"Novi treći put" analizira: Zašto je demografija najveća prepreka za Kinu

Ove godine, 27. aprila, Financial Times je objavio članak u kojem navodi da je 2020. godine Kina zabeležila prvi pad populacije u poslednjih 5 decenija. Pozivajući se na izvore bliske Pekingu, FT je zapravo tvrdio da je Kina dostigla svoj demografski vrhunac 7-9 godina pre nego što je to UNDP prognozirao u svojim izveštajima tokom prethodnih dvadeset godina.

Dragoslav Rašeta
Pošaljite komentar
 1. Odličan članak, hvala na ovoj analizi.
  Jedna stvar što me zanima i bilo bi dobro da se o tome više razgovara je odnos broja ljudi (globalno i lokalno) i mogućnosti da se nosimo sa ekološkim faktorima koji utiču na održivu (sustainable) proizvodnju hrane koja pak utiče na natalitet jer je sve to povezano.
  Da mene neko pita, ja bih u Srbiji povećala ulaganje u školstvo i radove povezane sa agronomijom i agroekonomijom i modernizacijom svih tih programa da bi sačuvali i napredovali kako ostanak našeg naroda van gradova tako i održivu (sustainable), kompetitivnu proizvodnju hrane.
  (MaKi iz Johanesburga, 11. jul 2021 06:45)

  # Link komentara

 2. Jedini veći narod na planeti koji zaista odumire su Sloveni kako u globalu, tako i pojedinačno i to izgleda kao nešto što je nepoprevljivo, demografija u slovenskim zemljama je rapidna i zabrinjavajuća, s druge strane Kineza ima mnogo, njih je u svetu negde oko milijardu i 700 miliona, a samo u Kini ih je nešto preko milijardu i 400 miliona, oni će u budućnosti svoju demografiju popraviti pre ili kasnije, arapski svet i muslimanske zemlje rapidno uvećavaju svoje stanovništvo, Indija takođe, subsaharska Afrika je lider po demografiji, a i Latinska Amerika ima dobar prirodni priraštaj, zapadni svet ima lošu demografiju, ali oni svoj deficid nadomeštavaju skoro pa savršenom asimilacijom.

  Ka nestajanju Slovena doveli su pogubni ratovi velikih razmera, politička rascepkanost i nejedinstvo, kao i predugi periodi okupacija, asimilacije, migracije, emigracija, pa opet asimilacija i još ponešto; ovom prilikom bih samo da podsetim na primer Lužičkih Srba kojih je na početku 20-og veka bilo oko 650 hiljada, a danas ih je svega 50-60 hiljada, Lužički Srbi su uglavnom germanizovani, a slična sudbina preti i balkanskim Slovenima zbog masovnog odseljavanja u zapadne zemlje i jako brzom asimilacijom.
  (Hammer, 10. jul 2021 22:24)

  # Link komentara

 3. Кад би живот био проста математика - ове бројке би биле непобитно тачне,
  али како то обично бива - деси се нешто - и цела се та пројекција поремети.
  (A. Илић, 10. jul 2021 22:11)

  # Link komentara

 4. (slavko, 10. jul 2021 21:35)

  Ma daj... Ko normalan može da predviđa šta će biti za 80 godina. To su možda procene pri sadašnjem stanju nataliteta, ali te se stvari menjaju i menjaće se. Između ostalog, Nigerija nikada neće imati 900 miliona, jer tamo ne može da živi toliko.
  Pre Prvog svetskog rata demografi su predviđali da će Rusija do kraja 20. veka imati najmanje 500 miliona stanovnika.
  (Kancelar i ja, 10. jul 2021 21:58)

  # Link komentara

 5. Ne brinem ja za kineze, oni mogu uspesmo da kontrolisu svoju demografsku politiku.
  Bolje da se bavimo nasom belom kugom.
  Zasto drzave ne uvede neke pro-natalitetne mere?
  (shomika, 10. jul 2021 21:40)

  # Link komentara

 6. Krajem 21. veka Indija če imati 2.000 miliona stanovnika, Nigerija 900 miliona, Kina 750 miliona, Amerika 420 miliona, Brazil 350 miliona, Indonezija 300 miliona, Turska 130 miliona a Rusija 110 miliona.
  (slavko, 10. jul 2021 21:35)

  # Link komentara