Nedelja, 15.01.2006.

09:35

Hrvati u Beograd na provod

Mladi u Srbiji i Hrvatskoj sve manje se sećaju ratnih sukoba i mržnje, a u Beogradu je sve više gostiju iz Hrvatske.

Izvor: B92

Hrvati u Beograd na provod IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

makedon

pre 18 godina

A be, ako mu e tolku dobro na hrvatite vo Belgrad, a na srbite na hrvatskoto more, zosto vodevte vojna. Eve edna sporedba: Belgrad 1985 - koncerti, urbani lugje, kosmopolitizam; Belgrad 1990 - dobrite ludje seuste se vo gradot, turbo folkot e vo ilegala, a Belgrad nema seljaci; Belgrad 1996 -fasadite se rusat, poln so seljaci, dobrite lugje si zaminale od Belgrad; Belgrad januari 2006 - kobajagi demokratski Belgrad, turbo folkot e meinstrejm, rokeri vo ilegala, gradot e poln so klubovi, arno ama...Nocna mora/parodija na Belgrad 1985... Promenete nesto. Jas ke dojdam vo Belgrad vo juni. Ke uspeete li dragi prijateli?

Mostarac

pre 18 godina

Pre 10 godina sam otisao iz Beograda gdje sam bio proveo 4 ratne godine. Tokom tih godina, kao polu-hrvata i sa ijekavskim izgovorom, niko me nije niti jedanput krivo pogledao. U tom gradu se svak moze osjecati kao kod kuce i to ja do sada nisam nigdje vidio - a upoznao sam gradova, sto americkih sto evropskih. Odlazim u Beograd redovno, a dovodim i drustvo sa sobom tacno zbog razloga navedenog u clanku: sto je Bgd jedan od najboljih gradova za provod (sto po cijenama sto po sadrzaju). Dovodio sam prijatelje iz Spanije, Slovenije, Hrvatske, Grcke; ovog ljeta dovodim i Amerikance. Tako nesto treba da se pokaze! Kad mi je ortak iz Madrida (a tamo je poznat nocni zivot) rekao da je bio odusevljen - sta jos da kazem... Licno, ja obozavam Beograd zbog kosmopolitizma, a kulturni zivot je nemoguce bogat. Kad odem na nedelju-dvije, nagledam se koncerata i predstava vise nego za godinu dana na americkom kontinentu. To je grad koji ima nesto za svakoga, a opustena atmosfera i nevjerovatno energicni i pozitivni ljudi ga cine jedinstvenim! Nadam se samo da se nece puno promijeniti!! Sto se tice Hrvatske, poznajem i Zagreb i Dalmaciju i Dubrovnik, i priznajem da je su sredjeniji i cistiji; Zagreb mi se dosta svidio ali je mali i neuporediv sa Beogradom sto se tice nightlifa. Anyways, mislim da BGD ima sta da ponudi strancima, zato ih dovodim sa sobom! Pozdrav svima!

Vitez Koja

pre 18 godina

Evo mene u Njujorku. A poslednjih 6 godina ziveo sam u Beogradu. Zaista to je preuzbudljiv grad. Ima svega i ko zeli, i ima dovoljno love, nikada mu nece biti dosadno. Njujork tek pocinjem da istrazujem. Za sada jedno mogu da primetim: Ima neku ludacku energiju - podseca bas na Beograd!

Milica ali ne cobanica

pre 18 godina

Evo jednog interesantnog linka iz vecernjeg lista...izgleda da turbofolk klubova ili kako ih hrvati nazivaju narodnjackim klubovima ima dosta i u samom zagrebu
http://www.vecernji-list.hr/newsroom/blackchronicle/461087/showDossier.do

aleksa

pre 18 godina

Lepo je da dodju i vide kako Beograd izgleda, ali nemojmo se sad zanositi nekim novim bratstvom i jedinstvom, nekom novom Jugoslavijom.

JFDP Srbija i Crnagora

pre 18 godina

Divno je druziti se sa vama u belom svetu.
Pozdravlja vas generacija JFDP 2006 iz Srbije i Crnegore, a u Sjedinjenim Drzavama.

Za Dan Martina Lutera Kinga Jr. mozda bi bilo najbolje citirati ga:

"Even if I knew that tomorrow the world would go to pieces, I would still
plant my apple tree."


Profesori:

Dusan Vuksanovic,
Zoran Cirovic,
Admir Gorcevic,
Mirjana Bobic,
Julijana Cicovic,
Ana Aleksic,
Aleksandra Nojkovic,
Ana Aleksic i
Gordana Djurkovic,

Goran Stojanovic

pre 18 godina

Ako je zaista ovako, kako ste napisali, priznajem da je to najlepsa vest koju sam cuo u zadnjih dvadestak godina! Veciti pljuvaci po svemu dobrom ne moraju bas uvek da nam kvare raspolozenje! Vi koji ni same sebe ne volite, pa vam smeta svaki napredak u odnosima medju NASIM NARODIMA, izolujte se brate negde i zivite sa sebi jednakima. Pustite normalne ljude da grade neke nove mostove! Prosle zime putovao sam kroz Hrvatsku, prvi put posle 1988.godine i odusevljen sam! Niko me nije lose pogledao i osecao sam se super! Samo napred, otvarajmo vrata jedni drugima, sahranimo mrznju! Jedva cekam da svoje kceri odvedem da upoznaju Zagreb, Plitvice, Split, Opatiju, moj omiljeni grad Dubrovnik, najlepsu obalu na svetu... A sto se tice Beogradjanki i njihove lepote, ni Zagrepcanke nisu nikada zaostajale za njima! Pozdrav iz Portugala i do vidjenja u Hrvatskoj!

HOCU I JA U PROVOD

pre 18 godina

Pa znam ja Japance, Australijance, Evropljanje, Amere, Brazilce ... koji su bili u Bg-u i ODUSEVILI se a splavove nisu ni videli! Ja doduse ne shvatam sta im se toliko dopalo ali cinjenica je da su otisli sa divnim utiscima (brazilac se rasplakao jer "nikad nigde u svetu nije sreo ovako divne ljude"!!)!
Trebali bi da prosirimo ponudu i pocistimo grad i jos vise i duze ce biti gostiju a i para! A sto se mene tice svi su dobrodosli!
Nego, sta cemo mi Beogradjani za provod? Nama je sve ovo malo dosadilo, ne mozemo se toliko odusevljavati sa Kusturicom kao stranci, i mi bi nesto novo! Gde mi da odemo sa ovim platicama i sa vizama koje je uzaludno i pokusavati dobiti?
Gde mi da se zabavljamo, gde mi da putujemo, od kojih para i ko ce vize da nam da?

milos

pre 18 godina

Tekst i veci deo komentara uliva nadu. Iz bg-a sam, trenutno na postdiplomskim u Nemackoj (uskoro cu kuci:) ) i dosta sam se setkao po Evropi i pre toga. Ipak, mislim da Beograd ima cime da se pohvali i sta da ponudi. Grad je aktivan. Nudi i narodnjake, ali se cuje i kvalitetan rock i kalsika. Pozorista, galerije, klubovi svih vrsta. Uzgred, zasto je sva narodna muzika uz koju covek popije dobro vino, zapeva i lepo se provede po definiciji 'fuj!'?!? Stvar ukusa i raspolozenja. U poslednje 2 godine sam bio makar po jednom i u Sarajevu, Skoplju, Zagrebu i Ljubljani, nisam trazio niti naleteo na zlonamerne i svuda sam se stvarno sjajno osecao, tako da mogu samo da pozovem ljude da i dalje posecuju bg. Lepo je kad vas razumeju i raduju se gostima. Pozdrav

vladimir

pre 18 godina

Ako uporedjuemo provod u Beogradu i Zagrebu, evo jedne opaske i iz gej ugla:
Oba grada imaju po jedan gej klub, ali Zagreb je prosle godine dobio i gej-saunu (koja doduse nije previse zabavno mesto).
Ipak, ovdasnji gej klub je u pravom smislu te reci "rupa" (interno, to je i jedan od nadimaka za ovo mesto), a provod ovde jeste kombinacija skupog pica, jefitnih narodnjaka i uobicajenog balkanskog licemerja.
Hrvatski gej klub "Global" je nesto upeglaniji, muzicki urbaniji i bogatiji u ponudi (dark room, za one koje zanima).
U svakom slucaju, oba grada zaostaju barem par svetlosnih godina za Budimpestom i bogatstvom ondasnje ponude za gej klijentelu.
Sve u svemu, Ljubljana, Zagreb i Beograd jesu jos uvek crne tacke na mapi globalnog gej turizma.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Ja kao Novosadjanin nikada nesto narocito nisam isao u Bgd. i ako jesam to je vecino bilo nesto kod rodbine. Ali ove jeseni sam bio i stvarno - Beograd je ipak centar. Kako su ga ono 70. zvali - Pariz Balkana, bas zbog svoje kosmopolitosti. To sto je Zagreb ili Ljubljana nikada nece biti Beograd je razumljivo. Nikada to nisu ni bili. I ja kao Novosadjanin mogu voleti svoj grad ne znam koliko, ali budimo realni. U bivsoj Jugi postoji samo jedna metropola, a to je Beograd sa svim svojim minusima i plusevima. I bas je zbog toga svetski grad. Jer kad bi imala samo jedno ili drugo ne bi bio zanimljiv. Bio bi kao svaki drugi. Kao Zagreb, Ljubljana, Bec, Brno, pa cak mi i Prag dodje nekada dosadan. Jeste veliki, duplo veci od Beograda, ali mu fali ta energija, ta brzina.

To sto se nekome ne svidjaju splavovi i turbo (i ja licno ne volim turbo) - pa nemojte ici na ta mesta. Ko vas tera - hej sloboda, idi na neko drugo mesto. Pusti ljude da slusaju i izlaze, gde oni zele.

I hvala vam na ovoj vescu - jedna od najlepsih u poslednjih iks meseci.
Inace, ako stvarno zelite jeftin provod dodjite u Cesku - sve osim Praga, koji je skup. Pivo (0,5 l) - 80 centi!!! Klopa u restoranu u proseku 4 Evra:)) Kazem Vam - obecana zemlja!!! Odoh ja po moja dva Hrvata pa negde na pivo ovde u Brnu:))

momabrazil

pre 18 godina

Beograd za Zagrepachane ne moze nikad biti inostranstvo. To je neprirodno i izopacheno trenutno stanje da se neko iz Zagreba treba osecati kao stranac u gradu gde se govori isti jezik, grada cija je istorija cvrsto vezena istorijom Zagreba. A to sto su neki bivsi clanovi SKJ pa potom mafijasi i preobuchene demokrate rasturile zajednicku nam zemlju pa sad se kao nesto prenerazavaju , to je posledica nesrecnih okolnosti sto su nam zadesile domovinu, i ne postoji mesto na svetu gde ne dodje do takvih istorijskih perioda. Sigurno da je navodna srcanost i dobrodoslica Srba nesto sto se treba iskoristiti u turizmu, pa i slavljenje dve Nove Godine je atrakcija. Splavovi i pevaljke na stolovima za neke je cool i za neke nije.Neka svako odabere ono sto mu se svidja i to Bg.nudi a sigurno je da i Zg.grad koji poznajem ima svoje chari, slichne Novom Sadu i u tome se moze uzivati. Sto vise ovakvih reportaza i novinari se delom mogu spasiti cast profesiji zasluznoj za ruznu istoriju kojoj su mnogo doprineli
pozdrav iz Brazila

bojan

pre 18 godina

Ja zivim u Engleskoj i imam vise para od hrvata, pa opet ne idem u Zagreb ni u Ljubljanu na provod. Nije sve u lovi, ima nestgo i u sexu

purgerica

pre 18 godina

ma najljepse u zagrebu je to kaj je mali..skoro da ti ne treba auto...nepravilan, mos setat satima po Rokovu, gornjem gradu...zagrebcani su malkice zatvoreni, al to je guba..nisu naporni ko talijani..imaju dobru spiku..

pretpostavljam da alternativci hrle do Belgrada, u zagrebu i jest da scena zamrla..nema alternatvnog kluba osim mocvare

lora

pre 18 godina

mozda je problem Zagreba zatvoreni kvartovi..
ja sam zivjela cijeli zivot na kvartu, izasla sam dva put u centar..

tak da se moze dobiti filing da je grad u 4 ujutro mrtav, a doma svi igramo plejku s ekipom..

purgerica

svaki kvart u zagrebu je ko svoja republika...

republica ragusa

pre 18 godina

Evo Hrvati vam okupirali site, vjerojatno dijelom i zbog linka sa Indexovog portala na ovaj clanak :)
Mojoj malenkosti je moj mali grad (po nekima gore-navedenim paralelama izmedju broja stanovnika i 'metropolizma') prava 'provincija', a ne bi ga mijenjao ni za Zg ni za BG. Nemam nikakvih predrasuda prema Srbima (pod Srbi ne podrazumijevam one 'bombardere' moga grada jer ipak to nije cinio jedan cijeli narod), niti sam opterecan tim temama (a prosao sam i rat braneci svoj kamen i svoj skoj). Eto, osvrnuo bih se i na 'Dalmatinca', koji je neki vlajin, bio Srbin ili Hrvat, ali koko rijec Dalmatinac ne podrazumijeva da si rodjen ili zivis na podrucju Dalmacije, vec je to sinonim covjeka kojemu su more, zali i skoji u krvi, koji zna sto su maslina i loza. By the way, nije bas da svi ostali krajevi Hrvatske 'zive u bijedi', eto i ja imam placu od 55-60000 kuna + extra zarada od turizma, a u prosjeku moga grada (kao i mnogima drugima) pise 0 jer radim za stranu firmu. Doduse, moram platiti kvadrat stana 3000> eura, ali tako ti je to kad zivis u maloj provinciji, i ne slusas cajke i ostalo. Vjerujem da Beograd ima svojih drazi, ali bez ikakve zamjerke, imam jos mnogo mjesta za posjetiti prije Bg-a (gdje sam bio prije 17-18 godina). Pozdrav sa Antigue.

ivica

pre 18 godina

nije mi uopce jasno zasto se netko ovdje ljuti kada je prvi tekst o provodu u beogradu objavio vecernjak? a da ne spominjem koliko si nas ide na exit, vise nego na siget.

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/international/453911/index.do

gorimir

pre 18 godina

Grad Beograd (2002.) = 1.576.124 stanovnika
Površina: 3.223 km2
Grad Zagreb (2001.) = 1.088.841* stanovnika
Površina: 3.719 km2*
*sa Zagrebačkom županijom (radi vjerodostojnije usporedbe)

ja

pre 18 godina

Beograd je stvarno zabavan grad, ima se gdje izaci, kafici su puni, restorani dobri, ekipa se zabavlja i sve to stoji, ali ne stoji da svega toga nema u Zagrebu, samo nije toliko očito, treba znati gdje treba izlaziti... i jos nesto, u Zagrebu cesto ekipa ne zna sta bi sama od sebe pa im onda nista nije dobro, ali lakse je cviliti da nista ne valja nego se pomaknuti... iz mog iskustva, kad odes "van" uvijek je zabavnije, ako ni zbog cega zato jer je drugacije

Pogled sa 'zapada'

pre 18 godina

Beograd je za tzv. zapadni svet pun sarma i zanimljiv jer je najblize (evopsko) utociste svega onog sto je zapad skoro u potpunosti izgubio zahvaljujuci 'uredjenosti' i prekomernoj regulaciji. S druge strane dovoljno je evropski da se zapadnjaci, balkanski i evropski, tamo ne osecaju nelagodno, sto im se vrlo rado dogodi cim se maknu sa svog omiljenog 'zapada' i snadju u izrazito drugacijim sredinama gde ocito istupaju. Verovatno je podjednako zanimljiv i za posetioce sa istoka, iz slicnih razloga. Zivim na zapadu, ili barem 'zapadno od Srbije', ali cesto posecujem Beograd i nedavno sam tamo provela nekoliko meseci. Nikada nisam bila na splavovima, ne slusam turbo-folk, nocni zivot sam okusila u minimalnim dozama i nisam vise mlada, pa ipak mislim da je Beograd vrlo privlacno mesto, puno svojevrstnog sarma, kreativnosti i pozitivne energije. Takvim ga cine podjednako 'obicni' Beogradjani koji ne posecuju splavove i ne sede do besvesti po kaficima i restoranima, ali vole svoj grad i na svoj nacin doprinose njegovoj privlacnosti, kao i oni 'drugi' Beogradjani koji unose jedan drugaciji duh i ne dozvoljavaju da Beograd postane monoton, kao i umetnicka i intelektualna elita koja se hrani (izmedju ostalog) i na tim izvorima kojih se neki stide. Milionski grad ne moze da ne zivi 24 sata dnevno i milionski grad si ne moze priustiti samo visoku kulturu i kvalitetan provod. Beograd je dovoljno velik i jak da moze pruziti utociste svima, i to ne tako da jedne strpava u geto a druge promovira, nego da i jedni i drugi i treci mogu opusteno i lagodno tumarati gradom i osecati da su u svom gradu. I to je ono sto u sustini najvise privlaci. U Beogradu imas osecaj da bi to mogao biti i tvoj grad i vecini ocito uspeva tamo naci svoje mesto. A sto vise ljudi se u nekom gradu oseca kao u svom gradu, to privlacniji, kreativniji i zivopisniji je grad (i sto zivopisniji je grad, vise je materijala koji daje povod za pljuvanje po njemu.) Simbioza ruznog i lepog, elite i dna, i svega izmedju tih ekstrema, pri cemu ne smemo zaboraviti da su sve te kategorije relativne, je recept za uspeh (privlacnost). U Beogradu imas osecaj da zaista imas izbor, a na zapadu, koliko god to izgledalo paradoksalno, izbor je na mnogo nacina vrlo ogranicen. Mislim da vecina Beogradjana shvata u cemu je prednost Beograda u ovom trenutku i da ce je znati ocuvati. Malo zapadnih gradova jos uspeva odrzati tu otvorenu atmosferu koja odlikuje Beograd.

Miodrag Crvenkovic

pre 18 godina

Kome se ne svidja, ne mora ni da dodje... Da ima Hrvata u BG, ima, da ima Srba u svetu, ima (kao ja)... Da nesto postoji u BG, postoji. Prijatelji Hrvati, dobrodosli na splavu/kafani, u pozoristu ili Rave-u...
Pozdrav svima (HR, SR itd...)iz Pariza.
Miodrag Crvenkovic

Stjepan

pre 18 godina

Grad Zagreb ima službeno registrirano 980.000 stanovnika. Kad se zbroji zagrebačka okolica (kao što to čine u BG-u pa onda ima 2 milijuna) i barem 100.000 neprijavljenih Zagreb ima 1,2 mlijuna stanovnika. Uostalom prema službenim podacima u ZG-u živi četvrtina Hrvatske. I LA ima službeno 5,5 mil stanovnika, a znamo da ih je barem 10. Toliko o tome da je Zagreb mala sredina što ionako mgu tvrditi samo neznalice i zlobnici. A to što se Beograđani hvale da je BG nekakva svjetska metropola jer je velik grad su samo novi kompleksi. Pretpostavljam da je recimo i Amsterdam provincijski grad kao i Zagreb jer je manji od BG-a. Beograd ne živi 24 sata (ni Zagreb, ni Ljubljana) i to mogu tvrditi samo oni koji nisu mrdnuli iz svoje ulice. Berlin, NY, Bangkok, Tokio, Barcelona, London... to su svjetske metropole koje žive 24 sata i nude baš sve. Osim naravno lumpanja na splavima uz cajke u minjacima dok se ždere odojak i loče pivkan, a razdrljena ekipa pleše po stolovima. Ako je to pojam zabave jedne svjetske metropole onda je Beograd zbilja centar svijeta. E baš vam zavidim!

slavko milanovic

pre 18 godina

Posto sam rodjen u Beogradu,a vec 15 godina zivim u EU,a pri tome proputovao i proziveo po Evropi.Mogu samo reci,tj.napisatiBEOGRAD JE TRENUTNO SUPER!!I jako bezbedan za zivot i provod.Tesko se zivi!!??!!Pa kada bi samo znali da se pare ne beru na drvecu i koliko ima bede jada siromastva i nezaposlenosti u EU,veselili bi ste se.Jeftina putovanja..!?pa socijalni mir mora da se balansira da ne bude nereda i sukoba!

Bez paljenja molim

pre 18 godina

Mislim da ce veca vest biti da se Srbi mogu sluziti ekavicom u Zagrebu ili drugim HR gradovima bez prebijene glave ili izbusenih guma. Kada takva vest dodje iz Hrvatske mozda imamo nesto da pricamo.

Agramer

pre 18 godina

To da je BG je svjetska metropola zabave ista je glupost kao i da tamo hrle kolone mladih Hrvata. Ode nekakva balava novinarka u BG, napiše hrpu gluposti i sad je to odjednom fenomen. Ma dajte molim vas! Ti malobrojni klinci idu u BG zbog jeftinog provoda i jer su njima Srbija i Beograd egzotika kao i Turska i Istambul. Zašto ne navaljuju stranci kad je BG tako zabavna svjetska metropola? A ovima koji kenj.. po Zagrebu preporučujem da dođu i sami se uvjere da je Zagreb prava europska metropola u svakom smislu riječi. No za razliku od Beograđana mi Zagrepčani ne umišljamo da smo centar svijeta. Prije nego dođete ostavite u svojem dvorištu komplekse i zlobu kojima ste očito inficirani. Pozdrav svim pametnim i svjetskim Beograđanima kojima pojam urbane zabave nije cupkanje na stolu dok im sisata cajka "peva na uvo".

neki_zg

pre 18 godina

nikad nisam bio u bg pa nemrem nista pisati o tom gradu, a onaj koj kaze da u zg nema zabave ili je neki šonjo nikad pozvan na lumtu(žurku), ili je neki patnik. to da u zg svi rade 0-24 je vic. samo oko moje zgrade u kvartu zapadnog zg-a ima desetak birceva uvjek posječenih ekipom koja Bogu dane krade, nemaju love al za cugu, pljugu i druge stvari se ima. u zg-u postoji dosta poslovnih zona di ekipa stvarno izgleda poslovno i uštogljeno, ali to nema veze sa onim što grad je. ak se netko nezna zabavljati onda se nigdje nece niti zabaviti ili mu ubrzo sve dosadi. vjerujem da je bg kroz izolaciju učvrščivao svoje ja ali komercijalizacija, globalizacija u vrlo kratkom vremenu to sve ubija.

ana

pre 18 godina

Lepa vest, lepi dogadjaji. Eto, konacno da se nadju mladji i pametniji. Zadrte nacionalist treba bar zaboraviti, ako se moze. Hrvati, dobro nam dosli.

nothingman

pre 18 godina

kakva bre omladina,kakvi provodi.To nije nista novo i neobicno..Ovo samo mediji serviraju i koriste se glupaveim pricama kako bi se sakrila sve veca netrpeljivost koja opet raste medju dve zemlje...zadjite malo dublje u to sta se desava u hrvatskoj a sta ovde...

Mia

pre 18 godina

Isto kao sto su svi (bez izuzetka) dobrodosli na stranice najposjecenijeg sajta u regionu (B92), logicno je da su dobrodosli i u najveci, najljepsi, najzanimljiviji... grad u regionu (za mene licno na svijetu). U Beogradu sam zivjela nekoliko godina i zaista sam razocarana, ako je zaista brend ovog jedinstvenog grada turbo-folk muzika. Sto se mene tice, jedan od najbitnijih karakteristika Beograda su BEOGRADSKA POZORISTA. Vrhunske predstave, vrhunski glumci. Nije nepoznato da su srpski filmovi ubjedljivo najkvalitetniji na ovim prostorima, pa nema razloga da mi ne vjerujete da su beogradska pozorista zaista, zaista nesto posebno. Zao mi je sto se o tome toliko malo zna. "Daske" u Beogradu nikako nisu zasluzile da budu ispod "narodnjaka".

toma

pre 18 godina

pa vi ljudi niste ni svesni koliko u srbiji od 2000 godine ima mladih i bogatih ljudi koji su na bilo koji nacin zaradili taj novac, ali opet oni ne idu u zagreb i ljubljanu na provod cak ni u posetu! licno ni ja nemam zelju da odem! isao sam svake od 2000-2004 svake godine sam isao u hrvatsku na more ali mi je bilo toliko dosadno da vise ni ne pomisljam na takvu glupost! mislim da je beograd sa svim njegovim vrlinama i nedostacima daleko ispred zagreba i ljubljane i ne vidim da ce se tu ikada nesto promeniti! zanimljivije mi je u srbiji nego u italiji u kojoj studiram! ovo kazem zbog onih koji bi pomislili da nikada nisam bio van svoje drzave! pozzz za sve ljude kojima je srbija u srcu pa i onima kojima nije onoma koji ne znaju sta su izgubili!

dalmatinac

pre 18 godina

Ja sam Srbin iz Hrvatske i kad cujem neke Hrvate kako su oni eto puni oove i kako putuju u Evropu dodje mi da se nasmijem. Moze biti da vi putujete ali brate onda imate para. naime ja sam dijelimicno Hrvat i rodjen sam u Hrvatskoj i imam puno rodjaka koji zive u Hrvatskoj napr. Sibeniku, Zadru gdje sam rodjen i uopste u Dalmaciji a kad odem tamo u posjetu svi se zale kako nemaju nista. Plate odnosno prosijek u Hrvatskoj jeste 4 000 kuna ali je potrosacka korpica oko 5 000 kuna. Ima nogo nezaposlenih a meni tetka koja je udata za Hrvata cuva ovce u okolici Sibenika i tako proda ih ima nesto tetak penzije i od toga se zivi. Krpe kraj sa krajom kao i u Srbiji. U srbiji je prosijek plata oko 1 800 kuna hrvatskih ali je potrosacka korpica na nivou prosjeka place a ljudi isto zivotare kao i u Hrvatskoj. Sto se tice automobila moram da priznam da se u Hr. voze bolji ali je to sve uzeto na kredit a drzava je u dugu 30 milijardi eura a Srbija 12 milijardi a duplo je manja od Srbije (mislim stanovnistvo). Vozi mene tetak sa onim novim auto-putem i kaze da se mnogo putevi grade a ja ga pitam pa kako to gradite a on meni pa na kredit. Ej uzeli 2-3 milijarde kredita i napravili auto-cestu. Sve brate sto prave rade na kredit a drzava se gusi u kreditima i uopce stanovnistvo. medjutim po pitanju plata i standarda Zagreb i ostatak Hrvatske je kao nebo i zemlja. Mozda je samo Istra tu negdje za Zagrebom ali je iona daleko. I u Hrvatskoj se mnogi zale da sve odlazi za Zagreb. Ja i tetak (koji je Hrvat) smo se navozali i do Banja Luke (gdje imam isto rodjaka) i po Beogradu i Srbiji i to sa Hrvatskim registracijama i niko nam nista nije rekao niti smo dozivili neku neprijatnost . Primjetio sam zadnji put kad sam bio u beogradu da i tu se iz zadnjih godina vozaju bolja kola i najvise me fasciniralo to kako se u novom Beogradu grade moderne zgrade i nicu jedna pokraj druge. Meni se u bivsoj jugi najvise svidja reon od beograda do Novo Sada a beograd i Novi Sad su spojeni sa auto-cestom i stize se za 45 minuta iz Beograda za Novi Sad a u tom reonu zivi preko 3 miliona stanovnika sto je skoro ko u citavoj Hrvatskoj. Jos samo da naprave auto-cestu od Beograda do Bara pa cu posjetiti i Crnu Goru jer me fasciniraju Crnogorci kao ljudi. Dosta su zanimljivi a i ima lijepih gradova u CG. Jednostvano kad odem na odmor posjetim pla ivse i pokojne Jugoslavije.

Dalmatinac

pre 18 godina

Prije dvije setemane sam boravio u Beogradu,moram priznat da sam ugodno iznenadjen.Čim dozvoli vrijeme dolazim ponovno.Istina je da su cijene u ugostiteljstvu jeftinije,ali ne u pola,možda trečinu.Hrana je ukusna i definitivno ste majstori u pripremi mesa,največa razlika u cijeni se odnosi na odjeću,pa i obuću.Ali prvenstveno ću navratit jer mi se svidio duh koji grad nosi u sebi.Bez zamjerki od strane beograđanki,moram priznat da u Novom Sadu žive najljepše žene na svijetu.

Gemini

pre 18 godina

Ovo su iste bajke i priče kao i one da je Zagreb prepun turbo-folk klubova. A sve se svodi na dva na periferiji grada. Inače vlasnik jednog zove se GORAN OBRADOVIĆ, a drugog PREDRAG BOJIĆ. Treba li nešto više reći?

Splićo

pre 18 godina

Ovaj tekst je malo pretjeran, jer sad kao svi mladi Hrvati hrle u Beograd, zato jer je jedna novinarka odlučila otići. Glupost.

Ali ja nemam ništa protiv toga, dapače, nadam se i ja jednom doći u Beograd, čisto iz radoznalosti. Još uvijek imam gomilu drugih destinacija za vidjeti, pa me BG nije baš napet, ali jednog dana kad obiđem neke druge destinacije koje su mi zanimljive, vjerojatno ću skoknuti i do BG-a. Nema tu nikakve sentimentalnosti, niti me zanimaju bilo kakve "nove federacije", čisto turistički, kao što bih volio otići u Sofiju, Bukurešt ili nešto drugo na istoku.

Ja i par mojih prijatelja iz Splita (imam 28 godina) dosta švrljamo po Europi, sad imamo i neke low-cost zrakoplove i mogu reći da je uživancija švrljati po Beču, Londonu, Frankfurtu, Amsterdamu, gdje sam bio u zadnjih par godina. Nisam neki bogatun, kao ni moja ekipa, imam prosječnu plaću, ali uvijek skupimo za neki zanimljiv put.

Ne možete vjerovati koliko propuštate zbog svih tih viza i komplikacija koje imate, jer Europa je tako lijepa, a upoznavanje novih gradova i država najbolji je način za punjenje baterija za nove radne dane i pobjede.

Vidimo se u Beogradu, kroz par godina ;-)

tina_zg

pre 18 godina

što se sve danas ne da pročitat,pa koji to zagrepčani luduju za beogradom???!! cijeli tekst je glupost,pa ako ću negdje ić da se odmorim od zagreba,ludnice,i gužve neću ić u još gori ćumez,nego ću se ić odmorit,ne znam,na otok,na more...na kraj pameti mi nije do provoda,i velegradova...

Triestino

pre 18 godina

Pa to je dobro sto u Beograd dolazi mnogo stranaca makar i kao vikend turisti. To blejanje kod nas popularno polako ce isceznuti, ako nista, ono bar zbog troskova zivota koji nezadrzivo rastu. Mislim da ozbiljno treba razmisliti o sansama turizma jer eto izgleda da i zemlja bez mora moze postati turisticka meka. Ja bih jos forsirao manastire i prirodne lepote jer npr. mnogi moji prijatelji Italijani bi zeleli da vide bas pravoslavne manastire jer je pravoslavna duhovnost veoma cenjena ovde.

marko, nis

pre 18 godina

Postoji puno stvari zbog kojih se za Beograd moze reci da je metropola.Sigurno da splavovi i narodnjaci nisu nisu jedna od tih stvari.Tamo je dominantan duh srpske palanke, necega sto je tu prisutno u fizickom smislu i toliko.To nikada ne moze biti beograd.Nisam iz beograda, ali koristim svaku priliku da odem.Ne pada mi na pamet da posecujem seljacke zabave po beogradu, pa toga ima i po selistima koliko hoces..Ako neko hvali BG zbog malogradjanstine prisutne u njemu onda neka se obesi najbolje.Beograd volim jer on nema veze sa Srbijom.A sto se tice posetioca iz Hrvatske mogu da kazem da Beograd nikad nije glasao za politiku rata, i da je 1991 100 000 ljudi na Terazijama pevalo" Give peace a chance" sto je te godine bilo totalno nezamislivo za bilo koji drugi grad SFRJ.Naravno, "mi" juznjaci smo usrali stvar.

fimidis

pre 18 godina

Prije svega, ugodno je za vidjeti da je moguće vidjeti više od 50 komenatara..u kojima se spominju Srbi i Hrvati..a da sve ne vrvi "ustašama","četnicima" i sl..stvarima. Dosada niti jedna tema, koliko god neimala veze sa ratom i svem ostalom iz prošlosti rijetko da je prošla bez takvih "bisera". Što se tiće Beograda, kao čovjek sa iskustvom rata u Hrvatskoj, kao Hrvat koji je u protekle dvije godine dva puta posjetio na nekoliko dana Beograd, mogu reći da je dojam povoljniji od očeivanog. Mene nije prije svega oduševila "shooping" manija :-, iako priznajem da sam uživao kupujući štošta po manjim cijenama nego u RH, nego sam ostao iznenađen ljudima. Jer, dolazeći u Bg, mislim da sam poput većine, bio čak i pripravan na poneku provokaciju, što zbog hrvatskih tablica na autu, ili kad progovorim negdje pa skuže odakle sam. No, red je priznati da od same granice, pa svo vrijeme boravka u Bg, nisam zaista doživio niti jednu jedinu neugodnu stvar. Štaviše, kao da sam nekima u restoranu ili primjerice svevremenom "buvljaku" bio čak simpatićniji od drugih. Sam grad nije me se previše dojmio, Zagreb je po meni daleko izgrađeniji, uredniji i europskiji grad. No, mislim da to nije glavni uvjet da se osjećaš ugodno. Ja se jesam osjećao ugodno, dobro sam se proveo i nije me to sram priznati samo zato jer nije rijeć o npr. Rimu već Beogradu. Kao Hrvat, neću sigurno patiti za Beogradom, ali ču kad budem imao prilike opet ga posjetiti..Možda sam imao sreće..možda sam izbjegao "one loše Srbe"...ali to neznam. Pozdrav svim Beograđanima a još više Beograđankama :-)..

Dejan

pre 18 godina

Na kraju krajeva sve je to pitanje ukusa. Meni se Beograd bas i ne svidja (bio tamo nekoliko puta), a da ne upotrijebim neku tezu rijec. Zagreb i Ljubljana su mi puno ugladjeniji, uredjeniji, a i ukoliko zelim provesti se mogu to i tamo (pa da i slusam 'cajke' i to se moze naci). Puno bi bolja bila vijest kada bi se pricalo o ljudima sa djecom koji dolaze vidjeti nesto u Beograd ili o parovima/pojedincima koji posjecuju kulturne vrijednosti grada, uce povijest grada/naroda, gledaju znamenitosti, a ne o mladima sa malo novca, koji traze jeftin provod provucen alkoholom, drogom i prostitucijom, a kada im dojadi onda ce dalje, vjerojatno do Moskve, samo da je imaju izravnu liniju sa njom...

miki

pre 18 godina

Beograd je bio 10 godina u medjunarodnoj izolaciji kao sto je to danas Kuba i nije se nista ulagalo niti gradilo a niti renoviralo. Medjutim odlaskom rezima Milosevica tacnije negde od 2001-2002 se otvara pravi graditeljski bum u beogradu. milion i po kvadrata objekata se gradi ili izgradilo za samo 2-3 godine a fasade se sredjivaju samo sto smo brate spori kao puzevi. Recimo najvise me u Beogradu nerviralo sto je nedaleko od centra pijaca "zeleni venac" bila toliko zapustena i ruglo grada a sada se srusila ta pijaca i gradi se nova moderna. verujem da ako budemo radili ovim tepom sa fasadama da ce za recimo 10 godina beograd biti umiven i sredjene fasade. Planira se izgradnja metroa, rekonstruisu se ulice pa kad dodjete na odmor sve izgleda raskopano, gradi se mnogo a zgrade modernog stila u Novom Beogradu rastu ko pecurlke posle kise. Gradice se delta city, akva park, aerodrom ce postati najveci i najsavremeniji u ovom delu Balkana. Grad se menja sto je pozitivno a sto se tice dolazaka gostiju iz Hrvatske i drugih krajeva exYU ja nevidim sta se imaju bojati. Ovde nije bilo rata i ljudi nisu opteeceni sa tim kao sto su recimo u Hrvatskoj ili nekim drugim krajevima. Recimo u zgradi gde mi tetka zivi prve su joj komsije jedan Hrvat iz slavonije i Bosnjak iz BiH. Beograd je multikulturalan a od svega ima po nesto da se vidi i ako cemo poredjivati Beograd i Zagreb glavni grad Hrvatske jeste sredjeniji jer je i manji i ranije se uslo sa sredjivanjem dok je u Beogradu to pocelo tek 2002. Sto se tice plata i kvaliteta zivota istina je da je u Zagrebu bolje stanje ali je recimo i u Beofgradu po pitanju plata mnogo bolje nego sto je to u ostatku Srbije gdje je prosek 220 eura. Inace logicno je da se u beogradu moze vise da vidi nego u Zagrebu jer je skoro 2,5 puta veci od Zagreba ako uzmemo u obzir da Beograd ima 2 miliona a Zagreb 700-800 hiljada.

Bojan

pre 18 godina

Kao neko ko je upoznao i Buenos Aires i Beograd slazem se 100% da je BsAs grad broj jedan po provodu. Argentinke, tango i uopste atmosfera u tom gradu su nenadmasni i Beograd zaista ima mnogo da im zavidi.
S druge strane, gledajuci ekonomsku situaciju u Srbiji i Argentini... recimo da ima i Argentinaca koji rintaju po 10 sati dnevno, putuju metroom+vozom+autobusom (sva tri zajedno!) i po sat i po da bi stigli do kuce iz mikrocentra i opet se provode nenadmasno. Nadam se (a i prilicno sam siguran) da ce tako biti i kod nas jednog dana kad nas "pojede" kapitalizam. Jednostavno je stvar odluke da li ces se posle posla zabiti u kucu ili izaci u provod s prijateljima.

mim

pre 18 godina

I Zagreb je otvoren za sve one koji se osećaju stanovnicima sveta ili makar onima koji žele da vide, čuju i osete nešto novo a da to nije "srbocentrično". Bila, proverila, i tako je. Zagreb je super i treba ga obići što pre.

NN lice

pre 18 godina

Ja zivim u jednoj od zapadno-evropskih prestonica. Ovde se radi puno i zaradjuje jako dobro. U Beograd dolazim otprilike jednom mesecno na duzi vikend (pet-ned). Imam puno primedbi na prljavstinu, los transport i cesto neljubaznu uslugu. Ipak i pored svega toga ja volim da dodjem u BGD. Naime, ponuda svakojake zabave je relativno raznovrsna, neverovatno jeftina i na neki nacin potpuno "razuzdana". Beogradska spontanost i potpuni nedostatak organizacije i nekog sistema su nesto sto svakoga ko zivi na zapadu pomalo sokira ali i prija na krace vreme. Jeftini hoteli, jeftini restorani, odlicna klopa, jeftini izlasci, vrlo lepe devojke, jeftini strip klubovi i jeftina sex ponuda. Ja priznajem da konzumiram sexualne usluge koje beograd nudi, i nevidim nista lose u tome. To je jedan od nacina da se opustim i potpuno oslobodim stresa koje zivot na zapadu proizvodi. Devojke su zaista lepe, usluzne, trude se, doduse ponekad neiskusne. Nazalost, u ovom delu industrije u Beogradu jos uvek ne postoji neka vrsta standardizacije. Takodje, jos puno toga se moze uciniti na pristupacnosti i reklami. Mislim da bi Beograd mogao da poradi na tome kako bi ponuda bila kompletnija i bolje upakovana. Broj turista bi svakako bio veci. Mislim da bi Beograd za par godina mogao postati jedan od vodecih evropskih gradova zabave. Sve vas puno pozdravljam!

Milos

pre 18 godina

Ovakve vesti su najlepsa muzika za usi i jugonostalgicara (evo,opet se
dizu poruseni mostovi) i srpskih nacionalista (najbolji smo u svemu,ne moze nam niko nista,jaci smo od sudbine).
I mi smo se u srecna vremena lepo i jeftino provodili u Segedinu ili Temisvaru npr.ali sumnjam da su tamosnji stanovnici mislili o sebi i svojim gradovima da su "naj" a imali su i mali problem sto oni nisu mogli da dodju kod nas nego samo mi kod njih.Slicno je i sada sa nama.Nasi mladi nesto redje odlaze na provod u Zagreb ili Ljubljanu (ili bilo gde).
Sta cemo sa tim?

Maja

pre 18 godina

Igrom sudbine iz Kruševca svake godine(u proteklih 6 godina) po mjesac-dva boravim u Hrvatskoj,mojoj rodnoj a negostoljubivoj zemlji.Po tjedan-dva provedem kod preostale(preživjele i skrivačke) rodbine i ostalih prijatelja u Zagrebu,Rijeci,Otočcu, Gospiću i Senju.Sve je super i sve je OK ali bez ekavice,molim lijepo!Samo progovori "lepo"i još lijepše ćeš se provesti!Mogu opisati i konkretne slučajeve...Uglavnom,auto SCG tablica ostavljamo uredno parkiran u dubokom mraku garaže i na svjetlost dana izlazimo posuđenim autom tablica Hr.Zlu netrebalo!Djete od njegove 3 godine strogo opominjemo da mu ni na kraj pameti ne pada služiti se srpskim već strogo hrvatskim jezikom!Nije zbog nas koji na hrvatskom tlu boravimo kratko,već zbog onih koje obilazimo i koji ostaju!"Da ne budu ponovno uočeni i pečatirani".Izlasci se svode na to "Ovdje se smije...ovdje ne..."...Dragi moji hrvati,da li i vas tako unaprijed upućuju u situaciju izlaska i provoda po Srbiji vaši domaćini? Igrom slučaja,boraveći u Beogradu,na sav glas(premda tu istu intonaciju,bar navodno,ne uporabljujete u vašoj"kulturnijoj i lijepšoj" Hrvatskoj) šprehate novohrvatski bez bojazni o bilo čemu...i bilo kome? Beograd je,po vama,prljav,siv,pun Ciganmala i roma koje ste vi,zajedno sa nama srbima iz Hrvatske,tako "gostoljubivo"isprašili iz te "lijepe vaše"...a da li primjećujete i ono koliko je ruševan? Možda smo jedinm djelom krivi i mi sami za sve to(koliko domaći srbijanci toliko i mi dođoši)ali,svi mi ti obilasci liče na produžetak agonije nas koji smo zbog "tisućljetnog hrvatskog sna"spali na prosjački štap,i dok se vi provodite(tko bi rekao za tako kulturne,proeuropski orijentirane hrvate)po beogradskim turbo splavovima...obiđite malo i beogradske muzeje,operu,pozorište...Dajte malo kulturnijeg šmeka...prosto me iznenađujete svojim primitivizmom!

bluka

pre 18 godina

Neko je vec spomenuo da postoji patka da je ovo neko podmetnuo... kao hrvati hrle u BG samo da bi se malo popravila situacija u pogledu novinskih clanaka. Zivim u bl i cesto putujem i po hrvatskoj i po srbiji pa sam upoznat sa situacijom i iz moje perspektive stvari stoje ovako. jos da dodam, prije rata sam zivio u ZG i stara mi je sa firmom isla u BG krajem 80-ih godina i jako dobro se sjecam kad je pricala kako su njene radne kolege hrvati odusevljeni velicinom, ljepotom, cistocom, ljudima......... beograda! to je bilo prije rata! vjerujte da je tako i sada... samo je problem sto ne dolaze u tako velikom broju! znam dosta ljudi koji posjecuju banjaluku i bg nekoliko puta godisnje i koji na stvari gledaju sasvim realno bez izvrtanja stvarnosti i takvi ljudi su opisani u ovom tekstu i to je istina samo sto je malo cifra preuvelicana. oni koji govore protiv BG nikad nisu ni bili u BG!!! tako znam i ljude koji mrze zagreb i zagrepcane a nikad nisu bili u zg niti su ikad sreli nekog zagrepcanina.... to se zove primitivizam i zatrovanost medijiskim lazima i bljuvotinama koje su nas i dovele do ovoga gdje smo svi. fasade beograda jesu prljave i trosne ali fasade mogu da se poprave, ulice mogu da se ociste, samo otkucaji srca beogradjana ne mogu da se promjene i ne treba da se mjenjaju!btw a zagrepcani koji se zale na fasade bg neka malo pogledaju svoj grad i fasade oko palmoticeve ulice!

Pera Kojot

pre 18 godina

Uzas! Narod kaze cega se pametan stidi, tim se budala ponosi: Koka-kola, malboro, suzuki, diskoteke, gitara buzuki... jel to taj "beogradski duh" o kome govorite?
Dokle vise s tim pateticnim busanjem u prsa. Ranije smo kao bili "evropska metropola", pa onda "privredni, ekonomski, politicki centar balkana", "kljucni faktor stabilnosti u regionu", a sad se kao najbolje zezamo!?! Nije vazno sto je grad siv, depresivan i u raspadnom stanju, pola stanovnika krezubo, druga polovina nepismena. Nije vazno sto je svak koji je mogao pobegao glavom bez obzira iz tog istog grada... vazno je brale da splavovi treste do jaja.
Perspektiva je fenomenalna. Bili smo kao "Pariz na balkanu" a sada smo realno Bangkok na balkanu.

Stefan

pre 18 godina

Hrvati dolaze u Beograd jer je grad veliki i pruza mnogo dobre zabave, a njegovi gradjani nisu optereceni politikom, niti vide "drugu stranu" kao jedine krivce za nedavni rat, kao sto je to slucaj (kod vecine) u Hrvatskoj. Zivim u inostranstvu i mislim da je Beograd, u kulturnom pogledu postao meka za gastarbajtere i ljubitelje primitivne zabave. U Zagrebu sam bio samo jednom, proveo tri dana i mislim da je to jedna varosica - uzasno dosadna, bez iceg originalnog.

b70

pre 18 godina

Beograd, kao i svaki veliki grad, ima dobru i losu stranu. Eto, na ovom forumu dobru stranu predstavljaju oni koji razmisljaju otvoreno i bez kompleksa. A ovi sto isticu "velicinu" naseg grada i jos se drznu da pljuju po Zagrebu (koji je predivan grad), e, to je KOMPLEKS par ekselans.
Beograd je uvek bio ziv, pun je kontrasta, tu su razliciti Stari Grad i Zemun, reke, Ada, i tracicionalno blejanje do kasno u noc (sto nije rezultat 90-ih, kako neki "primecuju"). To je grad koji je, ovakav kakvim ga znamo, stvoren od strane SFRJ, kad je od mesta s 200,000 "skocio" na 1,4 miliona. S koca i konopca se doseljavalo i to je to.
Sto se samih Hrvata tice, pa samo mi Beogradjani znamo koliko je Hrvata inace u Beogradu (najvise je Dalmosa, ali ima i inih).

Pera

pre 18 godina

primetih da posetioci Beograda uglavnom hvale splavove i Beogradjanke, kazu da su one za desetku! Nije mi jasno kako su one doterane i to 24 sata dnevno, kada malo njih ima posao koji placa vise od 300 evra mesecno???

brend

pre 18 godina

ma o kakvom brendu se prica? brend je najstrozije kontrolisana forma komercijale, kao la coste ili nike. beograd ne moze da kontrolise samog sebe, tj. ne ubira korist od svog tkzv, brenda, pa zbog toga i nije brend nego fenomenalna i predivna destinacija.

gorann

pre 18 godina

e, samo da pojasnimo neke stvari; to sto je zagreb ustogljeniji a beograd opusteniji... to nije zbog trenutne finansijske i politicke situacije vec stvar mentaliteta; i zagreb i beograd su uvek biili takvi ( u manjoj ili vecoj meri)... sto se tice komentara da vi hrvati dolazite kod nas zato sto imate vise para , a mi ne idemo kod vas zato sto nemamo para, e nije bas tako; ima i ovde mladih koji imaju para i koji putuju pa nesto bas i ne idu u hrvatsku vec u druge evropske drzave u kojima su opusteniji i u kojima se bolje provedu ( prvi primer je su drzave u susedstvu; madjarska i grcka)

Hrvat

pre 18 godina

Ljudi, nemojte si umisliti da u Zagrebu nova generacija zaboravlja rat! U Hrvatskoj se nikada neće zaboravit, može se samo oprostit!!!

Stanje

pre 18 godina

Ne mogu da verujem da i na ovakvu vest vidim komentare u kojima se pljuje po Srbiji i beogradu i Srbima uopste..pa kome je lose i ko stalno kritikuje, ima jos zemalja u evropi, a neke su i u Eu zar ne?Pa slobodno odite, prosetajte malo, na duze ili krace svejedno...

bozsacuvaj

pre 18 godina

Evo jedan primjer iz zagreba!kada u 3 ujutro ne radi nesto za jesti ili nemas di van preko tjedna sve vise se cuju komentari tipa

Marina

pre 18 godina

Nerad, pijancenje, droga, razuzdanost itd, su odlike danasnje Srbije. Nadam se da ce tranzicija i kapitalizam da nas doteraju u red.

mile toronto

pre 18 godina

Kao neko ko povremeno svraca u rodni grad iz belog sveta odgovorno mogu da izjavim da
je BG trenutno 2-gi na top listi najjacih mesta za provod na svetu.
Prvi je bez premca Buenos Aires (zvuci poznato: ekonomija u teskom stanju - penzionerima pokrali pemzije, deca zive sa roditeljima dozivotno itd.)
Slazem se sa prethodnim komentarima: Izuzetno je tuzno sto mladima prolaze najbolji dani u blejanju po kaficima, sto ne mogu da priuste sebi decu, sto su zavrsavali fakultete da bi lakse dobili vizu - ALI razumite i nas turiste. Pozdrav iz Toronta gde je paklo pljuga 10$ i gde je zabranjeno pusenje svuda!!!
(odes u strip bar - cist vazduh ko u biblioteci) tj kad oces da pripalis moras da isfuras napolje na trenutnih -23C... E da i radno vreme svih lokala (sem srpskih kafana) striktno ograniceno do 1:30. PA se ti provodi

JOE COCKER

pre 18 godina

zagrebčani nalaze u beogradu ono što su tranzicijom i ulaskom u kapitalizam izgubili kod sebe, isto kao što će to za 10 god tražiti beograđani negdje, ali mislim da nema više:)

Ibro

pre 18 godina

Kad Oliver Dragojevic bude imao koncert u Beogradu, dolazim i ja da se provedem, kao nekada. I necu doci sam, doci cu s prijateljima, Mirkom (Kovac) i Markom )Vesovic). Sve (ne)ima svoju cijenu. Ibro

Zagrepcanin

pre 18 godina

Prije 2, 3 mjeseca sam bio u Bg na tjedan dana i moram priznat da me malo razocarao. Kao rodjeni Zagrepcanin, Hrvat naravno ( neopterecen politikom) od Bg sam ocekivao više. Tu mislim na grad sam po sebi. Obzirom da sam gradjevinske struke puno toga sto sam vidio me dosta razocaralo. U gradjevinskom i prometnom smislu Beograd djeluje prilicno lose. Grad djeluje dosta zapusteno i sve vizualno djeluje nekako dosta sumorno. Dakle gro grada ( izuzev dijela Novog Bg oko, tj. izmedju Hyatt i Intercontinental hotela, pa Arena + stari dio oko Kalemegdana). Mislim da je to izravna posljedica medjunarodne izolacije i tome slicnih stvari.
Najveca 'šaka u oko' za mene je bilo ono cigansko naselje preko puta Sava centra ( preko puta obzirom na autoput). Pa sta rade vasi urbanisti???
Sve pet za Beogradjane, pogotovo Beogradjanke! Ok su!
Poruka za one koji idu na te splavi i tome slicno...
Pa po to nemorate do Bg-a... Samo u zadnjih tjedan dana na takvim mjestima u Zg je bilo dovoljno pucnjava i ubojstava
da vam i to bude dovoljno. Zbilja ne kuzim ljude koji na to briju...
Sve u svemu Beogradjani su ok, al grad zapusten do bola...
Mislim da veliki problem lezi i u tome sto velik broj mladih ( do 25 godina) zbog financijsko-viznih razloga nije nikad bio van zemlje, pa zapravo nemogu vidjeti kako je drugdje... A i oni koji su bili, svodi se na Budimpestu, Bec, Grcku i tome slicno...
Putujte, upoznajte svijet!!!
Pozdrav iz hrvatske metropole!

mare van tare

pre 18 godina

Kada bi se provod placao platom onda bi ovde bili svi milioneri. To je jedina profesija u Srbiji gde su svi doktorirali na tome.

Realista, 87

pre 18 godina

Pa dobro ljudi jeste vi normalni? Pa zar stvarno mislite da je duh Beograda, stvar materijalnog stanja? TO je nesto sto ne moze da se kupi ili proda, to postoji u nama. Toga se ne treba ni slucajno stideti vec ponositi. Zivim u Beogradu, i sticajem okolnosti 6-7 puta godisnje putujem po "svetskim" metropolama, i sto vise putujem, to mi je jasnije. Ovo je grad u kome cu JA ziveti.
Verujte, dzabe i lova i putovanja, i sve ostalo kada vi za to nemate vremena. Kada se radi od 9 do 7, pojmovi kao sto su zabava,porodica i prijatelji imaju sasvim druga znacenja(TV program, neki rodjaci koje vidjate jednom godisnje, kolege sa posla/iz skole sa kojima se vidjate samo na poslu/skoli).
Dajte da ova nasa zemlja i grad,(koji su verujte savrseni!) budu raj na zemlji, samo neka svako od nas nadje nacin na koj ce privredjivati, i makar malo doprinostiti boljem zivotu ovde...

Dusan

pre 18 godina

A propos jeftinoce Beograda u odnosu na Zagreb treba reci da je ona veoma relativna, tj. vazi samo u odredjenom broju slucajeva i u mnogo manjoj meri nego pre nekoliko godina. Od 2003 godine idem relativno redovno u Zagreb, i evo, krajem decembra sam napravio racunicu, neki svoj index cena tako sto sam poredio slicne proizvode i usluge. Stvari su se u velikoj meri promenile, Beograd je i dalje jeftiniji za vecinu stvari, ali ne u tolikoj meri, sto narocito vazi za restorane i kafice. Da ne navodim imena mesta, ali sam poredio restorane koji mogu da se porede i dosao do zakljucka da je Beograd u pojedinim slucajevima i skuplji. Gradski prevoz je jeftiniji 2 i po - 3 puta, ali ne 7 puta kao sto je to bio slucaj pocetkom 2003. godine; taksi je jeftiniji 2 do 2 i po puta, ali su i primanja u Beogradu manja oko 2 i po puta nego u Zagrebu. Sto se tice gradske vreve, urbanog dodira, Beograd je slicniji nekoj drugoj velikoj zapadnoj metropoli nego zaista provincijalnom Zagrebu. Medjutim, ta relativna provincijalnost Zagreba cini da je razlika u kvalitetu zivota u ova dva grada ogromna, i to u korist Zagreba. Ima se vise novca, grad je mnogo manji i uredjeniji, sto veoma mnogo znaci ljudima srednjih godina koji imaju porodice i stalo im je do sigurnost na tom planu. Mladima trenutno nije do toga, u Zagrebu im je dosadno pa stoga na zabavu hrle u Beograd.

Zlatko,Perth

pre 18 godina

Dobro je da zagrebcani dolaze u Beograd i obrnuto ali cini mi se da je u ovom tekstu to preuvelicato.Vise ce biti da je netko odlucio "Daj konacno da objavimo nesto pozitivno u Hrvatsko-srpskim odnosima".Vjerujem da 90 odsto ljudi iz Zagreba koji su mladji od 30 god. nikad nije bilo u Beogradu niti ima neku narocitu zelju da tamo ode.

Dovla

pre 18 godina

Hrvati u Beogradu nisu gosti, već svoj na svome, isto kao što se ja osećam kao svoj na svome svuda u Hrvatskoj, bez obzira koji pasoš u datom trenutku imam u džepu, i ne bi trebalo dozvoliti primitivcima i fanaticima da unište svest o elementarnoj i prirodnoj istini da je čovek tamo gde se govori njegov maternji jezik uvek kod kuće (a premda poštujem svačije pravo da jezik kojim govori naziva kako hoće, nesporna je lingvistička činjenica - barem u onoj meri u kojoj u sferi lingvistike nesporne činjenice uopšte postoje - da je u ovom istorijskom trenutku srpsko-hrvatsko-bošnjačko-crnogorski još uvek jedan jezik i da će to još dugo biti). Drugo je pitanje subjektivnog utiska koji Beograd (ili, pak, Zagreb) na nekoga ostavljaju: to je veoma individualno pitanje, a meni lično se već duže vreme, za razliku od Mljeta ili kanjona Tare kojima ratovi i sirotinja, na sreću, nisu mnogo naškodili, nijedan grad na području "SHBCG" mnogo ne dopada, ponajmanje moj rodni Beograd, u kome su, za moj ukus, još samo restorani i gastronomija uopšte vredni pažnje. Jedino veće mesto na području bivše Jugoslavije gde se osećam zaista prijatno je Ljubljana, koja je od dosadnog i hladnog grada gde pre dvadeset godina posle deset uveče na ulici nije bilo žive duše naprosto procvetala, pa bih, kada bi samo bila jedno tri puta veća (nažalost sam urbani manijak koji ima nesrećnu osobinu da se u gradovima sa manje od milion stanovnika oseća pomalo klaustrofobično), na svaki način nastojao da tamo provedem makar godinu-dve.

Serdar

pre 18 godina

Meni su "purgeri" uvek bili najdrazi i najblizi u bivsoj YU. Zagreb i Zagrebcani su nevidjeno gotivni. Mislim da su se dva grada lepo nadopunjavala na kulturni i svaki drugi nacin.
Na zalost, u oba grada zivi dosta onih koji o tome nemaju i ne zele da imaju pojma.

danijel

pre 18 godina

ovaj potrosacki stav mladih hrvata upravo ne ide u smjeru "neke nove federacije", kako vele neki, vec mu je stalo da granice ostanu takve kakve jesu, da bi srbija bila i dalje "daleka" i "egzoticna" zemlja. kad postane jednako sredjena, nitko vise nece ici tamo, vec ce se traziti druge, egzoticnije destinacije. treba primijetiti i asimetriju: mladi iz srbije ne idu se provesti u ljubljanu ili zagreb. jednostavno im je preskupo, a ne zbog nekog navodno "ustogljenog" duha tih gradova. taj "duh" o kome se voli misliti kao o nekoj ahistorijskoj kategoriji, je samo efekt stanja kapitalizma u nekoj sredini i mijenja se s vremena na vrijeme.

svi (ni)su isti

pre 18 godina

Sad ce dusmani da pocrkaju... Dobro, salim se. Kazu "u Beogradu se sve svodi na salu i provod" - tacno: ko nema posla i para, on se shali, da ne poludi a oni drugi, koji imaju uglavnom lako stecene pare, oni se provode na taj primitivni turbo - folk - splavarski nacin. Turisti sa Zapada idu i u razne tuzne drzave u Aziji da se provedu za male pare, cak i na "onaj" nacin. Upecatljivo iz ovog napisa je i onaj "porazavajuci" podatak da se preko nedelje radi! "Jadni ljudi", zar ne?

shilja

pre 18 godina

plac majke bozije.
pa nije valjda beograd cool zbog akapulka,bibisa,ambisa,ace pejovica,marka bulata,danijele vranic.
u stvari ne vole hrvati, slovenci i ostaLI breograd.
oni vole seljacku srbiju jer upravo su ruralni likovi vlasnici,pevaci i gosti tih nesretnih splavova.
nema to blage veze sa beogradom.

think about

pre 18 godina

narodnjaci su jedno, a starogradska i autenticna narodna muzika su drugo. moja muzicka senzibilnost prouzrokuje osecaj nelagodnosti i utucenosti, kada sam u situaciji da moram da slusham narodnjake. to uglavnom cista disharmonija.
Medjutim, autenticna starogradska i narodna srpska, su prijatna muzika, izazivaju osecaj poeticnosti, kulturnog ispunjenja.
I zato mogu da razumem zasto u Skadarliji ima puno stranaca. Moram reci i da postoje i druga izolovana mesta sa lepom muzikom, poznajem cak i jedan splav.
Pa onda, dobro nam doshli!

Nik BL

pre 18 godina

Ja sam iz Banja Luke, i eto, mi odavde redovno idemo u BG bilo kojim povodom.. :) NEgo, i BL ima veoma mnogo ljudi iz Hrvatske koji ovde dolaze takodje raznim povodima, bilo zabava ili cak posao. Ima ih mnogo, i to nikome ne smeta, i treba da je tako... I odavde ljudi cesto odlaze u HR, Zagreb je na svega 2 sata voznje kolima a ima i mnogo ljudi odavde koji su poslednjih godina nasli posao u HR, i to ne bilo kakav, vec kvalitetan i dobro placen, i niko ih ne dira i nikome ne smetaju, i treba da je tako... Imam mnogo prijatelja, Hrvata (ako je potrebno naglasiti) iz Zagreba, Rijeke, Istre, S.Broda, Splita...i oni cesto dolaze u BL ili idu za BG, NS...Zasto da ne. Pa veliki je broj mladih Hrvata koji se bez obzira na to sto im ne trebaju vize za EU ne mogu priustiti izlete do Londona, Barselone, Pariza... PA ak je i u BL dosla organizovana, mala grupa Katalonaca iz Barselone da slavi NG...nama cudno, al sto da ne...

Cesti prolaznik kroz BG.

pre 18 godina

Ja mislim da je jedini razlog zasto mladi dolaze u Beograd taj sto je u Zagrebu ili Ljubljani jako tesko naci toliko otvorenih i punih 'birceva' gdje muzika tresti sve u 16. Zagreb i Ljubljana se lagano profiliraju kao proevropski, a samim time postaju 'finiji', a i dosadniji za mlade. Nema dreke, jer na malo mjesta se moze naci nesto sto udara na 100 dB nakon ponoci. Sada jel' to pozitivno za Beograd ili nije u to necu ulaziti. Osobno mislim da Beograd to ne zasluzuje i da bi se i on trebao profilirati kao normalna moderna metropola, a ne da postaje meka za razuzdane mlade, a zna se sto se dogadja tada - droga, alkohol, prostitucija, kriminal jednostavno cvjetaju. Treci razlog je naravno, provod za male pare, sto bi ih u Zagrebu ili Ljubljani oderali poprilicno.

Hrvat iz njemacke...

pre 18 godina

Prije 3 godine upoznao sam moju curu beogradjanku i u zimi 2003 sam prvi puta otisao u Beograd.Moji su se plasili a i ja sam se takodje plasio jer se ipak imalo utisak da tamo zive samo monstrumi i da je to zemlja bez pravila.Ali kada sam dosao na aerodrom u Beogradu osjecao sam se kao doma,zaboravio sam svu onu strah sto me je pratila do Beograda.I sada je vec 2006 godina,ja i moja cura se planiramo uzeti kada zavrsimo faxove i postanemo svoji.Samo sam htio reci da ljudi imaju predrasude prema necim pa se toga boje a ja sada putujem u Beograd po 4 puta u godini i zabaljujem se kao nigdje na svijetu.Jednostavno mi je preljepo prosetati kroz Knez Mihajlovu pa na Kalemegdan i opet malo kroz butike gledati sta svega ima da se kupi.Preljep je grad za mene koji nezivi tu koji dodje samo na mjesec dana i opet odem,ali znam kako je tu ljudima koji zive znam koliko se pate i koliko je tesko preziviti u takvoj okolini gdje su politicari sve ostalo samo ne patrioti za svoju drzavu i narod.Jedino sto mi se nesvidja to je sto je dosta prljav grad kada poredim sa Zagrebom ili Europom i sto fasade nisu bas nacistije.Ali Srbijanci,budite ponosni da imate tako ljep grad da imate duh koji nikada nitko moze ponoziti,jednoga dana kada se rane zaborave i kada krv kod nasih naroda bude prestao da tece Beograd ce opet blistati kao nekad,nemoj te biti pesimisti vjeruj te u ono bolje jer vi ste dio te masine i mozete mnogo uciniti za dobrotu te zemlje.Puno ljepih i srdacnih pozdrava zeli vam jedan Hrvat koji je izbjegao u Njemacku!!

Beogradjanin

pre 18 godina

Nije istina da Beograd zivi 24 casa.Mozda se nekad sve poklopi pa ljudima tako izgleda ali ja iz licnog iskustva znam da nije tako.

Stranac

pre 18 godina

Igrom slucaja trenutno sam u Malmeu u Švetskoj. Ovde mogu da vidim da ljudi sa svih prostora bivse SFRJ zive jedni pored drugih i jedni sa drugima bey problema. Juce me je jedan albanac, konobar u jednom restoranu, skuzio i siti smo se ispricali na srpskom. Ne vidim zasto bilo ko ne bi mogao da dodje u Beograd ili Sarajevo ili Zagreb. To sto oni dolaze zbog narodnjaka, opijanja i jeftine robe ne treba da bude nasa briga. Las Vegas je stvoren i zivi od jednog poroka pa opet niko ne kaze da je to sramota za SAD. Mislim da treba iskoristiti ovakve okolnosti i privuci sto vise turista. Vremenom ce to doneti i posao za ove mlade ljude koji sada, kako neko rece, sede ispijaju kafe i puse po ceo dan.

Doctor Wu

pre 18 godina

Dobro je imati i razuzdanost Beograda i smirenost Zagreba. Treba praviti puteve, pruge i aerodrome da se ljudi upoznaju, povezuju, vole, trguju... Neka rade sta hoce, samo nemoj da prave nove drzave. Cist racun- duga ljubav.

donkizele

pre 18 godina

Mislim da je Beograd jedan ruzan, propao i prljav grad. Beogradjani su obicno veoma arogantni i sa ponizenjem gledaju na sva ostala mjesta u Srbiji, kao da su oni to boze neka "metropola". Beograd je jedino ljep u Knez Mihajlovoj i kod Kalemegdana, ostale djelove grada su nadprosjecno ruzne, prljave, neodrzavane i propale.
Dobra hrana u Beogradu? Da li ste ikad isli u WC u tom restoranu, u kojem je tako dobra hrana? Kako li se odrzava kuhinja, kad se tako odrzavaju WC-ovi? Da li ima "cucavce" (WC) igde toliko puno, kao u Beogradu?
Beogradjani, nemojte da se precjenjujete, spustite malo nos.

Novopeceni Sarajlija

pre 18 godina

Ja vec dve godine zivim u Sarajevu i jako patim za Beogradom. Kontaktirajuci s ljudima ovde (a ima ih dosta iz Hrvatske) vidim da Beograd ponovo postaje nasa juzno-slavenska metropola. Ovi mladi ljudi su devedesetih slusali da u Beogradu zive samo divljaci, a sada im preko medija stizu informacije da pored divljaka zive i cool ljudi te da u Beogradu stvarno ima za svakoga po nesto. S druge strane, kako je taj deo Srbije, ako izuzmemo bombardovanje, ostao van ratnih strahota tako da su ljudi znantno neoptereceniji tim temama.
Beograd je svet, Beograd je Balkan, Beograd je sloboda, Beograd je Druga Srbija, Beograd je Evropa.

Boris

pre 18 godina

То је скроз супер. Само ме интересује колико ће времена проћи док хрватски медији објаве овакву вест, само наравно у супротном смеру: "Срби у Загребу!"

Evo sta Zagreb ima

pre 18 godina

B92,Zagreb - London za 15 eura
Niskotarifna aviokompanija Wizz Air od 27. marta uvešće jeftine letove Zagreb - London, po ceni od 15 eura bez aerodromskih taksi, piše Jutarnji list.
Do 31. januara ponuđen je i ograničen broj karata po promotivnoj ceni za svega pet eura. U početku leteće se četiri puta nedeljno: ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i subotom. Karte po ceni od 15 eura već sad mogu da se kupe na internet stranici Wizz Air. Nakon avio-prevoznika German Wings, Wizz Air je druga low cost kompanija koja će redovno leteti iz Zagreba za evropske destinacije.
U februaru prošle godine ni jedna institucija Srbije nije odgovorila na ponudu popularne i jeftine avio-kompanije Ryanair da na aerodromima Beograd i Niš otvori svoj regionalni centar

Visitour

pre 18 godina

Meni lično tolika količina provoda i nerada kod nas smeta. Idu mi na živce splavovi i narodnjaci. Ali ako to možemo nekome prodati zašto da ne.

ne-radnik

pre 18 godina

Naravno da je zabava super kad niko nista ne radi, svi kafici puni od jutra do sutra ... kad bi bilo nekog posla pa jos ti mladi hteli da rade mozda bi i Beograd bio samo jedna od dosadnih svetskih prestonica gde svi rade i imaju dobre plate ... ovako svi glume da imaju para, sede puse, ispijaju jeftina piva i kafe po ceo dan prepricavaju svoje prazne zivote ili jos bolje zivote lokalnih kriminalaca i naravno "lepo se provode" ... alalvera provod ... najgorem neprijatelju nebi pozeleo taj provod. A stranci ko stranci ... naravno da je super provod kad se jede i pije za male pare.

mladi rijecanin

pre 18 godina

Treba biti objektivan i reci da svaka prica ima dvije strane. Mene Beogtrad, u koji povremeno navracam fascinira svojom zivosti, neopterecenosti, jeftinocom, multikulturalnositi i neopterecenosti pojmom «Balkan». S druge strane ta neopterecenost i opustenost ima i svoje negativne posljedice, koje medjutim ne vide mladi Hrvati i Slovenci koji dodju preko vikenda. Oni se u nedjelju navecer vrate u Sloveniju i Hrvatsku, odakle mogu u ponedjeljak sjesti u low-cost kompaniju u Zagrebu ili Ljubljani i otici u bilo koju EU zemlju bez potreba za vizom....Najcesce je «opustenost» i «neopterecenost» neke sredine obrnuto proporcijalna njenoj financijskoj i gospodarskoj snazi. A u vezi zabave, mislim da je ovo pocetak i samo naznaka bolje buducnosti i suradnje.

Nesha

pre 18 godina

Izgleda je omladina na putu da gradi neku novu federaciju za par godina usled plitkih secanja i mnogo krvavih opomena u poslednjih 60 godina ...

Milan

pre 18 godina

Beograd je jedna neunistiva energija koja nikada ne posustaje. Imam mnogo Austrijskih prijatelja koji su se isto tako lepo proveli i otisli sa potpuno promenjenim misljenjem od stereotipa iz novina i o tome kako su zamisljali grad u rusevinama. Mozda Beograd nije lep kao Bec, ali u Becu nema takve klope, a Beclijke nisu ni za prineti Beogradjankama.

constantin1814

pre 18 godina

Hvala bogu da procitam nesto sto ne poziva na osvetu prema onome sto su hrvati izjavili :))
Predlazem da ovakvi textovi cine 90% vesti koje se prenose o nasim susedima. Neka pricaju mladi ljudi, studenti koji nisu zarazeni politickim virusom. Isto takve vesti treba traziti i na nasoj strani za nase susede. Gospodo novinari - to ve VAS zadatak. Vi kreirate javno mnjenje i imate mocno oruzije u olovci. Nadam se da ce i kolege sa druge strane slediti ovaj vas primer. Svaka cast.

Петар

pre 18 godina

Кад год прочитам неки чланак о одушевљењу Београдом и Србијом странаца који живе у богатијим и сређенијим земљама, не могу да се отмем утиску паралеле са дечијим одушевљењем приликом (привременог, наравно) боравка у зоолошком врту.

Sloven

pre 18 godina

Narodnjaci i splavovi su izvor najvećeg kičeraja, ko tamo nađe zabavu duhovno je na dnu lestvice. Kakav bre provod, meni se da izvinete povraća na tu sferu izazvanu moralnom prazninom okićenu gomilom kriminalaca i nadri-sponzorušama.A to što se Hrvati i naravno Slovenci pale na takav vid zabave je čisto finansijske prirode. Nigde nemaš provod za tako male pare.

Bljaaaaah

pre 18 godina

Volim Beograd, specijalno svoj krj. Ali, ovaj tekst je strasan. Cak i kao zabeleska je uzasan. Grad vrvi i zivi 24 sata jer mnogo ljudi ne radi nista. Ti Zagrepcani, ili bilo koji koji posecuju Beograd su sa vise, mnogo vise para od prosecnog gradjanina i zaista gledaju sve sto vide kao ZOO vrt. Bilo bi divno da se procita kako se narodi ponovo zblizavaju zato sto je normalno da se koegzistira i zna kako zivi neko drugi, ali reklame poput dobrog provoda, zabave, splavova i narodnjaka...

Bez paljenja molim

pre 18 godina

Mislim da ce veca vest biti da se Srbi mogu sluziti ekavicom u Zagrebu ili drugim HR gradovima bez prebijene glave ili izbusenih guma. Kada takva vest dodje iz Hrvatske mozda imamo nesto da pricamo.

Milan

pre 18 godina

Beograd je jedna neunistiva energija koja nikada ne posustaje. Imam mnogo Austrijskih prijatelja koji su se isto tako lepo proveli i otisli sa potpuno promenjenim misljenjem od stereotipa iz novina i o tome kako su zamisljali grad u rusevinama. Mozda Beograd nije lep kao Bec, ali u Becu nema takve klope, a Beclijke nisu ni za prineti Beogradjankama.

Dalmatinac

pre 18 godina

Prije dvije setemane sam boravio u Beogradu,moram priznat da sam ugodno iznenadjen.Čim dozvoli vrijeme dolazim ponovno.Istina je da su cijene u ugostiteljstvu jeftinije,ali ne u pola,možda trečinu.Hrana je ukusna i definitivno ste majstori u pripremi mesa,največa razlika u cijeni se odnosi na odjeću,pa i obuću.Ali prvenstveno ću navratit jer mi se svidio duh koji grad nosi u sebi.Bez zamjerki od strane beograđanki,moram priznat da u Novom Sadu žive najljepše žene na svijetu.

aleksa

pre 18 godina

Lepo je da dodju i vide kako Beograd izgleda, ali nemojmo se sad zanositi nekim novim bratstvom i jedinstvom, nekom novom Jugoslavijom.

Maja

pre 18 godina

Igrom sudbine iz Kruševca svake godine(u proteklih 6 godina) po mjesac-dva boravim u Hrvatskoj,mojoj rodnoj a negostoljubivoj zemlji.Po tjedan-dva provedem kod preostale(preživjele i skrivačke) rodbine i ostalih prijatelja u Zagrebu,Rijeci,Otočcu, Gospiću i Senju.Sve je super i sve je OK ali bez ekavice,molim lijepo!Samo progovori "lepo"i još lijepše ćeš se provesti!Mogu opisati i konkretne slučajeve...Uglavnom,auto SCG tablica ostavljamo uredno parkiran u dubokom mraku garaže i na svjetlost dana izlazimo posuđenim autom tablica Hr.Zlu netrebalo!Djete od njegove 3 godine strogo opominjemo da mu ni na kraj pameti ne pada služiti se srpskim već strogo hrvatskim jezikom!Nije zbog nas koji na hrvatskom tlu boravimo kratko,već zbog onih koje obilazimo i koji ostaju!"Da ne budu ponovno uočeni i pečatirani".Izlasci se svode na to "Ovdje se smije...ovdje ne..."...Dragi moji hrvati,da li i vas tako unaprijed upućuju u situaciju izlaska i provoda po Srbiji vaši domaćini? Igrom slučaja,boraveći u Beogradu,na sav glas(premda tu istu intonaciju,bar navodno,ne uporabljujete u vašoj"kulturnijoj i lijepšoj" Hrvatskoj) šprehate novohrvatski bez bojazni o bilo čemu...i bilo kome? Beograd je,po vama,prljav,siv,pun Ciganmala i roma koje ste vi,zajedno sa nama srbima iz Hrvatske,tako "gostoljubivo"isprašili iz te "lijepe vaše"...a da li primjećujete i ono koliko je ruševan? Možda smo jedinm djelom krivi i mi sami za sve to(koliko domaći srbijanci toliko i mi dođoši)ali,svi mi ti obilasci liče na produžetak agonije nas koji smo zbog "tisućljetnog hrvatskog sna"spali na prosjački štap,i dok se vi provodite(tko bi rekao za tako kulturne,proeuropski orijentirane hrvate)po beogradskim turbo splavovima...obiđite malo i beogradske muzeje,operu,pozorište...Dajte malo kulturnijeg šmeka...prosto me iznenađujete svojim primitivizmom!

bluka

pre 18 godina

Neko je vec spomenuo da postoji patka da je ovo neko podmetnuo... kao hrvati hrle u BG samo da bi se malo popravila situacija u pogledu novinskih clanaka. Zivim u bl i cesto putujem i po hrvatskoj i po srbiji pa sam upoznat sa situacijom i iz moje perspektive stvari stoje ovako. jos da dodam, prije rata sam zivio u ZG i stara mi je sa firmom isla u BG krajem 80-ih godina i jako dobro se sjecam kad je pricala kako su njene radne kolege hrvati odusevljeni velicinom, ljepotom, cistocom, ljudima......... beograda! to je bilo prije rata! vjerujte da je tako i sada... samo je problem sto ne dolaze u tako velikom broju! znam dosta ljudi koji posjecuju banjaluku i bg nekoliko puta godisnje i koji na stvari gledaju sasvim realno bez izvrtanja stvarnosti i takvi ljudi su opisani u ovom tekstu i to je istina samo sto je malo cifra preuvelicana. oni koji govore protiv BG nikad nisu ni bili u BG!!! tako znam i ljude koji mrze zagreb i zagrepcane a nikad nisu bili u zg niti su ikad sreli nekog zagrepcanina.... to se zove primitivizam i zatrovanost medijiskim lazima i bljuvotinama koje su nas i dovele do ovoga gdje smo svi. fasade beograda jesu prljave i trosne ali fasade mogu da se poprave, ulice mogu da se ociste, samo otkucaji srca beogradjana ne mogu da se promjene i ne treba da se mjenjaju!btw a zagrepcani koji se zale na fasade bg neka malo pogledaju svoj grad i fasade oko palmoticeve ulice!

Mostarac

pre 18 godina

Pre 10 godina sam otisao iz Beograda gdje sam bio proveo 4 ratne godine. Tokom tih godina, kao polu-hrvata i sa ijekavskim izgovorom, niko me nije niti jedanput krivo pogledao. U tom gradu se svak moze osjecati kao kod kuce i to ja do sada nisam nigdje vidio - a upoznao sam gradova, sto americkih sto evropskih. Odlazim u Beograd redovno, a dovodim i drustvo sa sobom tacno zbog razloga navedenog u clanku: sto je Bgd jedan od najboljih gradova za provod (sto po cijenama sto po sadrzaju). Dovodio sam prijatelje iz Spanije, Slovenije, Hrvatske, Grcke; ovog ljeta dovodim i Amerikance. Tako nesto treba da se pokaze! Kad mi je ortak iz Madrida (a tamo je poznat nocni zivot) rekao da je bio odusevljen - sta jos da kazem... Licno, ja obozavam Beograd zbog kosmopolitizma, a kulturni zivot je nemoguce bogat. Kad odem na nedelju-dvije, nagledam se koncerata i predstava vise nego za godinu dana na americkom kontinentu. To je grad koji ima nesto za svakoga, a opustena atmosfera i nevjerovatno energicni i pozitivni ljudi ga cine jedinstvenim! Nadam se samo da se nece puno promijeniti!! Sto se tice Hrvatske, poznajem i Zagreb i Dalmaciju i Dubrovnik, i priznajem da je su sredjeniji i cistiji; Zagreb mi se dosta svidio ali je mali i neuporediv sa Beogradom sto se tice nightlifa. Anyways, mislim da BGD ima sta da ponudi strancima, zato ih dovodim sa sobom! Pozdrav svima!

gorann

pre 18 godina

e, samo da pojasnimo neke stvari; to sto je zagreb ustogljeniji a beograd opusteniji... to nije zbog trenutne finansijske i politicke situacije vec stvar mentaliteta; i zagreb i beograd su uvek biili takvi ( u manjoj ili vecoj meri)... sto se tice komentara da vi hrvati dolazite kod nas zato sto imate vise para , a mi ne idemo kod vas zato sto nemamo para, e nije bas tako; ima i ovde mladih koji imaju para i koji putuju pa nesto bas i ne idu u hrvatsku vec u druge evropske drzave u kojima su opusteniji i u kojima se bolje provedu ( prvi primer je su drzave u susedstvu; madjarska i grcka)

fimidis

pre 18 godina

Prije svega, ugodno je za vidjeti da je moguće vidjeti više od 50 komenatara..u kojima se spominju Srbi i Hrvati..a da sve ne vrvi "ustašama","četnicima" i sl..stvarima. Dosada niti jedna tema, koliko god neimala veze sa ratom i svem ostalom iz prošlosti rijetko da je prošla bez takvih "bisera". Što se tiće Beograda, kao čovjek sa iskustvom rata u Hrvatskoj, kao Hrvat koji je u protekle dvije godine dva puta posjetio na nekoliko dana Beograd, mogu reći da je dojam povoljniji od očeivanog. Mene nije prije svega oduševila "shooping" manija :-, iako priznajem da sam uživao kupujući štošta po manjim cijenama nego u RH, nego sam ostao iznenađen ljudima. Jer, dolazeći u Bg, mislim da sam poput većine, bio čak i pripravan na poneku provokaciju, što zbog hrvatskih tablica na autu, ili kad progovorim negdje pa skuže odakle sam. No, red je priznati da od same granice, pa svo vrijeme boravka u Bg, nisam zaista doživio niti jednu jedinu neugodnu stvar. Štaviše, kao da sam nekima u restoranu ili primjerice svevremenom "buvljaku" bio čak simpatićniji od drugih. Sam grad nije me se previše dojmio, Zagreb je po meni daleko izgrađeniji, uredniji i europskiji grad. No, mislim da to nije glavni uvjet da se osjećaš ugodno. Ja se jesam osjećao ugodno, dobro sam se proveo i nije me to sram priznati samo zato jer nije rijeć o npr. Rimu već Beogradu. Kao Hrvat, neću sigurno patiti za Beogradom, ali ču kad budem imao prilike opet ga posjetiti..Možda sam imao sreće..možda sam izbjegao "one loše Srbe"...ali to neznam. Pozdrav svim Beograđanima a još više Beograđankama :-)..

Realista, 87

pre 18 godina

Pa dobro ljudi jeste vi normalni? Pa zar stvarno mislite da je duh Beograda, stvar materijalnog stanja? TO je nesto sto ne moze da se kupi ili proda, to postoji u nama. Toga se ne treba ni slucajno stideti vec ponositi. Zivim u Beogradu, i sticajem okolnosti 6-7 puta godisnje putujem po "svetskim" metropolama, i sto vise putujem, to mi je jasnije. Ovo je grad u kome cu JA ziveti.
Verujte, dzabe i lova i putovanja, i sve ostalo kada vi za to nemate vremena. Kada se radi od 9 do 7, pojmovi kao sto su zabava,porodica i prijatelji imaju sasvim druga znacenja(TV program, neki rodjaci koje vidjate jednom godisnje, kolege sa posla/iz skole sa kojima se vidjate samo na poslu/skoli).
Dajte da ova nasa zemlja i grad,(koji su verujte savrseni!) budu raj na zemlji, samo neka svako od nas nadje nacin na koj ce privredjivati, i makar malo doprinostiti boljem zivotu ovde...

Stefan

pre 18 godina

Hrvati dolaze u Beograd jer je grad veliki i pruza mnogo dobre zabave, a njegovi gradjani nisu optereceni politikom, niti vide "drugu stranu" kao jedine krivce za nedavni rat, kao sto je to slucaj (kod vecine) u Hrvatskoj. Zivim u inostranstvu i mislim da je Beograd, u kulturnom pogledu postao meka za gastarbajtere i ljubitelje primitivne zabave. U Zagrebu sam bio samo jednom, proveo tri dana i mislim da je to jedna varosica - uzasno dosadna, bez iceg originalnog.

marko, nis

pre 18 godina

Postoji puno stvari zbog kojih se za Beograd moze reci da je metropola.Sigurno da splavovi i narodnjaci nisu nisu jedna od tih stvari.Tamo je dominantan duh srpske palanke, necega sto je tu prisutno u fizickom smislu i toliko.To nikada ne moze biti beograd.Nisam iz beograda, ali koristim svaku priliku da odem.Ne pada mi na pamet da posecujem seljacke zabave po beogradu, pa toga ima i po selistima koliko hoces..Ako neko hvali BG zbog malogradjanstine prisutne u njemu onda neka se obesi najbolje.Beograd volim jer on nema veze sa Srbijom.A sto se tice posetioca iz Hrvatske mogu da kazem da Beograd nikad nije glasao za politiku rata, i da je 1991 100 000 ljudi na Terazijama pevalo" Give peace a chance" sto je te godine bilo totalno nezamislivo za bilo koji drugi grad SFRJ.Naravno, "mi" juznjaci smo usrali stvar.

Pogled sa 'zapada'

pre 18 godina

Beograd je za tzv. zapadni svet pun sarma i zanimljiv jer je najblize (evopsko) utociste svega onog sto je zapad skoro u potpunosti izgubio zahvaljujuci 'uredjenosti' i prekomernoj regulaciji. S druge strane dovoljno je evropski da se zapadnjaci, balkanski i evropski, tamo ne osecaju nelagodno, sto im se vrlo rado dogodi cim se maknu sa svog omiljenog 'zapada' i snadju u izrazito drugacijim sredinama gde ocito istupaju. Verovatno je podjednako zanimljiv i za posetioce sa istoka, iz slicnih razloga. Zivim na zapadu, ili barem 'zapadno od Srbije', ali cesto posecujem Beograd i nedavno sam tamo provela nekoliko meseci. Nikada nisam bila na splavovima, ne slusam turbo-folk, nocni zivot sam okusila u minimalnim dozama i nisam vise mlada, pa ipak mislim da je Beograd vrlo privlacno mesto, puno svojevrstnog sarma, kreativnosti i pozitivne energije. Takvim ga cine podjednako 'obicni' Beogradjani koji ne posecuju splavove i ne sede do besvesti po kaficima i restoranima, ali vole svoj grad i na svoj nacin doprinose njegovoj privlacnosti, kao i oni 'drugi' Beogradjani koji unose jedan drugaciji duh i ne dozvoljavaju da Beograd postane monoton, kao i umetnicka i intelektualna elita koja se hrani (izmedju ostalog) i na tim izvorima kojih se neki stide. Milionski grad ne moze da ne zivi 24 sata dnevno i milionski grad si ne moze priustiti samo visoku kulturu i kvalitetan provod. Beograd je dovoljno velik i jak da moze pruziti utociste svima, i to ne tako da jedne strpava u geto a druge promovira, nego da i jedni i drugi i treci mogu opusteno i lagodno tumarati gradom i osecati da su u svom gradu. I to je ono sto u sustini najvise privlaci. U Beogradu imas osecaj da bi to mogao biti i tvoj grad i vecini ocito uspeva tamo naci svoje mesto. A sto vise ljudi se u nekom gradu oseca kao u svom gradu, to privlacniji, kreativniji i zivopisniji je grad (i sto zivopisniji je grad, vise je materijala koji daje povod za pljuvanje po njemu.) Simbioza ruznog i lepog, elite i dna, i svega izmedju tih ekstrema, pri cemu ne smemo zaboraviti da su sve te kategorije relativne, je recept za uspeh (privlacnost). U Beogradu imas osecaj da zaista imas izbor, a na zapadu, koliko god to izgledalo paradoksalno, izbor je na mnogo nacina vrlo ogranicen. Mislim da vecina Beogradjana shvata u cemu je prednost Beograda u ovom trenutku i da ce je znati ocuvati. Malo zapadnih gradova jos uspeva odrzati tu otvorenu atmosferu koja odlikuje Beograd.

Vitez Koja

pre 18 godina

Evo mene u Njujorku. A poslednjih 6 godina ziveo sam u Beogradu. Zaista to je preuzbudljiv grad. Ima svega i ko zeli, i ima dovoljno love, nikada mu nece biti dosadno. Njujork tek pocinjem da istrazujem. Za sada jedno mogu da primetim: Ima neku ludacku energiju - podseca bas na Beograd!

Петар

pre 18 godina

Кад год прочитам неки чланак о одушевљењу Београдом и Србијом странаца који живе у богатијим и сређенијим земљама, не могу да се отмем утиску паралеле са дечијим одушевљењем приликом (привременог, наравно) боравка у зоолошком врту.

ne-radnik

pre 18 godina

Naravno da je zabava super kad niko nista ne radi, svi kafici puni od jutra do sutra ... kad bi bilo nekog posla pa jos ti mladi hteli da rade mozda bi i Beograd bio samo jedna od dosadnih svetskih prestonica gde svi rade i imaju dobre plate ... ovako svi glume da imaju para, sede puse, ispijaju jeftina piva i kafe po ceo dan prepricavaju svoje prazne zivote ili jos bolje zivote lokalnih kriminalaca i naravno "lepo se provode" ... alalvera provod ... najgorem neprijatelju nebi pozeleo taj provod. A stranci ko stranci ... naravno da je super provod kad se jede i pije za male pare.

Novopeceni Sarajlija

pre 18 godina

Ja vec dve godine zivim u Sarajevu i jako patim za Beogradom. Kontaktirajuci s ljudima ovde (a ima ih dosta iz Hrvatske) vidim da Beograd ponovo postaje nasa juzno-slavenska metropola. Ovi mladi ljudi su devedesetih slusali da u Beogradu zive samo divljaci, a sada im preko medija stizu informacije da pored divljaka zive i cool ljudi te da u Beogradu stvarno ima za svakoga po nesto. S druge strane, kako je taj deo Srbije, ako izuzmemo bombardovanje, ostao van ratnih strahota tako da su ljudi znantno neoptereceniji tim temama.
Beograd je svet, Beograd je Balkan, Beograd je sloboda, Beograd je Druga Srbija, Beograd je Evropa.

Visitour

pre 18 godina

Meni lično tolika količina provoda i nerada kod nas smeta. Idu mi na živce splavovi i narodnjaci. Ali ako to možemo nekome prodati zašto da ne.

Hrvat iz njemacke...

pre 18 godina

Prije 3 godine upoznao sam moju curu beogradjanku i u zimi 2003 sam prvi puta otisao u Beograd.Moji su se plasili a i ja sam se takodje plasio jer se ipak imalo utisak da tamo zive samo monstrumi i da je to zemlja bez pravila.Ali kada sam dosao na aerodrom u Beogradu osjecao sam se kao doma,zaboravio sam svu onu strah sto me je pratila do Beograda.I sada je vec 2006 godina,ja i moja cura se planiramo uzeti kada zavrsimo faxove i postanemo svoji.Samo sam htio reci da ljudi imaju predrasude prema necim pa se toga boje a ja sada putujem u Beograd po 4 puta u godini i zabaljujem se kao nigdje na svijetu.Jednostavno mi je preljepo prosetati kroz Knez Mihajlovu pa na Kalemegdan i opet malo kroz butike gledati sta svega ima da se kupi.Preljep je grad za mene koji nezivi tu koji dodje samo na mjesec dana i opet odem,ali znam kako je tu ljudima koji zive znam koliko se pate i koliko je tesko preziviti u takvoj okolini gdje su politicari sve ostalo samo ne patrioti za svoju drzavu i narod.Jedino sto mi se nesvidja to je sto je dosta prljav grad kada poredim sa Zagrebom ili Europom i sto fasade nisu bas nacistije.Ali Srbijanci,budite ponosni da imate tako ljep grad da imate duh koji nikada nitko moze ponoziti,jednoga dana kada se rane zaborave i kada krv kod nasih naroda bude prestao da tece Beograd ce opet blistati kao nekad,nemoj te biti pesimisti vjeruj te u ono bolje jer vi ste dio te masine i mozete mnogo uciniti za dobrotu te zemlje.Puno ljepih i srdacnih pozdrava zeli vam jedan Hrvat koji je izbjegao u Njemacku!!

Boris

pre 18 godina

То је скроз супер. Само ме интересује колико ће времена проћи док хрватски медији објаве овакву вест, само наравно у супротном смеру: "Срби у Загребу!"

shilja

pre 18 godina

plac majke bozije.
pa nije valjda beograd cool zbog akapulka,bibisa,ambisa,ace pejovica,marka bulata,danijele vranic.
u stvari ne vole hrvati, slovenci i ostaLI breograd.
oni vole seljacku srbiju jer upravo su ruralni likovi vlasnici,pevaci i gosti tih nesretnih splavova.
nema to blage veze sa beogradom.

Dusan

pre 18 godina

A propos jeftinoce Beograda u odnosu na Zagreb treba reci da je ona veoma relativna, tj. vazi samo u odredjenom broju slucajeva i u mnogo manjoj meri nego pre nekoliko godina. Od 2003 godine idem relativno redovno u Zagreb, i evo, krajem decembra sam napravio racunicu, neki svoj index cena tako sto sam poredio slicne proizvode i usluge. Stvari su se u velikoj meri promenile, Beograd je i dalje jeftiniji za vecinu stvari, ali ne u tolikoj meri, sto narocito vazi za restorane i kafice. Da ne navodim imena mesta, ali sam poredio restorane koji mogu da se porede i dosao do zakljucka da je Beograd u pojedinim slucajevima i skuplji. Gradski prevoz je jeftiniji 2 i po - 3 puta, ali ne 7 puta kao sto je to bio slucaj pocetkom 2003. godine; taksi je jeftiniji 2 do 2 i po puta, ali su i primanja u Beogradu manja oko 2 i po puta nego u Zagrebu. Sto se tice gradske vreve, urbanog dodira, Beograd je slicniji nekoj drugoj velikoj zapadnoj metropoli nego zaista provincijalnom Zagrebu. Medjutim, ta relativna provincijalnost Zagreba cini da je razlika u kvalitetu zivota u ova dva grada ogromna, i to u korist Zagreba. Ima se vise novca, grad je mnogo manji i uredjeniji, sto veoma mnogo znaci ljudima srednjih godina koji imaju porodice i stalo im je do sigurnost na tom planu. Mladima trenutno nije do toga, u Zagrebu im je dosadno pa stoga na zabavu hrle u Beograd.

brend

pre 18 godina

ma o kakvom brendu se prica? brend je najstrozije kontrolisana forma komercijale, kao la coste ili nike. beograd ne moze da kontrolise samog sebe, tj. ne ubira korist od svog tkzv, brenda, pa zbog toga i nije brend nego fenomenalna i predivna destinacija.

Hrvat

pre 18 godina

Ljudi, nemojte si umisliti da u Zagrebu nova generacija zaboravlja rat! U Hrvatskoj se nikada neće zaboravit, može se samo oprostit!!!

Pera Kojot

pre 18 godina

Uzas! Narod kaze cega se pametan stidi, tim se budala ponosi: Koka-kola, malboro, suzuki, diskoteke, gitara buzuki... jel to taj "beogradski duh" o kome govorite?
Dokle vise s tim pateticnim busanjem u prsa. Ranije smo kao bili "evropska metropola", pa onda "privredni, ekonomski, politicki centar balkana", "kljucni faktor stabilnosti u regionu", a sad se kao najbolje zezamo!?! Nije vazno sto je grad siv, depresivan i u raspadnom stanju, pola stanovnika krezubo, druga polovina nepismena. Nije vazno sto je svak koji je mogao pobegao glavom bez obzira iz tog istog grada... vazno je brale da splavovi treste do jaja.
Perspektiva je fenomenalna. Bili smo kao "Pariz na balkanu" a sada smo realno Bangkok na balkanu.

b70

pre 18 godina

Beograd, kao i svaki veliki grad, ima dobru i losu stranu. Eto, na ovom forumu dobru stranu predstavljaju oni koji razmisljaju otvoreno i bez kompleksa. A ovi sto isticu "velicinu" naseg grada i jos se drznu da pljuju po Zagrebu (koji je predivan grad), e, to je KOMPLEKS par ekselans.
Beograd je uvek bio ziv, pun je kontrasta, tu su razliciti Stari Grad i Zemun, reke, Ada, i tracicionalno blejanje do kasno u noc (sto nije rezultat 90-ih, kako neki "primecuju"). To je grad koji je, ovakav kakvim ga znamo, stvoren od strane SFRJ, kad je od mesta s 200,000 "skocio" na 1,4 miliona. S koca i konopca se doseljavalo i to je to.
Sto se samih Hrvata tice, pa samo mi Beogradjani znamo koliko je Hrvata inace u Beogradu (najvise je Dalmosa, ali ima i inih).

NN lice

pre 18 godina

Ja zivim u jednoj od zapadno-evropskih prestonica. Ovde se radi puno i zaradjuje jako dobro. U Beograd dolazim otprilike jednom mesecno na duzi vikend (pet-ned). Imam puno primedbi na prljavstinu, los transport i cesto neljubaznu uslugu. Ipak i pored svega toga ja volim da dodjem u BGD. Naime, ponuda svakojake zabave je relativno raznovrsna, neverovatno jeftina i na neki nacin potpuno "razuzdana". Beogradska spontanost i potpuni nedostatak organizacije i nekog sistema su nesto sto svakoga ko zivi na zapadu pomalo sokira ali i prija na krace vreme. Jeftini hoteli, jeftini restorani, odlicna klopa, jeftini izlasci, vrlo lepe devojke, jeftini strip klubovi i jeftina sex ponuda. Ja priznajem da konzumiram sexualne usluge koje beograd nudi, i nevidim nista lose u tome. To je jedan od nacina da se opustim i potpuno oslobodim stresa koje zivot na zapadu proizvodi. Devojke su zaista lepe, usluzne, trude se, doduse ponekad neiskusne. Nazalost, u ovom delu industrije u Beogradu jos uvek ne postoji neka vrsta standardizacije. Takodje, jos puno toga se moze uciniti na pristupacnosti i reklami. Mislim da bi Beograd mogao da poradi na tome kako bi ponuda bila kompletnija i bolje upakovana. Broj turista bi svakako bio veci. Mislim da bi Beograd za par godina mogao postati jedan od vodecih evropskih gradova zabave. Sve vas puno pozdravljam!

miki

pre 18 godina

Beograd je bio 10 godina u medjunarodnoj izolaciji kao sto je to danas Kuba i nije se nista ulagalo niti gradilo a niti renoviralo. Medjutim odlaskom rezima Milosevica tacnije negde od 2001-2002 se otvara pravi graditeljski bum u beogradu. milion i po kvadrata objekata se gradi ili izgradilo za samo 2-3 godine a fasade se sredjivaju samo sto smo brate spori kao puzevi. Recimo najvise me u Beogradu nerviralo sto je nedaleko od centra pijaca "zeleni venac" bila toliko zapustena i ruglo grada a sada se srusila ta pijaca i gradi se nova moderna. verujem da ako budemo radili ovim tepom sa fasadama da ce za recimo 10 godina beograd biti umiven i sredjene fasade. Planira se izgradnja metroa, rekonstruisu se ulice pa kad dodjete na odmor sve izgleda raskopano, gradi se mnogo a zgrade modernog stila u Novom Beogradu rastu ko pecurlke posle kise. Gradice se delta city, akva park, aerodrom ce postati najveci i najsavremeniji u ovom delu Balkana. Grad se menja sto je pozitivno a sto se tice dolazaka gostiju iz Hrvatske i drugih krajeva exYU ja nevidim sta se imaju bojati. Ovde nije bilo rata i ljudi nisu opteeceni sa tim kao sto su recimo u Hrvatskoj ili nekim drugim krajevima. Recimo u zgradi gde mi tetka zivi prve su joj komsije jedan Hrvat iz slavonije i Bosnjak iz BiH. Beograd je multikulturalan a od svega ima po nesto da se vidi i ako cemo poredjivati Beograd i Zagreb glavni grad Hrvatske jeste sredjeniji jer je i manji i ranije se uslo sa sredjivanjem dok je u Beogradu to pocelo tek 2002. Sto se tice plata i kvaliteta zivota istina je da je u Zagrebu bolje stanje ali je recimo i u Beofgradu po pitanju plata mnogo bolje nego sto je to u ostatku Srbije gdje je prosek 220 eura. Inace logicno je da se u beogradu moze vise da vidi nego u Zagrebu jer je skoro 2,5 puta veci od Zagreba ako uzmemo u obzir da Beograd ima 2 miliona a Zagreb 700-800 hiljada.

Triestino

pre 18 godina

Pa to je dobro sto u Beograd dolazi mnogo stranaca makar i kao vikend turisti. To blejanje kod nas popularno polako ce isceznuti, ako nista, ono bar zbog troskova zivota koji nezadrzivo rastu. Mislim da ozbiljno treba razmisliti o sansama turizma jer eto izgleda da i zemlja bez mora moze postati turisticka meka. Ja bih jos forsirao manastire i prirodne lepote jer npr. mnogi moji prijatelji Italijani bi zeleli da vide bas pravoslavne manastire jer je pravoslavna duhovnost veoma cenjena ovde.

dalmatinac

pre 18 godina

Ja sam Srbin iz Hrvatske i kad cujem neke Hrvate kako su oni eto puni oove i kako putuju u Evropu dodje mi da se nasmijem. Moze biti da vi putujete ali brate onda imate para. naime ja sam dijelimicno Hrvat i rodjen sam u Hrvatskoj i imam puno rodjaka koji zive u Hrvatskoj napr. Sibeniku, Zadru gdje sam rodjen i uopste u Dalmaciji a kad odem tamo u posjetu svi se zale kako nemaju nista. Plate odnosno prosijek u Hrvatskoj jeste 4 000 kuna ali je potrosacka korpica oko 5 000 kuna. Ima nogo nezaposlenih a meni tetka koja je udata za Hrvata cuva ovce u okolici Sibenika i tako proda ih ima nesto tetak penzije i od toga se zivi. Krpe kraj sa krajom kao i u Srbiji. U srbiji je prosijek plata oko 1 800 kuna hrvatskih ali je potrosacka korpica na nivou prosjeka place a ljudi isto zivotare kao i u Hrvatskoj. Sto se tice automobila moram da priznam da se u Hr. voze bolji ali je to sve uzeto na kredit a drzava je u dugu 30 milijardi eura a Srbija 12 milijardi a duplo je manja od Srbije (mislim stanovnistvo). Vozi mene tetak sa onim novim auto-putem i kaze da se mnogo putevi grade a ja ga pitam pa kako to gradite a on meni pa na kredit. Ej uzeli 2-3 milijarde kredita i napravili auto-cestu. Sve brate sto prave rade na kredit a drzava se gusi u kreditima i uopce stanovnistvo. medjutim po pitanju plata i standarda Zagreb i ostatak Hrvatske je kao nebo i zemlja. Mozda je samo Istra tu negdje za Zagrebom ali je iona daleko. I u Hrvatskoj se mnogi zale da sve odlazi za Zagreb. Ja i tetak (koji je Hrvat) smo se navozali i do Banja Luke (gdje imam isto rodjaka) i po Beogradu i Srbiji i to sa Hrvatskim registracijama i niko nam nista nije rekao niti smo dozivili neku neprijatnost . Primjetio sam zadnji put kad sam bio u beogradu da i tu se iz zadnjih godina vozaju bolja kola i najvise me fasciniralo to kako se u novom Beogradu grade moderne zgrade i nicu jedna pokraj druge. Meni se u bivsoj jugi najvise svidja reon od beograda do Novo Sada a beograd i Novi Sad su spojeni sa auto-cestom i stize se za 45 minuta iz Beograda za Novi Sad a u tom reonu zivi preko 3 miliona stanovnika sto je skoro ko u citavoj Hrvatskoj. Jos samo da naprave auto-cestu od Beograda do Bara pa cu posjetiti i Crnu Goru jer me fasciniraju Crnogorci kao ljudi. Dosta su zanimljivi a i ima lijepih gradova u CG. Jednostvano kad odem na odmor posjetim pla ivse i pokojne Jugoslavije.

Mia

pre 18 godina

Isto kao sto su svi (bez izuzetka) dobrodosli na stranice najposjecenijeg sajta u regionu (B92), logicno je da su dobrodosli i u najveci, najljepsi, najzanimljiviji... grad u regionu (za mene licno na svijetu). U Beogradu sam zivjela nekoliko godina i zaista sam razocarana, ako je zaista brend ovog jedinstvenog grada turbo-folk muzika. Sto se mene tice, jedan od najbitnijih karakteristika Beograda su BEOGRADSKA POZORISTA. Vrhunske predstave, vrhunski glumci. Nije nepoznato da su srpski filmovi ubjedljivo najkvalitetniji na ovim prostorima, pa nema razloga da mi ne vjerujete da su beogradska pozorista zaista, zaista nesto posebno. Zao mi je sto se o tome toliko malo zna. "Daske" u Beogradu nikako nisu zasluzile da budu ispod "narodnjaka".

toma

pre 18 godina

pa vi ljudi niste ni svesni koliko u srbiji od 2000 godine ima mladih i bogatih ljudi koji su na bilo koji nacin zaradili taj novac, ali opet oni ne idu u zagreb i ljubljanu na provod cak ni u posetu! licno ni ja nemam zelju da odem! isao sam svake od 2000-2004 svake godine sam isao u hrvatsku na more ali mi je bilo toliko dosadno da vise ni ne pomisljam na takvu glupost! mislim da je beograd sa svim njegovim vrlinama i nedostacima daleko ispred zagreba i ljubljane i ne vidim da ce se tu ikada nesto promeniti! zanimljivije mi je u srbiji nego u italiji u kojoj studiram! ovo kazem zbog onih koji bi pomislili da nikada nisam bio van svoje drzave! pozzz za sve ljude kojima je srbija u srcu pa i onima kojima nije onoma koji ne znaju sta su izgubili!

slavko milanovic

pre 18 godina

Posto sam rodjen u Beogradu,a vec 15 godina zivim u EU,a pri tome proputovao i proziveo po Evropi.Mogu samo reci,tj.napisatiBEOGRAD JE TRENUTNO SUPER!!I jako bezbedan za zivot i provod.Tesko se zivi!!??!!Pa kada bi samo znali da se pare ne beru na drvecu i koliko ima bede jada siromastva i nezaposlenosti u EU,veselili bi ste se.Jeftina putovanja..!?pa socijalni mir mora da se balansira da ne bude nereda i sukoba!

lora

pre 18 godina

mozda je problem Zagreba zatvoreni kvartovi..
ja sam zivjela cijeli zivot na kvartu, izasla sam dva put u centar..

tak da se moze dobiti filing da je grad u 4 ujutro mrtav, a doma svi igramo plejku s ekipom..

purgerica

svaki kvart u zagrebu je ko svoja republika...

bojan

pre 18 godina

Ja zivim u Engleskoj i imam vise para od hrvata, pa opet ne idem u Zagreb ni u Ljubljanu na provod. Nije sve u lovi, ima nestgo i u sexu

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Ja kao Novosadjanin nikada nesto narocito nisam isao u Bgd. i ako jesam to je vecino bilo nesto kod rodbine. Ali ove jeseni sam bio i stvarno - Beograd je ipak centar. Kako su ga ono 70. zvali - Pariz Balkana, bas zbog svoje kosmopolitosti. To sto je Zagreb ili Ljubljana nikada nece biti Beograd je razumljivo. Nikada to nisu ni bili. I ja kao Novosadjanin mogu voleti svoj grad ne znam koliko, ali budimo realni. U bivsoj Jugi postoji samo jedna metropola, a to je Beograd sa svim svojim minusima i plusevima. I bas je zbog toga svetski grad. Jer kad bi imala samo jedno ili drugo ne bi bio zanimljiv. Bio bi kao svaki drugi. Kao Zagreb, Ljubljana, Bec, Brno, pa cak mi i Prag dodje nekada dosadan. Jeste veliki, duplo veci od Beograda, ali mu fali ta energija, ta brzina.

To sto se nekome ne svidjaju splavovi i turbo (i ja licno ne volim turbo) - pa nemojte ici na ta mesta. Ko vas tera - hej sloboda, idi na neko drugo mesto. Pusti ljude da slusaju i izlaze, gde oni zele.

I hvala vam na ovoj vescu - jedna od najlepsih u poslednjih iks meseci.
Inace, ako stvarno zelite jeftin provod dodjite u Cesku - sve osim Praga, koji je skup. Pivo (0,5 l) - 80 centi!!! Klopa u restoranu u proseku 4 Evra:)) Kazem Vam - obecana zemlja!!! Odoh ja po moja dva Hrvata pa negde na pivo ovde u Brnu:))

JFDP Srbija i Crnagora

pre 18 godina

Divno je druziti se sa vama u belom svetu.
Pozdravlja vas generacija JFDP 2006 iz Srbije i Crnegore, a u Sjedinjenim Drzavama.

Za Dan Martina Lutera Kinga Jr. mozda bi bilo najbolje citirati ga:

"Even if I knew that tomorrow the world would go to pieces, I would still
plant my apple tree."


Profesori:

Dusan Vuksanovic,
Zoran Cirovic,
Admir Gorcevic,
Mirjana Bobic,
Julijana Cicovic,
Ana Aleksic,
Aleksandra Nojkovic,
Ana Aleksic i
Gordana Djurkovic,

Nesha

pre 18 godina

Izgleda je omladina na putu da gradi neku novu federaciju za par godina usled plitkih secanja i mnogo krvavih opomena u poslednjih 60 godina ...

Sloven

pre 18 godina

Narodnjaci i splavovi su izvor najvećeg kičeraja, ko tamo nađe zabavu duhovno je na dnu lestvice. Kakav bre provod, meni se da izvinete povraća na tu sferu izazvanu moralnom prazninom okićenu gomilom kriminalaca i nadri-sponzorušama.A to što se Hrvati i naravno Slovenci pale na takav vid zabave je čisto finansijske prirode. Nigde nemaš provod za tako male pare.

constantin1814

pre 18 godina

Hvala bogu da procitam nesto sto ne poziva na osvetu prema onome sto su hrvati izjavili :))
Predlazem da ovakvi textovi cine 90% vesti koje se prenose o nasim susedima. Neka pricaju mladi ljudi, studenti koji nisu zarazeni politickim virusom. Isto takve vesti treba traziti i na nasoj strani za nase susede. Gospodo novinari - to ve VAS zadatak. Vi kreirate javno mnjenje i imate mocno oruzije u olovci. Nadam se da ce i kolege sa druge strane slediti ovaj vas primer. Svaka cast.

Bljaaaaah

pre 18 godina

Volim Beograd, specijalno svoj krj. Ali, ovaj tekst je strasan. Cak i kao zabeleska je uzasan. Grad vrvi i zivi 24 sata jer mnogo ljudi ne radi nista. Ti Zagrepcani, ili bilo koji koji posecuju Beograd su sa vise, mnogo vise para od prosecnog gradjanina i zaista gledaju sve sto vide kao ZOO vrt. Bilo bi divno da se procita kako se narodi ponovo zblizavaju zato sto je normalno da se koegzistira i zna kako zivi neko drugi, ali reklame poput dobrog provoda, zabave, splavova i narodnjaka...

mladi rijecanin

pre 18 godina

Treba biti objektivan i reci da svaka prica ima dvije strane. Mene Beogtrad, u koji povremeno navracam fascinira svojom zivosti, neopterecenosti, jeftinocom, multikulturalnositi i neopterecenosti pojmom «Balkan». S druge strane ta neopterecenost i opustenost ima i svoje negativne posljedice, koje medjutim ne vide mladi Hrvati i Slovenci koji dodju preko vikenda. Oni se u nedjelju navecer vrate u Sloveniju i Hrvatsku, odakle mogu u ponedjeljak sjesti u low-cost kompaniju u Zagrebu ili Ljubljani i otici u bilo koju EU zemlju bez potreba za vizom....Najcesce je «opustenost» i «neopterecenost» neke sredine obrnuto proporcijalna njenoj financijskoj i gospodarskoj snazi. A u vezi zabave, mislim da je ovo pocetak i samo naznaka bolje buducnosti i suradnje.

Evo sta Zagreb ima

pre 18 godina

B92,Zagreb - London za 15 eura
Niskotarifna aviokompanija Wizz Air od 27. marta uvešće jeftine letove Zagreb - London, po ceni od 15 eura bez aerodromskih taksi, piše Jutarnji list.
Do 31. januara ponuđen je i ograničen broj karata po promotivnoj ceni za svega pet eura. U početku leteće se četiri puta nedeljno: ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i subotom. Karte po ceni od 15 eura već sad mogu da se kupe na internet stranici Wizz Air. Nakon avio-prevoznika German Wings, Wizz Air je druga low cost kompanija koja će redovno leteti iz Zagreba za evropske destinacije.
U februaru prošle godine ni jedna institucija Srbije nije odgovorila na ponudu popularne i jeftine avio-kompanije Ryanair da na aerodromima Beograd i Niš otvori svoj regionalni centar

Doctor Wu

pre 18 godina

Dobro je imati i razuzdanost Beograda i smirenost Zagreba. Treba praviti puteve, pruge i aerodrome da se ljudi upoznaju, povezuju, vole, trguju... Neka rade sta hoce, samo nemoj da prave nove drzave. Cist racun- duga ljubav.

Cesti prolaznik kroz BG.

pre 18 godina

Ja mislim da je jedini razlog zasto mladi dolaze u Beograd taj sto je u Zagrebu ili Ljubljani jako tesko naci toliko otvorenih i punih 'birceva' gdje muzika tresti sve u 16. Zagreb i Ljubljana se lagano profiliraju kao proevropski, a samim time postaju 'finiji', a i dosadniji za mlade. Nema dreke, jer na malo mjesta se moze naci nesto sto udara na 100 dB nakon ponoci. Sada jel' to pozitivno za Beograd ili nije u to necu ulaziti. Osobno mislim da Beograd to ne zasluzuje i da bi se i on trebao profilirati kao normalna moderna metropola, a ne da postaje meka za razuzdane mlade, a zna se sto se dogadja tada - droga, alkohol, prostitucija, kriminal jednostavno cvjetaju. Treci razlog je naravno, provod za male pare, sto bi ih u Zagrebu ili Ljubljani oderali poprilicno.

Beogradjanin

pre 18 godina

Nije istina da Beograd zivi 24 casa.Mozda se nekad sve poklopi pa ljudima tako izgleda ali ja iz licnog iskustva znam da nije tako.

Stranac

pre 18 godina

Igrom slucaja trenutno sam u Malmeu u Švetskoj. Ovde mogu da vidim da ljudi sa svih prostora bivse SFRJ zive jedni pored drugih i jedni sa drugima bey problema. Juce me je jedan albanac, konobar u jednom restoranu, skuzio i siti smo se ispricali na srpskom. Ne vidim zasto bilo ko ne bi mogao da dodje u Beograd ili Sarajevo ili Zagreb. To sto oni dolaze zbog narodnjaka, opijanja i jeftine robe ne treba da bude nasa briga. Las Vegas je stvoren i zivi od jednog poroka pa opet niko ne kaze da je to sramota za SAD. Mislim da treba iskoristiti ovakve okolnosti i privuci sto vise turista. Vremenom ce to doneti i posao za ove mlade ljude koji sada, kako neko rece, sede ispijaju kafe i puse po ceo dan.

donkizele

pre 18 godina

Mislim da je Beograd jedan ruzan, propao i prljav grad. Beogradjani su obicno veoma arogantni i sa ponizenjem gledaju na sva ostala mjesta u Srbiji, kao da su oni to boze neka "metropola". Beograd je jedino ljep u Knez Mihajlovoj i kod Kalemegdana, ostale djelove grada su nadprosjecno ruzne, prljave, neodrzavane i propale.
Dobra hrana u Beogradu? Da li ste ikad isli u WC u tom restoranu, u kojem je tako dobra hrana? Kako li se odrzava kuhinja, kad se tako odrzavaju WC-ovi? Da li ima "cucavce" (WC) igde toliko puno, kao u Beogradu?
Beogradjani, nemojte da se precjenjujete, spustite malo nos.

svi (ni)su isti

pre 18 godina

Sad ce dusmani da pocrkaju... Dobro, salim se. Kazu "u Beogradu se sve svodi na salu i provod" - tacno: ko nema posla i para, on se shali, da ne poludi a oni drugi, koji imaju uglavnom lako stecene pare, oni se provode na taj primitivni turbo - folk - splavarski nacin. Turisti sa Zapada idu i u razne tuzne drzave u Aziji da se provedu za male pare, cak i na "onaj" nacin. Upecatljivo iz ovog napisa je i onaj "porazavajuci" podatak da se preko nedelje radi! "Jadni ljudi", zar ne?

think about

pre 18 godina

narodnjaci su jedno, a starogradska i autenticna narodna muzika su drugo. moja muzicka senzibilnost prouzrokuje osecaj nelagodnosti i utucenosti, kada sam u situaciji da moram da slusham narodnjake. to uglavnom cista disharmonija.
Medjutim, autenticna starogradska i narodna srpska, su prijatna muzika, izazivaju osecaj poeticnosti, kulturnog ispunjenja.
I zato mogu da razumem zasto u Skadarliji ima puno stranaca. Moram reci i da postoje i druga izolovana mesta sa lepom muzikom, poznajem cak i jedan splav.
Pa onda, dobro nam doshli!

Dovla

pre 18 godina

Hrvati u Beogradu nisu gosti, već svoj na svome, isto kao što se ja osećam kao svoj na svome svuda u Hrvatskoj, bez obzira koji pasoš u datom trenutku imam u džepu, i ne bi trebalo dozvoliti primitivcima i fanaticima da unište svest o elementarnoj i prirodnoj istini da je čovek tamo gde se govori njegov maternji jezik uvek kod kuće (a premda poštujem svačije pravo da jezik kojim govori naziva kako hoće, nesporna je lingvistička činjenica - barem u onoj meri u kojoj u sferi lingvistike nesporne činjenice uopšte postoje - da je u ovom istorijskom trenutku srpsko-hrvatsko-bošnjačko-crnogorski još uvek jedan jezik i da će to još dugo biti). Drugo je pitanje subjektivnog utiska koji Beograd (ili, pak, Zagreb) na nekoga ostavljaju: to je veoma individualno pitanje, a meni lično se već duže vreme, za razliku od Mljeta ili kanjona Tare kojima ratovi i sirotinja, na sreću, nisu mnogo naškodili, nijedan grad na području "SHBCG" mnogo ne dopada, ponajmanje moj rodni Beograd, u kome su, za moj ukus, još samo restorani i gastronomija uopšte vredni pažnje. Jedino veće mesto na području bivše Jugoslavije gde se osećam zaista prijatno je Ljubljana, koja je od dosadnog i hladnog grada gde pre dvadeset godina posle deset uveče na ulici nije bilo žive duše naprosto procvetala, pa bih, kada bi samo bila jedno tri puta veća (nažalost sam urbani manijak koji ima nesrećnu osobinu da se u gradovima sa manje od milion stanovnika oseća pomalo klaustrofobično), na svaki način nastojao da tamo provedem makar godinu-dve.

Nik BL

pre 18 godina

Ja sam iz Banja Luke, i eto, mi odavde redovno idemo u BG bilo kojim povodom.. :) NEgo, i BL ima veoma mnogo ljudi iz Hrvatske koji ovde dolaze takodje raznim povodima, bilo zabava ili cak posao. Ima ih mnogo, i to nikome ne smeta, i treba da je tako... I odavde ljudi cesto odlaze u HR, Zagreb je na svega 2 sata voznje kolima a ima i mnogo ljudi odavde koji su poslednjih godina nasli posao u HR, i to ne bilo kakav, vec kvalitetan i dobro placen, i niko ih ne dira i nikome ne smetaju, i treba da je tako... Imam mnogo prijatelja, Hrvata (ako je potrebno naglasiti) iz Zagreba, Rijeke, Istre, S.Broda, Splita...i oni cesto dolaze u BL ili idu za BG, NS...Zasto da ne. Pa veliki je broj mladih Hrvata koji se bez obzira na to sto im ne trebaju vize za EU ne mogu priustiti izlete do Londona, Barselone, Pariza... PA ak je i u BL dosla organizovana, mala grupa Katalonaca iz Barselone da slavi NG...nama cudno, al sto da ne...

danijel

pre 18 godina

ovaj potrosacki stav mladih hrvata upravo ne ide u smjeru "neke nove federacije", kako vele neki, vec mu je stalo da granice ostanu takve kakve jesu, da bi srbija bila i dalje "daleka" i "egzoticna" zemlja. kad postane jednako sredjena, nitko vise nece ici tamo, vec ce se traziti druge, egzoticnije destinacije. treba primijetiti i asimetriju: mladi iz srbije ne idu se provesti u ljubljanu ili zagreb. jednostavno im je preskupo, a ne zbog nekog navodno "ustogljenog" duha tih gradova. taj "duh" o kome se voli misliti kao o nekoj ahistorijskoj kategoriji, je samo efekt stanja kapitalizma u nekoj sredini i mijenja se s vremena na vrijeme.

Serdar

pre 18 godina

Meni su "purgeri" uvek bili najdrazi i najblizi u bivsoj YU. Zagreb i Zagrebcani su nevidjeno gotivni. Mislim da su se dva grada lepo nadopunjavala na kulturni i svaki drugi nacin.
Na zalost, u oba grada zivi dosta onih koji o tome nemaju i ne zele da imaju pojma.

mare van tare

pre 18 godina

Kada bi se provod placao platom onda bi ovde bili svi milioneri. To je jedina profesija u Srbiji gde su svi doktorirali na tome.

mile toronto

pre 18 godina

Kao neko ko povremeno svraca u rodni grad iz belog sveta odgovorno mogu da izjavim da
je BG trenutno 2-gi na top listi najjacih mesta za provod na svetu.
Prvi je bez premca Buenos Aires (zvuci poznato: ekonomija u teskom stanju - penzionerima pokrali pemzije, deca zive sa roditeljima dozivotno itd.)
Slazem se sa prethodnim komentarima: Izuzetno je tuzno sto mladima prolaze najbolji dani u blejanju po kaficima, sto ne mogu da priuste sebi decu, sto su zavrsavali fakultete da bi lakse dobili vizu - ALI razumite i nas turiste. Pozdrav iz Toronta gde je paklo pljuga 10$ i gde je zabranjeno pusenje svuda!!!
(odes u strip bar - cist vazduh ko u biblioteci) tj kad oces da pripalis moras da isfuras napolje na trenutnih -23C... E da i radno vreme svih lokala (sem srpskih kafana) striktno ograniceno do 1:30. PA se ti provodi

Marina

pre 18 godina

Nerad, pijancenje, droga, razuzdanost itd, su odlike danasnje Srbije. Nadam se da ce tranzicija i kapitalizam da nas doteraju u red.

Ibro

pre 18 godina

Kad Oliver Dragojevic bude imao koncert u Beogradu, dolazim i ja da se provedem, kao nekada. I necu doci sam, doci cu s prijateljima, Mirkom (Kovac) i Markom )Vesovic). Sve (ne)ima svoju cijenu. Ibro

Zlatko,Perth

pre 18 godina

Dobro je da zagrebcani dolaze u Beograd i obrnuto ali cini mi se da je u ovom tekstu to preuvelicato.Vise ce biti da je netko odlucio "Daj konacno da objavimo nesto pozitivno u Hrvatsko-srpskim odnosima".Vjerujem da 90 odsto ljudi iz Zagreba koji su mladji od 30 god. nikad nije bilo u Beogradu niti ima neku narocitu zelju da tamo ode.

JOE COCKER

pre 18 godina

zagrebčani nalaze u beogradu ono što su tranzicijom i ulaskom u kapitalizam izgubili kod sebe, isto kao što će to za 10 god tražiti beograđani negdje, ali mislim da nema više:)

Zagrepcanin

pre 18 godina

Prije 2, 3 mjeseca sam bio u Bg na tjedan dana i moram priznat da me malo razocarao. Kao rodjeni Zagrepcanin, Hrvat naravno ( neopterecen politikom) od Bg sam ocekivao više. Tu mislim na grad sam po sebi. Obzirom da sam gradjevinske struke puno toga sto sam vidio me dosta razocaralo. U gradjevinskom i prometnom smislu Beograd djeluje prilicno lose. Grad djeluje dosta zapusteno i sve vizualno djeluje nekako dosta sumorno. Dakle gro grada ( izuzev dijela Novog Bg oko, tj. izmedju Hyatt i Intercontinental hotela, pa Arena + stari dio oko Kalemegdana). Mislim da je to izravna posljedica medjunarodne izolacije i tome slicnih stvari.
Najveca 'šaka u oko' za mene je bilo ono cigansko naselje preko puta Sava centra ( preko puta obzirom na autoput). Pa sta rade vasi urbanisti???
Sve pet za Beogradjane, pogotovo Beogradjanke! Ok su!
Poruka za one koji idu na te splavi i tome slicno...
Pa po to nemorate do Bg-a... Samo u zadnjih tjedan dana na takvim mjestima u Zg je bilo dovoljno pucnjava i ubojstava
da vam i to bude dovoljno. Zbilja ne kuzim ljude koji na to briju...
Sve u svemu Beogradjani su ok, al grad zapusten do bola...
Mislim da veliki problem lezi i u tome sto velik broj mladih ( do 25 godina) zbog financijsko-viznih razloga nije nikad bio van zemlje, pa zapravo nemogu vidjeti kako je drugdje... A i oni koji su bili, svodi se na Budimpestu, Bec, Grcku i tome slicno...
Putujte, upoznajte svijet!!!
Pozdrav iz hrvatske metropole!

Stanje

pre 18 godina

Ne mogu da verujem da i na ovakvu vest vidim komentare u kojima se pljuje po Srbiji i beogradu i Srbima uopste..pa kome je lose i ko stalno kritikuje, ima jos zemalja u evropi, a neke su i u Eu zar ne?Pa slobodno odite, prosetajte malo, na duze ili krace svejedno...

Pera

pre 18 godina

primetih da posetioci Beograda uglavnom hvale splavove i Beogradjanke, kazu da su one za desetku! Nije mi jasno kako su one doterane i to 24 sata dnevno, kada malo njih ima posao koji placa vise od 300 evra mesecno???

bozsacuvaj

pre 18 godina

Evo jedan primjer iz zagreba!kada u 3 ujutro ne radi nesto za jesti ili nemas di van preko tjedna sve vise se cuju komentari tipa

Bojan

pre 18 godina

Kao neko ko je upoznao i Buenos Aires i Beograd slazem se 100% da je BsAs grad broj jedan po provodu. Argentinke, tango i uopste atmosfera u tom gradu su nenadmasni i Beograd zaista ima mnogo da im zavidi.
S druge strane, gledajuci ekonomsku situaciju u Srbiji i Argentini... recimo da ima i Argentinaca koji rintaju po 10 sati dnevno, putuju metroom+vozom+autobusom (sva tri zajedno!) i po sat i po da bi stigli do kuce iz mikrocentra i opet se provode nenadmasno. Nadam se (a i prilicno sam siguran) da ce tako biti i kod nas jednog dana kad nas "pojede" kapitalizam. Jednostavno je stvar odluke da li ces se posle posla zabiti u kucu ili izaci u provod s prijateljima.

mim

pre 18 godina

I Zagreb je otvoren za sve one koji se osećaju stanovnicima sveta ili makar onima koji žele da vide, čuju i osete nešto novo a da to nije "srbocentrično". Bila, proverila, i tako je. Zagreb je super i treba ga obići što pre.

Milos

pre 18 godina

Ovakve vesti su najlepsa muzika za usi i jugonostalgicara (evo,opet se
dizu poruseni mostovi) i srpskih nacionalista (najbolji smo u svemu,ne moze nam niko nista,jaci smo od sudbine).
I mi smo se u srecna vremena lepo i jeftino provodili u Segedinu ili Temisvaru npr.ali sumnjam da su tamosnji stanovnici mislili o sebi i svojim gradovima da su "naj" a imali su i mali problem sto oni nisu mogli da dodju kod nas nego samo mi kod njih.Slicno je i sada sa nama.Nasi mladi nesto redje odlaze na provod u Zagreb ili Ljubljanu (ili bilo gde).
Sta cemo sa tim?

Dejan

pre 18 godina

Na kraju krajeva sve je to pitanje ukusa. Meni se Beograd bas i ne svidja (bio tamo nekoliko puta), a da ne upotrijebim neku tezu rijec. Zagreb i Ljubljana su mi puno ugladjeniji, uredjeniji, a i ukoliko zelim provesti se mogu to i tamo (pa da i slusam 'cajke' i to se moze naci). Puno bi bolja bila vijest kada bi se pricalo o ljudima sa djecom koji dolaze vidjeti nesto u Beograd ili o parovima/pojedincima koji posjecuju kulturne vrijednosti grada, uce povijest grada/naroda, gledaju znamenitosti, a ne o mladima sa malo novca, koji traze jeftin provod provucen alkoholom, drogom i prostitucijom, a kada im dojadi onda ce dalje, vjerojatno do Moskve, samo da je imaju izravnu liniju sa njom...

Splićo

pre 18 godina

Ovaj tekst je malo pretjeran, jer sad kao svi mladi Hrvati hrle u Beograd, zato jer je jedna novinarka odlučila otići. Glupost.

Ali ja nemam ništa protiv toga, dapače, nadam se i ja jednom doći u Beograd, čisto iz radoznalosti. Još uvijek imam gomilu drugih destinacija za vidjeti, pa me BG nije baš napet, ali jednog dana kad obiđem neke druge destinacije koje su mi zanimljive, vjerojatno ću skoknuti i do BG-a. Nema tu nikakve sentimentalnosti, niti me zanimaju bilo kakve "nove federacije", čisto turistički, kao što bih volio otići u Sofiju, Bukurešt ili nešto drugo na istoku.

Ja i par mojih prijatelja iz Splita (imam 28 godina) dosta švrljamo po Europi, sad imamo i neke low-cost zrakoplove i mogu reći da je uživancija švrljati po Beču, Londonu, Frankfurtu, Amsterdamu, gdje sam bio u zadnjih par godina. Nisam neki bogatun, kao ni moja ekipa, imam prosječnu plaću, ali uvijek skupimo za neki zanimljiv put.

Ne možete vjerovati koliko propuštate zbog svih tih viza i komplikacija koje imate, jer Europa je tako lijepa, a upoznavanje novih gradova i država najbolji je način za punjenje baterija za nove radne dane i pobjede.

Vidimo se u Beogradu, kroz par godina ;-)

tina_zg

pre 18 godina

što se sve danas ne da pročitat,pa koji to zagrepčani luduju za beogradom???!! cijeli tekst je glupost,pa ako ću negdje ić da se odmorim od zagreba,ludnice,i gužve neću ić u još gori ćumez,nego ću se ić odmorit,ne znam,na otok,na more...na kraj pameti mi nije do provoda,i velegradova...

Gemini

pre 18 godina

Ovo su iste bajke i priče kao i one da je Zagreb prepun turbo-folk klubova. A sve se svodi na dva na periferiji grada. Inače vlasnik jednog zove se GORAN OBRADOVIĆ, a drugog PREDRAG BOJIĆ. Treba li nešto više reći?

neki_zg

pre 18 godina

nikad nisam bio u bg pa nemrem nista pisati o tom gradu, a onaj koj kaze da u zg nema zabave ili je neki šonjo nikad pozvan na lumtu(žurku), ili je neki patnik. to da u zg svi rade 0-24 je vic. samo oko moje zgrade u kvartu zapadnog zg-a ima desetak birceva uvjek posječenih ekipom koja Bogu dane krade, nemaju love al za cugu, pljugu i druge stvari se ima. u zg-u postoji dosta poslovnih zona di ekipa stvarno izgleda poslovno i uštogljeno, ali to nema veze sa onim što grad je. ak se netko nezna zabavljati onda se nigdje nece niti zabaviti ili mu ubrzo sve dosadi. vjerujem da je bg kroz izolaciju učvrščivao svoje ja ali komercijalizacija, globalizacija u vrlo kratkom vremenu to sve ubija.

Stjepan

pre 18 godina

Grad Zagreb ima službeno registrirano 980.000 stanovnika. Kad se zbroji zagrebačka okolica (kao što to čine u BG-u pa onda ima 2 milijuna) i barem 100.000 neprijavljenih Zagreb ima 1,2 mlijuna stanovnika. Uostalom prema službenim podacima u ZG-u živi četvrtina Hrvatske. I LA ima službeno 5,5 mil stanovnika, a znamo da ih je barem 10. Toliko o tome da je Zagreb mala sredina što ionako mgu tvrditi samo neznalice i zlobnici. A to što se Beograđani hvale da je BG nekakva svjetska metropola jer je velik grad su samo novi kompleksi. Pretpostavljam da je recimo i Amsterdam provincijski grad kao i Zagreb jer je manji od BG-a. Beograd ne živi 24 sata (ni Zagreb, ni Ljubljana) i to mogu tvrditi samo oni koji nisu mrdnuli iz svoje ulice. Berlin, NY, Bangkok, Tokio, Barcelona, London... to su svjetske metropole koje žive 24 sata i nude baš sve. Osim naravno lumpanja na splavima uz cajke u minjacima dok se ždere odojak i loče pivkan, a razdrljena ekipa pleše po stolovima. Ako je to pojam zabave jedne svjetske metropole onda je Beograd zbilja centar svijeta. E baš vam zavidim!

ana

pre 18 godina

Lepa vest, lepi dogadjaji. Eto, konacno da se nadju mladji i pametniji. Zadrte nacionalist treba bar zaboraviti, ako se moze. Hrvati, dobro nam dosli.

nothingman

pre 18 godina

kakva bre omladina,kakvi provodi.To nije nista novo i neobicno..Ovo samo mediji serviraju i koriste se glupaveim pricama kako bi se sakrila sve veca netrpeljivost koja opet raste medju dve zemlje...zadjite malo dublje u to sta se desava u hrvatskoj a sta ovde...

Agramer

pre 18 godina

To da je BG je svjetska metropola zabave ista je glupost kao i da tamo hrle kolone mladih Hrvata. Ode nekakva balava novinarka u BG, napiše hrpu gluposti i sad je to odjednom fenomen. Ma dajte molim vas! Ti malobrojni klinci idu u BG zbog jeftinog provoda i jer su njima Srbija i Beograd egzotika kao i Turska i Istambul. Zašto ne navaljuju stranci kad je BG tako zabavna svjetska metropola? A ovima koji kenj.. po Zagrebu preporučujem da dođu i sami se uvjere da je Zagreb prava europska metropola u svakom smislu riječi. No za razliku od Beograđana mi Zagrepčani ne umišljamo da smo centar svijeta. Prije nego dođete ostavite u svojem dvorištu komplekse i zlobu kojima ste očito inficirani. Pozdrav svim pametnim i svjetskim Beograđanima kojima pojam urbane zabave nije cupkanje na stolu dok im sisata cajka "peva na uvo".

gorimir

pre 18 godina

Grad Beograd (2002.) = 1.576.124 stanovnika
Površina: 3.223 km2
Grad Zagreb (2001.) = 1.088.841* stanovnika
Površina: 3.719 km2*
*sa Zagrebačkom županijom (radi vjerodostojnije usporedbe)

ivica

pre 18 godina

nije mi uopce jasno zasto se netko ovdje ljuti kada je prvi tekst o provodu u beogradu objavio vecernjak? a da ne spominjem koliko si nas ide na exit, vise nego na siget.

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/international/453911/index.do

Miodrag Crvenkovic

pre 18 godina

Kome se ne svidja, ne mora ni da dodje... Da ima Hrvata u BG, ima, da ima Srba u svetu, ima (kao ja)... Da nesto postoji u BG, postoji. Prijatelji Hrvati, dobrodosli na splavu/kafani, u pozoristu ili Rave-u...
Pozdrav svima (HR, SR itd...)iz Pariza.
Miodrag Crvenkovic

ja

pre 18 godina

Beograd je stvarno zabavan grad, ima se gdje izaci, kafici su puni, restorani dobri, ekipa se zabavlja i sve to stoji, ali ne stoji da svega toga nema u Zagrebu, samo nije toliko očito, treba znati gdje treba izlaziti... i jos nesto, u Zagrebu cesto ekipa ne zna sta bi sama od sebe pa im onda nista nije dobro, ali lakse je cviliti da nista ne valja nego se pomaknuti... iz mog iskustva, kad odes "van" uvijek je zabavnije, ako ni zbog cega zato jer je drugacije

purgerica

pre 18 godina

ma najljepse u zagrebu je to kaj je mali..skoro da ti ne treba auto...nepravilan, mos setat satima po Rokovu, gornjem gradu...zagrebcani su malkice zatvoreni, al to je guba..nisu naporni ko talijani..imaju dobru spiku..

pretpostavljam da alternativci hrle do Belgrada, u zagrebu i jest da scena zamrla..nema alternatvnog kluba osim mocvare

republica ragusa

pre 18 godina

Evo Hrvati vam okupirali site, vjerojatno dijelom i zbog linka sa Indexovog portala na ovaj clanak :)
Mojoj malenkosti je moj mali grad (po nekima gore-navedenim paralelama izmedju broja stanovnika i 'metropolizma') prava 'provincija', a ne bi ga mijenjao ni za Zg ni za BG. Nemam nikakvih predrasuda prema Srbima (pod Srbi ne podrazumijevam one 'bombardere' moga grada jer ipak to nije cinio jedan cijeli narod), niti sam opterecan tim temama (a prosao sam i rat braneci svoj kamen i svoj skoj). Eto, osvrnuo bih se i na 'Dalmatinca', koji je neki vlajin, bio Srbin ili Hrvat, ali koko rijec Dalmatinac ne podrazumijeva da si rodjen ili zivis na podrucju Dalmacije, vec je to sinonim covjeka kojemu su more, zali i skoji u krvi, koji zna sto su maslina i loza. By the way, nije bas da svi ostali krajevi Hrvatske 'zive u bijedi', eto i ja imam placu od 55-60000 kuna + extra zarada od turizma, a u prosjeku moga grada (kao i mnogima drugima) pise 0 jer radim za stranu firmu. Doduse, moram platiti kvadrat stana 3000> eura, ali tako ti je to kad zivis u maloj provinciji, i ne slusas cajke i ostalo. Vjerujem da Beograd ima svojih drazi, ali bez ikakve zamjerke, imam jos mnogo mjesta za posjetiti prije Bg-a (gdje sam bio prije 17-18 godina). Pozdrav sa Antigue.

momabrazil

pre 18 godina

Beograd za Zagrepachane ne moze nikad biti inostranstvo. To je neprirodno i izopacheno trenutno stanje da se neko iz Zagreba treba osecati kao stranac u gradu gde se govori isti jezik, grada cija je istorija cvrsto vezena istorijom Zagreba. A to sto su neki bivsi clanovi SKJ pa potom mafijasi i preobuchene demokrate rasturile zajednicku nam zemlju pa sad se kao nesto prenerazavaju , to je posledica nesrecnih okolnosti sto su nam zadesile domovinu, i ne postoji mesto na svetu gde ne dodje do takvih istorijskih perioda. Sigurno da je navodna srcanost i dobrodoslica Srba nesto sto se treba iskoristiti u turizmu, pa i slavljenje dve Nove Godine je atrakcija. Splavovi i pevaljke na stolovima za neke je cool i za neke nije.Neka svako odabere ono sto mu se svidja i to Bg.nudi a sigurno je da i Zg.grad koji poznajem ima svoje chari, slichne Novom Sadu i u tome se moze uzivati. Sto vise ovakvih reportaza i novinari se delom mogu spasiti cast profesiji zasluznoj za ruznu istoriju kojoj su mnogo doprineli
pozdrav iz Brazila

vladimir

pre 18 godina

Ako uporedjuemo provod u Beogradu i Zagrebu, evo jedne opaske i iz gej ugla:
Oba grada imaju po jedan gej klub, ali Zagreb je prosle godine dobio i gej-saunu (koja doduse nije previse zabavno mesto).
Ipak, ovdasnji gej klub je u pravom smislu te reci "rupa" (interno, to je i jedan od nadimaka za ovo mesto), a provod ovde jeste kombinacija skupog pica, jefitnih narodnjaka i uobicajenog balkanskog licemerja.
Hrvatski gej klub "Global" je nesto upeglaniji, muzicki urbaniji i bogatiji u ponudi (dark room, za one koje zanima).
U svakom slucaju, oba grada zaostaju barem par svetlosnih godina za Budimpestom i bogatstvom ondasnje ponude za gej klijentelu.
Sve u svemu, Ljubljana, Zagreb i Beograd jesu jos uvek crne tacke na mapi globalnog gej turizma.

milos

pre 18 godina

Tekst i veci deo komentara uliva nadu. Iz bg-a sam, trenutno na postdiplomskim u Nemackoj (uskoro cu kuci:) ) i dosta sam se setkao po Evropi i pre toga. Ipak, mislim da Beograd ima cime da se pohvali i sta da ponudi. Grad je aktivan. Nudi i narodnjake, ali se cuje i kvalitetan rock i kalsika. Pozorista, galerije, klubovi svih vrsta. Uzgred, zasto je sva narodna muzika uz koju covek popije dobro vino, zapeva i lepo se provede po definiciji 'fuj!'?!? Stvar ukusa i raspolozenja. U poslednje 2 godine sam bio makar po jednom i u Sarajevu, Skoplju, Zagrebu i Ljubljani, nisam trazio niti naleteo na zlonamerne i svuda sam se stvarno sjajno osecao, tako da mogu samo da pozovem ljude da i dalje posecuju bg. Lepo je kad vas razumeju i raduju se gostima. Pozdrav

HOCU I JA U PROVOD

pre 18 godina

Pa znam ja Japance, Australijance, Evropljanje, Amere, Brazilce ... koji su bili u Bg-u i ODUSEVILI se a splavove nisu ni videli! Ja doduse ne shvatam sta im se toliko dopalo ali cinjenica je da su otisli sa divnim utiscima (brazilac se rasplakao jer "nikad nigde u svetu nije sreo ovako divne ljude"!!)!
Trebali bi da prosirimo ponudu i pocistimo grad i jos vise i duze ce biti gostiju a i para! A sto se mene tice svi su dobrodosli!
Nego, sta cemo mi Beogradjani za provod? Nama je sve ovo malo dosadilo, ne mozemo se toliko odusevljavati sa Kusturicom kao stranci, i mi bi nesto novo! Gde mi da odemo sa ovim platicama i sa vizama koje je uzaludno i pokusavati dobiti?
Gde mi da se zabavljamo, gde mi da putujemo, od kojih para i ko ce vize da nam da?

Goran Stojanovic

pre 18 godina

Ako je zaista ovako, kako ste napisali, priznajem da je to najlepsa vest koju sam cuo u zadnjih dvadestak godina! Veciti pljuvaci po svemu dobrom ne moraju bas uvek da nam kvare raspolozenje! Vi koji ni same sebe ne volite, pa vam smeta svaki napredak u odnosima medju NASIM NARODIMA, izolujte se brate negde i zivite sa sebi jednakima. Pustite normalne ljude da grade neke nove mostove! Prosle zime putovao sam kroz Hrvatsku, prvi put posle 1988.godine i odusevljen sam! Niko me nije lose pogledao i osecao sam se super! Samo napred, otvarajmo vrata jedni drugima, sahranimo mrznju! Jedva cekam da svoje kceri odvedem da upoznaju Zagreb, Plitvice, Split, Opatiju, moj omiljeni grad Dubrovnik, najlepsu obalu na svetu... A sto se tice Beogradjanki i njihove lepote, ni Zagrepcanke nisu nikada zaostajale za njima! Pozdrav iz Portugala i do vidjenja u Hrvatskoj!

Milica ali ne cobanica

pre 18 godina

Evo jednog interesantnog linka iz vecernjeg lista...izgleda da turbofolk klubova ili kako ih hrvati nazivaju narodnjackim klubovima ima dosta i u samom zagrebu
http://www.vecernji-list.hr/newsroom/blackchronicle/461087/showDossier.do

makedon

pre 18 godina

A be, ako mu e tolku dobro na hrvatite vo Belgrad, a na srbite na hrvatskoto more, zosto vodevte vojna. Eve edna sporedba: Belgrad 1985 - koncerti, urbani lugje, kosmopolitizam; Belgrad 1990 - dobrite ludje seuste se vo gradot, turbo folkot e vo ilegala, a Belgrad nema seljaci; Belgrad 1996 -fasadite se rusat, poln so seljaci, dobrite lugje si zaminale od Belgrad; Belgrad januari 2006 - kobajagi demokratski Belgrad, turbo folkot e meinstrejm, rokeri vo ilegala, gradot e poln so klubovi, arno ama...Nocna mora/parodija na Belgrad 1985... Promenete nesto. Jas ke dojdam vo Belgrad vo juni. Ke uspeete li dragi prijateli?

Splićo

pre 18 godina

Ovaj tekst je malo pretjeran, jer sad kao svi mladi Hrvati hrle u Beograd, zato jer je jedna novinarka odlučila otići. Glupost.

Ali ja nemam ništa protiv toga, dapače, nadam se i ja jednom doći u Beograd, čisto iz radoznalosti. Još uvijek imam gomilu drugih destinacija za vidjeti, pa me BG nije baš napet, ali jednog dana kad obiđem neke druge destinacije koje su mi zanimljive, vjerojatno ću skoknuti i do BG-a. Nema tu nikakve sentimentalnosti, niti me zanimaju bilo kakve "nove federacije", čisto turistički, kao što bih volio otići u Sofiju, Bukurešt ili nešto drugo na istoku.

Ja i par mojih prijatelja iz Splita (imam 28 godina) dosta švrljamo po Europi, sad imamo i neke low-cost zrakoplove i mogu reći da je uživancija švrljati po Beču, Londonu, Frankfurtu, Amsterdamu, gdje sam bio u zadnjih par godina. Nisam neki bogatun, kao ni moja ekipa, imam prosječnu plaću, ali uvijek skupimo za neki zanimljiv put.

Ne možete vjerovati koliko propuštate zbog svih tih viza i komplikacija koje imate, jer Europa je tako lijepa, a upoznavanje novih gradova i država najbolji je način za punjenje baterija za nove radne dane i pobjede.

Vidimo se u Beogradu, kroz par godina ;-)

Stjepan

pre 18 godina

Grad Zagreb ima službeno registrirano 980.000 stanovnika. Kad se zbroji zagrebačka okolica (kao što to čine u BG-u pa onda ima 2 milijuna) i barem 100.000 neprijavljenih Zagreb ima 1,2 mlijuna stanovnika. Uostalom prema službenim podacima u ZG-u živi četvrtina Hrvatske. I LA ima službeno 5,5 mil stanovnika, a znamo da ih je barem 10. Toliko o tome da je Zagreb mala sredina što ionako mgu tvrditi samo neznalice i zlobnici. A to što se Beograđani hvale da je BG nekakva svjetska metropola jer je velik grad su samo novi kompleksi. Pretpostavljam da je recimo i Amsterdam provincijski grad kao i Zagreb jer je manji od BG-a. Beograd ne živi 24 sata (ni Zagreb, ni Ljubljana) i to mogu tvrditi samo oni koji nisu mrdnuli iz svoje ulice. Berlin, NY, Bangkok, Tokio, Barcelona, London... to su svjetske metropole koje žive 24 sata i nude baš sve. Osim naravno lumpanja na splavima uz cajke u minjacima dok se ždere odojak i loče pivkan, a razdrljena ekipa pleše po stolovima. Ako je to pojam zabave jedne svjetske metropole onda je Beograd zbilja centar svijeta. E baš vam zavidim!

Agramer

pre 18 godina

To da je BG je svjetska metropola zabave ista je glupost kao i da tamo hrle kolone mladih Hrvata. Ode nekakva balava novinarka u BG, napiše hrpu gluposti i sad je to odjednom fenomen. Ma dajte molim vas! Ti malobrojni klinci idu u BG zbog jeftinog provoda i jer su njima Srbija i Beograd egzotika kao i Turska i Istambul. Zašto ne navaljuju stranci kad je BG tako zabavna svjetska metropola? A ovima koji kenj.. po Zagrebu preporučujem da dođu i sami se uvjere da je Zagreb prava europska metropola u svakom smislu riječi. No za razliku od Beograđana mi Zagrepčani ne umišljamo da smo centar svijeta. Prije nego dođete ostavite u svojem dvorištu komplekse i zlobu kojima ste očito inficirani. Pozdrav svim pametnim i svjetskim Beograđanima kojima pojam urbane zabave nije cupkanje na stolu dok im sisata cajka "peva na uvo".

donkizele

pre 18 godina

Mislim da je Beograd jedan ruzan, propao i prljav grad. Beogradjani su obicno veoma arogantni i sa ponizenjem gledaju na sva ostala mjesta u Srbiji, kao da su oni to boze neka "metropola". Beograd je jedino ljep u Knez Mihajlovoj i kod Kalemegdana, ostale djelove grada su nadprosjecno ruzne, prljave, neodrzavane i propale.
Dobra hrana u Beogradu? Da li ste ikad isli u WC u tom restoranu, u kojem je tako dobra hrana? Kako li se odrzava kuhinja, kad se tako odrzavaju WC-ovi? Da li ima "cucavce" (WC) igde toliko puno, kao u Beogradu?
Beogradjani, nemojte da se precjenjujete, spustite malo nos.

Hrvat

pre 18 godina

Ljudi, nemojte si umisliti da u Zagrebu nova generacija zaboravlja rat! U Hrvatskoj se nikada neće zaboravit, može se samo oprostit!!!

republica ragusa

pre 18 godina

Evo Hrvati vam okupirali site, vjerojatno dijelom i zbog linka sa Indexovog portala na ovaj clanak :)
Mojoj malenkosti je moj mali grad (po nekima gore-navedenim paralelama izmedju broja stanovnika i 'metropolizma') prava 'provincija', a ne bi ga mijenjao ni za Zg ni za BG. Nemam nikakvih predrasuda prema Srbima (pod Srbi ne podrazumijevam one 'bombardere' moga grada jer ipak to nije cinio jedan cijeli narod), niti sam opterecan tim temama (a prosao sam i rat braneci svoj kamen i svoj skoj). Eto, osvrnuo bih se i na 'Dalmatinca', koji je neki vlajin, bio Srbin ili Hrvat, ali koko rijec Dalmatinac ne podrazumijeva da si rodjen ili zivis na podrucju Dalmacije, vec je to sinonim covjeka kojemu su more, zali i skoji u krvi, koji zna sto su maslina i loza. By the way, nije bas da svi ostali krajevi Hrvatske 'zive u bijedi', eto i ja imam placu od 55-60000 kuna + extra zarada od turizma, a u prosjeku moga grada (kao i mnogima drugima) pise 0 jer radim za stranu firmu. Doduse, moram platiti kvadrat stana 3000> eura, ali tako ti je to kad zivis u maloj provinciji, i ne slusas cajke i ostalo. Vjerujem da Beograd ima svojih drazi, ali bez ikakve zamjerke, imam jos mnogo mjesta za posjetiti prije Bg-a (gdje sam bio prije 17-18 godina). Pozdrav sa Antigue.

Hrvat iz njemacke...

pre 18 godina

Prije 3 godine upoznao sam moju curu beogradjanku i u zimi 2003 sam prvi puta otisao u Beograd.Moji su se plasili a i ja sam se takodje plasio jer se ipak imalo utisak da tamo zive samo monstrumi i da je to zemlja bez pravila.Ali kada sam dosao na aerodrom u Beogradu osjecao sam se kao doma,zaboravio sam svu onu strah sto me je pratila do Beograda.I sada je vec 2006 godina,ja i moja cura se planiramo uzeti kada zavrsimo faxove i postanemo svoji.Samo sam htio reci da ljudi imaju predrasude prema necim pa se toga boje a ja sada putujem u Beograd po 4 puta u godini i zabaljujem se kao nigdje na svijetu.Jednostavno mi je preljepo prosetati kroz Knez Mihajlovu pa na Kalemegdan i opet malo kroz butike gledati sta svega ima da se kupi.Preljep je grad za mene koji nezivi tu koji dodje samo na mjesec dana i opet odem,ali znam kako je tu ljudima koji zive znam koliko se pate i koliko je tesko preziviti u takvoj okolini gdje su politicari sve ostalo samo ne patrioti za svoju drzavu i narod.Jedino sto mi se nesvidja to je sto je dosta prljav grad kada poredim sa Zagrebom ili Europom i sto fasade nisu bas nacistije.Ali Srbijanci,budite ponosni da imate tako ljep grad da imate duh koji nikada nitko moze ponoziti,jednoga dana kada se rane zaborave i kada krv kod nasih naroda bude prestao da tece Beograd ce opet blistati kao nekad,nemoj te biti pesimisti vjeruj te u ono bolje jer vi ste dio te masine i mozete mnogo uciniti za dobrotu te zemlje.Puno ljepih i srdacnih pozdrava zeli vam jedan Hrvat koji je izbjegao u Njemacku!!

NN lice

pre 18 godina

Ja zivim u jednoj od zapadno-evropskih prestonica. Ovde se radi puno i zaradjuje jako dobro. U Beograd dolazim otprilike jednom mesecno na duzi vikend (pet-ned). Imam puno primedbi na prljavstinu, los transport i cesto neljubaznu uslugu. Ipak i pored svega toga ja volim da dodjem u BGD. Naime, ponuda svakojake zabave je relativno raznovrsna, neverovatno jeftina i na neki nacin potpuno "razuzdana". Beogradska spontanost i potpuni nedostatak organizacije i nekog sistema su nesto sto svakoga ko zivi na zapadu pomalo sokira ali i prija na krace vreme. Jeftini hoteli, jeftini restorani, odlicna klopa, jeftini izlasci, vrlo lepe devojke, jeftini strip klubovi i jeftina sex ponuda. Ja priznajem da konzumiram sexualne usluge koje beograd nudi, i nevidim nista lose u tome. To je jedan od nacina da se opustim i potpuno oslobodim stresa koje zivot na zapadu proizvodi. Devojke su zaista lepe, usluzne, trude se, doduse ponekad neiskusne. Nazalost, u ovom delu industrije u Beogradu jos uvek ne postoji neka vrsta standardizacije. Takodje, jos puno toga se moze uciniti na pristupacnosti i reklami. Mislim da bi Beograd mogao da poradi na tome kako bi ponuda bila kompletnija i bolje upakovana. Broj turista bi svakako bio veci. Mislim da bi Beograd za par godina mogao postati jedan od vodecih evropskih gradova zabave. Sve vas puno pozdravljam!

mim

pre 18 godina

I Zagreb je otvoren za sve one koji se osećaju stanovnicima sveta ili makar onima koji žele da vide, čuju i osete nešto novo a da to nije "srbocentrično". Bila, proverila, i tako je. Zagreb je super i treba ga obići što pre.

Dejan

pre 18 godina

Na kraju krajeva sve je to pitanje ukusa. Meni se Beograd bas i ne svidja (bio tamo nekoliko puta), a da ne upotrijebim neku tezu rijec. Zagreb i Ljubljana su mi puno ugladjeniji, uredjeniji, a i ukoliko zelim provesti se mogu to i tamo (pa da i slusam 'cajke' i to se moze naci). Puno bi bolja bila vijest kada bi se pricalo o ljudima sa djecom koji dolaze vidjeti nesto u Beograd ili o parovima/pojedincima koji posjecuju kulturne vrijednosti grada, uce povijest grada/naroda, gledaju znamenitosti, a ne o mladima sa malo novca, koji traze jeftin provod provucen alkoholom, drogom i prostitucijom, a kada im dojadi onda ce dalje, vjerojatno do Moskve, samo da je imaju izravnu liniju sa njom...

tina_zg

pre 18 godina

što se sve danas ne da pročitat,pa koji to zagrepčani luduju za beogradom???!! cijeli tekst je glupost,pa ako ću negdje ić da se odmorim od zagreba,ludnice,i gužve neću ić u još gori ćumez,nego ću se ić odmorit,ne znam,na otok,na more...na kraj pameti mi nije do provoda,i velegradova...

gorimir

pre 18 godina

Grad Beograd (2002.) = 1.576.124 stanovnika
Površina: 3.223 km2
Grad Zagreb (2001.) = 1.088.841* stanovnika
Površina: 3.719 km2*
*sa Zagrebačkom županijom (radi vjerodostojnije usporedbe)

vladimir

pre 18 godina

Ako uporedjuemo provod u Beogradu i Zagrebu, evo jedne opaske i iz gej ugla:
Oba grada imaju po jedan gej klub, ali Zagreb je prosle godine dobio i gej-saunu (koja doduse nije previse zabavno mesto).
Ipak, ovdasnji gej klub je u pravom smislu te reci "rupa" (interno, to je i jedan od nadimaka za ovo mesto), a provod ovde jeste kombinacija skupog pica, jefitnih narodnjaka i uobicajenog balkanskog licemerja.
Hrvatski gej klub "Global" je nesto upeglaniji, muzicki urbaniji i bogatiji u ponudi (dark room, za one koje zanima).
U svakom slucaju, oba grada zaostaju barem par svetlosnih godina za Budimpestom i bogatstvom ondasnje ponude za gej klijentelu.
Sve u svemu, Ljubljana, Zagreb i Beograd jesu jos uvek crne tacke na mapi globalnog gej turizma.

makedon

pre 18 godina

A be, ako mu e tolku dobro na hrvatite vo Belgrad, a na srbite na hrvatskoto more, zosto vodevte vojna. Eve edna sporedba: Belgrad 1985 - koncerti, urbani lugje, kosmopolitizam; Belgrad 1990 - dobrite ludje seuste se vo gradot, turbo folkot e vo ilegala, a Belgrad nema seljaci; Belgrad 1996 -fasadite se rusat, poln so seljaci, dobrite lugje si zaminale od Belgrad; Belgrad januari 2006 - kobajagi demokratski Belgrad, turbo folkot e meinstrejm, rokeri vo ilegala, gradot e poln so klubovi, arno ama...Nocna mora/parodija na Belgrad 1985... Promenete nesto. Jas ke dojdam vo Belgrad vo juni. Ke uspeete li dragi prijateli?

Boris

pre 18 godina

То је скроз супер. Само ме интересује колико ће времена проћи док хрватски медији објаве овакву вест, само наравно у супротном смеру: "Срби у Загребу!"

danijel

pre 18 godina

ovaj potrosacki stav mladih hrvata upravo ne ide u smjeru "neke nove federacije", kako vele neki, vec mu je stalo da granice ostanu takve kakve jesu, da bi srbija bila i dalje "daleka" i "egzoticna" zemlja. kad postane jednako sredjena, nitko vise nece ici tamo, vec ce se traziti druge, egzoticnije destinacije. treba primijetiti i asimetriju: mladi iz srbije ne idu se provesti u ljubljanu ili zagreb. jednostavno im je preskupo, a ne zbog nekog navodno "ustogljenog" duha tih gradova. taj "duh" o kome se voli misliti kao o nekoj ahistorijskoj kategoriji, je samo efekt stanja kapitalizma u nekoj sredini i mijenja se s vremena na vrijeme.

Ibro

pre 18 godina

Kad Oliver Dragojevic bude imao koncert u Beogradu, dolazim i ja da se provedem, kao nekada. I necu doci sam, doci cu s prijateljima, Mirkom (Kovac) i Markom )Vesovic). Sve (ne)ima svoju cijenu. Ibro

Zagrepcanin

pre 18 godina

Prije 2, 3 mjeseca sam bio u Bg na tjedan dana i moram priznat da me malo razocarao. Kao rodjeni Zagrepcanin, Hrvat naravno ( neopterecen politikom) od Bg sam ocekivao više. Tu mislim na grad sam po sebi. Obzirom da sam gradjevinske struke puno toga sto sam vidio me dosta razocaralo. U gradjevinskom i prometnom smislu Beograd djeluje prilicno lose. Grad djeluje dosta zapusteno i sve vizualno djeluje nekako dosta sumorno. Dakle gro grada ( izuzev dijela Novog Bg oko, tj. izmedju Hyatt i Intercontinental hotela, pa Arena + stari dio oko Kalemegdana). Mislim da je to izravna posljedica medjunarodne izolacije i tome slicnih stvari.
Najveca 'šaka u oko' za mene je bilo ono cigansko naselje preko puta Sava centra ( preko puta obzirom na autoput). Pa sta rade vasi urbanisti???
Sve pet za Beogradjane, pogotovo Beogradjanke! Ok su!
Poruka za one koji idu na te splavi i tome slicno...
Pa po to nemorate do Bg-a... Samo u zadnjih tjedan dana na takvim mjestima u Zg je bilo dovoljno pucnjava i ubojstava
da vam i to bude dovoljno. Zbilja ne kuzim ljude koji na to briju...
Sve u svemu Beogradjani su ok, al grad zapusten do bola...
Mislim da veliki problem lezi i u tome sto velik broj mladih ( do 25 godina) zbog financijsko-viznih razloga nije nikad bio van zemlje, pa zapravo nemogu vidjeti kako je drugdje... A i oni koji su bili, svodi se na Budimpestu, Bec, Grcku i tome slicno...
Putujte, upoznajte svijet!!!
Pozdrav iz hrvatske metropole!

fimidis

pre 18 godina

Prije svega, ugodno je za vidjeti da je moguće vidjeti više od 50 komenatara..u kojima se spominju Srbi i Hrvati..a da sve ne vrvi "ustašama","četnicima" i sl..stvarima. Dosada niti jedna tema, koliko god neimala veze sa ratom i svem ostalom iz prošlosti rijetko da je prošla bez takvih "bisera". Što se tiće Beograda, kao čovjek sa iskustvom rata u Hrvatskoj, kao Hrvat koji je u protekle dvije godine dva puta posjetio na nekoliko dana Beograd, mogu reći da je dojam povoljniji od očeivanog. Mene nije prije svega oduševila "shooping" manija :-, iako priznajem da sam uživao kupujući štošta po manjim cijenama nego u RH, nego sam ostao iznenađen ljudima. Jer, dolazeći u Bg, mislim da sam poput većine, bio čak i pripravan na poneku provokaciju, što zbog hrvatskih tablica na autu, ili kad progovorim negdje pa skuže odakle sam. No, red je priznati da od same granice, pa svo vrijeme boravka u Bg, nisam zaista doživio niti jednu jedinu neugodnu stvar. Štaviše, kao da sam nekima u restoranu ili primjerice svevremenom "buvljaku" bio čak simpatićniji od drugih. Sam grad nije me se previše dojmio, Zagreb je po meni daleko izgrađeniji, uredniji i europskiji grad. No, mislim da to nije glavni uvjet da se osjećaš ugodno. Ja se jesam osjećao ugodno, dobro sam se proveo i nije me to sram priznati samo zato jer nije rijeć o npr. Rimu već Beogradu. Kao Hrvat, neću sigurno patiti za Beogradom, ali ču kad budem imao prilike opet ga posjetiti..Možda sam imao sreće..možda sam izbjegao "one loše Srbe"...ali to neznam. Pozdrav svim Beograđanima a još više Beograđankama :-)..

Gemini

pre 18 godina

Ovo su iste bajke i priče kao i one da je Zagreb prepun turbo-folk klubova. A sve se svodi na dva na periferiji grada. Inače vlasnik jednog zove se GORAN OBRADOVIĆ, a drugog PREDRAG BOJIĆ. Treba li nešto više reći?

Mia

pre 18 godina

Isto kao sto su svi (bez izuzetka) dobrodosli na stranice najposjecenijeg sajta u regionu (B92), logicno je da su dobrodosli i u najveci, najljepsi, najzanimljiviji... grad u regionu (za mene licno na svijetu). U Beogradu sam zivjela nekoliko godina i zaista sam razocarana, ako je zaista brend ovog jedinstvenog grada turbo-folk muzika. Sto se mene tice, jedan od najbitnijih karakteristika Beograda su BEOGRADSKA POZORISTA. Vrhunske predstave, vrhunski glumci. Nije nepoznato da su srpski filmovi ubjedljivo najkvalitetniji na ovim prostorima, pa nema razloga da mi ne vjerujete da su beogradska pozorista zaista, zaista nesto posebno. Zao mi je sto se o tome toliko malo zna. "Daske" u Beogradu nikako nisu zasluzile da budu ispod "narodnjaka".

neki_zg

pre 18 godina

nikad nisam bio u bg pa nemrem nista pisati o tom gradu, a onaj koj kaze da u zg nema zabave ili je neki šonjo nikad pozvan na lumtu(žurku), ili je neki patnik. to da u zg svi rade 0-24 je vic. samo oko moje zgrade u kvartu zapadnog zg-a ima desetak birceva uvjek posječenih ekipom koja Bogu dane krade, nemaju love al za cugu, pljugu i druge stvari se ima. u zg-u postoji dosta poslovnih zona di ekipa stvarno izgleda poslovno i uštogljeno, ali to nema veze sa onim što grad je. ak se netko nezna zabavljati onda se nigdje nece niti zabaviti ili mu ubrzo sve dosadi. vjerujem da je bg kroz izolaciju učvrščivao svoje ja ali komercijalizacija, globalizacija u vrlo kratkom vremenu to sve ubija.

ja

pre 18 godina

Beograd je stvarno zabavan grad, ima se gdje izaci, kafici su puni, restorani dobri, ekipa se zabavlja i sve to stoji, ali ne stoji da svega toga nema u Zagrebu, samo nije toliko očito, treba znati gdje treba izlaziti... i jos nesto, u Zagrebu cesto ekipa ne zna sta bi sama od sebe pa im onda nista nije dobro, ali lakse je cviliti da nista ne valja nego se pomaknuti... iz mog iskustva, kad odes "van" uvijek je zabavnije, ako ni zbog cega zato jer je drugacije

bojan

pre 18 godina

Ja zivim u Engleskoj i imam vise para od hrvata, pa opet ne idem u Zagreb ni u Ljubljanu na provod. Nije sve u lovi, ima nestgo i u sexu

Goran Stojanovic

pre 18 godina

Ako je zaista ovako, kako ste napisali, priznajem da je to najlepsa vest koju sam cuo u zadnjih dvadestak godina! Veciti pljuvaci po svemu dobrom ne moraju bas uvek da nam kvare raspolozenje! Vi koji ni same sebe ne volite, pa vam smeta svaki napredak u odnosima medju NASIM NARODIMA, izolujte se brate negde i zivite sa sebi jednakima. Pustite normalne ljude da grade neke nove mostove! Prosle zime putovao sam kroz Hrvatsku, prvi put posle 1988.godine i odusevljen sam! Niko me nije lose pogledao i osecao sam se super! Samo napred, otvarajmo vrata jedni drugima, sahranimo mrznju! Jedva cekam da svoje kceri odvedem da upoznaju Zagreb, Plitvice, Split, Opatiju, moj omiljeni grad Dubrovnik, najlepsu obalu na svetu... A sto se tice Beogradjanki i njihove lepote, ni Zagrepcanke nisu nikada zaostajale za njima! Pozdrav iz Portugala i do vidjenja u Hrvatskoj!

Milan

pre 18 godina

Beograd je jedna neunistiva energija koja nikada ne posustaje. Imam mnogo Austrijskih prijatelja koji su se isto tako lepo proveli i otisli sa potpuno promenjenim misljenjem od stereotipa iz novina i o tome kako su zamisljali grad u rusevinama. Mozda Beograd nije lep kao Bec, ali u Becu nema takve klope, a Beclijke nisu ni za prineti Beogradjankama.

Nesha

pre 18 godina

Izgleda je omladina na putu da gradi neku novu federaciju za par godina usled plitkih secanja i mnogo krvavih opomena u poslednjih 60 godina ...

Петар

pre 18 godina

Кад год прочитам неки чланак о одушевљењу Београдом и Србијом странаца који живе у богатијим и сређенијим земљама, не могу да се отмем утиску паралеле са дечијим одушевљењем приликом (привременог, наравно) боравка у зоолошком врту.

Sloven

pre 18 godina

Narodnjaci i splavovi su izvor najvećeg kičeraja, ko tamo nađe zabavu duhovno je na dnu lestvice. Kakav bre provod, meni se da izvinete povraća na tu sferu izazvanu moralnom prazninom okićenu gomilom kriminalaca i nadri-sponzorušama.A to što se Hrvati i naravno Slovenci pale na takav vid zabave je čisto finansijske prirode. Nigde nemaš provod za tako male pare.

constantin1814

pre 18 godina

Hvala bogu da procitam nesto sto ne poziva na osvetu prema onome sto su hrvati izjavili :))
Predlazem da ovakvi textovi cine 90% vesti koje se prenose o nasim susedima. Neka pricaju mladi ljudi, studenti koji nisu zarazeni politickim virusom. Isto takve vesti treba traziti i na nasoj strani za nase susede. Gospodo novinari - to ve VAS zadatak. Vi kreirate javno mnjenje i imate mocno oruzije u olovci. Nadam se da ce i kolege sa druge strane slediti ovaj vas primer. Svaka cast.

Bljaaaaah

pre 18 godina

Volim Beograd, specijalno svoj krj. Ali, ovaj tekst je strasan. Cak i kao zabeleska je uzasan. Grad vrvi i zivi 24 sata jer mnogo ljudi ne radi nista. Ti Zagrepcani, ili bilo koji koji posecuju Beograd su sa vise, mnogo vise para od prosecnog gradjanina i zaista gledaju sve sto vide kao ZOO vrt. Bilo bi divno da se procita kako se narodi ponovo zblizavaju zato sto je normalno da se koegzistira i zna kako zivi neko drugi, ali reklame poput dobrog provoda, zabave, splavova i narodnjaka...

mladi rijecanin

pre 18 godina

Treba biti objektivan i reci da svaka prica ima dvije strane. Mene Beogtrad, u koji povremeno navracam fascinira svojom zivosti, neopterecenosti, jeftinocom, multikulturalnositi i neopterecenosti pojmom «Balkan». S druge strane ta neopterecenost i opustenost ima i svoje negativne posljedice, koje medjutim ne vide mladi Hrvati i Slovenci koji dodju preko vikenda. Oni se u nedjelju navecer vrate u Sloveniju i Hrvatsku, odakle mogu u ponedjeljak sjesti u low-cost kompaniju u Zagrebu ili Ljubljani i otici u bilo koju EU zemlju bez potreba za vizom....Najcesce je «opustenost» i «neopterecenost» neke sredine obrnuto proporcijalna njenoj financijskoj i gospodarskoj snazi. A u vezi zabave, mislim da je ovo pocetak i samo naznaka bolje buducnosti i suradnje.

Evo sta Zagreb ima

pre 18 godina

B92,Zagreb - London za 15 eura
Niskotarifna aviokompanija Wizz Air od 27. marta uvešće jeftine letove Zagreb - London, po ceni od 15 eura bez aerodromskih taksi, piše Jutarnji list.
Do 31. januara ponuđen je i ograničen broj karata po promotivnoj ceni za svega pet eura. U početku leteće se četiri puta nedeljno: ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i subotom. Karte po ceni od 15 eura već sad mogu da se kupe na internet stranici Wizz Air. Nakon avio-prevoznika German Wings, Wizz Air je druga low cost kompanija koja će redovno leteti iz Zagreba za evropske destinacije.
U februaru prošle godine ni jedna institucija Srbije nije odgovorila na ponudu popularne i jeftine avio-kompanije Ryanair da na aerodromima Beograd i Niš otvori svoj regionalni centar

ne-radnik

pre 18 godina

Naravno da je zabava super kad niko nista ne radi, svi kafici puni od jutra do sutra ... kad bi bilo nekog posla pa jos ti mladi hteli da rade mozda bi i Beograd bio samo jedna od dosadnih svetskih prestonica gde svi rade i imaju dobre plate ... ovako svi glume da imaju para, sede puse, ispijaju jeftina piva i kafe po ceo dan prepricavaju svoje prazne zivote ili jos bolje zivote lokalnih kriminalaca i naravno "lepo se provode" ... alalvera provod ... najgorem neprijatelju nebi pozeleo taj provod. A stranci ko stranci ... naravno da je super provod kad se jede i pije za male pare.

Novopeceni Sarajlija

pre 18 godina

Ja vec dve godine zivim u Sarajevu i jako patim za Beogradom. Kontaktirajuci s ljudima ovde (a ima ih dosta iz Hrvatske) vidim da Beograd ponovo postaje nasa juzno-slavenska metropola. Ovi mladi ljudi su devedesetih slusali da u Beogradu zive samo divljaci, a sada im preko medija stizu informacije da pored divljaka zive i cool ljudi te da u Beogradu stvarno ima za svakoga po nesto. S druge strane, kako je taj deo Srbije, ako izuzmemo bombardovanje, ostao van ratnih strahota tako da su ljudi znantno neoptereceniji tim temama.
Beograd je svet, Beograd je Balkan, Beograd je sloboda, Beograd je Druga Srbija, Beograd je Evropa.

Doctor Wu

pre 18 godina

Dobro je imati i razuzdanost Beograda i smirenost Zagreba. Treba praviti puteve, pruge i aerodrome da se ljudi upoznaju, povezuju, vole, trguju... Neka rade sta hoce, samo nemoj da prave nove drzave. Cist racun- duga ljubav.

Visitour

pre 18 godina

Meni lično tolika količina provoda i nerada kod nas smeta. Idu mi na živce splavovi i narodnjaci. Ali ako to možemo nekome prodati zašto da ne.

Cesti prolaznik kroz BG.

pre 18 godina

Ja mislim da je jedini razlog zasto mladi dolaze u Beograd taj sto je u Zagrebu ili Ljubljani jako tesko naci toliko otvorenih i punih 'birceva' gdje muzika tresti sve u 16. Zagreb i Ljubljana se lagano profiliraju kao proevropski, a samim time postaju 'finiji', a i dosadniji za mlade. Nema dreke, jer na malo mjesta se moze naci nesto sto udara na 100 dB nakon ponoci. Sada jel' to pozitivno za Beograd ili nije u to necu ulaziti. Osobno mislim da Beograd to ne zasluzuje i da bi se i on trebao profilirati kao normalna moderna metropola, a ne da postaje meka za razuzdane mlade, a zna se sto se dogadja tada - droga, alkohol, prostitucija, kriminal jednostavno cvjetaju. Treci razlog je naravno, provod za male pare, sto bi ih u Zagrebu ili Ljubljani oderali poprilicno.

Beogradjanin

pre 18 godina

Nije istina da Beograd zivi 24 casa.Mozda se nekad sve poklopi pa ljudima tako izgleda ali ja iz licnog iskustva znam da nije tako.

Stranac

pre 18 godina

Igrom slucaja trenutno sam u Malmeu u Švetskoj. Ovde mogu da vidim da ljudi sa svih prostora bivse SFRJ zive jedni pored drugih i jedni sa drugima bey problema. Juce me je jedan albanac, konobar u jednom restoranu, skuzio i siti smo se ispricali na srpskom. Ne vidim zasto bilo ko ne bi mogao da dodje u Beograd ili Sarajevo ili Zagreb. To sto oni dolaze zbog narodnjaka, opijanja i jeftine robe ne treba da bude nasa briga. Las Vegas je stvoren i zivi od jednog poroka pa opet niko ne kaze da je to sramota za SAD. Mislim da treba iskoristiti ovakve okolnosti i privuci sto vise turista. Vremenom ce to doneti i posao za ove mlade ljude koji sada, kako neko rece, sede ispijaju kafe i puse po ceo dan.

svi (ni)su isti

pre 18 godina

Sad ce dusmani da pocrkaju... Dobro, salim se. Kazu "u Beogradu se sve svodi na salu i provod" - tacno: ko nema posla i para, on se shali, da ne poludi a oni drugi, koji imaju uglavnom lako stecene pare, oni se provode na taj primitivni turbo - folk - splavarski nacin. Turisti sa Zapada idu i u razne tuzne drzave u Aziji da se provedu za male pare, cak i na "onaj" nacin. Upecatljivo iz ovog napisa je i onaj "porazavajuci" podatak da se preko nedelje radi! "Jadni ljudi", zar ne?

shilja

pre 18 godina

plac majke bozije.
pa nije valjda beograd cool zbog akapulka,bibisa,ambisa,ace pejovica,marka bulata,danijele vranic.
u stvari ne vole hrvati, slovenci i ostaLI breograd.
oni vole seljacku srbiju jer upravo su ruralni likovi vlasnici,pevaci i gosti tih nesretnih splavova.
nema to blage veze sa beogradom.

think about

pre 18 godina

narodnjaci su jedno, a starogradska i autenticna narodna muzika su drugo. moja muzicka senzibilnost prouzrokuje osecaj nelagodnosti i utucenosti, kada sam u situaciji da moram da slusham narodnjake. to uglavnom cista disharmonija.
Medjutim, autenticna starogradska i narodna srpska, su prijatna muzika, izazivaju osecaj poeticnosti, kulturnog ispunjenja.
I zato mogu da razumem zasto u Skadarliji ima puno stranaca. Moram reci i da postoje i druga izolovana mesta sa lepom muzikom, poznajem cak i jedan splav.
Pa onda, dobro nam doshli!

Dovla

pre 18 godina

Hrvati u Beogradu nisu gosti, već svoj na svome, isto kao što se ja osećam kao svoj na svome svuda u Hrvatskoj, bez obzira koji pasoš u datom trenutku imam u džepu, i ne bi trebalo dozvoliti primitivcima i fanaticima da unište svest o elementarnoj i prirodnoj istini da je čovek tamo gde se govori njegov maternji jezik uvek kod kuće (a premda poštujem svačije pravo da jezik kojim govori naziva kako hoće, nesporna je lingvistička činjenica - barem u onoj meri u kojoj u sferi lingvistike nesporne činjenice uopšte postoje - da je u ovom istorijskom trenutku srpsko-hrvatsko-bošnjačko-crnogorski još uvek jedan jezik i da će to još dugo biti). Drugo je pitanje subjektivnog utiska koji Beograd (ili, pak, Zagreb) na nekoga ostavljaju: to je veoma individualno pitanje, a meni lično se već duže vreme, za razliku od Mljeta ili kanjona Tare kojima ratovi i sirotinja, na sreću, nisu mnogo naškodili, nijedan grad na području "SHBCG" mnogo ne dopada, ponajmanje moj rodni Beograd, u kome su, za moj ukus, još samo restorani i gastronomija uopšte vredni pažnje. Jedino veće mesto na području bivše Jugoslavije gde se osećam zaista prijatno je Ljubljana, koja je od dosadnog i hladnog grada gde pre dvadeset godina posle deset uveče na ulici nije bilo žive duše naprosto procvetala, pa bih, kada bi samo bila jedno tri puta veća (nažalost sam urbani manijak koji ima nesrećnu osobinu da se u gradovima sa manje od milion stanovnika oseća pomalo klaustrofobično), na svaki način nastojao da tamo provedem makar godinu-dve.

Nik BL

pre 18 godina

Ja sam iz Banja Luke, i eto, mi odavde redovno idemo u BG bilo kojim povodom.. :) NEgo, i BL ima veoma mnogo ljudi iz Hrvatske koji ovde dolaze takodje raznim povodima, bilo zabava ili cak posao. Ima ih mnogo, i to nikome ne smeta, i treba da je tako... I odavde ljudi cesto odlaze u HR, Zagreb je na svega 2 sata voznje kolima a ima i mnogo ljudi odavde koji su poslednjih godina nasli posao u HR, i to ne bilo kakav, vec kvalitetan i dobro placen, i niko ih ne dira i nikome ne smetaju, i treba da je tako... Imam mnogo prijatelja, Hrvata (ako je potrebno naglasiti) iz Zagreba, Rijeke, Istre, S.Broda, Splita...i oni cesto dolaze u BL ili idu za BG, NS...Zasto da ne. Pa veliki je broj mladih Hrvata koji se bez obzira na to sto im ne trebaju vize za EU ne mogu priustiti izlete do Londona, Barselone, Pariza... PA ak je i u BL dosla organizovana, mala grupa Katalonaca iz Barselone da slavi NG...nama cudno, al sto da ne...

Serdar

pre 18 godina

Meni su "purgeri" uvek bili najdrazi i najblizi u bivsoj YU. Zagreb i Zagrebcani su nevidjeno gotivni. Mislim da su se dva grada lepo nadopunjavala na kulturni i svaki drugi nacin.
Na zalost, u oba grada zivi dosta onih koji o tome nemaju i ne zele da imaju pojma.

mare van tare

pre 18 godina

Kada bi se provod placao platom onda bi ovde bili svi milioneri. To je jedina profesija u Srbiji gde su svi doktorirali na tome.

mile toronto

pre 18 godina

Kao neko ko povremeno svraca u rodni grad iz belog sveta odgovorno mogu da izjavim da
je BG trenutno 2-gi na top listi najjacih mesta za provod na svetu.
Prvi je bez premca Buenos Aires (zvuci poznato: ekonomija u teskom stanju - penzionerima pokrali pemzije, deca zive sa roditeljima dozivotno itd.)
Slazem se sa prethodnim komentarima: Izuzetno je tuzno sto mladima prolaze najbolji dani u blejanju po kaficima, sto ne mogu da priuste sebi decu, sto su zavrsavali fakultete da bi lakse dobili vizu - ALI razumite i nas turiste. Pozdrav iz Toronta gde je paklo pljuga 10$ i gde je zabranjeno pusenje svuda!!!
(odes u strip bar - cist vazduh ko u biblioteci) tj kad oces da pripalis moras da isfuras napolje na trenutnih -23C... E da i radno vreme svih lokala (sem srpskih kafana) striktno ograniceno do 1:30. PA se ti provodi

Marina

pre 18 godina

Nerad, pijancenje, droga, razuzdanost itd, su odlike danasnje Srbije. Nadam se da ce tranzicija i kapitalizam da nas doteraju u red.

Realista, 87

pre 18 godina

Pa dobro ljudi jeste vi normalni? Pa zar stvarno mislite da je duh Beograda, stvar materijalnog stanja? TO je nesto sto ne moze da se kupi ili proda, to postoji u nama. Toga se ne treba ni slucajno stideti vec ponositi. Zivim u Beogradu, i sticajem okolnosti 6-7 puta godisnje putujem po "svetskim" metropolama, i sto vise putujem, to mi je jasnije. Ovo je grad u kome cu JA ziveti.
Verujte, dzabe i lova i putovanja, i sve ostalo kada vi za to nemate vremena. Kada se radi od 9 do 7, pojmovi kao sto su zabava,porodica i prijatelji imaju sasvim druga znacenja(TV program, neki rodjaci koje vidjate jednom godisnje, kolege sa posla/iz skole sa kojima se vidjate samo na poslu/skoli).
Dajte da ova nasa zemlja i grad,(koji su verujte savrseni!) budu raj na zemlji, samo neka svako od nas nadje nacin na koj ce privredjivati, i makar malo doprinostiti boljem zivotu ovde...

Dusan

pre 18 godina

A propos jeftinoce Beograda u odnosu na Zagreb treba reci da je ona veoma relativna, tj. vazi samo u odredjenom broju slucajeva i u mnogo manjoj meri nego pre nekoliko godina. Od 2003 godine idem relativno redovno u Zagreb, i evo, krajem decembra sam napravio racunicu, neki svoj index cena tako sto sam poredio slicne proizvode i usluge. Stvari su se u velikoj meri promenile, Beograd je i dalje jeftiniji za vecinu stvari, ali ne u tolikoj meri, sto narocito vazi za restorane i kafice. Da ne navodim imena mesta, ali sam poredio restorane koji mogu da se porede i dosao do zakljucka da je Beograd u pojedinim slucajevima i skuplji. Gradski prevoz je jeftiniji 2 i po - 3 puta, ali ne 7 puta kao sto je to bio slucaj pocetkom 2003. godine; taksi je jeftiniji 2 do 2 i po puta, ali su i primanja u Beogradu manja oko 2 i po puta nego u Zagrebu. Sto se tice gradske vreve, urbanog dodira, Beograd je slicniji nekoj drugoj velikoj zapadnoj metropoli nego zaista provincijalnom Zagrebu. Medjutim, ta relativna provincijalnost Zagreba cini da je razlika u kvalitetu zivota u ova dva grada ogromna, i to u korist Zagreba. Ima se vise novca, grad je mnogo manji i uredjeniji, sto veoma mnogo znaci ljudima srednjih godina koji imaju porodice i stalo im je do sigurnost na tom planu. Mladima trenutno nije do toga, u Zagrebu im je dosadno pa stoga na zabavu hrle u Beograd.

Zlatko,Perth

pre 18 godina

Dobro je da zagrebcani dolaze u Beograd i obrnuto ali cini mi se da je u ovom tekstu to preuvelicato.Vise ce biti da je netko odlucio "Daj konacno da objavimo nesto pozitivno u Hrvatsko-srpskim odnosima".Vjerujem da 90 odsto ljudi iz Zagreba koji su mladji od 30 god. nikad nije bilo u Beogradu niti ima neku narocitu zelju da tamo ode.

JOE COCKER

pre 18 godina

zagrebčani nalaze u beogradu ono što su tranzicijom i ulaskom u kapitalizam izgubili kod sebe, isto kao što će to za 10 god tražiti beograđani negdje, ali mislim da nema više:)

Stanje

pre 18 godina

Ne mogu da verujem da i na ovakvu vest vidim komentare u kojima se pljuje po Srbiji i beogradu i Srbima uopste..pa kome je lose i ko stalno kritikuje, ima jos zemalja u evropi, a neke su i u Eu zar ne?Pa slobodno odite, prosetajte malo, na duze ili krace svejedno...

Pera

pre 18 godina

primetih da posetioci Beograda uglavnom hvale splavove i Beogradjanke, kazu da su one za desetku! Nije mi jasno kako su one doterane i to 24 sata dnevno, kada malo njih ima posao koji placa vise od 300 evra mesecno???

bozsacuvaj

pre 18 godina

Evo jedan primjer iz zagreba!kada u 3 ujutro ne radi nesto za jesti ili nemas di van preko tjedna sve vise se cuju komentari tipa

gorann

pre 18 godina

e, samo da pojasnimo neke stvari; to sto je zagreb ustogljeniji a beograd opusteniji... to nije zbog trenutne finansijske i politicke situacije vec stvar mentaliteta; i zagreb i beograd su uvek biili takvi ( u manjoj ili vecoj meri)... sto se tice komentara da vi hrvati dolazite kod nas zato sto imate vise para , a mi ne idemo kod vas zato sto nemamo para, e nije bas tako; ima i ovde mladih koji imaju para i koji putuju pa nesto bas i ne idu u hrvatsku vec u druge evropske drzave u kojima su opusteniji i u kojima se bolje provedu ( prvi primer je su drzave u susedstvu; madjarska i grcka)

brend

pre 18 godina

ma o kakvom brendu se prica? brend je najstrozije kontrolisana forma komercijale, kao la coste ili nike. beograd ne moze da kontrolise samog sebe, tj. ne ubira korist od svog tkzv, brenda, pa zbog toga i nije brend nego fenomenalna i predivna destinacija.

Pera Kojot

pre 18 godina

Uzas! Narod kaze cega se pametan stidi, tim se budala ponosi: Koka-kola, malboro, suzuki, diskoteke, gitara buzuki... jel to taj "beogradski duh" o kome govorite?
Dokle vise s tim pateticnim busanjem u prsa. Ranije smo kao bili "evropska metropola", pa onda "privredni, ekonomski, politicki centar balkana", "kljucni faktor stabilnosti u regionu", a sad se kao najbolje zezamo!?! Nije vazno sto je grad siv, depresivan i u raspadnom stanju, pola stanovnika krezubo, druga polovina nepismena. Nije vazno sto je svak koji je mogao pobegao glavom bez obzira iz tog istog grada... vazno je brale da splavovi treste do jaja.
Perspektiva je fenomenalna. Bili smo kao "Pariz na balkanu" a sada smo realno Bangkok na balkanu.

Bojan

pre 18 godina

Kao neko ko je upoznao i Buenos Aires i Beograd slazem se 100% da je BsAs grad broj jedan po provodu. Argentinke, tango i uopste atmosfera u tom gradu su nenadmasni i Beograd zaista ima mnogo da im zavidi.
S druge strane, gledajuci ekonomsku situaciju u Srbiji i Argentini... recimo da ima i Argentinaca koji rintaju po 10 sati dnevno, putuju metroom+vozom+autobusom (sva tri zajedno!) i po sat i po da bi stigli do kuce iz mikrocentra i opet se provode nenadmasno. Nadam se (a i prilicno sam siguran) da ce tako biti i kod nas jednog dana kad nas "pojede" kapitalizam. Jednostavno je stvar odluke da li ces se posle posla zabiti u kucu ili izaci u provod s prijateljima.

Stefan

pre 18 godina

Hrvati dolaze u Beograd jer je grad veliki i pruza mnogo dobre zabave, a njegovi gradjani nisu optereceni politikom, niti vide "drugu stranu" kao jedine krivce za nedavni rat, kao sto je to slucaj (kod vecine) u Hrvatskoj. Zivim u inostranstvu i mislim da je Beograd, u kulturnom pogledu postao meka za gastarbajtere i ljubitelje primitivne zabave. U Zagrebu sam bio samo jednom, proveo tri dana i mislim da je to jedna varosica - uzasno dosadna, bez iceg originalnog.

b70

pre 18 godina

Beograd, kao i svaki veliki grad, ima dobru i losu stranu. Eto, na ovom forumu dobru stranu predstavljaju oni koji razmisljaju otvoreno i bez kompleksa. A ovi sto isticu "velicinu" naseg grada i jos se drznu da pljuju po Zagrebu (koji je predivan grad), e, to je KOMPLEKS par ekselans.
Beograd je uvek bio ziv, pun je kontrasta, tu su razliciti Stari Grad i Zemun, reke, Ada, i tracicionalno blejanje do kasno u noc (sto nije rezultat 90-ih, kako neki "primecuju"). To je grad koji je, ovakav kakvim ga znamo, stvoren od strane SFRJ, kad je od mesta s 200,000 "skocio" na 1,4 miliona. S koca i konopca se doseljavalo i to je to.
Sto se samih Hrvata tice, pa samo mi Beogradjani znamo koliko je Hrvata inace u Beogradu (najvise je Dalmosa, ali ima i inih).

Maja

pre 18 godina

Igrom sudbine iz Kruševca svake godine(u proteklih 6 godina) po mjesac-dva boravim u Hrvatskoj,mojoj rodnoj a negostoljubivoj zemlji.Po tjedan-dva provedem kod preostale(preživjele i skrivačke) rodbine i ostalih prijatelja u Zagrebu,Rijeci,Otočcu, Gospiću i Senju.Sve je super i sve je OK ali bez ekavice,molim lijepo!Samo progovori "lepo"i još lijepše ćeš se provesti!Mogu opisati i konkretne slučajeve...Uglavnom,auto SCG tablica ostavljamo uredno parkiran u dubokom mraku garaže i na svjetlost dana izlazimo posuđenim autom tablica Hr.Zlu netrebalo!Djete od njegove 3 godine strogo opominjemo da mu ni na kraj pameti ne pada služiti se srpskim već strogo hrvatskim jezikom!Nije zbog nas koji na hrvatskom tlu boravimo kratko,već zbog onih koje obilazimo i koji ostaju!"Da ne budu ponovno uočeni i pečatirani".Izlasci se svode na to "Ovdje se smije...ovdje ne..."...Dragi moji hrvati,da li i vas tako unaprijed upućuju u situaciju izlaska i provoda po Srbiji vaši domaćini? Igrom slučaja,boraveći u Beogradu,na sav glas(premda tu istu intonaciju,bar navodno,ne uporabljujete u vašoj"kulturnijoj i lijepšoj" Hrvatskoj) šprehate novohrvatski bez bojazni o bilo čemu...i bilo kome? Beograd je,po vama,prljav,siv,pun Ciganmala i roma koje ste vi,zajedno sa nama srbima iz Hrvatske,tako "gostoljubivo"isprašili iz te "lijepe vaše"...a da li primjećujete i ono koliko je ruševan? Možda smo jedinm djelom krivi i mi sami za sve to(koliko domaći srbijanci toliko i mi dođoši)ali,svi mi ti obilasci liče na produžetak agonije nas koji smo zbog "tisućljetnog hrvatskog sna"spali na prosjački štap,i dok se vi provodite(tko bi rekao za tako kulturne,proeuropski orijentirane hrvate)po beogradskim turbo splavovima...obiđite malo i beogradske muzeje,operu,pozorište...Dajte malo kulturnijeg šmeka...prosto me iznenađujete svojim primitivizmom!

bluka

pre 18 godina

Neko je vec spomenuo da postoji patka da je ovo neko podmetnuo... kao hrvati hrle u BG samo da bi se malo popravila situacija u pogledu novinskih clanaka. Zivim u bl i cesto putujem i po hrvatskoj i po srbiji pa sam upoznat sa situacijom i iz moje perspektive stvari stoje ovako. jos da dodam, prije rata sam zivio u ZG i stara mi je sa firmom isla u BG krajem 80-ih godina i jako dobro se sjecam kad je pricala kako su njene radne kolege hrvati odusevljeni velicinom, ljepotom, cistocom, ljudima......... beograda! to je bilo prije rata! vjerujte da je tako i sada... samo je problem sto ne dolaze u tako velikom broju! znam dosta ljudi koji posjecuju banjaluku i bg nekoliko puta godisnje i koji na stvari gledaju sasvim realno bez izvrtanja stvarnosti i takvi ljudi su opisani u ovom tekstu i to je istina samo sto je malo cifra preuvelicana. oni koji govore protiv BG nikad nisu ni bili u BG!!! tako znam i ljude koji mrze zagreb i zagrepcane a nikad nisu bili u zg niti su ikad sreli nekog zagrepcanina.... to se zove primitivizam i zatrovanost medijiskim lazima i bljuvotinama koje su nas i dovele do ovoga gdje smo svi. fasade beograda jesu prljave i trosne ali fasade mogu da se poprave, ulice mogu da se ociste, samo otkucaji srca beogradjana ne mogu da se promjene i ne treba da se mjenjaju!btw a zagrepcani koji se zale na fasade bg neka malo pogledaju svoj grad i fasade oko palmoticeve ulice!

Milos

pre 18 godina

Ovakve vesti su najlepsa muzika za usi i jugonostalgicara (evo,opet se
dizu poruseni mostovi) i srpskih nacionalista (najbolji smo u svemu,ne moze nam niko nista,jaci smo od sudbine).
I mi smo se u srecna vremena lepo i jeftino provodili u Segedinu ili Temisvaru npr.ali sumnjam da su tamosnji stanovnici mislili o sebi i svojim gradovima da su "naj" a imali su i mali problem sto oni nisu mogli da dodju kod nas nego samo mi kod njih.Slicno je i sada sa nama.Nasi mladi nesto redje odlaze na provod u Zagreb ili Ljubljanu (ili bilo gde).
Sta cemo sa tim?

miki

pre 18 godina

Beograd je bio 10 godina u medjunarodnoj izolaciji kao sto je to danas Kuba i nije se nista ulagalo niti gradilo a niti renoviralo. Medjutim odlaskom rezima Milosevica tacnije negde od 2001-2002 se otvara pravi graditeljski bum u beogradu. milion i po kvadrata objekata se gradi ili izgradilo za samo 2-3 godine a fasade se sredjivaju samo sto smo brate spori kao puzevi. Recimo najvise me u Beogradu nerviralo sto je nedaleko od centra pijaca "zeleni venac" bila toliko zapustena i ruglo grada a sada se srusila ta pijaca i gradi se nova moderna. verujem da ako budemo radili ovim tepom sa fasadama da ce za recimo 10 godina beograd biti umiven i sredjene fasade. Planira se izgradnja metroa, rekonstruisu se ulice pa kad dodjete na odmor sve izgleda raskopano, gradi se mnogo a zgrade modernog stila u Novom Beogradu rastu ko pecurlke posle kise. Gradice se delta city, akva park, aerodrom ce postati najveci i najsavremeniji u ovom delu Balkana. Grad se menja sto je pozitivno a sto se tice dolazaka gostiju iz Hrvatske i drugih krajeva exYU ja nevidim sta se imaju bojati. Ovde nije bilo rata i ljudi nisu opteeceni sa tim kao sto su recimo u Hrvatskoj ili nekim drugim krajevima. Recimo u zgradi gde mi tetka zivi prve su joj komsije jedan Hrvat iz slavonije i Bosnjak iz BiH. Beograd je multikulturalan a od svega ima po nesto da se vidi i ako cemo poredjivati Beograd i Zagreb glavni grad Hrvatske jeste sredjeniji jer je i manji i ranije se uslo sa sredjivanjem dok je u Beogradu to pocelo tek 2002. Sto se tice plata i kvaliteta zivota istina je da je u Zagrebu bolje stanje ali je recimo i u Beofgradu po pitanju plata mnogo bolje nego sto je to u ostatku Srbije gdje je prosek 220 eura. Inace logicno je da se u beogradu moze vise da vidi nego u Zagrebu jer je skoro 2,5 puta veci od Zagreba ako uzmemo u obzir da Beograd ima 2 miliona a Zagreb 700-800 hiljada.

marko, nis

pre 18 godina

Postoji puno stvari zbog kojih se za Beograd moze reci da je metropola.Sigurno da splavovi i narodnjaci nisu nisu jedna od tih stvari.Tamo je dominantan duh srpske palanke, necega sto je tu prisutno u fizickom smislu i toliko.To nikada ne moze biti beograd.Nisam iz beograda, ali koristim svaku priliku da odem.Ne pada mi na pamet da posecujem seljacke zabave po beogradu, pa toga ima i po selistima koliko hoces..Ako neko hvali BG zbog malogradjanstine prisutne u njemu onda neka se obesi najbolje.Beograd volim jer on nema veze sa Srbijom.A sto se tice posetioca iz Hrvatske mogu da kazem da Beograd nikad nije glasao za politiku rata, i da je 1991 100 000 ljudi na Terazijama pevalo" Give peace a chance" sto je te godine bilo totalno nezamislivo za bilo koji drugi grad SFRJ.Naravno, "mi" juznjaci smo usrali stvar.

Triestino

pre 18 godina

Pa to je dobro sto u Beograd dolazi mnogo stranaca makar i kao vikend turisti. To blejanje kod nas popularno polako ce isceznuti, ako nista, ono bar zbog troskova zivota koji nezadrzivo rastu. Mislim da ozbiljno treba razmisliti o sansama turizma jer eto izgleda da i zemlja bez mora moze postati turisticka meka. Ja bih jos forsirao manastire i prirodne lepote jer npr. mnogi moji prijatelji Italijani bi zeleli da vide bas pravoslavne manastire jer je pravoslavna duhovnost veoma cenjena ovde.

dalmatinac

pre 18 godina

Ja sam Srbin iz Hrvatske i kad cujem neke Hrvate kako su oni eto puni oove i kako putuju u Evropu dodje mi da se nasmijem. Moze biti da vi putujete ali brate onda imate para. naime ja sam dijelimicno Hrvat i rodjen sam u Hrvatskoj i imam puno rodjaka koji zive u Hrvatskoj napr. Sibeniku, Zadru gdje sam rodjen i uopste u Dalmaciji a kad odem tamo u posjetu svi se zale kako nemaju nista. Plate odnosno prosijek u Hrvatskoj jeste 4 000 kuna ali je potrosacka korpica oko 5 000 kuna. Ima nogo nezaposlenih a meni tetka koja je udata za Hrvata cuva ovce u okolici Sibenika i tako proda ih ima nesto tetak penzije i od toga se zivi. Krpe kraj sa krajom kao i u Srbiji. U srbiji je prosijek plata oko 1 800 kuna hrvatskih ali je potrosacka korpica na nivou prosjeka place a ljudi isto zivotare kao i u Hrvatskoj. Sto se tice automobila moram da priznam da se u Hr. voze bolji ali je to sve uzeto na kredit a drzava je u dugu 30 milijardi eura a Srbija 12 milijardi a duplo je manja od Srbije (mislim stanovnistvo). Vozi mene tetak sa onim novim auto-putem i kaze da se mnogo putevi grade a ja ga pitam pa kako to gradite a on meni pa na kredit. Ej uzeli 2-3 milijarde kredita i napravili auto-cestu. Sve brate sto prave rade na kredit a drzava se gusi u kreditima i uopce stanovnistvo. medjutim po pitanju plata i standarda Zagreb i ostatak Hrvatske je kao nebo i zemlja. Mozda je samo Istra tu negdje za Zagrebom ali je iona daleko. I u Hrvatskoj se mnogi zale da sve odlazi za Zagreb. Ja i tetak (koji je Hrvat) smo se navozali i do Banja Luke (gdje imam isto rodjaka) i po Beogradu i Srbiji i to sa Hrvatskim registracijama i niko nam nista nije rekao niti smo dozivili neku neprijatnost . Primjetio sam zadnji put kad sam bio u beogradu da i tu se iz zadnjih godina vozaju bolja kola i najvise me fasciniralo to kako se u novom Beogradu grade moderne zgrade i nicu jedna pokraj druge. Meni se u bivsoj jugi najvise svidja reon od beograda do Novo Sada a beograd i Novi Sad su spojeni sa auto-cestom i stize se za 45 minuta iz Beograda za Novi Sad a u tom reonu zivi preko 3 miliona stanovnika sto je skoro ko u citavoj Hrvatskoj. Jos samo da naprave auto-cestu od Beograda do Bara pa cu posjetiti i Crnu Goru jer me fasciniraju Crnogorci kao ljudi. Dosta su zanimljivi a i ima lijepih gradova u CG. Jednostvano kad odem na odmor posjetim pla ivse i pokojne Jugoslavije.

Dalmatinac

pre 18 godina

Prije dvije setemane sam boravio u Beogradu,moram priznat da sam ugodno iznenadjen.Čim dozvoli vrijeme dolazim ponovno.Istina je da su cijene u ugostiteljstvu jeftinije,ali ne u pola,možda trečinu.Hrana je ukusna i definitivno ste majstori u pripremi mesa,največa razlika u cijeni se odnosi na odjeću,pa i obuću.Ali prvenstveno ću navratit jer mi se svidio duh koji grad nosi u sebi.Bez zamjerki od strane beograđanki,moram priznat da u Novom Sadu žive najljepše žene na svijetu.

toma

pre 18 godina

pa vi ljudi niste ni svesni koliko u srbiji od 2000 godine ima mladih i bogatih ljudi koji su na bilo koji nacin zaradili taj novac, ali opet oni ne idu u zagreb i ljubljanu na provod cak ni u posetu! licno ni ja nemam zelju da odem! isao sam svake od 2000-2004 svake godine sam isao u hrvatsku na more ali mi je bilo toliko dosadno da vise ni ne pomisljam na takvu glupost! mislim da je beograd sa svim njegovim vrlinama i nedostacima daleko ispred zagreba i ljubljane i ne vidim da ce se tu ikada nesto promeniti! zanimljivije mi je u srbiji nego u italiji u kojoj studiram! ovo kazem zbog onih koji bi pomislili da nikada nisam bio van svoje drzave! pozzz za sve ljude kojima je srbija u srcu pa i onima kojima nije onoma koji ne znaju sta su izgubili!

ana

pre 18 godina

Lepa vest, lepi dogadjaji. Eto, konacno da se nadju mladji i pametniji. Zadrte nacionalist treba bar zaboraviti, ako se moze. Hrvati, dobro nam dosli.

slavko milanovic

pre 18 godina

Posto sam rodjen u Beogradu,a vec 15 godina zivim u EU,a pri tome proputovao i proziveo po Evropi.Mogu samo reci,tj.napisatiBEOGRAD JE TRENUTNO SUPER!!I jako bezbedan za zivot i provod.Tesko se zivi!!??!!Pa kada bi samo znali da se pare ne beru na drvecu i koliko ima bede jada siromastva i nezaposlenosti u EU,veselili bi ste se.Jeftina putovanja..!?pa socijalni mir mora da se balansira da ne bude nereda i sukoba!

nothingman

pre 18 godina

kakva bre omladina,kakvi provodi.To nije nista novo i neobicno..Ovo samo mediji serviraju i koriste se glupaveim pricama kako bi se sakrila sve veca netrpeljivost koja opet raste medju dve zemlje...zadjite malo dublje u to sta se desava u hrvatskoj a sta ovde...

Bez paljenja molim

pre 18 godina

Mislim da ce veca vest biti da se Srbi mogu sluziti ekavicom u Zagrebu ili drugim HR gradovima bez prebijene glave ili izbusenih guma. Kada takva vest dodje iz Hrvatske mozda imamo nesto da pricamo.

ivica

pre 18 godina

nije mi uopce jasno zasto se netko ovdje ljuti kada je prvi tekst o provodu u beogradu objavio vecernjak? a da ne spominjem koliko si nas ide na exit, vise nego na siget.

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/international/453911/index.do

Miodrag Crvenkovic

pre 18 godina

Kome se ne svidja, ne mora ni da dodje... Da ima Hrvata u BG, ima, da ima Srba u svetu, ima (kao ja)... Da nesto postoji u BG, postoji. Prijatelji Hrvati, dobrodosli na splavu/kafani, u pozoristu ili Rave-u...
Pozdrav svima (HR, SR itd...)iz Pariza.
Miodrag Crvenkovic

Pogled sa 'zapada'

pre 18 godina

Beograd je za tzv. zapadni svet pun sarma i zanimljiv jer je najblize (evopsko) utociste svega onog sto je zapad skoro u potpunosti izgubio zahvaljujuci 'uredjenosti' i prekomernoj regulaciji. S druge strane dovoljno je evropski da se zapadnjaci, balkanski i evropski, tamo ne osecaju nelagodno, sto im se vrlo rado dogodi cim se maknu sa svog omiljenog 'zapada' i snadju u izrazito drugacijim sredinama gde ocito istupaju. Verovatno je podjednako zanimljiv i za posetioce sa istoka, iz slicnih razloga. Zivim na zapadu, ili barem 'zapadno od Srbije', ali cesto posecujem Beograd i nedavno sam tamo provela nekoliko meseci. Nikada nisam bila na splavovima, ne slusam turbo-folk, nocni zivot sam okusila u minimalnim dozama i nisam vise mlada, pa ipak mislim da je Beograd vrlo privlacno mesto, puno svojevrstnog sarma, kreativnosti i pozitivne energije. Takvim ga cine podjednako 'obicni' Beogradjani koji ne posecuju splavove i ne sede do besvesti po kaficima i restoranima, ali vole svoj grad i na svoj nacin doprinose njegovoj privlacnosti, kao i oni 'drugi' Beogradjani koji unose jedan drugaciji duh i ne dozvoljavaju da Beograd postane monoton, kao i umetnicka i intelektualna elita koja se hrani (izmedju ostalog) i na tim izvorima kojih se neki stide. Milionski grad ne moze da ne zivi 24 sata dnevno i milionski grad si ne moze priustiti samo visoku kulturu i kvalitetan provod. Beograd je dovoljno velik i jak da moze pruziti utociste svima, i to ne tako da jedne strpava u geto a druge promovira, nego da i jedni i drugi i treci mogu opusteno i lagodno tumarati gradom i osecati da su u svom gradu. I to je ono sto u sustini najvise privlaci. U Beogradu imas osecaj da bi to mogao biti i tvoj grad i vecini ocito uspeva tamo naci svoje mesto. A sto vise ljudi se u nekom gradu oseca kao u svom gradu, to privlacniji, kreativniji i zivopisniji je grad (i sto zivopisniji je grad, vise je materijala koji daje povod za pljuvanje po njemu.) Simbioza ruznog i lepog, elite i dna, i svega izmedju tih ekstrema, pri cemu ne smemo zaboraviti da su sve te kategorije relativne, je recept za uspeh (privlacnost). U Beogradu imas osecaj da zaista imas izbor, a na zapadu, koliko god to izgledalo paradoksalno, izbor je na mnogo nacina vrlo ogranicen. Mislim da vecina Beogradjana shvata u cemu je prednost Beograda u ovom trenutku i da ce je znati ocuvati. Malo zapadnih gradova jos uspeva odrzati tu otvorenu atmosferu koja odlikuje Beograd.

lora

pre 18 godina

mozda je problem Zagreba zatvoreni kvartovi..
ja sam zivjela cijeli zivot na kvartu, izasla sam dva put u centar..

tak da se moze dobiti filing da je grad u 4 ujutro mrtav, a doma svi igramo plejku s ekipom..

purgerica

svaki kvart u zagrebu je ko svoja republika...

purgerica

pre 18 godina

ma najljepse u zagrebu je to kaj je mali..skoro da ti ne treba auto...nepravilan, mos setat satima po Rokovu, gornjem gradu...zagrebcani su malkice zatvoreni, al to je guba..nisu naporni ko talijani..imaju dobru spiku..

pretpostavljam da alternativci hrle do Belgrada, u zagrebu i jest da scena zamrla..nema alternatvnog kluba osim mocvare

momabrazil

pre 18 godina

Beograd za Zagrepachane ne moze nikad biti inostranstvo. To je neprirodno i izopacheno trenutno stanje da se neko iz Zagreba treba osecati kao stranac u gradu gde se govori isti jezik, grada cija je istorija cvrsto vezena istorijom Zagreba. A to sto su neki bivsi clanovi SKJ pa potom mafijasi i preobuchene demokrate rasturile zajednicku nam zemlju pa sad se kao nesto prenerazavaju , to je posledica nesrecnih okolnosti sto su nam zadesile domovinu, i ne postoji mesto na svetu gde ne dodje do takvih istorijskih perioda. Sigurno da je navodna srcanost i dobrodoslica Srba nesto sto se treba iskoristiti u turizmu, pa i slavljenje dve Nove Godine je atrakcija. Splavovi i pevaljke na stolovima za neke je cool i za neke nije.Neka svako odabere ono sto mu se svidja i to Bg.nudi a sigurno je da i Zg.grad koji poznajem ima svoje chari, slichne Novom Sadu i u tome se moze uzivati. Sto vise ovakvih reportaza i novinari se delom mogu spasiti cast profesiji zasluznoj za ruznu istoriju kojoj su mnogo doprineli
pozdrav iz Brazila

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Ja kao Novosadjanin nikada nesto narocito nisam isao u Bgd. i ako jesam to je vecino bilo nesto kod rodbine. Ali ove jeseni sam bio i stvarno - Beograd je ipak centar. Kako su ga ono 70. zvali - Pariz Balkana, bas zbog svoje kosmopolitosti. To sto je Zagreb ili Ljubljana nikada nece biti Beograd je razumljivo. Nikada to nisu ni bili. I ja kao Novosadjanin mogu voleti svoj grad ne znam koliko, ali budimo realni. U bivsoj Jugi postoji samo jedna metropola, a to je Beograd sa svim svojim minusima i plusevima. I bas je zbog toga svetski grad. Jer kad bi imala samo jedno ili drugo ne bi bio zanimljiv. Bio bi kao svaki drugi. Kao Zagreb, Ljubljana, Bec, Brno, pa cak mi i Prag dodje nekada dosadan. Jeste veliki, duplo veci od Beograda, ali mu fali ta energija, ta brzina.

To sto se nekome ne svidjaju splavovi i turbo (i ja licno ne volim turbo) - pa nemojte ici na ta mesta. Ko vas tera - hej sloboda, idi na neko drugo mesto. Pusti ljude da slusaju i izlaze, gde oni zele.

I hvala vam na ovoj vescu - jedna od najlepsih u poslednjih iks meseci.
Inace, ako stvarno zelite jeftin provod dodjite u Cesku - sve osim Praga, koji je skup. Pivo (0,5 l) - 80 centi!!! Klopa u restoranu u proseku 4 Evra:)) Kazem Vam - obecana zemlja!!! Odoh ja po moja dva Hrvata pa negde na pivo ovde u Brnu:))

milos

pre 18 godina

Tekst i veci deo komentara uliva nadu. Iz bg-a sam, trenutno na postdiplomskim u Nemackoj (uskoro cu kuci:) ) i dosta sam se setkao po Evropi i pre toga. Ipak, mislim da Beograd ima cime da se pohvali i sta da ponudi. Grad je aktivan. Nudi i narodnjake, ali se cuje i kvalitetan rock i kalsika. Pozorista, galerije, klubovi svih vrsta. Uzgred, zasto je sva narodna muzika uz koju covek popije dobro vino, zapeva i lepo se provede po definiciji 'fuj!'?!? Stvar ukusa i raspolozenja. U poslednje 2 godine sam bio makar po jednom i u Sarajevu, Skoplju, Zagrebu i Ljubljani, nisam trazio niti naleteo na zlonamerne i svuda sam se stvarno sjajno osecao, tako da mogu samo da pozovem ljude da i dalje posecuju bg. Lepo je kad vas razumeju i raduju se gostima. Pozdrav

HOCU I JA U PROVOD

pre 18 godina

Pa znam ja Japance, Australijance, Evropljanje, Amere, Brazilce ... koji su bili u Bg-u i ODUSEVILI se a splavove nisu ni videli! Ja doduse ne shvatam sta im se toliko dopalo ali cinjenica je da su otisli sa divnim utiscima (brazilac se rasplakao jer "nikad nigde u svetu nije sreo ovako divne ljude"!!)!
Trebali bi da prosirimo ponudu i pocistimo grad i jos vise i duze ce biti gostiju a i para! A sto se mene tice svi su dobrodosli!
Nego, sta cemo mi Beogradjani za provod? Nama je sve ovo malo dosadilo, ne mozemo se toliko odusevljavati sa Kusturicom kao stranci, i mi bi nesto novo! Gde mi da odemo sa ovim platicama i sa vizama koje je uzaludno i pokusavati dobiti?
Gde mi da se zabavljamo, gde mi da putujemo, od kojih para i ko ce vize da nam da?

JFDP Srbija i Crnagora

pre 18 godina

Divno je druziti se sa vama u belom svetu.
Pozdravlja vas generacija JFDP 2006 iz Srbije i Crnegore, a u Sjedinjenim Drzavama.

Za Dan Martina Lutera Kinga Jr. mozda bi bilo najbolje citirati ga:

"Even if I knew that tomorrow the world would go to pieces, I would still
plant my apple tree."


Profesori:

Dusan Vuksanovic,
Zoran Cirovic,
Admir Gorcevic,
Mirjana Bobic,
Julijana Cicovic,
Ana Aleksic,
Aleksandra Nojkovic,
Ana Aleksic i
Gordana Djurkovic,

aleksa

pre 18 godina

Lepo je da dodju i vide kako Beograd izgleda, ali nemojmo se sad zanositi nekim novim bratstvom i jedinstvom, nekom novom Jugoslavijom.

Milica ali ne cobanica

pre 18 godina

Evo jednog interesantnog linka iz vecernjeg lista...izgleda da turbofolk klubova ili kako ih hrvati nazivaju narodnjackim klubovima ima dosta i u samom zagrebu
http://www.vecernji-list.hr/newsroom/blackchronicle/461087/showDossier.do

Vitez Koja

pre 18 godina

Evo mene u Njujorku. A poslednjih 6 godina ziveo sam u Beogradu. Zaista to je preuzbudljiv grad. Ima svega i ko zeli, i ima dovoljno love, nikada mu nece biti dosadno. Njujork tek pocinjem da istrazujem. Za sada jedno mogu da primetim: Ima neku ludacku energiju - podseca bas na Beograd!

Mostarac

pre 18 godina

Pre 10 godina sam otisao iz Beograda gdje sam bio proveo 4 ratne godine. Tokom tih godina, kao polu-hrvata i sa ijekavskim izgovorom, niko me nije niti jedanput krivo pogledao. U tom gradu se svak moze osjecati kao kod kuce i to ja do sada nisam nigdje vidio - a upoznao sam gradova, sto americkih sto evropskih. Odlazim u Beograd redovno, a dovodim i drustvo sa sobom tacno zbog razloga navedenog u clanku: sto je Bgd jedan od najboljih gradova za provod (sto po cijenama sto po sadrzaju). Dovodio sam prijatelje iz Spanije, Slovenije, Hrvatske, Grcke; ovog ljeta dovodim i Amerikance. Tako nesto treba da se pokaze! Kad mi je ortak iz Madrida (a tamo je poznat nocni zivot) rekao da je bio odusevljen - sta jos da kazem... Licno, ja obozavam Beograd zbog kosmopolitizma, a kulturni zivot je nemoguce bogat. Kad odem na nedelju-dvije, nagledam se koncerata i predstava vise nego za godinu dana na americkom kontinentu. To je grad koji ima nesto za svakoga, a opustena atmosfera i nevjerovatno energicni i pozitivni ljudi ga cine jedinstvenim! Nadam se samo da se nece puno promijeniti!! Sto se tice Hrvatske, poznajem i Zagreb i Dalmaciju i Dubrovnik, i priznajem da je su sredjeniji i cistiji; Zagreb mi se dosta svidio ali je mali i neuporediv sa Beogradom sto se tice nightlifa. Anyways, mislim da BGD ima sta da ponudi strancima, zato ih dovodim sa sobom! Pozdrav svima!