Četvrtak, 10.06.2021.

09:26

"NATO ne bi reagovao da je Milošević prihvatio Rambuje"

Da je nekadašnje jugoslovensko rukovodstvo prihvatilo sporazum u Rambujeu verovatno ne bi došlo do toga da akcija NATO bude sprovedena, izjavio je Vesli Klark.

Izvor: Tanjug

"NATO ne bi reagovao da je Miloševiæ prihvatio Rambuje" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

122 Komentari

Sortiraj po:

ZigZagler

pre 2 godine

Klark više nema izbora. On mora da priča i da očajnički traži opravdanje za ono što je učinio. Vremenom se objektivizuje procena tadašnjih dešavanja i javnost realnije sagledava stvari. On ne može izbeći svoj deo odgovornosti. On toga postaje svestan i mora neprekidno da priča. Čitav život tražiće izgovore. Za zločine koji su učinjeni kad tad će odgovarati. Ratni zločini ne zastarevaju.

u magnovenju

pre 2 godine

Sprečili etničko čišćenje Albanaca tako što su etnički očistili Srbe sa Kosova. Intervenisali protiv režima SM tako što su gađali putnički voz, pijace, bolnice, elektrodistribuciju, rafinerije, RTS, mostove, bacali kasetne bombe, zatrovali nam i zemlju i vodu i vazduh, ubijali decu...

joda

pre 2 godine

Evo tipičnog ratnog zločinca, po komandnoj odgovornosti , njima tako dragoj , koji žrtvu okrivljuje za svoj zločin. KO vam je dozvolio bombardovanje , PO kom pravu ???E to su te zapadne vrednosti kojima kao treba da težimo! ( Znaci i Indijanci su krivi sto ste im oduzimali zemlju , umesto da vam je dobrovoljno predaju )

pamet u glavu

pre 2 godine

99 je bila kulminacija i savrsena oluja gde se nekoliko faktora sabralo, ali u osnovi mi smo kosovski problem zapustili ceo vek. Kad smo se vratili 1912 bili smo polovina populacije, i uspeli smo za 107 godine nase vlasti da postanemo manjina, zahvaljujuci nebrizi komunisticke vlasti. Da smo i 98/99 bili polovina populacije drugi bi ishod bio.

Knez Viseslav

pre 2 godine

Izjava je data za njihovu javnost i tu moze da prodje. U stvari njemu je zao sto smo se branili jer je to za njega bilo skuplje i na duzi rok im donosi probleme. Da smo se predali bilo bi nam jos gore i zauvek bi bili sramota. Ponizili smo ih i dalje smo tu...

Xeni

pre 2 godine

Vesli Klark da. Sve one mirotvorce koji su bili angazovani tokom rata u Hrvatskoj i Bosni ste vukli za nos kako ste hteli godinama. Tako da je Vesli Klark bio neminovan.

Homer

pre 2 godine

Која количина неистине. 1. Нуђено је у Рамбујеу да НАТО уђе на целу територију СРЈ и да се Косову после 3 године дозволи референдум о независности. Ајд прво али оно друго је потпуна предаја територије. Нико на свету не би прихватио и то је и горе од 1244 резолуције и Куманова јер је и даље формално Србија. 2. Није Милошевић се прихватио оружја него минимално се бранио од терориста учк. 3. Венс овенов план није био сличан Дејтону ни приближно нити је Рамбује сличан Дејтону. Ако јесте нек дају и Републици Српској право на референдум. Одузети неком право да се брани од терориста је сулудо. Повод случај тзв Рачак је толико лажан да чак ни у Хагу ни игде нису подигли ниједну оптужницу против Милошевића или генерала. Зашто ? НАТО је одбрамбени савез ,нисмо напали чланицу ниједну нити су имали налог СБ УН. То је чин агресије и званично ратни злочин. Ствар је била тад а и сад јасна Да ли је требало предати и признати Косово 1999? Своју земљу! Одговор дефинише сваког човека,које и шта је. Хвала

Zeljko

pre 2 godine

Kako kaže:" Bombardovanjem
sprečio etničko čišćenje na Kosovu".Zbog čega NATO nije bombardovao Hrvatsku kada je
pokrenula etničko čišćenje u "Oluji"?

Surovoiskrenaosoba tzv.realista

pre 2 godine

Uuu al ste pametni....reagovao bi svakako...hteli su to po svaku cenu....ko god da je bio..sta god da smo uradili bili bi bombardovani...

dad

pre 2 godine

Pročitao sam članak, interesantno koliko je broj negativnih komentara. Ne mogu shvatiti zar vi u Srbiji, zaista smatrate da se svijet ukrotio protiv vas. Zar ne shvaćate da ste imali problema sa svim komšijama. Zar su svi u krivu samo vi u pravu. Pokušavam shvatiti, ali ne ide mi!
(Pantelija, 10. jun 2021 11:51)

komentari su negativni jer ono sto je izjavio klark nije istina. celi svet se nije urotio protiv srbije, sta vise vecina sveta gleda svoja posla i ne mesa se u tudje konflikte. problem je u percepciji da su nato clanice (i zapad u politickom smislu) svet, a ostali su polusvet. slovenacke, hrvatske, bosanske i albanske zelje za osamostaljenjem su se poklopile sa interesom nato sveta, i on je te aspiracije podrzao. podrzao ih je izmedju ostalog i tako sto je nasao iskljucivog krivca i iskljucivu zrtvu. krivac je srbija. propagandna masinerija koja je cetrdesetih godina proslog veka prodala pusenje duvana kao zdravu naviku, pedeset godina kasnije je ubedila sebe i druge da je srbija iskljucivi krivac raspada jugoslavije, krvoprolica, progona i genocida. u realnom svetu, medjutim, teritorije van srbije gde je zivelo srpsko stanovnistvo su ociscene od srba. u medjuvremenu svi narodi sa prostora bivse jugoslavije brzo i sigurno nestaju dok glodju kosku bacenu devedesetih godina proslog veka i cekaju kraj. neki svesni tog kraja, a neki u nasladjivanju tudjim nevoljama i velicanju svojih "pobeda".

Goran

pre 2 godine

"a odluka o intervenciji, bez saglasnosti Ujedinjenih nacija, doneta je nakon neuspešnih pregovora u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999."

Niko ni da pomene kako je ovo moguce, kako je moguce da neka vojna organizacija napadne sa svojih 20 clanova jednu malu drzavu u srcu Evrope bez odobrenja UN ?!

Da li ce iko ikada odgovarati za ovo ubijanje medjunarodnog prava u svetu.

seljadin

pre 2 godine

Kako kaže:" Bombardovanjem
sprečio etničko čišćenje na Kosovu".Zbog čega NATO nije bombardovao Hrvatsku kada je
pokrenula etničko čišćenje u "Oluji"?
(Zeljko, 10. jun 2021 13:20) # Link komentara

Etničko čišcenje je krenulo posle bombardovanja i dolaska NATO 200.000 ljudi je pobeglo sa Kosova i do danas se nisu vratili

Кики

pre 2 godine

"Vesli Klark, jedan od najvećih NATO vojskovođa ikada."

А Ратко Младић је највећи српски војсковођа у БиХ. НАТО је хтео њега, а он није хтео са НАТО-ом и зато је завршио у Хаг, а не због измишљеног геноцида који су му напаквали највеће НАТО војсковође.

Marko

pre 2 godine

Kakvo licemerje. Postave ti ultimatum i ti trebas da kapituliras takoreci...
Oni su svakako isli na bombardovanje a za to je dokaz kako su oni godinama pre ovogs planirali to.

Sta god da smo uradili ili potpisali svakako bi gledali da nas sto vise uniste!

Kao sprecili etnicko ciscenje, koje nije ni bilo vec su sami bezali sa KiM da bi pred novinarima ispalo tako za svet, a u stvari su nas maltene etnicki ocistili sa KiM.

Sila boga ne moli..

kizza

pre 2 godine

Niko na svetu ne bi prihvatio Rambuje sa onim amandmanima koji su naknadno ubaceni. Srbija je tekst sporazuma prihvatila, ali to nisu ocekivaki i doneli su posle gomilu papira sa tim novim amandmanima koji su bili sto puta gori nego Austrougarski ultimatum 2014. I nije Milosevic latio orzja nego Albanci cija je OVK bila na listi teroristickih organizacija. To sto NATO trazio razlog da opstane, sto su trazili neku svoju strategiju i novu ulogu posle raspada SSSR, to je razlog sto je SRJ bombardovana, suprotno svom odredbama medjunarodnog prava. I pre Rambujea je bila doneta odluka o bombardovanju, zato su ti amandmani i bili spremni. A ova Klarkova prica u stilu Djura ce da ti oprosti sto je tukao - pa svaki zlocinac ima potrebu da opravda svoj zlocin, pa i on.

Rakko

pre 2 godine

Do dana 24.3.1999.nije bilo ni etničkog čišćenja ni genocida. Da sporadičnih napada obostrano,daupada policije u neka sela. Sve je krenulo nizbrdo kada je NATO krenuo u napad na malu zemlju.Tada je tek krenuo točak nizbrdo.

Oliver

pre 2 godine

Ja sam surovi realista u politici. To znaci da me uopste ne interesuje medjunarodno pravo,pravda i slicni idealistički koncepti,nego brutalan odnos snaga. Kao kad su Staljinu rekli da ga nesto kritikuje papa Pio XII,a Staljin odgovorio:"Koliko divizija ima papa?" Dakle,Milosevic je napravio kardinalnu gresku,jer nije shvatio odnos snaga. On je bio kooperativan i dobar 1993,kad je prihvatio Vens-Ovenov plan za Bosnu,cak i Karadzic,a na zalost odbili Krajišnik i drugi hardlajneri. Nama su tada,u maju 1993,uveli dodatne sankcije,a rat u Bosni je produžen jos 2 godine. Taj plan nije nista losiji od Dejtona,a ne bi bilo ni Srebrenice.Isto je sa Z 4 planom za krajinu,koji da je prihvacen,ne bi bilo oluje. Isto je sa rambujeom,jer onda ne bi bilo bombardovanja,a Rambuje nije losiji od Kumanova. Neko je rekao da mi Srbi nikad ne propustamo priku da propustimo priliku.To su bile 3 velike propustene prilike.Izabrali smo vece zlo u odnosu na manje zlo. Apelujem na ljude da konačno shvate da je bitan samo odnos vojne snage i političke moci,a ne koncept pravde. Danas je drugačija situacija,jer je Rusija mocna,a tu je i Kina,ali devedesetih su oni bili slabi sto Milosevic nije shvatio. Napravio je stratešku gresku koju placamo dan-danas.

realista

pre 2 godine

Da je pristao SCG bi bila ocuvana u nekom obliku , I verovatno bi u EU usli 2019 ili najkasnije 2025.ovako nas je svojom politikom od 1991 unazadio za vek vekova. Mnpgi mladi (generacije od sredine 60 tih do sredine 80 tih) koje je poslao u rat 90 tih ce docekati mizarne penzije ili ih nece imati jer nemaju 15 godina skupljenog staza.

dux

pre 2 godine

Pročitao sam članak, interesantno koliko je broj negativnih komentara. Ne mogu shvatiti zar vi u Srbiji, zaista smatrate da se svijet ukrotio protiv vas. Zar ne shvaćate da ste imali problema sa svim komšijama. Zar su svi u krivu samo vi u pravu. Pokušavam shvatiti, ali ne ide mi!
(Pantelija, 10. jun 2021 11:51)
Ima istine u tome, ali...4,5 miliona Hrvata, 2 miliona Bošnjaka i 1,5 Albanaca nisu sve komšije...kako nismo imali problema sa 10 miliona Bugara, 1,5 Makedonaca, 12 miliona Grka, 10 miliona Mađara i 22 miliona Rumuna...rekao bih da smo imali problem sa malim delom komšija koji su hteli nešto što nije baš njihivo...,

Driton

pre 2 godine

Pa naravno da ne bi bilo toga . Nema ko mu nije dolazio na noge sa fantasticnim ponudama i opcijama resenja . Ma jok ! Udrite ako smete ! ... dobro...

SM

pre 2 godine

Najvise treba da zahvalimo Milosevicu na svim izgubljenim ratovima, sankcijama, siromastvu i inflaciji tokom 90-ih godina. Njegova politika je dovela do bobardovanja.

Alex

pre 2 godine

Ne vidim šta je netačno rekao. Bili smo pitisnuti da se povučemo sa Kosova kao država ili ćemo dobiti po glavi, nismo hteli, dobili smo po glavi i predali Kosovo. Po Kumanovskom sporazumu i rezoluciji 1244 Srbija se potpuno povukla sa Kosova... Ljudi bi večito da stvaraju neku svoju verziju događaja, a stvari su vrlo jasne izgleda za sve osim nas.
I naravno da je bilo besmisleno gađati mostove, rafinerije i 100 drugih besmislenih ciljeva i da je svaka žrtva te agresije tragična.

Student

pre 2 godine

Samo mi u celoj priči ne ide u glavu kako su mogli da bace tone osiromašenog uranijuma na terotoriju naroda kojem pomažu i kojeg oslobađaju.

Мирослав

pre 2 godine

Није тачно. Милошевић и руководство је хтело да прихвати Рамбује али кад сте то приметили на све начине сте то ескивирали само да би дошло до бомбардовања. Доказ за то је што сте пожурили да не би у међувремену дошло до прихватања Рамбујеа од стране Србије па сте Србију бомбардовали без сагласности УН-а. Према томе сад лажете. Уосталом лажете као и увек. Вама не треба веровати ни добардан кад кажете док се не погледа у небо.

hm?

pre 2 godine

Jeste, bas tako je bilo… Prava istina je da kada su shvatili da od bombi nema nista i da treba sici na zemlju, uci u rat po sumama, odmah su poslali Sredera i Siraka u Moskvu da mole Rusiju za posredovanje da se rat zavrsi sto pre. Svi mi znamo da bi mi ovde dobro stradali, ali cim bi vratli prvih 1000 crnih vreca nazad, rat bi bio zavrsen preko noci!

Ivan

pre 2 godine

Zasto G. Washington nije prihvatio ultimatum Britanske imperije nego je ratovao za Nezavisnost SAD?
Najveci zlocinci, stici ce ih kazna kaf- tad!

Pokušavam da mislim!

pre 2 godine

E sada uspostavite demokratiju u Saudijskoj Arabiji ili u Izraelu.Vi uspostavljate demokratiju radi vaših skrivenih ciljeva na putu ka Rusiji.Baš vas briga za Albance,Srbe,Bosnjake itd..Ubrizgajte 50 milijardi ako ste tako brižni,bićemo lojalni ali nećemo protiv Rusije.

NekaSeDugoRaspada

pre 2 godine

Drago mi je da je živ i da može da svedoči urušavanju sada raspale i trule mu države, SAD, pred nadolazećim i istinskim velesilama. Inače, agresijom na Srbiju su se Klinton, Klark, Olbrajt i ostali ološ svrstali rame uz rame sa takvim zlikovcima kakvi su Hitler i Musolini - što bi kazali Srbi:sličan se sličnom raduje!

Pantelija

pre 2 godine

Pročitao sam članak, interesantno koliko je broj negativnih komentara. Ne mogu shvatiti zar vi u Srbiji, zaista smatrate da se svijet ukrotio protiv vas. Zar ne shvaćate da ste imali problema sa svim komšijama. Zar su svi u krivu samo vi u pravu. Pokušavam shvatiti, ali ne ide mi!

giStro

pre 2 godine

Verovatno? Znači oni su se toliko sprdali da nisu ni znali šta hoće a i danas bi da se sprdaju ali više ne može baš tako da prođe.. Naravno pre svega zbog neke promene stanja u svetu. Nema više samo jedne ekstra sile..

Branko

pre 2 godine

Izmedju ostalog, Anex B je predvidjao slobodu kretanja NATO trupa po celoj teritoriji SRJ. POTPUNU kontrolu celog elektromagnetnog spektra (televizija, radio, internet,...). Blanko odricanje mogucnosti podizanja tuzbe protiv NATO trupa za bilo kakve incidente pocinjene na teritoriji SRJ... Ovo nije bio nikakav sporazum nego ultimatum osmisljen da niko ne moze da ga prihvati. Zna to i ratni profiter ciju ste izjavu preneli.

Zoran

pre 2 godine

Eh da je? A koko bi i na osnovu cega nam onda oduzeli Kosovo? I sta da je pustio medjunarodne vojne trupe/posmatrace pre bombardovanja, da li bi i danas oni bili na Kosovu? I da li bi Kosovo bilo i dalje Srpsko?
Milosevic je izabrao najgori scenarijo sa razlogom da bi mogli da nam otcepe Kosovo. Jer da nije bilo vojne intervencije ne bi ni izgubili Kosovo.

Mr Geolog

pre 2 godine

Postoje dokumentarni filmovi zapade oficijalne produkcije da je Rambuje organizovan da posluzi kao uvod u vojnu intervenciju. Veći deo jednog dokumentarnog filma posvećen je o tome koliko su se napinjali da rukovodstvo UÇK ubede da potpišu, da bi, kako se kaže, mogli da nastave svoj posao (vojnu intervenciju). Vojna intervencija nikada nije bila upitna. Samo da dodam da je Mirjana Marković bila klinički luda osoba, a da je imala enorman uticaj na potpuno iracionalne odluke Slobodana Miloševića u periodu od 1985-2000 i to progresivno na lošije, što smo svi osetili kao građani ove zemlje. Rambuje, NATO i 5 oktobar su samo poslednje tri tačke te tužne romanse. Posledice živimo i danas. I pogrešno mislimo da bi nam se isto desilo da nije bilo politike koju je personifikovao Milošević. Ne bi bilo isto.

Pera

pre 2 godine

Potpisivanjem tog sporazuma potpisali bi kapitulacuju zemlje,odrekli se Kosova i doslo bi do gradjanskog rata u Srbiji sa mnogi vise zrtava i razaranja. Zanimljivo da pristalice potpisivanja i velikih boraca protiv "inacenja" Milosevica nikada ne govore o tome kako bi se to odrazilo na odnose u Srbiji i kakve bi posledice bile.

ГОПН

pre 2 godine

brate al je dobar ovaj kubanac, 10. jun 2021 11:03)

Неистина, у Рамбујеу је понуђена окупација СРЈ без испаљеног метка, то частан човек себи не може да дозволи.

Stark

pre 2 godine

Da smo pustili da Autrougrarska sa Nemackom u prvom svetskom ratu osvoji i pokori ono sto je htela "verovatno" ne bi bilo ni drugog svetskog rata. Da SAD nije cackao mecku na bliskom istoku, danas bi tamo bilo mirno. Licemerje na sve strane.

brate al je dobar ovaj kubanac

pre 2 godine

Sigurno ne bi jer bi potpis znacio predaja bez borbe :(
(tutlo, 10. jun 2021 09:48)

u rambujeu je bilo ponudjeno da se kosovu da status republike a da kosovo ostane u sastavu tadasnje jugoslavije.

a ovako smo ostali bez kosova

Myrthos

pre 2 godine

On je prihvatio Rambuje nego je M. Albright podnijela nove zahtjeve za koje je S M rekao da mora pitati parlament. Pogledajte “Anex” Rambujea. Ovaj laže.

Атарски

pre 2 godine

Рамбује је срочен да га не прихватимо.
Они су бомбе спремили за нас и истресли би их овако или онако.

Obi van

pre 2 godine

Rambuje je napravljen tako da ga niko iz Srbije ne može potpisati. To je anti ustavni dokument koji ni jedna država ne bi mogla da potpiše

!

pre 2 godine

Ne bi naravno.Nego, jel postavis sebi nekad pitanje zasto je bas tako srocen? Zasto Srbija pod Milosevicem nije zasluzila nikakvu bolju ponudu? Ili Srbija uopste (sa ili bez Milosevica). Mozda zato sto smo se 1912. vratili na Kosovo i uradili sa njim sta? Za 80 godina. Sta? Isli u manastire, cuvali ih, asimilovali upristojili Albance? Sta? E pa druze dosli oni koji mogu da ih hendlaju i sad ih hendlaju. A ti eno ti put u manastir koji god hoces niko ti ne brani. Nego videces kad odes da dole nema nikakvih vitezova koji jasu po poljima i seku glave Turcima. To je bilo pre vise od 600 godina. u 20. veku smo dobili Vojvodinu i izgubili Kosovo. I jedno i drugo NASOM zalugom/krivicom. I dosta vise kmecanja i izmotavanja i licemerja.
(Danilo, 10. jun 2021 10:26)

Прво, нисмо се ми 1912-те вратили на Косово, одувек смо били на Косову, друго, Војводина је била мираз, нисмо је отцепили, присвојили... Треће, врло је јасно зашто је Тито баш Србији доделио две аутономне покрајне, зашто на пример није дао да Далмација буде покрајина? На крају, Албанци и шиптари су пројекат који траје више од 100 година, никаква асимилација ту није долазила у обзир.

Dejan

pre 2 godine

Ви ћете таквим изјавама од Милошевића направити божанство! Онај споразум какав сте срочили ни луд човек не би прихватио!
Него реци ти нама како иде са копањем угља на КиМ???

Samosvesna građanka

pre 2 godine

Da je nekadašnje jugoslovensko rukovodstvo prihvatilo sporazum u Rambujeu verovatno ne bi došlo do toga da akcija NATO bude sprovedena, izjavio je Vesli Klark



Verovatno - to znači da bi m o ž d a bilo bombardovanje i posle traženog potpisivanja na sastanku u Rambujeu. Akcija - kakav eufemizam za ono što je ta ,,akcija'' NATO stvarno bila: oružana agresija (bez odobrenja članica SB OUN).

Lazar

pre 2 godine

Ni prvog svetskog rata ne bi bilo da je Srbija potpisala ultimatum...al ne bi bilo ni Srbije. Borili smo se protiv ultimatuma na pocetku stoleca, borili smo se protiv ultimatuma na kraju stoleca. I dalje postojimo. Hvala svim nasim pretcina za zrtve da bi mi danas ziveli.

Srki

pre 2 godine

Tipično američko licemerje, na koje smo odavno navikli, i koje nas odavno ne iznaneđuje, i na koje odavno ne reagujemo, ali šta drugo i očekivati od njega, pa on neće nikada reći ništa protiv te akcije, kad ju je on vodio. Što se tiče prihvatljivosti sporazuma u Rambujeu, njegov šef, Bil Klinton, je jednom prilikom izjavio da ni on ne bi prihvatio takav sporazum.

Gavrilo

pre 2 godine

И шта каже, погрешно циљање! Прва ракета уништи локомотиву а онда лагано следећих 15 мин гађају вагоне. Или Нови Сад,сремска страна без пијаће воде пола године. Буквално су пар минута после поправке водовода гађали место поправке.

Petar

pre 2 godine

Naravno je da je to sroceno da niko ne bi to potpisao.I da je potpisao, izvesno je da bi doslo do gradjanskog rata u samoj Srbiji. Mi bi sami sebi presudili.

Petar S.

pre 2 godine

Milosevic (a ni bilo koji drugi Predsednik Srbije na njegovom mestu a ni posle njega) nije mogao da prihvati Rambuje jer je po njemu nakon 3 godine trebalo da bude referendum (samo) na KiM o ocepljenju od Srbije.
Drugo Milosevic je prihvati oNATO u BiH u Dejtonu, "ali se predomislio" (kako kaze V.Klark) jer je video sta se desavalo sa Dejtonskim sporazumom na terenu. Erodiranje/razvodnjavanje prava RSa je bilo sporo ali permanentno! To bi se desilo i u Srbiji nakon sto bi SRB priznala KiM!

Missouri

pre 2 godine

The Rambouillet text, which called on Serbia to admit NATO troops throughout Yugoslavia, was a provocation, an excuse to start bombing. Rambouillet is not a document that an angelic Serb could have accepted. It was a terrible diplomatic document that should never have been presented in that form.

— Henry Kissinger, The Daily Telegraph, 28 June 1999

Милорад

pre 2 godine

Да бомбардовање је било неопходно али посао није завршен, погледајте садашњу владу састављену од СПС и СРС. Једино што сте успели је да тадашњу већинску прозападну Србију окренете против себе. Србија је данас непомирљиво подељена на прозападну и руску. Ови други су данас на власти захваљујући вашој помоћи.

Илија

pre 2 godine

Кад сам прочитао изјаву овог ратног злочинца Кларка, кроз главу ми прође мисао... Да жртва престане да се брани од злочинца, рецимо током силовања, можда би је крвник мање ударао...Кларку неће судити на овом свету, али ако у нешто верује, спокојан није, нити треба бити. Негде ће му судити гласови оне деце која нису израсла у људе јер су их он и његови побили.. На ноши, у кревецима, подрумима, возовима, аутобусима...

Неко123

pre 2 godine

Не би ни ми реаговали да албански терористи нису терорисали. Мислим који наслов.. Да је Милошевић прихватио окупацију целе Србије од стране НАТО-а наравно да не би било потребе да силом то покушате да добијете и задовољите се окупацијом "само" Косова.

El Loco

pre 2 godine

Vise cenim onog Servera nego Klarka. Server bi i majku prodao za pare, al bar nije licemer ko ovaj. Cuj, uperene protiv rezima? Pa sto niste skupstinu pogodili vecu uslugu bi nam ucinili nego ste gadjali most u Grdelici???

Gagi Zlatibor

pre 2 godine

Klark kaže i da se osećao "užasno" zbog civilnih žrtava čiji je uzrokm bilo njihovo pogrešno ciljanje. 

Da li je slučajno ili namerno, za to neko treba da odgovara, počev od tebe! Ako se već toliko zalažete za pravdu i demokratiju.

A nije ti palo na pamet da se možda i Milošević osećao "užasno" zbog nekih civilnih žrtava zbog pogrešnog gadjanja?

Licemerni ste do bola!

Gradjanin X

pre 2 godine

G. Klark obmanjuje javnost i posle toliko godina. Srpske snage bezbednosti, čiji sam deo bio sa ponosom, nije činio nikakve organizovane zločine. Proganjali smo teroriste, koji su napadali iz zaseda organe reda i civile, koji su posle napada skidali uniforme i bezali u sela među civile. Da verovatno se desavalo da u puškaranju poginu i neduzni civili. Dešavali su se i zločini grupa koje nisu bile pod nadzorom snaga bezbednosti i jedina greška je što te ljude odmah nismo procesuirali. Dalje, masovni odlazak šiptara za Albaniju je bio organizovan kako bi se Srbija optuzila za proterivanje. I najvažnije je to da bombardovanje SRJ nije bilo usmereno na vlast nego direktno na civile. Niste vi nikada branili nikoga sem sopstvenih intaresa. I ja koji sam prezirao Slobu sam tada bio za njega samo da bih bio protiv vas i da bih branio domovinu. Da Amerika ima i malo pameti imala bi u Srbiji svog saveznika koji nikad ne izdaje. Ovako drzite se hrvata i albanaca do prvog iskušenja.

Danilo

pre 2 godine

Da li bi dotični prihvatio onakav, nazovi, sporazum, da je bio na Miloševićevom mestu? Sporazum je bio sročen tako da ga niko normalan ne bi prihvatio, na stranu sve loše u vezi sa Miloševićem, sad se govori o prihvatanju nečeg neprihvatljivog.
(Legionar, 10. jun 2021 09:40)

Ne bi naravno.Nego, jel postavis sebi nekad pitanje zasto je bas tako srocen? Zasto Srbija pod Milosevicem nije zasluzila nikakvu bolju ponudu? Ili Srbija uopste (sa ili bez Milosevica). Mozda zato sto smo se 1912. vratili na Kosovo i uradili sa njim sta? Za 80 godina. Sta? Isli u manastire, cuvali ih, asimilovali upristojili Albance? Sta? E pa druze dosli oni koji mogu da ih hendlaju i sad ih hendlaju. A ti eno ti put u manastir koji god hoces niko ti ne brani. Nego videces kad odes da dole nema nikakvih vitezova koji jasu po poljima i seku glave Turcima. To je bilo pre vise od 600 godina. u 20. veku smo dobili Vojvodinu i izgubili Kosovo. I jedno i drugo NASOM zalugom/krivicom. I dosta vise kmecanja i izmotavanja i licemerja.

kole

pre 2 godine

sve mozda, verovatno i tako dalje...
zar nije bilo brze i jeftinije da par ljudi odradi "posao" mirotvorcu neopevani koji se uzasno osecas zbog zrtava...
zahvaljujuci ovakvima i jesmo gde jesmo ne samo srbi i albanci vec i ostali.
ko ce meni vratiti ili bar malo nadoknaditi protraceno vreme od 1990 do 2012 kada smo konacno pusteni da bar malo mozemo izaci napolje? od izvini nemamo nista.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Obogatio se on, Klinton, ona babetina, Šreder, Toni Bler, Dačić, Vučić i još par njih. Jedini krivac Milošević i par srpskih generala. Narod sirotinja i nazadovao za 300 godina…

Kancelar i ja

pre 2 godine

Franja Josif: da je Petar prihvatio ultimatum, Austrougarska (možda) ne bi reagovala.
Verovatno bi i Hitler imao nešto slično da izjavi.

Anonimus

pre 2 godine

A sta ce uopste Nato trupe na necijoj, (ne njihovoj teritoriji), ili mozda misle da je sve njihovo, pa i celi svet!? Sram vas bre bilo svih neduznih ljudi iz celog sveta koji su stradali da bi se "vi" bogatili.

Srdjan

pre 2 godine

Sasvim korektna i tačna izjava V. Klarka.
Odbiti Rambuje značilo je samo da će se do istog ishoda doći ratom, uz žrtve, sasvim nepotrebne.

una

pre 2 godine

Problem je odgodjen za buduce generacije. Od Istre do Drača.

Kad pravda bude zasovoljena, zavladace mir.

Do tada, u ovom vestackom blatomiru, sto kaze Jaksic, nema spokoja. Sto svakako zapadu odgovara.

SeijoOju

pre 2 godine

Da je Rambuje prihvacen Kosovo bi danas bilo punopravni clan UN, sa potpuno istim pravima kao Srbija, Srbi na Kosovu vise ne bi postojali bukvalno, Pecka Patrijarsija bi bila Dardanski Mesihat, a Vucic bi danas opet bio u Rambujeu na pregovorima kako da se sa Kosovom podele Nis i teritorija jugozapadno od njega, koja bi u ovom momentu bila tampon zona.

Bata

pre 2 godine

u to doba nije bilo nikakvog etnickog ciscenja cak su se godinu dana pre rata albanci naseljavali na KiM.

ali ove cnn price na zalost prolaze kod ljudi

pajero

pre 2 godine

Na Kosovu do napada Nata nije bilo etničkog čišćenja. Imali smo sukob niskog intenziteta. Da li trebalo potpisati ili ne, to je jedno pitanje, a NATO je napao Srbiju sa ciljem da joj otkine 15% teritorije, što je i bilo deo plana u Rambujeu (referendum posle 3 godine). Sve drugo je šarena laža.

Ne smem da se predstavim

pre 2 godine

Da li bi dotični prihvatio onakav, nazovi, sporazum, da je bio na Miloševićevom mestu? Sporazum je bio sročen tako da ga niko normalan ne bi prihvatio, na stranu sve loše u vezi sa Miloševićem, sad se govori o prihvatanju nečeg neprihvatljivog.
(Legionar, 10. jun 2021 09:40)

Na svu srecu Kumanovski je bolji,na stranu sto su drzavu razorili bombama i ubili 2 hiljade vojnika i policajaca,radnike na televiziji i ostale civile.Zar je moralo da se desi sve ovo da potpisu Kumanovski koji je losiji od Rambujea.

a

pre 2 godine

Izjava osobe koja je naredila granatiranje voza punog civila(Grdelica),bacanje
kasetnih bombi u centar Niša,rušenje zgrade RTS(novinari),.....Sa kosova je pro-
terano 200 hiljada Srba,i danas ih hapse uz lažne optužnice,prebijaju,....A on
trguje posle svega na tom istom kosovu.Mučno ga je gledati i slušati.

Milan

pre 2 godine

Ovaj je ludak svoje vrste - hteo je totalni rat i da tenkom uđe u Beograd. A svu tu "demokratiju" je dobro naplatio milionskim profitom od poslovanja na Kosovu. Umalo je falilo i da na Kosovu izazove Treći svetski rat kada je hteo da napadne ruske snage na aerodromu. Kreten.

rože mila

pre 2 godine

Vi ste pokazali koliko ste šuplji kao savez jer je vaše štićenike na terenu rašfrafila vojska jedne bedne, devastirane zemlje. Da se pokačite sa Rusima, za mesec dana bi vam oni močali noge u Atlantiku kod Lisabona.

Legionar

pre 2 godine

Da li bi dotični prihvatio onakav, nazovi, sporazum, da je bio na Miloševićevom mestu? Sporazum je bio sročen tako da ga niko normalan ne bi prihvatio, na stranu sve loše u vezi sa Miloševićem, sad se govori o prihvatanju nečeg neprihvatljivog.

seljadin

pre 2 godine

Vesli, Madlen, Voker društvamce je uzelo milijarde sa gladnog Kosova i to traje,...uvek se posle zločina zapitajte "u čiju korist?" tu leži odgovor i ko je zločinac

seljadin

pre 2 godine

Vesli, Madlen, Voker društvamce je uzelo milijarde sa gladnog Kosova i to traje,...uvek se posle zločina zapitajte "u čiju korist?" tu leži odgovor i ko je zločinac

Legionar

pre 2 godine

Da li bi dotični prihvatio onakav, nazovi, sporazum, da je bio na Miloševićevom mestu? Sporazum je bio sročen tako da ga niko normalan ne bi prihvatio, na stranu sve loše u vezi sa Miloševićem, sad se govori o prihvatanju nečeg neprihvatljivog.

Мирослав

pre 2 godine

Није тачно. Милошевић и руководство је хтело да прихвати Рамбује али кад сте то приметили на све начине сте то ескивирали само да би дошло до бомбардовања. Доказ за то је што сте пожурили да не би у међувремену дошло до прихватања Рамбујеа од стране Србије па сте Србију бомбардовали без сагласности УН-а. Према томе сад лажете. Уосталом лажете као и увек. Вама не треба веровати ни добардан кад кажете док се не погледа у небо.

Kancelar i ja

pre 2 godine

Franja Josif: da je Petar prihvatio ultimatum, Austrougarska (možda) ne bi reagovala.
Verovatno bi i Hitler imao nešto slično da izjavi.

Myrthos

pre 2 godine

On je prihvatio Rambuje nego je M. Albright podnijela nove zahtjeve za koje je S M rekao da mora pitati parlament. Pogledajte “Anex” Rambujea. Ovaj laže.

dux

pre 2 godine

Pročitao sam članak, interesantno koliko je broj negativnih komentara. Ne mogu shvatiti zar vi u Srbiji, zaista smatrate da se svijet ukrotio protiv vas. Zar ne shvaćate da ste imali problema sa svim komšijama. Zar su svi u krivu samo vi u pravu. Pokušavam shvatiti, ali ne ide mi!
(Pantelija, 10. jun 2021 11:51)
Ima istine u tome, ali...4,5 miliona Hrvata, 2 miliona Bošnjaka i 1,5 Albanaca nisu sve komšije...kako nismo imali problema sa 10 miliona Bugara, 1,5 Makedonaca, 12 miliona Grka, 10 miliona Mađara i 22 miliona Rumuna...rekao bih da smo imali problem sa malim delom komšija koji su hteli nešto što nije baš njihivo...,

ГОПН

pre 2 godine

brate al je dobar ovaj kubanac, 10. jun 2021 11:03)

Неистина, у Рамбујеу је понуђена окупација СРЈ без испаљеног метка, то частан човек себи не може да дозволи.

Илија

pre 2 godine

Кад сам прочитао изјаву овог ратног злочинца Кларка, кроз главу ми прође мисао... Да жртва престане да се брани од злочинца, рецимо током силовања, можда би је крвник мање ударао...Кларку неће судити на овом свету, али ако у нешто верује, спокојан није, нити треба бити. Негде ће му судити гласови оне деце која нису израсла у људе јер су их он и његови побили.. На ноши, у кревецима, подрумима, возовима, аутобусима...

!

pre 2 godine

Ne bi naravno.Nego, jel postavis sebi nekad pitanje zasto je bas tako srocen? Zasto Srbija pod Milosevicem nije zasluzila nikakvu bolju ponudu? Ili Srbija uopste (sa ili bez Milosevica). Mozda zato sto smo se 1912. vratili na Kosovo i uradili sa njim sta? Za 80 godina. Sta? Isli u manastire, cuvali ih, asimilovali upristojili Albance? Sta? E pa druze dosli oni koji mogu da ih hendlaju i sad ih hendlaju. A ti eno ti put u manastir koji god hoces niko ti ne brani. Nego videces kad odes da dole nema nikakvih vitezova koji jasu po poljima i seku glave Turcima. To je bilo pre vise od 600 godina. u 20. veku smo dobili Vojvodinu i izgubili Kosovo. I jedno i drugo NASOM zalugom/krivicom. I dosta vise kmecanja i izmotavanja i licemerja.
(Danilo, 10. jun 2021 10:26)

Прво, нисмо се ми 1912-те вратили на Косово, одувек смо били на Косову, друго, Војводина је била мираз, нисмо је отцепили, присвојили... Треће, врло је јасно зашто је Тито баш Србији доделио две аутономне покрајне, зашто на пример није дао да Далмација буде покрајина? На крају, Албанци и шиптари су пројекат који траје више од 100 година, никаква асимилација ту није долазила у обзир.

kizza

pre 2 godine

Niko na svetu ne bi prihvatio Rambuje sa onim amandmanima koji su naknadno ubaceni. Srbija je tekst sporazuma prihvatila, ali to nisu ocekivaki i doneli su posle gomilu papira sa tim novim amandmanima koji su bili sto puta gori nego Austrougarski ultimatum 2014. I nije Milosevic latio orzja nego Albanci cija je OVK bila na listi teroristickih organizacija. To sto NATO trazio razlog da opstane, sto su trazili neku svoju strategiju i novu ulogu posle raspada SSSR, to je razlog sto je SRJ bombardovana, suprotno svom odredbama medjunarodnog prava. I pre Rambujea je bila doneta odluka o bombardovanju, zato su ti amandmani i bili spremni. A ova Klarkova prica u stilu Djura ce da ti oprosti sto je tukao - pa svaki zlocinac ima potrebu da opravda svoj zlocin, pa i on.

Ivan

pre 2 godine

Zasto G. Washington nije prihvatio ultimatum Britanske imperije nego je ratovao za Nezavisnost SAD?
Najveci zlocinci, stici ce ih kazna kaf- tad!

Gradjanin X

pre 2 godine

G. Klark obmanjuje javnost i posle toliko godina. Srpske snage bezbednosti, čiji sam deo bio sa ponosom, nije činio nikakve organizovane zločine. Proganjali smo teroriste, koji su napadali iz zaseda organe reda i civile, koji su posle napada skidali uniforme i bezali u sela među civile. Da verovatno se desavalo da u puškaranju poginu i neduzni civili. Dešavali su se i zločini grupa koje nisu bile pod nadzorom snaga bezbednosti i jedina greška je što te ljude odmah nismo procesuirali. Dalje, masovni odlazak šiptara za Albaniju je bio organizovan kako bi se Srbija optuzila za proterivanje. I najvažnije je to da bombardovanje SRJ nije bilo usmereno na vlast nego direktno na civile. Niste vi nikada branili nikoga sem sopstvenih intaresa. I ja koji sam prezirao Slobu sam tada bio za njega samo da bih bio protiv vas i da bih branio domovinu. Da Amerika ima i malo pameti imala bi u Srbiji svog saveznika koji nikad ne izdaje. Ovako drzite se hrvata i albanaca do prvog iskušenja.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Obogatio se on, Klinton, ona babetina, Šreder, Toni Bler, Dačić, Vučić i još par njih. Jedini krivac Milošević i par srpskih generala. Narod sirotinja i nazadovao za 300 godina…

Milan

pre 2 godine

Ovaj je ludak svoje vrste - hteo je totalni rat i da tenkom uđe u Beograd. A svu tu "demokratiju" je dobro naplatio milionskim profitom od poslovanja na Kosovu. Umalo je falilo i da na Kosovu izazove Treći svetski rat kada je hteo da napadne ruske snage na aerodromu. Kreten.

Stark

pre 2 godine

Da smo pustili da Autrougrarska sa Nemackom u prvom svetskom ratu osvoji i pokori ono sto je htela "verovatno" ne bi bilo ni drugog svetskog rata. Da SAD nije cackao mecku na bliskom istoku, danas bi tamo bilo mirno. Licemerje na sve strane.

SM

pre 2 godine

Najvise treba da zahvalimo Milosevicu na svim izgubljenim ratovima, sankcijama, siromastvu i inflaciji tokom 90-ih godina. Njegova politika je dovela do bobardovanja.

dad

pre 2 godine

Pročitao sam članak, interesantno koliko je broj negativnih komentara. Ne mogu shvatiti zar vi u Srbiji, zaista smatrate da se svijet ukrotio protiv vas. Zar ne shvaćate da ste imali problema sa svim komšijama. Zar su svi u krivu samo vi u pravu. Pokušavam shvatiti, ali ne ide mi!
(Pantelija, 10. jun 2021 11:51)

komentari su negativni jer ono sto je izjavio klark nije istina. celi svet se nije urotio protiv srbije, sta vise vecina sveta gleda svoja posla i ne mesa se u tudje konflikte. problem je u percepciji da su nato clanice (i zapad u politickom smislu) svet, a ostali su polusvet. slovenacke, hrvatske, bosanske i albanske zelje za osamostaljenjem su se poklopile sa interesom nato sveta, i on je te aspiracije podrzao. podrzao ih je izmedju ostalog i tako sto je nasao iskljucivog krivca i iskljucivu zrtvu. krivac je srbija. propagandna masinerija koja je cetrdesetih godina proslog veka prodala pusenje duvana kao zdravu naviku, pedeset godina kasnije je ubedila sebe i druge da je srbija iskljucivi krivac raspada jugoslavije, krvoprolica, progona i genocida. u realnom svetu, medjutim, teritorije van srbije gde je zivelo srpsko stanovnistvo su ociscene od srba. u medjuvremenu svi narodi sa prostora bivse jugoslavije brzo i sigurno nestaju dok glodju kosku bacenu devedesetih godina proslog veka i cekaju kraj. neki svesni tog kraja, a neki u nasladjivanju tudjim nevoljama i velicanju svojih "pobeda".

Неко123

pre 2 godine

Не би ни ми реаговали да албански терористи нису терорисали. Мислим који наслов.. Да је Милошевић прихватио окупацију целе Србије од стране НАТО-а наравно да не би било потребе да силом то покушате да добијете и задовољите се окупацијом "само" Косова.

Dejan

pre 2 godine

Ви ћете таквим изјавама од Милошевића направити божанство! Онај споразум какав сте срочили ни луд човек не би прихватио!
Него реци ти нама како иде са копањем угља на КиМ???

rože mila

pre 2 godine

Vi ste pokazali koliko ste šuplji kao savez jer je vaše štićenike na terenu rašfrafila vojska jedne bedne, devastirane zemlje. Da se pokačite sa Rusima, za mesec dana bi vam oni močali noge u Atlantiku kod Lisabona.

Rakko

pre 2 godine

Do dana 24.3.1999.nije bilo ni etničkog čišćenja ni genocida. Da sporadičnih napada obostrano,daupada policije u neka sela. Sve je krenulo nizbrdo kada je NATO krenuo u napad na malu zemlju.Tada je tek krenuo točak nizbrdo.

Homer

pre 2 godine

Која количина неистине. 1. Нуђено је у Рамбујеу да НАТО уђе на целу територију СРЈ и да се Косову после 3 године дозволи референдум о независности. Ајд прво али оно друго је потпуна предаја територије. Нико на свету не би прихватио и то је и горе од 1244 резолуције и Куманова јер је и даље формално Србија. 2. Није Милошевић се прихватио оружја него минимално се бранио од терориста учк. 3. Венс овенов план није био сличан Дејтону ни приближно нити је Рамбује сличан Дејтону. Ако јесте нек дају и Републици Српској право на референдум. Одузети неком право да се брани од терориста је сулудо. Повод случај тзв Рачак је толико лажан да чак ни у Хагу ни игде нису подигли ниједну оптужницу против Милошевића или генерала. Зашто ? НАТО је одбрамбени савез ,нисмо напали чланицу ниједну нити су имали налог СБ УН. То је чин агресије и званично ратни злочин. Ствар је била тад а и сад јасна Да ли је требало предати и признати Косово 1999? Своју земљу! Одговор дефинише сваког човека,које и шта је. Хвала

Branko

pre 2 godine

Izmedju ostalog, Anex B je predvidjao slobodu kretanja NATO trupa po celoj teritoriji SRJ. POTPUNU kontrolu celog elektromagnetnog spektra (televizija, radio, internet,...). Blanko odricanje mogucnosti podizanja tuzbe protiv NATO trupa za bilo kakve incidente pocinjene na teritoriji SRJ... Ovo nije bio nikakav sporazum nego ultimatum osmisljen da niko ne moze da ga prihvati. Zna to i ratni profiter ciju ste izjavu preneli.

giStro

pre 2 godine

Verovatno? Znači oni su se toliko sprdali da nisu ni znali šta hoće a i danas bi da se sprdaju ali više ne može baš tako da prođe.. Naravno pre svega zbog neke promene stanja u svetu. Nema više samo jedne ekstra sile..

Samosvesna građanka

pre 2 godine

Da je nekadašnje jugoslovensko rukovodstvo prihvatilo sporazum u Rambujeu verovatno ne bi došlo do toga da akcija NATO bude sprovedena, izjavio je Vesli Klark



Verovatno - to znači da bi m o ž d a bilo bombardovanje i posle traženog potpisivanja na sastanku u Rambujeu. Akcija - kakav eufemizam za ono što je ta ,,akcija'' NATO stvarno bila: oružana agresija (bez odobrenja članica SB OUN).

NekaSeDugoRaspada

pre 2 godine

Drago mi je da je živ i da može da svedoči urušavanju sada raspale i trule mu države, SAD, pred nadolazećim i istinskim velesilama. Inače, agresijom na Srbiju su se Klinton, Klark, Olbrajt i ostali ološ svrstali rame uz rame sa takvim zlikovcima kakvi su Hitler i Musolini - što bi kazali Srbi:sličan se sličnom raduje!

Oliver

pre 2 godine

Ja sam surovi realista u politici. To znaci da me uopste ne interesuje medjunarodno pravo,pravda i slicni idealistički koncepti,nego brutalan odnos snaga. Kao kad su Staljinu rekli da ga nesto kritikuje papa Pio XII,a Staljin odgovorio:"Koliko divizija ima papa?" Dakle,Milosevic je napravio kardinalnu gresku,jer nije shvatio odnos snaga. On je bio kooperativan i dobar 1993,kad je prihvatio Vens-Ovenov plan za Bosnu,cak i Karadzic,a na zalost odbili Krajišnik i drugi hardlajneri. Nama su tada,u maju 1993,uveli dodatne sankcije,a rat u Bosni je produžen jos 2 godine. Taj plan nije nista losiji od Dejtona,a ne bi bilo ni Srebrenice.Isto je sa Z 4 planom za krajinu,koji da je prihvacen,ne bi bilo oluje. Isto je sa rambujeom,jer onda ne bi bilo bombardovanja,a Rambuje nije losiji od Kumanova. Neko je rekao da mi Srbi nikad ne propustamo priku da propustimo priliku.To su bile 3 velike propustene prilike.Izabrali smo vece zlo u odnosu na manje zlo. Apelujem na ljude da konačno shvate da je bitan samo odnos vojne snage i političke moci,a ne koncept pravde. Danas je drugačija situacija,jer je Rusija mocna,a tu je i Kina,ali devedesetih su oni bili slabi sto Milosevic nije shvatio. Napravio je stratešku gresku koju placamo dan-danas.

Anonimus

pre 2 godine

A sta ce uopste Nato trupe na necijoj, (ne njihovoj teritoriji), ili mozda misle da je sve njihovo, pa i celi svet!? Sram vas bre bilo svih neduznih ljudi iz celog sveta koji su stradali da bi se "vi" bogatili.

Pantelija

pre 2 godine

Pročitao sam članak, interesantno koliko je broj negativnih komentara. Ne mogu shvatiti zar vi u Srbiji, zaista smatrate da se svijet ukrotio protiv vas. Zar ne shvaćate da ste imali problema sa svim komšijama. Zar su svi u krivu samo vi u pravu. Pokušavam shvatiti, ali ne ide mi!

u magnovenju

pre 2 godine

Sprečili etničko čišćenje Albanaca tako što su etnički očistili Srbe sa Kosova. Intervenisali protiv režima SM tako što su gađali putnički voz, pijace, bolnice, elektrodistribuciju, rafinerije, RTS, mostove, bacali kasetne bombe, zatrovali nam i zemlju i vodu i vazduh, ubijali decu...

Pokušavam da mislim!

pre 2 godine

E sada uspostavite demokratiju u Saudijskoj Arabiji ili u Izraelu.Vi uspostavljate demokratiju radi vaših skrivenih ciljeva na putu ka Rusiji.Baš vas briga za Albance,Srbe,Bosnjake itd..Ubrizgajte 50 milijardi ako ste tako brižni,bićemo lojalni ali nećemo protiv Rusije.

a

pre 2 godine

Izjava osobe koja je naredila granatiranje voza punog civila(Grdelica),bacanje
kasetnih bombi u centar Niša,rušenje zgrade RTS(novinari),.....Sa kosova je pro-
terano 200 hiljada Srba,i danas ih hapse uz lažne optužnice,prebijaju,....A on
trguje posle svega na tom istom kosovu.Mučno ga je gledati i slušati.

Lazar

pre 2 godine

Ni prvog svetskog rata ne bi bilo da je Srbija potpisala ultimatum...al ne bi bilo ni Srbije. Borili smo se protiv ultimatuma na pocetku stoleca, borili smo se protiv ultimatuma na kraju stoleca. I dalje postojimo. Hvala svim nasim pretcina za zrtve da bi mi danas ziveli.

Goran

pre 2 godine

"a odluka o intervenciji, bez saglasnosti Ujedinjenih nacija, doneta je nakon neuspešnih pregovora u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999."

Niko ni da pomene kako je ovo moguce, kako je moguce da neka vojna organizacija napadne sa svojih 20 clanova jednu malu drzavu u srcu Evrope bez odobrenja UN ?!

Da li ce iko ikada odgovarati za ovo ubijanje medjunarodnog prava u svetu.

Marko

pre 2 godine

Kakvo licemerje. Postave ti ultimatum i ti trebas da kapituliras takoreci...
Oni su svakako isli na bombardovanje a za to je dokaz kako su oni godinama pre ovogs planirali to.

Sta god da smo uradili ili potpisali svakako bi gledali da nas sto vise uniste!

Kao sprecili etnicko ciscenje, koje nije ni bilo vec su sami bezali sa KiM da bi pred novinarima ispalo tako za svet, a u stvari su nas maltene etnicki ocistili sa KiM.

Sila boga ne moli..

El Loco

pre 2 godine

Vise cenim onog Servera nego Klarka. Server bi i majku prodao za pare, al bar nije licemer ko ovaj. Cuj, uperene protiv rezima? Pa sto niste skupstinu pogodili vecu uslugu bi nam ucinili nego ste gadjali most u Grdelici???

pajero

pre 2 godine

Na Kosovu do napada Nata nije bilo etničkog čišćenja. Imali smo sukob niskog intenziteta. Da li trebalo potpisati ili ne, to je jedno pitanje, a NATO je napao Srbiju sa ciljem da joj otkine 15% teritorije, što je i bilo deo plana u Rambujeu (referendum posle 3 godine). Sve drugo je šarena laža.

Gavrilo

pre 2 godine

И шта каже, погрешно циљање! Прва ракета уништи локомотиву а онда лагано следећих 15 мин гађају вагоне. Или Нови Сад,сремска страна без пијаће воде пола године. Буквално су пар минута после поправке водовода гађали место поправке.

joda

pre 2 godine

Evo tipičnog ratnog zločinca, po komandnoj odgovornosti , njima tako dragoj , koji žrtvu okrivljuje za svoj zločin. KO vam je dozvolio bombardovanje , PO kom pravu ???E to su te zapadne vrednosti kojima kao treba da težimo! ( Znaci i Indijanci su krivi sto ste im oduzimali zemlju , umesto da vam je dobrovoljno predaju )

Zeljko

pre 2 godine

Kako kaže:" Bombardovanjem
sprečio etničko čišćenje na Kosovu".Zbog čega NATO nije bombardovao Hrvatsku kada je
pokrenula etničko čišćenje u "Oluji"?

hm?

pre 2 godine

Jeste, bas tako je bilo… Prava istina je da kada su shvatili da od bombi nema nista i da treba sici na zemlju, uci u rat po sumama, odmah su poslali Sredera i Siraka u Moskvu da mole Rusiju za posredovanje da se rat zavrsi sto pre. Svi mi znamo da bi mi ovde dobro stradali, ali cim bi vratli prvih 1000 crnih vreca nazad, rat bi bio zavrsen preko noci!

Атарски

pre 2 godine

Рамбује је срочен да га не прихватимо.
Они су бомбе спремили за нас и истресли би их овако или онако.

Missouri

pre 2 godine

The Rambouillet text, which called on Serbia to admit NATO troops throughout Yugoslavia, was a provocation, an excuse to start bombing. Rambouillet is not a document that an angelic Serb could have accepted. It was a terrible diplomatic document that should never have been presented in that form.

— Henry Kissinger, The Daily Telegraph, 28 June 1999

SeijoOju

pre 2 godine

Da je Rambuje prihvacen Kosovo bi danas bilo punopravni clan UN, sa potpuno istim pravima kao Srbija, Srbi na Kosovu vise ne bi postojali bukvalno, Pecka Patrijarsija bi bila Dardanski Mesihat, a Vucic bi danas opet bio u Rambujeu na pregovorima kako da se sa Kosovom podele Nis i teritorija jugozapadno od njega, koja bi u ovom momentu bila tampon zona.

Petar S.

pre 2 godine

Milosevic (a ni bilo koji drugi Predsednik Srbije na njegovom mestu a ni posle njega) nije mogao da prihvati Rambuje jer je po njemu nakon 3 godine trebalo da bude referendum (samo) na KiM o ocepljenju od Srbije.
Drugo Milosevic je prihvati oNATO u BiH u Dejtonu, "ali se predomislio" (kako kaze V.Klark) jer je video sta se desavalo sa Dejtonskim sporazumom na terenu. Erodiranje/razvodnjavanje prava RSa je bilo sporo ali permanentno! To bi se desilo i u Srbiji nakon sto bi SRB priznala KiM!

Student

pre 2 godine

Samo mi u celoj priči ne ide u glavu kako su mogli da bace tone osiromašenog uranijuma na terotoriju naroda kojem pomažu i kojeg oslobađaju.

Obi van

pre 2 godine

Rambuje je napravljen tako da ga niko iz Srbije ne može potpisati. To je anti ustavni dokument koji ni jedna država ne bi mogla da potpiše

Милорад

pre 2 godine

Да бомбардовање је било неопходно али посао није завршен, погледајте садашњу владу састављену од СПС и СРС. Једино што сте успели је да тадашњу већинску прозападну Србију окренете против себе. Србија је данас непомирљиво подељена на прозападну и руску. Ови други су данас на власти захваљујући вашој помоћи.

Alex

pre 2 godine

Ne vidim šta je netačno rekao. Bili smo pitisnuti da se povučemo sa Kosova kao država ili ćemo dobiti po glavi, nismo hteli, dobili smo po glavi i predali Kosovo. Po Kumanovskom sporazumu i rezoluciji 1244 Srbija se potpuno povukla sa Kosova... Ljudi bi večito da stvaraju neku svoju verziju događaja, a stvari su vrlo jasne izgleda za sve osim nas.
I naravno da je bilo besmisleno gađati mostove, rafinerije i 100 drugih besmislenih ciljeva i da je svaka žrtva te agresije tragična.

Mr Geolog

pre 2 godine

Postoje dokumentarni filmovi zapade oficijalne produkcije da je Rambuje organizovan da posluzi kao uvod u vojnu intervenciju. Veći deo jednog dokumentarnog filma posvećen je o tome koliko su se napinjali da rukovodstvo UÇK ubede da potpišu, da bi, kako se kaže, mogli da nastave svoj posao (vojnu intervenciju). Vojna intervencija nikada nije bila upitna. Samo da dodam da je Mirjana Marković bila klinički luda osoba, a da je imala enorman uticaj na potpuno iracionalne odluke Slobodana Miloševića u periodu od 1985-2000 i to progresivno na lošije, što smo svi osetili kao građani ove zemlje. Rambuje, NATO i 5 oktobar su samo poslednje tri tačke te tužne romanse. Posledice živimo i danas. I pogrešno mislimo da bi nam se isto desilo da nije bilo politike koju je personifikovao Milošević. Ne bi bilo isto.

Srki

pre 2 godine

Tipično američko licemerje, na koje smo odavno navikli, i koje nas odavno ne iznaneđuje, i na koje odavno ne reagujemo, ali šta drugo i očekivati od njega, pa on neće nikada reći ništa protiv te akcije, kad ju je on vodio. Što se tiče prihvatljivosti sporazuma u Rambujeu, njegov šef, Bil Klinton, je jednom prilikom izjavio da ni on ne bi prihvatio takav sporazum.

Кики

pre 2 godine

"Vesli Klark, jedan od najvećih NATO vojskovođa ikada."

А Ратко Младић је највећи српски војсковођа у БиХ. НАТО је хтео њега, а он није хтео са НАТО-ом и зато је завршио у Хаг, а не због измишљеног геноцида који су му напаквали највеће НАТО војсковође.

Pera

pre 2 godine

Potpisivanjem tog sporazuma potpisali bi kapitulacuju zemlje,odrekli se Kosova i doslo bi do gradjanskog rata u Srbiji sa mnogi vise zrtava i razaranja. Zanimljivo da pristalice potpisivanja i velikih boraca protiv "inacenja" Milosevica nikada ne govore o tome kako bi se to odrazilo na odnose u Srbiji i kakve bi posledice bile.

Danilo

pre 2 godine

Da li bi dotični prihvatio onakav, nazovi, sporazum, da je bio na Miloševićevom mestu? Sporazum je bio sročen tako da ga niko normalan ne bi prihvatio, na stranu sve loše u vezi sa Miloševićem, sad se govori o prihvatanju nečeg neprihvatljivog.
(Legionar, 10. jun 2021 09:40)

Ne bi naravno.Nego, jel postavis sebi nekad pitanje zasto je bas tako srocen? Zasto Srbija pod Milosevicem nije zasluzila nikakvu bolju ponudu? Ili Srbija uopste (sa ili bez Milosevica). Mozda zato sto smo se 1912. vratili na Kosovo i uradili sa njim sta? Za 80 godina. Sta? Isli u manastire, cuvali ih, asimilovali upristojili Albance? Sta? E pa druze dosli oni koji mogu da ih hendlaju i sad ih hendlaju. A ti eno ti put u manastir koji god hoces niko ti ne brani. Nego videces kad odes da dole nema nikakvih vitezova koji jasu po poljima i seku glave Turcima. To je bilo pre vise od 600 godina. u 20. veku smo dobili Vojvodinu i izgubili Kosovo. I jedno i drugo NASOM zalugom/krivicom. I dosta vise kmecanja i izmotavanja i licemerja.

Gagi Zlatibor

pre 2 godine

Klark kaže i da se osećao "užasno" zbog civilnih žrtava čiji je uzrokm bilo njihovo pogrešno ciljanje. 

Da li je slučajno ili namerno, za to neko treba da odgovara, počev od tebe! Ako se već toliko zalažete za pravdu i demokratiju.

A nije ti palo na pamet da se možda i Milošević osećao "užasno" zbog nekih civilnih žrtava zbog pogrešnog gadjanja?

Licemerni ste do bola!

seljadin

pre 2 godine

Kako kaže:" Bombardovanjem
sprečio etničko čišćenje na Kosovu".Zbog čega NATO nije bombardovao Hrvatsku kada je
pokrenula etničko čišćenje u "Oluji"?
(Zeljko, 10. jun 2021 13:20) # Link komentara

Etničko čišcenje je krenulo posle bombardovanja i dolaska NATO 200.000 ljudi je pobeglo sa Kosova i do danas se nisu vratili

Bata

pre 2 godine

u to doba nije bilo nikakvog etnickog ciscenja cak su se godinu dana pre rata albanci naseljavali na KiM.

ali ove cnn price na zalost prolaze kod ljudi

Surovoiskrenaosoba tzv.realista

pre 2 godine

Uuu al ste pametni....reagovao bi svakako...hteli su to po svaku cenu....ko god da je bio..sta god da smo uradili bili bi bombardovani...

ZigZagler

pre 2 godine

Klark više nema izbora. On mora da priča i da očajnički traži opravdanje za ono što je učinio. Vremenom se objektivizuje procena tadašnjih dešavanja i javnost realnije sagledava stvari. On ne može izbeći svoj deo odgovornosti. On toga postaje svestan i mora neprekidno da priča. Čitav život tražiće izgovore. Za zločine koji su učinjeni kad tad će odgovarati. Ratni zločini ne zastarevaju.

Knez Viseslav

pre 2 godine

Izjava je data za njihovu javnost i tu moze da prodje. U stvari njemu je zao sto smo se branili jer je to za njega bilo skuplje i na duzi rok im donosi probleme. Da smo se predali bilo bi nam jos gore i zauvek bi bili sramota. Ponizili smo ih i dalje smo tu...

realista

pre 2 godine

Da je pristao SCG bi bila ocuvana u nekom obliku , I verovatno bi u EU usli 2019 ili najkasnije 2025.ovako nas je svojom politikom od 1991 unazadio za vek vekova. Mnpgi mladi (generacije od sredine 60 tih do sredine 80 tih) koje je poslao u rat 90 tih ce docekati mizarne penzije ili ih nece imati jer nemaju 15 godina skupljenog staza.

Petar

pre 2 godine

Naravno je da je to sroceno da niko ne bi to potpisao.I da je potpisao, izvesno je da bi doslo do gradjanskog rata u samoj Srbiji. Mi bi sami sebi presudili.

Driton

pre 2 godine

Pa naravno da ne bi bilo toga . Nema ko mu nije dolazio na noge sa fantasticnim ponudama i opcijama resenja . Ma jok ! Udrite ako smete ! ... dobro...

pamet u glavu

pre 2 godine

99 je bila kulminacija i savrsena oluja gde se nekoliko faktora sabralo, ali u osnovi mi smo kosovski problem zapustili ceo vek. Kad smo se vratili 1912 bili smo polovina populacije, i uspeli smo za 107 godine nase vlasti da postanemo manjina, zahvaljujuci nebrizi komunisticke vlasti. Da smo i 98/99 bili polovina populacije drugi bi ishod bio.

una

pre 2 godine

Problem je odgodjen za buduce generacije. Od Istre do Drača.

Kad pravda bude zasovoljena, zavladace mir.

Do tada, u ovom vestackom blatomiru, sto kaze Jaksic, nema spokoja. Sto svakako zapadu odgovara.

Srdjan

pre 2 godine

Sasvim korektna i tačna izjava V. Klarka.
Odbiti Rambuje značilo je samo da će se do istog ishoda doći ratom, uz žrtve, sasvim nepotrebne.

Ne smem da se predstavim

pre 2 godine

Da li bi dotični prihvatio onakav, nazovi, sporazum, da je bio na Miloševićevom mestu? Sporazum je bio sročen tako da ga niko normalan ne bi prihvatio, na stranu sve loše u vezi sa Miloševićem, sad se govori o prihvatanju nečeg neprihvatljivog.
(Legionar, 10. jun 2021 09:40)

Na svu srecu Kumanovski je bolji,na stranu sto su drzavu razorili bombama i ubili 2 hiljade vojnika i policajaca,radnike na televiziji i ostale civile.Zar je moralo da se desi sve ovo da potpisu Kumanovski koji je losiji od Rambujea.

brate al je dobar ovaj kubanac

pre 2 godine

Sigurno ne bi jer bi potpis znacio predaja bez borbe :(
(tutlo, 10. jun 2021 09:48)

u rambujeu je bilo ponudjeno da se kosovu da status republike a da kosovo ostane u sastavu tadasnje jugoslavije.

a ovako smo ostali bez kosova

kole

pre 2 godine

sve mozda, verovatno i tako dalje...
zar nije bilo brze i jeftinije da par ljudi odradi "posao" mirotvorcu neopevani koji se uzasno osecas zbog zrtava...
zahvaljujuci ovakvima i jesmo gde jesmo ne samo srbi i albanci vec i ostali.
ko ce meni vratiti ili bar malo nadoknaditi protraceno vreme od 1990 do 2012 kada smo konacno pusteni da bar malo mozemo izaci napolje? od izvini nemamo nista.

Xeni

pre 2 godine

Vesli Klark da. Sve one mirotvorce koji su bili angazovani tokom rata u Hrvatskoj i Bosni ste vukli za nos kako ste hteli godinama. Tako da je Vesli Klark bio neminovan.

Zoran

pre 2 godine

Eh da je? A koko bi i na osnovu cega nam onda oduzeli Kosovo? I sta da je pustio medjunarodne vojne trupe/posmatrace pre bombardovanja, da li bi i danas oni bili na Kosovu? I da li bi Kosovo bilo i dalje Srpsko?
Milosevic je izabrao najgori scenarijo sa razlogom da bi mogli da nam otcepe Kosovo. Jer da nije bilo vojne intervencije ne bi ni izgubili Kosovo.

Pantelija

pre 2 godine

Pročitao sam članak, interesantno koliko je broj negativnih komentara. Ne mogu shvatiti zar vi u Srbiji, zaista smatrate da se svijet ukrotio protiv vas. Zar ne shvaćate da ste imali problema sa svim komšijama. Zar su svi u krivu samo vi u pravu. Pokušavam shvatiti, ali ne ide mi!

Legionar

pre 2 godine

Da li bi dotični prihvatio onakav, nazovi, sporazum, da je bio na Miloševićevom mestu? Sporazum je bio sročen tako da ga niko normalan ne bi prihvatio, na stranu sve loše u vezi sa Miloševićem, sad se govori o prihvatanju nečeg neprihvatljivog.

SM

pre 2 godine

Najvise treba da zahvalimo Milosevicu na svim izgubljenim ratovima, sankcijama, siromastvu i inflaciji tokom 90-ih godina. Njegova politika je dovela do bobardovanja.

Srdjan

pre 2 godine

Sasvim korektna i tačna izjava V. Klarka.
Odbiti Rambuje značilo je samo da će se do istog ishoda doći ratom, uz žrtve, sasvim nepotrebne.

realista

pre 2 godine

Da je pristao SCG bi bila ocuvana u nekom obliku , I verovatno bi u EU usli 2019 ili najkasnije 2025.ovako nas je svojom politikom od 1991 unazadio za vek vekova. Mnpgi mladi (generacije od sredine 60 tih do sredine 80 tih) koje je poslao u rat 90 tih ce docekati mizarne penzije ili ih nece imati jer nemaju 15 godina skupljenog staza.

seljadin

pre 2 godine

Vesli, Madlen, Voker društvamce je uzelo milijarde sa gladnog Kosova i to traje,...uvek se posle zločina zapitajte "u čiju korist?" tu leži odgovor i ko je zločinac

Driton

pre 2 godine

Pa naravno da ne bi bilo toga . Nema ko mu nije dolazio na noge sa fantasticnim ponudama i opcijama resenja . Ma jok ! Udrite ako smete ! ... dobro...

Danilo

pre 2 godine

Da li bi dotični prihvatio onakav, nazovi, sporazum, da je bio na Miloševićevom mestu? Sporazum je bio sročen tako da ga niko normalan ne bi prihvatio, na stranu sve loše u vezi sa Miloševićem, sad se govori o prihvatanju nečeg neprihvatljivog.
(Legionar, 10. jun 2021 09:40)

Ne bi naravno.Nego, jel postavis sebi nekad pitanje zasto je bas tako srocen? Zasto Srbija pod Milosevicem nije zasluzila nikakvu bolju ponudu? Ili Srbija uopste (sa ili bez Milosevica). Mozda zato sto smo se 1912. vratili na Kosovo i uradili sa njim sta? Za 80 godina. Sta? Isli u manastire, cuvali ih, asimilovali upristojili Albance? Sta? E pa druze dosli oni koji mogu da ih hendlaju i sad ih hendlaju. A ti eno ti put u manastir koji god hoces niko ti ne brani. Nego videces kad odes da dole nema nikakvih vitezova koji jasu po poljima i seku glave Turcima. To je bilo pre vise od 600 godina. u 20. veku smo dobili Vojvodinu i izgubili Kosovo. I jedno i drugo NASOM zalugom/krivicom. I dosta vise kmecanja i izmotavanja i licemerja.

brate al je dobar ovaj kubanac

pre 2 godine

Sigurno ne bi jer bi potpis znacio predaja bez borbe :(
(tutlo, 10. jun 2021 09:48)

u rambujeu je bilo ponudjeno da se kosovu da status republike a da kosovo ostane u sastavu tadasnje jugoslavije.

a ovako smo ostali bez kosova

Мирослав

pre 2 godine

Није тачно. Милошевић и руководство је хтело да прихвати Рамбује али кад сте то приметили на све начине сте то ескивирали само да би дошло до бомбардовања. Доказ за то је што сте пожурили да не би у међувремену дошло до прихватања Рамбујеа од стране Србије па сте Србију бомбардовали без сагласности УН-а. Према томе сад лажете. Уосталом лажете као и увек. Вама не треба веровати ни добардан кад кажете док се не погледа у небо.

Alex

pre 2 godine

Ne vidim šta je netačno rekao. Bili smo pitisnuti da se povučemo sa Kosova kao država ili ćemo dobiti po glavi, nismo hteli, dobili smo po glavi i predali Kosovo. Po Kumanovskom sporazumu i rezoluciji 1244 Srbija se potpuno povukla sa Kosova... Ljudi bi večito da stvaraju neku svoju verziju događaja, a stvari su vrlo jasne izgleda za sve osim nas.
I naravno da je bilo besmisleno gađati mostove, rafinerije i 100 drugih besmislenih ciljeva i da je svaka žrtva te agresije tragična.

dux

pre 2 godine

Pročitao sam članak, interesantno koliko je broj negativnih komentara. Ne mogu shvatiti zar vi u Srbiji, zaista smatrate da se svijet ukrotio protiv vas. Zar ne shvaćate da ste imali problema sa svim komšijama. Zar su svi u krivu samo vi u pravu. Pokušavam shvatiti, ali ne ide mi!
(Pantelija, 10. jun 2021 11:51)
Ima istine u tome, ali...4,5 miliona Hrvata, 2 miliona Bošnjaka i 1,5 Albanaca nisu sve komšije...kako nismo imali problema sa 10 miliona Bugara, 1,5 Makedonaca, 12 miliona Grka, 10 miliona Mađara i 22 miliona Rumuna...rekao bih da smo imali problem sa malim delom komšija koji su hteli nešto što nije baš njihivo...,

Ne smem da se predstavim

pre 2 godine

Da li bi dotični prihvatio onakav, nazovi, sporazum, da je bio na Miloševićevom mestu? Sporazum je bio sročen tako da ga niko normalan ne bi prihvatio, na stranu sve loše u vezi sa Miloševićem, sad se govori o prihvatanju nečeg neprihvatljivog.
(Legionar, 10. jun 2021 09:40)

Na svu srecu Kumanovski je bolji,na stranu sto su drzavu razorili bombama i ubili 2 hiljade vojnika i policajaca,radnike na televiziji i ostale civile.Zar je moralo da se desi sve ovo da potpisu Kumanovski koji je losiji od Rambujea.

Милорад

pre 2 godine

Да бомбардовање је било неопходно али посао није завршен, погледајте садашњу владу састављену од СПС и СРС. Једино што сте успели је да тадашњу већинску прозападну Србију окренете против себе. Србија је данас непомирљиво подељена на прозападну и руску. Ови други су данас на власти захваљујући вашој помоћи.

ГОПН

pre 2 godine

brate al je dobar ovaj kubanac, 10. jun 2021 11:03)

Неистина, у Рамбујеу је понуђена окупација СРЈ без испаљеног метка, то частан човек себи не може да дозволи.

Zoran

pre 2 godine

Eh da je? A koko bi i na osnovu cega nam onda oduzeli Kosovo? I sta da je pustio medjunarodne vojne trupe/posmatrace pre bombardovanja, da li bi i danas oni bili na Kosovu? I da li bi Kosovo bilo i dalje Srpsko?
Milosevic je izabrao najgori scenarijo sa razlogom da bi mogli da nam otcepe Kosovo. Jer da nije bilo vojne intervencije ne bi ni izgubili Kosovo.

kizza

pre 2 godine

Niko na svetu ne bi prihvatio Rambuje sa onim amandmanima koji su naknadno ubaceni. Srbija je tekst sporazuma prihvatila, ali to nisu ocekivaki i doneli su posle gomilu papira sa tim novim amandmanima koji su bili sto puta gori nego Austrougarski ultimatum 2014. I nije Milosevic latio orzja nego Albanci cija je OVK bila na listi teroristickih organizacija. To sto NATO trazio razlog da opstane, sto su trazili neku svoju strategiju i novu ulogu posle raspada SSSR, to je razlog sto je SRJ bombardovana, suprotno svom odredbama medjunarodnog prava. I pre Rambujea je bila doneta odluka o bombardovanju, zato su ti amandmani i bili spremni. A ova Klarkova prica u stilu Djura ce da ti oprosti sto je tukao - pa svaki zlocinac ima potrebu da opravda svoj zlocin, pa i on.

Oliver

pre 2 godine

Ja sam surovi realista u politici. To znaci da me uopste ne interesuje medjunarodno pravo,pravda i slicni idealistički koncepti,nego brutalan odnos snaga. Kao kad su Staljinu rekli da ga nesto kritikuje papa Pio XII,a Staljin odgovorio:"Koliko divizija ima papa?" Dakle,Milosevic je napravio kardinalnu gresku,jer nije shvatio odnos snaga. On je bio kooperativan i dobar 1993,kad je prihvatio Vens-Ovenov plan za Bosnu,cak i Karadzic,a na zalost odbili Krajišnik i drugi hardlajneri. Nama su tada,u maju 1993,uveli dodatne sankcije,a rat u Bosni je produžen jos 2 godine. Taj plan nije nista losiji od Dejtona,a ne bi bilo ni Srebrenice.Isto je sa Z 4 planom za krajinu,koji da je prihvacen,ne bi bilo oluje. Isto je sa rambujeom,jer onda ne bi bilo bombardovanja,a Rambuje nije losiji od Kumanova. Neko je rekao da mi Srbi nikad ne propustamo priku da propustimo priliku.To su bile 3 velike propustene prilike.Izabrali smo vece zlo u odnosu na manje zlo. Apelujem na ljude da konačno shvate da je bitan samo odnos vojne snage i političke moci,a ne koncept pravde. Danas je drugačija situacija,jer je Rusija mocna,a tu je i Kina,ali devedesetih su oni bili slabi sto Milosevic nije shvatio. Napravio je stratešku gresku koju placamo dan-danas.

!

pre 2 godine

Ne bi naravno.Nego, jel postavis sebi nekad pitanje zasto je bas tako srocen? Zasto Srbija pod Milosevicem nije zasluzila nikakvu bolju ponudu? Ili Srbija uopste (sa ili bez Milosevica). Mozda zato sto smo se 1912. vratili na Kosovo i uradili sa njim sta? Za 80 godina. Sta? Isli u manastire, cuvali ih, asimilovali upristojili Albance? Sta? E pa druze dosli oni koji mogu da ih hendlaju i sad ih hendlaju. A ti eno ti put u manastir koji god hoces niko ti ne brani. Nego videces kad odes da dole nema nikakvih vitezova koji jasu po poljima i seku glave Turcima. To je bilo pre vise od 600 godina. u 20. veku smo dobili Vojvodinu i izgubili Kosovo. I jedno i drugo NASOM zalugom/krivicom. I dosta vise kmecanja i izmotavanja i licemerja.
(Danilo, 10. jun 2021 10:26)

Прво, нисмо се ми 1912-те вратили на Косово, одувек смо били на Косову, друго, Војводина је била мираз, нисмо је отцепили, присвојили... Треће, врло је јасно зашто је Тито баш Србији доделио две аутономне покрајне, зашто на пример није дао да Далмација буде покрајина? На крају, Албанци и шиптари су пројекат који траје више од 100 година, никаква асимилација ту није долазила у обзир.

dad

pre 2 godine

Pročitao sam članak, interesantno koliko je broj negativnih komentara. Ne mogu shvatiti zar vi u Srbiji, zaista smatrate da se svijet ukrotio protiv vas. Zar ne shvaćate da ste imali problema sa svim komšijama. Zar su svi u krivu samo vi u pravu. Pokušavam shvatiti, ali ne ide mi!
(Pantelija, 10. jun 2021 11:51)

komentari su negativni jer ono sto je izjavio klark nije istina. celi svet se nije urotio protiv srbije, sta vise vecina sveta gleda svoja posla i ne mesa se u tudje konflikte. problem je u percepciji da su nato clanice (i zapad u politickom smislu) svet, a ostali su polusvet. slovenacke, hrvatske, bosanske i albanske zelje za osamostaljenjem su se poklopile sa interesom nato sveta, i on je te aspiracije podrzao. podrzao ih je izmedju ostalog i tako sto je nasao iskljucivog krivca i iskljucivu zrtvu. krivac je srbija. propagandna masinerija koja je cetrdesetih godina proslog veka prodala pusenje duvana kao zdravu naviku, pedeset godina kasnije je ubedila sebe i druge da je srbija iskljucivi krivac raspada jugoslavije, krvoprolica, progona i genocida. u realnom svetu, medjutim, teritorije van srbije gde je zivelo srpsko stanovnistvo su ociscene od srba. u medjuvremenu svi narodi sa prostora bivse jugoslavije brzo i sigurno nestaju dok glodju kosku bacenu devedesetih godina proslog veka i cekaju kraj. neki svesni tog kraja, a neki u nasladjivanju tudjim nevoljama i velicanju svojih "pobeda".

Кики

pre 2 godine

"Vesli Klark, jedan od najvećih NATO vojskovođa ikada."

А Ратко Младић је највећи српски војсковођа у БиХ. НАТО је хтео њега, а он није хтео са НАТО-ом и зато је завршио у Хаг, а не због измишљеног геноцида који су му напаквали највеће НАТО војсковође.

Rakko

pre 2 godine

Do dana 24.3.1999.nije bilo ni etničkog čišćenja ni genocida. Da sporadičnih napada obostrano,daupada policije u neka sela. Sve je krenulo nizbrdo kada je NATO krenuo u napad na malu zemlju.Tada je tek krenuo točak nizbrdo.

Gradjanin X

pre 2 godine

G. Klark obmanjuje javnost i posle toliko godina. Srpske snage bezbednosti, čiji sam deo bio sa ponosom, nije činio nikakve organizovane zločine. Proganjali smo teroriste, koji su napadali iz zaseda organe reda i civile, koji su posle napada skidali uniforme i bezali u sela među civile. Da verovatno se desavalo da u puškaranju poginu i neduzni civili. Dešavali su se i zločini grupa koje nisu bile pod nadzorom snaga bezbednosti i jedina greška je što te ljude odmah nismo procesuirali. Dalje, masovni odlazak šiptara za Albaniju je bio organizovan kako bi se Srbija optuzila za proterivanje. I najvažnije je to da bombardovanje SRJ nije bilo usmereno na vlast nego direktno na civile. Niste vi nikada branili nikoga sem sopstvenih intaresa. I ja koji sam prezirao Slobu sam tada bio za njega samo da bih bio protiv vas i da bih branio domovinu. Da Amerika ima i malo pameti imala bi u Srbiji svog saveznika koji nikad ne izdaje. Ovako drzite se hrvata i albanaca do prvog iskušenja.

Zeljko

pre 2 godine

Kako kaže:" Bombardovanjem
sprečio etničko čišćenje na Kosovu".Zbog čega NATO nije bombardovao Hrvatsku kada je
pokrenula etničko čišćenje u "Oluji"?

Marko

pre 2 godine

Kakvo licemerje. Postave ti ultimatum i ti trebas da kapituliras takoreci...
Oni su svakako isli na bombardovanje a za to je dokaz kako su oni godinama pre ovogs planirali to.

Sta god da smo uradili ili potpisali svakako bi gledali da nas sto vise uniste!

Kao sprecili etnicko ciscenje, koje nije ni bilo vec su sami bezali sa KiM da bi pred novinarima ispalo tako za svet, a u stvari su nas maltene etnicki ocistili sa KiM.

Sila boga ne moli..

Xeni

pre 2 godine

Vesli Klark da. Sve one mirotvorce koji su bili angazovani tokom rata u Hrvatskoj i Bosni ste vukli za nos kako ste hteli godinama. Tako da je Vesli Klark bio neminovan.

rože mila

pre 2 godine

Vi ste pokazali koliko ste šuplji kao savez jer je vaše štićenike na terenu rašfrafila vojska jedne bedne, devastirane zemlje. Da se pokačite sa Rusima, za mesec dana bi vam oni močali noge u Atlantiku kod Lisabona.

Myrthos

pre 2 godine

On je prihvatio Rambuje nego je M. Albright podnijela nove zahtjeve za koje je S M rekao da mora pitati parlament. Pogledajte “Anex” Rambujea. Ovaj laže.

pajero

pre 2 godine

Na Kosovu do napada Nata nije bilo etničkog čišćenja. Imali smo sukob niskog intenziteta. Da li trebalo potpisati ili ne, to je jedno pitanje, a NATO je napao Srbiju sa ciljem da joj otkine 15% teritorije, što je i bilo deo plana u Rambujeu (referendum posle 3 godine). Sve drugo je šarena laža.

NekaSeDugoRaspada

pre 2 godine

Drago mi je da je živ i da može da svedoči urušavanju sada raspale i trule mu države, SAD, pred nadolazećim i istinskim velesilama. Inače, agresijom na Srbiju su se Klinton, Klark, Olbrajt i ostali ološ svrstali rame uz rame sa takvim zlikovcima kakvi su Hitler i Musolini - što bi kazali Srbi:sličan se sličnom raduje!

Stark

pre 2 godine

Da smo pustili da Autrougrarska sa Nemackom u prvom svetskom ratu osvoji i pokori ono sto je htela "verovatno" ne bi bilo ni drugog svetskog rata. Da SAD nije cackao mecku na bliskom istoku, danas bi tamo bilo mirno. Licemerje na sve strane.

Илија

pre 2 godine

Кад сам прочитао изјаву овог ратног злочинца Кларка, кроз главу ми прође мисао... Да жртва престане да се брани од злочинца, рецимо током силовања, можда би је крвник мање ударао...Кларку неће судити на овом свету, али ако у нешто верује, спокојан није, нити треба бити. Негде ће му судити гласови оне деце која нису израсла у људе јер су их он и његови побили.. На ноши, у кревецима, подрумима, возовима, аутобусима...

Ivan

pre 2 godine

Zasto G. Washington nije prihvatio ultimatum Britanske imperije nego je ratovao za Nezavisnost SAD?
Najveci zlocinci, stici ce ih kazna kaf- tad!

Kancelar i ja

pre 2 godine

Franja Josif: da je Petar prihvatio ultimatum, Austrougarska (možda) ne bi reagovala.
Verovatno bi i Hitler imao nešto slično da izjavi.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Obogatio se on, Klinton, ona babetina, Šreder, Toni Bler, Dačić, Vučić i još par njih. Jedini krivac Milošević i par srpskih generala. Narod sirotinja i nazadovao za 300 godina…

giStro

pre 2 godine

Verovatno? Znači oni su se toliko sprdali da nisu ni znali šta hoće a i danas bi da se sprdaju ali više ne može baš tako da prođe.. Naravno pre svega zbog neke promene stanja u svetu. Nema više samo jedne ekstra sile..

Goran

pre 2 godine

"a odluka o intervenciji, bez saglasnosti Ujedinjenih nacija, doneta je nakon neuspešnih pregovora u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999."

Niko ni da pomene kako je ovo moguce, kako je moguce da neka vojna organizacija napadne sa svojih 20 clanova jednu malu drzavu u srcu Evrope bez odobrenja UN ?!

Da li ce iko ikada odgovarati za ovo ubijanje medjunarodnog prava u svetu.

Неко123

pre 2 godine

Не би ни ми реаговали да албански терористи нису терорисали. Мислим који наслов.. Да је Милошевић прихватио окупацију целе Србије од стране НАТО-а наравно да не би било потребе да силом то покушате да добијете и задовољите се окупацијом "само" Косова.

Knez Viseslav

pre 2 godine

Izjava je data za njihovu javnost i tu moze da prodje. U stvari njemu je zao sto smo se branili jer je to za njega bilo skuplje i na duzi rok im donosi probleme. Da smo se predali bilo bi nam jos gore i zauvek bi bili sramota. Ponizili smo ih i dalje smo tu...

hm?

pre 2 godine

Jeste, bas tako je bilo… Prava istina je da kada su shvatili da od bombi nema nista i da treba sici na zemlju, uci u rat po sumama, odmah su poslali Sredera i Siraka u Moskvu da mole Rusiju za posredovanje da se rat zavrsi sto pre. Svi mi znamo da bi mi ovde dobro stradali, ali cim bi vratli prvih 1000 crnih vreca nazad, rat bi bio zavrsen preko noci!

u magnovenju

pre 2 godine

Sprečili etničko čišćenje Albanaca tako što su etnički očistili Srbe sa Kosova. Intervenisali protiv režima SM tako što su gađali putnički voz, pijace, bolnice, elektrodistribuciju, rafinerije, RTS, mostove, bacali kasetne bombe, zatrovali nam i zemlju i vodu i vazduh, ubijali decu...

Milan

pre 2 godine

Ovaj je ludak svoje vrste - hteo je totalni rat i da tenkom uđe u Beograd. A svu tu "demokratiju" je dobro naplatio milionskim profitom od poslovanja na Kosovu. Umalo je falilo i da na Kosovu izazove Treći svetski rat kada je hteo da napadne ruske snage na aerodromu. Kreten.

Petar S.

pre 2 godine

Milosevic (a ni bilo koji drugi Predsednik Srbije na njegovom mestu a ni posle njega) nije mogao da prihvati Rambuje jer je po njemu nakon 3 godine trebalo da bude referendum (samo) na KiM o ocepljenju od Srbije.
Drugo Milosevic je prihvati oNATO u BiH u Dejtonu, "ali se predomislio" (kako kaze V.Klark) jer je video sta se desavalo sa Dejtonskim sporazumom na terenu. Erodiranje/razvodnjavanje prava RSa je bilo sporo ali permanentno! To bi se desilo i u Srbiji nakon sto bi SRB priznala KiM!

SeijoOju

pre 2 godine

Da je Rambuje prihvacen Kosovo bi danas bilo punopravni clan UN, sa potpuno istim pravima kao Srbija, Srbi na Kosovu vise ne bi postojali bukvalno, Pecka Patrijarsija bi bila Dardanski Mesihat, a Vucic bi danas opet bio u Rambujeu na pregovorima kako da se sa Kosovom podele Nis i teritorija jugozapadno od njega, koja bi u ovom momentu bila tampon zona.

Pokušavam da mislim!

pre 2 godine

E sada uspostavite demokratiju u Saudijskoj Arabiji ili u Izraelu.Vi uspostavljate demokratiju radi vaših skrivenih ciljeva na putu ka Rusiji.Baš vas briga za Albance,Srbe,Bosnjake itd..Ubrizgajte 50 milijardi ako ste tako brižni,bićemo lojalni ali nećemo protiv Rusije.

Samosvesna građanka

pre 2 godine

Da je nekadašnje jugoslovensko rukovodstvo prihvatilo sporazum u Rambujeu verovatno ne bi došlo do toga da akcija NATO bude sprovedena, izjavio je Vesli Klark



Verovatno - to znači da bi m o ž d a bilo bombardovanje i posle traženog potpisivanja na sastanku u Rambujeu. Akcija - kakav eufemizam za ono što je ta ,,akcija'' NATO stvarno bila: oružana agresija (bez odobrenja članica SB OUN).

Surovoiskrenaosoba tzv.realista

pre 2 godine

Uuu al ste pametni....reagovao bi svakako...hteli su to po svaku cenu....ko god da je bio..sta god da smo uradili bili bi bombardovani...

Anonimus

pre 2 godine

A sta ce uopste Nato trupe na necijoj, (ne njihovoj teritoriji), ili mozda misle da je sve njihovo, pa i celi svet!? Sram vas bre bilo svih neduznih ljudi iz celog sveta koji su stradali da bi se "vi" bogatili.

Mr Geolog

pre 2 godine

Postoje dokumentarni filmovi zapade oficijalne produkcije da je Rambuje organizovan da posluzi kao uvod u vojnu intervenciju. Veći deo jednog dokumentarnog filma posvećen je o tome koliko su se napinjali da rukovodstvo UÇK ubede da potpišu, da bi, kako se kaže, mogli da nastave svoj posao (vojnu intervenciju). Vojna intervencija nikada nije bila upitna. Samo da dodam da je Mirjana Marković bila klinički luda osoba, a da je imala enorman uticaj na potpuno iracionalne odluke Slobodana Miloševića u periodu od 1985-2000 i to progresivno na lošije, što smo svi osetili kao građani ove zemlje. Rambuje, NATO i 5 oktobar su samo poslednje tri tačke te tužne romanse. Posledice živimo i danas. I pogrešno mislimo da bi nam se isto desilo da nije bilo politike koju je personifikovao Milošević. Ne bi bilo isto.

Homer

pre 2 godine

Која количина неистине. 1. Нуђено је у Рамбујеу да НАТО уђе на целу територију СРЈ и да се Косову после 3 године дозволи референдум о независности. Ајд прво али оно друго је потпуна предаја територије. Нико на свету не би прихватио и то је и горе од 1244 резолуције и Куманова јер је и даље формално Србија. 2. Није Милошевић се прихватио оружја него минимално се бранио од терориста учк. 3. Венс овенов план није био сличан Дејтону ни приближно нити је Рамбује сличан Дејтону. Ако јесте нек дају и Републици Српској право на референдум. Одузети неком право да се брани од терориста је сулудо. Повод случај тзв Рачак је толико лажан да чак ни у Хагу ни игде нису подигли ниједну оптужницу против Милошевића или генерала. Зашто ? НАТО је одбрамбени савез ,нисмо напали чланицу ниједну нити су имали налог СБ УН. То је чин агресије и званично ратни злочин. Ствар је била тад а и сад јасна Да ли је требало предати и признати Косово 1999? Своју земљу! Одговор дефинише сваког човека,које и шта је. Хвала

ZigZagler

pre 2 godine

Klark više nema izbora. On mora da priča i da očajnički traži opravdanje za ono što je učinio. Vremenom se objektivizuje procena tadašnjih dešavanja i javnost realnije sagledava stvari. On ne može izbeći svoj deo odgovornosti. On toga postaje svestan i mora neprekidno da priča. Čitav život tražiće izgovore. Za zločine koji su učinjeni kad tad će odgovarati. Ratni zločini ne zastarevaju.

a

pre 2 godine

Izjava osobe koja je naredila granatiranje voza punog civila(Grdelica),bacanje
kasetnih bombi u centar Niša,rušenje zgrade RTS(novinari),.....Sa kosova je pro-
terano 200 hiljada Srba,i danas ih hapse uz lažne optužnice,prebijaju,....A on
trguje posle svega na tom istom kosovu.Mučno ga je gledati i slušati.

joda

pre 2 godine

Evo tipičnog ratnog zločinca, po komandnoj odgovornosti , njima tako dragoj , koji žrtvu okrivljuje za svoj zločin. KO vam je dozvolio bombardovanje , PO kom pravu ???E to su te zapadne vrednosti kojima kao treba da težimo! ( Znaci i Indijanci su krivi sto ste im oduzimali zemlju , umesto da vam je dobrovoljno predaju )

Pera

pre 2 godine

Potpisivanjem tog sporazuma potpisali bi kapitulacuju zemlje,odrekli se Kosova i doslo bi do gradjanskog rata u Srbiji sa mnogi vise zrtava i razaranja. Zanimljivo da pristalice potpisivanja i velikih boraca protiv "inacenja" Milosevica nikada ne govore o tome kako bi se to odrazilo na odnose u Srbiji i kakve bi posledice bile.

seljadin

pre 2 godine

Kako kaže:" Bombardovanjem
sprečio etničko čišćenje na Kosovu".Zbog čega NATO nije bombardovao Hrvatsku kada je
pokrenula etničko čišćenje u "Oluji"?
(Zeljko, 10. jun 2021 13:20) # Link komentara

Etničko čišcenje je krenulo posle bombardovanja i dolaska NATO 200.000 ljudi je pobeglo sa Kosova i do danas se nisu vratili

Gagi Zlatibor

pre 2 godine

Klark kaže i da se osećao "užasno" zbog civilnih žrtava čiji je uzrokm bilo njihovo pogrešno ciljanje. 

Da li je slučajno ili namerno, za to neko treba da odgovara, počev od tebe! Ako se već toliko zalažete za pravdu i demokratiju.

A nije ti palo na pamet da se možda i Milošević osećao "užasno" zbog nekih civilnih žrtava zbog pogrešnog gadjanja?

Licemerni ste do bola!

Bata

pre 2 godine

u to doba nije bilo nikakvog etnickog ciscenja cak su se godinu dana pre rata albanci naseljavali na KiM.

ali ove cnn price na zalost prolaze kod ljudi

Lazar

pre 2 godine

Ni prvog svetskog rata ne bi bilo da je Srbija potpisala ultimatum...al ne bi bilo ni Srbije. Borili smo se protiv ultimatuma na pocetku stoleca, borili smo se protiv ultimatuma na kraju stoleca. I dalje postojimo. Hvala svim nasim pretcina za zrtve da bi mi danas ziveli.

El Loco

pre 2 godine

Vise cenim onog Servera nego Klarka. Server bi i majku prodao za pare, al bar nije licemer ko ovaj. Cuj, uperene protiv rezima? Pa sto niste skupstinu pogodili vecu uslugu bi nam ucinili nego ste gadjali most u Grdelici???

Branko

pre 2 godine

Izmedju ostalog, Anex B je predvidjao slobodu kretanja NATO trupa po celoj teritoriji SRJ. POTPUNU kontrolu celog elektromagnetnog spektra (televizija, radio, internet,...). Blanko odricanje mogucnosti podizanja tuzbe protiv NATO trupa za bilo kakve incidente pocinjene na teritoriji SRJ... Ovo nije bio nikakav sporazum nego ultimatum osmisljen da niko ne moze da ga prihvati. Zna to i ratni profiter ciju ste izjavu preneli.

Dejan

pre 2 godine

Ви ћете таквим изјавама од Милошевића направити божанство! Онај споразум какав сте срочили ни луд човек не би прихватио!
Него реци ти нама како иде са копањем угља на КиМ???

Petar

pre 2 godine

Naravno je da je to sroceno da niko ne bi to potpisao.I da je potpisao, izvesno je da bi doslo do gradjanskog rata u samoj Srbiji. Mi bi sami sebi presudili.

una

pre 2 godine

Problem je odgodjen za buduce generacije. Od Istre do Drača.

Kad pravda bude zasovoljena, zavladace mir.

Do tada, u ovom vestackom blatomiru, sto kaze Jaksic, nema spokoja. Sto svakako zapadu odgovara.

Student

pre 2 godine

Samo mi u celoj priči ne ide u glavu kako su mogli da bace tone osiromašenog uranijuma na terotoriju naroda kojem pomažu i kojeg oslobađaju.

Obi van

pre 2 godine

Rambuje je napravljen tako da ga niko iz Srbije ne može potpisati. To je anti ustavni dokument koji ni jedna država ne bi mogla da potpiše

Атарски

pre 2 godine

Рамбује је срочен да га не прихватимо.
Они су бомбе спремили за нас и истресли би их овако или онако.

Gavrilo

pre 2 godine

И шта каже, погрешно циљање! Прва ракета уништи локомотиву а онда лагано следећих 15 мин гађају вагоне. Или Нови Сад,сремска страна без пијаће воде пола године. Буквално су пар минута после поправке водовода гађали место поправке.

Missouri

pre 2 godine

The Rambouillet text, which called on Serbia to admit NATO troops throughout Yugoslavia, was a provocation, an excuse to start bombing. Rambouillet is not a document that an angelic Serb could have accepted. It was a terrible diplomatic document that should never have been presented in that form.

— Henry Kissinger, The Daily Telegraph, 28 June 1999

Srki

pre 2 godine

Tipično američko licemerje, na koje smo odavno navikli, i koje nas odavno ne iznaneđuje, i na koje odavno ne reagujemo, ali šta drugo i očekivati od njega, pa on neće nikada reći ništa protiv te akcije, kad ju je on vodio. Što se tiče prihvatljivosti sporazuma u Rambujeu, njegov šef, Bil Klinton, je jednom prilikom izjavio da ni on ne bi prihvatio takav sporazum.

kole

pre 2 godine

sve mozda, verovatno i tako dalje...
zar nije bilo brze i jeftinije da par ljudi odradi "posao" mirotvorcu neopevani koji se uzasno osecas zbog zrtava...
zahvaljujuci ovakvima i jesmo gde jesmo ne samo srbi i albanci vec i ostali.
ko ce meni vratiti ili bar malo nadoknaditi protraceno vreme od 1990 do 2012 kada smo konacno pusteni da bar malo mozemo izaci napolje? od izvini nemamo nista.

pamet u glavu

pre 2 godine

99 je bila kulminacija i savrsena oluja gde se nekoliko faktora sabralo, ali u osnovi mi smo kosovski problem zapustili ceo vek. Kad smo se vratili 1912 bili smo polovina populacije, i uspeli smo za 107 godine nase vlasti da postanemo manjina, zahvaljujuci nebrizi komunisticke vlasti. Da smo i 98/99 bili polovina populacije drugi bi ishod bio.