumima, ali očigledno im nije u ingteresu da se to obnaroduje, nego ovako uvek mogu da muljaju sa nedorađenim i nepotpunim spiskovima.

Cetinjanka

pre 17 godina

Jos jednom me posramila tudja sramota. Zamislite srpske lidere u Crnoj Gori - nijesu cak u stanju da samo pisu Lajcaku nego im to radi Kostunica. Pratila sam ovih dana vase medije i vidim da vecina jos uvijek uporno siri pricu kako su nam Albanci donijeli drzavu . Cak i da jesu, a njih ukupno u Crnoj Gori ima pet odsto, Muslimana 14% ( trecina Ugljaninovi tj. Kostunicicni)zapamtite da je 75 odsto Crnogoraca reklo Da svojoj drzavi. Nego sto! Batalite vise zablude, Albanci i Muslimani su autohtoni narodni narodne ovdje i mi Crnogorci smo ponosni na to.
Pozdrav iz NEZAVISNE CRNE GORE, koja vam zeli svaku srecu.

Somborac

pre 17 godina

O.K. - imaju prebivaliste u Srbiji a na glasackom spisku su u CG i to "kao" nije u redu, a u redu je da se moze besplatno putovati u CG na glasanje ( zato da bi ti sa prebivalistem mogli glasati a 'sigurno" su glasali za nezavisnu - ta nemoj'te ka'sti ). A dvojno drzavljanstvo? - zivim ovde glasam tamo ( i onda mi je svejedno ko ce pobediti - onaj ko mi vise plate ( jer' ce postojati evidencija dvojnih drzavljana zar ne?). I u cemu je onda razlika dvojni drzavljani ( uskoro ) i prebivalite ovde glas tamo.

Milan

pre 17 godina

E pa ovo se moglo i ocekivati od Neobavestenih sve mi nesto poznata ova prica , ma kad sam video sinoc Beckovica na RTS-u sve je jasno ko dan , ma sve je to Slobodanova skola svi su isti , pa ti glasovi su bili za rezervu ako zatreba, ali ovoj strani ,a ne DJukanovicu koga oni ubedjuju u tu pricu i sta sve to sad ima smisla i koristi ...ma nece valjda Evropa da ponisti rezultate , samo se nadajte umesto da se okrenemo sebi i svojoj buducnosti , mi cemo sad da ubedjujemo narod kako je eto boze neko??? pokrao izbornu volju u Crnoj Gori a ukupna razlika u glasovima ako cemo realno je deset procenata, i tu vise nema nazad ....svi pametni Beckovici Tadici mogu samo sa ovim neobavestenim i na ovoj Tijanicevoj objektivnoj TV ??? da se zale koliko im je volja, silna Savezna administracija nestaje gde da se uhlebe 50 god su ziveli ko bogovi e sad se treba negde smestiti , to boli ove zagovornike zajednicke Drzave nece vise biti Krave muzare u Srbiji.jos jednom zelim svim gradjanima Crne Gore SRECNU NEZAVISNU DRZAVU.

CallCenter

pre 17 godina

Zavidim Crnoj Gori! Nemaju radikale, nemaju Koštunicu, nemaju DSS.
Sad više nemaju ni Jočića, za šta bi trebalo da časte.

mrtvo more

pre 17 godina

Da puknes od smijeha!
Pa biracki spiskovi u CG su sredjeniji nego u vecini evropskih zemalja, a u odnosu na biracki spisak Srbije su daleko par svjetlosnih godina.
Neka Kostunica i "sluzbe" pokusaju da prouce "svoj" biracki spisak umjesto sto broje Crnogorce u njemu pa ce zasluziti doktorat iz Egiptologije.

Vlado PG

pre 17 godina

Postovani,
Crna Gora je kazala da punoj obnovi svoje drzavne samostalnosti, koja, u jednoj ili drugoj formi, nesporno postoji vec vise od hiljadu godina. Sto tu nekome moze da zasmeta?
Je li to mozda cinjenica da mnogi u Srbiji na Crnu Goru gledaju kao na srpsku interesnu sferu, Srpsku Spartu, isti-srpski narod ili tome sl?
Ako je tako, onda postovani gradjani Srbije znajte da mi, koji Crnu Goru volimo bas kao i vi Srbiju, i koji smo se 15 godina borili za drzavnu samostalnost iste, to nijesmo radili zbog mrznje prema srpskom narodu ili tome sl. Naprotiv, ja isti volim srpski narod i zaista se u Beogradu uvijek osjecam skoro kao kod kuce, ali su mi Podgorica i Crna Gora jos milije i uz to se i pored prilicne bliskosti koju osjecam sa srpskim narodom, ne osjecam niti malo njegovim pripadnikom. Opet kazem, bez obzira na sve izjave Njegosa i njegovih naslednika iz slavne kuce Petrovica, pisem se i osjecam pripadnikom malog, ali i velikog crnogorskog naroda. I zelim da doprinesem da taj narod, izmedju ostalog i kroz zaokruzivanje svog drzavnog okvira, postigne svoju punu kulturnu i ekonomsku emancipaciju. Prosto vjerujem da je nezavisna Crna Gora znatno bolji okvir za to nego SCG.
Bratskom srpskom narodu iskreno zelim sve najbolje! Zelim vam i da konacno vasu drzavu pocnu da vode pravi Srbi!

Bokelj

pre 17 godina

Kostunica treba konacno da bude obavjesten da je Crna Gora izabrala svoj samostalni put i da je uzalud potrosio pare (gradjana Srbije) na nekadasnje Miloseviceve pulene. Crna Gora je ponosna na glasove Albanaca, Bosnjaka, Hrvata itd. To govori o ispravnosti nasih ideja i viziji nase buduce zemlje. Gradjanima Srbije neka je bog i sreca junacka u pomoc jer ce vas Kostunica svesti na "Beogradski pasaluk" i sagraditi jos cvrsci bedem koji ce fugovati Mladic i Karadzic!

Tuzan

pre 17 godina

Zasto spadamo na najnize moguce grane trudeci se na silu za zadrzimo Crnu Goru pod kapom Beograda. Ljudi su izabrali, cestitajmo im i nastavimo dalje. Zasto moramo da budemo tako jadni?

zbilja

pre 17 godina

Neki u Srbiji, posebice vlast, gleda na onih 56% za neovisnost u Crnoj gori kao na neprijatelje Srbije. To što jedan Dean Savičević otvoreno govori da voli Srbiju i što Crnogorski independisti žele što bolje odnose sa Srbijom se jednostavno preskače! Kao da vlasti u Srbiji žele da i od Crne Gore stvore neprijatelja! Što je Srbija izgubila ovim referendumom? Ništa! Ali izgubila je jedna ideologija, jedan srednjovijekovni mentalni sklop koji eto ne može shvatit da koliko god etnički bili srodni Srbima, Crnogorci imaju tisućgodišnju državnost koje se odreći ne žele!

igor milutinovic

pre 17 godina

Daj vise ljudi zavrsite tu pricu oko Crne Gore. Otisli su, nek im je sa srecom. Okrenimo se svojoj Srbiji i buducnosti. Za Srbiju u Evropi.

M. N. Lazar

pre 17 godina

Pitam se; kakve veze ima ministar prosvjete (Vuksanovic) sa referendumom u Crnoj Gori. Valjda je sve sredio u svom resoru, pa malo da pomogne i poslusa Kostunicu.

Rale

pre 17 godina

Aman vise sa kukanjem o odlasku Crne Gore. Ljudi su se izjasnili o tome gde zele da zive i za mene je ta stvar gotova. Konacno cu posle cetrdeset godina da zivim u svojoj drzavi Srbiji, da slusam svoju himnu Boze Pravde, i da ne mrzim nikoga iz komsiluka. Umesto sto cekaju rezultate prigovora u Crnoj Gori, nasoj vlasti bi bilo pametnije da izvrsi obaveze prema EU i da sto pre udjemo u EU. Sto se tice drzavljana Crne Gore oni ce postati strani drzavljani i nece moci da rade u institucijama koje se finansiraju iz budzetskih sredstava.

Tanja,Oslo

pre 17 godina

Ma dosta mi je vise i Crne Gore i crnogoraca,pa svako cudo 3dana.Hoce ljudi svoju drzavu i dobili su. Ja ne znam zasto vise o tome tooolikoo mora da se diskutuje. Мislim da mi imamo mnogo preceg posla od njih te se zato uozbiljite. Ponasate se kao da je reciprocitet stanovnistva obrnut. Eto smatrajte kao da se Nis(ca.550.000 stanovnika) ne daj Boze odcepio i gotovo.

jedna mala plava

pre 17 godina

Uzasno sam ponosna sto je crna gora postala nezavisna i samostalna. svaka cast na tome. nema vise ratka mladica, nema vise karle del ponte da je gledam oce li bit ovog puta bolje ili gore raspolozena, nema zastoja u pregovorima i tome se, iskreno, najvise radujem. nadam se da ce lipka konacno izaci sa finalnim rezultatom, da ce ljudi u srbiji prestati da se ljute, trebalo bi da slave pa i oni su dobili drzavu, raskrinkati ovu kvazi tvorevinu scg i krenuti u ozbiljni rad, jer mislim da i jedne i druge ceka uzasno mnogo posla i obaveza. samo ovog puta nece milo upirati prstom u vladu srbije i govoriti eto oni su krivi nijesu predali mladica ili opet ovi drugi koji bi prozivali mila da je on taj koji koci zajednicku saradnju. ovako ce se makar znat ko je kriv za ono sto se radi na teritoriji jedne drzave. nema prebacivanja odgovornosti s jednih na druge. tome je, bogu fala, konacno dosao kraj.
zato treba da smo zadovoljni pa makar to bilo samo iz gore pomenutog razloga.

Bob Rock

pre 17 godina

Ponoviću po stoti put - gotovo je. Lipka, Lajčak i Solana ni ne sanjaju da ponište glasanje na nekim biračkim mestima i tako sebi a i nama (i u Srbiji i u Crnoj Gori) donesu još nevolja. To pokazuje i vest da je Republička referendumska komisija "pronašla" model po kojem će rešiti sve primedbe - sve ih je odbila. To treba prihvatiti i krenuti dalje. Ostavite Bećkovića i Tadića (starijeg) nek biju svoje bitke. Ponavljam još jednom da me nije briga što se crnogorski narod podeljen posle svega ovoga, za to su krivi njihovi političari. I nije me briga što je nezavisnost dobijena glasovima Albanaca, muslimana i Hrvata (by the ways, 5% + 14% +... >= 20% ) - njima je u interesu da Crna Gora bude nezavisna i iskoristili su svoje demokratsko pravo da svojim glasovima doprinesu tome. Meni je jedino smetalo to što je predreferendumska kampanja bila izuzetno prljava, smeta mi što mnogi u CG misle loše o Srbima, kao okupatorima i zločincima. Nije mi jasno kad Lajčak i Solana izjavljuju kako je sve bilo fer, demokratski... pa obe strane su išle đonom, pobogu! Tu je načinjena šteta koju ćemo teško popraviti, ako se uopšte budemo trudili da je popravimo.

Crnogorka iz Srbije

pre 17 godina

Pustimo vise Crnu Goru, iskreno zelim da sada ljudima u Crnoj Gori bude bolje, a mi u Srbiji ako hocemo bolji zivot na prvom mestu treba da raskrstimo sa ovakvom Vladom. SRBIJI TREBAJU IZBORI!

Posmatrac, NL

pre 17 godina

Ume li neko da mi prevede na (obican) srpski ovo sto je izjavio MArovic, posto ja nista nisam razumeo. Kakav stid, koji su to danasnji potezi kojih ce se neko stideti... Jel covek hoce da kaze da nema smisla vrsiti finansijsku kontrolu organa SCG u ovoj terminalnoj fazi, i da je to nesto cega bi Srbija trebalo da se stidi? Po Marovicevom poimanju, verovatno sva pitanja u zivotu (pa i finansije) treba resavati na rec, junacku i herojsku, normalno, dok su kontrola i papirologija sramne rabote. Kakva muljavina i prodavanje magle, neverovatno! Sta, nema smisla kontrolisati pare, koje su mahom srpske, da se ne uvrede "braca" Crnogorci? Idi begaj bre, Marovicu, ako neko treba da se stidi necega to si ti, trebalo je prvo da podneses ostavku na mesto predsednika SCG, pa da onda vodis kampanju za CG. A ne da filozofiras tu i drzis neka "moralna" predavanja. Hvala bogu da vam je uspeo referendum, jer gledati ovog Marovica kako "predstavlja" SCG je bio totalni mazohizam.

Zorica

pre 17 godina

Stara je izreka, mislim indijska, da za vrcem prolivene vode ne treba zaliti. Ne mislim da je uvek i sva krivica bila na nasoj strani, ali nam politika kakvu smo vodili od 1989.godine, definitivno nije donela nista od onoga sto je obecano, naprotiv. I zadnji zanesenjaci bi trebali da shvate da sa tom politikom nesto nije u redu. Plasim se da je jedan od najvecih zasenjaka nas premijer. Vecu je stetu nanela svetu Nemacka u II sv. ratu ali je vrlo brzo Nemacki poslovni covek i turista ponovo bio dobrodosao u najveci broj zemalja sirom tog istog sveta. Ako Voja otkrije kako im je to uspelo, nema zime za Srbiju. Da mu damo ideju? Pa to se nesto vrti oko vrednog rada, skromnosti, ekonomskog razvoja, postovanja drugih, gledanja svoga posla, itd i tsl.

Crnogorac iz Nju Jorka

pre 17 godina

Najvishe mi je zao shto Miloshevic nije docekao da vidi nezavisnu Crnu Goru. Bash bi bilo zanimljivo da cujemo shta Seselj misli o referendumu!

pedja

pre 17 godina

Najzad pravi potez Borisa.Pravi je trenutak da se Demokratska stranka probudi i da preuzme vodjenje drzave,odnosno da iz pasivnog polozaja u koji je uvucena od strane Kostunice i zbog previse opreznosti Borisa,predje u aktivan polozaj.da vodi racuna o svom birackom telu,da zaboravi na radikale i na DSS,koji ce nestati sa politicke scene nakon izbora.i EU je shvatila da od(probudi se)Vojislava nema nista i da je on samo igracka u rukama sluzbi,koje su i opstale zahvaljujuci njegovoj nesposobnosti.

Lale-Pancevo

pre 17 godina

Najljubaznije, ali najljubaznije molim naseg premijera da se spremi i ode sutra sa predsednikom u Podgoricu. Ne zbog Crne Gore nego zbog S R B I J E. Jer procitao sam izjave Mandica i Popovica (to su ona dva komicna crnogorska politicka lidera koji vode najmanje partije, a najvise galame)da je vlast pokrala referendum, a da Medjunarodnoj zajednici nije prvi put da priznaje kradje. Na drugoj strani Djukanovic izjavljuje da sve sto opozicija radi je po instruktazi Beograda. Ne stedi on njih, vec pere ljagu sa Crne Gore zbog boljih odnosa sa EU. Sta mislite kome ce svet vise verovati, Milu ili crnogorskoj opoziciji koja ih naziva saucesnicima u lopovluku? Odnosi sa Crnom Gorom postaju novi Ratko Mladic. Premijeru molim te ide u Podgoricu, jer ja bih u Evropu!

JosipHR

pre 17 godina

Europa se malo zaigrala oko postotka potrebnog za odcjepljenje Crne Gore od Srbije. Europa upravo inzistira na tome da su svi pred zakonom isti i da imaju ista prava. Ipak, glas za samostanu Crnu Goru vrijedi 0.8 uobičajenog glasa, dok glas za ostanak u savezu sa Srbijom vrijedi 1.2. Time je Europa pokazala da ne vrijedi isto crnogorski glas, već da srpski ili prosrpski glas vrijedi više. Postotak od 55 posto nikad dosad nije postavljen nikome ni na kakvom referendumu. Ako predlagatelj smatra da su glasovi ravnopravni, tj. da je 55 posto sasvim normalan zahtjev, onda se u svakom slučaju može reći da to i nije bio udar na same Crnogorce, koliko na nacionalne manjine (Albance, Muslimane i Hrvate), za koje se smatralo da će se u pravilu odlučiti za 'zbogom Srbiji'

Petar

pre 17 godina

Sta reci na ovo? Crnogorac iz Tanzanije mogao je da dodje i glasa o sudbini svoje drzave, a Crnogorac iz Srbije nije! Pa molim vas ko koga ovde laze? Referendum je bio farsa na koju su pristali svi, ali ovo sto se sada desava je vrhunac licemerja EU koja je mnogo pre referenduma odlucila njegov ishod! Sto se tice odnosa sa CG oni bi trebalo da budu strogo zvanicni i posredni bez ikakvih ustupaka odavde! Vize? Sto da ne...

Pravda

pre 17 godina

Zavrsena stvar dobro organizovana policijskim metodama!Ali ako to potvrdjuje Evropa kojoj stremimo prihvatimo!A svima nama koji smo glasali protiv ove demokrate sto ih sada podrzava Evropa spremaju udar na osnovna ljucka i vjerska prava i budimo tog svjesni!Ali draga braco budimo ponosni na ono sto jesmo i ne dajmo nase dostojanstvo ma kako nas oni sa svojom AntiSrpskom bracom nazivali po medijima i svojim smijesnim skupovima!

Aleksa Vasic

pre 17 godina

Pa,dobro,sta vam je?Sta ste zapeli za tu Crnu Goru?Pustite ih da idu s mirom!Ne mogu da verujem da mi jos uvek podrzavamo ovu glupu SCG,kao da smo poludeli,pa jos navlacimo gnev celog sveta na sebe zbog toga.Hocu da zivim za Srbiju,a ne za Crnu Goru!Na sledecim izborima Batic je moj favorit,samo zato sto je od pocetka bio za samostalnu Srbiju!100 posto sam za to!Dajte referendum i u Srbiji,pa cete da vidite,bar 80 posto ce biti za samostalnu Srbiju!Garantujem!

Sale, Banja Luka

pre 17 godina

Ma sta je vise potrebno Srbiji da uopste slusa sta Djukanovic kaze? Ma ko je on??? Milosevicev omladinac! Alo, koja demokratija, covjece pa on vlada Crnom Gorom vec 17 godina! I to apsolutno, diktatorski! Sta je sljedece? Zatvaranje i progon politickih protivnika, tj. onih koji su bili za zajednicu sa Srbijom. Bez obzira kakav je Kostunica, od njega nikada u javnosti niste mogli cuti toliko prljavih rijeci o Crnoj Gori, koliko je Djukanovic rekao o Srbiji!!! A o Evropi, se ima jos puno reci! Treba samo shvatiti da 98% evropskih sluzbenika dodje na ove prostore zbog visokih dnevnica i plata! Ma sta briga Lajcaka o regularnosti referenduma, covjece!

SrbinIzCG

pre 17 godina

Evropa je trazila 55% izaslih biraca za pobedu. Mnogo stroziji uslovi su bili postavljeni Kvebeku za otcepljenje od Kanade kad je trazeno 50% od broja upisanih biraca. Da su isti uslovi primenjeni na CG referendum, CG ne bi uspela da izglasa nezavisnost cak ni uz sve namestaljke i prljave rabote. Matematika je jednostavna, samo treba mucnuti glavom i ne pricati napamet.

PO SVOJOJ VOLJI A NE PO VOLJI VLADE SRBIJE

pre 17 godina

Opet Teorija Zavere. Nekada je bilo CIA-e i Vatikana, a sada BIA-e i Patrijarsije. Pa dokle vise, g. Djukanovicu? Kakve veze ima Vlada Srbije sa tim sto se opozicija zali da su pokradeni na referendumu??? Nema nikave veze niti moze da ima veze. Kako moze neko iz Vlade Srbije da naredi coveku ili stranci u Crnoj Gori sta treba da radi??? Oni rade po svojoj volji a ne po volji Vlade Srbije

momabrazil

pre 17 godina

Sa nezavisnom Crnom gorom mozemo imati samo koristi , dva glasa u EU a ako im zatreba da ih neko brani tu je Srbija, sto ne znachi vojno.
Sto ne razmisljati tako, pa koja susedna ili bilo koja drzava na svetu ima 45% ljudi koji zele da zive sa nama? Nijedna. CG nema razloga da vuche Srbiju za sobom zbog njene tromosti , mogu biti novi Monte Karlo sto sve zavisi od sposobnosti da se nose sa korupcijom, a njihovim studentim ne menjati status. A to sto se mnogi zale da sva direktorska mesta u BG drze Crnogorci , pa to je zato sto su slozni i sposobni, u tome nista nema lose i to je chak i za pohvalu. Sutra kad se Srbija sredi moralno a i ekonomski eto nama i CG a i Hrvatske i BiH da zive sa nama. Ko to ne vidi i ne shvata jos uvek je rob bolesne Miloseviceve politike.
A vi braco ili drugovi Crnogorci imate jedinstvenu sansu da udjete u EU i da dobijete simpatije sveta. nemojte ni slucajno dozvoliti da vas neko zavede prichama da vas Srbi mrze , niti nemojte se prepustiti kriminalu i korupciji , jer ako vam se drzava ubrzo ne isplati zakucacete na vrata Srbije i to ne kao ravnopravni vec kao kolonija.

Betimeni

pre 17 godina

U biračkom spisku Srbije upisana je i moja ćerka koja već dvadeset godina živi na drugom kraju sveta i ima drugo državljanstvo.
Toliko o "ažurnosti"našig biračkih spiskova-
Treba počistiti prvo ispred svojih vrata pa onda deliti lekcije drugima.

John

pre 17 godina

Kao Crnogorac, vidim da se ovde mogu naci i komentari Srba koji u potpunosti razumiju nasu potrebu za obnovom drzavnosti. Mislim da su poslednjih 16 godina vise nego protracene. Probali smo i slozit cemo se nije islo. Mi mislimo da mozemo bolje sami, a takodje smo sigurni da i Vi mozete bolje sami! Zelim Vam mnogo, mnogo Srece i Uspjeha. I suvisno je govoriti da ste vise nego dobrodosli u nasoj zemlji! Pozdrav za sve Srbe koji nas zaista dozivljavaju kao bracu i koje nasa Sreca cini Srecnim.

BP

pre 17 godina

www.vijesti.cg.yu
Podgorica - Normalno, ja sam civilizovan čovjek i političar. Čestitaću ako bude taj rezultat, u šta ja ne vjerujem”, rekao je lider unionističkog bloka Predrag Bulatović pet dana prije referenduma, odgovarajući na pitanje novinara Televizije Crne Gore da li će čestitati suprotnoj opciji ukoliko pobijedi na referendumu.
Ipak, dva dana nakon što je Crna Gora obnovila državnost, međunarodni posmatrači visoko ocijenili čitav proces, a EU priznala preliminarne rezultate referenduma, unionisti su poručili da je referendum održan u “atmosferi linča”, “brutalno pokraden”, te da se glasovi sa birališta moraju ponovo prebrojavati.
Poruke “ovo je dan pomirenja”, “sazrela je Crna Gora”, “svi treba da prihvate rezultate kakvi god bili”, koje su prvaci bloka za SCG izgovarali uoči i na dan plebiscita, pale su u vodu.
“Birački spiskovi će biti u redu, jer se za to puno angažovala EU. U ime bloka za SCG, pozdravljam konstruktivnu ulogu, posredovanje EU u cilju pravljenja kredibilnih biračkih spiskova kako bi se referendum održao u regularnim uslovima", rekao je Bulatović u Golubovcima, 7. maja.
Uvjeren u pobjedu, on je tokom kampanje pozivao vlast da “mirno i tolerantno prizna poraz”, a EU da bude spremna 22. maja da primijeni referendumski rezultat.
“Sadašnji birački spisak nikada nije bio bolji i čistiji od kada je uveden višepartijski sistem u Crnoj Gori”, poručio je desetak dana pred referendum predsjednik SNS Andrija Mandić, sa nikšićke televizije RTV NK. “Propao im je (vlastima) pokušaj utjerivanja straha, razobličene su njihove manipulacije biračkim spiskovima”, nadovezuje se koji dan kasnije Mandić u izjavi “Pobjedi”.
SNS sada “ne može prihvatiti kao legitiman rezultat referenduma o nezavisnosti, jer je obilovao kršenjem demokratskih pravila tokom cijelog referendumskog procesa”.
I lider NS Predrag Popović juče je rekao da je blok za SCG imao mnogo razloga za nezadovoljstvo “grubim kršenjem referendumskog zakona od strane bloka za nezavisnost, flagratnim uključenjem Vlade u referendumski proces, te grubim kršenjem referendumskih pravila, naročito referendumske ćutnje”.
Nekoliko minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta on je rekao da nije bilo grubog kršenja referendumskih pravila, “što pokazuje zrelost građana u istorijskom trenutku”.
Popović je 21. maja svim građanima Crne Gore poželio sreću, bez obzira kako je ko glasao, da bi nakon zatvaranja biračkih mjesta ponovio da će blok za SCG prihvatiti rezultate referenduma ukoliko se građani opredijele za nezavisnost.
“Bilo kako bilo to neće biti pobjeda nijednog bloka, već Crne Gore, njene zrelosti i demokratije”.

Zabrinuti, Holandija

pre 17 godina

Vrlo prosto: oni koji ne veruju u sopstvenu drzavu i vladu koju su izabrali s razlogom ne veruju onima koji tvde suprotno.

Minja

pre 17 godina

netacno je da glas za samostanu Crnu Goru vrijedi 0.8 uobičajenog glasa, dok glas za ostanak u savezu sa Srbijom vrijedi 1.2."?
tacne cifre su, respektivno 0.9 i 1.1. (0.45x1.1 =0.495; 0.55x0.9 =0.495). Promena drzavnog statusa nije isto sto i referendum o uvodjenju poreza na kuce i mace - u sta smo se uverili i mi i EU prilok raspada SFRJ. Takav referendum se ne organizuje svake godine pa da zavisi od trenutnog raspolozenja gradjana koje je na ovim prostorima uvek pod snaznim uticajem vladajuceg rezima i cije su mogucnosti za manipulaciju mnogo vece nego opozicije. To podvrdjuje i prvi crnogorski referendum koji je takodje organizovao Milo, ali s drugacijom kampanjom... pa je preko 80% glasalo ZA zajednicku drzavu sa Srbijom. (Zanimljivo je da niko od evropskih navijaca crnogorske nezavisnosti ne pominje kako se (u vreme Milosevica!) Crnogorci nisu plasili "velikosrpske hegemonije" a sad se - kad su vec prakticno imali nezavisnu drzavu - osetise veoma ugrozenim. No, bez obzira na sve receno, Srbiji ce biti bolje nego u takvoj nakaradnoj zajednici.

Neverni Toma

pre 17 godina

Krajnje sumnjivo! Tih 2600 glasača iz Srbije sa ličnim kartama iz Crne Gore mogli su dobro doći Bulatovićevim unionistima. Ali trebalo ih je po svemu sudeći još.
Inače sumnjivo je zbog brzine i načina kako je ovo otkriveno. Ovo samo produbljuje sumnju da je to bio dvostruki kec iz rukava: ako ne bude dovoljno za pobedu, optužićemo drugi blok za prevaru. Lukavo, ali providno.

Branimir

pre 17 godina

Najbolje bi bilo da nasi politicari prelome vec jednom i kazu ZBOGOM Crnoj Gori, i da se pozabave pitanjem Srba koji su u Vojsci na teritoriji Crne Gore. Svi smo za povratak u Srbiju. Cekamo samo da se dogovore pa da krenemo. Nadam se samo da ne ostanemo bez posla.

Gaga

pre 17 godina

CEKAMO... sa strepnjom
Cekajuci zvanicne rezultate referenduma u Crnoj Gori sve vise smo izlozeni svakolikim pritiscima brojnih drzavnih organa, institucija, "udruzenja", ali i pojedinaca.
Iako rezultati referenduma nece pretrpeti gotovo nikakve izmene, sudeci prema najavi supervizora i garanta samog procesa - zvanicnika EU, raznorazne primedbe i navijanja za vestacku, ali nemogucu, promenu ostvarenih rezultata, sve vise unose nemir medju obicne gradjane Srbije.
Bez ikakvog uporista, osim etnickog, preglasni su danas u drzavnim medijima, vec u godine zasli, eminentni crnogorski akademici u Srbiji - Beckovic i Tadic. Nije rec o pravu da se cuje necije misljenje, vec strah da se dodatno pogorsaju ionako latentni odnosi sa EU. To bi brojnoj mladjoj populaciji evropske integracije ucinilo jos daljim, a nesto starijima zivot u Srbiji jos tezim.
Bilo bi ljudski, mudro i kao eklatantan primer za buduce generacije, kada bi Beckovic i Tadic, dokazanom upornoscu, hrabro, elokventno i sa konformizmom, svoje primedbe, nezadovoljstvo i sumnje izlagali u direktnom dijalogu sa Lajcakom i Djukanovicem - u Podgorici.
Za svaki slucaj. Da ne budemo opet krivi mi Srbi. Dok cekamo...
Gaga, Beograd

Slobodan

pre 17 godina

Licemerje Vlade Srbije najvišeg nivoa. Pitam se samo da li bi izašli sa ovim podacima da je na referendumu pobedilo NE. Računalo se sa time da svi glasovi iz Srbije idu za opciju zajedničke države. A ko garantuje da to zaista i nije bilo tako.
Nad ovim podacima iz izbornog spiska trebamo svi da se zabrinemo. Razne BIE, UDBE i sl. imaju perfektne spiskove svih građana po raznim kriterijumima, ali očigledno im nije u ingteresu da se to obnaroduje, nego ovako uvek mogu da muljaju sa nedorađenim i nepotpunim spiskovima.

Cetinjanka

pre 17 godina

Jos jednom me posramila tudja sramota. Zamislite srpske lidere u Crnoj Gori - nijesu cak u stanju da samo pisu Lajcaku nego im to radi Kostunica. Pratila sam ovih dana vase medije i vidim da vecina jos uvijek uporno siri pricu kako su nam Albanci donijeli drzavu . Cak i da jesu, a njih ukupno u Crnoj Gori ima pet odsto, Muslimana 14% ( trecina Ugljaninovi tj. Kostunicicni)zapamtite da je 75 odsto Crnogoraca reklo Da svojoj drzavi. Nego sto! Batalite vise zablude, Albanci i Muslimani su autohtoni narodni narodne ovdje i mi Crnogorci smo ponosni na to.
Pozdrav iz NEZAVISNE CRNE GORE, koja vam zeli svaku srecu.

Somborac

pre 17 godina

O.K. - imaju prebivaliste u Srbiji a na glasackom spisku su u CG i to "kao" nije u redu, a u redu je da se moze besplatno putovati u CG na glasanje ( zato da bi ti sa prebivalistem mogli glasati a 'sigurno" su glasali za nezavisnu - ta nemoj'te ka'sti ). A dvojno drzavljanstvo? - zivim ovde glasam tamo ( i onda mi je svejedno ko ce pobediti - onaj ko mi vise plate ( jer' ce postojati evidencija dvojnih drzavljana zar ne?). I u cemu je onda razlika dvojni drzavljani ( uskoro ) i prebivalite ovde glas tamo.

Milan

pre 17 godina

E pa ovo se moglo i ocekivati od Neobavestenih sve mi nesto poznata ova prica , ma kad sam video sinoc Beckovica na RTS-u sve je jasno ko dan , ma sve je to Slobodanova skola svi su isti , pa ti glasovi su bili za rezervu ako zatreba, ali ovoj strani ,a ne DJukanovicu koga oni ubedjuju u tu pricu i sta sve to sad ima smisla i koristi ...ma nece valjda Evropa da ponisti rezultate , samo se nadajte umesto da se okrenemo sebi i svojoj buducnosti , mi cemo sad da ubedjujemo narod kako je eto boze neko??? pokrao izbornu volju u Crnoj Gori a ukupna razlika u glasovima ako cemo realno je deset procenata, i tu vise nema nazad ....svi pametni Beckovici Tadici mogu samo sa ovim neobavestenim i na ovoj Tijanicevoj objektivnoj TV ??? da se zale koliko im je volja, silna Savezna administracija nestaje gde da se uhlebe 50 god su ziveli ko bogovi e sad se treba negde smestiti , to boli ove zagovornike zajednicke Drzave nece vise biti Krave muzare u Srbiji.jos jednom zelim svim gradjanima Crne Gore SRECNU NEZAVISNU DRZAVU.

CallCenter

pre 17 godina

Zavidim Crnoj Gori! Nemaju radikale, nemaju Koštunicu, nemaju DSS.
Sad više nemaju ni Jočića, za šta bi trebalo da časte.

mrtvo more

pre 17 godina

Da puknes od smijeha!
Pa biracki spiskovi u CG su sredjeniji nego u vecini evropskih zemalja, a u odnosu na biracki spisak Srbije su daleko par svjetlosnih godina.
Neka Kostunica i "sluzbe" pokusaju da prouce "svoj" biracki spisak umjesto sto broje Crnogorce u njemu pa ce zasluziti doktorat iz Egiptologije.

Vlado PG

pre 17 godina

Postovani,
Crna Gora je kazala da punoj obnovi svoje drzavne samostalnosti, koja, u jednoj ili drugoj formi, nesporno postoji vec vise od hiljadu godina. Sto tu nekome moze da zasmeta?
Je li to mozda cinjenica da mnogi u Srbiji na Crnu Goru gledaju kao na srpsku interesnu sferu, Srpsku Spartu, isti-srpski narod ili tome sl?
Ako je tako, onda postovani gradjani Srbije znajte da mi, koji Crnu Goru volimo bas kao i vi Srbiju, i koji smo se 15 godina borili za drzavnu samostalnost iste, to nijesmo radili zbog mrznje prema srpskom narodu ili tome sl. Naprotiv, ja isti volim srpski narod i zaista se u Beogradu uvijek osjecam skoro kao kod kuce, ali su mi Podgorica i Crna Gora jos milije i uz to se i pored prilicne bliskosti koju osjecam sa srpskim narodom, ne osjecam niti malo njegovim pripadnikom. Opet kazem, bez obzira na sve izjave Njegosa i njegovih naslednika iz slavne kuce Petrovica, pisem se i osjecam pripadnikom malog, ali i velikog crnogorskog naroda. I zelim da doprinesem da taj narod, izmedju ostalog i kroz zaokruzivanje svog drzavnog okvira, postigne svoju punu kulturnu i ekonomsku emancipaciju. Prosto vjerujem da je nezavisna Crna Gora znatno bolji okvir za to nego SCG.
Bratskom srpskom narodu iskreno zelim sve najbolje! Zelim vam i da konacno vasu drzavu pocnu da vode pravi Srbi!

Bokelj

pre 17 godina

Kostunica treba konacno da bude obavjesten da je Crna Gora izabrala svoj samostalni put i da je uzalud potrosio pare (gradjana Srbije) na nekadasnje Miloseviceve pulene. Crna Gora je ponosna na glasove Albanaca, Bosnjaka, Hrvata itd. To govori o ispravnosti nasih ideja i viziji nase buduce zemlje. Gradjanima Srbije neka je bog i sreca junacka u pomoc jer ce vas Kostunica svesti na "Beogradski pasaluk" i sagraditi jos cvrsci bedem koji ce fugovati Mladic i Karadzic!

Tuzan

pre 17 godina

Zasto spadamo na najnize moguce grane trudeci se na silu za zadrzimo Crnu Goru pod kapom Beograda. Ljudi su izabrali, cestitajmo im i nastavimo dalje. Zasto moramo da budemo tako jadni?

zbilja

pre 17 godina

Neki u Srbiji, posebice vlast, gleda na onih 56% za neovisnost u Crnoj gori kao na neprijatelje Srbije. To što jedan Dean Savičević otvoreno govori da voli Srbiju i što Crnogorski independisti žele što bolje odnose sa Srbijom se jednostavno preskače! Kao da vlasti u Srbiji žele da i od Crne Gore stvore neprijatelja! Što je Srbija izgubila ovim referendumom? Ništa! Ali izgubila je jedna ideologija, jedan srednjovijekovni mentalni sklop koji eto ne može shvatit da koliko god etnički bili srodni Srbima, Crnogorci imaju tisućgodišnju državnost koje se odreći ne žele!

igor milutinovic

pre 17 godina

Daj vise ljudi zavrsite tu pricu oko Crne Gore. Otisli su, nek im je sa srecom. Okrenimo se svojoj Srbiji i buducnosti. Za Srbiju u Evropi.

M. N. Lazar

pre 17 godina

Pitam se; kakve veze ima ministar prosvjete (Vuksanovic) sa referendumom u Crnoj Gori. Valjda je sve sredio u svom resoru, pa malo da pomogne i poslusa Kostunicu.

Rale

pre 17 godina

Aman vise sa kukanjem o odlasku Crne Gore. Ljudi su se izjasnili o tome gde zele da zive i za mene je ta stvar gotova. Konacno cu posle cetrdeset godina da zivim u svojoj drzavi Srbiji, da slusam svoju himnu Boze Pravde, i da ne mrzim nikoga iz komsiluka. Umesto sto cekaju rezultate prigovora u Crnoj Gori, nasoj vlasti bi bilo pametnije da izvrsi obaveze prema EU i da sto pre udjemo u EU. Sto se tice drzavljana Crne Gore oni ce postati strani drzavljani i nece moci da rade u institucijama koje se finansiraju iz budzetskih sredstava.

Tanja,Oslo

pre 17 godina

Ma dosta mi je vise i Crne Gore i crnogoraca,pa svako cudo 3dana.Hoce ljudi svoju drzavu i dobili su. Ja ne znam zasto vise o tome tooolikoo mora da se diskutuje. Мislim da mi imamo mnogo preceg posla od njih te se zato uozbiljite. Ponasate se kao da je reciprocitet stanovnistva obrnut. Eto smatrajte kao da se Nis(ca.550.000 stanovnika) ne daj Boze odcepio i gotovo.

jedna mala plava

pre 17 godina

Uzasno sam ponosna sto je crna gora postala nezavisna i samostalna. svaka cast na tome. nema vise ratka mladica, nema vise karle del ponte da je gledam oce li bit ovog puta bolje ili gore raspolozena, nema zastoja u pregovorima i tome se, iskreno, najvise radujem. nadam se da ce lipka konacno izaci sa finalnim rezultatom, da ce ljudi u srbiji prestati da se ljute, trebalo bi da slave pa i oni su dobili drzavu, raskrinkati ovu kvazi tvorevinu scg i krenuti u ozbiljni rad, jer mislim da i jedne i druge ceka uzasno mnogo posla i obaveza. samo ovog puta nece milo upirati prstom u vladu srbije i govoriti eto oni su krivi nijesu predali mladica ili opet ovi drugi koji bi prozivali mila da je on taj koji koci zajednicku saradnju. ovako ce se makar znat ko je kriv za ono sto se radi na teritoriji jedne drzave. nema prebacivanja odgovornosti s jednih na druge. tome je, bogu fala, konacno dosao kraj.
zato treba da smo zadovoljni pa makar to bilo samo iz gore pomenutog razloga.

Bob Rock

pre 17 godina

Ponoviću po stoti put - gotovo je. Lipka, Lajčak i Solana ni ne sanjaju da ponište glasanje na nekim biračkim mestima i tako sebi a i nama (i u Srbiji i u Crnoj Gori) donesu još nevolja. To pokazuje i vest da je Republička referendumska komisija "pronašla" model po kojem će rešiti sve primedbe - sve ih je odbila. To treba prihvatiti i krenuti dalje. Ostavite Bećkovića i Tadića (starijeg) nek biju svoje bitke. Ponavljam još jednom da me nije briga što se crnogorski narod podeljen posle svega ovoga, za to su krivi njihovi političari. I nije me briga što je nezavisnost dobijena glasovima Albanaca, muslimana i Hrvata (by the ways, 5% + 14% +... >= 20% ) - njima je u interesu da Crna Gora bude nezavisna i iskoristili su svoje demokratsko pravo da svojim glasovima doprinesu tome. Meni je jedino smetalo to što je predreferendumska kampanja bila izuzetno prljava, smeta mi što mnogi u CG misle loše o Srbima, kao okupatorima i zločincima. Nije mi jasno kad Lajčak i Solana izjavljuju kako je sve bilo fer, demokratski... pa obe strane su išle đonom, pobogu! Tu je načinjena šteta koju ćemo teško popraviti, ako se uopšte budemo trudili da je popravimo.

Crnogorka iz Srbije

pre 17 godina

Pustimo vise Crnu Goru, iskreno zelim da sada ljudima u Crnoj Gori bude bolje, a mi u Srbiji ako hocemo bolji zivot na prvom mestu treba da raskrstimo sa ovakvom Vladom. SRBIJI TREBAJU IZBORI!

Posmatrac, NL

pre 17 godina

Ume li neko da mi prevede na (obican) srpski ovo sto je izjavio MArovic, posto ja nista nisam razumeo. Kakav stid, koji su to danasnji potezi kojih ce se neko stideti... Jel covek hoce da kaze da nema smisla vrsiti finansijsku kontrolu organa SCG u ovoj terminalnoj fazi, i da je to nesto cega bi Srbija trebalo da se stidi? Po Marovicevom poimanju, verovatno sva pitanja u zivotu (pa i finansije) treba resavati na rec, junacku i herojsku, normalno, dok su kontrola i papirologija sramne rabote. Kakva muljavina i prodavanje magle, neverovatno! Sta, nema smisla kontrolisati pare, koje su mahom srpske, da se ne uvrede "braca" Crnogorci? Idi begaj bre, Marovicu, ako neko treba da se stidi necega to si ti, trebalo je prvo da podneses ostavku na mesto predsednika SCG, pa da onda vodis kampanju za CG. A ne da filozofiras tu i drzis neka "moralna" predavanja. Hvala bogu da vam je uspeo referendum, jer gledati ovog Marovica kako "predstavlja" SCG je bio totalni mazohizam.

Zorica

pre 17 godina

Stara je izreka, mislim indijska, da za vrcem prolivene vode ne treba zaliti. Ne mislim da je uvek i sva krivica bila na nasoj strani, ali nam politika kakvu smo vodili od 1989.godine, definitivno nije donela nista od onoga sto je obecano, naprotiv. I zadnji zanesenjaci bi trebali da shvate da sa tom politikom nesto nije u redu. Plasim se da je jedan od najvecih zasenjaka nas premijer. Vecu je stetu nanela svetu Nemacka u II sv. ratu ali je vrlo brzo Nemacki poslovni covek i turista ponovo bio dobrodosao u najveci broj zemalja sirom tog istog sveta. Ako Voja otkrije kako im je to uspelo, nema zime za Srbiju. Da mu damo ideju? Pa to se nesto vrti oko vrednog rada, skromnosti, ekonomskog razvoja, postovanja drugih, gledanja svoga posla, itd i tsl.

Crnogorac iz Nju Jorka

pre 17 godina

Najvishe mi je zao shto Miloshevic nije docekao da vidi nezavisnu Crnu Goru. Bash bi bilo zanimljivo da cujemo shta Seselj misli o referendumu!

pedja

pre 17 godina

Najzad pravi potez Borisa.Pravi je trenutak da se Demokratska stranka probudi i da preuzme vodjenje drzave,odnosno da iz pasivnog polozaja u koji je uvucena od strane Kostunice i zbog previse opreznosti Borisa,predje u aktivan polozaj.da vodi racuna o svom birackom telu,da zaboravi na radikale i na DSS,koji ce nestati sa politicke scene nakon izbora.i EU je shvatila da od(probudi se)Vojislava nema nista i da je on samo igracka u rukama sluzbi,koje su i opstale zahvaljujuci njegovoj nesposobnosti.

Lale-Pancevo

pre 17 godina

Najljubaznije, ali najljubaznije molim naseg premijera da se spremi i ode sutra sa predsednikom u Podgoricu. Ne zbog Crne Gore nego zbog S R B I J E. Jer procitao sam izjave Mandica i Popovica (to su ona dva komicna crnogorska politicka lidera koji vode najmanje partije, a najvise galame)da je vlast pokrala referendum, a da Medjunarodnoj zajednici nije prvi put da priznaje kradje. Na drugoj strani Djukanovic izjavljuje da sve sto opozicija radi je po instruktazi Beograda. Ne stedi on njih, vec pere ljagu sa Crne Gore zbog boljih odnosa sa EU. Sta mislite kome ce svet vise verovati, Milu ili crnogorskoj opoziciji koja ih naziva saucesnicima u lopovluku? Odnosi sa Crnom Gorom postaju novi Ratko Mladic. Premijeru molim te ide u Podgoricu, jer ja bih u Evropu!

JosipHR

pre 17 godina

Europa se malo zaigrala oko postotka potrebnog za odcjepljenje Crne Gore od Srbije. Europa upravo inzistira na tome da su svi pred zakonom isti i da imaju ista prava. Ipak, glas za samostanu Crnu Goru vrijedi 0.8 uobičajenog glasa, dok glas za ostanak u savezu sa Srbijom vrijedi 1.2. Time je Europa pokazala da ne vrijedi isto crnogorski glas, već da srpski ili prosrpski glas vrijedi više. Postotak od 55 posto nikad dosad nije postavljen nikome ni na kakvom referendumu. Ako predlagatelj smatra da su glasovi ravnopravni, tj. da je 55 posto sasvim normalan zahtjev, onda se u svakom slučaju može reći da to i nije bio udar na same Crnogorce, koliko na nacionalne manjine (Albance, Muslimane i Hrvate), za koje se smatralo da će se u pravilu odlučiti za 'zbogom Srbiji'

Petar

pre 17 godina

Sta reci na ovo? Crnogorac iz Tanzanije mogao je da dodje i glasa o sudbini svoje drzave, a Crnogorac iz Srbije nije! Pa molim vas ko koga ovde laze? Referendum je bio farsa na koju su pristali svi, ali ovo sto se sada desava je vrhunac licemerja EU koja je mnogo pre referenduma odlucila njegov ishod! Sto se tice odnosa sa CG oni bi trebalo da budu strogo zvanicni i posredni bez ikakvih ustupaka odavde! Vize? Sto da ne...

Pravda

pre 17 godina

Zavrsena stvar dobro organizovana policijskim metodama!Ali ako to potvrdjuje Evropa kojoj stremimo prihvatimo!A svima nama koji smo glasali protiv ove demokrate sto ih sada podrzava Evropa spremaju udar na osnovna ljucka i vjerska prava i budimo tog svjesni!Ali draga braco budimo ponosni na ono sto jesmo i ne dajmo nase dostojanstvo ma kako nas oni sa svojom AntiSrpskom bracom nazivali po medijima i svojim smijesnim skupovima!

Aleksa Vasic

pre 17 godina

Pa,dobro,sta vam je?Sta ste zapeli za tu Crnu Goru?Pustite ih da idu s mirom!Ne mogu da verujem da mi jos uvek podrzavamo ovu glupu SCG,kao da smo poludeli,pa jos navlacimo gnev celog sveta na sebe zbog toga.Hocu da zivim za Srbiju,a ne za Crnu Goru!Na sledecim izborima Batic je moj favorit,samo zato sto je od pocetka bio za samostalnu Srbiju!100 posto sam za to!Dajte referendum i u Srbiji,pa cete da vidite,bar 80 posto ce biti za samostalnu Srbiju!Garantujem!

Sale, Banja Luka

pre 17 godina

Ma sta je vise potrebno Srbiji da uopste slusa sta Djukanovic kaze? Ma ko je on??? Milosevicev omladinac! Alo, koja demokratija, covjece pa on vlada Crnom Gorom vec 17 godina! I to apsolutno, diktatorski! Sta je sljedece? Zatvaranje i progon politickih protivnika, tj. onih koji su bili za zajednicu sa Srbijom. Bez obzira kakav je Kostunica, od njega nikada u javnosti niste mogli cuti toliko prljavih rijeci o Crnoj Gori, koliko je Djukanovic rekao o Srbiji!!! A o Evropi, se ima jos puno reci! Treba samo shvatiti da 98% evropskih sluzbenika dodje na ove prostore zbog visokih dnevnica i plata! Ma sta briga Lajcaka o regularnosti referenduma, covjece!

SrbinIzCG

pre 17 godina

Evropa je trazila 55% izaslih biraca za pobedu. Mnogo stroziji uslovi su bili postavljeni Kvebeku za otcepljenje od Kanade kad je trazeno 50% od broja upisanih biraca. Da su isti uslovi primenjeni na CG referendum, CG ne bi uspela da izglasa nezavisnost cak ni uz sve namestaljke i prljave rabote. Matematika je jednostavna, samo treba mucnuti glavom i ne pricati napamet.

PO SVOJOJ VOLJI A NE PO VOLJI VLADE SRBIJE

pre 17 godina

Opet Teorija Zavere. Nekada je bilo CIA-e i Vatikana, a sada BIA-e i Patrijarsije. Pa dokle vise, g. Djukanovicu? Kakve veze ima Vlada Srbije sa tim sto se opozicija zali da su pokradeni na referendumu??? Nema nikave veze niti moze da ima veze. Kako moze neko iz Vlade Srbije da naredi coveku ili stranci u Crnoj Gori sta treba da radi??? Oni rade po svojoj volji a ne po volji Vlade Srbije

momabrazil

pre 17 godina

Sa nezavisnom Crnom gorom mozemo imati samo koristi , dva glasa u EU a ako im zatreba da ih neko brani tu je Srbija, sto ne znachi vojno.
Sto ne razmisljati tako, pa koja susedna ili bilo koja drzava na svetu ima 45% ljudi koji zele da zive sa nama? Nijedna. CG nema razloga da vuche Srbiju za sobom zbog njene tromosti , mogu biti novi Monte Karlo sto sve zavisi od sposobnosti da se nose sa korupcijom, a njihovim studentim ne menjati status. A to sto se mnogi zale da sva direktorska mesta u BG drze Crnogorci , pa to je zato sto su slozni i sposobni, u tome nista nema lose i to je chak i za pohvalu. Sutra kad se Srbija sredi moralno a i ekonomski eto nama i CG a i Hrvatske i BiH da zive sa nama. Ko to ne vidi i ne shvata jos uvek je rob bolesne Miloseviceve politike.
A vi braco ili drugovi Crnogorci imate jedinstvenu sansu da udjete u EU i da dobijete simpatije sveta. nemojte ni slucajno dozvoliti da vas neko zavede prichama da vas Srbi mrze , niti nemojte se prepustiti kriminalu i korupciji , jer ako vam se drzava ubrzo ne isplati zakucacete na vrata Srbije i to ne kao ravnopravni vec kao kolonija.

Betimeni

pre 17 godina

U biračkom spisku Srbije upisana je i moja ćerka koja već dvadeset godina živi na drugom kraju sveta i ima drugo državljanstvo.
Toliko o "ažurnosti"našig biračkih spiskova-
Treba počistiti prvo ispred svojih vrata pa onda deliti lekcije drugima.

John

pre 17 godina

Kao Crnogorac, vidim da se ovde mogu naci i komentari Srba koji u potpunosti razumiju nasu potrebu za obnovom drzavnosti. Mislim da su poslednjih 16 godina vise nego protracene. Probali smo i slozit cemo se nije islo. Mi mislimo da mozemo bolje sami, a takodje smo sigurni da i Vi mozete bolje sami! Zelim Vam mnogo, mnogo Srece i Uspjeha. I suvisno je govoriti da ste vise nego dobrodosli u nasoj zemlji! Pozdrav za sve Srbe koji nas zaista dozivljavaju kao bracu i koje nasa Sreca cini Srecnim.

BP

pre 17 godina

www.vijesti.cg.yu
Podgorica - Normalno, ja sam civilizovan čovjek i političar. Čestitaću ako bude taj rezultat, u šta ja ne vjerujem”, rekao je lider unionističkog bloka Predrag Bulatović pet dana prije referenduma, odgovarajući na pitanje novinara Televizije Crne Gore da li će čestitati suprotnoj opciji ukoliko pobijedi na referendumu.
Ipak, dva dana nakon što je Crna Gora obnovila državnost, međunarodni posmatrači visoko ocijenili čitav proces, a EU priznala preliminarne rezultate referenduma, unionisti su poručili da je referendum održan u “atmosferi linča”, “brutalno pokraden”, te da se glasovi sa birališta moraju ponovo prebrojavati.
Poruke “ovo je dan pomirenja”, “sazrela je Crna Gora”, “svi treba da prihvate rezultate kakvi god bili”, koje su prvaci bloka za SCG izgovarali uoči i na dan plebiscita, pale su u vodu.
“Birački spiskovi će biti u redu, jer se za to puno angažovala EU. U ime bloka za SCG, pozdravljam konstruktivnu ulogu, posredovanje EU u cilju pravljenja kredibilnih biračkih spiskova kako bi se referendum održao u regularnim uslovima", rekao je Bulatović u Golubovcima, 7. maja.
Uvjeren u pobjedu, on je tokom kampanje pozivao vlast da “mirno i tolerantno prizna poraz”, a EU da bude spremna 22. maja da primijeni referendumski rezultat.
“Sadašnji birački spisak nikada nije bio bolji i čistiji od kada je uveden višepartijski sistem u Crnoj Gori”, poručio je desetak dana pred referendum predsjednik SNS Andrija Mandić, sa nikšićke televizije RTV NK. “Propao im je (vlastima) pokušaj utjerivanja straha, razobličene su njihove manipulacije biračkim spiskovima”, nadovezuje se koji dan kasnije Mandić u izjavi “Pobjedi”.
SNS sada “ne može prihvatiti kao legitiman rezultat referenduma o nezavisnosti, jer je obilovao kršenjem demokratskih pravila tokom cijelog referendumskog procesa”.
I lider NS Predrag Popović juče je rekao da je blok za SCG imao mnogo razloga za nezadovoljstvo “grubim kršenjem referendumskog zakona od strane bloka za nezavisnost, flagratnim uključenjem Vlade u referendumski proces, te grubim kršenjem referendumskih pravila, naročito referendumske ćutnje”.
Nekoliko minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta on je rekao da nije bilo grubog kršenja referendumskih pravila, “što pokazuje zrelost građana u istorijskom trenutku”.
Popović je 21. maja svim građanima Crne Gore poželio sreću, bez obzira kako je ko glasao, da bi nakon zatvaranja biračkih mjesta ponovio da će blok za SCG prihvatiti rezultate referenduma ukoliko se građani opredijele za nezavisnost.
“Bilo kako bilo to neće biti pobjeda nijednog bloka, već Crne Gore, njene zrelosti i demokratije”.

Zabrinuti, Holandija

pre 17 godina

Vrlo prosto: oni koji ne veruju u sopstvenu drzavu i vladu koju su izabrali s razlogom ne veruju onima koji tvde suprotno.

Minja

pre 17 godina

netacno je da glas za samostanu Crnu Goru vrijedi 0.8 uobičajenog glasa, dok glas za ostanak u savezu sa Srbijom vrijedi 1.2."?
tacne cifre su, respektivno 0.9 i 1.1. (0.45x1.1 =0.495; 0.55x0.9 =0.495). Promena drzavnog statusa nije isto sto i referendum o uvodjenju poreza na kuce i mace - u sta smo se uverili i mi i EU prilok raspada SFRJ. Takav referendum se ne organizuje svake godine pa da zavisi od trenutnog raspolozenja gradjana koje je na ovim prostorima uvek pod snaznim uticajem vladajuceg rezima i cije su mogucnosti za manipulaciju mnogo vece nego opozicije. To podvrdjuje i prvi crnogorski referendum koji je takodje organizovao Milo, ali s drugacijom kampanjom... pa je preko 80% glasalo ZA zajednicku drzavu sa Srbijom. (Zanimljivo je da niko od evropskih navijaca crnogorske nezavisnosti ne pominje kako se (u vreme Milosevica!) Crnogorci nisu plasili "velikosrpske hegemonije" a sad se - kad su vec prakticno imali nezavisnu drzavu - osetise veoma ugrozenim. No, bez obzira na sve receno, Srbiji ce biti bolje nego u takvoj nakaradnoj zajednici.