Subota, 12.06.2021.

11:16

"Zločin u Srebrenici nema karakter genocida"

Komisija koju je formirala Vlada RS tvrdi da je u Srebrenici stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba.

Izvor: DW

"Zloèin u Srebrenici nema karakter genocida" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

T

pre 2 godine

Da li je Naser Orić zločinac?? Da ili ne?
(Oliver, 12. jun 2021 16:14)
Da li je u Srebrenici bio genocid to ne zavisi od toga da li je Orić zločinac ili ne.

John

pre 2 godine

Da li je Naser Orić zločinac?? Da ili ne?
(Oliver, 12. jun 2021 16:14)

Šta misliš, šta bi država Srbija uradila ako bi (hipotetički naravno) sutra neko pozvao policiju i rekao "Eno ga Naser Orić vezan za drvo u Pionirskom parku"?
NIŠTA. Bar njemu ništa. Uzeli bi mu izjavu ko ga je vezao i to je sve.
Protiv njega se u Srbiji ne vodi nikakav postupak. Nikad se nije ni vodio. NEma nikakve poternice, nikada nije ni bilo.
Dakle, ako uzmemo da Naser Orić jeste zločinac, onda bi pitanje trebalo uputiti institucijama upravo oko tog Pionirskog parka i malo dalje niz ulicu - Šta je država Srbija uradila da se zločinac Orić privede pravdi i zašto nije uradila ništa?

Prijedor BiH

pre 2 godine

Da li je Naser Orić zločinac?? Da ili ne?
(Oliver, 12. jun 2021 16:14)
Po sudu i presudi NE
Neznaci za tebe ili mene sto neko pravi zlocin a nema dokaza da je nazor zlocinac
Ako neko drugi kaze a nema potvrde ili svedok sto izmislja

John

pre 2 godine

(kontra, 12. jun 2021 13:53)

Presuda generalu Radisavu Krstiću:
Paragraf 84 - "The Trial Chamber is satisfied that, in July 1995, following the take-over of Srebrenica,Bosnian Serb forces executed several thousand Bosnian Muslim men. The total number is likely to be within the range of 7,000 -8,000 men"

Presuda Vujadinu Popoviću i ostalima:
Paragraf 664 - "The Trial Chamber therefore considers that the number could well be as high as 7,826"

Toliko o tome da je sud priznao da je ubijeno DO 5000 ljudi.
Upravo je obrnuto. U istom paragrafu 664 stoji i ovo "The Trial Chamber is satisfied beyond reasonable doubt that at least 5,336 identified individuals were killed in the executions following the fall of Srebrenica."

Uostalom, ako možeš bolje da izbrojiš - izvoli.

Paja Moler

pre 2 godine

Naravno da nije bio genocid, jer ako tako gledamo, mozemo i mi srbi da da pokrenemo istragu, sta se radilo oko Srebrenice i u ratu generalno. Bojim se da bi onda bilo osnova da Srbija pokrene tuzbu za genocid protiv BIH. Samo 1 primer, koliko je u Sarajevu zivelo Srba pre i posle rata, samo to je dovoljno da se pokrene lavina za etnicko ciscenje srba iz BIH. O zlocinima dudakovica, orica, necu da pricam, a kad bi se sabralo sve na jedno mesto nad srbima od strane bosnjackih muslimana jeste pocinjen genocid, o hrvatima necu da pricam, oni su posebna prica, uostalom, "oluja" je skolski primer genocida. Sva ova pompa je skretanje paznje od istine, a baba Fata je skolski primer kako su se bosnjacki muslimani ponasali prema srbima cak i pre rata u bivsoj Jugoslaviji. Moj vam je savet bolje da cutite, jer ako jednog dana dodje do istinskog sprovodjenja pravde i racuna, bojim se da ce bosnjacke muslimane i hvate okarakterisati genocidasima, a u Srebrenici jeste pocinjen ratni zlocin, genocid nikako i jos nesto, zasto niko ne pominje srpske zrtve u Srebrenici i oko Srebrenice? Znam ja dobro zasto ste grlati i sirite propagandu, a odgovor je jednostavan, da bi sakrili svoja zlodela i realnu osnovu za genocid nad srpskim narodom od strane biH i hrvatske.

Čedo

pre 2 godine

Svima koj omaložavau i ne prziznaju ni broj žrtava ni Genocid da skrenem pažnjuSvaku masovnu grobnicu u Srebernici su prisustvovalo Tužilaštvo RS policija RS i međunarodni predstavniciSvi potpisuju zapisnike sa iskopavanja.U Srebernic su bile i tercijalne grobnice da bi se sakrili ubijanje al nije prošlo .postoje satelitski snmciSvima bi poreporučio bolje da ne komentarišu nego da lupaju bez veze,

Amila_

pre 2 godine

Pre nego sto bilo ko krene da udara po izvestaju i kojecemu, treba da zna da udara na ljude koji su ga sastavljali, a koji imaju ime i prezime, karijere i strucnost, integritet i profesionalnost, pa neka se zapitaju sa koje pozicije ih napadaju.
(Srdja Zlopogledja, 12. jun 2021 11:22)

Radovan Karadzic je stekao diplomu psihijatra u jednoj ozbiljnoj drzavi i jednom vjerodostojnom skolskom sistemu.
Izvinite, smijem li ja, sa pozicije obicne domacice, da tvrdim da je taj psihijatar bio covjek bez etike i morala, i da je bio ratni zlocinac?
Ako mi dozvolite, nikad Vam to necu zaboraviti. :)

Slijedeci put razmislite, sa koje to pozicije Vi pisete gadosti negiranja genocida.

Pozdrav dobrim ljudima!

Milutin

pre 2 godine

U 8 procesa dokazan Genocid U 8 procesa učestvovalo 40 sudija a njh 35 na osnovu dokaza reklo da je to GenocidSve sudije sa svih kontinenta i sad se neko nađe da njih osporava tektakoPa što ih niko nije osporavao na sudu dokazima..????????

kontra

pre 2 godine

A niko od ovih Bosnjackih velikana sto se pozivaju na Haski sud, ne kaze da je sud priznao u svakoj sudskoj odluci da je ubijeno do 5000 ljudi. Zasto to niko u Federaciji nije objavio i zasto u ime pomirenja ne isprave onu brojku na spomeniku vec ih nije sramota vjestacki napumpavati broj ubijenih. Znaci poenta je stvoriti vijestacku sliku da bi se krivica orebacila na nekoga a ne pravu istinu. I sta mislite kada cemo se pomiriti i kada ce BiH biti funkcionalna????

Gunner

pre 2 godine

Žao mi je svake žrtve, nevezano za nacionalnu pripadnost, ali ono što se desilo u Srebrenici se može jedino podvesti pod teški zločin, masakr nikako i kao genocid

Đenka

pre 2 godine

Postoji Vojnicko groblje u Bratuncu.., pazite - "Vojnicko " groblje., gdje su pokopani vojnici stradali u borbi.- a ne pri streljanju, zavezanih ruku..

Leo

pre 2 godine

(Hammer, 12. jun 2021 11:28)

Po tebi ispade da je Hrvatska 100% genocidna tvorevina jer su u Slavoniji asimilovali Šokačku većinu a u Dalmaciji stanovništvo sa štokavskim dijalektom... A onda Jasenovac, jame, pa etničko čišćenje u Krajini devedesetih... Pa šta ostade onda? Ne može sve to biti genocid.

Zlocin jeste, genocid nije

pre 2 godine

Da parafraziram Efraima Zurofa, direktora centra Simon Vizental za istrazivanje holokausta i procesuiranje nacistickih zlocinaca - Voleo bih da su jevrejske zene i deca imali mogucnost da autobusima budu evakuisani iz Ausvica.

TROLejbus

pre 2 godine

Ni jedan narod nije genocidan,niti nevin,vec pojedinci. Dok je sveta bice ratova,mrznje, viseg interesa jer nekog zaradjuje od toga. Na nama je kakav cemo zivot provesti na zemlji,da li u mrznji prema drugome i sopstvenoj nesreci,ili u ljubavi, ne deleci ljude po svemu i svacemu. Zivot je kratak, uzivajte i potrudite se da vam bude sto lepsi.

Knjiga

pre 2 godine

Toplo preporucujem studiju pokojnog profesora Edward-a Herman-a politika genocida. Hvala profesoru Grajf-u koji konstantno razoblicava istorijske cinjenice, pocevsi od Jasenovca pa nadalje.

Kole

pre 2 godine

80% Bosnjaka je poginulo u borbama oko Srebrenice i u samom proboju, a ostatak je streljano sto je ratni zlocin. Svi civili su prebačeni iz grada i nikome se nista nije desilo.. Ta prica da je ubijeno 8000 decaka i muškaraca je fikcija sto je sada i dokazano..

ja

pre 2 godine

Kako god ga nazvali (za mene je to najveći ratni zločin posle 2 sv rata, ne moram da budem u pravu), ovo je definitivno ogromna ljaga na našem obrazu zauvek. Sve ostalo što se dešavalo je što ti meni I ja isto ili još gore tebi, ali ovo je neoprostivo. Malo bi se izvukli da smo mi sudili nalogodavcima, ali nikako oprali.

Utin

pre 2 godine

Malo kasno. To ste trebali vec 97 da uradite. Sada kada je ceo svet to priznao, dzabe vam i da je poginulo njih 100. Ali vi ste cutali. Sada trpite,

John

pre 2 godine

(Hammer, 12. jun 2021 11:28)

Velika zabluda. Ili neznanje...
Da bi genocid postojao nije nephodno da bilo ko bude ubijen.
Ukoliko jeste došlo do ubijanja, nije neophodno da budu ubijani i muškarci i žene i deca. I broj ubijenih uopšte nije bitan.
Sve to lepo piše (odnosno ne piše) u definiciji genocida, al' kad nema ko da pročita (ili ima, ali ne razumeju pročitano, što je još gore...)

Pera Kojot

pre 2 godine

Ne treba imati iluziju da će sve zemlje i teritorije nastale raspadom Jugoslavije imati isti pogled na istoriju.
Tu iluziju nema ni zapad. Njima pitanje Srebrenice služi isključivo kao poluga sadašnjeg i budućeg pritiska na srpski narod u regionu: Da se Srbi odreknu države Srbije i Srpske pravoslavne crkve, a država Srbija da se odrekne Kosmeta. A posle verovatno i drugih svojih teritorija.

Miki Hajnekenjaj

pre 2 godine

Da se desio veliki zlocin desio se,da se cifre naduvavju naduvavaju se,da se koristi u dnevne politicke svrhe koristi se,da neko i dan danas pravi biznis na nesreci tih ljudi pravi.Da li ce se ikada dati mir tim nesrecnim ljudima koji su stradali,neće a zasto,zato sto nema volje da se donese zakon da se to ne negira sto rade Srbi niti da se takodje koristi za dnevnu politiku sto rade Muslimani.

Зоран

pre 2 godine

Злочин је био. Геноцид ми случајно.
Геноцид је кад хоћеш да уништиш читав један народ.
Злочине нису починили људи под командом Ратка Младића, већ паравојне формације. Срби такође, нажалост.
Ратко Младић првих дана није ни знао шта се издешавало, јер дан, два након тога Милошевић га пита шта се то десило у Сребреници, Младић каже да не зна, да први пут чује.
Генерал Младић је оличење часног војника. Људина.

anonimous

pre 2 godine

'Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope.' Srbija nikada nije bila to dok nas vlastodršci nisu doveli u tu zabludu, ali dalje nas drže zarad njihovog ostanka na vlasti ubeđujući nas da nam Evropa ne treba. Mi smo deo Evrope i tu je ključ svega! I Srbija je uvek bila i biće rame uz rame sa razvijenim i naprednim narodima Evrope, džabe vam je ovo sto radite.

aco

pre 2 godine

Наравно да то није геноцид. Свако ко се бар мало разуме у право зна то. Број Срба се у укупном уделу у БиХ након грађанског рата осетно смањио, а готово да нико није одговарао за то. Преко 30% жртава овог рата су Срби, а Срба је такође доста протерано ван БиХ. Мантру да су само Срби чинили злочине не треба прихватити.

Hammer

pre 2 godine

Genocid je unapred temeljno planirana, pa čak i zakonski pripremljena masovna egzekucija jedne etničke, verske, rasne ili bilo koje druge skupine sa ciljem da se ona većinski ili u potpunosti uništi, genocid nije samo fizičko istrebljivanje, već i nasilna asimilacija jer se i na taj način zatire ceo jedan populus. Primer genocida u vidu fizičkog istrebljivanja je Jasenovac i NDH, a primer genocida procesom nasilne asimilacije predstavlja "devširma" ili "danak u krvi".

Deni

pre 2 godine

Genocid nema veze sa broj ubijenih ljudi i sa nacinom kako su oni ubijeni.Genocid ima veze sa namerom pocinioca da protera ili ubije jednu etnicku grupu ljudi,a u Stebrenici je jasno kako je uradjo.Genocidom se cak moze ubrajati i oluja ili proterivanje Albanaca sa Kosova 1999 godine kada su sistematski ljudi proterivani za Albaniju i oduzimanja licnih karata i registarskih tablica(pricam iz iskustva)

dux

pre 2 godine

prvi put da se profesionalno pristupilo ovom problemu.
sve do sada je bilo politicarenje sa etiketama i teskim recima.
bravo za komisiju, ovo je pravi put rasvetljavanja dogadjanja u ratu i pomirenja naroda na ovim prostorima.

Arch Enemy

pre 2 godine

Sputnik V
Zaboravio si dodati da je nekoliko hiljada žena, djece i starih, organizovano prevezeno iz zone borbenih dejstava na teritoriju koje su kontrolisale tadašnje muslimanske vojne formacije i nije im falila ni dlaka sa glave !

Srdja Zlopogledja

pre 2 godine

Pre nego sto bilo ko krene da udara po izvestaju i kojecemu, treba da zna da udara na ljude koji su ga sastavljali, a koji imaju ime i prezime, karijere i strucnost, integritet i profesionalnost, pa neka se zapitaju sa koje pozicije ih napadaju.

Hammer

pre 2 godine

Genocid je unapred temeljno planirana, pa čak i zakonski pripremljena masovna egzekucija jedne etničke, verske, rasne ili bilo koje druge skupine sa ciljem da se ona većinski ili u potpunosti uništi, genocid nije samo fizičko istrebljivanje, već i nasilna asimilacija jer se i na taj način zatire ceo jedan populus. Primer genocida u vidu fizičkog istrebljivanja je Jasenovac i NDH, a primer genocida procesom nasilne asimilacije predstavlja "devširma" ili "danak u krvi".

Arch Enemy

pre 2 godine

Sputnik V
Zaboravio si dodati da je nekoliko hiljada žena, djece i starih, organizovano prevezeno iz zone borbenih dejstava na teritoriju koje su kontrolisale tadašnje muslimanske vojne formacije i nije im falila ni dlaka sa glave !

Srdja Zlopogledja

pre 2 godine

Pre nego sto bilo ko krene da udara po izvestaju i kojecemu, treba da zna da udara na ljude koji su ga sastavljali, a koji imaju ime i prezime, karijere i strucnost, integritet i profesionalnost, pa neka se zapitaju sa koje pozicije ih napadaju.

Milutin

pre 2 godine

U 8 procesa dokazan Genocid U 8 procesa učestvovalo 40 sudija a njh 35 na osnovu dokaza reklo da je to GenocidSve sudije sa svih kontinenta i sad se neko nađe da njih osporava tektakoPa što ih niko nije osporavao na sudu dokazima..????????

dux

pre 2 godine

prvi put da se profesionalno pristupilo ovom problemu.
sve do sada je bilo politicarenje sa etiketama i teskim recima.
bravo za komisiju, ovo je pravi put rasvetljavanja dogadjanja u ratu i pomirenja naroda na ovim prostorima.

Zlocin jeste, genocid nije

pre 2 godine

Da parafraziram Efraima Zurofa, direktora centra Simon Vizental za istrazivanje holokausta i procesuiranje nacistickih zlocinaca - Voleo bih da su jevrejske zene i deca imali mogucnost da autobusima budu evakuisani iz Ausvica.

Kole

pre 2 godine

80% Bosnjaka je poginulo u borbama oko Srebrenice i u samom proboju, a ostatak je streljano sto je ratni zlocin. Svi civili su prebačeni iz grada i nikome se nista nije desilo.. Ta prica da je ubijeno 8000 decaka i muškaraca je fikcija sto je sada i dokazano..

Amila_

pre 2 godine

Pre nego sto bilo ko krene da udara po izvestaju i kojecemu, treba da zna da udara na ljude koji su ga sastavljali, a koji imaju ime i prezime, karijere i strucnost, integritet i profesionalnost, pa neka se zapitaju sa koje pozicije ih napadaju.
(Srdja Zlopogledja, 12. jun 2021 11:22)

Radovan Karadzic je stekao diplomu psihijatra u jednoj ozbiljnoj drzavi i jednom vjerodostojnom skolskom sistemu.
Izvinite, smijem li ja, sa pozicije obicne domacice, da tvrdim da je taj psihijatar bio covjek bez etike i morala, i da je bio ratni zlocinac?
Ako mi dozvolite, nikad Vam to necu zaboraviti. :)

Slijedeci put razmislite, sa koje to pozicije Vi pisete gadosti negiranja genocida.

Pozdrav dobrim ljudima!

aco

pre 2 godine

Наравно да то није геноцид. Свако ко се бар мало разуме у право зна то. Број Срба се у укупном уделу у БиХ након грађанског рата осетно смањио, а готово да нико није одговарао за то. Преко 30% жртава овог рата су Срби, а Срба је такође доста протерано ван БиХ. Мантру да су само Срби чинили злочине не треба прихватити.

Čedo

pre 2 godine

Svima koj omaložavau i ne prziznaju ni broj žrtava ni Genocid da skrenem pažnjuSvaku masovnu grobnicu u Srebernici su prisustvovalo Tužilaštvo RS policija RS i međunarodni predstavniciSvi potpisuju zapisnike sa iskopavanja.U Srebernic su bile i tercijalne grobnice da bi se sakrili ubijanje al nije prošlo .postoje satelitski snmciSvima bi poreporučio bolje da ne komentarišu nego da lupaju bez veze,

Đenka

pre 2 godine

Postoji Vojnicko groblje u Bratuncu.., pazite - "Vojnicko " groblje., gdje su pokopani vojnici stradali u borbi.- a ne pri streljanju, zavezanih ruku..

Gunner

pre 2 godine

Žao mi je svake žrtve, nevezano za nacionalnu pripadnost, ali ono što se desilo u Srebrenici se može jedino podvesti pod teški zločin, masakr nikako i kao genocid

ja

pre 2 godine

Kako god ga nazvali (za mene je to najveći ratni zločin posle 2 sv rata, ne moram da budem u pravu), ovo je definitivno ogromna ljaga na našem obrazu zauvek. Sve ostalo što se dešavalo je što ti meni I ja isto ili još gore tebi, ali ovo je neoprostivo. Malo bi se izvukli da smo mi sudili nalogodavcima, ali nikako oprali.

Зоран

pre 2 godine

Злочин је био. Геноцид ми случајно.
Геноцид је кад хоћеш да уништиш читав један народ.
Злочине нису починили људи под командом Ратка Младића, већ паравојне формације. Срби такође, нажалост.
Ратко Младић првих дана није ни знао шта се издешавало, јер дан, два након тога Милошевић га пита шта се то десило у Сребреници, Младић каже да не зна, да први пут чује.
Генерал Младић је оличење часног војника. Људина.

Deni

pre 2 godine

Genocid nema veze sa broj ubijenih ljudi i sa nacinom kako su oni ubijeni.Genocid ima veze sa namerom pocinioca da protera ili ubije jednu etnicku grupu ljudi,a u Stebrenici je jasno kako je uradjo.Genocidom se cak moze ubrajati i oluja ili proterivanje Albanaca sa Kosova 1999 godine kada su sistematski ljudi proterivani za Albaniju i oduzimanja licnih karata i registarskih tablica(pricam iz iskustva)

Pera Kojot

pre 2 godine

Ne treba imati iluziju da će sve zemlje i teritorije nastale raspadom Jugoslavije imati isti pogled na istoriju.
Tu iluziju nema ni zapad. Njima pitanje Srebrenice služi isključivo kao poluga sadašnjeg i budućeg pritiska na srpski narod u regionu: Da se Srbi odreknu države Srbije i Srpske pravoslavne crkve, a država Srbija da se odrekne Kosmeta. A posle verovatno i drugih svojih teritorija.

kontra

pre 2 godine

A niko od ovih Bosnjackih velikana sto se pozivaju na Haski sud, ne kaze da je sud priznao u svakoj sudskoj odluci da je ubijeno do 5000 ljudi. Zasto to niko u Federaciji nije objavio i zasto u ime pomirenja ne isprave onu brojku na spomeniku vec ih nije sramota vjestacki napumpavati broj ubijenih. Znaci poenta je stvoriti vijestacku sliku da bi se krivica orebacila na nekoga a ne pravu istinu. I sta mislite kada cemo se pomiriti i kada ce BiH biti funkcionalna????

Utin

pre 2 godine

Malo kasno. To ste trebali vec 97 da uradite. Sada kada je ceo svet to priznao, dzabe vam i da je poginulo njih 100. Ali vi ste cutali. Sada trpite,

John

pre 2 godine

(Hammer, 12. jun 2021 11:28)

Velika zabluda. Ili neznanje...
Da bi genocid postojao nije nephodno da bilo ko bude ubijen.
Ukoliko jeste došlo do ubijanja, nije neophodno da budu ubijani i muškarci i žene i deca. I broj ubijenih uopšte nije bitan.
Sve to lepo piše (odnosno ne piše) u definiciji genocida, al' kad nema ko da pročita (ili ima, ali ne razumeju pročitano, što je još gore...)

Knjiga

pre 2 godine

Toplo preporucujem studiju pokojnog profesora Edward-a Herman-a politika genocida. Hvala profesoru Grajf-u koji konstantno razoblicava istorijske cinjenice, pocevsi od Jasenovca pa nadalje.

TROLejbus

pre 2 godine

Ni jedan narod nije genocidan,niti nevin,vec pojedinci. Dok je sveta bice ratova,mrznje, viseg interesa jer nekog zaradjuje od toga. Na nama je kakav cemo zivot provesti na zemlji,da li u mrznji prema drugome i sopstvenoj nesreci,ili u ljubavi, ne deleci ljude po svemu i svacemu. Zivot je kratak, uzivajte i potrudite se da vam bude sto lepsi.

Paja Moler

pre 2 godine

Naravno da nije bio genocid, jer ako tako gledamo, mozemo i mi srbi da da pokrenemo istragu, sta se radilo oko Srebrenice i u ratu generalno. Bojim se da bi onda bilo osnova da Srbija pokrene tuzbu za genocid protiv BIH. Samo 1 primer, koliko je u Sarajevu zivelo Srba pre i posle rata, samo to je dovoljno da se pokrene lavina za etnicko ciscenje srba iz BIH. O zlocinima dudakovica, orica, necu da pricam, a kad bi se sabralo sve na jedno mesto nad srbima od strane bosnjackih muslimana jeste pocinjen genocid, o hrvatima necu da pricam, oni su posebna prica, uostalom, "oluja" je skolski primer genocida. Sva ova pompa je skretanje paznje od istine, a baba Fata je skolski primer kako su se bosnjacki muslimani ponasali prema srbima cak i pre rata u bivsoj Jugoslaviji. Moj vam je savet bolje da cutite, jer ako jednog dana dodje do istinskog sprovodjenja pravde i racuna, bojim se da ce bosnjacke muslimane i hvate okarakterisati genocidasima, a u Srebrenici jeste pocinjen ratni zlocin, genocid nikako i jos nesto, zasto niko ne pominje srpske zrtve u Srebrenici i oko Srebrenice? Znam ja dobro zasto ste grlati i sirite propagandu, a odgovor je jednostavan, da bi sakrili svoja zlodela i realnu osnovu za genocid nad srpskim narodom od strane biH i hrvatske.

anonimous

pre 2 godine

'Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope.' Srbija nikada nije bila to dok nas vlastodršci nisu doveli u tu zabludu, ali dalje nas drže zarad njihovog ostanka na vlasti ubeđujući nas da nam Evropa ne treba. Mi smo deo Evrope i tu je ključ svega! I Srbija je uvek bila i biće rame uz rame sa razvijenim i naprednim narodima Evrope, džabe vam je ovo sto radite.

Miki Hajnekenjaj

pre 2 godine

Da se desio veliki zlocin desio se,da se cifre naduvavju naduvavaju se,da se koristi u dnevne politicke svrhe koristi se,da neko i dan danas pravi biznis na nesreci tih ljudi pravi.Da li ce se ikada dati mir tim nesrecnim ljudima koji su stradali,neće a zasto,zato sto nema volje da se donese zakon da se to ne negira sto rade Srbi niti da se takodje koristi za dnevnu politiku sto rade Muslimani.

Leo

pre 2 godine

(Hammer, 12. jun 2021 11:28)

Po tebi ispade da je Hrvatska 100% genocidna tvorevina jer su u Slavoniji asimilovali Šokačku većinu a u Dalmaciji stanovništvo sa štokavskim dijalektom... A onda Jasenovac, jame, pa etničko čišćenje u Krajini devedesetih... Pa šta ostade onda? Ne može sve to biti genocid.

John

pre 2 godine

Da li je Naser Orić zločinac?? Da ili ne?
(Oliver, 12. jun 2021 16:14)

Šta misliš, šta bi država Srbija uradila ako bi (hipotetički naravno) sutra neko pozvao policiju i rekao "Eno ga Naser Orić vezan za drvo u Pionirskom parku"?
NIŠTA. Bar njemu ništa. Uzeli bi mu izjavu ko ga je vezao i to je sve.
Protiv njega se u Srbiji ne vodi nikakav postupak. Nikad se nije ni vodio. NEma nikakve poternice, nikada nije ni bilo.
Dakle, ako uzmemo da Naser Orić jeste zločinac, onda bi pitanje trebalo uputiti institucijama upravo oko tog Pionirskog parka i malo dalje niz ulicu - Šta je država Srbija uradila da se zločinac Orić privede pravdi i zašto nije uradila ništa?

T

pre 2 godine

Da li je Naser Orić zločinac?? Da ili ne?
(Oliver, 12. jun 2021 16:14)
Da li je u Srebrenici bio genocid to ne zavisi od toga da li je Orić zločinac ili ne.

John

pre 2 godine

(kontra, 12. jun 2021 13:53)

Presuda generalu Radisavu Krstiću:
Paragraf 84 - "The Trial Chamber is satisfied that, in July 1995, following the take-over of Srebrenica,Bosnian Serb forces executed several thousand Bosnian Muslim men. The total number is likely to be within the range of 7,000 -8,000 men"

Presuda Vujadinu Popoviću i ostalima:
Paragraf 664 - "The Trial Chamber therefore considers that the number could well be as high as 7,826"

Toliko o tome da je sud priznao da je ubijeno DO 5000 ljudi.
Upravo je obrnuto. U istom paragrafu 664 stoji i ovo "The Trial Chamber is satisfied beyond reasonable doubt that at least 5,336 identified individuals were killed in the executions following the fall of Srebrenica."

Uostalom, ako možeš bolje da izbrojiš - izvoli.

Prijedor BiH

pre 2 godine

Da li je Naser Orić zločinac?? Da ili ne?
(Oliver, 12. jun 2021 16:14)
Po sudu i presudi NE
Neznaci za tebe ili mene sto neko pravi zlocin a nema dokaza da je nazor zlocinac
Ako neko drugi kaze a nema potvrde ili svedok sto izmislja

Kole

pre 2 godine

80% Bosnjaka je poginulo u borbama oko Srebrenice i u samom proboju, a ostatak je streljano sto je ratni zlocin. Svi civili su prebačeni iz grada i nikome se nista nije desilo.. Ta prica da je ubijeno 8000 decaka i muškaraca je fikcija sto je sada i dokazano..

Srdja Zlopogledja

pre 2 godine

Pre nego sto bilo ko krene da udara po izvestaju i kojecemu, treba da zna da udara na ljude koji su ga sastavljali, a koji imaju ime i prezime, karijere i strucnost, integritet i profesionalnost, pa neka se zapitaju sa koje pozicije ih napadaju.

dux

pre 2 godine

prvi put da se profesionalno pristupilo ovom problemu.
sve do sada je bilo politicarenje sa etiketama i teskim recima.
bravo za komisiju, ovo je pravi put rasvetljavanja dogadjanja u ratu i pomirenja naroda na ovim prostorima.

Arch Enemy

pre 2 godine

Sputnik V
Zaboravio si dodati da je nekoliko hiljada žena, djece i starih, organizovano prevezeno iz zone borbenih dejstava na teritoriju koje su kontrolisale tadašnje muslimanske vojne formacije i nije im falila ni dlaka sa glave !

Milutin

pre 2 godine

U 8 procesa dokazan Genocid U 8 procesa učestvovalo 40 sudija a njh 35 na osnovu dokaza reklo da je to GenocidSve sudije sa svih kontinenta i sad se neko nađe da njih osporava tektakoPa što ih niko nije osporavao na sudu dokazima..????????

Gunner

pre 2 godine

Žao mi je svake žrtve, nevezano za nacionalnu pripadnost, ali ono što se desilo u Srebrenici se može jedino podvesti pod teški zločin, masakr nikako i kao genocid

Зоран

pre 2 godine

Злочин је био. Геноцид ми случајно.
Геноцид је кад хоћеш да уништиш читав један народ.
Злочине нису починили људи под командом Ратка Младића, већ паравојне формације. Срби такође, нажалост.
Ратко Младић првих дана није ни знао шта се издешавало, јер дан, два након тога Милошевић га пита шта се то десило у Сребреници, Младић каже да не зна, да први пут чује.
Генерал Младић је оличење часног војника. Људина.

Amila_

pre 2 godine

Pre nego sto bilo ko krene da udara po izvestaju i kojecemu, treba da zna da udara na ljude koji su ga sastavljali, a koji imaju ime i prezime, karijere i strucnost, integritet i profesionalnost, pa neka se zapitaju sa koje pozicije ih napadaju.
(Srdja Zlopogledja, 12. jun 2021 11:22)

Radovan Karadzic je stekao diplomu psihijatra u jednoj ozbiljnoj drzavi i jednom vjerodostojnom skolskom sistemu.
Izvinite, smijem li ja, sa pozicije obicne domacice, da tvrdim da je taj psihijatar bio covjek bez etike i morala, i da je bio ratni zlocinac?
Ako mi dozvolite, nikad Vam to necu zaboraviti. :)

Slijedeci put razmislite, sa koje to pozicije Vi pisete gadosti negiranja genocida.

Pozdrav dobrim ljudima!

Hammer

pre 2 godine

Genocid je unapred temeljno planirana, pa čak i zakonski pripremljena masovna egzekucija jedne etničke, verske, rasne ili bilo koje druge skupine sa ciljem da se ona većinski ili u potpunosti uništi, genocid nije samo fizičko istrebljivanje, već i nasilna asimilacija jer se i na taj način zatire ceo jedan populus. Primer genocida u vidu fizičkog istrebljivanja je Jasenovac i NDH, a primer genocida procesom nasilne asimilacije predstavlja "devširma" ili "danak u krvi".

Leo

pre 2 godine

(Hammer, 12. jun 2021 11:28)

Po tebi ispade da je Hrvatska 100% genocidna tvorevina jer su u Slavoniji asimilovali Šokačku većinu a u Dalmaciji stanovništvo sa štokavskim dijalektom... A onda Jasenovac, jame, pa etničko čišćenje u Krajini devedesetih... Pa šta ostade onda? Ne može sve to biti genocid.

aco

pre 2 godine

Наравно да то није геноцид. Свако ко се бар мало разуме у право зна то. Број Срба се у укупном уделу у БиХ након грађанског рата осетно смањио, а готово да нико није одговарао за то. Преко 30% жртава овог рата су Срби, а Срба је такође доста протерано ван БиХ. Мантру да су само Срби чинили злочине не треба прихватити.

Deni

pre 2 godine

Genocid nema veze sa broj ubijenih ljudi i sa nacinom kako su oni ubijeni.Genocid ima veze sa namerom pocinioca da protera ili ubije jednu etnicku grupu ljudi,a u Stebrenici je jasno kako je uradjo.Genocidom se cak moze ubrajati i oluja ili proterivanje Albanaca sa Kosova 1999 godine kada su sistematski ljudi proterivani za Albaniju i oduzimanja licnih karata i registarskih tablica(pricam iz iskustva)

kontra

pre 2 godine

A niko od ovih Bosnjackih velikana sto se pozivaju na Haski sud, ne kaze da je sud priznao u svakoj sudskoj odluci da je ubijeno do 5000 ljudi. Zasto to niko u Federaciji nije objavio i zasto u ime pomirenja ne isprave onu brojku na spomeniku vec ih nije sramota vjestacki napumpavati broj ubijenih. Znaci poenta je stvoriti vijestacku sliku da bi se krivica orebacila na nekoga a ne pravu istinu. I sta mislite kada cemo se pomiriti i kada ce BiH biti funkcionalna????

Zlocin jeste, genocid nije

pre 2 godine

Da parafraziram Efraima Zurofa, direktora centra Simon Vizental za istrazivanje holokausta i procesuiranje nacistickih zlocinaca - Voleo bih da su jevrejske zene i deca imali mogucnost da autobusima budu evakuisani iz Ausvica.

Čedo

pre 2 godine

Svima koj omaložavau i ne prziznaju ni broj žrtava ni Genocid da skrenem pažnjuSvaku masovnu grobnicu u Srebernici su prisustvovalo Tužilaštvo RS policija RS i međunarodni predstavniciSvi potpisuju zapisnike sa iskopavanja.U Srebernic su bile i tercijalne grobnice da bi se sakrili ubijanje al nije prošlo .postoje satelitski snmciSvima bi poreporučio bolje da ne komentarišu nego da lupaju bez veze,

Paja Moler

pre 2 godine

Naravno da nije bio genocid, jer ako tako gledamo, mozemo i mi srbi da da pokrenemo istragu, sta se radilo oko Srebrenice i u ratu generalno. Bojim se da bi onda bilo osnova da Srbija pokrene tuzbu za genocid protiv BIH. Samo 1 primer, koliko je u Sarajevu zivelo Srba pre i posle rata, samo to je dovoljno da se pokrene lavina za etnicko ciscenje srba iz BIH. O zlocinima dudakovica, orica, necu da pricam, a kad bi se sabralo sve na jedno mesto nad srbima od strane bosnjackih muslimana jeste pocinjen genocid, o hrvatima necu da pricam, oni su posebna prica, uostalom, "oluja" je skolski primer genocida. Sva ova pompa je skretanje paznje od istine, a baba Fata je skolski primer kako su se bosnjacki muslimani ponasali prema srbima cak i pre rata u bivsoj Jugoslaviji. Moj vam je savet bolje da cutite, jer ako jednog dana dodje do istinskog sprovodjenja pravde i racuna, bojim se da ce bosnjacke muslimane i hvate okarakterisati genocidasima, a u Srebrenici jeste pocinjen ratni zlocin, genocid nikako i jos nesto, zasto niko ne pominje srpske zrtve u Srebrenici i oko Srebrenice? Znam ja dobro zasto ste grlati i sirite propagandu, a odgovor je jednostavan, da bi sakrili svoja zlodela i realnu osnovu za genocid nad srpskim narodom od strane biH i hrvatske.

ja

pre 2 godine

Kako god ga nazvali (za mene je to najveći ratni zločin posle 2 sv rata, ne moram da budem u pravu), ovo je definitivno ogromna ljaga na našem obrazu zauvek. Sve ostalo što se dešavalo je što ti meni I ja isto ili još gore tebi, ali ovo je neoprostivo. Malo bi se izvukli da smo mi sudili nalogodavcima, ali nikako oprali.

Miki Hajnekenjaj

pre 2 godine

Da se desio veliki zlocin desio se,da se cifre naduvavju naduvavaju se,da se koristi u dnevne politicke svrhe koristi se,da neko i dan danas pravi biznis na nesreci tih ljudi pravi.Da li ce se ikada dati mir tim nesrecnim ljudima koji su stradali,neće a zasto,zato sto nema volje da se donese zakon da se to ne negira sto rade Srbi niti da se takodje koristi za dnevnu politiku sto rade Muslimani.

John

pre 2 godine

(Hammer, 12. jun 2021 11:28)

Velika zabluda. Ili neznanje...
Da bi genocid postojao nije nephodno da bilo ko bude ubijen.
Ukoliko jeste došlo do ubijanja, nije neophodno da budu ubijani i muškarci i žene i deca. I broj ubijenih uopšte nije bitan.
Sve to lepo piše (odnosno ne piše) u definiciji genocida, al' kad nema ko da pročita (ili ima, ali ne razumeju pročitano, što je još gore...)

Đenka

pre 2 godine

Postoji Vojnicko groblje u Bratuncu.., pazite - "Vojnicko " groblje., gdje su pokopani vojnici stradali u borbi.- a ne pri streljanju, zavezanih ruku..

Pera Kojot

pre 2 godine

Ne treba imati iluziju da će sve zemlje i teritorije nastale raspadom Jugoslavije imati isti pogled na istoriju.
Tu iluziju nema ni zapad. Njima pitanje Srebrenice služi isključivo kao poluga sadašnjeg i budućeg pritiska na srpski narod u regionu: Da se Srbi odreknu države Srbije i Srpske pravoslavne crkve, a država Srbija da se odrekne Kosmeta. A posle verovatno i drugih svojih teritorija.

Utin

pre 2 godine

Malo kasno. To ste trebali vec 97 da uradite. Sada kada je ceo svet to priznao, dzabe vam i da je poginulo njih 100. Ali vi ste cutali. Sada trpite,

Knjiga

pre 2 godine

Toplo preporucujem studiju pokojnog profesora Edward-a Herman-a politika genocida. Hvala profesoru Grajf-u koji konstantno razoblicava istorijske cinjenice, pocevsi od Jasenovca pa nadalje.

anonimous

pre 2 godine

'Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope.' Srbija nikada nije bila to dok nas vlastodršci nisu doveli u tu zabludu, ali dalje nas drže zarad njihovog ostanka na vlasti ubeđujući nas da nam Evropa ne treba. Mi smo deo Evrope i tu je ključ svega! I Srbija je uvek bila i biće rame uz rame sa razvijenim i naprednim narodima Evrope, džabe vam je ovo sto radite.

Prijedor BiH

pre 2 godine

Da li je Naser Orić zločinac?? Da ili ne?
(Oliver, 12. jun 2021 16:14)
Po sudu i presudi NE
Neznaci za tebe ili mene sto neko pravi zlocin a nema dokaza da je nazor zlocinac
Ako neko drugi kaze a nema potvrde ili svedok sto izmislja

John

pre 2 godine

(kontra, 12. jun 2021 13:53)

Presuda generalu Radisavu Krstiću:
Paragraf 84 - "The Trial Chamber is satisfied that, in July 1995, following the take-over of Srebrenica,Bosnian Serb forces executed several thousand Bosnian Muslim men. The total number is likely to be within the range of 7,000 -8,000 men"

Presuda Vujadinu Popoviću i ostalima:
Paragraf 664 - "The Trial Chamber therefore considers that the number could well be as high as 7,826"

Toliko o tome da je sud priznao da je ubijeno DO 5000 ljudi.
Upravo je obrnuto. U istom paragrafu 664 stoji i ovo "The Trial Chamber is satisfied beyond reasonable doubt that at least 5,336 identified individuals were killed in the executions following the fall of Srebrenica."

Uostalom, ako možeš bolje da izbrojiš - izvoli.

TROLejbus

pre 2 godine

Ni jedan narod nije genocidan,niti nevin,vec pojedinci. Dok je sveta bice ratova,mrznje, viseg interesa jer nekog zaradjuje od toga. Na nama je kakav cemo zivot provesti na zemlji,da li u mrznji prema drugome i sopstvenoj nesreci,ili u ljubavi, ne deleci ljude po svemu i svacemu. Zivot je kratak, uzivajte i potrudite se da vam bude sto lepsi.

T

pre 2 godine

Da li je Naser Orić zločinac?? Da ili ne?
(Oliver, 12. jun 2021 16:14)
Da li je u Srebrenici bio genocid to ne zavisi od toga da li je Orić zločinac ili ne.

John

pre 2 godine

Da li je Naser Orić zločinac?? Da ili ne?
(Oliver, 12. jun 2021 16:14)

Šta misliš, šta bi država Srbija uradila ako bi (hipotetički naravno) sutra neko pozvao policiju i rekao "Eno ga Naser Orić vezan za drvo u Pionirskom parku"?
NIŠTA. Bar njemu ništa. Uzeli bi mu izjavu ko ga je vezao i to je sve.
Protiv njega se u Srbiji ne vodi nikakav postupak. Nikad se nije ni vodio. NEma nikakve poternice, nikada nije ni bilo.
Dakle, ako uzmemo da Naser Orić jeste zločinac, onda bi pitanje trebalo uputiti institucijama upravo oko tog Pionirskog parka i malo dalje niz ulicu - Šta je država Srbija uradila da se zločinac Orić privede pravdi i zašto nije uradila ništa?