Ponedeljak, 13.02.2006.

08:28

Otvoreno pitanje okupacije

Idejom Kosova kao okupirane teritorije i danas su se bavili politički akteri, ali i mediji.

Izvor: B92

Otvoreno pitanje okupacije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

mi5

pre 18 godina

Ok. Mozda je nezavisnost stvarno najbolje resenje. Pa ionako cemo svi biti u Evropi bez granica. Jedinstveno trziste, valuta, zakoni...
Cemu onda granice?
Zar samo mi Srbi ne razumemo Evropske integracije.
Jeste u nasem slucaju sve to malo teze, zbog vekovne netrpeljivosti, zaostalosti, svezih rana od skorih sukoba, nepostovanja osnovnih ljudskih prava, stotina hiljada izbeglica...
Ali ima slicnih slucajeva u Evropi koji imaju sve uslove.
Zato bi najbolji potez medjunarodne zajednice bio da nam pokazu sta trebamo raditi licnim primerom. Recimo Engleska neka prizna nezavisnost za Severnu Irsku, Spanija za Baskiju i Kataloniju, Francuzi za Korziku, i td.
Obzirom da su svi vec u uniji bez granica, sa istom valutom, zakonima i sl. onda bi to trebala biti formalnost. Prakticno se ne bi ni primetilo.
Cudi me da to vec nisu uradili.
Mozda i jesu, ali kako je to kod njih formalnost, a kod nas Kostunicina vlada, mi smo jos uvek neobavesteni.
Zato apelujem na Evropske politicare da tom formalnoscu urazume ovaj zaostali narod.

Graditelj Mira

pre 18 godina

Ma dajte ljudi!!
Ne budimo skepticni, da gledamo kako cemo graditi zajednicku bolju budcnost, kao susedi, zar nas nisu opametili toliki ratovi zar nam jos toga treba, zar ne vidimo da je nas region u ekonomskom kolapsu. Posto toliko ima tvrdnje od srpske vlade de je Kosovo deo Srbije, pitajte tu isu vladu sta je radila za Kosovo i stanovnistvo posle 99, pa i ranije. A ne Kosovu ne zive samo Srbi nego i Albanci, samim tim da vase vlade ni cent nijde dodelila za Kosovo posle rata 99' oni su se i odrekli Kosova.
Pa dajte da mi vidimo kako cemo zastupati u Evropsku Integraciju a manje da mislimo o ratovima.

Jovan

pre 18 godina

Odigrajmo i ovaj poslednji čin predstave u režiji radikala i DSS. Očito je to nemoguće izbeći. Pa, ako je tako, ajde da svi izginemo za ovu predivnu ideju. Pokažimo da je Domanovićev "Vođa", mali Đokica za Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunicu.

ALBION NEW YORK

pre 18 godina

Kumanovski sporazum nije bio dogovor rentiranja Kosova sa strane NATO-a, nego je bio sporazum kad Srbija potpisla kapitulaciju, i srpska vojska se izvukla sa Kosova. Taj sporazum je svojerucno poptisali srpski lideri, ne maloletnici pravni ne zreli djeca.
Eh sad g-din Nikolic hoce da ga zove okupacijom, pa neka.
Komanovksi sporazum su potpisali dobrovoljno, ali imali su i opciju da je ne potpise, a zasto nisu to radili?
Ovo zvuci kao, "mi smo potpisali, ali nismo znali sta to znaci".
Budimo dobre komsije zauvjek, tolerantni u ime prosperiteta za svakog.

Mala

pre 18 godina

Znate zasto naoko pobedjuju negativne stvari, stavovi i delanje? Jer u njih ne treba ulagati nikakav trud, ne zahtevaju mentalni ni fizicki a najmanje emotivni napor. E to je taj stav da Kosovo treba pustiti, da ga treba dati. Ali nije tacno da ce posle biti lakse, naprotiv, a politicka diplomatija i jeste sukob recima dok ne vidimo ko je koliko resen ili oslabljen, a i vas ce da ubede kako ce vam biti isto ko 1999, bas ste se naplasili. Nije tacno, i nece ponovo biti rata u nasoj zemlji vise nikad. Ono sto ne vidite jer necete jeste da treda da imate zajednicki stav da necete na nesto da pristanete, niko ne ocekuje da cemo ratovati, samo mi mislimo da reci znaci i uciniti jar smo priprost, bandoglav narod, sto na umu to na drumu, svet je prepreden i oni samo laprdaju a ako imaju bas cvrst interes onda samo delaju. Dole nemaju interes osim da sto pre odkace stvar i idu dalje. Ako im ne uspe brzo, ostavice to da neka uprava mrcvari decenijama.
Vec imamo gorka usta od tog gubitka Kosova, i sad da uzmemo da zvacemo cemer da bi smo to manje osecali? Nesto mi to ne ide. Nesmete dozvoliti da vas pokolebaju, da vas ubede da je vec izgubleno, da se predate u glavi i u srcu. Vec je zadnji cas da pocnete da se borite recima i stavovima mesto motikama.
Nigde i niko te nece ceniti ako ti sam podcenjujes sebe...

Boris Arizona

pre 18 godina

Ja mislim da ovakav nacin politikanstva vodi Srbiju i Srbe u srednjevekovni mrak i ponor savremenog sveta. Ljudi, shvatite da jedna zemlja vredi onoliko koliko je ekonomski razvijena i jaka. Ekonomski razvoj i samo ekonomski razvoj, strane investicije, priliv stranog kapitala o tome treba da se prica u Skupstini. A ne voditi cistu demagogiju oko necega sto nema veze sa vezom. Cuj nebuloze, proglasicemo okupaciju, pa sta je onda to na Kosovu u zadnjih 7 godina? Pisi propalo, okrenite se braco Srbi ekonomskim i privrednim temama, da je Srbija Francuska ili Nemacka po stepenu razvijenosti, nikada Albancima i ne bi palo na pamet da se odvajaju. Ovako, sta ce im Srbija koja je nesposobna da stvori normalnu privrednu klimu i razvoj? Nisu ludi da nas trpe. A ne znam ni kako sami sebe trpimo...

brax

pre 18 godina

Na sledecim izborima ja bih hteo da dobije Toma jer on bih opropastio i tu malu srbiju koja postala! gos. TOMO za 30 god. vidimo se u Seged(subotica)!!

Bogdanovic

pre 18 godina

Stvarno je cudno da tolike godine vladavine sps i ubistva Djindjica Srbija misli komunisticki, ponasa se anarhisticki. Dokle ista retorika o radikalima, oni hoce rat. kako uopste Srbi nemaju trunke nacionalizma, koliko smo zatrovani mrznjom prema nama samima i dokle to ide. Nego sta nego okupacija, sada je valjda sve drugacije, vlast je drugacija pogledi na zemlju su drugaciji, nacionalizam je zastupljen svugde u svetu samo mi ne podnosimo tu rec, to prevazilazi i Broza.

Rista Optimista

pre 18 godina

Okupacija...Politička izjava koja predstavlja "kontru" izjavi engleskog predstavnika kontakt grupe da je stav već donet i da će Kosovo biti nezavisno. Ujedno je i stav dat iz očaja i nemoći da se spreči odvajanje Kosova od Srbije. Ja bih stvarno voleo da nas "okupira" Evropa tako što će ulagati u našu zemlju bar onolko koliko i u Mađarsku. Nemam iluziju da će nam onda biti mnogo bolje, ali zar nam je danas dobro sa ovim što imamo.

sneza gresnica

pre 18 godina

Muka mi je vise od izjava...Mi nikada necemo potpisati, mi ovo i ono... ama ljudi, dosta prazne price jer sve izlazi na ono ,,Svi junaci nikom ponikose..." a vrijeme vam je vec odavno da oborite te vrele glave sto dublje... ako nema pameti, dajte ljudi malo tisine.

haki

pre 18 godina

Ja mislim da termin okupacija je staromodan i nerealan za sadasnje prilike na Kosovo. Ja redovno pratim vas web sajt, vi ste mnogo realni ali me cudi kako neke vase politicke pametne glave jos sanjaju Kosovo, sta jos treba da se dogodi da Nikolic shvati novu realnost. Mislim da je bolje biti dobar komsija nego los brat u istoj kuci. Pozdrav za b92...

branko

pre 18 godina

Neka Toma Nikolic sa svojim sinovima i istomisljenicima pokaze prakticno kako se boriti protiv okupatora! Kada ostvari uspeh neka postane kralj Kosova i Srbije! A neka nas, hvala Bogu normalne kojih jos ima u Srbiji, protera u "trulu" i okupatorsku Evropu!

SP

pre 18 godina

Dragi moji Srbi,
Nama bi bilo bolje da se sto pre oslobodimo Kosova (a i Crne Gore, kad smo vec kod toga)! Sta nam vrede sve nase srpske svetinje na Kosovu kada nemamo nikakvu vlast, a ni korist - samo stetu. Neka, brate, oni rade tamo kako hoce i sta hoce. Boli to, ali sta da se radi. Nije vise nase i trebalo bi tako zvanicno da bude. Nije ono sto mi hocemo nego sto mozemo.

Djuka, Vankuver

pre 18 godina

Pitanje je i suvise ozbiljno da bi smo se sa njim bavili iz zabave i potrebe dnevne konverzacije. Ako neko ozbiljno postavlja pitanje, treba onda sa punom odgovornoscu da pokusa na njega dati odgovor. Ako neko tvrdi, ,,Kosovo je nase'', treba odmah da odgovori sta to znaci. Da li je nase , samo zato, sto su Srbi otud isterani, i kako moze biti nase, de fakto, kad tamo skoro da i nema Srba? S, druge strane, treba imati u vidu realnost, da je tamo sada ogromna albanska vecina i sta treba ciniti sa njom, ako je Kosovo srpsko? Hocemo li ici u rat? Hocemo li ovako i dalje zivotariti i gledati kako i poselednji Srbi odlaze, sazaljevati ih a nista ne ciniti? Mozemo li im stvarno pomoci i li ce nam oni sluziti kao moneta za potkusurivamnje na izborima, radi pridobijanja glasova zbunjenog naroda? Radikali sa Milosevicem su davno predali Kosovo Albancima, ali ce sada ratnim poklicima doci na vlast, siguran sam! I sta onda, hoce li Kosovo biti naSe? Neposteno je igrati se sa sudbinom svoga naroda!

besnik

pre 18 godina

Pa ljudi, ne mogu da vjerujem da neko jos ima iluzije ili se nada necemu sto ni u snu ne bi mogao da dozivi. To je odavno zavrshena prica.
Pa buduci pregovori koji ce se voditi izmedju Prishtine i Beograda bice samo za status srba i ostalog nealbanskog naselja u Kosovo, a ne o statusu Kosova.
Pa zar vi to niste znali?
Ja jesam odavno.

dobra

pre 18 godina

Pogledajmo kako se u ovoj situaciji oko Kosova ponasa srpska, a kako albanska strana. Albanci znaju da traze samo i jedino nezavisnost, i kada ih pitaju sta bi radili ako bi to bilo neostvarivo, oni odgovaraju da nema govora o bilo kojoj drugoj varijanti. Oni nemaju ni moc ni vlast nad realnoscu da bi tako odgvoarali. Sve sto time kazu je da ce oni ici do kraja, svim sredstvima. Zasto uopste srpska strana ima razloga da na sve moguce komplikovane nacine odgovara na pitanje kako sta bi preduzela kada bi Kosovo bilo proglaseno nezavisnim? Jedini odgvor na to je onaj koji je zaista po sto puta dat - da to nece biti priznato, a o pravnim posledicama tog nepriznavanja nije potrebno nagadjati, mozda bi samo bilo korisno da ih neko pobroji i tako jasno da do znanja sta odluka srpske strane pravno implicira.

Tijana

pre 18 godina

Toma Nikolic je spreman da ratuje, ali nije rekao da je spreman da ide u isti taj rat sa svojim sinovima, jer mi necemo da ratujemo za njega i ostale!

I Teksas je svojevremeno bio deo Meksika

pre 18 godina

Ovakve izjave Nikolica i slicnih sluze da se operu ruke od buduceg resenja, u stilu "upozorio sam vas." Kad ce srpstvo da se redefinise kao nenasilje, otvorenost, pamet? Dosta, bre.

smeker

pre 18 godina

A gde su te nevladine organizacije da dignu svoj glas protiv okupacije ili da daju glas okupatorima. Zaista čudno, jedno vreme samo grakću a onda se ućute. Prošlog petka nešto muvaše u Beogradu ali čim se ništa ne čuje očigledno je bila slaba vajda. Tako im i treba. Donatori sada pare daju samo probranim organizacijama i pojedincima koji poslove obavljaju u tišini bez posebne galame (strategija nultog uticaja projekata je na delu).

Ana

pre 18 godina

Neka vec jednom dodju i ti radikali na vlast! Mozda cemo moci dobiti politicki azil u nekoj normalnoj zemlji i ...zbogom zohari....

acko

pre 18 godina

Kosovo bi bilo okupirano da mi nismo pristali na rezoluciju 1244 i na Kumanovski sporazum. Da su nastavili da nas bombarduju, pa nasilno usli, kao u Iraku, to bi bila okupacija. Ovako, mi smo ih POZVALI da dodju i potpisali smo povlacenje. Znaci tada smo vec pristali da Kosovo nije vise pod nasom upravom. Da ne bude zabune, to nisu uradili ni Draskovic ni Djindjic, nego Milosevic i Seselj. Dakle, sami smo pristali nakon sto smo porazeni u bombardovanju. Ako ga tada nismo sacuvali, necemo ni sada. Tad smo imali Vojsku na Kosovu, a sad prvo treba da je posaljemo tamo.

S druge strane, price Albanaca da je Srbija okupirala svoje Kosovo su cisto obrtanje cinjenica. Kosovo je oduvek bilo deo srpske, a ne albanske drzave.

Kako god mi to zvali, situacija je gadna po nas, i zahteva maksimalnu mudrost, opreznost, a ne busanje u prsa i poziv na neku novu opstu mobilizaciju i odbranu "svim sredstvima".

Ratko Dronja

pre 18 godina

Tomislav Nikolic je svojom izjavom ukazao da u Srbiji danas vlada nacionalna neresenost, i da se Kosmet mora bezuslovno da brani. Takva izjava je stavila u sah poziciju sve one koji su prodali svoja nacionalna osecanja i sada moraju da govore u ime svojih "gazdi". I jednoga dana kada dodje pametna nacionalna vlada, svi ce znati koga su sluzili i za koliko srebrenjaka su danas prodali sve ono sto jaca srpske interese. Bez pominjanje njihovih imena, oni znaju ko je danas izdajica i koga ce knezeva kletva jednoga dana da stigne, te ce tada da promeni misljenje o "Kosovskom mitu".

Igor

pre 18 godina

Opinion is like an asshole, everybody's got one.
Realnost je nesto drugo i sto smo dalje od nje, gore nam se pise.
I opcija podele teritorije K&M isgubljena je jos krajem 90tih a teorija nekog "Integriteta" trenutno ne da nije na stolu vec ne bi da psujem!
To sto je trenutno na stolu i najvise sto mozemo da dobijemo je nezavisno Kosovo sa nekim maximalnim protektoratom za Srbe ( nesto poput ogradjene Britanske kolonije na Kipru )
gde bi se jos uvek govorio Srpski jezik, isko u srpske skole itd. Bolje tim preostalim Srbima na Kosovu da zive kao neki praistoriski prectavnici generacija i jedne kulture sto bi dosta nasih ljudi i finansiralo, nego da treba odma da pakuju kofere i sele se zbog NEREALNOSTI politike u Srbiji !
Nikoga na SVETU ne interesuje ko se i zasto sa neminovnim cinjenicama ne miri vec DALI IMATE PLAN !!

Blogger

pre 18 godina

I sad kome vjerovati? Jedni koriste ratobornu terminologiju ne bi li se dodvorili glasačima a drugi, sasvim suprotno, nadaju se da će neki od njihovih "pomiriteljskih" stavova biti zapaženi u inostranstvu, tamo gdje treba, valjda!

momabrazil

pre 18 godina

Ukoliko dodje do jednostranog dela priznavanja nezavisnosti Kosova, Srbija treba proglasiti interesnu sferu na KiM gde se nalazi sever i gde jos zivi shaka Srba. Njima i svoj ostaloj populaciji koja tamo zivi ukljucujuci i albansko stanovnistvo (vidite npr. slike Leposavica koja po arhitekturi liche na Brus ili na druge srpske gradove u oklolini Kopaonika,) dati drzavljanstvo i sve druge privilegija kao i obaveze (sluzenje vojnog roka npr.) jednostavno se treba ponasati u skladu s realnoscu. Albanci su mudrom politikom dosli do nezavisnosti, kojoj se samo treba dati formalno priznanje. Ljudi moji, verujte mi, da sa 70% nezaposlenih jedini izlaz stanovnsitva na Kosovu je cvrsta veza sa Srbijom i ne Albanijom s kojom treba imati neke dobre odnose. Posle nezavisnosti doci ce do otreznjenja naroda koji tamo zivi i do ocajnickih pokusaja da se vrate da zive u BG ili druge gradove a oni koji zive na severu Kosova imace privilegovan polozaj, to ce omoguciti kontrolu cele teritorije u pol. smislu od strane Beograda i tako bi se ponasali Englezi npr. Pa dan danas imaju neformalnu vlast u Indiji ili u mnogim zemljama Komovelta. Nas Vuk treba da se zakune pred medjunarodnom zajednicom da Srbije nece uzeti oruzje, ali da Srbija ima moralno pravo da smatra onaj deo Kosova gde jos nije izvrsen genocid svojom teritorijom. Samo to. Lose je sto neke formulacije defetizma dolaze od onih koje smo doveli na vlast.

briki

pre 18 godina

Sad sam siguran da Kosovo dodije nezavisnost. Jer cim se mesaju u nesto radikali za Srbe i Srbiju samo lose stvari dolaze. Gledajte malo unazad.

Mario

pre 18 godina

Ja ne mogu da razumem da nasi ljudi jos uvek misle da cemo da zadrzimo Kosovo u okviru nasih granica. Pa izgubismo ga kad je Milosevic poslao svoje mesare u sveti rat. Nemojte da nas obmanjujete posto sam imun bre na vase lazi i propagandu.. Danas dole zive gotovo samo Albanci, i oni NE zele ziveti s nama u bilo kakvoj vrsti federacije, ne mogu reci da im zameram ni da ne razumem zasto nas ne vole. Sad pozivanje na oruzje i slicne gluposti to je opet prica za sebe. Iz slicnih motiva ratovasmo s Slovencima, Hrvatima, Muslimanima dal je moguce da su sve sami krivci i zlotvori sto na mrze bez razloga, samo mi u pravu? Koje ce da budu reakcije kad CG odluci da ode svojim smerom? Nevalja nam poso i to placamo no sto placaju moji najblizi, a ne "gospoda" koji nas dovedose u ovu mizeriju?

D.D. Toronto

pre 18 godina

Neko je ovde pomenuo da je Kosovo izgubljeno 1945 i to je tacno. Prodali su ga srpski komunisti za nekoliko vila na Dedinju koje su u ime naroda oteli od pravih vlasnika. Srpski komunisti su i doveli Milosevica na vlast da bi sprecili da se promene koje su zahvatile Istocnu Evropu dese i u Srbiji. Umesto saradnje sa normalnim svetom izabrali smo despotiju azijatskog tipa, a Albanci koji su na najsvirepiji nacin cistili Kosovo od Srba i koji imaju mnogo vise azijatskog u svom kulturnom nasledju su se okrenuli zapadu. Posto je Kosovo izgubljeno, nemoguce je sada ukloniti 2 miliona Albanaca, jedino jos moze da se pokusa da se dobije podela Kosova. Na tome treba insistirati i ne odustajati, kao sto ni Albanci ne odustaju od nezavisnosti. Najgore je po Srbiju da se nadje neko poluresenje (gangrena se sece inace pacijent umire), jer za 20-30 godina cemo imati Albanca za predsednika. A svi oni koji misle da ratuju neka prvo prodaju stanove po Beogradu i kupe stanove u K.Mitrovici jer je to mnogo bolji nacin borbe.

petrit (Prizren)

pre 18 godina

Zasto i dalje verujete vasim politicarima koju su najvise zasluzni za Nezavisno Kosovo
Kada bi albanski gradjani kosova bili jednaki sa ostalim narodima Jugoslavije i Srbije ,danas ne bi ni bilo govora o Nezavisnom Kosovu,o proslom ratu,o izbeglicama, o stradanjima,o rezoluciji 1244 o..o itd itd.itd .
Albanci Kosova za nezavisnost Kosova, najvise su zahvalni knjizevnicima Srbije, Srpskoj Akademiji Nauka,Slobodanu Milosevicu i na kraju NATO_u i UQK-u koji su sprecili genocid koji je pravljen nad svojim gradjanima .Pomirite se sa time i cestitajte svojim susedima novu kucu-Nezavisno Kosovo.Sve ostalo je iluzija i bacanje prasine u oci narodu.

Dejan

pre 18 godina

Problem sa nama Srbima je da nam nista ne valja, ako je od politicara ili stranke koju ne cenimo. A ovde se radi o OKUPACIJI, sve i da je Milosevic objavio.

Dovla

pre 18 godina

Slobodno vi proglasite okupaciju, trajaće koliko i ova vlada, a ako se opet zakrvite sa celim svetom, utoliko ćete brže pasti.

deki

pre 18 godina

Ocigledno je da mi nemamo aduta da sprecimo rasparcavanje nase otadzbine. Medjunarodno pravo je na nasoj strani, ali ko se u poslednje vreme pitao ili hvatao za to medjunarodno pravu. Da bi bilo koju akciju (vojnu) van svojih drzava preduzeli svaka drzava mora postovati medjunarodno pravo i treba da se donese konsenzus u savetu bezbednosti medjutim i kada se Jugoslavija bombardovala i kada se bombardovao Irak USA i Britanija su prekrsile to medjunarodno pravo pa nevidim nikakav razlog zasto nebi sada prekrsili medjunarodno pravo opet kada je u pitanju konkretno Srbija. Danas ne postoju medjunarodno pravo nego pravo sile.

fehat begolli

pre 18 godina

Samo hocu po koji put da ponovim moje misljenje da najveca greska je pocinjena kada je pocelo bombardovanje takozvane jugoslavije, jer mnogo, mnogo bolje bih bio tada pa i sada da bih krenuli tada u celokupno okupaciju, i taka bih pocistili ovog bolesnog regiona od kriminalaca i neznalice, mislim to bih bio veoma dobra prvenstveno za srbski narod, a i za sve druge koji zive oko njih u regionu, jer oni vrlo, kazem vrlo dobro znaju koji ce biti buduci statut kosova, nego oni hoce da iskoriste do zadnjeg momenta ovu priliku za licne stvari, dok narod gladuje i ne vidi nikakvu sansu da izadje od ovog nesrecnog stanja.

Boki

pre 18 godina

Ja se jako plasim da ne bude rata. Imam 23 godine i ne zelim da ratujem, ne zelim da se ponovi situacija iz 91, koliko god realno razmisljao i shvatio da tesko moze biti rata dok je koliko toliko demokratska vlast u Srbiji, plasim se da bi onog trenutka kad bi radikali dosli na vlast rat odmah poceo i da bi Srbija za mene definitvno postala crna rupa.
Jos jednom-ne zelim da ratujem

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Ljudi, Kosovo ce biti ili skroz izgubljeno ili ce se srpske politicke partije opametiti i pogledati istini u oci i reci - PODELA. Halo, imamo neklakvu vecinu u severnom Kosovu (ionako je najbogatiji deo), radikali ce se buniti, ali narod ce shvatiti da je to najbolje resenje!!! Kakva okupacija, to je smesno komentaristai (1999), kakva glupost zvana "vise od autonomije, manje od nezavisnost" kad Beograd nema pojma kako to da sprovede osim u severnom Kosovu i dalje, sta ce Srbija da radi sa 20% albanske manjine? Ovo su pitanja na koja niko nema odgovor, jer ako na njih odgovorui shvatice se slabost, nesposobnost i nedozralost Srbije. Znaci - PODELA i zbogom i Kosovo i Crna Goro i svi ostali. Treba gledati ono sto ima sanse za zivot a ono ostalo amputirati, da se ne bi rasirili i na ostale delove tela. A gospodo radikali - eno vam ravno Kosovo Polje, pa se tamo koljite, ako nadjete s kim cete i ako se kojim slucajem zivi vratite (a necete) mozete se vratiti na radna mesta - manjinske stranke!!!

Minir

pre 18 godina

Gospodo, kosovska okupacija od Kosovara!!! Bas nesto neverovatno u 21 veku.
Pa kako gospoda sa proglasavanjem okupacijom Kosova misle da buduce generacije koje nikada nisu bili dole da su spremni da ginu za nesto sto ne pripada. Pa nece buduce generacije iz Srbije da budu toliko primitvne da sa oruzijem ginu dole, ajmo molim da dajemo sancu ekonomiji, trgovini, turizmu,itd.
Niko ne mora da okupira vise Balkan, nego su dobrodosli da nas explatise samo za nekoliko eurocenta.
Minir, Boston USA

kalendar

pre 18 godina

Proglasiti Kosovo okupiranu do daljneg. Pametno nema sta. Oprali ruke radikali. Ova generacija politicara ne moze da resi problem, ali to ne znaci da drugi ne moraju da urade vise oko tog pitanja. Dok su radikali na vlasti, Kosovo moze da bude izgubljeno, ali ako slucajno dolaze neki drugi onda ce oni biti smenjeni zato sto "Nisu uradili nista sto se tice Kosova".

Šta reći...

pre 18 godina

Pa dobro bre Srbi (ako vas još uvek nije sramota da se takvima zovete) kakvi su ovo komentari???
Razumem da su svi umorni od ratova i nemaštine, ma apsolutno mi je to jasno ali da sami ovako rasparčavamo svoju zemlju to ne mogu da verujem!!!
A da se okrene pitanje i da ono glasi "da li bi ušli u EU ukoliko odbacite Kosovo, Sandžak, jug Srbije, Vojvodinu...?"? Šta bi ste rekli zemljaci moji? Bojim se da bi svako od vas pristao za šaku eura skroz zemlju svoju da rasparča! Užas! A Srbija je u teškom vremenu i mora da se izbori, ne da pusti voda da je nosi!
Ne zaboravite da je naša Srbija DRŽAVA mnogo pre većine evropskih i nikada ni deo teritorije nije poklanjala pod izgovorom loše bivše vlasti!
Ako svet misli da smo pilot Lego država, pa da može s nama tako umobolno da se igra, meni to nije toliko strašno kao mišljenje ovog srpskog "demokratskog" sveta koji je izgubio sve od svoje duše i nacionalnog ponosa. A mi i dalje smo tako skloni krajnostima, poput nekih bivših vlasti, samo sad u drugu stranu - ako ti kažu da si glup ti sagni glavu da liči kako jesi!!! Uh kakve sitne duše je ova zemlja izrodila da je prodaju i predaju!
Da se razumemo, i da me neko pogrešno ne shvati, naravno da mi nije napameti ratovanje sa svim silama sveta, ali naravno da sam za to da se proglasi okupacija Kosova u slučaju nametnute nezavisnosti (ili uslovne nezavisnosti) da bi ostavili ovoj zemlji mogućnost u budućnosti da brani ono za šta sada sigurno nema snage... Niko ne može znati šta sutra nosi i kakve će vetrovi duvati nad Balkanom, zato je bolje da ne rušimo sve puteve pred sobom.
I još jednom za kraj: muka mi je od vas zemljaci moji, koji bi za 2% povoljnije kamate na auto kredite otpisali Kosovo!

Alexandar

pre 18 godina

Bas kao sto je Sojers izasao sa tvrdnjom o nezavisnosti Kosova i Metohije kao nekom vrstom probnog balona kako bi se videla reakcija drugih, tako je i Kostunica pustio Nikolica da u javnost (domacu i svetsku) lansira pricu o okupaciji. Sada sedi i osluskuje reakcije drugih i procenjuje sta mu je ciniti.

miodrag

pre 18 godina

Hrvati su ceo rat pricali o Krajini kao "okupiranom teritoriju" i niko, ali bas niko u Hrvatskoj nije mogao ni izgovoriti da je "Krajina izgubljena", cak i kada je situacija na terenu bila poptuno van njihove kontrole.
Zato danas imaju svoju drzavu sa granicama za koje su se borili.
A kod Srba mozes da se otvoreno zalazes za kapitulaciju i rasparcavanje svoje zemlje, jer time navodno pokazujes kako si pametan, kosmpolita ili sta vec.
Zivim u Bilbao-u, Baskija. Ovde se za svoje bore grcevito obe strane, i nema tog Spanca niti Baskijca koji bi rekao "za nasu stranu je sve izgubljeno, treba im sve prepustiti". Druga zabluda kod Srba je "da smo bogati ne bi bilo nacionalizma". To apsolutno nema veze ni sa cim. Svuda u svetu, pa i ovde na Zapadu je nacionalizam osnovni princip! Svako se bori za svoje. Zato se i nemojte cuditi, kao sto se obicno na ovim stranicama cude kako su to svi "gastarbajteri" nacionalisti, pa jednostavno vidimo kako svet funkcionise. Prijateljstvo sa svima - da, ali interes moje nacije pre svega. Sta mislite da Albanci u dijaspori nisu nacionalisti? Pa oni pola plate daju za nezavisno Kosovo. Mi dajemo 5 milijardi dolara godisnje da bi drzava koja je finansijski rasturena kako tako funkcionalisala. To je nas doprinos i da nema nas stvari bi bile mnogo, mnogo gore. Zato, dragi moji gradjani Srbije (bez obzira na nacionalnost), mislite na sebe i na svoju drzavu, nema nesretnijeg naroda od onog koji nema svoju drzavu. Ja razumem Albance na Kosovu, ali oni imaju Albaniju, neka se malo posvete i njoj, kada vec za nju ratuju, nose njene zastave, slave njene praznike... A ako cete da docekate da budete protektorat kao Baskija, bez obzira na sve pare koje bi vam taj protektorat doneo, ne biste bili srecni nikad.

Caca

pre 18 godina

... sve patriote bi trebalo da znaju da Kosovo nije okupirano niti oduzeto silom već ga je Miloševic zajedno sa radikalima svojim potpisom prepustio na upravljanje snagama UN. Dakle, NATO nije na silu došao na Kosovo već po dozvoli koju su mu skupština i zvanicnici Srbije dali 1999. Ako to već smatrate za okupaciju onda se setite da su prve trupe koje su "okupirale" Kosovo bile one iz Rusije. Tek nakon ulaska tih stranih trupa su usle snage UN.

David

pre 18 godina

Najveci problem u svemu ovom je prasina koja se digla u Srbiji zbog svega ovoga tj. zbog Nikoliceve izjave. Vecina u Srbiji ne shvata da je ovde na delu diplomatija i razmena stavova pred pregovore. Na srecu, "MZ" je to jasno i zato i nema ostrih reakcija na ovo sto mi sami nazivamo ratnim poklicima. Sojers i Nikolic su trenutno nebitni tj. sluze da prenose poruke. Kao sto jos uvek niko iz kontakt grupe nije izgovorio rec nezavisnost tako ni Kostunica nece tj. ne sme da komentarise "okupaciju". I jedni i drugi su razmenili "misljenja" i posle su povukli sta su rekli (i Nikolic je rekao da mu na pamet ne pada da ratuje). Ponavljam, radi se o diplomatiji i Kostunica, koga inace ne volim, trenutno postupa pametno. Treba malo da mu ostavimo prostora da igra diplomatsku igru jer to tako mora, a ne da sami ovakvom halabukom dajemo radikalima politicke poene i "MZ" razlog da misle da bismo se rado odrekli Kosova.

Opijum

pre 18 godina

Sa ovakvom vladom i opzocijom, hvala dragom Bogu da nijedna odluka o Srbiji i Srbima nece biti doneta u Beograd nego u Briselu i Vasingtonu! A razne Kostunice i Nikolici nek pricaju sta god hoce - sve sto oni govore ionako niko ozbiljan ne uzima u obzir...

Radovan

pre 18 godina

Zasto gospoda radikali nisu proglasili okupaciju 1999 godine, prilikom potpisivanja kumanovskog sporazuma,nego se sada prave pametni? A gde je SPS? Pobogu pa oni su u Vladi, gde je njihov stav? Svi su nabili glave u pesak. Jedino resenje je Srbe koncentrisati na jedan deo teritorije, i moliti MZ da Srbiji dopusti da im pomognemo u svemu sto mozemo. Ili da lajemo... av, av

komsija

pre 18 godina

Svi u Srbiji od dobronamrnih i umerenih ljudi pa do eksterminih i zlonamernih ljudi diskutuju sa Kosovo predstavlja za Srbiju i za Srpskog Naroda i retko ko kaze sta Kosovo predstavlja za Kosovo i Albanskog Naroda. Svi u Srbiji jednostrano govore sta bi Srbija radila a niko predvidja sta bi Kosovo reagovalo u slucaju poduhvata od Srbije. Sta vise niko predvidja sta NATO ili MZ bi radili ako Srbija proglasi rat. Praktico i Ja necu da predvidjam sta bi MZ radila ali znam za istinu da politika Kosova prema Srbiji ce biti adegvatna i srazmerna srpskoj politici.
Zbog toga ja sam uznemiran i molim boga da srpska politika prema Kosovu bude promenjena do dobronamerne politike i prijatelstva da bi albanski ekstremisti budu oslabili i njihova aspiracija za zajednistvo sa Albanijom bude unistena. U slucaju jednosteno proglasenja rata , MZ verovatno ce ici na plan B gde nece iskljuciti Velika Albanija ali i Manja Srbija... Molim sve srpske ekstermiste da razmisljaju o prostoj cinjenici: Ko ima vise resursa, MZ ili Srbija. To bi bila katastrofa ne samo za Srpskog Naroda ali i za nas albance koji bi imali za jos 500 godina neprijatelja na vratima....

Radissa

pre 18 godina

Ccovek ne mozze a da se ne nervira zbog zabijanja glave u pesak. Kosovo je izgubljeno joss 1999. godine i uskoro ce se to i ozvanicciti. Kao ssto su to mnogi "nedobronamerni" stranci visse puta ponovili, to je kazna koju Srbija placa za katastrofalnu politiku iz 90.-tih godina. Medjutim, ko zna, ccak da te politike i nije bilo, verovatno bi se nassli drugi razlozi za otcepljenje Kosova, s obzirom na snagu albanskog lobija u Americi.
S druge strane, treba malo bolje proccitati ssta je napisao beccki "Standard", jer tu nema ssta da se doda - sve je istina, samo ssto je mnogo laksse zabiti glavu u pesak. Na kraju, daj da priznamo da je nama, anonimnim piscima ovakvih redova mnogo laksse da budemo pametni. Pokussajmo da se stavimo u kozzu aktuelnih srpskih politiccara!

ruzica

pre 18 godina

... Srbija je i dalje u nekom snu.... Kosovo je izgubljeno i to nashom krivicom. Nismo umeli dobro da gazdujemo, a to sto je posle S.M. ucinio sa Kosovskim Albancimaje za svaku osudu! Srpkinja sam i stid me je moje istorije u zadnjih 15 godina, i ne pada mi na pamet da sudim o tome shta i kako chiniti sa Kosovom. Uozbiljite se i poslusajte sta nam svet govori. Ovo je samo ispostavljen racun za katastrofalno vodjenje drzave, mada ne vidim kako i kada ce ovi i ovakvi politichari poceti da je vode bolje. Prestanite da sanjate i pazljivo procitajte shta je Becki list napisao. Svaka je rec istinita !

celtic

pre 18 godina

Nista novo kad su nasi politicari u pitanju.Zar je moguce da posle svih godina pakla kroz koje smo prosli nista nije nauceno? Kako ce nas bilo ko iz Medjunarodne zajednice ozbiljno shvatiti, kad imamo ovako neozbiljnu politicku scenu. Umjesto da se akcenat u buducim pregovorima stavi prije svega na zastiti naseg naroda i nasih svetinja na Kosovu, ovi nasi odmah krecu sa opasnom retorikom ''Samo priznajte nezavisnost Kosova mi cemo proglasiti okupaciju i onda cemo...'' - STA!?-
Stvarno nevjerovatno.
Jadan onaj nas narod na Kosovu, potpuno su prepusteni sami sebi. Nek im Bog da snage da opstanu.

U metu

pre 18 godina

Kao sto kaze Standard nije slucajno sto radikali imaju najvecu podrsku u Srbiji. Standard gresi samo u utvrdjivanju uzroka. Nije problem u Kostunici nego u sramnoj politici medjunarodne zajednice. Proglasavanje okupacije ne mora da znaci rat, moze da znaci i blokadu granice sa Kosovom, sto Evropi ne odgovara jer znaci manje prihode njihovim firmama kasnije. Ali zasto mi da se uzbudjujemo zbog njih kad se oni ne uzbudjuju zbog nas!

sasa jokic

pre 18 godina

Skoro nisam procitao bolji komentar o Vladi Srbije, od ovog u Beckom "Standardu". Sada ne mogu da kazu kako je opozicija platila novine. Mislim da Kostunica ozbiljno treba da se zamisli, jer ovako cenjeni listovi imaju svoju politicku tezinu, i uticaj na svoje Vlade!

Ladder was thirty years old, today...

pre 18 godina

Strasno je da nam politiku diriguju iz Brisela i SAD-a, ali i nije kad se pomisli na vladajucu garnituru neodgovornih politicara. Mozda ne bi bilo lose ukoliko se zvanicno i proglasi okupacija Kosova od strane Cutologa, Grobara i ostalih, pa da se, automatski, Srbija stavi pod kontrolu, tzv. protektorat i na taj nacin spreci eventualni paravojni sukob.

??????

pre 18 godina

Ne mogu tacno da odredim svoj stavo prema ovim vestima. I DSS i radikali su mi odvratni. Ne pada mi na pamet da idem da branim Kosovo i najvise bih voleo da se otcepi i da se ta prica vec jednom zavrsi.
S druge strane i ponasanje Albanaca i MZ je osiono i u najmanju ruku nekorektno. Albanci vode istu politiku etknickog ciscenja koju je vodio Milosevic samo koju ovaj put implicitno svet podrzava.
Posto je sto se mene tice nasilje koje je sprovodjeno nad Albancima glavni argument da se Kosovu da nezavisnost, sada njihova politika taj argument ozbiljno dovodi u pitanje.

apostasy

pre 18 godina

Predsjednik najvece parlamentarne (dosljedno radikalne) stranke otvoreno prijeti ratom (i svojim gradjanima i 'neprijatelju') koji je navodno dogovoren sa premijerom. I premijer uopste ne odreaguje. E pa takvoj vlasti ne treba dati ni narod ni zemlju da vodi. Sram te bilo Kostunice!!! Za tebe da ratujemo!

Simon

pre 18 godina

Ima delova Kosova u kojima Srbi jos uvek nisu oterani. To je uglavnom severno Kosovo a ostali preostali su u tuznim enklavama bez sanse za normalnim zivotom.
Iz ostalih delova proterani su jednostavno iz razloga sto su Srbi. Tenzije su nenormalne i sve vece i vece. Onda ne vidim zasto podela Kosova nije dobro resenje i za Srbiju i za Albaniju i Kontakt grupu, EU i na kraju krajeva za sve?
Pa kasnije, lepo, smireni, i bez tenzija i nepotrebnog prisustva ovolike medjunarodne sile svi zajedno u EU.
Zasto bi to bio problem?
Ovako se ide samo ka sve vecim problemima. Kome to odgovara?

Dirty

pre 18 godina

Sastanak Kostunica-Nikolic tek je mala naznaka buducih desavanja i probni balon buduce politicke misli & pameti? Vrlo zanimljivo da li javnost ima svest o stepenu nephodne uzbune.

ana

pre 18 godina

Mislim da nasi Srbi na Kosovu vise mogu da veruju Albancima nego politicarima iz Beograda. Neka se lepo uklope u tu sredinu, neka se ukljuce u zajednicki zivot na svim nivoima. Naravno, treba da im je zagarantovana sva sigurnost i sva prava. Neka svet stoji iza toga. Sto se Nikolica tice, pa on bi sutra isao ponovo u rat, ponovo bi pozvao omladinu. taj covek je pun mrznje prema svemu sto nije srpsko. Nadam se da nema puno tih usijanih glava i da nece "braniti "Kosovo kao sto su Krajinu. Kostunica je posebna prica. Bilo bi lepo da se ponovi 5. oktobar i da se skloni taj isti Kostunica koji nam je izneverio sve nade koje smo imali tog datuma. Zelim to svim srcem jer ne vidim nikakvu buducnost dok je on na vlasti.

Krsljanin

pre 18 godina

Kad se predsednik vlade i vodja najvece "opozicione" stranke sretnu da razgovaraju onda se i dogovore sta ce koji reci za javnost. U normalnim drzavama ta poruka bi bila identicna jer bi se i o tekstu dogovorili. Ali u Srbiji nije nista normalno. Postoji mogucnost da se nisu dogovorili i da Nikolic prica sto mu se svidja. To bi pokazalo da je Kostunica nesposoban za posao koji radi. Ali mozda su se i dogovorili da ovako rade. To je trik duvanja toplo i hladno u isto vreme tako da radikalni deo stanovnistva misli da jos ima neko ko brani Kosovo a umereni deo da jos neko ima u vladi koji je normalan i odgovoran. Tako je i Milosevic koristio Seselja, a jedino je srpski narod prevaren takvom politikom. U stvari, prevaren je onaj ko je zeleo da bude prevaren, i niko vise. Ovaj njihov razgovor samo pokazuje koliko vlada nema ni jedno dobru kartu u vezi Kosova i da su blefovi njena jedina sansa. Problem je sto im svi vide karte tako da blefovi ne vrede nista.

B.Mikic

pre 18 godina

Gospodine Nikolicu, da Vas podsetim. Deo Srbije je za vreme vase patriotske vladavine postao protektorat i samim tim je okupiran a to datira jos od 1999. Prema tome, nemojte se vi sada brinuti jer ako nastavite na tako bezvezan nacin da brinete, tek onda se moze desiti da taj okupirani deo postane i samostalan. Kosmet, budemo li pametni, slozni i studiozno nastupali, nikada ne moze biti samostalan, tim pre sto ustav SFRJ na koji se medjunarodna zajednica poziva, ne dopusta takvu mogucnost. U Ustavu stoji: Pravo na eksterno samoopredelenje se odnosi iskljucivo na sest republika ali nikako na dve pokrajine Vojvodina i KiM. Terminom pokrajina ili provincija, povucene su dve bitne pravne razlike. Prvo; pokrajina ili provincija ne moze dobiti status drzavnosti jer pravnu kategoriju za tako nesto postoji u terminu Republika, drugo; Narodnosti (nacionalne manjine) nisu po ustavu nosioci autonomije. Kao nosioci autonomnog prava se definisu iskljucivo radnicka klasa i svi radni ljudi, dakle socijalna klasa koja naravno nema nikakav nacionalni predznak. Smisao te, na prvi pogled ugladjene razlike, prepoznatljivj jeda se on bolje osmotri. Naime, radi se o preventivnoj klauzuli koja bi sprecila pomeranje granica, pre svega celokupne drzave pa tako i same reublike Srbije. Buduci da obe pokrajine granice sa maticnim drzavama Albanijom odnosno Madjarskom, ustav je morao da to predvidi i pronadje mogucnost sprecavanja takvih namera.. To su samo neki izvodi iz ustava SFRJ i prema njemu ne postoji nikakva mogucnost otcepljenja Kosmeta. Rezolucija 1244 se ne sme nikako menjati jer u njoj ima recenica koja glasi: Drzava Srbija koja ukljucuje autonome pokrajine Vojvodinu i KiM... Dakle, cak i da se Crna Gora odvoji od drzavne zajednice, Kosovo i Metohija ne mogu dobiti nikakav drugi status osim sustinske autonomije. Srbija treba da prikupi prave ljude bez partijskog predznaka i licne sujete kako bi, citirajuci Ustav koji medjunarodna zajednica smatra kao merodavan akt, ovaj problem resili u nasu korist.

London Thinking

pre 18 godina

Jedno je sigurno, a to se vidi iz svih komentara ovde: javno mnjenje u Srbiji je vrlo podeljeno po pitanju Kosova. Ima doduse par cinjenica koje vrlo mali broj ljudi sa bilo koje strane osporava: (1) Srbija nema nikakav oblik vlasti na Kosovu, niti mogucnost da uskoro uspostavi istu (2) Stanovnistvo Kosova je prakticno etnicki cisto Albansko i jedinstveno da ne zeli da zivi u (a vrlo verovatno ni pored!) Srbije (3) Proglasenje nezavisnog Kosova bi bilo presedan i grubo krsenje medjunarodnog prava (4) Srbija ne moze nista povodom toga da uradi sem protesta. Dakle sta uraditi? Zbog prve dve cinjenice jasno je da Kosovu nema spasa, i stoga treba iskoristi trecu cinjenicu da se izvuce sto vise iz pregovora. Dobit moze biti: eventualna podela Kosova (teritorijalna dobit), eventualno resenje situacije zvana Republika Srpska u korist Srba sa obe strane Drine (teritorijalna), razno-razne vrste materijalne pomoci (ekonomska), ili brza integracija u Evropske organizacije i tokove (u principu opet ekonomska dobit). A kad se pregovori zavrse, ako se bude htelo, raspitati se kod Izraelaca kako da se brzo sagradi visoki zid - u nasem slucaju prema jugu.

Mile

pre 18 godina

Recimo da se 40 odsto gradjana Srbije slozi sa Tominom izjavom, od pre neki dan. Pa zar ih ne zanimaju imena i prezimena izdajnika Srbije, koji su 1999 potpisali kapitulaciju U Kumanovu? Pa da vidimo "ko je taj koji je "smeo" da potpise saglasnost na "okupaciju"? I kako sad zivi, da li ga grize savest u nekom velelepnom stanu u centru Beograda?

ned

pre 18 godina

Zamislite ovakav ( veoma realan i moguc) scenario:
1.Kosovu se, na osnovu saglasnosti Kontakt grupe, i odlukom Saveta bezbednosti, daje nezavisnost(uslovna ili bezuslovna)
2. Skupstina Srbije proglasava okupaciju Kosova;
3. Nakon toga Kosovo od Saveta bezbednosti dobija garancije za svoju bezbednost.
A Srbija( hocu reci radikali i svi okolo njih)mogu o Kosovu samo sanjati, u protivnom predstoji repriza iz 1999-te godine. Ali tada sa definitivnim posledicama po radikale i sve ostale.

Vuk zemunski

pre 18 godina

Niko valjda nije blesav da zaista misli da možemo da ratujemo. Nemamo vojsku, nemamo podršku, nismo međusobno složni, nemamo zajednički cilj - kakav crni rat!
Ali nas niko ne sprečava da jasno i glasno kažemo šta imamo. Ako vam neko sa vojskom i nepozvan dođe u državu, onda je to okupacija, a šta je drugo?
Pitanja da li je bolje sa Kosmetom ili bez njega, sa delom Kosmeta ili bez ijednog dela, da li ga branimo kao nacionalisti ili demokrate - to je neka druga priča. Bojim se da ima previše državljana Srbije (da ne kažem Srba) koji smatraju da nije bilo potrebe braniti ni Srpsku Krajinu , niti Republiku Srpsku. Sada neće braniti ni Kosmet - makar verbalno (niko nas još ne zove u rat). Sutra neće braniti ni Beograd (ili iz kog god da su grada). Ima li išta što treba braniti? Majku? Decu? Sestru? Ili je dovoljno da vam neko vikne "m'rš!" i da se razbežite? Ima nas i drugačijih....
Ako ne možemo da ratujemo, ne moramo baš ni da ćutimo i povijamo glavu. Sila Boga ne moli, to je tačno, ali ako ne možemo da ujedemo, ne brani nam niko da lajemo! Av, av, av, ajmo svi zajedno....

Pozdrav, Vuk zemunski

Jaka

pre 18 godina

Govoriti danas o okupaciji Kosova i pozivati se na neki novi sveti rat je samo bacanje peska u oci biracima dok na na drugoj strani to sve placa obican narod kao sto je platio i sve dosadasnje izgubljene bitke i necije politicne zablude . Ne znam do kada ce srpski narod sve to izdrzati ali sa takvom politikom i jednostranim pristupima sve vise se udaljuje od Evrope i ostalog civilizacijskog sveta .
Dobro je ipak da se vidi da jos uvek ima trezvenih ljudi koji misle svojom glavom i ne nasedaju slabim i pokvarenim politicarima koji su u proteklih sto godina razlog zla kojeg danas imamo .

drigu

pre 18 godina

Ova danasnja politika Srbije prema proslosti dokazuje svetu ne samo da nije nikada osudila ili priznala bilo kakvu gresku iz predhodnog rezima (a kamo li da se izvini), nego da nazalost (navise za vas) naslanja se na formulu “treba menjati sve, da ne bi se nista promenilo”.
Prijatelji moj, pripremite se za jos jednu puno skuplju fakturu od predhhodne. Ovoga puta treba isto da se puno vise trudite da objasnite vasim prijateljima da odgovornost ne pripada svija vas nego samo vasim vodjama (ratoborcima tipa Voja, Toma…). Greska je ljudsko ali ona se ne oprosta ako se vise puta ponovi. Sto se nas Kosovarima tice mozda cemo proci lakse sa njima na vlast nego recimo sa nekim pravim demokratima tipa Djindjic.

dragana

pre 18 godina

Kakva okupacija , jeste normalni. to bi bilo moguce ako to podrzava EU (sto naravno sto nije slucaj) a ovako to je propaganda Nikolica tj radikala i kostunice tj sps-a. Vracamo se unazad na sankcije i sl. Mislim da je najbolja stvar koju mozemo da imamo je zalaganje za entitete i nikako drugacije, Vise od toga nikada nece dobiti.

ana

pre 18 godina

Kako bre sav ovaj narod nije sramota da podrzava jos jedan rat! Ma ratovali smo, ginuli smo, izgubili smo, citajte slovo po slovo - IZGUBILI I IZBUGICEMO PONOVO!!! Probudite se Srbi i pogledajte oko sebe - vidite gde ste i kako zivite - i pitajte se zasto! Pa ratujete bre zadnjih 15 godina i nikad vam dobro. Mozda da probate malo da ne ratujete, mozda ce biti bolje! Bar pokusajte! I nije demagogija i nije da ne znam kako je, znam vrlo dobro, osetila na svojoj kozi sta je rat, glad, nemastina. Ma nikad vise, ni za koga!!!

Sloboda govora

pre 18 godina

E jadna je Srbijo i u tebi sloboda govora, kad covek ne moze da konstatuje cinjenicno stanje, a to je da je Kosovo fakticki okupirano, a da ne bude zigosan sa svih strana.
Kosovo jeste okupirano i to je isto tako cinjenica kao i da je Kosovo de facto nezavisno (mada nije de jure, a nece ni biti uprskos tako silnim nadama mnogih). Takodje veoma je jasno sta je uzrok, a sta posledica.

zelmira

pre 18 godina

Jedino o cemu nasi politikanti treba da se uspesno dogovore ko ce posle fajronta koji su napravili u nasoj srpskoj krcmi da ugasi svetlo. Aferim im!

Maja_V

pre 18 godina

Umesto sto se bavimo moralnim likom i delom Nikolica, Kostunice i njima slicnih, treba ih jasno i glasno pitamo-da li su pripremili plan B? Mislim, sta ce se desiti, ako kojim slucajem ne pobedimo u ratu protiv Nato? Nije valjda da (opet) nisu uradili domaci? Ko, u ovo danasnje vreme, ne uradi domaci, ponavlja razred - ali u Hagu!

momir

pre 18 godina

Uskoro bi trebalo po pitanju - da li sa ili bez Kosova - bude raspisan referendum. Tad cemo da znamo koliko nas je na obe strane.

demokrati

pre 18 godina

A zasto bi Kostunica i Vlada obavestili gradjane ove zemlje o tome sta su pricali, sta su se dogovorili, sta planiraju, onako u cetiri oka?
Po logici gore navedenih, poslanika i ostalih demokratski izabranih, Srbija je njihovo privatno vlanistvo i nikoga nisu duzni ni da pitaju niti da obavestavaju (misle oni).

REALISTA

pre 18 godina

Neka se Nikolic i Kostunica pozabave kako ce da pronadju i isporuce Mladica i Karadzica posto je 21. februar vrlo blizu a ne da se zabavljaju proglasenjem okupacije teritorije koja je vec davno izgubljena...pamet u glavu gospodo!

DR.

pre 18 godina

"Od te politike noja profitiraju ultranacionalističke snage. Nije slučajno da srpski radikali, koji u pravcu Kosova upućuju pretnje, u istraživanjima vode kao najjača stranka sa preko 30 odsto", zaključuje Standard.

Radikali su najviše profitirali od izjave gospodina Sojersa o nezavisnom Kosovu. Ako ovakvi stavovi postanu zvanični stavovi svetskih sila, radikali će sigurno dobiti na narednim izborima. Nemojte samo reći da Englezi to ne znaju i da im to ne odgovara.

Calexico

pre 18 godina

Jedino sto je izvesno u buducem statusu Kosova je da ce ono biti nezavisno od Srbije. Jedino sto je neizvesno u buducem statusu Kosova je da li ce ono biti medjunarodno nezavisno, sto je san kosovskih politicara? Tako nece imati razloga za slavlje ni nacionalisti u Srbiji, ni nacionalisti u Kosovu.

bogdan

pre 18 godina

Svako pismo komadantu kfora neka bud eoslovljeno sa - komandatu okupacionih snaga, a sef unmika da bude oslovljavan sa sef okupacionie uprave.
Ali u oruzani otpor protiv okupatora -NIKAKO!!!!

Nenad

pre 18 godina

Problem je sto ljudi zive u uverenju da medjunarodna zajednica uopste nas ista pita. Mi smo protiv nje ratovali i izgubili, kao porazeni snosicemo posledice. Tako je bilo oduvek, samo sto smo ranije znali da izaberemo pravu stranu, pobednicku, pa smo umesto kaznjavani bili nagradjivani, izmedju ostalog i teritorijama.

Mile

pre 18 godina

Vlada je diplomatskim recnikom vrlo jasno (za one koji razumeju recnik diplomatije) rekla sta ima o sastanku Kostunica - Nikolic.
A to sta ce znaciti proglasenje okupacije KiM (u slucaju nezavisnosti), znachice da ce Srbija jednom rezolucijom staviti do zanja MZ-i da se ne slaze sa nemetnutim resenjem (koje je u suprotnosti sa izvestajem Badinterove komisije i principima SAME MZ tokom resavanje YU krize).
Nakon cega Srbija se moze okrenuti resavanju ekonomskih i drugih problema, a za to vrme neka MZ-a izdrzava Kosmet iz svojih budzeta.
U ovakvoj situaciji vreme ce raditi ZA Srbiju. Sto duze to bolje.

Mashinovodja

pre 18 godina

Sastanak Koštunica-Nikolić je održan u petak, a sad je ponedeljak, 11:15 i Koštunica je još uvek u dubokoj meditaciji i hibernaciji, pa nit' piše, nit' se javlja.
A Toma, kao Toma, politički lešinar u svakoj situaciji, u skladu s poznatom politikom radikala.
Kosovo smo glupo i definitivno izgubili 1999. godine kad smo izgubili glupi rat u koji smo se glupo upleli s NATO paktom. Sad je samo stigao (nadajmo se) poslednji deo računa za tu glupu politiku. Gubitak Kosova je ozvaničen Kumanovskim dokumentom, a u to vreme u vladi koja je odobrila potpisivanje tog "sporazuma", bili su ti isti radikali koji se danas toliko junače (neću da upotrebim jaču i znatno tačniju reč, jer tek onda nema šanse da ovo bude objavljeno).
Podsećanja radi, i onda je Šešelj galamio da će smesta izaći iz vlade i srušiti Miloševića ako na "Kosovo kroči jedna jedina neprijateljska čizma". Epilog znamo: nije izašao iz vlade, a Miloševića i njega su drugi srušili, iz drugih razloga.
Što jes', jes', mora mu se priznati principijelnost: na Kosovo nije kročila JEDNA JEDINA neprijateljska čizma - već 20.000 PARI!
A ako Toma misli da ratuje, OK, ja ću za njim, ali na isti način kao što (kaže da) je on ratovao u Antinu: biću komordžija-pozadinac koji širi bratstvo i jedinstvo među narodima i narodnostima.

Kajmakcalan

pre 18 godina

O K U P A C I J A!
To je istina... a mogucnosti su nam da savijemo rep i prihvatimo da smo izgubili.... nismo mi Jevreji da budemo koliko toliko slozni kad je u pitanju nazija.

ISUF-london

pre 18 godina

Nezavisnost Kosova nece moci da zaustaviti ni Nikoliq, ni Kostunica, pa ni sam Miloseviq.
Da li qe priznatiti taj nezavisnost serbijanske institucije to je po meni nije bash neki problem.
Zaboravite kosovo pa okrenete u vashem smeru to bi bilo bolje za vas.

Komunista

pre 18 godina

Neka DSS i SRS proglase okupaciju, neka mobilisu svoje clanove, daju svakome po Kalasnjikov (onakav kakvim je Kostunica zveckao po Kosovu)i nek idu da se biju sa USA, EU, NATO i UN-om. Kako su te snage prosle 99-te, tako ce opet, samo sto je onda zbog njih Srbija izgubila samo Kosovo, a sada ce i Beograd. A vi braco Srbi, samo trpite klerofasiste, cetnike i ratne profitere...

Dragiša

pre 18 godina

U više navrata od veoma visokih svetskih zvaničnika čuli smo, iako veoma neodgovorne, nažalost veoma izvesne činjenice o budućnosti Kosova. Mislim da samo nekome ko živi u nekoj rupi bez televizora ili kompjutera budući status Kosova može da bude nepoznanica. Sasvim je jasno da će Albanci, kao i uvek dosada, dobiti punu podršku međunarodne zajednice za nezavisnost Kosova i mislim da o tome više ne vredi pričati. Veoma je značajno, međutim, kako će vlasti u Beogradu, prihvatiti tu "diplomatsku agresiju". Možemo da im se zahvalimo i pohvalimo ih na njihovom trudu, a možemo i da jasno kažemo da je to što oni rade suprotno svim međunarodnim propisima i da predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i, što da ne, OKUPACIJU DELA TERITORIJE JEDNE SUVEREDNE DRŽAVE. Ratova je bilo dosta u proteklih 15 godina i mislim da je svkao prolivanje krvi uzaludno, ali treba svima jasno staviti do znanja šta Srpski narod misli o načinu na koji se međunarodna zajednica odnosi prem Kosovu.

Goran

pre 18 godina

Da, odlican, vrlo jak efekat bi se ovim postigao. Ali, osetio bi se samo u Srbiji i nigde vise. Jedni drugima bismo sledecih nedelju dana mogli da pricamo: "Uh, ala smo im rekli!". Nije mi jasno kako to da ovaj narod jos uvek ne shvata koliko je nisko pao i koliko malo uticaja ima u svetu. Cak i ono malo sto ugleda sto nam je ostalo pokusavamo da unistimo ovakvim potezima. Ne znam da li je iko od ovih, nazovi patriota, koji upucuju ovakve komentare, bio na Kosovu u poslednjih nekoliko godina. Da je bio, verovatno bi mu bilo jasno da tamo nema osobe koja nije srpske nacionalnosti, a zeli da zivi pod srpskom zastavom. Na nasu veliku zalost, osoba srpske nacionalnosti na Kosovu ima vrlo malo. Razlozi za tako malu brojnost su razni i na tu temu mozemo da kukamo i placemo, ali cinjenicno stanje necemo promeniti. Na Kosovu nema ni jedne institucije Republike Srbije, ni jednog policajca ili vojnika Republike Srbije i, kako stoje stvari - verovatnoca da ce ih ikada biti se granici sa fantastikom. Naravno, postoji resenje, isto ono koje je i Sloba pokusao, sa vojskom i policijom koja je bila jaca od ove sadasnje, pri cemu na suprotnoj stani nije bilo sile koja je toj vojsci i policiji mogla realno da se suprotstavi, pa se videlo koliko mu je to bilo uspesno. Mislite li da cemo sada moci nesto bolje da uradimo, ili bismo samo uspeli da uradimo isto ono sto je Sloba uradio - da zavadimo Srbiju sa svim zivim bicima na svetu?
Pitanje za kvazi-patriote: kako mislite da 2 miliona kosovskih Albanaca ubedite da treba da zive pod srpskom zastavom? Silom, ili milom? Silu definitivno nemamo ...

kom@

pre 18 godina

Srbija se nije pokazala u stanju da drzi Kosovo osim brutalnom silom, pa joj je to "pravo" oduzeto, takodje silom. Tako je to kad ne sedi na nekoj od onih 5 stolica u UN.

NN lice

pre 18 godina

Svi se slazemo da Toma Nikolic skuplja jeftine politicke poene, ali je mnogo ozbiljnije pitanje zasto se u Srbiji 2006. godine politicki poeni skupljaju ratnim poklicima?! Kod koga on to stice poene? Kod onih koji bi sutra nabacili ranac na ledja, pusku u ruke i - pravac u rov?! Zar ih toliko ima?
Pre 6-7 godina smo ratovali za Kosovo, neslavno smo prosli, potpisali kapitulaciju i povukli vojsku s te teritorije. Dosle su strane trupe i tamo su skoro 7 godina, nase vojske tamo nema, a mi cemo tek da proglasimo okupaciju!
Nece skoro zora u ovoj zemlji!

Sale, Kipar

pre 18 godina

Ako je deo zemlje pod kontrolom strane vojske koja je tu usla silom, onda je to po definiciji okupacija. Ovo je verovatno jedina zemlja na svetu u kojoj se o takvim stvarima diskutuje i gde se to ne sme reci od raznih 'demokrata'.
Na Kipru se severni deo jos uvek smatra 'privremeno okupiranim'.

Dragan

pre 18 godina

Sudbina Kosova je u rukama onih gradjana koji tamo zive. Pojedinci iz Srbije koji se tome protive su na civilizacijskom nivou clanova Hamasa. U inat takvima a u ime slobode i pravde ja kao praunuk solunca i dobrovoljca cestitam slobodu i nezavisnost svim gradjanima Kosova!

Nada

pre 18 godina

Zelela bih samo da mi neko objasni sta je to sada na Kosovu ako nije okupacija! Mislim da je krajnje vreme da se skinu maske i rukavice i da se odredjene stvari nazovu pravim imenom.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Najbolje rešenje je podela Kosova i Metohije po etničkim šavovima uz saglasnost i Srbije i srpskih Albanaca. To je najtrajnije i najkvalitetnije rešenje. Sve evropske države su nacionalne države - pa zašto bi sad "KOSOVO" bilo "multietničko". Svaka odluka o budućnosti Kosova i Metohije mora biti priznata od strane Srbije. Ukoliko se jednostrano proglasi nezavisnost "KOSOVA", proglašenje okupacije bi bilo sasvim OK. Na taj način se šalje jasna poruka da jednostrane odluke Srbija ne prihvata. To ne podrazumeva rat... barem ne u ovom istorijskom trenutku.

Zoran

pre 18 godina

Sastali su se i sigurno su se i dogovorili, zato Koštunica to ni ne demantuje. Ovde mene interesuje jedna druga stvar i to: Voja Koštunica vodi duplu politiku, jedno se dogovara sa koalicinim partnerima u vladi a drugo sa koalicionim partnerom u Skupštini. Ovo nije prvi put, pa i zakon o pomaganju haškim optuženicima je donesen uz podršku radikala i Miloševićevih socijalista i to bez podrške koalicionih stranakja u vladi. Sada se vidi koliko su ove druge stranke u vladi spremne da gutaju i trpe samo da bi bili na vlasti.

Sancho Panza

pre 18 godina

Do sada nisam zeleo da komentarisem na temu okupacije, jer smatram da je takva glupost vredjanje moje inteligencije. Medjutim sve je ovo prevrsilo svaku meru! Cini mi se da gospoda Nikolic i Kostunica, kao i deo Srbije koji podrzava njihovu nebuloznu politiku jos uvek zivi u 1943 godini i u okupaciji Nemaca. Ma kakva bre ljudi okupacija??? Pa to Kosovo nije izgubljeno 1999 godine, ni 1968 godine nego jos krajem 1940-tih godina!!!! A mi nismo trenutno u situaciji da se borimo protiv, ajde da kazem pod znacima navoda okupacije jer ima da prodjemo gore nego 1999 godine kada smo se borili protiv celog sveta!!! Pa sta sada, treba ponovo mladi ljudi da idu u nekakve glupe ratove ... Dajte bre ljudi da prestanemo da licimo na Don Kihota koji se bije sa vetrenjacama, i koji sve radi naopako dok mu se ostatak sveta ruga i podsmeva!!!!
Gospodo Srbijanski politicari, dokazali ste da ste krajnje nesposobni da vodite zemlju, da ste korumpirani, neposteni, bezobrazni, itd., da sada ne nabrajam. Red je da neko mladji, sposobniji i sa drugacijim nacinom razmisljanja dodje da vodi jednu Srbiju! Neko ko razume tokove danasnjeg modernog sveta, jer u suprotnom cemo svi na kraju da zavrsimo kao Don Kihot!

Drago

pre 18 godina

Ako Kontakt Grupa proglasi nezavisnost (secesiju) KiM Vlada Srbije ima samo dve mogucnosti: da to prizna ili da ne prizna. Sva ostala resenja su varijacije na istu temu.

V.M.

pre 18 godina

Mislim da treba da se uradi kako je Dobrica Cosic napisao u knjizi KOSOVO. Tu knjigu treba svaka porodica srpska da procita a ne da se slusa Toma demagog i ostali!

D Ognjanovic

pre 18 godina

Bice brzo zatvoreno pitanje SRS DSS okupacije kada se razmotri otpor okupaciji resenjem stavki ko ce da se suprostavi, sa cim se suprostaviti, kako pruziti efikasan otpor - ONO DSZ i teoriju naoruzanog naroda Vojvode od Scheveningena odbacite dokazana je kao surova i besmislena teritorijalno neodbranjiva. Politicki SM kurs vodi ka Scheveningenu. Podsticanje na krivicno delo povlaci za sobom zakonsku odgovornost i preventivne mete psihosocijalnog i medicinskog tretmana kaze logika.

Slanacki

pre 18 godina

Na stranu taj Nikolic, zar stvarno nema drugog nacina da se komentarise osim na nacin partijskih saopstenja? U ovom svemu je Nikolic sasvim nebitan. Hajde neka se neko zapita sta bi radio da mu u imanje ili stan udje silom neki kabadahija i kaze - E ovo je sada moje! Hvala bogu, ako nemas silu iza sebe da bi se povukao da bar zivu glavu sacuvas ali bi bilo van svake pameti da kazes, prihvatis, potpises (kako god vam drago) da se sa tim slazes.
Niko nije rekao da sada treba sutra ujutru ici i osim Kosova gubiti uzaludno i glave, nego samo stvar nazvati pravim imenom.
Okupacija moze i da prodje makar posle petstotina godina. Kada se necega odreknes odrekao si ga se za svagda. I to je to.

Bar jednom slozno

pre 18 godina

A zamislite kako bi se jak efekat postigao u javosti da svi Srbi SLOZNO proglase da je Kosovo okupirano. Svi mediji, sve stranke, svi politicari, sve nevladine organizacije, da jedanput budu u necemu slozni, radi visnjeg nacionalnog interesa, a ne politikanstva. Medjunarodna zajednica bi sigurno na to gledala ozbiljnije, a postojao bi bar mali tracak nade da se Kosovo zadrzi. Ovako, kad svako peva razlicitu pesmu - niko nas ozbiljno nece shvatiti.

Bar jednom slozno

pre 18 godina

A zamislite kako bi se jak efekat postigao u javosti da svi Srbi SLOZNO proglase da je Kosovo okupirano. Svi mediji, sve stranke, svi politicari, sve nevladine organizacije, da jedanput budu u necemu slozni, radi visnjeg nacionalnog interesa, a ne politikanstva. Medjunarodna zajednica bi sigurno na to gledala ozbiljnije, a postojao bi bar mali tracak nade da se Kosovo zadrzi. Ovako, kad svako peva razlicitu pesmu - niko nas ozbiljno nece shvatiti.

D Ognjanovic

pre 18 godina

Bice brzo zatvoreno pitanje SRS DSS okupacije kada se razmotri otpor okupaciji resenjem stavki ko ce da se suprostavi, sa cim se suprostaviti, kako pruziti efikasan otpor - ONO DSZ i teoriju naoruzanog naroda Vojvode od Scheveningena odbacite dokazana je kao surova i besmislena teritorijalno neodbranjiva. Politicki SM kurs vodi ka Scheveningenu. Podsticanje na krivicno delo povlaci za sobom zakonsku odgovornost i preventivne mete psihosocijalnog i medicinskog tretmana kaze logika.

Slanacki

pre 18 godina

Na stranu taj Nikolic, zar stvarno nema drugog nacina da se komentarise osim na nacin partijskih saopstenja? U ovom svemu je Nikolic sasvim nebitan. Hajde neka se neko zapita sta bi radio da mu u imanje ili stan udje silom neki kabadahija i kaze - E ovo je sada moje! Hvala bogu, ako nemas silu iza sebe da bi se povukao da bar zivu glavu sacuvas ali bi bilo van svake pameti da kazes, prihvatis, potpises (kako god vam drago) da se sa tim slazes.
Niko nije rekao da sada treba sutra ujutru ici i osim Kosova gubiti uzaludno i glave, nego samo stvar nazvati pravim imenom.
Okupacija moze i da prodje makar posle petstotina godina. Kada se necega odreknes odrekao si ga se za svagda. I to je to.

Drago

pre 18 godina

Ako Kontakt Grupa proglasi nezavisnost (secesiju) KiM Vlada Srbije ima samo dve mogucnosti: da to prizna ili da ne prizna. Sva ostala resenja su varijacije na istu temu.

V.M.

pre 18 godina

Mislim da treba da se uradi kako je Dobrica Cosic napisao u knjizi KOSOVO. Tu knjigu treba svaka porodica srpska da procita a ne da se slusa Toma demagog i ostali!

Sale, Kipar

pre 18 godina

Ako je deo zemlje pod kontrolom strane vojske koja je tu usla silom, onda je to po definiciji okupacija. Ovo je verovatno jedina zemlja na svetu u kojoj se o takvim stvarima diskutuje i gde se to ne sme reci od raznih 'demokrata'.
Na Kipru se severni deo jos uvek smatra 'privremeno okupiranim'.

Nada

pre 18 godina

Zelela bih samo da mi neko objasni sta je to sada na Kosovu ako nije okupacija! Mislim da je krajnje vreme da se skinu maske i rukavice i da se odredjene stvari nazovu pravim imenom.

Sancho Panza

pre 18 godina

Do sada nisam zeleo da komentarisem na temu okupacije, jer smatram da je takva glupost vredjanje moje inteligencije. Medjutim sve je ovo prevrsilo svaku meru! Cini mi se da gospoda Nikolic i Kostunica, kao i deo Srbije koji podrzava njihovu nebuloznu politiku jos uvek zivi u 1943 godini i u okupaciji Nemaca. Ma kakva bre ljudi okupacija??? Pa to Kosovo nije izgubljeno 1999 godine, ni 1968 godine nego jos krajem 1940-tih godina!!!! A mi nismo trenutno u situaciji da se borimo protiv, ajde da kazem pod znacima navoda okupacije jer ima da prodjemo gore nego 1999 godine kada smo se borili protiv celog sveta!!! Pa sta sada, treba ponovo mladi ljudi da idu u nekakve glupe ratove ... Dajte bre ljudi da prestanemo da licimo na Don Kihota koji se bije sa vetrenjacama, i koji sve radi naopako dok mu se ostatak sveta ruga i podsmeva!!!!
Gospodo Srbijanski politicari, dokazali ste da ste krajnje nesposobni da vodite zemlju, da ste korumpirani, neposteni, bezobrazni, itd., da sada ne nabrajam. Red je da neko mladji, sposobniji i sa drugacijim nacinom razmisljanja dodje da vodi jednu Srbiju! Neko ko razume tokove danasnjeg modernog sveta, jer u suprotnom cemo svi na kraju da zavrsimo kao Don Kihot!

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Najbolje rešenje je podela Kosova i Metohije po etničkim šavovima uz saglasnost i Srbije i srpskih Albanaca. To je najtrajnije i najkvalitetnije rešenje. Sve evropske države su nacionalne države - pa zašto bi sad "KOSOVO" bilo "multietničko". Svaka odluka o budućnosti Kosova i Metohije mora biti priznata od strane Srbije. Ukoliko se jednostrano proglasi nezavisnost "KOSOVA", proglašenje okupacije bi bilo sasvim OK. Na taj način se šalje jasna poruka da jednostrane odluke Srbija ne prihvata. To ne podrazumeva rat... barem ne u ovom istorijskom trenutku.

Dragan

pre 18 godina

Sudbina Kosova je u rukama onih gradjana koji tamo zive. Pojedinci iz Srbije koji se tome protive su na civilizacijskom nivou clanova Hamasa. U inat takvima a u ime slobode i pravde ja kao praunuk solunca i dobrovoljca cestitam slobodu i nezavisnost svim gradjanima Kosova!

Zoran

pre 18 godina

Sastali su se i sigurno su se i dogovorili, zato Koštunica to ni ne demantuje. Ovde mene interesuje jedna druga stvar i to: Voja Koštunica vodi duplu politiku, jedno se dogovara sa koalicinim partnerima u vladi a drugo sa koalicionim partnerom u Skupštini. Ovo nije prvi put, pa i zakon o pomaganju haškim optuženicima je donesen uz podršku radikala i Miloševićevih socijalista i to bez podrške koalicionih stranakja u vladi. Sada se vidi koliko su ove druge stranke u vladi spremne da gutaju i trpe samo da bi bili na vlasti.

Komunista

pre 18 godina

Neka DSS i SRS proglase okupaciju, neka mobilisu svoje clanove, daju svakome po Kalasnjikov (onakav kakvim je Kostunica zveckao po Kosovu)i nek idu da se biju sa USA, EU, NATO i UN-om. Kako su te snage prosle 99-te, tako ce opet, samo sto je onda zbog njih Srbija izgubila samo Kosovo, a sada ce i Beograd. A vi braco Srbi, samo trpite klerofasiste, cetnike i ratne profitere...

Nenad

pre 18 godina

Problem je sto ljudi zive u uverenju da medjunarodna zajednica uopste nas ista pita. Mi smo protiv nje ratovali i izgubili, kao porazeni snosicemo posledice. Tako je bilo oduvek, samo sto smo ranije znali da izaberemo pravu stranu, pobednicku, pa smo umesto kaznjavani bili nagradjivani, izmedju ostalog i teritorijama.

Dragiša

pre 18 godina

U više navrata od veoma visokih svetskih zvaničnika čuli smo, iako veoma neodgovorne, nažalost veoma izvesne činjenice o budućnosti Kosova. Mislim da samo nekome ko živi u nekoj rupi bez televizora ili kompjutera budući status Kosova može da bude nepoznanica. Sasvim je jasno da će Albanci, kao i uvek dosada, dobiti punu podršku međunarodne zajednice za nezavisnost Kosova i mislim da o tome više ne vredi pričati. Veoma je značajno, međutim, kako će vlasti u Beogradu, prihvatiti tu "diplomatsku agresiju". Možemo da im se zahvalimo i pohvalimo ih na njihovom trudu, a možemo i da jasno kažemo da je to što oni rade suprotno svim međunarodnim propisima i da predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i, što da ne, OKUPACIJU DELA TERITORIJE JEDNE SUVEREDNE DRŽAVE. Ratova je bilo dosta u proteklih 15 godina i mislim da je svkao prolivanje krvi uzaludno, ali treba svima jasno staviti do znanja šta Srpski narod misli o načinu na koji se međunarodna zajednica odnosi prem Kosovu.

Kajmakcalan

pre 18 godina

O K U P A C I J A!
To je istina... a mogucnosti su nam da savijemo rep i prihvatimo da smo izgubili.... nismo mi Jevreji da budemo koliko toliko slozni kad je u pitanju nazija.

Mile

pre 18 godina

Vlada je diplomatskim recnikom vrlo jasno (za one koji razumeju recnik diplomatije) rekla sta ima o sastanku Kostunica - Nikolic.
A to sta ce znaciti proglasenje okupacije KiM (u slucaju nezavisnosti), znachice da ce Srbija jednom rezolucijom staviti do zanja MZ-i da se ne slaze sa nemetnutim resenjem (koje je u suprotnosti sa izvestajem Badinterove komisije i principima SAME MZ tokom resavanje YU krize).
Nakon cega Srbija se moze okrenuti resavanju ekonomskih i drugih problema, a za to vrme neka MZ-a izdrzava Kosmet iz svojih budzeta.
U ovakvoj situaciji vreme ce raditi ZA Srbiju. Sto duze to bolje.

Mashinovodja

pre 18 godina

Sastanak Koštunica-Nikolić je održan u petak, a sad je ponedeljak, 11:15 i Koštunica je još uvek u dubokoj meditaciji i hibernaciji, pa nit' piše, nit' se javlja.
A Toma, kao Toma, politički lešinar u svakoj situaciji, u skladu s poznatom politikom radikala.
Kosovo smo glupo i definitivno izgubili 1999. godine kad smo izgubili glupi rat u koji smo se glupo upleli s NATO paktom. Sad je samo stigao (nadajmo se) poslednji deo računa za tu glupu politiku. Gubitak Kosova je ozvaničen Kumanovskim dokumentom, a u to vreme u vladi koja je odobrila potpisivanje tog "sporazuma", bili su ti isti radikali koji se danas toliko junače (neću da upotrebim jaču i znatno tačniju reč, jer tek onda nema šanse da ovo bude objavljeno).
Podsećanja radi, i onda je Šešelj galamio da će smesta izaći iz vlade i srušiti Miloševića ako na "Kosovo kroči jedna jedina neprijateljska čizma". Epilog znamo: nije izašao iz vlade, a Miloševića i njega su drugi srušili, iz drugih razloga.
Što jes', jes', mora mu se priznati principijelnost: na Kosovo nije kročila JEDNA JEDINA neprijateljska čizma - već 20.000 PARI!
A ako Toma misli da ratuje, OK, ja ću za njim, ali na isti način kao što (kaže da) je on ratovao u Antinu: biću komordžija-pozadinac koji širi bratstvo i jedinstvo među narodima i narodnostima.

NN lice

pre 18 godina

Svi se slazemo da Toma Nikolic skuplja jeftine politicke poene, ali je mnogo ozbiljnije pitanje zasto se u Srbiji 2006. godine politicki poeni skupljaju ratnim poklicima?! Kod koga on to stice poene? Kod onih koji bi sutra nabacili ranac na ledja, pusku u ruke i - pravac u rov?! Zar ih toliko ima?
Pre 6-7 godina smo ratovali za Kosovo, neslavno smo prosli, potpisali kapitulaciju i povukli vojsku s te teritorije. Dosle su strane trupe i tamo su skoro 7 godina, nase vojske tamo nema, a mi cemo tek da proglasimo okupaciju!
Nece skoro zora u ovoj zemlji!

kom@

pre 18 godina

Srbija se nije pokazala u stanju da drzi Kosovo osim brutalnom silom, pa joj je to "pravo" oduzeto, takodje silom. Tako je to kad ne sedi na nekoj od onih 5 stolica u UN.

ISUF-london

pre 18 godina

Nezavisnost Kosova nece moci da zaustaviti ni Nikoliq, ni Kostunica, pa ni sam Miloseviq.
Da li qe priznatiti taj nezavisnost serbijanske institucije to je po meni nije bash neki problem.
Zaboravite kosovo pa okrenete u vashem smeru to bi bilo bolje za vas.

Goran

pre 18 godina

Da, odlican, vrlo jak efekat bi se ovim postigao. Ali, osetio bi se samo u Srbiji i nigde vise. Jedni drugima bismo sledecih nedelju dana mogli da pricamo: "Uh, ala smo im rekli!". Nije mi jasno kako to da ovaj narod jos uvek ne shvata koliko je nisko pao i koliko malo uticaja ima u svetu. Cak i ono malo sto ugleda sto nam je ostalo pokusavamo da unistimo ovakvim potezima. Ne znam da li je iko od ovih, nazovi patriota, koji upucuju ovakve komentare, bio na Kosovu u poslednjih nekoliko godina. Da je bio, verovatno bi mu bilo jasno da tamo nema osobe koja nije srpske nacionalnosti, a zeli da zivi pod srpskom zastavom. Na nasu veliku zalost, osoba srpske nacionalnosti na Kosovu ima vrlo malo. Razlozi za tako malu brojnost su razni i na tu temu mozemo da kukamo i placemo, ali cinjenicno stanje necemo promeniti. Na Kosovu nema ni jedne institucije Republike Srbije, ni jednog policajca ili vojnika Republike Srbije i, kako stoje stvari - verovatnoca da ce ih ikada biti se granici sa fantastikom. Naravno, postoji resenje, isto ono koje je i Sloba pokusao, sa vojskom i policijom koja je bila jaca od ove sadasnje, pri cemu na suprotnoj stani nije bilo sile koja je toj vojsci i policiji mogla realno da se suprotstavi, pa se videlo koliko mu je to bilo uspesno. Mislite li da cemo sada moci nesto bolje da uradimo, ili bismo samo uspeli da uradimo isto ono sto je Sloba uradio - da zavadimo Srbiju sa svim zivim bicima na svetu?
Pitanje za kvazi-patriote: kako mislite da 2 miliona kosovskih Albanaca ubedite da treba da zive pod srpskom zastavom? Silom, ili milom? Silu definitivno nemamo ...

Calexico

pre 18 godina

Jedino sto je izvesno u buducem statusu Kosova je da ce ono biti nezavisno od Srbije. Jedino sto je neizvesno u buducem statusu Kosova je da li ce ono biti medjunarodno nezavisno, sto je san kosovskih politicara? Tako nece imati razloga za slavlje ni nacionalisti u Srbiji, ni nacionalisti u Kosovu.

zelmira

pre 18 godina

Jedino o cemu nasi politikanti treba da se uspesno dogovore ko ce posle fajronta koji su napravili u nasoj srpskoj krcmi da ugasi svetlo. Aferim im!

bogdan

pre 18 godina

Svako pismo komadantu kfora neka bud eoslovljeno sa - komandatu okupacionih snaga, a sef unmika da bude oslovljavan sa sef okupacionie uprave.
Ali u oruzani otpor protiv okupatora -NIKAKO!!!!

Sloboda govora

pre 18 godina

E jadna je Srbijo i u tebi sloboda govora, kad covek ne moze da konstatuje cinjenicno stanje, a to je da je Kosovo fakticki okupirano, a da ne bude zigosan sa svih strana.
Kosovo jeste okupirano i to je isto tako cinjenica kao i da je Kosovo de facto nezavisno (mada nije de jure, a nece ni biti uprskos tako silnim nadama mnogih). Takodje veoma je jasno sta je uzrok, a sta posledica.

REALISTA

pre 18 godina

Neka se Nikolic i Kostunica pozabave kako ce da pronadju i isporuce Mladica i Karadzica posto je 21. februar vrlo blizu a ne da se zabavljaju proglasenjem okupacije teritorije koja je vec davno izgubljena...pamet u glavu gospodo!

momir

pre 18 godina

Uskoro bi trebalo po pitanju - da li sa ili bez Kosova - bude raspisan referendum. Tad cemo da znamo koliko nas je na obe strane.

demokrati

pre 18 godina

A zasto bi Kostunica i Vlada obavestili gradjane ove zemlje o tome sta su pricali, sta su se dogovorili, sta planiraju, onako u cetiri oka?
Po logici gore navedenih, poslanika i ostalih demokratski izabranih, Srbija je njihovo privatno vlanistvo i nikoga nisu duzni ni da pitaju niti da obavestavaju (misle oni).

DR.

pre 18 godina

"Od te politike noja profitiraju ultranacionalističke snage. Nije slučajno da srpski radikali, koji u pravcu Kosova upućuju pretnje, u istraživanjima vode kao najjača stranka sa preko 30 odsto", zaključuje Standard.

Radikali su najviše profitirali od izjave gospodina Sojersa o nezavisnom Kosovu. Ako ovakvi stavovi postanu zvanični stavovi svetskih sila, radikali će sigurno dobiti na narednim izborima. Nemojte samo reći da Englezi to ne znaju i da im to ne odgovara.

Maja_V

pre 18 godina

Umesto sto se bavimo moralnim likom i delom Nikolica, Kostunice i njima slicnih, treba ih jasno i glasno pitamo-da li su pripremili plan B? Mislim, sta ce se desiti, ako kojim slucajem ne pobedimo u ratu protiv Nato? Nije valjda da (opet) nisu uradili domaci? Ko, u ovo danasnje vreme, ne uradi domaci, ponavlja razred - ali u Hagu!

??????

pre 18 godina

Ne mogu tacno da odredim svoj stavo prema ovim vestima. I DSS i radikali su mi odvratni. Ne pada mi na pamet da idem da branim Kosovo i najvise bih voleo da se otcepi i da se ta prica vec jednom zavrsi.
S druge strane i ponasanje Albanaca i MZ je osiono i u najmanju ruku nekorektno. Albanci vode istu politiku etknickog ciscenja koju je vodio Milosevic samo koju ovaj put implicitno svet podrzava.
Posto je sto se mene tice nasilje koje je sprovodjeno nad Albancima glavni argument da se Kosovu da nezavisnost, sada njihova politika taj argument ozbiljno dovodi u pitanje.

Mile

pre 18 godina

Recimo da se 40 odsto gradjana Srbije slozi sa Tominom izjavom, od pre neki dan. Pa zar ih ne zanimaju imena i prezimena izdajnika Srbije, koji su 1999 potpisali kapitulaciju U Kumanovu? Pa da vidimo "ko je taj koji je "smeo" da potpise saglasnost na "okupaciju"? I kako sad zivi, da li ga grize savest u nekom velelepnom stanu u centru Beograda?

ned

pre 18 godina

Zamislite ovakav ( veoma realan i moguc) scenario:
1.Kosovu se, na osnovu saglasnosti Kontakt grupe, i odlukom Saveta bezbednosti, daje nezavisnost(uslovna ili bezuslovna)
2. Skupstina Srbije proglasava okupaciju Kosova;
3. Nakon toga Kosovo od Saveta bezbednosti dobija garancije za svoju bezbednost.
A Srbija( hocu reci radikali i svi okolo njih)mogu o Kosovu samo sanjati, u protivnom predstoji repriza iz 1999-te godine. Ali tada sa definitivnim posledicama po radikale i sve ostale.

B.Mikic

pre 18 godina

Gospodine Nikolicu, da Vas podsetim. Deo Srbije je za vreme vase patriotske vladavine postao protektorat i samim tim je okupiran a to datira jos od 1999. Prema tome, nemojte se vi sada brinuti jer ako nastavite na tako bezvezan nacin da brinete, tek onda se moze desiti da taj okupirani deo postane i samostalan. Kosmet, budemo li pametni, slozni i studiozno nastupali, nikada ne moze biti samostalan, tim pre sto ustav SFRJ na koji se medjunarodna zajednica poziva, ne dopusta takvu mogucnost. U Ustavu stoji: Pravo na eksterno samoopredelenje se odnosi iskljucivo na sest republika ali nikako na dve pokrajine Vojvodina i KiM. Terminom pokrajina ili provincija, povucene su dve bitne pravne razlike. Prvo; pokrajina ili provincija ne moze dobiti status drzavnosti jer pravnu kategoriju za tako nesto postoji u terminu Republika, drugo; Narodnosti (nacionalne manjine) nisu po ustavu nosioci autonomije. Kao nosioci autonomnog prava se definisu iskljucivo radnicka klasa i svi radni ljudi, dakle socijalna klasa koja naravno nema nikakav nacionalni predznak. Smisao te, na prvi pogled ugladjene razlike, prepoznatljivj jeda se on bolje osmotri. Naime, radi se o preventivnoj klauzuli koja bi sprecila pomeranje granica, pre svega celokupne drzave pa tako i same reublike Srbije. Buduci da obe pokrajine granice sa maticnim drzavama Albanijom odnosno Madjarskom, ustav je morao da to predvidi i pronadje mogucnost sprecavanja takvih namera.. To su samo neki izvodi iz ustava SFRJ i prema njemu ne postoji nikakva mogucnost otcepljenja Kosmeta. Rezolucija 1244 se ne sme nikako menjati jer u njoj ima recenica koja glasi: Drzava Srbija koja ukljucuje autonome pokrajine Vojvodinu i KiM... Dakle, cak i da se Crna Gora odvoji od drzavne zajednice, Kosovo i Metohija ne mogu dobiti nikakav drugi status osim sustinske autonomije. Srbija treba da prikupi prave ljude bez partijskog predznaka i licne sujete kako bi, citirajuci Ustav koji medjunarodna zajednica smatra kao merodavan akt, ovaj problem resili u nasu korist.

drigu

pre 18 godina

Ova danasnja politika Srbije prema proslosti dokazuje svetu ne samo da nije nikada osudila ili priznala bilo kakvu gresku iz predhodnog rezima (a kamo li da se izvini), nego da nazalost (navise za vas) naslanja se na formulu “treba menjati sve, da ne bi se nista promenilo”.
Prijatelji moj, pripremite se za jos jednu puno skuplju fakturu od predhhodne. Ovoga puta treba isto da se puno vise trudite da objasnite vasim prijateljima da odgovornost ne pripada svija vas nego samo vasim vodjama (ratoborcima tipa Voja, Toma…). Greska je ljudsko ali ona se ne oprosta ako se vise puta ponovi. Sto se nas Kosovarima tice mozda cemo proci lakse sa njima na vlast nego recimo sa nekim pravim demokratima tipa Djindjic.

apostasy

pre 18 godina

Predsjednik najvece parlamentarne (dosljedno radikalne) stranke otvoreno prijeti ratom (i svojim gradjanima i 'neprijatelju') koji je navodno dogovoren sa premijerom. I premijer uopste ne odreaguje. E pa takvoj vlasti ne treba dati ni narod ni zemlju da vodi. Sram te bilo Kostunice!!! Za tebe da ratujemo!

ana

pre 18 godina

Kako bre sav ovaj narod nije sramota da podrzava jos jedan rat! Ma ratovali smo, ginuli smo, izgubili smo, citajte slovo po slovo - IZGUBILI I IZBUGICEMO PONOVO!!! Probudite se Srbi i pogledajte oko sebe - vidite gde ste i kako zivite - i pitajte se zasto! Pa ratujete bre zadnjih 15 godina i nikad vam dobro. Mozda da probate malo da ne ratujete, mozda ce biti bolje! Bar pokusajte! I nije demagogija i nije da ne znam kako je, znam vrlo dobro, osetila na svojoj kozi sta je rat, glad, nemastina. Ma nikad vise, ni za koga!!!

Ladder was thirty years old, today...

pre 18 godina

Strasno je da nam politiku diriguju iz Brisela i SAD-a, ali i nije kad se pomisli na vladajucu garnituru neodgovornih politicara. Mozda ne bi bilo lose ukoliko se zvanicno i proglasi okupacija Kosova od strane Cutologa, Grobara i ostalih, pa da se, automatski, Srbija stavi pod kontrolu, tzv. protektorat i na taj nacin spreci eventualni paravojni sukob.

Krsljanin

pre 18 godina

Kad se predsednik vlade i vodja najvece "opozicione" stranke sretnu da razgovaraju onda se i dogovore sta ce koji reci za javnost. U normalnim drzavama ta poruka bi bila identicna jer bi se i o tekstu dogovorili. Ali u Srbiji nije nista normalno. Postoji mogucnost da se nisu dogovorili i da Nikolic prica sto mu se svidja. To bi pokazalo da je Kostunica nesposoban za posao koji radi. Ali mozda su se i dogovorili da ovako rade. To je trik duvanja toplo i hladno u isto vreme tako da radikalni deo stanovnistva misli da jos ima neko ko brani Kosovo a umereni deo da jos neko ima u vladi koji je normalan i odgovoran. Tako je i Milosevic koristio Seselja, a jedino je srpski narod prevaren takvom politikom. U stvari, prevaren je onaj ko je zeleo da bude prevaren, i niko vise. Ovaj njihov razgovor samo pokazuje koliko vlada nema ni jedno dobru kartu u vezi Kosova i da su blefovi njena jedina sansa. Problem je sto im svi vide karte tako da blefovi ne vrede nista.

Simon

pre 18 godina

Ima delova Kosova u kojima Srbi jos uvek nisu oterani. To je uglavnom severno Kosovo a ostali preostali su u tuznim enklavama bez sanse za normalnim zivotom.
Iz ostalih delova proterani su jednostavno iz razloga sto su Srbi. Tenzije su nenormalne i sve vece i vece. Onda ne vidim zasto podela Kosova nije dobro resenje i za Srbiju i za Albaniju i Kontakt grupu, EU i na kraju krajeva za sve?
Pa kasnije, lepo, smireni, i bez tenzija i nepotrebnog prisustva ovolike medjunarodne sile svi zajedno u EU.
Zasto bi to bio problem?
Ovako se ide samo ka sve vecim problemima. Kome to odgovara?

Jaka

pre 18 godina

Govoriti danas o okupaciji Kosova i pozivati se na neki novi sveti rat je samo bacanje peska u oci biracima dok na na drugoj strani to sve placa obican narod kao sto je platio i sve dosadasnje izgubljene bitke i necije politicne zablude . Ne znam do kada ce srpski narod sve to izdrzati ali sa takvom politikom i jednostranim pristupima sve vise se udaljuje od Evrope i ostalog civilizacijskog sveta .
Dobro je ipak da se vidi da jos uvek ima trezvenih ljudi koji misle svojom glavom i ne nasedaju slabim i pokvarenim politicarima koji su u proteklih sto godina razlog zla kojeg danas imamo .

Vuk zemunski

pre 18 godina

Niko valjda nije blesav da zaista misli da možemo da ratujemo. Nemamo vojsku, nemamo podršku, nismo međusobno složni, nemamo zajednički cilj - kakav crni rat!
Ali nas niko ne sprečava da jasno i glasno kažemo šta imamo. Ako vam neko sa vojskom i nepozvan dođe u državu, onda je to okupacija, a šta je drugo?
Pitanja da li je bolje sa Kosmetom ili bez njega, sa delom Kosmeta ili bez ijednog dela, da li ga branimo kao nacionalisti ili demokrate - to je neka druga priča. Bojim se da ima previše državljana Srbije (da ne kažem Srba) koji smatraju da nije bilo potrebe braniti ni Srpsku Krajinu , niti Republiku Srpsku. Sada neće braniti ni Kosmet - makar verbalno (niko nas još ne zove u rat). Sutra neće braniti ni Beograd (ili iz kog god da su grada). Ima li išta što treba braniti? Majku? Decu? Sestru? Ili je dovoljno da vam neko vikne "m'rš!" i da se razbežite? Ima nas i drugačijih....
Ako ne možemo da ratujemo, ne moramo baš ni da ćutimo i povijamo glavu. Sila Boga ne moli, to je tačno, ali ako ne možemo da ujedemo, ne brani nam niko da lajemo! Av, av, av, ajmo svi zajedno....

Pozdrav, Vuk zemunski

Dirty

pre 18 godina

Sastanak Kostunica-Nikolic tek je mala naznaka buducih desavanja i probni balon buduce politicke misli & pameti? Vrlo zanimljivo da li javnost ima svest o stepenu nephodne uzbune.

London Thinking

pre 18 godina

Jedno je sigurno, a to se vidi iz svih komentara ovde: javno mnjenje u Srbiji je vrlo podeljeno po pitanju Kosova. Ima doduse par cinjenica koje vrlo mali broj ljudi sa bilo koje strane osporava: (1) Srbija nema nikakav oblik vlasti na Kosovu, niti mogucnost da uskoro uspostavi istu (2) Stanovnistvo Kosova je prakticno etnicki cisto Albansko i jedinstveno da ne zeli da zivi u (a vrlo verovatno ni pored!) Srbije (3) Proglasenje nezavisnog Kosova bi bilo presedan i grubo krsenje medjunarodnog prava (4) Srbija ne moze nista povodom toga da uradi sem protesta. Dakle sta uraditi? Zbog prve dve cinjenice jasno je da Kosovu nema spasa, i stoga treba iskoristi trecu cinjenicu da se izvuce sto vise iz pregovora. Dobit moze biti: eventualna podela Kosova (teritorijalna dobit), eventualno resenje situacije zvana Republika Srpska u korist Srba sa obe strane Drine (teritorijalna), razno-razne vrste materijalne pomoci (ekonomska), ili brza integracija u Evropske organizacije i tokove (u principu opet ekonomska dobit). A kad se pregovori zavrse, ako se bude htelo, raspitati se kod Izraelaca kako da se brzo sagradi visoki zid - u nasem slucaju prema jugu.

dragana

pre 18 godina

Kakva okupacija , jeste normalni. to bi bilo moguce ako to podrzava EU (sto naravno sto nije slucaj) a ovako to je propaganda Nikolica tj radikala i kostunice tj sps-a. Vracamo se unazad na sankcije i sl. Mislim da je najbolja stvar koju mozemo da imamo je zalaganje za entitete i nikako drugacije, Vise od toga nikada nece dobiti.

ana

pre 18 godina

Mislim da nasi Srbi na Kosovu vise mogu da veruju Albancima nego politicarima iz Beograda. Neka se lepo uklope u tu sredinu, neka se ukljuce u zajednicki zivot na svim nivoima. Naravno, treba da im je zagarantovana sva sigurnost i sva prava. Neka svet stoji iza toga. Sto se Nikolica tice, pa on bi sutra isao ponovo u rat, ponovo bi pozvao omladinu. taj covek je pun mrznje prema svemu sto nije srpsko. Nadam se da nema puno tih usijanih glava i da nece "braniti "Kosovo kao sto su Krajinu. Kostunica je posebna prica. Bilo bi lepo da se ponovi 5. oktobar i da se skloni taj isti Kostunica koji nam je izneverio sve nade koje smo imali tog datuma. Zelim to svim srcem jer ne vidim nikakvu buducnost dok je on na vlasti.

Radissa

pre 18 godina

Ccovek ne mozze a da se ne nervira zbog zabijanja glave u pesak. Kosovo je izgubljeno joss 1999. godine i uskoro ce se to i ozvanicciti. Kao ssto su to mnogi "nedobronamerni" stranci visse puta ponovili, to je kazna koju Srbija placa za katastrofalnu politiku iz 90.-tih godina. Medjutim, ko zna, ccak da te politike i nije bilo, verovatno bi se nassli drugi razlozi za otcepljenje Kosova, s obzirom na snagu albanskog lobija u Americi.
S druge strane, treba malo bolje proccitati ssta je napisao beccki "Standard", jer tu nema ssta da se doda - sve je istina, samo ssto je mnogo laksse zabiti glavu u pesak. Na kraju, daj da priznamo da je nama, anonimnim piscima ovakvih redova mnogo laksse da budemo pametni. Pokussajmo da se stavimo u kozzu aktuelnih srpskih politiccara!

celtic

pre 18 godina

Nista novo kad su nasi politicari u pitanju.Zar je moguce da posle svih godina pakla kroz koje smo prosli nista nije nauceno? Kako ce nas bilo ko iz Medjunarodne zajednice ozbiljno shvatiti, kad imamo ovako neozbiljnu politicku scenu. Umjesto da se akcenat u buducim pregovorima stavi prije svega na zastiti naseg naroda i nasih svetinja na Kosovu, ovi nasi odmah krecu sa opasnom retorikom ''Samo priznajte nezavisnost Kosova mi cemo proglasiti okupaciju i onda cemo...'' - STA!?-
Stvarno nevjerovatno.
Jadan onaj nas narod na Kosovu, potpuno su prepusteni sami sebi. Nek im Bog da snage da opstanu.

U metu

pre 18 godina

Kao sto kaze Standard nije slucajno sto radikali imaju najvecu podrsku u Srbiji. Standard gresi samo u utvrdjivanju uzroka. Nije problem u Kostunici nego u sramnoj politici medjunarodne zajednice. Proglasavanje okupacije ne mora da znaci rat, moze da znaci i blokadu granice sa Kosovom, sto Evropi ne odgovara jer znaci manje prihode njihovim firmama kasnije. Ali zasto mi da se uzbudjujemo zbog njih kad se oni ne uzbudjuju zbog nas!

ruzica

pre 18 godina

... Srbija je i dalje u nekom snu.... Kosovo je izgubljeno i to nashom krivicom. Nismo umeli dobro da gazdujemo, a to sto je posle S.M. ucinio sa Kosovskim Albancimaje za svaku osudu! Srpkinja sam i stid me je moje istorije u zadnjih 15 godina, i ne pada mi na pamet da sudim o tome shta i kako chiniti sa Kosovom. Uozbiljite se i poslusajte sta nam svet govori. Ovo je samo ispostavljen racun za katastrofalno vodjenje drzave, mada ne vidim kako i kada ce ovi i ovakvi politichari poceti da je vode bolje. Prestanite da sanjate i pazljivo procitajte shta je Becki list napisao. Svaka je rec istinita !

sasa jokic

pre 18 godina

Skoro nisam procitao bolji komentar o Vladi Srbije, od ovog u Beckom "Standardu". Sada ne mogu da kazu kako je opozicija platila novine. Mislim da Kostunica ozbiljno treba da se zamisli, jer ovako cenjeni listovi imaju svoju politicku tezinu, i uticaj na svoje Vlade!

komsija

pre 18 godina

Svi u Srbiji od dobronamrnih i umerenih ljudi pa do eksterminih i zlonamernih ljudi diskutuju sa Kosovo predstavlja za Srbiju i za Srpskog Naroda i retko ko kaze sta Kosovo predstavlja za Kosovo i Albanskog Naroda. Svi u Srbiji jednostrano govore sta bi Srbija radila a niko predvidja sta bi Kosovo reagovalo u slucaju poduhvata od Srbije. Sta vise niko predvidja sta NATO ili MZ bi radili ako Srbija proglasi rat. Praktico i Ja necu da predvidjam sta bi MZ radila ali znam za istinu da politika Kosova prema Srbiji ce biti adegvatna i srazmerna srpskoj politici.
Zbog toga ja sam uznemiran i molim boga da srpska politika prema Kosovu bude promenjena do dobronamerne politike i prijatelstva da bi albanski ekstremisti budu oslabili i njihova aspiracija za zajednistvo sa Albanijom bude unistena. U slucaju jednosteno proglasenja rata , MZ verovatno ce ici na plan B gde nece iskljuciti Velika Albanija ali i Manja Srbija... Molim sve srpske ekstermiste da razmisljaju o prostoj cinjenici: Ko ima vise resursa, MZ ili Srbija. To bi bila katastrofa ne samo za Srpskog Naroda ali i za nas albance koji bi imali za jos 500 godina neprijatelja na vratima....

David

pre 18 godina

Najveci problem u svemu ovom je prasina koja se digla u Srbiji zbog svega ovoga tj. zbog Nikoliceve izjave. Vecina u Srbiji ne shvata da je ovde na delu diplomatija i razmena stavova pred pregovore. Na srecu, "MZ" je to jasno i zato i nema ostrih reakcija na ovo sto mi sami nazivamo ratnim poklicima. Sojers i Nikolic su trenutno nebitni tj. sluze da prenose poruke. Kao sto jos uvek niko iz kontakt grupe nije izgovorio rec nezavisnost tako ni Kostunica nece tj. ne sme da komentarise "okupaciju". I jedni i drugi su razmenili "misljenja" i posle su povukli sta su rekli (i Nikolic je rekao da mu na pamet ne pada da ratuje). Ponavljam, radi se o diplomatiji i Kostunica, koga inace ne volim, trenutno postupa pametno. Treba malo da mu ostavimo prostora da igra diplomatsku igru jer to tako mora, a ne da sami ovakvom halabukom dajemo radikalima politicke poene i "MZ" razlog da misle da bismo se rado odrekli Kosova.

Opijum

pre 18 godina

Sa ovakvom vladom i opzocijom, hvala dragom Bogu da nijedna odluka o Srbiji i Srbima nece biti doneta u Beograd nego u Briselu i Vasingtonu! A razne Kostunice i Nikolici nek pricaju sta god hoce - sve sto oni govore ionako niko ozbiljan ne uzima u obzir...

Caca

pre 18 godina

... sve patriote bi trebalo da znaju da Kosovo nije okupirano niti oduzeto silom već ga je Miloševic zajedno sa radikalima svojim potpisom prepustio na upravljanje snagama UN. Dakle, NATO nije na silu došao na Kosovo već po dozvoli koju su mu skupština i zvanicnici Srbije dali 1999. Ako to već smatrate za okupaciju onda se setite da su prve trupe koje su "okupirale" Kosovo bile one iz Rusije. Tek nakon ulaska tih stranih trupa su usle snage UN.

miodrag

pre 18 godina

Hrvati su ceo rat pricali o Krajini kao "okupiranom teritoriju" i niko, ali bas niko u Hrvatskoj nije mogao ni izgovoriti da je "Krajina izgubljena", cak i kada je situacija na terenu bila poptuno van njihove kontrole.
Zato danas imaju svoju drzavu sa granicama za koje su se borili.
A kod Srba mozes da se otvoreno zalazes za kapitulaciju i rasparcavanje svoje zemlje, jer time navodno pokazujes kako si pametan, kosmpolita ili sta vec.
Zivim u Bilbao-u, Baskija. Ovde se za svoje bore grcevito obe strane, i nema tog Spanca niti Baskijca koji bi rekao "za nasu stranu je sve izgubljeno, treba im sve prepustiti". Druga zabluda kod Srba je "da smo bogati ne bi bilo nacionalizma". To apsolutno nema veze ni sa cim. Svuda u svetu, pa i ovde na Zapadu je nacionalizam osnovni princip! Svako se bori za svoje. Zato se i nemojte cuditi, kao sto se obicno na ovim stranicama cude kako su to svi "gastarbajteri" nacionalisti, pa jednostavno vidimo kako svet funkcionise. Prijateljstvo sa svima - da, ali interes moje nacije pre svega. Sta mislite da Albanci u dijaspori nisu nacionalisti? Pa oni pola plate daju za nezavisno Kosovo. Mi dajemo 5 milijardi dolara godisnje da bi drzava koja je finansijski rasturena kako tako funkcionalisala. To je nas doprinos i da nema nas stvari bi bile mnogo, mnogo gore. Zato, dragi moji gradjani Srbije (bez obzira na nacionalnost), mislite na sebe i na svoju drzavu, nema nesretnijeg naroda od onog koji nema svoju drzavu. Ja razumem Albance na Kosovu, ali oni imaju Albaniju, neka se malo posvete i njoj, kada vec za nju ratuju, nose njene zastave, slave njene praznike... A ako cete da docekate da budete protektorat kao Baskija, bez obzira na sve pare koje bi vam taj protektorat doneo, ne biste bili srecni nikad.

Radovan

pre 18 godina

Zasto gospoda radikali nisu proglasili okupaciju 1999 godine, prilikom potpisivanja kumanovskog sporazuma,nego se sada prave pametni? A gde je SPS? Pobogu pa oni su u Vladi, gde je njihov stav? Svi su nabili glave u pesak. Jedino resenje je Srbe koncentrisati na jedan deo teritorije, i moliti MZ da Srbiji dopusti da im pomognemo u svemu sto mozemo. Ili da lajemo... av, av

kalendar

pre 18 godina

Proglasiti Kosovo okupiranu do daljneg. Pametno nema sta. Oprali ruke radikali. Ova generacija politicara ne moze da resi problem, ali to ne znaci da drugi ne moraju da urade vise oko tog pitanja. Dok su radikali na vlasti, Kosovo moze da bude izgubljeno, ali ako slucajno dolaze neki drugi onda ce oni biti smenjeni zato sto "Nisu uradili nista sto se tice Kosova".

Dejan

pre 18 godina

Problem sa nama Srbima je da nam nista ne valja, ako je od politicara ili stranke koju ne cenimo. A ovde se radi o OKUPACIJI, sve i da je Milosevic objavio.

Dovla

pre 18 godina

Slobodno vi proglasite okupaciju, trajaće koliko i ova vlada, a ako se opet zakrvite sa celim svetom, utoliko ćete brže pasti.

deki

pre 18 godina

Ocigledno je da mi nemamo aduta da sprecimo rasparcavanje nase otadzbine. Medjunarodno pravo je na nasoj strani, ali ko se u poslednje vreme pitao ili hvatao za to medjunarodno pravu. Da bi bilo koju akciju (vojnu) van svojih drzava preduzeli svaka drzava mora postovati medjunarodno pravo i treba da se donese konsenzus u savetu bezbednosti medjutim i kada se Jugoslavija bombardovala i kada se bombardovao Irak USA i Britanija su prekrsile to medjunarodno pravo pa nevidim nikakav razlog zasto nebi sada prekrsili medjunarodno pravo opet kada je u pitanju konkretno Srbija. Danas ne postoju medjunarodno pravo nego pravo sile.

Alexandar

pre 18 godina

Bas kao sto je Sojers izasao sa tvrdnjom o nezavisnosti Kosova i Metohije kao nekom vrstom probnog balona kako bi se videla reakcija drugih, tako je i Kostunica pustio Nikolica da u javnost (domacu i svetsku) lansira pricu o okupaciji. Sada sedi i osluskuje reakcije drugih i procenjuje sta mu je ciniti.

Minir

pre 18 godina

Gospodo, kosovska okupacija od Kosovara!!! Bas nesto neverovatno u 21 veku.
Pa kako gospoda sa proglasavanjem okupacijom Kosova misle da buduce generacije koje nikada nisu bili dole da su spremni da ginu za nesto sto ne pripada. Pa nece buduce generacije iz Srbije da budu toliko primitvne da sa oruzijem ginu dole, ajmo molim da dajemo sancu ekonomiji, trgovini, turizmu,itd.
Niko ne mora da okupira vise Balkan, nego su dobrodosli da nas explatise samo za nekoliko eurocenta.
Minir, Boston USA

Šta reći...

pre 18 godina

Pa dobro bre Srbi (ako vas još uvek nije sramota da se takvima zovete) kakvi su ovo komentari???
Razumem da su svi umorni od ratova i nemaštine, ma apsolutno mi je to jasno ali da sami ovako rasparčavamo svoju zemlju to ne mogu da verujem!!!
A da se okrene pitanje i da ono glasi "da li bi ušli u EU ukoliko odbacite Kosovo, Sandžak, jug Srbije, Vojvodinu...?"? Šta bi ste rekli zemljaci moji? Bojim se da bi svako od vas pristao za šaku eura skroz zemlju svoju da rasparča! Užas! A Srbija je u teškom vremenu i mora da se izbori, ne da pusti voda da je nosi!
Ne zaboravite da je naša Srbija DRŽAVA mnogo pre većine evropskih i nikada ni deo teritorije nije poklanjala pod izgovorom loše bivše vlasti!
Ako svet misli da smo pilot Lego država, pa da može s nama tako umobolno da se igra, meni to nije toliko strašno kao mišljenje ovog srpskog "demokratskog" sveta koji je izgubio sve od svoje duše i nacionalnog ponosa. A mi i dalje smo tako skloni krajnostima, poput nekih bivših vlasti, samo sad u drugu stranu - ako ti kažu da si glup ti sagni glavu da liči kako jesi!!! Uh kakve sitne duše je ova zemlja izrodila da je prodaju i predaju!
Da se razumemo, i da me neko pogrešno ne shvati, naravno da mi nije napameti ratovanje sa svim silama sveta, ali naravno da sam za to da se proglasi okupacija Kosova u slučaju nametnute nezavisnosti (ili uslovne nezavisnosti) da bi ostavili ovoj zemlji mogućnost u budućnosti da brani ono za šta sada sigurno nema snage... Niko ne može znati šta sutra nosi i kakve će vetrovi duvati nad Balkanom, zato je bolje da ne rušimo sve puteve pred sobom.
I još jednom za kraj: muka mi je od vas zemljaci moji, koji bi za 2% povoljnije kamate na auto kredite otpisali Kosovo!

fehat begolli

pre 18 godina

Samo hocu po koji put da ponovim moje misljenje da najveca greska je pocinjena kada je pocelo bombardovanje takozvane jugoslavije, jer mnogo, mnogo bolje bih bio tada pa i sada da bih krenuli tada u celokupno okupaciju, i taka bih pocistili ovog bolesnog regiona od kriminalaca i neznalice, mislim to bih bio veoma dobra prvenstveno za srbski narod, a i za sve druge koji zive oko njih u regionu, jer oni vrlo, kazem vrlo dobro znaju koji ce biti buduci statut kosova, nego oni hoce da iskoriste do zadnjeg momenta ovu priliku za licne stvari, dok narod gladuje i ne vidi nikakvu sansu da izadje od ovog nesrecnog stanja.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Ljudi, Kosovo ce biti ili skroz izgubljeno ili ce se srpske politicke partije opametiti i pogledati istini u oci i reci - PODELA. Halo, imamo neklakvu vecinu u severnom Kosovu (ionako je najbogatiji deo), radikali ce se buniti, ali narod ce shvatiti da je to najbolje resenje!!! Kakva okupacija, to je smesno komentaristai (1999), kakva glupost zvana "vise od autonomije, manje od nezavisnost" kad Beograd nema pojma kako to da sprovede osim u severnom Kosovu i dalje, sta ce Srbija da radi sa 20% albanske manjine? Ovo su pitanja na koja niko nema odgovor, jer ako na njih odgovorui shvatice se slabost, nesposobnost i nedozralost Srbije. Znaci - PODELA i zbogom i Kosovo i Crna Goro i svi ostali. Treba gledati ono sto ima sanse za zivot a ono ostalo amputirati, da se ne bi rasirili i na ostale delove tela. A gospodo radikali - eno vam ravno Kosovo Polje, pa se tamo koljite, ako nadjete s kim cete i ako se kojim slucajem zivi vratite (a necete) mozete se vratiti na radna mesta - manjinske stranke!!!

Boki

pre 18 godina

Ja se jako plasim da ne bude rata. Imam 23 godine i ne zelim da ratujem, ne zelim da se ponovi situacija iz 91, koliko god realno razmisljao i shvatio da tesko moze biti rata dok je koliko toliko demokratska vlast u Srbiji, plasim se da bi onog trenutka kad bi radikali dosli na vlast rat odmah poceo i da bi Srbija za mene definitvno postala crna rupa.
Jos jednom-ne zelim da ratujem

briki

pre 18 godina

Sad sam siguran da Kosovo dodije nezavisnost. Jer cim se mesaju u nesto radikali za Srbe i Srbiju samo lose stvari dolaze. Gledajte malo unazad.

Mario

pre 18 godina

Ja ne mogu da razumem da nasi ljudi jos uvek misle da cemo da zadrzimo Kosovo u okviru nasih granica. Pa izgubismo ga kad je Milosevic poslao svoje mesare u sveti rat. Nemojte da nas obmanjujete posto sam imun bre na vase lazi i propagandu.. Danas dole zive gotovo samo Albanci, i oni NE zele ziveti s nama u bilo kakvoj vrsti federacije, ne mogu reci da im zameram ni da ne razumem zasto nas ne vole. Sad pozivanje na oruzje i slicne gluposti to je opet prica za sebe. Iz slicnih motiva ratovasmo s Slovencima, Hrvatima, Muslimanima dal je moguce da su sve sami krivci i zlotvori sto na mrze bez razloga, samo mi u pravu? Koje ce da budu reakcije kad CG odluci da ode svojim smerom? Nevalja nam poso i to placamo no sto placaju moji najblizi, a ne "gospoda" koji nas dovedose u ovu mizeriju?

D.D. Toronto

pre 18 godina

Neko je ovde pomenuo da je Kosovo izgubljeno 1945 i to je tacno. Prodali su ga srpski komunisti za nekoliko vila na Dedinju koje su u ime naroda oteli od pravih vlasnika. Srpski komunisti su i doveli Milosevica na vlast da bi sprecili da se promene koje su zahvatile Istocnu Evropu dese i u Srbiji. Umesto saradnje sa normalnim svetom izabrali smo despotiju azijatskog tipa, a Albanci koji su na najsvirepiji nacin cistili Kosovo od Srba i koji imaju mnogo vise azijatskog u svom kulturnom nasledju su se okrenuli zapadu. Posto je Kosovo izgubljeno, nemoguce je sada ukloniti 2 miliona Albanaca, jedino jos moze da se pokusa da se dobije podela Kosova. Na tome treba insistirati i ne odustajati, kao sto ni Albanci ne odustaju od nezavisnosti. Najgore je po Srbiju da se nadje neko poluresenje (gangrena se sece inace pacijent umire), jer za 20-30 godina cemo imati Albanca za predsednika. A svi oni koji misle da ratuju neka prvo prodaju stanove po Beogradu i kupe stanove u K.Mitrovici jer je to mnogo bolji nacin borbe.

petrit (Prizren)

pre 18 godina

Zasto i dalje verujete vasim politicarima koju su najvise zasluzni za Nezavisno Kosovo
Kada bi albanski gradjani kosova bili jednaki sa ostalim narodima Jugoslavije i Srbije ,danas ne bi ni bilo govora o Nezavisnom Kosovu,o proslom ratu,o izbeglicama, o stradanjima,o rezoluciji 1244 o..o itd itd.itd .
Albanci Kosova za nezavisnost Kosova, najvise su zahvalni knjizevnicima Srbije, Srpskoj Akademiji Nauka,Slobodanu Milosevicu i na kraju NATO_u i UQK-u koji su sprecili genocid koji je pravljen nad svojim gradjanima .Pomirite se sa time i cestitajte svojim susedima novu kucu-Nezavisno Kosovo.Sve ostalo je iluzija i bacanje prasine u oci narodu.

momabrazil

pre 18 godina

Ukoliko dodje do jednostranog dela priznavanja nezavisnosti Kosova, Srbija treba proglasiti interesnu sferu na KiM gde se nalazi sever i gde jos zivi shaka Srba. Njima i svoj ostaloj populaciji koja tamo zivi ukljucujuci i albansko stanovnistvo (vidite npr. slike Leposavica koja po arhitekturi liche na Brus ili na druge srpske gradove u oklolini Kopaonika,) dati drzavljanstvo i sve druge privilegija kao i obaveze (sluzenje vojnog roka npr.) jednostavno se treba ponasati u skladu s realnoscu. Albanci su mudrom politikom dosli do nezavisnosti, kojoj se samo treba dati formalno priznanje. Ljudi moji, verujte mi, da sa 70% nezaposlenih jedini izlaz stanovnsitva na Kosovu je cvrsta veza sa Srbijom i ne Albanijom s kojom treba imati neke dobre odnose. Posle nezavisnosti doci ce do otreznjenja naroda koji tamo zivi i do ocajnickih pokusaja da se vrate da zive u BG ili druge gradove a oni koji zive na severu Kosova imace privilegovan polozaj, to ce omoguciti kontrolu cele teritorije u pol. smislu od strane Beograda i tako bi se ponasali Englezi npr. Pa dan danas imaju neformalnu vlast u Indiji ili u mnogim zemljama Komovelta. Nas Vuk treba da se zakune pred medjunarodnom zajednicom da Srbije nece uzeti oruzje, ali da Srbija ima moralno pravo da smatra onaj deo Kosova gde jos nije izvrsen genocid svojom teritorijom. Samo to. Lose je sto neke formulacije defetizma dolaze od onih koje smo doveli na vlast.

dobra

pre 18 godina

Pogledajmo kako se u ovoj situaciji oko Kosova ponasa srpska, a kako albanska strana. Albanci znaju da traze samo i jedino nezavisnost, i kada ih pitaju sta bi radili ako bi to bilo neostvarivo, oni odgovaraju da nema govora o bilo kojoj drugoj varijanti. Oni nemaju ni moc ni vlast nad realnoscu da bi tako odgvoarali. Sve sto time kazu je da ce oni ici do kraja, svim sredstvima. Zasto uopste srpska strana ima razloga da na sve moguce komplikovane nacine odgovara na pitanje kako sta bi preduzela kada bi Kosovo bilo proglaseno nezavisnim? Jedini odgvor na to je onaj koji je zaista po sto puta dat - da to nece biti priznato, a o pravnim posledicama tog nepriznavanja nije potrebno nagadjati, mozda bi samo bilo korisno da ih neko pobroji i tako jasno da do znanja sta odluka srpske strane pravno implicira.

Tijana

pre 18 godina

Toma Nikolic je spreman da ratuje, ali nije rekao da je spreman da ide u isti taj rat sa svojim sinovima, jer mi necemo da ratujemo za njega i ostale!

acko

pre 18 godina

Kosovo bi bilo okupirano da mi nismo pristali na rezoluciju 1244 i na Kumanovski sporazum. Da su nastavili da nas bombarduju, pa nasilno usli, kao u Iraku, to bi bila okupacija. Ovako, mi smo ih POZVALI da dodju i potpisali smo povlacenje. Znaci tada smo vec pristali da Kosovo nije vise pod nasom upravom. Da ne bude zabune, to nisu uradili ni Draskovic ni Djindjic, nego Milosevic i Seselj. Dakle, sami smo pristali nakon sto smo porazeni u bombardovanju. Ako ga tada nismo sacuvali, necemo ni sada. Tad smo imali Vojsku na Kosovu, a sad prvo treba da je posaljemo tamo.

S druge strane, price Albanaca da je Srbija okupirala svoje Kosovo su cisto obrtanje cinjenica. Kosovo je oduvek bilo deo srpske, a ne albanske drzave.

Kako god mi to zvali, situacija je gadna po nas, i zahteva maksimalnu mudrost, opreznost, a ne busanje u prsa i poziv na neku novu opstu mobilizaciju i odbranu "svim sredstvima".

Blogger

pre 18 godina

I sad kome vjerovati? Jedni koriste ratobornu terminologiju ne bi li se dodvorili glasačima a drugi, sasvim suprotno, nadaju se da će neki od njihovih "pomiriteljskih" stavova biti zapaženi u inostranstvu, tamo gdje treba, valjda!

Ratko Dronja

pre 18 godina

Tomislav Nikolic je svojom izjavom ukazao da u Srbiji danas vlada nacionalna neresenost, i da se Kosmet mora bezuslovno da brani. Takva izjava je stavila u sah poziciju sve one koji su prodali svoja nacionalna osecanja i sada moraju da govore u ime svojih "gazdi". I jednoga dana kada dodje pametna nacionalna vlada, svi ce znati koga su sluzili i za koliko srebrenjaka su danas prodali sve ono sto jaca srpske interese. Bez pominjanje njihovih imena, oni znaju ko je danas izdajica i koga ce knezeva kletva jednoga dana da stigne, te ce tada da promeni misljenje o "Kosovskom mitu".

Igor

pre 18 godina

Opinion is like an asshole, everybody's got one.
Realnost je nesto drugo i sto smo dalje od nje, gore nam se pise.
I opcija podele teritorije K&M isgubljena je jos krajem 90tih a teorija nekog "Integriteta" trenutno ne da nije na stolu vec ne bi da psujem!
To sto je trenutno na stolu i najvise sto mozemo da dobijemo je nezavisno Kosovo sa nekim maximalnim protektoratom za Srbe ( nesto poput ogradjene Britanske kolonije na Kipru )
gde bi se jos uvek govorio Srpski jezik, isko u srpske skole itd. Bolje tim preostalim Srbima na Kosovu da zive kao neki praistoriski prectavnici generacija i jedne kulture sto bi dosta nasih ljudi i finansiralo, nego da treba odma da pakuju kofere i sele se zbog NEREALNOSTI politike u Srbiji !
Nikoga na SVETU ne interesuje ko se i zasto sa neminovnim cinjenicama ne miri vec DALI IMATE PLAN !!

smeker

pre 18 godina

A gde su te nevladine organizacije da dignu svoj glas protiv okupacije ili da daju glas okupatorima. Zaista čudno, jedno vreme samo grakću a onda se ućute. Prošlog petka nešto muvaše u Beogradu ali čim se ništa ne čuje očigledno je bila slaba vajda. Tako im i treba. Donatori sada pare daju samo probranim organizacijama i pojedincima koji poslove obavljaju u tišini bez posebne galame (strategija nultog uticaja projekata je na delu).

I Teksas je svojevremeno bio deo Meksika

pre 18 godina

Ovakve izjave Nikolica i slicnih sluze da se operu ruke od buduceg resenja, u stilu "upozorio sam vas." Kad ce srpstvo da se redefinise kao nenasilje, otvorenost, pamet? Dosta, bre.

Ana

pre 18 godina

Neka vec jednom dodju i ti radikali na vlast! Mozda cemo moci dobiti politicki azil u nekoj normalnoj zemlji i ...zbogom zohari....

Djuka, Vankuver

pre 18 godina

Pitanje je i suvise ozbiljno da bi smo se sa njim bavili iz zabave i potrebe dnevne konverzacije. Ako neko ozbiljno postavlja pitanje, treba onda sa punom odgovornoscu da pokusa na njega dati odgovor. Ako neko tvrdi, ,,Kosovo je nase'', treba odmah da odgovori sta to znaci. Da li je nase , samo zato, sto su Srbi otud isterani, i kako moze biti nase, de fakto, kad tamo skoro da i nema Srba? S, druge strane, treba imati u vidu realnost, da je tamo sada ogromna albanska vecina i sta treba ciniti sa njom, ako je Kosovo srpsko? Hocemo li ici u rat? Hocemo li ovako i dalje zivotariti i gledati kako i poselednji Srbi odlaze, sazaljevati ih a nista ne ciniti? Mozemo li im stvarno pomoci i li ce nam oni sluziti kao moneta za potkusurivamnje na izborima, radi pridobijanja glasova zbunjenog naroda? Radikali sa Milosevicem su davno predali Kosovo Albancima, ali ce sada ratnim poklicima doci na vlast, siguran sam! I sta onda, hoce li Kosovo biti naSe? Neposteno je igrati se sa sudbinom svoga naroda!

SP

pre 18 godina

Dragi moji Srbi,
Nama bi bilo bolje da se sto pre oslobodimo Kosova (a i Crne Gore, kad smo vec kod toga)! Sta nam vrede sve nase srpske svetinje na Kosovu kada nemamo nikakvu vlast, a ni korist - samo stetu. Neka, brate, oni rade tamo kako hoce i sta hoce. Boli to, ali sta da se radi. Nije vise nase i trebalo bi tako zvanicno da bude. Nije ono sto mi hocemo nego sto mozemo.

besnik

pre 18 godina

Pa ljudi, ne mogu da vjerujem da neko jos ima iluzije ili se nada necemu sto ni u snu ne bi mogao da dozivi. To je odavno zavrshena prica.
Pa buduci pregovori koji ce se voditi izmedju Prishtine i Beograda bice samo za status srba i ostalog nealbanskog naselja u Kosovo, a ne o statusu Kosova.
Pa zar vi to niste znali?
Ja jesam odavno.

branko

pre 18 godina

Neka Toma Nikolic sa svojim sinovima i istomisljenicima pokaze prakticno kako se boriti protiv okupatora! Kada ostvari uspeh neka postane kralj Kosova i Srbije! A neka nas, hvala Bogu normalne kojih jos ima u Srbiji, protera u "trulu" i okupatorsku Evropu!

haki

pre 18 godina

Ja mislim da termin okupacija je staromodan i nerealan za sadasnje prilike na Kosovo. Ja redovno pratim vas web sajt, vi ste mnogo realni ali me cudi kako neke vase politicke pametne glave jos sanjaju Kosovo, sta jos treba da se dogodi da Nikolic shvati novu realnost. Mislim da je bolje biti dobar komsija nego los brat u istoj kuci. Pozdrav za b92...

Rista Optimista

pre 18 godina

Okupacija...Politička izjava koja predstavlja "kontru" izjavi engleskog predstavnika kontakt grupe da je stav već donet i da će Kosovo biti nezavisno. Ujedno je i stav dat iz očaja i nemoći da se spreči odvajanje Kosova od Srbije. Ja bih stvarno voleo da nas "okupira" Evropa tako što će ulagati u našu zemlju bar onolko koliko i u Mađarsku. Nemam iluziju da će nam onda biti mnogo bolje, ali zar nam je danas dobro sa ovim što imamo.

sneza gresnica

pre 18 godina

Muka mi je vise od izjava...Mi nikada necemo potpisati, mi ovo i ono... ama ljudi, dosta prazne price jer sve izlazi na ono ,,Svi junaci nikom ponikose..." a vrijeme vam je vec odavno da oborite te vrele glave sto dublje... ako nema pameti, dajte ljudi malo tisine.

Bogdanovic

pre 18 godina

Stvarno je cudno da tolike godine vladavine sps i ubistva Djindjica Srbija misli komunisticki, ponasa se anarhisticki. Dokle ista retorika o radikalima, oni hoce rat. kako uopste Srbi nemaju trunke nacionalizma, koliko smo zatrovani mrznjom prema nama samima i dokle to ide. Nego sta nego okupacija, sada je valjda sve drugacije, vlast je drugacija pogledi na zemlju su drugaciji, nacionalizam je zastupljen svugde u svetu samo mi ne podnosimo tu rec, to prevazilazi i Broza.

brax

pre 18 godina

Na sledecim izborima ja bih hteo da dobije Toma jer on bih opropastio i tu malu srbiju koja postala! gos. TOMO za 30 god. vidimo se u Seged(subotica)!!

Boris Arizona

pre 18 godina

Ja mislim da ovakav nacin politikanstva vodi Srbiju i Srbe u srednjevekovni mrak i ponor savremenog sveta. Ljudi, shvatite da jedna zemlja vredi onoliko koliko je ekonomski razvijena i jaka. Ekonomski razvoj i samo ekonomski razvoj, strane investicije, priliv stranog kapitala o tome treba da se prica u Skupstini. A ne voditi cistu demagogiju oko necega sto nema veze sa vezom. Cuj nebuloze, proglasicemo okupaciju, pa sta je onda to na Kosovu u zadnjih 7 godina? Pisi propalo, okrenite se braco Srbi ekonomskim i privrednim temama, da je Srbija Francuska ili Nemacka po stepenu razvijenosti, nikada Albancima i ne bi palo na pamet da se odvajaju. Ovako, sta ce im Srbija koja je nesposobna da stvori normalnu privrednu klimu i razvoj? Nisu ludi da nas trpe. A ne znam ni kako sami sebe trpimo...

Mala

pre 18 godina

Znate zasto naoko pobedjuju negativne stvari, stavovi i delanje? Jer u njih ne treba ulagati nikakav trud, ne zahtevaju mentalni ni fizicki a najmanje emotivni napor. E to je taj stav da Kosovo treba pustiti, da ga treba dati. Ali nije tacno da ce posle biti lakse, naprotiv, a politicka diplomatija i jeste sukob recima dok ne vidimo ko je koliko resen ili oslabljen, a i vas ce da ubede kako ce vam biti isto ko 1999, bas ste se naplasili. Nije tacno, i nece ponovo biti rata u nasoj zemlji vise nikad. Ono sto ne vidite jer necete jeste da treda da imate zajednicki stav da necete na nesto da pristanete, niko ne ocekuje da cemo ratovati, samo mi mislimo da reci znaci i uciniti jar smo priprost, bandoglav narod, sto na umu to na drumu, svet je prepreden i oni samo laprdaju a ako imaju bas cvrst interes onda samo delaju. Dole nemaju interes osim da sto pre odkace stvar i idu dalje. Ako im ne uspe brzo, ostavice to da neka uprava mrcvari decenijama.
Vec imamo gorka usta od tog gubitka Kosova, i sad da uzmemo da zvacemo cemer da bi smo to manje osecali? Nesto mi to ne ide. Nesmete dozvoliti da vas pokolebaju, da vas ubede da je vec izgubleno, da se predate u glavi i u srcu. Vec je zadnji cas da pocnete da se borite recima i stavovima mesto motikama.
Nigde i niko te nece ceniti ako ti sam podcenjujes sebe...

Jovan

pre 18 godina

Odigrajmo i ovaj poslednji čin predstave u režiji radikala i DSS. Očito je to nemoguće izbeći. Pa, ako je tako, ajde da svi izginemo za ovu predivnu ideju. Pokažimo da je Domanovićev "Vođa", mali Đokica za Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunicu.

ALBION NEW YORK

pre 18 godina

Kumanovski sporazum nije bio dogovor rentiranja Kosova sa strane NATO-a, nego je bio sporazum kad Srbija potpisla kapitulaciju, i srpska vojska se izvukla sa Kosova. Taj sporazum je svojerucno poptisali srpski lideri, ne maloletnici pravni ne zreli djeca.
Eh sad g-din Nikolic hoce da ga zove okupacijom, pa neka.
Komanovksi sporazum su potpisali dobrovoljno, ali imali su i opciju da je ne potpise, a zasto nisu to radili?
Ovo zvuci kao, "mi smo potpisali, ali nismo znali sta to znaci".
Budimo dobre komsije zauvjek, tolerantni u ime prosperiteta za svakog.

Graditelj Mira

pre 18 godina

Ma dajte ljudi!!
Ne budimo skepticni, da gledamo kako cemo graditi zajednicku bolju budcnost, kao susedi, zar nas nisu opametili toliki ratovi zar nam jos toga treba, zar ne vidimo da je nas region u ekonomskom kolapsu. Posto toliko ima tvrdnje od srpske vlade de je Kosovo deo Srbije, pitajte tu isu vladu sta je radila za Kosovo i stanovnistvo posle 99, pa i ranije. A ne Kosovu ne zive samo Srbi nego i Albanci, samim tim da vase vlade ni cent nijde dodelila za Kosovo posle rata 99' oni su se i odrekli Kosova.
Pa dajte da mi vidimo kako cemo zastupati u Evropsku Integraciju a manje da mislimo o ratovima.

mi5

pre 18 godina

Ok. Mozda je nezavisnost stvarno najbolje resenje. Pa ionako cemo svi biti u Evropi bez granica. Jedinstveno trziste, valuta, zakoni...
Cemu onda granice?
Zar samo mi Srbi ne razumemo Evropske integracije.
Jeste u nasem slucaju sve to malo teze, zbog vekovne netrpeljivosti, zaostalosti, svezih rana od skorih sukoba, nepostovanja osnovnih ljudskih prava, stotina hiljada izbeglica...
Ali ima slicnih slucajeva u Evropi koji imaju sve uslove.
Zato bi najbolji potez medjunarodne zajednice bio da nam pokazu sta trebamo raditi licnim primerom. Recimo Engleska neka prizna nezavisnost za Severnu Irsku, Spanija za Baskiju i Kataloniju, Francuzi za Korziku, i td.
Obzirom da su svi vec u uniji bez granica, sa istom valutom, zakonima i sl. onda bi to trebala biti formalnost. Prakticno se ne bi ni primetilo.
Cudi me da to vec nisu uradili.
Mozda i jesu, ali kako je to kod njih formalnost, a kod nas Kostunicina vlada, mi smo jos uvek neobavesteni.
Zato apelujem na Evropske politicare da tom formalnoscu urazume ovaj zaostali narod.

Bar jednom slozno

pre 18 godina

A zamislite kako bi se jak efekat postigao u javosti da svi Srbi SLOZNO proglase da je Kosovo okupirano. Svi mediji, sve stranke, svi politicari, sve nevladine organizacije, da jedanput budu u necemu slozni, radi visnjeg nacionalnog interesa, a ne politikanstva. Medjunarodna zajednica bi sigurno na to gledala ozbiljnije, a postojao bi bar mali tracak nade da se Kosovo zadrzi. Ovako, kad svako peva razlicitu pesmu - niko nas ozbiljno nece shvatiti.

D Ognjanovic

pre 18 godina

Bice brzo zatvoreno pitanje SRS DSS okupacije kada se razmotri otpor okupaciji resenjem stavki ko ce da se suprostavi, sa cim se suprostaviti, kako pruziti efikasan otpor - ONO DSZ i teoriju naoruzanog naroda Vojvode od Scheveningena odbacite dokazana je kao surova i besmislena teritorijalno neodbranjiva. Politicki SM kurs vodi ka Scheveningenu. Podsticanje na krivicno delo povlaci za sobom zakonsku odgovornost i preventivne mete psihosocijalnog i medicinskog tretmana kaze logika.

Slanacki

pre 18 godina

Na stranu taj Nikolic, zar stvarno nema drugog nacina da se komentarise osim na nacin partijskih saopstenja? U ovom svemu je Nikolic sasvim nebitan. Hajde neka se neko zapita sta bi radio da mu u imanje ili stan udje silom neki kabadahija i kaze - E ovo je sada moje! Hvala bogu, ako nemas silu iza sebe da bi se povukao da bar zivu glavu sacuvas ali bi bilo van svake pameti da kazes, prihvatis, potpises (kako god vam drago) da se sa tim slazes.
Niko nije rekao da sada treba sutra ujutru ici i osim Kosova gubiti uzaludno i glave, nego samo stvar nazvati pravim imenom.
Okupacija moze i da prodje makar posle petstotina godina. Kada se necega odreknes odrekao si ga se za svagda. I to je to.

Drago

pre 18 godina

Ako Kontakt Grupa proglasi nezavisnost (secesiju) KiM Vlada Srbije ima samo dve mogucnosti: da to prizna ili da ne prizna. Sva ostala resenja su varijacije na istu temu.

V.M.

pre 18 godina

Mislim da treba da se uradi kako je Dobrica Cosic napisao u knjizi KOSOVO. Tu knjigu treba svaka porodica srpska da procita a ne da se slusa Toma demagog i ostali!

Sale, Kipar

pre 18 godina

Ako je deo zemlje pod kontrolom strane vojske koja je tu usla silom, onda je to po definiciji okupacija. Ovo je verovatno jedina zemlja na svetu u kojoj se o takvim stvarima diskutuje i gde se to ne sme reci od raznih 'demokrata'.
Na Kipru se severni deo jos uvek smatra 'privremeno okupiranim'.

Nada

pre 18 godina

Zelela bih samo da mi neko objasni sta je to sada na Kosovu ako nije okupacija! Mislim da je krajnje vreme da se skinu maske i rukavice i da se odredjene stvari nazovu pravim imenom.

Sancho Panza

pre 18 godina

Do sada nisam zeleo da komentarisem na temu okupacije, jer smatram da je takva glupost vredjanje moje inteligencije. Medjutim sve je ovo prevrsilo svaku meru! Cini mi se da gospoda Nikolic i Kostunica, kao i deo Srbije koji podrzava njihovu nebuloznu politiku jos uvek zivi u 1943 godini i u okupaciji Nemaca. Ma kakva bre ljudi okupacija??? Pa to Kosovo nije izgubljeno 1999 godine, ni 1968 godine nego jos krajem 1940-tih godina!!!! A mi nismo trenutno u situaciji da se borimo protiv, ajde da kazem pod znacima navoda okupacije jer ima da prodjemo gore nego 1999 godine kada smo se borili protiv celog sveta!!! Pa sta sada, treba ponovo mladi ljudi da idu u nekakve glupe ratove ... Dajte bre ljudi da prestanemo da licimo na Don Kihota koji se bije sa vetrenjacama, i koji sve radi naopako dok mu se ostatak sveta ruga i podsmeva!!!!
Gospodo Srbijanski politicari, dokazali ste da ste krajnje nesposobni da vodite zemlju, da ste korumpirani, neposteni, bezobrazni, itd., da sada ne nabrajam. Red je da neko mladji, sposobniji i sa drugacijim nacinom razmisljanja dodje da vodi jednu Srbiju! Neko ko razume tokove danasnjeg modernog sveta, jer u suprotnom cemo svi na kraju da zavrsimo kao Don Kihot!

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Najbolje rešenje je podela Kosova i Metohije po etničkim šavovima uz saglasnost i Srbije i srpskih Albanaca. To je najtrajnije i najkvalitetnije rešenje. Sve evropske države su nacionalne države - pa zašto bi sad "KOSOVO" bilo "multietničko". Svaka odluka o budućnosti Kosova i Metohije mora biti priznata od strane Srbije. Ukoliko se jednostrano proglasi nezavisnost "KOSOVA", proglašenje okupacije bi bilo sasvim OK. Na taj način se šalje jasna poruka da jednostrane odluke Srbija ne prihvata. To ne podrazumeva rat... barem ne u ovom istorijskom trenutku.

Dragan

pre 18 godina

Sudbina Kosova je u rukama onih gradjana koji tamo zive. Pojedinci iz Srbije koji se tome protive su na civilizacijskom nivou clanova Hamasa. U inat takvima a u ime slobode i pravde ja kao praunuk solunca i dobrovoljca cestitam slobodu i nezavisnost svim gradjanima Kosova!

Zoran

pre 18 godina

Sastali su se i sigurno su se i dogovorili, zato Koštunica to ni ne demantuje. Ovde mene interesuje jedna druga stvar i to: Voja Koštunica vodi duplu politiku, jedno se dogovara sa koalicinim partnerima u vladi a drugo sa koalicionim partnerom u Skupštini. Ovo nije prvi put, pa i zakon o pomaganju haškim optuženicima je donesen uz podršku radikala i Miloševićevih socijalista i to bez podrške koalicionih stranakja u vladi. Sada se vidi koliko su ove druge stranke u vladi spremne da gutaju i trpe samo da bi bili na vlasti.

Komunista

pre 18 godina

Neka DSS i SRS proglase okupaciju, neka mobilisu svoje clanove, daju svakome po Kalasnjikov (onakav kakvim je Kostunica zveckao po Kosovu)i nek idu da se biju sa USA, EU, NATO i UN-om. Kako su te snage prosle 99-te, tako ce opet, samo sto je onda zbog njih Srbija izgubila samo Kosovo, a sada ce i Beograd. A vi braco Srbi, samo trpite klerofasiste, cetnike i ratne profitere...

Nenad

pre 18 godina

Problem je sto ljudi zive u uverenju da medjunarodna zajednica uopste nas ista pita. Mi smo protiv nje ratovali i izgubili, kao porazeni snosicemo posledice. Tako je bilo oduvek, samo sto smo ranije znali da izaberemo pravu stranu, pobednicku, pa smo umesto kaznjavani bili nagradjivani, izmedju ostalog i teritorijama.

Dragiša

pre 18 godina

U više navrata od veoma visokih svetskih zvaničnika čuli smo, iako veoma neodgovorne, nažalost veoma izvesne činjenice o budućnosti Kosova. Mislim da samo nekome ko živi u nekoj rupi bez televizora ili kompjutera budući status Kosova može da bude nepoznanica. Sasvim je jasno da će Albanci, kao i uvek dosada, dobiti punu podršku međunarodne zajednice za nezavisnost Kosova i mislim da o tome više ne vredi pričati. Veoma je značajno, međutim, kako će vlasti u Beogradu, prihvatiti tu "diplomatsku agresiju". Možemo da im se zahvalimo i pohvalimo ih na njihovom trudu, a možemo i da jasno kažemo da je to što oni rade suprotno svim međunarodnim propisima i da predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i, što da ne, OKUPACIJU DELA TERITORIJE JEDNE SUVEREDNE DRŽAVE. Ratova je bilo dosta u proteklih 15 godina i mislim da je svkao prolivanje krvi uzaludno, ali treba svima jasno staviti do znanja šta Srpski narod misli o načinu na koji se međunarodna zajednica odnosi prem Kosovu.

Kajmakcalan

pre 18 godina

O K U P A C I J A!
To je istina... a mogucnosti su nam da savijemo rep i prihvatimo da smo izgubili.... nismo mi Jevreji da budemo koliko toliko slozni kad je u pitanju nazija.

Mile

pre 18 godina

Vlada je diplomatskim recnikom vrlo jasno (za one koji razumeju recnik diplomatije) rekla sta ima o sastanku Kostunica - Nikolic.
A to sta ce znaciti proglasenje okupacije KiM (u slucaju nezavisnosti), znachice da ce Srbija jednom rezolucijom staviti do zanja MZ-i da se ne slaze sa nemetnutim resenjem (koje je u suprotnosti sa izvestajem Badinterove komisije i principima SAME MZ tokom resavanje YU krize).
Nakon cega Srbija se moze okrenuti resavanju ekonomskih i drugih problema, a za to vrme neka MZ-a izdrzava Kosmet iz svojih budzeta.
U ovakvoj situaciji vreme ce raditi ZA Srbiju. Sto duze to bolje.

Mashinovodja

pre 18 godina

Sastanak Koštunica-Nikolić je održan u petak, a sad je ponedeljak, 11:15 i Koštunica je još uvek u dubokoj meditaciji i hibernaciji, pa nit' piše, nit' se javlja.
A Toma, kao Toma, politički lešinar u svakoj situaciji, u skladu s poznatom politikom radikala.
Kosovo smo glupo i definitivno izgubili 1999. godine kad smo izgubili glupi rat u koji smo se glupo upleli s NATO paktom. Sad je samo stigao (nadajmo se) poslednji deo računa za tu glupu politiku. Gubitak Kosova je ozvaničen Kumanovskim dokumentom, a u to vreme u vladi koja je odobrila potpisivanje tog "sporazuma", bili su ti isti radikali koji se danas toliko junače (neću da upotrebim jaču i znatno tačniju reč, jer tek onda nema šanse da ovo bude objavljeno).
Podsećanja radi, i onda je Šešelj galamio da će smesta izaći iz vlade i srušiti Miloševića ako na "Kosovo kroči jedna jedina neprijateljska čizma". Epilog znamo: nije izašao iz vlade, a Miloševića i njega su drugi srušili, iz drugih razloga.
Što jes', jes', mora mu se priznati principijelnost: na Kosovo nije kročila JEDNA JEDINA neprijateljska čizma - već 20.000 PARI!
A ako Toma misli da ratuje, OK, ja ću za njim, ali na isti način kao što (kaže da) je on ratovao u Antinu: biću komordžija-pozadinac koji širi bratstvo i jedinstvo među narodima i narodnostima.

NN lice

pre 18 godina

Svi se slazemo da Toma Nikolic skuplja jeftine politicke poene, ali je mnogo ozbiljnije pitanje zasto se u Srbiji 2006. godine politicki poeni skupljaju ratnim poklicima?! Kod koga on to stice poene? Kod onih koji bi sutra nabacili ranac na ledja, pusku u ruke i - pravac u rov?! Zar ih toliko ima?
Pre 6-7 godina smo ratovali za Kosovo, neslavno smo prosli, potpisali kapitulaciju i povukli vojsku s te teritorije. Dosle su strane trupe i tamo su skoro 7 godina, nase vojske tamo nema, a mi cemo tek da proglasimo okupaciju!
Nece skoro zora u ovoj zemlji!

kom@

pre 18 godina

Srbija se nije pokazala u stanju da drzi Kosovo osim brutalnom silom, pa joj je to "pravo" oduzeto, takodje silom. Tako je to kad ne sedi na nekoj od onih 5 stolica u UN.

ISUF-london

pre 18 godina

Nezavisnost Kosova nece moci da zaustaviti ni Nikoliq, ni Kostunica, pa ni sam Miloseviq.
Da li qe priznatiti taj nezavisnost serbijanske institucije to je po meni nije bash neki problem.
Zaboravite kosovo pa okrenete u vashem smeru to bi bilo bolje za vas.

Goran

pre 18 godina

Da, odlican, vrlo jak efekat bi se ovim postigao. Ali, osetio bi se samo u Srbiji i nigde vise. Jedni drugima bismo sledecih nedelju dana mogli da pricamo: "Uh, ala smo im rekli!". Nije mi jasno kako to da ovaj narod jos uvek ne shvata koliko je nisko pao i koliko malo uticaja ima u svetu. Cak i ono malo sto ugleda sto nam je ostalo pokusavamo da unistimo ovakvim potezima. Ne znam da li je iko od ovih, nazovi patriota, koji upucuju ovakve komentare, bio na Kosovu u poslednjih nekoliko godina. Da je bio, verovatno bi mu bilo jasno da tamo nema osobe koja nije srpske nacionalnosti, a zeli da zivi pod srpskom zastavom. Na nasu veliku zalost, osoba srpske nacionalnosti na Kosovu ima vrlo malo. Razlozi za tako malu brojnost su razni i na tu temu mozemo da kukamo i placemo, ali cinjenicno stanje necemo promeniti. Na Kosovu nema ni jedne institucije Republike Srbije, ni jednog policajca ili vojnika Republike Srbije i, kako stoje stvari - verovatnoca da ce ih ikada biti se granici sa fantastikom. Naravno, postoji resenje, isto ono koje je i Sloba pokusao, sa vojskom i policijom koja je bila jaca od ove sadasnje, pri cemu na suprotnoj stani nije bilo sile koja je toj vojsci i policiji mogla realno da se suprotstavi, pa se videlo koliko mu je to bilo uspesno. Mislite li da cemo sada moci nesto bolje da uradimo, ili bismo samo uspeli da uradimo isto ono sto je Sloba uradio - da zavadimo Srbiju sa svim zivim bicima na svetu?
Pitanje za kvazi-patriote: kako mislite da 2 miliona kosovskih Albanaca ubedite da treba da zive pod srpskom zastavom? Silom, ili milom? Silu definitivno nemamo ...

Calexico

pre 18 godina

Jedino sto je izvesno u buducem statusu Kosova je da ce ono biti nezavisno od Srbije. Jedino sto je neizvesno u buducem statusu Kosova je da li ce ono biti medjunarodno nezavisno, sto je san kosovskih politicara? Tako nece imati razloga za slavlje ni nacionalisti u Srbiji, ni nacionalisti u Kosovu.

zelmira

pre 18 godina

Jedino o cemu nasi politikanti treba da se uspesno dogovore ko ce posle fajronta koji su napravili u nasoj srpskoj krcmi da ugasi svetlo. Aferim im!

bogdan

pre 18 godina

Svako pismo komadantu kfora neka bud eoslovljeno sa - komandatu okupacionih snaga, a sef unmika da bude oslovljavan sa sef okupacionie uprave.
Ali u oruzani otpor protiv okupatora -NIKAKO!!!!

Sloboda govora

pre 18 godina

E jadna je Srbijo i u tebi sloboda govora, kad covek ne moze da konstatuje cinjenicno stanje, a to je da je Kosovo fakticki okupirano, a da ne bude zigosan sa svih strana.
Kosovo jeste okupirano i to je isto tako cinjenica kao i da je Kosovo de facto nezavisno (mada nije de jure, a nece ni biti uprskos tako silnim nadama mnogih). Takodje veoma je jasno sta je uzrok, a sta posledica.

REALISTA

pre 18 godina

Neka se Nikolic i Kostunica pozabave kako ce da pronadju i isporuce Mladica i Karadzica posto je 21. februar vrlo blizu a ne da se zabavljaju proglasenjem okupacije teritorije koja je vec davno izgubljena...pamet u glavu gospodo!

momir

pre 18 godina

Uskoro bi trebalo po pitanju - da li sa ili bez Kosova - bude raspisan referendum. Tad cemo da znamo koliko nas je na obe strane.

demokrati

pre 18 godina

A zasto bi Kostunica i Vlada obavestili gradjane ove zemlje o tome sta su pricali, sta su se dogovorili, sta planiraju, onako u cetiri oka?
Po logici gore navedenih, poslanika i ostalih demokratski izabranih, Srbija je njihovo privatno vlanistvo i nikoga nisu duzni ni da pitaju niti da obavestavaju (misle oni).

DR.

pre 18 godina

"Od te politike noja profitiraju ultranacionalističke snage. Nije slučajno da srpski radikali, koji u pravcu Kosova upućuju pretnje, u istraživanjima vode kao najjača stranka sa preko 30 odsto", zaključuje Standard.

Radikali su najviše profitirali od izjave gospodina Sojersa o nezavisnom Kosovu. Ako ovakvi stavovi postanu zvanični stavovi svetskih sila, radikali će sigurno dobiti na narednim izborima. Nemojte samo reći da Englezi to ne znaju i da im to ne odgovara.

Maja_V

pre 18 godina

Umesto sto se bavimo moralnim likom i delom Nikolica, Kostunice i njima slicnih, treba ih jasno i glasno pitamo-da li su pripremili plan B? Mislim, sta ce se desiti, ako kojim slucajem ne pobedimo u ratu protiv Nato? Nije valjda da (opet) nisu uradili domaci? Ko, u ovo danasnje vreme, ne uradi domaci, ponavlja razred - ali u Hagu!

??????

pre 18 godina

Ne mogu tacno da odredim svoj stavo prema ovim vestima. I DSS i radikali su mi odvratni. Ne pada mi na pamet da idem da branim Kosovo i najvise bih voleo da se otcepi i da se ta prica vec jednom zavrsi.
S druge strane i ponasanje Albanaca i MZ je osiono i u najmanju ruku nekorektno. Albanci vode istu politiku etknickog ciscenja koju je vodio Milosevic samo koju ovaj put implicitno svet podrzava.
Posto je sto se mene tice nasilje koje je sprovodjeno nad Albancima glavni argument da se Kosovu da nezavisnost, sada njihova politika taj argument ozbiljno dovodi u pitanje.

Mile

pre 18 godina

Recimo da se 40 odsto gradjana Srbije slozi sa Tominom izjavom, od pre neki dan. Pa zar ih ne zanimaju imena i prezimena izdajnika Srbije, koji su 1999 potpisali kapitulaciju U Kumanovu? Pa da vidimo "ko je taj koji je "smeo" da potpise saglasnost na "okupaciju"? I kako sad zivi, da li ga grize savest u nekom velelepnom stanu u centru Beograda?

ned

pre 18 godina

Zamislite ovakav ( veoma realan i moguc) scenario:
1.Kosovu se, na osnovu saglasnosti Kontakt grupe, i odlukom Saveta bezbednosti, daje nezavisnost(uslovna ili bezuslovna)
2. Skupstina Srbije proglasava okupaciju Kosova;
3. Nakon toga Kosovo od Saveta bezbednosti dobija garancije za svoju bezbednost.
A Srbija( hocu reci radikali i svi okolo njih)mogu o Kosovu samo sanjati, u protivnom predstoji repriza iz 1999-te godine. Ali tada sa definitivnim posledicama po radikale i sve ostale.

B.Mikic

pre 18 godina

Gospodine Nikolicu, da Vas podsetim. Deo Srbije je za vreme vase patriotske vladavine postao protektorat i samim tim je okupiran a to datira jos od 1999. Prema tome, nemojte se vi sada brinuti jer ako nastavite na tako bezvezan nacin da brinete, tek onda se moze desiti da taj okupirani deo postane i samostalan. Kosmet, budemo li pametni, slozni i studiozno nastupali, nikada ne moze biti samostalan, tim pre sto ustav SFRJ na koji se medjunarodna zajednica poziva, ne dopusta takvu mogucnost. U Ustavu stoji: Pravo na eksterno samoopredelenje se odnosi iskljucivo na sest republika ali nikako na dve pokrajine Vojvodina i KiM. Terminom pokrajina ili provincija, povucene su dve bitne pravne razlike. Prvo; pokrajina ili provincija ne moze dobiti status drzavnosti jer pravnu kategoriju za tako nesto postoji u terminu Republika, drugo; Narodnosti (nacionalne manjine) nisu po ustavu nosioci autonomije. Kao nosioci autonomnog prava se definisu iskljucivo radnicka klasa i svi radni ljudi, dakle socijalna klasa koja naravno nema nikakav nacionalni predznak. Smisao te, na prvi pogled ugladjene razlike, prepoznatljivj jeda se on bolje osmotri. Naime, radi se o preventivnoj klauzuli koja bi sprecila pomeranje granica, pre svega celokupne drzave pa tako i same reublike Srbije. Buduci da obe pokrajine granice sa maticnim drzavama Albanijom odnosno Madjarskom, ustav je morao da to predvidi i pronadje mogucnost sprecavanja takvih namera.. To su samo neki izvodi iz ustava SFRJ i prema njemu ne postoji nikakva mogucnost otcepljenja Kosmeta. Rezolucija 1244 se ne sme nikako menjati jer u njoj ima recenica koja glasi: Drzava Srbija koja ukljucuje autonome pokrajine Vojvodinu i KiM... Dakle, cak i da se Crna Gora odvoji od drzavne zajednice, Kosovo i Metohija ne mogu dobiti nikakav drugi status osim sustinske autonomije. Srbija treba da prikupi prave ljude bez partijskog predznaka i licne sujete kako bi, citirajuci Ustav koji medjunarodna zajednica smatra kao merodavan akt, ovaj problem resili u nasu korist.

drigu

pre 18 godina

Ova danasnja politika Srbije prema proslosti dokazuje svetu ne samo da nije nikada osudila ili priznala bilo kakvu gresku iz predhodnog rezima (a kamo li da se izvini), nego da nazalost (navise za vas) naslanja se na formulu “treba menjati sve, da ne bi se nista promenilo”.
Prijatelji moj, pripremite se za jos jednu puno skuplju fakturu od predhhodne. Ovoga puta treba isto da se puno vise trudite da objasnite vasim prijateljima da odgovornost ne pripada svija vas nego samo vasim vodjama (ratoborcima tipa Voja, Toma…). Greska je ljudsko ali ona se ne oprosta ako se vise puta ponovi. Sto se nas Kosovarima tice mozda cemo proci lakse sa njima na vlast nego recimo sa nekim pravim demokratima tipa Djindjic.

apostasy

pre 18 godina

Predsjednik najvece parlamentarne (dosljedno radikalne) stranke otvoreno prijeti ratom (i svojim gradjanima i 'neprijatelju') koji je navodno dogovoren sa premijerom. I premijer uopste ne odreaguje. E pa takvoj vlasti ne treba dati ni narod ni zemlju da vodi. Sram te bilo Kostunice!!! Za tebe da ratujemo!

ana

pre 18 godina

Kako bre sav ovaj narod nije sramota da podrzava jos jedan rat! Ma ratovali smo, ginuli smo, izgubili smo, citajte slovo po slovo - IZGUBILI I IZBUGICEMO PONOVO!!! Probudite se Srbi i pogledajte oko sebe - vidite gde ste i kako zivite - i pitajte se zasto! Pa ratujete bre zadnjih 15 godina i nikad vam dobro. Mozda da probate malo da ne ratujete, mozda ce biti bolje! Bar pokusajte! I nije demagogija i nije da ne znam kako je, znam vrlo dobro, osetila na svojoj kozi sta je rat, glad, nemastina. Ma nikad vise, ni za koga!!!

Ladder was thirty years old, today...

pre 18 godina

Strasno je da nam politiku diriguju iz Brisela i SAD-a, ali i nije kad se pomisli na vladajucu garnituru neodgovornih politicara. Mozda ne bi bilo lose ukoliko se zvanicno i proglasi okupacija Kosova od strane Cutologa, Grobara i ostalih, pa da se, automatski, Srbija stavi pod kontrolu, tzv. protektorat i na taj nacin spreci eventualni paravojni sukob.

Krsljanin

pre 18 godina

Kad se predsednik vlade i vodja najvece "opozicione" stranke sretnu da razgovaraju onda se i dogovore sta ce koji reci za javnost. U normalnim drzavama ta poruka bi bila identicna jer bi se i o tekstu dogovorili. Ali u Srbiji nije nista normalno. Postoji mogucnost da se nisu dogovorili i da Nikolic prica sto mu se svidja. To bi pokazalo da je Kostunica nesposoban za posao koji radi. Ali mozda su se i dogovorili da ovako rade. To je trik duvanja toplo i hladno u isto vreme tako da radikalni deo stanovnistva misli da jos ima neko ko brani Kosovo a umereni deo da jos neko ima u vladi koji je normalan i odgovoran. Tako je i Milosevic koristio Seselja, a jedino je srpski narod prevaren takvom politikom. U stvari, prevaren je onaj ko je zeleo da bude prevaren, i niko vise. Ovaj njihov razgovor samo pokazuje koliko vlada nema ni jedno dobru kartu u vezi Kosova i da su blefovi njena jedina sansa. Problem je sto im svi vide karte tako da blefovi ne vrede nista.

Simon

pre 18 godina

Ima delova Kosova u kojima Srbi jos uvek nisu oterani. To je uglavnom severno Kosovo a ostali preostali su u tuznim enklavama bez sanse za normalnim zivotom.
Iz ostalih delova proterani su jednostavno iz razloga sto su Srbi. Tenzije su nenormalne i sve vece i vece. Onda ne vidim zasto podela Kosova nije dobro resenje i za Srbiju i za Albaniju i Kontakt grupu, EU i na kraju krajeva za sve?
Pa kasnije, lepo, smireni, i bez tenzija i nepotrebnog prisustva ovolike medjunarodne sile svi zajedno u EU.
Zasto bi to bio problem?
Ovako se ide samo ka sve vecim problemima. Kome to odgovara?

Jaka

pre 18 godina

Govoriti danas o okupaciji Kosova i pozivati se na neki novi sveti rat je samo bacanje peska u oci biracima dok na na drugoj strani to sve placa obican narod kao sto je platio i sve dosadasnje izgubljene bitke i necije politicne zablude . Ne znam do kada ce srpski narod sve to izdrzati ali sa takvom politikom i jednostranim pristupima sve vise se udaljuje od Evrope i ostalog civilizacijskog sveta .
Dobro je ipak da se vidi da jos uvek ima trezvenih ljudi koji misle svojom glavom i ne nasedaju slabim i pokvarenim politicarima koji su u proteklih sto godina razlog zla kojeg danas imamo .

Vuk zemunski

pre 18 godina

Niko valjda nije blesav da zaista misli da možemo da ratujemo. Nemamo vojsku, nemamo podršku, nismo međusobno složni, nemamo zajednički cilj - kakav crni rat!
Ali nas niko ne sprečava da jasno i glasno kažemo šta imamo. Ako vam neko sa vojskom i nepozvan dođe u državu, onda je to okupacija, a šta je drugo?
Pitanja da li je bolje sa Kosmetom ili bez njega, sa delom Kosmeta ili bez ijednog dela, da li ga branimo kao nacionalisti ili demokrate - to je neka druga priča. Bojim se da ima previše državljana Srbije (da ne kažem Srba) koji smatraju da nije bilo potrebe braniti ni Srpsku Krajinu , niti Republiku Srpsku. Sada neće braniti ni Kosmet - makar verbalno (niko nas još ne zove u rat). Sutra neće braniti ni Beograd (ili iz kog god da su grada). Ima li išta što treba braniti? Majku? Decu? Sestru? Ili je dovoljno da vam neko vikne "m'rš!" i da se razbežite? Ima nas i drugačijih....
Ako ne možemo da ratujemo, ne moramo baš ni da ćutimo i povijamo glavu. Sila Boga ne moli, to je tačno, ali ako ne možemo da ujedemo, ne brani nam niko da lajemo! Av, av, av, ajmo svi zajedno....

Pozdrav, Vuk zemunski

Dirty

pre 18 godina

Sastanak Kostunica-Nikolic tek je mala naznaka buducih desavanja i probni balon buduce politicke misli & pameti? Vrlo zanimljivo da li javnost ima svest o stepenu nephodne uzbune.

London Thinking

pre 18 godina

Jedno je sigurno, a to se vidi iz svih komentara ovde: javno mnjenje u Srbiji je vrlo podeljeno po pitanju Kosova. Ima doduse par cinjenica koje vrlo mali broj ljudi sa bilo koje strane osporava: (1) Srbija nema nikakav oblik vlasti na Kosovu, niti mogucnost da uskoro uspostavi istu (2) Stanovnistvo Kosova je prakticno etnicki cisto Albansko i jedinstveno da ne zeli da zivi u (a vrlo verovatno ni pored!) Srbije (3) Proglasenje nezavisnog Kosova bi bilo presedan i grubo krsenje medjunarodnog prava (4) Srbija ne moze nista povodom toga da uradi sem protesta. Dakle sta uraditi? Zbog prve dve cinjenice jasno je da Kosovu nema spasa, i stoga treba iskoristi trecu cinjenicu da se izvuce sto vise iz pregovora. Dobit moze biti: eventualna podela Kosova (teritorijalna dobit), eventualno resenje situacije zvana Republika Srpska u korist Srba sa obe strane Drine (teritorijalna), razno-razne vrste materijalne pomoci (ekonomska), ili brza integracija u Evropske organizacije i tokove (u principu opet ekonomska dobit). A kad se pregovori zavrse, ako se bude htelo, raspitati se kod Izraelaca kako da se brzo sagradi visoki zid - u nasem slucaju prema jugu.

dragana

pre 18 godina

Kakva okupacija , jeste normalni. to bi bilo moguce ako to podrzava EU (sto naravno sto nije slucaj) a ovako to je propaganda Nikolica tj radikala i kostunice tj sps-a. Vracamo se unazad na sankcije i sl. Mislim da je najbolja stvar koju mozemo da imamo je zalaganje za entitete i nikako drugacije, Vise od toga nikada nece dobiti.

ana

pre 18 godina

Mislim da nasi Srbi na Kosovu vise mogu da veruju Albancima nego politicarima iz Beograda. Neka se lepo uklope u tu sredinu, neka se ukljuce u zajednicki zivot na svim nivoima. Naravno, treba da im je zagarantovana sva sigurnost i sva prava. Neka svet stoji iza toga. Sto se Nikolica tice, pa on bi sutra isao ponovo u rat, ponovo bi pozvao omladinu. taj covek je pun mrznje prema svemu sto nije srpsko. Nadam se da nema puno tih usijanih glava i da nece "braniti "Kosovo kao sto su Krajinu. Kostunica je posebna prica. Bilo bi lepo da se ponovi 5. oktobar i da se skloni taj isti Kostunica koji nam je izneverio sve nade koje smo imali tog datuma. Zelim to svim srcem jer ne vidim nikakvu buducnost dok je on na vlasti.

Radissa

pre 18 godina

Ccovek ne mozze a da se ne nervira zbog zabijanja glave u pesak. Kosovo je izgubljeno joss 1999. godine i uskoro ce se to i ozvanicciti. Kao ssto su to mnogi "nedobronamerni" stranci visse puta ponovili, to je kazna koju Srbija placa za katastrofalnu politiku iz 90.-tih godina. Medjutim, ko zna, ccak da te politike i nije bilo, verovatno bi se nassli drugi razlozi za otcepljenje Kosova, s obzirom na snagu albanskog lobija u Americi.
S druge strane, treba malo bolje proccitati ssta je napisao beccki "Standard", jer tu nema ssta da se doda - sve je istina, samo ssto je mnogo laksse zabiti glavu u pesak. Na kraju, daj da priznamo da je nama, anonimnim piscima ovakvih redova mnogo laksse da budemo pametni. Pokussajmo da se stavimo u kozzu aktuelnih srpskih politiccara!

celtic

pre 18 godina

Nista novo kad su nasi politicari u pitanju.Zar je moguce da posle svih godina pakla kroz koje smo prosli nista nije nauceno? Kako ce nas bilo ko iz Medjunarodne zajednice ozbiljno shvatiti, kad imamo ovako neozbiljnu politicku scenu. Umjesto da se akcenat u buducim pregovorima stavi prije svega na zastiti naseg naroda i nasih svetinja na Kosovu, ovi nasi odmah krecu sa opasnom retorikom ''Samo priznajte nezavisnost Kosova mi cemo proglasiti okupaciju i onda cemo...'' - STA!?-
Stvarno nevjerovatno.
Jadan onaj nas narod na Kosovu, potpuno su prepusteni sami sebi. Nek im Bog da snage da opstanu.

U metu

pre 18 godina

Kao sto kaze Standard nije slucajno sto radikali imaju najvecu podrsku u Srbiji. Standard gresi samo u utvrdjivanju uzroka. Nije problem u Kostunici nego u sramnoj politici medjunarodne zajednice. Proglasavanje okupacije ne mora da znaci rat, moze da znaci i blokadu granice sa Kosovom, sto Evropi ne odgovara jer znaci manje prihode njihovim firmama kasnije. Ali zasto mi da se uzbudjujemo zbog njih kad se oni ne uzbudjuju zbog nas!

ruzica

pre 18 godina

... Srbija je i dalje u nekom snu.... Kosovo je izgubljeno i to nashom krivicom. Nismo umeli dobro da gazdujemo, a to sto je posle S.M. ucinio sa Kosovskim Albancimaje za svaku osudu! Srpkinja sam i stid me je moje istorije u zadnjih 15 godina, i ne pada mi na pamet da sudim o tome shta i kako chiniti sa Kosovom. Uozbiljite se i poslusajte sta nam svet govori. Ovo je samo ispostavljen racun za katastrofalno vodjenje drzave, mada ne vidim kako i kada ce ovi i ovakvi politichari poceti da je vode bolje. Prestanite da sanjate i pazljivo procitajte shta je Becki list napisao. Svaka je rec istinita !

sasa jokic

pre 18 godina

Skoro nisam procitao bolji komentar o Vladi Srbije, od ovog u Beckom "Standardu". Sada ne mogu da kazu kako je opozicija platila novine. Mislim da Kostunica ozbiljno treba da se zamisli, jer ovako cenjeni listovi imaju svoju politicku tezinu, i uticaj na svoje Vlade!

komsija

pre 18 godina

Svi u Srbiji od dobronamrnih i umerenih ljudi pa do eksterminih i zlonamernih ljudi diskutuju sa Kosovo predstavlja za Srbiju i za Srpskog Naroda i retko ko kaze sta Kosovo predstavlja za Kosovo i Albanskog Naroda. Svi u Srbiji jednostrano govore sta bi Srbija radila a niko predvidja sta bi Kosovo reagovalo u slucaju poduhvata od Srbije. Sta vise niko predvidja sta NATO ili MZ bi radili ako Srbija proglasi rat. Praktico i Ja necu da predvidjam sta bi MZ radila ali znam za istinu da politika Kosova prema Srbiji ce biti adegvatna i srazmerna srpskoj politici.
Zbog toga ja sam uznemiran i molim boga da srpska politika prema Kosovu bude promenjena do dobronamerne politike i prijatelstva da bi albanski ekstremisti budu oslabili i njihova aspiracija za zajednistvo sa Albanijom bude unistena. U slucaju jednosteno proglasenja rata , MZ verovatno ce ici na plan B gde nece iskljuciti Velika Albanija ali i Manja Srbija... Molim sve srpske ekstermiste da razmisljaju o prostoj cinjenici: Ko ima vise resursa, MZ ili Srbija. To bi bila katastrofa ne samo za Srpskog Naroda ali i za nas albance koji bi imali za jos 500 godina neprijatelja na vratima....

David

pre 18 godina

Najveci problem u svemu ovom je prasina koja se digla u Srbiji zbog svega ovoga tj. zbog Nikoliceve izjave. Vecina u Srbiji ne shvata da je ovde na delu diplomatija i razmena stavova pred pregovore. Na srecu, "MZ" je to jasno i zato i nema ostrih reakcija na ovo sto mi sami nazivamo ratnim poklicima. Sojers i Nikolic su trenutno nebitni tj. sluze da prenose poruke. Kao sto jos uvek niko iz kontakt grupe nije izgovorio rec nezavisnost tako ni Kostunica nece tj. ne sme da komentarise "okupaciju". I jedni i drugi su razmenili "misljenja" i posle su povukli sta su rekli (i Nikolic je rekao da mu na pamet ne pada da ratuje). Ponavljam, radi se o diplomatiji i Kostunica, koga inace ne volim, trenutno postupa pametno. Treba malo da mu ostavimo prostora da igra diplomatsku igru jer to tako mora, a ne da sami ovakvom halabukom dajemo radikalima politicke poene i "MZ" razlog da misle da bismo se rado odrekli Kosova.

Opijum

pre 18 godina

Sa ovakvom vladom i opzocijom, hvala dragom Bogu da nijedna odluka o Srbiji i Srbima nece biti doneta u Beograd nego u Briselu i Vasingtonu! A razne Kostunice i Nikolici nek pricaju sta god hoce - sve sto oni govore ionako niko ozbiljan ne uzima u obzir...

Caca

pre 18 godina

... sve patriote bi trebalo da znaju da Kosovo nije okupirano niti oduzeto silom već ga je Miloševic zajedno sa radikalima svojim potpisom prepustio na upravljanje snagama UN. Dakle, NATO nije na silu došao na Kosovo već po dozvoli koju su mu skupština i zvanicnici Srbije dali 1999. Ako to već smatrate za okupaciju onda se setite da su prve trupe koje su "okupirale" Kosovo bile one iz Rusije. Tek nakon ulaska tih stranih trupa su usle snage UN.

miodrag

pre 18 godina

Hrvati su ceo rat pricali o Krajini kao "okupiranom teritoriju" i niko, ali bas niko u Hrvatskoj nije mogao ni izgovoriti da je "Krajina izgubljena", cak i kada je situacija na terenu bila poptuno van njihove kontrole.
Zato danas imaju svoju drzavu sa granicama za koje su se borili.
A kod Srba mozes da se otvoreno zalazes za kapitulaciju i rasparcavanje svoje zemlje, jer time navodno pokazujes kako si pametan, kosmpolita ili sta vec.
Zivim u Bilbao-u, Baskija. Ovde se za svoje bore grcevito obe strane, i nema tog Spanca niti Baskijca koji bi rekao "za nasu stranu je sve izgubljeno, treba im sve prepustiti". Druga zabluda kod Srba je "da smo bogati ne bi bilo nacionalizma". To apsolutno nema veze ni sa cim. Svuda u svetu, pa i ovde na Zapadu je nacionalizam osnovni princip! Svako se bori za svoje. Zato se i nemojte cuditi, kao sto se obicno na ovim stranicama cude kako su to svi "gastarbajteri" nacionalisti, pa jednostavno vidimo kako svet funkcionise. Prijateljstvo sa svima - da, ali interes moje nacije pre svega. Sta mislite da Albanci u dijaspori nisu nacionalisti? Pa oni pola plate daju za nezavisno Kosovo. Mi dajemo 5 milijardi dolara godisnje da bi drzava koja je finansijski rasturena kako tako funkcionalisala. To je nas doprinos i da nema nas stvari bi bile mnogo, mnogo gore. Zato, dragi moji gradjani Srbije (bez obzira na nacionalnost), mislite na sebe i na svoju drzavu, nema nesretnijeg naroda od onog koji nema svoju drzavu. Ja razumem Albance na Kosovu, ali oni imaju Albaniju, neka se malo posvete i njoj, kada vec za nju ratuju, nose njene zastave, slave njene praznike... A ako cete da docekate da budete protektorat kao Baskija, bez obzira na sve pare koje bi vam taj protektorat doneo, ne biste bili srecni nikad.

Radovan

pre 18 godina

Zasto gospoda radikali nisu proglasili okupaciju 1999 godine, prilikom potpisivanja kumanovskog sporazuma,nego se sada prave pametni? A gde je SPS? Pobogu pa oni su u Vladi, gde je njihov stav? Svi su nabili glave u pesak. Jedino resenje je Srbe koncentrisati na jedan deo teritorije, i moliti MZ da Srbiji dopusti da im pomognemo u svemu sto mozemo. Ili da lajemo... av, av

kalendar

pre 18 godina

Proglasiti Kosovo okupiranu do daljneg. Pametno nema sta. Oprali ruke radikali. Ova generacija politicara ne moze da resi problem, ali to ne znaci da drugi ne moraju da urade vise oko tog pitanja. Dok su radikali na vlasti, Kosovo moze da bude izgubljeno, ali ako slucajno dolaze neki drugi onda ce oni biti smenjeni zato sto "Nisu uradili nista sto se tice Kosova".

Dejan

pre 18 godina

Problem sa nama Srbima je da nam nista ne valja, ako je od politicara ili stranke koju ne cenimo. A ovde se radi o OKUPACIJI, sve i da je Milosevic objavio.

Dovla

pre 18 godina

Slobodno vi proglasite okupaciju, trajaće koliko i ova vlada, a ako se opet zakrvite sa celim svetom, utoliko ćete brže pasti.

deki

pre 18 godina

Ocigledno je da mi nemamo aduta da sprecimo rasparcavanje nase otadzbine. Medjunarodno pravo je na nasoj strani, ali ko se u poslednje vreme pitao ili hvatao za to medjunarodno pravu. Da bi bilo koju akciju (vojnu) van svojih drzava preduzeli svaka drzava mora postovati medjunarodno pravo i treba da se donese konsenzus u savetu bezbednosti medjutim i kada se Jugoslavija bombardovala i kada se bombardovao Irak USA i Britanija su prekrsile to medjunarodno pravo pa nevidim nikakav razlog zasto nebi sada prekrsili medjunarodno pravo opet kada je u pitanju konkretno Srbija. Danas ne postoju medjunarodno pravo nego pravo sile.

Alexandar

pre 18 godina

Bas kao sto je Sojers izasao sa tvrdnjom o nezavisnosti Kosova i Metohije kao nekom vrstom probnog balona kako bi se videla reakcija drugih, tako je i Kostunica pustio Nikolica da u javnost (domacu i svetsku) lansira pricu o okupaciji. Sada sedi i osluskuje reakcije drugih i procenjuje sta mu je ciniti.

Minir

pre 18 godina

Gospodo, kosovska okupacija od Kosovara!!! Bas nesto neverovatno u 21 veku.
Pa kako gospoda sa proglasavanjem okupacijom Kosova misle da buduce generacije koje nikada nisu bili dole da su spremni da ginu za nesto sto ne pripada. Pa nece buduce generacije iz Srbije da budu toliko primitvne da sa oruzijem ginu dole, ajmo molim da dajemo sancu ekonomiji, trgovini, turizmu,itd.
Niko ne mora da okupira vise Balkan, nego su dobrodosli da nas explatise samo za nekoliko eurocenta.
Minir, Boston USA

Šta reći...

pre 18 godina

Pa dobro bre Srbi (ako vas još uvek nije sramota da se takvima zovete) kakvi su ovo komentari???
Razumem da su svi umorni od ratova i nemaštine, ma apsolutno mi je to jasno ali da sami ovako rasparčavamo svoju zemlju to ne mogu da verujem!!!
A da se okrene pitanje i da ono glasi "da li bi ušli u EU ukoliko odbacite Kosovo, Sandžak, jug Srbije, Vojvodinu...?"? Šta bi ste rekli zemljaci moji? Bojim se da bi svako od vas pristao za šaku eura skroz zemlju svoju da rasparča! Užas! A Srbija je u teškom vremenu i mora da se izbori, ne da pusti voda da je nosi!
Ne zaboravite da je naša Srbija DRŽAVA mnogo pre većine evropskih i nikada ni deo teritorije nije poklanjala pod izgovorom loše bivše vlasti!
Ako svet misli da smo pilot Lego država, pa da može s nama tako umobolno da se igra, meni to nije toliko strašno kao mišljenje ovog srpskog "demokratskog" sveta koji je izgubio sve od svoje duše i nacionalnog ponosa. A mi i dalje smo tako skloni krajnostima, poput nekih bivših vlasti, samo sad u drugu stranu - ako ti kažu da si glup ti sagni glavu da liči kako jesi!!! Uh kakve sitne duše je ova zemlja izrodila da je prodaju i predaju!
Da se razumemo, i da me neko pogrešno ne shvati, naravno da mi nije napameti ratovanje sa svim silama sveta, ali naravno da sam za to da se proglasi okupacija Kosova u slučaju nametnute nezavisnosti (ili uslovne nezavisnosti) da bi ostavili ovoj zemlji mogućnost u budućnosti da brani ono za šta sada sigurno nema snage... Niko ne može znati šta sutra nosi i kakve će vetrovi duvati nad Balkanom, zato je bolje da ne rušimo sve puteve pred sobom.
I još jednom za kraj: muka mi je od vas zemljaci moji, koji bi za 2% povoljnije kamate na auto kredite otpisali Kosovo!

fehat begolli

pre 18 godina

Samo hocu po koji put da ponovim moje misljenje da najveca greska je pocinjena kada je pocelo bombardovanje takozvane jugoslavije, jer mnogo, mnogo bolje bih bio tada pa i sada da bih krenuli tada u celokupno okupaciju, i taka bih pocistili ovog bolesnog regiona od kriminalaca i neznalice, mislim to bih bio veoma dobra prvenstveno za srbski narod, a i za sve druge koji zive oko njih u regionu, jer oni vrlo, kazem vrlo dobro znaju koji ce biti buduci statut kosova, nego oni hoce da iskoriste do zadnjeg momenta ovu priliku za licne stvari, dok narod gladuje i ne vidi nikakvu sansu da izadje od ovog nesrecnog stanja.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Ljudi, Kosovo ce biti ili skroz izgubljeno ili ce se srpske politicke partije opametiti i pogledati istini u oci i reci - PODELA. Halo, imamo neklakvu vecinu u severnom Kosovu (ionako je najbogatiji deo), radikali ce se buniti, ali narod ce shvatiti da je to najbolje resenje!!! Kakva okupacija, to je smesno komentaristai (1999), kakva glupost zvana "vise od autonomije, manje od nezavisnost" kad Beograd nema pojma kako to da sprovede osim u severnom Kosovu i dalje, sta ce Srbija da radi sa 20% albanske manjine? Ovo su pitanja na koja niko nema odgovor, jer ako na njih odgovorui shvatice se slabost, nesposobnost i nedozralost Srbije. Znaci - PODELA i zbogom i Kosovo i Crna Goro i svi ostali. Treba gledati ono sto ima sanse za zivot a ono ostalo amputirati, da se ne bi rasirili i na ostale delove tela. A gospodo radikali - eno vam ravno Kosovo Polje, pa se tamo koljite, ako nadjete s kim cete i ako se kojim slucajem zivi vratite (a necete) mozete se vratiti na radna mesta - manjinske stranke!!!

Boki

pre 18 godina

Ja se jako plasim da ne bude rata. Imam 23 godine i ne zelim da ratujem, ne zelim da se ponovi situacija iz 91, koliko god realno razmisljao i shvatio da tesko moze biti rata dok je koliko toliko demokratska vlast u Srbiji, plasim se da bi onog trenutka kad bi radikali dosli na vlast rat odmah poceo i da bi Srbija za mene definitvno postala crna rupa.
Jos jednom-ne zelim da ratujem

briki

pre 18 godina

Sad sam siguran da Kosovo dodije nezavisnost. Jer cim se mesaju u nesto radikali za Srbe i Srbiju samo lose stvari dolaze. Gledajte malo unazad.

Mario

pre 18 godina

Ja ne mogu da razumem da nasi ljudi jos uvek misle da cemo da zadrzimo Kosovo u okviru nasih granica. Pa izgubismo ga kad je Milosevic poslao svoje mesare u sveti rat. Nemojte da nas obmanjujete posto sam imun bre na vase lazi i propagandu.. Danas dole zive gotovo samo Albanci, i oni NE zele ziveti s nama u bilo kakvoj vrsti federacije, ne mogu reci da im zameram ni da ne razumem zasto nas ne vole. Sad pozivanje na oruzje i slicne gluposti to je opet prica za sebe. Iz slicnih motiva ratovasmo s Slovencima, Hrvatima, Muslimanima dal je moguce da su sve sami krivci i zlotvori sto na mrze bez razloga, samo mi u pravu? Koje ce da budu reakcije kad CG odluci da ode svojim smerom? Nevalja nam poso i to placamo no sto placaju moji najblizi, a ne "gospoda" koji nas dovedose u ovu mizeriju?

D.D. Toronto

pre 18 godina

Neko je ovde pomenuo da je Kosovo izgubljeno 1945 i to je tacno. Prodali su ga srpski komunisti za nekoliko vila na Dedinju koje su u ime naroda oteli od pravih vlasnika. Srpski komunisti su i doveli Milosevica na vlast da bi sprecili da se promene koje su zahvatile Istocnu Evropu dese i u Srbiji. Umesto saradnje sa normalnim svetom izabrali smo despotiju azijatskog tipa, a Albanci koji su na najsvirepiji nacin cistili Kosovo od Srba i koji imaju mnogo vise azijatskog u svom kulturnom nasledju su se okrenuli zapadu. Posto je Kosovo izgubljeno, nemoguce je sada ukloniti 2 miliona Albanaca, jedino jos moze da se pokusa da se dobije podela Kosova. Na tome treba insistirati i ne odustajati, kao sto ni Albanci ne odustaju od nezavisnosti. Najgore je po Srbiju da se nadje neko poluresenje (gangrena se sece inace pacijent umire), jer za 20-30 godina cemo imati Albanca za predsednika. A svi oni koji misle da ratuju neka prvo prodaju stanove po Beogradu i kupe stanove u K.Mitrovici jer je to mnogo bolji nacin borbe.

petrit (Prizren)

pre 18 godina

Zasto i dalje verujete vasim politicarima koju su najvise zasluzni za Nezavisno Kosovo
Kada bi albanski gradjani kosova bili jednaki sa ostalim narodima Jugoslavije i Srbije ,danas ne bi ni bilo govora o Nezavisnom Kosovu,o proslom ratu,o izbeglicama, o stradanjima,o rezoluciji 1244 o..o itd itd.itd .
Albanci Kosova za nezavisnost Kosova, najvise su zahvalni knjizevnicima Srbije, Srpskoj Akademiji Nauka,Slobodanu Milosevicu i na kraju NATO_u i UQK-u koji su sprecili genocid koji je pravljen nad svojim gradjanima .Pomirite se sa time i cestitajte svojim susedima novu kucu-Nezavisno Kosovo.Sve ostalo je iluzija i bacanje prasine u oci narodu.

momabrazil

pre 18 godina

Ukoliko dodje do jednostranog dela priznavanja nezavisnosti Kosova, Srbija treba proglasiti interesnu sferu na KiM gde se nalazi sever i gde jos zivi shaka Srba. Njima i svoj ostaloj populaciji koja tamo zivi ukljucujuci i albansko stanovnistvo (vidite npr. slike Leposavica koja po arhitekturi liche na Brus ili na druge srpske gradove u oklolini Kopaonika,) dati drzavljanstvo i sve druge privilegija kao i obaveze (sluzenje vojnog roka npr.) jednostavno se treba ponasati u skladu s realnoscu. Albanci su mudrom politikom dosli do nezavisnosti, kojoj se samo treba dati formalno priznanje. Ljudi moji, verujte mi, da sa 70% nezaposlenih jedini izlaz stanovnsitva na Kosovu je cvrsta veza sa Srbijom i ne Albanijom s kojom treba imati neke dobre odnose. Posle nezavisnosti doci ce do otreznjenja naroda koji tamo zivi i do ocajnickih pokusaja da se vrate da zive u BG ili druge gradove a oni koji zive na severu Kosova imace privilegovan polozaj, to ce omoguciti kontrolu cele teritorije u pol. smislu od strane Beograda i tako bi se ponasali Englezi npr. Pa dan danas imaju neformalnu vlast u Indiji ili u mnogim zemljama Komovelta. Nas Vuk treba da se zakune pred medjunarodnom zajednicom da Srbije nece uzeti oruzje, ali da Srbija ima moralno pravo da smatra onaj deo Kosova gde jos nije izvrsen genocid svojom teritorijom. Samo to. Lose je sto neke formulacije defetizma dolaze od onih koje smo doveli na vlast.

dobra

pre 18 godina

Pogledajmo kako se u ovoj situaciji oko Kosova ponasa srpska, a kako albanska strana. Albanci znaju da traze samo i jedino nezavisnost, i kada ih pitaju sta bi radili ako bi to bilo neostvarivo, oni odgovaraju da nema govora o bilo kojoj drugoj varijanti. Oni nemaju ni moc ni vlast nad realnoscu da bi tako odgvoarali. Sve sto time kazu je da ce oni ici do kraja, svim sredstvima. Zasto uopste srpska strana ima razloga da na sve moguce komplikovane nacine odgovara na pitanje kako sta bi preduzela kada bi Kosovo bilo proglaseno nezavisnim? Jedini odgvor na to je onaj koji je zaista po sto puta dat - da to nece biti priznato, a o pravnim posledicama tog nepriznavanja nije potrebno nagadjati, mozda bi samo bilo korisno da ih neko pobroji i tako jasno da do znanja sta odluka srpske strane pravno implicira.

Tijana

pre 18 godina

Toma Nikolic je spreman da ratuje, ali nije rekao da je spreman da ide u isti taj rat sa svojim sinovima, jer mi necemo da ratujemo za njega i ostale!

acko

pre 18 godina

Kosovo bi bilo okupirano da mi nismo pristali na rezoluciju 1244 i na Kumanovski sporazum. Da su nastavili da nas bombarduju, pa nasilno usli, kao u Iraku, to bi bila okupacija. Ovako, mi smo ih POZVALI da dodju i potpisali smo povlacenje. Znaci tada smo vec pristali da Kosovo nije vise pod nasom upravom. Da ne bude zabune, to nisu uradili ni Draskovic ni Djindjic, nego Milosevic i Seselj. Dakle, sami smo pristali nakon sto smo porazeni u bombardovanju. Ako ga tada nismo sacuvali, necemo ni sada. Tad smo imali Vojsku na Kosovu, a sad prvo treba da je posaljemo tamo.

S druge strane, price Albanaca da je Srbija okupirala svoje Kosovo su cisto obrtanje cinjenica. Kosovo je oduvek bilo deo srpske, a ne albanske drzave.

Kako god mi to zvali, situacija je gadna po nas, i zahteva maksimalnu mudrost, opreznost, a ne busanje u prsa i poziv na neku novu opstu mobilizaciju i odbranu "svim sredstvima".

Blogger

pre 18 godina

I sad kome vjerovati? Jedni koriste ratobornu terminologiju ne bi li se dodvorili glasačima a drugi, sasvim suprotno, nadaju se da će neki od njihovih "pomiriteljskih" stavova biti zapaženi u inostranstvu, tamo gdje treba, valjda!

Ratko Dronja

pre 18 godina

Tomislav Nikolic je svojom izjavom ukazao da u Srbiji danas vlada nacionalna neresenost, i da se Kosmet mora bezuslovno da brani. Takva izjava je stavila u sah poziciju sve one koji su prodali svoja nacionalna osecanja i sada moraju da govore u ime svojih "gazdi". I jednoga dana kada dodje pametna nacionalna vlada, svi ce znati koga su sluzili i za koliko srebrenjaka su danas prodali sve ono sto jaca srpske interese. Bez pominjanje njihovih imena, oni znaju ko je danas izdajica i koga ce knezeva kletva jednoga dana da stigne, te ce tada da promeni misljenje o "Kosovskom mitu".

Igor

pre 18 godina

Opinion is like an asshole, everybody's got one.
Realnost je nesto drugo i sto smo dalje od nje, gore nam se pise.
I opcija podele teritorije K&M isgubljena je jos krajem 90tih a teorija nekog "Integriteta" trenutno ne da nije na stolu vec ne bi da psujem!
To sto je trenutno na stolu i najvise sto mozemo da dobijemo je nezavisno Kosovo sa nekim maximalnim protektoratom za Srbe ( nesto poput ogradjene Britanske kolonije na Kipru )
gde bi se jos uvek govorio Srpski jezik, isko u srpske skole itd. Bolje tim preostalim Srbima na Kosovu da zive kao neki praistoriski prectavnici generacija i jedne kulture sto bi dosta nasih ljudi i finansiralo, nego da treba odma da pakuju kofere i sele se zbog NEREALNOSTI politike u Srbiji !
Nikoga na SVETU ne interesuje ko se i zasto sa neminovnim cinjenicama ne miri vec DALI IMATE PLAN !!

smeker

pre 18 godina

A gde su te nevladine organizacije da dignu svoj glas protiv okupacije ili da daju glas okupatorima. Zaista čudno, jedno vreme samo grakću a onda se ućute. Prošlog petka nešto muvaše u Beogradu ali čim se ništa ne čuje očigledno je bila slaba vajda. Tako im i treba. Donatori sada pare daju samo probranim organizacijama i pojedincima koji poslove obavljaju u tišini bez posebne galame (strategija nultog uticaja projekata je na delu).

I Teksas je svojevremeno bio deo Meksika

pre 18 godina

Ovakve izjave Nikolica i slicnih sluze da se operu ruke od buduceg resenja, u stilu "upozorio sam vas." Kad ce srpstvo da se redefinise kao nenasilje, otvorenost, pamet? Dosta, bre.

Ana

pre 18 godina

Neka vec jednom dodju i ti radikali na vlast! Mozda cemo moci dobiti politicki azil u nekoj normalnoj zemlji i ...zbogom zohari....

Djuka, Vankuver

pre 18 godina

Pitanje je i suvise ozbiljno da bi smo se sa njim bavili iz zabave i potrebe dnevne konverzacije. Ako neko ozbiljno postavlja pitanje, treba onda sa punom odgovornoscu da pokusa na njega dati odgovor. Ako neko tvrdi, ,,Kosovo je nase'', treba odmah da odgovori sta to znaci. Da li je nase , samo zato, sto su Srbi otud isterani, i kako moze biti nase, de fakto, kad tamo skoro da i nema Srba? S, druge strane, treba imati u vidu realnost, da je tamo sada ogromna albanska vecina i sta treba ciniti sa njom, ako je Kosovo srpsko? Hocemo li ici u rat? Hocemo li ovako i dalje zivotariti i gledati kako i poselednji Srbi odlaze, sazaljevati ih a nista ne ciniti? Mozemo li im stvarno pomoci i li ce nam oni sluziti kao moneta za potkusurivamnje na izborima, radi pridobijanja glasova zbunjenog naroda? Radikali sa Milosevicem su davno predali Kosovo Albancima, ali ce sada ratnim poklicima doci na vlast, siguran sam! I sta onda, hoce li Kosovo biti naSe? Neposteno je igrati se sa sudbinom svoga naroda!

SP

pre 18 godina

Dragi moji Srbi,
Nama bi bilo bolje da se sto pre oslobodimo Kosova (a i Crne Gore, kad smo vec kod toga)! Sta nam vrede sve nase srpske svetinje na Kosovu kada nemamo nikakvu vlast, a ni korist - samo stetu. Neka, brate, oni rade tamo kako hoce i sta hoce. Boli to, ali sta da se radi. Nije vise nase i trebalo bi tako zvanicno da bude. Nije ono sto mi hocemo nego sto mozemo.

besnik

pre 18 godina

Pa ljudi, ne mogu da vjerujem da neko jos ima iluzije ili se nada necemu sto ni u snu ne bi mogao da dozivi. To je odavno zavrshena prica.
Pa buduci pregovori koji ce se voditi izmedju Prishtine i Beograda bice samo za status srba i ostalog nealbanskog naselja u Kosovo, a ne o statusu Kosova.
Pa zar vi to niste znali?
Ja jesam odavno.

branko

pre 18 godina

Neka Toma Nikolic sa svojim sinovima i istomisljenicima pokaze prakticno kako se boriti protiv okupatora! Kada ostvari uspeh neka postane kralj Kosova i Srbije! A neka nas, hvala Bogu normalne kojih jos ima u Srbiji, protera u "trulu" i okupatorsku Evropu!

haki

pre 18 godina

Ja mislim da termin okupacija je staromodan i nerealan za sadasnje prilike na Kosovo. Ja redovno pratim vas web sajt, vi ste mnogo realni ali me cudi kako neke vase politicke pametne glave jos sanjaju Kosovo, sta jos treba da se dogodi da Nikolic shvati novu realnost. Mislim da je bolje biti dobar komsija nego los brat u istoj kuci. Pozdrav za b92...

Rista Optimista

pre 18 godina

Okupacija...Politička izjava koja predstavlja "kontru" izjavi engleskog predstavnika kontakt grupe da je stav već donet i da će Kosovo biti nezavisno. Ujedno je i stav dat iz očaja i nemoći da se spreči odvajanje Kosova od Srbije. Ja bih stvarno voleo da nas "okupira" Evropa tako što će ulagati u našu zemlju bar onolko koliko i u Mađarsku. Nemam iluziju da će nam onda biti mnogo bolje, ali zar nam je danas dobro sa ovim što imamo.

sneza gresnica

pre 18 godina

Muka mi je vise od izjava...Mi nikada necemo potpisati, mi ovo i ono... ama ljudi, dosta prazne price jer sve izlazi na ono ,,Svi junaci nikom ponikose..." a vrijeme vam je vec odavno da oborite te vrele glave sto dublje... ako nema pameti, dajte ljudi malo tisine.

Bogdanovic

pre 18 godina

Stvarno je cudno da tolike godine vladavine sps i ubistva Djindjica Srbija misli komunisticki, ponasa se anarhisticki. Dokle ista retorika o radikalima, oni hoce rat. kako uopste Srbi nemaju trunke nacionalizma, koliko smo zatrovani mrznjom prema nama samima i dokle to ide. Nego sta nego okupacija, sada je valjda sve drugacije, vlast je drugacija pogledi na zemlju su drugaciji, nacionalizam je zastupljen svugde u svetu samo mi ne podnosimo tu rec, to prevazilazi i Broza.

brax

pre 18 godina

Na sledecim izborima ja bih hteo da dobije Toma jer on bih opropastio i tu malu srbiju koja postala! gos. TOMO za 30 god. vidimo se u Seged(subotica)!!

Boris Arizona

pre 18 godina

Ja mislim da ovakav nacin politikanstva vodi Srbiju i Srbe u srednjevekovni mrak i ponor savremenog sveta. Ljudi, shvatite da jedna zemlja vredi onoliko koliko je ekonomski razvijena i jaka. Ekonomski razvoj i samo ekonomski razvoj, strane investicije, priliv stranog kapitala o tome treba da se prica u Skupstini. A ne voditi cistu demagogiju oko necega sto nema veze sa vezom. Cuj nebuloze, proglasicemo okupaciju, pa sta je onda to na Kosovu u zadnjih 7 godina? Pisi propalo, okrenite se braco Srbi ekonomskim i privrednim temama, da je Srbija Francuska ili Nemacka po stepenu razvijenosti, nikada Albancima i ne bi palo na pamet da se odvajaju. Ovako, sta ce im Srbija koja je nesposobna da stvori normalnu privrednu klimu i razvoj? Nisu ludi da nas trpe. A ne znam ni kako sami sebe trpimo...

Mala

pre 18 godina

Znate zasto naoko pobedjuju negativne stvari, stavovi i delanje? Jer u njih ne treba ulagati nikakav trud, ne zahtevaju mentalni ni fizicki a najmanje emotivni napor. E to je taj stav da Kosovo treba pustiti, da ga treba dati. Ali nije tacno da ce posle biti lakse, naprotiv, a politicka diplomatija i jeste sukob recima dok ne vidimo ko je koliko resen ili oslabljen, a i vas ce da ubede kako ce vam biti isto ko 1999, bas ste se naplasili. Nije tacno, i nece ponovo biti rata u nasoj zemlji vise nikad. Ono sto ne vidite jer necete jeste da treda da imate zajednicki stav da necete na nesto da pristanete, niko ne ocekuje da cemo ratovati, samo mi mislimo da reci znaci i uciniti jar smo priprost, bandoglav narod, sto na umu to na drumu, svet je prepreden i oni samo laprdaju a ako imaju bas cvrst interes onda samo delaju. Dole nemaju interes osim da sto pre odkace stvar i idu dalje. Ako im ne uspe brzo, ostavice to da neka uprava mrcvari decenijama.
Vec imamo gorka usta od tog gubitka Kosova, i sad da uzmemo da zvacemo cemer da bi smo to manje osecali? Nesto mi to ne ide. Nesmete dozvoliti da vas pokolebaju, da vas ubede da je vec izgubleno, da se predate u glavi i u srcu. Vec je zadnji cas da pocnete da se borite recima i stavovima mesto motikama.
Nigde i niko te nece ceniti ako ti sam podcenjujes sebe...

Jovan

pre 18 godina

Odigrajmo i ovaj poslednji čin predstave u režiji radikala i DSS. Očito je to nemoguće izbeći. Pa, ako je tako, ajde da svi izginemo za ovu predivnu ideju. Pokažimo da je Domanovićev "Vođa", mali Đokica za Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunicu.

ALBION NEW YORK

pre 18 godina

Kumanovski sporazum nije bio dogovor rentiranja Kosova sa strane NATO-a, nego je bio sporazum kad Srbija potpisla kapitulaciju, i srpska vojska se izvukla sa Kosova. Taj sporazum je svojerucno poptisali srpski lideri, ne maloletnici pravni ne zreli djeca.
Eh sad g-din Nikolic hoce da ga zove okupacijom, pa neka.
Komanovksi sporazum su potpisali dobrovoljno, ali imali su i opciju da je ne potpise, a zasto nisu to radili?
Ovo zvuci kao, "mi smo potpisali, ali nismo znali sta to znaci".
Budimo dobre komsije zauvjek, tolerantni u ime prosperiteta za svakog.

Graditelj Mira

pre 18 godina

Ma dajte ljudi!!
Ne budimo skepticni, da gledamo kako cemo graditi zajednicku bolju budcnost, kao susedi, zar nas nisu opametili toliki ratovi zar nam jos toga treba, zar ne vidimo da je nas region u ekonomskom kolapsu. Posto toliko ima tvrdnje od srpske vlade de je Kosovo deo Srbije, pitajte tu isu vladu sta je radila za Kosovo i stanovnistvo posle 99, pa i ranije. A ne Kosovu ne zive samo Srbi nego i Albanci, samim tim da vase vlade ni cent nijde dodelila za Kosovo posle rata 99' oni su se i odrekli Kosova.
Pa dajte da mi vidimo kako cemo zastupati u Evropsku Integraciju a manje da mislimo o ratovima.

mi5

pre 18 godina

Ok. Mozda je nezavisnost stvarno najbolje resenje. Pa ionako cemo svi biti u Evropi bez granica. Jedinstveno trziste, valuta, zakoni...
Cemu onda granice?
Zar samo mi Srbi ne razumemo Evropske integracije.
Jeste u nasem slucaju sve to malo teze, zbog vekovne netrpeljivosti, zaostalosti, svezih rana od skorih sukoba, nepostovanja osnovnih ljudskih prava, stotina hiljada izbeglica...
Ali ima slicnih slucajeva u Evropi koji imaju sve uslove.
Zato bi najbolji potez medjunarodne zajednice bio da nam pokazu sta trebamo raditi licnim primerom. Recimo Engleska neka prizna nezavisnost za Severnu Irsku, Spanija za Baskiju i Kataloniju, Francuzi za Korziku, i td.
Obzirom da su svi vec u uniji bez granica, sa istom valutom, zakonima i sl. onda bi to trebala biti formalnost. Prakticno se ne bi ni primetilo.
Cudi me da to vec nisu uradili.
Mozda i jesu, ali kako je to kod njih formalnost, a kod nas Kostunicina vlada, mi smo jos uvek neobavesteni.
Zato apelujem na Evropske politicare da tom formalnoscu urazume ovaj zaostali narod.