Četvrtak, 24.06.2021.

10:13

Ocenjeno: Jugoslavija se nije morala raspasti, "zeznuli" su je EU i Srbija

Raspad Jugoslavije mogao je biti izbegnut brzom evropskom perspektivom, ocenili su eksperti za Balkan.

Izvor: Tanjug

Ocenjeno: Jugoslavija se nije morala raspasti, "zeznuli" su je EU i Srbija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Vlad

pre 2 godine

Ovu priču gospoda iz Beča mogu da prodaju samo nekome ko nije savremenik tih dešavanja i suviše je naivan da im poveruje.
Svi ostali vrlo dobro znaju ko je želeo raspad Jugoslavije postupajući po nalogu stranih službi...

666

pre 2 godine

Jugoslaviju malo ko je hteo da brani. Slava palim borcima. Preživeli bivši borci, devedesetih su se svrstali u nacionalističke "elite" ili ćutali. Gurnuli smo golobrade mladiće da brane Jugoslaviju. STIDIM SE ZBOG TOGA.

Jovan

pre 2 godine

@Pocelo je pocetkom osamdesetih od kosovo republjik…. Hvala!
(Boki, 24. jun 2021 12:11)

Mnogo ranije, mnogo ranije. Prvi zahtev za kosovo republjik je bio 1968, za vreme zlatnog doba bratstva i jedinstva u SFRJ, a posle 1971. su u Hrvatskoj zli Srbi organizovali Maspok.

Petar S.

pre 2 godine

Jugoslaviju su "zeznuli" oni koji su prvo ilegalno izvezli oruzije (iz jedne Zapadne zemlje clanice EZ/EU) secesionistickim republikama i time de fakto i de jure zapoceli gradjanski rat u YU (do tada je bila Ustavna kriza sa manjim oruzanim carkama), a zatim prerano priznanje secesionistickih republika, nakon cega je gradjanski rat eksplodirao, a priznate secesionisticke republika su izgubile svaku motivaciju da dalje pregovaraju o bilo cemu.
To isto su uradili i kasnije na Kosovu*.

Aki

pre 2 godine

Problem nikako nije u Srbiji, vec u njenim susedima koji nisu bili odgovorni za fasisticku politiku, a hteli su je nastaviti i nakon pada komunizma. Tad su presli granicu posle koje nema nazad, sad samo moze da ih boli istina.

Demokratiju u Jugoslaviju nije bilo moguce uvesti bez resavanja tog tereta.

zapisano samo treba citati

pre 2 godine

Jugoslavija je i napravljena tako da moze da se raspadne. Kardelj je izjavio da ce Srbija sa Istokom, a ostali sa zapadom, parafraziram. To ima napisano, ja sam to tada procitao, to mogu da kazu istoricari savremene istorije. Treba neko da ih pita.

bob

pre 2 godine

Kako rece Rambo A., narod je glup i nema pravo da se buni zato sto je glup.
Na izborima koji su prethodili ratu, svi su glasove dali nacionalistickim partijama, dok opcija za Jugoslaviju oko koje su bili okupljeni glumci, pevaci, akademici, dobila svega par glasova.
Narod je zelo rat i dobio ga je.

Vojvoda Stepa

pre 2 godine

Ma da, kako da ne. A Maspok 1971. se uopšte nije desio, ni ustav iz 1974. koji je pravno srušio Jugoslaviju, ni zahtevi Albanaca za republiku se nisu desili, ni secesija Slovenije i Hrvatske i još brže priznavanje istih od Nemačke i Austrije se uopšte nisu dogodili. Ni izbacivanje Srba iz ustava Hrvatske i Slovenije se nisu desili, kao ni ukidanje konstitutivnosti Srba u Bosni i Hercegovini. To se ništa nije desilo. Vidim da smo im se samo mi Srbi desili.

Bojan

pre 2 godine

"Bio je nuđen SFRJ hitan prijem u EU pod uslovom da se društvo transformiše iz komunističkog u demokratsko, što podrazumeva slobodne izbore i višepartijsku državu, da dogovornu ekonomiju zameni tržišna, da se SFRJ "otvori" svoje tržište prema EU, da se smanjecarine i porezi na uvoznu robu....
Komunisti od Triglava do Đevđelije, zajedno sa JNA su složno rekli - NE!
Oni su hteli da baštine komunizam , "I posle Tita Tito", da žive od inostranih kredita, da budu nesvrstani i da putuju "Galebom" obalama Afrike, kao njihov učitelj.
Nećete, drugovi?
Evo vam rata.
Hvala, dovidjenja, prijatno.
(Iza brda, 24. jun 2021 11:09) "

To je kao kad bi neko sad zapadu ponudio da iz kapitalistickog drustva predju u utpijsko, gde ne bi bilo povlascenih i zasticenih. Mislis da bi kapitalisti rekli "naravno gospodo, kako da ne" ili bi potekli oruzje? Ne opravdavam nikog, samo je cinjenica da niko ko ima polozaj nece ga se tek tako odreci.

m1k3

pre 2 godine

Ovaj Gligorov je smesan kao crtani film. Tata mu skoro citav zivot, a i on sa njim, ziveo u Beogradu. Umro primajuci penziju iz Beograda, a ne makedonsku predsednicku, a nikada nije propustio priliku da popljuje Srbiju.

Saša

pre 2 godine

Postujem Gligorova kao analiticara i cesto sam citao njegove doprinose izvestajima Beckog Ekonomskog instituta.
Ne znam da li je ova izjava mozda izvucena iz konteksta ili je nesto drugo u pitanju, ali zarad istine, dovoljno je pogledati snimak iz emisije iz 2007. u kojoj je njegov otac Kiro Gligorov pricao o ponudi EU uoci pocetka rata u SFRJ (ima na YouTube-u). A da ne pominjem cuvenu izjavu Stipa Mesica "moja misija je izvrsena, SFRJ vise ne postoji". Mogao bih jos stosta da napisem, ali nema svrhe, to nista ne moze promeniti...

Terminator

pre 2 godine

Svi oni su hteli svoje bedne državice koje ne umeju sada da vode,a niko ih ne smatra ni za šta ,pa im kriva Srbija.Pominje se i neko stvaranje neke nove YU ili već šta.NIKADA više.

Jegulja

pre 2 godine

@Iza brda

tako je.

pricao o tome kiro gligorov u hrvatskoj emisiji (mislim "otvoreno"). ima na youtube da se vidi. bio u istoj emisiji prisutan i milan kucan.

prijem SFRJ u EU odmah, kao politicka odluka, silna pomoc recimo 6,7 milijardi dolara... prvi graknuo i odbio tudjman koga briga za sve to, ima misiju da ispuni "tisucljetni san" sta vec... sloba se isto nesto nije pretrgao da podrzi ideju EU.

inace ponuda je dosla od EU trojke na najvisem nivou i to su im dosli na kanabe.

btw, treba voditi racuna da je sloba u usa otisao kao bankar, a kad se vratio, munjevito postao prvi covek srpskih komunista. cenim da je ispunjavao USA agendu ... tudjman je bio idealan partner. odlicno su se razumeli.

miki ns

pre 2 godine

grebala nas jugoslavija. napila se srpske krvi vise od turaka i nemaca zajedno. Srbija jeste kriva za stvaranje jugoslavije na svoju stetu i stetusvojih gradjana. ostali su samo profitirali i sad se kao javljaju ustav iz 73. a iz 45 te nije sporan jel.? sta se pravite tose imate na yut.. hrvatske filmove kako su finansirali terorizam jos od 45te .sad mi surovi prodaje mud a za bubrege. kao da smo se juce rodili pa nam on prica sta je bilo.

Зоран

pre 2 godine

Распад Југославије је почео уставом из 1974-те године, који су донели Кардељ и Бакарића уз прећутно одобравање каплара Броза. Ако је имао сву власт у рукама, зашто нису процесуирани за рушење уставног поретка? Распад и рат су хтели Словенија и Хрватска, подпомагане политичком подршком и оружјем од стране Немачке. Војска је нападана у Словенији и Хрватској, а не у Србији. Све остало је демагогија и продаја магле.

marko

pre 2 godine

Visepartijski sistem ne bi funkcionisao u SFRJ gde bi se predstavnici vlasti birali prvenstveno po nacionalnoj pripadnosti. Pa zamislite haos na svakim izborima. Zasto je predsednik hrvat a ne srbin ili obrnuto itd itd. To je svima bilo jasno pa su zato i zakljucili da je bolje da se federalna zajednica pocepa.

Da su kojom srecom narodi i narodnosti evoluirali pa se samim tim izdigli iznad "mi smo najstariji i bla bla" i postavili interes federalne zajednice kao prioritet, bila bi druga prica. Prosto jugoslovenski identitet nije zaziveo kao americki.

NijeBitno

pre 2 godine

Sa ovog stanovišta ,Jugoslavija (prvo Kraljevina) zatim i komunisticka je od početka bila osudjena na propast. Većina je iz koristi ušla u tu zemlju .Kazete Srbi problem,u skoro svim republikama današnjim žive manje vise po stotinama godinama,i jedino moguće ujedinjenje je bila ta kraljevina,dok su Hrvati tu videli priliku za formiranje svoje države jednog dana,i nikada im nije bilo u interesu da Jugoslavija opstane,u vise navrata kroz 20vek su to i pokušavali da dodju do svoje države,da ne ponavljam istorijske činjenice,dok na kraju nisu ostvarili cilj.

NS

pre 2 godine

Klasika. Uvek su drugi krivi. Mi smo bili super, ali drugi (u ovom slučaju Srbija) su krivi. Politički stručnjaci su se baš pokazali i iznenadili mudrom izjavom.

Djordje

pre 2 godine

@Bio je nuđen SFRJ hitan prijem u EU pod uslovom da se društvo transformiše iz komunističkog u demokratsko, što podrazumeva slobodne izbore i višepartijsku državu, da dogovornu ekonomiju zameni tržišna, da se SFRJ "otvori" svoje tržište prema EU, da se smanjecarine i porezi na uvoznu robu....
Komunisti od Triglava do Đevđelije, zajedno sa JNA su složno rekli - NE!
Oni su hteli da baštine komunizam , "I posle Tita Tito", da žive od inostranih kredita, da budu nesvrstani i da putuju "Galebom" obalama Afrike, kao njihov učitelj.
Nećete, drugovi?
Evo vam rata.
Hvala, dovidjenja, prijatno.
(Iza brda, 24. jun 2021 11:09)

Zaboravljas jednu cinjenicu, da republike (Hrvatska, Slovenija) nisu htele odrzavanje demokratskih izbora na saveznom nivou, jer gle Srbi koji cine 40% stanovnistva bi bili vodeci. U tom grmu lezi zec, vec su hteli samo u svojoj prciji. Moze demokratija, ali da se Srbi nista ne pitaju, to je njihov recept bio.

ee

pre 2 godine

@Iza brda pogledaj intervju na youtubu gde Kiro Gligorov prica kako se jugoslaviji nudilo clansto u eu i milijarde pomoci a tudzman i milosevic rekli ne

Душко

pre 2 godine

Вау, какви закључци. Све паметњаковић до паметњаковића! Блистави умови! Кад би свет само саслушао овакве мозгове, где би му крај био. Наравно да смо ми Срби криви за све. Кад би само нестали са земље, сви земаљски проблеми би били решени!? Посебно Северних Македонаца. Бугари их тада уопште не би кочили за сваку глупост. Народ који потроши 30 година борећи се да не промени име, а на крају га промени и... ником ништа. Косовари који једва дочекаше "независно" "косово", радећи на црњака у ЕУ, пошто од преговора нема ништа, наредних 2000 година, и тако даље. Људска глупост нема краја, за разлику од космоса.

Goran

pre 2 godine

Srbi su jedini narod koji je u najvecim postotcima ziveo u svim republikama bivse SFRJ, tako da Srpskom narodu svakako da nije odgovarao raspad stare Federacije.
Sve ostalo su buljazgije i klasicne obmane.

Pri tom bi naveo da je Srpski narod vekovima ziveo u tim Republikama, nije sveze doseljen posle Drugog Svetskog rata, kao recimo neki koji su dobili poklon "drzavu".

Komsa

pre 2 godine

Zapravo ,taj Ustav iz 1974. koji pominjete je samo jedan od koraka koji su revizionističke,antiversajske snage učinile od 1919.godine i u potpunosti je u skljadu (bio predvidiv) sa ideološkim ciljevima KPJ - od Drezdena ,preko Jajca i Ustava iz 1974. do raspada.
Ta elita Srbije je takodje deo tog miljea i nije mogla ,čak i da je htela da zastiti srpski nacionalni interes jer bi to značilo :
1.) potpuni raskid sa totalitarnim rezimom uspostavljenim 1945. na isti nacin kako je to radjeno u zemljama istocne Evrope i anuliranje revolucije i njenih "tenkovina".
2) Uspostavljanje demokratije,potpunu restotuciju i odmah potom vlasničku transformaciju - kuponsku privatizaciju.
3) samim tim ta i takva elita bi postala visak.

Osim toga, čak i da im je na umu bio srpski nacionalni interes oni jednostavno nisu bili u stanju da izadju iz šablona koji je zadat AVNOJEM - ne mozes ostvariti nacionalni interes drzeci se ideologije koja je stvarana bas da taj interes ne bi bio ostvaren.

Da li su krivi?
Jesu.
Jednako koliko i ovi koji ih optuzuju,kritikuju jer su svi deo jedne iste,antiversajske,revizionističke i ako cemo preciznije - austrofilsko/sovjetofilske priče.
To sto su pokusavali da ostanu u sedlu na različite načine i po ko zna koji put predju na stranu pobednika i dalje ne znači da nisu nastavljači komunisttičke prakse...

IvanaZana

pre 2 godine

Krivce za raspad jugoslavije trazite u autorima ustava iz 1974 i onima koji su vodili drzavu od 1945 pod parolom: slaba Srbija jaka jugoslavija. Jedino se iz Srbije razmontiravale predratne fabrike tj masine iz njih i slane u sloveniju i hrvatsku. Da li je nesto islo iz suprotnog pravca u Srbiju? NIJE! Srbija je osamdesetih trazila da bude ravnopravna sa ostalim republikama i da raspolaze svojom teritorijom kao i ostale republike e tu je nastao problem koji bio uzrok raspada drzave. Zasto autonomne pokrajne nisu stvarane po sloveniji, hrvatskoj, bosni?

lolipop

pre 2 godine

Najveca greska bila titova jugoslavija, koja je srpske zrtve ignorisala i nagradila hrvate kako su im poklonili Jasenovac, Sisak, Jastrebarsko, Jadovno... Krajinu, Istru i Dalmaciju (niti smo dobili autonomiju!), a Srbe cepao gde je stigao (BiH, Vojvodina, Kosovo, CG...)

Iza brda

pre 2 godine

Bio je nuđen SFRJ hitan prijem u EU pod uslovom da se društvo transformiše iz komunističkog u demokratsko, što podrazumeva slobodne izbore i višepartijsku državu, da dogovornu ekonomiju zameni tržišna, da se SFRJ "otvori" svoje tržište prema EU, da se smanjecarine i porezi na uvoznu robu....
Komunisti od Triglava do Đevđelije, zajedno sa JNA su složno rekli - NE!
Oni su hteli da baštine komunizam , "I posle Tita Tito", da žive od inostranih kredita, da budu nesvrstani i da putuju "Galebom" obalama Afrike, kao njihov učitelj.
Nećete, drugovi?
Evo vam rata.
Hvala, dovidjenja, prijatno.

manga

pre 2 godine

Nadasve objektivni i nepristrasni stručnjaci... Doduše slažem se sa delom da je Eu zakazala (iako su neke njene članice prednjačile u potpirivanju sukoba).

Darko

pre 2 godine

Pričaju Makedonci koji su svoju državu prepustili Albancima i Slovenci koji su raspad i rat započeli ubistvom vojnika na odsluženju, a onda prebacili loptu na Hrvatsku i BiH.

Miron

pre 2 godine

Što li se ovi miševi javljaju? Oni su hteli svoje državice pa su podrivali temelje i srušili državu za koju su Srbi uzaludno i nepotrebno ginuli.

Marko

pre 2 godine

Jeste, Srbija je kriva sto je uopste nastala Jugoslavija. Srbi oslobodili Hrvatsku, Bosnu, Sloveniju i Makedoniju. Dali svima status republike u ZAJEDNICKOJ drzavi. Danas vidimo sta smo dobili za uzvrat.

Hvala na cenjenim misljenjima, i da parafraziram "daleko vam lepa kuca"... al na zalost nije.

Goran

pre 2 godine

Srbi su jedini narod koji je u najvecim postotcima ziveo u svim republikama bivse SFRJ, tako da Srpskom narodu svakako da nije odgovarao raspad stare Federacije.
Sve ostalo su buljazgije i klasicne obmane.

Pri tom bi naveo da je Srpski narod vekovima ziveo u tim Republikama, nije sveze doseljen posle Drugog Svetskog rata, kao recimo neki koji su dobili poklon "drzavu".

IvanaZana

pre 2 godine

Krivce za raspad jugoslavije trazite u autorima ustava iz 1974 i onima koji su vodili drzavu od 1945 pod parolom: slaba Srbija jaka jugoslavija. Jedino se iz Srbije razmontiravale predratne fabrike tj masine iz njih i slane u sloveniju i hrvatsku. Da li je nesto islo iz suprotnog pravca u Srbiju? NIJE! Srbija je osamdesetih trazila da bude ravnopravna sa ostalim republikama i da raspolaze svojom teritorijom kao i ostale republike e tu je nastao problem koji bio uzrok raspada drzave. Zasto autonomne pokrajne nisu stvarane po sloveniji, hrvatskoj, bosni?

Marko

pre 2 godine

Jeste, Srbija je kriva sto je uopste nastala Jugoslavija. Srbi oslobodili Hrvatsku, Bosnu, Sloveniju i Makedoniju. Dali svima status republike u ZAJEDNICKOJ drzavi. Danas vidimo sta smo dobili za uzvrat.

Hvala na cenjenim misljenjima, i da parafraziram "daleko vam lepa kuca"... al na zalost nije.

Darko

pre 2 godine

Pričaju Makedonci koji su svoju državu prepustili Albancima i Slovenci koji su raspad i rat započeli ubistvom vojnika na odsluženju, a onda prebacili loptu na Hrvatsku i BiH.

Душко

pre 2 godine

Вау, какви закључци. Све паметњаковић до паметњаковића! Блистави умови! Кад би свет само саслушао овакве мозгове, где би му крај био. Наравно да смо ми Срби криви за све. Кад би само нестали са земље, сви земаљски проблеми би били решени!? Посебно Северних Македонаца. Бугари их тада уопште не би кочили за сваку глупост. Народ који потроши 30 година борећи се да не промени име, а на крају га промени и... ником ништа. Косовари који једва дочекаше "независно" "косово", радећи на црњака у ЕУ, пошто од преговора нема ништа, наредних 2000 година, и тако даље. Људска глупост нема краја, за разлику од космоса.

Miron

pre 2 godine

Što li se ovi miševi javljaju? Oni su hteli svoje državice pa su podrivali temelje i srušili državu za koju su Srbi uzaludno i nepotrebno ginuli.

Iza brda

pre 2 godine

Bio je nuđen SFRJ hitan prijem u EU pod uslovom da se društvo transformiše iz komunističkog u demokratsko, što podrazumeva slobodne izbore i višepartijsku državu, da dogovornu ekonomiju zameni tržišna, da se SFRJ "otvori" svoje tržište prema EU, da se smanjecarine i porezi na uvoznu robu....
Komunisti od Triglava do Đevđelije, zajedno sa JNA su složno rekli - NE!
Oni su hteli da baštine komunizam , "I posle Tita Tito", da žive od inostranih kredita, da budu nesvrstani i da putuju "Galebom" obalama Afrike, kao njihov učitelj.
Nećete, drugovi?
Evo vam rata.
Hvala, dovidjenja, prijatno.

manga

pre 2 godine

Nadasve objektivni i nepristrasni stručnjaci... Doduše slažem se sa delom da je Eu zakazala (iako su neke njene članice prednjačile u potpirivanju sukoba).

Vojvoda Stepa

pre 2 godine

Ma da, kako da ne. A Maspok 1971. se uopšte nije desio, ni ustav iz 1974. koji je pravno srušio Jugoslaviju, ni zahtevi Albanaca za republiku se nisu desili, ni secesija Slovenije i Hrvatske i još brže priznavanje istih od Nemačke i Austrije se uopšte nisu dogodili. Ni izbacivanje Srba iz ustava Hrvatske i Slovenije se nisu desili, kao ni ukidanje konstitutivnosti Srba u Bosni i Hercegovini. To se ništa nije desilo. Vidim da smo im se samo mi Srbi desili.

lolipop

pre 2 godine

Najveca greska bila titova jugoslavija, koja je srpske zrtve ignorisala i nagradila hrvate kako su im poklonili Jasenovac, Sisak, Jastrebarsko, Jadovno... Krajinu, Istru i Dalmaciju (niti smo dobili autonomiju!), a Srbe cepao gde je stigao (BiH, Vojvodina, Kosovo, CG...)

bob

pre 2 godine

Kako rece Rambo A., narod je glup i nema pravo da se buni zato sto je glup.
Na izborima koji su prethodili ratu, svi su glasove dali nacionalistickim partijama, dok opcija za Jugoslaviju oko koje su bili okupljeni glumci, pevaci, akademici, dobila svega par glasova.
Narod je zelo rat i dobio ga je.

Vlad

pre 2 godine

Ovu priču gospoda iz Beča mogu da prodaju samo nekome ko nije savremenik tih dešavanja i suviše je naivan da im poveruje.
Svi ostali vrlo dobro znaju ko je želeo raspad Jugoslavije postupajući po nalogu stranih službi...

Djordje

pre 2 godine

@Bio je nuđen SFRJ hitan prijem u EU pod uslovom da se društvo transformiše iz komunističkog u demokratsko, što podrazumeva slobodne izbore i višepartijsku državu, da dogovornu ekonomiju zameni tržišna, da se SFRJ "otvori" svoje tržište prema EU, da se smanjecarine i porezi na uvoznu robu....
Komunisti od Triglava do Đevđelije, zajedno sa JNA su složno rekli - NE!
Oni su hteli da baštine komunizam , "I posle Tita Tito", da žive od inostranih kredita, da budu nesvrstani i da putuju "Galebom" obalama Afrike, kao njihov učitelj.
Nećete, drugovi?
Evo vam rata.
Hvala, dovidjenja, prijatno.
(Iza brda, 24. jun 2021 11:09)

Zaboravljas jednu cinjenicu, da republike (Hrvatska, Slovenija) nisu htele odrzavanje demokratskih izbora na saveznom nivou, jer gle Srbi koji cine 40% stanovnistva bi bili vodeci. U tom grmu lezi zec, vec su hteli samo u svojoj prciji. Moze demokratija, ali da se Srbi nista ne pitaju, to je njihov recept bio.

Terminator

pre 2 godine

Svi oni su hteli svoje bedne državice koje ne umeju sada da vode,a niko ih ne smatra ni za šta ,pa im kriva Srbija.Pominje se i neko stvaranje neke nove YU ili već šta.NIKADA više.

Зоран

pre 2 godine

Распад Југославије је почео уставом из 1974-те године, који су донели Кардељ и Бакарића уз прећутно одобравање каплара Броза. Ако је имао сву власт у рукама, зашто нису процесуирани за рушење уставног поретка? Распад и рат су хтели Словенија и Хрватска, подпомагане политичком подршком и оружјем од стране Немачке. Војска је нападана у Словенији и Хрватској, а не у Србији. Све остало је демагогија и продаја магле.

Jegulja

pre 2 godine

@Iza brda

tako je.

pricao o tome kiro gligorov u hrvatskoj emisiji (mislim "otvoreno"). ima na youtube da se vidi. bio u istoj emisiji prisutan i milan kucan.

prijem SFRJ u EU odmah, kao politicka odluka, silna pomoc recimo 6,7 milijardi dolara... prvi graknuo i odbio tudjman koga briga za sve to, ima misiju da ispuni "tisucljetni san" sta vec... sloba se isto nesto nije pretrgao da podrzi ideju EU.

inace ponuda je dosla od EU trojke na najvisem nivou i to su im dosli na kanabe.

btw, treba voditi racuna da je sloba u usa otisao kao bankar, a kad se vratio, munjevito postao prvi covek srpskih komunista. cenim da je ispunjavao USA agendu ... tudjman je bio idealan partner. odlicno su se razumeli.

Petar S.

pre 2 godine

Jugoslaviju su "zeznuli" oni koji su prvo ilegalno izvezli oruzije (iz jedne Zapadne zemlje clanice EZ/EU) secesionistickim republikama i time de fakto i de jure zapoceli gradjanski rat u YU (do tada je bila Ustavna kriza sa manjim oruzanim carkama), a zatim prerano priznanje secesionistickih republika, nakon cega je gradjanski rat eksplodirao, a priznate secesionisticke republika su izgubile svaku motivaciju da dalje pregovaraju o bilo cemu.
To isto su uradili i kasnije na Kosovu*.

m1k3

pre 2 godine

Ovaj Gligorov je smesan kao crtani film. Tata mu skoro citav zivot, a i on sa njim, ziveo u Beogradu. Umro primajuci penziju iz Beograda, a ne makedonsku predsednicku, a nikada nije propustio priliku da popljuje Srbiju.

miki ns

pre 2 godine

grebala nas jugoslavija. napila se srpske krvi vise od turaka i nemaca zajedno. Srbija jeste kriva za stvaranje jugoslavije na svoju stetu i stetusvojih gradjana. ostali su samo profitirali i sad se kao javljaju ustav iz 73. a iz 45 te nije sporan jel.? sta se pravite tose imate na yut.. hrvatske filmove kako su finansirali terorizam jos od 45te .sad mi surovi prodaje mud a za bubrege. kao da smo se juce rodili pa nam on prica sta je bilo.

Bojan

pre 2 godine

"Bio je nuđen SFRJ hitan prijem u EU pod uslovom da se društvo transformiše iz komunističkog u demokratsko, što podrazumeva slobodne izbore i višepartijsku državu, da dogovornu ekonomiju zameni tržišna, da se SFRJ "otvori" svoje tržište prema EU, da se smanjecarine i porezi na uvoznu robu....
Komunisti od Triglava do Đevđelije, zajedno sa JNA su složno rekli - NE!
Oni su hteli da baštine komunizam , "I posle Tita Tito", da žive od inostranih kredita, da budu nesvrstani i da putuju "Galebom" obalama Afrike, kao njihov učitelj.
Nećete, drugovi?
Evo vam rata.
Hvala, dovidjenja, prijatno.
(Iza brda, 24. jun 2021 11:09) "

To je kao kad bi neko sad zapadu ponudio da iz kapitalistickog drustva predju u utpijsko, gde ne bi bilo povlascenih i zasticenih. Mislis da bi kapitalisti rekli "naravno gospodo, kako da ne" ili bi potekli oruzje? Ne opravdavam nikog, samo je cinjenica da niko ko ima polozaj nece ga se tek tako odreci.

zapisano samo treba citati

pre 2 godine

Jugoslavija je i napravljena tako da moze da se raspadne. Kardelj je izjavio da ce Srbija sa Istokom, a ostali sa zapadom, parafraziram. To ima napisano, ja sam to tada procitao, to mogu da kazu istoricari savremene istorije. Treba neko da ih pita.

Saša

pre 2 godine

Postujem Gligorova kao analiticara i cesto sam citao njegove doprinose izvestajima Beckog Ekonomskog instituta.
Ne znam da li je ova izjava mozda izvucena iz konteksta ili je nesto drugo u pitanju, ali zarad istine, dovoljno je pogledati snimak iz emisije iz 2007. u kojoj je njegov otac Kiro Gligorov pricao o ponudi EU uoci pocetka rata u SFRJ (ima na YouTube-u). A da ne pominjem cuvenu izjavu Stipa Mesica "moja misija je izvrsena, SFRJ vise ne postoji". Mogao bih jos stosta da napisem, ali nema svrhe, to nista ne moze promeniti...

Aki

pre 2 godine

Problem nikako nije u Srbiji, vec u njenim susedima koji nisu bili odgovorni za fasisticku politiku, a hteli su je nastaviti i nakon pada komunizma. Tad su presli granicu posle koje nema nazad, sad samo moze da ih boli istina.

Demokratiju u Jugoslaviju nije bilo moguce uvesti bez resavanja tog tereta.

NS

pre 2 godine

Klasika. Uvek su drugi krivi. Mi smo bili super, ali drugi (u ovom slučaju Srbija) su krivi. Politički stručnjaci su se baš pokazali i iznenadili mudrom izjavom.

Jovan

pre 2 godine

@Pocelo je pocetkom osamdesetih od kosovo republjik…. Hvala!
(Boki, 24. jun 2021 12:11)

Mnogo ranije, mnogo ranije. Prvi zahtev za kosovo republjik je bio 1968, za vreme zlatnog doba bratstva i jedinstva u SFRJ, a posle 1971. su u Hrvatskoj zli Srbi organizovali Maspok.

NijeBitno

pre 2 godine

Sa ovog stanovišta ,Jugoslavija (prvo Kraljevina) zatim i komunisticka je od početka bila osudjena na propast. Većina je iz koristi ušla u tu zemlju .Kazete Srbi problem,u skoro svim republikama današnjim žive manje vise po stotinama godinama,i jedino moguće ujedinjenje je bila ta kraljevina,dok su Hrvati tu videli priliku za formiranje svoje države jednog dana,i nikada im nije bilo u interesu da Jugoslavija opstane,u vise navrata kroz 20vek su to i pokušavali da dodju do svoje države,da ne ponavljam istorijske činjenice,dok na kraju nisu ostvarili cilj.

666

pre 2 godine

Jugoslaviju malo ko je hteo da brani. Slava palim borcima. Preživeli bivši borci, devedesetih su se svrstali u nacionalističke "elite" ili ćutali. Gurnuli smo golobrade mladiće da brane Jugoslaviju. STIDIM SE ZBOG TOGA.

marko

pre 2 godine

Visepartijski sistem ne bi funkcionisao u SFRJ gde bi se predstavnici vlasti birali prvenstveno po nacionalnoj pripadnosti. Pa zamislite haos na svakim izborima. Zasto je predsednik hrvat a ne srbin ili obrnuto itd itd. To je svima bilo jasno pa su zato i zakljucili da je bolje da se federalna zajednica pocepa.

Da su kojom srecom narodi i narodnosti evoluirali pa se samim tim izdigli iznad "mi smo najstariji i bla bla" i postavili interes federalne zajednice kao prioritet, bila bi druga prica. Prosto jugoslovenski identitet nije zaziveo kao americki.

Komsa

pre 2 godine

Zapravo ,taj Ustav iz 1974. koji pominjete je samo jedan od koraka koji su revizionističke,antiversajske snage učinile od 1919.godine i u potpunosti je u skljadu (bio predvidiv) sa ideološkim ciljevima KPJ - od Drezdena ,preko Jajca i Ustava iz 1974. do raspada.
Ta elita Srbije je takodje deo tog miljea i nije mogla ,čak i da je htela da zastiti srpski nacionalni interes jer bi to značilo :
1.) potpuni raskid sa totalitarnim rezimom uspostavljenim 1945. na isti nacin kako je to radjeno u zemljama istocne Evrope i anuliranje revolucije i njenih "tenkovina".
2) Uspostavljanje demokratije,potpunu restotuciju i odmah potom vlasničku transformaciju - kuponsku privatizaciju.
3) samim tim ta i takva elita bi postala visak.

Osim toga, čak i da im je na umu bio srpski nacionalni interes oni jednostavno nisu bili u stanju da izadju iz šablona koji je zadat AVNOJEM - ne mozes ostvariti nacionalni interes drzeci se ideologije koja je stvarana bas da taj interes ne bi bio ostvaren.

Da li su krivi?
Jesu.
Jednako koliko i ovi koji ih optuzuju,kritikuju jer su svi deo jedne iste,antiversajske,revizionističke i ako cemo preciznije - austrofilsko/sovjetofilske priče.
To sto su pokusavali da ostanu u sedlu na različite načine i po ko zna koji put predju na stranu pobednika i dalje ne znači da nisu nastavljači komunisttičke prakse...

ee

pre 2 godine

@Iza brda pogledaj intervju na youtubu gde Kiro Gligorov prica kako se jugoslaviji nudilo clansto u eu i milijarde pomoci a tudzman i milosevic rekli ne

IvanaZana

pre 2 godine

Krivce za raspad jugoslavije trazite u autorima ustava iz 1974 i onima koji su vodili drzavu od 1945 pod parolom: slaba Srbija jaka jugoslavija. Jedino se iz Srbije razmontiravale predratne fabrike tj masine iz njih i slane u sloveniju i hrvatsku. Da li je nesto islo iz suprotnog pravca u Srbiju? NIJE! Srbija je osamdesetih trazila da bude ravnopravna sa ostalim republikama i da raspolaze svojom teritorijom kao i ostale republike e tu je nastao problem koji bio uzrok raspada drzave. Zasto autonomne pokrajne nisu stvarane po sloveniji, hrvatskoj, bosni?

Goran

pre 2 godine

Srbi su jedini narod koji je u najvecim postotcima ziveo u svim republikama bivse SFRJ, tako da Srpskom narodu svakako da nije odgovarao raspad stare Federacije.
Sve ostalo su buljazgije i klasicne obmane.

Pri tom bi naveo da je Srpski narod vekovima ziveo u tim Republikama, nije sveze doseljen posle Drugog Svetskog rata, kao recimo neki koji su dobili poklon "drzavu".

Marko

pre 2 godine

Jeste, Srbija je kriva sto je uopste nastala Jugoslavija. Srbi oslobodili Hrvatsku, Bosnu, Sloveniju i Makedoniju. Dali svima status republike u ZAJEDNICKOJ drzavi. Danas vidimo sta smo dobili za uzvrat.

Hvala na cenjenim misljenjima, i da parafraziram "daleko vam lepa kuca"... al na zalost nije.

Miron

pre 2 godine

Što li se ovi miševi javljaju? Oni su hteli svoje državice pa su podrivali temelje i srušili državu za koju su Srbi uzaludno i nepotrebno ginuli.

Darko

pre 2 godine

Pričaju Makedonci koji su svoju državu prepustili Albancima i Slovenci koji su raspad i rat započeli ubistvom vojnika na odsluženju, a onda prebacili loptu na Hrvatsku i BiH.

Iza brda

pre 2 godine

Bio je nuđen SFRJ hitan prijem u EU pod uslovom da se društvo transformiše iz komunističkog u demokratsko, što podrazumeva slobodne izbore i višepartijsku državu, da dogovornu ekonomiju zameni tržišna, da se SFRJ "otvori" svoje tržište prema EU, da se smanjecarine i porezi na uvoznu robu....
Komunisti od Triglava do Đevđelije, zajedno sa JNA su složno rekli - NE!
Oni su hteli da baštine komunizam , "I posle Tita Tito", da žive od inostranih kredita, da budu nesvrstani i da putuju "Galebom" obalama Afrike, kao njihov učitelj.
Nećete, drugovi?
Evo vam rata.
Hvala, dovidjenja, prijatno.

Душко

pre 2 godine

Вау, какви закључци. Све паметњаковић до паметњаковића! Блистави умови! Кад би свет само саслушао овакве мозгове, где би му крај био. Наравно да смо ми Срби криви за све. Кад би само нестали са земље, сви земаљски проблеми би били решени!? Посебно Северних Македонаца. Бугари их тада уопште не би кочили за сваку глупост. Народ који потроши 30 година борећи се да не промени име, а на крају га промени и... ником ништа. Косовари који једва дочекаше "независно" "косово", радећи на црњака у ЕУ, пошто од преговора нема ништа, наредних 2000 година, и тако даље. Људска глупост нема краја, за разлику од космоса.

lolipop

pre 2 godine

Najveca greska bila titova jugoslavija, koja je srpske zrtve ignorisala i nagradila hrvate kako su im poklonili Jasenovac, Sisak, Jastrebarsko, Jadovno... Krajinu, Istru i Dalmaciju (niti smo dobili autonomiju!), a Srbe cepao gde je stigao (BiH, Vojvodina, Kosovo, CG...)

Vojvoda Stepa

pre 2 godine

Ma da, kako da ne. A Maspok 1971. se uopšte nije desio, ni ustav iz 1974. koji je pravno srušio Jugoslaviju, ni zahtevi Albanaca za republiku se nisu desili, ni secesija Slovenije i Hrvatske i još brže priznavanje istih od Nemačke i Austrije se uopšte nisu dogodili. Ni izbacivanje Srba iz ustava Hrvatske i Slovenije se nisu desili, kao ni ukidanje konstitutivnosti Srba u Bosni i Hercegovini. To se ništa nije desilo. Vidim da smo im se samo mi Srbi desili.

manga

pre 2 godine

Nadasve objektivni i nepristrasni stručnjaci... Doduše slažem se sa delom da je Eu zakazala (iako su neke njene članice prednjačile u potpirivanju sukoba).

Aki

pre 2 godine

Problem nikako nije u Srbiji, vec u njenim susedima koji nisu bili odgovorni za fasisticku politiku, a hteli su je nastaviti i nakon pada komunizma. Tad su presli granicu posle koje nema nazad, sad samo moze da ih boli istina.

Demokratiju u Jugoslaviju nije bilo moguce uvesti bez resavanja tog tereta.

miki ns

pre 2 godine

grebala nas jugoslavija. napila se srpske krvi vise od turaka i nemaca zajedno. Srbija jeste kriva za stvaranje jugoslavije na svoju stetu i stetusvojih gradjana. ostali su samo profitirali i sad se kao javljaju ustav iz 73. a iz 45 te nije sporan jel.? sta se pravite tose imate na yut.. hrvatske filmove kako su finansirali terorizam jos od 45te .sad mi surovi prodaje mud a za bubrege. kao da smo se juce rodili pa nam on prica sta je bilo.

Djordje

pre 2 godine

@Bio je nuđen SFRJ hitan prijem u EU pod uslovom da se društvo transformiše iz komunističkog u demokratsko, što podrazumeva slobodne izbore i višepartijsku državu, da dogovornu ekonomiju zameni tržišna, da se SFRJ "otvori" svoje tržište prema EU, da se smanjecarine i porezi na uvoznu robu....
Komunisti od Triglava do Đevđelije, zajedno sa JNA su složno rekli - NE!
Oni su hteli da baštine komunizam , "I posle Tita Tito", da žive od inostranih kredita, da budu nesvrstani i da putuju "Galebom" obalama Afrike, kao njihov učitelj.
Nećete, drugovi?
Evo vam rata.
Hvala, dovidjenja, prijatno.
(Iza brda, 24. jun 2021 11:09)

Zaboravljas jednu cinjenicu, da republike (Hrvatska, Slovenija) nisu htele odrzavanje demokratskih izbora na saveznom nivou, jer gle Srbi koji cine 40% stanovnistva bi bili vodeci. U tom grmu lezi zec, vec su hteli samo u svojoj prciji. Moze demokratija, ali da se Srbi nista ne pitaju, to je njihov recept bio.

m1k3

pre 2 godine

Ovaj Gligorov je smesan kao crtani film. Tata mu skoro citav zivot, a i on sa njim, ziveo u Beogradu. Umro primajuci penziju iz Beograda, a ne makedonsku predsednicku, a nikada nije propustio priliku da popljuje Srbiju.

Vlad

pre 2 godine

Ovu priču gospoda iz Beča mogu da prodaju samo nekome ko nije savremenik tih dešavanja i suviše je naivan da im poveruje.
Svi ostali vrlo dobro znaju ko je želeo raspad Jugoslavije postupajući po nalogu stranih službi...

Terminator

pre 2 godine

Svi oni su hteli svoje bedne državice koje ne umeju sada da vode,a niko ih ne smatra ni za šta ,pa im kriva Srbija.Pominje se i neko stvaranje neke nove YU ili već šta.NIKADA više.

Зоран

pre 2 godine

Распад Југославије је почео уставом из 1974-те године, који су донели Кардељ и Бакарића уз прећутно одобравање каплара Броза. Ако је имао сву власт у рукама, зашто нису процесуирани за рушење уставног поретка? Распад и рат су хтели Словенија и Хрватска, подпомагане политичком подршком и оружјем од стране Немачке. Војска је нападана у Словенији и Хрватској, а не у Србији. Све остало је демагогија и продаја магле.

Petar S.

pre 2 godine

Jugoslaviju su "zeznuli" oni koji su prvo ilegalno izvezli oruzije (iz jedne Zapadne zemlje clanice EZ/EU) secesionistickim republikama i time de fakto i de jure zapoceli gradjanski rat u YU (do tada je bila Ustavna kriza sa manjim oruzanim carkama), a zatim prerano priznanje secesionistickih republika, nakon cega je gradjanski rat eksplodirao, a priznate secesionisticke republika su izgubile svaku motivaciju da dalje pregovaraju o bilo cemu.
To isto su uradili i kasnije na Kosovu*.

Saša

pre 2 godine

Postujem Gligorova kao analiticara i cesto sam citao njegove doprinose izvestajima Beckog Ekonomskog instituta.
Ne znam da li je ova izjava mozda izvucena iz konteksta ili je nesto drugo u pitanju, ali zarad istine, dovoljno je pogledati snimak iz emisije iz 2007. u kojoj je njegov otac Kiro Gligorov pricao o ponudi EU uoci pocetka rata u SFRJ (ima na YouTube-u). A da ne pominjem cuvenu izjavu Stipa Mesica "moja misija je izvrsena, SFRJ vise ne postoji". Mogao bih jos stosta da napisem, ali nema svrhe, to nista ne moze promeniti...

bob

pre 2 godine

Kako rece Rambo A., narod je glup i nema pravo da se buni zato sto je glup.
Na izborima koji su prethodili ratu, svi su glasove dali nacionalistickim partijama, dok opcija za Jugoslaviju oko koje su bili okupljeni glumci, pevaci, akademici, dobila svega par glasova.
Narod je zelo rat i dobio ga je.

ee

pre 2 godine

@Iza brda pogledaj intervju na youtubu gde Kiro Gligorov prica kako se jugoslaviji nudilo clansto u eu i milijarde pomoci a tudzman i milosevic rekli ne

NS

pre 2 godine

Klasika. Uvek su drugi krivi. Mi smo bili super, ali drugi (u ovom slučaju Srbija) su krivi. Politički stručnjaci su se baš pokazali i iznenadili mudrom izjavom.

Jegulja

pre 2 godine

@Iza brda

tako je.

pricao o tome kiro gligorov u hrvatskoj emisiji (mislim "otvoreno"). ima na youtube da se vidi. bio u istoj emisiji prisutan i milan kucan.

prijem SFRJ u EU odmah, kao politicka odluka, silna pomoc recimo 6,7 milijardi dolara... prvi graknuo i odbio tudjman koga briga za sve to, ima misiju da ispuni "tisucljetni san" sta vec... sloba se isto nesto nije pretrgao da podrzi ideju EU.

inace ponuda je dosla od EU trojke na najvisem nivou i to su im dosli na kanabe.

btw, treba voditi racuna da je sloba u usa otisao kao bankar, a kad se vratio, munjevito postao prvi covek srpskih komunista. cenim da je ispunjavao USA agendu ... tudjman je bio idealan partner. odlicno su se razumeli.

Jovan

pre 2 godine

@Pocelo je pocetkom osamdesetih od kosovo republjik…. Hvala!
(Boki, 24. jun 2021 12:11)

Mnogo ranije, mnogo ranije. Prvi zahtev za kosovo republjik je bio 1968, za vreme zlatnog doba bratstva i jedinstva u SFRJ, a posle 1971. su u Hrvatskoj zli Srbi organizovali Maspok.

666

pre 2 godine

Jugoslaviju malo ko je hteo da brani. Slava palim borcima. Preživeli bivši borci, devedesetih su se svrstali u nacionalističke "elite" ili ćutali. Gurnuli smo golobrade mladiće da brane Jugoslaviju. STIDIM SE ZBOG TOGA.

NijeBitno

pre 2 godine

Sa ovog stanovišta ,Jugoslavija (prvo Kraljevina) zatim i komunisticka je od početka bila osudjena na propast. Većina je iz koristi ušla u tu zemlju .Kazete Srbi problem,u skoro svim republikama današnjim žive manje vise po stotinama godinama,i jedino moguće ujedinjenje je bila ta kraljevina,dok su Hrvati tu videli priliku za formiranje svoje države jednog dana,i nikada im nije bilo u interesu da Jugoslavija opstane,u vise navrata kroz 20vek su to i pokušavali da dodju do svoje države,da ne ponavljam istorijske činjenice,dok na kraju nisu ostvarili cilj.

Bojan

pre 2 godine

"Bio je nuđen SFRJ hitan prijem u EU pod uslovom da se društvo transformiše iz komunističkog u demokratsko, što podrazumeva slobodne izbore i višepartijsku državu, da dogovornu ekonomiju zameni tržišna, da se SFRJ "otvori" svoje tržište prema EU, da se smanjecarine i porezi na uvoznu robu....
Komunisti od Triglava do Đevđelije, zajedno sa JNA su složno rekli - NE!
Oni su hteli da baštine komunizam , "I posle Tita Tito", da žive od inostranih kredita, da budu nesvrstani i da putuju "Galebom" obalama Afrike, kao njihov učitelj.
Nećete, drugovi?
Evo vam rata.
Hvala, dovidjenja, prijatno.
(Iza brda, 24. jun 2021 11:09) "

To je kao kad bi neko sad zapadu ponudio da iz kapitalistickog drustva predju u utpijsko, gde ne bi bilo povlascenih i zasticenih. Mislis da bi kapitalisti rekli "naravno gospodo, kako da ne" ili bi potekli oruzje? Ne opravdavam nikog, samo je cinjenica da niko ko ima polozaj nece ga se tek tako odreci.

Komsa

pre 2 godine

Zapravo ,taj Ustav iz 1974. koji pominjete je samo jedan od koraka koji su revizionističke,antiversajske snage učinile od 1919.godine i u potpunosti je u skljadu (bio predvidiv) sa ideološkim ciljevima KPJ - od Drezdena ,preko Jajca i Ustava iz 1974. do raspada.
Ta elita Srbije je takodje deo tog miljea i nije mogla ,čak i da je htela da zastiti srpski nacionalni interes jer bi to značilo :
1.) potpuni raskid sa totalitarnim rezimom uspostavljenim 1945. na isti nacin kako je to radjeno u zemljama istocne Evrope i anuliranje revolucije i njenih "tenkovina".
2) Uspostavljanje demokratije,potpunu restotuciju i odmah potom vlasničku transformaciju - kuponsku privatizaciju.
3) samim tim ta i takva elita bi postala visak.

Osim toga, čak i da im je na umu bio srpski nacionalni interes oni jednostavno nisu bili u stanju da izadju iz šablona koji je zadat AVNOJEM - ne mozes ostvariti nacionalni interes drzeci se ideologije koja je stvarana bas da taj interes ne bi bio ostvaren.

Da li su krivi?
Jesu.
Jednako koliko i ovi koji ih optuzuju,kritikuju jer su svi deo jedne iste,antiversajske,revizionističke i ako cemo preciznije - austrofilsko/sovjetofilske priče.
To sto su pokusavali da ostanu u sedlu na različite načine i po ko zna koji put predju na stranu pobednika i dalje ne znači da nisu nastavljači komunisttičke prakse...

marko

pre 2 godine

Visepartijski sistem ne bi funkcionisao u SFRJ gde bi se predstavnici vlasti birali prvenstveno po nacionalnoj pripadnosti. Pa zamislite haos na svakim izborima. Zasto je predsednik hrvat a ne srbin ili obrnuto itd itd. To je svima bilo jasno pa su zato i zakljucili da je bolje da se federalna zajednica pocepa.

Da su kojom srecom narodi i narodnosti evoluirali pa se samim tim izdigli iznad "mi smo najstariji i bla bla" i postavili interes federalne zajednice kao prioritet, bila bi druga prica. Prosto jugoslovenski identitet nije zaziveo kao americki.

zapisano samo treba citati

pre 2 godine

Jugoslavija je i napravljena tako da moze da se raspadne. Kardelj je izjavio da ce Srbija sa Istokom, a ostali sa zapadom, parafraziram. To ima napisano, ja sam to tada procitao, to mogu da kazu istoricari savremene istorije. Treba neko da ih pita.