Utorak, 11.05.2021.

10:04

Suština je: Zaboravite BiH, to je noćna mora; EU ima prioritet, a to je Srbija. "Primite je"

Nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu, čija je tema bio Zapadni Balkan, hrvatski mediji navode da EU u suštini ne zanima BiH nego Srbija.

Izvor: Jutarnji list

Suština je: Zaboravite BiH, to je noæna mora; EU ima prioritet, a to je Srbija. "Primite je" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Krotitelj

pre 2 godine

Koga briga za BiH, nema nalazišta nafte, prirodni gas, nema širok izlaz na more i luke na moru, nema izlaz na Dunav, kroz nju ne ide saobraćajni koridor 10,znači to je država sa najlošijim geografskim položajem u Evropi!

Zok1

pre 2 godine

(susjed, 11. maj 2021 17:13) Vojni budžet se meri u odnosu na nacionalni dohodak, a ne u odnosu na državni budžet. Hrvatska izdvajanja u 2020 su bila 1.3% BDP, srpska su nakon rebalansa za 2021. 2.48% BDP, a u prethodnoj je bio oko 2%. NATO preporuka je minimalno 2% BDP. Prema tome, nije problem to što je srpski vojni budžet velik - nego to što je hrvatski vojni budžet mali. Druga stvar je što je u Srbiji odnos između nominalnog GDP i GDP PPP veći nego u Hrvatskoj, pa Srbija objektivno na domaćem tržištu može kupiti puno više nego Hrvatska. Pri tome Srbija izvozi oružje u vrednosti od milijardu dolara godišnje. Srbija je prošle godine imala veći GDP PPP nego Hrvatska. Konačno, pogledaj subregionalni sporazum o kontroli naoružnja, pa ćeš videti da je Srbija daleko ispod ograničenja.

Deus

pre 2 godine

Srbija? Jedini Srbija ima motive za rat, i to više motiva, a glavni motiv je pokušaj prisajedinjenja RS, drugi motiv prisajedinjenje CG, treci motiv povratak Kosova ali bez Albanaca. Ali prevelik je to zalogaj za Srbiju pa neće biti nikakvog rata. Srbija će da radi na tim ciljevima drugim sredstvima ali ništa od toga neče se ostvariti.
(Region, 11. maj 2021 11:08)
---
Srbija uopste nema motive za rat. Bosna je u raspadu i raspasce se mirno ili ce ostati da tavori kao kvazidrzava sto i jeste. Kosovo je problem koji Srbija nece da resava silom jer joj celo Kosovo ne treba. Treba joj sever Kosova i neki normalan odnos sa ostatkom te teritorije. Crna Gora? Pa Srbija bas nikada nije ratovala sa CG a i nece. Srbi Crnogorce smatraju ili bracom ili najblizim rodom.
Makedonija je u teskoj situaciji ali tamo nece biti rata jer je siromastvo toliko da oni to prosto ne mogu sebi da dozvole.
Hrvatska nema razloge za rat ali bi mogla u nekoj varijanti da pripreti Republici Srpskoj jer nju vidi kao bezbednosnu pretnju za sebe i to br 1. Ako i krene u otvoreno maltretiranje Srba u Istocnoj Slavoniji eto problema. Zajedno sa muslimanima u Bosni i Siptarima na Kosovu Hrvati bi mogli biti pretnja. Sama Hrvatska daleko je slabija od Srbije. Zato se Srbija naoruzava. Kako uticaj Kine bude rastao a USA se smanjivao tako ce sanse za oruzani sukob biti vece jer USA-Engleska ne zele da vide sirenje tudjeg uticaja u regionu a sami ulazu jako malo.

susjed

pre 2 godine

quote 1: Srbiji apsolutno u ovom momentu ne odgovara bilo kakav konflikt sa bilo kim, vojni ili ne-vojni. Prosto, nije spremna.

quote 2: Perspektiva iz koje komšije gledaju je strah od jake Srbije, šta bi mogla da uradi ako ojača.

sve zemlje jacaju da bi donjeli bolji zivot svom narodu, uredeniju drzavu, bolje zdravstvo te demokraciju u sto sirem spektru dok neki dignu malo BDP i odma avioni, kamioni, bombe, jacanje vojske, diktatura itd
uceni prosloscu te vasim komentarom ... sto se ocekivat da?
(primjer: budget HRV je oko 20 mlrd EUR dok je SRB oko 9 mlrd EUR, koliko tko trosi iz tog iznosa za sto lako je vidljivo, bar za HRV stranu je)

mislim da su ostali komentari suvisli...

disco ball

pre 2 godine

Oterajte sve političke aktere u BiH koji su na polizickoj sceni minimum 5 g i eto resenja!
Dovedite mlade ljude kojima je cilj napredak i prosperitet a ne demagogija i nacionalizam.

Realno

pre 2 godine

Kad malo razmislim ne vidim ni jednu prednost koji bi ulazak Zapadnog Balkana doneo EU osim možda strateški da se ne uvaljuju svojim uticajem Rusija, Kina ili Turska. Ako do toga dođe, ima sednice da im se otežu u nedogled. Skroz truo deo Evrope.

Mihajlo

pre 2 godine

Bas tako, vec 2 godine nam ne otvaraju poglavlja upravo kad smo najvise i napredovali. Sumnjam u njihove namere, govore jedno a rade drugo. Svi smo u istom kosu na Balkanu, zadnja rupa na svirali.
Treba da gledamo sebe da napredujemo najbolje moguce a sto se tice EU, ako je uslov za ulazak priznanje Kosova, onda ne hvala. Ja jesam za EU ali necu tamo da budemo njihov potrcko.

Bojan

pre 2 godine

Region - Dobro je videti iz koje perspektive nas vide "komšije". Mnogi njihovi postupci postaju jasniji, motivi razumljiviji.
Moj predlog je da pogledaju i sa malo drugačije, hladnije, logičnije strane :
Srbija se trenutno ekonomski oporavlja i ne želi i nema snage da u svoj npr. penzijski, zdravstveni, socijalni sistem primi bilo koga ko bi morao da bude (a morao bi) dotiran. Srbiji apsolutno u ovom momentu ne odgovara bilo kakav konflikt sa bilo kim, vojni ili ne-vojni. Prosto, nije spremna. Treba joj mir.
Oružje Srbiji je potrebno da nekom ne padne na pamet da je vojna opcija najjeftinija opcija za rešavanje nekih pitanja sa Srbijom. Ne zavarava se Srbija da može da se suprostavi velikim silama, ali može da im ispostavi račun za "humanitranu vojnu akciju". Ako je račun previsok u odnosu na potencijalnu dobit, intervencije neće biti.
Ako Srbija jednog dana postane ekonomski i politički jaka i uticajna država, tad u tom trenutku treba i razmatrati imate li razloga da se plašite Srbije, po bilo kom osnovu, pa i vojnom.
Perspektiva iz koje komšije gledaju je strah od jake Srbije, šta bi mogla da uradi ako ojača. Ako to zaborave, uvideće da postoje bolji načini za ophođenje sa Srbijom, jakom ili slabom, od priča o agresorskoj državi. Ako je gledate samo kao komšijsku državu, ništa više, većina pitanja koja vas muče postaju irelevantna.
Ako nastavite kao do sada da posmatrate stvari - jedino rešenje je da nas, sve Srbe, pobijete. Onda je jasno kome konflikt odgovara.

deniro

pre 2 godine

U pravu su.....ko i vazda dosad!Sa BiH čovek stvarno ne može ništa da reši,ne može da se deli,ne može da se ujedinjuje sa nekim!Sve istočno ima mnogo rešenja a najneverovatnije(ali najbolje za sve) bilo bi neka vrsta konfederacije SRB,ALB,CG i MAK što bi verovatno podržali NATO i Kina i Rusija!!Razmislite.....CG je pred bankrotom,Srbija i Kosovo u pat poziciji,Makedonija ne zna ni kako se zove.Ovo bi mogla biti ozbiljna ekonomska unija samo da je pameti.

Ivan

pre 2 godine

Srbija ce uci u EU kada prizna Kosovo i onda jos minimum 7-8 godina raznih integracija i birokratije dok ne postane punopravna članica. A i kad postane standard građana se nece mnogo promeniti kao sto se ni u Hrvatskoj nije promenio. Čak sta vise u Hrvatskoj je jači standard bio pre ulaska u EU nego danas. Jedino sto Hrvati imaju EU pasose pa mogu normalno da rade u zapadnim zemljama, dok mi moramo na crno ili da se maltretiramo po ambasadama, palacamo razne dozvole vize i slično.

4S

pre 2 godine

Koliko ja vidim Srbija maksimalno koristi sve beneftite politike "Ni tamo ni vamo", samo mi sami da gradimo nasu drzavu, imamo ogromne potenciale pre svega ljudske, ali i sve ostale.
Posle svih skorijih ratova, razaranja i sankcija, mi se danas merimo sa nekim clanicama EU. To je neverovatan podatak koliko malo nam treba da sa uzdignemo - to malo koja drzava moze.

Poznavalac prilika

pre 2 godine

Onaj EU politicar koji izadje pred svoje birace i otvoreno izjavi da se zalaze za prijem Srbije u EU clanstvo, moze smesta da zaboravi svoju politicku karijeru i da potrazi kakv drugi posao.

posmatracica

pre 2 godine

Eto, sad mogu da biraju manje zlo - ili Srbija u EU, ili Kina i Rusija u srcu EU.
(Kobaja Grande, 11. maj 2021 11:06)

bravo za Kobaju Grande, ovo je i meni se cini, suština svega. Znači, dobro igramo igru.

Djole

pre 2 godine

Sa Srbijom nema problema. Ako nam vrate Kosovo i prestanu da nas zezaju kao do sada mozemo se lako dogovoriti. Bugarska, Hrvatska i Slovenija su u NATO i EU i imaju super odnose sa Rusijom. Mozemo i mi. Ali ako neko racuna da Srbija prizna nezavisnost Kosovo, nista od svega. Prvo: Nema Srbina koji ce to da potpise i Drugo: I da neko potpise, to je bezvredno. Uvek cemo znati da je Kosovo Srbija i boritit se za to.

Kameni

pre 2 godine

Vrlo lukavo,ajmo prvo riješiti Kosovo da se nebi rešavalo u paketu sa BiH.A iz tih nopejpera se vide samo velika Hrvatska i velika Albanija.

Darko, Zagreb

pre 2 godine

EU je u nevidjenom kaosu , totalni gubitnik kad je rijec o digitalizaciji, nema nikakav odgovor na sve kompliciranije donose Kina-Usa-Rus! Ekonomska
kriza prouzrokovana pandemijom tek nas ceka ! Onda imamo balkan , Srbija je tu samo tema zbog sve veceg utjecaja Kine, sve drugo je prazna prica , no pitanje pitanja je kako rjesiti pitanje Kosova i Srbija , bez priznajnja nema ulaska, a sumnjam da ce taj mamac srbi zagristi !

Александар

pre 2 godine

Одлично,постајемо чланови ЕУ.Није ли та ствар речена и пре десетак година?

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Ova Žabokrečina zvana Zapadni Balkan(BiH,Srb,CG,Mak,Alb,Kosovo)ce da uđe u paketu.Sve ukupno ni 20 miliona stanovnika kao sama jedna Rumunija koju su primili a nista bolja nije bila tada od Srbije.Primice nas samo ako se neko cudo dogodi jer do sada to nije u planu.Pod cudom mislim da Kina,Rusija,Turska budu previse uvukli pipke pa da nas otrgnu po cenu ulaska.

uProlazu

pre 2 godine

Aha znaci promena taktike - sad ce da nam prodaju pricu kako je to sve za nas dobro zapravo.. Razumljivo s obzirom na muke koje imaju moraju da se dovijaju.

Region

pre 2 godine

Srbija nije faktor stabilnosti nego faktor nestabilnosti za sve okolne države, ali pacifikacijom Srbije region postaje stabilan. Zato što jedino Beograd ima kapacitet započeti ratove kao što ih je započeo i 90-ih. Srbija ima oružje i vojsku, a ostali nemaju kapacitet za rat jer nemaju ni oružje ni ljude.
Ko u Bosni da ratuje? Dodik nena ni puškice ni ljudi. Izetbegović ima 3u1 vojsku (visenacionalnu), nema pare za rat, nema ni oružje, a i ljudima je dosta rata, nisu se oporavili ni od zadnjeg. Hrvati u BiH kao najmanji niti mogu niti imaju želju za rat.
CG, ni ljudi ni oružja za rat.
Makedonija, ni ljudi ni oružja, plus sastav nacije 30%Albanaca i 70% Makedonaca. Čak da se Albanci “odvoje” i da ostatak Makedonije napadne separatiste sve ostaje lokalnog karaktera, mada se neće desiti separatizam.
Kosovo nema razloga da pokreće rat jer oni su svoj rat dobili.
Albanija nema razloga da pokreće bilo kakav rat.
Srbija? Jedini Srbija ima motive za rat, i to više motiva, a glavni motiv je pokušaj prisajedinjenja RS, drugi motiv prisajedinjenje CG, treci motiv povratak Kosova ali bez Albanaca. Ali prevelik je to zalogaj za Srbiju pa neće biti nikakvog rata. Srbija će da radi na tim ciljevima drugim sredstvima ali ništa od toga neče se ostvariti.
Vojvodina nema razloge za rat a ni za odvajanje.

Darko, Zagreb

pre 2 godine

EU je u nevidjenom kaosu , totalni gubitnik kad je rijec o digitalizaciji, nema nikakav odgovor na sve kompliciranije donose Kina-Usa-Rus! Ekonomska
kriza prouzrokovana pandemijom tek nas ceka ! Onda imamo balkan , Srbija je tu samo tema zbog sve veceg utjecaja Kine, sve drugo je prazna prica , no pitanje pitanja je kako rjesiti pitanje Kosova i Srbija , bez priznajnja nema ulaska, a sumnjam da ce taj mamac srbi zagristi !

Djole

pre 2 godine

Sa Srbijom nema problema. Ako nam vrate Kosovo i prestanu da nas zezaju kao do sada mozemo se lako dogovoriti. Bugarska, Hrvatska i Slovenija su u NATO i EU i imaju super odnose sa Rusijom. Mozemo i mi. Ali ako neko racuna da Srbija prizna nezavisnost Kosovo, nista od svega. Prvo: Nema Srbina koji ce to da potpise i Drugo: I da neko potpise, to je bezvredno. Uvek cemo znati da je Kosovo Srbija i boritit se za to.

Bojan

pre 2 godine

Region - Dobro je videti iz koje perspektive nas vide "komšije". Mnogi njihovi postupci postaju jasniji, motivi razumljiviji.
Moj predlog je da pogledaju i sa malo drugačije, hladnije, logičnije strane :
Srbija se trenutno ekonomski oporavlja i ne želi i nema snage da u svoj npr. penzijski, zdravstveni, socijalni sistem primi bilo koga ko bi morao da bude (a morao bi) dotiran. Srbiji apsolutno u ovom momentu ne odgovara bilo kakav konflikt sa bilo kim, vojni ili ne-vojni. Prosto, nije spremna. Treba joj mir.
Oružje Srbiji je potrebno da nekom ne padne na pamet da je vojna opcija najjeftinija opcija za rešavanje nekih pitanja sa Srbijom. Ne zavarava se Srbija da može da se suprostavi velikim silama, ali može da im ispostavi račun za "humanitranu vojnu akciju". Ako je račun previsok u odnosu na potencijalnu dobit, intervencije neće biti.
Ako Srbija jednog dana postane ekonomski i politički jaka i uticajna država, tad u tom trenutku treba i razmatrati imate li razloga da se plašite Srbije, po bilo kom osnovu, pa i vojnom.
Perspektiva iz koje komšije gledaju je strah od jake Srbije, šta bi mogla da uradi ako ojača. Ako to zaborave, uvideće da postoje bolji načini za ophođenje sa Srbijom, jakom ili slabom, od priča o agresorskoj državi. Ako je gledate samo kao komšijsku državu, ništa više, većina pitanja koja vas muče postaju irelevantna.
Ako nastavite kao do sada da posmatrate stvari - jedino rešenje je da nas, sve Srbe, pobijete. Onda je jasno kome konflikt odgovara.

Александар

pre 2 godine

Одлично,постајемо чланови ЕУ.Није ли та ствар речена и пре десетак година?

Kameni

pre 2 godine

Vrlo lukavo,ajmo prvo riješiti Kosovo da se nebi rešavalo u paketu sa BiH.A iz tih nopejpera se vide samo velika Hrvatska i velika Albanija.

posmatracica

pre 2 godine

Eto, sad mogu da biraju manje zlo - ili Srbija u EU, ili Kina i Rusija u srcu EU.
(Kobaja Grande, 11. maj 2021 11:06)

bravo za Kobaju Grande, ovo je i meni se cini, suština svega. Znači, dobro igramo igru.

Region

pre 2 godine

Srbija nije faktor stabilnosti nego faktor nestabilnosti za sve okolne države, ali pacifikacijom Srbije region postaje stabilan. Zato što jedino Beograd ima kapacitet započeti ratove kao što ih je započeo i 90-ih. Srbija ima oružje i vojsku, a ostali nemaju kapacitet za rat jer nemaju ni oružje ni ljude.
Ko u Bosni da ratuje? Dodik nena ni puškice ni ljudi. Izetbegović ima 3u1 vojsku (visenacionalnu), nema pare za rat, nema ni oružje, a i ljudima je dosta rata, nisu se oporavili ni od zadnjeg. Hrvati u BiH kao najmanji niti mogu niti imaju želju za rat.
CG, ni ljudi ni oružja za rat.
Makedonija, ni ljudi ni oružja, plus sastav nacije 30%Albanaca i 70% Makedonaca. Čak da se Albanci “odvoje” i da ostatak Makedonije napadne separatiste sve ostaje lokalnog karaktera, mada se neće desiti separatizam.
Kosovo nema razloga da pokreće rat jer oni su svoj rat dobili.
Albanija nema razloga da pokreće bilo kakav rat.
Srbija? Jedini Srbija ima motive za rat, i to više motiva, a glavni motiv je pokušaj prisajedinjenja RS, drugi motiv prisajedinjenje CG, treci motiv povratak Kosova ali bez Albanaca. Ali prevelik je to zalogaj za Srbiju pa neće biti nikakvog rata. Srbija će da radi na tim ciljevima drugim sredstvima ali ništa od toga neče se ostvariti.
Vojvodina nema razloge za rat a ni za odvajanje.

Ivan

pre 2 godine

Srbija ce uci u EU kada prizna Kosovo i onda jos minimum 7-8 godina raznih integracija i birokratije dok ne postane punopravna članica. A i kad postane standard građana se nece mnogo promeniti kao sto se ni u Hrvatskoj nije promenio. Čak sta vise u Hrvatskoj je jači standard bio pre ulaska u EU nego danas. Jedino sto Hrvati imaju EU pasose pa mogu normalno da rade u zapadnim zemljama, dok mi moramo na crno ili da se maltretiramo po ambasadama, palacamo razne dozvole vize i slično.

4S

pre 2 godine

Koliko ja vidim Srbija maksimalno koristi sve beneftite politike "Ni tamo ni vamo", samo mi sami da gradimo nasu drzavu, imamo ogromne potenciale pre svega ljudske, ali i sve ostale.
Posle svih skorijih ratova, razaranja i sankcija, mi se danas merimo sa nekim clanicama EU. To je neverovatan podatak koliko malo nam treba da sa uzdignemo - to malo koja drzava moze.

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Ova Žabokrečina zvana Zapadni Balkan(BiH,Srb,CG,Mak,Alb,Kosovo)ce da uđe u paketu.Sve ukupno ni 20 miliona stanovnika kao sama jedna Rumunija koju su primili a nista bolja nije bila tada od Srbije.Primice nas samo ako se neko cudo dogodi jer do sada to nije u planu.Pod cudom mislim da Kina,Rusija,Turska budu previse uvukli pipke pa da nas otrgnu po cenu ulaska.

uProlazu

pre 2 godine

Aha znaci promena taktike - sad ce da nam prodaju pricu kako je to sve za nas dobro zapravo.. Razumljivo s obzirom na muke koje imaju moraju da se dovijaju.

Poznavalac prilika

pre 2 godine

Onaj EU politicar koji izadje pred svoje birace i otvoreno izjavi da se zalaze za prijem Srbije u EU clanstvo, moze smesta da zaboravi svoju politicku karijeru i da potrazi kakv drugi posao.

deniro

pre 2 godine

U pravu su.....ko i vazda dosad!Sa BiH čovek stvarno ne može ništa da reši,ne može da se deli,ne može da se ujedinjuje sa nekim!Sve istočno ima mnogo rešenja a najneverovatnije(ali najbolje za sve) bilo bi neka vrsta konfederacije SRB,ALB,CG i MAK što bi verovatno podržali NATO i Kina i Rusija!!Razmislite.....CG je pred bankrotom,Srbija i Kosovo u pat poziciji,Makedonija ne zna ni kako se zove.Ovo bi mogla biti ozbiljna ekonomska unija samo da je pameti.

Mihajlo

pre 2 godine

Bas tako, vec 2 godine nam ne otvaraju poglavlja upravo kad smo najvise i napredovali. Sumnjam u njihove namere, govore jedno a rade drugo. Svi smo u istom kosu na Balkanu, zadnja rupa na svirali.
Treba da gledamo sebe da napredujemo najbolje moguce a sto se tice EU, ako je uslov za ulazak priznanje Kosova, onda ne hvala. Ja jesam za EU ali necu tamo da budemo njihov potrcko.

disco ball

pre 2 godine

Oterajte sve političke aktere u BiH koji su na polizickoj sceni minimum 5 g i eto resenja!
Dovedite mlade ljude kojima je cilj napredak i prosperitet a ne demagogija i nacionalizam.

Realno

pre 2 godine

Kad malo razmislim ne vidim ni jednu prednost koji bi ulazak Zapadnog Balkana doneo EU osim možda strateški da se ne uvaljuju svojim uticajem Rusija, Kina ili Turska. Ako do toga dođe, ima sednice da im se otežu u nedogled. Skroz truo deo Evrope.

Deus

pre 2 godine

Srbija? Jedini Srbija ima motive za rat, i to više motiva, a glavni motiv je pokušaj prisajedinjenja RS, drugi motiv prisajedinjenje CG, treci motiv povratak Kosova ali bez Albanaca. Ali prevelik je to zalogaj za Srbiju pa neće biti nikakvog rata. Srbija će da radi na tim ciljevima drugim sredstvima ali ništa od toga neče se ostvariti.
(Region, 11. maj 2021 11:08)
---
Srbija uopste nema motive za rat. Bosna je u raspadu i raspasce se mirno ili ce ostati da tavori kao kvazidrzava sto i jeste. Kosovo je problem koji Srbija nece da resava silom jer joj celo Kosovo ne treba. Treba joj sever Kosova i neki normalan odnos sa ostatkom te teritorije. Crna Gora? Pa Srbija bas nikada nije ratovala sa CG a i nece. Srbi Crnogorce smatraju ili bracom ili najblizim rodom.
Makedonija je u teskoj situaciji ali tamo nece biti rata jer je siromastvo toliko da oni to prosto ne mogu sebi da dozvole.
Hrvatska nema razloge za rat ali bi mogla u nekoj varijanti da pripreti Republici Srpskoj jer nju vidi kao bezbednosnu pretnju za sebe i to br 1. Ako i krene u otvoreno maltretiranje Srba u Istocnoj Slavoniji eto problema. Zajedno sa muslimanima u Bosni i Siptarima na Kosovu Hrvati bi mogli biti pretnja. Sama Hrvatska daleko je slabija od Srbije. Zato se Srbija naoruzava. Kako uticaj Kine bude rastao a USA se smanjivao tako ce sanse za oruzani sukob biti vece jer USA-Engleska ne zele da vide sirenje tudjeg uticaja u regionu a sami ulazu jako malo.

Zok1

pre 2 godine

(susjed, 11. maj 2021 17:13) Vojni budžet se meri u odnosu na nacionalni dohodak, a ne u odnosu na državni budžet. Hrvatska izdvajanja u 2020 su bila 1.3% BDP, srpska su nakon rebalansa za 2021. 2.48% BDP, a u prethodnoj je bio oko 2%. NATO preporuka je minimalno 2% BDP. Prema tome, nije problem to što je srpski vojni budžet velik - nego to što je hrvatski vojni budžet mali. Druga stvar je što je u Srbiji odnos između nominalnog GDP i GDP PPP veći nego u Hrvatskoj, pa Srbija objektivno na domaćem tržištu može kupiti puno više nego Hrvatska. Pri tome Srbija izvozi oružje u vrednosti od milijardu dolara godišnje. Srbija je prošle godine imala veći GDP PPP nego Hrvatska. Konačno, pogledaj subregionalni sporazum o kontroli naoružnja, pa ćeš videti da je Srbija daleko ispod ograničenja.

Krotitelj

pre 2 godine

Koga briga za BiH, nema nalazišta nafte, prirodni gas, nema širok izlaz na more i luke na moru, nema izlaz na Dunav, kroz nju ne ide saobraćajni koridor 10,znači to je država sa najlošijim geografskim položajem u Evropi!

susjed

pre 2 godine

quote 1: Srbiji apsolutno u ovom momentu ne odgovara bilo kakav konflikt sa bilo kim, vojni ili ne-vojni. Prosto, nije spremna.

quote 2: Perspektiva iz koje komšije gledaju je strah od jake Srbije, šta bi mogla da uradi ako ojača.

sve zemlje jacaju da bi donjeli bolji zivot svom narodu, uredeniju drzavu, bolje zdravstvo te demokraciju u sto sirem spektru dok neki dignu malo BDP i odma avioni, kamioni, bombe, jacanje vojske, diktatura itd
uceni prosloscu te vasim komentarom ... sto se ocekivat da?
(primjer: budget HRV je oko 20 mlrd EUR dok je SRB oko 9 mlrd EUR, koliko tko trosi iz tog iznosa za sto lako je vidljivo, bar za HRV stranu je)

mislim da su ostali komentari suvisli...

Region

pre 2 godine

Srbija nije faktor stabilnosti nego faktor nestabilnosti za sve okolne države, ali pacifikacijom Srbije region postaje stabilan. Zato što jedino Beograd ima kapacitet započeti ratove kao što ih je započeo i 90-ih. Srbija ima oružje i vojsku, a ostali nemaju kapacitet za rat jer nemaju ni oružje ni ljude.
Ko u Bosni da ratuje? Dodik nena ni puškice ni ljudi. Izetbegović ima 3u1 vojsku (visenacionalnu), nema pare za rat, nema ni oružje, a i ljudima je dosta rata, nisu se oporavili ni od zadnjeg. Hrvati u BiH kao najmanji niti mogu niti imaju želju za rat.
CG, ni ljudi ni oružja za rat.
Makedonija, ni ljudi ni oružja, plus sastav nacije 30%Albanaca i 70% Makedonaca. Čak da se Albanci “odvoje” i da ostatak Makedonije napadne separatiste sve ostaje lokalnog karaktera, mada se neće desiti separatizam.
Kosovo nema razloga da pokreće rat jer oni su svoj rat dobili.
Albanija nema razloga da pokreće bilo kakav rat.
Srbija? Jedini Srbija ima motive za rat, i to više motiva, a glavni motiv je pokušaj prisajedinjenja RS, drugi motiv prisajedinjenje CG, treci motiv povratak Kosova ali bez Albanaca. Ali prevelik je to zalogaj za Srbiju pa neće biti nikakvog rata. Srbija će da radi na tim ciljevima drugim sredstvima ali ništa od toga neče se ostvariti.
Vojvodina nema razloge za rat a ni za odvajanje.

deniro

pre 2 godine

U pravu su.....ko i vazda dosad!Sa BiH čovek stvarno ne može ništa da reši,ne može da se deli,ne može da se ujedinjuje sa nekim!Sve istočno ima mnogo rešenja a najneverovatnije(ali najbolje za sve) bilo bi neka vrsta konfederacije SRB,ALB,CG i MAK što bi verovatno podržali NATO i Kina i Rusija!!Razmislite.....CG je pred bankrotom,Srbija i Kosovo u pat poziciji,Makedonija ne zna ni kako se zove.Ovo bi mogla biti ozbiljna ekonomska unija samo da je pameti.

Djole

pre 2 godine

Sa Srbijom nema problema. Ako nam vrate Kosovo i prestanu da nas zezaju kao do sada mozemo se lako dogovoriti. Bugarska, Hrvatska i Slovenija su u NATO i EU i imaju super odnose sa Rusijom. Mozemo i mi. Ali ako neko racuna da Srbija prizna nezavisnost Kosovo, nista od svega. Prvo: Nema Srbina koji ce to da potpise i Drugo: I da neko potpise, to je bezvredno. Uvek cemo znati da je Kosovo Srbija i boritit se za to.

4S

pre 2 godine

Koliko ja vidim Srbija maksimalno koristi sve beneftite politike "Ni tamo ni vamo", samo mi sami da gradimo nasu drzavu, imamo ogromne potenciale pre svega ljudske, ali i sve ostale.
Posle svih skorijih ratova, razaranja i sankcija, mi se danas merimo sa nekim clanicama EU. To je neverovatan podatak koliko malo nam treba da sa uzdignemo - to malo koja drzava moze.

Bojan

pre 2 godine

Region - Dobro je videti iz koje perspektive nas vide "komšije". Mnogi njihovi postupci postaju jasniji, motivi razumljiviji.
Moj predlog je da pogledaju i sa malo drugačije, hladnije, logičnije strane :
Srbija se trenutno ekonomski oporavlja i ne želi i nema snage da u svoj npr. penzijski, zdravstveni, socijalni sistem primi bilo koga ko bi morao da bude (a morao bi) dotiran. Srbiji apsolutno u ovom momentu ne odgovara bilo kakav konflikt sa bilo kim, vojni ili ne-vojni. Prosto, nije spremna. Treba joj mir.
Oružje Srbiji je potrebno da nekom ne padne na pamet da je vojna opcija najjeftinija opcija za rešavanje nekih pitanja sa Srbijom. Ne zavarava se Srbija da može da se suprostavi velikim silama, ali može da im ispostavi račun za "humanitranu vojnu akciju". Ako je račun previsok u odnosu na potencijalnu dobit, intervencije neće biti.
Ako Srbija jednog dana postane ekonomski i politički jaka i uticajna država, tad u tom trenutku treba i razmatrati imate li razloga da se plašite Srbije, po bilo kom osnovu, pa i vojnom.
Perspektiva iz koje komšije gledaju je strah od jake Srbije, šta bi mogla da uradi ako ojača. Ako to zaborave, uvideće da postoje bolji načini za ophođenje sa Srbijom, jakom ili slabom, od priča o agresorskoj državi. Ako je gledate samo kao komšijsku državu, ništa više, većina pitanja koja vas muče postaju irelevantna.
Ako nastavite kao do sada da posmatrate stvari - jedino rešenje je da nas, sve Srbe, pobijete. Onda je jasno kome konflikt odgovara.

Ivan

pre 2 godine

Srbija ce uci u EU kada prizna Kosovo i onda jos minimum 7-8 godina raznih integracija i birokratije dok ne postane punopravna članica. A i kad postane standard građana se nece mnogo promeniti kao sto se ni u Hrvatskoj nije promenio. Čak sta vise u Hrvatskoj je jači standard bio pre ulaska u EU nego danas. Jedino sto Hrvati imaju EU pasose pa mogu normalno da rade u zapadnim zemljama, dok mi moramo na crno ili da se maltretiramo po ambasadama, palacamo razne dozvole vize i slično.

Darko, Zagreb

pre 2 godine

EU je u nevidjenom kaosu , totalni gubitnik kad je rijec o digitalizaciji, nema nikakav odgovor na sve kompliciranije donose Kina-Usa-Rus! Ekonomska
kriza prouzrokovana pandemijom tek nas ceka ! Onda imamo balkan , Srbija je tu samo tema zbog sve veceg utjecaja Kine, sve drugo je prazna prica , no pitanje pitanja je kako rjesiti pitanje Kosova i Srbija , bez priznajnja nema ulaska, a sumnjam da ce taj mamac srbi zagristi !

posmatracica

pre 2 godine

Eto, sad mogu da biraju manje zlo - ili Srbija u EU, ili Kina i Rusija u srcu EU.
(Kobaja Grande, 11. maj 2021 11:06)

bravo za Kobaju Grande, ovo je i meni se cini, suština svega. Znači, dobro igramo igru.

Kameni

pre 2 godine

Vrlo lukavo,ajmo prvo riješiti Kosovo da se nebi rešavalo u paketu sa BiH.A iz tih nopejpera se vide samo velika Hrvatska i velika Albanija.

Poznavalac prilika

pre 2 godine

Onaj EU politicar koji izadje pred svoje birace i otvoreno izjavi da se zalaze za prijem Srbije u EU clanstvo, moze smesta da zaboravi svoju politicku karijeru i da potrazi kakv drugi posao.

Александар

pre 2 godine

Одлично,постајемо чланови ЕУ.Није ли та ствар речена и пре десетак година?

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Ova Žabokrečina zvana Zapadni Balkan(BiH,Srb,CG,Mak,Alb,Kosovo)ce da uđe u paketu.Sve ukupno ni 20 miliona stanovnika kao sama jedna Rumunija koju su primili a nista bolja nije bila tada od Srbije.Primice nas samo ako se neko cudo dogodi jer do sada to nije u planu.Pod cudom mislim da Kina,Rusija,Turska budu previse uvukli pipke pa da nas otrgnu po cenu ulaska.

uProlazu

pre 2 godine

Aha znaci promena taktike - sad ce da nam prodaju pricu kako je to sve za nas dobro zapravo.. Razumljivo s obzirom na muke koje imaju moraju da se dovijaju.

Realno

pre 2 godine

Kad malo razmislim ne vidim ni jednu prednost koji bi ulazak Zapadnog Balkana doneo EU osim možda strateški da se ne uvaljuju svojim uticajem Rusija, Kina ili Turska. Ako do toga dođe, ima sednice da im se otežu u nedogled. Skroz truo deo Evrope.

susjed

pre 2 godine

quote 1: Srbiji apsolutno u ovom momentu ne odgovara bilo kakav konflikt sa bilo kim, vojni ili ne-vojni. Prosto, nije spremna.

quote 2: Perspektiva iz koje komšije gledaju je strah od jake Srbije, šta bi mogla da uradi ako ojača.

sve zemlje jacaju da bi donjeli bolji zivot svom narodu, uredeniju drzavu, bolje zdravstvo te demokraciju u sto sirem spektru dok neki dignu malo BDP i odma avioni, kamioni, bombe, jacanje vojske, diktatura itd
uceni prosloscu te vasim komentarom ... sto se ocekivat da?
(primjer: budget HRV je oko 20 mlrd EUR dok je SRB oko 9 mlrd EUR, koliko tko trosi iz tog iznosa za sto lako je vidljivo, bar za HRV stranu je)

mislim da su ostali komentari suvisli...

Mihajlo

pre 2 godine

Bas tako, vec 2 godine nam ne otvaraju poglavlja upravo kad smo najvise i napredovali. Sumnjam u njihove namere, govore jedno a rade drugo. Svi smo u istom kosu na Balkanu, zadnja rupa na svirali.
Treba da gledamo sebe da napredujemo najbolje moguce a sto se tice EU, ako je uslov za ulazak priznanje Kosova, onda ne hvala. Ja jesam za EU ali necu tamo da budemo njihov potrcko.

disco ball

pre 2 godine

Oterajte sve političke aktere u BiH koji su na polizickoj sceni minimum 5 g i eto resenja!
Dovedite mlade ljude kojima je cilj napredak i prosperitet a ne demagogija i nacionalizam.

Deus

pre 2 godine

Srbija? Jedini Srbija ima motive za rat, i to više motiva, a glavni motiv je pokušaj prisajedinjenja RS, drugi motiv prisajedinjenje CG, treci motiv povratak Kosova ali bez Albanaca. Ali prevelik je to zalogaj za Srbiju pa neće biti nikakvog rata. Srbija će da radi na tim ciljevima drugim sredstvima ali ništa od toga neče se ostvariti.
(Region, 11. maj 2021 11:08)
---
Srbija uopste nema motive za rat. Bosna je u raspadu i raspasce se mirno ili ce ostati da tavori kao kvazidrzava sto i jeste. Kosovo je problem koji Srbija nece da resava silom jer joj celo Kosovo ne treba. Treba joj sever Kosova i neki normalan odnos sa ostatkom te teritorije. Crna Gora? Pa Srbija bas nikada nije ratovala sa CG a i nece. Srbi Crnogorce smatraju ili bracom ili najblizim rodom.
Makedonija je u teskoj situaciji ali tamo nece biti rata jer je siromastvo toliko da oni to prosto ne mogu sebi da dozvole.
Hrvatska nema razloge za rat ali bi mogla u nekoj varijanti da pripreti Republici Srpskoj jer nju vidi kao bezbednosnu pretnju za sebe i to br 1. Ako i krene u otvoreno maltretiranje Srba u Istocnoj Slavoniji eto problema. Zajedno sa muslimanima u Bosni i Siptarima na Kosovu Hrvati bi mogli biti pretnja. Sama Hrvatska daleko je slabija od Srbije. Zato se Srbija naoruzava. Kako uticaj Kine bude rastao a USA se smanjivao tako ce sanse za oruzani sukob biti vece jer USA-Engleska ne zele da vide sirenje tudjeg uticaja u regionu a sami ulazu jako malo.

Zok1

pre 2 godine

(susjed, 11. maj 2021 17:13) Vojni budžet se meri u odnosu na nacionalni dohodak, a ne u odnosu na državni budžet. Hrvatska izdvajanja u 2020 su bila 1.3% BDP, srpska su nakon rebalansa za 2021. 2.48% BDP, a u prethodnoj je bio oko 2%. NATO preporuka je minimalno 2% BDP. Prema tome, nije problem to što je srpski vojni budžet velik - nego to što je hrvatski vojni budžet mali. Druga stvar je što je u Srbiji odnos između nominalnog GDP i GDP PPP veći nego u Hrvatskoj, pa Srbija objektivno na domaćem tržištu može kupiti puno više nego Hrvatska. Pri tome Srbija izvozi oružje u vrednosti od milijardu dolara godišnje. Srbija je prošle godine imala veći GDP PPP nego Hrvatska. Konačno, pogledaj subregionalni sporazum o kontroli naoružnja, pa ćeš videti da je Srbija daleko ispod ograničenja.

Krotitelj

pre 2 godine

Koga briga za BiH, nema nalazišta nafte, prirodni gas, nema širok izlaz na more i luke na moru, nema izlaz na Dunav, kroz nju ne ide saobraćajni koridor 10,znači to je država sa najlošijim geografskim položajem u Evropi!