Utorak, 07.03.2006.

10:17

"Grbavica" prikazana i u Beogradu

Sinoć je u centru Sava prikazan film "Grbavica" Jasmile Žbanić. BH štampa pozitivno o reakcijama Beograđana.

Izvor: B92

"Grbavica" prikazana i u Beogradu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

zera Tz

pre 18 godina

Drago mi je sto je Beograd imao sansu pogledati ovaj film i jos vise mi je drago da ga je nagradio kao sto i zasluzuje!
Ja sam bosanac i volim vas iako ste NEKI od vas ucinili dosta losih stvari u mojoj Bosni i Hercegovini.
Dame i gospodo ovaj film nije snimljen da bi mi vas prikazali kao koljace ili zivotinje ovaj film je napravljen da bi se konacno mi Balkanci oslobodili tog glupog seljackog mentaliteta sakrivanja svega ili ti pak sramote!
Da li ste se ikada gospodo draga zapitali je li ovaj film napravljen samo za Bosnjacke zene i koliko se Djevojaka iz Hrvatske i naravno Srbije naslo u slicnoj situaciji!
Da gospodo ovaj film je posvecen Zenama i ovo je apel da se konacno pomogne tim zenama sestrama i majkama koje su prozivile sve ovo a njih je opet na kraju gledajuci najvise u Bosni i Hercegovini!
Prema tome ja se necu okrenuti na tih deset balavaca koji su skakali okolo kao veliki Srbi i uzvikivali Srbija ne gospodo ja cu pozdraviti ostatak dvorane koji je pozdravio film i najvece glumacke talente danasnjice!
Ova prica nema ama bas nista sa ljudima koji zive u Beogradu i koji se osjecaju kao normalni ljudi!
Vi morate shvatiti da Jasmila nije ni u jednom momentu uperila prst u bilo koga ona je rekla samo ono sto cijeli svijet zna osim vas koji ste bili u medijskoj blokadi vise nego mi!
Kada kazem medijskoj blokadi mislim na sve te lazi koje su vam servirali kako smo mi Bosanci malte ne agresori u nasoj zemlji!
Ne bih ulazi dublje u raspravu ali bih vas zamolio da se ne osjecate krivim za ono sto niste napravili, prema tome ako niste ucinili zlocin molim vas nemojte braniti one koji jesu a mi znamo kao i ostatak svijeta tko su oni!
E moj druze beogradski!

H

pre 18 godina

Da sam bila u kozi rediteljke tokom rata i da sam upoznala devojke koje su silovane mislim da bi to na mene takodje ostavilo veoma veliki utisak i potpuno mi je razumljivo da je upravo tu temu izabrala za film. S druge strane smatram da rediteljka vrlo perfidno koristi situaciju u kojoj se nalazi i pokusava svima nama da drzi lekcije o tome ko je kriv i ko je zapoceo rat. Time, bar u mojim ocima, samo smanjuje znacaj filma, a s druge strane zloupotrebljava jednu temu u politicke svrhe, a to ne bi smeo da bude slucaj. Mislim da bi efekat filma bio mnogo veci i bolji da je samo pustila da film govori sam po sebi, bez politike i okrivljavanja, cega nam je svima vec puna glava. To ustvari jako puno govori o samoj rediteljki, a to sto govori nije bas tako lepo.

dora

pre 18 godina

Film je dobar, i zaista nema nista antisrpsko u njemu. Izuzetno dobro uradjena psiholoska prica, i definitivno se moze primeniti na bilo kojim prostorima. Ali bojim se da dok se u zemlji Srbiji ne shvati da imati stav o zlocinima ne znaci biti "prodana dusa", vec patriota u pravom smislu nece nama biti bolje. Jednog dana treba da rodim dete i ne zelim da ono zivi sa teretom necega sto uradise neki "u ime naroda". I nadam se da u Beogradu ipak ima vise od dve hiljade svesnih ljudi, mada je dugacak put pred nama.
Sve cestitke Mirjani i na glumi i na hrabrosti.

Natasa

pre 18 godina

Mozda nije lose pomenuti da je drugu nagradu na Berlinskom festivalu odneo film o zatvoru u Gvantanamu. Da se ne bi zakljucilo kako se u svetu demonizuju Srbi i govori samo o srpskim zlocinima. Mozda cemo najzad shvatiti da zlocini nemaju nacionalnost.

Ponos

pre 18 godina

Nije strasno kad velike sile na nas bacaju drvlje i kamenje i kad smo krivi i kad nismo krivi, mocni su ,nemozemo ih spreciti; ali je prava bruka kad dozvoljavamo da nas blati neko koji nista bolji od nas nije , i to u nasoj rodjenoj kuci. Gde ti je ponos Beograde? SRAMOTA!

djuro

pre 18 godina

Film jos nisam gledao, ali hocu kad budem imao priliku. Tema ne moze biti "nekorektna", jer ako su se takve stvari dogadjale, a jesu, kulovski je osudjivati bilo koga sto prica o tome (umesto osudjivanja, i to na vise godina, onih koji su to radili).
Medjutim, glavni problem Srbije, a posredno i ostalih na Balkanu, je to resenje svake trenutne krize - zavrsetak rata, mirovne konferencije, sudski procesi - koje u sebi uvek ima seme buduceg rata, samim tim sto se neka strana - pravedno ili nepravedno - oseca izigranom na silu nametnutom krivicom i resenjem. Jedino stabilno resenje mora jasno i glasno reci istinu, i potpunu istinu o odgovornosti za rat, bez obzira na to ko je pobedio u prethodnom ratu. I prosto je netacno da je samo Beograd proizveo rat (neki iz medjunarodne zajednice stidljivo i neubedljivo proturaju i ogranicenu krivicu Zagreba). Bosnjacka elita je takodje itekako kriva, insistirajuci na unitarnoj Bosni, odbijanju Lisabonskog sporazuma, pa nadalje - uostalom, ko je 1992. proterao one silne Srbe iza Sarajeva, Mostara, srednje Bosne, zapadne Bosne itd? Ne vidim da iko ima potrebu da to jasno kaze i osudi.
Prirodno je da je Beograd, kao strana koja je izvukla deblji kraj, spremniji da sagleda i prizna svoje greske i zlocine od Zagreba i Sarajeva, i pored toga sto u svom neznanju i dalje gleda na zajednicku istoriju kao na seriju svojih zrtava i ustupaka nezahvalnoj braci (sto je naravno daleko od istine). To se vidi i po tome sto veliki broj ljudi pozitivno ocenjuje ovaj film, izmedju ostalog. Medjutim, pravo stabilno resenje balkanskog horora ce doci tek kad i druge strane pocnu da uvidjaju i sankcionisu zlocine "svoje" strane - politicke ili kriminalne, ili i jedne i druge u isto vreme. Da se to ni ne nazire, pored brojnih primera od '95 na ovamo, govori i ovaj nekorektni komentar rediteljke u Sava Centru. Film sam po sebi mozda ne pretenduje da baci krivicu za rat iskljucivo na Srbe. Ali ovaj komentar to nedvosmisleno radi. Zao mi je sto i dalje mladi intelektualci svoj rad ugradjuju u temelje novih ratova, umesto da budu resenje.

ana

pre 18 godina

Na zalost sinoc nisam gledala film, ali se nadam da ce se prikazati jos koji put u Beogradu, metropoli... Ono sto me zbunjuje kod reakcija na film, osim ocekivanog otpora koji potice iz poricanja i potrebe da se pobegne od problema umesto da se sa njim suoci, jeste reakcija na rediteljkinu izjavu. Zar ne treba da se zaista upitamo sta mi o svemu tome znamo i zasto ne znamo vise i sta se zaista desavalo tokom rata u Bosni, a ne da tvrdimo da silovanja nije bilo kao sto jos uvek ima sveta koji tvrdi da Srebrenice nije bilo. Kada je 2001, cini mi se, \rts pustio dokumentarni film o Srebrenici ovde se raspravljalo o tome zasto je RTS pustila film a ne o tome ko i zasto je za tri dana ubio hiljade ljudi. Zar nije, napokon, 10 godina kasnije, vreme da pozelimo da spoznamo istinu, ma kako bolna i strasna i neprijatna bila? To je najmanje sto mozemo da ucinimo i jedino istinsko izvinjenje zrtvama proteklih ratova, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Kuduz

pre 18 godina

Beograd je cudo! Dodje nekakva Jasmila i mrtva'ladna rece da se tu ispisivao scenario za masovna silovanja!Sve i da je tako, a nije, voleo bih da je moguce, a nikada nece biti, da neko iz Beograda ode u Sarajevo,Zagreb,Ljubljanu,Pristinu,Skoplje,Podgoricu, pa da tamo drzi lekcije o krivici "one druge strane".Draga Jasmila, za ljubav i tucu potrebno je najmanje dvoje, a sve ostalo moze biti u domenu price kao u filmu "Nicija zemlja":"Ko je prvi poceo?"

sem

pre 18 godina

U zivotu sam nekoliko puta pogriejsila, i onda mi je neko ukazao na greske.nisu bile strasne,ali meni je bilo strasno,jer su bile moje...,i bilo me je stid,uglavnom najvise onda kada sam bila svjesna da sam ih napravila. Tesko je jednom beogradjaninu opisati sta se desavalo u BIH,1992.mislim, da je ta godina nekako bila i najteza,jer poslije...naviknes se,i lakse podnosis,meni je drago da nemam pricu kao Jasmilina glavna junakinja,imam neku drugu,isto bolnu,sve sam vidjela, vidjela sam ljude sa imenom i prezimenom,sa domovinom,gkledala sam i one koji ubijaju i ubijane.Mozda ne razumijete Jasmilu,ali ja smatram da ma koliko bolno bilo to sto je rekla za scenario, mislim da je u pravu,na srecu nisu ga pisali svi,nisu svi znali,a vi pored sve propagande niste mogli znati ni sta se ovdje desava, meni je licno zao, sto su srbi kroz historiju bili zrtve svojih uglavnom narcisoidnih vodja koji su preko ledja naroda stvarali sebi slavu,prave srbe dozivljavam kao izuzetno karakterne i hrabre ljude,i mislim da su to upravo oni koji su sinoc gledali Grbavicu, naravno ima ih jos,ali vjerojatno su u zabludi,ja sam sretna jer sam prezivjela rat,kao i moja porodica i danas se osjecam junakinjom sopstvene price,vjerujte ne znate sto se ovdje desavalo, to nije bilo niti jedan dan,ni mjesec, ni godinu, to su godine,iza toga je morao biti PLAN,ja bih voljela da ovdje niceg nije bilo izmjedju 92-95,to bi puno bolje bilo od onog svega. Bilo,pa proslo, ne ponovilo se, zao mi je sto smo zaratili, naravno samo narodi,nasi politicati u velikoj su ljubavi, spaja ih puno toga zajednickog,od moci,novca,i svega sto smo im dali,a mi neka se patimo, pa cak i oni najradikalniji,ne shvataju da su samo pijuni, hocemo li braniti nase nacije FILMOVIMA,super barem smo se malo civilizirali, bolje i tako nego nozevima i oruzjem ,lijep pozdrav,i razmislimo,sta imamo od skrivanja istine,ili iznosenja svako svacije, jedna je istina, pokazce historija

miloš g

pre 18 godina

Ponosan sam na publiku beogradsku.Filmove ne posećuje odredjeni sloj gradjana,naprotiv...te je na neki način reakcija publike najmerodavniji pokazatelj stanja svesti gradjana,u ovom slučaju prestonice.
Sećam se festivala kratkog metra u Domu sindikata kada je prikazan dokumentarac Janka Baljka o pogibiji radnika RTS-a za vreme bombardovanja,svi su bili šokirani i jednog utiska:da li je moguće da postoji čovek koji će žrtvovati svoje radnike zbog medijske dobiti i jel moguće da je na slobodi...
Jednostavno bioskop je najprikladniji način za suočavanje sa nekim činjenicama i što se nas tiče imamo još dosta sati da rintamo(u bioskopu i glavi).

Srdjan

pre 18 godina

Jako je licemerno stalno optuzivati Beograd kao izvor svih losih stvari na ovom svetu a pri tom ne reci da su poslednjih 50-60 godina raznorazni brdjani sa svih strana naseljavali taj Beograd i zatim se odatle svetili svojim "zemama" po raznim selima. Niko nikada Beogradjane nije nista pitao i milion Beogradjana poslednje generacije je rasuto po svetu. A moram da pocetim sve napacene strane proteklog rata na sledecu cinjenicu: " da su se 9 marta 1991 beogradskim studentima prikljucili i studenti ostalih univerziteta tada jos uvek zajednicke drzave, nista se od tih scenarija ne bi napisalo"
Zbog toga je potpuno nebitno geografsko poreklo nekog scenarija pa bilo to i u Beogradu.
Ko razume shvatice.
Ko ne razume verovatno je vec pretrpeo silovanja u raznim oblicima.

IvanS

pre 18 godina

Onima koji nisu razumeli, rediteljka je rekla da je "scenario na pocetku pisan u Beogradu". Da li vam je jasno sta to znaci? Film nisam gledao, kao ni onaj "Povratak u Sarajevo", a poredjenje ove reziserke sa Kusturicom, u najmanju ruku je neumesno.

Mirza

pre 18 godina

Sudeci po komentarima, ponovo je Beograd pokazao da u njemu zive normalni i zdravi ljudi. Vjerujem da ih ima i puno vise od te 2000 koji su pogledali film u Sava Centru. Ukoliko bi situacija bila obrnuta i da je neki nazovi "prosrpski" film prikazan u Sarajevu pored takodjer normalnih i zdravih bilo bi i onih sa zelenim zastavama, mrznjom u ocima i pjenom na usnama. Takvih je bilo i biti ce. U kojoj mjeri...? pa to zavisi od nas samih.. koliko im dozvolimo. Hvala Bogu pa stvari polako dolaze na svoje mjesto, jer je prikazivanje ovakvog filma u Beogradu 90-tih bilo ravno naucnoj-fantastici. BUdimo ponosni sto nas ima i sto nam je glas sve jaci s obje strane Drine. Treba svi da se potrudimo (vi sa Radikalima i ovima iz RS, a mi s ovim nasim ekstreminma) da se ova pozitivna tendencija nastavi
Takodjer ne vidim nista sporno u izjavama Zbanicke. One su istinite i vjerovatno odredjene strukture bole, ali u sebi sadrze samo istinu. Jos jednom Hvala Bgd.
Pozdrav iz Tuzle

Maletic

pre 18 godina

Ne znam samo dete, da li kad su nam tvoji roditelji ubijali drzavu, jedinu koju znamo i koju smo imali Jugoslaviju i kad su dosipali ulje na zar koji tinja jos od Velikog Rata iz '40-tih godina proslog veka, da li je i taj zlocin iskrojen u Beogradu? Scenario za sve ove strasne zlocine, devojko, pise surova istorija Balkana i u tu knjigu su tvoji Sarajlije upisali barem isto onoliko redova koliko i moji Beogradjani. Kad bi uspeli jedni drugima da ne bacamo sirce u oci makar 100 godina, ovako perfidno kako si ti to sinoc uradila svojom izjavom, mozda bi neko tu knjigu scenarija buduciih zlocina mogao i zatvoriti.

aleksandra

pre 18 godina

davne 1984. pojavio se album das ist walter, zabranjenog pusenja i na njemu stvar "Necu da budem Švabo u dotiranom filmu". e ovo napadanje karanovicke i glumaca meni lici na tu tragikomediju...
stvarno smo neverovatan narod, pa ne ucimo ni na sopstvenim greskama.
dzaba nama sto je sve vec opisano u literaturi ili u rokenrolu.

zoran

pre 18 godina

Ja se zaista trudim da filmu "Grbavica", koji jos uvek nisam pogledao, pridjem bez ikakvih predrasuda. Medjutim, ne mogu da se otmem utisku da je pravljen sa namerom da pokupi sto vise raznih festivalskih nagrada, podigne sto vecu medijsku prasinu i proba da bar malo "denacifikuje" neke ljude. Problem je u tome sto se nagrade brzo zaboravljaju, medijska prasina se brzo slegne, a strela "denacifikacije" potpuno promasuje metu. U Srbiji ce taj film i onako gledati samo ljudi koji nemaju nikakve veze ni sa cim iz cega je rediteljka crpla inspiraciju za svoje delo, a pri tome ce se dobar deo njih osetiti neopravdano prozvanim. Kao rezultat, javice se novo nepoverenje izmedju poznatih (ne)prijatelja. Mozda bi bilo najbolje da se svaki od naroda bivse YU, kao i svaka od drzava rodjena iz njene lesine, bar neko vreme bavi iskljucivo sobom. Na kraju, cini mi se da se to najvise odnosi na ljude u ovoj zemlji. To je sve.

Maja

pre 18 godina

Dalja politizacija i bacanje u lice Beogradjanima politickih poruka krajnje nekorektan postupak mlade autorke. Pa i sama je svesna da je prosecan film nagradjen zato sto su bosanski muslimani trenutno u modi, a Srbi bad boys koje treba jos vise ocrniti. Nemam nista protiv prikazivanja filma u Bgd-u, ni protiv toga da ga publika pozdravi, samo se pitam da li je JELENA 93 Mileta Kordica objavljena u Bosni, da li bi se film snimljen po toj, na istinitoj prici baziranoj knjizi, prikazivao u Sarajevu, i da li bi ga Ne- Srbi pozdravili.
Jadno je sve ovo sto nam se desilo, a iako manje tragicno, jos je jadnije kako se sada time manipulise.

Doctor Wu

pre 18 godina

Dignute pesnice, politicke pridike sa stanovista bezgresnosti, politicki korektni filmovi na politicki svesnim festivalima. Mi kao da jos uvek zivimo u doba omladinskih radnih akcija, KUD-ova, pionira i omladinaca...

glups

pre 18 godina

Mislila sam da treba da pogledam ovaj film, iako smatram da nije dobio nagradu zbog nekakvih umetnickih razloga. Medjutim, posle ove rediteljkine izjave shvatam da osoba koja tako nesto izjavi nema zelju da prikaze patnje obicnog coveka tokom krvavih sukoba, nego da napravi politicki prihvatljiv film u cilju propagiranja iskljucivo svojih politickih stavova! Ovo nije umetnicki film, ovo je reklamni materijal jedne strane. Za godinu dana se nece znati ni da je ikada snimila film! Sramota!

Devojka sa Grbavice

pre 18 godina

Tresla se gora, rodio se miš! Alo, čemu tolika buka, raznorazne Biserkove i Kandicke, radikali, kampanja "Pobij, pokrsti..." i ostale gluposti? Film je komotno mogao da bude smešten u redovan program FEST-a, jer mu je tematika toliko univerzalna, da bi me priča potresla i da se odvijala u Tadžikistanu. Rediteljka je, barem u filmu, krajnje korektna, bez obzira što junaci spominju Četnike, jer isto tako spominju i Srbe, a u jednom trenutku se na ulici čuju zvona pravoslavne crkve, kao što se čuju i mujezini. Nama, običnim ljudima ovde, kao i onima tamo, i onima u filmu, nije stalo do politike. Jedino što je strašno je što ljudi ginu na obe strane, a taj bol je univerzalan... I još nešto: HVALA na pesmi na kraju filma. Mi koji smo doživeli Sarajevo proleća 1992. znamo šta ona znači.

Trula tzv. "Metropola"

pre 18 godina

Takvih Beogradjana je uvek bilo, i svi oni mogu da stanu u 5-6 hiljada koliko ima u Sava Centru.
Toliko o (skoro) dvomilionskom gradu.

F.F.

pre 18 godina

Hvala ti Beograde! Hvala ti sto si pljeskao protiv zlih ljudi. Hvala ti sto si se stavio na stranu istine i sto saosecas neciji bol. Svi vi koji ste juce pljeskali u Sava Centru ste moji heroji. Umetnost i treba da sluzi svsi bunta protiv svega sto je negativno u drustvu. Gospodja Karanovic i gospodja Zbanic su ucinile mnogo vise za ovaj svet nego ostavljen utisak bilo kojeg boljeg svetski tehnicki/stilizovanijeg filma, bas zbog onoga cemu nas uci i snazno ostavljenog osecanja pravde koje mora biti dostignuto.

mama ludaca

pre 18 godina

Odes da gledas film i izvredjaju te, odes na tribinu i isamaraju te, sinoc slucajno naletim na TV BK i slusam naricanja clanova porodica haskih optuzenika uz sampanjac.
Zelim da mi neko objasni da sam u ovoj bogolikoj, pravnoj i pravednoj drzavi gradjanin drugog reda jer ne mogu da pijem sampanjac ako gledam "Grbavicu", bunim se protiv Pahomija a za zastitu decijih prava.
Nemam vise zivaca da slusam razne prostake, pa cu film pogledati na DVD-ju, da ne bih morala da objasnjavam nedotupavnim da pricom o zlocinima nad nama necemo umanjiti one koji su drugi u nase ime pocinili nad nasom dojucerasnjom bracom i da smo imali divne politicare i borce koji su isprljali krvlju nase ruke i oduzeli nam dostojanstvo (kako to suplje zvuci!).

Bosanac

pre 18 godina

Zahvaljujem se na hrabrosti g.Karanovic i da podsjetim one koji lijepu i plemenitu poruku pomirenja ocekuju, da treba prvo da nauce sebe da pogledaju istini u oci i posalju izvinjenje zrtvama koje to zasluzuju. Isto tako trebaju neki da svate da rediteljka sa recenicom "zatvaranje kruga ciji se predpocetak desio ovde u Beogradu ..., nije mislila na Srpski posteni narod, nego na Rezim SM, SANU i SPC. Najsrecniji cu biti kao Bosanac kad jednog dana obadvije drzave se ociste od raznoga sljama i kad Beograd i Sarajevo postanu BRATSKI gradovi.

svetozar

pre 18 godina

Film je stvarno odličan i svima preporučujem da ga pogledaju. U filmu nema ništa antisrpskog, već ono što je prikazano je istina koju kriminalne strukture žele utišati, ali što više to pokušavaju ona je sve bučnija. Izjave Jasmile itekako podržavam jer svi ti zločinci koji su uništili i koji i danas uništavaju naše živote trebaju zauvek trunuti iza rešetaka. I poručujem vladi - prestanite već jednom manipulisati jadnom sirotinjom i uhapsite ratne zločince.

neutralan

pre 18 godina

Drago mi je sto je film prikazan zbog toga sto i treba da bude prikazan! ali, sa druge strane, krivo mi je jer znam da je bila obrnuta situacija u Sarajevu taj film nikada ne bi bio prikazan zbog 'svezih rana' i 'genocida' koji su 'srpske snage pocinile u Bosni'! da se ne zaboravi... toliko o tome ko treba da nas uci sta je to demokratija...

Spielberg

pre 18 godina

Primjer da je BG "svjetska metropola" je to što se u Sava centru prikazao bosanski film kojemu jedni plješću, a drugi ga pljuju?! Ne bi li trebalo biti sasvim normalno da se filmovi susjeda prikazuju u Beogradu bez obzira na temu i priču pa i na političke konotacije koje film nosi? Tužno je i tragično da je to vijest i primjer da je Beograd nekakva demokratska i liberalna metropola. Zar ne shvaćate da ovakvi primjeri govore da je sve tamo trulo? O ovima u RS neću ni govoriti.
Inače, ja sam Zagrepčanin i gledao sam film u Berlinu i riječ je o osrednjem ostvarenju koje isključivo zbog važne teme i civilizacijske poruke dobiva nagrade i privlači pažnju. Da netko ne misli da sam na strani Žbanićke ili bilo koga drugoga.

janez

pre 18 godina

Film je dobio nagradu svi znaju zbog cega.
Kod Srba je na prvom mestu slava i novac, a na zadnjem patriotizam i ljubav prema svome bliznjem.

Nebojsa

pre 18 godina

Svaki narod u nasoj tragediji ima svoju istinu, samo nam je stradanje zajednicko. Ne mislim da ima iceg loseg u tome da srpska glumica prenese stradanje jedne muslimanke

Dusan

pre 18 godina

Nisam od onih koji negiraju postojanje zlocina i sve sto se u BiH desilo, ali izjava da je scenario napisan u Beogradu, nije na mestu. Smatram da takva osoba ne zaluzuje zvizduke, ali ni aplauz!

Germance

pre 18 godina

Sve price koje su odredjivale nase zivote od 1944 pa do ovog rata pisne su u Beogradu. Mozda su samo proglasavane ne drugim mestima.

Mikica

pre 18 godina

Sta vise toliko o toj politizaciji. Svi su filmovi politicki ukljucujuci Passion of the Christ, Otac na Sluzbenom Putu, Limeni Dovos, Dnevnik Ane Frank. Filmovi se prave na sreci, stradanju, masovnim patnjama koje su okarakterisale rat. Citajte malo zasto je silovanje Muslimanki dovelo do kompletne promene pravnog tumacenja ratnog zlocina u medjunarodnom pravu. Odgovor je: zbog toga sto su silovanja Bosnjakinja bila drugacija od svih ostalih u svim ostalim u prethodnom ratovima kojih uvek ima i bice. Kao sto je i Srebrenica drugacija od ostalih ratnih zlocina koji su se desili u ovom ratu. jasmila nista drugo nije rekla nego da su simboli te politike na slobodi. Priznajmo - nama se istina ne svidja.

Petar Mitrovic

pre 18 godina

Ovo nije prvnstveno bio filmski dogadjaj. Vecina prisutnih u Sava Centru ponovo se nasla na istoj strani sa zrtvama zlocina koje su pocinili zajednicki neprijatelji: Karadzic, Mladic, Milosevic, Seselj...
Svi oni koji su tada osudidjivali zlocinacku politiku, spontano su se okupili da bi izrazili podrsku ovom projektu i ponovo podigli glas protiv ekstremizma koji se posle samo nekoliko godina polako ali sigurno vraca u neizmenjenom obliku. Drago mi je sto je Mirjana Karanovic glumila ulogu silovane muslimanke, jer i na taj nacin, makar i simbolicno pokazuje da nam je neprijatelj isti. I ovaj film, kao i "Vukovar", predstavlja gest protiv mrznje i dobro je sto su u njima znacajnu ulogu odigrali Srbi ali mislim da bi gestovi protiv ekstremizma u Srbiji morali biti mnogo jaci, da nam se sve ovo jednog dana ne bi ponovo dogodilo.

Zeka Peka

pre 18 godina

E, Bg, na sta si spao da treba kao da budemo svi srecni i zadovoljni sto dziberi nisu uspeli da prekinu projekciju jednog filma. Onda kada smo dozvolili dziberima i ljaksama da "zabrane" predstavu u Jugodrpu (o Sv. Savi, pre skoro 20 godina) i otkad smo pred fukaorm i olosem utekli ko zecevi i pacovi na sve cetiri strane sveta, nikako da svane...

Uroš

pre 18 godina

Bio sam juče na premijeri, i mogu reći da mi 2 stvari nisu jasne. Zašto se diže prašina oko tog filma kao nekakve antisrpske propagande kada film to uopšte nije. Istina da se mogu čuti fraze tipa, "četnici zaklali", "četničko kopile", i da se u filmu govori o stradanjima samo jedne strane, ali isto tako muslimanski ratni veterani su prikazani u filmu kao kriminalci i ratni profiteri. Film jeste jednostran u svom prikazu, ali to ne znači da je imalo tendeciozan, jer prosto pokazuje priču kako je Muslimani realno gledaju sa njihove strane, prikazuje obične ljude, sa njihovim uobičajenim reakcijama. Dakle, film se, eto, bavi jednom životnom tragedijom među Muslimanima i ni u jednom trenutku ne negira, niti se bavi time da li takva priča postoji na drugoj strani. U ostalom, ovo je igrani film a ne dokumentarac, pa nema ni potrebe za uspostavljanjem nekog balansa zarad korektnosti. Rat je u ovom filmu sporedna stvar, a primarna je ljudska priča. Kao što Kustin "Život je čudo" nije pro srpski ili anti muslimanski, tako i "Grbavica" nije antisrpska...
Sasvim je druga stvar što je rediteljka krajnje bezobrazna u svojim izjavama i što politički zloupotrebljava svoje sasvim korektno umetničko ostvarenje. Vrlo je kvarno iskoristila neprestajuće aplauze i dirnutost publike posle filma da podvali svoju kratku i malicioznu izjavu "Želim da kažem kako se nadam da je prikazivanje 'Grbavice' u Beogradu početak zatvaranja kruga jer je pretpočetak scenarija pisan ovde". To pola ljudi nije ni čulo kako treba zbog opšte buke, a od ove polovine koja je čula sigurno većina nije odmah shvatila suštinu, tj. o kome se pretpočetku i scenariju radi.
Takođe izjave iz Berlina nisu ništa manje nekorektne. Druga stvar koja mi nije jasna je, zašto je ovaj film dobio Zlatnog medveda? Film kao sam film je dobar, ali ništa izuzetno, i na Berlinalu i na FEST-u je bilo boljih filmova.

german

pre 18 godina

Bilo bi zanimljivo da nam gđica Žbanić objasni na koji to način je pretpočetak priče (o silovanjima u BIH) napisan u Beogradu. Koristilo bi citiranje neke izjave, napisa i slično u kojem se poziva na silovanje. Ovde su godinama vladali zločinci, ali se ništa ne dobija ako zločinca opštužiš i za nešto što nije uradio. Film je verovatno dobar, kad je dobio nagradu na velikom festivalu i biće prilike da se pogleda; međutim, ne mogu drugačije nego kao mazohiste da okarakterišem ljude koji su se dobrovoljno podvrgli slušanju autorkih kvazipolitičkih umotvorina.

Ivan

pre 18 godina

Cestitam na filmu. Jos uvek ga nisam pogledao ali verujem da je odlican. Inace vrlo lucidan komentar autorke, ali reako bih u isto vreme apsurdan koliko i tuzba BiH samo protiv Srbije za genocid uz argumente da se Srbija danas ne razlikuje od Srbije tada. Najlakse je sada uperiti prstom na jednu stranu i reci oni su za sve krivi. Najlakse je tako i za MZ i za BiH. Medjutim takva tragedija ne dolazi sama od sebe. Nema u tom ratu "cistih" i prljavih. Ciste su jedino nevine zrtve sa bilo koje strane, a moramo priznati najvise ih je bilo sa strane Bosnjackih muslimana.
Sama izolacija Srbije je odigrala ulogu u tome da Srbija bude ono sto je bila i da onaj rezim ostane toliko dugo na vlasti. Ali mislim na kraju da mi kao drzava treba kazemo jeste mi smo za sve krivi bez ikakvog ali. Tada ce se ova tragikomedija zavrsiti, a verujem tada ce se pojaviti ljudi u Evropi (kao sto se vec pojavljuju u Austriji na primer), koji ce zeleti da saznaju i prikazu punu istinu.
Ponosan sam na svoj Beograd zbog ovako snaznog aplauza cime dokazuje da je zaista jedan otvoren grad i da ide dobrim putem da postane kulturna prestonica ovog dela Evrope.

petar

pre 18 godina

Mlada reziserka zasluzuje sve moje simpatije, kako zbog filma tako i zbog zivotnog stava. Mirjani Karanaovic ce neka buduca generacija sigurno podici spomenik kao jednoj pametnoj, talentovanoj i hrabroj zeni.

Zoran

pre 18 godina

Film nije savrsen - ima u prvoj polovini malo "skripanja" u dijalozima - ali uspeva da izazove veoma snaznu emociju, a da pri tome nije plitko patetican. Poslednji film slicne uverljivosti Kusturica je napravio pre dvadesetak godina, pre no sto je krenuo da sebe proglasava Umetnikom (a druge, je li, obicnim zanatlijama). Sada moze samo da zavidi Zbanicki na sposobnosti da perfektno vodi pricu i izazove snaznu emociju kod gledaoca. Otuda Kusturicina neprijateljska reakcija kad je pitan o filmu. To je bilo jadno, kao sto je jadan bio i sinocnji pokusaj radikalcica, koji su instantno oduvani sa bine i iz dvorane.

Nemanja Zaric

pre 18 godina

Cestitke rediteljki na sjajnom filmu i hrabrosti da se u Beogradu pojavi i javnosti u lice saopsti istinu!
Cestitke Mirjani Karanovic na umetnickoj i licnoj samosvesti da sredini u kojoj zivi skrene paznju na zlocine cinjene u nase ime!
Velicanstveno je da u Sava Centru, u Beogradu, publika na nogama doceka kraj filma i ovacijama pozdravi glumacku ekipu ovog filma.

T.

pre 18 godina

Odgledala sam "Grbavicu". Film nosi emotivni naboj, režiserski i glumački je izuzetan, scenario je jako dobar. I pored ovoga, ne mogu a da se ne zapitam da li je umetnost prava i univerzalna ukoliko služi politici. Čini se da politizacija ovog filma i njegovo korišćenje u propagandne "pro-bošnjačke" svrhe (što se vidi u brojnim scenama i tekstu koji govore glumci) nanosi štetu umetničkoj vrednosti ovog ostvarenja.
Nažalost, film "Grbavica" nije uspeo da se otrgne od zvaničnog političkog diskursa i da pošalje lepu i plemenitu poruku pomirenja.

vera

pre 18 godina

Solidan film. Mozda bash i nije za Medveda, ali Mirjana Karanovic je briljirala. Kako se o filmu pisalo, mislila sam da ce u njemu biti sve chetnik do chetnika i silovanja i tako to, a ono jedna zalosna prica o majci i detetu.
Bravo za beogradsku publiku!
p.s. treba pogledati film

vladimir

pre 18 godina

Uvek se govorilo da je Beograd jedina metropola juzno od Beca. Ovo ponovo dokazuje tu cinjenicu. Raduje me sto kod nas postoji ta sloboda izrazavanja.

nn

pre 18 godina

Cuj sad ovo, u Srbiji pisan scenario kako su trebale da se siluju zene u BiH!!? Zbunicka to izjavi u sred Srbije i dobije ovacije!! Pa, ovi koji su je pozdravili nisu ni svesni sta cine. Samim tim podrzavanjem priznaju sve ono za sta nas terete a sve je pocelo sa kobajagi individualnom krivicom a cilj je nesto sasvim drugo. Cilj je da se ocrnimo kao narod kao nacija kao religija kao.... toliko da je bolje da nestanemo. E, jadni smo da jadniji ne mozemo biti!

NN lice

pre 18 godina

Ne želim da pričam o filmu dok ga ne vidim (verujem da je Karanovićka to sjajno odigrala) ali o reakcijama... Stvarno je neverovatno glupo pljuvati glumicu zato što je odigrala ovaj ili onaj lik. Po toj logici ni jedan glumac "demokrata" ne bi prihvatio da igra Hitlera ili Staljina?!!! Kao kad smo se igrali kauboja i Indijanaca pa niko nije hteo da bude Indijanac?!

bojan

pre 18 godina

Pojacano obezbedjenje policije - zasto? Da spreci "besne Srbe" da lincuju reziserku i glumce? ljudi, bre pa ta zemlja je u mraku zbog sujetnih budala od kojih svaki misli da ima pravo da udari po labrnji onoga ko ne misli kao on...i da to prodje maltene kao normalna stvar. Daleko je sunce..

Nemanja Zaric

pre 18 godina

Cestitke rediteljki na sjajnom filmu i hrabrosti da se u Beogradu pojavi i javnosti u lice saopsti istinu!
Cestitke Mirjani Karanovic na umetnickoj i licnoj samosvesti da sredini u kojoj zivi skrene paznju na zlocine cinjene u nase ime!
Velicanstveno je da u Sava Centru, u Beogradu, publika na nogama doceka kraj filma i ovacijama pozdravi glumacku ekipu ovog filma.

dora

pre 18 godina

Film je dobar, i zaista nema nista antisrpsko u njemu. Izuzetno dobro uradjena psiholoska prica, i definitivno se moze primeniti na bilo kojim prostorima. Ali bojim se da dok se u zemlji Srbiji ne shvati da imati stav o zlocinima ne znaci biti "prodana dusa", vec patriota u pravom smislu nece nama biti bolje. Jednog dana treba da rodim dete i ne zelim da ono zivi sa teretom necega sto uradise neki "u ime naroda". I nadam se da u Beogradu ipak ima vise od dve hiljade svesnih ljudi, mada je dugacak put pred nama.
Sve cestitke Mirjani i na glumi i na hrabrosti.

janez

pre 18 godina

Film je dobio nagradu svi znaju zbog cega.
Kod Srba je na prvom mestu slava i novac, a na zadnjem patriotizam i ljubav prema svome bliznjem.

glups

pre 18 godina

Mislila sam da treba da pogledam ovaj film, iako smatram da nije dobio nagradu zbog nekakvih umetnickih razloga. Medjutim, posle ove rediteljkine izjave shvatam da osoba koja tako nesto izjavi nema zelju da prikaze patnje obicnog coveka tokom krvavih sukoba, nego da napravi politicki prihvatljiv film u cilju propagiranja iskljucivo svojih politickih stavova! Ovo nije umetnicki film, ovo je reklamni materijal jedne strane. Za godinu dana se nece znati ni da je ikada snimila film! Sramota!

zoran

pre 18 godina

Ja se zaista trudim da filmu "Grbavica", koji jos uvek nisam pogledao, pridjem bez ikakvih predrasuda. Medjutim, ne mogu da se otmem utisku da je pravljen sa namerom da pokupi sto vise raznih festivalskih nagrada, podigne sto vecu medijsku prasinu i proba da bar malo "denacifikuje" neke ljude. Problem je u tome sto se nagrade brzo zaboravljaju, medijska prasina se brzo slegne, a strela "denacifikacije" potpuno promasuje metu. U Srbiji ce taj film i onako gledati samo ljudi koji nemaju nikakve veze ni sa cim iz cega je rediteljka crpla inspiraciju za svoje delo, a pri tome ce se dobar deo njih osetiti neopravdano prozvanim. Kao rezultat, javice se novo nepoverenje izmedju poznatih (ne)prijatelja. Mozda bi bilo najbolje da se svaki od naroda bivse YU, kao i svaka od drzava rodjena iz njene lesine, bar neko vreme bavi iskljucivo sobom. Na kraju, cini mi se da se to najvise odnosi na ljude u ovoj zemlji. To je sve.

IvanS

pre 18 godina

Onima koji nisu razumeli, rediteljka je rekla da je "scenario na pocetku pisan u Beogradu". Da li vam je jasno sta to znaci? Film nisam gledao, kao ni onaj "Povratak u Sarajevo", a poredjenje ove reziserke sa Kusturicom, u najmanju ruku je neumesno.

Maletic

pre 18 godina

Ne znam samo dete, da li kad su nam tvoji roditelji ubijali drzavu, jedinu koju znamo i koju smo imali Jugoslaviju i kad su dosipali ulje na zar koji tinja jos od Velikog Rata iz '40-tih godina proslog veka, da li je i taj zlocin iskrojen u Beogradu? Scenario za sve ove strasne zlocine, devojko, pise surova istorija Balkana i u tu knjigu su tvoji Sarajlije upisali barem isto onoliko redova koliko i moji Beogradjani. Kad bi uspeli jedni drugima da ne bacamo sirce u oci makar 100 godina, ovako perfidno kako si ti to sinoc uradila svojom izjavom, mozda bi neko tu knjigu scenarija buduciih zlocina mogao i zatvoriti.

Kuduz

pre 18 godina

Beograd je cudo! Dodje nekakva Jasmila i mrtva'ladna rece da se tu ispisivao scenario za masovna silovanja!Sve i da je tako, a nije, voleo bih da je moguce, a nikada nece biti, da neko iz Beograda ode u Sarajevo,Zagreb,Ljubljanu,Pristinu,Skoplje,Podgoricu, pa da tamo drzi lekcije o krivici "one druge strane".Draga Jasmila, za ljubav i tucu potrebno je najmanje dvoje, a sve ostalo moze biti u domenu price kao u filmu "Nicija zemlja":"Ko je prvi poceo?"

Ponos

pre 18 godina

Nije strasno kad velike sile na nas bacaju drvlje i kamenje i kad smo krivi i kad nismo krivi, mocni su ,nemozemo ih spreciti; ali je prava bruka kad dozvoljavamo da nas blati neko koji nista bolji od nas nije , i to u nasoj rodjenoj kuci. Gde ti je ponos Beograde? SRAMOTA!

H

pre 18 godina

Da sam bila u kozi rediteljke tokom rata i da sam upoznala devojke koje su silovane mislim da bi to na mene takodje ostavilo veoma veliki utisak i potpuno mi je razumljivo da je upravo tu temu izabrala za film. S druge strane smatram da rediteljka vrlo perfidno koristi situaciju u kojoj se nalazi i pokusava svima nama da drzi lekcije o tome ko je kriv i ko je zapoceo rat. Time, bar u mojim ocima, samo smanjuje znacaj filma, a s druge strane zloupotrebljava jednu temu u politicke svrhe, a to ne bi smeo da bude slucaj. Mislim da bi efekat filma bio mnogo veci i bolji da je samo pustila da film govori sam po sebi, bez politike i okrivljavanja, cega nam je svima vec puna glava. To ustvari jako puno govori o samoj rediteljki, a to sto govori nije bas tako lepo.

NN lice

pre 18 godina

Ne želim da pričam o filmu dok ga ne vidim (verujem da je Karanovićka to sjajno odigrala) ali o reakcijama... Stvarno je neverovatno glupo pljuvati glumicu zato što je odigrala ovaj ili onaj lik. Po toj logici ni jedan glumac "demokrata" ne bi prihvatio da igra Hitlera ili Staljina?!!! Kao kad smo se igrali kauboja i Indijanaca pa niko nije hteo da bude Indijanac?!

bojan

pre 18 godina

Pojacano obezbedjenje policije - zasto? Da spreci "besne Srbe" da lincuju reziserku i glumce? ljudi, bre pa ta zemlja je u mraku zbog sujetnih budala od kojih svaki misli da ima pravo da udari po labrnji onoga ko ne misli kao on...i da to prodje maltene kao normalna stvar. Daleko je sunce..

Zoran

pre 18 godina

Film nije savrsen - ima u prvoj polovini malo "skripanja" u dijalozima - ali uspeva da izazove veoma snaznu emociju, a da pri tome nije plitko patetican. Poslednji film slicne uverljivosti Kusturica je napravio pre dvadesetak godina, pre no sto je krenuo da sebe proglasava Umetnikom (a druge, je li, obicnim zanatlijama). Sada moze samo da zavidi Zbanicki na sposobnosti da perfektno vodi pricu i izazove snaznu emociju kod gledaoca. Otuda Kusturicina neprijateljska reakcija kad je pitan o filmu. To je bilo jadno, kao sto je jadan bio i sinocnji pokusaj radikalcica, koji su instantno oduvani sa bine i iz dvorane.

petar

pre 18 godina

Mlada reziserka zasluzuje sve moje simpatije, kako zbog filma tako i zbog zivotnog stava. Mirjani Karanaovic ce neka buduca generacija sigurno podici spomenik kao jednoj pametnoj, talentovanoj i hrabroj zeni.

german

pre 18 godina

Bilo bi zanimljivo da nam gđica Žbanić objasni na koji to način je pretpočetak priče (o silovanjima u BIH) napisan u Beogradu. Koristilo bi citiranje neke izjave, napisa i slično u kojem se poziva na silovanje. Ovde su godinama vladali zločinci, ali se ništa ne dobija ako zločinca opštužiš i za nešto što nije uradio. Film je verovatno dobar, kad je dobio nagradu na velikom festivalu i biće prilike da se pogleda; međutim, ne mogu drugačije nego kao mazohiste da okarakterišem ljude koji su se dobrovoljno podvrgli slušanju autorkih kvazipolitičkih umotvorina.

T.

pre 18 godina

Odgledala sam "Grbavicu". Film nosi emotivni naboj, režiserski i glumački je izuzetan, scenario je jako dobar. I pored ovoga, ne mogu a da se ne zapitam da li je umetnost prava i univerzalna ukoliko služi politici. Čini se da politizacija ovog filma i njegovo korišćenje u propagandne "pro-bošnjačke" svrhe (što se vidi u brojnim scenama i tekstu koji govore glumci) nanosi štetu umetničkoj vrednosti ovog ostvarenja.
Nažalost, film "Grbavica" nije uspeo da se otrgne od zvaničnog političkog diskursa i da pošalje lepu i plemenitu poruku pomirenja.

nn

pre 18 godina

Cuj sad ovo, u Srbiji pisan scenario kako su trebale da se siluju zene u BiH!!? Zbunicka to izjavi u sred Srbije i dobije ovacije!! Pa, ovi koji su je pozdravili nisu ni svesni sta cine. Samim tim podrzavanjem priznaju sve ono za sta nas terete a sve je pocelo sa kobajagi individualnom krivicom a cilj je nesto sasvim drugo. Cilj je da se ocrnimo kao narod kao nacija kao religija kao.... toliko da je bolje da nestanemo. E, jadni smo da jadniji ne mozemo biti!

vera

pre 18 godina

Solidan film. Mozda bash i nije za Medveda, ali Mirjana Karanovic je briljirala. Kako se o filmu pisalo, mislila sam da ce u njemu biti sve chetnik do chetnika i silovanja i tako to, a ono jedna zalosna prica o majci i detetu.
Bravo za beogradsku publiku!
p.s. treba pogledati film

vladimir

pre 18 godina

Uvek se govorilo da je Beograd jedina metropola juzno od Beca. Ovo ponovo dokazuje tu cinjenicu. Raduje me sto kod nas postoji ta sloboda izrazavanja.

Ivan

pre 18 godina

Cestitam na filmu. Jos uvek ga nisam pogledao ali verujem da je odlican. Inace vrlo lucidan komentar autorke, ali reako bih u isto vreme apsurdan koliko i tuzba BiH samo protiv Srbije za genocid uz argumente da se Srbija danas ne razlikuje od Srbije tada. Najlakse je sada uperiti prstom na jednu stranu i reci oni su za sve krivi. Najlakse je tako i za MZ i za BiH. Medjutim takva tragedija ne dolazi sama od sebe. Nema u tom ratu "cistih" i prljavih. Ciste su jedino nevine zrtve sa bilo koje strane, a moramo priznati najvise ih je bilo sa strane Bosnjackih muslimana.
Sama izolacija Srbije je odigrala ulogu u tome da Srbija bude ono sto je bila i da onaj rezim ostane toliko dugo na vlasti. Ali mislim na kraju da mi kao drzava treba kazemo jeste mi smo za sve krivi bez ikakvog ali. Tada ce se ova tragikomedija zavrsiti, a verujem tada ce se pojaviti ljudi u Evropi (kao sto se vec pojavljuju u Austriji na primer), koji ce zeleti da saznaju i prikazu punu istinu.
Ponosan sam na svoj Beograd zbog ovako snaznog aplauza cime dokazuje da je zaista jedan otvoren grad i da ide dobrim putem da postane kulturna prestonica ovog dela Evrope.

Petar Mitrovic

pre 18 godina

Ovo nije prvnstveno bio filmski dogadjaj. Vecina prisutnih u Sava Centru ponovo se nasla na istoj strani sa zrtvama zlocina koje su pocinili zajednicki neprijatelji: Karadzic, Mladic, Milosevic, Seselj...
Svi oni koji su tada osudidjivali zlocinacku politiku, spontano su se okupili da bi izrazili podrsku ovom projektu i ponovo podigli glas protiv ekstremizma koji se posle samo nekoliko godina polako ali sigurno vraca u neizmenjenom obliku. Drago mi je sto je Mirjana Karanovic glumila ulogu silovane muslimanke, jer i na taj nacin, makar i simbolicno pokazuje da nam je neprijatelj isti. I ovaj film, kao i "Vukovar", predstavlja gest protiv mrznje i dobro je sto su u njima znacajnu ulogu odigrali Srbi ali mislim da bi gestovi protiv ekstremizma u Srbiji morali biti mnogo jaci, da nam se sve ovo jednog dana ne bi ponovo dogodilo.

Mikica

pre 18 godina

Sta vise toliko o toj politizaciji. Svi su filmovi politicki ukljucujuci Passion of the Christ, Otac na Sluzbenom Putu, Limeni Dovos, Dnevnik Ane Frank. Filmovi se prave na sreci, stradanju, masovnim patnjama koje su okarakterisale rat. Citajte malo zasto je silovanje Muslimanki dovelo do kompletne promene pravnog tumacenja ratnog zlocina u medjunarodnom pravu. Odgovor je: zbog toga sto su silovanja Bosnjakinja bila drugacija od svih ostalih u svim ostalim u prethodnom ratovima kojih uvek ima i bice. Kao sto je i Srebrenica drugacija od ostalih ratnih zlocina koji su se desili u ovom ratu. jasmila nista drugo nije rekla nego da su simboli te politike na slobodi. Priznajmo - nama se istina ne svidja.

Germance

pre 18 godina

Sve price koje su odredjivale nase zivote od 1944 pa do ovog rata pisne su u Beogradu. Mozda su samo proglasavane ne drugim mestima.

Uroš

pre 18 godina

Bio sam juče na premijeri, i mogu reći da mi 2 stvari nisu jasne. Zašto se diže prašina oko tog filma kao nekakve antisrpske propagande kada film to uopšte nije. Istina da se mogu čuti fraze tipa, "četnici zaklali", "četničko kopile", i da se u filmu govori o stradanjima samo jedne strane, ali isto tako muslimanski ratni veterani su prikazani u filmu kao kriminalci i ratni profiteri. Film jeste jednostran u svom prikazu, ali to ne znači da je imalo tendeciozan, jer prosto pokazuje priču kako je Muslimani realno gledaju sa njihove strane, prikazuje obične ljude, sa njihovim uobičajenim reakcijama. Dakle, film se, eto, bavi jednom životnom tragedijom među Muslimanima i ni u jednom trenutku ne negira, niti se bavi time da li takva priča postoji na drugoj strani. U ostalom, ovo je igrani film a ne dokumentarac, pa nema ni potrebe za uspostavljanjem nekog balansa zarad korektnosti. Rat je u ovom filmu sporedna stvar, a primarna je ljudska priča. Kao što Kustin "Život je čudo" nije pro srpski ili anti muslimanski, tako i "Grbavica" nije antisrpska...
Sasvim je druga stvar što je rediteljka krajnje bezobrazna u svojim izjavama i što politički zloupotrebljava svoje sasvim korektno umetničko ostvarenje. Vrlo je kvarno iskoristila neprestajuće aplauze i dirnutost publike posle filma da podvali svoju kratku i malicioznu izjavu "Želim da kažem kako se nadam da je prikazivanje 'Grbavice' u Beogradu početak zatvaranja kruga jer je pretpočetak scenarija pisan ovde". To pola ljudi nije ni čulo kako treba zbog opšte buke, a od ove polovine koja je čula sigurno većina nije odmah shvatila suštinu, tj. o kome se pretpočetku i scenariju radi.
Takođe izjave iz Berlina nisu ništa manje nekorektne. Druga stvar koja mi nije jasna je, zašto je ovaj film dobio Zlatnog medveda? Film kao sam film je dobar, ali ništa izuzetno, i na Berlinalu i na FEST-u je bilo boljih filmova.

Zeka Peka

pre 18 godina

E, Bg, na sta si spao da treba kao da budemo svi srecni i zadovoljni sto dziberi nisu uspeli da prekinu projekciju jednog filma. Onda kada smo dozvolili dziberima i ljaksama da "zabrane" predstavu u Jugodrpu (o Sv. Savi, pre skoro 20 godina) i otkad smo pred fukaorm i olosem utekli ko zecevi i pacovi na sve cetiri strane sveta, nikako da svane...

Nebojsa

pre 18 godina

Svaki narod u nasoj tragediji ima svoju istinu, samo nam je stradanje zajednicko. Ne mislim da ima iceg loseg u tome da srpska glumica prenese stradanje jedne muslimanke

Spielberg

pre 18 godina

Primjer da je BG "svjetska metropola" je to što se u Sava centru prikazao bosanski film kojemu jedni plješću, a drugi ga pljuju?! Ne bi li trebalo biti sasvim normalno da se filmovi susjeda prikazuju u Beogradu bez obzira na temu i priču pa i na političke konotacije koje film nosi? Tužno je i tragično da je to vijest i primjer da je Beograd nekakva demokratska i liberalna metropola. Zar ne shvaćate da ovakvi primjeri govore da je sve tamo trulo? O ovima u RS neću ni govoriti.
Inače, ja sam Zagrepčanin i gledao sam film u Berlinu i riječ je o osrednjem ostvarenju koje isključivo zbog važne teme i civilizacijske poruke dobiva nagrade i privlači pažnju. Da netko ne misli da sam na strani Žbanićke ili bilo koga drugoga.

neutralan

pre 18 godina

Drago mi je sto je film prikazan zbog toga sto i treba da bude prikazan! ali, sa druge strane, krivo mi je jer znam da je bila obrnuta situacija u Sarajevu taj film nikada ne bi bio prikazan zbog 'svezih rana' i 'genocida' koji su 'srpske snage pocinile u Bosni'! da se ne zaboravi... toliko o tome ko treba da nas uci sta je to demokratija...

Dusan

pre 18 godina

Nisam od onih koji negiraju postojanje zlocina i sve sto se u BiH desilo, ali izjava da je scenario napisan u Beogradu, nije na mestu. Smatram da takva osoba ne zaluzuje zvizduke, ali ni aplauz!

svetozar

pre 18 godina

Film je stvarno odličan i svima preporučujem da ga pogledaju. U filmu nema ništa antisrpskog, već ono što je prikazano je istina koju kriminalne strukture žele utišati, ali što više to pokušavaju ona je sve bučnija. Izjave Jasmile itekako podržavam jer svi ti zločinci koji su uništili i koji i danas uništavaju naše živote trebaju zauvek trunuti iza rešetaka. I poručujem vladi - prestanite već jednom manipulisati jadnom sirotinjom i uhapsite ratne zločince.

Bosanac

pre 18 godina

Zahvaljujem se na hrabrosti g.Karanovic i da podsjetim one koji lijepu i plemenitu poruku pomirenja ocekuju, da treba prvo da nauce sebe da pogledaju istini u oci i posalju izvinjenje zrtvama koje to zasluzuju. Isto tako trebaju neki da svate da rediteljka sa recenicom "zatvaranje kruga ciji se predpocetak desio ovde u Beogradu ..., nije mislila na Srpski posteni narod, nego na Rezim SM, SANU i SPC. Najsrecniji cu biti kao Bosanac kad jednog dana obadvije drzave se ociste od raznoga sljama i kad Beograd i Sarajevo postanu BRATSKI gradovi.

F.F.

pre 18 godina

Hvala ti Beograde! Hvala ti sto si pljeskao protiv zlih ljudi. Hvala ti sto si se stavio na stranu istine i sto saosecas neciji bol. Svi vi koji ste juce pljeskali u Sava Centru ste moji heroji. Umetnost i treba da sluzi svsi bunta protiv svega sto je negativno u drustvu. Gospodja Karanovic i gospodja Zbanic su ucinile mnogo vise za ovaj svet nego ostavljen utisak bilo kojeg boljeg svetski tehnicki/stilizovanijeg filma, bas zbog onoga cemu nas uci i snazno ostavljenog osecanja pravde koje mora biti dostignuto.

mama ludaca

pre 18 godina

Odes da gledas film i izvredjaju te, odes na tribinu i isamaraju te, sinoc slucajno naletim na TV BK i slusam naricanja clanova porodica haskih optuzenika uz sampanjac.
Zelim da mi neko objasni da sam u ovoj bogolikoj, pravnoj i pravednoj drzavi gradjanin drugog reda jer ne mogu da pijem sampanjac ako gledam "Grbavicu", bunim se protiv Pahomija a za zastitu decijih prava.
Nemam vise zivaca da slusam razne prostake, pa cu film pogledati na DVD-ju, da ne bih morala da objasnjavam nedotupavnim da pricom o zlocinima nad nama necemo umanjiti one koji su drugi u nase ime pocinili nad nasom dojucerasnjom bracom i da smo imali divne politicare i borce koji su isprljali krvlju nase ruke i oduzeli nam dostojanstvo (kako to suplje zvuci!).

Maja

pre 18 godina

Dalja politizacija i bacanje u lice Beogradjanima politickih poruka krajnje nekorektan postupak mlade autorke. Pa i sama je svesna da je prosecan film nagradjen zato sto su bosanski muslimani trenutno u modi, a Srbi bad boys koje treba jos vise ocrniti. Nemam nista protiv prikazivanja filma u Bgd-u, ni protiv toga da ga publika pozdravi, samo se pitam da li je JELENA 93 Mileta Kordica objavljena u Bosni, da li bi se film snimljen po toj, na istinitoj prici baziranoj knjizi, prikazivao u Sarajevu, i da li bi ga Ne- Srbi pozdravili.
Jadno je sve ovo sto nam se desilo, a iako manje tragicno, jos je jadnije kako se sada time manipulise.

Doctor Wu

pre 18 godina

Dignute pesnice, politicke pridike sa stanovista bezgresnosti, politicki korektni filmovi na politicki svesnim festivalima. Mi kao da jos uvek zivimo u doba omladinskih radnih akcija, KUD-ova, pionira i omladinaca...

Devojka sa Grbavice

pre 18 godina

Tresla se gora, rodio se miš! Alo, čemu tolika buka, raznorazne Biserkove i Kandicke, radikali, kampanja "Pobij, pokrsti..." i ostale gluposti? Film je komotno mogao da bude smešten u redovan program FEST-a, jer mu je tematika toliko univerzalna, da bi me priča potresla i da se odvijala u Tadžikistanu. Rediteljka je, barem u filmu, krajnje korektna, bez obzira što junaci spominju Četnike, jer isto tako spominju i Srbe, a u jednom trenutku se na ulici čuju zvona pravoslavne crkve, kao što se čuju i mujezini. Nama, običnim ljudima ovde, kao i onima tamo, i onima u filmu, nije stalo do politike. Jedino što je strašno je što ljudi ginu na obe strane, a taj bol je univerzalan... I još nešto: HVALA na pesmi na kraju filma. Mi koji smo doživeli Sarajevo proleća 1992. znamo šta ona znači.

Trula tzv. "Metropola"

pre 18 godina

Takvih Beogradjana je uvek bilo, i svi oni mogu da stanu u 5-6 hiljada koliko ima u Sava Centru.
Toliko o (skoro) dvomilionskom gradu.

aleksandra

pre 18 godina

davne 1984. pojavio se album das ist walter, zabranjenog pusenja i na njemu stvar "Necu da budem Švabo u dotiranom filmu". e ovo napadanje karanovicke i glumaca meni lici na tu tragikomediju...
stvarno smo neverovatan narod, pa ne ucimo ni na sopstvenim greskama.
dzaba nama sto je sve vec opisano u literaturi ili u rokenrolu.

Mirza

pre 18 godina

Sudeci po komentarima, ponovo je Beograd pokazao da u njemu zive normalni i zdravi ljudi. Vjerujem da ih ima i puno vise od te 2000 koji su pogledali film u Sava Centru. Ukoliko bi situacija bila obrnuta i da je neki nazovi "prosrpski" film prikazan u Sarajevu pored takodjer normalnih i zdravih bilo bi i onih sa zelenim zastavama, mrznjom u ocima i pjenom na usnama. Takvih je bilo i biti ce. U kojoj mjeri...? pa to zavisi od nas samih.. koliko im dozvolimo. Hvala Bogu pa stvari polako dolaze na svoje mjesto, jer je prikazivanje ovakvog filma u Beogradu 90-tih bilo ravno naucnoj-fantastici. BUdimo ponosni sto nas ima i sto nam je glas sve jaci s obje strane Drine. Treba svi da se potrudimo (vi sa Radikalima i ovima iz RS, a mi s ovim nasim ekstreminma) da se ova pozitivna tendencija nastavi
Takodjer ne vidim nista sporno u izjavama Zbanicke. One su istinite i vjerovatno odredjene strukture bole, ali u sebi sadrze samo istinu. Jos jednom Hvala Bgd.
Pozdrav iz Tuzle

Srdjan

pre 18 godina

Jako je licemerno stalno optuzivati Beograd kao izvor svih losih stvari na ovom svetu a pri tom ne reci da su poslednjih 50-60 godina raznorazni brdjani sa svih strana naseljavali taj Beograd i zatim se odatle svetili svojim "zemama" po raznim selima. Niko nikada Beogradjane nije nista pitao i milion Beogradjana poslednje generacije je rasuto po svetu. A moram da pocetim sve napacene strane proteklog rata na sledecu cinjenicu: " da su se 9 marta 1991 beogradskim studentima prikljucili i studenti ostalih univerziteta tada jos uvek zajednicke drzave, nista se od tih scenarija ne bi napisalo"
Zbog toga je potpuno nebitno geografsko poreklo nekog scenarija pa bilo to i u Beogradu.
Ko razume shvatice.
Ko ne razume verovatno je vec pretrpeo silovanja u raznim oblicima.

sem

pre 18 godina

U zivotu sam nekoliko puta pogriejsila, i onda mi je neko ukazao na greske.nisu bile strasne,ali meni je bilo strasno,jer su bile moje...,i bilo me je stid,uglavnom najvise onda kada sam bila svjesna da sam ih napravila. Tesko je jednom beogradjaninu opisati sta se desavalo u BIH,1992.mislim, da je ta godina nekako bila i najteza,jer poslije...naviknes se,i lakse podnosis,meni je drago da nemam pricu kao Jasmilina glavna junakinja,imam neku drugu,isto bolnu,sve sam vidjela, vidjela sam ljude sa imenom i prezimenom,sa domovinom,gkledala sam i one koji ubijaju i ubijane.Mozda ne razumijete Jasmilu,ali ja smatram da ma koliko bolno bilo to sto je rekla za scenario, mislim da je u pravu,na srecu nisu ga pisali svi,nisu svi znali,a vi pored sve propagande niste mogli znati ni sta se ovdje desava, meni je licno zao, sto su srbi kroz historiju bili zrtve svojih uglavnom narcisoidnih vodja koji su preko ledja naroda stvarali sebi slavu,prave srbe dozivljavam kao izuzetno karakterne i hrabre ljude,i mislim da su to upravo oni koji su sinoc gledali Grbavicu, naravno ima ih jos,ali vjerojatno su u zabludi,ja sam sretna jer sam prezivjela rat,kao i moja porodica i danas se osjecam junakinjom sopstvene price,vjerujte ne znate sto se ovdje desavalo, to nije bilo niti jedan dan,ni mjesec, ni godinu, to su godine,iza toga je morao biti PLAN,ja bih voljela da ovdje niceg nije bilo izmjedju 92-95,to bi puno bolje bilo od onog svega. Bilo,pa proslo, ne ponovilo se, zao mi je sto smo zaratili, naravno samo narodi,nasi politicati u velikoj su ljubavi, spaja ih puno toga zajednickog,od moci,novca,i svega sto smo im dali,a mi neka se patimo, pa cak i oni najradikalniji,ne shvataju da su samo pijuni, hocemo li braniti nase nacije FILMOVIMA,super barem smo se malo civilizirali, bolje i tako nego nozevima i oruzjem ,lijep pozdrav,i razmislimo,sta imamo od skrivanja istine,ili iznosenja svako svacije, jedna je istina, pokazce historija

miloš g

pre 18 godina

Ponosan sam na publiku beogradsku.Filmove ne posećuje odredjeni sloj gradjana,naprotiv...te je na neki način reakcija publike najmerodavniji pokazatelj stanja svesti gradjana,u ovom slučaju prestonice.
Sećam se festivala kratkog metra u Domu sindikata kada je prikazan dokumentarac Janka Baljka o pogibiji radnika RTS-a za vreme bombardovanja,svi su bili šokirani i jednog utiska:da li je moguće da postoji čovek koji će žrtvovati svoje radnike zbog medijske dobiti i jel moguće da je na slobodi...
Jednostavno bioskop je najprikladniji način za suočavanje sa nekim činjenicama i što se nas tiče imamo još dosta sati da rintamo(u bioskopu i glavi).

djuro

pre 18 godina

Film jos nisam gledao, ali hocu kad budem imao priliku. Tema ne moze biti "nekorektna", jer ako su se takve stvari dogadjale, a jesu, kulovski je osudjivati bilo koga sto prica o tome (umesto osudjivanja, i to na vise godina, onih koji su to radili).
Medjutim, glavni problem Srbije, a posredno i ostalih na Balkanu, je to resenje svake trenutne krize - zavrsetak rata, mirovne konferencije, sudski procesi - koje u sebi uvek ima seme buduceg rata, samim tim sto se neka strana - pravedno ili nepravedno - oseca izigranom na silu nametnutom krivicom i resenjem. Jedino stabilno resenje mora jasno i glasno reci istinu, i potpunu istinu o odgovornosti za rat, bez obzira na to ko je pobedio u prethodnom ratu. I prosto je netacno da je samo Beograd proizveo rat (neki iz medjunarodne zajednice stidljivo i neubedljivo proturaju i ogranicenu krivicu Zagreba). Bosnjacka elita je takodje itekako kriva, insistirajuci na unitarnoj Bosni, odbijanju Lisabonskog sporazuma, pa nadalje - uostalom, ko je 1992. proterao one silne Srbe iza Sarajeva, Mostara, srednje Bosne, zapadne Bosne itd? Ne vidim da iko ima potrebu da to jasno kaze i osudi.
Prirodno je da je Beograd, kao strana koja je izvukla deblji kraj, spremniji da sagleda i prizna svoje greske i zlocine od Zagreba i Sarajeva, i pored toga sto u svom neznanju i dalje gleda na zajednicku istoriju kao na seriju svojih zrtava i ustupaka nezahvalnoj braci (sto je naravno daleko od istine). To se vidi i po tome sto veliki broj ljudi pozitivno ocenjuje ovaj film, izmedju ostalog. Medjutim, pravo stabilno resenje balkanskog horora ce doci tek kad i druge strane pocnu da uvidjaju i sankcionisu zlocine "svoje" strane - politicke ili kriminalne, ili i jedne i druge u isto vreme. Da se to ni ne nazire, pored brojnih primera od '95 na ovamo, govori i ovaj nekorektni komentar rediteljke u Sava Centru. Film sam po sebi mozda ne pretenduje da baci krivicu za rat iskljucivo na Srbe. Ali ovaj komentar to nedvosmisleno radi. Zao mi je sto i dalje mladi intelektualci svoj rad ugradjuju u temelje novih ratova, umesto da budu resenje.

ana

pre 18 godina

Na zalost sinoc nisam gledala film, ali se nadam da ce se prikazati jos koji put u Beogradu, metropoli... Ono sto me zbunjuje kod reakcija na film, osim ocekivanog otpora koji potice iz poricanja i potrebe da se pobegne od problema umesto da se sa njim suoci, jeste reakcija na rediteljkinu izjavu. Zar ne treba da se zaista upitamo sta mi o svemu tome znamo i zasto ne znamo vise i sta se zaista desavalo tokom rata u Bosni, a ne da tvrdimo da silovanja nije bilo kao sto jos uvek ima sveta koji tvrdi da Srebrenice nije bilo. Kada je 2001, cini mi se, \rts pustio dokumentarni film o Srebrenici ovde se raspravljalo o tome zasto je RTS pustila film a ne o tome ko i zasto je za tri dana ubio hiljade ljudi. Zar nije, napokon, 10 godina kasnije, vreme da pozelimo da spoznamo istinu, ma kako bolna i strasna i neprijatna bila? To je najmanje sto mozemo da ucinimo i jedino istinsko izvinjenje zrtvama proteklih ratova, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Natasa

pre 18 godina

Mozda nije lose pomenuti da je drugu nagradu na Berlinskom festivalu odneo film o zatvoru u Gvantanamu. Da se ne bi zakljucilo kako se u svetu demonizuju Srbi i govori samo o srpskim zlocinima. Mozda cemo najzad shvatiti da zlocini nemaju nacionalnost.

zera Tz

pre 18 godina

Drago mi je sto je Beograd imao sansu pogledati ovaj film i jos vise mi je drago da ga je nagradio kao sto i zasluzuje!
Ja sam bosanac i volim vas iako ste NEKI od vas ucinili dosta losih stvari u mojoj Bosni i Hercegovini.
Dame i gospodo ovaj film nije snimljen da bi mi vas prikazali kao koljace ili zivotinje ovaj film je napravljen da bi se konacno mi Balkanci oslobodili tog glupog seljackog mentaliteta sakrivanja svega ili ti pak sramote!
Da li ste se ikada gospodo draga zapitali je li ovaj film napravljen samo za Bosnjacke zene i koliko se Djevojaka iz Hrvatske i naravno Srbije naslo u slicnoj situaciji!
Da gospodo ovaj film je posvecen Zenama i ovo je apel da se konacno pomogne tim zenama sestrama i majkama koje su prozivile sve ovo a njih je opet na kraju gledajuci najvise u Bosni i Hercegovini!
Prema tome ja se necu okrenuti na tih deset balavaca koji su skakali okolo kao veliki Srbi i uzvikivali Srbija ne gospodo ja cu pozdraviti ostatak dvorane koji je pozdravio film i najvece glumacke talente danasnjice!
Ova prica nema ama bas nista sa ljudima koji zive u Beogradu i koji se osjecaju kao normalni ljudi!
Vi morate shvatiti da Jasmila nije ni u jednom momentu uperila prst u bilo koga ona je rekla samo ono sto cijeli svijet zna osim vas koji ste bili u medijskoj blokadi vise nego mi!
Kada kazem medijskoj blokadi mislim na sve te lazi koje su vam servirali kako smo mi Bosanci malte ne agresori u nasoj zemlji!
Ne bih ulazi dublje u raspravu ali bih vas zamolio da se ne osjecate krivim za ono sto niste napravili, prema tome ako niste ucinili zlocin molim vas nemojte braniti one koji jesu a mi znamo kao i ostatak svijeta tko su oni!
E moj druze beogradski!

Trula tzv. "Metropola"

pre 18 godina

Takvih Beogradjana je uvek bilo, i svi oni mogu da stanu u 5-6 hiljada koliko ima u Sava Centru.
Toliko o (skoro) dvomilionskom gradu.

Ponos

pre 18 godina

Nije strasno kad velike sile na nas bacaju drvlje i kamenje i kad smo krivi i kad nismo krivi, mocni su ,nemozemo ih spreciti; ali je prava bruka kad dozvoljavamo da nas blati neko koji nista bolji od nas nije , i to u nasoj rodjenoj kuci. Gde ti je ponos Beograde? SRAMOTA!

dora

pre 18 godina

Film je dobar, i zaista nema nista antisrpsko u njemu. Izuzetno dobro uradjena psiholoska prica, i definitivno se moze primeniti na bilo kojim prostorima. Ali bojim se da dok se u zemlji Srbiji ne shvati da imati stav o zlocinima ne znaci biti "prodana dusa", vec patriota u pravom smislu nece nama biti bolje. Jednog dana treba da rodim dete i ne zelim da ono zivi sa teretom necega sto uradise neki "u ime naroda". I nadam se da u Beogradu ipak ima vise od dve hiljade svesnih ljudi, mada je dugacak put pred nama.
Sve cestitke Mirjani i na glumi i na hrabrosti.

F.F.

pre 18 godina

Hvala ti Beograde! Hvala ti sto si pljeskao protiv zlih ljudi. Hvala ti sto si se stavio na stranu istine i sto saosecas neciji bol. Svi vi koji ste juce pljeskali u Sava Centru ste moji heroji. Umetnost i treba da sluzi svsi bunta protiv svega sto je negativno u drustvu. Gospodja Karanovic i gospodja Zbanic su ucinile mnogo vise za ovaj svet nego ostavljen utisak bilo kojeg boljeg svetski tehnicki/stilizovanijeg filma, bas zbog onoga cemu nas uci i snazno ostavljenog osecanja pravde koje mora biti dostignuto.

Maja

pre 18 godina

Dalja politizacija i bacanje u lice Beogradjanima politickih poruka krajnje nekorektan postupak mlade autorke. Pa i sama je svesna da je prosecan film nagradjen zato sto su bosanski muslimani trenutno u modi, a Srbi bad boys koje treba jos vise ocrniti. Nemam nista protiv prikazivanja filma u Bgd-u, ni protiv toga da ga publika pozdravi, samo se pitam da li je JELENA 93 Mileta Kordica objavljena u Bosni, da li bi se film snimljen po toj, na istinitoj prici baziranoj knjizi, prikazivao u Sarajevu, i da li bi ga Ne- Srbi pozdravili.
Jadno je sve ovo sto nam se desilo, a iako manje tragicno, jos je jadnije kako se sada time manipulise.

aleksandra

pre 18 godina

davne 1984. pojavio se album das ist walter, zabranjenog pusenja i na njemu stvar "Necu da budem Švabo u dotiranom filmu". e ovo napadanje karanovicke i glumaca meni lici na tu tragikomediju...
stvarno smo neverovatan narod, pa ne ucimo ni na sopstvenim greskama.
dzaba nama sto je sve vec opisano u literaturi ili u rokenrolu.

IvanS

pre 18 godina

Onima koji nisu razumeli, rediteljka je rekla da je "scenario na pocetku pisan u Beogradu". Da li vam je jasno sta to znaci? Film nisam gledao, kao ni onaj "Povratak u Sarajevo", a poredjenje ove reziserke sa Kusturicom, u najmanju ruku je neumesno.

Natasa

pre 18 godina

Mozda nije lose pomenuti da je drugu nagradu na Berlinskom festivalu odneo film o zatvoru u Gvantanamu. Da se ne bi zakljucilo kako se u svetu demonizuju Srbi i govori samo o srpskim zlocinima. Mozda cemo najzad shvatiti da zlocini nemaju nacionalnost.

zera Tz

pre 18 godina

Drago mi je sto je Beograd imao sansu pogledati ovaj film i jos vise mi je drago da ga je nagradio kao sto i zasluzuje!
Ja sam bosanac i volim vas iako ste NEKI od vas ucinili dosta losih stvari u mojoj Bosni i Hercegovini.
Dame i gospodo ovaj film nije snimljen da bi mi vas prikazali kao koljace ili zivotinje ovaj film je napravljen da bi se konacno mi Balkanci oslobodili tog glupog seljackog mentaliteta sakrivanja svega ili ti pak sramote!
Da li ste se ikada gospodo draga zapitali je li ovaj film napravljen samo za Bosnjacke zene i koliko se Djevojaka iz Hrvatske i naravno Srbije naslo u slicnoj situaciji!
Da gospodo ovaj film je posvecen Zenama i ovo je apel da se konacno pomogne tim zenama sestrama i majkama koje su prozivile sve ovo a njih je opet na kraju gledajuci najvise u Bosni i Hercegovini!
Prema tome ja se necu okrenuti na tih deset balavaca koji su skakali okolo kao veliki Srbi i uzvikivali Srbija ne gospodo ja cu pozdraviti ostatak dvorane koji je pozdravio film i najvece glumacke talente danasnjice!
Ova prica nema ama bas nista sa ljudima koji zive u Beogradu i koji se osjecaju kao normalni ljudi!
Vi morate shvatiti da Jasmila nije ni u jednom momentu uperila prst u bilo koga ona je rekla samo ono sto cijeli svijet zna osim vas koji ste bili u medijskoj blokadi vise nego mi!
Kada kazem medijskoj blokadi mislim na sve te lazi koje su vam servirali kako smo mi Bosanci malte ne agresori u nasoj zemlji!
Ne bih ulazi dublje u raspravu ali bih vas zamolio da se ne osjecate krivim za ono sto niste napravili, prema tome ako niste ucinili zlocin molim vas nemojte braniti one koji jesu a mi znamo kao i ostatak svijeta tko su oni!
E moj druze beogradski!

NN lice

pre 18 godina

Ne želim da pričam o filmu dok ga ne vidim (verujem da je Karanovićka to sjajno odigrala) ali o reakcijama... Stvarno je neverovatno glupo pljuvati glumicu zato što je odigrala ovaj ili onaj lik. Po toj logici ni jedan glumac "demokrata" ne bi prihvatio da igra Hitlera ili Staljina?!!! Kao kad smo se igrali kauboja i Indijanaca pa niko nije hteo da bude Indijanac?!

bojan

pre 18 godina

Pojacano obezbedjenje policije - zasto? Da spreci "besne Srbe" da lincuju reziserku i glumce? ljudi, bre pa ta zemlja je u mraku zbog sujetnih budala od kojih svaki misli da ima pravo da udari po labrnji onoga ko ne misli kao on...i da to prodje maltene kao normalna stvar. Daleko je sunce..

Nemanja Zaric

pre 18 godina

Cestitke rediteljki na sjajnom filmu i hrabrosti da se u Beogradu pojavi i javnosti u lice saopsti istinu!
Cestitke Mirjani Karanovic na umetnickoj i licnoj samosvesti da sredini u kojoj zivi skrene paznju na zlocine cinjene u nase ime!
Velicanstveno je da u Sava Centru, u Beogradu, publika na nogama doceka kraj filma i ovacijama pozdravi glumacku ekipu ovog filma.

Zoran

pre 18 godina

Film nije savrsen - ima u prvoj polovini malo "skripanja" u dijalozima - ali uspeva da izazove veoma snaznu emociju, a da pri tome nije plitko patetican. Poslednji film slicne uverljivosti Kusturica je napravio pre dvadesetak godina, pre no sto je krenuo da sebe proglasava Umetnikom (a druge, je li, obicnim zanatlijama). Sada moze samo da zavidi Zbanicki na sposobnosti da perfektno vodi pricu i izazove snaznu emociju kod gledaoca. Otuda Kusturicina neprijateljska reakcija kad je pitan o filmu. To je bilo jadno, kao sto je jadan bio i sinocnji pokusaj radikalcica, koji su instantno oduvani sa bine i iz dvorane.

petar

pre 18 godina

Mlada reziserka zasluzuje sve moje simpatije, kako zbog filma tako i zbog zivotnog stava. Mirjani Karanaovic ce neka buduca generacija sigurno podici spomenik kao jednoj pametnoj, talentovanoj i hrabroj zeni.

german

pre 18 godina

Bilo bi zanimljivo da nam gđica Žbanić objasni na koji to način je pretpočetak priče (o silovanjima u BIH) napisan u Beogradu. Koristilo bi citiranje neke izjave, napisa i slično u kojem se poziva na silovanje. Ovde su godinama vladali zločinci, ali se ništa ne dobija ako zločinca opštužiš i za nešto što nije uradio. Film je verovatno dobar, kad je dobio nagradu na velikom festivalu i biće prilike da se pogleda; međutim, ne mogu drugačije nego kao mazohiste da okarakterišem ljude koji su se dobrovoljno podvrgli slušanju autorkih kvazipolitičkih umotvorina.

T.

pre 18 godina

Odgledala sam "Grbavicu". Film nosi emotivni naboj, režiserski i glumački je izuzetan, scenario je jako dobar. I pored ovoga, ne mogu a da se ne zapitam da li je umetnost prava i univerzalna ukoliko služi politici. Čini se da politizacija ovog filma i njegovo korišćenje u propagandne "pro-bošnjačke" svrhe (što se vidi u brojnim scenama i tekstu koji govore glumci) nanosi štetu umetničkoj vrednosti ovog ostvarenja.
Nažalost, film "Grbavica" nije uspeo da se otrgne od zvaničnog političkog diskursa i da pošalje lepu i plemenitu poruku pomirenja.

nn

pre 18 godina

Cuj sad ovo, u Srbiji pisan scenario kako su trebale da se siluju zene u BiH!!? Zbunicka to izjavi u sred Srbije i dobije ovacije!! Pa, ovi koji su je pozdravili nisu ni svesni sta cine. Samim tim podrzavanjem priznaju sve ono za sta nas terete a sve je pocelo sa kobajagi individualnom krivicom a cilj je nesto sasvim drugo. Cilj je da se ocrnimo kao narod kao nacija kao religija kao.... toliko da je bolje da nestanemo. E, jadni smo da jadniji ne mozemo biti!

vera

pre 18 godina

Solidan film. Mozda bash i nije za Medveda, ali Mirjana Karanovic je briljirala. Kako se o filmu pisalo, mislila sam da ce u njemu biti sve chetnik do chetnika i silovanja i tako to, a ono jedna zalosna prica o majci i detetu.
Bravo za beogradsku publiku!
p.s. treba pogledati film

vladimir

pre 18 godina

Uvek se govorilo da je Beograd jedina metropola juzno od Beca. Ovo ponovo dokazuje tu cinjenicu. Raduje me sto kod nas postoji ta sloboda izrazavanja.

Ivan

pre 18 godina

Cestitam na filmu. Jos uvek ga nisam pogledao ali verujem da je odlican. Inace vrlo lucidan komentar autorke, ali reako bih u isto vreme apsurdan koliko i tuzba BiH samo protiv Srbije za genocid uz argumente da se Srbija danas ne razlikuje od Srbije tada. Najlakse je sada uperiti prstom na jednu stranu i reci oni su za sve krivi. Najlakse je tako i za MZ i za BiH. Medjutim takva tragedija ne dolazi sama od sebe. Nema u tom ratu "cistih" i prljavih. Ciste su jedino nevine zrtve sa bilo koje strane, a moramo priznati najvise ih je bilo sa strane Bosnjackih muslimana.
Sama izolacija Srbije je odigrala ulogu u tome da Srbija bude ono sto je bila i da onaj rezim ostane toliko dugo na vlasti. Ali mislim na kraju da mi kao drzava treba kazemo jeste mi smo za sve krivi bez ikakvog ali. Tada ce se ova tragikomedija zavrsiti, a verujem tada ce se pojaviti ljudi u Evropi (kao sto se vec pojavljuju u Austriji na primer), koji ce zeleti da saznaju i prikazu punu istinu.
Ponosan sam na svoj Beograd zbog ovako snaznog aplauza cime dokazuje da je zaista jedan otvoren grad i da ide dobrim putem da postane kulturna prestonica ovog dela Evrope.

Petar Mitrovic

pre 18 godina

Ovo nije prvnstveno bio filmski dogadjaj. Vecina prisutnih u Sava Centru ponovo se nasla na istoj strani sa zrtvama zlocina koje su pocinili zajednicki neprijatelji: Karadzic, Mladic, Milosevic, Seselj...
Svi oni koji su tada osudidjivali zlocinacku politiku, spontano su se okupili da bi izrazili podrsku ovom projektu i ponovo podigli glas protiv ekstremizma koji se posle samo nekoliko godina polako ali sigurno vraca u neizmenjenom obliku. Drago mi je sto je Mirjana Karanovic glumila ulogu silovane muslimanke, jer i na taj nacin, makar i simbolicno pokazuje da nam je neprijatelj isti. I ovaj film, kao i "Vukovar", predstavlja gest protiv mrznje i dobro je sto su u njima znacajnu ulogu odigrali Srbi ali mislim da bi gestovi protiv ekstremizma u Srbiji morali biti mnogo jaci, da nam se sve ovo jednog dana ne bi ponovo dogodilo.

Mikica

pre 18 godina

Sta vise toliko o toj politizaciji. Svi su filmovi politicki ukljucujuci Passion of the Christ, Otac na Sluzbenom Putu, Limeni Dovos, Dnevnik Ane Frank. Filmovi se prave na sreci, stradanju, masovnim patnjama koje su okarakterisale rat. Citajte malo zasto je silovanje Muslimanki dovelo do kompletne promene pravnog tumacenja ratnog zlocina u medjunarodnom pravu. Odgovor je: zbog toga sto su silovanja Bosnjakinja bila drugacija od svih ostalih u svim ostalim u prethodnom ratovima kojih uvek ima i bice. Kao sto je i Srebrenica drugacija od ostalih ratnih zlocina koji su se desili u ovom ratu. jasmila nista drugo nije rekla nego da su simboli te politike na slobodi. Priznajmo - nama se istina ne svidja.

Germance

pre 18 godina

Sve price koje su odredjivale nase zivote od 1944 pa do ovog rata pisne su u Beogradu. Mozda su samo proglasavane ne drugim mestima.

Uroš

pre 18 godina

Bio sam juče na premijeri, i mogu reći da mi 2 stvari nisu jasne. Zašto se diže prašina oko tog filma kao nekakve antisrpske propagande kada film to uopšte nije. Istina da se mogu čuti fraze tipa, "četnici zaklali", "četničko kopile", i da se u filmu govori o stradanjima samo jedne strane, ali isto tako muslimanski ratni veterani su prikazani u filmu kao kriminalci i ratni profiteri. Film jeste jednostran u svom prikazu, ali to ne znači da je imalo tendeciozan, jer prosto pokazuje priču kako je Muslimani realno gledaju sa njihove strane, prikazuje obične ljude, sa njihovim uobičajenim reakcijama. Dakle, film se, eto, bavi jednom životnom tragedijom među Muslimanima i ni u jednom trenutku ne negira, niti se bavi time da li takva priča postoji na drugoj strani. U ostalom, ovo je igrani film a ne dokumentarac, pa nema ni potrebe za uspostavljanjem nekog balansa zarad korektnosti. Rat je u ovom filmu sporedna stvar, a primarna je ljudska priča. Kao što Kustin "Život je čudo" nije pro srpski ili anti muslimanski, tako i "Grbavica" nije antisrpska...
Sasvim je druga stvar što je rediteljka krajnje bezobrazna u svojim izjavama i što politički zloupotrebljava svoje sasvim korektno umetničko ostvarenje. Vrlo je kvarno iskoristila neprestajuće aplauze i dirnutost publike posle filma da podvali svoju kratku i malicioznu izjavu "Želim da kažem kako se nadam da je prikazivanje 'Grbavice' u Beogradu početak zatvaranja kruga jer je pretpočetak scenarija pisan ovde". To pola ljudi nije ni čulo kako treba zbog opšte buke, a od ove polovine koja je čula sigurno većina nije odmah shvatila suštinu, tj. o kome se pretpočetku i scenariju radi.
Takođe izjave iz Berlina nisu ništa manje nekorektne. Druga stvar koja mi nije jasna je, zašto je ovaj film dobio Zlatnog medveda? Film kao sam film je dobar, ali ništa izuzetno, i na Berlinalu i na FEST-u je bilo boljih filmova.

Zeka Peka

pre 18 godina

E, Bg, na sta si spao da treba kao da budemo svi srecni i zadovoljni sto dziberi nisu uspeli da prekinu projekciju jednog filma. Onda kada smo dozvolili dziberima i ljaksama da "zabrane" predstavu u Jugodrpu (o Sv. Savi, pre skoro 20 godina) i otkad smo pred fukaorm i olosem utekli ko zecevi i pacovi na sve cetiri strane sveta, nikako da svane...

Nebojsa

pre 18 godina

Svaki narod u nasoj tragediji ima svoju istinu, samo nam je stradanje zajednicko. Ne mislim da ima iceg loseg u tome da srpska glumica prenese stradanje jedne muslimanke

janez

pre 18 godina

Film je dobio nagradu svi znaju zbog cega.
Kod Srba je na prvom mestu slava i novac, a na zadnjem patriotizam i ljubav prema svome bliznjem.

Spielberg

pre 18 godina

Primjer da je BG "svjetska metropola" je to što se u Sava centru prikazao bosanski film kojemu jedni plješću, a drugi ga pljuju?! Ne bi li trebalo biti sasvim normalno da se filmovi susjeda prikazuju u Beogradu bez obzira na temu i priču pa i na političke konotacije koje film nosi? Tužno je i tragično da je to vijest i primjer da je Beograd nekakva demokratska i liberalna metropola. Zar ne shvaćate da ovakvi primjeri govore da je sve tamo trulo? O ovima u RS neću ni govoriti.
Inače, ja sam Zagrepčanin i gledao sam film u Berlinu i riječ je o osrednjem ostvarenju koje isključivo zbog važne teme i civilizacijske poruke dobiva nagrade i privlači pažnju. Da netko ne misli da sam na strani Žbanićke ili bilo koga drugoga.

neutralan

pre 18 godina

Drago mi je sto je film prikazan zbog toga sto i treba da bude prikazan! ali, sa druge strane, krivo mi je jer znam da je bila obrnuta situacija u Sarajevu taj film nikada ne bi bio prikazan zbog 'svezih rana' i 'genocida' koji su 'srpske snage pocinile u Bosni'! da se ne zaboravi... toliko o tome ko treba da nas uci sta je to demokratija...

Dusan

pre 18 godina

Nisam od onih koji negiraju postojanje zlocina i sve sto se u BiH desilo, ali izjava da je scenario napisan u Beogradu, nije na mestu. Smatram da takva osoba ne zaluzuje zvizduke, ali ni aplauz!

svetozar

pre 18 godina

Film je stvarno odličan i svima preporučujem da ga pogledaju. U filmu nema ništa antisrpskog, već ono što je prikazano je istina koju kriminalne strukture žele utišati, ali što više to pokušavaju ona je sve bučnija. Izjave Jasmile itekako podržavam jer svi ti zločinci koji su uništili i koji i danas uništavaju naše živote trebaju zauvek trunuti iza rešetaka. I poručujem vladi - prestanite već jednom manipulisati jadnom sirotinjom i uhapsite ratne zločince.

Bosanac

pre 18 godina

Zahvaljujem se na hrabrosti g.Karanovic i da podsjetim one koji lijepu i plemenitu poruku pomirenja ocekuju, da treba prvo da nauce sebe da pogledaju istini u oci i posalju izvinjenje zrtvama koje to zasluzuju. Isto tako trebaju neki da svate da rediteljka sa recenicom "zatvaranje kruga ciji se predpocetak desio ovde u Beogradu ..., nije mislila na Srpski posteni narod, nego na Rezim SM, SANU i SPC. Najsrecniji cu biti kao Bosanac kad jednog dana obadvije drzave se ociste od raznoga sljama i kad Beograd i Sarajevo postanu BRATSKI gradovi.

mama ludaca

pre 18 godina

Odes da gledas film i izvredjaju te, odes na tribinu i isamaraju te, sinoc slucajno naletim na TV BK i slusam naricanja clanova porodica haskih optuzenika uz sampanjac.
Zelim da mi neko objasni da sam u ovoj bogolikoj, pravnoj i pravednoj drzavi gradjanin drugog reda jer ne mogu da pijem sampanjac ako gledam "Grbavicu", bunim se protiv Pahomija a za zastitu decijih prava.
Nemam vise zivaca da slusam razne prostake, pa cu film pogledati na DVD-ju, da ne bih morala da objasnjavam nedotupavnim da pricom o zlocinima nad nama necemo umanjiti one koji su drugi u nase ime pocinili nad nasom dojucerasnjom bracom i da smo imali divne politicare i borce koji su isprljali krvlju nase ruke i oduzeli nam dostojanstvo (kako to suplje zvuci!).

glups

pre 18 godina

Mislila sam da treba da pogledam ovaj film, iako smatram da nije dobio nagradu zbog nekakvih umetnickih razloga. Medjutim, posle ove rediteljkine izjave shvatam da osoba koja tako nesto izjavi nema zelju da prikaze patnje obicnog coveka tokom krvavih sukoba, nego da napravi politicki prihvatljiv film u cilju propagiranja iskljucivo svojih politickih stavova! Ovo nije umetnicki film, ovo je reklamni materijal jedne strane. Za godinu dana se nece znati ni da je ikada snimila film! Sramota!

zoran

pre 18 godina

Ja se zaista trudim da filmu "Grbavica", koji jos uvek nisam pogledao, pridjem bez ikakvih predrasuda. Medjutim, ne mogu da se otmem utisku da je pravljen sa namerom da pokupi sto vise raznih festivalskih nagrada, podigne sto vecu medijsku prasinu i proba da bar malo "denacifikuje" neke ljude. Problem je u tome sto se nagrade brzo zaboravljaju, medijska prasina se brzo slegne, a strela "denacifikacije" potpuno promasuje metu. U Srbiji ce taj film i onako gledati samo ljudi koji nemaju nikakve veze ni sa cim iz cega je rediteljka crpla inspiraciju za svoje delo, a pri tome ce se dobar deo njih osetiti neopravdano prozvanim. Kao rezultat, javice se novo nepoverenje izmedju poznatih (ne)prijatelja. Mozda bi bilo najbolje da se svaki od naroda bivse YU, kao i svaka od drzava rodjena iz njene lesine, bar neko vreme bavi iskljucivo sobom. Na kraju, cini mi se da se to najvise odnosi na ljude u ovoj zemlji. To je sve.

Doctor Wu

pre 18 godina

Dignute pesnice, politicke pridike sa stanovista bezgresnosti, politicki korektni filmovi na politicki svesnim festivalima. Mi kao da jos uvek zivimo u doba omladinskih radnih akcija, KUD-ova, pionira i omladinaca...

Devojka sa Grbavice

pre 18 godina

Tresla se gora, rodio se miš! Alo, čemu tolika buka, raznorazne Biserkove i Kandicke, radikali, kampanja "Pobij, pokrsti..." i ostale gluposti? Film je komotno mogao da bude smešten u redovan program FEST-a, jer mu je tematika toliko univerzalna, da bi me priča potresla i da se odvijala u Tadžikistanu. Rediteljka je, barem u filmu, krajnje korektna, bez obzira što junaci spominju Četnike, jer isto tako spominju i Srbe, a u jednom trenutku se na ulici čuju zvona pravoslavne crkve, kao što se čuju i mujezini. Nama, običnim ljudima ovde, kao i onima tamo, i onima u filmu, nije stalo do politike. Jedino što je strašno je što ljudi ginu na obe strane, a taj bol je univerzalan... I još nešto: HVALA na pesmi na kraju filma. Mi koji smo doživeli Sarajevo proleća 1992. znamo šta ona znači.

Mirza

pre 18 godina

Sudeci po komentarima, ponovo je Beograd pokazao da u njemu zive normalni i zdravi ljudi. Vjerujem da ih ima i puno vise od te 2000 koji su pogledali film u Sava Centru. Ukoliko bi situacija bila obrnuta i da je neki nazovi "prosrpski" film prikazan u Sarajevu pored takodjer normalnih i zdravih bilo bi i onih sa zelenim zastavama, mrznjom u ocima i pjenom na usnama. Takvih je bilo i biti ce. U kojoj mjeri...? pa to zavisi od nas samih.. koliko im dozvolimo. Hvala Bogu pa stvari polako dolaze na svoje mjesto, jer je prikazivanje ovakvog filma u Beogradu 90-tih bilo ravno naucnoj-fantastici. BUdimo ponosni sto nas ima i sto nam je glas sve jaci s obje strane Drine. Treba svi da se potrudimo (vi sa Radikalima i ovima iz RS, a mi s ovim nasim ekstreminma) da se ova pozitivna tendencija nastavi
Takodjer ne vidim nista sporno u izjavama Zbanicke. One su istinite i vjerovatno odredjene strukture bole, ali u sebi sadrze samo istinu. Jos jednom Hvala Bgd.
Pozdrav iz Tuzle

Srdjan

pre 18 godina

Jako je licemerno stalno optuzivati Beograd kao izvor svih losih stvari na ovom svetu a pri tom ne reci da su poslednjih 50-60 godina raznorazni brdjani sa svih strana naseljavali taj Beograd i zatim se odatle svetili svojim "zemama" po raznim selima. Niko nikada Beogradjane nije nista pitao i milion Beogradjana poslednje generacije je rasuto po svetu. A moram da pocetim sve napacene strane proteklog rata na sledecu cinjenicu: " da su se 9 marta 1991 beogradskim studentima prikljucili i studenti ostalih univerziteta tada jos uvek zajednicke drzave, nista se od tih scenarija ne bi napisalo"
Zbog toga je potpuno nebitno geografsko poreklo nekog scenarija pa bilo to i u Beogradu.
Ko razume shvatice.
Ko ne razume verovatno je vec pretrpeo silovanja u raznim oblicima.

Maletic

pre 18 godina

Ne znam samo dete, da li kad su nam tvoji roditelji ubijali drzavu, jedinu koju znamo i koju smo imali Jugoslaviju i kad su dosipali ulje na zar koji tinja jos od Velikog Rata iz '40-tih godina proslog veka, da li je i taj zlocin iskrojen u Beogradu? Scenario za sve ove strasne zlocine, devojko, pise surova istorija Balkana i u tu knjigu su tvoji Sarajlije upisali barem isto onoliko redova koliko i moji Beogradjani. Kad bi uspeli jedni drugima da ne bacamo sirce u oci makar 100 godina, ovako perfidno kako si ti to sinoc uradila svojom izjavom, mozda bi neko tu knjigu scenarija buduciih zlocina mogao i zatvoriti.

sem

pre 18 godina

U zivotu sam nekoliko puta pogriejsila, i onda mi je neko ukazao na greske.nisu bile strasne,ali meni je bilo strasno,jer su bile moje...,i bilo me je stid,uglavnom najvise onda kada sam bila svjesna da sam ih napravila. Tesko je jednom beogradjaninu opisati sta se desavalo u BIH,1992.mislim, da je ta godina nekako bila i najteza,jer poslije...naviknes se,i lakse podnosis,meni je drago da nemam pricu kao Jasmilina glavna junakinja,imam neku drugu,isto bolnu,sve sam vidjela, vidjela sam ljude sa imenom i prezimenom,sa domovinom,gkledala sam i one koji ubijaju i ubijane.Mozda ne razumijete Jasmilu,ali ja smatram da ma koliko bolno bilo to sto je rekla za scenario, mislim da je u pravu,na srecu nisu ga pisali svi,nisu svi znali,a vi pored sve propagande niste mogli znati ni sta se ovdje desava, meni je licno zao, sto su srbi kroz historiju bili zrtve svojih uglavnom narcisoidnih vodja koji su preko ledja naroda stvarali sebi slavu,prave srbe dozivljavam kao izuzetno karakterne i hrabre ljude,i mislim da su to upravo oni koji su sinoc gledali Grbavicu, naravno ima ih jos,ali vjerojatno su u zabludi,ja sam sretna jer sam prezivjela rat,kao i moja porodica i danas se osjecam junakinjom sopstvene price,vjerujte ne znate sto se ovdje desavalo, to nije bilo niti jedan dan,ni mjesec, ni godinu, to su godine,iza toga je morao biti PLAN,ja bih voljela da ovdje niceg nije bilo izmjedju 92-95,to bi puno bolje bilo od onog svega. Bilo,pa proslo, ne ponovilo se, zao mi je sto smo zaratili, naravno samo narodi,nasi politicati u velikoj su ljubavi, spaja ih puno toga zajednickog,od moci,novca,i svega sto smo im dali,a mi neka se patimo, pa cak i oni najradikalniji,ne shvataju da su samo pijuni, hocemo li braniti nase nacije FILMOVIMA,super barem smo se malo civilizirali, bolje i tako nego nozevima i oruzjem ,lijep pozdrav,i razmislimo,sta imamo od skrivanja istine,ili iznosenja svako svacije, jedna je istina, pokazce historija

miloš g

pre 18 godina

Ponosan sam na publiku beogradsku.Filmove ne posećuje odredjeni sloj gradjana,naprotiv...te je na neki način reakcija publike najmerodavniji pokazatelj stanja svesti gradjana,u ovom slučaju prestonice.
Sećam se festivala kratkog metra u Domu sindikata kada je prikazan dokumentarac Janka Baljka o pogibiji radnika RTS-a za vreme bombardovanja,svi su bili šokirani i jednog utiska:da li je moguće da postoji čovek koji će žrtvovati svoje radnike zbog medijske dobiti i jel moguće da je na slobodi...
Jednostavno bioskop je najprikladniji način za suočavanje sa nekim činjenicama i što se nas tiče imamo još dosta sati da rintamo(u bioskopu i glavi).

Kuduz

pre 18 godina

Beograd je cudo! Dodje nekakva Jasmila i mrtva'ladna rece da se tu ispisivao scenario za masovna silovanja!Sve i da je tako, a nije, voleo bih da je moguce, a nikada nece biti, da neko iz Beograda ode u Sarajevo,Zagreb,Ljubljanu,Pristinu,Skoplje,Podgoricu, pa da tamo drzi lekcije o krivici "one druge strane".Draga Jasmila, za ljubav i tucu potrebno je najmanje dvoje, a sve ostalo moze biti u domenu price kao u filmu "Nicija zemlja":"Ko je prvi poceo?"

djuro

pre 18 godina

Film jos nisam gledao, ali hocu kad budem imao priliku. Tema ne moze biti "nekorektna", jer ako su se takve stvari dogadjale, a jesu, kulovski je osudjivati bilo koga sto prica o tome (umesto osudjivanja, i to na vise godina, onih koji su to radili).
Medjutim, glavni problem Srbije, a posredno i ostalih na Balkanu, je to resenje svake trenutne krize - zavrsetak rata, mirovne konferencije, sudski procesi - koje u sebi uvek ima seme buduceg rata, samim tim sto se neka strana - pravedno ili nepravedno - oseca izigranom na silu nametnutom krivicom i resenjem. Jedino stabilno resenje mora jasno i glasno reci istinu, i potpunu istinu o odgovornosti za rat, bez obzira na to ko je pobedio u prethodnom ratu. I prosto je netacno da je samo Beograd proizveo rat (neki iz medjunarodne zajednice stidljivo i neubedljivo proturaju i ogranicenu krivicu Zagreba). Bosnjacka elita je takodje itekako kriva, insistirajuci na unitarnoj Bosni, odbijanju Lisabonskog sporazuma, pa nadalje - uostalom, ko je 1992. proterao one silne Srbe iza Sarajeva, Mostara, srednje Bosne, zapadne Bosne itd? Ne vidim da iko ima potrebu da to jasno kaze i osudi.
Prirodno je da je Beograd, kao strana koja je izvukla deblji kraj, spremniji da sagleda i prizna svoje greske i zlocine od Zagreba i Sarajeva, i pored toga sto u svom neznanju i dalje gleda na zajednicku istoriju kao na seriju svojih zrtava i ustupaka nezahvalnoj braci (sto je naravno daleko od istine). To se vidi i po tome sto veliki broj ljudi pozitivno ocenjuje ovaj film, izmedju ostalog. Medjutim, pravo stabilno resenje balkanskog horora ce doci tek kad i druge strane pocnu da uvidjaju i sankcionisu zlocine "svoje" strane - politicke ili kriminalne, ili i jedne i druge u isto vreme. Da se to ni ne nazire, pored brojnih primera od '95 na ovamo, govori i ovaj nekorektni komentar rediteljke u Sava Centru. Film sam po sebi mozda ne pretenduje da baci krivicu za rat iskljucivo na Srbe. Ali ovaj komentar to nedvosmisleno radi. Zao mi je sto i dalje mladi intelektualci svoj rad ugradjuju u temelje novih ratova, umesto da budu resenje.

ana

pre 18 godina

Na zalost sinoc nisam gledala film, ali se nadam da ce se prikazati jos koji put u Beogradu, metropoli... Ono sto me zbunjuje kod reakcija na film, osim ocekivanog otpora koji potice iz poricanja i potrebe da se pobegne od problema umesto da se sa njim suoci, jeste reakcija na rediteljkinu izjavu. Zar ne treba da se zaista upitamo sta mi o svemu tome znamo i zasto ne znamo vise i sta se zaista desavalo tokom rata u Bosni, a ne da tvrdimo da silovanja nije bilo kao sto jos uvek ima sveta koji tvrdi da Srebrenice nije bilo. Kada je 2001, cini mi se, \rts pustio dokumentarni film o Srebrenici ovde se raspravljalo o tome zasto je RTS pustila film a ne o tome ko i zasto je za tri dana ubio hiljade ljudi. Zar nije, napokon, 10 godina kasnije, vreme da pozelimo da spoznamo istinu, ma kako bolna i strasna i neprijatna bila? To je najmanje sto mozemo da ucinimo i jedino istinsko izvinjenje zrtvama proteklih ratova, bez obzira na njihovu nacionalnost.

H

pre 18 godina

Da sam bila u kozi rediteljke tokom rata i da sam upoznala devojke koje su silovane mislim da bi to na mene takodje ostavilo veoma veliki utisak i potpuno mi je razumljivo da je upravo tu temu izabrala za film. S druge strane smatram da rediteljka vrlo perfidno koristi situaciju u kojoj se nalazi i pokusava svima nama da drzi lekcije o tome ko je kriv i ko je zapoceo rat. Time, bar u mojim ocima, samo smanjuje znacaj filma, a s druge strane zloupotrebljava jednu temu u politicke svrhe, a to ne bi smeo da bude slucaj. Mislim da bi efekat filma bio mnogo veci i bolji da je samo pustila da film govori sam po sebi, bez politike i okrivljavanja, cega nam je svima vec puna glava. To ustvari jako puno govori o samoj rediteljki, a to sto govori nije bas tako lepo.