Petak, 14.04.2006.

07:39

Janša telefonirao Koštunici

Premijer Slovenije telefonom pozvao premijera Srbije i protestovao zbog izjava o slučaju Holmec.

Izvor: B92

Janša telefonirao Koštunici IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Niko

pre 18 godina

Šta se vidi na snmku? Ništa. Vidi se da netko puca i da se trije pripadnici JNA sklone... Ja ovde ne vidim zločina. I neki pripadnici JNA kažu da nitko nije bio ubijen.

Boban

pre 18 godina

Ma nema razgovora: Srbija treba da insistira na slucaju kako god se vec zove. Da se to istrazi do kraja. Slovenacki sarkazam je odavno poznat ali se u Srbiji promenila klima - nije to ona ista drzava sa kojom moze tako lako da se igra. Zapamtite jos nesto, Slovenci su poceli pricu oko merkatora, sada oni pocinju pricu oko ovog slucaja...pustimo ih lepo da pricaju a mi neka radimo svoj posao. Na kraju, Gospod je tu i sve ce na kraju biti volja Bozija. Blagoslov svima.

*bane*

pre 18 godina

*Zašto bi se Janša nervirao oko toga i bežao od celog slučaja ako nije kriv. On je Čovek koji je direktno počeo "Slovenačku stvar" po dolasku Miloševića na vlast 87.god. Mi smo tako trebali da brinemo za "Našu stvar" i naše interese i da prihvatimo Konfederaciju i sa Hravatima, pa ne bi bilo ratova a ako bi bilo nešto , to bi samo bile pojedinačne i sporadične situacije. Glupo mi izgleda i polemika sa Slovencima, sada posle toliko vremena, a ne izgleda mi glupo kada Janša zove telefonom Koštunicu i ovaj se "prima" na priču!! Tu mi ni Voja nije čist!?

Aca-Miami

pre 18 godina

Pravda treba da je jednaka za sve a ne samo za neke.
Otvoreno trziste treba da bude za obe drzave a ne samo u korist jedne a ne stetu druge.
Zakon je jednak za sve!

Profesor Vojnovic

pre 18 godina

Jos jedan dokaz da je priznanje zlocina dugotrajan i bolan proces. Hrvati jos poricu da se odigrao Jasenovac i umanjuju broj zrtava. Turci i posle sto godina nepriznaju masakar nad Jermenima. A evo sad i Slovenci ne mogu da podnesu cinjenicu da su ubili trojicu nenaoruzanih vojnika. Jedino ne razumem zasto su se svi okomili na Srbe da preko noci priznaju svoje zlocine.

Sasa

pre 18 godina

Mozda to i jeste bio napad na Sloveniju kako neko rece u komentarima sest meseci nakon njenog otcepljenja. Ali ubice su pucale i ubile trojicu NENAORUZANIH vojnika i to je ratni zlocin i zbog njega se mora odgovarati!

Mirko Kostic

pre 18 godina

Ko je mogao da montira materijal sem Austrijanaca? A sto bi oni to cinili kada su godinama pomagali Sloveniju i zalagali se za njeno otcepljenje?

Novosadjanin

pre 18 godina

Nema nikakve potrebe za bojkotom Slovenacke robe zbok nekoga snimka, preziveli smo bombardovanje USA & UK pa niko ne bojkotuje njihovu robu! Umesto da nekoga bojkotujemo a druge da povladjujemo, bolje da sto cesce kupujemo domacu robu i domace proizvode, tako je bar galsio slogan Ministarstva za trgovinu pre neku godniu. Medjutim i taj slogan je sada izlisan, sta je domaca roba??? Mlekare kupio Salford, pivare Holandjani, Nemci..., vodu Coca-Cola, hemiju Henkel ..... tako da nam ostane da kupujemo KAJMAK on se nece prodati ni po kojoj ceni (ili nece da ga kupe, ne odgovaraju im bakterije :) ).

bojkot po trzistnom principu

pre 18 godina

Ne vidim otkud Jansi prava da komentarise nase odluke o bojkotu ili ne, vise nismo u nekoj zajednici da bi mi njima morali da polazemo neke racune. Ako im se ne svidja nase trziste mogu slobodno da traze nova. Ionako su previse lako usli ponovo na srpsko trziste zato sto Srbi imaju kratko pamcenje.

P. Filimonovic

pre 18 godina

Stvarno su pametmi ovi Slovenci. Traze od nas da zaboravimo Holmec, traze da priznamo nezavisnost Kosova,traze da kupujemo njihovu robu, prete nam ulaskom u EU - oni stvarno misle da su sada neka velika svetska sila. Sacuvaj Boze!

vaga

pre 18 godina

Treba se angazovati za istinom ako postoji slutnja da su prekrseni zakoni ratovanja. To stoji. Isto tako stoji da su nas Kostunica i Milosevic ogadili svetskoj diplomatiji (osim naravno (Belo)Ruskoj) i da nicim nisu stvorili uslove da se glas Srbije postuje.

Ivan Toronto

pre 18 godina

Nadam se da mu je Kostunica izrazio protest u vezi slovenackog mesanja i odredjivanja kakav treba da bude ishod pregovora o statusu Kosova.

white house blues

pre 18 godina

bojkot necije robe ne spada u prosla vremena. naprotiv, u pitanju je jedno od najefikasnijih politickih oruzja americke spoljne politike od 1945. do danas. drugim recima, sankcije. koje smo mi zbog zlocina vrsenih u nase ime tako dugo osecali na svojoj kozi. daklen dokle god Slovenija ne osudi zlocine ucinjene u njeno ime ne vidim ni jedan razlog da se bojkot njene robe smatra praksom iz proslih vremena.

Maca

pre 18 godina

Naravno da treba da procesuiraju ako nisu, treba da se ugladaju na nas-kada se pojavi snimak ili
hladnjace onda se mora-ostalo pojela maca.

Ivan L.

pre 18 godina

Posto od Slovenije izgleda nema vajde da resi ova ubistva,mislim da je najpametnije da roditelji ubijenih momaka tuze Sloveniju na medjunarodnom sudu pravde,a da pritom dobiju svu mogucu pomoc nase drzave,tj. novcanu i pravnu. Ipak su ubijeni bili drzavljani Srbije i ne treba niko da se pravi lud po tom pitanju.Ako ima pravde,Slovenija ce izgubiti spor jer je na snimku sve ocigledno,a to je da su ubijeni nenaoruzani vojnici sa istaknutom belom zastavom.Malo bolje upuceni u pravo znaju sta to znaci i tu nikakvog muvanja,izvranja ne moze i nesme biti.Naravno dobra presuda u korist roditelja nece vratiti njihovu decu,ali ce im svakako biti koliko,toliko lakse.Ukoliko presuda ne bi bila u korist roditelja,onda treba ici drugim sredstvima.Zlocin je zlocin !!!

Zeljko

pre 18 godina

Ne razumem zašto građani Srbije jednom ne mogu da budu solidarni i to da pokažu. Svi, ali SVI okolni narodi su uvek bili solidarni (čak i kada se radilo o ratnim zločinima koje su njihove vojne, paravojne i kakve već formacije počinili). Treba bojkotovati njihovu robu i pokazati da ne trpimo duple standarde. Iskreno, meni su Slovenci kao i bilo koja druga nacija u Evropi: dobrodosli ali stranci.Nema tu mržnje niti diskriminacije, jednostavno pokazati da građani Srbije ne trpe da ih neko maltretira ako hoće da otvore svoje firme npr. u Sloveniji i da imbecilni izgovori o ''pijetetu prema mrtvima'' ne piju vodu u ovoj državi. Ako nam je premijer većinu vremena neobavešten i po nekim pitanjima ''nejak'', možemo pokazati da kao nacija imamo čvrste stavove i da ih treba poštovati.Jeste da zaostajemo za Zapadnim svetom ali nismo niti juče rođeni.

Boki ES

pre 18 godina

Jel' to onaj isti Janez Jansa koji je komandovao T Odbranom koja je napala JNA? Zbog toga nije ni cudo sto se uplasio da se istrazi do kraja slucaj Holmec ,inace jednoj takvoj demokratskoj drzavi i clanici EU treba da bude u interesu da se kazne eventualni ratni zlocinci.Nesto tu opasno smrdi.Ne treba uopste da se uzbudjujemo sto nas Slovenija nece podrzati pri ulasku u EU .Taj proces je stvar ekonomskog interesa svih clanica EU a ne male Slovenije koja tvrdi svoj interes na Balkanu.

Ne kupujem

pre 18 godina

Jansa ima svoju suverenu drzavu koja je clanica EU. Trabao bi da ima i ogromno trziste Evrope. Medjutim, njemu je veoma stalo do srpskog trzista, jer na onom drugom nema narocitog uspeha. Veoma je poznat slovenacki povlasceni ekonomski status odnosno monopol u bivsoj SFRJ. Tada sam u nedostatku drugih proizvoda, morao da kupujem slovenacke. Danas ne moram.
Mislio sam da je sa inicijatorima rasturanja zajednicke drzave prica zavrsena, po gotovu sto nismo ni geografski bliske komsije. Medjutim, oni bi i dalje zeleli da nam budu ekonomska imperijalna sila.
U isto vreme slovenacki politicari prednjace u prejudiciranju resenja za Kosovo, protiv srpskih interesa. Slucaj ubijanja srpskih vojnika u sukobu kojim je rukovodio Jansa treba da bude predmet neutralnog suda.

Janez

pre 18 godina

Čitajuči komentare imam dojam, da je više Srbina živjelo u Ljubljani nego Slovenaca i da svi sve znaju, bilo oko događaja u Klinićkom cntru ili drugdje.
Neka srbijanski pravosudni organi zatraže originalne snimke od strane ORF direktno iz Austrije i saslušaju snimatelja te novinara koji su to snimili a ne, da se prave politićke mangupe po staroj komunjarskoj maniri.

npb

pre 18 godina

Pa dobro, 'ajde da se, kao, foliramo i igramo svetske diplomatije gde je, kao, Slovenija pojam demokratije. Njihovi meci i streljanja 91-e su "opravdani", jer je izvrsena agresija do zuba naoruzanih 19-godisnjaka. To je ista ona Slovenija koja je sasvim slucajno iz registra izbrisala 18,000 svojih gradjana. Potkralo im se, nije bilo namere.
S druge strane, mocna i demokratska Srbija gde se, u skladu s jatacko-pokornickim mentalitetom mnogih njenig sugradjana, "navija" da oni koji su dosli do para koje su nekad bile drustvene/drzavne, dobiju nekakav Merkator.
Balkanska posla.

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Bravo Janez, ti bas umes da pogodis u zicku. Vidi se da poznajes Srbe i njihov mentalitet. Ovim si napravio antireklamu za svoju zemlju. Umesto da cutite i kaznite svoje zlocince, vi... Servirate red arogancije, red pretnje... Lepo. Srbija (tj. trgovinske kuce) nece bojkotovati niciju robu, pa ni slovenacku, ali mozda ce je bojkotovati gradjani Srbije... Evo recimo, ja cu je bojkotovati, od danas, nakon citanja ove vesti, iako mi to nikada ranije nije padalo na pamet. Moje licno i demokratsko pravo.

Banat

pre 18 godina

Slovenija je mozda u boljoj situaciji od Srbije ali su oni buranija u EU. Ako Francuska i Nemacka zele Srbiju u EU (a skorasnje izjave zvanicnika potvrdjuju da je to vrlo izvesno), tome ima da se povinuju sve druge drzave (ukljucujuci i Britaniju). Francuska i Nemacka su stvorile EU i vec 56 godina vode glavnu rec. Znam da je potrebna jednoglasnost pri prijemu novih clanova ali Pariz i Berlin imaju toliko jak uticaj da ja cisto sumnjam da ce nam jedna Slovenija praviti bilo kakve probleme. Toliko.

ni po babu, ni po stricevima

pre 18 godina

Prvo, ovaj slucaj ne spada u "stara vremena", nego naprotiv u novu eru, gde bi se napokon kaznjavali i zlocini pocinjeni od suprotne strane.
Drugo, ne vidim da je interes Srbije da omoguci prodaju Slovenacke robe. Na nase trziste treba da imaju pristup svi, po trzisnim principima, ne po diplomatskim.
Trece, slucaj treba biti resavan sudskim putem, a ne medijskim niti diplomatskim.
Cetvrto, put Srbije ka EU, sigurno nece biti ometen u slucaju kaznjavanja slovenackih zlocina.

jaka

pre 18 godina

Vec vise puta sam napisao da je rat u Sloveniji bio odbrambeni rat, tada vec rat protiv okupatorske vojske . Da li neke koji redovno pljuju po drugima treba podsetiti da je ondasnja armja napala Sloveniju posle 6 meseci od njene nezavisnosti (25.12.90 ). Zao mi je svakog regruta tako JNA tako i palih Slovenaca ali prave krivce treba traziti u ondasnjoj vojnoj i politickoj vrhuski, generalima Adžiću , Kadijeviću etc koji su javno , preko TV i medija pretili a onda i izvrsili uzasan napad na Sloveniju , tenkovima gazili civile i gradove , avionima granatirali neduzne ljude a pri tome upotrebili mlade vojnike, koji neki od njih nisu ni znali sta rade . Oni koji tako pljuju po Sloveniji, kojima je Slovenija kriva za sve probleme proslog stoleca ( i sada ) neka se sete da je Slovenija bila protiv rata , da je bila za konfederativni sistem, kojoj je bilo dosta komande iz Beograda , koja je bila decenijama tolerantna vise nego sto je to bilo potrebno i na kraju koja je izabrala vec onda legitiimno pravo za odcepljenje . Sta je posle toga ( i pre toga ) napravio Milosevic i JNA vidi se po dogadjajima i mrtvima u proteklim ratovima u Slo , Hravtskoj , Bosni i Kosovu . Dakle svi ratovi su se dogodili izvan Srbije ali sa ucescem srbske vojske u glavnini . Savet od svih dobronamernih ljudi iz celog sveta pa i Slovenije je da okrenete buducnosti i da tome gradite svoju prepoznatljivost u svetu a ne da sve gradite na proslosti, izgubljenim bitkama a nikad iz njh nista ne naucite.

Realno

pre 18 godina

DOSTA je vise bilo mesanja baba i zaba! Samo gubimo vreme, glupiramo se pred celim svetom i ponovo ceprkamo po zemlji trazeci ratne sekire koje smo taman zakopali! Naravno da Srbija ne treba da bojkotuje niciju robu, a jos manje da poziva na javni linc cele jedne nacije zbog necega sto su uradili pojedini zlocinci sa imenom i prezimenom, koji slucajno pripadaju toj naciji. Ali isto tako treba, naravno, da insistira da se ovaj stravican zlocin ponovo istrazi i da se svi krivci (direktni i oni koji su imali komandnu odgovornost) izvedu pred lice pravde. Postoje redovni sudovi, srpski i slovenacki, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, Medjunarodni sud pravde u Hagu, Tribunal za bivsu Jugoslaviju (takodje u Hagu) i Medjunarodni krivicni sud (opet u Hagu). Nasa drzava je priznala sve navedene institucije i stoga ima pravo da koristi njihove usluge da bi ostvarila svoja prava, zastitila svoje gradjane i dobila moralno i/ili materijalno obestecenje za zrtve. Ne radi se tu ni o kakvoj osveti crvene vestice, mrznji prema ovom ili onom narodu, pokusaju da se ozive neka mracna vremena itd. Ne! Rec je samo o pravu, pravdi i moralnoj obavezi prema porodicama zrtava i to ne treba mesati sa kapitalom, privredom, finansijskim tokovima i drugim vidovima poslovanja. Sto rekla nasa pravoslavna braca Grci: ljubav je za ljubav, ali sir je za pare! Treba malo i od njih nesto da naucimo.

Kovač S. Yugović

pre 18 godina

Господине Јанша, није тачно да је бојкот нечије робе део прошлих времена. То раде све савремене економије (нпр. америчка, француска). Ја, на пример, баш због будућих времена (српских, наравно) не купујем словеначку робу. И то је ваљда моје легитимно грађанско право. Или Ви мислите да није. У том Вашем западњачком праву је, нпр., нормално да Немци заштите име Шљивовица и да је продају по Свету, а Ви се буните што би неки Срби бојкотовали Вашу робу. У том Вашем демократском свету је такође нормално и да уцењујете премијера једне земље - јер га, наводно, нећете подржати код пријема у ЕЗ. А србијански сељак, који још увек има право да гласа у овој земљи, рекао би Вам и ово: Ако ви, којима су Срби два пута стварали државу, треба да нас уведете у Европу, та нам Европа треба таман колико сада ви и Ваши производи.

Lala iz Banata

pre 18 godina

Jedan od trojice poginulih mladića je iz mog kraja. Njihovim roditeljima su javili da im je sin poginuo negde u Sloveniji. Zamislite kako su se osećali ti ljudi kada su, posle 15 godina, videli smrt svog deteta na televiziji.
Istina mora izaći na videlo. I Slovenci kao i Srbi, Hrvati, Bošnjaci imaju ratne zločince među svojima, koje treba predati u ruke sudu. Među prvima je upravo Janša, komandant njihovih oružanih snaga u tom sukobu. Zbog toga se i dešava cela ova priča sa telefonskim razgovorima...
Najbitnije je da, ako ni zbog čega drugog, onda zbog tih 18-godišnjih mladića koji su ni krivi ni dužni izgubili glavu, svi odgovorni odgovaraju, ali se ovaj slučaj NESME zloupotrebiti u dnevno-političke svrhe, kao što je kupovina Merkatora, politički marketing i slično. Kako na slovenačkoj, tako i na srpskoj strani. Da ne govorim tek o Koštuničinom i Miškovićevom licemerju...

Žrtva

pre 18 godina

Sve su ovo prljave političke igre i vađenje zeca iz rukava onda kada neko od toga ima lični interes.U ratovima na teritoriji ex Yu je stradalo preko 200 000 ljudi, a do sada smo videli snimke stradanja nekolocine bosnjaka i tri vojnika što čini 0,005% ukupnih žrtava.Jadno je i patetično korištenje ovog snimka u političke svrhe, jer i ti ljudi imaju svoje porodice pa pitajte njih kako se osećaju sad kada im neko opet kopa po ranama.

gastarbajter

pre 18 godina

Mene jedino zanima sta je njemu odgovorio Kostunica i zasto se tim povodom neki od postojecih hiljada, cini se, portparola ne oglasava...

NN

pre 18 godina

Kao prvo, nije Srbija ponovo potegla ovo pitanje (iako je trebalo da bude tako), već slovenački Helsinški odbor (odnosno monitor). Drugo, iz "pijeteta prema poginulima" se ne prelazi preko zločina već se oni istražuju a krivci se kažnjavaju. Nama je to (kolektivno) došlo odakle treba u glavu ali izgleda Slovencima nije - mislili su da su se vrlo jeftino izvukli iz građanskog rata kojeg su započeli. Nećemo da mrzimo sve Slovence zbog tog zločina, kao što očekujemo da niko ne mrzi sve Srbe zbog zločina koje su Srbi činili. Što se bojkota slovenačke robe tiče, država Srbija s tim nema veze već Mišković (a država Srbija je kriva što je taj Mišković monopolista u sferi trgovine u Srbiji, no direktno niko iz Vlade se sigurno ne zalaže za bojkot slovenačke robe).

bojkot!

pre 18 godina

Ko bojkotuje slovenacku robu? Ja ne!
Ali ono sto bojkotujem su Jansine izjave tipa "to sto vidite nije to sto vidite, verujte meni , ja sam time komandaovao itd".
Ono sto bojkotujem u vezi Slovenije je isto ono sto bojkotujem u vezi Srbije - odbijanje da se stvari nazovu svojim imenom, da se zlocin osudi a krivci kazne. onaj koga bojkotujem, iz istih razloga zbog kojih sam bio protiv Slobodana Milosevica a danas protiv radikala, je Janez Jansa.

Mashinovodja

pre 18 godina

Srbi su baš zapeli da Slovencima pokvare ono tako uzvišeno i plemenito mišljenje koje oni imaju o svom "oslobodilačkom ratu". Nažalost, braćo Slovenci, ako se malo zagrebe, svakome na ovim prostorima nađe se veći ili manji broj kostura u ormanu, čak i vama.
U Sloveniji je nesporno bilo ratnih zločina, iz prostog razloga što ih ima u SVAKOM ratu. Nema čistog i plemenitog rata, bez ikakvog zločina. Jedini problem je to što zločine priznaju samo poraženi, pobednici nikad.
U svakoj ljudskoj zajednici postoje monstrumi kojima je rat odlična prilika da nekažnjeno ispolje svoje bolesne sadističke nagone. Indikativna je priča o snajperisti koji je pucao na vojnike samo da bi kolegama pokazao koliko on dobro gađa, ili priča o ranjenicima koju su namerno pušteni da iskrvare. To znam od ljudi iz Kliničkog centra Ljubljana.
Naravno, Slovenci su počinili neuporedivo manji broj ratnih zločina nego Srbi kasnije, ali ne zato što su Slovenci bolji i plemenitiji ljudi od Srba, već samo zato što je rat tamo trajao neuporedivo kreće nego na južnijim područjima. Vrlo brzo se uspostavila nova slovenačka država koja je uvela red i obuzdala razne svoje "heroje". Srbija to nije htela, a zatim više nije ni mogla da učini.

Superhik

pre 18 godina

Ne znam sta se zaista desilo u Sloveniji 1991, ali znam da Kostunica zivi ne u 1991. godini, nego u devetnaestom veku. Traziti od jednog takvog, sa srednjevekovnim poimanjem nacionalnog interesa da ostavi prosla vremena iza sebe, ima smisla koliko i ocekivati od pingvina da zivi u Sahari.

Ivan

pre 18 godina

Dešava se to na što sam upozorio več nekoliko puta, stvara se mržnja među narodima. Šta je bilo na Holmecu su Slovenački organi pretražili. Ako se ne veruje tužilaštvu Slovenije treba za to imati neke dokaze koje tužilaštvo tada nije imalo da pokrene postupak do kraja. Ovaj film se nije tajio nego se je više puta prikazivao na Slo TV. Ubistvo su demantirali oficir i vojnici JNA ali Srbi očigledno neče slušati ni svojih. Blokada slovenačkih proizvoda itd... pa može pa da na kraju izpadne još veča razlika između država. Nije problem, da stvar razišče srbsko tužilaštvo problem je mržnji koja se je proširila po Srbskim novinama napram Slovenaca.

Samo Pravda

pre 18 godina

Ovo je prijetnja od strane Slovenije .Jansa samo sto ne kaze" Ako nastavite da cackate po ovom slucaju, mi cemo vas sacekati kod prijemau EU".Medjutim, mora se znati istina o tom slucaju. Slovenci hoce da precute slucaj sto im je u interesu. Majke i ocevi ubijenih vojnika hoce pravdu. Pravdu hoce i svaki posteni Slovenac ili Srbin. Snimak ubijenih muslimana je obisao svijet, ali sa pravom. Srbija i Grna Gora moraju naci nacina da i ovaj snimak obidje svijet. Neka se zna istina, a postoje sudovi i iznad slovenackih. Ovim ne zelim da prejudiciram bilo kakvu osudu bilo koga. Ipak se mora postici pravda za svakoga. Razlog zasto ne vjerujem Slovencima, uvijek, je zbog licnog iskustva. Par dana prije nego sto su slovenacki teritorijalci pobili vojnike JNA, bio sam sa grupom jugoslovenskih privrednika u Njemackoj(vjerovatno zadnja zajednicka grupa) i predstanica Slovenije je pred 50 ljudi uzbudjeno , sa suzama na ocima izjavila: "JNA bombarduje Ljubljanu". Ja sam samo rekao " Ne vjerujem.".Na zadnjoj zajednickoj veceri ove delegacije slovenka je pocela pjesmu: "Od Vardara pa do Triglava". Svi smo je prihvatili i pjevali, osim predstavnika Hrvatske, koji su "imali probleme sa grlom". Kad sam se vratio u Jugoslaviju ispostavilo se da je slovenka samo sirila propagandu, ili je bila izmanipulisana?. Kako sad da vjerujem da su Slovenci postovali zakone ratnog fer-pleja?.

nezaboravljeni

pre 18 godina

Da, da, to isto misle i svi haski optuzenici:"Hajde da ne kopamo po proslosti narocito ako smo licno umesani!". Nesto se Jansa mnooogo uzbudjuje po pitanju Holmeca. Ne znam sto bi mi bojkotovali bilo sta od robe ako ima zadovoljavajuci kvalitet i cenu. A sto se njihove istrage tice, gde su tu bili nezavisni istrazitelji koji nisu iz Slovenije tj. pod uticajem lokalne vlasti? Sta tu ima sporno da se jedan sumnjiv snimak ispita makar to uradili i novinari vodeci se logikom istrazivackog novinarstva. Ako mene pitate voleo bih da znam kakva je sudbina momaka sa snimka. Kad ste nam to pustili onda nam dajte i resenje zagonetke. Imamo pravo na to.

Pera

pre 18 godina

Izgleda da gospodin Janša veoma dobro zna da su poginuli pripadnici JNA u tom momentu bili pripadnici regularne vojske medjunarodno priznate države. Slovenečka TO u tom trenutku nije bila regularna armija već paravojna organizacija. Svako krsenje ženevske konvencije kao sto je ubijanje vojnika koji su se predali potpada pod kategoriju ratnog zločina.

Cika Sava

pre 18 godina

Gospodin Jansa je ispoljio veliku dozu drskosti, koja mu nikada nije nedostajala. Pokazao je da, jos uvek, nije naucio kako jedan drzavnik treba da se ponassa i kako da govori. Podsetio me je na 'naseg' g.Vucica iz SRS.

Slobodan

pre 18 godina

Kakvo licimierstvo. Ako citamo izmedju redova to znaci da mi trebamo da odustanemo od pravnog gonjenja ovog zlocina a oni ce nam pomoci da udjemo u EU.

Mario

pre 18 godina

Zabavno mi je gledati kako Slovenci poriču kamerom snimljen zločin koje su počinile njihove paravojske. Ne podsećaju li vas na Srbe, zbog kojih (i od kojih) su tako zdušno hteli pobeći iz SFRJ, i sa kojima žele da imaju što je moguće manje zajedničkog?

D.Karpovic

pre 18 godina

U celi slučaj je Janša umešan. On je komandovao jedinicama odgovornim za zločine. Sada preti da to nitko ne smije istraživati ili će Srbiji praviti prepreke.

Igor Novi Beograd

pre 18 godina

Da li je u Sloveniji i u EU običaj da se premijer meša u rad sudova. Neka mu Koštunica odgovori da se u Srbiji zalažemo da sud samostalno radi i da on ne treba da to krši.

Burn in hell

pre 18 godina

Slucaj treba prepustiti sudstvu, a ne prepucavati se po stampi. Krivce treba kazniti, a ne pretiti celoj drzavi i narodu, a pogotovo ne bojkotom robe, jer uopste nismo u poziciji da bilo koga bojkotujemo i ucenjujemo. Setite se kakva je lavina nemilih dogadjaja pokrenuta kada smo to prosli put uradili.
Sto se tice Janse - ni oni nije bolji od ostalih politicara u regionu i radi upravo isto sto i oni - umesto da se ogradi od kriminalaca, on ih brani.
U vezi sa ovozemaljskim i "onim drugim" sudom - pa, mislite li bismo mi, kao "nebeski narod", na ovom drugom prosli bolje od ostalih? Bolje verujte da zagrobnog zivota nema, jer ako ga ima - svi cemo zajedno goreti u paklu.

Majka

pre 18 godina

Nadam se da je galama oko ubijanja u proslim ratovima tek pocela - imamo na dusi nekoliko desetina hiljada te bi radni dan istraziocima trebao da bude 24 sata. Jos se nismo poceli ozbiljno obazirati ni na ovih par hiljada zrtava ciji su pocinioci procesuirani u Hagu pa nesto mislim da ce cela hajka za ubicama u ovom ratu prestati pre nego sto je i pocela. Toliko.

vinetu

pre 18 godina

Ljudi, zar je ovo prva stvar gde nas Slovenci tretiraju kao, blago receno, nejednake. Badava Kostunica i nejaka drzava Srbija, sve je u nama. Cesto o tome ovde pisem ali da se ponovim, ja ne kupujem njihovu robu i dobro se osecam.

Srbin

pre 18 godina

Je l' ovo neki los retro? Samo ocekujem da one dve svpske patviotske budale krenu da lupetaju *u nedostatku sefa* kako se ujaci i janezi najbolje kolju zavdjalim kasikama(u ovom slucaju lazicama/zlicama). Kakav crni bojkot robe, pa zar nas malo mrze i pljuju sirom sveta? A i taj lik iz Slovenije, pa je l' su se deca sama ubijala, je l' to bila kafanski tuca na livadi ispred neke mehane u nekom selu, ili su pucali na ljude koji su se predavali? Sta on misli da je, mudri starac duge bele brade?

ne ponovilo se

pre 18 godina

Problem je u tome sto smo mi u Srbiji ljubomorni na sve zemlje oko nas koje su zadnjih godina napredovale jer smo se mi bavili prosloscu a ne buducnoscu. Vec smo jednom zabranili Slovencima da prodaju svoju robu pocetkom 90-tih pa smo videli gde smo stigli tom politikom. Nadam se da se nece vise ponoviti.

milenko

pre 18 godina

Ne tvrdim da Slovenci nisu imali neki razlog za otcepljenje, ali su i pokazali da nisu sposobni da rešavaju državne probleme već su se našli u poziciji da budu instrumentalizovani kao glavni okidač razaranja zajednice. Svakako da u tim okolnostima moraju da rade ono što se od njih traži - uraditi takvu (ratnu) akciju posle koje nije moguć povratak nazad. Dakle, zbog toga su ubijali onu decu.

korto malteze

pre 18 godina

Slovenci se pozivaju na istragu. Da li negde postoje rezultati istrage? Zasto ne naprave site sa rezultatima istrage i tako zavrse celu pricu. Njihovo pozivanje na formu bez odgovora na kljucno pitanje - da li se desilo ono sto je prikazanona filmu - podseca na "stara" vremena. Uz to ide i blaga pretnja - hocete u EU? Eto novih glasova za radikale.

wamax

pre 18 godina

Ne razumem sta ti to znaci da se pokrene istraga u novom svetlu zbog snimka koji je prikazan. Pa covece, taj snimak postoji vec 15 godina, ne? Cinjenica je da nisu nista uradili po tom pitanju, a i nas odgovor bi trebao da bude bojkot njihovih proizvoda. Jel treba do kraja zivota da budemo u fazonu nema veze necemo da reagujemo samo da nas ne bi poistovecivali sa onim dobom. Ako ne odreagujemo, onda nemam reci, stvarno smo papani.

Natasa

pre 18 godina

Pa Vojo, nije sad rec o privredno-ekonmomskim odnosima! Zar nije trebalo ti njega da pozoves i zatrazis ponovni pretres slucaja i poziv na odgovornost! a kada se to bude resilo, onda cete da pricate o Merkatoru....Ne zanima me slovenacka roba, niti to sto ce to uticati na privrednu saradnju sa Slovenijom, ako se Srbija buni i nastavlja da istrazuje slucaj Holmec. Ne zanima me sto se Miskovic i slicni nece jos vise obogatiti ako privredni odnosi zahlade, niti mi je potrebna
slovenacka roba! meni je vaznije da se slucaj istrazi, krivci kazne, a istina izadje na svetlost dana! da pruzimo bar neku utehu porodicama ubijenih, i pokazemo da neduzne zrtve nisu zaboravljene! Vuce gde si sad?!

Rade

pre 18 godina

Kakav sarkazam visokog predstavnika jedne drzave.
Zar nije prvo trebao da izjavi saucesce porodicama te pobijene dece, da se na bilo koji nacin (makar verbalni) ogradi od zlocina i da bar deklarativno kaze kako drzava Slovenija nije mogla da kontrolise te paravojne foemacije u to vreme.
Ovako se sve svelo na telefonski razgovor a o zlocinu ni reci, kao da se nije dogodio.
U ovozemaljski sud, odavno sam izgubio poverenje (na svim meridijanima), ceka nas onaj malo tezi, a tamo ne pomaze demagogija. Jansa, Jansa ....

neutralan

pre 18 godina

"Janša kaže da takve izjave nastoje da kriminalizuju učesnike sukoba na Holmecu, iako je u vezi s tim slučajem pre nekoliko godina u Sloveniji sprovedena široka istraga koja je sumnje opovrgla." - da nisu ti momci poginuli i da nije kamerom zabelezeno to streljanje, ovo bi bilo smesno! ovako je stvarno zalosno da zalosnije ne moze biti...

Fernando

pre 18 godina

Nije mi jasno, kakve koristi ja, kao gradjanin Srbije, imam od toga da se Delta Miskovic jos vise obogati? To sto ce imati potpuni monopol na srbijanskom trzistu?! Ne verujem da mi je to bas u interesu. Zasto je patriotizam drzavna podrska interesima privatnog kapitala? Zato sto je taj kapitalista Srbin? Naci logika...

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Jedini validan politicki odgovor jeste prepustiti slucaj pravosudnim organima da obave istragu u interesu zrtava u novom svetlu koje pruza snimak ORF-a. Pored toga nikakav bojkot bilo cije robe medjusobno je neprihvatljiv, da se ne bi vracali u stara losa vremena. Pored toga Srbija bi trebalo jasno i glasno da se distancira od cele vojne akcije u Sloveniji i da svu odgovornost prepise komunistickoj diktaturi i njenim naslednicima, tome u prilog idu dokazi srpskih majki koje su upale u parlament 1991 godine kao 5. oktobra 2000, jedino sto nisu imale podrsku ni moc 1991 da zaustave krvavi pir komunistickih generala i njihovih politicara u pozadini.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Jedini validan politicki odgovor jeste prepustiti slucaj pravosudnim organima da obave istragu u interesu zrtava u novom svetlu koje pruza snimak ORF-a. Pored toga nikakav bojkot bilo cije robe medjusobno je neprihvatljiv, da se ne bi vracali u stara losa vremena. Pored toga Srbija bi trebalo jasno i glasno da se distancira od cele vojne akcije u Sloveniji i da svu odgovornost prepise komunistickoj diktaturi i njenim naslednicima, tome u prilog idu dokazi srpskih majki koje su upale u parlament 1991 godine kao 5. oktobra 2000, jedino sto nisu imale podrsku ni moc 1991 da zaustave krvavi pir komunistickih generala i njihovih politicara u pozadini.

neutralan

pre 18 godina

"Janša kaže da takve izjave nastoje da kriminalizuju učesnike sukoba na Holmecu, iako je u vezi s tim slučajem pre nekoliko godina u Sloveniji sprovedena široka istraga koja je sumnje opovrgla." - da nisu ti momci poginuli i da nije kamerom zabelezeno to streljanje, ovo bi bilo smesno! ovako je stvarno zalosno da zalosnije ne moze biti...

Rade

pre 18 godina

Kakav sarkazam visokog predstavnika jedne drzave.
Zar nije prvo trebao da izjavi saucesce porodicama te pobijene dece, da se na bilo koji nacin (makar verbalni) ogradi od zlocina i da bar deklarativno kaze kako drzava Slovenija nije mogla da kontrolise te paravojne foemacije u to vreme.
Ovako se sve svelo na telefonski razgovor a o zlocinu ni reci, kao da se nije dogodio.
U ovozemaljski sud, odavno sam izgubio poverenje (na svim meridijanima), ceka nas onaj malo tezi, a tamo ne pomaze demagogija. Jansa, Jansa ....

Fernando

pre 18 godina

Nije mi jasno, kakve koristi ja, kao gradjanin Srbije, imam od toga da se Delta Miskovic jos vise obogati? To sto ce imati potpuni monopol na srbijanskom trzistu?! Ne verujem da mi je to bas u interesu. Zasto je patriotizam drzavna podrska interesima privatnog kapitala? Zato sto je taj kapitalista Srbin? Naci logika...

wamax

pre 18 godina

Ne razumem sta ti to znaci da se pokrene istraga u novom svetlu zbog snimka koji je prikazan. Pa covece, taj snimak postoji vec 15 godina, ne? Cinjenica je da nisu nista uradili po tom pitanju, a i nas odgovor bi trebao da bude bojkot njihovih proizvoda. Jel treba do kraja zivota da budemo u fazonu nema veze necemo da reagujemo samo da nas ne bi poistovecivali sa onim dobom. Ako ne odreagujemo, onda nemam reci, stvarno smo papani.

Natasa

pre 18 godina

Pa Vojo, nije sad rec o privredno-ekonmomskim odnosima! Zar nije trebalo ti njega da pozoves i zatrazis ponovni pretres slucaja i poziv na odgovornost! a kada se to bude resilo, onda cete da pricate o Merkatoru....Ne zanima me slovenacka roba, niti to sto ce to uticati na privrednu saradnju sa Slovenijom, ako se Srbija buni i nastavlja da istrazuje slucaj Holmec. Ne zanima me sto se Miskovic i slicni nece jos vise obogatiti ako privredni odnosi zahlade, niti mi je potrebna
slovenacka roba! meni je vaznije da se slucaj istrazi, krivci kazne, a istina izadje na svetlost dana! da pruzimo bar neku utehu porodicama ubijenih, i pokazemo da neduzne zrtve nisu zaboravljene! Vuce gde si sad?!

ne ponovilo se

pre 18 godina

Problem je u tome sto smo mi u Srbiji ljubomorni na sve zemlje oko nas koje su zadnjih godina napredovale jer smo se mi bavili prosloscu a ne buducnoscu. Vec smo jednom zabranili Slovencima da prodaju svoju robu pocetkom 90-tih pa smo videli gde smo stigli tom politikom. Nadam se da se nece vise ponoviti.

korto malteze

pre 18 godina

Slovenci se pozivaju na istragu. Da li negde postoje rezultati istrage? Zasto ne naprave site sa rezultatima istrage i tako zavrse celu pricu. Njihovo pozivanje na formu bez odgovora na kljucno pitanje - da li se desilo ono sto je prikazanona filmu - podseca na "stara" vremena. Uz to ide i blaga pretnja - hocete u EU? Eto novih glasova za radikale.

milenko

pre 18 godina

Ne tvrdim da Slovenci nisu imali neki razlog za otcepljenje, ali su i pokazali da nisu sposobni da rešavaju državne probleme već su se našli u poziciji da budu instrumentalizovani kao glavni okidač razaranja zajednice. Svakako da u tim okolnostima moraju da rade ono što se od njih traži - uraditi takvu (ratnu) akciju posle koje nije moguć povratak nazad. Dakle, zbog toga su ubijali onu decu.

Srbin

pre 18 godina

Je l' ovo neki los retro? Samo ocekujem da one dve svpske patviotske budale krenu da lupetaju *u nedostatku sefa* kako se ujaci i janezi najbolje kolju zavdjalim kasikama(u ovom slucaju lazicama/zlicama). Kakav crni bojkot robe, pa zar nas malo mrze i pljuju sirom sveta? A i taj lik iz Slovenije, pa je l' su se deca sama ubijala, je l' to bila kafanski tuca na livadi ispred neke mehane u nekom selu, ili su pucali na ljude koji su se predavali? Sta on misli da je, mudri starac duge bele brade?

Pera

pre 18 godina

Izgleda da gospodin Janša veoma dobro zna da su poginuli pripadnici JNA u tom momentu bili pripadnici regularne vojske medjunarodno priznate države. Slovenečka TO u tom trenutku nije bila regularna armija već paravojna organizacija. Svako krsenje ženevske konvencije kao sto je ubijanje vojnika koji su se predali potpada pod kategoriju ratnog zločina.

Majka

pre 18 godina

Nadam se da je galama oko ubijanja u proslim ratovima tek pocela - imamo na dusi nekoliko desetina hiljada te bi radni dan istraziocima trebao da bude 24 sata. Jos se nismo poceli ozbiljno obazirati ni na ovih par hiljada zrtava ciji su pocinioci procesuirani u Hagu pa nesto mislim da ce cela hajka za ubicama u ovom ratu prestati pre nego sto je i pocela. Toliko.

Burn in hell

pre 18 godina

Slucaj treba prepustiti sudstvu, a ne prepucavati se po stampi. Krivce treba kazniti, a ne pretiti celoj drzavi i narodu, a pogotovo ne bojkotom robe, jer uopste nismo u poziciji da bilo koga bojkotujemo i ucenjujemo. Setite se kakva je lavina nemilih dogadjaja pokrenuta kada smo to prosli put uradili.
Sto se tice Janse - ni oni nije bolji od ostalih politicara u regionu i radi upravo isto sto i oni - umesto da se ogradi od kriminalaca, on ih brani.
U vezi sa ovozemaljskim i "onim drugim" sudom - pa, mislite li bismo mi, kao "nebeski narod", na ovom drugom prosli bolje od ostalih? Bolje verujte da zagrobnog zivota nema, jer ako ga ima - svi cemo zajedno goreti u paklu.

Cika Sava

pre 18 godina

Gospodin Jansa je ispoljio veliku dozu drskosti, koja mu nikada nije nedostajala. Pokazao je da, jos uvek, nije naucio kako jedan drzavnik treba da se ponassa i kako da govori. Podsetio me je na 'naseg' g.Vucica iz SRS.

Mario

pre 18 godina

Zabavno mi je gledati kako Slovenci poriču kamerom snimljen zločin koje su počinile njihove paravojske. Ne podsećaju li vas na Srbe, zbog kojih (i od kojih) su tako zdušno hteli pobeći iz SFRJ, i sa kojima žele da imaju što je moguće manje zajedničkog?

Igor Novi Beograd

pre 18 godina

Da li je u Sloveniji i u EU običaj da se premijer meša u rad sudova. Neka mu Koštunica odgovori da se u Srbiji zalažemo da sud samostalno radi i da on ne treba da to krši.

D.Karpovic

pre 18 godina

U celi slučaj je Janša umešan. On je komandovao jedinicama odgovornim za zločine. Sada preti da to nitko ne smije istraživati ili će Srbiji praviti prepreke.

Slobodan

pre 18 godina

Kakvo licimierstvo. Ako citamo izmedju redova to znaci da mi trebamo da odustanemo od pravnog gonjenja ovog zlocina a oni ce nam pomoci da udjemo u EU.

vinetu

pre 18 godina

Ljudi, zar je ovo prva stvar gde nas Slovenci tretiraju kao, blago receno, nejednake. Badava Kostunica i nejaka drzava Srbija, sve je u nama. Cesto o tome ovde pisem ali da se ponovim, ja ne kupujem njihovu robu i dobro se osecam.

nezaboravljeni

pre 18 godina

Da, da, to isto misle i svi haski optuzenici:"Hajde da ne kopamo po proslosti narocito ako smo licno umesani!". Nesto se Jansa mnooogo uzbudjuje po pitanju Holmeca. Ne znam sto bi mi bojkotovali bilo sta od robe ako ima zadovoljavajuci kvalitet i cenu. A sto se njihove istrage tice, gde su tu bili nezavisni istrazitelji koji nisu iz Slovenije tj. pod uticajem lokalne vlasti? Sta tu ima sporno da se jedan sumnjiv snimak ispita makar to uradili i novinari vodeci se logikom istrazivackog novinarstva. Ako mene pitate voleo bih da znam kakva je sudbina momaka sa snimka. Kad ste nam to pustili onda nam dajte i resenje zagonetke. Imamo pravo na to.

Ivan

pre 18 godina

Dešava se to na što sam upozorio več nekoliko puta, stvara se mržnja među narodima. Šta je bilo na Holmecu su Slovenački organi pretražili. Ako se ne veruje tužilaštvu Slovenije treba za to imati neke dokaze koje tužilaštvo tada nije imalo da pokrene postupak do kraja. Ovaj film se nije tajio nego se je više puta prikazivao na Slo TV. Ubistvo su demantirali oficir i vojnici JNA ali Srbi očigledno neče slušati ni svojih. Blokada slovenačkih proizvoda itd... pa može pa da na kraju izpadne još veča razlika između država. Nije problem, da stvar razišče srbsko tužilaštvo problem je mržnji koja se je proširila po Srbskim novinama napram Slovenaca.

Samo Pravda

pre 18 godina

Ovo je prijetnja od strane Slovenije .Jansa samo sto ne kaze" Ako nastavite da cackate po ovom slucaju, mi cemo vas sacekati kod prijemau EU".Medjutim, mora se znati istina o tom slucaju. Slovenci hoce da precute slucaj sto im je u interesu. Majke i ocevi ubijenih vojnika hoce pravdu. Pravdu hoce i svaki posteni Slovenac ili Srbin. Snimak ubijenih muslimana je obisao svijet, ali sa pravom. Srbija i Grna Gora moraju naci nacina da i ovaj snimak obidje svijet. Neka se zna istina, a postoje sudovi i iznad slovenackih. Ovim ne zelim da prejudiciram bilo kakvu osudu bilo koga. Ipak se mora postici pravda za svakoga. Razlog zasto ne vjerujem Slovencima, uvijek, je zbog licnog iskustva. Par dana prije nego sto su slovenacki teritorijalci pobili vojnike JNA, bio sam sa grupom jugoslovenskih privrednika u Njemackoj(vjerovatno zadnja zajednicka grupa) i predstanica Slovenije je pred 50 ljudi uzbudjeno , sa suzama na ocima izjavila: "JNA bombarduje Ljubljanu". Ja sam samo rekao " Ne vjerujem.".Na zadnjoj zajednickoj veceri ove delegacije slovenka je pocela pjesmu: "Od Vardara pa do Triglava". Svi smo je prihvatili i pjevali, osim predstavnika Hrvatske, koji su "imali probleme sa grlom". Kad sam se vratio u Jugoslaviju ispostavilo se da je slovenka samo sirila propagandu, ili je bila izmanipulisana?. Kako sad da vjerujem da su Slovenci postovali zakone ratnog fer-pleja?.

Mashinovodja

pre 18 godina

Srbi su baš zapeli da Slovencima pokvare ono tako uzvišeno i plemenito mišljenje koje oni imaju o svom "oslobodilačkom ratu". Nažalost, braćo Slovenci, ako se malo zagrebe, svakome na ovim prostorima nađe se veći ili manji broj kostura u ormanu, čak i vama.
U Sloveniji je nesporno bilo ratnih zločina, iz prostog razloga što ih ima u SVAKOM ratu. Nema čistog i plemenitog rata, bez ikakvog zločina. Jedini problem je to što zločine priznaju samo poraženi, pobednici nikad.
U svakoj ljudskoj zajednici postoje monstrumi kojima je rat odlična prilika da nekažnjeno ispolje svoje bolesne sadističke nagone. Indikativna je priča o snajperisti koji je pucao na vojnike samo da bi kolegama pokazao koliko on dobro gađa, ili priča o ranjenicima koju su namerno pušteni da iskrvare. To znam od ljudi iz Kliničkog centra Ljubljana.
Naravno, Slovenci su počinili neuporedivo manji broj ratnih zločina nego Srbi kasnije, ali ne zato što su Slovenci bolji i plemenitiji ljudi od Srba, već samo zato što je rat tamo trajao neuporedivo kreće nego na južnijim područjima. Vrlo brzo se uspostavila nova slovenačka država koja je uvela red i obuzdala razne svoje "heroje". Srbija to nije htela, a zatim više nije ni mogla da učini.

bojkot!

pre 18 godina

Ko bojkotuje slovenacku robu? Ja ne!
Ali ono sto bojkotujem su Jansine izjave tipa "to sto vidite nije to sto vidite, verujte meni , ja sam time komandaovao itd".
Ono sto bojkotujem u vezi Slovenije je isto ono sto bojkotujem u vezi Srbije - odbijanje da se stvari nazovu svojim imenom, da se zlocin osudi a krivci kazne. onaj koga bojkotujem, iz istih razloga zbog kojih sam bio protiv Slobodana Milosevica a danas protiv radikala, je Janez Jansa.

Superhik

pre 18 godina

Ne znam sta se zaista desilo u Sloveniji 1991, ali znam da Kostunica zivi ne u 1991. godini, nego u devetnaestom veku. Traziti od jednog takvog, sa srednjevekovnim poimanjem nacionalnog interesa da ostavi prosla vremena iza sebe, ima smisla koliko i ocekivati od pingvina da zivi u Sahari.

Žrtva

pre 18 godina

Sve su ovo prljave političke igre i vađenje zeca iz rukava onda kada neko od toga ima lični interes.U ratovima na teritoriji ex Yu je stradalo preko 200 000 ljudi, a do sada smo videli snimke stradanja nekolocine bosnjaka i tri vojnika što čini 0,005% ukupnih žrtava.Jadno je i patetično korištenje ovog snimka u političke svrhe, jer i ti ljudi imaju svoje porodice pa pitajte njih kako se osećaju sad kada im neko opet kopa po ranama.

NN

pre 18 godina

Kao prvo, nije Srbija ponovo potegla ovo pitanje (iako je trebalo da bude tako), već slovenački Helsinški odbor (odnosno monitor). Drugo, iz "pijeteta prema poginulima" se ne prelazi preko zločina već se oni istražuju a krivci se kažnjavaju. Nama je to (kolektivno) došlo odakle treba u glavu ali izgleda Slovencima nije - mislili su da su se vrlo jeftino izvukli iz građanskog rata kojeg su započeli. Nećemo da mrzimo sve Slovence zbog tog zločina, kao što očekujemo da niko ne mrzi sve Srbe zbog zločina koje su Srbi činili. Što se bojkota slovenačke robe tiče, država Srbija s tim nema veze već Mišković (a država Srbija je kriva što je taj Mišković monopolista u sferi trgovine u Srbiji, no direktno niko iz Vlade se sigurno ne zalaže za bojkot slovenačke robe).

gastarbajter

pre 18 godina

Mene jedino zanima sta je njemu odgovorio Kostunica i zasto se tim povodom neki od postojecih hiljada, cini se, portparola ne oglasava...

Lala iz Banata

pre 18 godina

Jedan od trojice poginulih mladića je iz mog kraja. Njihovim roditeljima su javili da im je sin poginuo negde u Sloveniji. Zamislite kako su se osećali ti ljudi kada su, posle 15 godina, videli smrt svog deteta na televiziji.
Istina mora izaći na videlo. I Slovenci kao i Srbi, Hrvati, Bošnjaci imaju ratne zločince među svojima, koje treba predati u ruke sudu. Među prvima je upravo Janša, komandant njihovih oružanih snaga u tom sukobu. Zbog toga se i dešava cela ova priča sa telefonskim razgovorima...
Najbitnije je da, ako ni zbog čega drugog, onda zbog tih 18-godišnjih mladića koji su ni krivi ni dužni izgubili glavu, svi odgovorni odgovaraju, ali se ovaj slučaj NESME zloupotrebiti u dnevno-političke svrhe, kao što je kupovina Merkatora, politički marketing i slično. Kako na slovenačkoj, tako i na srpskoj strani. Da ne govorim tek o Koštuničinom i Miškovićevom licemerju...

Realno

pre 18 godina

DOSTA je vise bilo mesanja baba i zaba! Samo gubimo vreme, glupiramo se pred celim svetom i ponovo ceprkamo po zemlji trazeci ratne sekire koje smo taman zakopali! Naravno da Srbija ne treba da bojkotuje niciju robu, a jos manje da poziva na javni linc cele jedne nacije zbog necega sto su uradili pojedini zlocinci sa imenom i prezimenom, koji slucajno pripadaju toj naciji. Ali isto tako treba, naravno, da insistira da se ovaj stravican zlocin ponovo istrazi i da se svi krivci (direktni i oni koji su imali komandnu odgovornost) izvedu pred lice pravde. Postoje redovni sudovi, srpski i slovenacki, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, Medjunarodni sud pravde u Hagu, Tribunal za bivsu Jugoslaviju (takodje u Hagu) i Medjunarodni krivicni sud (opet u Hagu). Nasa drzava je priznala sve navedene institucije i stoga ima pravo da koristi njihove usluge da bi ostvarila svoja prava, zastitila svoje gradjane i dobila moralno i/ili materijalno obestecenje za zrtve. Ne radi se tu ni o kakvoj osveti crvene vestice, mrznji prema ovom ili onom narodu, pokusaju da se ozive neka mracna vremena itd. Ne! Rec je samo o pravu, pravdi i moralnoj obavezi prema porodicama zrtava i to ne treba mesati sa kapitalom, privredom, finansijskim tokovima i drugim vidovima poslovanja. Sto rekla nasa pravoslavna braca Grci: ljubav je za ljubav, ali sir je za pare! Treba malo i od njih nesto da naucimo.

Kovač S. Yugović

pre 18 godina

Господине Јанша, није тачно да је бојкот нечије робе део прошлих времена. То раде све савремене економије (нпр. америчка, француска). Ја, на пример, баш због будућих времена (српских, наравно) не купујем словеначку робу. И то је ваљда моје легитимно грађанско право. Или Ви мислите да није. У том Вашем западњачком праву је, нпр., нормално да Немци заштите име Шљивовица и да је продају по Свету, а Ви се буните што би неки Срби бојкотовали Вашу робу. У том Вашем демократском свету је такође нормално и да уцењујете премијера једне земље - јер га, наводно, нећете подржати код пријема у ЕЗ. А србијански сељак, који још увек има право да гласа у овој земљи, рекао би Вам и ово: Ако ви, којима су Срби два пута стварали државу, треба да нас уведете у Европу, та нам Европа треба таман колико сада ви и Ваши производи.

ni po babu, ni po stricevima

pre 18 godina

Prvo, ovaj slucaj ne spada u "stara vremena", nego naprotiv u novu eru, gde bi se napokon kaznjavali i zlocini pocinjeni od suprotne strane.
Drugo, ne vidim da je interes Srbije da omoguci prodaju Slovenacke robe. Na nase trziste treba da imaju pristup svi, po trzisnim principima, ne po diplomatskim.
Trece, slucaj treba biti resavan sudskim putem, a ne medijskim niti diplomatskim.
Cetvrto, put Srbije ka EU, sigurno nece biti ometen u slucaju kaznjavanja slovenackih zlocina.

jaka

pre 18 godina

Vec vise puta sam napisao da je rat u Sloveniji bio odbrambeni rat, tada vec rat protiv okupatorske vojske . Da li neke koji redovno pljuju po drugima treba podsetiti da je ondasnja armja napala Sloveniju posle 6 meseci od njene nezavisnosti (25.12.90 ). Zao mi je svakog regruta tako JNA tako i palih Slovenaca ali prave krivce treba traziti u ondasnjoj vojnoj i politickoj vrhuski, generalima Adžiću , Kadijeviću etc koji su javno , preko TV i medija pretili a onda i izvrsili uzasan napad na Sloveniju , tenkovima gazili civile i gradove , avionima granatirali neduzne ljude a pri tome upotrebili mlade vojnike, koji neki od njih nisu ni znali sta rade . Oni koji tako pljuju po Sloveniji, kojima je Slovenija kriva za sve probleme proslog stoleca ( i sada ) neka se sete da je Slovenija bila protiv rata , da je bila za konfederativni sistem, kojoj je bilo dosta komande iz Beograda , koja je bila decenijama tolerantna vise nego sto je to bilo potrebno i na kraju koja je izabrala vec onda legitiimno pravo za odcepljenje . Sta je posle toga ( i pre toga ) napravio Milosevic i JNA vidi se po dogadjajima i mrtvima u proteklim ratovima u Slo , Hravtskoj , Bosni i Kosovu . Dakle svi ratovi su se dogodili izvan Srbije ali sa ucescem srbske vojske u glavnini . Savet od svih dobronamernih ljudi iz celog sveta pa i Slovenije je da okrenete buducnosti i da tome gradite svoju prepoznatljivost u svetu a ne da sve gradite na proslosti, izgubljenim bitkama a nikad iz njh nista ne naucite.

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Bravo Janez, ti bas umes da pogodis u zicku. Vidi se da poznajes Srbe i njihov mentalitet. Ovim si napravio antireklamu za svoju zemlju. Umesto da cutite i kaznite svoje zlocince, vi... Servirate red arogancije, red pretnje... Lepo. Srbija (tj. trgovinske kuce) nece bojkotovati niciju robu, pa ni slovenacku, ali mozda ce je bojkotovati gradjani Srbije... Evo recimo, ja cu je bojkotovati, od danas, nakon citanja ove vesti, iako mi to nikada ranije nije padalo na pamet. Moje licno i demokratsko pravo.

npb

pre 18 godina

Pa dobro, 'ajde da se, kao, foliramo i igramo svetske diplomatije gde je, kao, Slovenija pojam demokratije. Njihovi meci i streljanja 91-e su "opravdani", jer je izvrsena agresija do zuba naoruzanih 19-godisnjaka. To je ista ona Slovenija koja je sasvim slucajno iz registra izbrisala 18,000 svojih gradjana. Potkralo im se, nije bilo namere.
S druge strane, mocna i demokratska Srbija gde se, u skladu s jatacko-pokornickim mentalitetom mnogih njenig sugradjana, "navija" da oni koji su dosli do para koje su nekad bile drustvene/drzavne, dobiju nekakav Merkator.
Balkanska posla.

Banat

pre 18 godina

Slovenija je mozda u boljoj situaciji od Srbije ali su oni buranija u EU. Ako Francuska i Nemacka zele Srbiju u EU (a skorasnje izjave zvanicnika potvrdjuju da je to vrlo izvesno), tome ima da se povinuju sve druge drzave (ukljucujuci i Britaniju). Francuska i Nemacka su stvorile EU i vec 56 godina vode glavnu rec. Znam da je potrebna jednoglasnost pri prijemu novih clanova ali Pariz i Berlin imaju toliko jak uticaj da ja cisto sumnjam da ce nam jedna Slovenija praviti bilo kakve probleme. Toliko.

Janez

pre 18 godina

Čitajuči komentare imam dojam, da je više Srbina živjelo u Ljubljani nego Slovenaca i da svi sve znaju, bilo oko događaja u Klinićkom cntru ili drugdje.
Neka srbijanski pravosudni organi zatraže originalne snimke od strane ORF direktno iz Austrije i saslušaju snimatelja te novinara koji su to snimili a ne, da se prave politićke mangupe po staroj komunjarskoj maniri.

Boki ES

pre 18 godina

Jel' to onaj isti Janez Jansa koji je komandovao T Odbranom koja je napala JNA? Zbog toga nije ni cudo sto se uplasio da se istrazi do kraja slucaj Holmec ,inace jednoj takvoj demokratskoj drzavi i clanici EU treba da bude u interesu da se kazne eventualni ratni zlocinci.Nesto tu opasno smrdi.Ne treba uopste da se uzbudjujemo sto nas Slovenija nece podrzati pri ulasku u EU .Taj proces je stvar ekonomskog interesa svih clanica EU a ne male Slovenije koja tvrdi svoj interes na Balkanu.

Ne kupujem

pre 18 godina

Jansa ima svoju suverenu drzavu koja je clanica EU. Trabao bi da ima i ogromno trziste Evrope. Medjutim, njemu je veoma stalo do srpskog trzista, jer na onom drugom nema narocitog uspeha. Veoma je poznat slovenacki povlasceni ekonomski status odnosno monopol u bivsoj SFRJ. Tada sam u nedostatku drugih proizvoda, morao da kupujem slovenacke. Danas ne moram.
Mislio sam da je sa inicijatorima rasturanja zajednicke drzave prica zavrsena, po gotovu sto nismo ni geografski bliske komsije. Medjutim, oni bi i dalje zeleli da nam budu ekonomska imperijalna sila.
U isto vreme slovenacki politicari prednjace u prejudiciranju resenja za Kosovo, protiv srpskih interesa. Slucaj ubijanja srpskih vojnika u sukobu kojim je rukovodio Jansa treba da bude predmet neutralnog suda.

Zeljko

pre 18 godina

Ne razumem zašto građani Srbije jednom ne mogu da budu solidarni i to da pokažu. Svi, ali SVI okolni narodi su uvek bili solidarni (čak i kada se radilo o ratnim zločinima koje su njihove vojne, paravojne i kakve već formacije počinili). Treba bojkotovati njihovu robu i pokazati da ne trpimo duple standarde. Iskreno, meni su Slovenci kao i bilo koja druga nacija u Evropi: dobrodosli ali stranci.Nema tu mržnje niti diskriminacije, jednostavno pokazati da građani Srbije ne trpe da ih neko maltretira ako hoće da otvore svoje firme npr. u Sloveniji i da imbecilni izgovori o ''pijetetu prema mrtvima'' ne piju vodu u ovoj državi. Ako nam je premijer većinu vremena neobavešten i po nekim pitanjima ''nejak'', možemo pokazati da kao nacija imamo čvrste stavove i da ih treba poštovati.Jeste da zaostajemo za Zapadnim svetom ali nismo niti juče rođeni.

Ivan L.

pre 18 godina

Posto od Slovenije izgleda nema vajde da resi ova ubistva,mislim da je najpametnije da roditelji ubijenih momaka tuze Sloveniju na medjunarodnom sudu pravde,a da pritom dobiju svu mogucu pomoc nase drzave,tj. novcanu i pravnu. Ipak su ubijeni bili drzavljani Srbije i ne treba niko da se pravi lud po tom pitanju.Ako ima pravde,Slovenija ce izgubiti spor jer je na snimku sve ocigledno,a to je da su ubijeni nenaoruzani vojnici sa istaknutom belom zastavom.Malo bolje upuceni u pravo znaju sta to znaci i tu nikakvog muvanja,izvranja ne moze i nesme biti.Naravno dobra presuda u korist roditelja nece vratiti njihovu decu,ali ce im svakako biti koliko,toliko lakse.Ukoliko presuda ne bi bila u korist roditelja,onda treba ici drugim sredstvima.Zlocin je zlocin !!!

white house blues

pre 18 godina

bojkot necije robe ne spada u prosla vremena. naprotiv, u pitanju je jedno od najefikasnijih politickih oruzja americke spoljne politike od 1945. do danas. drugim recima, sankcije. koje smo mi zbog zlocina vrsenih u nase ime tako dugo osecali na svojoj kozi. daklen dokle god Slovenija ne osudi zlocine ucinjene u njeno ime ne vidim ni jedan razlog da se bojkot njene robe smatra praksom iz proslih vremena.

Maca

pre 18 godina

Naravno da treba da procesuiraju ako nisu, treba da se ugladaju na nas-kada se pojavi snimak ili
hladnjace onda se mora-ostalo pojela maca.

vaga

pre 18 godina

Treba se angazovati za istinom ako postoji slutnja da su prekrseni zakoni ratovanja. To stoji. Isto tako stoji da su nas Kostunica i Milosevic ogadili svetskoj diplomatiji (osim naravno (Belo)Ruskoj) i da nicim nisu stvorili uslove da se glas Srbije postuje.

Ivan Toronto

pre 18 godina

Nadam se da mu je Kostunica izrazio protest u vezi slovenackog mesanja i odredjivanja kakav treba da bude ishod pregovora o statusu Kosova.

P. Filimonovic

pre 18 godina

Stvarno su pametmi ovi Slovenci. Traze od nas da zaboravimo Holmec, traze da priznamo nezavisnost Kosova,traze da kupujemo njihovu robu, prete nam ulaskom u EU - oni stvarno misle da su sada neka velika svetska sila. Sacuvaj Boze!

bojkot po trzistnom principu

pre 18 godina

Ne vidim otkud Jansi prava da komentarise nase odluke o bojkotu ili ne, vise nismo u nekoj zajednici da bi mi njima morali da polazemo neke racune. Ako im se ne svidja nase trziste mogu slobodno da traze nova. Ionako su previse lako usli ponovo na srpsko trziste zato sto Srbi imaju kratko pamcenje.

Novosadjanin

pre 18 godina

Nema nikakve potrebe za bojkotom Slovenacke robe zbok nekoga snimka, preziveli smo bombardovanje USA & UK pa niko ne bojkotuje njihovu robu! Umesto da nekoga bojkotujemo a druge da povladjujemo, bolje da sto cesce kupujemo domacu robu i domace proizvode, tako je bar galsio slogan Ministarstva za trgovinu pre neku godniu. Medjutim i taj slogan je sada izlisan, sta je domaca roba??? Mlekare kupio Salford, pivare Holandjani, Nemci..., vodu Coca-Cola, hemiju Henkel ..... tako da nam ostane da kupujemo KAJMAK on se nece prodati ni po kojoj ceni (ili nece da ga kupe, ne odgovaraju im bakterije :) ).

Aca-Miami

pre 18 godina

Pravda treba da je jednaka za sve a ne samo za neke.
Otvoreno trziste treba da bude za obe drzave a ne samo u korist jedne a ne stetu druge.
Zakon je jednak za sve!

Profesor Vojnovic

pre 18 godina

Jos jedan dokaz da je priznanje zlocina dugotrajan i bolan proces. Hrvati jos poricu da se odigrao Jasenovac i umanjuju broj zrtava. Turci i posle sto godina nepriznaju masakar nad Jermenima. A evo sad i Slovenci ne mogu da podnesu cinjenicu da su ubili trojicu nenaoruzanih vojnika. Jedino ne razumem zasto su se svi okomili na Srbe da preko noci priznaju svoje zlocine.

Sasa

pre 18 godina

Mozda to i jeste bio napad na Sloveniju kako neko rece u komentarima sest meseci nakon njenog otcepljenja. Ali ubice su pucale i ubile trojicu NENAORUZANIH vojnika i to je ratni zlocin i zbog njega se mora odgovarati!

Mirko Kostic

pre 18 godina

Ko je mogao da montira materijal sem Austrijanaca? A sto bi oni to cinili kada su godinama pomagali Sloveniju i zalagali se za njeno otcepljenje?

*bane*

pre 18 godina

*Zašto bi se Janša nervirao oko toga i bežao od celog slučaja ako nije kriv. On je Čovek koji je direktno počeo "Slovenačku stvar" po dolasku Miloševića na vlast 87.god. Mi smo tako trebali da brinemo za "Našu stvar" i naše interese i da prihvatimo Konfederaciju i sa Hravatima, pa ne bi bilo ratova a ako bi bilo nešto , to bi samo bile pojedinačne i sporadične situacije. Glupo mi izgleda i polemika sa Slovencima, sada posle toliko vremena, a ne izgleda mi glupo kada Janša zove telefonom Koštunicu i ovaj se "prima" na priču!! Tu mi ni Voja nije čist!?

Boban

pre 18 godina

Ma nema razgovora: Srbija treba da insistira na slucaju kako god se vec zove. Da se to istrazi do kraja. Slovenacki sarkazam je odavno poznat ali se u Srbiji promenila klima - nije to ona ista drzava sa kojom moze tako lako da se igra. Zapamtite jos nesto, Slovenci su poceli pricu oko merkatora, sada oni pocinju pricu oko ovog slucaja...pustimo ih lepo da pricaju a mi neka radimo svoj posao. Na kraju, Gospod je tu i sve ce na kraju biti volja Bozija. Blagoslov svima.

Niko

pre 18 godina

Šta se vidi na snmku? Ništa. Vidi se da netko puca i da se trije pripadnici JNA sklone... Ja ovde ne vidim zločina. I neki pripadnici JNA kažu da nitko nije bio ubijen.

Niko

pre 18 godina

Šta se vidi na snmku? Ništa. Vidi se da netko puca i da se trije pripadnici JNA sklone... Ja ovde ne vidim zločina. I neki pripadnici JNA kažu da nitko nije bio ubijen.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Jedini validan politicki odgovor jeste prepustiti slucaj pravosudnim organima da obave istragu u interesu zrtava u novom svetlu koje pruza snimak ORF-a. Pored toga nikakav bojkot bilo cije robe medjusobno je neprihvatljiv, da se ne bi vracali u stara losa vremena. Pored toga Srbija bi trebalo jasno i glasno da se distancira od cele vojne akcije u Sloveniji i da svu odgovornost prepise komunistickoj diktaturi i njenim naslednicima, tome u prilog idu dokazi srpskih majki koje su upale u parlament 1991 godine kao 5. oktobra 2000, jedino sto nisu imale podrsku ni moc 1991 da zaustave krvavi pir komunistickih generala i njihovih politicara u pozadini.

neutralan

pre 18 godina

"Janša kaže da takve izjave nastoje da kriminalizuju učesnike sukoba na Holmecu, iako je u vezi s tim slučajem pre nekoliko godina u Sloveniji sprovedena široka istraga koja je sumnje opovrgla." - da nisu ti momci poginuli i da nije kamerom zabelezeno to streljanje, ovo bi bilo smesno! ovako je stvarno zalosno da zalosnije ne moze biti...

Rade

pre 18 godina

Kakav sarkazam visokog predstavnika jedne drzave.
Zar nije prvo trebao da izjavi saucesce porodicama te pobijene dece, da se na bilo koji nacin (makar verbalni) ogradi od zlocina i da bar deklarativno kaze kako drzava Slovenija nije mogla da kontrolise te paravojne foemacije u to vreme.
Ovako se sve svelo na telefonski razgovor a o zlocinu ni reci, kao da se nije dogodio.
U ovozemaljski sud, odavno sam izgubio poverenje (na svim meridijanima), ceka nas onaj malo tezi, a tamo ne pomaze demagogija. Jansa, Jansa ....

Fernando

pre 18 godina

Nije mi jasno, kakve koristi ja, kao gradjanin Srbije, imam od toga da se Delta Miskovic jos vise obogati? To sto ce imati potpuni monopol na srbijanskom trzistu?! Ne verujem da mi je to bas u interesu. Zasto je patriotizam drzavna podrska interesima privatnog kapitala? Zato sto je taj kapitalista Srbin? Naci logika...

wamax

pre 18 godina

Ne razumem sta ti to znaci da se pokrene istraga u novom svetlu zbog snimka koji je prikazan. Pa covece, taj snimak postoji vec 15 godina, ne? Cinjenica je da nisu nista uradili po tom pitanju, a i nas odgovor bi trebao da bude bojkot njihovih proizvoda. Jel treba do kraja zivota da budemo u fazonu nema veze necemo da reagujemo samo da nas ne bi poistovecivali sa onim dobom. Ako ne odreagujemo, onda nemam reci, stvarno smo papani.

Natasa

pre 18 godina

Pa Vojo, nije sad rec o privredno-ekonmomskim odnosima! Zar nije trebalo ti njega da pozoves i zatrazis ponovni pretres slucaja i poziv na odgovornost! a kada se to bude resilo, onda cete da pricate o Merkatoru....Ne zanima me slovenacka roba, niti to sto ce to uticati na privrednu saradnju sa Slovenijom, ako se Srbija buni i nastavlja da istrazuje slucaj Holmec. Ne zanima me sto se Miskovic i slicni nece jos vise obogatiti ako privredni odnosi zahlade, niti mi je potrebna
slovenacka roba! meni je vaznije da se slucaj istrazi, krivci kazne, a istina izadje na svetlost dana! da pruzimo bar neku utehu porodicama ubijenih, i pokazemo da neduzne zrtve nisu zaboravljene! Vuce gde si sad?!

ne ponovilo se

pre 18 godina

Problem je u tome sto smo mi u Srbiji ljubomorni na sve zemlje oko nas koje su zadnjih godina napredovale jer smo se mi bavili prosloscu a ne buducnoscu. Vec smo jednom zabranili Slovencima da prodaju svoju robu pocetkom 90-tih pa smo videli gde smo stigli tom politikom. Nadam se da se nece vise ponoviti.

korto malteze

pre 18 godina

Slovenci se pozivaju na istragu. Da li negde postoje rezultati istrage? Zasto ne naprave site sa rezultatima istrage i tako zavrse celu pricu. Njihovo pozivanje na formu bez odgovora na kljucno pitanje - da li se desilo ono sto je prikazanona filmu - podseca na "stara" vremena. Uz to ide i blaga pretnja - hocete u EU? Eto novih glasova za radikale.

milenko

pre 18 godina

Ne tvrdim da Slovenci nisu imali neki razlog za otcepljenje, ali su i pokazali da nisu sposobni da rešavaju državne probleme već su se našli u poziciji da budu instrumentalizovani kao glavni okidač razaranja zajednice. Svakako da u tim okolnostima moraju da rade ono što se od njih traži - uraditi takvu (ratnu) akciju posle koje nije moguć povratak nazad. Dakle, zbog toga su ubijali onu decu.

Srbin

pre 18 godina

Je l' ovo neki los retro? Samo ocekujem da one dve svpske patviotske budale krenu da lupetaju *u nedostatku sefa* kako se ujaci i janezi najbolje kolju zavdjalim kasikama(u ovom slucaju lazicama/zlicama). Kakav crni bojkot robe, pa zar nas malo mrze i pljuju sirom sveta? A i taj lik iz Slovenije, pa je l' su se deca sama ubijala, je l' to bila kafanski tuca na livadi ispred neke mehane u nekom selu, ili su pucali na ljude koji su se predavali? Sta on misli da je, mudri starac duge bele brade?

Pera

pre 18 godina

Izgleda da gospodin Janša veoma dobro zna da su poginuli pripadnici JNA u tom momentu bili pripadnici regularne vojske medjunarodno priznate države. Slovenečka TO u tom trenutku nije bila regularna armija već paravojna organizacija. Svako krsenje ženevske konvencije kao sto je ubijanje vojnika koji su se predali potpada pod kategoriju ratnog zločina.

Majka

pre 18 godina

Nadam se da je galama oko ubijanja u proslim ratovima tek pocela - imamo na dusi nekoliko desetina hiljada te bi radni dan istraziocima trebao da bude 24 sata. Jos se nismo poceli ozbiljno obazirati ni na ovih par hiljada zrtava ciji su pocinioci procesuirani u Hagu pa nesto mislim da ce cela hajka za ubicama u ovom ratu prestati pre nego sto je i pocela. Toliko.

Burn in hell

pre 18 godina

Slucaj treba prepustiti sudstvu, a ne prepucavati se po stampi. Krivce treba kazniti, a ne pretiti celoj drzavi i narodu, a pogotovo ne bojkotom robe, jer uopste nismo u poziciji da bilo koga bojkotujemo i ucenjujemo. Setite se kakva je lavina nemilih dogadjaja pokrenuta kada smo to prosli put uradili.
Sto se tice Janse - ni oni nije bolji od ostalih politicara u regionu i radi upravo isto sto i oni - umesto da se ogradi od kriminalaca, on ih brani.
U vezi sa ovozemaljskim i "onim drugim" sudom - pa, mislite li bismo mi, kao "nebeski narod", na ovom drugom prosli bolje od ostalih? Bolje verujte da zagrobnog zivota nema, jer ako ga ima - svi cemo zajedno goreti u paklu.

Cika Sava

pre 18 godina

Gospodin Jansa je ispoljio veliku dozu drskosti, koja mu nikada nije nedostajala. Pokazao je da, jos uvek, nije naucio kako jedan drzavnik treba da se ponassa i kako da govori. Podsetio me je na 'naseg' g.Vucica iz SRS.

Mario

pre 18 godina

Zabavno mi je gledati kako Slovenci poriču kamerom snimljen zločin koje su počinile njihove paravojske. Ne podsećaju li vas na Srbe, zbog kojih (i od kojih) su tako zdušno hteli pobeći iz SFRJ, i sa kojima žele da imaju što je moguće manje zajedničkog?

Igor Novi Beograd

pre 18 godina

Da li je u Sloveniji i u EU običaj da se premijer meša u rad sudova. Neka mu Koštunica odgovori da se u Srbiji zalažemo da sud samostalno radi i da on ne treba da to krši.

D.Karpovic

pre 18 godina

U celi slučaj je Janša umešan. On je komandovao jedinicama odgovornim za zločine. Sada preti da to nitko ne smije istraživati ili će Srbiji praviti prepreke.

Slobodan

pre 18 godina

Kakvo licimierstvo. Ako citamo izmedju redova to znaci da mi trebamo da odustanemo od pravnog gonjenja ovog zlocina a oni ce nam pomoci da udjemo u EU.

vinetu

pre 18 godina

Ljudi, zar je ovo prva stvar gde nas Slovenci tretiraju kao, blago receno, nejednake. Badava Kostunica i nejaka drzava Srbija, sve je u nama. Cesto o tome ovde pisem ali da se ponovim, ja ne kupujem njihovu robu i dobro se osecam.

nezaboravljeni

pre 18 godina

Da, da, to isto misle i svi haski optuzenici:"Hajde da ne kopamo po proslosti narocito ako smo licno umesani!". Nesto se Jansa mnooogo uzbudjuje po pitanju Holmeca. Ne znam sto bi mi bojkotovali bilo sta od robe ako ima zadovoljavajuci kvalitet i cenu. A sto se njihove istrage tice, gde su tu bili nezavisni istrazitelji koji nisu iz Slovenije tj. pod uticajem lokalne vlasti? Sta tu ima sporno da se jedan sumnjiv snimak ispita makar to uradili i novinari vodeci se logikom istrazivackog novinarstva. Ako mene pitate voleo bih da znam kakva je sudbina momaka sa snimka. Kad ste nam to pustili onda nam dajte i resenje zagonetke. Imamo pravo na to.

Ivan

pre 18 godina

Dešava se to na što sam upozorio več nekoliko puta, stvara se mržnja među narodima. Šta je bilo na Holmecu su Slovenački organi pretražili. Ako se ne veruje tužilaštvu Slovenije treba za to imati neke dokaze koje tužilaštvo tada nije imalo da pokrene postupak do kraja. Ovaj film se nije tajio nego se je više puta prikazivao na Slo TV. Ubistvo su demantirali oficir i vojnici JNA ali Srbi očigledno neče slušati ni svojih. Blokada slovenačkih proizvoda itd... pa može pa da na kraju izpadne još veča razlika između država. Nije problem, da stvar razišče srbsko tužilaštvo problem je mržnji koja se je proširila po Srbskim novinama napram Slovenaca.

Samo Pravda

pre 18 godina

Ovo je prijetnja od strane Slovenije .Jansa samo sto ne kaze" Ako nastavite da cackate po ovom slucaju, mi cemo vas sacekati kod prijemau EU".Medjutim, mora se znati istina o tom slucaju. Slovenci hoce da precute slucaj sto im je u interesu. Majke i ocevi ubijenih vojnika hoce pravdu. Pravdu hoce i svaki posteni Slovenac ili Srbin. Snimak ubijenih muslimana je obisao svijet, ali sa pravom. Srbija i Grna Gora moraju naci nacina da i ovaj snimak obidje svijet. Neka se zna istina, a postoje sudovi i iznad slovenackih. Ovim ne zelim da prejudiciram bilo kakvu osudu bilo koga. Ipak se mora postici pravda za svakoga. Razlog zasto ne vjerujem Slovencima, uvijek, je zbog licnog iskustva. Par dana prije nego sto su slovenacki teritorijalci pobili vojnike JNA, bio sam sa grupom jugoslovenskih privrednika u Njemackoj(vjerovatno zadnja zajednicka grupa) i predstanica Slovenije je pred 50 ljudi uzbudjeno , sa suzama na ocima izjavila: "JNA bombarduje Ljubljanu". Ja sam samo rekao " Ne vjerujem.".Na zadnjoj zajednickoj veceri ove delegacije slovenka je pocela pjesmu: "Od Vardara pa do Triglava". Svi smo je prihvatili i pjevali, osim predstavnika Hrvatske, koji su "imali probleme sa grlom". Kad sam se vratio u Jugoslaviju ispostavilo se da je slovenka samo sirila propagandu, ili je bila izmanipulisana?. Kako sad da vjerujem da su Slovenci postovali zakone ratnog fer-pleja?.

Mashinovodja

pre 18 godina

Srbi su baš zapeli da Slovencima pokvare ono tako uzvišeno i plemenito mišljenje koje oni imaju o svom "oslobodilačkom ratu". Nažalost, braćo Slovenci, ako se malo zagrebe, svakome na ovim prostorima nađe se veći ili manji broj kostura u ormanu, čak i vama.
U Sloveniji je nesporno bilo ratnih zločina, iz prostog razloga što ih ima u SVAKOM ratu. Nema čistog i plemenitog rata, bez ikakvog zločina. Jedini problem je to što zločine priznaju samo poraženi, pobednici nikad.
U svakoj ljudskoj zajednici postoje monstrumi kojima je rat odlična prilika da nekažnjeno ispolje svoje bolesne sadističke nagone. Indikativna je priča o snajperisti koji je pucao na vojnike samo da bi kolegama pokazao koliko on dobro gađa, ili priča o ranjenicima koju su namerno pušteni da iskrvare. To znam od ljudi iz Kliničkog centra Ljubljana.
Naravno, Slovenci su počinili neuporedivo manji broj ratnih zločina nego Srbi kasnije, ali ne zato što su Slovenci bolji i plemenitiji ljudi od Srba, već samo zato što je rat tamo trajao neuporedivo kreće nego na južnijim područjima. Vrlo brzo se uspostavila nova slovenačka država koja je uvela red i obuzdala razne svoje "heroje". Srbija to nije htela, a zatim više nije ni mogla da učini.

bojkot!

pre 18 godina

Ko bojkotuje slovenacku robu? Ja ne!
Ali ono sto bojkotujem su Jansine izjave tipa "to sto vidite nije to sto vidite, verujte meni , ja sam time komandaovao itd".
Ono sto bojkotujem u vezi Slovenije je isto ono sto bojkotujem u vezi Srbije - odbijanje da se stvari nazovu svojim imenom, da se zlocin osudi a krivci kazne. onaj koga bojkotujem, iz istih razloga zbog kojih sam bio protiv Slobodana Milosevica a danas protiv radikala, je Janez Jansa.

Superhik

pre 18 godina

Ne znam sta se zaista desilo u Sloveniji 1991, ali znam da Kostunica zivi ne u 1991. godini, nego u devetnaestom veku. Traziti od jednog takvog, sa srednjevekovnim poimanjem nacionalnog interesa da ostavi prosla vremena iza sebe, ima smisla koliko i ocekivati od pingvina da zivi u Sahari.

Žrtva

pre 18 godina

Sve su ovo prljave političke igre i vađenje zeca iz rukava onda kada neko od toga ima lični interes.U ratovima na teritoriji ex Yu je stradalo preko 200 000 ljudi, a do sada smo videli snimke stradanja nekolocine bosnjaka i tri vojnika što čini 0,005% ukupnih žrtava.Jadno je i patetično korištenje ovog snimka u političke svrhe, jer i ti ljudi imaju svoje porodice pa pitajte njih kako se osećaju sad kada im neko opet kopa po ranama.

NN

pre 18 godina

Kao prvo, nije Srbija ponovo potegla ovo pitanje (iako je trebalo da bude tako), već slovenački Helsinški odbor (odnosno monitor). Drugo, iz "pijeteta prema poginulima" se ne prelazi preko zločina već se oni istražuju a krivci se kažnjavaju. Nama je to (kolektivno) došlo odakle treba u glavu ali izgleda Slovencima nije - mislili su da su se vrlo jeftino izvukli iz građanskog rata kojeg su započeli. Nećemo da mrzimo sve Slovence zbog tog zločina, kao što očekujemo da niko ne mrzi sve Srbe zbog zločina koje su Srbi činili. Što se bojkota slovenačke robe tiče, država Srbija s tim nema veze već Mišković (a država Srbija je kriva što je taj Mišković monopolista u sferi trgovine u Srbiji, no direktno niko iz Vlade se sigurno ne zalaže za bojkot slovenačke robe).

gastarbajter

pre 18 godina

Mene jedino zanima sta je njemu odgovorio Kostunica i zasto se tim povodom neki od postojecih hiljada, cini se, portparola ne oglasava...

Lala iz Banata

pre 18 godina

Jedan od trojice poginulih mladića je iz mog kraja. Njihovim roditeljima su javili da im je sin poginuo negde u Sloveniji. Zamislite kako su se osećali ti ljudi kada su, posle 15 godina, videli smrt svog deteta na televiziji.
Istina mora izaći na videlo. I Slovenci kao i Srbi, Hrvati, Bošnjaci imaju ratne zločince među svojima, koje treba predati u ruke sudu. Među prvima je upravo Janša, komandant njihovih oružanih snaga u tom sukobu. Zbog toga se i dešava cela ova priča sa telefonskim razgovorima...
Najbitnije je da, ako ni zbog čega drugog, onda zbog tih 18-godišnjih mladića koji su ni krivi ni dužni izgubili glavu, svi odgovorni odgovaraju, ali se ovaj slučaj NESME zloupotrebiti u dnevno-političke svrhe, kao što je kupovina Merkatora, politički marketing i slično. Kako na slovenačkoj, tako i na srpskoj strani. Da ne govorim tek o Koštuničinom i Miškovićevom licemerju...

Realno

pre 18 godina

DOSTA je vise bilo mesanja baba i zaba! Samo gubimo vreme, glupiramo se pred celim svetom i ponovo ceprkamo po zemlji trazeci ratne sekire koje smo taman zakopali! Naravno da Srbija ne treba da bojkotuje niciju robu, a jos manje da poziva na javni linc cele jedne nacije zbog necega sto su uradili pojedini zlocinci sa imenom i prezimenom, koji slucajno pripadaju toj naciji. Ali isto tako treba, naravno, da insistira da se ovaj stravican zlocin ponovo istrazi i da se svi krivci (direktni i oni koji su imali komandnu odgovornost) izvedu pred lice pravde. Postoje redovni sudovi, srpski i slovenacki, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, Medjunarodni sud pravde u Hagu, Tribunal za bivsu Jugoslaviju (takodje u Hagu) i Medjunarodni krivicni sud (opet u Hagu). Nasa drzava je priznala sve navedene institucije i stoga ima pravo da koristi njihove usluge da bi ostvarila svoja prava, zastitila svoje gradjane i dobila moralno i/ili materijalno obestecenje za zrtve. Ne radi se tu ni o kakvoj osveti crvene vestice, mrznji prema ovom ili onom narodu, pokusaju da se ozive neka mracna vremena itd. Ne! Rec je samo o pravu, pravdi i moralnoj obavezi prema porodicama zrtava i to ne treba mesati sa kapitalom, privredom, finansijskim tokovima i drugim vidovima poslovanja. Sto rekla nasa pravoslavna braca Grci: ljubav je za ljubav, ali sir je za pare! Treba malo i od njih nesto da naucimo.

Kovač S. Yugović

pre 18 godina

Господине Јанша, није тачно да је бојкот нечије робе део прошлих времена. То раде све савремене економије (нпр. америчка, француска). Ја, на пример, баш због будућих времена (српских, наравно) не купујем словеначку робу. И то је ваљда моје легитимно грађанско право. Или Ви мислите да није. У том Вашем западњачком праву је, нпр., нормално да Немци заштите име Шљивовица и да је продају по Свету, а Ви се буните што би неки Срби бојкотовали Вашу робу. У том Вашем демократском свету је такође нормално и да уцењујете премијера једне земље - јер га, наводно, нећете подржати код пријема у ЕЗ. А србијански сељак, који још увек има право да гласа у овој земљи, рекао би Вам и ово: Ако ви, којима су Срби два пута стварали државу, треба да нас уведете у Европу, та нам Европа треба таман колико сада ви и Ваши производи.

ni po babu, ni po stricevima

pre 18 godina

Prvo, ovaj slucaj ne spada u "stara vremena", nego naprotiv u novu eru, gde bi se napokon kaznjavali i zlocini pocinjeni od suprotne strane.
Drugo, ne vidim da je interes Srbije da omoguci prodaju Slovenacke robe. Na nase trziste treba da imaju pristup svi, po trzisnim principima, ne po diplomatskim.
Trece, slucaj treba biti resavan sudskim putem, a ne medijskim niti diplomatskim.
Cetvrto, put Srbije ka EU, sigurno nece biti ometen u slucaju kaznjavanja slovenackih zlocina.

jaka

pre 18 godina

Vec vise puta sam napisao da je rat u Sloveniji bio odbrambeni rat, tada vec rat protiv okupatorske vojske . Da li neke koji redovno pljuju po drugima treba podsetiti da je ondasnja armja napala Sloveniju posle 6 meseci od njene nezavisnosti (25.12.90 ). Zao mi je svakog regruta tako JNA tako i palih Slovenaca ali prave krivce treba traziti u ondasnjoj vojnoj i politickoj vrhuski, generalima Adžiću , Kadijeviću etc koji su javno , preko TV i medija pretili a onda i izvrsili uzasan napad na Sloveniju , tenkovima gazili civile i gradove , avionima granatirali neduzne ljude a pri tome upotrebili mlade vojnike, koji neki od njih nisu ni znali sta rade . Oni koji tako pljuju po Sloveniji, kojima je Slovenija kriva za sve probleme proslog stoleca ( i sada ) neka se sete da je Slovenija bila protiv rata , da je bila za konfederativni sistem, kojoj je bilo dosta komande iz Beograda , koja je bila decenijama tolerantna vise nego sto je to bilo potrebno i na kraju koja je izabrala vec onda legitiimno pravo za odcepljenje . Sta je posle toga ( i pre toga ) napravio Milosevic i JNA vidi se po dogadjajima i mrtvima u proteklim ratovima u Slo , Hravtskoj , Bosni i Kosovu . Dakle svi ratovi su se dogodili izvan Srbije ali sa ucescem srbske vojske u glavnini . Savet od svih dobronamernih ljudi iz celog sveta pa i Slovenije je da okrenete buducnosti i da tome gradite svoju prepoznatljivost u svetu a ne da sve gradite na proslosti, izgubljenim bitkama a nikad iz njh nista ne naucite.

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Bravo Janez, ti bas umes da pogodis u zicku. Vidi se da poznajes Srbe i njihov mentalitet. Ovim si napravio antireklamu za svoju zemlju. Umesto da cutite i kaznite svoje zlocince, vi... Servirate red arogancije, red pretnje... Lepo. Srbija (tj. trgovinske kuce) nece bojkotovati niciju robu, pa ni slovenacku, ali mozda ce je bojkotovati gradjani Srbije... Evo recimo, ja cu je bojkotovati, od danas, nakon citanja ove vesti, iako mi to nikada ranije nije padalo na pamet. Moje licno i demokratsko pravo.

npb

pre 18 godina

Pa dobro, 'ajde da se, kao, foliramo i igramo svetske diplomatije gde je, kao, Slovenija pojam demokratije. Njihovi meci i streljanja 91-e su "opravdani", jer je izvrsena agresija do zuba naoruzanih 19-godisnjaka. To je ista ona Slovenija koja je sasvim slucajno iz registra izbrisala 18,000 svojih gradjana. Potkralo im se, nije bilo namere.
S druge strane, mocna i demokratska Srbija gde se, u skladu s jatacko-pokornickim mentalitetom mnogih njenig sugradjana, "navija" da oni koji su dosli do para koje su nekad bile drustvene/drzavne, dobiju nekakav Merkator.
Balkanska posla.

Banat

pre 18 godina

Slovenija je mozda u boljoj situaciji od Srbije ali su oni buranija u EU. Ako Francuska i Nemacka zele Srbiju u EU (a skorasnje izjave zvanicnika potvrdjuju da je to vrlo izvesno), tome ima da se povinuju sve druge drzave (ukljucujuci i Britaniju). Francuska i Nemacka su stvorile EU i vec 56 godina vode glavnu rec. Znam da je potrebna jednoglasnost pri prijemu novih clanova ali Pariz i Berlin imaju toliko jak uticaj da ja cisto sumnjam da ce nam jedna Slovenija praviti bilo kakve probleme. Toliko.

Janez

pre 18 godina

Čitajuči komentare imam dojam, da je više Srbina živjelo u Ljubljani nego Slovenaca i da svi sve znaju, bilo oko događaja u Klinićkom cntru ili drugdje.
Neka srbijanski pravosudni organi zatraže originalne snimke od strane ORF direktno iz Austrije i saslušaju snimatelja te novinara koji su to snimili a ne, da se prave politićke mangupe po staroj komunjarskoj maniri.

Boki ES

pre 18 godina

Jel' to onaj isti Janez Jansa koji je komandovao T Odbranom koja je napala JNA? Zbog toga nije ni cudo sto se uplasio da se istrazi do kraja slucaj Holmec ,inace jednoj takvoj demokratskoj drzavi i clanici EU treba da bude u interesu da se kazne eventualni ratni zlocinci.Nesto tu opasno smrdi.Ne treba uopste da se uzbudjujemo sto nas Slovenija nece podrzati pri ulasku u EU .Taj proces je stvar ekonomskog interesa svih clanica EU a ne male Slovenije koja tvrdi svoj interes na Balkanu.

Ne kupujem

pre 18 godina

Jansa ima svoju suverenu drzavu koja je clanica EU. Trabao bi da ima i ogromno trziste Evrope. Medjutim, njemu je veoma stalo do srpskog trzista, jer na onom drugom nema narocitog uspeha. Veoma je poznat slovenacki povlasceni ekonomski status odnosno monopol u bivsoj SFRJ. Tada sam u nedostatku drugih proizvoda, morao da kupujem slovenacke. Danas ne moram.
Mislio sam da je sa inicijatorima rasturanja zajednicke drzave prica zavrsena, po gotovu sto nismo ni geografski bliske komsije. Medjutim, oni bi i dalje zeleli da nam budu ekonomska imperijalna sila.
U isto vreme slovenacki politicari prednjace u prejudiciranju resenja za Kosovo, protiv srpskih interesa. Slucaj ubijanja srpskih vojnika u sukobu kojim je rukovodio Jansa treba da bude predmet neutralnog suda.

Zeljko

pre 18 godina

Ne razumem zašto građani Srbije jednom ne mogu da budu solidarni i to da pokažu. Svi, ali SVI okolni narodi su uvek bili solidarni (čak i kada se radilo o ratnim zločinima koje su njihove vojne, paravojne i kakve već formacije počinili). Treba bojkotovati njihovu robu i pokazati da ne trpimo duple standarde. Iskreno, meni su Slovenci kao i bilo koja druga nacija u Evropi: dobrodosli ali stranci.Nema tu mržnje niti diskriminacije, jednostavno pokazati da građani Srbije ne trpe da ih neko maltretira ako hoće da otvore svoje firme npr. u Sloveniji i da imbecilni izgovori o ''pijetetu prema mrtvima'' ne piju vodu u ovoj državi. Ako nam je premijer većinu vremena neobavešten i po nekim pitanjima ''nejak'', možemo pokazati da kao nacija imamo čvrste stavove i da ih treba poštovati.Jeste da zaostajemo za Zapadnim svetom ali nismo niti juče rođeni.

Ivan L.

pre 18 godina

Posto od Slovenije izgleda nema vajde da resi ova ubistva,mislim da je najpametnije da roditelji ubijenih momaka tuze Sloveniju na medjunarodnom sudu pravde,a da pritom dobiju svu mogucu pomoc nase drzave,tj. novcanu i pravnu. Ipak su ubijeni bili drzavljani Srbije i ne treba niko da se pravi lud po tom pitanju.Ako ima pravde,Slovenija ce izgubiti spor jer je na snimku sve ocigledno,a to je da su ubijeni nenaoruzani vojnici sa istaknutom belom zastavom.Malo bolje upuceni u pravo znaju sta to znaci i tu nikakvog muvanja,izvranja ne moze i nesme biti.Naravno dobra presuda u korist roditelja nece vratiti njihovu decu,ali ce im svakako biti koliko,toliko lakse.Ukoliko presuda ne bi bila u korist roditelja,onda treba ici drugim sredstvima.Zlocin je zlocin !!!

white house blues

pre 18 godina

bojkot necije robe ne spada u prosla vremena. naprotiv, u pitanju je jedno od najefikasnijih politickih oruzja americke spoljne politike od 1945. do danas. drugim recima, sankcije. koje smo mi zbog zlocina vrsenih u nase ime tako dugo osecali na svojoj kozi. daklen dokle god Slovenija ne osudi zlocine ucinjene u njeno ime ne vidim ni jedan razlog da se bojkot njene robe smatra praksom iz proslih vremena.

Maca

pre 18 godina

Naravno da treba da procesuiraju ako nisu, treba da se ugladaju na nas-kada se pojavi snimak ili
hladnjace onda se mora-ostalo pojela maca.

vaga

pre 18 godina

Treba se angazovati za istinom ako postoji slutnja da su prekrseni zakoni ratovanja. To stoji. Isto tako stoji da su nas Kostunica i Milosevic ogadili svetskoj diplomatiji (osim naravno (Belo)Ruskoj) i da nicim nisu stvorili uslove da se glas Srbije postuje.

Ivan Toronto

pre 18 godina

Nadam se da mu je Kostunica izrazio protest u vezi slovenackog mesanja i odredjivanja kakav treba da bude ishod pregovora o statusu Kosova.

P. Filimonovic

pre 18 godina

Stvarno su pametmi ovi Slovenci. Traze od nas da zaboravimo Holmec, traze da priznamo nezavisnost Kosova,traze da kupujemo njihovu robu, prete nam ulaskom u EU - oni stvarno misle da su sada neka velika svetska sila. Sacuvaj Boze!

bojkot po trzistnom principu

pre 18 godina

Ne vidim otkud Jansi prava da komentarise nase odluke o bojkotu ili ne, vise nismo u nekoj zajednici da bi mi njima morali da polazemo neke racune. Ako im se ne svidja nase trziste mogu slobodno da traze nova. Ionako su previse lako usli ponovo na srpsko trziste zato sto Srbi imaju kratko pamcenje.

Novosadjanin

pre 18 godina

Nema nikakve potrebe za bojkotom Slovenacke robe zbok nekoga snimka, preziveli smo bombardovanje USA & UK pa niko ne bojkotuje njihovu robu! Umesto da nekoga bojkotujemo a druge da povladjujemo, bolje da sto cesce kupujemo domacu robu i domace proizvode, tako je bar galsio slogan Ministarstva za trgovinu pre neku godniu. Medjutim i taj slogan je sada izlisan, sta je domaca roba??? Mlekare kupio Salford, pivare Holandjani, Nemci..., vodu Coca-Cola, hemiju Henkel ..... tako da nam ostane da kupujemo KAJMAK on se nece prodati ni po kojoj ceni (ili nece da ga kupe, ne odgovaraju im bakterije :) ).

Aca-Miami

pre 18 godina

Pravda treba da je jednaka za sve a ne samo za neke.
Otvoreno trziste treba da bude za obe drzave a ne samo u korist jedne a ne stetu druge.
Zakon je jednak za sve!

Profesor Vojnovic

pre 18 godina

Jos jedan dokaz da je priznanje zlocina dugotrajan i bolan proces. Hrvati jos poricu da se odigrao Jasenovac i umanjuju broj zrtava. Turci i posle sto godina nepriznaju masakar nad Jermenima. A evo sad i Slovenci ne mogu da podnesu cinjenicu da su ubili trojicu nenaoruzanih vojnika. Jedino ne razumem zasto su se svi okomili na Srbe da preko noci priznaju svoje zlocine.

Sasa

pre 18 godina

Mozda to i jeste bio napad na Sloveniju kako neko rece u komentarima sest meseci nakon njenog otcepljenja. Ali ubice su pucale i ubile trojicu NENAORUZANIH vojnika i to je ratni zlocin i zbog njega se mora odgovarati!

Mirko Kostic

pre 18 godina

Ko je mogao da montira materijal sem Austrijanaca? A sto bi oni to cinili kada su godinama pomagali Sloveniju i zalagali se za njeno otcepljenje?

*bane*

pre 18 godina

*Zašto bi se Janša nervirao oko toga i bežao od celog slučaja ako nije kriv. On je Čovek koji je direktno počeo "Slovenačku stvar" po dolasku Miloševića na vlast 87.god. Mi smo tako trebali da brinemo za "Našu stvar" i naše interese i da prihvatimo Konfederaciju i sa Hravatima, pa ne bi bilo ratova a ako bi bilo nešto , to bi samo bile pojedinačne i sporadične situacije. Glupo mi izgleda i polemika sa Slovencima, sada posle toliko vremena, a ne izgleda mi glupo kada Janša zove telefonom Koštunicu i ovaj se "prima" na priču!! Tu mi ni Voja nije čist!?

Boban

pre 18 godina

Ma nema razgovora: Srbija treba da insistira na slucaju kako god se vec zove. Da se to istrazi do kraja. Slovenacki sarkazam je odavno poznat ali se u Srbiji promenila klima - nije to ona ista drzava sa kojom moze tako lako da se igra. Zapamtite jos nesto, Slovenci su poceli pricu oko merkatora, sada oni pocinju pricu oko ovog slucaja...pustimo ih lepo da pricaju a mi neka radimo svoj posao. Na kraju, Gospod je tu i sve ce na kraju biti volja Bozija. Blagoslov svima.