Četvrtak, 23.02.2006.

13:21

Nema EU entuzijazma sa ponižavanjem

Šef diplomatije Vuk Drašković kaže da bi svako nametanje rešenja za Kosovo kod svih Srba bilo doživljeno kao ponižavanje.

Izvor: B92

Nema EU entuzijazma sa ponižavanjem IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Statisticar

pre 18 godina

Sedamdeset posto Srba koji su protiv je istih onih sedamdeset posto koji su devedesetih slali poljubce Slobi, kacili njegove slike po kucama, krstili decu njegovim imenom i kleli se u njega. Tih sedamdeset posto je navijalo kada je Ratko zario i palio po Bosni a sad se tih istih sedamdeset posto ljuti sto Ratko nece u Hag i sto ce zbog toga da izvise po pitanju stanova, kola, kredita i 'leba bez motike. To je sedamdeset posto tih istih ljudi koji glasaju kako im se navije a posle kada ubiju premijera svih 70% se posipa pepelom. To je tih 70% koji se cude zeni koja pronadje par desetina hiljada evra u kesi i taj novac vrati vlasniku koji ga je izgubio. Tih 70% misli da je potpuno u redu nesto ukrasti ako te ne uhvate. Moze Srboljub Brankovic mnogo interesantnu statistiku da izvede i uvek ce se javljati magicnih 70%.

Miloš BG

pre 18 godina

Stav većine se poštuje u čitavom civilizovanom svetu, na koji se toliko ugledamo, a nemojte da mislite da je prosečan Amerikanac ili Šveđanin nešto bistriji od prosečnog Srbina. Ovo nije političko pitanje, nego pitanje nacionalnog identiteta, a nacionalni identitet je, čak i u današnje vreme, deo individualnog ljudskog identiteta. Dok se ovaj deo ljudske kolektivne svsti ne promeni, imamo puno pravo da osećamo da je Kosovo naše. Biti deo većine nije a priori nešto loše. Stav je važniji od procenta.
Što se sve nazovi-demokrate toliko brinu koliko procenat će Albanci biti u Srbiji i koliko ih je u skupštini? Gde vam je kultura?

misa rex

pre 18 godina

Uopste nije problem u tome sto ce Albanci ciniti apsolutnu vecinu u Srbiji za 50 godina, vec u tome sto onih 80 % koji su protiv samostalnosti Kosova to ne mogu da prihvate. Tih 80 % sugradjana bi Albance najradije stavili u geto ili neki rezervat samo da ih ne gledaju. Sto se tice demokratije i vlasti vecine nad manjinom, stvari bas i nisu tako jednostavne. Ukoliko je vecina motor drustvenog razvoja, ukoliko je prosperitetna (pismena i civilizovana), onda sa punim pravom i treba da vlada. Medjutim, ako je vecina, ovakva kakva je na vlasti bila devedesetih (pa i sada), e onda imamo ratove, pljacke, korupciju, mrznju, primitivizam, jednom recju - kiosk drzavu. U tom slucaju, i ne treba se cuditi kako nas civilizovan svet tretira, jer bolje nismo ni zasluzili. Ne zaboravite, sam Aristotel je rekao da je DEMOKRATIJA OBLIK DRUSTVENOG UREDJENJA KOJI NAM GARANTUJE DA SE SA NAMA NECE POSTUPATI BOLJE OD TOGA KAKO SAMI TO ZASLUZUJEMO, a Sloba, DSS, Radikali su ipak bili izbor svekolikog srpskog naroda.

ylli

pre 18 godina

Ja vas pozdravlam kao komsije.ali hocu da ga podsetim g ministra inostranih poslova V DRASKOVICi to pre nekoliko godina u jednoj emisiju SLOBODNA EUROPA u duel sa MENDELOM SA Kosova rekao si u jednom momentu,CITIRAM ALLBANCI NIKADA ABAS NIKADA DOK JE OVAJ SVET NE MOGU DA STIZU TAMO GDE SE NALAZI IME KOSOVO zavrsen citat.
G DAMACI po tom je odgovorio:citieam Nemoj to Draskovice jer isto pre tebe tako mislili i Turci ,pa ztim iSrpska kraljevina ali gde su sada.Srdacno vas pozdravlja vas komsija iz jedne nove DRZAVE na balkanu pod imenom kosovaa.

think about

pre 18 godina

Mislim da bi neovisno o stavu, svaki od nas, trebao pre svega da povede racuna o izlaganju istog, da nebi stavio drugog u situaciju da se oseca napadnutim i uvredjenim. Pa tek, onda mozemo da sami sebe svrstamo u "20% pismenog" dela gradjana.
Povodom ispitivanja, smatram preniskim, broj pozitivnih odgovora na postavljeno pitanje.
Posto Srbija jos uvek prolazi vrlo tezak period, razumljivo je da jedan deo gradjana odricanje od dela zemlje, smatra korisnim.
Sad mozemo se oko toga sloziti ili ne, bitno je da razmenjujemo argumente, a ne klasifikacije.
Licno sam protiv odvajanja Kosova, U OVOM MOMENTU, iz prostog razloga sto od viska glava ne boli. Smatram da bi nas ocuvanje suvereniteta dovelo u povoljniju pregovaracku poziciju, za eventualnu podelu teritorije, razmenu stanovnistva isl. Iako smo trenutno u vrlo nepovoljnoj poziciji, smatram da uz puno truda, za godinu dana mozemo doci u povoljniju. Ali ako ne probamo sada, priliku vise necemo imati. (naravno da sukob nije opcija)
Potpuno je jasno da niko nema ni apetite da vlada Albancima, niti zelju da ostanemo u zajednickoj drzavi. Ali to, na zalost, pukim otcepljenjem ne mozemo postici. Iz razloga sto vec postoji drugo Kosovo na jugu Srbije, i sto ce Kosova uvek biti, pa ne vidim da je resenje svaki put otcepljenje, nego upravo: nova, pravedna, komunikativna, otvorena, diplomatska suverena Srbija, koja brani svoja i prava drugih.

boxer

pre 18 godina

Posto ta anketa dala ovakve rezultate, i vecina njih je siguran da ce Kosovo ostati delo Srbije ja imama jednu ponudu za svi one patriote.U istinu ja zivim u Njemacku, u kosovo kad idem idem samo ko gost, imam vise od tri hektara zemlje u okolinu Srbice(Drenica)3 hektara sam kupio od komsije Srbe za 35000 njemacki marka 1996, a ja hocu sve da prodam sada za 100.000 evra, vjerujte mi za 110.000 mogu svaku trenutku, ali ova ponuda vredi samo za patriote iz Srbije ako hoce da kupi tu zemlju,to je sve katastarski utvrdjeno, a katastarske knjige su u Kralevo i za to nije tesko uvjeriti.Plac je pored asfalta i moze se sve otvoriti.Da su ih pitale albance jos 1991 bilo bi drzava,ali niko njih ode velike sile nije njoh pitao, a mislim da i sada niko od velike sile necu da litaju srbe sta misle o kosovu jer odluka vec je donesena:Jedna poslovica kaze:kad se slomi tocka, covek se pamti da ima bolje puteve nego ovu sto je presao ,ali to je vec kasno.
Hvala i josjednon moj emaill za ponudu dashurimi2003@hotmail.de

Gancho

pre 18 godina

Ja stvarno ne mogu da razumem izjave Draskovica kada kaze da Demokratska Evropa ne moze to i to ... i td.,posto navodna demokratija u Srbiji nece da prihvati nezavisnost Kosova i td.
Za koju on "Demokratiju" u Srbiji govori?
Koja Drzava na svetu priznaje tu Navodnu Demokratiju u Srbiji?
Ma kakva Demokratija bre???
Pa zar jos nije jasno da skoro ceo svet pljuje u tu demokratiju.Pa niko nije hteo sa ovakvom Srbijom,(Slovenija,Hrvatska,Bosna,Makedonija) sad ce i Crna Gora da se otcepi-udalji od takve "Demokratije".Pa zar je moguce da su svi u zabludi a da samo Srbija je u pravu??
Da je Kostunica pravi Premijer jedne drzave,on bi trebao,(iz postovanja prema svome narodu),reci pravu istinu svojim gradjanima u vezi Kosova.Ne treba biti mnogo pametan pa da se zna da je Kosovo vec odavno NEZAVISNO,od bilo koje strane gledano.Sad ce neki "Grobar" da kroji sudbinu Kosova,ili neka trula Vlada (koja nema ama bas nikakvo postovanje Evrope ili sveta).

Neutron

pre 18 godina

Mislim da je najzdravije resenje nezavisnost Kosova, ili podela istog. I druga opcija bi bila sasvim pravedna, posmatrana sa jednog nepristrasnog i objektivnog stanovista. Zasto bi pogotovo Srbiji odgovarala nezavisnost bilo preve ili druge verzije svakom sa malo mozga je sasvim jasno.
Jedan stav mojih albanskih komsija, koji se stalno ponavlja u njihovim komentarima, i koji ne mogu da svarim i da predjem preko njega ala "pa zar ne vidite da vas niko voli..." hocu da demantujem ovde. Zapad nije za opcciju osamostaljenja Kosova zato sto misle da smo mi losi a oni dobri. To da tim juznim komentatorima bude sasvim jasno, da se ne zavaravaju. Zivim na zapadu vec dve decenije i mogu iz prve ruke da vam kazem da takav stav i misljenje, kako ono oficijelno, tako i ono narodsko, je iskljucivo iz prakticnih razloga. Nikako zato sto Albance smatraju sirotim, dobrim i zrtvovanim cveckama. Najvece probleme na zapadu trenutno imaju sa albanskom populacijom. To da svima bude jasno.

pera

pre 18 godina

Pitao bih one koji su za to da se odvoji Kosovo od Srbije, da nece mozda kod njih u stanu da smeste neku proteranu porodicu sa Kosova. A za one kojima bi smetali albanci u parlamentu: ja mislim da je najbolji ministar koga je Srbija imala od 2000-te pa na ovamo Rasim Ljajic, a on nije srbin.

watching from distance

pre 18 godina

Naravno da 70 ili više % srba žele Kosovo u Srbiji. Toliko, ako ne i više, bi želeli možda i Alasku u Srbiji. Svako bi. Treba pitati Kosovare gde žele biti.
Za Srbe možda treba postaviti pitanje drugaćije: da li si ti spreman da ideš u rat za Kosovo?

Snezana

pre 18 godina

Neko je to dobro rekao... Sta bi falilo da imamo Albanca kao ambasadora u nekoj zemlji i da imamo Albance predstavnike u skupstini? Kada bi Srbi stvarno postovali Albance kao ljude koji su jednako raznoliki (i obrazovani i neobrazovani, i mladi i stari, i patrijahalni i moderni, itd.) kao i Srbi ili bilokoji drugi narod na svetu, mozda bi i oni postovali nase nasledje, kulturnu bastinu, i ne bi nas toliko mrzeli. Ovo je samo mozda, ali samo zamislite kako bi to izgledalo i sta bi se stvarno time izgubilo? Srpska kultura i jezik ne bi--to se uci kod kuce i ima veliki broj primera zemalja gde i manjina i vecina odrzavaju svoje jezike i kulture. Mozda bi se samo izgubili ratovi, mrznja, i razlog da nas stalno neki iz inostranstva uce kako i sta da radimo. Mozda ne bi vise bila deca kojoj EU i Amerika govore sta je lepo ponasanje i sta moze i ne moze da rade u svojoj kuci, vec bi mogli da sudimo sami o sebi. Mozda.

test

pre 18 godina

Ponizavanje je za Albance da Vuk Draskovic, covek koji je u vreme srpskih zlocina na Kosovu bio podpredsednik srpske vlade sada soli pamet o ponizavanju. 100 godina ste ponizavali i ubijali Albanski narod, pa sada morate i vi nesto da trpite, gospodine Draskovicu.

reZistor

pre 18 godina

Mozda je pitanje trebalo da glasi: "U slucaju proglasenja nezavisnosti Kosova da li biste poslali svoga sina/muza/brata da ratuje za interese Srbije?"
Kladim se da bi rezultat bio 90%-10% u korist nas sto mislimo da brzo resimo formalno-pravne detalje (posto tehnicki Kosovo vec nije deo Srbije) i da treba da sednemo zajedno, popijemo po rakijicu, zasladimo se baklavom i onda da gledamo kako da vadimo nase privrede, zdravstva, skolstva, nauke i ostale VAZNE stvari iz bunara.

pera

pre 18 godina

da ej srbija razcistila sa slobom i sledbenicima imala bi sve argumente da kaze "mi nismo oni sto su pravili problema sa kosovom, mi ocemo zajedno da zivimo" ovako mi smo samo kontinuitet
nazalost to je tako

taj isti Draskovic podrzava vladu koja podrzava Milosevica
pa po cemu je on drugaciji ?

Lumi Peja

pre 18 godina

Ne moze zrtva da odgovara za ubicu,to kaze Draskovic.A nisi li ti taj koji si zagovarao takvu politiku? Secam se kad si rekao da Albanci mogu sebi da nadju drugu drzavu(preko prokletija)da traze sebi prava.A sada pravis se demokrata.A sto se tice ponizavanja mi cemo se vise ponizavat ako ostanemo u Srbiji.Probudi se gledaj okolo,svi najavljuju nezavisnost Kosova a vi jos spavate.Treba vi da nadete neki dogovor sa nezavisnim Kosovom za manjinske prava Srba.
Puno pozdrava Lumi Peja

NECU U RAT

pre 18 godina

Naka se isele svi Srbi iz dela koje bi pripalo Kosovu i neka zive na delu koji bi pripao Srbiji. Pa zasto citavu Srbiju gurati u ponor kad su za nezavisno Kosovo sami Kosovski Srbi krivi? U Milosevica su gledali ko u boga spasitelja, a on ih izdade. I sad onom tamo iz Vojvodine ponovo treba da budu prikacene posledice zainacenih Kosovskih Srba, pa cak jos i da pogine zarad njihovih zaludjenih nerealnih ideja. Gospodo, trebalo je prvo postaviti temelje boljeg dogovora sa svetskom organizacijom i lepo da se Kosovo podeli. Vise bi dobili da smo lepo taktizirali i lepo pozirali. Nego vi, jok. Sve bi ste na misice. Onda upotrebi svoje misice i bori se sam kad nisi hteo ljudski da se dogovaras.

nikolak

pre 18 godina

u demokratskim drustvima se postuje vecina makar ona bila nepismena jer ako se ne postuje onda se to zove diktatura (komunizam) sad srpski politicari znaju kako ce proci ako budi potpisali nezavisnost kosova

kosovar

pre 18 godina

Zanima me koji je bio procenat u srbiji o nezavisnosit bivsih YU republika, verovatno isti
Srbija bi ovuke odlucivala u ime svih, zbog toga svi su se osamostalili

MEDA

pre 18 godina

ISTINA!!! Nije mi jasno zasto se Evropa toliko ponizava!
Mi Srbi smo uvek bili najpametniji, tako nam i treba...
Sad bi nazovi "PATRIOTSKE SNAGE" odjednom u 2006 da brane Kosovo...
Trebali smo RANIJE da razmisljamo o tome BRACO PATRIOTE...
KASNO JE!!!

pitam se pitam ...

pre 18 godina

Deluje kao da se onaj "najpismeniji", "najobrazovaniji" deo Srbije (neko ih nazvase Beograd - krug dvojke) najvise boji Srbije gde bi Albanci cinili trecinu u parlamentu i gde bi svi bili jednaki i kulturno i jezicki. Meni uopste ne bi bilo tesko da zivim u drzavi gde bi broj Albanaca, gradjana Srbije, bio priblizan broju gradjana Srbije i gde bi drugi oficialni jezik bio Albanski (ravnopravan sa Srpskim). Pitanje dana: ako se oni toga boje, da li je taj sloj gradjana zaista krem drustva ili su oni koji Srbiju vuku nazad ?

Vuk Samotnjak

pre 18 godina

Dobro, ako se Kosovo i pravno otcepi, zar neko i dalje misli da ce time biti zaustavljena promena demografske slike Srbije? Da li neko i dalje misli da treba graditi zidove razdvajanja, i da takvi zidovi mogu uspesno da razdvajaju? Ako se KiM i pravno odvoji rezultat ce biti isti, samo ce se desiti malkice kasnije.
Meni licno ne smeta da Albanac ili bilo ko drugi bude u skupstini, pa neka ih je i 50%. Vise mi smetaju ona djubrad sto galame, biju se i rade sve osim onoga sto im je posao, i za korist onoga ko ih najvise podmaze a ne za one koji su ih glasali. Takvih vec imamo podosta.
A albanci su zapeli nezavisnost, pa nezavisnost. I dobro, kada dodje nezavisnost, sta onda? Onda ce sve da procveta i evropa jedva ceka da primi Kosovo na sebe? Ne, dragi moji, status kvo (60% nezaposlenosti, kriminal, itd.) ce se odrzati jer ONI TAKO ZELE. U suprotnom bi se stvari vec vidno poboljsale za 6 godina, a znamo da nisu (procitajte bilo koji izvestaj MZ ili NVO).
da smo pametni svi zajedno ne bi bilo granica, ne bi bilo gradjana druge klase i ne bi bilo ratova. A tada ne bi bilo ni ovih sto nam svima sole pamet i sto nam pomazu da ostanemo u srednjem veku. Tu ukljucujem i strane i domace politicare i tajkune raznih boja.
Izbor je na nama, a mi ga predajemo drugome, koji nam dobro ne misli... pa tako cemo i dobiti

aleksandar

pre 18 godina

ma ljudi ja sam sa kosova i sve mi je tamo ostalo ,,a pitam samo jednu stvar sve nas u zemlji srbiji...sta je sledece na redu za otimanje vojvodina,raska,timocka krajina jug srbije ili mozda cela zemlja...mislim nije vazno sto cu ja ostati bez svoje zeklje nego bojim se da ce mo polako svi u sibir ako nas i tamo prime

Goran

pre 18 godina

20% gradjana je pametnije od 99% politicara,sto znaci,da nece biti sjajna buducnost narednih godina,izgleda mnogi nisu naucili lekcije prethodnih godina,a kriminalci trljaju ruke.

Rade

pre 18 godina

Mene lično ne zanima Evropska Unija - To je ionako veštačka tvorevina kao bivša Jugoslavija. Kad tad će se raspasti i to verovano nekim groznom ratu za koji će onaj na prostorima Balkana 90tih biti "mala maca".

Gramozi

pre 18 godina

Ono sto mora Draskovic da radi je da uci od Evrope, MZ ili NATO-a, a ne da daje lekcije. Njegove lekcije su vrlo stare i ogranicene samo za nacionalistike mozgove. On kaze da ako se MZ opredeli za zajednicke arsine... On ne mora da kaze "ako", jer MZ ima istih arsina. Ja bih njima pomenuo da prava naroda na otcepljenje je fundamentalno pravo. To vazi i za Albance. Zar ne? Ako MZ ne garantuje to pravo Albancima o kakvim istim arsinima on govori? Lekcija za njega je jasna: Dok on ne moze Albancima daje ono sto zele, to znaci da on i nije nas ministar...
Kada on govori o namentnutim resenjima, on pobra zabe i babe. Niko u svetu ne nametne resenje za Srbiju i za Srpskog Naroda. Pitanje tu je za Kosovo i Albanskog naroda. Mi Albanci ne zovemo Nezavisno Kosovo jedno nametnuto resenje ali samo nasu aspiraciju. Vrlo je jasno da Srpski Narod u buducnosti mora da misli za sebe a ne za nas. Ministar inostarnih poslova Srbije mora da se brine za Srbiju pod predpostavkom da ona nije vise do Tokija...

SRKI

pre 18 godina

Mislim da je Kosovo kao treca republika resenje koje medjunarodna zajednica potajno podrzava. Na taj nacin Kosovo bi dobilo nezavisnost, a princip nepromenljivosti granica bi bio ocuvan. Zato su i dali Milu uslov od 55%.

Zoro

pre 18 godina

U Kosovu se radi, ali ne samo o Srbima i Albancima, nego o medjunarodnom pravu i praksi kod slicnih slucajeva u svijetu na koje odluka moze utjecati. Medjutim sve mi govori da su u Srbiji jos na vlasti nacionalisti, posto ni u jednom govoru ne vidim da se spominju Srbi i Albanci,odnosno svi gradjani Kosova, a to znaci da je vlada izgubila viziju svih gradjana Kosova kao svojih i predstavlja se samo kao zastitinik Srba. Jedino ovo moze utjecati na presedan u medunardnom pravu i praksi i dozvoliti sa se Kosovo odvoji

Doctor Wu

pre 18 godina

E, al' im je Vucina lepo skresao sve u brk, sad ce svi da se prepa'nu. Bolje on da gleda kako da popravi rating i rad svoje sluzbe tako sto ce zaposliti prave profesionalce a ne blizu i dalju rodbinu predsednistva SPO. Sta bi sa Lekicem koji je jedno vreme spominjan kao ozbiljan kandidat za pregovore sa Albancima? On je vrlo uljudan i pametan covek, ume da govori, da se postavi i uspostavi pravi kontakt sa sagovornicima- verovatno je tokom poslanstva u Italiji uspeo da uspostavi kontakte sa Italijanima koji su vazan faktor oko Kosova. Takav covek nam treba na celu diplomatije u ovom trenutku.

stratus

pre 18 godina

Ne razumem one koji kazu da je Kosovo vec druga drzava. Prema svim postojecim dokumentima Kosovo to nije, vec je jos uvek sastavni deo Srbije. Druga je stvar sto je MZ svojim ponasanjem stavila Kosovo u situaciju da bude de facto nezavisno od Srbije. To ne znaci da je Kosovo i de jura nezavisno. A da bi se to desilo jedini pravni nacin je referendum cele Srbije. S'toga ovakva istrazivanja imaju rezona (bez ulazenja u to da li su dobro spovedena i da li su rezultati zaista reprezentativni). Naime, Srbija se ne sme saglasiti sa nezavisnoscu Kosova, time zadrzava pravo da ga vrati pod svoje, pa makar i posle 500 god, a oni neka ga oduzmu na silu...

Filip

pre 18 godina

Stav protiv nezavisnog Kosova je stav protiv rasparcavanja i nestanka Srbije. Pitanje je samo dali smo mi i domaci politicari dorasli i sposobni da to sprecimo ili ne. Naravno to se odnosi na one koji ne zele da se to desi.

njujork

pre 18 godina

a koliko je procenata protiv toga da je zemlja okrugla? koliko procenata je protiv promene godisnjih doba? samo napred, busajte se u grudi, glasajte protiv munja i gromova, ali kosovo je nezavisno.

Fadil

pre 18 godina

Opet pitam one koji bi da daju Kosovo, hoce li i dalje biti za tu opciju ako u skupstini Srbije odluce da svi koji su za nezavisno Kosovo istog trenutka moraju da se presele na Kosovo? Nije red da samo zanjes cepanje Srbije, nego i da zivis na tom delu koji bi da otcepis.

Mr. Falicni

pre 18 godina

Oni koji se plase albanske majorizacije u slucaju da Kosovo ostane u Srbiji jesu verovatno jedan od najvecih razloga zasto Albanci ne zele sa nama jer ih takvi likovi u startu svojim izjavama podvode pod gradjane drugog reda. Pa sta bi falilo da u skupstini bude trecina Albanaca? Sta fali americkim drzavama u kojma je latino populacija vecinska, a spanski se prica vise nego engleski. Sta fali Kaliforniji sto joj je jedan imigrant (i jos bivsi glumac) guverner, sta fali sto je crnac sef diplomatije ili meksikanac predsednik vrhovnog suda, sta fali sto je glavnokomandujuci zdruzenih snaga u Iraku musliman, sta fali...? Izgleda da mi imammo problem kokske i jajeta : Albanci nece sa nama jer ih sistem ne prihvata kao ravnopravne, a sistem ih ne prihvata zato sto ga oni ne priznaju. Kad bi stvorili drzavu u kojoj bi svako bio isti i mogao da pristojno zivi od svoga rada verovatno ni albanci (a ni drugi koji su otisli) ne bi razmisljali o tome. Pa u ostalom i mi Srbi gledamo da pobegnemo iz ovakve Srbije glavom bez obzira. Ja bih licno voleo da Kosovo ostane deo Srbije u kojoj ne bi bilo bitno da li je predsednik Srbin, Albanac ili Liliputanc, ali zbog onih sto se plase "majorizacije" mislim da je to fantazija. Ili mozda ja fantaziram, ali nas svet uci da su takve stvari ipak moguce.

cinjenice

pre 18 godina

Znaci nije bio samo Sloba kriv za sve ovo sto se dogodilo zadnji 16 pa i vise godina, nego On plus 73% stnovnika Serbije ako se ne varam!!!???

prorocica

pre 18 godina

Naravno da je vecina protiv nezavisnog Kosova. Evo, ja, na primer, jedva cekam da za jedno dvadeset godina, pod stare dane, pocnem da ucim albanski kako bih se prilagodila vecinskom stanovnistvu svoje zemlje...

fatmir

pre 18 godina

Evo i jedan Albanac vam se obraca ljudi. Mislim da ste u losem polozaju bilo kako odlucili, sa Kosovom unutar ili van Srbije. Do ovoga je doslo nakon dugih godina odbacivanja od vase strane svih drugih koji nisu Srbi. E pa sada vas bas niko ne voli(a nije cudo) i niko vam ne veruje(a kako bi). Ipak, zelim vam srecu jer ste nase komsije nakon svega...

F.E.

pre 18 godina

U Srbiji 70 % gradjana i 99% politicke elite ne vidi ociglednu istinu a to je da je Kosovo vec nezavisno. Da li to znaci da su gradjani pametniji od njihovih politicara?
Srbi misle da je nezavisnost Kosova u njihovom priznanju a ne vide da su i sami taoci takve politike. Kostunici i Tadicu bi trebalo ispricati Hegelovu pricu o gospodaru i robu. Priznanje nezavisnog Kosova bi oslobodilo i kosovske Albance i nas Srbe.

faromonte

pre 18 godina

E ovo je dobro: 70% u Srbiji je protiv osamostaljenja Kosova. Ne rekose samo koliki je procenat na Kosovu posto je "Kosovo" vec druga drzava -ovo osamostaljivanje ili kako da ga nazovem je samo tacka na vec napisanu recenicu. Samo izgleda da niko to ne shvata, ne shvata situaciju da se Srbija nikad nije pitala ni za sta i sto je najgore uvijek izabrala tanji kraj - pogledajte istoriju......

Matin Franku

pre 18 godina

100% kosovshih albanaca ce se izjasnjavati za samostalu drzavu Kosova i 0% za bilo kakve veze sa Srbijom. Jedino sto nam ostaje je da: 1) Prihvatimo da treca strana (MZ) nudi resenje ili 2) Da se opet ratuje (za sada NATO ce opet biti na strani nas albanaca). Najbolje je da se pomirite sa ovom "loshom" reshenjem i da priznate fakticko stanje jer druge alternative su vam pogubne.

TBA

pre 18 godina

E bas da vidim kako ce tih iznudjenih 70% Srba reagovati kad se Kosovo stvarno odcepi. A da li ste ikad pomislili koliko nas Srba izvan Srbije zeli da se sto pre Kosovo izdvoji, s' tim sto zelimo da sto veci deo ostane uz Srbiju? Mutna vam racunica i provokacija dragi "statisticari". Pravite jednosmerna pitanja, na jednom delu stanovnistva kako bi dali Kostunici i DB-u pokrice da izvrse poklic na rat u bilo kom trenutku.

laik

pre 18 godina

Procenat onih koji su bili protiv stranog uplitanja u kosovski problem bio je isto toliki, verujem, pa znamo da je patriotizam splasnuo kad je počelo sve okolo da se trese. Kao što nas tada niko nije pitao ništa, neće ni sada. Trebalo bi jednostavno ovom narodu razbiti iluziju da kao poražena strana u ratu može da se pita za bilo šta.

AK

pre 18 godina

Pa naravno da je vecina protiv nezavisnosti, ali...Nazalost, "mudrom" politikom srpskih politicara gradjani Srbije se vise uopste ne pitaju o Kosovu i ove ankete su samo zamajavanje javnosti i sluze za unutrasnju politicku borbu. Umesto toga bolje da kazu sta MOZE da se uradi a ne sta NE MOZE ili su suvise zauzeti punjenjem dzepova? Dok god nam oni pune glave sa praznim frazama i "istorijskim cinjenicama" niko u Srbiji nece obracati paznju na realne i svakodnevne probleme i ovom drzavom ce vladati nesposobni, nestrucni, vulgarni politicari i to mislim jos od 1945. Nije ova Vlada za sve kriva ali moram joj se zahvaliti za uspesno gasenje i zadnjeg tracka nade koji smo dobili 5. oktobra.

NN lice

pre 18 godina

Normalno je da ljudi budu protiv otcepljenja dela svoje drzave. Druga je stvar sto nece bas da placu ako se to desi, a jos manje da jurnu da brane Kosovo oruzjem. Ljudi jurisaju na kredite (pogledajte minutazu reklama za kredite na TV-u), nemaju stanove, plate su im male za podstanarske kirije, a jos manje za kupovinu stana...studenti skupljaju pare za prelazak na "bolonjsko" studiranje tako sto roditelji uzimaju jos jedan kredit povrh 5 koja su vec uzeli... Znam koleginice koje po 7 dana dolaze i odlaze s posla bez ijednog dinara u dzepu, da im pripadne muka ne bi imale za kiselu vodu... Sve njih, i jos mnoge druge, boli uvo za Kosovo i za bilo koju teritoriju.

Komunista

pre 18 godina

Ne daj boze da se vecina pita. Vecina je glasala za Slobu, vecina je na referedumu bila protiv internacionalizacije pitanja Kosova, vecini su Vojska i SPC ustanove od poverenja, vecina je za SRS, vecini je Mladic heroj. Vecina je slabo obrazovana, eticki dubiozna i politicki neodgovorna. Zato smo tu gde jesmo.

pajser

pre 18 godina

Ma da...u uzroku od 1000 ispitanih ... svi mi znamo da normalan svet shvata da Srbija nema nista vise da trazi dole. Zalaganje za ocuvavanje takozvanog integriteta Srbije sa Kosovom je je kao da vam je nogu obuhvatila gangrena a da ne zelite da sebi sacuvate zivot i amputirate tu nogu...

Nele

pre 18 godina

Opet pitam one koji "ne daju" Kosovo, hoce li i dalje biti za tu opciju ako u skupstini Srbije bude trecina poslanaka Albanaca? Takodje ce neko od njih morati da dobije i ambasadorsko mesto u nekoj zemlji ili misle da smo mi na visem nivou i da su ta mesta samo za "nas"?. Slicna stvar je i sa Crnom Gorom. Zapeli ste, ne damo pa ne damo, mucnite malo glavom sta je dalekoseznije bolje za Srbiju.

Zoran

pre 18 godina

Zanimljivo bi bilo videti pitanja u anketi. Da li je postojalo pitanje 'Da li ste spremni da uzmete oruzje i krenete licno u rat' ili 'Da li ste spremni da posaljete svoje najblize u rat da bi sacuvali Kosovo u Srbiji?'
Onda bi trebalo od tih 70 odsto oduzeti onih 69 odsto koji nisu spremni na gore navedeno, kako bi se dobila realna slika.

ko bi reko

pre 18 godina

A ovde kad citas komentare cenjenih posetilaca sajta, pomislis da su svi gradjani Srbije za to da se Kosovo i Metohija sto pre daju Albancima, i to ako je moguce jos i da im platimo.

misa rex

pre 18 godina

E, tacno je tolika razlika izmedju pismene (10-20%) i nepismene (70-80%) Srbije. Da li iko od tih nazovi patriota zna da ce albanska populacija, ako Kosovo ostane u Srbiji, za pedeset godina ciniti apsolutnu vecinu? Naravno, buzdosi nemaju odgovor na ovo pitanje, kao i na bilo koje drugo, malo slozenije pitanje koje prevazilazi njihovu moc percepcije o Srbiji u kojoj su Guca, rakija, narodnjaci i prasetina etalon za dobar provod.

ko bi reko

pre 18 godina

A ovde kad citas komentare cenjenih posetilaca sajta, pomislis da su svi gradjani Srbije za to da se Kosovo i Metohija sto pre daju Albancima, i to ako je moguce jos i da im platimo.

Nele

pre 18 godina

Opet pitam one koji "ne daju" Kosovo, hoce li i dalje biti za tu opciju ako u skupstini Srbije bude trecina poslanaka Albanaca? Takodje ce neko od njih morati da dobije i ambasadorsko mesto u nekoj zemlji ili misle da smo mi na visem nivou i da su ta mesta samo za "nas"?. Slicna stvar je i sa Crnom Gorom. Zapeli ste, ne damo pa ne damo, mucnite malo glavom sta je dalekoseznije bolje za Srbiju.

Zoran

pre 18 godina

Zanimljivo bi bilo videti pitanja u anketi. Da li je postojalo pitanje 'Da li ste spremni da uzmete oruzje i krenete licno u rat' ili 'Da li ste spremni da posaljete svoje najblize u rat da bi sacuvali Kosovo u Srbiji?'
Onda bi trebalo od tih 70 odsto oduzeti onih 69 odsto koji nisu spremni na gore navedeno, kako bi se dobila realna slika.

misa rex

pre 18 godina

E, tacno je tolika razlika izmedju pismene (10-20%) i nepismene (70-80%) Srbije. Da li iko od tih nazovi patriota zna da ce albanska populacija, ako Kosovo ostane u Srbiji, za pedeset godina ciniti apsolutnu vecinu? Naravno, buzdosi nemaju odgovor na ovo pitanje, kao i na bilo koje drugo, malo slozenije pitanje koje prevazilazi njihovu moc percepcije o Srbiji u kojoj su Guca, rakija, narodnjaci i prasetina etalon za dobar provod.

pajser

pre 18 godina

Ma da...u uzroku od 1000 ispitanih ... svi mi znamo da normalan svet shvata da Srbija nema nista vise da trazi dole. Zalaganje za ocuvavanje takozvanog integriteta Srbije sa Kosovom je je kao da vam je nogu obuhvatila gangrena a da ne zelite da sebi sacuvate zivot i amputirate tu nogu...

laik

pre 18 godina

Procenat onih koji su bili protiv stranog uplitanja u kosovski problem bio je isto toliki, verujem, pa znamo da je patriotizam splasnuo kad je počelo sve okolo da se trese. Kao što nas tada niko nije pitao ništa, neće ni sada. Trebalo bi jednostavno ovom narodu razbiti iluziju da kao poražena strana u ratu može da se pita za bilo šta.

NN lice

pre 18 godina

Normalno je da ljudi budu protiv otcepljenja dela svoje drzave. Druga je stvar sto nece bas da placu ako se to desi, a jos manje da jurnu da brane Kosovo oruzjem. Ljudi jurisaju na kredite (pogledajte minutazu reklama za kredite na TV-u), nemaju stanove, plate su im male za podstanarske kirije, a jos manje za kupovinu stana...studenti skupljaju pare za prelazak na "bolonjsko" studiranje tako sto roditelji uzimaju jos jedan kredit povrh 5 koja su vec uzeli... Znam koleginice koje po 7 dana dolaze i odlaze s posla bez ijednog dinara u dzepu, da im pripadne muka ne bi imale za kiselu vodu... Sve njih, i jos mnoge druge, boli uvo za Kosovo i za bilo koju teritoriju.

AK

pre 18 godina

Pa naravno da je vecina protiv nezavisnosti, ali...Nazalost, "mudrom" politikom srpskih politicara gradjani Srbije se vise uopste ne pitaju o Kosovu i ove ankete su samo zamajavanje javnosti i sluze za unutrasnju politicku borbu. Umesto toga bolje da kazu sta MOZE da se uradi a ne sta NE MOZE ili su suvise zauzeti punjenjem dzepova? Dok god nam oni pune glave sa praznim frazama i "istorijskim cinjenicama" niko u Srbiji nece obracati paznju na realne i svakodnevne probleme i ovom drzavom ce vladati nesposobni, nestrucni, vulgarni politicari i to mislim jos od 1945. Nije ova Vlada za sve kriva ali moram joj se zahvaliti za uspesno gasenje i zadnjeg tracka nade koji smo dobili 5. oktobra.

Komunista

pre 18 godina

Ne daj boze da se vecina pita. Vecina je glasala za Slobu, vecina je na referedumu bila protiv internacionalizacije pitanja Kosova, vecini su Vojska i SPC ustanove od poverenja, vecina je za SRS, vecini je Mladic heroj. Vecina je slabo obrazovana, eticki dubiozna i politicki neodgovorna. Zato smo tu gde jesmo.

TBA

pre 18 godina

E bas da vidim kako ce tih iznudjenih 70% Srba reagovati kad se Kosovo stvarno odcepi. A da li ste ikad pomislili koliko nas Srba izvan Srbije zeli da se sto pre Kosovo izdvoji, s' tim sto zelimo da sto veci deo ostane uz Srbiju? Mutna vam racunica i provokacija dragi "statisticari". Pravite jednosmerna pitanja, na jednom delu stanovnistva kako bi dali Kostunici i DB-u pokrice da izvrse poklic na rat u bilo kom trenutku.

fatmir

pre 18 godina

Evo i jedan Albanac vam se obraca ljudi. Mislim da ste u losem polozaju bilo kako odlucili, sa Kosovom unutar ili van Srbije. Do ovoga je doslo nakon dugih godina odbacivanja od vase strane svih drugih koji nisu Srbi. E pa sada vas bas niko ne voli(a nije cudo) i niko vam ne veruje(a kako bi). Ipak, zelim vam srecu jer ste nase komsije nakon svega...

cinjenice

pre 18 godina

Znaci nije bio samo Sloba kriv za sve ovo sto se dogodilo zadnji 16 pa i vise godina, nego On plus 73% stnovnika Serbije ako se ne varam!!!???

prorocica

pre 18 godina

Naravno da je vecina protiv nezavisnog Kosova. Evo, ja, na primer, jedva cekam da za jedno dvadeset godina, pod stare dane, pocnem da ucim albanski kako bih se prilagodila vecinskom stanovnistvu svoje zemlje...

F.E.

pre 18 godina

U Srbiji 70 % gradjana i 99% politicke elite ne vidi ociglednu istinu a to je da je Kosovo vec nezavisno. Da li to znaci da su gradjani pametniji od njihovih politicara?
Srbi misle da je nezavisnost Kosova u njihovom priznanju a ne vide da su i sami taoci takve politike. Kostunici i Tadicu bi trebalo ispricati Hegelovu pricu o gospodaru i robu. Priznanje nezavisnog Kosova bi oslobodilo i kosovske Albance i nas Srbe.

Mr. Falicni

pre 18 godina

Oni koji se plase albanske majorizacije u slucaju da Kosovo ostane u Srbiji jesu verovatno jedan od najvecih razloga zasto Albanci ne zele sa nama jer ih takvi likovi u startu svojim izjavama podvode pod gradjane drugog reda. Pa sta bi falilo da u skupstini bude trecina Albanaca? Sta fali americkim drzavama u kojma je latino populacija vecinska, a spanski se prica vise nego engleski. Sta fali Kaliforniji sto joj je jedan imigrant (i jos bivsi glumac) guverner, sta fali sto je crnac sef diplomatije ili meksikanac predsednik vrhovnog suda, sta fali sto je glavnokomandujuci zdruzenih snaga u Iraku musliman, sta fali...? Izgleda da mi imammo problem kokske i jajeta : Albanci nece sa nama jer ih sistem ne prihvata kao ravnopravne, a sistem ih ne prihvata zato sto ga oni ne priznaju. Kad bi stvorili drzavu u kojoj bi svako bio isti i mogao da pristojno zivi od svoga rada verovatno ni albanci (a ni drugi koji su otisli) ne bi razmisljali o tome. Pa u ostalom i mi Srbi gledamo da pobegnemo iz ovakve Srbije glavom bez obzira. Ja bih licno voleo da Kosovo ostane deo Srbije u kojoj ne bi bilo bitno da li je predsednik Srbin, Albanac ili Liliputanc, ali zbog onih sto se plase "majorizacije" mislim da je to fantazija. Ili mozda ja fantaziram, ali nas svet uci da su takve stvari ipak moguce.

faromonte

pre 18 godina

E ovo je dobro: 70% u Srbiji je protiv osamostaljenja Kosova. Ne rekose samo koliki je procenat na Kosovu posto je "Kosovo" vec druga drzava -ovo osamostaljivanje ili kako da ga nazovem je samo tacka na vec napisanu recenicu. Samo izgleda da niko to ne shvata, ne shvata situaciju da se Srbija nikad nije pitala ni za sta i sto je najgore uvijek izabrala tanji kraj - pogledajte istoriju......

Matin Franku

pre 18 godina

100% kosovshih albanaca ce se izjasnjavati za samostalu drzavu Kosova i 0% za bilo kakve veze sa Srbijom. Jedino sto nam ostaje je da: 1) Prihvatimo da treca strana (MZ) nudi resenje ili 2) Da se opet ratuje (za sada NATO ce opet biti na strani nas albanaca). Najbolje je da se pomirite sa ovom "loshom" reshenjem i da priznate fakticko stanje jer druge alternative su vam pogubne.

njujork

pre 18 godina

a koliko je procenata protiv toga da je zemlja okrugla? koliko procenata je protiv promene godisnjih doba? samo napred, busajte se u grudi, glasajte protiv munja i gromova, ali kosovo je nezavisno.

stratus

pre 18 godina

Ne razumem one koji kazu da je Kosovo vec druga drzava. Prema svim postojecim dokumentima Kosovo to nije, vec je jos uvek sastavni deo Srbije. Druga je stvar sto je MZ svojim ponasanjem stavila Kosovo u situaciju da bude de facto nezavisno od Srbije. To ne znaci da je Kosovo i de jura nezavisno. A da bi se to desilo jedini pravni nacin je referendum cele Srbije. S'toga ovakva istrazivanja imaju rezona (bez ulazenja u to da li su dobro spovedena i da li su rezultati zaista reprezentativni). Naime, Srbija se ne sme saglasiti sa nezavisnoscu Kosova, time zadrzava pravo da ga vrati pod svoje, pa makar i posle 500 god, a oni neka ga oduzmu na silu...

Filip

pre 18 godina

Stav protiv nezavisnog Kosova je stav protiv rasparcavanja i nestanka Srbije. Pitanje je samo dali smo mi i domaci politicari dorasli i sposobni da to sprecimo ili ne. Naravno to se odnosi na one koji ne zele da se to desi.

Fadil

pre 18 godina

Opet pitam one koji bi da daju Kosovo, hoce li i dalje biti za tu opciju ako u skupstini Srbije odluce da svi koji su za nezavisno Kosovo istog trenutka moraju da se presele na Kosovo? Nije red da samo zanjes cepanje Srbije, nego i da zivis na tom delu koji bi da otcepis.

Zoro

pre 18 godina

U Kosovu se radi, ali ne samo o Srbima i Albancima, nego o medjunarodnom pravu i praksi kod slicnih slucajeva u svijetu na koje odluka moze utjecati. Medjutim sve mi govori da su u Srbiji jos na vlasti nacionalisti, posto ni u jednom govoru ne vidim da se spominju Srbi i Albanci,odnosno svi gradjani Kosova, a to znaci da je vlada izgubila viziju svih gradjana Kosova kao svojih i predstavlja se samo kao zastitinik Srba. Jedino ovo moze utjecati na presedan u medunardnom pravu i praksi i dozvoliti sa se Kosovo odvoji

Doctor Wu

pre 18 godina

E, al' im je Vucina lepo skresao sve u brk, sad ce svi da se prepa'nu. Bolje on da gleda kako da popravi rating i rad svoje sluzbe tako sto ce zaposliti prave profesionalce a ne blizu i dalju rodbinu predsednistva SPO. Sta bi sa Lekicem koji je jedno vreme spominjan kao ozbiljan kandidat za pregovore sa Albancima? On je vrlo uljudan i pametan covek, ume da govori, da se postavi i uspostavi pravi kontakt sa sagovornicima- verovatno je tokom poslanstva u Italiji uspeo da uspostavi kontakte sa Italijanima koji su vazan faktor oko Kosova. Takav covek nam treba na celu diplomatije u ovom trenutku.

SRKI

pre 18 godina

Mislim da je Kosovo kao treca republika resenje koje medjunarodna zajednica potajno podrzava. Na taj nacin Kosovo bi dobilo nezavisnost, a princip nepromenljivosti granica bi bio ocuvan. Zato su i dali Milu uslov od 55%.

Gramozi

pre 18 godina

Ono sto mora Draskovic da radi je da uci od Evrope, MZ ili NATO-a, a ne da daje lekcije. Njegove lekcije su vrlo stare i ogranicene samo za nacionalistike mozgove. On kaze da ako se MZ opredeli za zajednicke arsine... On ne mora da kaze "ako", jer MZ ima istih arsina. Ja bih njima pomenuo da prava naroda na otcepljenje je fundamentalno pravo. To vazi i za Albance. Zar ne? Ako MZ ne garantuje to pravo Albancima o kakvim istim arsinima on govori? Lekcija za njega je jasna: Dok on ne moze Albancima daje ono sto zele, to znaci da on i nije nas ministar...
Kada on govori o namentnutim resenjima, on pobra zabe i babe. Niko u svetu ne nametne resenje za Srbiju i za Srpskog Naroda. Pitanje tu je za Kosovo i Albanskog naroda. Mi Albanci ne zovemo Nezavisno Kosovo jedno nametnuto resenje ali samo nasu aspiraciju. Vrlo je jasno da Srpski Narod u buducnosti mora da misli za sebe a ne za nas. Ministar inostarnih poslova Srbije mora da se brine za Srbiju pod predpostavkom da ona nije vise do Tokija...

Vuk Samotnjak

pre 18 godina

Dobro, ako se Kosovo i pravno otcepi, zar neko i dalje misli da ce time biti zaustavljena promena demografske slike Srbije? Da li neko i dalje misli da treba graditi zidove razdvajanja, i da takvi zidovi mogu uspesno da razdvajaju? Ako se KiM i pravno odvoji rezultat ce biti isti, samo ce se desiti malkice kasnije.
Meni licno ne smeta da Albanac ili bilo ko drugi bude u skupstini, pa neka ih je i 50%. Vise mi smetaju ona djubrad sto galame, biju se i rade sve osim onoga sto im je posao, i za korist onoga ko ih najvise podmaze a ne za one koji su ih glasali. Takvih vec imamo podosta.
A albanci su zapeli nezavisnost, pa nezavisnost. I dobro, kada dodje nezavisnost, sta onda? Onda ce sve da procveta i evropa jedva ceka da primi Kosovo na sebe? Ne, dragi moji, status kvo (60% nezaposlenosti, kriminal, itd.) ce se odrzati jer ONI TAKO ZELE. U suprotnom bi se stvari vec vidno poboljsale za 6 godina, a znamo da nisu (procitajte bilo koji izvestaj MZ ili NVO).
da smo pametni svi zajedno ne bi bilo granica, ne bi bilo gradjana druge klase i ne bi bilo ratova. A tada ne bi bilo ni ovih sto nam svima sole pamet i sto nam pomazu da ostanemo u srednjem veku. Tu ukljucujem i strane i domace politicare i tajkune raznih boja.
Izbor je na nama, a mi ga predajemo drugome, koji nam dobro ne misli... pa tako cemo i dobiti

Rade

pre 18 godina

Mene lično ne zanima Evropska Unija - To je ionako veštačka tvorevina kao bivša Jugoslavija. Kad tad će se raspasti i to verovano nekim groznom ratu za koji će onaj na prostorima Balkana 90tih biti "mala maca".

Goran

pre 18 godina

20% gradjana je pametnije od 99% politicara,sto znaci,da nece biti sjajna buducnost narednih godina,izgleda mnogi nisu naucili lekcije prethodnih godina,a kriminalci trljaju ruke.

aleksandar

pre 18 godina

ma ljudi ja sam sa kosova i sve mi je tamo ostalo ,,a pitam samo jednu stvar sve nas u zemlji srbiji...sta je sledece na redu za otimanje vojvodina,raska,timocka krajina jug srbije ili mozda cela zemlja...mislim nije vazno sto cu ja ostati bez svoje zeklje nego bojim se da ce mo polako svi u sibir ako nas i tamo prime

Lumi Peja

pre 18 godina

Ne moze zrtva da odgovara za ubicu,to kaze Draskovic.A nisi li ti taj koji si zagovarao takvu politiku? Secam se kad si rekao da Albanci mogu sebi da nadju drugu drzavu(preko prokletija)da traze sebi prava.A sada pravis se demokrata.A sto se tice ponizavanja mi cemo se vise ponizavat ako ostanemo u Srbiji.Probudi se gledaj okolo,svi najavljuju nezavisnost Kosova a vi jos spavate.Treba vi da nadete neki dogovor sa nezavisnim Kosovom za manjinske prava Srba.
Puno pozdrava Lumi Peja

pitam se pitam ...

pre 18 godina

Deluje kao da se onaj "najpismeniji", "najobrazovaniji" deo Srbije (neko ih nazvase Beograd - krug dvojke) najvise boji Srbije gde bi Albanci cinili trecinu u parlamentu i gde bi svi bili jednaki i kulturno i jezicki. Meni uopste ne bi bilo tesko da zivim u drzavi gde bi broj Albanaca, gradjana Srbije, bio priblizan broju gradjana Srbije i gde bi drugi oficialni jezik bio Albanski (ravnopravan sa Srpskim). Pitanje dana: ako se oni toga boje, da li je taj sloj gradjana zaista krem drustva ili su oni koji Srbiju vuku nazad ?

MEDA

pre 18 godina

ISTINA!!! Nije mi jasno zasto se Evropa toliko ponizava!
Mi Srbi smo uvek bili najpametniji, tako nam i treba...
Sad bi nazovi "PATRIOTSKE SNAGE" odjednom u 2006 da brane Kosovo...
Trebali smo RANIJE da razmisljamo o tome BRACO PATRIOTE...
KASNO JE!!!

kosovar

pre 18 godina

Zanima me koji je bio procenat u srbiji o nezavisnosit bivsih YU republika, verovatno isti
Srbija bi ovuke odlucivala u ime svih, zbog toga svi su se osamostalili

pera

pre 18 godina

da ej srbija razcistila sa slobom i sledbenicima imala bi sve argumente da kaze "mi nismo oni sto su pravili problema sa kosovom, mi ocemo zajedno da zivimo" ovako mi smo samo kontinuitet
nazalost to je tako

taj isti Draskovic podrzava vladu koja podrzava Milosevica
pa po cemu je on drugaciji ?

NECU U RAT

pre 18 godina

Naka se isele svi Srbi iz dela koje bi pripalo Kosovu i neka zive na delu koji bi pripao Srbiji. Pa zasto citavu Srbiju gurati u ponor kad su za nezavisno Kosovo sami Kosovski Srbi krivi? U Milosevica su gledali ko u boga spasitelja, a on ih izdade. I sad onom tamo iz Vojvodine ponovo treba da budu prikacene posledice zainacenih Kosovskih Srba, pa cak jos i da pogine zarad njihovih zaludjenih nerealnih ideja. Gospodo, trebalo je prvo postaviti temelje boljeg dogovora sa svetskom organizacijom i lepo da se Kosovo podeli. Vise bi dobili da smo lepo taktizirali i lepo pozirali. Nego vi, jok. Sve bi ste na misice. Onda upotrebi svoje misice i bori se sam kad nisi hteo ljudski da se dogovaras.

nikolak

pre 18 godina

u demokratskim drustvima se postuje vecina makar ona bila nepismena jer ako se ne postuje onda se to zove diktatura (komunizam) sad srpski politicari znaju kako ce proci ako budi potpisali nezavisnost kosova

Snezana

pre 18 godina

Neko je to dobro rekao... Sta bi falilo da imamo Albanca kao ambasadora u nekoj zemlji i da imamo Albance predstavnike u skupstini? Kada bi Srbi stvarno postovali Albance kao ljude koji su jednako raznoliki (i obrazovani i neobrazovani, i mladi i stari, i patrijahalni i moderni, itd.) kao i Srbi ili bilokoji drugi narod na svetu, mozda bi i oni postovali nase nasledje, kulturnu bastinu, i ne bi nas toliko mrzeli. Ovo je samo mozda, ali samo zamislite kako bi to izgledalo i sta bi se stvarno time izgubilo? Srpska kultura i jezik ne bi--to se uci kod kuce i ima veliki broj primera zemalja gde i manjina i vecina odrzavaju svoje jezike i kulture. Mozda bi se samo izgubili ratovi, mrznja, i razlog da nas stalno neki iz inostranstva uce kako i sta da radimo. Mozda ne bi vise bila deca kojoj EU i Amerika govore sta je lepo ponasanje i sta moze i ne moze da rade u svojoj kuci, vec bi mogli da sudimo sami o sebi. Mozda.

reZistor

pre 18 godina

Mozda je pitanje trebalo da glasi: "U slucaju proglasenja nezavisnosti Kosova da li biste poslali svoga sina/muza/brata da ratuje za interese Srbije?"
Kladim se da bi rezultat bio 90%-10% u korist nas sto mislimo da brzo resimo formalno-pravne detalje (posto tehnicki Kosovo vec nije deo Srbije) i da treba da sednemo zajedno, popijemo po rakijicu, zasladimo se baklavom i onda da gledamo kako da vadimo nase privrede, zdravstva, skolstva, nauke i ostale VAZNE stvari iz bunara.

watching from distance

pre 18 godina

Naravno da 70 ili više % srba žele Kosovo u Srbiji. Toliko, ako ne i više, bi želeli možda i Alasku u Srbiji. Svako bi. Treba pitati Kosovare gde žele biti.
Za Srbe možda treba postaviti pitanje drugaćije: da li si ti spreman da ideš u rat za Kosovo?

test

pre 18 godina

Ponizavanje je za Albance da Vuk Draskovic, covek koji je u vreme srpskih zlocina na Kosovu bio podpredsednik srpske vlade sada soli pamet o ponizavanju. 100 godina ste ponizavali i ubijali Albanski narod, pa sada morate i vi nesto da trpite, gospodine Draskovicu.

misa rex

pre 18 godina

Uopste nije problem u tome sto ce Albanci ciniti apsolutnu vecinu u Srbiji za 50 godina, vec u tome sto onih 80 % koji su protiv samostalnosti Kosova to ne mogu da prihvate. Tih 80 % sugradjana bi Albance najradije stavili u geto ili neki rezervat samo da ih ne gledaju. Sto se tice demokratije i vlasti vecine nad manjinom, stvari bas i nisu tako jednostavne. Ukoliko je vecina motor drustvenog razvoja, ukoliko je prosperitetna (pismena i civilizovana), onda sa punim pravom i treba da vlada. Medjutim, ako je vecina, ovakva kakva je na vlasti bila devedesetih (pa i sada), e onda imamo ratove, pljacke, korupciju, mrznju, primitivizam, jednom recju - kiosk drzavu. U tom slucaju, i ne treba se cuditi kako nas civilizovan svet tretira, jer bolje nismo ni zasluzili. Ne zaboravite, sam Aristotel je rekao da je DEMOKRATIJA OBLIK DRUSTVENOG UREDJENJA KOJI NAM GARANTUJE DA SE SA NAMA NECE POSTUPATI BOLJE OD TOGA KAKO SAMI TO ZASLUZUJEMO, a Sloba, DSS, Radikali su ipak bili izbor svekolikog srpskog naroda.

Gancho

pre 18 godina

Ja stvarno ne mogu da razumem izjave Draskovica kada kaze da Demokratska Evropa ne moze to i to ... i td.,posto navodna demokratija u Srbiji nece da prihvati nezavisnost Kosova i td.
Za koju on "Demokratiju" u Srbiji govori?
Koja Drzava na svetu priznaje tu Navodnu Demokratiju u Srbiji?
Ma kakva Demokratija bre???
Pa zar jos nije jasno da skoro ceo svet pljuje u tu demokratiju.Pa niko nije hteo sa ovakvom Srbijom,(Slovenija,Hrvatska,Bosna,Makedonija) sad ce i Crna Gora da se otcepi-udalji od takve "Demokratije".Pa zar je moguce da su svi u zabludi a da samo Srbija je u pravu??
Da je Kostunica pravi Premijer jedne drzave,on bi trebao,(iz postovanja prema svome narodu),reci pravu istinu svojim gradjanima u vezi Kosova.Ne treba biti mnogo pametan pa da se zna da je Kosovo vec odavno NEZAVISNO,od bilo koje strane gledano.Sad ce neki "Grobar" da kroji sudbinu Kosova,ili neka trula Vlada (koja nema ama bas nikakvo postovanje Evrope ili sveta).

Neutron

pre 18 godina

Mislim da je najzdravije resenje nezavisnost Kosova, ili podela istog. I druga opcija bi bila sasvim pravedna, posmatrana sa jednog nepristrasnog i objektivnog stanovista. Zasto bi pogotovo Srbiji odgovarala nezavisnost bilo preve ili druge verzije svakom sa malo mozga je sasvim jasno.
Jedan stav mojih albanskih komsija, koji se stalno ponavlja u njihovim komentarima, i koji ne mogu da svarim i da predjem preko njega ala "pa zar ne vidite da vas niko voli..." hocu da demantujem ovde. Zapad nije za opcciju osamostaljenja Kosova zato sto misle da smo mi losi a oni dobri. To da tim juznim komentatorima bude sasvim jasno, da se ne zavaravaju. Zivim na zapadu vec dve decenije i mogu iz prve ruke da vam kazem da takav stav i misljenje, kako ono oficijelno, tako i ono narodsko, je iskljucivo iz prakticnih razloga. Nikako zato sto Albance smatraju sirotim, dobrim i zrtvovanim cveckama. Najvece probleme na zapadu trenutno imaju sa albanskom populacijom. To da svima bude jasno.

Miloš BG

pre 18 godina

Stav većine se poštuje u čitavom civilizovanom svetu, na koji se toliko ugledamo, a nemojte da mislite da je prosečan Amerikanac ili Šveđanin nešto bistriji od prosečnog Srbina. Ovo nije političko pitanje, nego pitanje nacionalnog identiteta, a nacionalni identitet je, čak i u današnje vreme, deo individualnog ljudskog identiteta. Dok se ovaj deo ljudske kolektivne svsti ne promeni, imamo puno pravo da osećamo da je Kosovo naše. Biti deo većine nije a priori nešto loše. Stav je važniji od procenta.
Što se sve nazovi-demokrate toliko brinu koliko procenat će Albanci biti u Srbiji i koliko ih je u skupštini? Gde vam je kultura?

boxer

pre 18 godina

Posto ta anketa dala ovakve rezultate, i vecina njih je siguran da ce Kosovo ostati delo Srbije ja imama jednu ponudu za svi one patriote.U istinu ja zivim u Njemacku, u kosovo kad idem idem samo ko gost, imam vise od tri hektara zemlje u okolinu Srbice(Drenica)3 hektara sam kupio od komsije Srbe za 35000 njemacki marka 1996, a ja hocu sve da prodam sada za 100.000 evra, vjerujte mi za 110.000 mogu svaku trenutku, ali ova ponuda vredi samo za patriote iz Srbije ako hoce da kupi tu zemlju,to je sve katastarski utvrdjeno, a katastarske knjige su u Kralevo i za to nije tesko uvjeriti.Plac je pored asfalta i moze se sve otvoriti.Da su ih pitale albance jos 1991 bilo bi drzava,ali niko njih ode velike sile nije njoh pitao, a mislim da i sada niko od velike sile necu da litaju srbe sta misle o kosovu jer odluka vec je donesena:Jedna poslovica kaze:kad se slomi tocka, covek se pamti da ima bolje puteve nego ovu sto je presao ,ali to je vec kasno.
Hvala i josjednon moj emaill za ponudu dashurimi2003@hotmail.de

pera

pre 18 godina

Pitao bih one koji su za to da se odvoji Kosovo od Srbije, da nece mozda kod njih u stanu da smeste neku proteranu porodicu sa Kosova. A za one kojima bi smetali albanci u parlamentu: ja mislim da je najbolji ministar koga je Srbija imala od 2000-te pa na ovamo Rasim Ljajic, a on nije srbin.

ylli

pre 18 godina

Ja vas pozdravlam kao komsije.ali hocu da ga podsetim g ministra inostranih poslova V DRASKOVICi to pre nekoliko godina u jednoj emisiju SLOBODNA EUROPA u duel sa MENDELOM SA Kosova rekao si u jednom momentu,CITIRAM ALLBANCI NIKADA ABAS NIKADA DOK JE OVAJ SVET NE MOGU DA STIZU TAMO GDE SE NALAZI IME KOSOVO zavrsen citat.
G DAMACI po tom je odgovorio:citieam Nemoj to Draskovice jer isto pre tebe tako mislili i Turci ,pa ztim iSrpska kraljevina ali gde su sada.Srdacno vas pozdravlja vas komsija iz jedne nove DRZAVE na balkanu pod imenom kosovaa.

think about

pre 18 godina

Mislim da bi neovisno o stavu, svaki od nas, trebao pre svega da povede racuna o izlaganju istog, da nebi stavio drugog u situaciju da se oseca napadnutim i uvredjenim. Pa tek, onda mozemo da sami sebe svrstamo u "20% pismenog" dela gradjana.
Povodom ispitivanja, smatram preniskim, broj pozitivnih odgovora na postavljeno pitanje.
Posto Srbija jos uvek prolazi vrlo tezak period, razumljivo je da jedan deo gradjana odricanje od dela zemlje, smatra korisnim.
Sad mozemo se oko toga sloziti ili ne, bitno je da razmenjujemo argumente, a ne klasifikacije.
Licno sam protiv odvajanja Kosova, U OVOM MOMENTU, iz prostog razloga sto od viska glava ne boli. Smatram da bi nas ocuvanje suvereniteta dovelo u povoljniju pregovaracku poziciju, za eventualnu podelu teritorije, razmenu stanovnistva isl. Iako smo trenutno u vrlo nepovoljnoj poziciji, smatram da uz puno truda, za godinu dana mozemo doci u povoljniju. Ali ako ne probamo sada, priliku vise necemo imati. (naravno da sukob nije opcija)
Potpuno je jasno da niko nema ni apetite da vlada Albancima, niti zelju da ostanemo u zajednickoj drzavi. Ali to, na zalost, pukim otcepljenjem ne mozemo postici. Iz razloga sto vec postoji drugo Kosovo na jugu Srbije, i sto ce Kosova uvek biti, pa ne vidim da je resenje svaki put otcepljenje, nego upravo: nova, pravedna, komunikativna, otvorena, diplomatska suverena Srbija, koja brani svoja i prava drugih.

Statisticar

pre 18 godina

Sedamdeset posto Srba koji su protiv je istih onih sedamdeset posto koji su devedesetih slali poljubce Slobi, kacili njegove slike po kucama, krstili decu njegovim imenom i kleli se u njega. Tih sedamdeset posto je navijalo kada je Ratko zario i palio po Bosni a sad se tih istih sedamdeset posto ljuti sto Ratko nece u Hag i sto ce zbog toga da izvise po pitanju stanova, kola, kredita i 'leba bez motike. To je sedamdeset posto tih istih ljudi koji glasaju kako im se navije a posle kada ubiju premijera svih 70% se posipa pepelom. To je tih 70% koji se cude zeni koja pronadje par desetina hiljada evra u kesi i taj novac vrati vlasniku koji ga je izgubio. Tih 70% misli da je potpuno u redu nesto ukrasti ako te ne uhvate. Moze Srboljub Brankovic mnogo interesantnu statistiku da izvede i uvek ce se javljati magicnih 70%.

ko bi reko

pre 18 godina

A ovde kad citas komentare cenjenih posetilaca sajta, pomislis da su svi gradjani Srbije za to da se Kosovo i Metohija sto pre daju Albancima, i to ako je moguce jos i da im platimo.

Nele

pre 18 godina

Opet pitam one koji "ne daju" Kosovo, hoce li i dalje biti za tu opciju ako u skupstini Srbije bude trecina poslanaka Albanaca? Takodje ce neko od njih morati da dobije i ambasadorsko mesto u nekoj zemlji ili misle da smo mi na visem nivou i da su ta mesta samo za "nas"?. Slicna stvar je i sa Crnom Gorom. Zapeli ste, ne damo pa ne damo, mucnite malo glavom sta je dalekoseznije bolje za Srbiju.

Zoran

pre 18 godina

Zanimljivo bi bilo videti pitanja u anketi. Da li je postojalo pitanje 'Da li ste spremni da uzmete oruzje i krenete licno u rat' ili 'Da li ste spremni da posaljete svoje najblize u rat da bi sacuvali Kosovo u Srbiji?'
Onda bi trebalo od tih 70 odsto oduzeti onih 69 odsto koji nisu spremni na gore navedeno, kako bi se dobila realna slika.

misa rex

pre 18 godina

E, tacno je tolika razlika izmedju pismene (10-20%) i nepismene (70-80%) Srbije. Da li iko od tih nazovi patriota zna da ce albanska populacija, ako Kosovo ostane u Srbiji, za pedeset godina ciniti apsolutnu vecinu? Naravno, buzdosi nemaju odgovor na ovo pitanje, kao i na bilo koje drugo, malo slozenije pitanje koje prevazilazi njihovu moc percepcije o Srbiji u kojoj su Guca, rakija, narodnjaci i prasetina etalon za dobar provod.

pajser

pre 18 godina

Ma da...u uzroku od 1000 ispitanih ... svi mi znamo da normalan svet shvata da Srbija nema nista vise da trazi dole. Zalaganje za ocuvavanje takozvanog integriteta Srbije sa Kosovom je je kao da vam je nogu obuhvatila gangrena a da ne zelite da sebi sacuvate zivot i amputirate tu nogu...

laik

pre 18 godina

Procenat onih koji su bili protiv stranog uplitanja u kosovski problem bio je isto toliki, verujem, pa znamo da je patriotizam splasnuo kad je počelo sve okolo da se trese. Kao što nas tada niko nije pitao ništa, neće ni sada. Trebalo bi jednostavno ovom narodu razbiti iluziju da kao poražena strana u ratu može da se pita za bilo šta.

NN lice

pre 18 godina

Normalno je da ljudi budu protiv otcepljenja dela svoje drzave. Druga je stvar sto nece bas da placu ako se to desi, a jos manje da jurnu da brane Kosovo oruzjem. Ljudi jurisaju na kredite (pogledajte minutazu reklama za kredite na TV-u), nemaju stanove, plate su im male za podstanarske kirije, a jos manje za kupovinu stana...studenti skupljaju pare za prelazak na "bolonjsko" studiranje tako sto roditelji uzimaju jos jedan kredit povrh 5 koja su vec uzeli... Znam koleginice koje po 7 dana dolaze i odlaze s posla bez ijednog dinara u dzepu, da im pripadne muka ne bi imale za kiselu vodu... Sve njih, i jos mnoge druge, boli uvo za Kosovo i za bilo koju teritoriju.

AK

pre 18 godina

Pa naravno da je vecina protiv nezavisnosti, ali...Nazalost, "mudrom" politikom srpskih politicara gradjani Srbije se vise uopste ne pitaju o Kosovu i ove ankete su samo zamajavanje javnosti i sluze za unutrasnju politicku borbu. Umesto toga bolje da kazu sta MOZE da se uradi a ne sta NE MOZE ili su suvise zauzeti punjenjem dzepova? Dok god nam oni pune glave sa praznim frazama i "istorijskim cinjenicama" niko u Srbiji nece obracati paznju na realne i svakodnevne probleme i ovom drzavom ce vladati nesposobni, nestrucni, vulgarni politicari i to mislim jos od 1945. Nije ova Vlada za sve kriva ali moram joj se zahvaliti za uspesno gasenje i zadnjeg tracka nade koji smo dobili 5. oktobra.

Komunista

pre 18 godina

Ne daj boze da se vecina pita. Vecina je glasala za Slobu, vecina je na referedumu bila protiv internacionalizacije pitanja Kosova, vecini su Vojska i SPC ustanove od poverenja, vecina je za SRS, vecini je Mladic heroj. Vecina je slabo obrazovana, eticki dubiozna i politicki neodgovorna. Zato smo tu gde jesmo.

TBA

pre 18 godina

E bas da vidim kako ce tih iznudjenih 70% Srba reagovati kad se Kosovo stvarno odcepi. A da li ste ikad pomislili koliko nas Srba izvan Srbije zeli da se sto pre Kosovo izdvoji, s' tim sto zelimo da sto veci deo ostane uz Srbiju? Mutna vam racunica i provokacija dragi "statisticari". Pravite jednosmerna pitanja, na jednom delu stanovnistva kako bi dali Kostunici i DB-u pokrice da izvrse poklic na rat u bilo kom trenutku.

fatmir

pre 18 godina

Evo i jedan Albanac vam se obraca ljudi. Mislim da ste u losem polozaju bilo kako odlucili, sa Kosovom unutar ili van Srbije. Do ovoga je doslo nakon dugih godina odbacivanja od vase strane svih drugih koji nisu Srbi. E pa sada vas bas niko ne voli(a nije cudo) i niko vam ne veruje(a kako bi). Ipak, zelim vam srecu jer ste nase komsije nakon svega...

cinjenice

pre 18 godina

Znaci nije bio samo Sloba kriv za sve ovo sto se dogodilo zadnji 16 pa i vise godina, nego On plus 73% stnovnika Serbije ako se ne varam!!!???

prorocica

pre 18 godina

Naravno da je vecina protiv nezavisnog Kosova. Evo, ja, na primer, jedva cekam da za jedno dvadeset godina, pod stare dane, pocnem da ucim albanski kako bih se prilagodila vecinskom stanovnistvu svoje zemlje...

F.E.

pre 18 godina

U Srbiji 70 % gradjana i 99% politicke elite ne vidi ociglednu istinu a to je da je Kosovo vec nezavisno. Da li to znaci da su gradjani pametniji od njihovih politicara?
Srbi misle da je nezavisnost Kosova u njihovom priznanju a ne vide da su i sami taoci takve politike. Kostunici i Tadicu bi trebalo ispricati Hegelovu pricu o gospodaru i robu. Priznanje nezavisnog Kosova bi oslobodilo i kosovske Albance i nas Srbe.

Mr. Falicni

pre 18 godina

Oni koji se plase albanske majorizacije u slucaju da Kosovo ostane u Srbiji jesu verovatno jedan od najvecih razloga zasto Albanci ne zele sa nama jer ih takvi likovi u startu svojim izjavama podvode pod gradjane drugog reda. Pa sta bi falilo da u skupstini bude trecina Albanaca? Sta fali americkim drzavama u kojma je latino populacija vecinska, a spanski se prica vise nego engleski. Sta fali Kaliforniji sto joj je jedan imigrant (i jos bivsi glumac) guverner, sta fali sto je crnac sef diplomatije ili meksikanac predsednik vrhovnog suda, sta fali sto je glavnokomandujuci zdruzenih snaga u Iraku musliman, sta fali...? Izgleda da mi imammo problem kokske i jajeta : Albanci nece sa nama jer ih sistem ne prihvata kao ravnopravne, a sistem ih ne prihvata zato sto ga oni ne priznaju. Kad bi stvorili drzavu u kojoj bi svako bio isti i mogao da pristojno zivi od svoga rada verovatno ni albanci (a ni drugi koji su otisli) ne bi razmisljali o tome. Pa u ostalom i mi Srbi gledamo da pobegnemo iz ovakve Srbije glavom bez obzira. Ja bih licno voleo da Kosovo ostane deo Srbije u kojoj ne bi bilo bitno da li je predsednik Srbin, Albanac ili Liliputanc, ali zbog onih sto se plase "majorizacije" mislim da je to fantazija. Ili mozda ja fantaziram, ali nas svet uci da su takve stvari ipak moguce.

faromonte

pre 18 godina

E ovo je dobro: 70% u Srbiji je protiv osamostaljenja Kosova. Ne rekose samo koliki je procenat na Kosovu posto je "Kosovo" vec druga drzava -ovo osamostaljivanje ili kako da ga nazovem je samo tacka na vec napisanu recenicu. Samo izgleda da niko to ne shvata, ne shvata situaciju da se Srbija nikad nije pitala ni za sta i sto je najgore uvijek izabrala tanji kraj - pogledajte istoriju......

Matin Franku

pre 18 godina

100% kosovshih albanaca ce se izjasnjavati za samostalu drzavu Kosova i 0% za bilo kakve veze sa Srbijom. Jedino sto nam ostaje je da: 1) Prihvatimo da treca strana (MZ) nudi resenje ili 2) Da se opet ratuje (za sada NATO ce opet biti na strani nas albanaca). Najbolje je da se pomirite sa ovom "loshom" reshenjem i da priznate fakticko stanje jer druge alternative su vam pogubne.

njujork

pre 18 godina

a koliko je procenata protiv toga da je zemlja okrugla? koliko procenata je protiv promene godisnjih doba? samo napred, busajte se u grudi, glasajte protiv munja i gromova, ali kosovo je nezavisno.

stratus

pre 18 godina

Ne razumem one koji kazu da je Kosovo vec druga drzava. Prema svim postojecim dokumentima Kosovo to nije, vec je jos uvek sastavni deo Srbije. Druga je stvar sto je MZ svojim ponasanjem stavila Kosovo u situaciju da bude de facto nezavisno od Srbije. To ne znaci da je Kosovo i de jura nezavisno. A da bi se to desilo jedini pravni nacin je referendum cele Srbije. S'toga ovakva istrazivanja imaju rezona (bez ulazenja u to da li su dobro spovedena i da li su rezultati zaista reprezentativni). Naime, Srbija se ne sme saglasiti sa nezavisnoscu Kosova, time zadrzava pravo da ga vrati pod svoje, pa makar i posle 500 god, a oni neka ga oduzmu na silu...

Filip

pre 18 godina

Stav protiv nezavisnog Kosova je stav protiv rasparcavanja i nestanka Srbije. Pitanje je samo dali smo mi i domaci politicari dorasli i sposobni da to sprecimo ili ne. Naravno to se odnosi na one koji ne zele da se to desi.

Fadil

pre 18 godina

Opet pitam one koji bi da daju Kosovo, hoce li i dalje biti za tu opciju ako u skupstini Srbije odluce da svi koji su za nezavisno Kosovo istog trenutka moraju da se presele na Kosovo? Nije red da samo zanjes cepanje Srbije, nego i da zivis na tom delu koji bi da otcepis.

Zoro

pre 18 godina

U Kosovu se radi, ali ne samo o Srbima i Albancima, nego o medjunarodnom pravu i praksi kod slicnih slucajeva u svijetu na koje odluka moze utjecati. Medjutim sve mi govori da su u Srbiji jos na vlasti nacionalisti, posto ni u jednom govoru ne vidim da se spominju Srbi i Albanci,odnosno svi gradjani Kosova, a to znaci da je vlada izgubila viziju svih gradjana Kosova kao svojih i predstavlja se samo kao zastitinik Srba. Jedino ovo moze utjecati na presedan u medunardnom pravu i praksi i dozvoliti sa se Kosovo odvoji

Doctor Wu

pre 18 godina

E, al' im je Vucina lepo skresao sve u brk, sad ce svi da se prepa'nu. Bolje on da gleda kako da popravi rating i rad svoje sluzbe tako sto ce zaposliti prave profesionalce a ne blizu i dalju rodbinu predsednistva SPO. Sta bi sa Lekicem koji je jedno vreme spominjan kao ozbiljan kandidat za pregovore sa Albancima? On je vrlo uljudan i pametan covek, ume da govori, da se postavi i uspostavi pravi kontakt sa sagovornicima- verovatno je tokom poslanstva u Italiji uspeo da uspostavi kontakte sa Italijanima koji su vazan faktor oko Kosova. Takav covek nam treba na celu diplomatije u ovom trenutku.

SRKI

pre 18 godina

Mislim da je Kosovo kao treca republika resenje koje medjunarodna zajednica potajno podrzava. Na taj nacin Kosovo bi dobilo nezavisnost, a princip nepromenljivosti granica bi bio ocuvan. Zato su i dali Milu uslov od 55%.

Gramozi

pre 18 godina

Ono sto mora Draskovic da radi je da uci od Evrope, MZ ili NATO-a, a ne da daje lekcije. Njegove lekcije su vrlo stare i ogranicene samo za nacionalistike mozgove. On kaze da ako se MZ opredeli za zajednicke arsine... On ne mora da kaze "ako", jer MZ ima istih arsina. Ja bih njima pomenuo da prava naroda na otcepljenje je fundamentalno pravo. To vazi i za Albance. Zar ne? Ako MZ ne garantuje to pravo Albancima o kakvim istim arsinima on govori? Lekcija za njega je jasna: Dok on ne moze Albancima daje ono sto zele, to znaci da on i nije nas ministar...
Kada on govori o namentnutim resenjima, on pobra zabe i babe. Niko u svetu ne nametne resenje za Srbiju i za Srpskog Naroda. Pitanje tu je za Kosovo i Albanskog naroda. Mi Albanci ne zovemo Nezavisno Kosovo jedno nametnuto resenje ali samo nasu aspiraciju. Vrlo je jasno da Srpski Narod u buducnosti mora da misli za sebe a ne za nas. Ministar inostarnih poslova Srbije mora da se brine za Srbiju pod predpostavkom da ona nije vise do Tokija...

Vuk Samotnjak

pre 18 godina

Dobro, ako se Kosovo i pravno otcepi, zar neko i dalje misli da ce time biti zaustavljena promena demografske slike Srbije? Da li neko i dalje misli da treba graditi zidove razdvajanja, i da takvi zidovi mogu uspesno da razdvajaju? Ako se KiM i pravno odvoji rezultat ce biti isti, samo ce se desiti malkice kasnije.
Meni licno ne smeta da Albanac ili bilo ko drugi bude u skupstini, pa neka ih je i 50%. Vise mi smetaju ona djubrad sto galame, biju se i rade sve osim onoga sto im je posao, i za korist onoga ko ih najvise podmaze a ne za one koji su ih glasali. Takvih vec imamo podosta.
A albanci su zapeli nezavisnost, pa nezavisnost. I dobro, kada dodje nezavisnost, sta onda? Onda ce sve da procveta i evropa jedva ceka da primi Kosovo na sebe? Ne, dragi moji, status kvo (60% nezaposlenosti, kriminal, itd.) ce se odrzati jer ONI TAKO ZELE. U suprotnom bi se stvari vec vidno poboljsale za 6 godina, a znamo da nisu (procitajte bilo koji izvestaj MZ ili NVO).
da smo pametni svi zajedno ne bi bilo granica, ne bi bilo gradjana druge klase i ne bi bilo ratova. A tada ne bi bilo ni ovih sto nam svima sole pamet i sto nam pomazu da ostanemo u srednjem veku. Tu ukljucujem i strane i domace politicare i tajkune raznih boja.
Izbor je na nama, a mi ga predajemo drugome, koji nam dobro ne misli... pa tako cemo i dobiti

Rade

pre 18 godina

Mene lično ne zanima Evropska Unija - To je ionako veštačka tvorevina kao bivša Jugoslavija. Kad tad će se raspasti i to verovano nekim groznom ratu za koji će onaj na prostorima Balkana 90tih biti "mala maca".

Goran

pre 18 godina

20% gradjana je pametnije od 99% politicara,sto znaci,da nece biti sjajna buducnost narednih godina,izgleda mnogi nisu naucili lekcije prethodnih godina,a kriminalci trljaju ruke.

aleksandar

pre 18 godina

ma ljudi ja sam sa kosova i sve mi je tamo ostalo ,,a pitam samo jednu stvar sve nas u zemlji srbiji...sta je sledece na redu za otimanje vojvodina,raska,timocka krajina jug srbije ili mozda cela zemlja...mislim nije vazno sto cu ja ostati bez svoje zeklje nego bojim se da ce mo polako svi u sibir ako nas i tamo prime

Lumi Peja

pre 18 godina

Ne moze zrtva da odgovara za ubicu,to kaze Draskovic.A nisi li ti taj koji si zagovarao takvu politiku? Secam se kad si rekao da Albanci mogu sebi da nadju drugu drzavu(preko prokletija)da traze sebi prava.A sada pravis se demokrata.A sto se tice ponizavanja mi cemo se vise ponizavat ako ostanemo u Srbiji.Probudi se gledaj okolo,svi najavljuju nezavisnost Kosova a vi jos spavate.Treba vi da nadete neki dogovor sa nezavisnim Kosovom za manjinske prava Srba.
Puno pozdrava Lumi Peja

pitam se pitam ...

pre 18 godina

Deluje kao da se onaj "najpismeniji", "najobrazovaniji" deo Srbije (neko ih nazvase Beograd - krug dvojke) najvise boji Srbije gde bi Albanci cinili trecinu u parlamentu i gde bi svi bili jednaki i kulturno i jezicki. Meni uopste ne bi bilo tesko da zivim u drzavi gde bi broj Albanaca, gradjana Srbije, bio priblizan broju gradjana Srbije i gde bi drugi oficialni jezik bio Albanski (ravnopravan sa Srpskim). Pitanje dana: ako se oni toga boje, da li je taj sloj gradjana zaista krem drustva ili su oni koji Srbiju vuku nazad ?

MEDA

pre 18 godina

ISTINA!!! Nije mi jasno zasto se Evropa toliko ponizava!
Mi Srbi smo uvek bili najpametniji, tako nam i treba...
Sad bi nazovi "PATRIOTSKE SNAGE" odjednom u 2006 da brane Kosovo...
Trebali smo RANIJE da razmisljamo o tome BRACO PATRIOTE...
KASNO JE!!!

kosovar

pre 18 godina

Zanima me koji je bio procenat u srbiji o nezavisnosit bivsih YU republika, verovatno isti
Srbija bi ovuke odlucivala u ime svih, zbog toga svi su se osamostalili

pera

pre 18 godina

da ej srbija razcistila sa slobom i sledbenicima imala bi sve argumente da kaze "mi nismo oni sto su pravili problema sa kosovom, mi ocemo zajedno da zivimo" ovako mi smo samo kontinuitet
nazalost to je tako

taj isti Draskovic podrzava vladu koja podrzava Milosevica
pa po cemu je on drugaciji ?

NECU U RAT

pre 18 godina

Naka se isele svi Srbi iz dela koje bi pripalo Kosovu i neka zive na delu koji bi pripao Srbiji. Pa zasto citavu Srbiju gurati u ponor kad su za nezavisno Kosovo sami Kosovski Srbi krivi? U Milosevica su gledali ko u boga spasitelja, a on ih izdade. I sad onom tamo iz Vojvodine ponovo treba da budu prikacene posledice zainacenih Kosovskih Srba, pa cak jos i da pogine zarad njihovih zaludjenih nerealnih ideja. Gospodo, trebalo je prvo postaviti temelje boljeg dogovora sa svetskom organizacijom i lepo da se Kosovo podeli. Vise bi dobili da smo lepo taktizirali i lepo pozirali. Nego vi, jok. Sve bi ste na misice. Onda upotrebi svoje misice i bori se sam kad nisi hteo ljudski da se dogovaras.

nikolak

pre 18 godina

u demokratskim drustvima se postuje vecina makar ona bila nepismena jer ako se ne postuje onda se to zove diktatura (komunizam) sad srpski politicari znaju kako ce proci ako budi potpisali nezavisnost kosova

Snezana

pre 18 godina

Neko je to dobro rekao... Sta bi falilo da imamo Albanca kao ambasadora u nekoj zemlji i da imamo Albance predstavnike u skupstini? Kada bi Srbi stvarno postovali Albance kao ljude koji su jednako raznoliki (i obrazovani i neobrazovani, i mladi i stari, i patrijahalni i moderni, itd.) kao i Srbi ili bilokoji drugi narod na svetu, mozda bi i oni postovali nase nasledje, kulturnu bastinu, i ne bi nas toliko mrzeli. Ovo je samo mozda, ali samo zamislite kako bi to izgledalo i sta bi se stvarno time izgubilo? Srpska kultura i jezik ne bi--to se uci kod kuce i ima veliki broj primera zemalja gde i manjina i vecina odrzavaju svoje jezike i kulture. Mozda bi se samo izgubili ratovi, mrznja, i razlog da nas stalno neki iz inostranstva uce kako i sta da radimo. Mozda ne bi vise bila deca kojoj EU i Amerika govore sta je lepo ponasanje i sta moze i ne moze da rade u svojoj kuci, vec bi mogli da sudimo sami o sebi. Mozda.

reZistor

pre 18 godina

Mozda je pitanje trebalo da glasi: "U slucaju proglasenja nezavisnosti Kosova da li biste poslali svoga sina/muza/brata da ratuje za interese Srbije?"
Kladim se da bi rezultat bio 90%-10% u korist nas sto mislimo da brzo resimo formalno-pravne detalje (posto tehnicki Kosovo vec nije deo Srbije) i da treba da sednemo zajedno, popijemo po rakijicu, zasladimo se baklavom i onda da gledamo kako da vadimo nase privrede, zdravstva, skolstva, nauke i ostale VAZNE stvari iz bunara.

watching from distance

pre 18 godina

Naravno da 70 ili više % srba žele Kosovo u Srbiji. Toliko, ako ne i više, bi želeli možda i Alasku u Srbiji. Svako bi. Treba pitati Kosovare gde žele biti.
Za Srbe možda treba postaviti pitanje drugaćije: da li si ti spreman da ideš u rat za Kosovo?

test

pre 18 godina

Ponizavanje je za Albance da Vuk Draskovic, covek koji je u vreme srpskih zlocina na Kosovu bio podpredsednik srpske vlade sada soli pamet o ponizavanju. 100 godina ste ponizavali i ubijali Albanski narod, pa sada morate i vi nesto da trpite, gospodine Draskovicu.

misa rex

pre 18 godina

Uopste nije problem u tome sto ce Albanci ciniti apsolutnu vecinu u Srbiji za 50 godina, vec u tome sto onih 80 % koji su protiv samostalnosti Kosova to ne mogu da prihvate. Tih 80 % sugradjana bi Albance najradije stavili u geto ili neki rezervat samo da ih ne gledaju. Sto se tice demokratije i vlasti vecine nad manjinom, stvari bas i nisu tako jednostavne. Ukoliko je vecina motor drustvenog razvoja, ukoliko je prosperitetna (pismena i civilizovana), onda sa punim pravom i treba da vlada. Medjutim, ako je vecina, ovakva kakva je na vlasti bila devedesetih (pa i sada), e onda imamo ratove, pljacke, korupciju, mrznju, primitivizam, jednom recju - kiosk drzavu. U tom slucaju, i ne treba se cuditi kako nas civilizovan svet tretira, jer bolje nismo ni zasluzili. Ne zaboravite, sam Aristotel je rekao da je DEMOKRATIJA OBLIK DRUSTVENOG UREDJENJA KOJI NAM GARANTUJE DA SE SA NAMA NECE POSTUPATI BOLJE OD TOGA KAKO SAMI TO ZASLUZUJEMO, a Sloba, DSS, Radikali su ipak bili izbor svekolikog srpskog naroda.

Gancho

pre 18 godina

Ja stvarno ne mogu da razumem izjave Draskovica kada kaze da Demokratska Evropa ne moze to i to ... i td.,posto navodna demokratija u Srbiji nece da prihvati nezavisnost Kosova i td.
Za koju on "Demokratiju" u Srbiji govori?
Koja Drzava na svetu priznaje tu Navodnu Demokratiju u Srbiji?
Ma kakva Demokratija bre???
Pa zar jos nije jasno da skoro ceo svet pljuje u tu demokratiju.Pa niko nije hteo sa ovakvom Srbijom,(Slovenija,Hrvatska,Bosna,Makedonija) sad ce i Crna Gora da se otcepi-udalji od takve "Demokratije".Pa zar je moguce da su svi u zabludi a da samo Srbija je u pravu??
Da je Kostunica pravi Premijer jedne drzave,on bi trebao,(iz postovanja prema svome narodu),reci pravu istinu svojim gradjanima u vezi Kosova.Ne treba biti mnogo pametan pa da se zna da je Kosovo vec odavno NEZAVISNO,od bilo koje strane gledano.Sad ce neki "Grobar" da kroji sudbinu Kosova,ili neka trula Vlada (koja nema ama bas nikakvo postovanje Evrope ili sveta).

Neutron

pre 18 godina

Mislim da je najzdravije resenje nezavisnost Kosova, ili podela istog. I druga opcija bi bila sasvim pravedna, posmatrana sa jednog nepristrasnog i objektivnog stanovista. Zasto bi pogotovo Srbiji odgovarala nezavisnost bilo preve ili druge verzije svakom sa malo mozga je sasvim jasno.
Jedan stav mojih albanskih komsija, koji se stalno ponavlja u njihovim komentarima, i koji ne mogu da svarim i da predjem preko njega ala "pa zar ne vidite da vas niko voli..." hocu da demantujem ovde. Zapad nije za opcciju osamostaljenja Kosova zato sto misle da smo mi losi a oni dobri. To da tim juznim komentatorima bude sasvim jasno, da se ne zavaravaju. Zivim na zapadu vec dve decenije i mogu iz prve ruke da vam kazem da takav stav i misljenje, kako ono oficijelno, tako i ono narodsko, je iskljucivo iz prakticnih razloga. Nikako zato sto Albance smatraju sirotim, dobrim i zrtvovanim cveckama. Najvece probleme na zapadu trenutno imaju sa albanskom populacijom. To da svima bude jasno.

Miloš BG

pre 18 godina

Stav većine se poštuje u čitavom civilizovanom svetu, na koji se toliko ugledamo, a nemojte da mislite da je prosečan Amerikanac ili Šveđanin nešto bistriji od prosečnog Srbina. Ovo nije političko pitanje, nego pitanje nacionalnog identiteta, a nacionalni identitet je, čak i u današnje vreme, deo individualnog ljudskog identiteta. Dok se ovaj deo ljudske kolektivne svsti ne promeni, imamo puno pravo da osećamo da je Kosovo naše. Biti deo većine nije a priori nešto loše. Stav je važniji od procenta.
Što se sve nazovi-demokrate toliko brinu koliko procenat će Albanci biti u Srbiji i koliko ih je u skupštini? Gde vam je kultura?

boxer

pre 18 godina

Posto ta anketa dala ovakve rezultate, i vecina njih je siguran da ce Kosovo ostati delo Srbije ja imama jednu ponudu za svi one patriote.U istinu ja zivim u Njemacku, u kosovo kad idem idem samo ko gost, imam vise od tri hektara zemlje u okolinu Srbice(Drenica)3 hektara sam kupio od komsije Srbe za 35000 njemacki marka 1996, a ja hocu sve da prodam sada za 100.000 evra, vjerujte mi za 110.000 mogu svaku trenutku, ali ova ponuda vredi samo za patriote iz Srbije ako hoce da kupi tu zemlju,to je sve katastarski utvrdjeno, a katastarske knjige su u Kralevo i za to nije tesko uvjeriti.Plac je pored asfalta i moze se sve otvoriti.Da su ih pitale albance jos 1991 bilo bi drzava,ali niko njih ode velike sile nije njoh pitao, a mislim da i sada niko od velike sile necu da litaju srbe sta misle o kosovu jer odluka vec je donesena:Jedna poslovica kaze:kad se slomi tocka, covek se pamti da ima bolje puteve nego ovu sto je presao ,ali to je vec kasno.
Hvala i josjednon moj emaill za ponudu dashurimi2003@hotmail.de

pera

pre 18 godina

Pitao bih one koji su za to da se odvoji Kosovo od Srbije, da nece mozda kod njih u stanu da smeste neku proteranu porodicu sa Kosova. A za one kojima bi smetali albanci u parlamentu: ja mislim da je najbolji ministar koga je Srbija imala od 2000-te pa na ovamo Rasim Ljajic, a on nije srbin.

ylli

pre 18 godina

Ja vas pozdravlam kao komsije.ali hocu da ga podsetim g ministra inostranih poslova V DRASKOVICi to pre nekoliko godina u jednoj emisiju SLOBODNA EUROPA u duel sa MENDELOM SA Kosova rekao si u jednom momentu,CITIRAM ALLBANCI NIKADA ABAS NIKADA DOK JE OVAJ SVET NE MOGU DA STIZU TAMO GDE SE NALAZI IME KOSOVO zavrsen citat.
G DAMACI po tom je odgovorio:citieam Nemoj to Draskovice jer isto pre tebe tako mislili i Turci ,pa ztim iSrpska kraljevina ali gde su sada.Srdacno vas pozdravlja vas komsija iz jedne nove DRZAVE na balkanu pod imenom kosovaa.

think about

pre 18 godina

Mislim da bi neovisno o stavu, svaki od nas, trebao pre svega da povede racuna o izlaganju istog, da nebi stavio drugog u situaciju da se oseca napadnutim i uvredjenim. Pa tek, onda mozemo da sami sebe svrstamo u "20% pismenog" dela gradjana.
Povodom ispitivanja, smatram preniskim, broj pozitivnih odgovora na postavljeno pitanje.
Posto Srbija jos uvek prolazi vrlo tezak period, razumljivo je da jedan deo gradjana odricanje od dela zemlje, smatra korisnim.
Sad mozemo se oko toga sloziti ili ne, bitno je da razmenjujemo argumente, a ne klasifikacije.
Licno sam protiv odvajanja Kosova, U OVOM MOMENTU, iz prostog razloga sto od viska glava ne boli. Smatram da bi nas ocuvanje suvereniteta dovelo u povoljniju pregovaracku poziciju, za eventualnu podelu teritorije, razmenu stanovnistva isl. Iako smo trenutno u vrlo nepovoljnoj poziciji, smatram da uz puno truda, za godinu dana mozemo doci u povoljniju. Ali ako ne probamo sada, priliku vise necemo imati. (naravno da sukob nije opcija)
Potpuno je jasno da niko nema ni apetite da vlada Albancima, niti zelju da ostanemo u zajednickoj drzavi. Ali to, na zalost, pukim otcepljenjem ne mozemo postici. Iz razloga sto vec postoji drugo Kosovo na jugu Srbije, i sto ce Kosova uvek biti, pa ne vidim da je resenje svaki put otcepljenje, nego upravo: nova, pravedna, komunikativna, otvorena, diplomatska suverena Srbija, koja brani svoja i prava drugih.

Statisticar

pre 18 godina

Sedamdeset posto Srba koji su protiv je istih onih sedamdeset posto koji su devedesetih slali poljubce Slobi, kacili njegove slike po kucama, krstili decu njegovim imenom i kleli se u njega. Tih sedamdeset posto je navijalo kada je Ratko zario i palio po Bosni a sad se tih istih sedamdeset posto ljuti sto Ratko nece u Hag i sto ce zbog toga da izvise po pitanju stanova, kola, kredita i 'leba bez motike. To je sedamdeset posto tih istih ljudi koji glasaju kako im se navije a posle kada ubiju premijera svih 70% se posipa pepelom. To je tih 70% koji se cude zeni koja pronadje par desetina hiljada evra u kesi i taj novac vrati vlasniku koji ga je izgubio. Tih 70% misli da je potpuno u redu nesto ukrasti ako te ne uhvate. Moze Srboljub Brankovic mnogo interesantnu statistiku da izvede i uvek ce se javljati magicnih 70%.