Prvi zvaničan spisak neonacista

Novi Sad, Subotica -- Policija utvrdila da su Nacionalni stroj, skinhedi, Krv i čast i Rasonalisti neonacističke organizacije, a Obraz klerofašistički.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
 1. Moje misljenje je da SRS nista manje nije ekstremna i programski razlicita od OBRAZA,ali nisam da se zabranjuju i proganjaju te stranke i ljudi.Svako ima pravo na svoje misljenje i opredeljenje (politicko,versko,itd.). Prestanite da vezujete skinhead & punk pokret sa politickim organizacijama,pojedinci su jedno,pokret je drugo!!!
  (Ivan, 11. decembar 2005 12:46)

  # Link komentara

 2. Neko je rekao da je nacionalizam ljubav prema zemlji, a da pravoslavci nikog ne mrze, pa da je prema tome Obraz omladinsko udruženje! Pa i ja sam pravoslavac pa opet kažem da su oni klerofašisti. KLEROFAŠISTI! A kad je neko demokrata on je tolerantan, ali kad se bori sa đavolom onda treba da bude odlučan. Honveda i Županija što se tiče, za njih važi isto, oni su desničari, šovinisti i ekstremisti, antizapadnjaci, antisemiti, ksenofobi, homofobi, i žešće su frustrirani, još im fale Ratko i Raša, pa bi bili isti. Sa ekstremnom desnicom se treba obračunati, ma kojim jezikom govorila, ma kojem se Bogu molila, ma koji dres nosila, jer Zlo nikad ne spava.
  (Anduril, 11. decembar 2005 10:34)

  # Link komentara

 3. SNP MIletić takođe na listu sa ostalim neonacistima.
  (Sloven, 11. decembar 2005 09:07)

  # Link komentara

 4. Da nesto rascistimo. 64 Zupanija jeste nacionalisticka grupa, ali meni se cini da ovde niko ne zna sta je honved. Honved znaci domobran. Na hrvatski se tako prevodi tacno. Na srpskom bi mogao biti borac ili nesto tako. Kad se honvedi okupe, to zanci da su se okupili dede od 90 godina, da malo popricaju o starim vremenima. Kako je bilo na frontu itd. Neverujem, da se okupljanja starih boraca trebalo da se zabrani. Onaj deda koga su odveli u rat iz svoga sela 1940, odvojili od svoje familije i ljubavi mozda nije cist fasista. Znaci honvede bi ladno mogli izostaviti iz diskusije. Cetnici na primer sada dobijaju extra novac za kolaboraciju, dali to smeta nekome?
  (yoda, 11. decembar 2005 09:04)

  # Link komentara

 5. Pa šta sad? Hoće li neko sad pobiti sve te budale ili su ih samo prozvali i nikom ništa?? Hajde, navatajte te obrazovce, strojevce i krvavce (kako-se-već-zvahu) pa da malko kolektivno prevaspitavamo... ili štogod...
  E da, naravno i sve one koji su stajali iza njih i finansirali ih, davali im svoje prostorije, itd itd... Sve njih treba zabraniti (hmm... i još mnogo toga im treba raditi, al onda mi neće biti objavljena poruka), bez obzira da li je reč o nekoj stranci, verskoj organizaciji (khm, khm..), pojedincima, ...
  Bez milosti za naciste.
  (BytEfLUSh, 11. decembar 2005 08:44)

  # Link komentara

 6. "...Pokret 64 županije i Honvedi nazvani neformalnim društvenim grupama koje nisu izričito optužene za delovanje s neonacističkim obeležjima"
  SRAMOTA!!! Ovo je najgore uvlacenje medjunarodnoj zajednici ili ne znam kome vec. Ovakvi izvestaji ce samo ojacati uticaj nacista na drugoj strani. Nacizam je isti bio srpski ili madjarski. Bas me interesuje kako bi se u madjarskoj ponasali da tamo pokusa da deluje neka srpska organizacija slicne ideologije. Mi smo oduvek bili i ostali BUDALE.
  (Bob Rock, 11. decembar 2005 08:12)

  # Link komentara

 7. Zasto se krije broj pripadnika tih organizacija? Ja be se kladio sa su mnogo manji nego sto im to pripisuje u politicki podobnoj policiji i liberalnim medijama. Dok im se ne zna tacan broj, sve sta pise o njima i sve politicki podobne izjave o njihovoj opasnosti su neubedljive. Covek se pita ko se boji i kome steti da im se zna broj. Ko i zasto krije isntinu?
  (kosta, 11. decembar 2005 06:38)

  # Link komentara

 8. Ajde jos donekle shvacam neonaciste u njemackoj,bugarskoj ili kod nas u zagrebu di se okite tim nacistickim glupostima pa paradiraju!ali moram priznati da mi nisu jasni neonacisti u rusiji (22 milijona ubijenih od nacista),poljskoj pa i srbiji!Nadam se jedino da su stvarno glupi kako izgledaju i da nisu procitali ni jednu knjigu u protivnom nesto nije u redu s njima!to je ideologija za gladne,odbacene i bez posla i mislim da svi znamo koje je rjesenje!
  (bozsacuvaj, 11. decembar 2005 04:17)

  # Link komentara

 9. Da Adolf ovo vidi umro bi od smjeha!
  (imaboga, 11. decembar 2005 04:13)

  # Link komentara

 10. Ne volim lazne patriote, fasiste i naciste. Ti pokreti su tuzni. Bolje da se igraju barbikama nego sto briju glave. Jadni su i nikoga ne zanimaju sem tuzilastvo.
  (legenda, 11. decembar 2005 02:48)

  # Link komentara

 11. Katastrofa. Da li policija ili bilo ko drugi radi posao u drugim gradovima?
  (Plavi, 11. decembar 2005 02:13)

  # Link komentara

 12. Represija ima i kontraefekat, to ne treba zaboraviti. Osim toga nije demokratski metod.
  Ovakve pojave treba tretirati strucno, a za to treba strucni kadar. Drugim recima, treba podici nivo kulture, i pojava ce se znatno smanjiti.
  Extremizam je po definiciji los, nema "dobrog" i "losheg". Samo demokratija i zakon!!
  (think about, 11. decembar 2005 01:12)

  # Link komentara

 13. Ne cudi me podlost MUP-ovskih "stratega" i njihovih nalogodavaca, kad (neo)fasisticke i ostale opasnosti ogranicavaju SAMO na Vojvodinu. Ali, kako su nadlezni (i ODGOVORNI) u Vojvodini naseli na tako providan manevar??? Ispada da fasista ima samo tamo...
  (Dusan Bogdanovic, 11. decembar 2005 00:30)

  # Link komentara

 14. Moze li neko da mi objasni sta TACNO znaci "klerofasizam"? Znam sta je fasista(apsana!), znam sta je nacista(apsana!!), ali nikako ne mogu da shvatim sta uopste znaci termin klero-fasista??? Ako neko zna, molim da me uputi.
  (Nemanja, 11. decembar 2005 00:25)

  # Link komentara

 15. mislim da bi trebalo da popisu i clanove dss-a.
  (sale, 10. decembar 2005 23:22)

  # Link komentara

 16. ko finansira ove organizacije. Odgovor je sledeci: prvu finansira DB, drugu finansira DB, trecu finansira DB, a cetvrtu finansira DB.
  (Tomislav, 10. decembar 2005 22:48)

  # Link komentara

 17. Kamo srece da je i ranije... Sto se tice polemike da li je nekog trebalo uvrstiti ili ne - prvo pocistiti u "svom dvoristu", pa onda "upirati prstom" u drugog.
  (Hana, 10. decembar 2005 20:45)

  # Link komentara

 18. Znaci, Pokret 64 zupanije i udruzenja honveda mogu da deluju zbog toga sto su kvalifikovana kao neformalna gradjanska udruzenja - a sta je sa platformom na kojoj deluju...
  Znaci li to da mogu da osnujem +neformalno gradjansko udruzenje+ koje svojim delovanjem ide nasuprot osnovnim istorijskim, moralnim, demokratskim, ustavno-pravnim principima na kojima /bi trebalo da/ pociva ova zajednica...
  (Steva Mosorinac, 10. decembar 2005 20:44)

  # Link komentara

 19. Sve, sve, ali definicija neonacista i fasista: spominje se antizapadnjastvo i Mladic i Karic i desnicarske ideologije... Jel jos neko primetio to? Ali se zato ne spominje mrznja prema Romima, na primer. Srecom pa ne zivim u Srbiji, inace bi bila uvredjena sto me ti sastavljaci spiskova prave budalom.
  (Sveznalica, 10. decembar 2005 19:24)

  # Link komentara

 20. Neonacisti, je li. A šta je sa oldnacistima? Njih ste rehabilitovali i izjednačili sa borcima protiv nacizma. Kako smo blesava država još čemo i ovima novonacistima jednog dana dizati spomenike.
  (Partizan, 10. decembar 2005 17:43)

  # Link komentara

 21. Ako se sledeci put dogodi "medjunacionalni incident" u Vovodini, pitajte komisiju koja je sacinila izvestaj zasto se to desilo. Ovakva selekcija neonacista, tj. neofasista ne sluzi im na cast. Ovi koji su navedeni jesu neonacisti i klerofasisti, ali bih ja rad komisije nazvao jednonacionalnom selekcijom koja ce samo potpiriti incidente koje prave desnicari.
  (Goran, 10. decembar 2005 17:36)

  # Link komentara

 22. sacekajmo da vidimo koji ce da budu efekti. mozda je policija koristila termine kao klerofasiti u pozitivnom smislu i samo skrenula paznju skupstini da odvoji neku crkavicu i na pokrete mladih u srbiji.
  (nikola, 10. decembar 2005 17:10)

  # Link komentara

 23. Obraz nije ni neonacisticka ni klerofasisticka organizacija. Nacionalizam nije lose osecanje, nacionalizam je ljubav prema otadzbini, narodu i kulturi a pravoslavni hriscani ne mogu da mrze nikoga tako da to nema nikakve veze sa fasizmom i nacizmom.
  (milan, 10. decembar 2005 16:38)

  # Link komentara

 24. Spisak ovih "grupa" ne iznenadjuje, pa to postoji u svakoj zemlji EU, ali ono sto ne postoji u EU, je mentalitet gradjana koji samo sto ne pozivaju na linc ili spaljivanje "vestica". Najtuznije je sto oni koji su "pobornici demokratije", ne umeju da razmisljaju demokratski, vec su iskljuciviji od najgoreg fasiste. procitajte malo komentare na ovu vest i - mislite o sebi!
  (Daki, 10. decembar 2005 15:13)

  # Link komentara

 25. Evo ja sam cuo da je Obraz pretukao nekog. Na primer kad su njih trojica "junaka" pretukli onu devojku pre jedno godinu dana otpuzujuci je da je "izdajnik" ili ne znam sta. Jak obraz, njih trojica tuku devojku.
  (Mesoviti, 10. decembar 2005 14:46)

  # Link komentara

 26. Vrlo jednostavno se može rešiti ovaj problem. Pošto se uglavnom u ovakve "grupe" regrutuju maloletnici podložni svakojakim uticajima onda primena sankcije kakva je ZATVOR može proizvesti samo kontraefekat. Ako je popularni Djordje Pantić, golman FK "Partizan" mogao da bude osuđen na društveno koristan rad onda i ovde treba primeniti sličan (mada puno oštriji kriterijum). Njiva je čudo!!! Kad budu okopavali kukuruz ili krompir mesec dana ili prikupljali i delili pomoć siromašnim Romima i manjinskim grupama vrlo brzo će se naučiti kakvom-takvom redu. Suština je ovde u tome da su sve nacističke, rasističke, šovinističke organizacije "pokriće" za neradnike (lenje i u razmišljanju) a RAD JE NAJBOLJI LEK. Jasno je da je danas teško naći posao ali postoje i poslovi za koje vlada vrlo malo interesovanje. Primer, rad u rudniku ili na kopovima... Odlična varijanta. Ako odu u zatvor samo mogu još i da nauče druge "zanate" kakvi su: kradja, džeparenje ali i "sposobnost" da nanesu povrede opasne po druge. Naravno da treba da usledi i formalna zabrana organizovanja i delovanja ako su ove "grupe" registrovane a to što se isto ne može primeniti na Srpske Radikale (inspiratore verbalne i svake druge agresije u društvu) to je već druga tema...
  (strpljivi, 10. decembar 2005 14:36)

  # Link komentara

 27. U Novom Sadu su skinheadi antifasisti najmilitantniji protivnici i Blood and honour i Nac. Stroja i Obraza... Bilo bi korektno reci "Nazi skinsi" ili Boneheads, kako ih svuda u svetu nazivaju. 64 Zupanije je fasisticka i sovinisticka organizacija i bedno je da se zbog pokrajinskih koalicija cine ustupci ovakvom sljamu. Isti tretman za sve fasiste! Madjarski fasizam nije manje opasan od srpskog. Pogledajte skupove 64 Zupanije. Isti profil psihopata samo razlicite nacije.
  (Antifa 77, 10. decembar 2005 14:33)

  # Link komentara

 28. Dosta price, treba s reci preci na dela. Ovde mora gvozdena metla da radi, da se ponovo zbrise fasisticki olos, pa da budemo mirni bar 40 godina...
  (Komunista, 10. decembar 2005 14:30)

  # Link komentara

 29. Mnogo bi mi bio zanimljviji spisak organizatora, finansijera i angažovanih inspiratora ovih pokreta. Njihove težnje i namere su odavno poznate i policija sa ovom informacijom kasni nekoliko godina. Ali ono što šira javnost ne zna jeste ko su osobe koje stoje iza ovih organizacija dok javno poriču svaki kontakt sa njima i kako se ove organizacije finansiraju.
  (Miša, 10. decembar 2005 14:12)

  # Link komentara

 30. Nista se ne brinite; nece ovakve mere (nacionalisticke vlasti) doprineti jacanju nacionalizma. Bas naprotiv, pod uslovom da se istraje u borbi protiv fasizma: motka, apsana, oduzimanje imovine organizatorima, inspiratorima i izvodjacima... Tako ce se pomenute organizacije i pojave marginalizovati kao i u razvijenim drustvima. I, uostalom, sad je ocigledno da se to moze. Nije se nebo srusilo. Nije nestalo srpskog naroda. Ko slavi slavu moze slobodno da nastavi (uostalom to se moglo i u Brozovo vreme). Penzije ce ipak biti isplacene. Nije se zaratilo. Samo hrabro, civilizacija je dobra stvar iako tranzicija mnoge zaboli.
  (Aca, 10. decembar 2005 14:11)

  # Link komentara

 31. Ma ljudi, dosta pamfleta i informacija. Ako su ta udruženja registrovana, procedura se zna, a ako nisu i rade stvari koje su u suprotnosti sa zakonom, normalno je da podležu obradi državnih organa. Normalno je da se utvrdi i ko stoji iza njih, da li je to neka stranka. neka crkva, neka organizacija, delovi države... Trebalo bi da jje prošlo vreme "spoljnih i unutrašnjih neprijatelja", sem ako se nešto krije.
  (Perica, 10. decembar 2005 13:58)

  # Link komentara

 32. Alo bre povatajte te barabe i u bajbokanu sa njima
  (Kajmakcalan, 10. decembar 2005 13:48)

  # Link komentara

 33. Kakvo je to pitanje: "A kad ste culi da je neko iz Obraza pretukao nekog??". Pa ne da smo culi nego su se oni javno hvalili kako su pretukli ljudi na paradi homoseksualaca u Beogradu, potvrdili su to i u emisiji kod Olivere Kovacevic, a zvanicni organi nikada nisu reagovali po tom pitanju i zabranili ih, sa njima cemo se najteze izboriti videcete, jos ako im pomaze i nasa emigracija koje je u vecem delu klerofasisticka (a to je moje misnjenje i o DSS-u), onda predvidjam da ce oni preziveti sve ovo a onda ce Srbija krenuti da umire.
  (ser zile, 10. decembar 2005 13:43)

  # Link komentara

 34. uopse nemam lepo misljenje o tim organizacijama (ni najmanje), ali zar nije sud taj koji treba da utvrdi ko su nacisti, a ko ne?
  kako to policija moze da odlucuje???
  (dule, 10. decembar 2005 13:42)

  # Link komentara

 35. Pa SANU vam je vec 100 godina leglo istih ideja i ideoloski vodic sadasnjim i bivsim vlastima.Zar vam to nije jasno?!
  (svasta, 10. decembar 2005 13:40)

  # Link komentara

 36. Nije neonacista neko ko nekoga bije, pripadnost ideologiji ga odredjuje. Stoga to sto nije bilo (jos uvek) izgreda pripadnika ´neformalnih drustvenih grupa´ ne znaci da one nisu neonacisticke po svom nasledju ili po svojoj ideologiji.
  (vinetu, 10. decembar 2005 13:29)

  # Link komentara

 37. Sramota je sto organizacijama kao sto su "Nacionalni stroj", "Krv i cast" pa i "Obraz" dozvoljeno otvoreno neonacisticko i fasisticko delovanje, ali je jos veca sramota nazivati sve njih skinhedima dok niko nema pojma sta su skinhedi i kako su nastali. Da li neko od vas uopste zna da su prvi skinhedi bili crnci sa jamajke i su bili za zajednicki zivot svih rasa i otvoreni anti-fashisti!!!!
  (Vicious, 10. decembar 2005 13:14)

  # Link komentara

 38. Najopasniji od njih je "Obraz" jer ima veoma jaku infrastrukturu. Secam se prica u vreme njihovo nastanka kada si tu i tamo mogao da cujes da ih delom finasira i pomaze ih DSS. Bilo da je to istina ili ne oni su do sada toliko ojacali i razgranali se da cak dosezu i do samog vrha vlasti a veoma su mudri pa ce u tisini (bez izjava u javnosti) preko svojih ljudi izdejstvovati da se od zvanicnih organa vise ne pojavljuju u ovakvom kontekstu, tako da verujem da se oni nece spominjati u sledecem izvestaju policije niti ce biti zabranjeni.
  (Nesha, 10. decembar 2005 13:14)

  # Link komentara

 39. Овим списком је званично отворен лов на "вештице"!
  Баш ме занима која је то састављао списак и правио градацију међу наведеним организацијама.
  (jack, 10. decembar 2005 13:03)

  # Link komentara

 40. A kad ste culi da je neko iz Obraza pretukao nekog??
  (Madjar, 10. decembar 2005 12:57)

  # Link komentara

 41. Svakako da ih treba zabraniti, i osuditi, samo mi nije jasno zasto se Mladic i Karadzic trpaju u isti kos, da nisu mozda i oni neonacisti?
  (zbunjen, 10. decembar 2005 12:56)

  # Link komentara

 42. Imre Kern pozdravlja skup Honveda u Subotici. Isti gospodin je jezicak na vagi Vojvodjanske vladajuce koalicije i siva eminencija tokova novca na relaciji N.Sad - Subotica.
  (broz, 10. decembar 2005 12:54)

  # Link komentara

 43. Kad ste culi da je neko iz "64 zupanije" pretukao nekog zato sto nije Madjar? Nikad. Zato su i proglaseni za "neformalno udruzenje".
  Mada, mozda su ipak trebali da ih svrstaju u tu grupu. Bolje pre nego posle.
  (Srbin, 10. decembar 2005 12:44)

  # Link komentara

 44. Veoma me raduje sto su,za pocetak,identifikovani svi ti pokreti i grupe koji mnogima zagorcavaju zivot.Pitanje je:sta dalje,sta ce se preduzeti posto nije dovoljna dijagnoza,nego i lek do izlecenja!
  A drugo pitanje se tice srpskih pokreta,posebno Obraz i Dveri koje su imale veliku podrsku SPC,saradnju u casopisima,na tribinama i td.
  (mama ludaca, 10. decembar 2005 12:15)

  # Link komentara

 45. Da li je policija utvrdila koje iz SPC-a davao prostorije Nacionalnom stroju.
  Ovo je dobar potez mada ne dovoljan. Od velikog znacaja je da se programska shema RTS upodobi potrebama demokratskog drustva. Nema masta emisija koje imaju klerikalno-misionarske sadrzaje kao sto je Sabornik gde grupa nesrecnika na celu sa voditeljkom pokusava o drzavnom trosku da nadje svoj smisao zivota stvarajuci preduslove za fasizam u Srbiji
  (zaza, 10. decembar 2005 12:07)

  # Link komentara

 46. Bezobrazluk. "64 zupanije" i honvedi su "neformalna udruzenja" a "Obraz" i "Dveri" su skinhedi. Ovakvim izvestajima samo se stvara kontraefekat zbog cega je desnica u Srbiji sve jaca i jaca.
  (Oscar, 10. decembar 2005 12:04)

  # Link komentara

 47. I sta sad? Sve smo to znali i sami. Treba ih sve zabraniti krivicno goniti do poslednjeg!
  (Stane, 10. decembar 2005 11:51)

  # Link komentara

 48. Dok Pokret 64 županije i honvedi budu neformalnime društvenie grupe samo cete dodavati vetar u jedra neonacistima u srskim redovima. Kada naucite da zlo nema nacionalnu pripadnost tada cete i biti u stanju da se protiv nje borite.
  (vinetu, 10. decembar 2005 11:43)

  # Link komentara

 49. Jel' se "osudjuju" il' se zabranjuju?
  (Vlada, NL, 10. decembar 2005 11:08)

  # Link komentara